GoĹÄ: Darek IP: *.ip.netia.com.pl 01.09.11, 12:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peperro Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... 01.09.11, 12:13 Miał rację prorok Kononowicz: "Nie będzie niczego". Ludzie handlowali na ulicach z biedy: nie stać ich na założenie działalności gospodarczej i opłacanie haraczu zusowskiego. Niech rządzący najpierw pozwolą ludziom legalnie pracować na własny rachunek, bez względu na wysokość osiąganych dochodów. Nie może być tak, że niskodochodowa praca na własny rachunek jest zakazana! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mixer Biedzie śrubę się przykręca do oporu IP: *.icpnet.pl 01.09.11, 12:46 W oligarchicznej III-ciej RP. A majątki miliarderów i multimilionerów pęcznieją w oczach... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kom Or Sen no już doganiamy Kubę IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 14:21 sdościgniemy po wyborach, a w przyszłym roku cel : Korea Północna Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Janek Re: no już doganiamy Kubę IP: *.aster.pl 01.09.11, 15:50 Państwo jako mafia obłożyło haraczem sklepy a jako ochronę zapewnia im niszczenie konkurencji która haraczu nie płaci !! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: no już doganiamy Kubę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.11, 16:21 Na szczescie to jest polska a nie niemcy i w polsce zawsze na pierwszym miejscu zdrowy ludzki rozsadek i poczciwosc a nie pruska bezlitosna dyscyplina, ludzie nie dopuszcza zeby ten kraj sie zmienil w oboz zaglady tym to jest latwo glosowac I OKRADAC CALY NAROD gnojki wypie...c jednego z drugim na ulice, majatek odebrac i niech sie martwia jak przezyc Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: onn PO przeciw szaremu Polakowi ! IP: *.upm-kymmene.com 01.09.11, 16:22 Banda z PO! Ktos kto wyprodukuje ziemniaki na swojej działeczce - za dużo dla własnych potrzeb a za mało żeby płacić za miejsce do handlowania - biednieje. Nawet te złodzieje z PO nie dają mu zarobić paru groszy bo "są wielką konkurencją" dla sieci TESCO, REAL i innych - BZDURA! Tym bardziej w czasach kiedy wielkie sieci handlowe powodują upadek małych WŁAŚNIE rodzinnych sklepów. Nawołuje świadomie do buntu obywatelskiego przeciwko takim rozporządzeniom! Dlaczego opozycja praktycznie na nagłaśnia tej sprawy?? Kolejny "świetny wynalazek" PO to wszechobecna kontrola - rewizjonizm - policji bez zgody sądu. POLICJI KTÓRA JEST SKORUMPOWANA w której jest wielu przestępców!!! Przestaje się czuć wolny w tym państwie policyjnym... Odpowiedz Link Zgłoś
slon2002 SBecy i WSIarze z Partii Oszustów mordują biedotę 01.09.11, 16:25 Rosjanie z Partii Obietnic mordują babcie starające się dorobić do głodowej emerytury. Swego czasu akcję te zapoczątkował multimilioner Janusz Palikot z Lublina. Sam czasami nie płacił podatków ale biedotę kazał batożyć za drobny handel na ulicy. Polska jak Kuba!!! Jednak bandycka komuna z PO dopięła swego. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Ojojoj! Liberalizm się nam rozpędza :-) 01.09.11, 16:59 A od kiedy to liberalizm = anarchia i łamanie prawa? S. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Biedzie śrubę się przykręca do oporu 01.09.11, 17:06 ale zrypali, niestety przepis dotyczy tylko gminy, znam przypadek ze koles rozbil sie na chodniku ze swoim "kramem" na terenie nalezacym do wspolnoty i za h...a gnoja sie nie da z tamtad usunac robi pie...ik swoimi smieciami blokuje 3/4 chodnika i nic rece opadaja Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hermilion Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: 194.146.120.* 01.09.11, 14:34 A jaka argumentacja: "chronić kupców, którzy inwestują w swoje sklepy, zatrudniają legalnie pracowników, płacą ZUS i podatki" - nikt im nie kazał inwestować w sklepy, to kupujący wybiera czy chce ładny sklep czy tanie łóżko polowe - jak łamią prawo podatkowe i ZUS to od tego jest policja i urząd skarbowy nie takie przepisy. Wprost - chodzi o to aby chronić swoich, aby było drożej, aby nie można było robić targowisk - aby tylko potentaci i urzędasy mieli kasę z handlu. Należy tylko zapamiętać komu się należy podziękowanie w wyborach za te przepisy: PO. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DNA Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: 193.57.67.* 01.09.11, 14:50 Ale jestescie glupi....przeciez wiekszosc tych handlarzy byle czym nie placi podatku. Kupujac u nich wspieracie szara strefe. Wbijcie to sobie do glowy matoly Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hermilion Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: 194.146.120.* 01.09.11, 14:58 > Ale jestescie glupi....przeciez wiekszosc tych handlarzy byle czym nie placi po > datku. Kupujac u nich wspieracie szara strefe. > To ty, matole, wbij sobie do głowy że babcia emerytka sprzedająca 5 główek czosnku czy rolnik z workiem ziemniaków NIE ŁĄMIE PRAWA - pod ZUS nie podlega (bo ma KRUS płatny ryczałtem) albo emeryturę - z tytułu przychodu rzędu 200 zł miesięcznie nie płaci się podatku, bo kwota taka nie podlega opodatkowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 16:30 To raczej ty wbij sobie do głowy, że jeśli ta babcia emerytka z pięcioma główkami czosnku albo rolnik z workiem ziemniaków sprzedaje ten czosnek i ziemniaki POZA wyznaczonym placem targowym, to łamie prawo. I komuś może się z przyczyn czysto estetycznych nie podobać, że nie może przejść po chodniku, bo ktoś inny sobie w miejscu nieprzeznaczonym do tego zajął kawałek publicznego chodnika żeby sobie handelek uprawiać. Takim babciom miasto powinno bezpłatnie udostępnić miejsca na targowiskach, i tyle. A rolnik z workiem ziemniaków nie przyjedzie tak czy owak, bo więcej by wydał na paliwo, niż dostał za te pyry. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 16:46 Takim babciom miasto powinno bezpłatnie udostępnić miejsca na targowiskach, i tyle. A rolnik z workiem ziemniaków nie przyjedzie tak czy owak, bo więcej by wydał na paliwo, niż dostał za te pyry. Ano właśnie, z karami powinno iść też coś takiego by nie likwidować a cywilizować, ale czy idzie? Mamy serwowany tak totalny syf żywieniowy że ucywilizowanie takiego handlu mogłoby dać renesans dobrej żywności, normalnie smakującej. Wychowałem się na wsi, dalej mieszkam na wsi i doskonale wiem jak smakuje normalne jedzenie (mimo że rolnikiem nigdy nie byłem). Temat dla mnie pokrewny to bimbrownictwo, ono podobnie jest w Polsce rozwiązane, miast to ucywilizować/zalegalizować a tym samym ułatwić żywot sadownikom to robi się zamordyzm i zakaz, przy okazji doprowadzając do tego ze starzy sadownicy czasem wycinają sady. Słowacja czy Czechy potrafią i piję ich trunki robione w domowym zaciszu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hermilion Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: 194.146.120.* 01.09.11, 15:02 To samo handlarze starzyzną - sprzedają towar będący ich własnością od ponad pół roku - tak jak Ty sprzedając używany rower nie musisz zapłacić podatku jeśli nie przekroczysz 1000 zł (PCC) I jeszcze jedno matołku - przypominam ci podstawową zasadę prawa: - Nikt nie jest winny dopóki mu się winy nie udowodni. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hugo Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.lublin.mm.pl 04.09.11, 09:38 Mylisz się. Większość ma założoną działalność i płaci ZUS. A podatki? Jeśli się troche orientujesz to przy dochodach niższych niż ok 8000 zł miesięcznie nie płaci się podatku bo odlicza sie zapłacone składki społeczne a od podatku zdrowotne. Ale podatek i tak się płaci: opłatę targową. I to całkiem dużą. Skąd to wszsytko wiem? Bo handluję na ulicy. Legalnie! Nie kradnę, nie ubiegam się o zasiłek. Ale rządowi to się nie podoba. Teraz ja i setki tysięcy (chyba nie przesadzam) ludzi w Polsce stracą swoje źródło utrzymania. Ludzie stracą możliwość zakupu towaru po naprawdę niskich cenach. Wzbogacać się będą supermarkety, gdzie luddzie pracują za śmieszne pensyjki. No ale to Polska własnie. Podziękujmy Platformi Obywatelskiej i Sojuszowi Lewicy Demokratycznej za taki los!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: greg Zapraszam do wrocławia na Niedzwiedzią, tam .. IP: 193.0.242.* 01.09.11, 12:15 hadlujeje człowieczek z niebieskiego vito , prawie codziennie straz miejska wlepia mu mandaty a ten na drugi dzien pojawia sie jak nigdy niby nic ! W sumie fajny koles ale teraz mu sie utnie ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Meksyk Europy Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 12:27 Czyli ktoś przedsiębiorczy, kto chciał zacząć od handlu ulicznego jak na początku lat 90 jest teraz skasowany. Najlepiej żeby poszedł na bezrobocie albo tyrać po 10 godz za płacę minimalną u prywaciarza. Nigdy się nie wybije bo świeżak w handlu nie zarobi przez kilka miesięcy na zus. Poza tym nie jest konkurencją dla legalnych firm bo przecież nie weźmie sobie towaru na fakturę w hurtowni i nie odliczy vat-u. Oj wy polityczne ryje, kiedyś wam mina zrzednie za te cierpienia ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 12:32 Gość portalu: Meksyk Europy napisał(a): > Czyli ktoś przedsiębiorczy, kto chciał zacząć od handlu ulicznego jak na począt > ku lat 90 jest teraz skasowany. Najlepiej żeby poszedł na bezrobocie albo tyrać > po 10 godz za płacę minimalną u prywaciarza. Nigdy się nie wybije bo świeżak w > handlu nie zarobi przez kilka miesięcy na zus. Meksyk to był wtedy, gdy każdy mógł sobie stanąć gdzie chciał, prowadzić regularną działalność w szarej strefie i śmiać się w twarz tym, którzy wszystkie ciężary prowadzenia działalności ponoszą. I co to za słownictwo "prywaciarz"? A jak ten twój "ubogi" handlarz z obrotem dziennym wyższym od wynagrodzenia niejednego pracownika, pracuje na siebie, to jak go nazwiesz? > Poza tym nie jest konkurencją dla legalnych firm bo przecież nie weźmie sobie t > owaru na fakturę w hurtowni i nie odliczy vat-u. A to dlaczego, Sherlocku? Kto mu broni zarejestrować się jako podatnik VAT czynny i doliczać VAT do sprzedawanych przez siebie produktów? S. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Figaro Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.11, 13:03 Miałeś kiedyś firmę, handlowałeś czymś? Z tego co piszesz ma zerowe pojęcie. Średnia marża w handlu to 30%. Jeśli umiesz dobrze liczyć , to policz jaki miesięczny obrót musi mieć handlujący, żeby zapłacić blisko 1tys ZUS, jeśli jest VATowcem odprowadzić podatek, jeśli wynajmuje plac, lub nędzny lokal. Powinien się ubezpieczyć, jeśli nie chce stracić wszystkiego w razie jakiego nieszczęścia. Jeśli używa energii płaci jak za zboże po cenach rynkowych, nie takich jak w zwykłym gospodarstwie domowym. z dajmy na to 20 tys obrotu brutto po zapłaceniu towaru przy 30% marży ma 6 tys , minus ZUS zostaje 5 tys, minus lokal 1-1,5 tys zostaje 3,5 tys, minus pensja 1 pracownika z podatkami to 2 tys. zostaje mu 1-1,5 tys z czego musi kupić i zatowarować kram czy sklep. Większość bierze na tzw termin. Więc nie pisz mi tu bzdur człowieku jak nie masz pojęcia zielonego o niczym Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ax Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:18 Nie jest tajemnicą, że bandyci z rządu (nie tylko tego) od lat biorą milionowe łapówy od sieci hipermarketów za to, żeby niszczyć małe firmy. To dlatego prowadzenie małej działalności jest obecnie w tym kraju praktycznie zakazane, bo 1000 PLN ZUS niezależnie od dochodów plus tysiące innych utrudnień i obciążeń to faktyczny zakaz. Pod względem łatwości prowadzenia firm jesteśmy na ok. 140 miejscu na ok. 180 i cały czas spadamy. Wyprzedza nas wiele krajów afrykańskich. Tacy drobni, nędzni handlarze wprawdzie nie stanowią konkurencji dla hipermarketów, ale rząd potrzebował kasy na kampanię, więc chciał się jakoś "wykazać" przed tymi, od których bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ja Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.wroclaw.vectranet.pl 01.09.11, 21:52 Nie jest tajemnicą? Jeśłi masz jakieś informacje, to mas zobowiązek z tym iść do prokuratury. Inaczej popełniasz przestestwo. Zastanów się. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 13:23 Zielonego pojęcia o niczym nie masz ty! W dodatku brak ci umiejętności logicznego myślenia, czytania ze zrozumieniem i wyciągania wniosków. Mam dla ciebie zadanie domowe: spróbuj powiązać to, co napisałeś ty z moją wypowiedzią, do której jakoby nawiązujesz. Sam prowadzę działalność i właśnie dlatego po pierwsze wiem, jakie wiążą się z tym koszty, a po drugie właśnie dlatego nie życzę sobie nieuczciwej konkurencji w postaci pana Kazia, który myśli, że jest ponad prawem i wolno mu więcej niż innym. Jeżeli nie rozumiesz tego prostego zdania, nie mamy w ogóle o czym dyskutować. S. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Figaro Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.11, 13:37 Niczego człowieku nie widzisz poza własnym nosem i swoją pazerną gęba jak spojrzysz od czasu do czasu w lustro. Tacy ludzie którzy, nie chcą brać z pomocy społecznej tylko idą , kupią worek papieru toaletowego czy parę sztuk sztuk towaru do handlu są solą tego kraju. Nie stać ich na wynajmowanie lokali, nie stać ich na nic, ale chcą przeżyć i niczyjej łaski nie potrzebują . Nie są żadna konkurencją ani dla Twojego sklepu ani dla innego. Te miliony ludzi odciążają Opiekę Społeczną i Państwo, które nie musi ich utrzymywać. Zarobią tyle że stać ich na własne utrzymanie i to należy wspierać i dbać. Jeśli uważasz że to taki łatwy chleb, zamknij interes- tylko nie myśl ze to takie łatwe i tanie. Stań z towarem na ulicy, nie płać opłat. Zobaczymy jak ci pójdzie. Palant bez pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ax Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:41 To znaczy emeryt, który raz w roku przez kilka dni sprzedaje na moim osiedlu jabłka ze swojej działki, ma założyć działalność gospodarczą i płacić przez cały rok ZUS w wysokości 1000 złotych miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 14:07 chlopie, jaka konkurencja jest dla ciebie babcia 70 letnia, ktora sprzeda dziennie 2 peczki rzodkiewki i 3 kilo ziemniakow? Jaja sobie robisz, czy moze masz "syndrom malego biznesmena"? Za zysk z 2 peczkow rzodkiweki i 3 kilo ziemniakow (zakladajac, ze sama je wyhodowala) pojdzie do spozywczaka i kupi chleb + maslo -> tym samym napedzajac twoj interes o ile prowadzisz spozywczak. Babcia rzodkiewki i ziemniakow nie sprzeda - nie kupi niczego u ciebie, bo 600 zl emerytury nawet na czynsz i rachunki jej nie starcza, o zarciu nie wspominajac.. Chyba, ze klient ktory tylko po chleb i pasztet do ciebie przychodzi, to nie klient - wtedy doradzam, otworz hodowle dzdzownic, bo biznes to przede wszystkim etyka i szacunek dla kontrahentow... W swietle logiki twojej, najlepiej tych pseudo handlarzy wywalic na zbity pysk i wyslac w kolejke pod MOPS... ale powoli, tez nie, bo pozniej bedziesz narzekal, ze w formie pomocy socjalnej twoje mega wypasione podatki przezera... Kali ukrasc krowy, to dobrze, Kalemu ukrasc krowy... oj bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 14:29 A ty udajesz głupiego, czy nie rozumiesz, o co chodzi? A może nic nie udajesz? Nie obchodzi mnie, co ta babcia sprzedaje i ile na tym zarabia. Sam czasem kupię jakieś kwiaty od takiej babulinki nie dlatego, że są mi one do czegoś potrzebne, tylko żeby nie musiała dłużej stać w przeciągu przy wejściu do metra! Tyle że problem leży nie w tym, co ona sprzedaje i że w ogóle sprzedaje, tylko jak to robi i gdzie to robi. Przede wszystkim jednak o to pierwsze. Zasady. Wiesz, co to są zasady? Wiesz, co oznacza równe traktowanie? Przestrzeganie prawa? Poza tym tu nawet nie chodzi o te babcie. Tu chodzi o tych, którzy z premedytacją, regularnie (chyba to napisałem wcześniej, nie zauważyłeś?) prowadzą w tym samym miejscu działalność często od wielu lat, podatków nie płacą, zostawiają po sobie mnóstwo śmieci, których nawet nie raczą sprzątnąć. Dziś bronisz tych, którzy podatków nie płacą, a jutro skomentujesz artykuł o tym, że rząd nie buduje autostrad. Mylę się? Więc może bez pustej demagogii, ok? S. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 14:33 I jeszcze jedno, ja niczym nie handluję. Pisząc o konkurencji miałem na myśli to, że ktoś prowadzi (tak jak ja) działalność gospodarczą, tyle że nie chce ponosić zobowiązań finansowych wobec państwa, jakie się z tym wiążą, przez co ja i inni działający legalnie, muszą płacić wyższe podatki i użerać się z urzędasami, którzy każdego traktują jak potencjalnego oszusta! S. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Problemem jest to 01.09.11, 14:53 że prawo mamy takie które faworyzuje dużych. Przez prawo jesteś traktowany jakbyś fabrykę, czy duzą firmę prowadził i tu jest pies pogrzebany. Nawet kary dla małego bardzo dotkliwe, dla dużego są śmiesznie niskie, są jednakowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Problemem jest to 01.09.11, 14:59 myslacyszaryczlowiek1 napisał: > że prawo mamy takie które faworyzuje dużych. Przez prawo jesteś traktowany jak > byś fabrykę, czy duzą firmę prowadził i tu jest pies pogrzebany. Z tym się mogę zgodzić. Bo to jest fakt. Tylko widzisz, ja nie jestem zwolennikiem samowoli i anarchii. Jeżeli prawo jest ewidentnie złe i można je zmienić z pożytkiem dla wielu oraz bez szkody dla innych, to trzeba to zrobić, a nie zachowywać się tak, jak by prawo obowiązywało wszystkich tylko nie mnie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hermilion Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: 194.146.120.* 01.09.11, 14:38 Ja tez mam własny interes - ale to nie znaczy że uważam że zwalczanie konkurencji za pomocą paskarskich przepisów było tym co należy wprowadzać .. Wiesz co będzie dalej? Zgodnie z regułą niemiecką - jak miałeś w dupie jak naziści gonili żydów - to potem nie zdziw się jak pogonią Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hugo Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.lublin.mm.pl 04.09.11, 09:49 sammler napisał: > nie życzę sobie nieuczciw > ej konkurencji w postaci pana Kazia, który myśli, że jest ponad prawem i wolno > mu więcej niż innym. Ja jestem takim panem Kaziem kolego. Handluję na ulicy. Mam zarejestrowaną działalność, płacę ZUS i olbrzymią opłatę targową ok 1200 miesięcznie. Nie myśle że jestem ponad prawem. Chę tak jak Ty uczciwie pracować i zarabiać. Ty masz sklep, ja mam kawałek chodnika bez dachu, ubikacji, śmietnika. Muszę być przygotowany na wichury i deszcze. Z mojego punktu widzenia Ty mógłbyś być moją nieuczciwą konkurencją. Tylko że ja o nikim, kto próbuje coś prowadzić swojego tak nie powiem. Pozdrawiam i życzę powodzenia w biznesie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszalot.pik Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 14:11 Chyba się troszkę w swoich obliczeniach zagalopowałeś. mogę się zgodzić co do wszystkiego oprócz zatowarowania sklepu. Jeśli piszesz że masz marżę 30% i twój zysk z obrotu 20 tyś wynosi 6 tyś brutto to 12 tyś to jest kwota zatowarowania. Więc idąc dalej końcowe wyliczenie 1.5 tyś to jest twój zysk netto który powinien ci zostać jako twoja wypłata, a nie jako pieniądz na zakup towaru. Owszem możesz to dalej puścić w obrót ale nie jest to kwota która zostaje ci do zatowarowania bo w tym momencie to nie jesteś biznesmen tylko bankrut na starcie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aldi Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.internetia.net.pl 01.09.11, 14:20 Jak ktoś ma 20tys. obrotu z 30% marżą to nie zatrudnia pracownika bo to bez sensu, poza tym nie pisz, że zostaje 1500zł na zatowarowanie bo to początkowe 15000zł na towar z powietrza nie spadło. Tak wiec albo ma ponownie 15tys. na towar albo go bierze dalej na termin i te 3,5tys. zostaje dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ax Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:12 sammler, nie wiem, czy jesteś gimnazjalistą, złodziejem czy pracownikiem budżetówki. Tak czy inaczej, nie ośmieszaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
afiag Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... 01.09.11, 12:33 Czy ten Szejnfeld jest debilem? Kto handluje przemycanym spirytem i fajkami na chodniku?! I co to dla niego jest 5 tysięcy? Za to babcia co ma 4 główki czosnku, koszyk malin i bukiet kwiatów i handluje bo nie stać ją na lekarstwa, beknie 5 tysięcy! Za przekleństwo 3 tysiące, za sprzedanie główki czosnku 5 tysięcy... Za głupoty w necie - szykany i więzienie. Jak to nie jest państwo poilicyjne to nie wiem co nim jest. Nikt jednak nie jąka się o pełzającym zamachu stanu. Gdyby takie prawo wprowadziły pisiory, to na drugi dzień Bartoszewski w poprosiłby o azyl w RFN albo w Izraelu, Wałęsa robiłby wykłady w USA jak się w Polsce depcze demokrację i oddolną inicjatywę, Wajda nakęciłby film, Kutz ogłosiłby wojnę z Polską i powstałoby 10 białych miasteczek sponsorowanych przez PO. ALE ŻYJE SIĘ LEPIEJ. Ch... wam w d... PO Odpowiedz Link Zgłoś
orxor Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 12:41 Niech babcia idzie na targ i sprzedaje - co za problem? Chodzi o to by nie stała w tunelu lub na ulicy czyli gdziekolwie - tylko tam gdzie jest do tego celu miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 14:11 doczytaj przepisy - na targu tez ja zwina... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czytelnik Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.zanet.pl 01.09.11, 14:44 Eee... chyba sam doczytaj. Jeśli to jest oficjalne i legalne targowisko z opłaconym miejscem i uczciwym handlem to nikt nikomu nic nie zabierze. Dość handlu na dziko. Zasady bolą. Ale dlaczego jedni mają im podlegać a inni nie? Skoro osoba handlująca na chodniku z kocyka nie płaci żadnych podatków itp. to należy zwolnić z tego obowiązku też panią handlującą w sklepie spożywczym na tym samym chodniku. Inaczej to jest czysta hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 16:23 Ja uzupełniłbym to o mały drobiazg, dzieje się to w kraju gdzie szacuje się iż ok 2 mln mieszkańców żyje poniżej minimum pozwalającego an normalne funkcjonowanie. Zwyczajne wprowadzanie zamordyzmu na biedotę. Odpowiedz Link Zgłoś
orxor Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 12:34 Nie przesadzaj. Moi rodzice mają działkę i czasem też coś sprzedają. Ale nie stoją wtedy na ulicy tylko sprzedają całość właścicielom róznych budek/stoisk z warzywami i owocami. Nie ma z tym problemu. Ta ustawa natomiast spowoduje, że nie będą w centrach miast sprzedawac chinskich zabawek i innych smieci prosto z walizki/kartonu - często są to towary bez odpowiednich certyfikatów. Z 2 strony jak to jest taki sam dobry towar jaki oferuje sklep obok - to ten sklep nie ma szans i upada. A sklep daje zatrudnienie takim ludziom jak my, nie żadnym robotom czy kosmitom. Dają też podatki (sklep i zatrudnieni "na biało" ludzie) gminie w której mieszkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 14:10 orxor napisał: > Nie przesadzaj. Moi rodzice mają działkę i czasem też coś sprzedają. Ale nie st > oją wtedy na ulicy tylko sprzedają całość właścicielom róznych budek/stoisk z w > arzywami i owocami. Nie ma z tym problemu. Ja też, jak chyba wszyscy, nie mam z tym problemu. Tylko po pierwsze, nie szpecą swoimi tekturowymi budami okolicy, a po drugie, nie jest to ich sposób na życie i oszukiwanie fiskusa. Mówiąc krótko, nie jest to dla nich zwykła, tyle że nieopodatkowana, działalność gospodarcza. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 14:14 a teraz maszeruj wzdluz najblizszej ulicy handlowej... co zauwazyles.. czy na 10 handlarzy 8 to emeryci, jeden to stary pijak co wyprzedaje dobra rodzinne za bezcen, a pozostaly 1 to handler chinskim badziewiem... I owszem, masz pewna slusznosc w rozumowaniu - niemniej spojrz, kogo ustawa najbardziej dotknie... Co bym proponowal - nie ograniczanie handlu na chodnikach, ale umozliwienie ustawowo "handlu drobnego" bez koniecznosci oplacania haraczu prosto w budzet, najkrotsza droga przez ZUS. A niech se ci emeryci handluja legalnie i nie boja sie, ze rownowartosc rocznej emerytury zwinie im straz miejska, upowazniona przez milosciwie nam panujacych, ktora to wlasnie jest jednym z bezposrednich odbiorcow podatkow netto.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sarkafarka Wreszcie! IP: 94.75.117.* 01.09.11, 12:35 A pytanie zescie dali tendencyjne... Nielegalny handel to wiekszosci cale szajki, z niezlym logistycznym zapleczem, gdzie tylko na kocu stoi sobie "niewinna" babulenka czy "sierotka". Tymczasem operuja tym cwaniury o grubych karkach i zlotych kajdanach na lapach. Dosc tego syfu na ulicach naszych miast. Brawa dla Sejmu! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alex Kilkoma główkami czosnku, pęczkiem rzodkiewiek IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.11, 12:37 czy słoikiem malin "operuja tym cwaniury o grubych karkach i zlotych kajdanach na lapach" Ty tak na serio czy to miał być dowcip Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kot bojowy Re: Kilkoma główkami czosnku, pęczkiem rzodkiewie IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.11, 16:24 wiele rzeczy widziałem, którymi nielegalnie handlują na ulicy ale nigdy nie widziałem słoika z malinkami - z radością bym go kupił, jak możesz to wskaż w W-wie adres gdzie ktoś z tym stoi... Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszjedrzejewski Re: Wreszcie! 01.09.11, 13:01 A grzybiarki co sprzedają borowiki i swoje ciala w lesie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Wreszcie! 01.09.11, 14:20 o lasach nic w artykule nie napisano ;) Ale jak napisalem nizej - planowane zmiany nie dosiegna wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
mpp29 Re: Wreszcie! 01.09.11, 14:19 Emerycka maafia czosnkowo-rzodkiewkowa (EMCR)... ciekawe rzeczy wacpanna sugerujesz... Powolajmy komisje sledcza - ja wesze w tym uklad... O tak, emerycka szara strefa jedna z bezposrednich przyczyn obnizenia ratingu w USA... uwierz - tych, o ktorych piszesz i tak nikt nie ruszy i bynajmniej - rzodkwi i czosnku to oni nie sprzedaja... A brawa to zalecam bic w momencie gdy ustawodawca wymysli wreszcie cos na prawde nie z dupy wyrwanego... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hugo Re: Wreszcie! IP: *.lublin.mm.pl 04.09.11, 17:38 Gość portalu: sarkafarka napisał(a): > > operuja tym cwaniury o grubych karkach i zlotych kajdanach na lapach. > > Dosc tego syfu na ulicach naszych miast. Brawa dla Sejmu! Handluje na ulicy i nie jestem cwaniakiem o grubym karku. No i muszę Ci powiedzieć że nawet się z takimi nie spotkałem. Płacę ZUS i opłatę targwą, mam zarejestrowaną działalność. Nie jest to łatwy biznes bo zależny od pogody no i sezonowy. A odnośnie syfu na ulicach. Hmm ciekawe czy tak samo byś krzyczł gdyby rząd dobrał się do Twojego biznesu, lub gałęzi gospodarki w której pracujesz i dzieki temu straciłbyś pracę... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... IP: *.play-internet.pl 01.09.11, 12:36 lobby markietów marketów i dyskontów zadziałało, wykosić konkurencje do zera, póżniej przyjdzie czas aby stworzyć przepisy nie do przeskoczenia dla małych sklepików, tak aby zostały tylko sklepy wielkopowierzchniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kołchozzzz Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... IP: *.poczta-polska.pl 01.09.11, 12:37 Brawo nareszcie jakis sensowny przepis i bta na tych cwaniaczków. Do wzystkich oburzonych nowym przepisem, ten przyłowiowy "dziadek" handlujacy ziemniakami z własnej działeczki to tylko ułamek procenta....reszta to mocno rozbudowane "firmy" "zatrudniające" po kilka osób.....na własne oczy widze jak koleś codziennie rano rozwozi towar po "swoich punktach" nowiótkim VW Crafterem....heheh...w kazdym punkcie stoi jego "pracownica"....na tych ludzi ma być bat.....beda musieli teraz wynajac lokal, zrejesterowac dział. i płacić wszystkie opłaty z tym związane...ciekawe czy beda wtedy tak bardzo konkurencyjni na rynku hahahahhaha......... Odpowiedz Link Zgłoś
szary-polak głupie pytanie w "sondażu".... 01.09.11, 12:44 Często-gęsto jest tak,że emerytki pracują dla handlarzy. Niby mały straganik " to z mojej działki" ale co jakiś czas uzupełniany świeży towar... Mam to na co dzień, na swojej ulicy... Handel, to handel.. Skoro kobieta, która utrzymuje samotnie dwójkę dzieci i za swój straganik płaci podatek, to dlaczego emeryci mają być uprzywilejowani ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ax Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:33 Tylko że mandaty będą wlepiane tym dziadkom. "Mocno rozbudowane firmy" sobie poradzą w taki czy inny sposób. Przecież straż miejska nawet nie podejdzie do "mocno rozbudowanych" dresów kopiących przechodnia, za to bardzo chętnie wlepi mandat studentce, która siedząc spokojnie na ławce pociągnęła łyk piwa owocowego z puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... 01.09.11, 12:38 Przedmówców zapraszam uprzejmie np. pod warszawski Dworzec Wileński czy w okolice stacji metra Centrum - nie ma tam mowy o żadnych przysłowiowych "babciach z pietruszką" handlujących z biedy. Chodniki zastawione są rzędami ruchomych wielkich stoisk, z rozlicznym asortymentem z wietnamskich hurtowni; tworzą się tam prawdziwe pasaże handlowe - oświetlone (prawie każdy kramarz ma spalinowy agregat prądotwórczy), ruchome, co rano rozstawiane i zwijane do drogich samochodów. Są sytuacje, że przez tabuny ciemnoskórych "turystów" oferujących wszystko co tylko się dało przywieźć z ojczyzny w bagażniku merca, zwyczajnie nie ma jak się przecisnąć bo np. całkowicie tarasują wyjścia z przejść podziemnych... Do tego połowa z nich pijana w cztery d... i wrzeszcząca bluzgi, coranne krwawe bójki wynajętych osiłków o najlepsze miejsca itp. atrakcje. Dlatego nowe przepisy popieram z całej siły i podpisuję się obiema rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
akuku5 Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 15:46 Dokładnie. Mieszkam niedaleko Wileńskiego i tam po prostu trudno się przecisnąć między dzikimi straganami. Żadne tam emerytki z wiaderkiem stokrotek, tylko piramidy kartonów z biustonoszami i tony owoców. Handlują tym okoliczni menele, którzy czniają mandaty i kontrole skarbowe, bo nic nie mają - towar należy do tych, którzy za nimi stoją. I dlatego tak ważny jest przepis o konfiskowaniu towaru. Aha - jeszcze jedno. Tak się składa, że znam dwie takie handlujące ekipy i wiem, że równo ciągną wszystkie możliwe zasiłki, zapomogi, lewe renty etc. itp. Śmiać się chce, jak czytam, że zdaniem niektórych oni biorą się za sprzedaż uliczną, bo honor nie pozwala im wyciągać ręki po jałmużnę. Dochód z nielegalnego handlu to dodatek do tego, co wyłudzą od państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
tommyha Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... 01.09.11, 12:46 pieprzeni faszyści Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gtw Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: 195.158.247.* 01.09.11, 12:54 przykład z kartoflami z dzialeczki z d...y wzięty jesli dziadzo na nadmiar, to z pocałow]aniem ręki odkupi rodzina znajomi i znajomi znajomych i jeszcz odbiorą sami towar a jeśli już mu tak zależy na sprzedaży, to sa place targowe, a nie worek z kartoflami na rogu ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gugcia0 mam nadzieje,ze wszyscy ,ktorych uderzy to IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.09.11, 13:35 idiotyczne prawo nie beda glosowac na PO 9.X.Takze klienci takich drobnych handlarzy ulicznych niech pamietaja kto im odebral prawo do tanich,wygodnych zakupow i niech nie glosuja naPO.Mysle,ze jest sporo ludzi w kraju,ktorych to solidnie wk..... i nie beda glosowac na PO.PO strzelilo sobie gola do wlasnej brameczki krotko przed wyborami.Oni zawsze sluza bogatym ale zapominaja,ze w kraju jest wiecej biednych,kupujacych marchewke u handlarza na ulicy, a ci biedni tez maja kartke wyborcza,taka sama jak bogaci.To jest ten dyskretny urok demokracji.Likwidacja handlu ulicznego to idiotyzm w czystej postaci.Handel uliczny,babcie z jarzyna,kobiety z rajstopami i rekawiczkami,dziadki z kartoflami,itd.istnial od zawsze,przed wojna,w czasie okupacji,po wojnie,po 1989.Istnieje on wszedzie,na calym swiecie.Tylko u nas wymylilo sobie (jak mawial Pietrzak),ze handlu na ulicy nie bedzie i uchwalilo,ze tak ma byc i mysli,ze juz do konca swiata,przez najblzsze 100000000000000lat juz zadnego handlarza na ulicy w Polsce nie bedzie, bo ono uchwalilo.O kupach psich tez uchwalilo i psy sobie dalej w najlepsze kupy wala,gdzie chca,ale ono jest zadowolone,bo o kupie tez uchwalilo.I ono jeszcze dalej uchwali:oplate na mostach,na drogach,podatek od mieszkania,domu,od robienia kupy w domu-emisja CO2,od roweru,od furmanki,od chodzenia po lesie i po polu,od powietrza,od jedzenia boczku i jajek,no, co sie da to ono uchwali.I dlatego ono nie powinno juz wiecej rzadzic, 9.X. jest szansa aby ono sobie poszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ax Re: mam nadzieje,ze wszyscy ,ktorych uderzy to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:53 Wielu właścicieli sklepów i firm zaczynało po 1989 jako uliczni handlarze sprzedający z rozkładanych stolików, łóżek polowych, bagażników fiatów 126p... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: mam nadzieje,ze wszyscy ,ktorych uderzy to 01.09.11, 17:57 A później to rozwijali, zwiększali skalę i płacili podatki, tak to działa. Sam mieszkam na wsi i od czasów studiów z wielkim miastem mam niewiele do czynienia ale pamiętam że kiedyś w Krakowie było trochę placyków ze stoiskami gdzie można było kupić co nieco do garnka z pierwszej ręki, przypadkowego ulicznego stania jakoś nie pamiętam. Zakładając że chodzi o rozwiązanie problemu by 1. Nie były blokowane i zaśmiecane ulice 2. Była możliwość kupna i sprzedaży tego co np w ogródku pod miastem urośnie To naturalnym byłaby próba wyznaczenia takiej sieci "placyków". Jeśli ktoś zacznie od 1 regularnego stoiska bez specjalnie wysokich kosztów, później zrobi siatkę kilku by w końcu ewoluować np do warzywniaka to tylko się cieszyć a nie uwalać wszystkiego na pniu pod zapotrzebowanie hipermarketów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ziutek Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:00 Dzię-ku-je-my! Teraz jeszcze poprosimy o rzut oka na banery, bilbordy, szmaty i inne dziadostwo szpecace ten kraj. Moze uda się przywrócić jaką-taką estetykę przestrzeni publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomekjot Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:02 A przestępcy w białych kołnierzykach dalej mogą robić swoje?! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 17:12 Za dużo byś chciał. Banerki to może będzie potrzeba takie z informacją jaka to zdrowa żywność GMO jest, najlepiej za publiczne pieniądze bo to przecież akcja informacyjna będzie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... 01.09.11, 13:04 Ideologia PO: - hazard u Sobiesiaka jest OK, hazard online już nie - handel w marketach tak, drobny handel na ulicy nie - krytykujesz PiS jest inteligenty i nowoczesny, krytykujesz PO musisz być stary, głupi, nie dostrzegać cudów Słońca Peru. Oby POPiS znikł ze sceny politycznej jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hermilion Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: 194.146.120.* 01.09.11, 14:46 Dodaj jeszcze: - drobni importerzy części i samochodów są be, dealerzy są ok - dzieci 5, 6 i 7 letnie mogą się uczyć razem - bogaci i tak mają szkoły prywatne - uczelnie wyższe dzienne nie należy reformować - w końcu chodzą na nie tylko dzieci ludzi wykształconych i bogatych - urzędnik MOPS ma prawo zabrać kochane i objęte troską dziecko z biednego domu - bo przecież nie ma tam szans na rozwój - i umieścić w domu dziecka, za co zapłaci państwo (i będą dodatkowe etaty na opiekę nad dziećmi dla rodziny i krewnych królika) - itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: A1 Ale za Hitlera to każdy POwalony oczywiście by Żyd IP: *.dynamic.chello.pl 01.09.11, 13:07 om pomagał? Czy też mu by mu śmierdzieli ci co przemycali kartofle? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: moe To już było za Piskorskiego również IP: 82.139.156.* 01.09.11, 13:16 Handel uliczny był zwalczany Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 13:19 I gdzie ja teraz kupię jakieś kwiatki polne w centrum miasta????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gtw Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: 195.158.247.* 01.09.11, 13:32 u dziewczynki z zapałkami... Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 13:44 No jak? Zapałki sprzedaje? To kara! Kara musi być! Nieuchronna i surowa. Żeby aż jej te zapałki powypadały! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: art Potrzebna tania siła robocza, to ją załatwili IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.11, 13:33 Tu nie chodzi o nieuczciwą konkurencję, bo nie istnieje żaden problem, aby w ogóle zwolnić ludzi z haraczu dla państwa do pewnej wysokości dochodów - tak jak to jest na przykład w Anglii. Tam nikt nie jęczy, że zwolnieni do 5000 funtów rocznie są nieuczciwą konkurencją. Ci ludzie z ulic to potencjalni przyszli właściciele solidnych firm, dokładnie tacy sami ludzie jak ci, którzy po upadku komuny zasuwali z turystycznymi stoliczkami. Wielu z nich prowadzi dzisiaj średnie czy nawet duże firmy. Normalny kraj dbałby o takie osoby, zachęcał wręcz, zwalniał z opłat, wyznaczał kolejne miejsca do handlu, ale ten kraj dba o tanią siłę roboczą dla zagranicznych korporacji czy sieci sklepów. To się robi chore, ale pewnie wybierzecie cały ten szajs od nowa. Zagłosuję na Palikota, bo takiego g.. mam dość już. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ax Re: Potrzebna tania siła robocza, to ją załatwili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:49 Podpisuję się pod tym. Kiedyś głosowałem na PO, ale teraz już nie mogę. Od dłuższego czasu mniej więcej co tydzień czytam o kolejnym "genialnym" posunięciu tego rządu (przykłady z ostatnich dni: odrzucenie ustawy broniącej ludzi przed nieuczciwymi deweloperami i wprowadzenie kary 3000 PLN za przeklinanie na ulicy). Pozostaje tylko Palikot. Nie jest dla mnie ideałem polityka, ale w tej chwili nie ma lepszej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: Potrzebna tania siła robocza, to ją załatwili IP: *.centertel.pl 01.09.11, 14:03 W sumie zgadzam się ale według mnie jest jeszcze drugi powód. Ogromne zadłużenie ktoś musi spłacić a nie da się wprost podnieść biedocie podatków bezpośrednich bo to byłoby oczywiste wiec łupi się pośrednimi obciążeniami. Wskazuje na to podniesienie kar np. za przeklinanie na ulicy. Mogę się mylić ale moim zdaniem wszystkie fakty na to wskazują. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ax Re: Potrzebna tania siła robocza, to ją załatwili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 14:20 Chyba nie sądzisz, że rząd chce łatać dziurę budżetową karami za przeklinanie? A poza tym, to dlaczego nie ruszy np. KRUSu, gdzie są wielkie rezerwy? Ponad połowa ubezpieczonych to pseudorolnicy, tacy jak dziennikarz Ziemkiewicz, który zarabia w mediach od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy, ale płaci 70 złotych miesięcznie KRUS, za co dostanie 700 złotych emerytury, czyli tyle samo, co przedsiębiorca płacący 1000 złotych ZUS. Dlaczego nie zwolni urzędników, przynajmniej tych, którzy zostali zatrudnieni w czasie rządów PO? To 100 tysięcy bezproduktywnych ludzi, których utrzymanie kosztuje 5-6 miliardów rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marta Re: Potrzebna tania siła robocza, to ją załatwili IP: *.tbcn.telia.com 01.09.11, 15:26 > Chyba nie sądzisz, że rząd chce łatać dziurę budżetową karami za przeklinanie? Biorac pod uwage, ze dla znakomitej wiekszosci rodakow slowo "k...a" to przecinek - czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hermilion Re: Potrzebna tania siła robocza, to ją załatwili IP: 194.146.120.* 01.09.11, 14:49 W sumie się zgadzam .. tylko > Pozostaje tylko Palikot. Skąd to wziąłeś? A niby w czym on jest dobry? W lansie własnej osoby? A może nie wiedział co się będzie działo jak PO przejmie władzę? Posłuchaj sobie Ziemkiewicza na youtube (polactwo) i może zrozumiesz że twoja agresywna niechęć dla prawicy (niekoniecznie PiS) nie jest tylko Twoja .. ale i implantowana przez media .. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ax Re: Potrzebna tania siła robocza, to ją załatwili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 15:30 Ziemkiewicz? To ten sam który ubezpiecza się w KRUS, mimo że nie jest rolnikiem? Gdy Trybunał Konstytucyjny uznał, że rolnicy powinni płacić składkę zdrowotną, Ziemkiewicz uznał to za "atak na prawicowego dziennikarza"... Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... 01.09.11, 13:34 Taka ustawa dowodzi jak dupiasta jest nasza gospodarka, skoro boi się emerytów handlujących swoimi z własnej działki warzywami ! Panie ministrze Rostowski albo Pan kłamie na temat naszej gospodarki i handlu, albo Pan jest głupi ! Niech Pan nie zapomina, że naród Pana rozliczy za Pańskie idiotyzmy. Chyba, że Pan ucieknie za granicę. Przypuszczam, że w szwajcarskim banku ma Pan odpowiednie konto ! Ciekawe ? Ilu z Was się tam zabezpieczyło ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zbanowany Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:36 A gdzie "niewidzialna reka rynku"? ...... gdyby nie bylo zapotrzebowania czyli gdyby nikt nie kupowal u sprzedawcow ulicznych ci by sila rzeczy znikneli. Skoro ludzie kupuja na ulicy widac z wielu powodow im to pasuje, ustawa wiec oprocz w sprzedajacych uderza w kupujacych. Jako kupujacy czekam na nastepne ustawy ktore jasno okresla gdzie mam robic zakupy ........ kara za zakupy w "tesco" ulga podatkowa za zakupy w "biedronce" kara wiezienia za zakupy na bazarze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Janek Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: *.aster.pl 01.09.11, 16:13 >A gdzie "niewidzialna reka rynku"? ...... gdyby nie bylo zapotrzebowania czyli gdyby nikt nie >kupowal u sprzedawcow ulicznych ci by sila rzeczy znikneli. Skoro ludzie kupuja na ulicy widac z >wielu powodow im to pasuje, ustawa wiec oprocz w sprzedajacych uderza w kupujacych. Bardzo trafna uwaga, gratuluję rozsądku !! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: STYPA Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... IP: *.static.sitel.net.pl 01.09.11, 13:46 Prawda jak zwykle jest po środku. Z jednej strony istotnie dostaje po głowie przysłowiowa babcia handlująca pietruszką z ogródka choć nikt jej nie zabrania handlu ale niech to robi w miejscu do tego przeznaczonym. Z drugiej strony chodzi o wygląd ulic w centrum miast. Ja mam pod oknem wieczny bazarek nielegalny, gdzie oprócz w/w babci handlują podpite męty nadgnitymi kradzionymi pomidorami, bateriami, szmatami itd.Wieczny syf. Dla przechodzących to nie problem dla sąsiadów owszem. Zakaz ten jestem w stanie zrozumieć ale niech też zostaną wyznaczone miejsca do wolnego handlu dla takich "drobnicowców" Odpowiedz Link Zgłoś
urbanizm Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 13:47 Każdy nuworysz w suvie może za pół darmo lub za darmo zastawić 15mkw chodnika, a babcia z przysłowiową pietruszką w wiaderku jest już intruzem, którego należy wygonić?! Uważam, że należy udostępnić niewielkie placyki w dzielnicach na handel wyprodukowaną przez siebie żywnością i rękodziełem w małym zakresie, np do 1kmw na osobę za niewielką opłatą, zawierającą już zryczałtowany podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 14:17 Człowieku, a czy ktoś komuś tego zabrania? O ile wiem, nie. Zabrania się wyłącznie wolnej amerykanki (anarchii, mówiąc wprost), gdzie każdy sobie decyduje, gdzie, jak, kiedy i czym będzie sobie handlował, w dodatku najczęściej nielegalnie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 16:20 O tak! Wolny rynek? Czemu nie? Byleby to ktoś kontrolował! :D To fascynujące jak ludzie mylą anarchię z wolnością. I to naprawdę frapujące jak łatwo weszły do użycia takie sformułowania jak "nielegalny handel", czy "nielegalna praca". Gdzie na ogół nie chodzi o to, że handluje się kradzionym towarem (co czyniłoby ów handel nielegalnym w zasadzie niezależnie od poglądów), lub wykonuje czynności zakazane przez prawo (co czyniłoby pracę nielegalną). To po prostu piękne jak wparto ludziom, że państwo to jakiś niezależny byt, taki megawujek w połączeniu z superciocią, co to może komuś coś dać, kogo można okraść, itp. Zbudowano przepięknej urody iluzję, w której uważający się za lepszych ograbiają resztę w majestacie prawa sprzedając im to czego nie chcą za absurdalne kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Guido Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 13:48 To dobrze, bo niektóre polskie miasta już wyglądają, jak jakieś blisko-wschodnie bazary, wstyd i hańba. Odpowiedz Link Zgłoś
merkury-3 Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... 01.09.11, 13:54 Bardzo dobrze jak ktos chce handlowac niech zarejestruje dzialalnosc i placi podatki , dlaczego ja jak sprzedaje to musze placic podatki a ktos nie . Po drugie jak on cos sprzeda to ktos inny kto placi podatki nie sprzeda i nie zaplaci i ci forumowicze co tak pomstuja na rzad jutro beda rzucac wyzwiska ze rzad nie ma pieniedzy na inwestyje albo ze maja niska pensje lub emeryture. prawo nawet przez dzialkowcow musi byc przestrzegane, a jak chca produkowac na handel to niech zostana rolnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iuytre nieuczciwą konkurencją jest dofinansowanie IP: 178.73.49.* 01.09.11, 13:58 przez UE tych, którzy dopiero startują. stać ich dzięki temu na nowy sprzęt, tani zus, a ten kto jest na rynku i walczy o przetrwanie, idzie dzięki takim zabiegom na bezrobocie. o tak to własnie działa! Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 14:15 merkury-3 napisał: > ci forumowicze co tak pomstuja na rzad jutro beda rzucac wyzwiska ze rzad nie > ma pieniedzy na inwestyje albo ze maja niska pensje lub emeryture. Nie oczekuj logiki od ciemnego luda, który tu się wypowiada (okradając na okładkę swojego pracodawcę, bo pewnie 75% pisze w godzinach pracy ze służbowych komputerów; pozostałe 20% jest pewnie na bezrobociu). Ja już sobie dawno dałem z tym spokój i w żadne niekończące się dyskusje z takimi indywiduami się nie wdaję. S. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 16:30 Sam prowadzę od wielu lat własną działalność ale tu za ciemnu lud robicie Wy obaj, zobacz jak rozwiązane są opłaty stałe dla początkujących i małych. Jak myślisz, dlaczego dość powszechne jest rejestrowanie firm za granicą, np na wyspach? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hermilion Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony IP: 194.146.120.* 01.09.11, 14:54 > Bardzo dobrze jak ktos chce handlowac niech zarejestruje dzialalnosc i > placi po datki Od tego już sa przepisy - i nalezy je po prostu pilnowac .. a ten przepis nie służy do tego aby ludzie płacili podatki tylko aby wyeliminować konkurencję. Wybacz ale babcia z działki i chłop z workiem ziemniaków wyprodukowanych przez siebie: - NIE JEST OBJĘTY ZUS !!!! - PRZYCHÓD W WIELKOŚCI MINIMALNEJ NIE PODLEGA OPODATKOWANIU !!! I dodatkowo: WINĘ NALEŻY UDOWODNIĆ A NIE ZAKŁADAĆ ŻE JEST WINNY Z GÓRY PRZESTĘPSTWOM SKARBOWYM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 15:04 Gość portalu: Hermilion napisał(a): > Wybacz ale babcia z działki i chłop z workiem ziemniaków > wyprodukowanych przez siebie: > > - NIE JEST OBJĘTY ZUS !!!! > - PRZYCHÓD W WIELKOŚCI MINIMALNEJ NIE PODLEGA OPODATKOWANIU !!! A cóż to za brednie? Jaki to "przychód minimalny" nie podlega opodatkowaniu? > WINĘ NALEŻY UDOWODNIĆ A NIE ZAKŁADAĆ ŻE JEST WINNY Z GÓRY PRZESTĘPSTWOM SKARBOW > YM !!! Zasada domniemania niewinności obowiązuje tylko na gruncie prawa karnego. Nie podatkowego. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 16:03 > A cóż to za brednie? Jaki to "przychód minimalny" nie podlega opodatkowaniu? W tym roku? 3091 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 16:55 nikodem_73 napisał: > > A cóż to za brednie? Jaki to "przychód minimalny" nie podlega opodatkowan > iu? > > W tym roku? 3091 zł. > Brawo! Przeczytałeś pierwsze zdanie w pomocniku HR-owca. A trzech następnych już nie zdołałeś? Że kwota wolna nie stosuje się do każdego ze źródeł dochodu oddzielnie? Że jeśli emeryt ma tę swoją emeryturę, to z kwoty wolnej już skorzystał? S. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_z_kobry Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 16:56 Przecież rolnicy nie płacą PIT-u, więc o czym wy mówicie? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony 01.09.11, 16:34 Oj za strasznego nieuka tutaj robisz. Nie słyszałeś nigdy np o kwocie wolnej od podatku? I jeszcze raz polecam, poszukaj informacji jak obciąża się podatkami w cywilizowanych krajach małe i początkujące firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ax Będą kary za handel uliczny. Sejm podzielony pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 14:07 Szanowna Platformo! Chciałbym obywatelsko zaproponować, aby kloszardów, którzy grzebią po śmietnikach w poszukiwaniu puszek celem ich sprzedaży w punkcie skupu złomu, obciążać karą grzywny w wysokości 10 tysięcy złotych. Wniosek mój uzasadniam tym, że nie chce im się zarejestrować działalności gospodarczej, a zamiast płacić podatek dochodowy i ZUS w wysokości jedynie 1000 złotych miesięcznie, wolą wydać zarobione pieniądze na piwo. Nie dość, że stanowią nieuczciwą konkurencję dla innych przedsiębiorców, to jeszcze psują estetykę przestrzeni publicznej. Jeśli Platforma zdąży uregulować tę sprawę jeszcze przed wyborami, z pewnością zyska wiele głosów. To pisałem ja, wierny wyborca Platformy. Odpowiedz Link Zgłoś