Dodaj do ulubionych

Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d.

17.10.20, 12:25
Jak zaczynalam prace po studiach / w polowie lat 80 ub.w. / to byla najwazniejsza "komorka" w firmie.
Nie Dyrektor, nie Glowna Ksiegowa, tylko pani "Kadrowa"z wlasnym gabinetem. O ktorej nikt nic nie wiedzial wiecej, niz to, ze jak ona sie zgodzi - to reszta musi.
Bez jej akceptacji nikt nie zostal przyjety do pracy, nikt nie dostal podwyzki czy jakiegokolwiek awansu.
Tylko, ze to byl czas komuny.
Wiec, skad ten nawrot do tego zakulisowego "modelu rzadzenia" w XXI w.?

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/mateusz-morawiecki-i-jego-ludzie-analiza-otoczenia-premiera/b6jfykr,79cfc278cyt.
....." Żaden dotychczasowy premier nie zapewnił sobie tak szerokiej i realnej władzy nad polską gospodarką. Mateusz Morawiecki zrobił to bez własnej frakcji w szeregach PiS.
W sposób niedostrzegalny dla rywali.
Bez słowa sprzeciwu ze strony prezydenta.
Ograł wszystkich.
Dysponuje niemal nieograniczonymi zasobami pieniężnymi, profesjonalnym zespołem prawników, finansistów, bankierów, specjalistów od PR i marketingu.
Korzystając ze środków Grupy PFR i Funduszu Inwestycji Kapitałowych, będzie mógł przejąć dowolną firmę. Zjednoczona Prawica nie potrzebuje ustawy medialnej, która ograniczyłaby udziały obcego kapitału w polskich mediach.
Ludzie Morawieckiego załatwią sprawę przy whisky i cygarach. To przecież tylko kwestia ceny.
Premier – korzystając z dostępnych środków – będzie mógł scentralizować gospodarkę w stopniu niewidzianym od czasów Hilarego Minca.
Możemy przyjąć, że jego rywale polityczni w obozie „dobrej zmiany” właśnie przestali się liczyć. Bo realną władzę ma ten, kto ma pieniądze."
ciach.

Obserwuj wątek
    • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.10.20, 12:28
      Upssssad przepraszam lin ma byc bez cyt na koncu
      www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/mateusz-morawiecki-i-jego-ludzie-analiza-otoczenia-premiera/b6jfykr,79cfc278
    • wodnik33 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.10.20, 20:52
      A ja antypolitycznie,pozornie. Jest prawie niemożliwy dostęp do szczepionek p.grypie. My dotychczas, bezproblemowo korzystaliśmy z usług medicusa. Teraz to jest niemożliwe. Ale zdązyliśmy "załapać się" na
      bezpłatne zaszczepienia dla seniorów. Już lekko odczuwamy działanie. Ale jak słyszałem i te zapisy są
      ograniczone. W wypadkach samochodowych też giną ludzie.
      • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.10.20, 22:39
        Dostep do szczepien powinien byc powszechny i "priorytet'owany", nie wiem czy to nie zabrzmi zbyt pogmatwanie. Uwazam, ze sa grupy wiekszego i mniejszego ryzyka i stad to stopniowanie komu najpierw. Ale wcale nie uwazam, ze w 1.kolejnosci -politykom.
        Zapisy zle mi sie kojarza, i pewnie skonczy sie jak zwykle / kolejka kolejka, a i tak dostana ci, ktorzy maja dojscia/.
        Jeszcze rok, 2 lata temu szczepienia p/grypie byly wrecz "reklamowane", np. w radiowej 3 i tv / propagowala je p. prof.dr.LB/ a mimo to uznano, ze to "prywatna" sprawa kazdego. No to zobaczymy, jak sprawdza sie to panstwo
        wydajac te "nieograniczone" pieniadze . A wlasciwie na co wydaje. Zdrowia wszystkim zycze.
        • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 18.10.20, 13:02
          Z nudow ogladam w I. rozne "prelekcje" / np. wciagnela mnie taka, ze wystarczy 20 h cwiczen by czegos sie naumiec, tzn potrafic, na bycie ekspertem trzeba juz 5 latsad/ i slucham Yt.
          I trafilam / niezupelnie, bo slucham glownie tego co znam i lubie- jak w Rejsie / na Whitney Huston w PL 99r.

www.youtube.com/watch?v=H-S5rARhfAU

To historia, ale jaka.
          • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 19.10.20, 08:26
            To wracajac do sluzby zdrowia.
            cyt.
            ...."Wojewodowie poprosili Izby Lekarskie o oddelegowanie personelu medycznego do walki z koronawirusem. Często bezskutecznie" - relacjonował autor materiału.

- Problem w tym, że zgodnie z prawem, Okręgowe Izby Lekarskie nie mogą tego robić.
            Takie uprawnienia mają samorządy terytorialne, nie samorządy zawodowe - tłumaczy w rozmowie z Onetem dr Magda Wiśniewska, prezes Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie i autorka listu skierowanego do mediów, w którym lekarze apelują o nierozpowszechnianie informacji PAP.

Jak mówi, do Okręgowych Izb Lekarskich w całym kraju wpłynęły prośby od wojewodów z prośbą o listy lekarzy, którzy mogą być oddelegowani do pracy.
            - Tylko, że my nie mamy danych wrażliwych o lekarzach.
            Nie mamy do tego uprawnień.
            Dlatego nie ma możliwości, żebyśmy przekazali informacje dotyczącą lekarzy, którzy nie mają chorób przewlekłych lub samotnie nie wychowują dzieci.
            A to wszystko - według rozporządzenia - wyklucza medyków z pracy przy zakażonych - argumentuje." ciach.
            www.onet.pl/informacje/onetszczecin/koronawirus-w-polsce-lekarze-ostro-odpowiadaja-sasinowi/9b9wr2g,79cfc278
            A co ze slynna "klauzula sumienia"?
            Wprowadzic mozna ja bylo "od reki" i w kazdym publicznym OZ i A i praktycznie pozbawic Polki prawa wyboru, a w druga strone sumienie tych wszystkich "swietych" juz nie dziala?
            Prawnie narzucajac wszystkim swoja wlasna ideologicznie interepretacje pojecia " sumienia " przy ratowaniu "jeszcze'nienarodzonych okazuje sie, ze juz / a wlasciwie "jeszcze"!/ zywych nie oplaca sie ratowac ? Krytykow uprzedzam: to nie ta "specjalizacja"? Fakt .To moze zamiast na propagande w tradycyjnych mediach , reklame w internecie i ireligie przeznaczyc kase jednak na prawdziwa nauke? Bo okazuje sie, ze do ratowania ludzi nie wystarczy sama "woda" tylko potrzebni sa nauczeni medycyny/ biologii, chemii / ludzie? i sprzet!.
            Obysmy zdrowi byli. Z resztarzad sobie poradzisad jak przestanie byc zajety soba.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 19.10.20, 08:52
              cyt.
              .... "Trybunał nie udostępnił RPO akt ważnej sprawy. Wkrótce może usunąć /RPO/Bodnara ze stanowiska"
              .." Chodzi o akta głośnej sprawy rzekomego sporu kompetencyjnego pomiędzy Sejmem a Sądem Najwyższym.
              W kwietniu kontrolowany przez PiS TK zgodził się z marszałek Sejmu z PiS Elżbietą Witek.
              Trybunał uznał, że Sąd Najwyższy orzeczeniem wszedł w kompetencje Sejmu do regulowania ustroju sądów ustawami.
              Wielu prawników uważa, że spór został wykreowany, aby zablokować styczniową uchwałę trzech izb SN, której nie uznaje rząd PiS. "
              ciach.

wyborcza.pl/7,75398,26400760,tk-nie-chce-aby-bodnar-zagladal-w-akta-waznej-sprawy-co-jest.html?disableRedirects=true#S.main_topic-K.C-B.1-L.2.duzy#s=BoxWyboImg4

Zaczynam "wierzyc", ze te wszystkie obostrzenia, nagle pojawiajace sie "czerwone" strefy i przetasowania w rzadzie odnosnie kompetencji i podleglosci wobec prezia sluza zupelnie innym celom niz zwalczanie cV. No coz, to bylo do przewidzenia . Mam nadzieje, ze jednak kiedys sie ta boa skonczy. Bo zawsze jest koniec.
              • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 19.10.20, 10:53
                Zaraz sobie pojde, ale zanim znikne to jeszcze to zostawie:
                cos o tym co mnie dotyczysad

gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/7981572,zus-gertruda-uscinska-emerytura-obnizka-wieku-emerytalnego-praca-pieniadze-wywiad.htmlcyt.
                ... "Trzeba przyznać, że obecny system jest dla państwa dość bezpieczny, a dla obywatela wymagający.
                Bo nie ma już części gwarantowanej, to jest 24 proc. kwoty bazowej, która jest tak istotna w starym systemie emerytalnym.

Od 2040 r. kapitał początkowy będzie miał już dużo niższe znaczenie dla wysokości emerytur niż obecnie.
                Będzie odpowiadał za mniej niż 10 proc. świadczenia. "...
                ...
                "W przypadku emerytur minimalnych staż pracy musiał zostać osiągnięty.
                Problem jest inny – zasada, zgodnie z którą prawo do emerytury daje nawet odprowadzenie jednej składki.
                Te osoby często mają dużo niższy staż niż 20 czy 25 lat, a ich świadczenie wynosi np. 500–700 zł.

Ta struktura uprawnia do stwierdzenia, że dłuższy staż emerytalny przyczyniłby się do wyższej emerytury.
                Dyskusja o stażu minimalnym czy określonej kwocie składek,
                które otwierają prawo do emerytury, odbywała się już w większości państw europejskich i jest tam załatwioną sprawą.
                U nas ciągle jej nie ma.".
                ciach
                Szczegolnie mlodszym Forumowiczom polecam przeczytac uwaznie : Oplaca sie dobrze zarabiac i dlugo odkladac / ale niekoniecznie tam, gdzie ci odgornie "narzucaja";
                bo nie ma zadnej gwarancji, ze przy wyplacie "panstwowi urzednicy " nie wylicza / podziela Twoje oszczednosci-kapital /, ze kazdy.... dozyje np.> 100+, a jak zabraknie na wyplaty , to nie stwierdza, ze ....prawo nie obowiazuje wstecz? i ta reklamowana /zachecana zasilkiem 500+ dla kazdego !/ "plodnosc" matek moze byc juz niewystarczajaca, i ze nie wystarczy miec min. 4+, a liczy sie "prawo" od np. >+8?
                W tym kraju nie oplaca sie legalnie pracowac, bo tu wszystko zalezy od biezacej polityki, a nie jakiejkolwiek logiki i sprawiedliwosci . W mysl zasady - liczy sie" tu i teraz" , po nas moze sie zawalic, bo kto inny bedzie swiecil oczami przed "oskubanymi" na zywo / czyli biezacymi skladkami/
                To juz mnie wystarczy. Czas na real.
                Spokojnego tygodnia Ulubiency.
                • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 19.10.20, 10:55
                  Upss. przepraszam, link oczywiscie bez cyt. na koncu.
                  Prawidlowy link
                  gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/7981572,zus-gertruda-uscinska-emerytura-obnizka-wieku-emerytalnego-praca-pieniadze-wywiad.html
                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 20.10.20, 10:59
                    Prasowki c.d. / postaram sie dzis nie o polityce...wprost/

cyt.
                    .. "Wszystko, co się dzieje w Polsce, jest polityczne.
                    Przypomniały mi się czasy PRL, choć wtedy nie byłem cenzurowany,
                    a dzisiaj jestem.
                    To dziwne, że dzieje się to akurat teraz - przyznawał w TOK FM Chris Niedenthal.

Wybitny fotograf, którego zdjęć nie chce pokazać miejska galeria w Rzeszowie,
                    dodał, że z cenzurą wobec siebie spotkał się po raz pierwszy."....
                    ciach.
                    www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,26413968,szkola-w-rzeszowie-nie-chce-wystawy-niedenthala-przez-tresci.html#s=BoxOpImg4

To ja sie pochwale, ze mialam okazje obejrzec mini wystawe p. Chrisa Niedenthal'a w dosc dla mnie zaskakujacych okolicznosciach, ale..... zaobserwowalam, ze to co ja ze zdjec odbieralam osobiscie, na duzo mlodszych - tez robilo wrazenie.
                    To były wybrane zdjecia z okresu przełomu z "naszego bloku ....mentalnego"/
                    / moze uda mi sie wkleic cos, tez wybiorczo /

Czy to nie najlepsza lekcja historii ? Najprawdziwsza?

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/G8IaefMbbSbECOu1GX.jpg
                    http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/SAlhdjpsaJeSd2pMtA.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/QOYvGEfuPpkJv84pSA.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/imDA0W4bbij9bIuihA.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/U9rznaY2U5Ioac8AlA.jpg

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 20.10.20, 11:01
                      Buusad cos poszlo nie tak...
                      jeszcze raz sprobuje..
                      http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/G8IaefMbbSbECOu1GX.jpg

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 20.10.20, 11:04
                        Przykro mi Ulubiency, nie potrafie sie podzielic z Wami swoimi pamiatkami.
                        Cos nade mna aktywnie czuwa, albo uwaza, ze to niewlasciwesad
                        • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 20.10.20, 11:07
                          I moze skieruje mnie na jakis kurs re'edukacyjnysad albo ktos madry mnie wesprze?
                          • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 20.10.20, 11:12
                            Bo juz widze, "co" jest nie tak, ale nie potrafie tego "poprawic", chyba musze znow poszukac tego kursu- w 20 godz. opanujesz co tylko chcesz/ wtedy to bylo ukulelesmile)/
                            No to moze chociaz Julie Pietruche mi sie uda wkleic ?/chociaz nie po polsku ale instrument jest/
                            www.youtube.com/watch?v=gRRocl_Fmk4
                            • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 21.10.20, 19:42
                              cyt.
                              " Stowarzyszenie Twórców dla Rzeczypospolitej i jego prezes prof. Zdzisław Krasnodębski zlecili belgijskiemu profesorowi Davidowi Engelsowi napisanie programowej preambuły do przyszłej konstytucji konfederacji europejskiej.

W rozmowie z PAP prof. David Engels podkreśla, że łączy ona kulturowy konserwatyzm i proeuropejski patriotyzm."
                              ciach.
                              wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/7985307,profesor-david-engels-unia-europejska-katastrofa.html

Czy cos mnie ominelo?
                              Prezio sie tak rozpedzil, ze kazal "delegatom" PL zmienic "konstytucje" Unii Europejskiej?
                              A pozostali czlonkowie / 27 panstw / czy wiedzą, że to sie dzieje?
                              Tak miedzy wierszami o wirusie?
                              Okazuje sie, ze cV wcale nie jest priorytetem dla tej wladzy, tylko przykrywka do totalnej zmiany prawa, by wlasciwie "zdobyc wszystko" , w tym chaosie.
                              Tylko ... jak maja czelnosc spojrzec w oczy tym naprawde chorym i umierajacym?
                              • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 22.10.20, 09:43
                                Uprzejmie dziekuje Administratorom za ingerencje, a Ulubiencow przepraszam za powtorke. PS. Mialam byc bezczelna i miniaturke fotek 3,4,5 zrobic konylasta, ale.... czerwone swiatelko mi sie zapalilo, zeby nie dawac kolejnego argumentu wladzy.
                                Dokoncze za chwile jak skoncze sluchac wypowiedzi pani Prof. Platek w RNŚ.
                                • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 22.10.20, 10:22
                                  Mam nadzieje, ze Wszyscy wysluchali, o co naprawde chodzi w tym "zmienianiu prawa" przez ZP pod wodza JK.

To ja z innej beczki.
                                  Prezio niedawno stwierdzil, ze:
                                  cyt.
                                  "Polacy, decydując się na wejście do UE,
                                  nie zgadzali się na bycie czyjąkolwiek kolonią, a przecież takie podporządkowanie uczyniłoby z nas i innych właśnie kolonię tzw. najbardziej wpływowych unijnych graczy
                                  - stwierdził Jarosław Kaczyński w rozmowie z "Gazetą Polską"."
                                  ciach.
                                  www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,26417484,jaroslaw-kaczynski-na-uczynienie-z-polski-kolonii-zgody-nigdy.html

A czym nazwac podpisane wieloletnie zobowiazanie finansowe - wobec USA?
                                  cyt.
                                  ..."O tym, że USA wyrosły na lidera w wyścigu po polski projekt atomowy świadczy nie tylko podpisana dziś umowa, ale też szereg innych porozumień oraz opracowane przez władze w Warszawie ramy prawne dla rozwoju tego sektora.

Widać to np. po modelu biznesowym zawartym w nowelizowanym Programie Jądrowym, który 19 października został opublikowany w Monitorze Polskim.

Schemat ten – zakładający m.in. wybranie jednego współinwestora strategicznego powiązanego z dostawcą technologii oraz wybranie jednej wspólnej technologii reaktorowej dla wszystkich elektrowni jądrowych mających powstać w Polsce (czyli dla mocy 6-9 GW)
                                  dopasowany jest do standardów, jakim w praktyce sprostać mogą tylko trzy kraje – USA, Chiny i Rosja."
                                  ciach.
                                  www.energetyka24.com/umowa-jadrowa-z-usa-podpisana-pierwszy-powazny-krok-czy-papierologia-analiza

Poniewaz znow mi "umknela" jakakolwiek "publiczna dyskusja" w sprawie polityki energetycznej kraju, ktorego jestem obywatelem /co z OZE itp alternatywne?/ i jakakolwiek wymiana argumentow - miedzy ekspertami ,
                                  zastanawiam sie czy robienie przez prezia polityczna decyzja - "centrum atomowego"/ na zlosc sasiadom/ to madry pomysl, skoro wody do spozycia nam moze brakowac?
                                  Jak juz wszyscy zaangazowani , wyciagna z "projektu" ile sie da, moze skonczyc sie, ze cala para pojdzie w gwizek....cokolwiek kazdy sobie wyobraza.
                                  Nie mam nic do dodania w tej sprawie, ale...
                                  pozwole sobie na skromne marzenie, by nie spelonilo sie zyczenie /zaproszenie/
                                  z poniedzialku wypowiedziane przez pana MO w RNS - Gdzie mialby sie udac prezydent zza wielkiej kaluzy, jak nie wygra wyborow.
                                  To byl zart, ale nie mozna tak strasznie czarnym humorem zaczynac z poniedzialku!
                                  Bo potem jest tylko gorzejsad

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 22.10.20, 10:40
                                    To Polska:
                                    cyt.
                                    "Adam Bodnar kończy kadencję. Następca jest jeden.

Zuzanna Rudzińska-Bluszcz jest jedynym kandydatem na urząd Rzecznik Praw Obywatelskich, zgłoszonym w wymaganym terminie.

Jako prawnik była koordynatorką ds. Strategicznych Postępowań Sądowych w Biurze RPO."
                                    ciach.
                                    wiadomosci.wp.pl/sejm-nie-wpuszczono-jej-na-galerie-kandydatka-na-rpo-o-kulisach-slynnego-zdjecia-6555351239744032a

To nie jest kandydatka pisiejwladzy, ale popiera ja duzo niezaleznych organizacji pozarzadowych
                                    cyt.
                                    " Czy PiS zignoruje głos 1050 organizacji społecznych?
                                    Tyle z nich popiera kandydaturę Zuzanny Rudzińskiej-Bluszcz na RPO.

Organizacje apelują do marszałek Sejmu o oddanie kandydatce głosu przed głosowaniem.
                                    Jeśli jutro przepadnie, kandydatka wystartuje ponownie.."
                                    ciach.
                                    oko.press/juz-1050-organizacji-popiera-rudzinska-bluszcz-na-rpo-jutro-glosowanie/

Wracam do realu , bo za duzo cisnie mi sie na usta, i znow powiem za duzosad
                                    Udanego dnia Ulubiency, "kiedys ta boa musi sie skonczyc".
                                    • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 23.10.20, 10:03
                                      cyt.
                                      "Trybunał Konstytucyjny wydał wyrok, w którym uznał, że aborcja ze względu na ciężkie wady lub nieuleczalną chorobę płodu jest niezgodna z konstytucją.

Tylko dwaj sędziowie złożyli do wyroku zdania odrębne.
                                      - Nikt nie broni życia własnego dziecka bardziej niż matka.
                                      Ona nie potrzebuje ingerencji państwa ani TK - uważa sędzia Piotr Pszczółkowski." ciach.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26426012,tk-niejednomyslny-w-sprawie-aborcji-zdania-odrebne-sedziow.html#s=BoxMMt2

Skazywanie prawnie - "w imie boga", kobiet na rodzenie dzieci uposledzonych, chorych jest najwyzsza forma cynizmu.

cyt.
                                      ""Bóg Wam zapłać za te szlachetne działania!" - dziękował metropolita krakowski."
                                      cich.
                                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26426054,abp-jedraszewski-o-wyroku-tk-trudno-wyobrazic-sobie-wspanialsza.html#s=BoxMMtImg2

Czy ktorykolwiek z tych "swietych" opiekowal sie osobiscie kims obloznie chorym, nie - gloszac kazanie i moralizatorskie odezwy - tylko fizycznie i psychicznie.
                                      Nie "zdalnie"/ symbolicznym datkiem na tace /, tylko ....24h/24h, dzien w dzien, rok za rokiem, cale zycie...?
                                      Tym ludziom , ktorzy glosowali "za" - brak empatii; tu Ziemia,
                                      to nie bog musi placic rachunki, tylko obciazeni niewyobrazalnym trudem zwykli ludzie.
                                      Ktorych zaden bog nie ochronil przed obludnymi politykami i cwanymi klerykami .

Prezio osiagnal cel.
                                      Zemscil sie na wszystkich.
                                      Spelnil swoje marzenie o byciu "zbawca narodu".
                                      Historia go osadzi.

To wszystko.
                                      Bo z nim moze wygrac tylko ktos tylko jeszcze bardziej perfidny, ale nikt przyzwoity nie znizy sie do tego poziomu.

Wisława Szymborska cyt.
                                      "Człowiek, który nie poczuł smaku swoich łez – nie jest prawdziwym człowiekiem."

Wystarczy. Milczenie jest zlotem?

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 23.10.20, 10:09
                                        To wszystko juz bylo.
                                        weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,23176816,dwadziescia-trzy-lata-piekla-kobiet-oto-czym-skonczyl-sie.html#s=BoxMMtImg1
                                        • pudlica1 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 23.10.20, 20:52
                                          Dlaczego nie wyjechałam z tego kraju ???
                                          • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 24.10.20, 10:21
                                            I ja nie wyobrazalam sobie, ze tak moze byc.
                                            To dramat zwyklych ludzi, ale i"wielka" polityka.
                                            Bo to co sie u nas dzieje, to /dotychczas/ najbardziej niewyobrazalny i jaskrawy przejaw anty demokracji, ale i element wiekszej swiatowej gry / w ktorej glownym graczom chodzi o osiagniecie ich konkretnego celu /. To gra, w ktorej wybranym uczestnikom zaoferowano wygrana, za sam udzial. Wystarczy postepowac wg okreslonego scenariusza i pilnowac kalendrza / ktory zostal narzucony przez inicjatorow i koordynatorow/.
                                            Zyjemy w tak " ciekawym" czasie, ze pokolenia po nas nie beda nawet potrafily tego ogarnac wskutek natloku wydarzen. Waznych.
                                            Ale to nie nadmiar informacji i zdarzen jest problemem, problemem jest sam destrukcyjny plan.
                                            I na tym koncze komentarze/ wiem juz sie tyle razy z tym deklarowalam, ale teraz chyba powinnam przerzucic sie na kontem'placje, kursy dla "skazanych na izolacje", z racji wieku, czyz to nie dyskryminacja? /
                                            Ale, zeby czyms urozmaicic prasowke, wrzuce w porannym przegladzie cos o prozie zycia czyli....pieniadzach, bo "zakonnikoddworek" coraz smielej wciska inflacje.
                                            Najpierw byly :"monety kolekcjonerskie" dla "wybrancow" /chcacych ulokowac nadmiar kapitalusmile/, teraz zaczyna sie obrot szajsmetalem z tym samym nominalem/ dla masowego "plebsu" czyli mnie/.
                                            cyt.
                                            ... " Nowe monety - od dziesięciu groszy do złotówki - mogą nie działać we wszystkich parkometrach i automatach wrzutowych.
                                            Od kilku tygodni do obiegu, na początku głównie na południu Polski, trafiają zmienione dziesięcio-, dwudziesto-, pięćdziesięciogroszówki i złotówki.
                                            ....
                                            Te monety mechanicznie są identyczne, ale charakterystyka metalu jest zupełnie inna - tłumaczy Janusz Zawadzki, prezes firmy MBS Computergraphik największego polskiego producenta."
                                            ciach.
                                            Czytaj więcej na biznes.interia.pl/finanse/news-nowy-bilon-na-rynku-moze-byc-problem-przy-platnosciach-w-par,nId,4804284#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

To na zakonczenie sprobuje wkleic "historyczna fotke" w prymitywnym skrocie obrazujaca, jak zmienia sie gotowka / do analizy historykom zmiany wartosci pieniadza i jego sily nabywczejsad(( w zaleznosci ....od biezacej polityki.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 24.10.20, 10:55
                                              To bedzie ciut duze, by bylo wyrazniej widac wielkosc, material i nominal / fotografem nie ejstem ani numizmatykiem tylko ad hoc komentatorem, z nieuporzadkowanymi wolnymi skojarzeniami /
                                              http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/DrDXUk18P40skOqaRX.jpg

A to po prostu musialam wkleic / skoro juz wszystko widacsmile /; miejsce gdzie zrobiono to zdjecie chyba nie jest najistotniejsze, tylko to co na nim widac - bo ten "owoc zakazany" zawsze byl naturalnie interesujacy dla ludzi, choc "moralizatorska wladza " uzurpuje sobie prawo do zarzadania dystrybucja nim....i sterowania popedami doroslych ludzi metoda" kija i marchewki", i oczywiscie reglamentacja - dotyczy mas, nie wszystkich.
                                              Niezaleznie, w ktorym kraju - tam gdzie ma wladze totalna.

Autor: Chris Niedenthal ZSRR, Moskwa, Arbat, 1989 r.
                                              http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/RVaEu6bLzbFEBS2RHX.jpg

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 25.10.20, 10:53

Zacytuje uslyszany prognostyk:

"Jak bedzie? Tak samo. Tylko bardziej. "

A tu zamiast prasowki, cos do uwaznego posluchania:

"Raport O Stanie Swiata "- autor Dariusz Rosiak.
                                                04. kwietnia 2020 r.
                                                raportostanieswiata.pl/2020/04/04/raport-o-stanie-swiata-4-kwietnia-2020/

/ To nic, ze to pozornie " stary" odcinek - /akurat wczoraj trafilam na niego /
                                                bo fragment rozmowy z tlumaczka p. Katarzyna Tubylewicz ze Szwecji.... dotyczy ich metody postepowania / w walce z cV/

A tu owczesna publiczna PR MM "wersja na kraj" :
                                                Radio Lublin
                                                06. czerwca 2020 r.
                                                radio.lublin.pl/2020/06/mateusz-morawiecki-odnieslismy-ogromny-sukces-w-walce-z-koronawirusem/cyt.
                                                .....
                                                " – Prawda jest taka, że odnieśliśmy ogromny sukces w walce z koronawirusem;

sukces, który jest dostrzegany przez wszystkich na całym świecie – powiedział w czwartek w Sejmie premier Mateusz Morawiecki.

Zwracając się do opozycji premier zaznaczył, że jeśli chodzi o walkę z koronawirusem, przytaczali oni model szwedzki.
                                                – Przeczytajcie sobie wczorajszą wypowiedź głównego epidemiologa Szwecji,
                                                jak przyznaje się do błędu, przyznaje się do winy.
                                                Mówi: dzisiaj już wiem, że nasze działania powinny być szybsze.
                                                Były spóźnione i przez to umarło w Szwecji za wiele osób
                                                – mówił premier."
                                                ....
                                                " – I to, że nie doszło u nas do żadnej takiej tragedii,
                                                to, że u nas nie zabrakło respiratorów,
                                                nie zabrakło łóżek, mieliśmy ich zawsze nadmiar,
                                                to jest skuteczna polityka rządu Zjednoczonej Prawicy.

To jest skuteczna polityka ministra zdrowia Zjednoczonej Prawicy pana Łukasza Szumowskiego.
                                                I za to powinniśmy być wszyscy również jemu wdzięczni – powiedział premier."
                                                ...
                                                " Premier Mateusz Morawiecki zwrócił się do Sejmu z wnioskiem o wyrażenie przez Sejm wotum zaufania dla jego rządu." ...

RL / PAP / opr. ToMa "
                                                ciach.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 25.10.20, 10:55
                                                  Upss, przepraszam _ tu prawidlowo wklejony link do w/w

radio.lublin.pl/2020/06/mateusz-morawiecki-odnieslismy-ogromny-sukces-w-walce-z-koronawirusem/
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 25.10.20, 10:59
                                                    To zeby zakonczyc weswelszym akordem:
                                                    cyt.
                                                    " – Dziś do wszystkich ośmiu krajów dzielących Bałtyk z Rzeczpospolitą wysłaliśmy pisma z ofertą odkupienia ich udziałów w tym polskim morzu.
                                                    Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem jeszcze w tym roku Bałtyk wróci do Polski – oświadczył Mateusz Morawiecki na specjalnej konferenci prasowej na Helu."
                                                    ciach.
                                                    aszdziennik.pl/124439,polska-chce-odkupic-baltyk-od-szwecji-niemiec-i-krajow-baltyckich

A co? ! Nie stac nas?
                                                    Tez chcemy miec swoj Balatonsmile

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 25.10.20, 11:07
                                                    ... Przepraszam, ze wklejam takie starocie / z 15.pazdziernika 2018/ ale.... szukanie czegos w wyszukiwarce na GW wymaga przekopania sie przez kilkanascie stron "pochwalnych".
                                                    I dlatego szukam niezaleznego wsparcia.....bo to walka z wiatrakami
                                                    / chociaz juz ~orientuje sie gdzie znalezc expresowykurs dla "dorabiajacych przez promowanie "....sic!/
                                                    Nie wiem tylko czy nie trzeba tam przejsc "weryfikacji" po linii jedynie slusznej p." no i czy wiek mnie znow nie zdyskwalifikuje?sad(
    • wodnik33 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 25.10.20, 21:15
      Co się stało z naszym Krajem! Jestem zdruzgotany.
      • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 26.10.20, 20:01
        next.gazeta.pl/next/7,151003,26438828,mamy-dane-z-anten-polskiego-radia-90-godzin-dla-kosciola-katolickiego.html#s=BoxOpImg4
        cyt.
        "Politycy w Polskim Radiu"
        ...
        " Dane, które redakcja Gazeta.pl otrzymała od Biura Programowego Polskiego Radia, obejmują okres
        od stycznia do 30 września 2020 r...
        .....
        W tym okresie wypowiedzi prezydenta Andrzeja Dudy były emitowane łącznie przez -120 godzin i 23 minuty. Wypowiedzi urzędników prezydenckiej kancelarii - przez kolejnych 41 godzin i 57 minut.

Przedstawiciele rządu (w tym także m.in. ministrowie, rzecznik i pracownicy KPRM) -
        gościli na antenach Polskiego Radia przez - 456 godzin i 53 minuty. Politycy Prawa i Sprawiedliwości wypowiadali się łącznie przez 237 godzin i 56 minut
        , Porozumienia - 24 godziny i 31 minut,
        a Solidarnej Polski - 22 godziny i 26 minut.
        ...
        Dla porównania,
        wypowiedzi polityków Platformy Obywatelskiej emitowano przez - 75 godzin i 54 minuty,
        Nowoczesnej - 9 godzin i 52 minuty,
        Inicjatywy Polskiej - 4 godziny i 39 minut,
        a Zielonych - nieco ponad 8 minut.
        Parlamentarzyści klubu Koalicji Obywatelskiej wypowiadali się przez -16 godzin i 43 minuty.

Wypowiedzi polityków PSL-u emitowano przez - 39 godzin i 28 minut,
        koła senatorskiego PSL-Koalicja Polska - 2 godziny i 46 minut,
        polityków Kukiz'15 - 10 godzin i 41 minut,
        SLD - 38 godzin i 49 minut,
        Wiosny - 22 godziny i 55 minut,
        a Lewicy Razem - 4 godziny i 39 minut.
        Wypowiedzi polityków parlamentarnego klubu Lewicy zajęły 9 godzin i 33 minuty.

Konfederacja gościła na antenach PR przez - 4 godziny i 19 minut,
        jej koło poselskie przez - 4 godziny i 10 minut.
        Parta KORWiN - 3 godziny i 14 minut.

Blisko - 90 godzin poświęcono na emisję wypowiedzi przedstawicieli kościoła rzymskokatolickiego.
        Dla porównania,
        drugi w kolejności jest kościół chrześcijan baptystów - 3 godziny i 44 minuty.

Wśród urzędów i instytucji zdecydowany prym wiodą
        przedstawiciele Instytutu Pamięci Narodowej - 37 godzin i 17 minut,
        druga jest policja (niemal 14 godzin),
        a trzecią lokatę zajmują samorządowcy (13 godzin i 26 minut).

Z grona organizacji charytatywnych w Polskim Radiu pojawiał się m.in.
        Caritas, który zajął - -1 godzinę i 26 minut czasu antenowego.
        Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy mogła liczyć przez 9 ostatnich miesięcy na - 5 minut.

Wypowiedzi
        Rzecznika Praw Pacjenta Bartłomieja Chmielowca emitowano przez - 6 sekund,
        Rzecznika Praw Dziecka Mikołaja Pawlaka - 2 godziny i 18 minut,
        a
        Rzecznika Praw Obywatelskiej Adama Bodnara - 3 minuty i 11 sekund..."
        ciach.

Czy mając taki przekaz z "publicznego" radia można się dziwic, na którą partie glosuja ci, dla których radio jest głownym towarzyszem dnia ?sad((
        To nie wina oglupionych ludzi, których stac tylko na bezplatne media, to wina systemu, faworyzujacego partie rzadząca .
        • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 26.10.20, 21:12
          min.Ziobro "zmobilizowal! podleglych mu prokuratorow" do zawlaczania protestu Kobiet, bojowkiONRowcow i jakas Straz Chrystusowa/ to kolejna formacja "militarna" ?/ skrzykneli sie spacyfikowac aktywistow wkraczajacych do kosciola. Policja juz nie musi sie bezposrednio angazowac , teraz jest " czynnie wyreczana "frakcja karczychow K., i moze spokojnie nazorowac. Widac bylo na filmie.....
          Na szczescie sa odwazne kobiety i zwykli ludzie, sa i odwazni ksieża np. prof. Alfred Wierzbicki - dziekuje za to co powiedzial dzis w Kropce nad i" u M.Olejnik. Niestety jeszcze nie mozna wkleic linkusad
          www.dziennikwschodni.pl/galeria.html?gal=999686481&art=1000277015&p=2
          To gorycz i bezradnosc kobiet tak krzyczy. To glos sprzeciwu wobec instrumentalnego traktowania kobiety przez prawo.
          Nic o Was, bez Was.
          Dziękuje.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 27.10.20, 07:29
            To co dzieje sie w PL, to nie przypadek, wypadek, blad.
            To skutek dzialan skrajnie nieodpowiedzialnego rzadu pis pod wodza JK, dbajacego tylko o zawlaszczenie tego panstwa w100% na wieki, wiekow , amen.
            Obywateli traktujacych jak bezwolnych poddanych.
            A Obywatele maja prawo do niezaleznosci, i uszanowania ich wolnosci i prawa do samodzielnej decyzji o sobie. Bez narzucania im rzadowego " swiatopogladu".

cyt.
            "List w obronie ks. prof.Alfreda Wierzbickiego,

Ks. prof. Alfred Wierzbicki jest członkiem Klubu „Tygodnika Powszechnego” w Lublinie od początku jego powstania.
            Jest kapłanem, który daje nadzieję, że Kościół katolicki stanie się kiedyś Kościołem ewangelicznej miłości bliźniego.

Stawanie w obronie dyskryminowanego człowieka jest powinnością wszystkich, którym idea wspólnoty człowieczeństwa jest bliska.
            Jesteśmy jedną rodziną człowieczą, bez dzielenia na lepszych i gorszych.
            Jeśli rzuca się oskarżenia i pomówienia na księdza, który staje w obronie człowieka pokrzywdzonego, nie bacząc na jego postawę i przekonania i przez to sam staje się osobą prześladowaną, nie możemy pozostać obojętni.
            Stąd w gronie członków i sympatyków Klubu „Tygodnika Powszechnego” w Lublinie, przyjaciół Księdza Alfreda, powstała idea napisania listu otwartego w jego obronie. Oto treść naszego listu:

List w obronie ks. prof. Alfreda Wierzbickiego

Kampania oszczerstw i nienawiści wymierzona przeciwko Księdzu Profesorowi Alfredowi Wierzbickiemu przybiera formę, która wzbudza w nas, niżej podpisanych, głęboki niepokój i wewnętrzny sprzeciw.
            Ksiądz Profesor podpisał poręczenie za osobę, której działań i poglądów nie podziela ani nie popiera, co wyraził bardzo jednoznacznie.
            Jego decyzja motywowana była przekonaniem o niewspółmierności zastosowanej kary względem przewinienia oraz –a to podkreślić trzeba szczególnie –autentyczną miłością bliźniego.
            Jesteśmy zaszokowani i oburzeni głosami wzywającymi dziś do represji względem Księdza Profesora, ignorującymi nie tylko właściwy sens jego decyzji, ale również –co nie mniej ważne –jego prawo jako filozofa i etyka do niezależnych interpretacji rzeczywistości społecznej i moralnej.
            Wolność takich interpretacji, wolność ich przedstawiania w debacie publicznej jest konieczna dla funkcjonowania Uniwersytetu, a także demokratycznego społeczeństwa w ogóle.
            Zwracamy się do wszystkich oskarżycieli Księdza Profesora, by oddzielili porządek jego własnych czynów i przekonań od czynów i przekonań osoby obdarzonej jego miłosierdziem.
            Jesteśmy chrześcijanami.
            Nie ma chrześcijaństwa bez miłosierdzia.
            I nie ma chrześcijaństwa tam, gdzie panuje nienawiść.
            Bóg „zlecił nam posługę jednania” (2 Kor 5, 18) i w tej właśnie perspektywie należy, w naszym przekonaniu, widzieć i interpretować decyzję Księdza Profesora.
            Jego głos zawsze służył i służy jednaniu zwaśnionych, a często po prostu wrogich sobie światów, ukazuje możliwość ich współdziałania w służbie człowiekowi, afirmowanemu w jego osobowej godności."
            ciach.
            www.klubtygodnika.pl/list-w-obronie-ks-prof-alfreda-wierzbickiego/

A ponizej wypowiedz ks. Alfreda Wierzbickiego na temat aktulanych wydarzen w kraju .

tvn24.pl/polska/trybunal-konstytucyjny-wydal-wyrok-w-sprawie-aborcji-co-ksiadz-profesor-alfred-wierzbicki-powiedzialby-prezesowi-pis-i-premierowi-4732177
            • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 27.10.20, 08:10
              Prezio sie wyraznie "zadryblowal" w tym swoim dazeniu do wladzy absolutnej.
              cyt.
              " Sędzia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej i były prezes Trybunału Konstytucyjnego profesor Marek Safjan stwierdził, że jest wstrząśnięty sytuacją,
              ponieważ – jak ocenił – doskonale rozumie ogromne oburzenie dużej części społeczeństwa.

– Mamy do czynienia z przekroczeniem przez prawo granic, które powinny być zachowywane.

Prawo nigdy nie powinno wkraczać w sytuacje, w których decyzja musi być pozostawiona autonomii, woli każdego człowieka – powiedział w rozmowie z Michałem Traczem."
              ciach.

tvn24.pl/polska/protesty-po-orzeczeniu-tk-ws-aborcji-prof-marek-safjan-komentuje-4732800
              • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 27.10.20, 15:40
                cyt.
                ...." Rada Unii Europejskiej planowała uchwalić wspólne stanowisko w sprawie Sztucznej Inteligencji.

Do ustanowienia dokumentu potrzeba było jednogłośnego poparcia wszystkich krajów członkowskich.
                Niestety nie do uchwalenia nie doszło. Jeden kraj się wyłamał.
                Była nim Polska.

Czym jest równe traktowanie przez algorytmy?
                Dokument, o którym mowa opowiadał się za równością płciową w kontekście algorytmów (tzw. "gender equality"). "
                ......
                " Andrzej Sadoś, ambasador Rzeczypospolitej Polski przy Unii Europejskiej miał obiekcje co do słowa "gender".
                To jego głos sprzeciwu zaważył o tym, że dokument Unii Europejskiej nie zostanie wprowadzony do Karty praw podstawowych."
                ciach.

www.dobreprogramy.pl/Polska-zablokowala-dokument-UE-o-Sztucznej-Inteligencji.-Powod-Gender,News,111654.html

Po prostu brak slow.... sad

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 27.10.20, 19:42
                  cyt.
                  " Jarosław Kaczyński wydał oświadczenie ws. wyroku Trybunału Konstytucyjnego dotyczącego prawa aborcyjnego.
                  Nawołuje do obrony kościołów. - Tylko wtedy można tę wypowiedzianą wojnę wygrać - powiedział."
                  ciach.
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/14,166794,26442666.html#s=BoxMMt1

czyzby chcial skorzystac z uslug kiboli wczesniej niz 11.11, a ludzi 70+ zwolni z przymusowej izolacji? Czy ktos moglby domalawac temu oderwanemu od realiow zycia wiecznemu partyjnemu kacykowi domalowac czarne okulary / bo w tvp juz na pewno bedzie na wieki/.
                  Chce podstepem wymusic na opozycji zgode na zmiane ustawy zasadniczej ? By przeforsowac kolejna preambule koscielna? chyba tym razem nie docenil determinacji spoleczenstwa, nie wystarcza PR zaklecia.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 27.10.20, 20:12
                    cyt.
                    "Białoruś. Łukaszenka: "Musimy temu położyć kres""

wiadomosci.wp.pl/bialorus-aleksander-lukaszenka-o-wojnie-terrorystycznej-6569198376606496acyt.
                    "Jarosław Kaczyński: Demonstracje będą kosztowały życie wielu ludzi. Państwo ma prawo, ale też obowiązek przeciwstawiania się takim wydarzeniom ".

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26445896,jaroslaw-kaczynski.html#s=BoxMMt2
                    • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 27.10.20, 20:13
                      wiadomosci.wp.pl/bialorus-aleksander-lukaszenka-o-wojnie-terrorystycznej-6569198376606496a
                      • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 28.10.20, 06:34
                        Czy to juz? Cenzura sie wlaczyla?
                        http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/tYNbNqCVJhmu9RBGJA.jpg

PS. strony Radia Nowy Świat u mnie nie widacsad
                        ale moge slychac z innego zrodla. A wczoraj RNS jeszcze bylo i hulalo na pelny regulator.
                        • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 28.10.20, 07:13
                          Wiadomosc dotarla / mimo niemoznosci wyslania poczy do adresata sad/ Uzbrajam sie w cierpliwosc.
                          • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 28.10.20, 10:08
                            Poki slychac, to wszystko gra.
                            To c.d. przeglad prasowki:
                            cyt.
                            " Sejmowa straż marszałkowska dostała właśnie emerytury mundurowe takie jak policja"
                            Leszek Kostrzewski
                            27 października 2020 | 16:12
                            wyborcza.pl/7,155287,26445030,ochraniajaca-prezesa-kaczynskiego-staz-marszalkowska-dostala.html#s=BoxWyboLink...
                            cyt.
                            Zdaniem niektórych pracowników Kancelarii Sejmu niektóre emerytury w straży mogą ponaddwukrotnie przewyższać średnie świadczenie w policji, które wynosi 3,9 tys. zł i stanowi punkt odniesienia dla pozostałych formacji.

" – Strażnicy, którzy przepracowali w Kancelarii Sejmu 25 lat, a niektóry z nich tylko podnosili i opuszczali szlaban na wjeździe, dostają emerytury, o których tylko pomarzyć mogą sekretarze komisji sejmowych albo pracownicy obsługi posiedzeń Sejmu, którzy muszą pracować do późnych godzin nocnych – mówi jeden z urzędników, prosząc o zachowanie anonimowości."
                            ciach.
                            www.rp.pl/Polityka/310119950-Tajne-emerytury-Strazy-Marszalkowskiej.html

Czy to nie policzek dla "zwyklej" policji?
                            Prezia chroni nakazem prawa - tyle panstwowych sluzb, ze az dziw ,ze nikt nie zapyta - Czyim kosztem?

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 29.10.20, 10:25
                              Tym razem bedzie sam cytat, bez podania linku / jest na 1 stronie u kazdego/
                              cyt. " Nie jest w naszym interesie, żeby dochodziło do protestów w czasie epidemii - podkreślił Jacek Sasin."
                              Komentarzuncertain a powinien byc memsad mlodzi zdolni do dziela!/
                              Prezio :"Idz ty! Powiedz, ze sie ich nie boje"
                              • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 29.10.20, 11:05
                                To celne spostrzezenie:
                                cyt.
                                " Zdaniem politolożki dr hab. Renaty Mieńkowskiej-Norkiene
                                polski rząd doskonale wiedział, jak kobiety zareagują na orzeczenie
                                Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji.
                                Jej zdaniem to
                                "bardzo dobry pretekst, żeby na protestujących zrzucać winę za rozwój pandemii"."
                                ciach.
                                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26455732,politolozka-o-protestach-kobiet-wladza-doskonale-wiedziala.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLink...

A posadzenie na stolku min.szkolnictwa "cool'owego eksperta , to po co bylo?
                                To byla swiadoma pisia taktyka. / takie dokrecania sruby /
                                cyt.
                                " - Uczelnie gdańska i wrocławska, które dały wczoraj swoim studentom godziny dziekańskie na Strajk Kobiet,
                                mogą pożegnać się ze środkami na badania - zasugerował minister Przemysław Czarnek.
                                A ZNP jest odpowiedzialny za przyszły wzrost zakażeń koronawirusem - dodał."
                                ciach.
                                wyborcza.pl/7,75398,26455607,po-demonstracjach-czarnek-straszy-uczelnie-moga-sie-pozegnac.html?disableRedirects=true

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 31.10.20, 06:19
                                  Cyt.
                                  ......" W ramach trwających od ponad tygodnia protestów w piątkowe popołudnie odbyły się kolejne demonstracje w całej Polsce - zarówno w dużych, jak i w mniejszych miastach.
                                  Przez stolicę przeszedł "Masz na Warszawę".
                                  ciach.
                                  www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/aborcja-strajk-kobiet-w-warszawie-ustawa-prezydenta-podsumowanie-dnia/9xtll49,79cfc278

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26464335,ok-100-tys-osob-na-marszu-w-stolicy-doszlo-do-atakow-na-protestujacych.html#s=BoxMMt1
                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 31.10.20, 10:52
                                    W Polsce, ścisły zwiazek "panstwowej" szkoły z kosciolem jest jednoznaczny.
                                    A od ok.1990 r. ustawowo "obowiazkowy" , mimo pozorow "dobrowolnosci"- bo im mniejsza miejscowosc, tym "wybor"/ rezygnacja, wypisanie z lekcjii religii / trudniejszy, bo dotyka wlasnie delikatnej materii rodzic-dziecko /i wywoluje presje lub ostracyzm środowiska /
                                    Oczywiscie zwolennicy takiego rozwiazania moga twierdzic " wiedzialy galy co braly"/posylajac tam dziecko/ , ale...... zwracam uwage, ze nikt nie jest pewien: stawiajac pierwszy krok - dokad zajdzie, wiec przypominam .. to szkola - publiczna, a nie zakon KK.
                                    Powinna poszerzac horyzonty, a nie je ograniczac czy zawezac.
                                    cyt.
                                    ...." Dyrektor katolickiego ogólniaka w Lublinie wystosował list do rodziców uczniów swojej szkoły odnośnie do protestów ws. aborcji.
                                    Ksiądz Grzegorz Strug, dyrektor Liceum Ogólnokształcącego im. św. Stanisława Kostki, ostrzega ich, że za udział w manifestacjach mogą grozić im poważne konsekwencje, w tym skreślenie z listy uczniów. "...
                                    ciach.
                                    lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,26460024,dyrektor-liceum-z-lublina-ostrzega-uczniow-przed-angazowaniem.html#s=BoxLoLuImg3...
                                    A tu reakcja :
                                    cyt.
                                    ...." Absolwenci XXI LO im. św. Stanisława Kostki w Lublinie stanęli w obronie uczniów, którym dyrektor szkoły zagroził wyrzuceniem za angażowanie się w strajk kobiet.
                                    Pod listem podpisało się kilkadziesiąt osób.

- Przypominamy, że wolność poglądów jest bezsprzecznie i bez wątpienia gwarantowana przez Konstytucję, a prawo do ich publicznego wyrażania, w tym w drodze protestów, jest jedną z naczelnych wartości współczesnej cywilizacji i demokratycznego państwa prawa - czytamy w liście.

- Wzywamy księdza dyrektora do respektowania wolności światopoglądu swoich uczniów - apelują absolwenci XXI LO im. św. Stanisława Kostki w Lublinie
                                    To reakcja na zastraszanie uczniów liceum, którym grozi wyrzucenie ze szkoły za udział w strajku kobiet

- Szkoła ma za zadanie wykształcić samodzielnie myślących i odważnych, mądrych ludzi, którzy nie będą ślepo podążali zadaną im ścieżką, ale będę potrafili analizować fakty, dane naukowe i przykładając do tego zdobytą w szkole wiedzę wyciągać wnioski - podnoszą autorzy "...
                                    ciach.

www.onet.pl/?utm_source=wiadomosci.onet.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=d95435b0-aff6-4d76-ba97-82459d25fd08&sid=b177a2c9-166f-4113-9b28-185bbe554807&utm_v=2
                                    • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 31.10.20, 15:39
                                      Zaczynam watpic ...."Czy leci z nami pilot?"
                                      PR zachowuje sie jakby czekal na zewnetrzne dyspozycje, i a to nagle postanawia ,ze rozstawiac bedzie szpitale polowe/ rozumiem ten dla m .stolecznego i woj., chociaz nie rozumiem po co ten popis, ze trzeba zbudowcac na stadionie /wiem, wiem, bo ten jest "narodowy" , ale ~ gotowy szpital byl do zaadaptowania tvn24.pl/tvnwarszawa/ursynow/warszawa-miasto-nie-wykorzysta-jeszcze-szpitala-poludniowego-czeka-na-pozwolenia-4725875

Za to decyzja o "zamknieciu cmentarzy" wymagala tak dlugiego i glebokiego namyslu, ze zostawiono ja na za 5 "12"sad(
                                      I wreszcie wczoraj ogloszono. Na 3 dni.
                                      Na swiete oburzenie przycmentarnych handlarzy, postanowiono odgornie: "odkupic te okolicznosciowe chryzantemy", / moze bedzie zbiorka na kompost? /
                                      cyt.
                                      ""Terenowe oddziały ARiMR i KOWR odkupią od producentów i sprzedawców kwiaty i rośliny, które byłyby sprzedawane w tych dniach przed cmentarzami.
                                      Z funduszu Covid zrefundujemy też koszty samorządów, które prowadzą podobną akcję" - przekazał w sobotę (31 października) premier Mateusz Morawiecki w mediach społecznościowych."

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/polska/news-cmentarze-zamkniete-premier-zapowiada-pomoc-handlowcom,nId,4827136#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

To moze i zgromadzone inne zapasy np. jedzenia te liczne rzadowe "agencje" i "fundusze" odkupia?
                                      Moze po prostu rzad powinien oglosic : powszechny skup, tego co komus zostalo, nie sprzedalo sie, zalbo zmarnowalo sie, albo zalega?
                                      Skoro nie ma prawa do odszkodowania za straty niezawinione, to moze kompensata za "gotowosc" do pracy?
                                      Dlaczego wybiorczo wspiera sie branze, a nie wszystkich?
                                      Za to WOT w pelnej mobilizacji.
                                      cyt.
                                      " W związku z postępującą epidemią koronawirusa trwa mobilizacja Wojsk Obrony Terytorialnej.
                                      W najbliższym czasie zaangażowanie wojska ma zostać zwiększone do ponad 20 tys. żołnierzy.
                                      "Dowództwo uruchamia dotychczas nieaktywowane zasoby" - poinformował rzecznik WOT płk Marek Pietrzak.
                                      Przekazał też, że będą odbywać się szkolenia "na szeroką skalę". " ciach.

Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/polska/news-operacja-trwala-odpornosc-wielka-mobilizacja-wot,nId,4825132#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Czy to nie dodatkowy czynnik ryzyka? Taka powszechna migracja "modziezowek" w mundurach?
                                      Czy to taka rzadowa "samoobrona" - przed niegrzecznymi?/ strajkujacymi /
                                      Perswazja przez zastraszenie?

No coz, czarno to widze, ale... cywilizowane rozwiazanie jest.
                                      Tylko , ze to "naczelnik" dysponuje argumentami sily, i poki nikt z otoczenia mu nie wytlumaczy , ze czasy sie zmieniaja, i pora na akceptacje prawa do argumentow innych ludzi, to beda roznorakie "ugodowe" proby wywiniecia z klinczu, do jakiego doprowadzil TK.
                                      Prezio zapiera sie przed rzeczywistoscia, i nie moze pogodzic sie z tym, ze tylko jego kot nie jest winien sad
                                      to moze poslucha piosenki Jana Kaczmarka :

www.youtube.com/watch?v=QAZpf6aWGp0

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 01.11.20, 12:49
                                        Serwer GW robi sie przeciazonysad i chyba grozi mu zewnetrzne zablokowaniesad

Ale poki dziala skorzystam i podziele sie okolicznosciowa prasowka:
                                        cyt.
                                        " W naszym kraju znajduje się 1145 dekanatów, 10204 parafii, 30820 księży, 2860 alumnów diecezjalnych, 20610 sióstr zakonnych. Do tego Kościoła przynależy 94,9 proc. ogółu mieszkańców Polski, 3238 ludzi przypada na parafię, a 1072 na księdza." ciach.
                                        natemat.pl/146105,ta-mapa-robi-furore-w-sieci-ile-w-niej-prawdy

A tu ilu mamy w PL lekarzy:
                                        cyt.
                                        "Według Naczelnej Rady Lekarskiej, w Polsce na 1000 mieszkańców przypada 2,3 lekarza. W opinii Ministerstwa Zdrowia ów wskaźnik jest wyraźnie lepszy i wynosi 3,5."
                                        ciach.
                                        www.pulshr.pl/rynek-zdrowia/ilu-lekarzy-jest-w-polsce,53111.html

Dane sa ostatnich lat, aktualne raczej niewiele sie roznia.

Ktos powiedzial "tylko 27" ksiezy sie podpsialo pod "listem", a jest ponad 10 tys. kosciolow, ale...
                                        wszystko co sie teraz dzieje to tez kwestia interpretacji:
                                        tak hierarchiczna instytucja jaka jest KK w PL ma az tylu odwaznych, ktorzy rozumieja dokad prowadzi naduzywanie wladzy....
                                        cyt.
                                        " Dziś powstał list duchownych, którzy sprzeciwiają się m.in. używaniu religii do celów politycznych, nierównemu traktowaniu kobiet i mężczyzn, dyskryminacji i ksenofobii. Publikujemy go w całości.

5 x NIE / 5 x TAK. Apel zwykłych księży
                                        Jesteśmy na progu nowego czasu!

Piszemy ten list jako księża na co dzień pracujący wśród zwykłych ludzi, starszych i dzieci, studentów, naukowców, twórców, lekarzy, chorych… Nie tworzymy żadnej formalnej struktury.

Chcemy wyrazić nasze stanowisko w kilku sprawach, które budzą gniew i bunt Was, protestujących.

My też mówimy NIE wobec nadużyć polityków i grzechów Kościoła – naszych grzechów.

W imię EWANGELII powinniśmy niezwłocznie:

– skończyć z używaniem religii do celów politycznych i porzucić przekonanie, że rozstrzygnięcia prawne mogą przynieść trwałą zmianę wrażliwości sumień, czego my pragniemy, głosząc Ewangelię,

– przeciwstawić się radykalnie nierównemu traktowaniu kobiet i mężczyzn,

– zaprzestać wspierania sił szowinistycznych i ksenofobicznych zaprzeczających uniwersalizmowi chrześcijaństwa,

– nie dopuszczać do dyskryminowania kogokolwiek z powodu orientacji czy rasy, co ostatnio pojawiało się w wypowiedziach przedstawicieli Kościoła,

– zatrzymać dewastację naszej planety, dopóki jest jeszcze szansa na ocalenie jej dla następnych pokoleń.

Jesteśmy przekonani, że Kościół powinien przede wszystkim realizować pozytywne cele wyznaczone przez JEZUSA.

Mówimy TAK dla ważnych wyzwań naszego czasu, takich jak:

– solidarna opieka nad słabszymi, niepełnosprawnymi, samotnymi – szczególnie ważna w czasie pandemii,

– szczera i realna otwartość na myślących inaczej i dialog z nimi, w miejsce często spotykanej postawy oskarżeń wrogów Kościoła i mentalności oblężonej twierdzy,

– obrona zagrożonych prześladowaniami – szczególnie uchodźców i emigrantów,

– jednoznaczne rozliczenie się z trudną przeszłością duchownych, którzy skrzywdzili powierzone im dzieci i młodzież,

– tworzenie przestrzeni zaufania i nadziei dla zagubionych i poszukujących, co istotne w czasach niepewności i przełomów.

Polska rewolucja solidarności, kilka dekad temu, miała swoją kulminację nie na ulicach płynących krwią, ale przy stole dialogu.
                                        Właśnie siła dialogu, a nie brutalna walka zdecydowała o najważniejszych przemianach społecznych Europy w minionym stuleciu.
                                        Teraz też chcemy wspólnie tworzyć nową jakość życia społecznego bez przemocy i agresji.
                                        Zapraszamy do dialogu i osobistej, otwartej rozmowy. W trudnych czasach kryzysu możemy razem odbudować naszą wspólnotę." ciach.
                                        Lista Podpsujacych sie 27 , w miedzyczasie powiekszyla sie:

wiez.com.pl/2020/10/29/my-tez-mowimy-nie-wobec-naduzyc-politykow-i-grzechow-kosciola-apel-ksiezy/

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 01.11.20, 19:23
                                          W zwiazku z tym co sie dzieje, natloku wrzutek za i przeciw, sugestii, ze czegos nie rozumiem, wypowiedz prawnika.
                                          Nieprzypadkowego i nierzadowego.
                                          Moze obiektywnego? Jego to nie dotyczy. Skoro wielu ludzi / mi.in.nizej podpisanych /tak samo intrepretuje zapisy, to cos w tym jest. Oni nie musza "tak samo" powtarzac, moga polemizowac.
                                          To, tak wazne, ze zaluje, ze nie moge wkleic caloscisad

" Cyt.
                                          ....
                                          " Profesor Wojciech Sadurski

Nie wzywajcie imienia konstytucji nadaremno
                                          1 listopada 2020 | 06:00

..."Prezeska Julia Przyłębska po wyroku TK ws. aborcji: Ustawa nadal dopuszcza możliwość przerywania ciąży (zdjęcie ilustracyjne)1 ZDJĘCIE

..
                                          "Prawica pyta:
                                          dlaczego atakujecie Kościół, zamiast polemizować z wyrokiem na płaszczyźnie prawa?
                                          Podejmuję to wyzwanie." ....
                                          - prof. Wojciech Sadurski

wyborcza.pl/7,75968,26464835,nie-wzywajcie-imienia-konstytucji-nadaremno.html#s=BoxWyboMT
                                          • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 03.11.20, 17:48
                                            cyt.
                                            ... " Wyrok TK ws. aborcji na razie nie zostanie opublikowany.
                                            Rząd chce przeczekać protesty.

Rząd na razie nie zamierza publikować wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji.

Nowa strategia Zjednoczonej Prawicy zakłada grę na czas."
                                            ciach.
                                            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,26475796,wyrok-tk-ws-aborcji-nie-zostanie.html#s=BoxOpMT

Mleko się rozlalo, zadne "przeczekanie" nie pomoze. To juz z gorki tej wladzy...po rowni pochylej. TK go pograzyl, a tak sprytnie to sobie wymyslil...
                                            Ale z uwagi na bezpieczenstwo sama radzilabym 2 tyg "przetwe techniczna" w SK.
                                            By przeczekac 11.11, ktore nalezy "obchodzic z daleka"./ przypominam rys. z ub.r. GW Andrzej Rysuje/

cyt.
                                            " Prezydium Sejmu na wniosek Prawa i Sprawiedliwości zdecydowało, że posiedzenie Sejmu planowane na środę zostało przełożone na 18-19 listopada - przekazała wicemarszałek Małgorzata Kidawa-Błońska (KO).
                                            Z informacji Onetu wynika, że w partii rządzącej nie ma większości dla uchwalenia prezydenckiego projektu ws. aborcji."
                                            ciach.
                                            www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/strajk-kobiet-sejm-przeklada-obrady-co-dalej-z-prawem-aborcyjnym/2pmf7sq,79cfc278

To, ze robi sie goraco, widac po reakcji....JK-M / znanego z "zaradnosci" finansowej i bez skrupulow czerpiacego z "naleznej" kasy, bez wzgledu jak bardzo "nia pogardza", vide parcie na bycie eurodeputowanym w UE/
                                            cyt.
                                            " Jak ustalił dziennikarz „Wprost” Marcin Dobski, po 90 tys. zł pensji z góry
                                            wypłacili sobie liderzy Konfederacji z partii KORWiN, gdy pojawiło się ryzyko, że majątek tego ugrupowania może przejąć państwo."
                                            ciach.
                                            cyt.
                                            "Janusz Korwin-Mikke odniósł się do sprawy za pośrednictwem Twittera.
                                            cyt " Ależ oczywiście!
                                            Natychmiast porobiliśmy z góry wszelkie możliwe zakupy i wypłaciliśmy pensje na tyle, na ile pozwalało prawo - do końca roku.
                                            Bylibyśmy idiotami, gdybyśmy tego nie zrobili.

Uwaga: to dotyczy tylko partii KORWiN, Konfederacja nie ma z tym nic wspólnego!”- napisał poseł. "
                                            ciach.

www.wprost.pl/kraj/10383134/korwin-mikke-odpowiada-na-tekst-wprost-bylibysmy-idiotami-gdybysmy-tego-nie-zrobili.html

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 07.11.20, 16:22
                                              W cierpliwym aczkolwiek przydlugim oczekiwaniu na wyniki wyborow w USA / wtedy na pewno wszyscy beda mieli cos do powiedzeniasmile/ ,
                                              wywiad w DGP z Barbara Labuda;
                                              cyt.
                                              ... " Za czasów opozycji wierzyłam, że będę żyła w kraju, który jest
                                              otwarty, sprawiedliwy, laicki, w którym przestrzegane są podstawowe standardy państwa demokratycznego.

Przecież demokracja to moja religia.
                                              A prawa człowieka, prawa kobiet, swobody obywatelskie to mój dekalog."
                                              ...
                                              ciach.
                                              edgp.gazetaprawna.pl/e-wydanie/57649,6-listopada-2020/71881,Dziennik-Gazeta-Prawna.html/740891,Demokracja-to-moja-religia.html
                                              • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 07.11.20, 20:36
                                                Bardzo sie ciesze, z tego co widze w migawkach tvsmile Mam nadzieje,ze wynik sie utrzyma. I bedzie nowy prezydent USA.

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/8000528,joe-biden-wygral-wybory-prezydenckie-w-usa.html

Radosc ludzi na ulicach, ktorzy glosowali, a nie... strzelanie .
                                                Gratuluje, chociaz bardziej sie ciesze na pania v-ce prezydent, bo.... to chyba naprawde : Czas na zmiany.
                                                wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-wybory-w-usa-2020/aktualnosci/news-kamala-harris-kim-jest-przyszla-wiceprezydent-usa,nId,4841378#iwa_source=special
                                                • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 08.11.20, 13:48
                                                  Ogladalam w nocy "pierwsze wystapienie" i p. vp.Kamali Harris i p. Joe Bidena.
                                                  Bylo krotkie, ale w amerykanskim stylusmile Jakby Sywester przyspieszyl / tzn. Nowy Rok!smile/
                                                  I ta Tina w tle, tak doskonale pasująca do atmosfery.
                                                  www.youtube.com/watch?v=nTBFy4rc6Lw

Ta autentyczna radosc na twarzach wyborcow , to bylo cos, co warto bylo zobaczyc i zapamietac....
                                                  To nie sukces specow od wyrafinowanego marketingu politycznego tylko zwyciestwo zdeterminowanych ludzi.

PAD wypowiedzial sie w swoim stylu " Gratulacje za udana kampanie wyborcza".../ sic- siebie mial na mysli?/, a tam wygrali - oddajacy glos zwykli ludzie, z wszech ogarniajacymi algorytmami, ktore ich zaszufladkowaly.
                                                  Mam nadzieje, ze to poczatek zmian, a ja kiedys z uznaniem przyznam, ze Ameryka jest naprawde Wielka. I na pewno bede miec co innego na mysli niz byly prezydent DT.
                                                  A odwiecznie powtarzana przez bogatych "narracja":
                                                  "Biedni musieli zrobić coś złego, bo inaczej nie byliby biedni,
                                                  tak więc ich dzieci muszą ponieść konsekwencje"
                                                  / cytat z Kurta Vonneguta/ wreszcie zniknie, bo jest dyskryminujaca i z zalozenia nieprawdziwa. Ale niektorym baaardzo "pasuje".
                                                  PS. na pewno tam sie nie wybieram. Ale jak tam drgnie, to i u nas bedzie musialo.
                                                  A wlasciwie na calym swiecie, chociaz nie ludze, ze sie, ze wystarczy jeden impuls, bo zmiany w historii to caly wieloletni proces. Ale poki co, ciesze sie ta chwila i zycze im jak najlepiej.
                                                  A wracajac do prozy zycia:
                                                  Jeden z p. vicepremierow zamknal "rozporzadzeniem" z zaskoczenia / kilka godz. przed godz.00/ sklepy meblowe, na co zareagowal znany zagraniczny sklep .
                                                  Pan vice'k "przeprosil, bo wszyscy jestesmy ludzmi i dzialamy w stresie", a ja czekam na konkretna odpowiedz biznesu, " ze "zysk" nie zna slowa przepraszam tylko "kosztuje". Co mozna wyliczyc, jak zna sie rachunki.
                                                  To, ze my za to zaplacimy jest pewne, / caly czas bezpoosrednio placimy za ten chaos jaki rzadzacy nam narzucaja/ ale wystarczy tej nieodpowiedzialnej polityki ignorantow i amatorow , ktorzy dzialaja , niby spontanicznie, ale dokladnie celujac w okreslone branze.
                                                  businessinsider.com.pl/finanse/handel/zamkniete-galerie-lista-otwartych-sklepow/hrzmd65

www.stefczyk.info/2020/11/07/zamkniete-sklepy-meblowe-wiceminister-przeprasza/
                                                  Za oknem zimno, ale slonecznie wiec moze odwaze sie na dotlenianie na swiezym powietrzu?
                                                  Serdecznie pozdrawiam Ulubiency, obysmy zdrowi byli. Nie milczcie prosze, bo nas zamkna /jako nieistniejacych albo nierokujacych...sad/
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 08.11.20, 18:51
                                                    Ten ostatni link w poprzednim wpisie, to nie jest moja bajka, ani tym bardziej zrodlo wiedzy, ale uzylam na dowod, ze "prasowka" przelatuje "wiele", chociaz najchetniej skupiam sie ostatnio na czyms lzejszym / zeby nie zwariowac przez proze zyciasad/

Tu wersja krajowa / ciut przesmiewczo, jak wygladalaby .... babcia Tina w v.PL...2000/
                                                    " Klimakterium 1" Lokomotywa dziejow"
                                                    www.youtube.com/watch?v=lcfSZEM1E8U

• pudlica1 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 09.11.20, 12:10
                                                    Warumko droga, czytam prasówkę z przyjemnością, a filmy z youtube ekstra. Zdrowia zyczę i dotleniaj się .
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 10.11.20, 10:45
                                                    Omeri, dotlenianie bez 4 lap , nie liczy siesad
                                                    / ale wierze, ze to sie kiedys zmieni/

Ale poki co, proza zycia i nadmiar informacji przytlacza, wiec zeby nie dublowac 1.stron gazet doloze swoje:
                                                    cyt.
                                                    " Nie będzie tarczy dla konsumentów, skupiamy się na pomocy dla firm w celu ochrony miejsc pracy - powiedział wiceminister finansów Piotr Patkowski."
                                                    ....
                                                    " Widzimy, że sytuacja konsumentów nie uległa pogorszeniu.

Gdyby się to zmieniło i zauważymy, że dużo osób, które spłacają w tej chwili kredyty hipoteczne, nie są w stanie tych rat obsługiwać,
                                                    to pewnie taka interwencja będzie potrzeba, ale na ten moment takiej potrzeby nie widać" - zaznaczył. "
                                                    ciach.
                                                    www.pb.pl/nie-bedzie-tarczy-dla-konsumentow-skupiamy-sie-na-1100194

Namaszczony przez PR "Harry P. " finansow chyba jednak nie uczyl sie pilnie matematyki, bo na ok 16 mln pracujacych, kredytami hipotecznymi obciazonych jest ok 4 mln. Co daje 1/4 , a co z 3/4?.....
                                                    Kiedys powiedzialoby sie : "chlopie,! z choinki sie urwales?", ale .....na stolku vic'ka , to takie "przypadki" staja sie niebezpieczne dla budzetu . Bo milion w te czy we wte, robi roznice. Dotkliwa dla obywateli.
                                                    Ale kto by sie z wladz przejmowal zerami.... tzn. pieniedzmi.
                                                    Krajowi "Dzentelmeni" nie mowia o pieniadzach, oni je maja i wydaja. Z tym, ze od czasow 1.szych rzadow prezia "dzentelmenstwo" nabywalo sie z zakupem garnituru i zrobieniem zdjecia przy kims z "wierchuszki" partyjnej, tak wiec.... moze nie liczyc zmarnowanych pieniedzy , bo sie zupelnie zdolujemysad

www.praca.pl/poradniki/rynek-pracy/liczba-pracujacych-w-polsce_pr-3530.html
                                                    www.zadluzenia.com/ilu-polakow-ma-kredyt-hipoteczny/

To tak a propo's "wsparcia" finansowego od wladz,
                                                    w gminie gdzie mieszkam "lokalni patrioci spod znaku K " uzbierali online wymagana ilosc podpisow i .... tym samym ..."Rząd sfinansuje gminom maszty na flagi Polski".
                                                    Na Alllegro zwykla "sztyca" do flagi /taka jak do ogrodka chodzi po 210 z/, ale obawiam sie, ze "urzedowa" musi byc troche bardziej okazala,
                                                    Chociaz, moze niekoniecznie jak ta?:
                                                    lublin.wyborcza.pl/lublin/7,48724,24156565,11-listopada-w-lublinie-gigantyczny-maszt-niepodleglosci-stanal.html

Wciaz nie moge wyjsc z podziwu jak tworcza jest komorka PR od "budowy" wszystkiego co sie da.
                                                    Ustnie.
                                                    Juz byly obiecywane i elektryczne auta, 100 mostow, teraz z pewnoscia bedzie ogloszony kolejny "sukces"z tymi masztami : bo wszystkich gmin/ wg GUS jest 2477.

Nic , tylko sie cieszyc.
                                                    Albo smiac... , z samych siebie? sad " Rewizor" Gogola sie klania.
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 10.11.20, 13:11
                                                    Podsumowanie , bardzo prawdziwe , obowiazujacego w PL od 93r. " zgnilego kompromisu" w/s aborcji.
                                                    cyt.
                                                    " Jestem pokoleniem, które było indoktrynowane - podkreśliła.
                                                    - Dyskusja feministyczna o prawach reprodukcyjnych, która się teraz pojawia, w ogóle się w Polsce nie odbyła.
                                                    Dlatego nie będę wchodzić w dialog, ponieważ mnie, jako osobie, która opowiada się za wolnym wyborem, odebrano 30 lat mówienia o mojej stronie.
                                                    Biję się o świecką Polskę - powiedziała Halber.

- Nie chcę już słuchać o jakimkolwiek stanowisku episkopatu w mediach.
                                                    Stanowisko episkopatu mnie nie interesuje.

W państwie świeckim do dyskusji na temat prawa i ustanawiania prawa nie zaprasza się strony związanej z Kościołem katolickim - spuentowała. "
                                                    ciach.
                                                    www.onet.pl/kultura/onetkultura/aborcja-w-polsce-dlaczego-malgorzata-halber-nie-chciala-wystapic-w-tvn24/wmhk3y8,681c1dfa

A tu "walczace o swoje" O.I., ich gwiazda w parlamencie, nie traci czasu :

pl.wikipedia.org/wiki/Kaja_Godekcyt.
                                                    " Fundacja Życie i Rodzina, w której zasiada Kaja Godek, przekaże w poniedziałek do Sejmu podpisy zebrane pod projektem ustawy "Stop LGBT".

Projekt zakłada m.in. zakaz organizowania marszów równości - informuje portal Onet.pl."
                                                    ciach.
                                                    www.rp.pl/Bezpieczenstwo/311099964-Zakaz-marszow-rownosci-Projekt-ustawy-Stop-LGBT-fundacji-Kai-Godek-trafi-do-Sejmu.html

A tu w skrocie / bo sam "projekt ust. "ma ponoc tylko 3 strony , zas przypisy , czyli wyszczegolnienie i uzasadnienie , dokladnie CZEGO poslowie maja zabronic - ok. 40 stron/

polskatimes.pl/kaja-godek-chce-zakazac-manifestacji-lgbt-jest-gotowy-projekt-ustawy-trwa-zbiorka-podpisow/ar/c1-15134936
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 10.11.20, 19:15
                                                    Mialam wrzucic dawno nie slyszana piosenke, ale zobaczylam tytul i rece mi opadlysad
                                                    cyt.
                                                    Źródło: Puls Medycyny
                                                    pulsmedycyny.pl/szpitale-tymczasowe-to-bufor-bezpieczenstwa-dla-systemu-od-15-11-szpital-narodowy-bedzie-dysponowal-500-lozkami-1007861
                                                    cyt.
                                                    „Szpitale tymczasowe są naszą ostatnią linią obrony.

One nie są po to, żeby zastąpić szpitale stacjonarne, ale po to, żeby ratować system służby zdrowia na wypadek przeciążenia systemu” – powiedział Adam Niedzielski."
                                                    ciach
                                                    cyt.
                                                    .. " Jeżeli popatrzymy na trendy, z którymi mamy do czynienia to ten wzrost zakażeń stopniowo maleje.
                                                    Powoli zbliżamy się do realizacji stabilizacji ścieżki zachorowań - wskazał na konferencji prasowej minister zdrowia Adam Niedzielski. "
                                                    ....
                                                    " Minister Michał Dworczyk poinformował, że w tej chwili dostępnych jest dla pacjentów z COVID-19 w szpitalu tymczasowym na Stadionie Narodowym dostępnych jest 300 łóżek – liczba ta powiększy się o 200 w niedzielę.
                                                    Systematycznie będzie powstawało 20 kolejnych szpitali tymczasowych."
                                                    ciach.

Wystarczy .
                                                    Skladanie kolejnych lozek , nie zmienia podstawowych wad dzialania systemu ratownictwa narzuconego podczas pandemii ...sad
                                                    I braku logicznej koordynacji . Postawienie mundurowego na strazy nie zmienia zasadniczego problemu - braku wlasciwej reakcji na zdarzenie.
                                                    To bog tak chcial? ciekawe czy gdyby takie cos spotkalo, ktoregos blizej wladzy, tez by tak myslal? sad

www.o2.pl/informacje/koronawirus-nie-zyje-dwoch-motocyklistow-szpitale-odmowily-przyjecia-6574048644402048a

www.rmf24.pl/raporty/raport-koronawirus-z-chin/polska/news-szpital-odeslal-56-latka-mezczyzna-zmarl-w-drodze-do-domu,nId,4846757
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 10.11.20, 22:14
                                                    To juz nie wymaga zadnego komentarza.

cyt.
                                                    .... " Ustawa covidowa w obecnym brzmieniu jest efektem pomyłki w głosowaniach
                                                    i jej wejście w życie oznaczałoby wypłacenie dodatkowych wynagrodzeń
                                                    praktycznie wszystkim lekarzom -
                                                    powiedział we wtorek rzecznik rządu Piotr Müller.

Potwierdził w ten sposób, że publikacja ustawy jest celowo opóźniana."
                                                    ciach.

next.gazeta.pl/next/7,151003,26499883,rzecznik-rzadu-ustawa-covidowa-w-obecnym-brzmieniu-jest-efektem.html#s=BoxMMt2

To uwidacznia, ze parlament pod wodza pis sluzy tylko do mechanicznego "zatwierdzania" ustawa - autorskich rozporzadzen prezesa JK.
                                                    Tak wyglada tworzenie prawa w Polsce AD 2020. sad((

/Ktos zle postawil x na sciagawce do glosowania pis'owcom? A moze chcial jednak dobrze? nieee, bo rozdawanie "lask" jest tylko w gestii prezia...jak ktos sie zasluzy, wiec niech nikt sie nie osmiela byc "rozumniejszym" nad wodza... /
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 11.11.20, 12:27
                                                    Zapomniana ciut Piwnica pod Baranami,
                                                    "Tango na glos, orkiestre i jeszcze jeden glos " w wykonaniu Anety Todorczuk-Perchuc

www.youtube.com/watch?v=N7c_fggO240
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 11.11.20, 12:37
                                                    Z Piwnicy doloze cos innym razem, bo akurat wystartowal zmobilizowany odgornie - lokalny "oddzial zmotoryzowany" / czesciowo oflagowany /, kierunek znany wszystkim.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 11.11.20, 14:46
                                                    Szef WHO mowi:
                                                    cyt.
                                                    ... "Nie ma szczepionki na ubóstwo, głód, zmiany klimatyczne czy nierówności - podkreślił Tedros Adhanom Ghebreyesus.
                                                    ....
                                                    " Musimy stworzyć współpracę zbudowaną na wzajemnym zaufaniu i odpowiedzialności - aby zakończyć pandemię i zająć się podstawowymi nierównościami, które leżą u podstaw wielu problemów świata.

Nadszedł czas, aby świat wyleczył się ze zniszczeń wywołanych przez tę pandemię i geopolitycznych podziałów, które
                                                    tylko prowadzą nas dalej w przepaść niezdrowej, niebezpiecznej i niesprawiedliwej przyszłości.
                                                    Dziś i każdego dnia musimy wybierać zdrowie.
                                                    Jesteśmy jedną wielką rodziną - dodał. "
                                                    ciach.

www.o2.pl/informacje/szef-who-jest-w-szoku-odezwa-do-calego-swiata-6574239020276608a

To sa prawdziwe problemy.
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 13.11.20, 12:42

Anna Szałapak "Kto, ty jestes człowieku."
                                                    www.youtube.com/watch?v=8Fd7x2756k0

Szukalam czegos innego z Piwnicy AS, ale jak zobaczylam to po prostu musialam wkleic.
                                                    To moze wystarczy tych mych wklejek.
                                                    Pozdrawiam serdecznie Ulubiency.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 14.11.20, 11:23
                                                    Nie jestem znawca, ale nawet ja wiem, ze taki np. excel /ktory podziwiam i zachwycam sie jego mozliwosciami, choc ich nie potrafie obsluzyc / , moze wszystko! nawet pomnozy kartofle z komputerami, i cos mu wyjdzie...
                                                    Bo rzetelne dane to jedno, a wynik - to najwazniejsza podstawa - do wyciagania wniosku. I interpretacji, lub manipulacji.

magazyn.wp.pl/finanse/artykul/covid-19-w-polsce-michal-nie-czekal-dziala

cyt.
                                                    ... " To 19-latek z Torunia dotychczas znany twitterowiczom i grupie naukowców.
                                                    Na Twitterze nastolatek pisze: "Warto też dodać, że prognozy, z których tak chętnie korzysta rząd, są prowadzone na podstawie mojego zbioru danych". "

I się zaczęło. Rogalski znalazł się w centrum zainteresowania mediów."
                                                    ....
                                                    cyt.
                                                    " Nie ukrywam, że bardzo te zagrywki medialne bardzo mi się nie podobały.

Tutaj nie chodziło o to, że nastolatek rządzi państwem, tylko o to, że
                                                    rząd nie udostępnia danych, a naukowcy muszą korzystać z moich danych, plus jeszcze o to, że rząd manipuluje danymi od naukowców.

To było sedno problemu, które zostało przez clickbaity i naciąganie rzeczywistości trochę ominięte w niektórych artykułach czy nagłówkach – mówi WP Michał Rogalski.
                                                    .....
                                                    ...
                                                    - Z czego wynika brak tych danych ze strony rządowej?
                                                    Tego nie jestem w stanie powiedzieć.
                                                    Ale jestem w stanie powiedzieć, że brak tych danych i tajność tych danych na pewno powoduje brak zaufania – mówi Rogalski.
                                                    - A brak zaufania będzie powodował, że będziemy zadawać pytania."
                                                    ciach.
                                                    Ciesze sie, ze sa mlodzi , bo ich zdziwienie wystepujacym "zjawiskiem"/PR/ jest wg mnie prawdziwe.
                                                    Co tez swiadczy o naiwnosci, ktora latwo wykorzystac lub "zagospodarowac" za odpowiednia "gratyfikacjesad Samo zycie.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 16.11.20, 10:19
                                                    cyt.
                                                    "Europoseł Prawa i Sprawiedliwości Witold Waszczykowski odniósł się do sporu Polski i Unii Europejskiej w sprawie powiązania wypłaty funduszy z praworządnością.

Były szef MSZ powiedział, że Polska nie odbudowała się na podstawie europejskich dotacji,
                                                    więc "krzywda nam się nie stanie"."
                                                    ciach.
                                                    wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26514481,witold-waszczykowski-o-wecie-polski-ws-budzetu-ue-krzywda.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLink

Mozna by powiedziec, "fakt", co mieli / UE / nam dac to juz w wiekszosci dali / szczegolnie na drogi i infrastrukture, budowane od kilkunastu lat /
                                                    www.gddkia.gov.pl/pl/934/fundusze-europejskie

ale.... cVirus troche zmienil "okolicznosci biznesowe", wiec rozowo z pieniedzmi nie jest,/ a to co tak dzielnie pisirzad wydaje w formie "dotacji" to nic innego jak pusty pieniadz, i dlug, ktory predzej czy pozniej nastepcy beda musieli zaplac. I na pewno nie bedzie to UE / jako twor polityczny / tylko obywatele PL / konkretni zywi ludzie/ .
                                                    Tak wiec, straszenie "zawetowaniem" pozostalych czlonkow UE to gadka dla fanowtrwam, bo taki manewr - zle to sie skonczy dla wszystkich, a dla PL najbardziej.

To troche porownania, / delegatowi PL do UE- i min. / ile dostajemy "dofinansowania" z UE i RP.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/8a0gmIr0ovvKjT02kA.jpg

Dofinansowanie rzadowe /pisio"narodowe"!!!/ to 0,20 / 20%/
                                                    zas UE od naszego wejscia - dofinansowuje nas 0,70- 0,80 / min. 70% calosci kosztow dostajemy ze srodkow UE na zatwierdzone inwestycje/ wiec..... to relacja
                                                    mniej wiecej taka
                                                    1/5 / to "wielkie" dofinansowanie "rzadowe" / do 3/4 /to "skromne" dofinansowanie "unijne"/.
                                                    Czyz to nie manipulacja takimi "podobnymi " tabliczkami, i czyz to nie propaganda tej wladzy?

www.polskieradio24.pl/42/4266/Artykul/1359629,Wklad-wlasny-przy-projektach-unijnych

Taak, jak sie ogranicza dzieciom w szkole lekcje matematyki i nauk przyrodniczych kosztem wzbogacania o 2 h religii i historii, to ludki gotowe beda bezkrytycznie wierzyc, ze ich kasa spada z nieba.....No bo skad rzad ma, i tak hojnie rozdaje ?

PS. nastepnym razem wkleje z innej drogi tabliczke z UE z blekitna flaga i gwiazdkami - bo to byl wymog UE - zeby taka tabliczke na zakonczonych inwestycjach postawic do wiadomosci spoleczenstwa, KTO finansuje/.

Dobrego dnia Ulubiency, mnie uplynie jak zwykle ;
                                                    z "-" : czekam na wiesci z warsztatusad(( bo mi auto odmowilo nieoczekiwanie wspolpracy i pomkneloz parkingu na lawecie, i boje sie, ze okaze sie, ze naprawa wiecej kosztuje niz moje prawie "nowe" autosad((
                                                    a z "+"?
                                                    Jest! cierpialam, ze nie mam komputera na pilota, zeby z rana wygodnie wlaczac sobie RadioNS, a wczoraj wpadlam na genialny pomysl i.... zostawilam sobie tablet przy lozku, i robi mi za radio. Jeszcze troche to naprawde polubie technikesmile
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.11.20, 13:33
                                                    A tu przykladowa tablica pierwotna =oryginalna.
                                                    I co sie rzuca w oczy?

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/aGZNwBrJIQceznr8DA.jpg
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.11.20, 14:02
                                                    Chyba nie za bardzo widac ,co jest na tej tablicy INFORMACYJNEJ sad
                                                    / to powiem co ja widze wyraznie / subiektywnie smile/

- niebieski pasek u gory : Twoj pomysl, europejskie pieniadze.

- Tytul: Wirtualne powiaty. Budowa społeczenstwa informacyjnego na Lubelszczyznie. Etap III

- Beneficjent : Powiat x/ lista/

- Na dolnym pasku - 3 ikonki "autorow" :
                                                    - Program Regionalny
                                                    Narodowa Strategia Spójnosci / nie wiem od kiedy jest "narodowa" ale nie jestem specem od FEU, moze bylo od zawsze?/,
                                                    - Wojewodztwo Lubelskie
                                                    - Unia Europejska
                                                    Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

I teraz proszę mi powiedziec.... czym ta Unia Europejska zawinila Pisowi ,ze tak chce ja wymazac z naszej historii?

Z + auto smiga /od pewnego czasu juz "w srodku" jest wiecej warte niz dostalaby sprzedajac - na "wolnym rynku", i w tym momencie.... zostalo mi byc wierna do koncasad/
                                                    Z" -" ..... aaa dzis nie bedzie - , bo ani sie nie zgubilam po drodze / nawigacje moge juz pochwalic, bo nawet takie glebokie z..ie tzn. zamiejscowe szlaki ma , o co jej nie posadzalamsmile/ i oznakowanie dla tych starej daty - bez zarzutu.
                                                    Czyli, cieszyc sie trzeba.
                                                    Tak, bo optymista to niedoinformowany pesymista.

Serdecznie pozdrawiam milczacy Ulubiency.
                                                    Kiedys ta boa musi sie skonczyc.

• wodnik33 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.11.20, 21:21
      A ja nie na temat ale żeby trochę oderwać się od rzeczywistości. Po trzydziestu latach czytam ksiązkę wydaną przez
      Czytelnika w 1986 roku. Ksiązka autora Igora Newerlego pod tytułem "Wzgórza niebieskiego snu". Ponownie jestem nią zachwycony. Jednak dobra literatura jest dobrą na wszystko. Napewno jeszcze wrócę i do innych dawnych wydawnictw a mamy około 500 woluminów. Jak przez tp przebrnąć tego nie wiem.
    • wodnik33 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.11.20, 21:24
      Przepraszam że nie na temat ale może było warto?
      • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.11.20, 21:37
        Wodniku zawsze warto.
        Macie z Alfredka imponujacy zbior. I jak przeczytasz, polecaj kolejne.
        Ja akurat nie czytalam, ale wlasnie wpadlam na pomysl gdzie zawiesic polke, zeby troche rozluznic to co, u mnie tak upchniete. Moze jak bedzie je widac bardziej, to i ja odkryje perelki sprzed wielu lat, ktore kiedys zrobily na mnie niezatarte wrazenie, a dzis nie bylabym w stanie nawet powiedziec - o czym byla.
        Ale wtedy byla wazna.
        • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 18.11.20, 13:33
          Zanim wroce do szarej prozy zycia, jednak pochwale troche internetsmile
          Za Twoja Wodniku rekomendacja siegne i przeczytam, bo stara szkola biblioteczna to bylo - albo ktos juz to czytal i mowi, ze bylo warte , albo przegladajac ksiazke - na chybil trafil - czyta sie fragment i ... albo jezyk pasuje , albo zaciekawia wybrany fragment , wiec siega sie i kontynuuje czytanie.
          Oczy juz nie te / albo wciaz niedobrane okularysad/ ale majac tyyyle czasu mozna siegac , by tylko przez chwile.... poczytac, bez patrzenia na zegarek.
          Oczywiscie, ze bedac roznymi ludzmi, nie na kazdym cos zrobi takie samo wrazenie / to wlasnie sztuka/ ale, poki nie sprawdzimy sami - nie wiemy tego.
          Dlatego warto czytac.
          Nie tylko "internet".
          / nawiaze do tego ostatniego pozniej , o ile nie zapomne co chcialam powiedziec.
          Bo czasy takie, ze ilosc wrzutek jest przeogromna, i nawet rzeczy wielkiego kalibru, bez odpowiedniej "oprawy" na 1. stronach znikaja dla ogolu, i dzieja sie w zaciszu personalnym kilku "decydentow"sad
          a np. taka wyszukiwarka g.le w jezyku polskim , od kilku lat ostatnio - czysci /niewdzieczne wpisy/ na potege, wg sobie znanego "wzoru ", nie majacego nic wspolnego z tym co publicznie glosi ...
          I ... opieranie wiedzy na tym co znajdzie sie w krajowej wersji ineternetu "na gorze" - to ulomna wiedza.
          Wrecz wypaczajaca historie. I wybielajaca zyciorysy ze zbyt "prawdziwych"wypowiedzi, a zostawiajaca tylko te - pasujace do zamowionego "wizerunku".

No coz Kto ma media ten ma wladze.
          I dlatego ci, ktorzy wychowani byli na papierowej szkole, inaczej postrzegaja rzeczywistosc....
          Ale ta grupa sie nie liczy w nadawaniu rozglosu. I dlatego jest to co jest.

A tu zacheta do ksiazki tak lakonicznie polecanej przez Wodnika:
          lubimyczytac.pl/ksiazka/4910084/wzgorze-blekitnego-snu
          PS. Ale dla mnie w przypadku A40+ - kto poleca - wystarczasmile
          PS 2. Mistrza i Malgorzaty tez nie przebrnelam, chociaz kilka razy probowalam ,i mam ladnie wydana.
          Po prostu, albo nie ten czas zebym poczula, albo to nie moja bajka po prostu.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 18.11.20, 15:27
            "Narracja" PAPu jest jednoznaczna / kiedys, niestety krotko, to bylo i dla mnie zrodlo co za granica mowi, ale teraz jest tylko jedynie "slusznym"...sad /
            - to wszyscy w UE sie mysla w/s praworzadnosci, a tylko PL i Wegry wiedza i praktykuja - jak powinna wygladac - "struktura nienaruszalnosci wladzy" w tej kwestii.
            I od razu przypomina sie dowcip o pijanym.... ale wladza nie zrozumie go..

cyt.
            "Polska i Węgry blokują budżet UE.
            Co jest na stole? ....

Test cierpliwości dla niektórych, dla innych "gra w kurczaka", a stawką są gigantyczne pieniądze,
            między innymi na odbudowę gospodarek z koronakryzysu "...
            ciach.
            next.gazeta.pl/next/7,151003,26520973,polska-i-wegry-blokuja-budzet-ue-co-jest-na-stole-premier.html#s=BoxOpImg4

Nigy w zyciu nie wyobrazalam sobie, ze moze dojsc do czegos takiegosad
            Moj umysl jest zbyt prosty ,zeby ogarnac,to co z parlamentaryzmem w PL zrobil prezio JK,
            to karykatura demokracji, na dodatek pod jej szyldem.
            To bezczelna kpina z obowiazujacych w cywilizowanym swiecie regul, i poczucie bezkarnosci pisowej wladzy sad Ale ta "boa"sie skonczy.

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/jj/yd/ymzm/hq96dOPIqkc59aasSA.jpg
            • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 20.11.20, 15:28
              Po ostatnim , wyjatkowo butnym wystapieniu prezia JK i p.MM w Sejmie , coraz mniej mnie dziwi.
              A jednak :
              cyt.
              " Traktowanie demonstrantów gazem i używanie pałek przez nieumundurowanych funkcjonariuszy – tak wyglądała blokada Sejmu zorganizowana przez Ogólnopolski Strajk Kobiet.

Wcześniej policja ustawiła wokół Sejmu rząd barierek ciągnących się do pl. Trzech Krzyży.
              Wkrótce może być ich mniej.
              Kancelaria Sejmu rozpisała przetarg na potężną bramę."
              ciach.
              www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/strajk-kobiet-protestuje-pod-sejmem-sejm-buduje-brame/f4mgkbq,79cfc278

Co za "oryginalny" pomysl, az dziw ,ze dopiero teraz?

Niech sie prezio ze swita zabarykaduje w tym ograglym budynku.
              Wykopie fose , postawi zasieki. 3 rodzaje wojsk + antyterrorysci z policjantami na zmiane niech stanowia zywa zapore.
              I mozna by jeszcze ustawic na zewnatrz - krag kamer pokazujacych live swiatu ten widok.
              I koniecznie trzeba by zorganizowac stoiska z pocztowkami. Dla zablakanych turystow / to dopiero bedzie rarytas "kolekcjonerski"! bedzie mial niezla przebitke /

Obywatele - pisiej wladzy - nie sa potrzebni.
              Im tylko potrzebna jest wladza.

Jak temu samozwancowi na Bialorusi.

wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/537274,karczewski-lukaszenka-to-cieply-czlowiek.html

A tu zwykli obywatele Bialorusi.
              kresy24.pl/minsk-zegna-zamordowanego-opozycjoniste-wideo/

www.euractiv.pl/section/demokracja/news/bialorus-znow-ok-200-tys-przeciwnikow-lukaszenki-w-pokojowym-protescie/

• haha30 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 21.11.20, 13:21
                Fakt, mieszkam na Wsi (takiej skad "wszedzie daleko"), w Stolicy bywam okazjonalnie, topografii "nowych" Dzielnic (praktycznie) nie znam, ale "te" okolice uksztaltowaly sie "fest" dobre 100 lat temu.
                Ktos co pisze: ".....policja ustawiła wokół Sejmu rząd barierek ciągnących się do pl. Trzech Krzyży. "
                chyba...... raczej nie bardzo zna topografie (i odleglosci!) poszczegolnych miejsc Warszawy smile
                Mozna "zablokowac" ul.Ksiazeca, nawet (w co watpie) Al.Ujazdowskie ( przejscie do Hotelu Sheraton)
                ale Sejm "obramkowac" az do Pl.Trzech Krzyzy to trzeba hmmm...... sporo tych "bramek" smile
                Taki sposob "grodzenia" mogl wyyslec tylko ktos z Elity Intelektualnej PIS-u = Sasin albo Suski smile

Ten drugi jest bohaterem najlepszej anegdoty ktora ostatnio slyszalem: wystapil (ponoc) do Kancelarii Sejmu z zapytaniem tresci: " jezeli (zdradziecka!) Opozycja twierdzi iz Polska graniczy ze Slowacja od Poludnia, to On wnosi by wyjasnili z kim to my graniczymy .... do poludnia! "

pozdr.,-
                • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 21.11.20, 13:47
                  Pisia"elyta" uczy sie na biezaco! Najwiecej od nas smile
                  www.youtube.com/watch?v=iFx0Vb12aN0
                • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 21.11.20, 18:11
                  Pisanie nonszalanckie to dosc typowy teraz styl "informacyjny". Kiedys byloby to nie do pomyslenia, pomylic sie, albo nie sprawdzic...
                  Ale teraz malo komu chce sie zlokalizowac na mapce lub zazadac sprostowania - nie placa za tresc tylko naglowek.
                  Bo wlasciwie w tej chwili trwa walka tylko raz za raz. Medialna w sieci, a w naglowkach rzad i jego pijarowa taktyka: kija i marchewki.
                  Duzo zapowiadania, duzo informacji do interneru "z 1.reki" - ze "pracuja intensywnie", i krotkie briefingi. Ze cos bedzie dalej, ale wciaz sie wahaja co. PR najbardziej, bo czeka na dyspozycje od prezia.
                  Dopiero co ..." przypadkowo " spalowano profesjonalnie , i potraktowano gazem manifestujace kobiety i mlodziez / kij/, to teraz w ramach poprawy wizerunku - pozwola "suwerenowi" zrobic mikolajkowe zakupy , zeby swiateczna szopka mogla sie odbyc / marchewka/.
                  Ale zeby nie bylo ludkom zbyt dobrze, to juz sie zapowiada :
                  cyt.
                  " Morawiecki ocenił, że redukcja kontaktów społecznych w czasie świąt "jest tematem fundamentalnie ważnym dla dalszego przebiegu epidemii".

- Dlatego pracujemy również nad takimi możliwościami prawnymi, które ograniczą możliwości przemieszczania się.

Dlatego już dzisiaj apeluję, żeby najlepiej nie zamawiać żadnych wyjazdów, żadnych atrakcji turystycznych ani w Austrii, ani we Włoszech, ani w Szwajcarii, ani również w Polsce
                  - powiedział premier. "
                  ciach.
                  Czytaj więcej na biznes.interia.pl/gospodarka/news-wazna-informacja-dla-planujacych-wyjazd-na-swieta,nId,4869092#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Wiec ze spotkan rodzinnych tez nici? Chyba nie postawia uzbrojonego WOTu i zapor na rogatkach miast ?...
                  Juz lata temu w grudniu to przerabialismy....PR i prezio jako kombatanci, na pewno pamietaja?

'Coolowy' minister od "nauki" zapowiedzial poluzowanie wymagan co do wiedzy uczniow,
                  cyt.
                  " Ograniczamy zakres wiedzy potrzebnej do zdania matury
                  i egzaminu 8-klasisty w przyszłym roku o 20-30 proc.
                  - ogłosił minister edukacji Przemysław Czarnek.
                  Na egzaminach z polskiego, matematyki i j. obcego na teście po szkole podstawowej będzie mniej zadań,
                  tak samo na egzaminie maturalnym z matematyki na poziomie podstawowym.
                  Zniknie też obowiązku przystąpienia do egzaminu z przedmiotu do wyboru."
                  ciac
                  www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-11-19/mniejszy-zakres-wiedzy-na-maturze-i-egzaminie-8-klasisty-minister-edukacji-oglosil-zmiany/

Ferie zarzadzaja zaraz po "dlugim weekendzie swiatecznym", jednym ciurkiem.
                  Mam tylko nadzieje, ze pradu nie zabraknie i byly prezydent DT odejdzie w pokoju, bo przedluzajacy sie stan " siania watpliowsci" wlasnie tym sie konczy......
                  Przewleklym stanem "wykanczania" na raty.
                  Ot metoda na przeczekanie, a wlasciwie na zameczenie...... ta "kwarantanna" bez przymusu.
                  Taki egzotyczny "prawny" stan wyjatkowy, bez koniecznosci placenia poszkodowanym, bo przeciez..... nikt ich nie zmuszal, sami sie bali......
                  Typowe w kaczystanie.
                  Prezio zaciera lapki, jak dlugo udaje mu sie bezkarnie - wciaskac jego "interpretacje" prawa w PL. Ale.... czas dziala na jego niekorzysc.
                  Ludzie mu tego nie zapomna.
                  www.youtube.com/watch?v=rxqs-FDOI5U

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 22.11.20, 12:23
                    Na moim dworze powialo lodowatym powietrzem, czuc zimnosad
                    Chyba za duzo ostatnio sie udzielalam / i narobilam trudnych do przelkniecia litereowek sad/,
                    to w ramach oddechu i dla relaksu Ulubiency , cos dla ucha :

2 w 1 : Jacek Wójcicki jako Jan Kiepura w Piwnicy:
                    I cieple klimaty: " Granado, Hiszpanio pięknych mych lat"
                    www.youtube.com/watch?v=lD386pgt450
                    • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 23.11.20, 17:03

Jest akcja:
                      cyt.
                      "Skoro branża turystyczna i hotelarska jest zamknięta, to wydaje się oczywiste, że będzie to dotyczyć również wyciągów narciarskich – mówi wicepremier i minister rozwoju Jarosław Gowin w Polsat News."
                      ciach

turystyka.rp.pl/trendy/44587-gowin-to-oczywiste-ze-wyciagi-narciarskie-beda-zamkniete

Ale jak tylko ktos zasugerowal, ze PAD nie bedzie mial gdzie jechac na narty, od razu nastapila "korekta" kwarantatny narodowej:

I jest reakcja:
                      cyt.
                      " Stoki będą otwarte. Gowin zapowiada "dobre wieści dla narciarzy"
                      ciach.

www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-11-23/gowin-zapowiada-dobre-wiesci-dla-narciarzy/

To jest rzad ????
                      • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 24.11.20, 14:47
                        Zakonnik od blond dwórek oglosil: gotówka ma przyszłośc;
                        / skarbiec pełen, sam deklarował niezmierzone ilosci .../
                        cyt.
                        ... "NBP zawsze będzie obrońcą gotówki, ponieważ zapewnia ona bezpieczne i nieprzerwane funkcjonowanie gospodarki.

(...) Chciałbym podkreślić, że my jako Polacy zawsze staliśmy na straży wolności i jesteśmy wyczuleni na każdą próbę jej ograniczania.

Eliminacja gotówki w ramach prowadzenia forsowanej
                        przez niektóre banki, media i międzynarodowe koncerny ekonomii bezgotówkowej
                        nie sprzyja poszerzaniu i wzmacnianiu wolności jednostki. "
                        ciach.
                        businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/prezes-glapinski-z-nbp-o-platnosciach-bezgotowkowych/rgnzst9

To byl glos jedego, z prawych rąk prezia
                        ...
                        A tu pełna mobilizacja innych władz , tego samego rządu / jakby wręcz stworzona pod potrzeby sprawdzania "wirtualnych " kont obywateli:
                        cyt.
                        " Rząd chce stworzyć nowe narzędzie, które pozwoli zbierać informacje o kontach bankowych Polaków.
                        Dane mają trafić do fiskusa, CBA, ABW, a nawet Straży Granicznej i Żandarmerii Wojskowej.
                        Cel?
                        Wyszukiwanie przestępczych transakcji i ustalanie składników majątku." ciach
                        ....
                        Brzmi b. ambitnie, jak na szeryfa przystalo, a konkretniej?:
                        cyt.
                        " Rząd w pierwszym kwartale przyszłego roku chce przyjąć ustawę, która umożliwi stworzenie nowego narzędzia kontroli przepływów finansowych.

Chodzi o System Informacji Finansowej (SInF).

Ma służyć gromadzeniu, przetwarzaniu i udostępnianiu informacji o otwartych i zamkniętych rachunkach bankowych.

W praktyce rząd dowie się
                        o każdym koncie założonym przez Kowalskiego w dowolnym banku, SKOK-u lub innych instytucji tego typu."
                        ciach.

next.gazeta.pl/next/7,151003,26541528,nowa-atomowa-bron-rzadu-fiskus-i-sluzby-z-dostepem-do-informacji.html#do_w=52&do_v=66&do_a=292&s=BoxBizImg1
                        Niby tworzą narzędzia do łapania złodziei, ale na wszelki wypadek- wezmą na celownik każdego ciulacza? Tak profilaktycznie, no i żeby GUS czy Harry P. od "makro" w Min. Finansow wiedziało, czy "sciągac" czy "dodrukowywac" te papiery?

PL za tej wladzy stalo sie panstwem policyjnym, ale najobrzydliwsze w tym wszystkim jest , ze poza wladza partyjna prezia, nie ma zadnej niezaleznej instancji prawnej , do której można by z reklamacjami..., tylko "po prosbie " u naczelnika.
                        Kaczystan w pełnej okazałości.
                        Prezio wyraznie idzie z postepem; jego teczki juz na nikim nie robia wrazenia, to chociaz na te wieze uzbiera... "dobrowolnymi wplatami".

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 25.11.20, 11:54
                          Powiedz prawde, a zaraz wladza Cie ukarze..../ jak nie wprost, bo za bardzo by sie rzucalo w oczy opinii publicznej, latwiej stosowac metode podwazania wiarygodnosci, ale.... skad my ,starsi to znamy?
                          To juz bylo.
                          cyt.
                          " Główny Inspektorat Sanitarny we wtorek nie opublikował aktualnej bazy danych dotyczącej zakażeń wirusem SARS-CoV-2.

Za to we wtorek po godz. 22 pojawiła się nowa strona Ministerstwa Zdrowia z mapą zakażeń koronawirusem. "
                          ciach.
                          .... " W związku z opieszałością urzędów w publikacji wtorkowej bazy danych dotyczącej zakażeń wirusem SARS-CoV-2 interwencję na Twitterze podjął Michał Rogalski.

Nastolatek, który jest autorem obywatelskiej bazy danych na temat epidemii w Polsce, został pozbawiony dostępu do informacji statysycznych na temat epidemii.

- Co w końcu z tą zapowiadaną na dzisiaj bazą danych @MZ_GOV_PL @GIS_gov? - zapytał we wtorek wieczorem na Twitterze Michał Rogalski,19-latek, który znalazł błąd w oficjalnych statystykach zakażeń.

Gdyby nie interwencja właśnie Rogalskiego, nikt nie dowiedziałaby się o 22 tys. przypadków zakażenia COVID-19, które zaginęły w oficjalnych statystykach podawanych przez rząd."
                          ciach.
                          wiadomosci.wp.pl/gis-nie-opublikowal-bazy-danych-o-liczbie-zakazen-mapa-zakazen-ministerstwa-zdrowia-pojawila-sie-po-godz-22-6579207839349632a

Taak, takie wycieranie gumka rzeczywistosci zawsze zle sie konczy.
                          Dla obserwatorow faktow?
                          Czyzby ten rzad przyznal sie ,ze holduje zasadzie:
                          "Jeśli teoria nie zgadza się z faktami, tym gorzej dla faktów".?

Ten mlody czlowiek jest tylko czujnym obserwatorem rzeczywistosci i wszelkie niescislosci wylapywal zgodnie z natura mlodych ludzi - majacych szeroka wiedze i na niej bazujacych - wylapujacych potkniecia smile tych którzy teoretycznie powinni byc
                          najmadrzejsi, a nie tylko najwierniejsi.
                          /sorry mlodziencze, ale tu PL , a nie zachod, tam by Cie ktos docenil i nowy laptop moze zafundowal w nagrode za spostrzegawczosc /;
                          W tym kraju - podporzadkowane wladzy ministerstwo cyfryzacji woli blyskawicznie zmienic strone "ministerstwa" i uprzatnac slady,
                          niz przyznac sie do "pomijan" / pytanie swiadomych czy wynikajacych z balaganu?/, a przeciez prawda i tak wyjdzie na wierzch.
                          Moze za iles lat, ale wyjdzie.
                          Wiec dla przypomnienia , ze historia - to fakty.

Pisie ministerstwo / z rzadu propagandy sukcesu/ , ma armie czlonkow, i mnostwo srodkow-NASZYCH, ale ta "armia" to tylko mechanizm dzialajacy na rozkaz. I to przewaga przypadkowych ludzi, ktorym nawet jak odetna siec, wzorem tego "milego pana Bialorusi" to i tak cos wymysla.
                          Brawo Mlodzi Niezalezni. i OSK.

Przypomne wyjatkowa pozegnalna wypowiedz w "3" prof.K. Klosinskiej, cytujacej Orwella 1984:
                          www.youtube.com/watch?v=Fl1KsRMyfLY

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 25.11.20, 13:44
                            Zostalam zablokowana w komentarzach na Gazecie.pl.
                            Z przykroscia stwierdzam, ze wolnosc slowa wg administratora portalu internetowego, ktory z tego co pamietam - zaistnial na bazie ! starej szlachetnej gazety wyglada "wybiorczo".
                            Tak wiec, karnie pomilcze. Tu.
                            I pewnie znajde inne medium.
                            PS. To nie dotyczy poki co Administracji A40+ . Ale mysle, ze niedlugo.

Serdecznie pozdrawiam Ulubiency.
                            • haha30 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 27.11.20, 13:13
                              Droga Warum,-

doswaidczasz dokladnie tego co "inni" wczesniej doswiadczyli wiec...... dobrze Ci tak!.
                              Ja, - odpuscilem, bo to nie ma sensu sad.

Nic Ci (raczej) nie "grozi" na takim forum jak to,- czyta (bo przeciez nie pisze) jego tresci ze 3-4 Osoby.
                              Twoimi wpisami i lektura polecanych przez Ciebie watkow tylko potwierdzam swoje przekonania, tak mocno ugruntowane bo oparte na zyciowych doswiadczeniach.
                              Boleje nad tym iz jestem czlonkiem tego Narodu: zaprzancow i obludnikow ktorych obywatelskie wybory (chyba i "przekonania") mozna KUPIC za ca.: 114 €/mc od dzieciaka!.
                              NIKT (po za 1-ym przypadkiem) z moich znajomych czy rodziny nie popiera
                              PiS-dzielcow polityki i rozwiazan, ale to wszystko w DEKLARACJACH bo.... mam watpliwosci czy jak przechodza Wybory (jedyna, praktycznie, prawem dopuszczalna demokratyczna forma opinii spolecznej) to WIDAC kto te wybory wygrywa,- wlasnie gwaranci tych 114€ "od dzieciaka" i jak podejrzewam, niezaleznie od standardu dochodow!.
                              Mozesz "gadac" co chcesz, dowolnie "argumentowac" i odwolywac sie do (potencjalnego) "rozsadku" ,- wszystko to o "dupe potluc", chyba......,ze wynajdziesz sposob by zdobyc wladze obietnica iz bedziesz dawac z..... 1.000 zl i nie :na dzieciaka" a "sprawiedliwie" na JEDNA (najlepiej prawa!) konczyne (reke lub noge).
                              Bedzie sprawiedliwie: konczyny maja wszyscy (dzieci do 18-tki - NIE) wiec takim argumentem PRZEKONASZ!.
                              Znajomi, rodzina i jakies "szwagry" beda Cie popierac bo Oni dorwa sie do KORYTA
                              a "reszta" bedzie miala swoje 1.000/m-c i beda Twoje, nawet najglupsze "argumenty" popierac, podzielac i (ich) bronic "do upadlego".
                              Natychmiast WSZYSCY Absolwenci Wydzialu PRAWA UJ / Katolickiego(!) Uniwersytetu Lubelskiego i Uniw. "Stefana Wyszynskiego" w Stolicy ZNAJDA zapisy konstytucyjne w POLSKIEJ Konstytucji gwarantujacej Ci bezkarnosc najwiekszych glupot ktore zrobisz a absolwenci Szkoly Oszolomizmu od Rydzyka, taki PR
                              i szczekanie w panstwowych mediach (TVP i Radio) jakie sobie zamarzysz! smile

Ide pograbic opadle liscie z bukowego zywoplotu i szpilki modrzewi (u Sasiadki, ale szpilki i szyszki warstwa ca. 5 cm. - u mnie!), zaraze Covid pozostawiam "za plotem"
                              a rozsadek i "normalnosc" to.... juz chyba "gdzie indziej", jak mam cos "przeciw" to
                              ...... zawsze moge wyjechac "gdzies" (w Swiat!) smile)
                              NIC tu sie nie zmieni!, najwyzej GOWNO bedzie siegac nam "do nosa", a i tak
                              Wspolplemiency wybiora PiS albo (jeszcze) wieksze kato/narodowe zaprzanstwo! sad

pozdr,-
                            • pudlica1 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 28.11.20, 18:45
                              Nie do wiary!!!
                              • pudlica1 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 28.11.20, 18:46
                                Odnosi się do zablokowania Warumki naszej.
                                • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 28.11.20, 20:07
                                  Mnie tez to bardzo zaskoczylo O. Chociaz... nie wiem dlaczego? Mam tyle lat, ze wiem, ze to nie jakies cud"medium" , tylko zwykli ludzie - o tym decyduja . No chyba, ze "maszyna" wylapala jakies zakazane slowo, ale nawet ***** *** nie uzylam.
                                  Byc moze to jest "okresowy" karniak? ale okazal sie skuteczny. Rznac glupa i przymilac sie schlebcom tej wladzy nie zamierzam, nawet jak mnie blokuja.
                                  Powinnam omijac niektore tematy, ale o d..pie M. nie mam nic do powiedzenia .

Na razie wiec nie bede pisac , szczegolnie tu na A40+/ by nie narazac innych osob, uzytkownikow i administracji tego Forum na "czujna obserwacje", bo to co mnie spotkalo to zewnetrzna sprawa / ,
                                  a jak nie moge na gazetowym portalu pisac tego co chce, to i nie musze.

Serdecznie pozdrawiam Ulubiency.
                                  Czekam na lepsze czasy.
    • wodnik33 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 28.11.20, 21:13
      I właśnie o to im chodziło. Na razie wygrali? Niestety fonetycznie " pożyjom uwidim".Warum jesteś dzielna!
    • wodnik33 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 03.12.20, 17:16
      www.youtube.com/watch?v=GS8s7Of1pDM
      • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 07.12.20, 18:03
        Jeszcze troche Wodniku i takie linki beda dostepne "spod lady"sad(
        i bedziemy szukac w eterze nowej Wolnej Europy,zeby dopwiedziec sie prawdy.

Bo zaczela sie kroczaca "repolonizacja" mediów, oczywiscie za nasze.
        Po co? Kur'wizja juz pokazuje.
        Nie, nie dla wzmacniania demokracji i wolnych mediowsad

cyt.
        " Na bazie Sigma Bis zbudowaliśmy od podstaw profesjonalną agencję mediową, która sukcesywnie zdobywa nowych klientów, w tym komercyjnych.

Przejęliśmy spółkę Ruch,
        co ułatwi nam wejście na rynek nowych punktów sprzedaży i rozwój usług e-commerce.
        Z kolei dostęp do 17,4 mln użytkowników portali
        zarządzanych przez Polska Press,
        skutecznie wzmocni sprzedaż całej Grupy Orlen, zoptymalizuje koszty marketingowe
        i umożliwi dalszą rozbudowę narzędzi big data.

Podejmujemy działania, które wpisują się w nową strategię PKN Orlen do 2030 r. i będą efektywnie wspierać dynamiczny rozwój sieci detalicznej - powiedział prezes PKN Orlen Daniel Obajtek, cytowany w komunikacie." ciach.
        next.gazeta.pl/next/7,151003,26583341,ogromna-zmiana-w-swiecie-prasy-pkn-orlen-przejmuje-spolke-polska.html#s=BoxOpMT
        Podkomentarze mowia wszystko.

A tu dla Forumowiczow z daleka , mniej "oczytanych" w codziennej prasowcesad / skrot o nowym "zarzadzie" tego czym bedzie prasowka karmila gawiedz pospolita.../
        link do pana, ktory jest szefem RN PAP. A wczesniej byl znany, glownie z "szumnych" akcji propagandowych:
        cyt.
        "Maciej Świrski to szef Reduty Dobrego Imienia i były wiceprezes Polskiej Fundacji Narodowej.

Jak poinformował branżowy serwis Press.pl, został właśnie przewodniczącym rady nadzorczej Polskiej Agencji Prasowej. "
        ciach.
        www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,26278332,maciej-swirski-szef-reduty-dobrego-imienia-zostal-przewodniczacym.html

a tu reakcja tego pana na "zakup dnia" przez Orlen:
        twitter.com/Maciej_Swirski?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

To juz na koniec zacytuje , jak zwalczal "niepokornych:
        cyt.
        "Maciej Świrski:
        Agencja Ansa (włoska agencja prasowa) dwukrotnie w zeszłym roku użyła tego sformułowania, mimo protestów ambasadora nie zmieniła.
        Dopiero kiedy Reduta Dobrego Imienia „zbombardowała” Ansę 20 czy 30 tysiącami maili, to zmienili."
        ciach.
        www.anti-defamation.pl/redutanews/niezaleznosc-i-wiarygodnosc/

A ponizej, koncepcja obeznanego prezesa Pap'u:
        cyt.
        ..... "Jak polska opinia publiczna, polska klasa polityczna, polskie media (w tym PAP) powinny przygotować się do starcia z AFP i Facebookiem?

... Używając nowoczesnych technologii, trzeba poszerzać grupę odbiorców, „dozbroić” dziennikarzy i newsroomy polskich mediów.

Generalnie – zindywidualizować treść, opracować interaktywny sposób dotarcia do odbiorców.

Newsroomy polskich redakcji powinny dążyć do półautomatycznego i automatycznego budowania contentu.

W PAP realizujemy projekty, które idą dokładnie w tym kierunku.

Nie twierdzę, że nasze rozwiązania są pionierskie, ale mogą być jednymi z pierwszych.

Plus analiza mediów społecznościowych – to już dziś konieczność w każdej redakcji. "...
        ciach.
        Wojciech SURMACZ
        Prezes Polskiej Agencji Prasowej"
        ciach.
        wszystkoconajwazniejsze.pl/wojciech-surmacz-czas-nowej-cenzury/

Mozna znalezc cennik po ile za strone , temat dowolny, byle sprawiac wrazenie "wiarygodnego" ...tzn, ze ktos wie o czym pisze..../sic!, po ostatnich "konferencyjnych" wystepach w imieniu rzadu - mlodych oszolomow z ZP, az starch sie bac, kto bedzie w PL "opiniotworczy".
        Bo wiarygodnosc to duzo trudniejsza sprawa.

I tym sposobem moge zamknac watek "prasowki" cd.
        Ale definitywnie zrobie to na koniec roku i/lub dopiero po ogloszeniu hardego veta przez MM. I ostatecznym z'orbanizowaniu PL sad bo jego bankierski pomysl na emisje "obligacji" az dziubie po oczach sad czyzby mieli pomysl, zeby PAD pojechal do DT i pod choinke, zaproponowal mu "biznes zycia" na zakonczenie urzedowania? i banki zza wielkiej kaluzy nas zaleja nas swoimi kredytam?
        a w zamian dla PAD'a wystep w "Kevin sam w Nowym Jorku" - ta scena w galerii DT?......
        Ta nakrecana "boa" skonczy sie, na pewno. Tylko ile jeszcze?sad

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 07.12.20, 19:46
          Przepraszam za okropnego bykasad( dziobie sie przez o z kreska.
          A z dzióbka spija.
          Tak konczy sie dluzsze nieczytanie / kulawa ortografiasad/. A mnie znow dopadla dysgrafia na polaczeniu oko-glowasad
          Sportem / eliminacjami do MS/ jakos w tym roku sie nie ekscytuje, bo jesli mecze beda przy pustych trybunach, to mozna sobie odpuscic "widowisko". Zadne emocje.
          To znow pomilcze z Wami grupowo, serdecznie pozdrawiam.
          • haha30 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 08.12.20, 22:22
            Patrze na pis-wypierdkomw- "politykow" z bożej laski i słucham tych ich politycznych "mundrosci" oraz "argumentów" i rzygac mi sie chce nawet powierzchownie zastanawiając sie nad "glebia" ich przemyśleń
            - żywcem wziętych z przedwojennego kabaretu, prozy Mrozka, Gombrowicza czy narkotycznych wypocin
            Witkiewicza oraz mnie bliższych, bo tworzonych 2-ie Wsie dalej (Pranie nad jez,Nidzkim) strof: "Teatrzyku Zielona Ges" mistrza J.K.Galczynskiego.

Belkot Krzywego Ryja czy PAD-a o jakiejs Wspólnocie Węgla i Stali, czy EWG "Szumana" do których te miernoty ponoc "wstępowały" (razem z zoliborskim kurduplem, we 3-ch,- chyba?) oraz belkot o naszej "wielkomocarstwosci" i propagandowy kit, szczególnie w TVP i podobnych Telewizyji karmiących bezmyslny elektorat "500+" tym gownem - przerażającesad

Mialem sie w tym temacie juz nie wypowiadac bo na wymioty mi sie zbiera jak slucham tych bredni ale....

Kilka dni temu (2 grudnia) zmarł Valéry Giscard d’Estaing b. Prezydent Francji, wysokiej klasy inntektualista
            pełniący obowiązki Prezydenta w czasie gdy Kanclerzem Niemiec byl Helmut Schmidt - polityk, ekonomista i mysliciel wśród europejskich politykow XX Wieku nie majacy sobie równych.

Pamietam jak 40 lat temu (dokl.od 1981r.) ci dwaj politycy, juz "zwolnieni" z obowiązków najwyzszych funkcji państwowych prowadzili otwarta (poprzez media) dyskusje o konieczności powstania Unii Europejskiej (w miejsce EWG).
            Jeszcze wtedy nie wiedzieli, bo nie mogli "wiedziec" (takie zdolności ma tylko "nyslicqiel z Żoliborza! co "sypia do poludnia" (zdziwiony iz go nikt "internowac" nie chciał choc on taki wielki "miłośnik.... kotow!) ze zaistnieje Gorbaczow i jego pierestrojka, ze padnie ZSRR, o polaczeniu obydwu Niemiec i zmianach politycznych na Wschodzie Europy juz nie wspominając!.

Ale (pamietam jak by to było dzisiaj!) PRZEWIDZIELI zbliżająca sie globalizacje, błyskawiczny rozwój gospodarczy Chin i (w związku z tym) w perspektywe szybkie przeniesienie gospodarczego Centrum Swiata do Azji Pldn.-Wschodniej.
            Jak do Chin dołącza jeszcze Indie (z postępem gospodarczym i społecznym) to o pozycji Europy trudno bedzie mówić nawet w kategoriach "peryferii" (gospodarczych).
            Giscard znal (biegle!!) jez.niemiecki a po angielsku obydwaj panowie mowili tak jak by miejscem Ich
            urodzenia byl Oxford lub Londyn.

Wspólnota Węgla i Stali czy EWG to były rozwiązania wynikające z chęci zabezpieczenia przed konsekwencjami absurdalnych kontrybucji, odszkodowań i milionów bezsensownych ofiar obydwu Wojen Światowych.
            Stal i Wegiel w miedzy-czasie straciły totalnie na znaczeniu jako wyznaczniki rozwoju gospodarczego
            i jednoczesnie, po kolejnych wojennych "utarczkach" jako cel "zdobyczy" wojennych np.: (Zagłębie Saary)
            Obydwa Mocarstwa (juz wtedy) mogły zrezygnować z węgla jako nosnika energii (Francja jak i Niemcy juz wtedy mogły pokryć 100% swego zapotrzebowania z posiadanych elektrowni atomowych) - jeszcze nie było (wtedy) awarii Czernobyla i Jokoschimy, ruch "ekologiczny" byl w powijakach ( wtedy dopiero Petra Kelly - re-emigrantka z Kalifornii i gen.Bastian zapoczątkowali w Europie ten ruch i założyli pierwsza Partie Zielonych!) .
            Stal? - ""niewielki" nawet tylko na Europe - Luxemburg byl w stanie zaopatrzyc w stal (najwyższej jakości!)
            a surowke pośledniejszej jakości (juz wtedy!) mozna było nabyć (2x TANIEJ niz koszty jej produkowania w EWG !) w USA, Chinach czy Wschodniej Europie!.
            Przed NOWA "Unia Europejska" w ktorej sklad wejść mialy dotychczasowe Panstwa "założyciele" EWG
            stala jednak perspektywa REZYGNACJI ze swoich ODRĘBNOŚCI NARODOWYCH i sporej czesci suwerenności bo perspektywicznie te gospodarcze szanse dla Europy to cos na "kształt" Stanow Zjednoczonych Europy = wspólna waluta, JEDNA polityka zagraniczna, swoboda podejmowania pracy i poruszania w calym obszarze Unii (weszlo po Schengen), wspólny..... jezyk (angielski! "najprawdopodobniej") choc nawet jeszcze o powszechchnej "komputeryzacji" (wtedy) nie było mowy! a "szczytem" powszechnie dostępnym w tym zakresie było Commodore 64 (czy Apple w USA).......
            Obydwaj Panowie to przekonani gospodarczy liberałowie, doświadczeni iz rynek "reguluje" sie sam! -
            - nie trzeba mu przeszkadzac a rola Panstwa to madre opodatkowanie by wypełnić oczekiwania socjalne Obywateli !.
            Ta dyskusja WIZJONERÓW miala miejsce CZTERDZIEŚCI lat temu!!, wiec jak słyszę pierdolenie krzywiego ryja czy PaD-a (ktorzy wtedy SRALI w pieluchy!) o jakiejs "wspólnocie Ojczyzn czy pieprzenia o..... węglu i NAJDROŻSZYM na Swiecie gazie z Norwegii jako "rozwiązaniach" naszego pomyślunku dla Europy bo.....
            przegraliśmy WSZYSTKIE (znaczące) nasze ruchy wyzwoleńcze, "ruskie" nas gnębili, Hitler, Stalin .... itp. wiec nam sie "NALEZY"......
            O "k.......a" - KTO tu ma PIERDOLCA - ja?

pozdr,

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 09.12.20, 11:02
              Jak zwykle, dajesz cenne uwagi Popay.
              Dobrze , ze przypominasz wspolczesna historie,
              bo pisimmatolkom "horyzont" zamyka sie chyba na "odsieczy" wiedenskiej, i dlatego tylko brak im pior u "skrzydel", do szczesciasad
              Mam nadzieje, ze i preziowi ktos zdazy dac powyzsze do przeczytania...
              Na leczenie wlasnych fobii nigdy nie jest za pozno, ale uczynienie tego jednego kroku
              " w przod" - vetem budzetu UE , to bedzie krok w przepasc.
              Dla pokolen Polakow.
              "Pan" na Wegrzech - V.O. ma sporo za uszami, wiec on chce sie, wywinac spod sadow prawa UE , ale ze Kaczor dal sie w to wrobic? to mnie zastanawia...

wiadomosci.onet.pl/politico/wegry-jak-orban-okpil-ue-w-sprawie-rzadow-prawa-i-nie-spotkala-go-za-to-zadna-kara/56rqksd

Przypominam:
              dzis jest

"Międzynarodowy Dzień Przeciwdziałania Korupcji – święto obchodzone corocznie 9 grudnia,

wyznaczone przez Zgromadzenie Ogólne ONZ podczas przyjęcia Konwencji Przeciwko Korupcji 31 października 2003 roku[1] podpisanej przez 95 krajów w Méridzie w Meksyku."
              pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C4%99dzynarodowy_Dzie%C5%84_Przeciwdzia%C5%82ania_Korupcji
              • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 09.12.20, 12:20
                To jeszcze maly historyczny link, dla przypomnienia - kto tu kogo "rozgrywa" , w tym.... zbuntowanym unijnym "tandemie" PL- HU.
                cyt.
                " Wbrew zapowiedziom, że po wycofaniu się Polski ze szczytu szefów rządów Grupy Wyszehradzkiej i Izraela w Jerozolimie odbędą się wyłącznie rozmowy dwustronne,

doszło tam wczoraj do wspólnego spotkania wszystkich czterech premierów:
                Czech, Słowacji Węgier i Izraela. "...
                .." Według agencji MTI, która cytuje wypowiedź węgierskiego premiera, Orbán zapewnił, że jego kraj łączy z Polską dobra przyjaźń, a oba państwa ściśle współpracują także w UE.

Według agencji Reutera Orbán dodał, że Węgry łączy dobra przyjaźń także z Izraelem.

“Kiedy dwoje naszych przyjaciół dyskutuje między sobą, można tylko mieć nadzieję, że będą rozmawiać ze sobą bezpośrednio i poprawią sytuację. Ja też mam taką nadzieję” – powiedział szef węgierskiego rządu.

Media zwróciły uwagę, że stojący obok Orbána Netanjahu nie odpowiedział na to samo pytanie.

Ograniczył się jedynie do stwierdzenia, że

węgierski przywódca jest „świetnym dyplomatą”."

ciach.
                www.euractiv.pl/section/grupa-wyszehradzka/news/v4-bez-polski-za-to-z-izraelem/

A prezio mysli, ze cos moze..sic! Z jego perfidia , fakt, potrafi zniszczyc, ale niczego zbudowac. Powinien pamietac, ze nie gryzie sie reki, ktora karmi.
                Na bratanie z "koalicjantami" zza morz lepiej nie liczyc strategicznie, bo oni maja blizej duzo cenniejszych "przyjaciol", a PL dla nich ma taka sama "wage" jak ok 4x mniejsze sprywatyzowane "Imperium O. Zadna, przydatni idioci.
                Ostatecznie licze na resztki rozumu u prezia.
                I mam nadzieje, ze unijny paszport dalej bede miala dumnie w szufladzie, bo ....po co to wszystko?sad
                • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 09.12.20, 14:46
                  To było wczoraj :
                  cyt.
                  " Dariusz Rosiak („Raport o stanie świata”) otrzymał tytuł Dziennikarza Roku 2020.
                  Podczas wtorkowej gali poznaliśmy też laureatów nagród Grand Press za najlepsze materiały dziennikarskie.
                  Zostały przyznane także nagrody specjalne: Grand Press Digital, Grand Press Economy i Nagroda im. Bohdana Tomaszewskiego.
                  Po raz pierwszy nagrodzono autora Książki Reporterskiej Roku.

Dziennikarza Roku wybrali sami dziennikarze, kolegia redakcyjne: prasowe, radiowe, telewizyjne i internetowe.
                  O zwycięstwie nie decydowało jury, lecz liczba punktów uzyskana w głosowaniu redakcji. Dziennikarz Roku to wyróżnienie za profesjonalizm, promowanie światowych standardów pracy w mediach i przestrzeganie etycznych kanonów zawodu. "
                  ciach.
                  grandpress.press.pl/

Po raz pierwszy "gala" byla do cna powazna, prawdziwa, bez zbednych dodatkow.
                  Nawet zawodowy rozsmieszacz nie probowal tego zmienic, zreszta zostal jakby skarcony przez nagrodzonego.
                  To znane dla czytelnikow nazwiska, ale i wcale nie " pewniaki".
                  Warto bylo posluchac, co ci ludzie / dziennikarze mieli do powiedzenia.
                  Bo nie silili sie na oryginalnosc, byli soba, a to najbardziej uwiarygadnia, to co robia.
                  Dlatego tak cenie dostep do "pra'sowki", bo dzieki nim / piszacym odwaznie i niezaleznie ludziom/ , nie czuje sie , z myslami sama.
                  Oni opisuja rzeczywistosc, w jakiej zyjemy. To prawdziwa historia.

Ps. "nagrody" dla zwyciezcow nie byly powalajace / 5-40 tys PLN/ .... szczegolnie w porownaniu - z kasa wydawana "ustwowo" na tzw. byle "publiczne" media/ ktore przymusowo i wcale nie dobrowolnie sponorujemy, a ktore sa tuba propagandowa pisu/.
                  Ale.... to pokazuje,ze nie kazdego mozna kupic. Albo, ze sa jeszcze porzadni i dociekliwi ludzie w tym zawodzie, dlatego warto ich czytac. Gratuluje wszystkim nominowanym.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 11.12.20, 12:12
                    Polska / prawicowe rządy od89 r./ ma wyjątkowy "talent " do narzucania innym
                    zgniłych kompromisów.

Nikt nie jest zadowolony, ale pozory zachowane.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 13.12.20, 17:06
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26604652,tysiace-osob-na-demonstracji-w-warszawie-dostepu-do-domu-kaczynskiego.html#do_w=57&do_v=67&do_a=330&s=BoxOpLinkcyt.
                      " Tysiące osób wzięłu udział w niedzielnej demonstracji pod hasłem "Idziemy po wolność. Idziemy po wszystko!" organizowanej w Warszawie przez Ogólnopolski Strajk Kobiet.

Manifestantom nie udało się dostać przed dom prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego, bo kilkaset metrów przed budynkiem pojawiły się policyjne kordony.

Marsze w obronie praw kobiet odbyły się w niedzielę również w innych miastach w Polsce i Europie." ciach.

Czy "ekscelencja" prezio / wg Orbana/ jest bezpieczny?
                      / tak samo jak 39 lat temu?/

cyt.
                      ... " Wicepremier Jarosław Kaczyński podsumował porozumienie budżetowe, które zostało osiągnięte na szczycie Rady Europejskiej.

- Dostaliśmy szablę, którą będziemy mogli bronić polskiej suwerenności - powiedział."
                      ciach.
                      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26599640,kaczynski-o-porozumieniu-z-ue-dostalismy-szable-ktora-bedziemy.html

To po to, mu ta "szabla"? ...

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 14.12.20, 09:18
                        Rzadzi nami paranojasad to a propo's wczoraj.

Dzis smutna wiadomosc z rana: zmarl aktor Piotr Machalica.
                        kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,26606132,piotr-machalica-nie-zyje-rozstajemy-sie-w-polowie-przerwanego.html

Dla mnie niezapomniana postac dr Pasikonika w Sztuce Kochania,
                        Artysta "nienachalny", a wybitny.
                        I na dodatek posiadacz wielu talentów.

www.youtube.com/watch?v=yr7PLX6GdA0

• haha30 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 14.12.20, 17:32
                        " szable" w postaci "kasy" z Unii Europejskiej dostal!
                        Przy okazji "udowodnil" jak to sie "postawil" Europie i .... wygral!
                        Natychmiast 30% Polalow (500+) deklaruje, juz dzisiaj (3-lata przed Wyborami) bezwzgledne poparcie dla PiS.
                        Jak jeszcze zrealizuje :www.domiporta.pl/poradnik/7,126866,26607170,rzad-bedzie-doplacal-polakom-do-mieszkan-kaczynski-mowil-ze.html#s=BoxOpImg12
                        to ma nastepne 20% od mlodych ktorzy dzisiaj "protestuja" razem z kobietami ale na wybory to oddadza glos na kaczora bo..... 50 tys doplat do mieszkania nie da Im nikt inny.
                        Te dlugi (za "doplaty) splacisz Ty, ja i inni w postaci wyzszych cen i podatkow.
                        Juz "sraja" na nas inni czlonkowie Unii to.... doprowadzimy do zadluzenia jak w Grecji i wtedy (po odpowiedniej kampanii propagandowej) "wypowiemy nasze czlonkowstwo" bo "nikt nam nie bedzie nic dyktowal" a my jestesmy dumny Narod wiec nam sie nalezy!
                        Ta "zabawa" bedzie trwala dziesieciolecia! - wspomnisz moje slowa.
                        Doprowadzimy do tego, ze )Zagranica) bedziesz "jak ognia" unikac przyznania sie do tego, ze jestes z Polski bo beda Cie palcami wytykac.
                        Czlonkowie (obecni) PiS-u nie maja sie czego obawiac, Oni (i rodzinka) beda "u koryta" i "twoich" problemow miec nie beda!
                        I..... co im "zrobisz"?
                        Pogadasz sobie (n forum) i.... tyle, za co pojdziesz do.... pierdla - zreszta, a jak nie to w inny sposob doprowadza do tego, ze Ci sie "krytyki i protestow" odechce,- wspomnisz moje slowa
                        Ja "wiem" jak wyglada "codzienna normalnosc" i (w "najgorszym przypadku" ) mam sie gdzie przeniesc, zapewne "lkajac", ze przegralem swoje marzenia o spolojnej starosci, ale tutaj, nie zmieni sie NIC!
                        Nie z tym Narodem i nie z tymi cwaniakami co dorwali sie do KORYTA!
                        pozdr,-
                        • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 15.12.20, 10:21
                          Calkowicie sie zgadzam PopayE.
                          Niestety, nie mam gdzie wyemigrowacsad I pomyslec ,ze lata temu .... zawahalam sie. Dzizusss, ze tez mnie wtedy jakis piorun nie trzepnal , ale wtedy myslalam, ze normalnosc , demokracja i praworzadnosc to bedzie elementarny obowiazek, a wejscie do UE narzuci nam standardy cywilizacyjne. To beda podstawowe WYMOGI dla WLADZY.... Bo "ryba psuje sie od glowy". Alez ja bylam naiwna! jakby nie stad byla....
                          Dalej w nie wierze /ale zprezia" wiara" nie ma to nic wspolnego/, niestety okazuje sie, ze proces zepsucia politycznego / nie mowie o "demoralizacji", bo naczelnik zaraz zacytuje w kolejnej przemowie do swoich/ jest tak gleboki, ze zaczal sie proces gnicia.
                          Nieeleganckie okreslenie? Ale wlasciwe. Na zewnatrz jeszcze tego nie widac ale wsrodku juz nie ma zdrowego kosccacrying To politycy z pierwszych stron gazet do tego doprowadzili.
                          Tak wiec, brawo mlodzi, odwazni i niezaleznie myslacy. Otwarci na swiat smileTo w Was cala nadzieja.
                          Uwaga: Nie wiem wciaz kto to ich zdaniem "dziaders" ale ani nie uwazam sie za moherowa babcie, ani nie jestem dziadersem, ale ja z opoznieniem przyswajam "slowa roku" i taki "dzban" np. przyswoilam dopiero po ~roku...smile A to takie trafne i "dzwieczne" okresleniesmile) Wiec moze za jakis czas przetrawie?
                          To , zebym jeszcze dopisala do mety / tzn. do konca br/ , na razie prasowka ze slyszenia, nie czytana doglebnie.
                          Najpierw UOKiK, i bardzo "zniechecajaca" kara dla Biedronki.
                          cyt.
                          " Według Urzędu, właściciel Biedronki zarobił na tych praktykach ponad 600 mln zł w latach 2018-2020.
                          Dlatego Prezes Urzędu nałożył na Jeronimo Martins Polska karę w wysokości 723 mln zł. "
                          ciach.

businessinsider.com.pl/wiadomosci/uokik-723-mln-zl-kary-dla-biedronki-za-wykorzystywanie-przewagi-kontraktowej/xqxwpgf

Mnie to wcale nie cieszy, bo zaplace tylko wiecej za zakupy, bo "rzad" /ani "wor" zwany ambitnie "budzet"/ nie odda mi z tego ani zlotowki, co najwyzej kolejni urzednicy dotana "premie", "ktore im sie nalezaly!" cyt. pania wydelegowana do UE / w zamian za te nagrody?/
                          A smiem zauwazyc, ze robie w Biedronce zakupy za prywatne pieniadze , z wlasnej, nieprzymuszonej woli, wiec....? /moze mam znowu robic je w jakims "spolem"?/

A tu drugi "kwiatek" z aktualnej prasowki :
                          Najswiezszy wyrok. Data ma znaczenie :14.12.20202:
                          cyt.
                          " Sąd Rejonowy dla Warszawy-Śródmieścia uniewinnił byłego ministra skarbu w rządzie AWS Emila Wąsacza oskarżonego o niedopełnienie w 1999 r. obowiązków przy prywatyzacji PZU.
                          Postępowanie ma 15-letnią historię, prokuratura rozpoczęła je w 2005 r."
                          ciach.
                          wiadomosci.onet.pl/kraj/prywatyzacja-pzu-wyrok-po-15-latach-postepowania-emil-wasacz-niewinny/jr8253p

A mnie sie wydawalo, ze tylko ja pamietam....
                          To wyrok z kategorii polityczno-ustojowych, ale czas trwania "procesu" robi wrazenie..

Serdecznie pozdrawiam Ulubiency,
                          obysmy zdrowi byli.

• haha30 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.12.20, 09:56
                            Wyjazd Zagranice to .... zadne "rozwiazanie" Droga Warum.

Jasne, zycie w warunkach (kazdego) "normalnego" Kraju ma zalete "przewidywalnosci" wiec nam (Polakom) i gorzko doswiadczonym obywatelom Krajow z podobna historia, daje luksus swobod dla polskiego, przecietnego Obywatela (jak Ty czy - ja), pozornie niezwykle atrakcyjnych.
                            Ale CENA takiego rozwiazania jest zbyt wysoka i Ci co "poprobowali" takiego sposobu na zycie, czym dluzej to trwa, poznaja i mniej atrakcyjna "druga strone medalu".

Nawet Zydzi, Narod "szczegolny" i wyjatkowy poprzez praktyke tysiecy lat zycia
                            w diasporze, w realu: daza do zycia w szczegolnych enklawach gdzie najblizsze otoczenie (sasiedzi, rodzina czy znajomi) podzielaäja Ich sposob zachowan, ubioru. obrzadku czy obyczajow wynikajacych z nawet bardzo odleglych "duchowo" tradycji religijnych.
                            To wcale nie jest wyjatkiem!.
                            Podobne rozwiazania maja Chinczycy (w USA), Turcy (w Niemczech) czy Arabowie we Francji.
                            Kolejne pokolenia "integruja" sie co raz bardziej z otoczeniem, nie maja problemow jezykowych, zawodowych, osiagaja "niebotyczne" (w porownaniu z rodzicami) dochody, ale w szczegolnych okolicznosciach (Swieta, chrzciny potomstwa, odpowiednik naszej I-szej komunii a juz na pewno: zawarcie malzenstwa), intuicyjnie daza do tego by byly to uroczystosci w obrzadku kulturowym i okolicznosciach "akceptowalnych" dla srodowiska z ktorego sie wywodza!.

Tylko "wyjatkom" jest to obojetne i tylko tacy umieja szybko stac sie "obywatelami Swiata".
                            Niestety, na pewno, nie zaliczasz sie do nich - Ty, ja, wiekszosc Chinczykow z NYC czy San Francisco, "paryzanie" rodem z Maroka czy "berlinczcy" z Anatolii.

Nie zaluj Mila Warum, ze nie "wyjechalas" - nie ma czego.
                            Moje doswiadczenia wskazuja iz lepsze jest tzw. "skurwienie" i wziecie przykladu z takiego "bojownika o wolnosc, sprawiedliwosc i demokracje":

next.gazeta.pl/next/7,151003,26612934,przeswietlili-finanse-eurosceptycznego-posla-janusz-kowalski.html#do_w=52&do_v=66&do_a=292&s=BoxBizMT

i jemu podobnych kolesi spod znaku hucpy i zaprzanstwa.
                            Jednym zdaniem: ".... Alleluja i do ... przodu!" Mila Warum.
                            Powyzsze jako (przed)swiateczne zyczenia bo.... "wesoly (w tym roku) Adwent mamy!" i az ciarki przechodza jak sie na to (powszechne) skurwienie patrzy smile
                            pozdr.,-
                            • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.12.20, 13:31
                              S*********, to malo powiedziane. Na pieniadze trzeba uczciwie zapracowac/ te panie , ktore taki zawod uprawiaja - osobiscie sie angazuja /, a nie "przywlaszczac" cudze- jak to czyni "dojna zmiana". Z przytupem, i nie ogladajac sie na obywateli. Liczy sie tylko "naszyzm partyjny".
                              pisie "orly" , ktore obsiadly z nominacji RN i zarzady SP sa tego dowodem. Jedyny "argument" na zrobienie z pipidowkowego "urzednika"- "szefem" monopolisty, a z ksiegowej z doswiadczeniem w poPGRowej "biznesowej "dzialalnosci lokalnej - szefem vice monopolisty / w celu poloczenia w super mocarstwowego" monopoliste, "nie do kupienia" z zewnarzsmile))/, to tylko kwestia - "namaszczenia". Cmolniecia="akceptacji" przez naczelnika-kacyka.
                              Ucho prezesa wiecznie zywe, tylko persony sie zmieniaja, bo teraz jedna ekipa zostala wyeksportowana by siac zamet w UE, a nowy narybek- dostaje stolki na przyuczenie " w zawodzie" do bycia " nasladowcami".
                              Taki "staz" na "dyrektora" .... dla nieumiejacych nic, konkretnego.
                              Za "panstwowe" / nasze!!!/ pienadze.
                              Naprawde, to wszystko juz bylo.....,przezylismy to za swojego zycia juz raz /Gomulka-Gierek-Jarozelski/ i moze dlatego przezywamy teraz taki potezny "SZOK" kulturowy?.....Po prostu nie miesci nam sie w glowie,ze Vkolumna okazal sie owczesny "opozycjonista"prezio - taki po'twor " 3 w 1".....
                              Ja, to ja, on nigdy nie byl z mojej bajki, ale co czuja jego koledzy z tamtych lat....Prawdziwi Opozycjonisci z lat 80-tych?
                              Tak, jak mnie pokazano kilka lst temu film ze strajku/ o ktorego istnieniu dowiedzialam sie po 30 latach/, jak i szok na kolege, ktory "przyznal sie",ze donosil / ale jemu odpuszczam, bo sam do mnie podszedl i przeprosil, jakby to cos mialo zmienic.....sadzobojetnialam po tylu latach) /, to jest szok niewyobrazalny, dla normalnych , etycznych ludzi.
                              No coz, poza oburzeniem i bezsilnoscia nie zostalo mi , i nam podobnym, nic innego jak czekac az czas zrobi swoje. Nie - pogodzic sie, tylko olac. Niech zgnije. Bo zgnije /on ze swojakoncepcja/ - na pewno. Satysfakcje bede miec tylko wtedy, gdy bede mogla powiedziec/ napisac glosno :WRESZCIE!!! Doczekam sie. To tylko kwestia czasu.
                              A poza tym?
                              Byla 1 niespodzianka:
                              Pan mnie wylegitymowal na zakupachsmile)))) wybaczylam mu z usmiechem /spod maseczki oczywiscie/i ochoczo pokazalam dowod, zyczyl mi udanych .
                              To beda swieta inne od wszystkich.
                              Podsumowanie moje bedzie pozniej.
                              Bo teraz mam za duzy balagan na/i w glowie.
                              Aaa , jeszcze zapomnialam o "tytanie" praworzadnosci, marszalku od ziolek, co ponad 900 poprawek do budzetu zamknal w 4 glosowaniach, przyklepujac jednym zdaniem:
                              cyt.
                              ...."Nie ma żadnej możliwości prawnej, aby dokonywać reasumpcji, czy powtarzać głosowania nad ustawą budżetową.
                              Tego nie przewiduje ani regulamin Sejmu, ani żadne inne przepisy, więc ta sprawa jest definitywnie zamknięta - powiedział dziennikarzom Terlecki odnosząc się do zaproponowanego przez PSL tzw. porozumienia antykryzysowego."
                              ciach
                              www.wp.pl/?s=https://wiadomosci.wp.pl/ryszard-terlecki-nie-ma-mozliwosci-prawnej-by-powtarzac-glosowanie-nad-budzetem-6074455611769473a&src01=f1e45&c=336

Wlasciwie nie wiem po co tak sie uwijali z tym zaklepaniem, bo jednak jada na swieta do rodziny?A "kwarantanna" bedzie tylko sprawdzana u tych "notowanych", "z listy", ich jako "nasz'yzmowych" ominie?
                              Przeciez mogli oglosic od razu "budzet" - od razu podpisac /przeglosowac - bez pytania opozycji sejmowej o glos, wiem lubia te pozory legalnosci, jak wszysko jest "zgodnie z procedurami", by miec alibi, ale im alibi niepotrzebne - oglosili juz,ze zapisali sobie "abolicje" w tarczy/przykrywce , wiec co by nie zrobili/uchwalili swoja zdyscyplinowana 'wiekszoscia' w parlamencie - sa i beda bezkarni.
                              A jak jakims cudem w narodowymbudzecie okaze sie za malo kasy / bo jednak UE sie postawi, i wyegzekwuje "praworzadnosc" karnymi potraceniami z puli "dotacji"?/
                              - to Harry P. po prostu oswiadczy, ze kasy trzeba wiecej;
                              no coz, to dla tak ukierunkowanego "slusznie ideologicznie"lepka, powiedziec do zarzdacy drukarnia: Trzeba wiecej to nie dyshonor, to i uslyszy od starszawegozakonnika od dworek :"chcesz? to masz!". Nie my bedziemy splacac...
                              To historia ich osadzi, i bedzie to pamiec ludzi , a nie oficjalna "cool'owa" lektura urzedowa w szkolach.
                              Wracam do realu, bo mnie szkalg trafi i kto zrobi bigos?smile
                              Obysmy zdrowi byli Ulubiency, ta boa sie skonczy.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.12.20, 16:16
                                No i ogloszono nam: "kwarantanne narodowa".

cyt.
                                .. " Od 28 grudnia znów zamknięte zostaną galerie handlowe - otwarte pozostaną m.in. sklepy spożywcze, z książkami i prasą, drogerie, apteki, a także wolnostojące wielkopowierzchniowe sklepy meblowe. "
                                ciach.
                                next.gazeta.pl/next/7,151003,26618336,koronawirus-nowe-obostrzenia-rzad-wprowadza-po-swietach-narodowa.html#s=BoxMMt1

Uzasadnienie "prozdrowotne", a jakze, chociaz to wlasciwie urzednicza "gra na czas", ambitne uzasadnienie, ze to "pod szczepionke"... ale czy ktos mi moze wytlumaczyc to wyroznienie in plus - dla sklepow meblowych???smile))
                                To jakis uklon wobec tego znanego zagranicznego sklepu "e'-meblowego"?
                                Bo nie sadze, zeby akurat w swieta najwieksza potrzeba zakupowa "tradycyjnych" rodakow byl wybor kanapy lub szafek kuchennych smile)) ....
                                Ale kto wie jakim urzedowym "kluczem" wybierano: komu dolozyc, a kogo zlikwidowac.
                                Juz lepsze byly by wolne stoki, basen, czy kino/teatr dla samotnych , ale tam sa tylko okienka dla "zwiazkowych", solisci- spontaniczni skazani beda na gnusniecie i tycie.....ze smutkusad((
                                Szczyt preziej zlosliwosci pod choinke.
                                ale...... lepsze to niz zomo2020 goniace z palami mlodziez, lub zawracajace na rogatkach jadacych do rodzicow, prawda? Cieszmy sie! Do bolu.sic!
                                • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 17.12.20, 16:31
                                  Oczywiscie do swiatyni bedzie mozna pojsc.
                                  Ale..... czy ktos mi moze wytlumaczyc skad np. 15 m2 na osobe??
                                  3x 5 lub 1x 15, inaczej nie da sie "wymierzyc", jaki geniusz matematyczny wymyslil taki "klucz" metrazowy na 1 osobe??
                                  Na prosty rozum latwiej byloby np. wydzielic metraz: 12m2/ wiecej wariantow jak sie ustawiac miedzy soba lub regalami czy lawkami.../ , naprawde nie czepiam sie tylko probuje znalezc jakakolwiek logike w poczynaniach tej ekipy... Zwykla matura to za malo, zeby to ogarnac sad( ,moze to jakies nawiedzenie zdalne?
                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 18.12.20, 12:50
                                    Wczoraj oglosili ustami ministra zdrowia, dzis odwoluja ustami zlotoustego rzecznika PR.
                                    Taktyki na sprawdzanie wytrzymalosci suwerena c.d.
                                    Jeden na zwiad, a jak narod sie wkurzy, to sprostowanie - zle suweren zrozumial... /wszyscy! sic!/
                                    Ot i taktyka pisiorow, wija sie sie jak piskorz nieustannie - jak daleko moga sie posunac, bez nadmiernego zapamietaniana przez obywateli na lata.. .
                                    Cyt.
                                    "- Nie wchodzimy w etap narodowej kwarantanny, proszę się kierować słowami premiera.
                                    Może to gdzieś jakiś brak komunikacyjny - powiedział wicerzecznik PiS Radosław Fogiel, pytany o zapowiedź ministra zdrowia o wprowadzeniu w Polsce narodowej kwarantanny." ciach

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26620725,niedzielski-oglosil-narodowa-kwarantanne-fogiel-na-wyrost.html#do_w=46&do_v=142&do_a=287&s=BoxNewsMT
                                    • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 18.12.20, 14:37
                                      To na deser, i zeby zostało w historii, /i prasowki/:
                                      Mamy prawdziwa Gwiazde 2020 Roku!
                                      / zgadzam sie i uwazam, ze tytul Robert Lewandowski otrzymal absolutnie zasluzenie,
                                      ale faktem jest, ze zeby byc gwiazda trzeba sie najpierw wdrapac na gore, zeby widac ja bylo na calym swiecie, i moc lsnic...smile/
                                      cyt.
                                      ..." To była symboliczna i wzruszająca dla polskich kibiców chwila.
                                      Zgasły dwa boczne ekrany połączenia z Leo Messim i Cristiano Ronaldo

i został tylko ten środkowy z Robertem Lewandowskim,

a prezydent FIFA, Gianni Infantino potwierdził, że
                                      to Polak został najlepszym zawodnikiem na świecie w 2020 roku. "
                                      ciach.

sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/915245/fifa-best-michal-pol-messi-i-ronaldo-wprowadzili-lewego-do-panteonu
                              • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 18.12.20, 15:01
                                W uzupelnieniu do "niezachwianej" pewnosci marszalka T. ,ze:
                                "Nie ma żadnej możliwości prawnej, aby dokonywać reasumpcji, czy powtarzać głosowania nad ustawą budżetową. "

dolaczam link, ze w parlamencie pisim "da sie !" ,
                                wystarczy tylko nakaz prezia:
                                cyt.
                                " Podczas wieczornych obrad Sejmu posłowie wbrew intencjom Zjednoczonej Prawicy nie odrzucili uchwały Senatu o odrzuceniu jednej z ustaw.

Po kilkunastu minutach postanowiono dokonać reasumpcji głosowania.

Mikrofony nagrały, jak wicepremier Piotr Gliński
                                mówi: jest prośba szefa, żeby zrobić przerwę, bo chyba reasumpcję trzeba będzie zrobić. "
                                ciach.
                                www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/sejm-zamieszanie-w-szeregach-pis-powtorzone-glosowanie-po-porazce-wiekszosci/wy5s0t6,79cfc278

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 21.12.20, 10:59

cyt.
                                  " Prezes PiS odniósł się również do protestów, które wybuchły po wyroku Trybunału Konstytucyjnego ws. aborcji.

- One zmierzały pod mój dom
                                  i te bardzo brzydkie słowa było słychać nieustannie,
                                  bywało że pod moim adresem,
                                  ale też tak, można rzec, ogólnie "
                                  ciach.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26626842,kaczynski-zapowiada-kandydowanie-na-prezesa-pis-na-pewno-ostatni.html#do_w=46&do_v=142&do_a=289&s=BoxNewsLink

"biedactwu", uszka zwiedly ? i jeszcze literackiego eufemizmu na w...w kobiet i mlodych - nie znalazl?
                                  To proza zycia "ekscelencjo"...
                                  A tu moj ulubiony Janek Kaczmarek i "Budujemy kapitalizm",
                                  bo prezio jakby wypieral sie, ze toczy " historie kolem" , a on i wtedy i dzis jest jej "bohaterem rozgrywajacym"/ czy wreszcie doszedl na upragniony wyimaginowany "szczyt"? bo naszego zycia szkoda ....../

www.youtube.com/watch?v=QLtrKekKa2s&list=RDjYoREEXj0x4&index=9
                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 21.12.20, 14:59
                                    cyt.
                                    " Tuż przed wprowadzeniem zakazu lotów z Wielkiej Brytanii do Polski LOT wyśle po Polaków największy samolot, jaki posiada - Boeingiem 787-9 Dreamliner.
                                    Wydaje się, że to ostatnia szansa na powrót do domu na święta, bo od północy połączenia zostają zawieszone.
                                    Powodem jest wykrycie nowego szczepu koronawirusa, który cechuje się większą zaraźliwością." ...
                                    ....
                                    " Dlaczego LOT sprzedaje bilety, które, zgodnie z deklaracjami rzecznika rządu, się nie odbędą?
                                    - Czekamy na opublikowanie rozporządzenia.
                                    Tak jak w przypadku poprzednich tego typu decyzji do czasu opublikowania nie mamy formalnej podstawy, by nie sprzedawać biletów - wyjaśnił w rozmowie z Next.gazeta.pl rzecznik spółki Krzysztof Moczulski. "
                                    ciach.
                                    next.gazeta.pl/next/7,151003,26628145,lot-sprzedaje-bilety-na-loty-ktore-sie-nie-odbeda-1700-zl.html#s=BoxMMt1

To wyglada jak sceny z filmu katastroficznego, ale zdjecia pokazuja jak wyglada proza zycia gdy na problemy polityczne / brexit/ nakladaja sie problemy epidemi/ologi/czne - wciaz nie wiem od kiedy powstal ten bez "o" nowy slowo'twor na uzytek sanepidowych rozporzadzen.
                                    A swoja droga wszyscy czekaja na "rozporzadzenia"w/s obowiazkowego bezruchu w czasie kolejnej " narodowej kwarantanny" od po swietach az do zaprzysiezenia nowego prezydenta? / Skad wladze wiedza,ze tyle czasu wystarczy na pokonanie cV? jak ochotnikow do zaszczepienia trzeba bedzie "mobilizowac" ?/
                                    Mimo, ze nie ma podstaw ustwowych by je wdrazac.
                                    Czy gdzies opublikowano wprowadzenie Stanu Wyjatkowego? bede wdzieczna z link. Na pamiatke. I do archiwum tego historycznie wyjatkowego 2020 roku.
                                    • haha30 Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 21.12.20, 15:30
                                      Link_u Ci nie podam a i pierdul wypowiadanych przez smarkatych przyglupow/polglowkow ktorzy "robia" za rzecznikow klamcow, idiotow, kombinatorow i zlodziei, nawet na najwyzszych stanowiskach, komentowac nie bede.
                                      Ale....
                                      mam praktyke (kilkudziesiecioleci) przyjezdzania do Polski "na Swieta" (wszelkiego rodzaju) i.... zastanawiam sie "kto" w takich warunkach jak obecnie do tej naszej Ojczyzny - przyjezdza?.
                                      "W jedna strone" to znow nie taka wielka "sztuka" ale przeciez Ci co przyjezdzaja, majac (zawodowe, szkolne, bankowe) "zobowiazania" z racji stalego zamieszkiwania na Wyspach, raczej (po Swietach, ew. sylwestrze) musza wrocic!

Posluchalem (jednego!) belkotu takiego smarkatego "rzecznika" i zwrocilem uwage iz cos bredzil o "powracajacych " (z GB i Irlandii).
                                      Raz "udalo sie" nie sklamac! - bedzie (chyba?) okrzyczany "wielki sukces" rzadu PiS, ze osiagnal cel "masowego" POWROTU Polakow do Ojczyzny bo..... ZOBACZYLI jak u nas wspaniale mozna zyc a Zagranica czeka ich: wegetacja, bezrobocie, glod i.... smiertelne choroby! smile))))

pozdr.,-
                                      • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 22.12.20, 13:58
                                        W sumie najbardziej irytuje mnie niekonsekwencja rzadu.
                                        To takie plytkie.
                                        Ludzie wracajacy do kraju na Swieta, pojazdami "wieloosobowymi" beda przymusowo poddawane kwarantannie, za to , ci sciagnieci na gwalt samolotem LOTu, "moga" skorzystac z "bezplatnego" przetestowania. Nie musza, ale moga.
                                        Hmm, czegos tu nie rozumiem - albo wszyscy powinni zostac przebadani /" za darmo", to i tak bonus od wladz - dla "wybranych" i "niepokrzywdzonych"/ albo powinni zostac objeci takimi samymi restrykcjami jak ci skazani na busy/auto/pociag ./
                                        Albo tych wracajacych 4-kolowymi pojazdami tez darmowo przetestowac...
                                        Niczym sie nie roznia, jesli tylko zechca?...

Wlasciwe wszystkich powinno sie darmowo przetestowywac, lepiej wydac na to niz na
                                        wypasione limuzyny dla rzadu /MON lubi wszystko co amerykanskie, ale to chyba nie bylo " w pakiecie" obowiazkowym???? przy podpisywaniu umowy z USA
                                        Bo sukcesywnie obiawia sie i inni rzadowi "patrioci " ..za $/

auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/8045023,ford-ranger-honker-wojsko-samochod-mon-wideo.html

Czyz nie chodzi co do idei o - NIErozprzestrzenianie cV? Powstrzymanie "migracji"?
                                        Bo jesli jest to odgornie narzucone sprawdzanie "wyrywkowe" i dla "wytypowanych"= "skazanych" na kontrole to mija sie to z logika i wcale nie pomoze zapobiezeniu naniesienu wirusa do PL.

A potem serce krwawi takiemu PR..... i po co? ten rejtanizm/hamletyzm to taka propagandowa bohaterszczyzna , budzaca tylko grymas, nie powiem jaki.
                                        Tak "dobrze" chca dla tego narodu, a tak do "4 liter" im wychodzi.... Jest tam ktos w miare kumaty, a nie tylko wiernopartyjny?
                                        I potem sie dziwia, ze nikt im nie wierzy ...I juz kombinuja jak zachecac na sile.
                                        Sorki nie, za prezent! / urzedowy kwitek, bo RCB juz wystarczajaco sie wykazalo nawolujac do wyborow 10 maja..../
                                        Tak, prezio nie pierwszy raz stworzyl problem i sam go rozwiazuje metoda : dawania "premii" za "wiernosc" i / zgodny z oczekiwaniem pis/ "sluszne glosowanie".
                                        Lasu choragwii w gminach jeszcze nie widac ale dzien krotki....to pewnie zalopoca dopiero przed ogloszeniem jakiegos kolejnego "sukcesu"/ w postaci pokonania wroga/.
                                        Ale karanie OBYWATELI , za to ze w ich gminach rzadza niepisiorzy, to zamach na nasze pieniadze , nasze podatki, i na pewno zostanie zapamietane .
                                        Calego spoleczenstwa prezio nie kupi, bo ..... predzej czy pozniej, ktos wychyli sie na samodzielnosc i oleje tego skwasnialego guru. I zgarnie cala pule bez ogladania sie na karny mu partyjny skansen.
                                        cyt.
                                        " Prawie 750 milionów złotych bezzwrotnego wsparcia dla miast, gmin i powiatów z naszego województwa.
                                        Ostatni podział środków z rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych budzi spore kontrowersje.

Dotacje trafiły głównie do samorządów związanych z partią rządzącą."
                                        ciach.
                                        www.dziennikwschodni.pl/polityka/pis-nie-rzadzi-w-lublinie-pulawach-bialej-podlaskiej-krasniku-i-bilgoraju-i-te-miasta-pieniedzy-nie-dostaly,n,1000279914.html

koduj24.pl/absurd-niepowiazane-z-pis-samorzady-nie-dostaly-pieniedzy-od-rzadu/
                                        • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 28.12.20, 10:09
                                          I po Świetach.
                                          Były odczuwalnie "ograniczone", chociaz prawie takie same, nastrój najbardziej psuła atmosfera, ze nie robiac nic zlego- mozesz dostac mandat, bo wladza lubi straszyc.
                                          Naprawde, takie same odczucia juz mialam ze 30 lat temu.
                                          Ale fakt- czolgow ani mundurowych nie widzialamsmile)) i sniegu nie bylo.
                                          Tylko te niesamowite PUSTKI na ulicach.
                                          Pisiorzy dopieli swego.

A teraz mamy inny punkt centralny uwagi: szczepionki.
                                          Duzo mowia, a jakos narod tak sceptycznie do ich zachwalania podchodzi
                                          / efekt! braku zaufania do tej wladzy, sam premier z preziem do tego doprowadzili "macac" w "rozumieniu" prawa i zmienajac istotę konstytucji, za pomoca ustaw pobocznych./
                                          Tak jak zlodziejem nie "bywa sie" , tylko sie "jest", tak i klamcom nikt nie wierzy , chocby mowili prawde.
                                          Trzeba bylo nie oszukiwac wczesniej.
                                          Tak wiec:
                                          za granica osoby z "gornej polki" wladzy odwaznie sie szczepia i daja dobry przyklad, a u nas- wysyla sie na "pierwszy front" zmobilizowanych medykow i bezbronnych seniorow w DP.
                                          Nie jestem sceptyczna, ale uwazam, ze najpierw! niech sie zaszczepi prezio i jego przyboczni- z premierem i prezydentem, a ja karnie zapisze sie do kolejki i poczekam.
                                          Wlazles na swiecznik? Swiec przykladem!smile
                                          Misu do dziela!

cyt.
                                          " Wicepremier, prezes PiS Jarosław Kaczyński planuje zaszczepić się przeciwko COVID-19 w terminie dla swojej grupie wiekowej - poinformował w poniedziałek szef KPRM Michał Dworczyk.
                                          Zapowiedział, że w pierwszej kolejności będą szczepić się ci politycy, którzy są zarazem lekarzami."
                                          ciach.
                                          wiadomosci.onet.pl/kraj/koronawirus-szczepionka-jaroslaw-kaczynski-planuje-sie-zaszczepic/xc28psb

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,26642211,kaczynski-zaszczepi-sie-przed-kamerami-jest-zdeterminowany.html
                                          • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 28.12.20, 22:10
                                            Przypominam ku pamieci : jest XXI wiek, koniec 2020 roku.
                                            a tu takie "kwiatki"sad(((
                                            cyt.
                                            " Sieć skrajnie prawicowych organizacji, w której centralną postacią jest prawnik Donalda Trumpa, wydała 270 mln dolarów na walkę z prawami kobiet i LGBT na świecie - wynika z międzynarodowego śledztwa Open Democracy.

Siatka Jaya Sekulowa sięga do Polski.

Jego ludzie, pojawiający się w kręgu Ordo Iuris, angażowali się w walkę o zakaz aborcji i wspierali rząd w sporze z Komisją Europejską wokół "stref wolnych od LGBT".
                                            ciach.
                                            wiadomosci.wp.pl/prawo-sprawiedliwosc-i-aborcja-kto-placi-za-te-wojne-6569101347302080a

.... a Tu stosunek KK/ zartowalam, tylko opinia=zalecenie dla wiernych/w/s szczepionek
                                            cyt.
                                            " KEP o moralności stosowania szczepionki.

Najważniejszym aspektem, który rozważają eksperci, jest etyczny wymiar produkcji szczepionek.
                                            Ich zdaniem, nie wszystkie szczepionki są produkowane z użyciem materiału biologicznego z "linii komórkowych wytworzonych z abortowanych płodów".

Źródłem słusznego sprzeciwu jest
                                            wykorzystywanie w ich produkcji linii komórkowych wytworzonych z abortowanych płodów
                                            - piszą Eksperci KEP.
                                            Jednak dodają jednocześnie, że "brak tego zaufania został niesłusznie rozciągnięty na wszystkie szczepionki i wszystkie elementy samej biotechnologii ich produkcji".
                                            ciach.
                                            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,26643373,kep-o-szczepionkach.html#do_w=46&do_v=142&do_a=287&s=BoxNewsMT

i cudzy podkomentarz;
                                            " korcia200028.12.2020, 16:21
                                            Rząd dostał boleśnie w pysk od swego najlepszego sojusznika...."

i to wlasnie swiadczy jak skonczony jest ten "narodowy" k.
                                            To zrobila sie samozwancza/ i nad wyraz mocno skuteczna, bo umocowana prawnie/ sekta, ktora nie ma nic wspolnego z KK.
                                            Bo abp Wojciech Polak zacheca do szczepien.
                                            I co prezio, PR i PAD na to?? Nie gryzie ich sumienie?
                                            • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 28.12.20, 23:15
                                              O pisim "kandydacie" na stanowisko RPO nie wspomne, bo to ostatni akord by wszelkie stanowiska dotyczace praw obywateli zostaly obsadzone przez zausznikow OIsad((
                                              "prawda jest niewygodna dla wladzy, bo niesie pierwiatek wolnosci"- to uslyszalam przed chwila w tv/C+/
                                              dlatego prezio tak się jej boi.
                                              • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 31.12.20, 22:19
                                                W dzisiejszej Gazecie jest duzo waznych artykulow na podsumowanie roku 2020. Nie umiem ich znalezc teraz ale polecam "Dlaczego moj ojciec uciekl z izolacji w Seulu".
                                                A ja postaram sie wkleic to co obieclam.
                                                • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 31.12.20, 22:23
                                                  Chociaz raz będę konsekwentna i zakończę tak jak obiecałam
                                                  Nie chcialam żeby było az tak dlugie, i ograniczyłam sie do 3 pkt./ a wyszlo jak zawsze tyle o niczym/
                                                  Zostawie tylko co najistotniejsze w osobistym podsumowaniu.
                                                  Jakis czas temu / w b.r./ zajrzałam do swojej „kartoteki” /tu w archiwum gazecie/. I z pewnym zaskoczeniem zauważyłam, ze jestem tu obecna ~18 lat. / wiedziałam, ze dlugo, ale ze az tak?...pierwszy wpis z 02.2002/, i mnie, teraz, chce jakas gimbaza po eksternistycznych kursach patriotycznych: „dyscyplinowac”?
                                                  Poza pustym smiechem, nie mam komentarza.
                                                  Mam / i z pewnością Wy Ulubiency/ na tyle dobra pamiec, ze wiemy jakie były początki internetowej wolności slowa, jak byliśmy otwarci, rozmowni, szczerzy i bezpośredni w wyrazaniu poglądów i opinii, oraz opisow wlasnego realu, ze wszystkimi detalami w sieci, wobec obcych ludzi, których poznawalismy metoda codziennych rozmow o wszystkim
                                                  To było / przynajmniej dla mnie/ prawdziwe otwarcie na swiat i ludzi. Dzieki możliwości korzystania z sieci jaka jest Internet.
                                                  Kłóciliśmy o slowa, stawaliśmy w swojej obronie, grupowaliśmy się okazjonalnie, i zasadniczo, tłumaczyliśmy, dyskutowaliśmy o intencjach „autorskich” i interpretacjach „współ dyskutantow” ,a wszelkie grozenie palcem, uprzejme słowne połajanki i stawianie do kata, przez demokratycznie bo formowo wybrana „administracje” traktowaliśmy prawie jak zamach na niepodległość, nie mowic o świętym oburzeniu, jakim prawem ktos smie, skoro ma taki sam jak my – 1 glos ???
                                                  Tak, bardzo ceniliśmy wlasna wolność slowa , swobode wypowiedzi, poglądów, przekonan…

Teraz uwazam, ze ta ufność w to prawo wynikala nie tylko z naiwności i zachwytu nowoscia, ale glownie z „potrzeby” nawiązywania kontaktow i wymiany poglądów. Po okresie zamordyzmu i zmian ustrojowych kipieliśmy emocjami.
                                                  W dyskusji - widzieliśmy największy atut tego czym był dla nas internet - dawal możliwość skracania dystansu. Wytłumaczenia.
                                                  I ta możliwość bezpośredniej wymiany informacji, chocby na temat roznic kulturowych, zwyczajow czy spedzania wolnego czasu , o tym kto za, a kto przeciw- to była niejako automatycznie mobilizacja do kontynuowania rozmowy, zaspokojenia ciekawości, uzupełnienia wiedzy.
                                                  Nie było wprost dyscyplinowania- ze w rzadku na lewo ci z gorszego sortu, a ci na prawo- to pierwszy gatunek. Spieraliśmy nawet o JP2. I nikogo przez to nie pozbawialiśmy prawa do wlasnych przekonan…

Ja /i Wy Szanowni Forumowicze A40+/ poglądów nie zmieniam wraz z nowa/kolejna wladza/, po prostu jesteśmy dorosłymi, ukształtowanymi ludzmi, i byle chlystki czy siusmajtkowi nowi„kombatanci”/walczacy z dawnym ustrojem już w wieku nastu lat , a teraz „zasłużeni” działacze władzy w wieku :28-40-50 l./, którzy teraz dorwali się do stolkow i dzierza bulawe partyjniackich rządów, nie wpłyną na zmiane nas.
                                                  Tego kim jesteśmy i jakie mamy poglady.
                                                  cdn.

• warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 31.12.20, 22:24
                                                    cd.
                                                    Chocby odcieli dostep do sieci ,takim „wykluczonym” / za magiczne slowa nie tylko na k. ale i za 8 */ - przez wladze, ale już jest gorzej , bo jej ustawowo umocowani „samodzielni satelici / panowie urzędnicy, ktorzy bez jakiegokolwiek nadzoru obywatelskiego i konsultacji z opinia spoleczna / dostali od pisu prawo „decydowac” co jest „dobre”, a co „zle” dla obywateli tego kraju - w biznesie, w mediach czy wlasnie jak duzo/niepochwalnych tresci/ wolno powiedziec w publicznym Internecie…../

Najpierw „sultan”/ pan w T./ ograniczyl wrecz zlikwidowal prawo wolnego slowa, „car” zrobil to chyba rownolegle / ale pan w R. i tak się stara zachowac pozory,ze zachowuje jakies prawo/, a teraz nasi postanowili ukrócić prawo do swobodnej wypowiedzi.
                                                    W ochronie biednych internautow, przed samymi internautami….? O ile wystarczajaca kara powinien być bojkot lub ignor to nasi medrcy chca przy tym zarobic, a właściwie wygryzc konkurencje … Oczywiście moje uwagi dotycza dorosłych, dzieci powinny być inaczej chronione .

www.gov.pl/web/sprawiedliwosc/przelomowa-ustawa-o-ochronie-wolnosci-slowa-w-interneciecyt.
                                                    Projekt przewiduje też złożenie do serwisu społecznościowego skargi na publikacje zawierające treści niezgodne z polskim prawem – z żądaniem ich zablokowania.

Projekt zakłada również wprowadzenie nowego instrumentu - tzw. pozwu ślepego.
                                                    Ktoś, kogo dobra osobiste zostaną naruszone w internecie przez nieznaną mu osobę, będzie mógł złożyć pozew o ochronę tych dóbr bez wskazania danych pozwanego.
                                                    Do skutecznego wniesienia do sądu pozwu wystarczy wskazanie adresu URL, pod którym zostały opublikowane obraźliwe treści, daty i godziny publikacji oraz nazwy profilu lub loginu użytkownika.
                                                    Proponując taki pozew, projekt uwzględnia postulaty zgłaszane m.in. przez Rzecznika Praw Obywatelskich.

Także rozwiązania przedstawione w ostatnich dniach przez Komisję Europejską w Digital Service Act skupiają się na usuwaniu niedozwolonych treści.
                                                    Dlatego Polska chce przyjąć własne przepisy, skutecznie broniące konstytucyjnego prawa do wolności wypowiedzi,
                                                    by w razie sporu z portalem społecznościowym i jego użytkownikiem to sądy decydowały o ewentualnym złamaniu prawa.
                                                    Ciach,

Lata temu napisałam tu :„internet to najbardziej demokratyczne medium / dla zwykłych ludzi/ i najgrozniejsza bron / dla cynicznych politykow/.
                                                    Te ograniczenia wyglądają jak wylewanie dziecka z kapiela, a raczej strzelanie z armaty do gesi. Ale to… to pretekst. Wladza boi się rozległości i nieprzewidywalności sieci, i dlatego to robi.
                                                    Ale chce być slowna, bo znow zboczylam, a to podsumowanie 
                                                    Tak wiec , okazalo się,ze …. napisalam tu ponad 7,5 tys postow / wyszlo mi ,ze prawie 1 na dzien, co uwazam za ….. skandaliczne gadulstwo, biorac pod uwage,ze nie jestem ani politologiem, ani historykiem, ani płatnym klikaczem.
                                                    Dzizussss, Ulubiency: gdyby mi placili 1 zl/szt to mogłabym kupic prawie „nowe” 4 drzwiowe auto ulubionej marki / jakby był chetny na moje aktualne - za pol tej ceny/
                                                    Na sąsiednim forum jest watek „Nie ma komu pisac…” , to nieprawda, ludzie chcieli’by pisac tylko wladza za pomoca „macek” skutecznie pozbawia nas roznymi „paragrafami” - śmiałości i odwagi w wypowiadaniu opinii.
                                                    Pozbawila nas „dozwolonej anonimowości”, bo jak nie jesteśmy złoczyńcami, to mamy prawo samemu decydowac o tym jak bardzo wolimy pozostac anonimowi opisując swoje zycie z detalami.
                                                    Ale pisiawladza postanowila skutecznie nas przyszpilic: do poglądów i opinii, adresow , kont,lokalizacji, znajomych. Najpierw wprowadzono obowiązek podawania danych i spisywania umowy przy kupnie komorki / RCB czuwa)) i nawet geoportale z meteo okazuja się zbędne, bo rzad czuwa nad tym gdzie się udajemy i czy podczas wycieczki rowerowej nie zmokniemy!!! A jak zapomnielibyśmy, ze PAD czekal na wybranie to tez nam przypomnieli- na każdy numer choc glos mogliśmy oddac tylko 1 !/ , a potem wprowadzono słynne RODO, które tak pozbawilo „osobowosci” ze najpierw musieli nam tłumaczyć i szkolic, ze nic nie może być dane / lacznie z tym, ze jak dzwonisz do ADMu ile czynszu zapłacić/ lub masz nadplacone to nie uzyskasz informacji, bo moze twój wrog by chciał to wykorzystac? A jak nie masz wroga? No to tym bardziej pilnuj swoich potencjalnych długów bo e-sad cie ukarze bez sprawdzania peselu, czy to ty zaciągnąłeś dlug/, a komornik zablokuje konto jak ktos na twoje nazwisko wezmie kredyt na TV w Internecie. Agencje mogą już wszystko o tobie wiedziec i cie śledzić nawet jak nie byles w nic zamieszany, ot prawo jest tak „uniwersalne”, ze nie trzeba podstaw.
                                                    Nawet pretekstu.
                                                    cdn.
                                                  • warum Re: Kadry. Czy to jest wszystko ? Prasówki c.d. 31.12.20, 22:25
                                                    cd.
                                                    Rzecz w tym, ze ustawa o „ochronie danych” / co do zasady w słusznej sprawie/ pozbawila glownie - obywateli - kontroli nad wladza; oni sa prawnie przed nami chronieni, choc wydaja nasze pieniadze….sad( to jakies kuriozum ustawowe / jak wiele innych, szczególnie tych w tarczach/
                                                    Ale nie jestem prawnikiem ani kościelnym wiec i ten temat tez na tym zakończę, bez kontynuacji.
                                                    Teraz wracając do kontroli sieci:
                                                    Tytul projeku ust.ambitny i jak wszystko spod pisiejreki „zawoalowany”, duzo propagandy o wolności slowa i troski o BHP w Internecie, a w szczegółach malusieńkie wtrety, które praktycznie stawiaj serwisy spolecznosciowe pod sciana: albo z nami/we współpracy z wladza/ , albo won……
                                                    Na kims się wzoruja, a przede wszystkim dbaja o wlasny przekaz/ wizerunek i propagande/. Watpliwosci mogą być tylko jednakowe, czyli takie jakie narzuci lub zasugeruje, zainsynuuje „ichnie medialne imperium”

Kiedys „zażartowałam”/ wisielczy humor mnie nie opuszcza/ ,ze za jakis czas . my będziemy pisac jak ta mloda dziewczyna poniżej / 05.2020/ w Rzepie
                                                    Cyt..

"W Turcji nie ma wolności słowa.
                                                    Bez prawa, bez sprawiedliwości.
                                                    Wszystko, co słyszę o moim kraju, to wsadzanie niewinnych ludzi do więzienia.
                                                    W moim rodzinnym mieście panuje dyktatura.
                                                    I ani ja, ani inni, którzy chcą prawa, nie możemy zrobić czegoś, aby powstrzymać przemoc wobec opinii.
                                                    Staram się tylko zabierać głos przeciwko niesprawiedliwości i ogłaszać ludziom, co dzieje się w Turcji.
                                                    Niestety nikt tego nie robi. Ludzie boją się aresztowania.
                                                    Turcja znajduje się w ogromnym „stanie strachu”.
                                                    Kraj w pełni działa w mediach kontrolowanych przez państwo.
                                                    Oznacza to, że manipulacja i propaganda działają wyraźnie.
                                                    Jednak ponad połowa Turków nie dba o to lub po prostu łatwiej im nie słyszeć uwięzionego dziennikarza" - kontynuuje.
                                                    REKLAMA
                                                    "Chcę mieszkać w wolnym kraju.

Chcę publikować własne opinie ludziom w przyszłości w moim rodzinnym mieście. Nie chcę być więziona z powodu mojego opublikowanego artykułu.
                                                    Chcę mieszkać w kraju, który ma wolność prasy.
                                                    Dziękuję bardzo za przeczytanie mojego listu. „
                                                    Jeśli pomoglibyście przekazać mój głos światu, będę bardzo szczęśliwa - kończy Gül Nur Hasesoglu.”
                                                    www.rp.pl/Media/200509886-List-do-redakcji-W-Turcji-nie-ma-wolnosci-slowa.htmlAUTOPROMOCJA
                                                    RZECZPOSPOLITA
                                                    ZAPRENUMERUJ

A tu cos z wczesniej…
                                                    www.europarl.europa.eu/doceo/document/B-8-2018-0092_PL.html
                                                    I co?
                                                    Przykre, demokracja przegrywa z buta i arogancja samozwańczych / sorki „wybranych” przez „narod”/ autokratow. Których jedynym celem jest zapewnienie dynastyczności i bezkarności w sprawowaniu władzy. Ze nie każdy ma komu zostawic tron w spadku? Nie szkodzi, chodzi o zaufanych i poslusznych wiernych, których można kupic za stanowiska i…. bezkarność ich i znajomych krolika. Takich czasow doczekaliśmy ,ale to ostatnie 5-6 lat tak nakręciło spirale autokratyzmu/ populizmu i radykalizmu/.
                                                    Tak wiec nic tu wiecej po mnie, a Or’wel’len i tak będę musiec wspierac
                                                    Unia nas nie obroni, bo wladza tak misternie „poprawiala” „dobre zasady” / a przynajmniej dajace neutralność wyboru/ ,ze „subtelnymi” ruchami zmienial prawo o 180 stopni i ma narzędzia by kupic każdy glos.Na swoja korzysc.
                                                    To smutne. Bardziej niż Cv i obezwlasnowolnienie wolnych ludzi, niby godzian policyjna, o która apeluja bez paragrafu, ale jak olejesz to cie ukarza bez dyskusji. Boj się obywatelu. Tak na wszelki wypadek.
                                                    Ale żeby nie wyszlo tak zalobnie , przed nowym Rokiem – na pamiątkę Doda/ spoko PopayE- zawsze ja lubiłam i uwazam,ze potrafi śpiewać, a ze zaczynala a la BS to nie liczy się, nasze „gwiazdki” na niej się wzorowaly, a ona ….. pokazala ze tez potrafi zmieniac się jak kameleon/ choc w roli mniszki jej nie uświadczysz/ bo a/ program sprzed 10 lat / żeby przypomniec jak wyglądały a piosenka na zakończenie- bo chyba prawdziwa. Bo zycie się toczy, a ludzie zmieniaja.
                                                    Dziekuje Ulubiency / Alfredko, Wodniku, prof. Joasiu, prof.Omeri, JanKran, Popaye/ , lata rozmow z Wami to była przyjemność i naturalna potrzeba, dzieki Wam poszerzyłam swoje horyzonty. Ale….. już wystarczy, nie zamierzam pisac pod kontrola i znajde sobie inne ujscie/ bo, ze doczekam by napisac tu Wreszcie! Jestem pewna.
                                                    Ta boa skonczy się.
                                                    Obyśmy zdrowi byli
                                                    A to obiecane linki z Doda na okoliczność Sylwestra. / niech się mlode laski się przyjrza  a prezes TVPIS przypomni/
                                                    www.youtube.com/watch?v=2WJE2xYDVuc „Jak to lecialo” – slabej jakości i przydługie ale warte

www.youtube.com/watch?v=3rZVX8NQp4A - Nie mam dokad wracac Doda na świeżo.

Szczesliwego Nowego Roku Ulubiency.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka