barbara.krawczykiewicz
02.03.12, 16:49
Drodzy logopedzi. Dlaczego boicie się przyznać kiedy czegoś nie umiecie i nie wiecie? Dlaczego oszukujecie małych pacjentów i ich rodziców nie podając prawdy o swoim wykształceniu?
Zadaję te pytanie na forum bo zsotałam okrutnie oszukana przez 2 logopedów. Jeden w szkole a drugi w przedszkolu u mojego syna. Dziecko moje leczone jest od kilku lat bezskutecznie z ORM, logopedzi nie umieją postawić diagnozy, pomimo licznych badań neurologicznych i to specjalistycznych! badania te pokazują, że mój syn ma poważne zaburznia mowy związane z uszkodzeniem mózgu. Szkolni logopedzi, którzy nie maja kwalifikacji do stawiania dignoz dot. alalii, afazji itp i z uporem maniaka wmawiają mi ORM, chociaż są w bledzie. robią to, bo nic innego nie umieją!
Poruszyłam swój problem na innym forum. tam znaleźli się tacy logopedzi, którzy mieli czelność twierdzić, że diagnoza nie ma znaczenia, liczy się praca z dzieckiem. Co za róznica, czy dziecko ma afazję, czy ORM. Ja się pytam jako rodzic: Jak bez diagnozy można prowadzic dobrą terapię? i jakim trzeba być ignorantem by mówić takie słowa rodzicowi i pacjentowi? Na tamtym innym forum zostałąm poinformowana, by szukac pomocy u naurologopedy bo logopeda szkolny nie ma wiedzy, by leczyc moje dziecko. Znalazła się pani logopedka, która napisała, że każdy logopeda jest taki sam, i nie ma znaczenia z kim dziecko ma terapię. Zadzwoniłam do towarzystwa logopedycznego i poprosiłam o pomoc. Tam się dowiedziałam co wolno logopedzie po logopedii szkolnej i przedszkolnej. Jaką zdobył wiedzę i z kim mu wolno pracować. Tak naprawdę niewiele on umie. Czmu taki logopeda nie mówi porawdy rodzicowi?? czemu? okazuje się, że logopeda logopedzie nie równy.
Rodzice! zanim oddacie swoje dziecko "specjaliście logopedzie" to najpierw sptawdzcie jego kwalifikacje zawodowe dzwoniąc do towarzystwa logopedycznego, sprawdzając jakie kierunki logopedyczne ukończył wasz logopeda i ile godzin logopedii miał na studaich. nie każdy kierunek z logopedią w tytule daje tytuł logopedy. Logopeda szkolny, to nie jest specjalista od poważnych zaburzeń mowy. Ja tego nie wiedziałam i zmarowałam kilka lat własnemu dziecku!!
Logopedzi, dlaczego jestescie tacy nieuczciwi, dlaczego klamiecie, dlaczego oszukujecie dodając sobie tytuły których nie macie i prowadząc zajęcia z kimś z kim nie macie PRAWA prowadzić terapii? To powinno być karalne.