Dodaj do ulubionych

Ciągle czytamy i słuchamy ....

16.02.14, 20:55
przekroczyliśmy "setkę" ..
jeżeli tytuł jest nieładny, to Warumko - załóż nowy.
Obserwuj wątek
    • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 16.02.14, 21:37
      Alez to prawda, co tu zmieniac? Tylko sie cieszyc,ze nam sie jeszcze chce...smile
      • omeri Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 16.02.14, 21:49
        Kriminały Polityki zima 2014
    • wedrowiec2 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 17.02.14, 18:04
      Czytać można i tak:

W jednej z dzielnic Frankfurtu, z inicjatywy jej władz pojawiła się swego rodzaju biblioteka osiedlowa wink Witrynka stoi na głównym placu i każdy może otwierać jej drzwi wkładając lub wyjmując książki:

https://i60.tinypic.com/29gict5.jpg

https://i62.tinypic.com/ru8rd1.jpg

https://i60.tinypic.com/2m7hu6f.jpg

Książki pochodzą od mieszkańców. Inicjatywa godna naśladowania, ale w naszych realiach taka wypozyczalnia nie przetrwałaby długosad
      • jan.kran Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 17.02.14, 19:06
        Ależ misię podoba !!!
        • alfredka1 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 18.02.14, 13:25

w TVN BIZNES OGLĄDAM TRANSMISJĘ Z WYDArZEŃ NA mAJDANIE I POD PARLAMENTEM
          • omeri Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 18.02.14, 18:27
            też oglądam i się martwię.
            • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 18.02.14, 20:01
              Zle to wyglada.
              • jan.kran Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 20.02.14, 00:52

www.youtube.com/watch?v=Hvds2AIiWLA
                • omeri Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 20.02.14, 14:40
                  Z przerażeniem sledzę relacje.
                  • wodnik33 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 20.02.14, 16:19
                    Okrucieństwo.
                    Broń używana przeciwko demonstrującym , to broń ostra do zabijania.
                    Snajperzy dowiezieni spoza Kijowa albo spoza Ukrainy nie mają litości. Dla nich to rozrywka i to dobrze opłacona. "Pietuszki" to grupy bandytów, specjalnie szkolonych, zdemoralizowanych.
                    Władze odmówiły przyjęcia pomocy medycznej od Czerwonego Krzyża ...
                    • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 21.02.14, 07:27
                      Mam nadzieje, ze ten czarny/krwawy czwartek bedzie jakims otrzezwieniem.Przed chwila przeczytalam,ze demonstranci zablokowali najwieksze ukrainskie lotnisko by uniemozliwic deputowanym opuszczenie kraju wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114871,15492759,Rozejm_na_Ukrainie_przerwany__Ostre_starcia_z_milicja_.html?i=0#BoxSlotIMT
                      ... a moze to blad? Moze nalezy pozwolic uciec w bezpieczne miejsce wszystkim, ktorzy wiedza, ze zostana rozliczeni? / moze nie z wilczym biletem tylko z szansa na powrot jesli splaca dlugi?Niech zostana ci, ktorzy chca rozwiazac ten kryzys, bo tylko oni sa w stanie wplynac na rozwoj sytuacji? A ze to moze oznaczac polityczne trzesienie ziemi? ono juz sie dokonalo .
    • jan.kran Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 21.02.14, 10:03

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,129662,15472386.html
      Dwa błędne , geografia i sport smile
      • chris.w3 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 21.02.14, 11:36
        ...na początek (w nowym wątku) i dla odmiany fotka z mojej dzielnicy w moim mieście

Krumme Straße, Berlin (Charlottenburg), czerwiec 2012

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/hc/djws/HgQ7DDlbD9RVpTdwiB.jpg
        • warum Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 21.02.14, 17:36
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/OetF5QPkUrwAb4bwxB.jpg To teraz ja sprobuje cos wkleic z lokalnego podworka.
          • warum Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 21.02.14, 17:37
            Udalo sie, dzieki pani profesor!
          • chris.w3 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 21.02.14, 18:33
            warum,
            ładna perspektywa, a gdzie to? (Krakowskie Przedmieście w Warszawie?)
            • warum Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 21.02.14, 19:16
              prawie... smile Fotke odnalazlam na okolicznosc charakterystycznego plakatu zawieszonego na poczcie, a jeszcze ta pusta ulica wrecz mnie sprowokowala, zeby umiescic "na pamiatke" na forum i na zachete do odwiedzenia wschodu PL. A okolicznosc jej zrobienia byla wyjatkowa, bo wlasnie wtedy ~naprzeciwko otrzymalam jedyne w zyciu "honorarium" za tekst... i byly to najszybciej i najlzej zarobione przeze mnie w zyciu pieniadze.../ moze ja sie minelam z powolaniem?sad /
              pl.wikipedia.org/wiki/Pliktongue_outlac_Litewski_w_Lublinie.jpg

• mammaja Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 22.02.14, 00:11
                A skąd ta nazwa w Lublinie?
                • warum Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 22.02.14, 08:12
                  Napisalam i zniklosad
                  Nie mam zaciecia do historii ale w Wikipedii mozna znalezc wszystko, dla zainteresowanych podaje ciekawy link teatrnn.pl/leksykon/node/122/brama_krakowska_w_lublinie
                  Na moj rozumek geneza Krakowskiego Przedmiescia jest taka sama w Warszawie jak i w Lublinie, po prostu to droga ktora krolowie wjezdzali do miasta/ najbardziej wypasiony traktsmile/. Prosze madrych w temacie o darmowe oswiecenie, bo to dosc swobodne skojarzenie.
                  Tak jak teraz mamy al.Warszawska na wylocie w kierunku do stolicy tak i w stolicy znajdzie sie ul.Lubelska, dla spragnionych powrotu do domusmile
                  A wielu Krolom zostalo chociaz piekne nazwisko.
                  • warum Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy ....upss 22.02.14, 08:15
                    teatrnn.pl/leksykon/node/190/krakowskie_przedmie%C5%9Bcie_%E2%80%93_historia_ulicy dla skrotowcowsmile zainteresowanych tylko tym co najbardziej reprezentacyjne.
                    • warum Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy ....upss 22.02.14, 09:37
                      Ukraina zaskoczyla wszystkich, chyba nikt sie nie spodziewal skali i zlozonosci problemu jaki sie ujawnil tak spontanicznie, i chyba bez kalkulacji.
                      Adam Nowak / 1,2,3/ i "Idz swoja droga".
                      www.youtube.com/watch?v=UX1ZdYiPkdo
                  • popaye Re: Warum ("lublinianka") w Warszawie .... 22.02.14, 09:53
                    Warum napisała:
                    ".... i w stolicy znajdzie się ul.Lubelska, dla spragnionych powrotu do domusmile "

Lublinian pewnie Masz na myśli Mila Warum, jak domniemywam?.

Lublina, przyznaje nie znam. Bylem (chyba) tam jeden raz w życiu, dzieckiem będąc jeszcze.
                    Ale, hmmm... w Warszawie raczej "nie zginę" (lokalizacyjnie), najnowsze dzielnice i osiedla pomijając,- oczywiście.
                    No wiec Lublinianom chętnym do wyjazdu (z W-wy) w kierunku rodzinnego miasta,
                    nie szczególnie polecam szukania ul.Lubelskiej! smile
                    Niby, generalnie to już odpowiednia, (prawostronna, od Wisły) cześć Warszawy ale ulica o tej nazwie wytyczona jest w kierunku płn./płd gdy Lublin (jak sobie mgliście przypominam) leży od Warszawy raczej w kierunku wschodnim.
                    "Bliżej" (do Lublina) będzie z Traktu Lubelskiego, choć to tez raczej nie ten kierunek (Świata) i najłatwiej stamtąd trafić do..... Mammajki (forumowo oceniając) smile).
                    Najdalej może (do Lublina) będzie z (mokotowskiego) Placu Unii Lubelskiej (to już moje rodzinne okolice).
                    Wyjechać (w kierunku Lublina) będzie stamtad trudniej (niż z Traktu Lubelskiego, czy nawet z ul.Lubelskiej) ale.... zawsze można pojeździć "w kolko" (jak się kto uprze!) dając sobie czas by zastanowić się "jak by tu do Lublina dojechać"? smile.

pozdr.-
                    • omeri Re: Warum ("lublinianka") w Warszawie .... 22.02.14, 13:12
                      Witam sobotnio, sledzę wydarzenia na Ukrainie i obawiam się podziału.
                      • alfredka1 Re: Warum ("lublinianka") w Warszawie .... 22.02.14, 14:14

zaniepokoiły nas wieści ze łwowa, gdzie nacjonaliści czyli pogrobowcy UPA domagają sie naszych wschodnich ziem.
                        To nie jest strach , że zabiorą ,to niepokój o całkowitą destabilizację kraju. Putin wie co robi, niestetyy.
                      • warum Re: Ukraino? I co dalej? 22.02.14, 14:36
                        Im wiecej slucham roznych wypowiedzi tym wiekszy metlik mam w glowie. Wynika i z braku informacji wczesniej i braku rzetelnej informacji, bo i skad? Plotki albo pobozne zyczenia, kazda taka informacja moze byc decydujaca, bo wplywa na tlum , a presja na" podawanie jej dalej" jest wrecz niebezpieczna bo wydaje sie, ze obserwatorzy z zewnatrz maja nie az tak realny oglad sytuacji jaka jest na Ukrainie jak by chcieli, msci sie zaniedbanie kierunku.
                        Bo dziwi mnie, ze wszystkie media skupily sie na Kijowie, a nie ma zadnych relacji dziennikarskich z innych miast i ze wschodu. Przeciez to nie sztuka byc wsrod rozentuzjazmowanego tlumu, sztuka jest miec odwage zadac komus niewygodne pytanie Co dalej? Z nazwisk "interesow" znamy od lat w mediach oligarchow , deputowanych, politykow, dziennikarzy- dlaczego nie ma reportazu ze wschodniej Ukr? Lek, ze nie uslyszy sie zgodnej z zalozeniem wypowiedzi? Niech czytelniczy, widzowie sami oceniaja. MY juz jestesmy w UE.
                        Moze warto pozwolic ludziom samym oceniac sytuacje i wyrabiac sobie zdanie, oceniac i decydowac komu kibicowac, a nie wybierac co lepiej wizerunkowo pokazywac. Moze ludzie tak jak przy okazji inwestycji olimpijskich w Soczi wygarna co mysla? Moze przestana sie bac, bo to dla nich byc moze jedyna okazja w zyciu powiedziec publicznie, ze sa wykorzytywani w majestcie prawa. A nie chca zmian bo sie boja kosztow?
                        • popaye Re: Ukraino? I co dalej? 22.02.14, 16:06
                          nie wypowiadałem się dotychczas o sytuacji politycznej na Ukrainie i chyba słusznie.
                          Nie mam rodzinnych konotacji z czasów naszych Kresów a doświadczenia skutków "pomarańczowej rewolucji" rozwiało moje nadzieje iż Obywatele Ukrainy są na tyle jednomyślni by (w zależności od Regionu z którym są związani) wspólnie dążyć do identycznego celu.
                          Tam jest przecież pro-europejski Kijów i Donbas z silnymi wpływami rosyjskimi (gospodarczymi i wzorcami kulturowymi).
                          Polityka ukraińska z jej "demokracja" a`la Moskwa to przecież zarówno Donbas jak
                          i Kijów.
                          Różnice miedzy np. Janukowiczem a J.Tymoszenko polegały wyłącznie na tym iż On - mężczyzna a Ona kobieta. PRZEKRĘT (prywata i finansowe machlojki) całkiem podobny.
                          O jakiej Opozycji Ukraińskiej tu mówić? bo.... ja myślę, ze tam "każdy sobie" a poglądy
                          - he,he - powiedzieć iż Tusk z Macierewiczem maja wspólne "widzenie Świata" (i polityki) jest bliższe rzeczywistości niż "wspólnota interesów" Opozycji ukraińskiej.
                          Mo i jest tzw. Majdan gdzie ekstrema (ta militarno/kryminalna nie: gapie i idealiści!)
                          nie jest gotowa na nic innego jak permanentny "stan wyjątkowy" który Ich mocodawcom (np. dostarczycielom broni i amunicji) bardzo odpowiada.
                          No i jest jeszcze Unia Europejska i Rosja!.
                          Rosja ma "interes(y)" na Ukrainie, UE - nieszczególnie.
                          Tzn. My (Polacy) może i "mamy" ale my to "gołodupcy" (sami wisimy na dotacjach UE które jak się skończą, za kilka lat, mogą być nasza "doga do Grecji czy Malty!" a ci co "maja" (kasę!) to wewnętrzne sprawy Ukrainy są im tak bliskie jak te w Rwandzie czy.... Gujanie.
                          Dla Europy (99% jej Obywateli) to na wschód od Buga jest ROSJA i.... tyle.

Nie ma sensu (emocjonalnie) zbyt angażować się w zmieniającą się co chwila sytuacje na Ukrainie a właściwiej w Kijowie która "do Ukrainy" ma się tak jak np. Bordeaux do Francji bo to Kraje wielkością - porównywalne!.
                          To nie my i nasi (polscy) politycy będą decydować o przebiegu ukraińskich zmian.
                          Panowie premier, Prezydent i ten "kurduplowaty" (z opozycji) niech się lepiej zajmą sytuacja i rozwiązywaniem problemów POLSKICH bu sporo ROBOTY a realnie nie robią NIC albo się (medialnie) "ślizgają" po problemach miast je rozwiązywać.

pozdr.,-
                          • warum Re: Ukraino? I co dalej? 22.02.14, 16:52
                            Zgadzam sie w calosci , ale tu mam drobna uwage, ktora moze byc istotna, cyt. P. "Różnice miedzy np. Janukowiczem a J.Tymoszenko polegały wyłącznie na tym iż On - mężczyzna a Ona kobieta. PRZEKRĘT (prywata i finansowe machlojki) całkiem podobny. "
                            Roznica polega na wizerunku; "pani" J.Tymoszenko doskonale potrafi grac , no i sprawia wrazenie "obytej"- "na odpowiednim poziomie", wiec zdecydowanie bardziej odpowiada zachodnim politykom jako partner do konwersacji. Prawie "swoj" czlowieksmile mimo,ze ze wschodu...
                            Ale mentalnie niczym sie nie rozni od rywali.

• warum Re: Warum ("lublinianka") w Warszawie ....nie jest 22.02.14, 15:26
                      i nie planuje bycsmile Koniecznosc zyciowa zmusila mnie do prze'lotu przez Waraszawe kilka razy w ciagu ostatnich ponad 25 lat/ a z 6x po kilka godzin kazdorazowo/ w tym ze 4x pomknelam metrem co mnie wrecz uszczesliwilo, ze dozylam tych czasow..., palac kultury dalej stoi na swoim miejscu jako punkt odniesienia, jak widac reszta tambylcow jest tam szczesliwa, wiec....niech zostanie bez zmian.
                      Mnie tu tylko brakuje pieniedzy! bo za te samo prace, w stolicy placa 2 x wiecej, wiec jaka to sprawiedliwosc?... Sloikow tylko przybywa i rosnie agresja - wobec przyjezdnych, za to,ze sa... przyjezdni. A oni tylko ida za chlebem....smile
                      • warum Re: Warum ("lublinianka") w Warszawie ...nie jest 22.02.14, 15:32
                        PS. Popaye, jako codzienna obserwatorka postepow mega inwestycji drogowych w okolicy Lublina, mysle,ze za 2-3 lata przynajmniej z lotu ptaka bedzie pieknie. I swiatowo. A nie zasciankowo...smile
                        • omeri Re: Warum ("lublinianka") w Warszawie ...nie jest 22.02.14, 15:57
                          Warumko, nie przejmuj się mówieniem o słoikach. mieszkam w dzielnicy, gdzie ich bardzo dużo i jest naprawdę fajnie. jako warszawianka ciesze się tu mieszkam, za żadne pieniądze bym już nie wróciła do śródmieścia. niech ta moja nowa dzielnica cieszy się tą opinią, bo wtedy tylko mądrzejsi się tu przeprowadzają. ten kto tu zamieszka, to już zostaje, bo jest fajnie i zielono oraz z roku na rok lepiej smile
                          • jan.kran Re: Warum ("lublinianka") w Warszawie ...nie jest 22.02.14, 16:03
                            Ja mam ogromny sentyment jak chodzi o Lublin i okolice , spędziłam tam znakomite chwile, miło wspominam. Mój ukochany Wujek jest pochowany w Lublinie. Mam taki plan że jak dam kiedyś radę to zafunduję sobie i mojej Młodzieży podróż po Oj... Podróz sentymentalną.
                      • popaye Re: Warum ("lublinianka") w Warszawie ....nie jes 22.02.14, 16:26
                        Warum - Skarbie,- pokaz mnie GDZIE (lub kiedykolwiek) napisałem iż mam cokolwiek "przeciw" tzw SŁOIKOM w Warszawie?.
                        Wręcz odwrotnie! - jestem (bylem i będę!) ZA Ich "konkurencja" dla młodzieży warszawskiej!
                        "W gębie" to każdy mocny! a warszawska młodzież (w tym np. moi wnukowie) maja i tak "fory" w porównaniu z rówieśnikami z tzw. Prowincji (nieporównywalne możliwości wyboru Szkol i zajęć "dodatkowych" i wzorce oraz kulturalna infrastrukturę Metropolii do dyspozycji) - to.... niech "pokażą" jak lądują w konfrontacji ze (zdolna!) konkurencja.
                        Warszawa, na tych "przybyszach" może tylko ZYSKAĆ!.
                        Za kilka lat to SŁOIKI będą zasiedziałymi mieszkańcami z powiązaniami rodzinnymi a Ich dzieci to już będą WARSZAWIACY ( z rodzina na prowincji) smile)
                        • warum Re: Kolejne medale w Soczi:) 22.02.14, 17:17
                          Tym razem pan/ srebro/ i panow/ braz/ w lyzwiarstwie szybkim. Piekne zakonczenie IO, nie jestem biegla w rankingach, ale cos mi sie wydaje, ze pobilismy rekordsmile I to z zaskoczenia....
                          • alfredka1 Re: Kolejne medale w Soczi:) 22.02.14, 17:24

Medale- krążki sympatyczne ...
                            ale toto jeszcze bardziej, już niedlugo Dzień Misia

deser.pl/deser/51,111858,15392729.html?bo=1#TRrelSST--
                            • warum Re: Przeczytane, uslyszane, obejrzane 22.02.14, 21:39
                              "Przyszłam do waszego studia tylko dlatego, że dowiedziałam się, że to program na żywo. I chcę powiedzieć, że tak samo nienawidzę kanału INTER za to, że przez trzy miesiące oszukiwał widzów i szerzył nienawiść między obywatelami naszego kraju. A teraz wzywacie do jedności, do pokoju. Tak, macie prawo oczyścić swoje sumienia. Myślę, że jedyne, co możecie teraz zrobić, to prowadzić swoje programy na kolanach.

Przyniosłam wam fotografie ofiar. Chcę, żeby śnili wam się moi martwi przyjaciele. I żebyście pamiętali, że tak samo braliście w tym udział. Przepraszam, nie mam już więcej czasu, idę na Majdan. Sława Ukrainie! - zakończyła i opuściła studio, pozostawiając kompletnie osłupiałego prezentera, który nie wiedział, jak skomentować jej słowa." wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15508048,Dziennikarka__ktorej_oswiadczyl_sie_berkutowiec__w.html#BoxSlotIMT
                              Czym roznilo sie to przemowienie od JT? Szczeroscia.
                              • mammaja Re: Przeczytane, uslyszane, obejrzane 22.02.14, 22:13
                                A ja wysluchalam Julii T. na Majdanie i z każda chwila gorzej znosilam jej egzaltacje i populizm.
                                Czy przesadzam ?
                            • warum Re: Kolejne medale... i inne wisiorki:) 23.02.14, 08:42
                              By troche odetchnac po wczorajszym zmieniam , za normalna Alfredka smile temat:
                              .."Kiedyś lista wydatków na psa zamykała się na jedzeniu, weterynarzu i smyczy, dziś dopisujemy do niej wizytę u groomera, szkolenie w psiej szkole, zajęcia agility, flygility czy dogtrekkingu, wizyty u psiej kosmetyczki, produkty do pielęgnacji np. balsamy do łap, elektryczne szczoteczki do zębów, psie smakołyki i zabawki, a także ubranka i biżuterię dla czworonogów."
                              ... "W psy inwestujemy dziś podobnie jak w dzieci - muszą być zdrowe, dobrze wyglądać i uczyć się, a kolejne nowości podsuwane nam przez petbiznes tylko potęgują wydatki . Wydajemy więc więcej bo rosną potrzeby, nie zawsze jednak są to potrzeby psa ".
                              Calosc tekstu o" samonakrecajacym sie" psim / kocim nie az tak bardzo, bo sie tak latwo nie pod'dajasmile/ biznesie tu: biznes.interia.pl/finanse-osobiste/news/petbiznes-kwitnie-bo-wydajemy-krocie-na-psy,1995260,4141?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

• omeri Re: Kolejne medale... i inne wisiorki:) 23.02.14, 09:00
                                Czy to są jeszcze psiaki, czy zabawki na pokaz. Jako była posiadaczka pudla powiem, że fryzjer to normalna rzecz, ale 3-4 razy do roku. Nie mam psiaka, bo uważam,że trzeba mieć czas dla pupila i to jest najważniejsze, a nie jakies wisiorki itp.
                                • mammaja Re: Kolejne medale... i inne wisiorki:) 23.02.14, 09:46
                                  A jak kupować to tylko w sprawdzonej i rzetelnej firmie - jak ta www.obidog.pl/
                                  • warum Re: Kolejne medale... i inne wisiorki:) 23.02.14, 12:28
                                    Widac, po roznorakich "kolumienkach" , ze wlasciciel z nadmiaru mozliwosci /szczescia?/ nie mogl sie zdecydowac co by naprawde chcial....
                                    fakty.interia.pl/raport-zamieszki-na-ukrainie/galerie/odwiedziny-w-rezydencji-janukowycza-zdjecie,iId,1300468,iSort,5,iTime,1,iAId,100011, wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15511252,Luksusowa_rezydencja_Janukowycza_znacjonalizowana.html#BoxSlotI3img
                                    • omeri Re: Kolejne medale... i inne wisiorki:) 23.02.14, 14:32
                                      Mam nadzieje ,ze Tymoszenko nie wróci jednak do polityki.
                                      • alfredka1 Re: Kolejne medale... i inne wisiorki:) 23.02.14, 18:24

Rezydencja aż serce rwie z rozpaczy sad((
                                        a do Tymoszenkowej
                                        • jan.kran Re: Kolejne medale... i inne wisiorki:) 23.02.14, 19:03
                                          Alfredko , dbaj o siebie !!! Ściskam.
                                          • mammaja Re: Kolejne medale... i inne wisiorki:) 23.02.14, 21:24
                                            Ładne bylo zkończenie olimpiady, chociaz nie ufam Putinowi smile
    • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 23.02.14, 18:22
      ...w 2004 miała miejsce na Ukrainie "pomarańczowa rewolucja", koło zatoczyło się, ponowna rewolucja, a co jeszcze z tego wyniknie? Straconych 10 lat
      • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 24.02.14, 07:34
        Nie wiem co wyniknie na Ukrainie, i ktora pojdzie droga, ale ... bylam wczoraj na Jack'u Strong'u... i z czystym sumieniem moge powiedziec, ze czasy marszalka Kulikowa sie skonczyly. Na szczescie. A Kursk byl tak kosztowna "wpadka" na wizerunku przeambitnego przywodcy R, ze wierze,ze nigdy wiecej sie nie powtorzy , przynajmniej w tym regionie. Bo i Rosjanie czegos sie nauczyli...i wyciagneli wnioski.
        No i trzeba wziac pod uwage, ze internet jako medium stal sie dostepny dla wszystkich i zadna propaganda sukcesu czy kleski nie ma juz takiego oddzialywania jak kiedys w dobie "przed".
        Mimo, ze rozczarowal mnie "rozwoj przemian" w PL, a ostatnie poczynienia gospodarcze przecza ideom sprzed 20 lat, ale....nigdy nie chcialabym, zeby wrocily czasy sprzed 89r.
        Zaluje tylko, ze nasze prawo wyborcze tak sprzyja " wladzy", nawet gdy jest to nieetyczne i sprzeczne ze sprawiedliwoscia czy moralnoscia , bo to swiadczy wlasnie o niebezpieczenstwie jakie czeka Ukraincow- podzial na "teraz my!"-oni,... a spoleczenstwo ma za to zaplacic. I zwrot o 180' po kolejnych wyborach i wszystko od poczatku : nowi "my" i starzy "oni".
        Pozdrawiam Ulubiencow i wyjatkowo milczacego Wodnika, ktory moze gdzies z glowa w chmurach obserwuje na stronce przygotowania naszego Szybownika?smile
        • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 24.02.14, 11:33
          Daj Boze ,zeby tylko tego pokroju medrcy decydowali o polityce , jak Prof. Adam Rotfeld:
          ...
          "Nacjonalizm występuje o wiele silniej na Ukrainie zachodniej niż centralnej czy wschodniej, ale to nie jest ta siła, która zmienia Ukrainę. Zmieniają ją ci, którzy chcą reform i zbliżenia do Europy.
          - Choć z drugiej strony nie lekceważyłbym tego. W wielu miejscach na świecie narasta fala populizmu połączonego z nacjonalizmem.
          Gdy ludzie nie mają programu konstruktywnego, uciekają się do programu wynikającego z kompleksów, obrony własnej tożsamości.
          Efekt jest taki, że nacjonalizm jest bardziej widoczny.
          Trzeci element to działalność prowokatorów, których jest bardzo wielu. Są inspirowani z różnych stron i nadają temu nacjonalizmowi większe znaczenie, niż on w tej chwili ma na Ukrainie.
          Mam nadzieję, że zostanie zepchnięty na margines, jak to było do tej pory - mówił Rotfeld."
          www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,15515955,Rotfeld__Rosjanie_prowadza_wojne_psychologiczna___Dzialanie_.html#BoxSlotI3img...
          A " nasi" /Pis/ po 1x akcji w sejmie "zgodnosci" narodowych interesow juz wybieraja sie "skontrolowac" do sasiadow "co i jak" zostalo uzgodnione, nie przez nich . Za grosz rozumu, tylko partyjny interes.
          • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy ....na deser:) 24.02.14, 12:44
            Po obejrzeniu zdjec z rezydencji b.prezydenta i prokuratora Ukr, cos bardziej przyziemnego ale i odrobine dowcipnego...smile/ chociaz ten imperator cesarski.... jest nie do pobicia, no no...trzeba miec manie wielkosci .../
            Prawie jak "geleon"?https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/RX9S2AuPRZbR04RINX.jpg
            Znaki tak na wszelki wypadek?...smile
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/yj6UiLb130ihJp4eOX.jpg
            • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy ....na deser:) 24.02.14, 17:45
              To juz na zakonczenie mojej samotnej nadaktywnosci forumowej, naukowe wyjasnienie slowa, ktore ostatnio stalo sie wytrychem, a nawet w ustach niektorych - straszakiem : "gender" Slowo Roku 2013" / zeby wysluchac jasnego oswiecenia przez dr hab.K. Klosińską w radiowej 3 wystarczy kliknac na glosnik w pr.rogusmile/
              www.polskieradio.pl/9/305/Artykul/1029649,Gender
              • omeri Re: Ciągle czytamy i słuchamy ....na deser:) 24.02.14, 18:27
                Warumko droga, podziwiam zawsze Twoją prasówkę i regularnie czytam smile
    • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 03.03.14, 21:33
      warum napisała:
      > ...moze potraktujesz nas po kumotersku i.... bedziesz wklejal najbardziej udane Twoim zdaniem zdjecia?

...święta Bożego Narodzenia w ub. roku spędziłem w czeskich Karkonoszach, te fotki stamtąd oceniam jako udane

Orea Vital Hotel Sklar, w tle Čertová hora (1022m), Harrachov (Liberecký kraj), grudzien 2013

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/md/hc/7fwo/Ed9gCbbhgNrPwIJfDB.jpg

zima w centrum miasta, w tle Krkonoše (Karkonosze), Špindlerův Mlýn, (Královéhradecký kraj), grudzien 2013

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/md/hc/7fwo/uBz7EBHadb8TL8szNB.jpg
      • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 03.03.14, 22:15
        Juz je popodgladalam na fotoforum w calej krasie. I tego wlasnie nam trzeba.... odrobiny normalnosci. Ja o malo co wkleilabym serie balwanow , ktora powstala w okresie ubiegych zim, i trzymam na pamiatke / ale.... w tej chwili to niestosowny motywsad poczekam az sie temperatura ociepli/ albo wystygnie?
        PS i jako gadula prosze o bardziej osobisty komentarz do zdjec- bo podpis jak na pocztowce to za malo! Nie pytam kto z kim kiedy tylko.... co tam bylo tak fajnego,ze chciales tam bycsmile bo moze kogos nattchniesz..?
        • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 03.03.14, 23:14
          warum napisała:
          > ...tego wlasnie nam trzeba.... odrobiny normalnosci...

...więc wczoraj poszedłem sobie normalnie na pchli targ, czasami lubię pooglądać starocie których inni próbują pozbyć się

Flohmarkt (pchli targ czyli handel używanymi rzeczami), przy Mecklenburgische Straße, Berlin (Wilmersdorf), marzec 2014

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/hc/djws/dgoRfByr3BEM4laY8B.jpg
          • omeri Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 03.03.14, 23:16
            Bardzo lubię starocie, zbieram skorupy i ostatnio pudelki.
        • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 04.03.14, 00:01
          warum napisała:
          > ...Juz je popodgladalam na fotoforum...

...dziękuje za odwiedziny w fotogalerii, zapraszam również do odwiedzin w galerii chris.w1 i chris.w2, to też jestem ja
          • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 04.03.14, 19:47
            Migawka z albumu Chrisa:
            fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3603330,2,5,Malta.html
            Migawka z albumu warum:
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/EgPcpaW4SOhWTIpngX.jpg
            Jak widac i " zabytkowe" drzwi potrafia sie roznic.... nie tylko wiekiem.
            • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 04.03.14, 19:56
              A moze to kwestia klimatu?....i przede wszystkim naturalnego oswietlenia? W sloncu wszystko wyglada piekniej, a jak jest odpowiednio zakonserwowane to juz naprawde jest na czym zawiesic oko. Przekorna reklama wschodu:
              od ladniejszej strony:
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/izthxOToCFqSberE1X.jpg
              I od strony poszukujacej jeszcze sponsora...
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/QeQqzyoyIxuXMR4T5X.jpg

PS. Przepraszam za wielkosc fotek, ale wciaz nie opanowalam wlasciwego zmniejszania. Musze poczekac na powrot pani Profesor zza miedzy, by skorzystac z kolejnych lekcjismile
            • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 04.03.14, 22:02
              warum napisała:
              > ...Migawka z albumu warum...

...Twoja migawka niestety nie otwiera się, nie mogę porównać
              • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 05.03.14, 07:10
                Buusad w takim razie musimy poczekac na powrot Wedrowca, ona mi powie co zle robiesmile
                • alfredka1 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 17:00

W.wraca w sobotę smile)
                  • alfredka1 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 17:14

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15573674,Ziobro_wystartowal_z_kampania_do_PE_i_pochwalil_sie.html--
                    • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 18:40
                      ...aby zobaczyć zawartość linka alfredki trzeba po jego wklejeniu skasować dwie kreseczki z końca linka, albo tutaj nowy: Tekst linka
                      • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 18:46
                        https://bi.gazeta.pl/im/f1/a2/ed/z15573745Q,ziobro.jpg

...fajne są komentarze czytelników do tego plakatu
                        • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 18:51
                          Komentarze sa demokratyczna reakcja interenetu , to "glos ludu", bez partyjnej cenzurysmile
                        • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 19:43
                          ...no cóż, decyzję pana Zbigniewa mogę zrozumieć, dieta posła europejskiego parlamentu jest wyższa niż dieta posła polskiego sejmu, a pieniędzy nigdy za wiele
                  • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 18:44
                    Czekamy wiec na Wedrowca! Moze wniesie odrobine luzu w ocenie, jak to zawsze jak sie wraca z zachodu?
                    U mnie dzis byl mokry snieg, ale juz sie ocieplilo. Krokusow niet.Pomysl Alfredko jaki ja mam kawal do Danii....sad
                    • omeri Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 19:53
                      To co Warumko, ewakuujemy się do szczecina wink
                      • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 19:57
                        Tylko musze zaopatrzyc sie w najpierw pianke... i nie wiem czy wystarczy mi kondycji na dalszy etap wplaw?sad
                        • alfredka1 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 21:29

Zapraszamy, bez zapraszania też przyjeżdżajcie albo na piechotę ..... wyruszcie już przy pierwszym większym ociepleniu ....
                          • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 06.03.14, 22:46
                            alfredka1 napisała:
                            > ...to ruszymy do Chrisa...

...ale w maju jestem nieosiągalny
                            • chris.w3 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 07.03.14, 00:39
                              ...ajajaj, dzisiaj na FotoForm uplasowałem się na 5 pozycji wśród autorów najpopularniejszych zdjęć.
                              To moje było najczęściej oglądane,

wejście główne do ratusza Schmargendorf, w ratuszu tym wielu znanych ze świata kultury i sztuki niemieckich prominentów zawarło związek małżeński, m.innymi niemiecko-austriacko-francuska aktorka filmowa Romy Schneider, zbudowany 1900-1902 w stylu gotyku ceglanego z elementami stylu secesyjnego wg planów Otto Kerwien'a, przy Berkaer Straße, Berlin (Wilmersdorf), luty 2014

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/hc/djws/GtrQwHoda4pmhyf37B.jpg
                              • jan.kran Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 07.03.14, 01:07
                                Piękne zdjęciesmile
                                • chris.w3 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 07.03.14, 17:41
                                  jan.kran,
                                  dziękuję, a tak wygląda ten ratusz w całości, zdjęcie z marca ubiegłego roku

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/mc/hc/g1li/Jweufw3VlAaGJOrQBB.jpg
                                  • jan.kran Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 07.03.14, 18:34
                                    Mi się w Chrisa zdjęciach podobają m.in. kontrasty cień /światło i wybór tematówsmile
                                    • chris.w3 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 07.03.14, 19:26
                                      jan.kran,
                                      jeszcze raz dziękuję za miłe słowa
                                      • chris.w3 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 12.03.14, 13:33
                                        ...w ubiegłą niedzielę zrobiłem wypad do Poczdamu, zrobiliśmy wiosenny spacer nad jeziorem Groß Glienicker See

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/mc/hc/g1li/a5RkRhDja70Ydd3BUB.jpg

przy okazji pstryknąłem też tę fotkę, dzisiaj na FotoForum uplasowała się ona na 7 miejscu w rankingu 100 najczęściej oglądanych

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/mc/hc/g1li/v62ItUcaVWS1BrFk2B.jpg
                              • alfredka1 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 07.03.14, 17:38

Cudowne cienie gałęzi !!!!!!!!!! niesamowite !!
                                może /oby nie/ zawitamy do Ci i do Czubatka już niedługo ..............
                                • chris.w3 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 07.03.14, 17:43
                                  alfredka,
                                  również dziękuję
                                  • alfredka1 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 12.03.14, 15:42

Już niedługo Dzień św. Patryka
                                    bardzo lubię muzyke irlandzką
                                    więc dzielę sie z Wami smile)

www.care2.com/send/card/6906--
                                    • jan.kran Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 12.03.14, 20:26
                                      Światło i cień Chris to twoje mocne strony ... A swoją droga kusisz mnie tym Berlinem i okolicami ale nei w tym roku ...
                                      • chris.w3 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 12.03.14, 21:18
                                        jan.kran,
                                        dziękuję, nic innego jak tylko przyjechać
                                        P.S. zdjęcie z krokusami zajmuje aktualnie 1 miejsce w rankingu najczęściej oglądanych zdjęć
                                        • chris.w3 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 13.03.14, 14:06
                                          ...a tak zaczynałem, moje pierwsze zdjęcie na FotoForum,

Cantina Tipica Alimentari "Albergo", Padergnone (Trentino-Alto Adige), wrzesien 2011

Cantinę prowadzą trzej bracia, najmłodszy ma 76 lat, na zdjęciu najstarszy 87-letni

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/mc/hc/g1li/nGDA1nHagd1eqHwrPB.jpg
      • chris.w3 Re: Ciągle czytamy, ogladamy i słuchamy .... 19.03.14, 09:57
        warum napisała:
        > ...moze potraktujesz nas po kumotersku i.... bedziesz wklejal najbardziej
        > udane Twoim zdaniem zdjecia?

...to sądzę jest interesujące i sympatyczne, nie mieli nic przeciwko temu żeby ich sfotografować

Lesbisch-Schwules-Stadtfest (festyn lesbijek i gejów), przy Motzstraße, Berlin (Schöneberg), czerwiec 2013

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/mb/hc/djws/5BVNxF2yLT63FqqagB.jpg
    • jan.kran Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 09.03.14, 13:52
      Znalazłam ciekawy blog , zajrzę w polnej chwilismile

kobietyihistoria.blogspot.no/
      • alfredka1 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 12.03.14, 21:43

CHRIS ..... CIESZYMY SIĘ Z TWOICH SUKCESÓW.
        jUTRO ZROBIĘ TROCHĘ ZDJĘĆ NA jASNYCH BŁONIACH.
        • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 12.03.14, 22:25
          alfredka,
          dziękuję, czekam
    • wolfbreslau Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 13.03.14, 13:39
      dzien dobry
      poczytam i rozejrze sie
      pozdrawiam
      hey
      • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 13.03.14, 17:16
        Witajsmile za ten Breslau w nicku od razu bedziesz mial plusa u JanKran, tak sadzesmile
        A za sygnaturke? hmm... do odwaznych swiat nalezy. Moze wytrzymasz?
        Z namismile
      • alfredka1 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 13.03.14, 17:56
        Nie czekaj na wytrzeźwienie, zawsze jesteśmy czymś zamroczemi.
        Witaj, pisz. Skąd nadajesz, jakie pasje masz /ale nie musisz miećsmile.
        Pozdrawiamy, heej!!!
        • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 13.03.14, 19:36
          Wahalam sie w dylematach ,na ktora partie moglabym glosowac, bo "nowi celebryci" osmieszyli wszystkie...ale to nazwisko tak mnie zbulwersowalo, ze ta partia zostala absolutnie wykluczona. Zadna strata ten 1 glos? Byc moze, ale takich jak ja bedzie wiecej.

"Michał Kamiński "jedynką" w wyborach do europarlamentu na liście PO w woj. lubelskim, a ... Zapadają kolejne decyzje podczas zarządu Platformy Obywatelskiej."
          wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/453338,zarzad-po-zajmie-sie-listami-kandydatow-partii-do-parlamentu-europejskiego.html
          "Nigdy w życiu nie robił niczego poza polityką. Tak szybko w nią wszedł, że nie zdążył nawet zrobić żadnych studiów – dodaje.
          Niesiołowski zna Kamińskiego niemal od ćwierćwiecza. Mimo różnicy pokoleń w wolnej Polsce obaj zaczynali w tej samej partii – ZChN."
          "Od razu po maturze stałem się facetem przy marszałku.
          Dużo widziałem i dużo wiedziałem. Jeździliśmy razem po Polsce. Nawet wakacje razem spędzaliśmy. Byłem z Chrzanowskim blisko. To on otworzył mi drzwi do wielkiej polityki – przyznaje Kamiński."
          " Kamiński dopiero w 2008 r. zrobił licencjat w Wyższej Szkole Stosunków Międzynarodowych i Amerykanistyki w Warszawie.
          Uchodzi jednak za erudytę. Pochłania setki książek, zwłaszcza publikacje dotyczące polityki i historii.
          " Byłem pełen podziwu – opowiada Miecugow. – Misiek nadawał z głowy sążniste korespondencje.
          Pracował dla różnych redakcji i nigdy nie jechał tym samym tekstem."
          "W wyborach 1997 r. postanowił wykreować samego siebie. Startował z listy AWS w Łomży. – Urodzony warszawiak wymyślił sobie hasło: „Poseł z Łomży” i nagle tego Podlasia zrobiło się w partii pełno."

"Pasmo sukcesów przerwał wyjazd z Markiem Jurkiem (wtedy członkiem KRRiT) i dziennikarzem Tomaszem Wołkiem do Londynu do przetrzymywanego tam chilijskiego dyktatora Augusta Pinocheta.
          Kamiński mówił w Sejmie: „To manifestacja solidarności ze starym człowiekiem, któremu dziś lewica chce zrobić krzywdę, ponieważ przed laty obnażył jej słabość i nędzę (...). Jak na was patrzę, panowie z SLD, to dochodzę do wniosku, że trzeba go naśladować”.
          Trzech prawicowych muszkieterów zawiozło Pinochetowi w dowód poparcia ryngraf z Matką Boską. "
          "Po powrocie dostali zaproszenie do popularnego programu „Tok Szok” Piotra Najsztuba i Jacka Żakowskiego. Nie wiedzieli, że będą skonfrontowani z Mariem Galdamezem, ofiarą reżimu Pinocheta.
          Galdamez opowiadał o torturowaniu więźniów prądem i o kobietach gwałconych przez psy. Kamiński po latach przyzna, że wyjazd do Londynu był błędem."

"Spotkanie z Pinochetem ciągle ktoś mu wypomina.
          Tamta wyprawa przeszkadza mu w robieniu kariery w Parlamencie Europejskim, w którym zasiada od roku 2004.
          "Równie niechlubna jest postawa Kamińskiego w sprawie Jedwabnego.
          W 2001 r., gdy prezydent Aleksander Kwaśniewski przepraszał w imieniu narodu polskiego za pogrom Żydów dokonany w 1941 r., Kamiński gardłował: „Jest wiele różnych spraw, za które Kwaśniewski powinien przeprosić, ale nie za Jedwabne”.
          Przekonywał, że „Polacy nie powinni przepraszać za pogrom w Jedwabnem, dopóki Żydzi nie wyrażą skruchy za współpracę z Sowietami po 17 września 1939 r.”.
          Postulował nawet stworzenie komitetu obrony dobrego imienia mieszkańców Jedwabnego."
          polska.newsweek.pl/michal-kaminski-o-pis-newsweek-pl,artykuly,276950,1.html
          Nie bawie sie w googielki, ale ten jego zlewny szloch na wizji po Smolensku u MO, i wypozyczanie dzieci do zdjec na pocieche -osamotnionemu bratu, a wlasciwie szefowi..... o ktorym teraz tak negatywnie sie wypowiada, no coz sa ludzie ktorzy dla kariery i pieniedzy zrobia wszystko. Zobaczymy na ile jeszcze go stac? Za cudze /m.in. moje i Twoje/ pieniadze.
          • omeri Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 13.03.14, 20:31
            Warumko droga, ponownie nic dodać nic ująć!

To jest praworządnośc, ale będzie apelacja
            www.sport.pl/pilka/1,65081,15615040,Bundesliga__Bessa_Hoenessa.html#BoxSportTxt
            • chris.w3 Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 11:38
              omeri napisała:
              > ...ale będzie apelacja

...nie będzie, wyrok zaakceptował
              • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 18:12
                Jestem pod wrazeniem sprawnosci i skutecznej wspolpracy sluzb panstwowych. A czy takie przyjecie wyroku swiadczy o nawroceniu ? Nie sadze, to raczej wstyd przed smrodem przy nazwisku . Albo strach przed jeszcze bardziej dociekliwym liczeniem naleznosci.
                Ale bez wzgledu na motywacje, panstwo osiagnelo jakis cel- troche naleznej kasy wpadlo do wora, a wydrenowani przez system do cna dostali zludna pocieche , ze niby jest jakas "sprawiedliwosc".
                Ale liczy sie efekt, a ten jest na + dla bilansu.
        • wolfbreslau Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 06:50
          alfredka1 napisała:

> Nie czekaj na wytrzeźwienie, zawsze jesteśmy czymś zamroczemi.
          > Witaj, pisz. Skąd nadajesz, jakie pasje masz /ale nie musisz miećsmile.
          > Pozdrawiamy, heej!!!
          • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 07:14
            Cyt. Wolfbreslau:... " jestem cynikiem sceptycznie romantycznym"
            Nie mysl,ze jestes wyjatkiemsmile
            Mnie polityka nie nudzi, mnie wkurza, ze takie miernoty robia polityke.Za ktora ja kazdego dnia placesad
            • wolfbreslau Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 07:22
              warum napisała:

> Mnie polityka nie nudzi, mnie wkurza, ze takie miernoty robia polityke.Za ktora
              > ja kazdego dnia placesad

a czyja to wina ?
              • jan.kran Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 08:56
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/0,129662,15617960.html
                Wyłozyłam się na matematyce , żadne zaskoczenie. Ale żeby przejechać się na Krymie w dzisiejszych czasach to trzeba być kretynem , ale ja zawsze byłam cienka z geografiitongue_outPP
                Picachu wiedziałam dzięki temu że to jeden z ulubionych bohaterów syna z dzieciństwasmile
                • jan.kran Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 08:59
                  Jeszcze raz zajrzalam do quizu i źle przeczytalam pytanie , umknęło mi słówko [i][nie/i].
                • wolfbreslau Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 09:04
                  jan.kran napisała:

> Wyłozyłam się na matematyce , żadne zaskoczenie.

a ja na wielkiej piramidzie.....choc tu bym polemizowal. bo o ile wiem, jest tylko jedna wielka piramida. i wlasnie jej "wlasciciel " nie doczekal konca jej budowy...przypadkiem byl to cheops.
                  inne trojkątne cuda, to zaledwie piramidy smile
                  no, ale coż? nie takie dziwactwa czytałem juz w necie i wikipedii smile))
                  • jan.kran Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 09:37
                    Oczywiście że masz plusy za Breslau ( moge sobie TO słowo wreszczie napisać smile) Ja też jestem z tego piastowskiego miasta , które wprawdzie siedemset lat należało do kręgu kultury języka niemieckiego ale kamienie mówią po polskutongue_outPP
                    Psy lubisz. A koty ? A jak chodzi o muzykę to może jesteś zwolennikiem jazzu, szukam współwyznawcówsmile
                    • wolfbreslau Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 09:55
                      jan.kran napisała:

> Oczywiście że masz plusy za Breslau ( moge sobie TO słowo wreszczie napisać smile)
                      > Ja też jestem z tego piastowskiego miasta , które wprawdzie siedemset lat nal
                      > eżało do kręgu kultury języka niemieckiego ale kamienie mówią po polskutongue_outPP
                      > Psy lubisz. A koty ? A jak chodzi o muzykę to może jesteś zwolennikiem jazzu, s
                      > zukam współwyznawcówsmile

nie jestem z Wrocławia....ale mieszkałem tam kiedys, kocham je i ogolnie sa trzy takie miasta jakich moglbym uzyc w niku: Gdynia rodzinna, Warszawa życiowa i Wroclaw sentymentalny...itd etc
                      a jazzu to moze miles davis i maggione....byle nie modern smile
                      bo mdleje z nudów. pisze jak jest.
                      miałem dwa koty jednoczesnie z dwoma psami...teraz nie mam nic prócz jamniczki z odzysku.o kulturze kamieni niemieckcich i polskich....trudno mi sie rozmawia smile
                      mam dualizm narodowosciowo- rodzinny wink.
                      • jan.kran Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 10:10
                        Pozwoliłam sobie zajrzeć na Twój profil , z Gotenhaven jesteśsmile)))
                        Jakies góry znalazlam , tutaj są miłośnicy gór w praktyce i w teorii , do tych ostatnich ja się zaliczam.
                        Davisa lubię wszystko , ale moim idolem jest Coltrane. I bardzo lubię free jazz. Ale muzykę klasyczną takoż.
                        Tu sa wątki muzyczne, sporo linków tam nawrzucaliśmysmile
                        Ja ma zamiar zaadoptować dwa koty ze schroniska ale muszę poczekać aż się syn wyprowadzismile Koty UWIELBIAM.
                        Ja jestem znana na forum jako germanofilka więc możesz ze mną spokojnie rozmawiać o dualizmach smile
                        Moje dzieci rozmawiaja ze sobą wyłącznie po niemiecku , ze mną niekiedysmile
                        Podrzucam Ci linkę wrocławską , stary wątek z tego forum. Brezly niestety tu nie pisze , mamy kontakt na fejsie.

forum.gazeta.pl/forum/w,25794,115373500,124680984,Re_Impresje_wroclawskie_.html

• wolfbreslau Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 10:16
                          jan.kran napisała:

>
                          > Moje dzieci rozmawiaja ze sobą wyłącznie po niemiecku ,

moje na szczęście nie....mają verboten wink
                          ale jak mi chca zrobić koło pióra to gadaja po angielsku i wplataja słowa francuskie...leże i kwicze. w zamian rewanzuje im sie mówieniem do nich po rosyjsku w najmniej spodziewanym momencie i kilka razy prosiły mnie juz, bym nie robił im obciachu....a stare sa te moje dzieci...
                          Coltrain jak najbardziej...free jazz?....no nie jestem przekonany, czy lubie.
                          u mnie z muzyka jest tak: ja nie mam gatunku, ktorego zdecydowanie "nie lubie"...jest natomiast kilka takich na jakie jestem obojetny.
                          • wolfbreslau Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 10:18
                            w warszawie niedlugo bedzie koncert pata maetheney....to lubie autentycznie. nawet pamietam jego koncert z lat wczesnych '80 w kongresowej. ;-0
                            • jan.kran Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 10:22
                              Pata nawet lubięsmile
                              Moje dzieci też stare , dorosłe. Miały szlaban na mówienie do mnie po niemiecku do czasu kiedy zamieszkaliśmy w Oslo i oni mówili już wtedy dobrze po polsku. Ja nie chciałam zapomniec niemieckiego więc czasem odpuszczam ten polski.
                              • jan.kran Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 10:27
                                Co do mówienie między sobą po niemiecku to trochę niedopilnowalam ale teraz z perspektywy czasu uważam że jednak to nie był duży błąd a może w ogóle to było ok.
                                To temat rzeka , sporo było dyskusji na ten temat na forum o wielojęzyczności.
                                Mimo że między sobą mówią po niemicku znają dobrze polski i czytają po polsku i piszą. Z tym że syn gorzej ale wystarczająco dobrze.
                                Coltran eto free ale nie tylko , zaraz wrzucę coś spokojnego na wątek muzyczny.
                                • wolfbreslau Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 10:34
                                  wielojęzycznośc to dla mnie naturalny stan ducha wink
                                  wielokulturowość?....tu rodzi sie problem.
                                  zwłaszcza jak niemcy graja z polską....dyscyplina obojętna, bo zasadniczo sport uprawiam, ale nie kibicuje zadnemu wink
              • warum Re: Ciągle czytamy i słuchamy .... 14.03.14, 18:14
                Tylko nie sugeruj, ze moja!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka