kasioraja6 24.07.13, 13:38 Witam! Pierwszy raz na forum Planuję zakupić "Teczkę pracy logopedy" wydawnictwa FORUM. Czy ktoś korzysta z tej pomocy i mógłby mi doradzić czy warto ją zakupić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaro.szek Re: Pytanie o efektywność pomocy logopedycznej 05.03.14, 19:03 Witam,ponawiam pytanie. Ja również planuję kupić takową teczkę.Posiada ktoś taką?Jakie opinie? Odpowiedz Link
maja_sara Re: Pytanie o efektywność pomocy logopedycznej 06.03.14, 13:13 A link do teczki można prosić? To by ułatwiło sprawę. Odpowiedz Link
jaro.szek Re: Pytanie o efektywność pomocy logopedycznej 06.03.14, 15:10 www.e-forum.pl/ksiegarnia/edukacja/teczka-pracy-logopedy?promo=59/13&f=adwords_teczka_logopedy&gclid=CMC7j9OK_rwCFaoewwodtpwA6g Odpowiedz Link
maja_sara Re: Pytanie o efektywność pomocy logopedycznej 09.03.14, 13:29 Na ogół jest tak, że jak coś jest do wszystkiego, to naprawdę jest do niczego. No niestety, bywa tak Nie znam tej pomocy, ale dla początkującego logopedy, który nie posiada jeszcze niczego w swoim gabinecie, może być przydatna. Jeśli zaś masz już wiele pomocy, to część zawartych w teczce pomocy może okazać się nieprzydatna. Jak na tak obszerną pomoc (z opisu wynika, że jest sporo materiału ), nie jest to droga rzecz. Ale śmiem twierdzić, że część zagadnień poruszonych w teczce, jedynie "liże" temat, a nie go rozwiązuje. Odpowiedz Link
zielonazielona1 Re: Pytanie o efektywność pomocy logopedycznej 10.03.14, 08:48 początkującym logopedom polecałabym raczej przygotowywanie się do terapii pod konkretne dziecko- jest wówczas szansa , że można wiele rzeczy przemyśleć , wyszukać , zmodyfikować , czyli nauczyć się warsztatu. Wykorzystywanie (bezmyślne w wielu przypadkach) tzw: "gotowców" może powodować liczne błędy i obniżanie efektywności terapii. Logopeda powinien być człowiekiem elastycznym i twórczym, bo każde dziecko , każda wada jest inna. Oczywiście nie podważam wartości wymienionej pomocy dydaktycznej, ale nie zaczynałabym od jej zakupu. Odpowiedz Link
maja_sara Re: Pytanie o efektywność pomocy logopedycznej 10.03.14, 17:27 zielonazielona1 napisała: > początkującym logopedom polecałabym raczej przygotowywanie się do terapii pod k > onkretne dziecko- jest wówczas szansa , że można wiele rzeczy przemyśleć , wysz > ukać , zmodyfikować , czyli nauczyć się warsztatu. Wykorzystywanie (bezmyślne w > wielu przypadkach) tzw: "gotowców" może powodować liczne błędy i obniżanie efe > ktywności terapii. Uuuu. Piękne słowa. Serio. Nie żartuję sobie. Zgadzam się. Opisałaś ideał. Tak byłoby najlepiej dla każdej ze stron, czyli i dla pacjenta ( bo zajęcia i ćwiczenia są dobrane indywidualnie), i dla samego terapeuty (bo uczy się warsztatu wówczas). Ale fora pokazują, że początkujący logopedzi nie należą do tych ideałów. I często wcale nie chcą do nich dążyć. Szukają dróg na skróty. Poza tym myślę sobie, a tak jak pisałam wcześniej - nie znam tej konkretnej pomocy, że taka teczka jeśli już ma komuś się przydać, to tylko początkującemu. Stary wyga i ktoś z kilkuletnim doświadczeniem w zawodzie ma już większość pomocy zebranych. Do tego z pewnością posiada pomoce, które sam zrobił i które też wykorzystuje na co dzień. Starego wygi raczej taka teczka nie skusi. Odpowiedz Link
zielonazielona1 Re: Pytanie o efektywność pomocy logopedycznej 11.03.14, 15:41 święte słowa! ale myślę sobie , że mądry, początkujący logopeda da sobie radę z teczką i bez teczki, bo ma świadomość, że na początku każdemu jest trudno. Zawsze warto jest poszukiwać , pytać, dociekać. Ja dziś odebrałam z poczty jeszcze cieplutkie wydanie materiałów do diagnozy logopedycznej -D. Emiluta -Rozya "Całościowe badanie logopedyczne". Przejrzałam tylko pobieżnie, więc jeszcze się nie wypowiem. Podsumowując:czy musiałam kupować nowe narzędzia do diagnozy? przecież po kilku latach pracy mam tego całe stosy(niektóre rzeczy przydatne, a niektóre badziewie bezużyteczne) Odpowiem: jak przestanę szperać i szukać nowości będzie to znak , że rutyna mnie zjadła. Chcę jeszcze być czymś pozytywnie zaskoczona. Pozdrawiam, niezbyt często zaglądam na to forum, ale jestem mile zaskoczona rozsądnymi wypowiedziami. Odpowiedz Link
kuszon Re: Pytanie o efektywność pomocy logopedycznej 03.03.15, 22:27 Witam serdecznie, chciałabym zapytać czy treści na pendrive można odtwarzać na dwóch komputerach, tzn. przygotowuję się często w domu jednak w pracy również chciałabym z tego korzystać. Z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link