ellenai1
26.09.13, 12:11
Witam,
Moje dziecię niedługo kończy dwa lata i z mową baaaardzo kiepsko - praktycznie jej nie ma.
Miał w wieku 8-9ms okres gaworzenia, dużo było mama, tata, baba, dada, papa, a później przesło w piski . Później mówił cos po swojemu, a nagle od paru miesięsy jakby się rozleniwił- generalnie na wszystko odpowiada 'a' lub 'e' lub 'y'. I to cały jego repertuar. Nigdy nie naśladował żadnych dźwięków, zwierzątek czy samochodów.
Poza tym wydaje się raczej w normie- wykonuje polecenia, rozumie, kręci głową na 'nie' , ale go to chyba bawi, bo wszystko by było na nie

Jest bardzo komunikatywny, wszystko wskazuje i żąda, by nazywać i tłumaczyć itp itd. Naśladuje sporo, ale raczej to co mu sie podoba i ciekawi

Sam je niechętnie, ale potrafi łyżką, szybko się wkurza, że wylewa i łyżkę ja dostaję.
Co robię:
-dużo książek czytamy, próbuję naśladować, a on nic

Uwielbia wklejać na miejsce naklejki.
- nie ogląda tv, piosenkę po ang puszczę mu max. 2x dziennie- przy ubieraniu na spacer.
-czasem mu spiewam po ang, z racji tego, że jestem anglistą i innych piosenek nie znam

Takie rymowanki dla dzieci z pokazywaniem, ale jemu pokazywanie na paluszkach nie wychodzi.
-próbowałam nauczyć dmuchać- ale nie potrafi - czy to kwiatki, czy balonika z reki, czy gwizdek, czy instrument muzyczny.. . póki co nie układa odpowiednio ust i nie potrafi.
-buzi robi na zawołanie, ale nie układa odpowiednio ust, tlyko 'cmoka' bez wyciągania ust.
Czy mogę w domu robić coś jeszcze?