tom.mario25 24.11.10, 20:10 Gdy sie czyta o takim sukcesie polskiej firmy to serce rosnie.Tak trzymac panie Rysku! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Gosc987 Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.10, 20:16 Ja twierdze ze jest ROTO a nie FAKRO, Fakro u nas jest nieznane, wiec jak gazeta mogla policzyć twierdząc ze co szóste? Ja mam ich chyba z 16 czy nawet więcej i wszystkie są ROTO. ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: login name Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.xdsl.centertel.pl 28.11.10, 10:50 Ilu twoich sasiadow do okola ma FAKRO? :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosc987 Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.pools.arcor-ip.net 28.11.10, 11:47 Gość portalu: login name napisał(a): > Ilu twoich sasiadow do okola ma FAKRO? :P _______________________________ Nie muszę się pytać bo wszystkie domki budowała jedna firma, wiadomo ze dostawca była tez jedna firma , a wiec ROTO. Odpowiedz Link Zgłoś
imw kiedyś widziałem okna BRASS 28.11.10, 12:20 i było one produkowane przez FAKRO bo duża część produkcji była sprzedawana na Zachodzie pod innymi markami Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: q-nick Szkodnik! Niszczy góry! IP: *.iop.krakow.pl 03.12.10, 09:57 Co za paranoiczny pomysł, żeby tak zmasakrować Pasmo Jaworzyny?! Już zaczynałem lubić tego gościa a tu na koniec taka wtopa. Szkoda, że biznes musi zawsze coś napsuć... Odpowiedz Link Zgłoś
artie40 Re: Szkodnik! Niszczy góry! 03.12.10, 23:05 Gość portalu: q-nick napisał(a): > Co za paranoiczny pomysł, żeby tak zmasakrować Pasmo Jaworzyny?! Już zaczynałem > lubić tego gościa a tu na koniec taka wtopa. Szkoda, że biznes musi zawsze coś > napsuć... Hmm, a ja uważam, że to świetny pomysł, i cała masa narciarzy w Polsce uważa podobnie. Szkoda, że idzie to tak wolno, na razie są tylko dwie doliny. Rozumiem, że ścieram się ze zwolennikiem zamiany Polski w skansen z drenianymi chałupami, słomianymi strzechami, chłopami w kapciach z łyka. No, chyba że pracujesz dla zleceniodawców z Alp, albo chociaż ukraińskiego Bukovela (50 km tras narciarskich w bodajże 3 lata, a to nie koniec!) bo tam odpływają turyści z Polski - i polskie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomtom Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.52.22.95.dynamic.jazztel.es 28.11.10, 15:52 Zobacz co za pech , o ile FAKRO po chinsku znaczy "drogę do lepszego życia" ROTO po Hiszpansku znaczy "zepsuty/a" , powodzenia z oknami :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: okna ROTO???!!! NIE ma czegoś takiego jak okna produkcji Roto!!! IP: 78.149.139.* 29.11.10, 23:54 Nie ma czegoś takiego jak okna Roto. To jest producent okuć obwiedniowych do okien i firma Roto nigdy nie wyprodukowała żadnego okna tylko same okucia (klamki, zawiasy, narożniki, zasuwnice, itp.), na których widnieje ich logo widoczne po otwarciu okna. Jesteś Gość987 tylko kolejnym ignorantem, który wypowiada się na temat o którym nie ma zielonego pojęcia. Firma FAKRO jest producentem okien, który tak jak wielu innych małych dużych producentów stolarki okiennej w kraju używa okuć dostarczanych między innymi przez takie firmy niemieckie Roto, które wcale tych okien nie robi. Śmiać mi się chce jak czytam takie głupie wypowiedzi. A dane w artykule dotyczyły produkcji światowej, więc nie tylko tej w kraju, ale na wszystkich kontynentach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xymox Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.capitalpark.pl 01.12.10, 10:54 Typowo polskie podejście - ja mam Roto więc musi być dobrą firmą którą mają wszyscy :-) po prostu ktoś kto instaluje okna ma prowizję od Roto i każdemu "łosiowi" upychają okno jako najlepsze :-) Roto ma na pewno uznaną pozycję na rynku jako producent okuć okiennych, ale okna dachowe to chyba nisza. PS. Nie wszystko co niemieckie musi być lepsze od polskiego - np. polskie jedzenie jest nieporównywalnie lepsze od niemieckiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 wczoraj tektura, dzis jakies okna 28.11.10, 11:06 jutro krasnale ogrodowe, pojutrze palety. koszerna prezentuje poczet tzw. ludzi sukcesu. jakas zmiana w trybie propagandy? nie umniejszam sukcesow tych ludzi, tylko spojzcie na clou programu. produkty, gdzie mozna jeszcze wygrac cena warunkowana przez moznosc dyktowania w Polsce dziadowskich plac, a scislej stawek godzinowych - no przeciez robol w tym kraju moze niezle zarobic - wystarczy nie wychodzic z firmy przez 12 godzin 27 dni w miesiacu. I tak sie dzieje, czesciej, niz moze sie wam wydawac. I to jest fundament polskiego sukcesu - brudne rece polskich robotnikow - bo dziel polskich inzynierow i innych tworcow (w tym polskiej kultury) niktna swiecie nie chce chocby za 10 eurocentow. Choc slyszalem, ze albanscy gorale widzieliby ich u siebie przy myciu owiec Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: śmiacz jakich polskich "inżynierów" ? nie żartuj IP: 89.78.110.* 28.11.10, 11:36 piszesz o tych kretynach, co nie powinni zdać matury, których masowo się przyjmuje na uczelnie techniczne, a potem wykłada im materiał z lat 60 i po obronie wsadza do auta z kratką na 70 h tygodniowo, żeby byli akwizytorami ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iii takich jak ja IP: *.vodafone-net.de 28.11.10, 14:36 pracuję jako inżynier przy dużych zagranicznych projektach w branży petrochemicznej. pracuję w polskiej firmie z innymi polskimi inżynierami, co to ukończyli kiepską polską uczelnię techniczną. wiesz, że to polski inżynier projektował nagłośnienie w najnowszym audi a8? że masa polskich inżynierów już pracuje dla Niemców, Amerykanów? że sporo ich jest zatrudnionych w CERN? widzę, że ogólnie zazdrość kogoś zżera. polscy inżynierowie odnoszą sporo większych lub mniejszych sukcesów, a to że nie mamy polskich technologii to tylko sprawa braku pieniędzy a nie braku dobrej kadry inżynierskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: takich jak ja 28.11.10, 14:55 he he - co znaczy "duzych" - polska branza petrochemiczna - dziady kalwaryjskie - gdyby Bierut nie zbudowal rafinerii w Jedliczach, czechowicach-Dziedzicach, Gorlicach i Trzebini, Gomulka w Plocku (rurociag przyjazn z litosci przemilcze) a Gierek w Gdansku to bys dzis dokonywal rektyfikacji na kuchennym piecu jak Ignacy Lukasiewicz 150 lat temu. Naglosnienie? a murzyn z Burkina Faso projektowal kolko pasowe od alternatora - i co z tego? skoro kase zbiera niemiec "essen langsan, arbeit schnell, polaken :)" Co znaczy "masa"? stu, tysiac, milion? wiecej niz hindusow i chinczykow? w sumie ten caly polski dorobek wypada zdecydowanie ponizej przecienej - a jesli by brac "potencjal"naukowy polskich politechnik mierzony iloscia tzw. pracownikow naukowych pierdzacych w taborety to jest to juz chyba zapasc, huragan katrina lamany przez tsunami Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iii nie w Polsce, Ty faktycznie niewiele rozumiesz IP: *.vodafone-net.de 28.11.10, 15:05 Rosja, Bliski Wschód Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: śmiacz widze, że "inżynierów" akwizytorów zabolało, he he IP: 89.78.110.* 28.11.10, 17:37 no chłopaki dalej klepać posty nap***rdalać na hooligana ile wlezie za kilkanaście godzin wsiadacie w autko z kratką i nastepna okazja tak poszalec w necie dopiero w nastepną niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XeRoX znasz to z autopsji? IP: *.ip.netia.com.pl 29.11.10, 13:35 bo wychodzi na to, że tak; ja pierwszy raz słyszę o przyjmowaniu inżynierów na awkizytorów (zazwyczaj szukają małowymagających łosi po średniaku), ale skoro tak mówisz, to znaczy, że musiało Cię to spotkać osobiście :) pozostaje mi tylko współczuć, że po 5 latach nauki musisz kręcić kółkiem - może potem się przebranżowisz na taksiarza? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DuReX przygłupeczku co sprzedajesz ? kserokopiarki ? IP: 89.78.110.* 29.11.10, 15:35 czy wymieniasz w nich tonery ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XeRoX ojojoj prawda zabolała? IP: *.ip.netia.com.pl 30.11.10, 16:41 no cóż - to tylko twój problem :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: muhaha Re: buhaha ale frustrat. siedzisz na bezrobotnym IP: *.23.54.194.generacja.pl 28.11.10, 15:48 bo "murzyn z Burkina Faso" zajął twój etat przy myciu garów w lądku? spadaj głąbie do pośredniaka, zrób coś pożytecznego. za niedługo będą przyjmowali do odgarniania śniegu, zarobisz na chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 "w lądku?" - co to takiego, brudasie? 28.11.10, 16:22 jedyny lądek, o jakim slyszalem to ladek zdroj - nie bylem, zaluje. a co do twoich majaczen - nigdy nie bylem bezrobotny. a przyjac to mozesz - pare ciosow na kostropaty ryj. poza tym skad wiesz; czy ciebie nie zastapi jakis ciabaty? w czym od nich jestes lepszy polaczku? sadzac po ortografii jestes po prostu nieumny Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ass Re: "w lądku?" - co to takiego, brudasie? IP: *.xdsl.centertel.pl 28.11.10, 18:44 Po poziomie wypowiedzi widać, że jesteś zwykłym burakiem "polaczku". Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: buhaha ale frustrat. siedzisz na bezrobotnym 28.11.10, 16:37 Nie trzeba siedzieć na bezrobotnym, aby myśleć. Bo co z tego że jacys tam inżynierowie pracują jako biali murzyni, jak owoce ich pracy zostają u właściciela niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: NoCoTy Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna IP: *.netcity.pl 28.11.10, 11:51 Od pługa się oderwałeś i musisz się wyżalić. FAKRO to dobra firma z dobrymi rozwiązaniami technicznymi, skutecznie konkuruje z VELUX-em. A gdzie VELUX robi swoje okna to sobie poczytaj, i zdziwisz się bardzo. W Izraelu mają takie powiedzenie: Nikt tak nie zgnoi swojego brata jak Żyd Żyda i Polak Polaka, czego jesteś najlepszym przykładem. Stwórz gnojku firmę porównywalna z FAKRO , a potem będzisz mógł podskakiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ant Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.11.10, 11:57 Trafiłeś w samo sedno. Polska zawiść to nasza narodowa tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna 28.11.10, 12:28 gnojek to ten, ktoremu PRL-owski przekluty przez pania w ruchu eros pekl i ty powstales. Ile jest w oknie rozwiazan technicznych? oprocz szyb (technologia importowana w 100 proc) to jest poziom techniki z XIX wieku - dzwigienki, rygielki, troche warstwy izolacyjnej. konkuruje z Veluxem? a dlaczego nie, skoro veluxovi te okienka tez produkuja jacys white niggers w bylym demoludzie. U mne na wsi (tak tak, na wsi) sa dwie wytwornie okien - zwyklych - nie okiennych. szyby i profile import, maszyna do sklejania szyb import, okucia, zawiasy i rygle albo import albo jakas polska produkcja w zaleznosci od ceny produktu. pracownicy albo na czarno, albo na krusie, albo emeryci. piekne "polskie" okienka. jestew dumny bardziej niz jankesi z wahadlowca Discovery Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gruby Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna IP: *.lublin.hypnet.pl 28.11.10, 13:28 Zapisz się do specjalisty i zacznij leczyć kompleksy, może jeszcze nie jest za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 to raczej twoja megalomania 28.11.10, 13:56 w normalnych krajach aspirujacych do jakiego takiego poziomu NIKT nie ma kisielu wmajtach namysl o firmie produkujacej pare okienek - gdyby to chociaz byla w 100 proc polska technologia. albo gdyby nie mieli 16 proc jakiego niszowego rynku, tylko chociaz polowe. A tak - ot srebra rodowe 40 milionowego kraju - pare okien, ogorki, wodka, kielbasa, krasnalegipsowe, europalety i troche mebli (przez litosc nie dodam, ze na zachodzie sprzedawane pod ichnimi markami) - a tu jakies gromkie hip hip hurra - nad takimi przypadkami podchodzi sie do porzadku dziennego. Niech polactwo zaprojektuje i wyprodukuje chociaz samodzielnie zwykly silnik diesla do ciezarowki czy autobusu trzymajacy normy emisji i robiacy choc 75 proc przebiegu odpowiednika Mercedesa albo MANa to wchodze pod sto li odszczekuje wszystko. alejestem o to spokojny - summa summarum jak w takim razie porownqc polski przemysl z bialoruskim? bo te niemieckie fabryczki darujcie - rownie dobrze mogliby codziennie dowozic polskich robotnikow z ich pensjami do takiej samej fabryczki opla gdzies we wschodnich niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iii ale osiol z ciebie IP: *.vodafone-net.de 28.11.10, 14:41 przecież sprawa polskich technologii to nie problem braku umiejętności czy osób. to problem braku pieniędzy. czy jesteś na tyle ograniczony, że nie potrafisz tego pojąć? masz jakikolwiek kontakt z branżami zaawansowanymi technologicznie, że wypowiadasz się na takie temat? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cirrus Re: ale osiol z ciebie IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.10, 17:01 czy jesteś na tyle ograniczony Niestety jest. Wystarczy prześledzić jego produkcję na innych forach, w innych tematach. Taki besserwisser od siedmiu boleści. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 kolejny czynownik - do ORMO byc pasowal 28.11.10, 17:25 sierzant Mucha na podsluchu :)), jednak cos sprawia, ze czytasz lamusie co znaczy "wystarczy przesledzic" - typowe sformulowanie szpagatowego inteligenta - a mozesz merytorycznie? czy jednak pewne osrodki w pierwocinach twego mozgu sie nie rozwinely? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: masz odpowiedź Re: merytorycznie? to jesteś durny :D IP: *.23.54.194.generacja.pl 28.11.10, 17:37 i sfrustrowany. szykuj szufle, trzeba jutro śnieg odgarniać :D Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 wiesz, co to w psychologii znaczy "projekcja"? 28.11.10, 19:30 poczytaj i przemyśl. Coś za często sypiesz przykładami z tą szuflą - sam pewnie odśnieżasz dachy w superkarketach i cierpisz z tego powodu, czujesz się sfrustrowany. Przyznaj się - sam codziennie występujesz w programie z cyklu "Tap Szpadl" (tak by to wymówiła Dżoenna Krupa) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hehe Re: yhy :) pogadaj se robaczku :D IP: *.23.54.194.generacja.pl 28.11.10, 20:34 tak z ciekawości (i chęci straty 5min. czasu) wrzuciłem twojego nicka w "szukaj" na forum. pierwsza strona twoich wydzielin forumowych wystarczy. "projekcja" to właśnie słowo które doskonale opisuje ciebie - mały frustracie, polaczku i elemencie durnego plebsu (którymi to inwektywami równo obdzielasz w co drugim poście) a tera wio do spania - dziś w nocy ma padać śnieg. będziesz miał dużo pracy jak chcesz na chlebek zarobić. ps. nie licz na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Polactwo Re: to raczej twoja megalomania IP: *.c154.petrotel.pl 28.11.10, 18:43 Za to "polactwo" powinieneś oberwać... i chyba Cię jednak znajdę gnojku... Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: to raczej twoja megalomania 28.11.10, 19:39 gnojków poszukaj w swojej rodzince, to raz że znajdziesz nie przeczę, przecież robisz w branży, to dwa :)) a po trzecie - jak już jesteś taki cięty na szpagatowy patriotyzm to jedź za Odrę na spotkanie neonazistów - ich ojczyzna po częsci utrzymuje twój byt; żeby nie ich dotacje, miałbyś tu PKB -minus 5%: domyślam się, że znasz ich zdanie na temat twego kraju, narodu a i twoje także - artykułują je wyraźnie każdego dnia swego życia. Jak jesteś taki sędziadred, to jedź i ich przekonaj. zapewniam cię, że to co z ciebie zostanie zmieści się z powodzeniem w pudełku do butów Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: to raczej twoja megalomania 28.11.10, 20:20 "Niech Polactwo zaprojektuje i wyprodukuje chociaż samodzielnie zwykły silnik diesla do ciężarówki czy autobusu trzymający normy emisji i robiący choć 75 proc. przebiegu odpowiednika Mercedesa albo MAN-a, to wchodzę pod stół i odszczekuję wszystko." A po co od nowa robić gorszy odpowiednik ("choć 75 proc. przebiegu") już istniejącego silnika, skoro można kupić oryginał z serwisem na wszystkich kontynentach? Przecież to bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olo Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna IP: 151.59.19.* 28.11.10, 14:14 Ale on ma 100% racji, bo to prawda. Co wcale nie umniejsza sukcesu tych okien ,i fakt są już znane w europie. Choć ja w Italii czy Słowenii tych okien nie widziałem w cale, być może gdzieś są ale szukając okien nie natrafiłem na nie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: do syna capa Re: no tak, ty byłes robiony IP: *.23.54.194.generacja.pl 28.11.10, 13:35 bez gumki, bo capom przecież prezerwatyw się nie zakłada. idź się obwieś, frustracie jeden. byle skutecznie, choć raz odniesiesz jakiś sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: no tak, ty byłes robiony 28.11.10, 14:30 fakt - ty juz odniosles sukces - pokonales w wyscigu miliony innych plemnikow i mamy w ten sposob na forum debila, ktory nie potrafi odpowiedziec merytorycznie. udalo ci sie, fakt - przeciez tatus mogl w inna dziurke... ale niechwal sie tym "sukcesem" - nikumu chwaly od tego nie przybedzie Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna 28.11.10, 13:47 @hooligan1414: Jestem dumny z "okienek", bo przynajmniej do czegoś są ludziom potrzebne, w odróżnieniu od muzealnej ciekawostki technologicznej Discovery. P.S.: Masz mentalność niewolnika i skina, twoim bliskim byłoby lżej, gdybyś wybrał sznur na dźwigience. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna 28.11.10, 14:13 a twoj staruszek mogl tego dnia zmarszczyc freda, byloby jednego wiejskiego filozofa mniej na forum. o kale i CO2 bedacym twoim zasadniczym dorobkiem z litosci nie wspominam PS wysmiewani przez polactwo jankesi gdyby tylko chcieli zrobliliby i wahadlowiec i okna i wszystko inne - tylko im sie nichce - bo potrafia produkowac zielone siano, ktorym kupia sobie wszystko u white niggers zaoceanem - nadazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna 28.11.10, 20:26 Za twoją ortografią? Nie nadążam. Chcesz pouczać inżynierów, to najpierw naucz się używać polskiej czcionki w swojej windzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: juzu Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna IP: *.ip.netia.com.pl 28.11.10, 19:23 Ależ mnie ubawiłeś!!! ;-) Jezuuu jak mnie bawią tacy półgłówkowie!!! Napisz cos jeszcze, to się znowu ubawię!!! Najlepsze, że ty to tak serio :-))) Ale jazda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
imw masz kiepską wiedzę o tym czym zajmują się polscy 28.11.10, 12:21 inżynierowie :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cirrus Re: masz kiepską wiedzę o tym czym zajmują się po IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.10, 12:37 A skąd miałby to wiedzieć? W Wilkowyjach żyją jedynie plotkami ... Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 chciales byc zabawny i inteligentny? 28.11.10, 12:57 niestety nie wyszlo, a taka pseudoironia jedynie sie zblazniles. Bo tylko popatrz - ide do centrum handlowego - jakies 98 procent produktow ktore tam (czy w Polsce) mozna kupic nie ma nic wspolnego z polskimi inzynierami - ja nawet abstrahuje od tego, ze jest wyprodukowane za granica. ale dajmy na to spozywka -no przeciez WSZYSTKO co jest zwiazane z jej produkcja (nie tylko ciagi technologiczne, ale takze cala chemia i biologia) pochodzi w importu. polska holota moze tylko pilnowac, by wsypac wszystko w odpowiednich proporcjach wyczytanych z ulotki i wlaczyc przycisk start - do tego dyplom polskiej politechniki wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: do capa Re: a ty jakie masz wykształcenie? IP: *.23.54.194.generacja.pl 28.11.10, 13:37 pochwal się niedojdo życiowa. umiesz chociaż szczotę do podłogi prawidłowo trzymać? coo... nie bardzo? wiem, wiem za trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iu a kim Ty jestes? IP: *.vodafone-net.de 28.11.10, 14:52 akurat grubo się mylisz, nie wiesz co robią polscy inżynierowie i jak są cenieni na świecie. więc się nie wypowiadaj na tematy o których nic nie wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cirrus Chłopcze ... IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.10, 16:52 ... bredzisz. I to właściwie jedyny komentarz, jaki mi się nasuwa po przeczytaniu twoich wypocin. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: k Re: chciales byc zabawny i inteligentny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 19:53 Proponuję, żebyś napisał kilka słów jak Ty jesteś ogarnięty i ile to w życiu osiągnąłeś, bo mówić każdy może co tylko chce i krytykować...ale robić już nie każdy...potrafi....myślę, że tylko analizujesz co wciska Ci Tv net i inne i udajesz, że jesteś "mądry" Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: masz kiepską wiedzę o tym czym zajmują się po 28.11.10, 12:39 ale mam doswiadczenia z wyrobami, ktore sa w 100 proc. ich dzielem. Nie przecze, ze dobrze sie moga sprawdzac jako kolko w zagranicznej maszynie. to nawet nie problem stworzenia produktu. oni nie potrafia stworzyc innowacyjnej technologii wytwarzania. bo to jest teraz najwazniejsze. Bo praktycznie wszystkie maszyny w tych "innowacyjnych" polskich firmach pochodza z importu. o komputerach i programach, w jakich to projektuja nawet nie wpominam. polskich ciagow technologicznych nie ma, a te garbusy co byly kiedys, Szwedzi kiedys kupowali nowki jako wsad do pieca hutniczego Odpowiedz Link Zgłoś
imw znasz ADB? 28.11.10, 13:19 czy oni mają się czegoś wstydzić? Advanced Digital Broadcast Odpowiedz Link Zgłoś
piotrko7 Re: znasz ADB? 27.03.11, 11:44 imw napisał: > czy oni mają się czegoś wstydzić? > Advanced Digital Broadcast Oj mają ... obywatelkowalski.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nick Re: masz kiepską wiedzę o tym czym zajmują się po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 13:46 Chłopie! Nie sr.j na swoich ziomków, bo pojecie o inżynierii, a przede wszystkim o umiejętnościach polskich inżynierów masz blade. O hard- i software też nie masz pojęcia - potrafisz wymienić nazwy programów używanych dziś przez studentów, nie wspominając o zawodowcach, we wzornictwie przemysłowym, mechanice czy budownictwie? Podpowiem - najwyższa półka światowa. Kłopot z wytworami polskiej myśli technicznej nie polega na tym, że mamy słabych inżynierów, ale na funduszach na badania naukowe (które są jednymi z najniższych w Europie) - nawet największy geniusz nic nie stworzy bez zaplecza finansowego. Polscy inżynierowie bez problemu znajdują pracę w najbardziej renomowanych ośrodkach naukowych na świecie, a z zatrudnieniem w światowych korporacjach tez nie ma problemu. Odnoszę wrażenie, że jesteś jednym z głębi przyjętych na politechnikę bez egzaminu tylko po to, by po pierwszej sesji powiedzieć ci "żegnaj, lub płać frajerze za możliwość powtórki". I stąd twoja frustracja. Ewentualnie nigdy nie dostałeś się na politechnikę i trochę cię to uwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" 28.11.10, 14:08 bo na razie bredzisz cos i poslugujesz sie ogolnikami - "najwysza polka swiatowa" - podaj projekty, nazwiska etc. twoje piardy intelektualne przypominaja mi polskiebajeczki o najlpeszych polskich pilotach. "slynnych". problem tylko taki, ze slynni sa tylkow Polsce (nie liczac oczywiscie takich popisow jak lodowanie CASY w Mieroslawcu czy Smolensk. Jesli nie wiesz o czym mowie, sprawdz wyniki asow mysliwskich w II WS - nasi nie ujmujac im bohaterstwa mogliby pilotom niemieckim (taki hartmann, ponad 300 zwyciestw), alianckim czy nawet sowieckim co najwyzej smiglem pokrecic przed startem. W tej dziedzinie o ktorej rozawiamy jest podobnie. A nieliczne przyklady to tylko wyjatki potwierdzajace regule. poza tym sam przyznales, ze niepowstanie nic czysto polskiego. wiesz dlaczego? bo do braku zdolnosci projektowych dochodzi kwestia braku zdolnosci zespolowej pracy koncepcyjnej - a potem te placze - "jestesmy najlepsi, tylko nam niepozwalaja - komuna, hitler, 123 lata zaborow i margrabia hodon pod cedynia"; Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nick Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 14:41 proszę bardzo - pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Ho%C5%82y%C5%84ski i posprzątał twoją biedną teorię. A teraz wypierd..... bo szkoda mi czasu na wąchanie twoich bąków. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" 28.11.10, 15:05 dalej nie wiem, o czym ty do mnie rozmawiasz - ze podasz np. jakas zaawansowana polska firme biochemiczna o waskiejs soecjqlnosc bazujaca na wiedzy swoich pracownikow (zauwaz-brak kasy nie jest tu znacwaca bariera), z kilkudziesiecioma patentami, do ktorej nalezy duza czesc rynku i ktora robi milionowe obroty (w Szwajcarii takich na peczki); A mi typ wyjezdza z jakims gosciem, ktorego ukoronowaniem "swiatowej" kariery to ciepla panstwowa posadka, do ktorej ja sie jeszcze musze dolozyc - ejze, wszyscy w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
mariander Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" 28.11.10, 15:25 wyborcza.biz/biznes/1,101562,8309575,Polski_krysztal__ktory_zmieni_wszystko__Wyprzedzamy.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cirrus Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.10, 17:09 Nieno weź, on czeka na przykłady polskiego inżyniera, który skonstruował silnik do Mercedesa, a Ty mu wyjeżdżasz z takimi pierdołami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cirrus Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.10, 17:07 dalej nie wiem, o czym ty do mnie rozmawiasz I to jest właśnie cały problem z tobą. Ty generalnie nie wiesz, o czy się do ciebie rozmawia :> Może faktycznie daruj sobie ten wątek, bo tylko smród zostawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chu* Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" IP: 46.112.83.* 28.11.10, 17:31 Hooliganowi chodzi jak rozumiem tylko o to żeby chociaż jeden z programów powszechnie używanych w inżynierii, budownictwie (przykładowo: catia, 3d max, revit, autocad, autodesk, rhionoceros, itd...) był od początku stworzony i rozwijany przez Polaków. Zbudowany od zera w latach przykładowo 90-tych i owocujący dziś potężnym koncernem (jak autodesk) wcielającym najnowsze standardy na przykład w zarządzaniu dokumentacja projektową. Bardzo w Polsce boli tzw drenaż mózgów. Widzę to po moim wydziale (WAPW)- 90% zdolnych ludzi po 4 roku wyjechała za granice. Miejmy nadzieje że cześć z nich wróci i bedzie rozwijać coś nowego w oparciu o wiedze nabytą na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czecho Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.11.10, 19:25 Robot krakowskiej firmy Robobat, obecnie rozprowadzany przez Autodesk Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nick Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 14:55 Twoja odpowiedź: pl.wikipedia.org/wiki/Marek_Ho%C5%82y%C5%84ski Gość posprzątał twoją biedną teorię. O wyjątkach nie pisz, bo to żałosne. I do widzenia, nie mam czasu na polemikę z frustratem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qq Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" IP: *.vodafone-net.de 28.11.10, 15:00 nie projektują nic polskiego, bo nie ma na to pieniędzy. znam osobiście ludzi, którzy pracują dla CERN (wiesz co to jest za ośrodek?), dla Linde, Siemens, Rockwell Aut., polskiego inżyniera który projektuje liniie montażowe i proces montażowy dla Mercedes Benz czy Audi (a właściwie dla wykonawców tych linii). Poszukaj kim jest najlepszy architekt świata przed 40 rokiem życia, poszukaj kto projektował nadwozie nowego BMW 5 (BMW nie nadąża z produkcją tego modelu), kto zaprojektował system nagłośnienia w najnowszym Audi A8. Wiesz z jakiego kraju inżynierowie prowadzą rozruchy obiektów (i piszą oprogramowanie) dla takich firm jak ABB? nic koleś nie wiesz. podkreślasz, że polscy inżynierowie są nikim, bo być może też chciałbyś być taki jak oni, ale ci w życiu nie wyszło. wali od ciebie frustracją, kompleksami i zawiścią. to powinno się leczyć, bo przez takich jak Ty nasz kraj nie może w pełni rozwinąć skrzydeł. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bosklp Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.11.10, 16:59 wszystko bardzo fajnie, tylko dwie uwagi: 1) skoro mamy tak fantastycznych inzynierów, cenionych na świecie, to dlaczego oni nie pracują nad własnym biznesem, tylko lecą do firm zagranicznych? Czemu nie chcą zrobić czegoś dla siebie? Zacząć pomalutku, jak choćby bohater artykułu i rozwijać jakąś myśl. Tylko nie wyskakujcie z brakiem pieniędzy, bo każdy chce dostać pieniążki za bzdurne badania (taki kraj) więc kasy oczywiście jest mało. Są dotacje z unii, są programy ministerialne, na których można potrzebną gotówkę dostać. Mam wrażenie, że polscy inżynierowie są doskonałymi pracownikami - jeśli da sie im zadanie do wykonania, to pomyślą, poczytają, zrobią kilka błędów ale ostatecznie zaprojektują, co trzeba. Nie rozumieją jedynie, że najpierw potrzebny jest ktoś, kto powie dokładnie, czego potrzebuje. Tej innowacyjności brak polskim inżynierom i choćby byli świetnie 'wyszkoleni', to dalej będą białymi murzynami. No bo dlaczego np. audi nie kupi sobie tego nagłośnienia od zewnętrznej, polskiej firmy? Przecież facet, który to projektował na pewno mógłby to wymyślić gdzie indziej. Czy nam naprawdę trzeba bata nad głową, żeby cokolwiek w życiu robić, nie mówiąc już o 'osiągnięciu'? Chętnie kupiłbym POLSKĄ suszarkę do wlosów, polską zmywarkę czy pralkę oraz TV. Kupiłbym polskie meble wysokiej jakości i ciekawego designu, kupiłbym polskie kubki ceramiczne, kupiłbym chętnie buty robione w Polsce. Do tego wszystkiego trzeba inżynierów, którzy założą firmę. Produkować części można w chinach, a w Polsce jedynie montować (np. LG pod wrocławiem tak robi) - wtedy cena produktu jest bardzo konkurencyjna, a przy okazji tworzy się miejsca pracy dla wykwalifikowanej siły roboczej (teraz takich miejsc nie ma, albo jest bardzo mało). Dlatego uważam, że inżynierowie powinni ten zadarty nos nieco pochylić i otwarcie przyznać - tak, dużo potrafimy zrobić, ale praktycznie nic nie potrafimy wymyślić od podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok zamiast, 30.11.10, 21:43 klepać i nudzić konia, sam coś zrób................. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cedynia Re: powiem jak w Seksmisji - "przyklady prosze" IP: *.ip.netia.com.pl 28.11.10, 19:28 co to są "polskiebajeczki", "najlepszeich" i zwłaszcza czasownik "niepozwalajać"??? Boże, czemu takich kretynów się dopuszcza do internetu!!!?>????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obywatel Re: kolejny polaczek z dupin małych IP: *.23.54.194.generacja.pl 28.11.10, 13:33 że też wam tam internet podpinają... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: izaak Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna IP: 89.204.137.* 28.11.10, 13:45 Ale o co ci chodzi? Anu, tak to już świat jest urządzony, że jedni są stworzeni do myślenia, inni to rządzenia a jeszcze inni do słuchania się i do roboty. Tak jak dupa jest do srania a gęba od żarcia i nigdy nie będzie na odwrót. Myślenie i rządzenia Polakom idzie ciężko ale widać że są dobrymi pracownikami, i u siebie i zagranicą, tam gdzie nie wymaga się myślenia. I ja myślę, że to jest dobre, ważne, żeby każdy znał swoje miejsce i robił to, do czego został stworzony i co mu dobrze idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ki Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 15:29 uwaga pejsaty żyd roznoszący choroby Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: expert stolarki Re: wczoraj tektura, dzis jakies okna IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.10, 19:34 Jest wiele przeciętnych menadżerów w polskich firmach, ale jeszcze więcej przecietnych jest w firmach zachodnich. Jest wielu przypadkowych ludzi prowadzących biznes, ale Fakro i Pan Florek z pewnością do nich nie należy. 20 lat to jednak epoka w polskim kapitaliźmie, więc sukce jest wielki i nieprzypadkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zartiepl Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: 46.113.200.* 28.11.10, 11:12 Mieszkasz w ziemiance, że masz 16 okien dachowych? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cirrus Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.10, 12:39 Ma prawdopodobnie duży dom z kopertowym, rozbudowanym dachem. Wiesz, nie każdy stawia "stodołę". Odpowiedz Link Zgłoś
z.bialek Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod 28.11.10, 15:53 "Ojciec stolarz robił z drewna różne rzeczy, także okna. I to takie, jak się patrzy. W niejednej tymbarskiej izbie przetrwały do dzisiaj. Ale o oknie w dachu, o jakim marzył syn, nie chciał słyszeć. Bo jakże to okno nie w pionie, tylko po skosie ustawić? " tak się pisze o ciemnym motłochu w światłym portalu. Konopnicka "Pan Balcer w Brazylii", Reymont "Chłopi" niedościgłym wzorem. Pisarczyk macha artykuł za artykułem i to niebyle jakie, tylko jak się patrzy. Niejeden kaganek w dłoń czarną od gleby go sparzył, ale pisze a pisze. Bo jakże to nie pisać, jak Pan Redachtór kazali? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: okna Głupota z tym Roto jak nie wiem co!!!!? IP: 78.149.139.* 29.11.10, 23:41 Bzdury gadasz Gość987. ROTO to firma niemiecka produkująca okucia do okien. W oknach używa się okucia obwidniowe, na których po otwarciu jakiegokolwiek okna możesz zobaczyć LOGO producenta tych okuć, w tym przypadku firmy Roto. Ich okucia są całkiem dobre na naszym rynku, ale chodzi mi tutaaj o to, że to nie jest producent okien, tak jak nie będzie nim producent profili (ramy okna), np. austryjacki Salamander. Tych dostawców okuć jest bardzo dużo i u nas w kraju okna produkuje się głównie na niemieckich okuciach, ale to nie są producenci okien. FAKRO jest producentem okien. Natomiast ROTO nigdy nie zrobiło żadnego okna. :) Również w twoim domu. Po prostu jesteś kolejnym IGNORANTEM, który się wypowiada na tym forum. FAKRO specjalizuje się w oknach dachowych, co zresztą było opisane w artykule, a takie okna są u nas w kraju jeszcze stosunkowo mało popularne. Poza tym dane dotyczą produkcji okien na świecie, ale muszę przyznać, że mnie też zszokowały, bo to oznacza że mają ponad 15% rynku. Może dotyczyło to jakiegoś określonego rodzaju okien np. z PCV, albo w ogóle samych okien dachowych, bo jeśli Duńczycy z Veluxa mają 70% to oni mogą mieć 15%, te okna nie są w ogóle tak popularne. Mimo wszystko to duży sukces polskiego producenta o jakim wielu nawet nie marzy, więc dziwią mnie komentarze ludzi, którzy z nieukrywaną zazdrością próbują ten sukces pomniejszyć... ot, takie "polskie piekiełko", gdzie lepiej pierdzieć w stołek i krytykować innym, niż samemu coś twórczego i pożytecznego zrobić. :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: literka_m Re: Głupota z tym Roto jak nie wiem co!!!!? IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.10, 22:23 > Bzdury gadasz Gość987. ROTO to firma niemiecka produkująca okucia do oki > en. W oknach używa się okucia obwidniowe, na których po otwarciu jakiegokolwiek > okna możesz zobaczyć LOGO producenta tych okuć, w tym przypadku firmy Roto. Ic > h okucia są całkiem dobre na naszym rynku, ale chodzi mi tutaaj o to, że to nie > jest producent okien, tak jak nie będzie nim producent profili (ramy okna), np > . austryjacki Salamander. Tych dostawców okuć jest bardzo dużo i u nas w kraju > okna produkuje się głównie na niemieckich okuciach, ale to nie są producenci ok > ien. FAKRO jest producentem okien. Natomiast ROTO nigdy nie zrobiło żadnego okn > a. :) Głupoty gadasz. Roto oprócz okuć robi właśnie okna połaciowe. zresztą to oni je wynaleźli : www.roto-frank.com/dst/Strona-startowa.532.0.html i co, ignorancie ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xsz Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 11:04 Gratulacje dla Pana Ryszarda. Do autora: Ebi Smolarek, nie Edi -> to zdrobnienie od Euzebiusz Smolarek Odpowiedz Link Zgłoś
kajmir Do redakcji, poprawcie "Ediego Smolarka" 28.11.10, 11:09 A Fakro gratuluję. Polacy lubią narzekać, że to po PRL-u Ursus upadł, że stocznia itd. A nie zauważają, że powstały FAKRO, ATLAS, i inne, nawet PRONAR (największy producent ciągników w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 bzdury piszesz, dowiedz sie najpierw 28.11.10, 11:21 Pronar? mieszkam 30 km od nich - wczesniej MONTOWALI ciagniki bialoruskiej MTZ, teraz polskie kabiny i maski nakladaja na skladaki niemieckiego silnika deutz i wloskiego napedu carraro. reszta tez w wiekszosci importowana; czy teraz zrozumiales juz, dlaczego ten kraj nigdy nie zrowna sie z niemcami i wlochami? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cirrus ... IP: *.gdynia.mm.pl 28.11.10, 17:14 czy teraz zrozumiales juz, dlaczego ten kraj nigdy nie zrowna sie z niemcami i wlochami? Czy uczyłeś się może (skutecznie) historii, zwłaszcza historii Europy na przestrzeni ostatnich 300 lat? Czy potrafisz logicznie myśleć? Jeśli na oba pytania udzielisz odpowiedzi TAK, to już nie mam pomysłu, dlaczego stawiasz tak niewyobrażalnie głupie tezy, jak ta powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 apage idiota 28.11.10, 17:36 ile jeszcze chcesz wylewac te swoje komunaly? 300 lat? dlaczego nie 3 tysiace? 30 lat temu Korea Poludniowa produkowala 58 tysiecy licencyjnych samochodow (w tym samym roku PRL wyprodukowal 360 tysiecy) Wiesz, jak obecnie wyglada koreanski przemysl motoryzacyjny? a elektroniczny? czyli jednak mozna? no ale komus trzeba zawsze udowadniac, jacy to jestesmy super, tylko nam zawsze przeszkadzali? podcinali skrzydla. Ale zeby powtorzyc koreanski sen? trzeba byc jak koreanczycy: W RZECZYWISTOSCI zdolni, pracowici, uczciwi. Z normalnym panstwem, ktore pomaga, stymuluje i inicjuje. Napiszesz, ze polskie panstwo jest do niczego - kto je tworzy, jak nie czlonkowie tego narodu? krotko - dostales badziew, bo wybierano z badziewia; po tym co tu wypisujesz mam pewnosc, ze sam nim jestes Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :D Re: apage bałwan śnieżny IP: *.23.54.194.generacja.pl 28.11.10, 17:42 jak już odgarniesz śnieg to możesz ulepić jakiegoś zaawansowanego technologicznie bałwana :D na tyle chyba cię stać, co? Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 :)) a merytorycznie? gdzie pracujesz? 28.11.10, 19:26 tacy jak ty aż wyją jak kundle do suk w cieczce do posadki u Koreańczyków - na inżynierskim stanowisku. Powiedz mi łaskawco, co wy tam robicie u skośnookich, w tych Kobierzycach, Mławie czy gdziekolwiek? Przecież wszystko, włacznie z całym orjektem samej fabryki jest koreańskie - pochodzi z państwa, które w połowie lat 70 było trzecim swiatem, gdzie psy szczekały dupami. do czego tam jesteście potrzebni, "engieniery". chyba tylko do pilnowania pariasów - rodaków przy taśmie. bo nic innego nie przychodzi mi do roboty. nie wierzę, by pragmatyczny, myślący koreańczyk pozwolił wam coś robić na własną rękę, tzn. projektować, organizować, zarządzać etc - przeciez dać wam 2 kulki od łożyska, to jedną zgubicie, drugą połamiecie. czekam odpowiedzi - bardzo mnie to intryguje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: buhaha Re: merytorycznie? to jesteś bałwan :DD IP: *.23.54.194.generacja.pl 28.11.10, 20:38 sfrustrowany :D już ci pisałem raz, czytać mami nie nauczyli? ps. pruj do spania bo od jutra zaśnieżone ulice czekają. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tecumseth Re: :)) a merytorycznie? gdzie pracujesz? IP: *.dsl.bell.ca 28.11.10, 23:29 w wiekszosci zgadzam sie z twoja opinia,byc moze co dla niektorych zbyt ostro i bezposrednio obnazasz polska rzeczywistosc ale prawda jest taka ze Polska(polacy) nie stworzyla firmy (koncernu) na swiatowa skale ktorej nazwa kojarzyla by sie z polska.Wszystkie kraje liczace sie na swiatowym rynku maja przynajmnej jedna firme ktorej nazwa kojarzy sie przecietnemu obywatelowi jakiegokolwiek kraju z nazwa kraju pochodzenia firmy.Jezeli chodzi o polskich inzynierow to zgadza sie ze napewno jest duzo zdolnych utalentowanych ludzi ale co z tego ma Polska.Polska jest tak dziadowskim krajem ze nie potrafi stworzyc warunkow zeby ci ludzie pracowali dla Polski.Wszystkie ich osiagniecia nigdy nie beda kojarzone z Polska bo ci co maja jakies osiagniecia pracuja dla firm obcych krajow.Zeszlego lata bylem w Szanghaju, widac tam nazwy wszystkich najwiekszych swiatowych firm oczywiscie nie ma nic z Polski, ale dla przykladu taki maly kraj jak Czechy maja swoja Skode i kazdy chinczyk wie ze to czeski samochod,oczywiscie ktos moze powiedziec ze skode kupili niemcy i jest niemiecka, ale coz z tego nazwa dalej jest czeska. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XeRoX Re: :)) a merytorycznie? gdzie pracujesz? IP: *.ip.netia.com.pl 29.11.10, 13:30 ale dla przykladu taki maly kraj jak Czechy maja swoja Skode Swoją? Tak jak my mamy "swojego" Fiata ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tecumseth Re: :)) a merytorycznie? gdzie pracujesz? IP: *.dsl.bell.ca 30.11.10, 04:54 nigdzie w swiecie nie slyszalem zeby nazwa Fiat kojarzona byla z Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: SŁOWIANIN "Pronar" powiadasz? IP: 89.230.12.* 28.11.10, 11:24 Palnij sie w łep i to pusty , podejdz do "pronara" i zobacz kto wyprodukowal silnik ,most ,skrzynie i reszte a że poskladali go robole polskie to nie znaczy ze to jest polski produkt! Lukaszenka" z Białorusi = jest producentem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lo Re: "Pronar" powiadasz? IP: 151.59.19.* 28.11.10, 15:30 Jedni mają ropę naftową a inni tanich niewolników więc....? co to za szał eksploatować złoża i sprzedawać ? Tyle info o zarobkach w FAKRO w necie raczej nie ciekawie to wygląda a wręcz tragicznie penseo.pl/employers/details/1823/fakro,-nowy-sacz--opinie,zarobki Fakro, Nowy Sącz - ocena pracodawcy (atmosfera,zarobki) Tabelka ocen penseo.pl/employers/view/1823/fakro-nowy-sacz--opinie,zarobki Skandaliczne warunki pracy. W lecie upał na hali przekraczał 30 stopni. Brakowało wody, nie było nawet wentylatora. Z tego co pisali koledzy, w tym roku mieli jeszcze gorzej. Jeżeli ktoś poza pracą we fakro miał jeszcze jakieś źródło dochodu to mógł w miarę normalnie żyć. W innym wypadku pensja wystarczy tylko na przeżycie dla jednej osoby. Bardzo skromne przeżycie. www.gowork.pl/opinie_czytaj,39158,0,0 W środku? Zapieprz cały dzień, żeby wyrobić zakichaną normę. O pensjach, a raczej o zapomodze nie ma co wspominać!!! 1200 - 1400zł!!! Florek w wywiadzie dla Sądeckiej telewizji powiedział, że jak na Sącz to zarobki rzędu 1000zł to jest bardzo dużo!! Pieprzony KAPITALISTA!! iwona - 2010-09-02 09:41 odpowiedz | cytuj | Ale ten 1000zł to już daje na rękę czy też jeszcze brutto? No wstyd taki kolos a takie pensje daje? nowy sacz - 2010-10-27 08:50 odpowiedz | cytuj | Fakro to kolos na glinianych nogach napedzany ego Prezesuncia. Placa po 1800 brutto jak biedronka .... i maja niby robic towar na swiatowym poziomie ;-) Idzie zima a ten pieprzony kapitalista wyrzuci na bruk 200 ojcow rodzin bo sezon mu sie skonczyl... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olo Re: "Pronar" powiadasz? IP: 151.59.19.* 28.11.10, 15:44 Oczywiście jest forum pracowników FAKRO ale zablokowali. Tu można zobaczyć z cache googola groups.google.com/groups/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=pensja+site:http://forumfakro.pl+&btnG=Szukaj&sitesearch= Pierwszych parę Forum FAKRO :: Zobacz temat - Zadanie domowe... Liczba postów: 15 - Liczba autorów: 7 - Ostatni post: 24 Wrz Uwierz mi gdybym miał sposób na założenie firmy w tych latach to myślisz żebym siedział za tę pensje głodową. Rysio miał szczęście w tamtych ... forumfakro.pl/viewtopic.php?p=459&sid... Forum FAKRO :: Zobacz temat - TEMAT TABU : PODWYŻKI WYNAGRODZEŃ !!! Liczba postów: 15 - Liczba autorów: 4 - Ostatni post: 24 Wrz Chyba więc nic nie zdziałam w przyszłym roku i z przyjemnością zakończe współpracę. Ale wypisywanie pierdół nikomu pensji nie podniesie hehe ... forumfakro.pl/viewtopic.php?p=447&sid... Forum FAKRO :: Zobacz temat - Wszystkie inne podwyżki, prócz ... Liczba postów: 10 - Liczba autorów: 3 - Ostatni post: 6 Lis Pensja minimalna we wszystkich krajach Unii Europejskiej powinna wynosić 60 proc . średniej pensji - taką rezolucję przegłosowali deputowani ... forumfakro.pl/viewtopic.php?p=654&sid... Forum FAKRO :: Zobacz temat - Lets the ElNino begin! Liczba postów: 15 - Liczba autorów: 3 - Ostatni post: 12 Wrz Ich pensja jakoś starcza na wszystko i to się liczy. ... Zamień się żałosny kierowniku pensją z szarym pracownikiem i utrzymaj jego trójkę ... forumfakro.pl/viewtopic.php?t=23&sid... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: autor Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.dclient.hispeed.ch 28.11.10, 11:11 Ja też trzymam mocno kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Teraz Poska Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: 80.50.236.* 28.11.10, 11:33 Okna FAKRO sa super, sam mam 3 na poddaszu i jestem bardzo zadowolony, a co do konkurencji to odradzam szczególnie velux - sa mocno przereklamowane i maja tendencje do czernienia Odpowiedz Link Zgłoś
anty_populista tak dla produkcji fakro, nie dla niszczenia 28.11.10, 11:21 beskidzkich dolin i gór, gigantycznej wycinki lasów w rezerwatach - ktorej wymaga megalomanski pomysl narciarski pana Florka. Odpowiedz Link Zgłoś
hela6 Brawo Ten Pan! 28.11.10, 11:36 Więcej takich artykułów proszę a nie mędzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: venuslatex Re: Bravo helga IP: *.pools.arcor-ip.net 28.11.10, 22:14 wpis kreatywny jak u tramwajarki-pisarki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: j23 Oby poSBcy w ZUS i US nie zainteresowali się Fakro IP: 89.79.244.* 28.11.10, 11:40 Oby poSBcy w ZUS i US nie zainteresowali się Fakro tak jak Optimusem czy JTT. Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick możemy sie tego obawiać 28.11.10, 12:35 zawistnicy już ostrzą zęby Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PW Szkoda, że takie drogie te okna... IP: *.tktelekom.pl 28.11.10, 11:45 Jestem na etapie wybierania okien poddaszowych, przejrzałem ofertę Fakro i Veluxa i, niestety, są w zasadzie w tej samej cenie. Trochę to dziwne biorąc pod uwagę, że Fakro jest na miejscu (niższe koszty transportu), produkuje w Polsce (tańsza siła robocza) pozyskuje tu materiał (taniej). Chyba pan właściciel osiąga nieproporcjonalnie wysokie zyski, z którymi, jak czytam, nie wie co robić. W każdym razie ja - mając do wyboru podobne okna w podobnej cenie - wybieram te markowe - Veluxy. Na dodatek zamknięcie Veluxa jest po prostu ładniejsze niż ordynarna klamka Fakro. Odpowiedz Link Zgłoś
imw sprawdzałeś gdzie są produkowane okna VELUX? 28.11.10, 12:18 Nasze fabryki okien w Polsce znajdują się w Namysłowie i Gnieźnie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: teraz polska Re: sprawdzałeś gdzie są produkowane okna VELUX? IP: 80.50.236.* 28.11.10, 17:59 tylko ze velux utrzymuje produkcje w Polsce nie dla zysku tylko po to aby niszczyć rynek dachowych u nas polecam artykul infookno.pl/FAKRO_kontra_VELUX to typowy monopolista ktory nie przebiera w srodkach aby zniszczyc okna dochowe made in Poland Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: greg1900 Re: sprawdzałeś gdzie są produkowane okna VELUX? IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 00:57 Link jest nastepujący: infookno.pl/pages/270 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: expert stolarki Re: sprawdzałeś gdzie są produkowane okna VELUX? IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 00:53 Fabryki firmy Velux są jednymi z największych fabryk produkcji okien w Polsce. www.stolarkavip.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mercator_l Re: Szkoda, że takie drogie te okna... 28.11.10, 13:24 No właśnie. Velux ma tak niskie ceny między innymi dlatego, że ma konkurencje w postaci FAKRO. Był czas że Velux swoje produkowane na Węgrzech okna sprzedawał w Polsce 10% taniej niż w kraju produkcji. W Niemczech cena była 40% większa. Chcieli po prostu wykończyć FAKRO bo to naprawde dla nich poważny konkurent. Artykuł o FAKRO z Polityki: www.polityka.pl/rynek/ludzie/215080,1,ryszard-florek-co-piate-okno-na-swiecie-z-fakro.read Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ekspert stolarki Re: Szkoda, że takie drogie te okna... IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.10, 19:43 Szanowny Panie. Obydwie marki są z pewnością renomowane, chociaż faktycznie Velux to marka z wieloletnią tradycją. Chcę również Pana poinformować, że zarówno Velux jak i firma Fakro to Laureaci wielu konkursów, min. Programu "VIP -Najlepsze Okna i Drzwi". Wybór oczywiście należy do Pana, a klamkę zawsze można wynegocjować od sprzedawcy, to po prostu rzecz gustu i negocjacji. www.stolarkavip.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pytalski Co szóste montowane na świecie okno jest produk... IP: *.nyc.res.rr.com 28.11.10, 11:49 Rekomendacje ERNST & YOUNG są antyreklamą ! Przecież każdy wie, że ta audytorska firma jest zamieszana w fałszerstwa księgowości które doprowadziły do obecnego kryzysu. Nikt inny tylko ERNST & YOUNG nie uprzedził ludzi inwestujących w bank Lehman Brothers o nielegalnych praktykach pożyczania pieniędzy w celu wywiązania się z regulacji SEC na skutek czego setki tysięcy ludzi straciło oszczędności całego życia. ERNST & YOUNG to kryminaliści zamieszani również w fałszerstwa i kreatywną księgowość w takich firmach jak AOL, INFORMIX, ONE.TEL, CENDAT i ostatnio ANGLO IRISH BANK. Co za debil zabiega i podaje do wiadomości publicznej że ktoś został "laureatem" nagrody nadanej mu przez znanego w świecie oszusta ? Zwariowaliście ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rt Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: 178.73.48.* 28.11.10, 12:00 szok, i gratulacje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: greg1900 Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 01:01 Warto może dodać, że co szóste okno dachowe. To nie umniejsza osiagnięcia firmy Fakro, ale okien tych innych jest 15 razy więcej niż dachowych. Zapraszam do portalu o oknach i drzwiach, tam wszystko dobrze tłumaczą. www.infookno.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zablokowany-obrazliwy-nick Wreszcie zmiana polityki GW 28.11.10, 12:33 gdzie opisuje sie sukcesy polskich przedsiębiorców, wytwarzający dobre produkty w Polsce. Obrzydły mi artykuły o zachodnich montowaniach w Polsce, oraz naszych firm handlującym szajsem z Chin. FAKRO-tak trzymać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xxx Co szóste montowane na świecie okno jest produk... IP: *.189.216.227.skyware.pl 28.11.10, 13:15 Najwięcej okien na świecie sprzedał jak do tej pory Microsoft i jego nikt nie pobije:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: WinNieT Okna m$ nie mają realnej konkurencji. IP: *.ip.netia.com.pl 28.11.10, 16:36 Sukces m$ to marketing i umiejętność zdławienia w zarodku konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Co szóste montowane na świecie okno jest produk... 28.11.10, 13:39 Od jakiegoś czasu GW drukuje serię pod wspólnym tytułem: "jaki to ja jestem świetny biznesmen". Brakuje mi tylko w tych peanach "drugiej strony", czyli życiorysów robotników w tych biznesach, robiących na 3 zmiany za jałmużnę w wysokości 300 euro na m-c. Robotników, którzy nie mają z czego żyć, choć pracują ciężko przy produkcji okien czy tektury, którym brakuje na wszystko, nawet na jedzenie i zimowe buty dla dziecka. Robotników, którymi nasz bohater pomiata jak niewolnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: advent Re: niemcy to co innego IP: *.pools.arcor-ip.net 28.11.10, 14:04 niemcy mialy farta ze prawie 70 lat byly w "niewoli" amerykanskiej czyli jankeskiej. A Poloki dostaly sie pod okupacje bolszewika znaczy kaccapa i jest i kac i cap do odrobienia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kiki Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: 213.25.102.* 28.11.10, 13:53 "lubię Cię Rysiu bo wszystkie Ryśki to fajne chłopaki" aproposs po angielsku fak ( fuck ) to brzydkie słowo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wojciech Tobor Co szóste montowane na świecie okno jest produk... IP: *.compnet.com.pl 28.11.10, 14:02 Przypominam, Słownik Ortograficzny PWN Piszemy Sheblować zamiast Zheblować Kochane wykształciuchy, kochana Gazeto :P Takich byków ortograficznych nie czytałem dawno, aż nie chce się wierzyć !!! Młodzi przy takiej okazji mawiają MASAKRA ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: O Co szóste montowane na świecie okno jest produk... IP: 89.78.100.* 28.11.10, 14:34 Warto wspomnieć o doskonałych wynikach, które daje polityka kadrowa Fakro, dzięki której wielokrotnie zatrudnia się tych samych bezrobotnych na umowę o dzieło za najmniejsze możliwe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Stone Co szóste montowane na świecie okno jest produk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 16:04 "Nasz najnowszy produkt to duże okno dachowe, które, otwierając, dzieli się na dwie części. Dolna tworzy balustradę. Idealne rozwiązanie do poddaszy, na których nie ma balkonów - chwali się prezes Florek". Taki produkt istnieje od 20 lat w ofercie VELUX-a i nazywa się Cabrio. Coś kiepsko z tą Pana innowacyjnością, Panie Rysiu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: greg1900 Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.10, 19:38 Zarówno firma velux jak i firma fakro podglądają swoje wzornictwo nie od dzisiaj. Faktem jest, że Velux to ponad 70 lat tradycji a Fakro to 20 lat. Nie mniej jednak sukces Fakro jest również naszym wspólnym sukcesem, mam na myśli klientów, jest konkurencja, jest wybór. www.infookno.pl "Wszystko co musisz wiedzieć o oknach" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jaś Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.dyndns.org / 192.168.1.* 29.11.10, 10:42 A co takiego velux podejrzał panu Florkowi? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gacie na klacie I tak 5 mld ludzi będzie żyło szaro i nudno. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.10, 16:05 Po co te dyrdymały ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: WinNieT Okna m$ nie mają realnej konkurencji. IP: *.ip.netia.com.pl 28.11.10, 16:33 Sukces m$ to marketing i umiejętność zdławienia w zarodku konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: expert stolarki Re: Okna m$ nie mają realnej konkurencji. IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.10, 19:32 O co chodzi z MS. Kto nie ma konkurencji i kto ją niby dławi? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cromwell Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 28.11.10, 17:02 tych 70 inzynierow pracuje jedynie jak orznac inwetora podobnie jak u veluxa ludzie nie dajcie sobie wcisnac lipy proponuje przeliczyc powierzchnie okna do ceny pewnie jakis dyletant wyskoczy ze to okna polaciowe tylko materialu w tych oknach co kot naplakal porownajcie sobie okna koszty okien sciennych w przeliczeniu na m2 toz to zdzierstwo w bialy dzien i to przy okienkach sosnowych o maksymalnej grubowsci scianki 3 cm i prosze nie wperac fachowcowi ze dodatkowo jest fartuch z blachy aluminiowej grubosci 0.55 mm czy fartuch olowiany fartuchy i blachy podobnej jakosci sprzedaje sie na metry i arkusze radze sobie przeliczyc podobnie jak okan pcv jednym slowem to hucpa panie jeszcze doloze rysiowi zapomniales wasc wspomniec ze polaciowki drewniane nalezy co 2 lata przeleciec bezbarwnym lakierkiem akrylowym inaczej traca gwarancje takie to wicie bagno i jeszcze sie taki rysiu wymadrza a goscie kupuja pokoje na poddaszu jak swiwze buleczki dopiero potem zaczyna sie horror pokoje w zimie slabo doswietlowne brakuje kubatury na swobodna wymiane powietrza normalnie kurnik chyba zglosze do minister kopacz wniosek zeby dzieci wychowywane na poddaszu pieczatkowac ostatnia literka 3 w kodzie podobnie jak sie oznacza kurze jaja z fermy pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XeRoX Re: Co szóste montowane na świecie okno jest prod IP: *.ip.netia.com.pl 29.11.10, 13:37 toz to zdzierstwo w bialy dzien Nikt Ci nie broni produkować taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzz Co szóste montowane na świecie okno jest produk... 28.11.10, 17:45 To co? Teraz czas na "sukces po polsku"? za rok przeczytamy o tym, jakoby ten człowiek oszukiwał na podatkach i wyląduje w areszcie wydobywczym, a po następnych... 30 latach "się okaże" że jednak nie oszukiwał? I dostanie... 3000 zł za 30 late aresztu wydobywczego i następne 4000 zł za firmę doprowadzoną do upadku? Bo taka jest polska. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: o nie !!! VELUX to dziadostwo - nie kupujcie tego IP: 80.50.236.* 28.11.10, 18:01 nie kupujecie tego szajsu - juz trzeci raz reklamuje te okna, serwis to dupy... moglem wziasc okna FAKRO, sasiedzi maja i sa bardzo zadowoleni noi sa Polskie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: XeRoX Re: VELUX to dziadostwo - nie kupujcie tego IP: *.ip.netia.com.pl 29.11.10, 13:38 > nie kupujecie tego szajsu - juz trzeci raz reklamuje te okna, serwis to dupy... No popatrz, a moje siedza 10 lat bez najmniejszego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
radioerewan Co szóste montowane na świecie okno jest produk... 28.11.10, 19:20 Tytuł z czapy. Chodzi przecież o okna dachowe, a tych jest najmniej 4 razy mniej jak okien "klasycznych". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ekspert stolarki Co szóste montowane na świecie okno jest produk... IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.10, 19:25 Znam firmę Fakro od ponad 11 lat. To prawdziwa perła w branży stolarki. Możemy się wiele nauczyć od Prezesa, ale również od innych ludzi tam zatrudnionych. Warto mieć marzenia, ale trzeba być konsekwentnym i bardzo innowacyjnym...i nie bać się ryzyka. Fakro to świetna teraźniejszość i jeszcze lepsza przyszłość. Fakro to VIP przez duże "V". Z poważaniem Grzegorz Cendrowski www.stolarkavip.pl Odpowiedz Link Zgłoś