Dodaj do ulubionych

jakie pomoce warto miec

13.03.11, 07:59
witam serdecznie pierwszy raz na tym forum, poczytuje szanownych logopedow od pewnego czasu smile Mam nadzieje niebawem stawiac pierwsze kroki w zawodzie logopedy i kompletuje pomoce. Rynek jest pelen różnych rzeczy, ktore czesto nie sa warte swojej ceny, a kiedy mialam okazje podpatrywac doswiadczonych logopedow widzialam, ze bazuja na rzeczach bardzo prostych i raczej starych. Co naprawde warto kupic i na pewno miec, co sie sprawdza u Was, bede wdzieczna za odpowiedzi.
Stare dobre od obrazka do slowa? Karty ukladamy wzorce wymowy? A moze jeszcze cos innego?
Czy warto zainwestowac dwa tysiace w program logopedia? Kazda Wasza uwaga jest dla mnie na wage zlota, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fantagiro30 Re: jakie pomoce warto miec 13.03.11, 09:10
      Wiele zależy od tego, gdzie będziesz pracować oraz ile godzin. Ja mam trzy godziny logopedii w szkole, prowadzę zajęcia w 4-osobowych grupkach, po 30 minut tygodniowo na jedną grupę. To baaardzo mało sad, ale logopedia jest w mojej szkole traktowana trochę "po macoszemu".
      Na pewno potrzebny Ci będzie kwestionariusz obrazkowy do badania mowy, ja korzystam z kwestionariusza Demelowej, ponieważ prócz obrazków na odwrocie są zdania wyrazowo - obrazkowe, fajnie się sprawdzają w terapii. Kupiłam sporo gier logopedycznych, które to sprawdzają się w pracy w zespole - domina obrazkowe, loteryjki, memory, logopedyczne rybki, zagadki itp. Programy komputerowe pozostaną chyba w strefie marzeń smile, ale stworzyłam sobie sporo prezentacji w programie power point, dzieci je uwielbiają. Moje "logopedziaczki", jako, że w szkole niewiele czasu, sporo pracują w domu. I tu sprawdzają się różne książeczki, kseruję im wierszyki czy zadania do domu, wklejam do zeszytów.
    • marta.krusz Re: jakie pomoce warto miec 13.03.11, 16:17

> Czy warto zainwestowac dwa tysiace w program logopedia?

Warto. Ja kupiłam, korzystam i polecam.
    • perla_25 [...] 17.03.11, 09:42
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • maja_sara perla_25 17.03.11, 10:13
        Bardzo proszę o przestrzeganie regulaminu i umieszczanie ogłoszeń w odpowiednich do tego miejscach. Jeżeli interesuje Panią reklama należy skonaktować się z Agorą i reklamę wykupić.
    • balkanada [...] 17.03.11, 11:46
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • maja_sara ostrzegam 17.03.11, 12:04
        Czy mam zgłosić Pani adres IP do Agory, co będzie się wiązało z całkowitą blokadą i poskutkuje tym, że nie będzie Pani mogła pisać pod żadnym nickiem na żadnym forum gazety?
        Domaga się Pani tego.
        • logopeda123 Re: ostrzegam 01.04.11, 13:14
          Ja mam logopedie w pracy i sprawdza się.
          jeśli chodzi o domina, memo itp. to uważam że najlepiej zrobić sobie samemu w domu, przynajmniej masz pewność ze nie ma w nich błędów
    • wiolianna Re: jakie pomoce warto miec 15.04.13, 22:56
      Na początku gdy działalność się rozkręcać nie warto inwestować dużo pieniędzy w program komputerowy, zwłaszcza, że nie możesz sprzedać licencji, gdyby się nie powiodło. Jestem też anty bo mam zadania, że ten zawód to głównie kontakt z człowiekiem i to ty i twój pacjent jesteście najważniejsi w tym kontakcie na nie jakieś pomoce. Na początek musisz mieć narzędzia, które pozwolą ci zbadać czy mowa dziecka rozwija się prawidłowo czy też nie bo będą tego żądali od ciebie rodzice, nauczyciele, czy dyrektorzy placówek, z którymi będziesz współpracować. Ja polecam testy tarkowskiego, bo już na studiach na nich pracowałam i nadal jestem z nich bardzo zadowolona mimo upływu tylu lat. Są też innych autorów, ale ważne żeby były przesiewowe czyli szybko-stosowalne. A i musisz mieć też coś do badania i pracy z dziećmi, które w tym przesiewowym teście uzyskają zły wyniki bo to przecież oni będą twoimi pacjentami
      • anik801 Re: jakie pomoce warto miec 21.04.13, 17:14
        Program można odsprzedać. Pisałam do firmy z pytaniem i np. logopedię edusensus można używaną odsprzedać. Sporządza się umowę do tego-oni już powiedzą co trzeba zrobić. Sama zastanawiam się nad kupnem używanego programu.
    • logopedycznie Re: jakie pomoce warto miec 22.10.22, 16:11
      Obecnie w internecie można znaleźć masę pomocy logopedycznych za grosze big_grin Polecam artykuł o warsztacie logopedycznym, gdzie znajdziesz wszystkie wskazówki: mowikowo.pl/warsztat-pracy-logopedy/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka