jan.kran 05.01.20, 12:16 Australia i sytuacja w Iraku to dwa tematy które zajmują mnie naprzemiennie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 05.01.20, 14:03 Zaczelo sie od naprawde groznych pozarow, i to z winy czlowieka. Teoretycznie -myslacej- / przyczyna-skutek/ istoty. Mam nadzieje, ze to i czlowiek poczuje sie odpowiedzialny, by naprawic blad. Bo skutki moga dotknac wszystkich. A na pewno wielu To ,zeby nie bylo kasandrycznie, cos o krajowej wiruozerii urzedniczej. I grzebaniu w smieciach. A raczej zarabianiu na nich. finanse.wp.pl/segregacja-odpadow-w-2020-na-co-uwazac-i-jakie-sa-kary-6463707771295873a I co teraz? co herbata to zagwostka o koglu-moglu nie wspominajac Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 05.01.20, 14:27 A. Mowilam o naturze i polityce. B. Szukalam w archiwum postu o segregacji w jednym z najbogatszych panstw Europy- i moim zdumieniu- jak to dziala, moze autorka F. się odezwie na A40 + zapraszam! / i dodatkowo wklei troche wlasnych felietonow "codzienno- waznych", i tak niezwyklych, ze moze niedocenianych przez takich jak ja szaraczkow? C. PopayE dorzuc swoje uwagi, bo wiesz jak to dziala i czy ma sens praktyczny / oprocz drenazu kieszeni/ D. to wkleje jak mechanizm pozbywwania sie potencjalnej "konkurencji"/ niszczenia slabszych/ dziala: cyt, sama sie z forum: " 14.09.13, 19:00 Znowu przyssalam sie do komputera, ale skoro Ulubiency zajeci soba to moze Czytacze przeczytaja? bo ze sie odezwa nie wierze... A na dzis ,"profesjonalna", koncowka, z Onet'owej prasowki: "Biedny's bo's glupi, czy glupi's bo's biedny?" biznes.onet.pl/bieda-czyni-glupim,18491,5576208,1,prasa-detal ...."wiele programów stworzonych po to, by pomagać biednym, zmusza ich uczestników do nużącej papierkowej roboty, męczących spotkań czy konieczności inwestowania dodatkowych środków finansowych. Jeśli postawimy ubogim takie wymagania, raczej nie odniesiemy zamierzonych celów, dodaje Mullainathan. (…) .... ułatwić życie biednym wypełniając za nich, przynajmniej częściowo, formularze dotyczące pomocy finansowej, wysyłając im polecenia zapłaty z większym wyprzedzeniem i sugerując najbardziej przystępne opcje ubezpieczenia zdrowotnego. – A przede wszystkim urzędnicy i ludzie w ogóle powinni zrezygnować z utrudnień, które faworyzują bogatych – dodaje badacz. – Uproszczenie procedur przysłuży się nam wszystkim, bez względu na dochód." .... " Energia niezbędna do tego, by jakoś związać koniec z końcem tak bardzo uszczupla ludzkie siły, że prowadzi do sytuacji, w której osoba biedna nie jest w stanie wydostać się z zaklętego kręgu swego ubóstwa. " .... " ludzie skupiający się na swoich problemach finansowych – jak na przykład bieżąca spłata rachunków – rozwijają u siebie wizję tunelową, co oznacza, że tracą z oczu długoterminowe cele." ..." Sądziliśmy, że to ci mniej inteligentni wpadają w sidła ubóstwa, tymczasem jest dokładnie na odwrót. To brak środków sprawia, że ludzie rezygnują z aspiracji i podejmują coraz mniej trafne decyzje." Autor - Amina Khan "Los Angeles Times" Ciach. Dlaczego zamiast placic nam za surowce wtorne, ryczaltem pozbawia sie nas "prawa wyboru"? Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 05.01.20, 20:33 warum napisala: " ..... PopayE dorzuc swoje uwagi, bo wiesz jak to dziala i czy ma sens praktyczny / oprocz drenazu kieszeni/ ". To TAK nie dziala! Droga Warum. Zapoznien cywilizacyjnych nie "kilku" ale dziesiatek lat, roznic kulturowych, poszanowania prawa czy braku "rowniejszych" (politycznie chronionych klamcow, oszukancow i zlodziei z "odpowiednia" przynaleznoscia partyjna czy "preferowanego" wyznania) NIE odrobisz czy "zniwelujesz" metoda "slusznych inicjatyw 27:1". zakupem (w USA) ca.30 wojskowych samolotow czy udzialem Rzadu (i prezydenta) w obchodach rocznicy powstania torunskiego Radyja,- nawet jak wszyscy "na kleczkach" Proponowany (i ponoc majacy "wszystkich obowiazywac") sposob segregacji smieci odpowiada (m/w) temu co nas obowiazywal (w Nordrhein-Wesfallen i moim miescie) przez ostatnie ca.:35 lat! W domu mielismy 5 (piec!) roznych pojemnikow na smieci! Do tego: szklo i papier byly wylaczone z tej zbiorki a wszyscy byli ZOBOWIAZANI (jeszcze przed ponad 40-tu laty! do wywozenia tych odpadow do specjalnych pojemnikow (na segregowane kolorami! szklo i papier) dostepnych dla wszystkich w kazdej dzielnicy w kilkunastu miejscach! (znanym WSZYSTKIM). Oplaty (ostatnio: ca: 12 € od osoby/m-c, platne zawsze za caly rok z gory!). Obecna stawka (w Gminie Ruciane-Nida) = 20 zl osoba/m-c ale ma (znow) wzrosnac! Niemcy (zawsze!) dbali o wode! wiec sa tam niespotykane w Polsce ograniczenia z tym zwiazane (np.: jakiekolwiek palenie ognisk, zabronione jest rowniez mycie aut na wlasnej dzialce czy miejscu parkowania! itp.itd.) Niech nikogo nie zwodza niby "brudne" centra miast w Niemczech, Tam sa wszedzie Sluzby ktore to sprzataja! (na koszt podatnikow oczywiscie!) ulice i chodniki sa myte oraz odkurzane a wszedzie dziala (nawet na Wsiach) instalacja "burzowa" (odprowadzajaca do oczyszczalni wode deszczowa!). Widzial ktos (w Niemczech) "upierdolone" blotem auto? - nie! bo tam ulice sa bez zadnego blota a pada CODZIENNIE (przynajmniej tam gdzie mieszkalem). Samochod mylem (na myjni) tylko po "wyprawie" do Polski i..... nic sie nie zmienilo!: drogi sa (moze nie gorsze jak na Zachodzie) ale auto (moje czy zony) "ujebane" blotem (lub kurzem jak nie pada) po przejezdzie 16 km. na trasie Pisz-Ruciane i to bez wzgledu na pore roku! Moze "ci z PiS-u" i "sukienkowi pedryle" maja zawsze czyste (bez mycia), ja jakos NIE . Niemcy sa Krajem gdzie ZAWSZE byla tradycja pobierania ZASTAWU za opakowania szklane (np.: piwo tam sie kupuje na skrzynki a nie pojedyncze butelki! - to kraj PIWA!) i latami "broniono" sie (przepisami prawa) przed wprowadzeniem jednorazowych opakowan plastikowych (do napojow!).czy puszek!. Radykalnie ROZWIAZANO ten problem wprowadzeniem obowiazkowego ZASTAWU od opakowan na napoje! = za kazda butelke czy puszke OBOJETNIE gdzie kupiona! Automat (obowiazkowy w kazdym markecie! _ sklepie samoobslugowym!) ZWRACA 50 Centow (1/2 €). Nawet jak "pijaczek" gdzies taka butelke czy puszke wyrzuci ZAWSZE znajdzie sie "ktos" (np.osoba o niskich dochodach) co to podniesie i zwroci do automatu!. Wszystkie szanujace sie sklepy nie pakuja niczego "w plastik"!, torby (z plastiku), "jednorazowki" sa DROGIE i to juz od co najmniej 10-ciu lat!. Sklepy typu "Delikatesy" dodaja do zakupow wylacznie wzmocnione torby PAPIEROWE! lub "materialowe" wielokrotnego uzytku!. Temat "gospodarki odpadami" ( w Niemczech) to "rzeka" i inie jestem w stanie, krotkim wpisem, tego nawet ogolnie opisac. Nawet nie wspominam jakim "problemem" jest pozvycie sie np.: obcietych galezi (z zywoplotu) czy zgrabionych lisci we wlasnym ogrodku przydomowym a.... gwarantuje WSZYSCY ich posiadacze tam "grabia i obcinaja" . Kopalnie i wiekszosc Hut tez "przeksztalcono" w parki rozrywki czy muzea i..... "jakos" dalo rade! . Eeeeh....... Tylo tam "Maryja" mniej swietojebliwa i Jezus Chrystus nie jest .... krolem a w Szkolach nastolatki uczy sie jak ZAPOBIEGAC ciazy bez "udawania", ze zalatwi to ksiundz i stare babcie . Jasne, my mamy (czy mielismy) Polske "od morza do morza" i od 300 lat "dajemy dupy" gdzie (i jak) sie da!. I z tego jestesmy DUMNI (choc "inni" pukaja sie w glowe) pozdr. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 09.01.20, 18:16 Tego jeszcze chyba , nie mielismy : 1. cyt. /DNIA - wg mnie/ Cyt. ..." Minister Jadwiga Emilewicz tłumaczy w money.pl swój pomysł : - W Polsce musimy się uczyć "kultury upadku". Testowanie i niepowodzenie jest doświadczeniem wzbogacającym życiorys pracownika - przekonuje." ...ciach. msp.money.pl/wiadomosci/urlop-od-korporacji-jadwiga-emilewicz-dla-moneypl-nie-boje-sie-exodusu-pracownikow-6465579327448705a.html Prosta rada pracownika: Swiec przykladem. Poki co, kolejny raz do wladzy dorwali sie "ambitni inaczej" , ci od kultury wciskania kitu. 2.cyt. A tu PR w swoim historycznym zywiole /opowiadacza, tym, co na zachodzie/. cyt. ....."Nam zależy na tym, by w Polsce pojawiło się jak najwięcej projektów, zwłaszcza zależy nam, by pojawiało się jak najwięcej projektów greenfield, czyli od nowa stawianych fabryk, zależy nam na projektach innowacyjnych. I o tym też była na tym szczycie mowa" – tłumaczył Morawiecki. Mówił też, że Polska "jest bardzo mocno włączona w europejskie mechanizmy gospodarcze". "Stajemy się lokomotywą wzrostu Europy. Ja myślę, że trzeba być skromnym, ale od czasu do czasu trzeba się też pochwalić; ... " ciach. businessinsider.com.pl/wiadomosci/premier-na-kongresie-axel-springer-stajemy-sie-lokomotywa-wzrostu-europy/5h0kbw7?utm_source=businessinsider.com.pl_viasg_businessinsider&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2 Uprzejmi organizatorzy nie wypomnieli ,ze zdeklarowanie... "spalinowa". Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 11.01.20, 16:18 cyt. "Milczenie usłyszy Polska i Europa". Marsz Tysiąca Tóg w Warszawie w ciszy" ciach. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25586273,milczenie-uslyszy-polska-i-europa-marsz-tysiaca-tog-w-warszawie.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 12.01.20, 09:36 Milczenie nie rozwiazuje zadnych problemow. To zakoncze, glosnym i pozytywnym akcentem: cyt. " Trwa 28. Finał WOŚP! Dziś Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy gra, by zebrać pieniądze na nowoczesny sprzęt ratujący życie dzieciom potrzebujących różnego rodzaju operacji. " ciach. wiadomosci.onet.pl/kraj/wosp-2020-relacja-na-zywo-z-28-finalu-ile-pieniedzy-juz-zebrano/0t27vzd Odpowiedz Link
jan.kran Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 13.01.20, 09:48 Ja mam przyzwyczajenie dzielenia śmieci od lat. Kiedy przyjechałam tu w 1998 roku byłam zaszokowana niskim poziomem ekologicznej świadomości Norwegów. Jednak nadgonili i przegonili Niemcy, przynajmniej Berlin gdzie mieszka córka. Ja od 2011 roku dzielę śmieci w ten sam sposób a przeprowadzałam się trzy razy w tym czasie, Oslo. Pod zlewem mam śmieci mieszane , kubełek z kompostem i plastik. Zielone i niebieskie torby mam w sklepach na rogu.Do dziś mnie to fascynuje ale czytałam trochę na ten temat i podobno to prawda że w Oslo jest jakiś super automat który rozróżnia te torby. Te trzy rodzaje śmieci wrzucamy do wspólnych kontenerów.Jest też w pomieszczeniu na śmieci,mieszkam w bloku,kontener na papiery.Mam pod ręką w kuchni dużą torbę na papiery i latam z każdym świstkiem do niej bo wierzę w recykling W przedpokoju mam plastikowy kubeł na puszki i butelki, syn regularnie wyrzuca do kontenerów z 200 metrow od domu. Poza tym wszystkie butelki zwrotne mamy w szafie w przedpokoju ,syn raz na czas oddaje i ma czekoladę Śmieci elektryczne oddajemy na bieżąco do Clas Ohlson , mam pod nosem w centrum handlowym. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 28.03.20, 10:27 Temat segregacji "smieci ", niespodziewanie jakos tak umarl, smiercia naturalna. Jednym sie udaje, drudzy sie staraja, a i tak potem to miela czy spalaja w 1 kotle. Bo "sila wyzsza"... Porzadki, to u mnie temat niezrealizowany od lat, i taki wrzod, ze az boli. Ale..... co jakis czas, zupelnie bez powodu , siegam po ksiazke, absolutnie bez potrzeby duchowej, tylko praktycznie.. Ot tak, bo za ciasno na polce, albo tak mnie razi ta bylejakosc okladek / w dobie internetowej ladnosci/, ze ja przestawiam i chowam, gdzies mniej na oku, w drugim rzedzie lub nie na wprost.... Wlasnie Lem sie "ruszyl". .... cyt. "Uderza mnie naskorkowosc naszej ziemskiej cywilizacji. Kiedy zywiolu sie zbudza albo my, ludzie, obudzimy je do dzialania, nagle okazuje sie,ze wszystkie potegi swiata sa wlasciwie niczym." /- W cieniu piramid. 10.2005r./ ... "Podczas naszych wyborow po raz kolejny ze smutkiem stwierdzilem, ze do glosu dochodza w polskiej polityce ludzie, ktorzy zielonego pojecia nie maja nie tylko o jakiejs ropie, gazie czy wodorowaniu wegla, ale w ogole o niczym. Przeciez Lepper zająl trzecia pozycje w wyborach prezydenckich: kilkanascie % glosow, to wynik niestety znaczacy. Sam z rozsadku glosowalem na PO i Tuska, w skrytosci ducha jednak marze o wymieceniu ze sceny polskiej elity politycznej. Podejrzewam, ze Polacy daliby sobie bez niej rade, bo w dziedzinie ekonomii przejawiaja dostatecznie wiele inicjatywy." / - Ropa , wegiel i wybory - 10.2005 Cyt. pochodza ze zbioru "Rasa drapiezcow teksty ostatnie" Stanislaw Lem- ostatniej ksiazki S. Lema. Ku przypomnienia mlodzi....sp. A. Lepper byl "lewa" reka / "przystawka"/ p. prezesa/PR/ Jaroslawa Kaczynskiego. Chyba musial mu czyms wybitnym zaimponowac, skoro go wybral.... czy .... tym, co AL powiedzial z trybuny sejmowej ?:...."Wersal sie skonczyl " Wywiad ze sp. Andrzejem Lepperem w Polityce www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/225840,1,andrzej-lepper-w-niektorych-przypadkach-udawalem-glupiego.read Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 05.04.20, 10:13 Nie pracuje "zdalnie" ani w korpo, ale zdarza mi sie slyszec podczas rozmowy "tele" co dzieje sie po drugiej stronie / i az trudno mi sie powstrzymac z komentarzem pytaniem/ Poniewaz uwazam, ze sytuacja jest tak nieprzewidywalna, a raczej tak drastycznie nieopty, to.... tylko poczucie humoru i absurdu, nas moze pocieszyc. Mowie o sobie, bo ci z korpo sa w zdecydowanie lepszej sytuacji. "Halo, czy ktoś mnie słyszy, Costa Del Balkon i korki w przedpokoju, czyli praca zdalna w czasie epidemii" 01.04.2020 autorka Janina Bąk www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,100865,25830706,koronawirus-halo-czy-ktos-mnie-slyszy-costa-del-balkon-i.html PS. tycie to moj problem, bo zamiast :chociaz zdrowo, jem: tylko co slodkie. A tego sanwicza to oczami wyobrazni wciaz widze P Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 05.04.20, 15:21 Ja sie zgadzam z Toba, Mila Warum, iz obciazenia zwiazane z kwarantanna mozna (czesciowo) rozladowywac odrobina swoistego "luzu" i poczuciem humoru. Tylko, hmmm.... obawiam sie (" bo to Polska - wlasnie") by te "wybuchy" humoru nie skonczyly sie (w skali "makro") - ciezkim placzem dla wiekszosci z "humorystow". Chleb jeszcze jest (i bedzie, bo zboza z krajowej produkcji) nam pewnie nie zabraknie ale z "igrzyskami" to byl bym ostrozniejszy. Fakt, Swieta i ich otoczka jeszcze(!) dominuja nasza "codziennosc", ale ja wiem iz to zludna perspektywa. Sklepy (spozywcze, bo reszta handlu to na dzisiaj raczej "dyrdymaly")sa i beda czynne, nawet z ograniczeniami (niby "w interesie walki z wirusem"), towaru tez, przynajmniej tego (nie z importu!) = "pszenno-buraczanego, raczej nam nie zabraknie, My, Polacy,- zycie, ze sklepami gdzie puste polki i hak i"trenowalismy" przez dziesieciolecia - mamy praktyke. Skutkow prawdziwego bezrobocia to jednak (juz) niewiele osob pamieta (z takich "zywych") . Amatorow "roboty" to (u nas) nigdy nie bylo za duzo, ale co innego jest jak to jest swobodna decyzja a inaczej jsak (nawet) tej ciezkiej "roboty" po prostu nie ma. Jak do tego zabraknie, a to juz jestesmy tak daleko!, ze Rzad niema co "rozdawac" bo kasy "ni ma!" i.... nie ma z kad wziac! i w kieszeniach "pustki" to mimo bogatej sieci sklepow i to z towarem, szybko stanie sie jasne iz humorem najesc sie trudno. To nie tylko moje zdanie i jestem daleki od szerzenia defetyzmu ale zgadzam sie z trescia: wyborcza.pl/7,75968,25844169,morawiecki-oglosil-ze-polska-bankrutuje-a-wine-za-to-ponosza.html#s=BoxWyboMT Wiem, ze (pewnie) by przeczytac ten madry artykul trzeba Wyborcza kupic lub nabyc internetowy abonament wiec zacytuje jego poczatek: " ... Skandalowi zawartości tzw. tarczy antykryzysowej odpowiada tylko tupet, jakim jest pokazanie czegoś takiego obywatelom. Wystąpienie premiera w Senacie rozwiewa wątpliwości: PiS doskonale wie, że zdemolowało finanse publiczne i nie ma jak bronić Polski przed zapaścią gospodarczą... " Jesli "ktos"dzis narzeka na fakt iz jego praca "on-line" jest zaklocana przez "szalejace w domu dzieci ktorym sie nudzi" , ciekawe co powie jak pracodawca, zaraz po Swietach czy od przyszlego miesiaca "zwolni" go z tych wysilkow, przy okazji, przesylajac mu wydruk ostatniego przelewu za ta prace "w ciezkich warunkach". Mam w rodzinie "pracodawce", zadnego "wielkiego business_mena" , ale takiego co "normalnie" zatrudnia(l) ok.: 200-220 pracownikow. Cesc z nich, z roznych powodow, "zatrudniala" sie sama (chcieli sami placic ZUS ioraz podatki i ponoc lepiej na tym "wychodzili" niz bedac na etacie) . Inna czesc to tzw.: tworcy, ktorzy nie znaja innej formy swiadczenia swoich ärtystycznych "uslug". Ta grupa (ca.: 50-70 osob) jest dla pracodawcy "najmniej obciazajaca" = nie swiadcza "uslug" ( i nie wystawiaja rachunkow) wiec .... nie ma zobowiazan. Ale ca.: 150 osob jest "na etacie" (w firmie) a w tej branzy to m/w na same pobory - 0,5 mln.zl. - miesiecznie. Ile trzeba miec kasy ( w "tapczanie" - chyba), gdy w zwiazku z "wirusowymi" ograniczeniami zarzadzeniami Wladz, praca tych ludzi jest praktycznie niemozliwa?. Pobory pracownikow to "nic" bo to tez: ca.: 120 leasingow flotylii aut osobowych dla tych pracownikow, 150 umow o swiadczenie uslug telefonicznych, ZUS od poborow, czynsze i koszty utrzymania biur "regionalnych" itp.itd. Do tego, co by ten czlowiek nie zrobil czy kogo nie "zwolnil" to zawsze za tym "ciagna" sie prywatne tragedie zyciowe: raty kredytow na domy czy mieszkania, dzieci w prywatnych szkolach, nigdy nie pracujacy ("na etacie") wspolmalzonkowie itd.itp. Czego nie "zrobisz" - ZLE, a do tego sa (tez) wlasne, prywatne, problemy z takimi samymi "klopotami" jak maja pracownicy. Mnie, niby nikt tymi troskami nie "obciaza", ale nawet jak sie "nie chce" to jestem mimowolnie, "w swietle " tych klopotow bo.... to bliska rodzina. Obawiam sie, ze wszystkim nam, zabraknie nawet wyjatkowo rozwinietego "humoru" by takie "codziennosci" zatuszowac Tym bardziej jak "widze"propagandowe wystrzaly" (humoru chyba) "koryciarzy" z PiS-u, premiera i tego..... "prezydenta", salwowane przez media "panstwowe" czy torunskie media "narodowe" - recepty "na kryzys" tych pajacow to....sama prawda i humor a najwazniejsze: wybory niedojdy z PiS-u na prezydenta!. pozdr.,- Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 05.04.20, 20:19 Najgorsze to jest to, ze to tak wprowadzano najpierw .... "bez zadnego trybu". umed.pl/pliki/2020/03/Koronawirus-S%C5%82owniczek-poj%C4%99%C4%87.pdf cyt. "Najważniejsze terminy ustawowe związane z sytuacją zapobiegania, przeciwdziałania i zwalczania COVID-19: 1) zagrożenie epidemiczne - zaistnienie na danym obszarze warunków lub przesłanek wskazujących na ryzyko wystąpienia epidemii; 2) stan zagrożenia epidemiologicznego - sytuacja prawna wprowadzona na danym obszarze w związku z ryzykiem wystąpienia epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań zapobiegawczych; 3) epidemia - wystąpienie na danym obszarze zakażeń lub zachorowań na chorobę zakaźną w liczbie wyraźnie większej niż we wcześniejszym okresie albo wystąpienie zakażeń lub chorób zakaźnych dotychczas niewystępujących; 4) stan epidemii - sytuacja prawna wprowadzona na danym obszarze w związku z wystąpieniem epidemii w celu podjęcia określonych w ustawie działań przeciwepidemicznych i zapobiegawczych dla zminimalizowania skutków epidemii; 5) nadzór epidemiologiczny - obserwacja osoby zakażonej lub podejrzanej o zakażenie, bez ograniczenia jej swobody przemieszczania się, wykonywanie badań sanitarnoepidemiologicznych u tej osoby w celu wykrycia biologicznych czynników chorobotwórczych lub potwierdzenia rozpoznania choroby zakaźnej oraz zebranie, analizę i interpretację..." ciach. Najpierw ogloszono ustami PR slowotwor p/n "stan epidemiczny", teraz juz mamy stan "epidemii", zas potem oglosza, ze to byly tylko dzialania ochronno- informacyjne, a kazdy biznesmen ponosi ryzyko na wlasna odpowiedzialnosc... tylko, ze... NIKT / oprocz decydentow / nie byl przygotowany na skale! / narzuconego odgornie/ ograniczenia dzialalnosci. Wlasciwie Paralizu . Panstwo powinno " sponsorowac" kazdego chcacego pracowac , a nie wybiorczo tworzyc jakies kolejne branzowe "tarcze"; w papierologii rozdamy jakies "bony" , a potem bedzie akcja "bony skupie?" Tu i teraz, zywe pieniadze sa potrzebne, a nie fikcja biurokratycznego wspierania. Jesli w jednym kraju - akt prawny moze byc spisany na kilku kartkach, a u nas na 91 dziennikustaw.gov.pl/D2020000056801.pdf czemu / komu?/ to sluzy? Polecam lekture w ramach wolnego czasu. Nie ma w takiej sytuacji madrych, ale wg mnie tylko koordynacja dzialan w UE i maksymalne uproszczenie zasad przyznawania pomocy - ma szanse powodzenia, bo zadne kolejne Albanie czy KoreePln. nie sa ludziom potrzebne. A ta sama sytuacja zastopowania wielu dzialalnosci z powodu zagrozenia Cwirusem , dotknela wiele krajow. Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 06.04.20, 10:54 Warum napisala:+= " .... wg mnie tylko koordynacja dzialan w UE i maksymalne uproszczenie zasad przyznawania pomocy - ma szanse powodzenia, bo zadne kolejne Albanie czy KoreePln. nie sa ludziom potrzebne." Noooo - brawo! Polska rzeczywiscie przynalezy do UE. Od m/w czterech lat nasz rzad i Prezydent "udowadnia i poucza"pozostalych Czlonkow o "wyzszosci" polskich modyfikacji prawnych , nawet ewidentnie sprzecznych z prawem unijnym i przekonuje, ze my (Polska) to dumne, silne mocarstwo ktore nigdy nie pozwoli by o "porzadkach" (u nas) decydowal np.: malenki Luksemburg (czlonek-zalozyciel Wspolnoty Europejskiej) czy Francja (sporo wysilku kosztowalo Polakow nauczenie Ich kultury jedzenia!) czy Niemcy (tego by jeszcze brakowalo!). Przez caly ten czas torpedujemy prawie wszystkie inicjatywy i rozwiazania Unii. "Nie chcemy" brac udzialu w relokacji uchodzcow, jestesmy "przeciw" przepisom o rownosci praw czlonkow rodziny, przeciw LGTB, moslemom, ewangelikom, Rosji i Nord Stream (1 i 2)!. Prawie "z zasady" i programowo jestesmy PRZECIW kazdemu przedsiewzieciu i rozwiazaniom Unii a glosowania 27:1 to nasza "specjalnosc". Nie uznajemy zadnych ustalnen Instytucji kontrolnych Unii a kazda krytyka z Ich strony przyjmowana jest jako "atak" na nasza niezaleznosc i podmiotowosc panstwowa. Poslowie naszej (obecnej) Wladzy pierd......a jakies glupoty o Unii Schuman_na, tej z lat 50-tych ktorej, od polwiecza nie ma bo ..... teraz nie sa lata powojenne i "wspolnota wegla i stali" nikomu dzis nie potrzebna bo (w XXI Wieku) w Europie tylko sladowo uzywa sie wegiel jako zrodlo energii a stal...... to (dzis) produkuje sie w Chinach Nie zglaszalismy, zreszta akcesu wstapienia do Wspolnoty Wegla i Stali tylko do Unii Europejskiej w obecnym jej ksztalcie: otwartych granic, wymiany bezclowej, jednakowego PRAWA i rownosci WSZYSTKICH jej czlonkow. Korzystamy (chetnie!) ze wszystkich finansowych swiadczen unijnych, t.zn.: nie bedac platnikiem netto, na nasze inwestycje pracuje (placi podatki) francuski fryzjer, niemiecki stolarz i luksemburski hutnik Sorry, ale jaki interes ma miec belgijski "zapierdalacz" podobnie jak jego polski kolega, ktory ledwie "wiaze koniec z koncem" by swoja praca i obciazeniami z nich wynikajacych oplacac chamstwo karakana z Zoliborza, klamstwa krzywomordego premiera/milionera czy bute bufona i prymitywa zwanego "dlugopisem" w "jakiejs" (dalekiej) Polsce ? Teraz jeszcze UNIA ma "rozwiazywac" nasze, polskie problemy zwiazane z nasza klamliwa propaganda panstwowa insynuujaca Obywatelom iz "panuje"nad wszystkim i "wytyka" innym Krajom europejskim iz nie robia tego samego (jedynie "slusznego") co naze wladze? Szukamy glupich czy tylko "glupszych"od nas?. Chyba (juz) ..... takich nie ma! pozdr.,- Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 06.04.20, 20:52 Nie, nie oczekuje,ze UE ma rozwiazac nasze problemy, ktore tak misternie i "pod prad" trendom obywatelskim - rzadzacy plodza. Wrecz odwrotnie. Wyznaje zasade, ze co 2 glowy to nie jedna i zawsze to wiecej komorek... Ale nie, wspolpraca nie wchodzi w gre, bo nas stac na bycie ultrapotega. Bedzie'my zawracac kijem Wisle, Mierzeje przekopie'my na zlosc Rosji, lotniska istniejace- zlikwiduje'my, bo zbuduje'my hub tak wielki, ze huba go zarosnie, zanim skoncza. No coz, nakrecona megalomania narodowa, to takie pseudoopium dla swoich . Niby maja wielki cel, niby dadza rade, ale pomija sie dziejowe doswiadczenia, ze "Live is brutal and full of zasadzkas".... I nie tylko prezio stwarza te zasadzki. Ten gostek u progu konca, swiadom wpatrzonych kamer, odgrywa swa ostatnia role przez publika, a wlasciwie tylko msci sie , on nie dziwi. Dziwi - to stado / 236 czy 7/ za nim, to ......naprawde zalosny zbior karnychsierot czekajacych na sute kaski..za to. Bo preziowi konsekwentnie nie chodzi o jakis konkretny "pozytek" ,on toczy boj dla swojej idei. Oblednej. Przegral publiczne starcie - z bylym karateka / od kamienic/ , przestraszyl sie mlodziutkiej dentystki /zony kontrkandydata na prezydenta/, zobaczyl, ze padzie wybory to jego ostatnia szansa, bo jak teraz przegra swa kombinacje, to swiat zobaczy, ze ..... krol / tzn on/ jest nagi..... to zwyczajne nic.Knutor. Oponeci go wysmieja, a swoi go rozdepcza. Wiec musi sie udac. To taki ostatni akord. A co potem? Nic, to nie jego zmartwienie, bo to tylko szeregowy posel... na emeryturze. . no.... moze jeszcze ktoras "wieze" w centrum zajmie, np. na biuro pamieci? To dopiero by go usatysfakcjonowalo.... Przeciez nie ten przepychany " faworyt" , ktory i tak bedzie robil co trzeba.... Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 07.04.20, 07:21 Cyt. ... "Sejm w poniedziałek wieczorem przyjął ustawę, wprowadzającą głosowanie korespondencyjne. Za było 230 posłów, przeciw głosowało 226. - Ten projekt jest niezgodny z konstytucją z wielu powodów. Po pierwsze, to jest kolejna zmiana reguł gry w trakcie gry. Już zmieniliśmy wbrew konstytucji Kodeks wyborczy, a nie można tego rodzaju zmian wprowadzać na sześć miesięcy przed zarządzeniem wyborów. Ponadto mamy sytuację, w której w tytule projektowanej ustawy przywołuje się pojęcie stanu epidemii, ale stan epidemii jest zbieżny funkcjonalnie ze stanem nadzwyczajnym - mówi w rozmowie z Gazeta.pl prof. Ryszard Piotrowski, konstytucjonalista z Uniwersytetu Warszawskiego".... .... " Jak zauważa prawnik, projekt PiS narusza "zasadę rzetelności wyborów", która wynika z preambuły do konstytucji, a także zasadę "ochrony zaufania do państwa i stanowionego przez nie prawa". - Przecież władze nie są w stanie zagwarantować, że pakiet wyborczy do wyborcy dotrze do wyborcy, a następnie karta do głosowania dotrze do komisji, pełniącej funkcję komisji obwodowej, nie można mieć pewności, że nie zapoznają się z nią inne osoby lub nie sfałszują.- mówi prawnik." ciach. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,25850175,prawnik-punktuje-ustawe-dot-glosowania-listownego-w-rozumieniu.html#s=BoxOpMT PS. "Nieformalny" autor tego pogwalcenia zasad demokracji powinien na odchodne dostac pare okularow. Czarnych. Ale na publiczny wystep w telewizji zabraklo by mu odwagi, /bo to taki samozwanczy general ,z bulawa pod krzeslem/. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 07.04.20, 16:44 Wlasnie odebralam ze skrzynki na listy , namiastke obecnej "tajnosci" korespondecji. Od ponad 9 lat otrzymywalam czasopismo w zamknietej kopercie A4. A dzis... otrzymalam- oddzielna "koperte" tzn pojedyncza kartke A4 , na ktorej byl wydruk strony dawnej koperty / dane adresata / odbiorcy/ I czasopismo luzem - ale w 1 przezroczystym foliowym worku . Zamknietym/ zgrzanym na amen!/ , zeby bylo wiadomo, ze nikt nie podgladal))))))) Nie zglaszalam do zadnych organow zgody na kopiowanie mojej korespondecji, wiec chyba tylko dlatego nie zeskanowano mi calosci.... Fakt- pismo bylo zagraniczne. Czyzbym byla jednak dla kogos "atrakcyjna" 1.szt.? Czy to nie przegiecie? Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 07.04.20, 17:22 Nie , nie mam fobii przesladowczej, spoko Jesli nadawca chcialby zaoszczedzic na papierze po prostu nakleilby naklejke jak to czynia wszystkie sklepy rozsylajace reklamowki, ew. na stronie umiescilby 1 zdanie,ze przechodzi sie na internet w ramach oszczednosci drzew. Zrozumialabym, nawet w ichnim jezyku. Pozdrawiam Ulubiency, wazne,ze slonce swieci, a kolejna tarcza sie szlufuje Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 08.04.20, 07:32 Prezio odsypia / odegrawszy role zycia/ PR wszedl za kulisy sceny / bo ostatnio jakby generowal stosunkowo duzo ujemnych lajkow/ Minister Zdrowia- jedzie na oparach / jedyny w miare wiarygodny, ale nie wiadomo na ile starczy mu sil w przekonywaniu,ze "wszystko jest pod kontrola".... Na scene wkroczyla nowa Frontmenka. Cechy : 1. ladna / " skupia" uwage mlodych, a wg mnie odwraca.... / 2. Duzo mowi. O niczym, ale bicie piany oblanej paragrafami to standard w tej ekipie. Rezyserzy tego spektaklu politycznego, maja jeszcze kilka opcji awaryjnych do czasu godz. Zero czyli wyborow, a..... ..... proza zycia ....wyglada zza monitora. Cala masa ludzi najbardziej bezbronnych zostala zostawiona na pastwe losu / tak, oficjalnie sa instytucje, ktore powinny sprawowac jakas kontrole, monitorowac, i cala piramida urzednicza z tego zyje,ze ci biedni ludzie sa, tvn24.pl/lodz/koronawirus-w-polsce-coraz-gorsza-sytuacja-w-dps-ach-4545290 Jakas pani inspektor sanitarna radzi starszym,zeby sobie sami uszyli maseczki, /przeciez potrafia, gdzies maja zahomikowane maszyny, to na pewno lepiej sie poczuja?/ , zanim gdzies uda sie je kupic po cenie przystepnej dla emeryta.... Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 08.04.20, 16:49 Przepraszam za poranny blad w c'homiku( To, ze piszac ucinam litery /bezwiednie/ lub przestawiam czastki wyrazow, to bardziej wynik nabytego" dys", niz celowe razenie. Szczegolnie Was ,Ulubiency Trzymajmy sie zdrowo. Pomilcze wreszcie. Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 08.04.20, 21:09 Ty nas (mnie) nie strasz, ze "pomilczysz" bo samemu (ze soba) to nie pogadam Nic nie poradze iz reszta Uczestnikow "ratuje Swiat"a tylko my - "ludzie ze Wsi" (ponoc Polska "B") mamy sposobnosc "pogadac" . Nawet rozumiem bo zgodnie z obowiazujacymi Zarzadzeniami anty-wirusowymi "spotkania (i dyskusje" osob ktore "nie przynaleza do wspolnego gospodarstwa domowego" sa (co najmniej) zakazane a nawet podlegaja karom w postaci mandatow lub wnioskow do Sanepid_u oraz Instytucji Wymiaru Sprawiedliwosci a kwoty (kar) 500 - 30.000 zl. Te 30.000 zl. to (chyba) tylko Sad i to taki co sedziego wyznaczy osobiscie Ziobro bo "kontytucyjnosc" sporej czesci tych ograniczen jest (mocno) "watpliwa", ale zawsze "przepis"jest! . Sam dalem sie (przypadkowo) "nabrac" na wymyslone, (ponoc) w moim, czy takich jak ja interesie "ulatwienia" . Wczoraj, "musialem" podjechac do Banku w miasteczku powiatowym wlasciwym dlamego miejsca zamieszkania. Przy "okazji" postanowilem dokonac (reszty) przedswiatecznych zakupow. Do miejscowego (najwiekszego) "supermarketu" (Kaufland) podjechalem akurat w czasie tych "ulatwien" dla emerytow (osob pow.65 lat). Kolejka "takich" byla ze.... 30 osob, przed sklepem - oczywiscie. Wszyscy (wiekszosc) "w maseczkach" i jednorazowych rekawiczkach (dla tych co nie mieli sklep wywiesil (przed wejsciem) jednorazowki (z folii) znane ze Stacji Benzynowych. Co chwila na parking podjezdzal samochod z nastepnymi klientami (w podobnym wieku) i czesc z Nich, z radosnym okrzykiem: " Oooo! - jak w Stanie Wojennym" zajmowala miejsce w kolejce. Wszedlem do sklepu o 11, 40, zakupilem (wszystko!) co potrzebowalem, byla: 12,05 i (przed sklepem)..... zadnej kolejki!. Mlodzi ludzie (tacy nie pamietajacy czasow Stanu Wojennego i tamtych "przejsciowych trudnosci zaopatrzeniowych" ) robia zakupy po za 10°° - 12°° =wtedy kiedy zadnych kolejek NIE MA!. "Stare dziady" (jak ja) widocznie "przezywaja" (robiac zakupy WYLACZNIE w tych godzinach), jeszcze raz swoja MLODOSC bo wtedy (w 1981/82 r.) mieli...... 25 - 30 lat i "zycie przed soba"!. Dzis, nie musza (juz) chodzic do pracy to "kolejka" przypomina ("babciom") czasy gdy (mescy) rowiesnicy mowili o Niej: "laska nebeska" a dzis....... (ta "kawalerka"albo juz dawno "mieszka na cmentarzu" albo "poskrecani" (i lysi!) a i "Jej" przybylo ze 40 kG (wagi!) ))))) Widac musialem to "przezyc"by sobie (to) uswiadomic. Wniosek: juz NIGDY w czasach "pandemii"nie bede korzystal z takich "ulatwien" by zakupy robic razem "z rowiesnikami" bo...... takiego "towarzystwa" i Ich "radosci" mam dosc Ty, mila Warum, masz szczescie, ze sie za takie "rzadowe ulatwienia" jeszcze (z racji wieku) "nie lapiesz". Podziekuj ( w mysli) rodzicom! bo nieswiadomie. uchronili Cie przed .... kolejkami w czasach "wolnego rynku" i (ponoc) "swobod obywatelskich" ) pozdr.,- Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 10.04.20, 11:04 W moim odczuciu kaczapolityka zdominowala real. Ogolu Obywateli. "narodowe" rtv pozbylo sie niepokornych, zdystansowalo /Cvirus/ wszystko co na zywo, zostala autoreklama. No coz, jak uslyszymy marsze i "miesiecznice" prze caly tydzien az do wyborow, to ... 10.05 jawi nam sie jak objawienie "wreszcie!". Nie bede sie powtarzac, na temat mojego poczucia ograniczenia swobody i wolnosci "nakazem" od gory, bez zadnego sensownego uzasadnienia/ domyslam sie,ze w takim lesie dron moglby nie namierzyc takiego samoludka?, a smiacz na rowerze ucieklby przed goniacym go starznikiem / kolarze amatorzy jezdza i 40 km na godzine- widywalam takiego na trasie, ale juz sie nie pojawia/ ale to zamkniecie w domu. ta przymusowa izolacja bez wzgledu na PRAWDOPODOBIENSTWO!!!! i realne RYZYKO zkazenia Cwirusem w przypadku wielu ludzi jest zerowe. Doslownie.0. I na bank prezio tez to wie, bo smiga po publicznych miejscach bez maseczki i rekawiczek, ba.... godzinami przesiaduje! , mimo wieku i dlugiej rekonwalescencji na kolano a przed kolejna operacja na kolejne.....czyli potencjalnie wiekszego ryzyka ,ze "nieodporny". cyt. ... "Całodobowa opieka nad dziećmi, odrabianie z podopiecznymi lekcji, łagodzenie między nimi konfliktów, radzenie sobie z ich agresją, przyjmowanie nowych dzieci z interwencji i tych z ucieczki, zorganizowanie im kwarantanny, która czasem jest niemożliwa, bo jak poddać kwarantannie pięciolatka? Na barkach wychowawców z domów dziecka spoczywa teraz bardzo duża odpowiedzialność i ogrom pracy. Problemy się piętrzą. Chociażby zorganizowanie lekcji online dla czternastu podopiecznych w tym samy czasie graniczy z cudem. - "Pranie, mycie klamek, stanie przy bramie, aby za nią dzieci nie wychodziły, chodzenie do sklepu z każdym, kto sobie przypomni, że ma złotówkę. To wierzchołek góry lodowej" - napisała mi na Messengerze wychowawczyni z domu dziecka, z którą koresponduję. Ma na swoim zdjęciu profilowym nakładkę "Nie zostaję w domu. Pracuję w domu dziecka"." ciach. www.edziecko.pl/starsze_dziecko/7,79317,25857109,wychowawczyni-z-domu-dziecka-juz-dzieci-czekaja-na-miejsca.html#s=BoxMMt2 Czy to nie sadyzm, ze strony tych u gory? Majacych cala WLADZE, i za grosz empatii? Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 11.04.20, 10:44 Z mojego okna widac bylo po drugiej stronie ulicy "kolejke" do piekarniczego /"markowego" lokalnie/, od przed 7 rano stalo w niej stale do ok 9 -tej - stale ok 20 osob. Juz kolejka znikla, chyba chleb sie skonczyl - a wszyscy, ktorym udalo sie "zdobyc" beda mieli o czym opowaidac przy swiatecznym stole. A ja chyba nawet tego sernika nie zrobie, co najwyzej bede ogladac zdjecia i filmiki- bo pozbawiono mnie - mozliwosci zwyklego usciskania "na misia" bliskich, ktorych na codzien nie widze. Mam nadzieje, ze M . dzis uda sie nakrecic filmik z Nr 1 na 1-szym w zyciu minirowerku / wczoraj skreconym/- na balkonie dlugosci ok 3 m i szerokosci ok 1,2. Dobrze, ze po slonecznej stronie jest.... Rowerek oczywiscie bez pedalow / bo dla takich maluchow wystarczy stabilne siodelko i kierowonica/ ale robi takie wrazenie , ze samo patrzenie na zywo na reakcje dziecka wzrusza. A skoro musze zabic czyms "swiateczny" czas, a na "przygotowywanie swiat" go nie zuzylam, zostalo mi bus/h'/zowanie w internecie. I czytanie, co inni napisali. Tu "historia" w pigulce - jak wielkie znaczenie dla praktyki / decyzji ludu/ ma "medialne" starcie politykow. Tak wiec, to co jest prawdziwe, nie ma zadnego znaczenia, dla wygrania polityka liczy sie masowy przekaz, i moment. Ale zanim wkleje ten link, bo niestety zdominuje, co mialam na mysli, zaznacze prasowkowo, ze moj Ulubieniec Bernie Sanders wycofal sie z walki o nominacje Demokratow. Z zalem to akceptuje, ale to racjonalna decyzja. Nie mial szans, mimo tak wielu zwyklych ludzi za soba. cyt. " "Dziś zawieszam kampanię. Ale gdy ona się kończy, nasza walka o sprawiedliwość trwa dalej" - napisał na Twitterze Bernie Sanders. Senator ze stanu Vermont i lider lewicowego ruchu politycznego tym samym zrezygnował z walki o nominację na kandydata Partii Demokratycznej w wyborach prezydenckich. " ciach. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,25856282,bernie-sander-zawiesza-kampanie-koniec-walki-o-to-kto-zmierzy.html PS. Moze mial swiadomosc, ze musialby dac sie wciagnac w wir schodzenia do intelektualnego parteru, zeby DT mial "rownego sobie"? "Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem" - Mark Twain a tutaj Przeglad debatowych "historii", dla Takich jak ja skazancow, bez wyroku : www.youtube.com/watch?v=_1ZlSDDuXwE Spokojnych Swiat Ulubiency. Odpowiedz Link
pudlica1 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 12.04.20, 10:21 Zdrowych i spokojnych Świat wszystkim Forumowiczom życzą omeri i poker Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 13.04.20, 08:23 Droga Omeri (& Poker) A ja,- Wam zycze .... (mimo okolicznosci) bardziej wesolych Swiat, np.: www.youtube.com/watch?vQuosrQzt5Y Choc jednoczesnie sam bym "zaspiewal" znany Wam "pasujacy" do wszystkiego, a do tych "Swiat" szczegolnie,- refren: www.youtube.com/watch?v=uVLy7hjWxwUpozdr,- Odpowiedz Link
pudlica1 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 13.04.20, 11:35 Dzięki wielkie Popaye, od razu mi sie humor poprawił Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 13.04.20, 11:56 Mnie tez podobalo choc pewnie najwazniejszego nie zrozumialam... To od siebie dodaje : Pono Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 14.04.20, 06:59 W oczekiwaniu na deszcz maseczek , dzien jak co dzien. Ostatnio. Powialo lodem / juz wczoraj/, radio mi sie rozstroilo/ w kwestii budzenia- automatycznie, mimo znaczkow, ze pamietaja../, a z nowosci? - od jakiegos czasu r.3 informuje o Powszechnym Spisie Rolnym - ktory ma sie odbyc gdzies we wrzesniu chyba. Pol roku przed ,i tak dzien w dzien przed 6. To nawet mnie pobudzilo czy nie mam przypadkiem jakiejs dzialki , o ktorej nie pamietam. Bo jak zapomne, to sami mi przypomna i sie zglosza. Hmmm. To proba? Obysmy zdrowi byli Ulubiency. Reszte przezyjemy. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 14.04.20, 07:16 Serdecznie pozdrawiam Milczace Wodnikostwo, mam nadzieje,ze trzymacie sie dzielnie, duzo zdrowia Wam zycze! Wodniku," nasz" obiekt zainteresowania jest juz nad morzem czarnym, wiec....trzymajmy kciuki,zeby dalej szedl jak po masle Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 14.04.20, 11:38 Jest znow piorunsko zimno (w nocy : ponizej 0°C). Wczoraj bylo pochmurno i wietrznie. Mial byc tez deszcz, ale to co popadalo to.... kpiny. Jest przerazliwie sucho choc Mazury w/g oficjalnych ("rzadowych") danych nie sa jeszcze w grupie najbardziej wysuszonych Regionow Kraju. Fakt, tu sa setki (jak nie "tysiace") jezior wiec niby "optyczenie" jest O.K . ale to zluda Ja mieszkam "nad jeziorem" (przy jego brzegu) z tym, ze z 10 m. "wyzej" i na calej mojej dzialce nie ma garma "wilgoci" a gleba to "pyl" . Podobnie jest "w lesie" i w tym zakresie (ale "tylko") uwazam, ze wprowadzony zakaz wstepu ludzi do lasow jest korzystny bo.... zapobiega pozarom. U nas, na pldn.Mazurach, tej zimy, praktycznie nie bylo sniegu,- glownego dostarczyciela "lesnej wilgoci" . Akurat tutaj, to nie ten slynny "wirus" ale przerazliwa susza bedzie glownym powodem totalnej "pauperyzacji" miejscowego rolnictwa i..... "wodnej" turystyki bo bez zapasow wody w "lesnym magazynie" poziom wody w jeziorach systemu Wielkich Jezior musi spasc do poziomu wrecz uniemozliwiajacego zegluge (szczegolnie na jeziorach typu "zalewowego" jak np.: Sniardwy czy Jegocin) . Glebokie jeziora "rynnowe" (np.: Beldany, Mikolajskie czy Talty ucierpia "mniej" ale "porty-Mariny" najczesciej (sztucznie) "wygrzebane" przy ich brzegach, beda mialy "klopoty" z wplywaniem lodek o glebszym zanurzeniu (wszystkie "kilowe") czy dla zeglarzy o mniejszych umiejetnosciac w operowaniu "mieczem" (a tacy to wiekszosc naszych, pozal sie boze,- "zeglarzy jeziorowych" ). Ma to i "dobre strony" dla..... zatrudnionych w bosmanatach portow "szkutnikow". Sporo "kasy"zarobia przy wymianie zerwanych fal_ow (od mieczy) czy spawaniu samych mocowan mieczy . Tez z powodu "suszy"nie ma (na razie) typowych (tu) oznak Wiosny. Nic (lub "prawie") sie nie "zieleni" bo napadowe wzrosty (w sloneczne dni) temperatury ale bez opadow, nie wplywa znaczaco na "zazielenienie" sie wszelkich roslin (czy drzew) "lisciastych". Ale, hmmm..... Wszystko(!) bedzie! (zapewne) ,- mamy najmadrzejszy na Swiecie rzad, prezydenta, premiera i PREZESA-polskezbawa wiec "rzuca"troche kasy dla pociotkow i szwagrow czlonkow PiSu i doloza "stowe" tym co dostaja "pincet" i (z ich poparciem), nawet jak by wszystko "zdechlo", damy sie przekonac iz zyjemy (akurat my-Polacy) w "raju" pozdr.,- Odpowiedz Link
wodnik33 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 14.04.20, 20:49 My, Wodnikostwo trzymamy się jakoś względnie dobrze. Jesteśmy zahartowani dotychczasowymi przeżyciami więc i "to" jakoś przetrzymamy. Na przylot praprawnuczka dotychczas latających samolotów AN 2 oczekiwałem. Dzisiaj jego trasę śledziłem dopiero gdy przeleciał nad Lublinem, bo długo śpimy. Ale najważniejszym manewrom przyglądałem się bardzo dokładnie. Tylko przy zmianach wysokości musiałem stopy szybko przeliczać na metry. Ale to żaden problem. Bardzo te samoloty urosły od moich lotniczych czasów. A latać wolałbym dawnymi typami. Tam się czuło lot. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 15.04.20, 07:14 Ciesze sie Wodniku, mimo wszystko. Brawo Odwazne Kobiety! Walczcie o prawo do stanowienia!!!! pamietam co bylo ok 93 r, emocje byly o niebo goretsze, a mimo to , sejm w ramach potulnosci wobecKK uchwalil tak samo zakulisowo, ustawe zwana przez wszystkich "zgnilym kompromisem". I zalegalizowal prawo religijne w swieckim, z definicji Konstytucji, panstwie. Teraz tez prezio probuje kuc zelazo poki gorace, bo wszystko z prawem moze.... A zaden z tych "milosiernych" tzw. "obroncow" zadnego brudnego pampersa nigdy nie zmienil, nie byl skazany na 24 h/dobe na patrzenie na cierpienie, bo..... od tego sa... swieci? Hmmm.... jakim prawem narzucaja ludziom heroizm bedac takimi cynicznymi obludnikami?.... kobieta.onet.pl/zablokowane-ulice-trabiace-samochody-takiego-protestu-kobiet-jeszcze-nie-bylo/7zc294v oko.press/cwierc-wieku-zakazu-aborcji-25-temu-sejm-przyjal-jedna-najbardziej-restrykcyjnych-ustaw-europie-popieral-ja-komorowski-przeciw-byl-tusk/ A tak naprawde, zostana obaj bracia zapamietani przez historie w 2 zdaniach: L. "Spieprzaj dziadu!' J. "Ja bez zadnego trybu" To ich prawdziwe podejscie do wspolobywateli. Odpowiedz Link
pudlica1 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 15.04.20, 16:23 Podsumowanie Warumko jak zawsze bezkomkurencyjne! Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 15.04.20, 18:55 Dzis PR znowu roztoczyl bujna wizje "budowy nowej rzeczywistosci"- rozumiem - czysto "narodowej"?, czy oznacza to odbudowe kraju, po C-wirusie? / widzi zgliszcza jakies? niech spojrzy wokol, i przestanie ogladac filmy powojenne, bo mu sie myla wizje i adresaci komunalow/ Bo sypnal tyloma miliardami na budowe,,, "drog samorzadowych i gminnych", ze ..... az powiało grozą. Juz chce nas zadluzac na przyszle pokolenia. A tak niedawno bylismy na +0. Wracamy do epoki kilofa i lopaty? zeby ci "mali, lokalni przedsiębiorcy, mieli co robic? Litosci, to tak prymitywny pomysl, moze lepiej recznie szlifowac te kolejna wersje tarczy, punkt po punkcie...., mniej mecace a tak samo nic z tego nie bedzie. A jeszcze mamil pol roku temu,.ze miala tu w PL byc fabryka na milion aut na prad, o obiecanych 100 "zwyklych" mostach przez rzeki - zapomnial? Tylko lawki samograjki im sie udalo postawic, ale..... to byl wyjatkowo dobry biznes dla pomyslodwacow / duzo placili, malo roboty, a proste jak sarkofag z bateryjka /. Smetnie widze przyszlosc, bo jego argumentacja, ze budowa drog ma sie dobrze, bo tam "liniowo" pracownicy moga orac w tych maseczkach, to naprawde epokowe cofniecie. I ten gosc byl prezesem banku? Murphy. by tylko pokiwal glowa, ze mial racje, mowiac ze tacy to zupelnie nic nie potrafia...... W radiu po pracy byly dywagacje na temat maseczek i zdominowaly pozostale problemy / m.in. od jakiego wieku dziecku nakladac- juz pewne- od 4 lat, nasi po glebokiej analizie problemu podparli sie "zagranicznymi wytycznymi"!!! / , wiec ..... posiadajac 2 szt. , wracajac - zatankowalam benzyne pod korek - bo... skusila mnie kolejka na stacji-okazlo sie,ze stali - po gaz. A..... oleju bylo brak TO naprawde byl szok. Tak wiec .... moze lepiej kopac nowy odwiert kolo Karlina lub Jasla? wtedy moze bedziemy kolejnym Kuwejtem, bo poki co jestesmy skazani na cynicznych bajrzarzy , ktorzy robia zawrotna kariere w polityce, o gospodarce i ekonomii nie majac pojecia Pozdrawiam Ulubiency. Obysmy zdrowi byli, bo reszta w rekach losu Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 15.04.20, 19:17 www.money.pl/gospodarka/zmiany-w-rzadzie-resort-finansow-z-dwojka-nowych-wiceministrow-6500207996405889a.html Harcerze do boju? Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 16.04.20, 07:18 Oleju to mi brakuje Moglam ! przeciez zatankowac na mijanym d.CPN-ie- bylby nawet z 8 gr tanszy gdybym tylko zasilala WOT. I byla lojalna - ale dotychczasowa polityka lojalnosciowa firmy na O. premiowala tylko nabijajcych punkty za tluczenie km sluzbowymi autami / przedstawicieli handlowych/ wiec dla takiego szaraczka jak ja w prywatnym aucie - to byly zbyt kosmiczne ceny. Te "premie" dla swoich skads sie biora. Tak wiec, z przykroscia stwierdzam, ze nieuchronnie wraca stare AN "Marzenie"? odlecial / latorosli udalo sie zrobic dla mnie niezbyt wyrazne pamiatkowe zdjecie, ale.... 6 silnikow widac! Forsycje niesmialo sie zazolcily, kasztany popekly, gdyby to nie byl kwiecien - to pogodowo mozna by zanucuc Wyjatkowo zimny maj Maanamu. Ale bardziej wg mnie pasuje Psalm stojacych w kolejce Krystyny Pronko. www.youtube.com/watch?v=TT6lTT4_E8c Obysmy zdrowi byli Ulubiency, z reszta damy sobie rade. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 16.04.20, 07:30 lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,25873469,wspolczujacy-konserwatysta-morawiecki-nazwal-go-wschodzaca.html?disableRedirects=true#s=BoxLoLuMT Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 16.04.20, 21:22 Co tu komentowac..... cyt. ... " Ursula von der Leyen: ........ Polityk apelowała o wyjście "z okopów", walkę w imieniu "wspólnego ducha" i pomoc w budowaniu "nowego świata". - Potrzebujemy nowego planu Marshalla, który musi zostać zastosowany od razu. Mamy tylko do dyspozycji jeden instrument, który może szybko dać wyniki, jest przejrzysty i został przetestowany jako instrument spójności, konwergencji i inwestycji. Jest to europejski budżet. Ten budżet będzie główną siłą naszego odrodzenia. .... Polityk zdradziła, że konieczne będzie utrzymanie inwestycji prowadzonych w ramach Europejskiego Zielonego Ładu: czyli w nowy transport, produkcję żywności oraz ochronę i odbudowę środowiska." ciach. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,25875571,ursula-von-der-leyen-o-mlodej-matce-z-polski-i-wloskim-lekarzu.html#a=66&c=163&t=14&g=b&s=BoxNewsLink.... a tu rodzima produkcja cyt. ... " 20 kwietnia - od tego dnia rząd zacznie znosić dotychczasowe obostrzenia. Otwarte zostaną lasy i parki, zluzowane zostaną zasady przemieszczania się - wynika z zapowiedzi premiera Mateusza Morawieckiego, który już mówi o tym, że nowa rzeczywistość to "Zasada trzech I" : "Izolacja, identyfikacja i informatyzacja". ciach. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,25876394,izolacja-identyfikacja-i-informatyzacja-premier-zapowiedzial.html#s=BoxMMtImg1 Hmm, czy tylko mnie sie wydaje , ze ten rzad kieruje nas na 'specyficzny " tor i rojezdzamy sie z UE w przeciwnych kierunkach? Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 17.04.20, 07:20 Jednak powstrzymam sie od dalszego komentowania / zbyt spontanicznie to czynie , a trzeba myslec co sie mowi, wiem,wiem/, bo kazdy moj zachwyt czyms zostaje wykorzystany przez ...mialo byc dosadniej. Ostatni przyklad- nazachwycalam sie Estonia i ichnia "informatyzacja", to mamy wersje "na kraj". Z +KK+ nie wymienionym w tytule, i narzuconym KJ / kultem jednostki/, TO nie - zerzniecie, to - wypaczenie Ideii . Nie wiem tylko czemu, tak upodobali sobie "korone", tesknota za jakims "krolem", to objaw nieprzystosowania do realu, bo taka wyspiarska krolowa jako ikona medialna to jest cos, a u nas??? " Krol " mis!/ na miare naszych czasow" www.youtube.com/watch?v=ul-Aqwb-nDI Obysmy zdrowi byli Ulubiency. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 23.04.20, 07:20 Wybory 2020 . Wypowiedz profesora Andrzeja Zolla z WP. wiadomosci.wp.pl/wybory-2020-w-obliczu-koronawirusa-prof-andrzej-zoll-pkw-powinna-podac-sie-do-dymisji-6502552739587713a Wypowiedz profesora Andrzeja Zolla z WP. cyt. ... " - Obecnie mamy naruszoną konstytucję, bo są drastycznie naruszone prawa obywatelskie, ale bez podstawy prawnej - zauważył. Zaznaczył, że takie ograniczenia można wprowadzać, ale tylko wtedy, kiedy zostanie wprowadzony stan klęski żywiołowej." ... " - Od strony formalnej jest znacznie gorzej niż było w PRL-u - dodał prof. Zoll. W ten sposób odniósł się do wyborów prezydenckich, które jego zdaniem "maja już określony finał". - Teraz to rząd ma być organem, który nadzoruje wybory. To jest absolutnie w państwie demokratycznym, w zbudowanym systemie, niedopuszczalne. W PRL-u nie było takiej sytuacji, żeby PKW nie miała kontroli nad całym przebiegiem procesu wyborczego. Teraz jest kwiatkiem do kożucha, a proces wyborczy ma w rękach rząd - mówił profesor." ... " Prof. Zoll /mu/ odpowiedział : - Nie wiemy, kiedy będą warunki do przeprowadzenia solidnych wyborów, ale w Konstytucji są wyraźne przepisy. Jeżeli kadencja prezydenta kończy się przed końcem stanu - tych 90 dni - to prezydent nie traci funkcji. Jest wtedy utrzymana ciągłość władzy - podkreślił. Ocenił, że "prezydent robi nam wodę z mózgu" to trafne określenie. Prof. Zoll powiedział też, że to, co w związku z wyborami robi marszałek Sejmu, to "karykatura", a na miejscu członków PKW, podałby się do dymisji." ciach. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 24.04.20, 17:25 cyt. " Postępowanie dyscyplinarne zostało wszczęte na wniosek Prokuratora Krajowego Bogdana Święczkowskiego. Prok. Wrzosek chciała sprawdzić, czy wybory prezydenckie w czasie pandemii koronawirusa nie stwarzają zagrożenia epidemiologicznego. Śledztwo umorzono wczoraj po trzech godzinach." ciach. wiadomosci.onet.pl/warszawa/jest-postepowanie-dyscyplinarne-wobec-prok-ewy-wrzosek-chodzi-o-wybory-prezydenckie/yml1kfj Bo TKM! ? nawet po trupach? ..... cyt. ... " Należy odebrać Kaczyńskiemu legitymizację. Jeśli jedynym celem wyborczej farsy jest usankcjonowanie własnej władzy należy skompromitować proces, zedrzeć pozory, ukazać absurd. Na wynik „usługi pocztowej” opozycja i tak nie ma żadnego wpływu. Ma jednak jakiś wpływ na stopień realizacji podstawowego celu, w jakim została ona zorganizowana. Może odebrać Kaczyńskiemu radość ze zwycięstwa zdzierając pozory. Można np. wycofać się z wyborów na dzień przed elekcją. To spowoduje, że karty do głosowania stracą ważność, a wydruk kolejnych 30 mln egzemplarzy zajmie kolejny miesiąc. Opozycja może też wezwać swoich zwolenników, by skompromitowali reguły plebiscytu poprzez rozrzucenie kart do głosowania w centralnych miejscach miast i miasteczek. Niech tysiące kart przewala się z wiatrem. Staną się symbolem farsy. Ich zdjęcia obiegną cały świat i mogą odebrać Kaczyńskiemu to o co zabiega – prawomocność rządów. Bo nie o wynik w głosowaniu w tych wyborach chodzi, lecz o usankcjonowanie dyktatorskiej władzy. Nie dajmy Kaczyńskiemu satysfakcji. Jeśli chce być dyktatorem, niech zrzuci maskę, pokaże prawdziwe oblicze i wydrze tę władzę sam, w pełnym świetle, bez pozorów głosowania, gołymi rękami. Tak chociaż nie będziemy mieli kaca po uczestnictwie w farsie, w której posłużymy jako mięso wyborcze, grając w brudnej grze pozorów rolę listka figowego dla zamachu stanu. Ja odmawiam." ciach. *Jakub Bierzyński Źródło: Onet Data utworzenia: 23 kwietnia 2020 12:32 wiadomosci.onet.pl/opinie/jakub-bierzynski-jesli-jaroslaw-kaczynski-chce-byc-dyktatorem-to-niech-zrzuci-maske/58kbwr1 Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 25.04.20, 07:36 Myslalam, ze juz mnie nic nie zaskoczy.... a jednak. Najpierw Doda z Lemem / papierowym wyd. w reku/na Pudelku od czasow początku wieku, kiedy przeczytalam, ze z Madonna tez mnie jednak cos laczy / dzien urodzenia/ sadzilam , ze wszystkie szoki mam za soba. A tu dzis, skoro swit, kolejna niespodzianka. Spis rolny na razie zepchniety na boczny tor, bo radiowa "akcja wyborcza" wystartowala w 3. Chyba jednak zaopatrze sie w tego psa, bo nawyk porannego budzenia tak bezproduktywnie sie marnuje... ale wracam do wrazenia / a wlasciwie niedowierzania... ze nie ma to jak - pelna /pozorow/ profeska w mloceniu cepem wyborczym. Nic jeszcze nie jest zatwierdzone ustawowo w sprawie wyborow, a machina /propagandy/ jak ten walec , nie patrzy co nieszczy, tylko prze ... Zacytuje z pamieci / moze niedoslownie, ale ~sens /: "Dosc! nocnych schadzek u prezesa prezydenta, ktory mowi mu, co ten /pad/ ma myslec".- to z reklamy kandydata p.Sz. Holownii. Reszta mi sie nie rzucila w oczy/uszy/ no chyba ,ze tzw "czarny kon" kandydat p.Jakubiak, ktory okazal sie przedwyborczo tak preznym biznesmenem /w reklamie przedwyborczej oglosil,ze iles milionow podatkow zaplacil!ale, o zbieraniu "podpisow" nie wspomnial.../,ze.... az dziwi ,po co mu panstwowa "jalmuzna" na fotelu prezydenckim? Slynny zyrandol mu sie tak podoba?.... Musze teraz leciec, ale jeszcze tylkko dodam, ze jestem bardzo pod wrazeniem,wczorajszego podsumowania prawniczego/ odpowiedzi na pytania w TVN24/ , czym grozi nam kopertowy , stop - narzucony obywatelom przymusowy "korespondencyjny" wybor. Szczegolnie / interesowala mnie / odpowiedz na pytanie: czy wiadomo, na jakie adresy beda wysylane "pakiety" wyborcze? tvn24.pl/polska/koronawirus-w-polsce-w-programie-koronawirus-raport-prof-maciej-gutowski-4565578 PS. Z pewnoscia nie bede rozrzucac papieru, bo bardzo szanuje i zielen i drzewa i ogolnie jestem proeko. "Usmiechnij sie!" w wykonaniu Stanisławy Celinskiej /w tle/, bo napierwszym planie widac zmiane "wizazowa"- jednak co wystepy w UE to UE, widac roznice klas miedzy "wizerunkiem " na lokalnym podworku a teraz.... Co te zachodnie pieniadze robia z czlowieka.... www.youtube.com/watch?v=TXpEh6OBL_o Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 28.04.20, 06:54 To do czego doprowadzily rzady prezia, w glowie przyzwoitym ludziom sie nie miesci. Nikt normalny tego by nie wymyslil. To poki mamy resztki "wolnych mediow" i jeszcze nie zamkneli odgornie resztki "swobodnych wypowiedzi" forumowiczom , dedykuje ten utwor mlodym, obraz - na pamiatke i tekst - jako przestroge? , zeby wi/e/ dzieli co stracili, pod pojeciem - wolnosc. Juz takich imprez i piosenek ....nie bedzie.. Bo za pomaca zwyklej manipulacji paragrafami i odpowiedniej propagandzie medialnej - okazalo sie,ze pozadana przez wielu demokracje , mozna "zastapic" autorytaryzmem na granicy dyktatu / fanatyka bez trybu/. I jak perfidnie mozna nazwac zle ... tzw."dobra zmiana". Nie jestes bogiem preziu...chociaz dobrales sobie sluzby, ktore cie czcza jak bozka....ale nie z jakiejs ideii, maja w tym swoj interes. No coz, najwyrazniej bozia nas nie lubi...dajac takich "przywodcow" bez twarzy. To by bylo na tyle. w temacie "wyborow". "To juz jest koniec" /K,Sienkiewicz/, ale "To juz bylo" /M.Rodowicz/- ale obie piosenki juz tu cytowalam. Obysmy zdrowi byli Ulubiency! TO tez przetrwamy. A co Bog na to? www.youtube.com/watch?v=-O69nTy1UQI Lao Che Hydrowniebowstapienie Tekst Jesteś wszechmogący więc jak mogłem Obrazić Cię następującymi grzechami? Słuchaj, Noe Chciałbym na słówko: Wiesz, tak między nami, To jestem człowiekiem zaniepokojonym. By nie rzec: rozczarowanym. Bo miałem ambicję stworzyć Taką rezolutną rasę, A wyście to tak po ludzku, Po ludzku spartolili. Jestem piekielnie sfrustrowany Płyń, płyń Noe płyń i żyj, a utop to kim byłeś. Płyń, płyń Noe płyń i żyj, jak nawet nie śniłeś. Wiesz sam, jak nie lubię radykałów. Ale, na Boga, nie spałem całą noc I podjąłem decyzję: Zsyłam na Ziemię potop, Mój mały Noe, mój Ptysiu Miętowy. Zsyłam potop, potop! Utopię waszą utopie. Utopię waszą utopie. Ja Utopię waszą utopie. Utopię w potopie. Zarządzam pełne zanurzenie Utopię waszą utopie. Utopię w potopie. Hydropiekłowstąpienie! Zatem, utonie wszystko: Drogi i mosty kołowe, Urzędy skarbowe, Gospodarstwa domowe, Powiadam: wszystko. Za wyjątkiem ciebie, chłopaku. Wypływasz jutro Mandżur pakuj! Utopię waszą utopie. Utopię waszą utopie. Ja Utopię waszą utopie. Utopię w potopie. Zarządzam pełne zanurzenie Utopię waszą utopie. Utopię w potopie. Hydropiekłowstąpienie! Ahhh, Noe, Noe, Noe, Noe, Noe, Noe Chłopaku... o jaaaa chłopaku! Płyń, płyń Noe płyń i żyj, a utop to kim byłeś. Płyń, płyń Noe płyń i żyj, jak nawet nie śniłeś. Wybrałem ciebie bo... Tak właściwie to nie wiem Dlaczego ciebie wybrałem. Chciałem tylko, żebyś był fajny. I żeby ktoś kiedyś mógł powiedzieć: Był Noe, Noe, gość co się czasem spinał, Ale uwierzył I gdy szedł po gnoju Smród już się go nie imał! Płyń, chłopaku, płyń! Płyń, nie odwracaj główki Chłopaku, Ty płyń! A ja Utopię waszą utopie. Utopię w potopie. Zarządzam pełne zanurzenie Utopię waszą utopie. Utopię w potopie. Hydropiekłowstąpienie! Źródło: Musixmatch Autorzy utworu: Lao Che Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 29.04.20, 09:02 "polityka" szczegolnie w wykonaniu prezesa-swira i calego jego otoczenia (bez wyjatku) dziala na mnie niesamowicie deprymujaco . Poznajac "Swiat" moj "narodowy patriotyzm" tez ulegal systematycznej ewolucji. Swirow "prezesow"nigdzie nie brakuje! ale , hmmm....... kazde myslace, obyte i inteligentne spoleczenstwo zawsze "wyrzuca takie typy po za znaczacy margines politycznych wplywow czy popularnosci. Tylko my-Polacy NIE! Od stuleci nasi krajanie daja sie "nabrac" wszelkiego rodzaju "swirom/prezesom" i dajemy zawsze(!) d......y a pozniej: jeki i rozpacz i wszyscy "winni"tylko nie MY !. Swir i podobne jemu odrazajace typy maja poparcie (praktycznie) ponad polowy wyborcow i to jest PROBLEM a nie fakt iz swiry istnieja. Jestem konserwatywny i (juz) stary wiec, w swoich upodobaniach, rowniez muzycznych, nie wychodze po za pewne (czasowe) granice. Dla mnie www.youtube.com/watch?v=NpZHBMjyzN0 to juz "szczyt" wspolczesnej muzycznej percepcji. A fakt iz (posrednio) w tym jest Owsiak z Jego kapitalnym pomyslem "polskiego Woodstock_a" (dla tych fajnych dzieciakow!), Budka, z genialnym Lipka uzupelniona rodzina Cugowskich - coz moze byc "lepszego" ?. pozdr.,- Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 29.04.20, 19:52 warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25903626,wojewoda-wstrzymal-wydawanie-paszportow-prosze-przyjsc-po.html#s=BoxWyboLink I juz zaczyna sie "profilaktyczna nad'gorliwosc urzednicza. Nie dosc,ze zamkneli sie w swoich urzedach jak w twierdzach/ ze strachu przed jakimikolwiek petentami / ,to mimo,ze jeszcze nie opublikowali oficjalnego zakazu , a oni juz gorliwie stosuja.... Profilaktyczne "Nie, bo nie. I co mi zrobisz? / jak z tym plaszczem w szatni w "Misiu" S. Barei/ Nawet wymuszone plakietki BHO nie pomogly? tak b. boja sie,ze ludzie woleli by uciec z tej pisiejmakietki pseudopanstwa? Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 29.04.20, 20:29 Tzw. rzadowe "Tarcze" sa tak skonstruowane, zeby stwarzac "wrazenie pomocy" / wybranym grupom/, a nie pomagac. Bo te ustawy sluza tylko przemycaniu pojedynczych paragrafow / dot. ustrojowych spraw/ , w powodzi wodolejstwa. cyt. " - Między sytuacją samozatrudnionych a sytuacją osób zatrudnionych w ramach etatu, które tracą pracę, jest przepaść. Nie jestem w stanie tego określić inaczej niż niesprawiedliwość - mówi money.pl prof. Ryszard Szarfenberg z Uniwersytetu Warszawskiego." ... " 5 tys. zł bezzwrotnej pożyczki, 6 tys. zł w trzy miesiące świadczenia postojowego oraz kolejne 4 tys. zł w ramach zwolnienia ze składek ZUS. To sytuacja osób będących na samozatrudnieniu. I to także tych, którzy wciąż normalnie pracują i widmo utraty pracy wcale nie zajrzało im w oczy. Wystarczą trzy wnioski, składane w dwóch miejscach." .... " Inaczej wygląda sytuacja etatowców. Tarcza, która chroni ich pracodawców, musi być też ich tarczą. Innej nie mają, środków do ręki nie dostaną. Ani pracując, ani po zwolnieniu. Część dostanie zasiłek dla bezrobotnych, większość nie dostanie nic." ciach. www.money.pl/gospodarka/tarcza-antykryzysowa-dla-samozatrudnionych-nie-etatowcow-firmy-widmo-beda-naduzywac-wsparcia-6505090705467521a.html Czy to normalne panstwo? Te zmiany sluza chyba tylko temu,zeby w tym kraju zostaly 2 kategorie tzw. "pracownicze :"urzednicza " / ponad'prawem - ale niekaralni i "szarej strefy"/poza'prawem- niech sie boja/. I to sie dzieje w 2020 r.- hmmm, wlasciwie to teraz nalezaloby tylko dac im wygrac i czekac na kolejny 81 r. w wersji dla wspolczesnych, towaru w brod, gotowki w brod, a ten ciemny lud jakis taki smetny i niezadowolony.... www.youtube.com/watch?v=h9ZQElA1LjQ&list=RDh9ZQElA1LjQ&index=1 Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 30.04.20, 07:21 Nie powinnam dolaczac piosenek z bylego PRLu bo mlodz nie rozumie tamtego dualizmu dziejowego , i dla nich ironia tego utworu Smolenia ,jest na za wysokim chyba- poziomie abstrakcji. A raczej jak bajka" z mchu i paproci", wiec dzis podepre sie czytelniejszym komentarzem : Tilt "Nie wierze politykom" www.youtube.com/watch?v=NIebQPz7bHs PS. Swoja droga nawet Dlugopis moze miec klase. Czym innym jest np. taki "perfekcyjny "Parker , a czym inny "popularny" Bic, ten "nasz" flagowy , jest tak bylejaki, ze zostanie zapamietany glownie ze slynnej koszulki Nie'dla'dlugo'pisu . PS2. Po wczorajszym upale +23 C, i widoku ludzi z krotkim rekawkiem! / nie ja, ja im nie wierze ze tak dobrze/ po poludniu nastala ktrotkotrwala burza za oknem, z gradem wielkosci groszku, i lanego z nieba mokrego sniegu, ktory zniknal po pol godzinie. Zostala temperatura... + 6 st.C i ...... wreszcie umyty samochod wiec .... profilaktycznie zglaszam, ze nie zlamalam zakazu mycia....zeby mnie nikt nie nachodzil po nocy.... Obysmy zdrowi byli Ulubiency, TO tez przezyjemy. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 01.05.20, 09:10 Propaganda w rtv oglasza: "sejm" zatwierdzil , a faktycznie glosowalo tylko 3 poslow ponad min. 1/2, czyli 233 / gdy kolejny raz 219 bylo PRZECIW, i ich poprawek nikt nie bral pod uwage, nawet nie probowal analizowac. A to sa reprezentanci - przedstwiciele - obywateli! No coz, preziowichodzi o zmeczenie narodu.... i kwarantanne m.in. po to zarzadzono. By ludzie autentycznie cieszyli sie, ze pozwala im sie wyjsc do lasu, to na pewno bedzie 1. potrzeba, a nie jakies sprzeciwy..... cyt. " Michał Wróblewski: Jak narodowa kwarantanna wpływa na pracę sądów, adwokatów i - siłą rzeczy - na sytuację klientów kancelarii prawniczych? Mec. Jacek Trela: Fundamentalnie wpływa. Sprawy w sądach się nie odbywają. Poza sprawami związanymi np. z tymczasowymi aresztowaniami czy sprawami dotyczącymi nieletnich i przemocy w rodzinie. To są bardzo ważne sprawy, społecznie wrażliwe, ale jednak niestanowiące nigdy większości spraw sądowych. Większość spraw sądowych to jednak spory cywilne, pomiędzy podmiotami gospodarczymi czy osobami prywatnymi. To kilka milionów spraw rocznie. Dziś te sprawy się nie toczą." ciach. opinie.wp.pl/prezes-naczelnej-rady-adwokackiej-wybory-korespondencyjne-10-maja-nie-maja-prawa-sie-odbyc-6505464866784897a Rzadzaca wladza tak bardzo jest zajeta "utrwalaniem swojej wladzy" prawnie / oraz zabezpieczeniem bezkarnosci decydentow/,ze.... codzienne problemy zwyklych ludkow, nie istnieja / wg wladzy/. To taka pisia /naszyzmowa/ wersja demokracji, niby parlament dziala, niby wszystko idzie zgodnie z planem - co postanowia-to przeglosowuja, niby wszystko jest zgodnie z litera prawa.... tylko jakos taki coraz bardziej intensywny smrodek zepsucia nad tym wszystkim sie unosi..... To jeszcze nie odor, ale..... jest tego juz tak duzo, ze coraz bardziej jest , nie do zniesienia... Pozdrawiam serdecznie Ulubiency, w oczekiwaniu na ostatni / dla mnie / Top Wszech Czasów w 3. Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 01.05.20, 13:13 sluchasz tej "lipy" ? Po ostatnich zmianach (w III-ce) prawie jestem pewny iz wygra .... Zenek M. Bezposrednio sie nie dowiem ,- przestawilem Radio w warsztacie na inna Stacje a w domu idzie WDR-3 z Internetu (przeplatane NDR) . Ale,..... mam nadzieje, ze nas poinformujesz kto wygral (jesli sie pomylilem) pozdr,- Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 01.05.20, 17:40 Załuj.... albo przełacz ostatni raz, i posluchaj, prowadza starzy /MN i 3xPiotrówB,S,M/ , i utwory tez sama "klasyka" ze starej dobrej 3. Wlasciwie, wczesniej ta "szlachetnosc" muzyki / dzisusss zabrzmialo pompatycznie, ale mowie szczerze/ - byla znakiem - wyrozniajacym 3, o ktorej bys nie wlaczyl, nawet jak nie kazdy rodzaj lubie...... A Zenek pewnie gdzies na grilu hula Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 02.05.20, 19:01 Dzisiaj,- sprobowalem (za Twoja porada). Wybacz, - nie daje rady. Pozostal bym nawet "do konca" - sluchalem (u Barona) polskich piosenek gdzies od poz.: 70 do ca.30. Moze, hmmm... chlopaki (prezenterzy) sie staraja , maja jakies "wyrzuty"iz pracuja w PiS-SZCZUJNI nazywanej "trujka" (kilkakrotnie powtarzana piosenka z tekstem W.Mlynarskiego, poz. 68., "Jeszcze zagramy w zielone" , ale ten plebiscyt przerywany wiadrami wylewanej gnojowki pt.: Wiadomosci i (bogate sprawozdania) z wystepow "jedynego" (slusznego!) kandydata na prezydenta , niejakiego Dud....y - rzygac sie chce. Szkoda, bo Trojki sluchalem od poczatku a nawet podczas mych przejazdow (od granicy czy z powrotem) jak w Polsce nie mieszkalem, zawsze sluchalem Trojki na zasadach "wylacznosci". W nocy szla zupelnie niezla muzyka, moze troche "niszowa" ale dla mnie, 'Oderwanego" od realiow i codziennosci krajowej (muzyki -tez) "wszystko" bylo ciekawe. Ostatnio jak jechalem noca (wracalem ze stolicy) w ""trujce" szly audycje o .... blogoslawionym niepokalanym poczeciu i MORDERCACH planujacych przerywac patologiczne ciaze! Przelaczylem na ZET-ke, czy RFM FM bo "zarzygac" wnetrze wlasnego auta, jako skutek sluchania takich pierdul - mam jeszcze czas Dokladnie TYM "rozni sie" (stara) Trojka od obecnej TRUJKI Pomyslec iz nawet w czasach "bledow i wypaczen" (do konca lat 80-tych) owczesne Wladze nie pozwalaly sobie na likwidacje czy zmiane profilu tej Radiostacji, potrzebna byla "dobra zmiana"= chamstwo zoliborskie I zlodzieje z PiSu. Czytalem (wczoraj, po lekturze Twojego wpisu) komentarze Internautow pod artykulem GW w tej samej sprawie. Internauci "wieszaja psy" szczegolnie na Niedzwiedziu ktory ponoc jako ostatni "niby" nie sympatyk PiSu ale trzyma sie udzialu w tej "farsie" nogami i rekoma!. Niedzwieckiego juz raz "wywalili" (z Trojki) i.... nawet odrobine Go rozumie, wszak "na starosc" trzeba sie zabezpieczyc emerytura i..... najlepiej z panstwowego Radia a nie rozglosni "prywatnych" gdzie "laska panska"zalezy wylacznie od wplywow reklamowych. 30-to letnia pani Gacek ma "szanse" a nawet musi z obecnymi realiami rzadzacymi w mediach, sie "ulozyc", emeryt Mann - juz nie "musi" bo produkcje Nowego Swiat_a moze traktowac jako hobby. Podobnie jak wiekszosc tych "starych" np.: Gaszynski) ktorzy TROJKE mniej czy wiecej "dobrowolnie"opuscili Z artykulu: kultura.gazeta.pl/kultura/7,114526,25908923,trojka-walczy-o-sluchaczy-w-majowke-polski-top-wszech-czasow.html najbardziej spodobal mi sie komentarz Internauty: "....Wyniki plebiscytu w "3" się radykalnie zmieniają, bo starszych słuchaczy zdradzono więc odeszli od głośników. Teraz głosują młodsi, z innymi gustami. Jeszcze parę lat - jak w końcu i Niedźwiedź odejdzie - i o pierwsze miejsce będą zawzięcie walczyć Martyniuk ze Świerzyńskim. Nie wykluczam też sukcesu "Barki", ulubionej piosenki pewnego świętego od sukienkowych zboków." Dla mnie: "nic dodac czy ujac" bo trafione "w punkt" pozdr,- Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 02.05.20, 21:00 Ja szybciutko przełączam na Z - jak tylko zbliża sie pełna godzina, bo sluchanie "wiadomosci" i "reklam" uraga przecietnemu intelektowi. Ale..... dzis wystepuja prezenterzy muzyczni, i dlatego slucham. Bo doceniam ich wklad w 3. Chociaz ta "wymiana pokolen" glosujacych jest widoczna i..... czasem wg mnie prowadzi do "nadinterpretacji" jakiegos utworu. Cos co w latach 80-90 bylo dla mnie prawdziwe i takie z wnetrza, dla mlodszych ma zupelnie inne zabarwienie. Ale moze to własnie te okolicznosci zewnetrzne maja wplyw...? Zupełnie inaczej wspomia sie swoje emocje i przezycia, a zupełnie inaczej - oglada - gdy dotycza kogos innego. Co do reszty absolutnie sie zgadzam, ale muzyki będę bronic Bo lubie i to moje klimaty. Ale 13 x to wystarczająco długo. Tak jak i LP sluchałam z zapartm tchem majac dziescia lat, to teraz.... nie slucham. Nic na sile. Chyba wyroslam.... i zestarzalam sie po prostu. Ale poki co, nie znajduje wszystkiego w 1 miejscu i dlatego klikam , az trafie . Wczoraj odkrylam na internecie Dariusza Rosiaka i..... wreszcie mam ten komfort,ze nie musze pilnowac godziny kiedy nadawal)) Wszysko sie zmienia, i samo zycie na nas wymusza zmiany. Na 1.miejscu było "Nie pytaj o Polske" Obywatela GC. nie mieszajmy, i tak ma Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 02.05.20, 21:21 Zaczelam o czyms innym i mi wcielo Z dzisiejszej prasowki bym zachowala potomnym: cyt. ... " Po tym jak Poczta Polska otrzymała dane wyborców z rejestru PESEL, wśród ekspertów rozgorzała dyskusja: czy była ku temu podstawa prawna? Jarosław Feliński, prezes Stowarzyszenia Inspektorów Ochrony Danych Osobowych (SIODO), twierdzi, że polecenie premiera w tym wypadku nie wystarczy. Podobnie jak e-mail przesłany nocą. - MY, ludzie, zajmujący się tą tematyką ochrony prywatności i wolności osób fizycznych od dwudziestu lat, jesteśmy zdruzgotani - stwierdza." ciach. next.gazeta.pl/next/7,173953,25912196,ekspert-ds-rodo-o-przekazaniu-danych-poczcie-i-wycieku-kart.html#s=BoxOpMT.... Oni są zdruzgotani? A co MY- obywatele mamy powiedziec? Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 15.05.20, 16:50 cyt. ... " Nieoczekiwana zmiana komisarza prezydenta w Sądzie Najwyższym. Rezygnuje Kamil Zaradkiewicz, który nie zdołał doprowadzić do wyboru I prezesa SN po myśli Dudy. Jego następcą będzie założyciel Ordo Iuris Aleksander Stępkowski." ciach. wiadomosci.onet.pl/kraj/prezydent-andrzej-duda-wyznaczyl-nowego-po-i-prezesa-sadu-najwyzszego/qfgk3j5 I chyba o to chodzilo od poczatku z tymi zmianami w SN. tvn24.pl/polska/czarno-na-bialym-ordo-iuris-kim-sa-ra730020-2502864 Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 16.05.20, 08:43 Dzis bedzie, na razie / mam nadzieje/ monotematycznie, bo.... szukajac linku do WO , oczywiscie "zboczylam", i zamiast rozmowy N.Waloch z K.Suchanow cyt. ze "srodtekstowego skrotu" "Zabronic : aborcji, antykoncepcji, rozwodow, wegetarianizmu. Dopuscic przemoc wobec kobiet i dzieci " ciach. www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,163229,25752535,klementyna-suchanow-ordo-iuris-sprobuje-wprowadzic-zakaz.html dojrzalam wczesniejszy tekst / a poki jest "widoczny" to polecam, zanim "czysciciele" moralnego porzadku" nie sprzatna www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,150462,25748760,mowil-o-demograficznej-rewolucji-ktora-pozwoli-konserwatystom.html?disableRedirects=true i archiwumosiatynskiego.pl/alfabet-buntu/klementyna-suchanow/ I zeby nie bylo, ze zrobilam sie anty'nawiedzona / cokowiek to oznacza dla kazdego/ , wladza w tym kraju jest zawsze nr 1. / cokolwiek to oznacza dla kazdego/ www.reddit.com/r/Polska/comments/g2wurs/od_andrzej_rysuje/ Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 16.05.20, 21:13 Zakładam Ulubiency, ze ... sluchacie radia i ... Kazika ? I dlatego milczycie?.. Sie narobilo.... cenzura zaspala, i szok. Takiej reklamy Kazikowi mozna pozadroscic - teraz to obciach nie znac tego utworu. www.wirtualnemedia.pl/artykul/kazik-twoj-bol-jest-lepszy-niz-moj-piosenka-lista-trojki-polskie-radio-zniknal-tekst-uniewazniono-glosowanie-dlaczego I pod'komentarz: autor :"maxthebrindleg "No co - w Sejmie można anulować do skutku głosowania, których wynik nie jest taki, jak sobie życzy Balbina, to w radiu nie można?! No oczywiście, że można! Ktoś jest zdziwiony?!" ciach. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 17.05.20, 12:59 ... To, co sie teraz dzieje realnie w PL / pod wodza p.M. M , i za rzadow PiS p . J. K. w parlamencie / , za jakis / calkiem niedlugi / okaze sie .... naszym tylko ' zludzeniem ', czyms urojonym i .... nieprawdziwym / mimo faktow dokonanych /. Bo.... nie ma na to papierow, podpisow , a cala ta sprytna i zaskakujaca operacja "zastopowania gospodarki", a wlasciwie - zmiany ustroju / glownie podzialu dobr w kraju, i wymiany ludzi na decydujacych stanowiskach / , zostala zaplanowa jako prosta i doskonala w prostocie konstrukcja => piramida, gdzie pomysladawca decyduje / 1 "szeregowy"gostek + kilku zaufanych pczakonnikow/ , a odpowiedzialnosc splywa - na tych wszystkich, co ponizej. I... rozmywa sie..... Nie ma papierow , nie ma dowodow . Ktos widzial jakies dokumenty prawnie obowiazujace, czyjes istotne podpisy? Na czym? na ..... 'zaleceniach', 'sugestiach' , nawet w komunikacie radiowym w rtv zmienia sie opcja co nalezy robic z "zabezpieczaniem " przy wyjsciu na zewnatrz - juz nie strasza, juz... wystarczy woda z mydlem, ale..... to i bez cV nalezalo wiedziec..... Nie polecaja juz namolnie kupowac - najlepiej na O-Chempionie - plynu, a zakupionych maseczek mole nie zjedza.... Czyz to nie popularne .... rozwadnianie ... "kwasu" ? Tylko, ze w chemii obowiazuje zasada "pamietaj chemiku mlody, wlewaj kwas do wody", a prezio chyba nie uczyl sie tego , i dlatego naraza nas na powazne niebezpieczenstwo / wybuchu/ . Straty. To nie dzieje sie naprawde.... To doskonaly Matrix, tyle, ze w realu. I za nasze pieniadze cyt. ... " Sieć Obywatelska "Watchdog" przekazała Wirtualnej Polsce korespondencję, którą prowadziła z KPRM. W oficjalnym piśmie czytamy, że niektóre informacje "istnieją tylko w pamięci" przedstawiciela władzy, więc nie można ich udostępnić. ...... " Sieć Obywatelska "Watchdog", w swoim wniosku, powołała się na wypowiedź Mateusza Morawieckiego w "Wiadomościach" TVP z połowy marca. Premier mówił wtedy, że przygotowania do epidemii koronawirusa zaczęły się "kilka miesięcy temu". - Nie wiemy, na czym polegały te przygotowania, a chcemy pokazać je opinii publicznej - napisała Agnieszka Zdanowicz ze stowarzyszenia. - Naszym zdaniem Prezes Rady Ministrów wypowiadając takie słowa, miał wiedzę, o jakie przygotowania chodzi - doprecyzowała. W przekazanym Wirtualnej Polsce wniosku czytamy, że Sieć Obywatelska domagała się od premiera podania "daty dziennej, kiedy rozpoczęły się przygotowania" oraz "kto wydał wtedy polecenia, co one zawierały oraz do kogo zostały skierowane". Poza tym chciała dowiedzieć się, z kim premier spotykał się w sprawie przygotowań, o których mówił, czego dotyczyły te spotkania i jakie dokumenty podczas nich powstały. Pytała również o polecenia, jakie pomiędzy listopadem 2019 roku a marcem 2020 roku wydał premier. KPRM twierdzi, że odpowiedź istnieje "tylko w pamięci" Odpowiedź z Kancelarii Premiera zaskoczyła członków Sieci. Szef Centrum Informacyjnego Rządu Tomasz Matynia oznajmił, że KPRM "nie posiada wnioskowanych informacji", a do udostępniania informacji publicznej "zobowiązane są podmioty będące w posiadaniu wnioskowanych informacji". "Tym samym, organ nie dysponując daną informacją publiczną nie może jej udostępnić. Powyższe stanowisko potwierdza ugruntowane w tej kwestii orzecznictwo sądów administracyjnych" - oświadczył Matynia. ...... Jednak bardziej zastanawiający jest kolejny akapit. "Dopóki określona informacja istnieje tylko w pamięci przedstawiciela władzy publicznej, która nie została utrwalona w jakiejkolwiek formie, tak aby można było w sposób niebudzący wątpliwości odczytać jej treść, dopóty informacja taka nie ma waloru informacji publicznej. Wniosek o udostępnienie informacji publicznej nie może zmierzać do wytworzenia informacji na potrzeby takiego wniosku, w tym także wyrażenia opinii" - czytamy." ciach. wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w-polsce-tak-rzad-odpowiada-na-wniosek-informacja-istnieje-tylko-w-pamieci-6510759331989633a Nie ma winnych. Wlasciwie nic sie nie stalo. Ot .... czas zniknal. Harry Potter w kaczym wydaniu? Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 17.05.20, 16:14 To zeby ,samo nie zniklo.../???/ www.tvp.info/47210078/stan-epidemii-w-polsce-co-to-konkretnie-oznacza a w 8 min. przemowienia z 20.03.2020 - w okienku obok na konferencji "na zywo" premier poinformowal, ze zamknal granice, i tym samym.. "zatrzymal bieg wydarzen"... A co bedzie dalej? "Andrzej rysuje" podsumowuje w "deklaracji wiary": Lekarzy - Niech bog ma was w swojej opiece, Sedziow - Pan bog nierychliwy, ale sprawiedliwy, Szefow - Niech wam to bog wynagrodzi ..." Nie kazdy Andrzej jest kiepski. Tego warto obserwowac, "na zywo" Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 21.05.20, 19:30 .... cyt. " Słuchałem, jak słuchacze płakali, żegnając się z Trójką. Gdybyście zostawili Kazika na liście przebojów, nikt by tego nie zauważył. Zniszczyliście miejsce i markę. Przejdziecie do historii jako grabarze tego miejsca - mówił były dziennikarz Radiowej Trójki Michał Nogaś podczas posiedzenia Senackiej Komisji Kultury i Środków Przekazu." ... wiadomosci.onet.pl/kraj/skandal-w-trojce-burzliwa-dyskusja-na-posiedzeniu-komisji-w-senacie/48fbw14. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 21.05.20, 19:32 wiadomosci.onet.pl/kraj/skandal-w-trojce-burzliwa-dyskusja-na-posiedzeniu-komisji-w-senacie/48fbw14 Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 06.06.20, 12:37 Mialam napisac o wycince drzew pod kolejne inwestycje drogowe w samym miescie, a wlasciwie o akcji ich bronienia. Nieskutecznej Ale trafia mnie cos jak w starej zabudowie robi sie "betonoze" ozdobiona rachitycznymi drzewkami - zabezpieczonymi albo solidnymi palami , albo w wersji "staromiejskiej" plotkiem zelaznym, ozdobnym i pasujacym do "wizerunku", tyle, ze...... roslinnosci z tego zadnej. Zielone "pluca" mista sa wyrywane na okolicznosc "poszerzania" i tak waskiego traktu((/ przypominam, ze chodzi o stara zabudowe miasta, znana ze swojego klimatu.... Chyba juz bylego(( www.dziennikwschodni.pl/galeria.html?gal=999685544&art=1000267745 kurierlubelski.pl/w-srodku-nocy-firma-zieleniarska-zaczela-akcje-przesadzania-drzew-przy-ul-lipowej-w-lublinie-akcje-zablokowali-mieszkancy/ga/c8-15001711/zd/43556491 Ale wine za to ponosza glownie urzednicy, i to od gory do dolu - bo.... powszechnie stosowana zasada w przetargach " projektuj i buduj" wlasnie tym sie konczy - niedostosowaniem do okolicznosci, ktore akurat "projektantom, moga byc nieznane, a na pewno znane sa "miejscowym", i ktorych obowiazkiem powinno byc zaznaczenie w SIWZ - wlasnie wymogow, ktore to "starocie" bezwzglednie nalezy zachowac . Bo stanowia o "stylu" tego miejsca , i sa tradycja. Ale czas pogania, kasa z UE moze przepasc, wiec.... idzie walec, i wyrowna Na pocieche posadzi sie gdzies mlodniak na obrzezach innego lasu, lub wzdluz nowo budowanej ... drogi - zeby sztuki sie zgadzaly. I caly czas bylo co robic / ciac/ ...... Tak sie rozpedzilam, ze tylko polece jeszcze z lokalnej prasy- wycinek o padzie.... Chyba trzeba bedzie dowozic i uczestnikow spotkan , skoro nawet kapele lokalne nie pasuja.... A teraz najwazniejsze, bo i mnie dotyczy... Cytat z kolejnego uczonego, ktory duzo mowi, a malo robi. Ale najlepiej sprawdza sie PR ... , szczegolnie tuz przed wyborami. www.money.pl/emerytury/glowny-ekonomista-zus-500-powinno-trafiac-tylko-do-biednych-dzieci-6515381775640193a.html Cyt. " - Znajomi pytają mnie, jak zrobić lokatę u nas. Waloryzacja w ZUS za ten rok wyniesie ok. 9 proc. Nie ma tak atrakcyjnych ofert na rynku finansowym. Co do 500+ to, zamiast waloryzować to świadczenie, lepiej zastanowić się, jak skierować wyższe świadczenia tylko do tych, którzy naprawdę go potrzebują - mówi prof. Paweł Wojciechowski, główny ekonomista ZUS oraz były minister finansów i wiceminister spraw zagranicznych. " .... "Musimy wypracować taki system, w którym społeczeństwo nie dźwigałoby ciężarów tych, którzy nie oszczędzali lub oszczędzali niewystarczająco. ....... Zasadą ubezpieczeń jest proporcjonalność do wkładu, ekwiwalentność. Dlatego każdy powinien wiedzieć, ile i za co płaci." "Jak taki sprawiedliwy system powinien być skonstruowany? Doświadczenia zamożnych państw Zachodu pokazują, że progresywne systemy podatkowe lepiej się sprawdzają, są bardziej odporne na wahnięcia koniunktury. Tymczasem nasz system podatkowo-składkowy charakteryzuje się najniższą progresją wśród państw OECD, co oznacza, że nie jest ani korzystny przy stabilizowaniu koniunktury, ani sprawiedliwy. " koniec cyt. To byly wypowiedzi głównego ekonomisty Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, prof. Pawła Wojciechowskiego pytanego o ocenę pomysłów, które znalazły się w programach kandydatów na prezydenta. Ile trzeba pokolen w tym kraju , zeby przejsc od ...slow do czynow? OFE sie wyczerpaly , PPK jakos bez entuzjazmu wcisneli, dno zaczyna byc widoczne w budzetowej kasie / widac po ilosci zmian w min. fin./, zostaja tylko wirtualne "modele matematyczne", ktore sa taka asbtrakcja w rzeczywistosci, ze pnademia to przy nich mgielka. Ale "namnazanie" 0 w tej ekipie idzie na potege. Wiec znow odtrabia sukces, w ktory nikt nie uwierzy. Obysmy zdrowi byli Ulubiency. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 06.06.20, 15:04 W przerwie od "niecodziennosci" kuchennej, zapodam jeszcze ten link: " Przedłużono zakaz lotów międzynarodowych Do 16 czerwca został przedłużony zakaz lotów międzynarodowych - wynika z rozporządzenia Rady Ministrów opublikowanego w piątek w Dzienniku Ustaw, które podpisał premier Mateusz Morawiecki." wiadomosci.wp.pl/przedluzono-zakaz-lotow-miedzynarodowych-6518450921547393a a na stronie LOT-u / NR 1 narodowy przewoznik / jest zawieszenie - do 30.06.2020 - dla lotow międzynarodwych. www.lot.com/pl/pl/zawieszenie-ruchu-lotniczego A co będzie z lotami miedzynarodowymi , jak będzie 2-ga tura wyborów? przedłuża do ~ polowy lipca? / zeby tylko "gorliwi" patrioci mieli bardziej pod gorke ? Nie mam na mysli finansow, ale...... liczebnosc tych mlodych / JanKran Ty tez w tej grupie jestes!/, bo przez to uziemienie w powietrzu - czesc obywateli PL wlasciwie zostala pozbawiona realnego wplywu na wybor prezydenta, bo.... mogliby byc za kandydatem opozycji? bo... tzw. starzy - na bank zaglosuja kopertowo na prezia@co.? Po tej stronie Wisly PS. mimo,ze jestem w tej 2.grupie - na bank zaglosuje nie napada. Ani w 1. ani w 2. turze - mial czas pokazac - co potrafi - trzymac dlugo'pis, ale to potrafia i kontrkandycaci - wiec dam im szanse. Tyle , moge. PS. mam i maseczke i rekawiczki, nie rozumiem tylko dlaczego ....w lecie...... nikt nie pomyslal, ze zamiast "dostosowywac" pomieszczenia do .....dezynfekcji i ograniczac przepustowosc chetnych do glosowanie - nie zaproponuje sie .... duzych namiotow imprezowych, a komisji nie postawi sie stolikow pod takim zadaszeniem? Nie trzeba by wietrzyc, nie trzeba by sie dezynfekowac ,i..... wszystko byloby na widoku. Tzn pod spoleczna kontrola! Nie trzeba by WOT-u uzbrojonego do pilnowania urn i prawidlowosci glosowania. Wiem, te wybory to nie wesele..... ale..... czemu nie? Tak bardzo wladza boi sie ludzi,z e bedzie sie barykadowac przed chetnymi do oddania glosu - skoro mamy takie prawo? Potrafie sobie to wyobrazic!, nawet bardziej mi sie ta wersja podoba, niz stanie w kilometrowym ogonku. Ale moze o to chodzi, zeby ludzi zniechecic? W razie deszczu mam parasolke, a i stoleczek moge wziac... Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 07.06.20, 11:09 Na szczesciem jeszcze nie pada Pozdrawiam serdecznie milczacy Ulubiency, Polityka zdominowala media, dlatego wciaz tylko ten tema walkuje, ale rozkladam wine po rowno - jako czytacz mam 99,9% tylko o tym co dzieje sie w tym kraju w polityce , a np. Bialorus czy Albania? Tam tez dzieja sie ewenemny historyczne, tylko u nas wszystkie tuby "nacisk" klada na lokalne podworko i.... analizuja jaka jest reakcja na kolejna wrzutke Tak wiec, i mnie przejdzie aktywnosc, najpozniej w dniu wyborow. A potem, kolejny raz bedzie : albo bedzie "od nowa" , albo "wszystko juz bylo"... Jak wielki oddzwiek ma to, co my mowimy na reakcje konkurentow, niech swiadczy i jakosc komentarzy, pod jakby malo znanym rysownikiem / bo tylko czytaczom GW/ www.facebook.com/AndrzejMilewskiRysuje/photos/pb.194112927271848.-2207520000../3737073529642419/?type=3&theater PS. Zeby nie bylo, ze jestem stronnicza... Zacina mi sie przycisk 3 na pilocie i zamiast 33 wskoczyla TVPINFO z byla kandydatka na prezydenta PL))))))))))))))))))jako gwiazda tv -czyli "prowadzaca". Przekupki na targu / moim/ sa lepiej wyszkolone w obsludze klienta, a zaproszonym gosciom z Opozycji gratuluje zimnej krwi, ze wytrzymali slowotoki tej pani / "gospodyni"?/ I nie powiedzieli wprost: po co mnie zapraszasz skoro nie dopuszczasz mnie do glosu? powies sobie obrazek. I tym sposobem wyleczylam sie ze sprawdzania co u konkurencji, a pilot oddam do naprawy, bo to jakis sabotaz! ze zacina mi sie na tym kanale/ ale poprzednio bylo gorzej bo i trwam sie wciskalo, na szczescie tam bylo blisko do "nastepny prosze!". Czas na prasowke papierowa i pogapienie sie w niebo, poki jeszcze troche slonca za oknem /a wczoraj umylam samochod/ Spokojnej niedzieli Ulubiency, obysmy zdrowi byli. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 07.06.20, 13:00 lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,26007140,prawie-wszyscy-goscie-programu-tvp-3-to-politycy-pis-fundacja.html#s=BoxLoLuImg1 Prosze sie nie dziwic, ze tu tak glosuja( Tak wygladaja : media "publiczne" , za nasze pieniadze Bulterier dba o pisiawladze, a "ciemny lud , wszystko kupi"... Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 08.06.20, 09:08 "Ciemny lud" u Ciebie ? Myslisz iz regionalny program III-ci w Lublinie rozni sie czymkolwiek od innych programow regionalnych np.: Olsztyn III ? Akurat "okreg" Wsi gdzie ja mieszkam (extremalne "poludnie" Mazur) od Karwicy/Krzyze (siedlisko starego STS-u) po Piecki, czy nawet Mragowo jest, w moim odczuciu, (raczej) lewicowo-liberalne tak "reszta" (o Warmii, wraz z Olsztynem, juz nie wspominajac!) do "bolu" PiS-owska. Osrodki "ramba-camba" (= turystyczno-urlopowych "szalenstw i dewiacji" na Mazurach to Mikolajki i Gizycko a "u nas" (we Wsiach Mazurskiego Parku Widokowego) , najwiekisze "szalenstwa"to np.: www.plotek.pl/plotek/7,154063,26005442,agnieszka-wozniak-starak-pozuje-z-pieknym-koniem-zdjecie-wykonala.html#a=106&c=73&t=11&g=x&s=BoxPloImg1 i..... tyle To co we (wspomnianych) wakacyjnych osrodkach "bezecenstwa i rozpusty" jest "normalka", u Nas,- "razi", bo tu mieszkancy (i "obcy"- wlasciciele domow i posiadlosci wakacyjno/weekendowych) to starsi (wiekiem) i "spokojniejsza" czesc tut. Spoleczenstwa. pozdr.,= Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 08.06.20, 20:20 Mnie nie przeszkadza, ze ktos glosuje na Pis, ma takie prawo, jak i ja - glosowac na kogos innego. Byleby nie przyszlo mu na mysl - mnie przekonywac! Jak dotad nikt nie probowal, i niech tak zostanie. Zacytuje szkolna przyjaciolke , ktora na moje zartobliwe / autopromocyjne : Reklama dzwignia handlu!" odpowiadala , slusznie zreszta : "Dobry towar -nie potrzebuje reklamy". Wiec wystarczy posluzyc sie "latarnikiem", a potem.... miec odwage nie byc koniunkturalista. Chociaz...., czego niektorzy nie robia dla kariery i ... zwiekszania liczby wyborcow / ostatni mariaz wszechpolaka z OrdoI- pewnie zaskoczyl nawet "ojca chrz." tego wyboru ,JKM/ Rzecz , ktora mnie doprowadza do wrzenia / z bezsilonsci/ to mowione klamstwo, raz za razem. owiniete w pazlotko , publicznie gloszone, przez rzadzacych , i pozostajace bezkranie. Manipulowanie danymi, propagandowe ekspozycje jak w nachalnej reklamie wybiorczych elementow, ukladanki zwanej "gospodarka" "zdrowie" itp. Dopiero co, zamknieto 12 kopaln. Oficjalnie z powodu zakazen / mimo, ze lekarz dzis rano mowil ,ze to kwestia co z czym sie porownuje, i w niczym ta statystyka cV nie wyroznia bardziej Ślaska od Warszawy./ Prof. M, / specjalista od gornictwa i byly minister / powiedzial, ze to dopiero majstersztyk polityczny ze strony pis - Gornicy maja dostawac 100% wynagrodzenia i nie pracowac. Ba, ja uwazam, ze to dodatkowy punkt w PLowskich negocjacjach z UE, ze .... to co, ze sady sa pisie, za to poszlismy na reke w sprawach klimatu- niech sie UE cieszy! Podwojny pkt dla pisiej wladzy/ przed swoimi wyznawcami/ Grupa wyborcza gornikow juz przekupiona do wyborow, poki co, a jak trzeba bedzie - to nawet do drugiej tury przedluzy im sie "ochronne". Drugie co przeczytalam, - o jak wiele zwaloryzowano emerytury, dopisujac miliardy zl do wirtualnych kont. Rzucila mi sie w oczy..... precyzja kwoty. Imponujaca dokladnosc komunikatu. Potem sa coraz luzniejsze symulacje, ale.... kto by dotrwal do konca. Chyba tylko prawdziwi emeryci Cyt, " ZUS: niektórzy ubezpieczeni zyskali nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych "Dzięki waloryzacji łącznie środki ubezpieczonych zapisane w ZUS zwiększyły się o kwotę 243 397 728 467 zł", podano w komunikacie. - Waloryzacja na poziomie 108,9 proc. na koncie, czy 105,7 proc. na subkoncie daje nam wzrost naszego kapitału emerytalnego na poziomie nienotowanym dziś na żadnej lokacie. Wskaźnik 108,9 pozwala uzyskać przyrost stanu konta o wartości 450 tys. zł o kwotę 40,2 tys. zł. Natomiast jeśli ktoś dotąd zgromadził 850 tys. zł w postaci składek i kapitału początkowego, to waloryzacja doprowadzi do dopisania aż 76 tys. zł - powiedziała Gertruda Uścińska, prezes ZUS, cytowana w komunikacie." ciach next.gazeta.pl/next/7,151003,26013502,zus-miliardy-dopisane-do-kont-ubezpieczonych-niektorzy-zyskali.html#a=90&c=145&s=BoxBizImg To, zeby nie popadac w euforie od ilosci cyferek w tym komunikacie / bo wlasnie na tym polega medialno-propagandowa "magia" Pis - z niczego robi wielkie "halo": cyt. "Wysokość emerytury w Polsce 2020 Ile osób pobiera emerytury w Polsce: 5 mln 572 tysiące Najczęściej wypłacana emerytura: 1065,60 zł brutto (906 zł netto) Dominująca emerytura mężczyzn: 2177,80 zł brutto Dominująca emerytura kobiet: 1065,38 zł brutto Źródło: ZUS marzec 2018" ciach. www.zadluzenia.com/srednia-emerytura-polska/ O "bonie"/ na karcie!! - widac postep i digitalizacje pieniadza/ na "wczasy pod grusza" - dla pracujacych na etacie, ktory stopnial.... do 500 zl. i tylko dla dzieciatych, i do zrealizowania przez 2 lata... bo to juz czysto populistyczny pieniadz, szkoda slow. To takie "ponetne" , kolejne ,przedwyborcze 500+ Tu ponizej, widac,ze zaczyna byc ciut grozniej: biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/1481869,deficyt-budzetowy-w-polsce-bgk.html Tak bezczelnego lamania zasad, logiki, przeinaczania powszechnego rozumienia znaczenia definicji, manipulowania przy wydawaniu naszych pieniedzy, nie da sie nazwywac pisia "tworcza""kreatywnoscia" / finansowa/, to nasze pieniadze . Ktore za tych rzadow , nie sa wydawane zgodnie z pierwotnie zalozonym celem, idea - tylko przelewane z konta na konto, po drodze pomniejszane o prowizje dla przewalajacych, albo odwolywanych....byle swoich, bo TKM!/ sp. Lepper wiecznie zywy/ To tak bulwersujace, ze chyba tylko takie dinozaury jak my wiedza, ze..... takiej buty, bezczelnosci i pogardy dla obywateli zaden rzad za naszego zycia nie demonstrowal. Wstydze sie, ze jestem stad((( Ilosc pisich Fundacji, Instytutow ... mysli wszelakiej / to nawet nie pandemia, to rodzaj zarazy, sepsa Ich znakiem rozpoznawczym jest "narodowosc" w szyldzie. Jakby w PL geny byly decydujace, a nie obywatelstwo. To nasz'yzm v.2020. Historia zatacza kolo(( "Kaczyński marzył o Hollywood." cyt. " Polska Fundacja Narodowa wynajęła w Hollywood agencję, która miała pomóc w kręceniu poświęconych Polsce efektownych filmów z udziałem światowych gwiazd. Żaden obraz nie powstał, ale agencja zainkasowała setki tysięcy dolarów, głównie za promocję w USA filmu dokumentalnego z udziałem Mateusza Morawieckiego." ciach. wiadomosci.onet.pl/kraj/polska-fundacja-narodowa-w-hollywood/rwr205h Juz bede cicho. Trzymam kciuki za sedziego Tuleje. I wierze,ze UE go obroni. Bo jesli nie , to zostanie nam wykopac lepianki Strasznie sie naprodukowalam Ulubiency, poprawie sie . Ale trudno byc obojetnym, jak niszcza nam zycie. I to bez powodu, ot tak, bo naszy'zm, nie'naszych wyklucza. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 09.06.20, 07:02 Widac, ze wczoraj napiecie bylo w powietrzu / i po moim wpisie/. Wieczorem, poblyskalo, solidnie powialo i polalo, i oklaplo.. Woda stala po progi aut, w tych samych miejscach co zawsze, na pewien czas paralizujac niektore przejazdy w moim pipidowku. Dopiero jak strazacy wypompowali nadmiar wody "z lokalnych dolkow" , wszyscy wrocili do "normalnosci". A wystarczylo puscic odpowiednio wczesniej pana w kaloszach, z grabkami i wiaderkiem, by na biezaco odetkal tych kilka kratek sciekowych, ktore zapchaly spadajace liscie, i ilez mniej byloby roboty.... Tylko,ze ..... nikomu to sie nie oplacalo. Tak sluzby zadzialaly/ wszyscy to widzieli!/ , poszkodowani moze maja ubezpieczenie? a i tak wina losu.... Serdecznie pozdrawiam Ulubiency, z chlodniejszego , pochmurnego dzis wschodu. Za to "dlugi weekend", znow zapowiada sie goraco. Maturzysci dziwnie spokojni, wiec chyba wszyscy przyzwyczajamy sie do zmiany warunkow i ... co da los? Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 12.06.20, 00:38 Juz po deszczach i innych "anomaliach pogodowych" u Ciebie, Mila Warum?. U mnie, o dziwo (bo biednym to zawsze "wiatr w oczy") caly ten okres przeszedl bez specjalnych sensacji. Troche popadalo, nawet obficie, ale to dobrze bo wilgoci to tutaj n,ow a aprzedewszystkim wscieklych wiatrow ktore na Mazurach powoduja natychmiast uszkodzenia linni energetycznych i brak pradu, wody i kanalizacji. Juz zaczal sie "sezon" i raptownie "klientow"na te luksusy jest m/w 3-4 x tyl e niz w okresie "posezonowym" wiec tego nam (jeszcze) brakowalo!. Malzonki (mojej) dlugo nie bylo wiec jezdzilem Jej autem bo: maly, zwrotny i taki akurat "na zakupy" i malo ....pali (same zalety!) ale (raptem) koniec tej mojej dowolnosci ( uzywania zoniego srodka transportu). Ide dzis do garazu a w "moim" aucie, po 3-ch miesiacach nie uzywania, ani drzwi nie moge otworzyc (pilotem) a juz o uruchomieniu silnika nawet mowy nie ma - akumulator (prawie nowy), bez doladowywania "siadl" totalnie (przy okazji i wszelkie dane z komputera pokladowego, nawet zegar czasu "stoi" . Jak mnie sie, wreszcie, udalo "uratowac" ta baterie (potezna ladowarka) i silnik "ozyl", - wyjezdzam z garazu i.... mam "kapcia,- czuje ze jade na samej feldze . Opony mam "nowe"(zmieniane na jesieni) wiec chyba...... albo gdzies "wlazl gwozdz", co malo prawdopodobne, albo ..... wentyl, w stojacym tak dlugo aucie "nie trzyma" Mam kompresor, wiec kolo "podpompowalem" i (niby) "trzyma" cisnienie ...... (wlasnie pare minut temu "sprawdzalem" - wrrrrrr..... Ostatnie "problemy"z autem (ford i do tego diesel) to mialem w poczatku lat.... 90-tych . Od tej pory (odpukac!) nie zdarzylo mi sie bym "chcial jechac"i..... stoje (jak glupek), przynajmniej "moim" autem Moze to "znak"iz trzeba zmienic auto na "nowe"?. Pan premier, 3 lata temu "obiecywal" produkcje miliona szt./rocznie aut w Polsce. Moze juz czas przesiac sie na jedno z tych "elektrykow" naszej, polskiej produkcji? Na Mazurach jeszcze ich nie widzialem, ale wiadomo u nas : ostatnia "prowincja". Moze w Lublinie jakies z nich widzialas Warum?. Ty "z miasta"to pewnie tam juz ludzie takimi jezdza!. Pogadam z zona, moze mi taki (a nawet "inny") kupi. Watpie, ale hmmm..... moze jakos Ja "przekonam", jak nie to "marne"widoki przede mna! Moze pan Duda (jednak) zostanie prezydentem to bede mial 13, 14 a moze i 15 emeryture!,- kto wie, moze taki " argument" Ja przekona? pozdr.,- Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 14.06.20, 16:31 Przepraszam PopayE, ze nie od razu sie odezywam, ale mialam na wyjezdzie tylko tablet, na ktorym nie potrafie pisac. Zaczne od "elektrykow", na ktore przestawia sie ponoc juz krajowa "flota" narodowych championow. Widzialam z bliska)))i co ma pod maska- glupio wyglada tyle wolnego... i rozmawialam z uzytkownikiem, ktory..... z powodow j/w chwali i... nie poleca. Chwali- bo jak daja - to bierz, ale wlasnie z braku tej "sieci" na doladowania"- sobie nie kupi, az zejda pod strzechy. I nie bedzie sie czlowiek bal, ze stanie mu po drodze. Auto. Ladowarke widzialam w zwyklej przychodni lekarskiej / ale .... to pewnie inicjatywa tam zatrudnionych)/. Moim zdaniem wielka zaleta jest ich cichosc, ale powinny ciut dzwiekow wydawac, bo czlowiek potrzebuje dzwiekow, zeby zareagowac. Ja bym byla za hybryda. Jakby mnie bylo stac! Bo.... zgodnie z zasada- im wiecej alternatywnych rozwiazan, tym pewniejsze dotarcie do celu. A tak swoja droga, wlasnie wrocilam ze stolicy. Oczywiscie z wyboru- jechalam trasa troche naokolo, by wjechac z wlasciwej strony / nie przez miasto/ ,ale tyle stresu co sie najadalam sluchac "wskazowek" w telefonie, ze na koniec powiedzialam zamknij sie. Ale nie wylaczylam, bo mapka sie przydaje. Amerykanskie cudenka sa moze i dobre dla ichnich celebrytow, ja zdecydowanie wole stare i sprawdzone samsungi. Ale aparat ma super wiec chyba bede karte przekladac, bo w starym tel. moglam ustawic trase, a w tym - wciaz mnie skreca na najkrotsza trase. A przy kazdym "objezdzie" czy robotach drogowych, to tzw "grzebien" naprowadzajacy mu sie tak uaktywnia, ze wsciec sie mozna. Na szczescie - Warszawa w BC byla pusciutka , wiec ja sloiki zawiozlam, bez problemu I bardzo pozdrawiam Milczacy Ulubiency, /wreszcie ogladajac tv, bo przez 3 dni zylam w bance bezmiedialnej i bez kontaktu ze swiatem polityki, co zaowocowalo tym, ze z 1. sie poklocilam. jak powiedzial na kogo bedzie glosowal / nie podam, bo mi znow cisnienie wzrosnie/, a z 2. pokiwalam glowa, jak perfidnie prezio "dopina" administracyjnie - swoje parcie do "bezkarnosci", i jak wciaz trzyma reke na czerwonym guziku, grozac obywatelom- jakby chcieli zbyt chetnie zaglosowac. No coz, czarno jeszcze to widze, ale na pewno nie pozostane obojetna, i odstoje tyle co trzeba bedzie, w kolejce ,by mu choc odrobine ten "trumf pogardy dla demokracji" utrudnic. A teraz czas na prasowke, ale najpierw goraca herbata z cytryna. PS. W maseczkach widzialam tylko obcokrajowcow, a gdyby tak prezio ruszyl tylek na swieze powietrze, to zobaczylby, ze w stolecznym "publicznym" parku - dzieci roznej masci i roznych jezykow- nie tylko sie dogaduja jak cos potrzebuja / od lopatki po przesun sie/ ale i .... niczym sie nie roznia w tym ,co chca i jak i co robia - sa takie same. Warto wychylic sie zza tej firanki preziu, zeby zobaczyc czym i jak zyje swiat. Bo to prawdziwe zycie. Ale.... do tego trzeba miec odrobine odwagi.... Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 14.06.20, 17:21 Na temat wypowiedzi p.C. nie bede sie wypowiadac, bo ktos moglby uznac mu to za reklame / jak chocby pokretni pisistratedzy/. Powiem tylko tyle, szczerze ucieszylam sie jak "awansowal" z lokalnego stolka, do krajowej "wierchuszki", bo tam pasuje jak ulal / nie, zeby kul, byl jakas kuznia wybitnych talentow, ale "gadane" maja perfekt opanowane , a nie tylko on stad pochodzi(( jest jeszcze kilku innych "narracyjnych" pisichprymusow w randze okolo ministrow - ale nie bede ich wyliczac, wazne, ze poooszli! stad! won jak najdalej/ Prezio slynie nie tylko z knucia ale z tychy sktytobojczych strategii. Traktuje panstwo jak prywtne pole bitwy i kazda metoda jest wg niego uzasadniona. A uwielbia zasadzki, bo brak mu odwagi do walki z otwarta przylbica / nie mowie o p/Cv. maskach / On sie boi pokazac twarz. Nie mowiac o tym, zeby cos podpisal.... To, ze walczy z rownoprawnymi obywatelami polskimi - swiadczy tylko o jego malosci. I chyba jednak ...strachu....? cyt. " Utrudnienia są gigantyczne - oceniają w liście. "Organizacje polonijne na całym świecie podnoszą alarm, że utrudnienia są gigantyczne: system rejestracyjny działa źle, polecenia na stronach placówek są mylące, infolinie w ambasadach i konsulatach nie działają. Jeśli komuś uda się dodzwonić, napotyka niekompetentnych, często nieprzyjaznych i opryskliwych urzędników". Polonia chce głosować i ma do tego prawo - podkreślają ponownie w liście." ciach. wiadomosci.onet.pl/kraj/wybory-prezydenckie-2020-konferencja-ambasadorow-pisze-list-krytykujacy-organizacje/5xmb2vx Mam nadzieje, ze Twoja Malzonka PopayE dotarla szczesliwie do domu i wspomozecie wlasciwy wybor Ps. zapomnialam o pogodzie- zaliczylam goracy weekend/ nawet +27/, a u mnie teraz +16. Meczace te skoki temp., ale wazne, ze nie pada. Nie wiadomo jak sie ubrac, bo brakuje pory przejsciowej . Obysmy zdrowi byli, Czy Wodnikostwo sie pogniewalo? pozdrawiam serdecznie, pokim na fali. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 14.06.20, 19:13 Lekka reka wydaje PR pieniadez z budzetu. Mld w te/ CPK/, mld w tamta/ mierzeja?, mld na sztandarowe "elektryczne auta" , ktorego historczna premiera, jakby sie oddalala.... ale teraz juz firmuje je nie historyk na bank , wiec... latwiej wytlumaczyc problemy... cyt, " Już rok temu, czyli wiosną 2019 r., mieliśmy zobaczyć prototyp polskiego samochodu elektrycznego. Prototypu jednak nadal nie pokazano, a wizja produkcji państwowego e-auta jest coraz bardziej mglista. Dlaczego tak się dzieje, wyjaśnił minister Jacek Sasin." ciach. Czytanie calosci ponizej - dla wytrwalych w nawijkach, o zlej konkurencji z zachodu, ktora we wszystkim przeszkadza tym tytanom wlasnej mysli... www.onet.pl/?utm_source=businessinsider.com.pl_viasg_businessinsider&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=1def6835-39ae-446b-9d1b-358a461a2e83&sid=ca05277f-7c3f-495c-9acc-986177acd173&utm_v=2 Bo ,ze "odpowiedzialnosc" za brak w kasie tego rzadu, zaczyna parzyc... widac po ponizszym tekscie: cyt. " Deficyt nie musi być problemem. Ważne na co są te pieniądze wydane. Jeśli będziemy 100 mld pożyczać, żeby dalej ratować miejsca pracy, to nie będzie najlepsze dla budżetu. Oczywiście musimy to robić, ale chciałbym te miliardy wydawać na inwestycje, które będą tworzyć miejsca pracy. Wiemy, że musimy dużo na to przeznaczyć. Im więcej na inwestycje, tym lepiej. Najgorszą rzecz, jaką możemy zrobić to ciąć wydatki - zwłaszcza te, które powodują rozwój - tylko z powodów fiskalnych - podkreślił Tadeusz Kościński. "Na pewno będę ministrem, który w styczniu miał zbilansowany budżet, a w grudniu być może największy deficyt (...). Większość ministrów finansów mówi, że najważniejsze jest ratowanie gospodarki. To nie jest moment, by patrzeć na deficyt. Najważniejsze jest utrzymanie gospodarki, żeby szybko wrócić do wzrostu" - dodał. Minister był pytany, czy tematem na 2021 r. jest zaciskanie pasa. "Nie biorę pod uwagę takiej strategii. Chciałbym uciec do przodu." ciach. businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/budzet-2020-zostanie-znowelizowany-minister-finansow-tadeusz-koscinski-podal-date/ng4s1ez Asekuracyjnie , ten pan juz zaklepuje sobie inny stolek /w EBOiR/: tvn24.pl/biznes/z-kraju/article4495604.ece Trzeba przyznac, ze w tym pisie, to potrafia "nagradzac" swoich z 1. str. gazet/ kazdy "bohater" obejmujacy ryzykowna posade w rzadzie dostaje .... kopa w gore, a z pewnoscia gratyfikacja w EUro, jest wystaraczajaco mobilizujaca perspektywa, za to "dorazne poswiecenie" /. Tak wiec, .... jesli prezia kandydat wygra- to dodrukuja brakujaca kase, a jesli przegra- to dopiero zobaczy sie dno..... ot i caly chytry plan pisiego guru. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 16.06.20, 07:19 Jak czyjas, dotad - nie do ruszenia- "pozycja" jest zagrozona, to nawet w KK polityka uaktywnia sie na maxa, wszystkimi metodami.Nawet dotad.... nie do pomyslenia. wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/list-bp-edwarda-janiaka-isakowicz-zaleski-stolica-apostolska-powinna-zareagowac/pnj99he Ten x.J uzywa klasycznej propagandy slownej - na "wewnetrzny rynek" i slow typu "wizerunek"/ dziala na wyobraznie tych podnim/, a toprzeciez, juz.... tylko coraz bardziej popekana fasada, za ktora kryja sie ludzie . Ktorzy powinni siedziec, i to nie przy oltarzu, czy na ambonie. Wierze,ze papiez Franciszek wiedzial co robi mianujac arcy'biskupem Ks. W.Polaka. I nie pomylil sie. Chociaz.... samo bycie dobrym nie wystracza, trzeba tez cos zrobic, a nie jestem pewna, czy komus wystarczy odwagi powiedziec dosc, ze malowanie murow chocby na bialo, niczego nie zmieni. Tam potrzebny remont kapitalny. I to ostatni moment, zeby go zaczac, bo.... zostanie "ozdobna "szopka. Albo kamieni kupa. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 18.06.20, 18:44 Serdecznie pozdrawiam Milczacy Ulubiency. Mam nadzieje, ze macie sie dobrze i zdrowo. Po raz 1. zaluje, ze nie ogladalam wczoraj tvp. Bo dopiero po pobieznej prasowce dzis, zorientowalam sie, ze ... pytania mogly byc ciekawe, a glownie... zaskakujace. A czas odpowiedzi ....ekspresowy/ widac ,ze metode parlamentarna na ograniczenie "dyskusji"podoba sie bulterierowi/. Dzieki powstalemu szumowi medialnemu poznalam 2 nowe postacie: In + p. W.Witkowski wiadomosci.onet.pl/kraj/wybory-2020-debiut-waldemara-witkowskiego-w-debacie-zaklocony-przez-muche/tvks0mq oraz In - , znany mi juz ze slyszenia z reklamy w porannej "3" pan Z./akcja auto'przedwyborcza/, "slynny" juz na swiat z... "menele+". Barwna , i uparcie dazaca do 'zarzadzania" postac. / fan JK-M?/ pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_%C5%BB%C3%B3%C5%82tek#Wykszta%C5%82cenie_i_praca_zawodowa / i lubiaca przewlekle studiowac ?/ Mysle, ze jako "nowosci" na rynku kandydatow , maja male szanse zaistniec na podium wiec zareklamowalam , by nazwiska kojarzyc i tyle. Po 2. mam dziwne wrazenie, ze pad&prezio maja jakas tajna strategie dokonczenia "rewolucji" ustrojowej, teraz glownie - "przemyslowej", i chca rzutem na tasme przedwyborcza - popodpisywac "zobowiazania" z Usa, ktore.... z PL zrobia jakies joint-venture , ktore bedziemy splacac i splacac w naturze(( Od atomu po lot. A zyska tylko/ bez- lub posrednio / trumpafamilia. I oczywiscie posredniczacy - przyjaciele "krolika". Obu panom/padiDT/ baardzo zalezy na utrzymaniu dotychczasowej pozycji p., wiec im wieksze zrobia WoW, tym lepiej, I oczywiscie: musi to sie odbyc w glorii chwaly, jak to: duzy prezydent- z dlugopisem .... a zmiescili sie na 1 fotce. Przed wyborami to bedzie atut, szczegolnie trafiajacy do mniej zainteresowanych rachunkami, tzn. budzetem.....kraju. A z tym juz przed Cv. bylo kiepsko. Nie zamierzam chwalic najwyzszegoPreziaodKontroli, ale widac, ze mimo, iz ustabilizowal sie na stolku i otoczyl sie juz "swoimi znajomymi" , wciaz nie czuje sie pewnie w rozgrywce z pisim przeciwnikiem, bo probuje wywalczyc "pozycje" - prowokujac ustepstwa / inaczej mowiac - straszac wodza, ze..... chce miec spokoj, bo w zanadrzu moze miec... rozne "rewelacje"/ cyt. ... " Raport NIK o wykonaniu budżetu za 2019 r. jest pełen krytyki. To trzy przykłady przytoczone przez Najwyższą Izbę Kontroli w "Analizie wykonania budżetu państwa i założeń polityki pieniężnej w 2019 r." pokazują, jak władza uprawia kreatywną księgowość i zaciemnia obraz finansów naszego kraju." ciach. businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/slawomir-dudek-ekonomista-i-raport-nik-o-wykonaniu-budzetu-za-2019-r/54114ec Niestety, zaczynam sie przyzwyczajac do atomowych informacji , spywajacych ciurkiem...... Jeszcze pare lat temu, to bylyby wiadomosci z 1 str. gazet przez kilka dni, teraz naplyw takich szokow jest tak duzy, ze albo "szoki " nam spowszednialy, albo czekamy na to co los przyniesie i ... nic nas ,juz nie zdziwi. Ale zdziwi, jak bedziemy miec Wenezule na ulicach, szczegolnie gdy bedziemy tak hardo isc na bezposrednie zwarcie z UE. Zostaniemy na placu boju sami. Ze swoimi dlugami.... I problemami. A winni tego naduzycia wladzy czmychna za granice na jakies placowki na przezczekanie.Lub na ... polityczna emeryture. I tylko naszych dzieci zal. Bo brak im wyobrazni, co moze byc. To, zeby nie bylo az tak smetnie do konca: - truskawki juz po 8 zł! / stanialy o 0,5 zl/kg/ a bob... tylko po 11 zl / wczoraj byl po 20 zl- ale mnie ta cena zniechecila/. Niestety to 11 to podpucha, bo woreczek o polwe mniejszy ale .... nie moglam sie oprzec. I juz zjadlam. Pogoda w kratke- goraco i slonecznie z przerwami na ulewny deszcz. Ktory szybko wysycha. Roslinki sie ciesza, auto oplukane, dzien wciaz dlugi. Tak wiec sa i plusy , musze nauczyc sie widzec te pol szklanki pelne.... Ale chyba ze sceptyczna natura, nie wygram. Obysmy zdrowi byli Ulubiency. Do wyborow, i potem Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 20.06.20, 09:18 Mialo byc o premierze, ktory "dzieli skore na niedzwiedziu" / nawet z celna "mysla nieuczesana" S.J.Leca/, ale wystraszylam sie, ze... jeszcze by mnie pozbawili glosu tuz przed wyborami, wiec poczekam cierpliwie... Tu opis skad wg PR - "sa" , a precyzyjniej - moze beda? te srodki ... wiadomosci.onet.pl/politico/premier-morawiecki-zapowiada-700-mld-euro-dla-polski-z-unii-ale-niejasne-jest-jak-to/q1yxb7x A tu .... samo zycie. Gdyby to nie bylo prawdziwe , to i dla mnie byloby smieszne... ale jest I szczerze rozbawia glownie tych, ktorzy rozdaja- nie swoje pieniadze... cyt. "Żeby wszyscy byli zdrowi, piękni bogaci, a Pani Minister Emilewicz, aby miała własny helikopter do rozrzucania pieniędzy nad Polską na każde wezwanie" - taką treść poprawki zaproponował Grzegorz Braun. Znamienna wydaje się zwłaszcza druga część zaproponowanego tekstu poprawki, która wskazywać ma na rzekomą niegospodarność minister rozwoju. Poprawkę odrzucono. Według Konfederacji, minister rozwoju Jadwiga Emilewicz jest jedną z twarzy tego projektu, który stawia nierealne cele finansowe dla rządu." ciach. wiadomosci.onet.pl/kraj/konfederacja-zglasza-zabawna-poprawke-wysmiewa-jadwige-emilewicz/ddwfclw To na zakonczenie moj ulubiony sw.p. Jan Kaczmarek. I jego Litania www.youtube.com/watch?v=wYdWIghNrdY Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 21.06.20, 10:46 Tzw. "sluzba" zdrowia to w PL od ok. 20 lat worek bez dna, a kazda jego reforma/ administracyjno-kompetencyjna/ konczy sie, coraz wiekszym deficytem.... zdrowia zwyczajnych obywateli. Na temat furteczek w przepisach , czyli okazji do biznesow, na styku - "panstwowe"-prywatne" juz tu bylo, na temat "zaopatrzenia" i "promocji" poszczegolnych farmaceutykow tez. "Epoka "koronawirusa" zmienila radykalnie "obsluge" pacjenta, na zdalna i .... prawie niekontrolowana. Moze i slusznie, po co miec cos na sumieniu, jak moze byc wina laczy.... A tu przyklad ,ze zwolennicy dosypywania pieniedzy do "wspolnego" worka zwanego "skladka ubezpieczeniowa" myla sie, albo dzialaja w zlej wierze, bo nie trzeba wciaz dosypywac - tylko wreszcie - racjonalnie wydawac. I nie oszczedzac - na pacjentach. A przede wszystkim nie przeznaczac kasy na etaty=na dublujaca sie biurokracje / tzw. "obsluge systemu", niczemu nie potrzebna- w dobie internetu, telefonu, i... kont bankowych - ogladanych on line w skarbowce..../ , tylko na skuteczne leczenie i minimalizowanie dolegliwosci pacjentow. wiadomosci.onet.pl/kraj/absurdalny-zapis-w-umowach-lekarzy-rzecznik-praw-pacjenta-grozi-karami/8ge0myd oko.press/smiertelnie-grozny-absurd-im-wiecej-lekarz-zleci-badan-pacjentom-tym-odpowiednio-mniej-zarobi/ I znow uslyszymu w mediach usprawiedliwienie "panstwowej niemocy" bo - za malo lekarzy? Za malo pieniedzy? Najpierw trzeba zmienic system wydawania pieniedzy, ktore juz pochlania ta sluzba zdrowia. Na racjonalny i..... uczciwy. A mlodym, p studiach - nie podcinac skrzydel, poki sa jeszcze nafaszerowani teoria, i idea, ze warto pomagac. . W zderzeniu z proza zycia- sami sie dostosuja, ale .... zanim sie zmienia, to moze ktos z pacjentow skorzysta? / za wydane na NFZ- w formie skladek pieniadze.../. Prywatna opieka, daje komfort nie stania w upokarzajacych kolejkach, ale..... i nic ponad to jaki "standard", jaki oferuje NFZ. Dlatego.... obysmy zdrowi byli Ulubiency! Jak najdluzej / wiem, ze ilosc ++ po 40, w oczywisty sposob skazuje nas na kontakty ze SZ, ale daj boze trafienia na mlodych , zdolnych i nie zepsutych, i ksztalconych pod okiem - Judymow. Przegielam, w swej naiwnosci? wiem, ale.... w dobie wszelakiego zepsucia tych "u gory", warto pomarzyc, moze " jeszcze bedzie przepieknie, jeszcze bedzie normalnie... "? Pogoda na dworze w kratke, ale licze na wizyte w piaskownicy z NR 1 wiec pobyt na swiezym powietrzu bedzie z podwojnym pozytkiem / opieka i wchlanianie / Dobrego dnia Milczacy Ulubiency. Odpowiedz Link
wodnik33 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 24.06.20, 21:22 Przepraszam, po bardzo długiej przerwie dość dużo napisałem i wszystko mi zniknęło! Pech ? A już mi się tutaj kiedyś przydarzyło że mój wpis utrzymał się tylko ca 30 min. Albo mam tak niezgrabne ruchy palców? Postaram się poprawić. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 25.06.20, 07:06 Popraw sie Wodniku , koniecznie! i napisz jeszcze raz, bo ciekawa jestem. Mnie tez wicina czasem, ale ja to przypisuje albo nadmiernemu gadulstwu albo czuwaczom. Poki co, cisza nie obowiazuje. Wiec.... szable w dlon! Serdecznie pozdrawiam Ulubiency. Odpowiedz Link
wodnik33 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 26.06.20, 21:43 Noo, wreszcie trochę ciszy. Dość tego bełkotu u większości. Ale nietety za kilka dni druga tura i dopiero się zacznie. U nas upał. Około 16-tej krótka wichura i odrobina deszczu i cisza. Lipiec ma być chłodniejszy. Zobaczymy. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 26.06.20, 22:05 To chwila relaksu www.youtube.com/watch?v=1UgoedDF_Yk Lora szafran i A.Poniedzielski, w calkiem spokojnym utworze "Odnajde, odnajde.." Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 28.06.20, 08:11 To na pamiatke. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,166611,26076697,wybory-prezydenckie-2020-ruch-w-lokalach-od-rana-przed-niektorymi.html#s=BoxMMt1 Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 30.06.20, 09:19 To krotkie podsumowanie 1. tury + komentarze. Drobna uwaga: Nie utozsamaiam sie z pogladami zalaczonych "bohaterow", ale podaje jako przykklad,ze / wroga/ lekcewazyc nie mozna... bo, jak ktos powiedzial: " Nigdy nie dyskutuj z idiota. Najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu, a potem pokona doswiadczeniem" . 1. wyniki: pkw.gov.pl/aktualnosci/informacje/ogloszenie-wynikow-glosowania-w-wyborach-prezydenta-rp-w-i-turze-konferencja-prasowa-30-czerwca-2020 A tu troszke z "archiwum" : 2. Moje zaskoczenie / co PR i .... "socjal media" potrafia zrobic z ..... kazdego?/ www.onet.pl/?utm_source=noizz.pl_viasg_noizz&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=45d5e1d4-f6c5-4bef-83c6-01081d5e527a&sid=b9d49135-2d06-49f0-8a58-46b831027a53&utm_v=23. Jak zmienia sie "tok" mowienia, w zaleznosci od miejsca siedzenia . /czyli jak "robi sie kariere", w mysl zasady: nie wazne co potrafisz, wazne kogo znasz...- koledzy / A i B sa z tej samej "naszyzmowejszkoly"/ www.youtube.com/watch?v=l3k6d6BOQeQ Czasy sie zmieniaja, mlodzi nie czytaja tylko ogladaja i sluchaja. I ucza sie, gladkiej mowy, ktorej nie trzeba rozumiec wystarczy klepac formulki. Prezio juz wie, ze przegral. I wcale nie chodzi o ew. wygrana pada / to moze przepchnie/. Musi sie ukladac z "mlodymi wilczkami"/ PR/, ktorych dopuscil do wladzy, a oni zrobili mu krecia robote.... i wlasciwie podgryzli galaz, na ktorej tak pewnie siedzial...Przegapil moment, kiedy stracil realna wladze, zostal mu tylko "tytul". No coz, kto pod kims dolki kopie sam w nie wpada. Chyba nie spodziewal sie, ze K. to bedzie jego glowny rywal, ktorego bedzie musial nie tylko prosic o pomoc ale..... i dzielic sie wladza..... . Np. z JKM www.youtube.com/watch?v=ldf6JVrIXQo Normalnosc stala sie towarem deficytowym. Elokwencja stala sie metoda zdobycia wladzy. Czasy takie, ze latwo to lyknac.... a potem zostaje tylko meczyc sie latami az sie zacznie rz..c. Sorki za dosadnosc, ale nie ma slow na okreslenie tego zepsucia ,do jakiego doprowadzil prezio. Spokojnego dnia Ulubiency. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 02.07.20, 07:22 Dla rownowagi, polecam zdecydowanie blizsze mi wypowiedzi pisarza "mlodego" pokolenia / przyznaje, nie czytalam zadnej jego ksiazki, ale .... pewnie sprobuje jak troche zyskam na czasie/ Wywiad w GW Michala Nogasia z pisarzem Zygmuntem Miloszewskim. wyborcza.pl/7,75517,26048807,miloszewski-mamy-ostatnia-szanse-choc-moze-juz-byc-za-pozno.html cyt. / krotkie ,wyrwane przeze mnie troche z kontekstu, ale i bedace sednem, dlatego warto przeczytac calosc rozmowy, by samemu wyrobic sobie zdanie, bo mowi o problemach "globalniejszych" i pokoleniowych, a nie lokalnych/ To raczej nie jest raczej zwolenik obecnych ukladow na gorze.... cyt. ..."Dominujaca reakcja na pandemie jest przyspieszonie ultraliberalnej polityki" ...,, komus, kto kumuluje wladze, a nie pieniadze, nie bedzie dosc. Dlatego bez rekonstrukcji uslug publicznych wspolistnienie bedzie coraz trudniejsze. I dlatego proces historyczny idzie w kierunku chaosu moralnego i prywatyzacji bezpieczenstwa" ..." Wladza, nawet jak z dnia na dzien wprowadza radykalne zmiany, nie dysponuje zadna pewna wladza." ... " Nie mozna sie dac wywlaszczyc z nadziei. Sa dominujace, widoczne golym okiem trendy, i one sa niekorzystne, ale sa tez w terazniejszosci niewidzialne mozliwosci. " .... " - Mam nadzieje, ze prezydentem bedzie bialy Obama, zwany polskim Justinem Trudeau, czyli Rafal Trzaskowski. To przynajmniej wstrzymaloby najwieksza demolke panstwa. Oczywiscie, jego wybor bie zapobiegnie temu, na czym im /zpis/najbardziej zalezy, czyli uwlaszczaniu sie ludzi zwiazanych z partia rzadzaca na kolejnych posadach i tworzeniu systemu oligarchicznego, ale bedzie to drugi-oprocz Senatu-bezpiecznik demokracji. I znacznie trudniejszy do obejscia." ciach. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 14.07.20, 19:49 Cos z innej bajki, niz medialna codziennosc, bo ta historia mnie troche ... wzruszyla? , a raczej - poruszyla . cyt. " Oświadczenie, w którym właściciel Nubii przeprasza ZOO i jego dyrektorkę są dalszym ciągiem historii wielkiego kota i jego właściciela. W piątek mieszkający w Ogrodzieńcu k. Zawiercia mężczyzna odmówił wydania pumy przedstawicielom poznańskiego ZOO – gdzie miała trafić decyzją sądu - i uciekł z nią do lasu Następnie, po poszukiwaniach policyjnych, Nubia została przyjęta do ZOO w Chorzowie, gdzie weterynarze ocenili stan jej zdrowia jako dobry. Właściciel pumy swoje przeprosiny formułuje szczególnie w stosunku do wypowiedzi dotyczących przebiegu interwencji 10 lipca. "Oświadczam, iż treści publikowałem i wypowiadałem pod wpływem emocji" - pisze weteran i dodaje, że "mogły one nie pokrywać się z prawdą"." ciach. www.onet.pl/informacje/onetpoznan/wlasciciel-pumy-nubii-przeprasza-zoo-w-poznaniu-i-jego-dyrektorke/xtfvjch,79cfc278 Pewnie nie bylabym tak "wyrozumiala" gdyby ta puma mieszkala tuz kolo mnie, ale potrafie sobie wyobrazic przywiazanie tego czlowieka do zwierzecia, szczegolnie jesli poswiecal mu uwage i znal je dlugo. To , ze zarabial na pokazywaniu tak egzotycznego "kotka" w niczym nie przekresla, ze mogl byc dobrym wlascicielem. Dbajacym o swoja "pupilke"/ z imienia wnioskuje, ze to puma-"ona" , a nie pum-"on"/ zreszta na zalaczonych zdjeciach wyglada na "normalna"/ na moje nieweterynarskie oko/. Mam nadzieje, ze pan uzyska prawo do opieki i stalego kontaktu ze swoim zwierzeciem , ale.... moze bedzie jednak ten zwierz nocowal w tym zoo...? tak na wszelki wypadek, bo przeciez w kagancu nie nauczy juz jej chodzic, chocby byla jak najbardziej oswojona - to nauczona jest,ze "pana" ma jednego, a reszte moze potraktowac jak "zabawke" lub "przekaske "/ swoja droga nakarmic takie zwierze, wcale nie jest tanio i latwo.../ PS. ale kotu/ nawet tak duzemu i dzikiemu/ blizej wg mnie do czlowieka, niz np. takiemu boa.... a i je ludzie trzymaja dla towarzystwa.. Wiec chyba czas przestac sie dziwic.... Milczacy Ulubiency, nie bede pisac wiecej sama do siebie, bo to bez sensu. Sama sobie przyznaje ekstra+ za wy'trwalosc na A40+ , ale.... ktos powiedzial:" tylko idiota może robić to samo i liczyć na inny efekt". I to chyba bylo do/o mnie Serdecznie Was pozdrawiam. Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 15.07.20, 09:23 Mila Warum,- Fakt.- ostatnimi czasy prowadzilas forumowy "dialog" wylacznie ze mna. Dzieki Ci za to. Ze "forum", jako forma kontaktow grupki osob (Przyjaciol czy znajomych), wobec nowych form komunikacji (Facebook, Twiter) sie "przezylo" zauwazylem juz dawno, dziekujac (przed ca.: 2-ma laty) za mozliwosc w nim udzialu, lata "wspolnoty" doznan, przezyc i wymiany spostrzezen. Moja, szczegolna (prywatna) sytuacja,- powrot do Kraju po 40-tu latach nieobecnosci i osobista, praktyczna konfrontacja z warunkami "codziennosci" i.... moje doswiadczenia styku marzen i realiow, sprawily iz na Forum (ponownie) wrocilem by "pogadac" sobie, jak sie okazalo, wylacznie z Toba. Duzo w naszych dyskusjach bylo "o polityce". Pewnie "za duzo" bo i (moje) rozczarowanie jest, hmmm... spore. Nie moge zrobic jak np.ani Gretkowska www.fakt.pl/kobieta/plotki/manuela-gretkowska-wyjezdza-z-polski-z-powody-wynikow-wyborow/3l4ey3d bo nie mam juz srodkow, energii, mlodosci, zdrowia i czasu do przezycia by zaczynac "gdzies w Swiecie" zycie "od poczatku" a jedyna (obecnie) dostepna mi alternatywa jest zamienic wygodny dom w miejscu ktore "kocham" na M2 w co prawda "cywilizowanym" ale miescie. Ani nie chce (juz) specjalnych zmian (szczegolnie przeprowadzek!) ani.... miasta (jako miejsce codziennego zycia) w ktorych przezylem ponad 90% mojej dotychczasowej egzystencji. Jeszcze raz: dziekuje Ci za trud i ochote prowadzenia naszych "rozmow" i zycze wszystkiego dobrego, wszak "gorzej" juz (chyba) byc nie moze pozdr.,- pE Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 25.07.20, 14:55 Nawet jak ma sie wrazenie przegranej, to nie wolno milczec - jak z czyms sie nie zgadzasz. Nastaje neokomuna w wersji uwspolczesnionej z szyldem "demokracji" /w v. religia+bron = TKM!/ Budapesztu u nas nie bedzie, ani Sofii... my "kroczymy wlasna" droga /ku gospodarczej przepasci/, pod wodza prezia cofnelismy sie o pol wieku, i predzej grozi nam w obozie - b. Jugoslawia niz laur jakiegokolwiek "prymusa". Ale patrzac na osttanie lata -gdy dorwal sie do wladzy- skutecznie namieszal. Co prawda bez dyskretnej pomocy ze strony "wielkiego brata" to byly by tylko mzonki, ale udalo mu sie wlaczyc wsteczny bieg zaciagajac reczny hamulec.... a co z tego wyniknie? Rozpierducha i kolejna ekipa nowobogackich. Bo to manewr wyjatkowo szkodliwy dla sprawnosci mechanizmu .... Sukces odtrabiono, ale prezio nie bylby soba gdyby jak primadonna nie wszedl "po czasie" gdy publika w komplecie. To bylo nawet nie w kategorii upokorzenie "wygranego"pada, co pokaznie kto tu rzadzi... tvn24.pl/wybory-prezydenckie-2020/andrzej-duda-odebral-zaswiadczenie-o-wyborze-na-prezydenta-jaroslaw-kaczynski-sie-spoznil-4644025 A swistak siedzi, i zaciera lapki ... Bo to co sie dzieje, nie dzieje sie samo z sie... Niestety lata komuny zdeprawowaly ludzi wladzy po tej stronie muru, i ci z tamtej epoki /u nas pK/ sa tym skazeni / takie przetrwalniki grzyba(/ i.... mimo kolejnych szyldow na reklamiepartyjnej - mentalnosc i docenianie : "trzymania innych pod butem" im zostala bo ... ich zadnem :Cel uswieca srodki 1. cyt. " Władza nie stosuje przemocy czy zastraszania dziennikarzy przez aresztowania, lecz ucisza krytyczne media poprzez celowe manipulacje rynkiem reklamy - opisuje organizacja. Dokonuje się to - tak jak w przypadku Index.hu - przez zmuszenie do zamknięcia lub przejęcie niezależnych mediów przez powiązanych z rządem Orbana biznesmenów i firmy. Zaś zbudowane dzięki temu "prorządowe imperium medialne" służy jako "machina propagandowa rządu Orbana", co pomaga utrzymać władzę. " ciach. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,26158041,wegry.html#s=BoxOpImg1 2. cyt. "Tysiące Bułgarów protestują co wieczór w Sofii i innych dużych miastach przeciwko korupcji, rządowi i oligarchom. Czy gniew młodych ma jakiekolwiek szanse w starciu z gęsta siecią polityczno-biznesowych powiązań, która oplotła kraj?" ciach. wyborcza.pl/7,75399,26140991,bulgaria-wrze-najwieksze-antyrzadowe-protesty-od-lat-korespondencja.html?disableRedirects=true 3. Cyt. " Jeśli Jarosław Kaczyński przeforsuje zmianę ordynacji wyborczej do Sejmu i wprowadzi 100 okręgów wyborczych, odebranie władzy PiS stanie się co najmniej ekstremalnie trudne, a zapewne po prostu niemożliwe. Krok po kroku pokazujemy, na czym polega wyborczy trik prezesa W „Rzeczpospolitej” pojawiła się informacja, że prezes PiS Jarosław Kaczyński rozważa zmianę ordynacji wyborczej do Sejmu polegającą na wprowadzeniu 100 okręgów wyborczych zamiast obecnych 41. Z pozoru to zmiana wyłącznie techniczna, w rzeczywistości miałaby fundamentalne konsekwencje dla polskiej sceny politycznej:" ciach. oko.press/100-okregow-czyli-wyborcza-zbrodnia-doskonala/ " Polityka to sztuka posługiwania się ludźmi, wmawiając im zarazem, że się im służy." Louis Dumur Serdecznie pozdrawiam Milczacy Ulubiency, kiedys ta boa musi sie skonczyc... Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 29.07.20, 20:21 cyt. " do Sejmu wpłynął projekt nowelizacji ustawy o statystyce publicznej. Autorzy proponują, by do ustawy dodać ustęp 22, który przewiduje, że do GUS trafią takie dane o tożsamości ankietowanego jak jego imię i nazwisko, PESEL, NIP, przydzielony numer abonenta z planu numeracji dla sieci telekomunikacyjnej, wreszcie: numer telefonu kontaktowego." ciach. www.money.pl/gospodarka/spis-ludnosci-nowelizacja-ustawy-gus-chce-znac-nasz-numer-telefonu-i-adres-6536685699852417a.html Jak myslicie? Po co GUS prywatny nr telefonu i adres email obywatela ? cyt. " Przewiduje, że GUS będzie zbierał informacje, które do budowania "profilu socjologicznego" dotychczas nie były potrzebne. Takie jak adres i numer telefonu." ciach. Jakis ....kolejny ...profil zaufany? , a nie, to profil socjologiczny... Zawodowi /partyjni cyfryzatorzy/ "Profilerzy" w akcji? Czyz ta pisia wladza nie naduzywa swoje pozycji monopolisty? To zdecydowanie za duzo danych osobistych dla wiedzy statystycznych "operatorow", Czyzby nastepne wybory mialy byc jednak przez internet? A co na to RODO? Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 01.08.20, 15:20 Dzis kolejna rocznica wybuchu Powstania. cyt. " - My, uczestniczki powstania warszawskiego, protestujemy, bo pamiętamy. Najpierw był różowy trójkąt, potem gwiazda, a na końcu my, powstańcy. Tamten faszyzm pochłonął miliony istnień, a teraz, gdy mówi się, że osoby LGBT to nie ludzie, otwiera się równie przerażającą perspektywę wykluczenia. W czasie powstania walczyliśmy o szacunek i godność dla wszystkich ludzi, dla wszystkich. Nie bądź obojętny - mówią w krótkim wideo Wanda Traczyk-Stawska, ps. "Pączek" i Anna Przedpełska-Trzeciakowska, ps. "Grodzka". " ciach. metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,26175037,uczestniczki-powstania-z-apelem-przeciwko-homofobii-walczylismy.html#s=BoxLoCpMT... www.youtube.com/watch?v=Me0aO0XXT-Y Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 02.08.20, 00:05 moje zdanie w temacie Powstania juz kilka razy (z okazji kolejnych Rocznic) przelewalem tutaj na papier. Jestem synem, siostrzencem i zieciem Powstancow.Mialem bliski kontakt z Nimi w czasach gdy powstanczych Rocznic sie (oficjalnie) nie obchodzilo, uczestnikow nie obwolywano "bohaterami" a 1- szy Sierpnia byl dla Nich (przynajmniej tych z mojej rodziny) najwyzej okazja do spotkania i wspomnien ale nie w Palacu Prezydenckim i swiatlach dla kamer TV tylko najczesciej w (mocno) "podejrzanych" przybytkach restauracyjnych ktorych specjalnoscia bylo "duzo" ale ..... wodki a nie zakasek . Kilka lat po Wojnie, gdy ja bylem dzieckiem, "koszty" Powstania (smierc tysiecy ludzi, calkowicie zniszczona wiekszosc Dzielnic Miasta, wygnanie (do Pruszkowa) i powrot "na gruzy! byl zbyt swiezy by cokolwiek "swietowac" Uczciwie (pisze to wspomijajac rzadkie rozmowy ze mna (w tym temacie) moich rodzinnych uczestnikow) ten czas przedstawili (w filmach) Wajda, Buczkowski czy Morgenstern,- pamiec realiow tego okresu wsrod (autentycznych) Warszawiakow byla jeszcze zbyt obecna a slady, prawie na kazdym kroku - widoczne, by obecnie organizowane "hucpy" propagandowe (najbardziej swietuja Ci co z Warszawa, nie tylko w tamtym okresie nie mieli NIC wspolnego) od Krakusow do Gdanszczan, Olsztyna (i okolic) nie zapominajac! , a Zakopianczycy spoinowaceni z Krzeptowskim z Goralenvolk_u, - szczegolnie Dzisiejszy 100-latkowie (wiek tych do dzis jeszcze zyjacych Powstancow) opowiadaja tez rozne dyrdymaly (jak wszyscy 100-latkowie!). Powolywanie sie na Ich "zdanie" w wielu sprawach dot. dzisieszej oceny Powstania czy wspolczesnych " zagran" politykierow (roznej "masci") uwazam za NIEMORALNE pozdr.,- Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 02.08.20, 07:31 W zalaczonym przeze mnie linku, najbardziej poruszyl mnie ten moment zawahania, wzruszenia jak pani mowila jak .....zegnala sie z rodzicami. W innym jak pan mowil,ze stal sie doroslym w wieku 15 lat gdy zabil pierwszego Niemca. Oni nie mieli wyboru. To politycy zgotowali ludziom ten los , ale nie politycy ponosili najwiekszy koszt wojny, tylko ci co przez nich- musieli walczyc. To tez mowila inna pani, w zalaczonych /w pasku z boku/ wspomnieniach. A odgrzewanie tamtych emocji, to nic innego jak prowokacja, bo rozdrapywanie strupa niczemu nie sluzy poza zadawaniem bolu. cyt. " Ambasada Niemiec w Warszawie opuściła flagę do połowy masztu. Ma to być znakiem "głębokiego bólu i wstydu", jaki kraj odczuwa z powodu niemieckich zbrodni w czasie Powstania Warszawskiego, którego 76 rocznica przypada w sobotę. " ciach www.o2.pl/informacje/flaga-niemiec-opuszczona-do-polowy-masztu-na-znak-glebokiego-bolu-i-wstydu-6538427120454336a Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 02.08.20, 10:26 Nikomum nie mam nawe zamiaru, odmawiac Jego przezyc czy emocjonalnych wrazen, ale cholera mnie trafia jak slysze to ZAKLAMANIE dot. wszelkich naszych "osiagniec" narodowych w tym, bez wyjatku, wszelkich przegranych powstan naqrodowych, Te "mundre" wypowiedzi pajaca z Palacu Prezydenckiego - krakusa zreszta, czy pelniacego obowiazki szefa TV lobuza/gdanszczanina co juz w Podstawowce byl aktywnym uczestnikiem Wydarzen na Wybrzezu - wrrr........ Wiesz jaka jest PRAWDA o warszawskich Powstaniach (bo o powstaniu Gett-cie, jeszcze bardziej tragicznym tez nie mozemy zapomniec!), Moj tesc "powstaniec i harcerz" az do smierci jak i brat mojej matki uczestnik Powstania (przypadkiem) od lat wczesnych 50-tych mieszkali z rodzinami (zony, dzieci) na Muranowie, dokladnie na ul.Nowolipie. To jeden wielki cmentarz - centrum bylego Getta, czesc budynkow stoi tam na 2-u pietrowej wysokosci zwalach gruzow ktorych nawet "nie dano rady wywiezc" na wysypisko z ktorego uksztaltowano trybuny usypanego w ten sposob Stadionu Dziesieciolecia (dzis: Stadion Narodowy). Teść, w chwilach słabości (a to byl typ "twardego" charakteru) twierdzil iz czesto budzil sie w nocy slyszac krzyki tych TRUPOW przysypanych zwalami gruzow na ktorych stalo Jego mieszkanie. Ja te wyznania ´przezylem, niech mi dzisiaj nikt nie PIERDOLI o takich "rocznicach" - szczegolnie jak jest z Krakowa czy (dzisiejszego) Gdanska albo polityczne chamstwo w kierpcach i poprzebierane za bialych niedzwiedzi z Krupowek . pozdr.,- Odpowiedz Link
haha30 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 02.08.20, 11:11 PS. Rzygac mi sie chce bo obejrzalem wlasnie czesc wystapienia naszego ponoc "prezydenta" z wczorajszego pajacowania poswieconego zaslugom Sluzby Zdrowia podczas Powstania urzadzonego przed Szpitalem na Woli. Jakie sa "zaslugi" (tego) prezydenta w zakresie Sluzby Zdrowia - kazdy "widzi". Szpital Wolski jeden z warszawskich Szpitali, stary i (dzieki takim "warszawiakom" jak obecny pajac-prezydent ) nigdy (od czasow Okupacji) praktycznie nie unowoczesniany - wiem o czym pisze bo w tym Szpitalu umarli zarowno moj ojciec jak i tesciowa oraz tesc akurat wczoraj "doczekal sie" miast decyzji o dofinansowaniu - pajacowania gdzie wspominano najbardziej ksiedza-kapelana z czasow Okupacji wymienionego oczywiscie jako jedynego z nazwiska!. Boze (jezeli istniejesz) i "widzisz" to kures.....o i oblude - jeszcze milczysz? Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 11.08.20, 08:51 Jak widac, milczy. Slyszy, widzi, i..... milczy. Bo lubi , zeby mu kadzono....... a ci naiwni, ktorzy licza na jego pomoc zapominaja, ze...i x. sie modli za pieniadze. Teraz nawet mozna "bezgotowkowo" rzucac na tace, chociaz ja mysle, ze to taka "dyscyplinka" na tych, co drobniakami sypia, bo ilez potem tego liczenia, ile "bank" potraca sobie prowizji /jakby chciec wplacic na konto.... / wiec, tak jest szybko, prawie bez virusa, i wszyscy sa syci.... tak mniej wiecej /wszyscy/ Bo to co sie dzieje w swiecie, to kroczacy "przewrot"/ oczywiscie to tylko moja ocena/, szkoda mi tylko tych wszystkich naiwnych, ktorzy mysla, a raczej wierza!, ze prawda, jakas sprawiedliwosc - zwyciezy. Nie, nie zwyciezy, bo "wladze" tak sie obwarowuja, ze to nawet nie jest feudalizm XX1w, tylko jakas chorobliwa paranoja... Niestety kazdy nastepny, ktory dorywa sie do "wladzy" korzysta z "gruntu " przygotowanego przez poprzednikow, i "udoskonala" swoja "niepodzielnosc" panowania. Brawo dla odwaznych Bialorusinow!! To tylko dzieki mozliwosci komunikacji, zobaczeniu "innego porzadku" na swiecie , i mlodosci - ci ludzie drgneli.... Nie maja szans na zmiany / wg mnie, na razie / , zostana spacyfikowani; bo ci mlodzi walcza o wartosci, a wladza odpowiada im jedynym srodkiem jaki zna - "argumentem sily". wideo.wp.pl/zamieszki-na-bialorusi-w-ruch-poszly-armatki-wodne-6541469858269313v Ale, po kolejnym pokoleniu, cos sie zmieni, tylko to nie bedzie zadna rewolucja, tylko ewolucja. Bo nawet po wybuchu wulkanu, po jakims czasie cos zaczyna kielkowac na zielono. I cykl sie powtarza. Szkoda tylko, ze to my ludzie, majac takie mozliwosci, tyle "rozumu" , tyle srodkow i wiedzy- zamiast wykorzystac to dla dobra ogolu, patrzymy tylko na czubek nosa, i ... cieszymy sie, ze nas to nie dotyczy, bo ... nie u nas? Jak nie u nas? U nas wladza juz sie zmienila, jak kameleon, juz zyjemy na wzor Bialorusi. I chyba czekamy tylko na nature.... bo wtedy glowny "dowodzacy", przestanie dyrygowac, i ta p.rzona "radosna tworczosc wladzy" okaze sie, "zlotkiem" na g.nie. No ale, w jakiej "blyszczacej "oprawie! Ehh, a mialo byc wspominkowo , letnio, i tak bardziej wypoczynkowo, ale.... to dzieje sie naprawde A my w tym uczestniczymy / chocby biernie/. Moze glebiej poszukam w prasowce, jakiejs iskierki nadziei? zaczne od muzyki: "Mury" Jacka Kaczmarskiego tuz za wschodnia granica: www.youtube.com/watch?v=645dJ5GRMhE Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 11.08.20, 13:36 Nie wyszukane ale celne: plejada.pl/zdjecia-gwiazd/protesty-lgbt-najlepsze-memy/e92ftmb#slajd-2 Nr 2 i 3 to kwintesencja naszej rzeczywistosci. Niestety , to taki pusty smiech przez lzy, bo tutejszy 'naszyzm' nie toleruje "innosci'. www.money.pl/gospodarka/zagraniczne-marki-nie-ukrywaja-wsparcia-dla-lgbt-polskie-sie-po-prostu-boja-6541579353824224a.html Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 13.08.20, 07:29 Wszystko co chcial , osiagnal / dzieki akcji z cV/, teraz tylko trzeba zapewnic "bezkarnosc" oficjalnie / cudzymi rekoma - podpisem /. I mozna podziwiac, samego siebie... Prezio moze spoczac na laurach, a najlepiej w wiezy... cyt. .... "Nie popełnia przestępstwa, kto w celu przeciwdziałania COVID-19 narusza obowiązki służbowe lub obowiązujące przepisy, jeżeli działa w interesie społecznym, a bez tego naruszenia podjęte działanie nie byłoby możliwe lub byłoby utrudnione" – tak brzmi przepis zaproponowany w projekcie nowej ustawy "antycovidowej" autorstwa posłów PiS. - To jest po to, by minister Szumowski nie odpowiadał choćby za zamówienie respiratorów. To jest skandal - mówi Onetowi prof. Andrzej Zoll." .... "Wspomniany przepis, art. 10d ustawy, ma dotyczyć nie tylko czynów, które zostaną popełnione po jego wejściu w życie - ale też tych, do których doszło w przeszłości - To przepis niesłychanie groźny. Pozwoli zalegalizować każde bezprawie - mówi Onetowi karnista dr Mikołaj Małecki z UJ. Jak dodaje "w tym projekcie ustawy brakuje tylko wpisania nazwisk polityków, których chce się w ten sposób uwolnić od odpowiedzialności i zapewnić im pełną bezkarność" ... ciach. www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/pis-chce-bezkarnosci-urzednikow-za-dzialania-w-czasie-pandemii-koronawirusa-prof-zoll/kcf3m36,79cfc278 Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 13.08.20, 20:33 tvn24.pl/polska/rzecznik-praw-obywatelskich-adam-bodnar-o-nurtach-zmian-za-rzadow-pis-4664089 Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 19.08.20, 21:02 www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/ziobro-250-tys-z%C5%82-dla-miasta-tuch%C3%B3w-ze-stref%C4%85-woln%C4%85-od-lgbt/ar-AAFYMUrcyt. " Minister Sprawiedliwości we wtorek zapowiedział, że gmina Tuchów otrzyma wsparcie z Funduszu Sprawiedliwości. Będzie to aż 250 tys. zł, czyli trzykrotnie więcej niż miałaby otrzymać z programu unijnego. Wszystko za sprawą przyjęcia uchwały o tzw. "strefie wolnej od LGBT". - (...) udzielamy wsparcia dla gminy, która ma agendę prorodzinną i angażuje się w wsparcie dla prawidłowo, dobrze funkcjonujących rodzin sprzeciwiając się narzucaniu sprzecznej z polską kulturą tradycją ale też z polskim porządkiem prawnym ideologii LGBT+ ideologii gender, którą fałszuje Komisja Europejska - mówił podczas wystąpienia minister Ziobro. Podkreślił, że przyznanie dotacji dla gminy Tuchów to gest sprawiedliwości i pokazanie, że polskie państwo nie pozostawia takich gmin opresji KE. " ciach. Wyglada na to, ze min. idzie na ostre zwarcie, /i czeka' az nas z UE wyrzuca?.... by mogl znalezc "winnego"? / Igra'my, igra'my....az sie doczeka'my I udajemy swietszych?: www.tvp.info/48832588/kandydat-na-ambasadora-niemiec-musi-jeszcze-poczekac-na-agrment-jaki-jest-powod Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 19.08.20, 21:09 Na szczescie zachodni sasiedzi.... sa jeszcze dyplomatycznie cierpliwi. cyt. ... " Ambasador wykorzystuje czas na naukę polskiego. Cierpliwie czekamy na decyzję strony polskiej – mówi „Wyborczej” jeden z niemieckich dyplomatów, starannie dobierając słowa." ciach. wyborcza.pl/7,75399,26222310,dlaczego-nowy-niemiecki-ambasador-nie-moze-przyjechac-do-warszawy.html Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 19.08.20, 21:20 Ups(( zle sie wkleilo Prawidłowy link do cyt. / mam nadzieje, ze teraz sie uda? www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/ziobro-250-tys-z%C5%82-dla-miasta-tuch%C3%B3w-ze-stref%C4%85-woln%C4%85-od-lgbt/ar-AAFYMUr Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 20.08.20, 19:53 Tak duzo sie dzieje, i wszystko w skali 1-10 , ok 7-8/9 . Jeszcze kilka lat temu wialoby nuda, a teraz jest groznie. I tyle konfliktow naraz porozpoczynanych , ze..... mozemy czuc sie tylko jak szara masa, ktora zarzadza kilku ludkow owladnietych mania "przejscia", a raczej "przetrwania" w historii To tak ,na pamiatke wyrywkowej prasowki , a moze rozluznienie atmosfery , a wlasciwie na dowod, ze jednak rzadza nami tylko "wyrachowani politycy", taka mala, "pomyłka" w druku: cyt. ....." Jest błąd w emisji najnowszych banknotów kolekcjonerskich Narodowego Banku Polskiego – informuje RMF FM. Chodzi o numer seryjny. Niektóre banknoty mają ten sam. NBP tłumaczy: to ludzki błąd, zdarza się incydentalnie." .... "Jak wyjaśnia RMF FM, jeżeli jakiś gotowy banknot ma wadę, to pracownik Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych uszkodzony banknot ręcznie z gotowej paczki wyjmuje, drukuje nowy o takim samym numerze i ten poprawiony banknot wkłada do paczki." ciach. finanse.wp.pl/blad-w-numeracji-banknotow-kolekcjonerskich-nbp-tlumaczy-pomylil-sie-pracownik-pwpw-6545087705180289a Pytanie: ile razy mozna sie tak pomylic? cyt. "Deficyt budżetowy w 2020 r. wyniesie rekordowe w historii naszego kraju 109 mld zł wobec planowanego przed pandemią zerowego deficytu. Rząd przyjął w czwartek projekt nowelizacji budżetu. " ciach. businessinsider.com.pl/finanse/budzet-i-deficyt-budzetowy-w-2020-r-rzad-przyjal-projekt-nowelizacji/sbyk4jd Czyli :co mialo byc, to bedzie. A p.Kuba S. z "3" myslal, ze mozna byc naprawde "Za, a nawet Przeciw"? cyt. "Zostaliśmy oszukani. Dziś Kuba Strzyczkowski został odwołany ze stanowiska dyrektora - redaktora naczelnego Programu III Polskiego Radia. Popołudniowa audycja »Zapraszamy do Trójki« została przejęta. To, co Państwo słyszą teraz na antenie, nie jest Programem Trzecim. Chcieliśmy wspólnie i dla Was tworzyć najlepsze radio na świecie. Wierzyliśmy, że z Kubą Strzyczkowskim będzie to możliwe. Dziękujemy Wam za to, że ostatnich bardzo trudnych miesiącach byliście z Trójką i z nami. Zespół Trójki". Wśród nich jest m.in. Piotr Stellmach, Patrycjusz Wyżga, a także Ernest Zozuń, który miał poprowadzić popołudniowe "Zapraszamy do Trójki". " www.onet.pl/muzyka/onetmuzyka/dziennikarze-trojki-zostalismy-oszukani/zhfml9c,681c1dfa Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 26.08.20, 07:27 Preziego "recznego" sterowania ciag dalszy. cyt. "Plany podziału administracyjnego woj. mazowieckiego nie budzą entuzjazmu w Komisji Europejskiej. – Może on negatywnie wpłynąć na sytuację pod względem zdolności instytucjonalnych – twierdzi nasze źródło w KE" ciach. www.gazetaprawna.pl/artykuly/1487462,podzial-mazowsza-wojewodztwo-warszawskie.htmli "uzasadnienie": www.polskieradio24.pl/130/8356/Artykul/2570510,Ma-pomoc-biedniejszej-czesci-Mazowsza-Posel-PiS-o-podziale-woj-mazowieckiego Ps. Dokoncze potem, ale .... z + pisiowi zapisuje- "przesuniecie" zamkniecia lotow do ilus krajow, o tydzien. Niech te dzieci wroca do szkol, skad taki prezes mogl o tym pomyslec, ze.... nie uwzglednil "bachorzych"wakacji w swoim grafiku....skupial sie na wielkich planach PL od morza do morza, a wsrodku duza wyspa. Tylko jak tak bedzie palcem wskazywal co zrobic i kogo mianowac, a kogo trzymac pod drzwiami, to skonczy sie tym, ze ..... i nas tak beda traktowac. Oczywiscie nie prezia, tylko zwyklych Polakow. Ale moze taki jest plan? byc samowystarczalnym i siedziec na d.pi.e i nie wychylac nosa zza firanki? ehhhh. rz. c sie chce: ( sorry Ulubiency, ale nic dobrego z tego nie bedzie Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 27.08.20, 07:17 Niestety, czasem sie nie udaje zaplanowane, ale trzeba probowac.... Nie dokonczylam mysli, ale jeszcze pamietam o czym chcialam. Zabraklo " w samowystarczalnym poprzednio, ale..... moze to nie blad tylko tzw. intuicja?/ gdybym ja miala to bym w totka grala, i nie jako najemapracowala, a i bym spacerowala po tej milionerskiej wyspie tego pana z mln ,co szukal w internecie "przyjaciol". Niestety, za malo 0 jest na moim koncie i nie pomyslal o mnie..... A pogoda akurat taka,zeby splywac...... PR oglosil 3xO / z + zamiast"/ cyt. mniej wiecej : ".... nam przyświecało na początku epidemii najpierw ocalić firmy, potem odbić się z powrotem i teraz ofensywa. " ciach . Czyli w tym byl jakis wiekszy plan,a cV byl tylko przyczynkiem. No i element zaskoczenia/ a wlasciwie pralizu/, i znow musze przerwac mysl( Serdecznie pozdraawiam Milczacy Ulubiency. Real jest zlosliwy i niestety prawdziwy dobrego dnia. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 31.08.20, 20:58 Wiem, ze dzis swieto, ale ... poki nie przebrzmia licytacje kto byl bardziej , to zwroce uwage na cos innego. Min. Czputowicz powiedzial w czym bylo sedno pisiej koncepcji 'polityki zagranicznej; : cyt. "Mówiąc precyzyjnie, nie chodziło o politykę europejską, tylko o umiejscowienie działu członkostwo Polski w UE w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. ...... Korzystne było też dla MSZ, zdejmowało z nas obowiązek koordynowania stanowisk resortów w sprawach technicznych czy oceniania zgodności z prawem każdej ustawy i skoncentrowanie się na polityce zagranicznej. Stanowiło to jednak pewne ryzyko dla premiera, które szybko się potwierdziło. Otóż wcześniej premier był rozjemcą w sporach między ministrami, jak choćby między min. Ziobrą a mną ws. praworządności czy taktyki postępowania przed TSUE. Dzisiaj premier stał się stroną sporów z min. Ziobrą. Dodam, że KPRM ciągle oczekuje od MSZ reakcji, gdy np. komisarz Jourová krytykuje Polskę za reformę sądownictwa. Jednak po przejęciu przez KPRM działu członkostwa Polski w UE nie mamy do tego ani podstaw prawnych, ani kompetencji i koniecznej wiedzy eksperckiej." ciach. www.rp.pl/Polityka/308309973-Jacek-Czaputowicz-Premier-strona-w-sporze-z-Ziobra.html Manipulowanie i reczne sterowanie "kompetencjami" i "personami" to ulubione zajecie prezia, ale..... dziala tylko w wersji.pl Zagranicy to nie rusza. A na pewno nie wystarczy "chcenie jakiegos prezesa", bo zesz k., kto zacz? cyt. "Strona polska zdecydowała o wyrażeniu zgody na przyjęcie nowego ambasadora Niemiec w Polsce Arndta Freytaga von Loringhovena – poinformował w poniedziałek wiceminister spraw zagranicznych Szymon Szynkowski vel Sęk. " ciach. www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/polska-zgodzila-sie-na-niemieckiego-ambasadora-arndta-freytaga-von-loringhovena/pmy5p1r,79cfc278 Ten gostek /JK/ juz chyba zrozumial ,co miala na mysli pani kanclerz mowiac dziennikarzom /dyplomatycze/ "ma nadzieje na szybkie". Czyli JUZ! A to zwolnienie p.M, to jakis zenujaco tani pomysl. Do "narracji w trwam" To nie ta klasa argumentow .Juz chyba w pisie zrozumieli? Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 31.08.20, 21:10 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26254790,frasyniuk-walesa-przelamal-polska-klatwe-mowiaca-ze-nie-ma.htmlcyt. "Władysław Frasyniuk był jednym z gości, którzy przemawiali podczas obchodów 40. rocznicy podpisania porozumień sierpniowych." ...... cyt. " To dzięki Wałęsie jesteśmy w UE, jesteśmy w NATO, jesteśmy bezpiecznym krajem. Można powiedzieć, że odnieśliśmy gigantyczny sukces, gdyby nie to, że w 40. rocznicę trzeba zapytać, a dlaczego wy panie i panowie, politycy PiS, plujecie na tę historię, dlaczego dewastujecie konstytucję i państwo prawa? Rozliczy was z tego młodsze pokolenie (…) My wszyscy obywatele, starsi i młodsi, powinniśmy stanąć w obronie demokracji, wartości, równości obywateli - przemawiał dalej polityk. Władysław Frasyniuk jeszcze na koniec przemówienia odniósł się do obecnej sytuacji politycznej. - Walczyliśmy o to, by była wolność poglądów. Tak się stało i dobrze. Problem polega na tym, że ten nienawistny pan, który nie lubi ludzi, Jarosław Kaczyński, ma nawyk rozmowy tylko z sobą, ma nawyk wspierania tylko swoich. To trzeba zmienić. Apeluję do wyborów PiS-u, konserwatystów, liberałów, socjalistów - pamiętajcie o tych uniwersalnych zasadach: nie bądźcie obojętni, nie bójcie się. Niech wam ta tęczowa flaga nie przeszkadza - zakończył były stoczniowiec. " ciach. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 31.08.20, 21:13 Upss( przepraszam za doklejke "cyt" Prawidlowy link do tekstu w calosci : wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26254790,frasyniuk-walesa-przelamal-polska-klatwe-mowiaca-ze-nie-ma.html Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 04.09.20, 18:18 Zlo sie rozpanoszylo - na mocy narzuconego prawa - z zaskoczenia i przez atak na wszystkie "mozliwosci ucieczki" wolnosc i ludzka przyzwoitosc / nie mylic z pseudomoralnoscia/ zostaly zepchniete do naroznika No coz, to sa aktualne fakty. A z nimi sie nie dyskutuje. Ale mozna skomentowac, co zamierzam czynic, omijajac najwazniejsze. Z naszyzmowego pkt widzenia. To zamiast powtarzac magiczne slowo na k, uzbroje sie w cierpliwosc. Ja juz nie mam o co walczyc, bo w tym kraju partyjniactwo to jedyny znany wladzom ustroj. Preziowi sie spieszy, bo nie doczeka gwarantowanej emerytury ok 4300 brutto po przekroczeniu pierwszej "setki", ja tez ; ale mam za to za soba juz kilka innych 100 / na A40+/ wiec .... wracam do tego, o czym nie klepia, a mnie sie rzuca w oczy. Zeby zdazyc zanim beda chciel sprzatnac naszyzmowi czysciciele przegladarek/ internetpl sie zpisil, do rz.niecia, ale..... te ulamki sek sa za!/ 2 zle i 1 ... z kategorii "polak potrafi!" 1. www.gazetaprawna.pl/artykuly/1490105,wegry-zamkniecie-granic-komisja-europejska-orban.htmlcyt. ..... „Rozumiem argumenty biurokratów w Brukseli, ale muszą zrozumieć, że między naszymi czterema krajami rozwinęła się ścisła współpraca epidemiczna” – oznajmił Orban. Prowadzonych jest też wiele uzgodnień z Austrią, ale „tu bym jeszcze poczekał” - dodał. ..... KE zapowiedziała interwencję u władz Węgier w sprawie zamknięcia przez ten kraj granic zewnętrznych w związku z pandemią koronawirusa. Bruksela uważa, że przez wyłączenie z restrykcji obywateli państw Grupy Wyszehradzkiej (V4) Budapeszt dyskryminuje inne narodowości w UE."..... ciach. Wyglada na to, ze te pierwsze potajemne "zbiorki" JK z V4 i i plan na UEv.pl / rozbicie UE, a wlasciwie przejecie wladzy w UE , bo ambicje i srodki maja / konsekwentnie realizuja. Tylko.... co potem? Wielki brat zza "kaluzy" zrobi swoja kolonie w UE ? a my dostaniemy w gratisie papierowe choragiewki z gwiazdkami? lub sami staniemy sie 1x "gwiazdka"? 2. „Reporterzy Bez Granic: wyrok w sprawie zabójstwa Kuciaka "ogromną porażką organów ścigania" MARCIN WYRWAŁ cyt. ...." – Werdykt jest szokujący. Uniewinnienie oskarżonego o zlecenie zabójstwa i jego pośredniczki dowodzi ogromnej porażki organów śledczych i wymiaru sprawiedliwości – powiedział Pavol Szalai, dyrektor ds. regionu Unii Europejskiej i Bałkanów. – Oczekiwaliśmy, że Słowacja będzie pozytywnym przykładem, jeśli chodzi o ściganie i potępianie przestępstw przeciwko dziennikarzom. Zamiast tego pozostajemy w sytuacji bezkarności - dodał. W swoim oświadczeniu Reporterzy Bez Granic przypomnieli, że w liczącym 180 krajów rankingu wolności mediów tej organizacji Słowacja znajduje się na 33. miejscu. W tym samym rankingu Polska znajduje się na 62. miejscu. …. " Byłam zaszokowana wyrokiem sądu i naprawdę muszę zrozumieć jego sposób myślenia – powiedziała prezydent Słowacji Zuzana Caputova. - Szanuję go, ale oczekuję, że poszukiwanie sprawiedliwości nie zakończyło się, ale będzie miało swój dalszy ciąg w Sądzie Najwyższym." .... ciach. wiadomosci.onet.pl/swiat/slowacja-reporterzy-bez-granic-krytykuja-wyrok-w-sprawie-zabojstwa-jana-kuciaka/71p9y2f?utm_source=wiadomosci.onet.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2...... A ten przyklad z kategorii "musimy po swojemu" napisze w oddzielnym, bo tak glupi . Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 04.09.20, 18:51 Od czasow gdy prezio zarzadzil "rekonstrukcje" ,a wlasciwie destrukcje wszystkiego co bylo, tylko polskie / w nazwie / lub panstwowe , zastepujac kazda "wywrotke =likwidacja instytucji" - nazwe przez dodanie "narodowy", niewiele mnie dziwi, ale..... tu mialam zagwostke? cyt. " Od połowy lipca 2020 roku wydziały komunikacji zaczęły wydawać tablice rejestracyjne wyprodukowane zgodnie z nowym wzorem. Na pierwszy rzut oka nic się nie zmieniło, ale to pozory. Teraz będą trudniejsze do sfałszowania. ... "Format, wymiary i czcionka (font) pozostały takie same, natomiast zmianom uległy różne szczegóły. Najłatwiej zauważyć laserowy grawerunek, który pojawił się nad miejscem, w którym jest naklejka legalizacyjna. Przedstawia orła w koronie i ma stanowić zabezpieczenie utrudniające podrobienie tablic rejestracyjnych. Drugi grawerunek został umieszczony przy dolnej krawędzi. To oznakowanie, które zawiera nazwę producenta tablicy i numer jego certyfikatu." ciach. moto.pl/MotoPL/7,88389,26186273,urzedy-juz-wydaja-nowe-tablice-rejestracyjne-jest-wazny-powod.html#a=168&c=100 Orzelek w koronie na blachach? czemu nie, skoro narodowy , ale ten "producent" od tluczenia blach wykuty na amen, to mnie zaskoczyl. BHO , predzej tego bym sie spodziewala, a tak .... nr , koncesjonowanie jak w w NBP przy produkcji gotowki, tylko dla swoich. Bo.... skoro stare sa wazne, a nowe beda.... wydawane sukcesywnie, to predzej przesiadziemy sie na rowery. Lub do wypozyczalni, niz damy zarobic pomyslodawcom kolejne 180 zl - za ich radosna tworczosc, za .... nasze pieniadze. Chyba,ze.... kolejnym pomyslem tej wszechwladnej wladzy bedzie zasilek w krajowym banku na kupno tarczy, sorry blachy na zderzak? .... pomysl z gatunku "innowacyjnych" wiec z pewnoscia i grant sie komus dostal. Poddaje sie Ulubiency.Nie o takiej PL marzylam. Nie dla siebie, bo za dobrze znam politykow w tym kraju, na przyszlosc ,dla swoich dzieci. To co sie dzieje wkroczylo w faze matrixa /dotad znanego mi z przystojnego i niestarzejacego sie aktora/, ale.....jest prawdziwe. cyt ... „Europa Środkowa jest w bardzo dobrej kondycji i patrząc na liczby oraz polskie wyniki gospodarcze zaryzykuję strategiczne twierdzenie, że za 10 lat Polska będzie nowymi Niemcami Europy” – oznajmił Orban w piątek w Radiu Kossuth. Premier Węgier podkreślił, że Europa przeżywa trudnośc i – o ile 15 lat temu 81 proc. wszystkich inwestycji na świecie pochodziło z Zachodu, a 18 proc. ze Wschodu, to teraz te proporcje się zmieniły i 40 proc. inwestycji pochodzi z Zachodu, a 58 proc. ze Wschodu. „Zachodzi na świecie wielka zmiana, która przesądzi o tym, gdzie będzie miejsce Zachodu, ludzi Zachodu, świata Zachodu, Europy, a w niej Europy Środkowej. Jesteśmy w środku wielkiego procesu przeobrażeń” – powiedział Orban." ciach. wgospodarce.pl/informacje/84800-orban-za-10-lat-polska-niemcami-europy Kaczystan juz wprowadzono, tylko ze car i sultan sie dogadaja, a nam zoostana prezie sny o potedze. A kysz! Jednak zamilkne. Serdecznie pozdrawiam Ulubiency. Mimo wszystko, i obysmy zdrowi byli. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 06.09.20, 09:41 Zeby zakonczyc z klasa, dwoje klasykow, ktorzy niedawno odeszli. Ale piosenki w ich wykonaniu przetrwaja. Ps. Ta droga dziekuje mojej pani profesor w TB w PSB, ktora na lekcji polskiego / ok. 1978-79 r/ rzucila pomysl na "wieczor autorski Ewy Demarczyk" na lekcji w ramach "oswiecenia" , i mimo bialego dnia i szkolnych lawek jak zaczarowani sluchalismy jej piosenek na adapterze z winylowej plyty / w technikum!, prosze sobie wyobrazic jaka to byla ekstrawagancja nauczycielska ,na tamte czasy/ Ewa Demarczyk zmarła 14.08.2020 "Grande Valse Brillante " www.youtube.com/watch?v=0qxP_5x_zTI "Groszki i róże" www.youtube.com/watch?v=8dzKqeWzDWg i na zakonczenie Piotr Szczepanik zm. 20.08.20 " Kochac " www.youtube.com/watch?v=T3R4ANw287s&list=RDdXchOGD9hCE&index=2 Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 20.09.20, 10:32 "25 lat niewinności" Kazik www.youtube.com/watch?v=QbWoSyuelEI Wczoraj , prawie "spontanicznie" w połowie dnia poszłam do kina. Z odruchu serca , ciekawości, jako powinnośc. Bo chciałam zapłacic te 20 zł, jako formę podziękownia - wszystkim zaangazowanym za nagłośnienie tej sprawy . Bo bez nich, świat nigdy by się nie dowiedział . Nie chciałam iśc o 20-tej bo bałam się, że zdołuję się jeszcze bardziej. W sali na 350 m-sc, było ok 10 osób. Film wciska wciska w fotel. Kilka razy łzy polecą / na szczescie maseczka zasłania/, trochę za skrótowo i "lekko" potraktowani są ci, którzy wyciągnęli prawdę na jaw i doprowadzili do "odkręcenia" wyroku. Ale....na końcu - niedosyt zostaje. Gdzie jest sprawiedliwosc? To ludzie zawinili, a system wszystko ukrył. Nazwiska są znane, ale.... nie ma winnych. Wychodzi się z poczuciem..... jak to dobrze, że to nas nie dotyczy, nie nas spotkało.... W starciu z "machina prawa" prawda okazuje się najmniej istotna. Tylko, że dotyczy prawdziwych ludzi. Świetna Agata Kulesza, i trochę przerysowany ale poruszający Piotr Trojan. cyt. " Tomek miał to nieszczęście, że trafił na wyjątkowo podłych ludzi, którzy postanowili wsadzić go do więzienia i odhaczyć sukces. Dlatego jego historia jest tak wstrząsająca - mówi Jan Holoubek, reżyser filmu "25 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy", który właśnie wchodzi do kin." Więcej: weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,26249373,jan-holoubek-gdyby-nie-bliscy-tomek-komenda-juz-by-nie-zyl.html Odpowiedz Link
wodnik33 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 21.09.20, 21:18 Informuję że za 135 minut zakończy się lato 2020 roku. Podobno są grzyby. Kto może ten zbiera. Ja zbieram literki. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 28.09.20, 17:46 Serdecznie pozdrawiam zbierajacych literki / mnie to idzie coraz gorzej / , grzybiarzy/ ich podziwiam/, tych co zbieraja kasztany / naleze do nichsmile/ , lub milcza /wielka szkoda..../. Mialam i i ja siedziec cicho ale.... ta kolejna pisia egzotyczna ekwilibrystyka "prawno-ekonomiczno- ustrojowa" tak mnie zadziwlila, ze zapisze linki potomnym, na pamiatkesmile a niech maja / może sie zastanowią? 1. cyt. " Polskie Linie Lotnicze LOT miałyby zostać narodowym przewoźnikiem Grupy Wyszehradzkiej. Elementem tej strategii ma być rozbudowa siatki transkontynentalnych połączeń z lotniska w Pradze. Po Warszawie i Budapeszcie byłby to trzeci hub LOT-u. O sprawie napisał "Rynek Lotniczy" za czeskim portalem "Lidove Noviny"." ciach. businessinsider.com.pl/firmy/strategie/polskie-linie-lotnicze-lot-zbuduja-kolejny-hub-w-pradze-dla-dalekich-tras/7trke3v Czy to znaczy, ze teraz bedziemy miec "wspolna narodowosc?" i 1 paszport? Hmm, a co nauka na to? Np. genetyka, juz wystarczy deklaracja wiary? Tak budujemy utopijna potege? ... 2. Mialo byc o "dziurze" ale .... nie warto, bo wynik i tak bedzie ujemnysad Matematykę mozna olac, papier za tych rzadow wszystko zniesiesad I to cos zwane "budzet" juz sie nie musi bilansowac, .... toz to zdaniem "decydentow rzadowych" jakis ekonomiczny przezytek ,i wytwor z czasow komuny! Kto by sie jakims "bilansem" przejmowal / na pewno nie historycy, majacy tylko pelnekonto , a tzw. "ekonomie" znajacy z dalekiego ...dzwonienia/ . Od 3 lat wystarczy tym przy wladzy- "byc po wlasciwej stronie " mnozenia". 3. Tu przyklad kolejny: jak roznie pojmuje sie te same slowa: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26346492,morawiecki-komentuje-list-ambasadorow-tolerancja-nalezy-do.html#do_w=46&do_v=58&do_a=286&s=BoxNewsLinkcyt. ... " W niedzielę ambasadorowie akredytowani w Polsce zamieścili list otwarty skierowany do społeczności LGBT. Sygnatariusze, łącznie 50 przedstawicieli, wyrazili poparcie "dla starań o uświadamianie opinii publicznej w kwestii problemów, jakie dotykają społeczność gejów, lesbijek, osób biseksualnych, transpłciowych i interpłciowych (LGBTI) oraz innych mniejszości w Polsce stojących przed podobnymi wyzwaniami". "Prawa człowieka są uniwersalne i wszyscy, w tym osoby LGBTI, mają prawo w pełni z nich korzystać. Jest to kwestia, którą wszyscy powinni wspierać" - czytamy w piśmie. " ciach. a premeir skomentowal z gornolotna/iprzewrotna "logika" cyt. ..."premier skomentował w ten sposób akcję działacza Bartosza Staszewskiego, który na początku tego roku rozpoczął happening z tablicami "Strefa wolna od LGBT". Tablice pojawiły się w gminach, których rady przyjęły uchwały sprzeciwiające się "ideologii LGBT". Morawiecki powiedział, że akcja Staszewskiego to "deepfake". - Bardzo głęboki fake zastosowany przez człowieka, który - jestem przekonany - jest obcy środowiskom mniejszości seksualnych. "/ ..-jak sprawdzono?/ " Oni wiedzą, że w Polsce mogą maszerować bez przeszkód i demonstrować swoje racje. Muszą się liczyć tylko z tym, że jeśli ktoś na transparencie manifestuje swoje racje, to w demokracji ktoś inny może zamanifestować inne racje - powiedział premier." ciach. No to i druga strona medalu tej cyt."demokracji w pelnej krasie": Cyt. " Kraśnik nie potrzebuje 40 mln zł na inwestycje, nie potrzebuje też technologii 5G oraz bezprzewodowego internetu w szkołach. Tak przynajmniej wynika z głosowań radnych, którzy w ostatnich dniach podjęli kontrowersyjne decyzje." ..... " Uchwałę przeciwko 5G i Wi-fi w szkołach przyjęto głosami radnych PiS i Wspólnego Kraśnika. Za petycją głosował m.in. pomysłodawca uchwały anty-LGBT" ciach wiadomosci.onet.pl/lublin/krasnik-strefa-wolna-od-5g-i-wi-fi-w-szkolach-ministerstwo-cyfryzacji-radni-ulegli/dmtnkh9 PS. PR interpretuje tabliczke pod nazwa miejscowowsci jako falszywke- bo takich takich znakow drogowych w prawie nie ma. Ale i nie ma tabliczki, ze ludzie "nie pasujacy do modelu rodziny wg pis" nie maja prawa sie odzywac . www.dziennikwschodni.pl/swidnik/bartosz-staszewski-przesluchany-na-policji-za-tabliczki-strefa-wolna-od-lgbt,n,1000270636.html oko.press/strefy-wolne-od-lgbt-to-lewicowy-fake-news-grzmi-prawica-jak-jest-naprawde/ noizz.pl/lgbt/mapa-nienawisci-wobec-lgbt-30-proc-polski-to-strefy-wolne-od-lgbt-atlas-nienawisci/r3erj5p Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 28.09.20, 18:16 PS Genetyki chyba nie ma co ruszac bo zaraz oglosza, ze jedni sa lepsi od drugich. No niech mi ktos wytlumaczy to szumne okreslenie? Co to znaczy -"narodowy" - przewoznik? Ilosc sztuk lacznie na powierzchni czy pochadzacych czy przyznajacych sie? Czy oznakowanych, ze ci to sa wlasnie ci? To naprawde brzmi fanatyzujaco Czemu naczelnikowi przeszkadzalo zwykle krajowe "obywatelstwo"? tak lubi w ziemi/korzeniach grzebac? Moze genalogia to i ciekawe hobby, ale..... czyz nie lepiej " z Zywymi naprzod isc, po zycie siegac nowe?" To A.Asnyk Uszczesliwianie "na sile" / i wlasna modle/ zawsze zle sie konczy. Bo jatrzy. Odpowiedz Link
warum Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 28.09.20, 19:21 To na zakonczenie mojej "przewleklej" prasowki, cos ladnego: Indios Bravos "Czas spełnienia" www.youtube.com/watch?v=5YEJ5jfntNw Odpowiedz Link
wodnik33 Re: Może warto przeczytać lub się zastanowić. 06.10.20, 21:18 W minioną sobotę około godziny 11-tej idę chodnikiem przy głównej ulicy naszej dzielnicy. Ulica jest też wyjazdową z miasta oraz dojazdową do osiedli a więc ruch jest dość duży. Za chodnikiem jest trawnik o szerokości około 20 m. i wieżowiec. Widzę z przodu dużego psa idącego w przeciwnym kierunku. Po zbliżeniu stwierdziłem że pies to nie pies a pan/pani Dzik!. Spokojnie poszedł w swoją stronę na nic nie reagując. Czasy się jednak zmieniają. Odpowiedz Link