Dodaj do ulubionych

Ksylitol-kiedy mozna zacząć używac

20.11.11, 19:12
witam. mam stwierdzona ciężką grzybice układu pokarmowego, niestety objela ona rowniez inne czesci mojego ciala. od poczatku pazdziernika zaczelam stosowac diete przeciwgrzybicza-wedlug roznych wersji z roznych stron-raz jadlam nabial, ciemny ryz, raz nie ale jedno jest pewne-od tego czasu nie jem nic z cukrem, macznego, owocow itp. Pytanie moje dotyczy ksylitolu, od tygodnia jestem na bardzo restrykcyjnej diecie ze strony candida. peet, i jem: warzywa o niskim ig, jajka i pestki. Rzecz polega na tym ze pragnienie slodkiego jest coraz wieksze...Boje sie ze nie wytrzymam...Czy dopuszcalne jest uzywanie go czasem w kryzysowych chwilach? zagrzybia?? boje sie gorszej grzybicy:(
Obserwuj wątek
    • kura_niedomowa Re: Ksylitol-kiedy mozna zacząć używac 18.12.11, 15:54
      witaj,

różnie piszą o spozywaniu ksylitolu przez osoby chore na grzybicę. informacje od producentów podają że można bo ksylitol pomaga leczyć kandydozę. i ja się też skłaniam ku temu, że odrobina ksylitolu nie zaszkodzi. mozna spróbować też stewii ale ja jakoś wolę ksylitol.
      ortodoksyjni "grzybiarze" zalecają całkowicie wyeliminować cukier, co moim zdaniem jest niemożliwe.
      • jan440 Re: Ksylitol-kiedy mozna zacząć używac 30.12.11, 21:34
        Zdecydowana większość może tylko niektóre osoby reagują negatywnie.
        Polecam stewię lub dowolny słodzik, po co się aż tak katować.
        • simoo2 Re: Ksylitol-kiedy mozna zacząć używac 10.01.13, 18:44
          wokół stevi nie ma takich wątpliwości więc wybór jest prosty
    • na_zdrowie_sposob Re: Ksylitol-kiedy mozna zacząć używac 12.05.14, 00:07
      Możesz uzywać ksylitolu. a niski (ok 10, jeśli dobrze pamiętam) IG, działa przeciwgrzybiczo i reguluje poziom cukru we krwi, więc najprawdopodobniej uspokoi Twoje chętki na słodkości ;)
      zmeczona27 napisała:

> witam. mam stwierdzona ciężką grzybice układu pokarmowego, niestety objela ona
      > rowniez inne czesci mojego ciala. od poczatku pazdziernika zaczelam stosowac di
      > ete przeciwgrzybicza-wedlug roznych wersji z roznych stron-raz jadlam nabial, c
      > iemny ryz, raz nie ale jedno jest pewne-od tego czasu nie jem nic z cukrem, mac
      > znego, owocow itp. Pytanie moje dotyczy ksylitolu, od tygodnia jestem na bardzo
      > restrykcyjnej diecie ze strony candida. peet, i jem: warzywa o niskim ig, jajk
      > a i pestki. Rzecz polega na tym ze pragnienie slodkiego jest coraz wieksze...Bo
      > je sie ze nie wytrzymam...Czy dopuszcalne jest uzywanie go czasem w kryzysowyc
      > h chwilach? zagrzybia?? boje sie gorszej grzybicy:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka