Dodaj do ulubionych

Poszukiwany człowiek renesansu.

17.09.23, 15:54
No dobra, bez patosu, ale... Czy w neo jest ktokolwiek, kogo byście określiły mianem "człowiek renesansu"? Kto choć mógłby pretendować do tego określenia? No bo tak narzekając: Ignac nie, wkucie kilku łacińskich sentencji, czytanie starożytnych i nawet posiadanie popiersia Seneki - to za mało. Ignacjusz młodszy też, przynudzanie połączone z może i rozległą wiedzą z "własnej" dziedziny i kompletnym wyjałowieniem w innych wyklucza. Gaba? Pfff... Jakieś inne pomysły?
Obserwuj wątek
    • bupu Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 16:54
      Chrobot. Krowę hoduje, tak, że kosciste owo stworzenie płynie istną rzeką mleka, węgorzyka ułowi, grzybków nazbiera, instalację elektryczną rozporowadzi i przyłącze zrobi, szambo z kumplem wymuruje, kominek z rozprowadzeniem ciepła machnie, łazienkę wytwornie odpicuje, łącznie z montażem "białej rury", a to wszystko między jedną flaszeczką a drugą.

Następny renesansowiec to Maszpan. Warkocze plecie, wieńce wije, szalety buduje, aniołki laubzegą wycina, krzewy ozdobne hoduje, polskiego naucza, syrenosarenki oswaja...

Berni takoż. Malarz, rzeźbiarz, konferansjer, performer, cukiernik, szef kuchni i w dodatku super zdolny marketigowiec, skoro nakłania biznesmenów do nabywania garmażu na lewo.
      • kocynder Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 17:09
        A bardziej serio? ;)
      • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 17:58
        Jeszcze Kozioł - scenograf, lalkarz, lektor, lalkotwórca, a zarazem mechanik i hydraulik (WTF? Kto go tego nauczył, Józefina?)
        • kocynder Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 18:17
          Te pierwsze (scenograf, lalkarz, lektor, lalkotwórca) jakoś tam pokrewne. Natomiast, litości, gdzie on mechanikował czy hydraulikował?!
          • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 19:04
            kocynder napisała:

> Te pierwsze (scenograf, lalkarz, lektor, lalkotwórca) jakoś tam pokrewne. Natom
            > iast, litości, gdzie on mechanikował czy hydraulikował?!
            >

W DP pralkę naprawił temy ręcyma. I to chyba franię.
            • mircja Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 19:06
              Może w domu też mieli Franię? Dom Józefina miała ponoć technicznie zapuszczony.
            • julian_arden Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 19:25
              tajna_kryjowka_pyziaka napisała:

[...]
              > W DP pralkę naprawił temy ręcyma. I to chyba franię.

Było, racja.
        • mircja Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 18:28
          Kozio zresztą sam mówił o sobie, że jest człowiekiem renesansu. Józefina mogła go nauczyć wielu rzeczy związanych z teatrem, być może również jej koledzy. A jak widzimy Konrada w DP, to on od pewnego czasu ma dosyć częste kontakty z innymi starszymi od siebie ludźmi, m.in. z Dambem i Bernardem. Ktoś mógł go uczyć, jak reanimować sprzęty domowe, bo pewnie na kupienie nowych sobie z Bebe nie mogli pozwolić.
          • kocynder Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 18:38
            Mówić o sobie to można wiele - ja mogę powiedzieć, że jestem wcieleniem królowej Bony i co, Wawel mi oddadzą? ;)
            Ignacy mówi, że jest stoikiem, wszyscy mówią, że Gaba jest dzielna...
            • julian_arden Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 18:47
              kocynder napisała:

> Mówić o sobie to można wiele - ja mogę powiedzieć, że jestem wcieleniem królowe
              > j Bony i co, Wawel mi oddadzą? ;)
              > Ignacy mówi, że jest stoikiem, wszyscy mówią, że Gaba jest dzielna...

Nie Wawel. Na co komu Wawel? Sumy neapolitańskie!
              • kocynder Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 19:09
                Całe księstwo Mediolanu od razu, co tam się rozdrabniać, c'nie? :D
            • mircja Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 19:03
              kocynder napisała:

> Mówić o sobie to można wiele - ja mogę powiedzieć, że jestem wcieleniem królowe
              > j Bony i co, Wawel mi oddadzą? ;)

Mówić można wiele, ale jednak ktoś zaproponował Kozia przed moim wpisem, podczas gdy chyba już nikt z Forum nie nazywa na serio Gaby dzielną czy też Ignacego prawdziwym stoikiem.
              • kocynder Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 19:37
                Ale użyłaś jako argumentu, że sam o sobie mówił. ;) No to inni też różne mówią. :)
                • mircja Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 19:40
                  Dorzuciłam ten argument do argumentów podanych we wcześniejszym wpisie, do których się już w żaden sposób nie odniosłaś.
      • tokyocat Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 23.09.23, 11:44
        Chrobot jeszcze za taksiarza robi.
    • julian_arden Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 18:45
      Chrobot i Florian.
    • catwoman21 Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 19:08
      Może Natalia? Żegluje, jeździ na nartach, była przewodniczką na Cyprze, jest nauczycielką polskiego i pisze wiersze.
      • julian_arden Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 20:48
        catwoman21 napisała:

> Może Natalia? Żegluje, jeździ na nartach, była przewodniczką na Cyprze, jest na
        > uczycielką polskiego i pisze wiersze.

Ale wygląda, że to wszystko jej przeszło, kiedy została (tfu) Matalią.
        • tajna_kryjowka_pyziaka Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 21:52
          julian_arden napisał:

> catwoman21 napisała:
          >
          > > Może Natalia? Żegluje, jeździ na nartach, była przewodniczką na Cyprze, j
          > est na
          > > uczycielką polskiego i pisze wiersze.
          >
          > Ale wygląda, że to wszystko jej przeszło, kiedy została (tfu) Matalią.

Wtedy nawet umiejętność obsługi pralki jej wygasła.
          Jeśli człowiek renesansu to osoba, która dużo umie z różnych dziedzin, to jak nazwać osobę która nic nie umie?
          • bupu Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 17.09.23, 21:55

> Jeśli człowiek renesansu to osoba, która dużo umie z różnych dziedzin, to jak n
            > azwać osobę która nic nie umie?
            >
            >

Ignac.
          • julian_arden Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 18.09.23, 21:15

[...]
            > Wtedy nawet umiejętność obsługi pralki jej wygasła.
            > Jeśli człowiek renesansu to osoba, która dużo umie z różnych dziedzin, to jak n
            > azwać osobę która nic nie umie?

Człowiek paleolitu. Umiał tylko dźgać słonia dzidą, chociaż i to nie jest pewne. Może zjadał go już po naturalnej śmierci.
    • krewetki Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 18.09.23, 03:04
      Forum poczytuje od dawna, swietnie sie przy tym bawiac i w koncu sie udziele.
      Patrycja- kucharka, cukierniczka, plantatorka, pozyskiwaczka srodkow unijnych, matka i zona.
      Pan Gruszka- od ogrodnika po organizatora wesel
      Miejscowy Pan Chrobot
      Ale najbardziej ze wszystkich chyba Melania- niepozorna pani domu, ekonom, tlumacz (tak mi sie kojarzy, ale nie pamietam), strateg, dyplomata, pod oslona nocy dramaturg
      • ako17 Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 18.09.23, 23:07
        krewetki napisała:

> Forum poczytuje od dawna, swietnie sie przy tym bawiac i w koncu sie udziele.
        > Patrycja- kucharka, cukierniczka, plantatorka, pozyskiwaczka srodkow unijnych,
        > matka i zona.
        Sztuki brakuje, panie ;), jeśli się mamy trzymać definicji. Ale fakt, działa na wielu polach

> Pan Gruszka- od ogrodnika po organizatora wesel
        > Miejscowy Pan Chrobot
        > Ale najbardziej ze wszystkich chyba Melania- niepozorna pani domu, ekonom, tlum
        > acz (tak mi sie kojarzy, ale nie pamietam), strateg, dyplomata, pod oslona nocy
        > dramaturg
        • sowca Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 25.09.23, 10:23
          Elka. Śpiewa, prowadzi audycje w szkolnym radio, pisze (gazetka), wygrała dwie olimpiady (z polskiego i matematyki), mówi po francusku - tyle w Noelce. I jeszcze: jeździ na nartach, mówi po japońsku.
    • julian_arden Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 19.09.23, 08:42
      A propos człowieków Renesansu, tak właściwie to nie rozumiem, dlaczego Melania czyli kobieta wymienionej epoki pełną gębą (chyba tylko kanalizacji nie naprawiała) MUSIAŁA tak przez pół życia ukrywać swoją twórczość przed rodziną. Jakoś to tam było poruszone w Kalamburce, ale mimo to nie pojmuję. Żeby się kochany Ignaś nie poczuł zraniony w roli pana domu i pokątnego imperatora? Ale on podobno porządny człowiek był, a poza tym nawet imperator lubi poczuć się dumny ze swojej żony, nie? Wydaje mi się, że był to standardowy kiks, wynikający z zaszłości, że w poprzednich 10 tomach Melania dramaturgianką NIE BYŁA i trzeba to było jakoś uzasadnić. Jeżycjada pełna jest takich mniej lub bardziej udanych łat na losach bohaterów.
      • ako17 Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 23.09.23, 12:17
        julian_arden napisał:

> A propos człowieków Renesansu, tak właściwie to nie rozumiem, dlaczego Melania
        > czyli kobieta wymienionej epoki pełną gębą (chyba tylko kanalizacji nie naprawi
        > ała) MUSIAŁA tak przez pół życia ukrywać swoją twórczość przed rodziną. Jakoś t
        > o tam było poruszone w Kalamburce, ale mimo to nie pojmuję. Żeby się kochany Ig
        > naś nie poczuł zraniony w roli pana domu i pokątnego imperatora? Ale on podobno
        > porządny człowiek był, a poza tym nawet imperator lubi poczuć się dumny ze swo
        > jej żony, nie? Wydaje mi się, że był to standardowy kiks, wynikający z zaszłośc
        > i, że w poprzednich 10 tomach Melania dramaturgianką NIE BYŁA i trzeba to było
        > jakoś uzasadnić. Jeżycjada pełna jest takich mniej lub bardziej udanych łat na
        > losach bohaterów.

Nie mogę tego zrozumieć. Ewentualne argumenty, które mi przychodzą do głowy:
        - nie chciała się dzielić kasą z resztą rodziny
        - Żeby się kochany Ignaś nie poczuł zraniony w roli pana domu i pokątnego imperatora, jak raczyłeś nadmienić
        - Żeby jej nie przeszkadzali, nie domagali się zmian, poprawek, dalszych ciągów itp.
        - Lubiła mieć swoje tajemnice przed najbliższymi.
        Ale jaka była naprawdę jej motywacja, to nie wiem
      • tt-tka Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 04.11.23, 19:29
        julian_arden napisał:

> A propos człowieków Renesansu, tak właściwie to nie rozumiem, dlaczego Melania
        > czyli kobieta wymienionej epoki pełną gębą (chyba tylko kanalizacji nie naprawi
        > ała) MUSIAŁA tak przez pół życia ukrywać swoją twórczość przed rodziną.

przytocze dwie wypowiedzi sprzed lat

czarna 9610 "Nie da sie ukryc, ze Ignacy jest czlowiekiem bardzo niezyciowym. Gdyby sie dowiedzial, ze zona zarobila wieksze pieniadze moglby cala pensje wydac na Plutarcha. Melania zasadniczo te niezyciowosc akceptuje (bo co innego moze zrobic), ale moze chce miec kase chocby na obiady dla calej rodziny i codzienne ciasto dla wnukow. Zreszta moze gra w totolotka albo po kryjomu zajada sie sliwkami w czekoladzie. Ewentualnie moze marzy o chwili, gdy Ignacy zejdzie i bedzie mogla wybrac sie w podroz po Europie"

tt-tka "czy mozna ukrywac ? mozna, jak sie okazuje. Powody
        - ego Ignaca. Cale zycie robil za zywiciela, a teraz raptem dwoje takich ?
        - ego Ignaca. On malo znany pracownikmbiblioteki, niechby i naukowej, a zona slawny dramaturg ?
        - ego Ignaca. Milicja, jego wieczne echo, mialaby w czymkolwiek okazac sie lepsza i bardziej tworcza ?
        - ego obojga. Ona za nic nie przyznalaby sie ani jemu, ani sama przed soba, ze to pisanie to ucieczka od calej ukochanej rodziny, kawalej swiata tylko dla siebie".
    • tt-tka Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 04.11.23, 19:12
      Za przeproszeniem Pyziak. i dziure w scianie zamuruje, i o Tacycie pogada, i wegorza zlowi i oprawi, winne grona pozbiera, firme zalozy, dzieci zabawi, na sprzecie kuchennym sie zna...

Jako drugi Robrojek. Zarobi, straci, znow zarobi, dziecko wspaniale wychowa, na sztuce sie zna, czyta wszystko, remont odwali.

Wyglada na to, ze poligrafik przygotowywal swoich uczniow do zycia o wiele lepiej niz renomowane liceum z Dmuchawcem :)
      • kocynder Re: Poszukiwany człowiek renesansu. 04.11.23, 19:24
        Ale zapytanie było o neo. W neo Tfu, za przeproszeniem Pyziak nie występuje inaczej niż jako zCKNUKowany klops. I Robrojek też został porwany przez kosmitów, którzy w jego miejsce wepchnęli jakiegoś ponurego dziada. Niedobrzy kosmici!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka