Dodaj do ulubionych

Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.13, 09:59
Oszustów i naciągaczy w kraju pełno a chętny do wykorzystania ludzi naiwnych również pod dostatkiem. Dostałem list od CRFIDG wielka organizacja Centralny Rejestr Firm i Działalności Gospodarczych. To samo co KRFIDG każą płacić popierają się artykułami prawnymi 147 zł z groszmi za nic nie warte gó....

Strzeżcie się ludzie bo oprócz formalności trzeba uważać na nikczemnych ludzi. Nie dajcie zarabiać niegodziwcom.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jakub Wiśniewski Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.net.cybernetwmw.com 26.08.13, 14:07
      Potwierdzam, również dostałem od nich list. Olać to czy zgłosić na policję? Prokuratura robi w ogóle coś z tymi firmami?
      • Gość: DJ Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.13, 21:16
        do smieci - nasze sądy wolą zajmować się mandatami
        • Gość: nienaiwna Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.13, 12:00
          25.08.2013 dostalam list z CRFIDG Warszawa ul. Solidarności 115/2 że w dniu 1.09.2013 dokonano juz wpisu do Centralnej Ewidencji Firm I Działalności Gospodarczych. Do pisma dołączono wypelniony przelew na kwotę 147,60 zł, którą to kwotę mam wpłacić/obligatoryjnie/ do 3.09.2013r. Pierwsze co się nasunęlo -to do kosza z tym świstkiem, lecz po namyśle postanowiłam udać się do prokuratury celem zgloszenia próby wyłudzenia. OSTRZEGAM WSZYSTKICH KTÓRZY DOSTALI TAKIE LUB PODOBNE LISTY ABY NIE PŁACILI . Wpis do rejestru działaności gospodarczej jest całkowicie darmowy. Śledzac wpisy na forum, pod tym adresem znajdowala się firma o zbliżonej nazwie, zajmująca się dokładnie tą samą działalnością.
          • w-domu Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG 04.09.13, 00:07
            zmieniają nazwy jak rękawiczki to opis z 2010 roku prawiepoprawny.bloog.pl/id,328118751,title,naciagacze,index.html
            w między czasie było już kilka literowych i adresowych zmian
          • Gość: Katarzyna Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.13, 10:11
            Potwierdzam ,też dostałam taki list i nie wiedziałam co z nim zrobić.W urzędzie nikt nie powiedział ,że trzeba coś płacić za otwarcie działalności.OSTRZEGAM !!!NIE DAJCIE SIĘ KOLEJNYM OSZUSTOM!!!Kilka lat temu spotkałam się z podobnym oszustwem prowadząc sklep.Zgłosiła się do mnie "kontrola" niestety nie pamiętam nazwy w tej chwili ,ale niby jakaś konkurencja zaiksu i chcieli opłatę za publiczne odtwarzanie muzyki w sklepie.Tego też nie trzeba płacić.Takie rzeczy zgłasza się w zaiksie,ale żadnej innej firmie nie mamy obowiązku płacić.
          • yplok Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG 14.10.13, 08:55
            Uwaga oszuści!!!Dostałam opłatę za wpis do CRFIDG z siedzibą w Warszawie .Al.Solidarności115/2 kwotę 157,60 zapłaciłam od razu zanim pomyślałam że to jest oszust,ale wybiorę się z tym do prokuratury nie będzie to miła wizyta tylko mam nadzieję że dobierze się tym złodziejom ktoś do tyłka .Pozdrawiam tych naiwnych jak ja i tych mądrzejszych,którzy najpierw myślą później płacą:)
            • Gość: ania77 Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.01.14, 12:52
              WITAM,KILKA DNI TEMU ZAŁOŻYŁAM DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ -CO JEST DARMOWE,A DZISIAJ DOSTAŁAM LIST OD TYCH NACIĄGACZY-NA SZCZĘŚCIE POSZŁAM DO URZĘDU ZAPYTAĆ SKĄD TA KWOTA I OKAZAŁO SIE ŻE TO SZWINDEL I CHCIELI WYŁUDZIĆ ODE MNIE NA POCZĄTEK 120ZŁ. CO ZA LUDZIE ! JAK MOŻNA TAK KOGOŚ OKRADAĆ?!ALE JAK RAZ IM SIE UDAŁO TO CHCIELI WIĘCEJ
              • sydney91 Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG 03.09.14, 00:34
                JA tez wplacilam firmie RDGIF ale oddali mi wplacone pieniadze wiec jestem zadowolona ;)
                • Gość: iWONA Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.14, 12:31
                  W jaki sposób Pani zwrócili te pieniążki jak pani to załatwiła?
                  Z góry dziękuję
                • Gość: tom Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.14, 08:12
                  co zrobić żeby oddali pieniądze 195-zł.które wpłaciłem 02.09.2014 bo na wezwania nie odpowiadają
          • Gość: Marek Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.chelmnet.pl 30.10.13, 17:39
            Dostałem to samo pismo (CRFIDG Al. Solidarności 115/2) tylko, że stawka już jest 192,60zł. Znalazłem też ich stronę i niestety muszę przyznać, iż parę osób w pomorskim dało się nabić w butelkę!!!! Tylko dlatego, że wcześniej czytałem jakiś artykuł na ten temat przyjrzałem się uważniej, bo to pismo i do tego druk płatności może przypominać CEIDG! Do prokuratury z tym!!!
      • Gość: wegetus Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 02.10.13, 18:06
        Dzisiaj byłem z tym pismem w urzędzie miasta i tam dowiedziałem się od urzędniczki, że mieli już wiele takich skarg i było to zgłaszane do prokuratury, mieli się tym zająć ale jak widać naciągacze nadal działają. Poradzono mi, że jak chcę to mogę to zgłosić na policję choć oni i tak o tym wiedzą i w żadnym wypadku nie płacić naciągaczom.
        • Gość: Stefan Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.vectranet.pl 03.07.14, 17:29
          Witam wszystkich tylko nie naciągaczy.Dzisiaj dostałem pismo ze wpis wymaga opłaty 182,60.Jak mają podpisaną umowe z Poczta Polską i dojście do wpisów bo na drugi dzień wiedzą duzo ludzi się natnie ale nie dajcie sie nabierać wpis nie wymaga opłat.
          • Gość: KoRvi Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: 158.66.1.* 14.07.14, 13:29
            Warto zauważyć że można sprawdzić co to za twór, bo podają swój nr NIP, a to oznacza że są zarejestrowani w CEIDG czyli ktoś prowadzi działalność i próbuje naciągać innych.
      • Gość: bronek Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.150.multiplay.pl 12.10.13, 20:40
        potwierdzam - dostałem dwa druki do wpłaty. Chyba zbierają na chleb
      • licence4life Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG 29.05.14, 21:32
        Zgłaszanie na policję nic nie da. Zresztą te, które działają w majestacie prawa, to też naciągacze. Firmy typu BIK wykorzystują lukę w prawie, która pozwala sprzedawać przedawnione (egzekucyjnie) zobowiązania. I co z tego, że nie można ich dochodzić sądownie, skoro wpiszą klienta do bazy i albo płaci, albo nie otrzyma kredytu. To jest skandal, który polega też na wpisywaniu zobowiązań de facto nie istniejących.
      • rafdol Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG 17.10.14, 19:58
        Otwierając DG dostaje się tego mnóstwo. Prokuratura nic z tym nie zrobi bo to nie nosi znamion przestępstwa. Zawsze w tych listach znajduje się informacja, że jest to opłata dobrowolna (choć użyte są inne słowa - widocznie nie wszystkim znane - takie jak np. fakultatywna).
    • Gość: Stanislawa Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.13, 23:11
      Zakadajac dzialalnosc gospodarcza ma sie niesamowicie duzo waznych spraw do zalatwienia jak rowniez mysli sie nie ustannie o tym aby nie popelnic bledu i czegos nie zapomniec.
      W pewnym momencie zapomina sie mimo wszysko o fakcie, ze trzeba byc czujnym!
      Od 1 wrzesnia prowadze dzialalnosc gospodarcza a 3 wrzesnia otrzymalam pismo z GRFIDG - Centralny Rejestr Firm i Dzialanosci Gospodarczych tresci, ze na podstawie paragrafu musze uiscic naleznosc w wysokosci 147,60PLN do 03.09.2013!
      Poniewaz mam rzetelne intencje i wszysto co robie, robie w dobrej intencji a wiec nie chce miec trudnosci juz na poczatku mojej dzialalnosci ( pismo przeczytalam 04.09.2013), nie zastanawiajac sie za wiele co to jest za korespondencja ( wygladala bardzo urzedowo), przelalam na podane konto w/w sume!!! Dzisiaj wiem, ze zrobilam blad! Moze to i dobrze, ze na poczatku dalam sie nabrac. Od tej chwili czytam uwazniej moja korespondencje:-)
      • Gość: autorwidmo :o) Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.centertel.pl 18.09.13, 08:09
        Niby nie wielka kwotę przelałaś, ale zawsze by było np. dla dzieciaków...szkoda... .
        Również otrzymałem info o wpisie do "cudownego rejestru" szkoda mi czasu, chociaż wiem, że powinienem zrobić jak w jednym z powyższych postów...udać się do prokuratury i złożyć doniesienie, ale trzeba iść...mam jednak e-puap (polecam!) i chyba złożę drogą elektroniczną jak znajdę dwie minuty czasu :o)
        pozdrawiam
        • Gość: Ehh Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: 78.9.176.* 30.09.13, 11:32
          Dałem się ku..a naciągnąć jak dziecko :/
        • Gość: OSTROŻNA Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.cdma.centertel.pl 06.02.14, 16:16
          Ja założyłam firmę 03.02.14r dziś jest 06.02 a ja dostaję pismo że do wczoraj miałam zapłacić 192,00 zł. zdziwił mnie fakt czcionki pisma, a także że zawsze na tego typu pismach jest imię i nazwisko osoby, która tą sprawę prowadzi a tu tylko pieczątka i jakaś parafka.. Ludzie nie dawajcie się oszukać! moje pismo przyszło z Warszawy Al. Jana Pawła II 27..
          • Gość: Ewel Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.promax.media.pl 06.02.14, 16:28
            Ja od nich też dostałam. Ale na sumę 192 PLN Podobno tacy mają konta na kajmanach i ciężko ich namierzyć. Szkoda, że nasze państwo nie ma na nich bata. Idą na łatwiznę, i woli tępić szarych polaków. Ale życzę tym oszustom aby jak najgorzej im się wiodło. Niech zachorują na coś śmiertelnego, i jeśli jest piekło to aby tam się znaleźli, bo na to w końcu zasługują.
            • stowarzyszenie-echo Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG 12.07.14, 10:35
              dzisiaj i Ja otrzymałam takie pismo z wymaganiem o zapłatę 196,00 na ich konto. dobrze że śledzę wiadomości ngo i zapamiętałam ostrzeżenia dla organizacji o takich firmach oszukańczych. na pewno zgłoszę to sądu KRS i na prokuraturę . I jak tu być jawną organizacją.
      • Gość: dyndon Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.olsztyn.mm.pl 28.10.13, 14:02
        Chyba podrożało, ja mam do zapłaty 192,00 zł :D W tym stuleciu raczej nie zapłacę ;) Pofatygowałam się i weszłam na stronę internetową tejże firmy. Byki typu ''znaleść'', brak kontaktu. Proponuję naciągaczom nieco bardziej przyłozyć się do zamieszczonej treści, bo ta dotychczasowa wygląda mało wiarygodnie ;)
        • Gość: Jola Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.03.gwa.telkab.pl 17.12.13, 23:07
          Do mojego męża przyszło pismo z CEFIDG. Żądają opłaty w wys. 122,00 zł. Potaniało?... Czuliśmy, że coś jest nie tak. Kojarzyłam ze strony CEIDG, że wpis jest bezpłatny. Poza tym sprawdziłam na wydruku wpisu i tam też jest na prawym pasku informacja "bez opłat za wpis". Strzeżcie się więc i bądźcie czujni!
          • Gość: Eya Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.13, 11:49
            Tak, u mnie 121 zł - chyba promocja!

Naciągacze! Co to za oferta skoro nie ma nawet strony na której rzekomo mamy się znaleźć.

Żeby takim złodziejom ręce odpadały!
          • Gość: Bajka Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.elpos.net 10.01.14, 20:13
            Też dostałam dzisiaj z CEFIDG, na kwotę 121 zł. Nie dajcie się nabrać!!!
    • Gość: maly_przedsiębiorc Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.51b.belchatow.pilicka.pl 27.09.13, 11:18
      Już podrożało, ja dostałam do zapłaty za fakturę(sic), której na oczy nie widziałam i pewnie nie zobaczę - 157,60 zł. A co ciekawe to firma CRFIDK jest niby z Warszawy a na kopercie pieczątka z Łodzi. Nie wierzę, że prokuratura tym się zajmie, a powinna, bo to nieuprawnione zbieranie danych osobowych i ciekawe czy w ogóle taki rejestr fizycznie istnieje?
      • Gość: szon Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.13, 19:00
        Potwierdzam, dziś dosłałem do zapłacenia 157,60. Pieczątka na kopercie z Łodzi. Czy warto iść z tym na policję?
        • Gość: monika Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.182.173.35.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.09.13, 13:24
          Ja dziś też otrzymałam takie pismo ale zadzwoniłam do UM i okazało się,że to oszustwo bo wpis do działalności jest wolny od opłat.
      • Gość: 802.11n Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.tpnet.pl 30.09.13, 09:32
        Jakie zbieranie danych osobowych? Dane są w ogólnodostępnym rejestrze. Organy ścigania oczywiście powinny się tym zająć, inna sprawa, że pewnie się nie zajmą.
        • Gość: Ehh Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: 78.9.176.* 30.09.13, 11:35
          Punkt 7 ich regulaminu

W przypadku chęci zrezygnowania z naszych usług klient musi w ciągu 7 dni wysłać reklamacje w formie listu do siedziby naszej firmy, bez konieczności uzasadnienia swojej decyzji.

Dałem się nabrać, ale moje wkurzenie jest tak duże że chamom nie odpuszę
        • Gość: jozeks73 jakie naciaganie? IP: 78.10.54.* 20.01.14, 12:15
          Jeśli nie chcecie nie płacicie, proste. Przestępstwa nie ma, bo oferują wam wpis do innej ewidencji. Jednak, gdy zapłacicie a nie będziecie istnieli w takiej ewidencji (a nie będziecie bo jej nie ma), wtedy należy to zgłosić.
          Takie jest moje zdanie.
          Też dostałem takie pismo z ofertą na 121 zł. Jednak zaciekawiła mnie zmodyfikowana forma skrótu. CEDIG a CEFDIG- no i zacząłem grzebać na necie. I jestem. ;)
          • Gość: qbot Re: jakie naciaganie? IP: *.marsoft.net 30.06.14, 01:31
            Ja dostałem "rachunek" z CEDGiF. 182,60 zł. Co do stwierdzenia "oferują" to się nie zgodzę. W piśmie jasno jest napisane "Wpis wymaga uiszczenia opłaty ....". Na szczęście nie zapłaciłem.
      • Gość: Mariusz Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.mm.pl 11.10.13, 19:34
        crfidg.pl/ strona "rejestru - krzaka";
        nr NIP z kwitu: 7272789873 (Łódź Polesie - Urząd skarbowy, który ten NIP wydał);
        81 1240 1545 1111 0010 5357 6782 - nr konta z kwitka
        52 1440 1387 0000 0000 1551 3292 - nr konta ze strony www
        crfidg@gmail.com - adres e-mail do korespondencji - dziwne, że na portalu ogólnodostępnym

ZAWSZE PATRZĘ I DOKŁADNIE ANALIZUJE CO I KOMU MAM ZAPŁACIĆ.
        • Gość: Jarek Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: 46.20.58.* 07.11.13, 12:11
          Tez dostalem ta zlodziejska oferte. Nie wplacilem ocztwiscie dzieki pania z urzedu . Poinformowaly mnie o tej bandzie przy zakladaniu firmy.
        • Gość: butler Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.13, 18:19
          Muszę dołożyć do tego tematu, dzisiaj jest 20 grudnia 2013 r. i pocztą otrzymałem w zasadzie wezwanie do zapłaty 192 złotych członkostwa do CRFIDF , ponieważ w dniu 23 grudnia 2013 dokonano wpisu firmy do tego rejestru ( nie to nie pomyłka- dokonano ). Bardzo ciekawe ponieważ ten 23 grudnia 2013 będzie za trzy dni. Na kopercie widnieje stempel pocztowy z Łodzi z dniem 16 grudnia 2013r.

Oczywiście tego składkowego nie zapłacę nawet za cenę braku wpisu.
          Czy nie ma mocnych na ten proceder. Słyszałem, że nie jestem jedyny , który pod rygorem niewpisania w rejestr, jak nie zapłaci ,nie wywiązuje się z uregulowania fakultatywnego jakiegoś KRBiP i to do 25.12.2013 r.
      • Gość: Bożena Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.toya.net.pl 28.10.13, 12:56
        Również otrzymałam wezwanie do zapłaty na kwotę 192 zł.
        Firma ponoć jest z Warszawy a list nadany z Łodzi. Umowa z Pocztą Polską ( można dojść kto to robi) nrID 246508/e nadane Łódź 40 z 25/10/2013 trzy dni po wpisie!
        Ja to daję na Policję. Pozdrawiam
    • Gość: Łukasz Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.231.248.3.tzg.pl 02.10.13, 18:45
      Ja dostałem dzisiaj od CRFIDG żądanie zapłaty, a jutro idę na policje, coś muszą zrobić z tymi naciągaczami
      • Gość: RRR Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.play-internet.pl 07.10.13, 18:42
        napisz jak zareagowała policja
    • Gość: Tomasz Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.clubnet.pl 08.10.13, 15:12
      dziś dostałem list z CRFiDG oraz KRFiDG jedni chcą 157,60 drudzy 235 z groszami...
      Tyle papieru, druku by naciągnąć ludzi na kasę. Chyba dużo się nabiera.
      Pytam gdzie w tym kraju jest Policja i Prokuratorzy ?
      Jak widzę po terminach wpisów na forach, proceder trwa już od dłuższego czasu.
    • Gość: rews Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.mm.pl 08.10.13, 17:02
      dostałem to samo dwa rachunki na 149 i 259 i... mam zamiar dla jaj wyslac im przelewy po 1zł :)
      • Gość: Mariusz Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.mm.pl 11.10.13, 19:36
        Podsunąłeś mi dobry pomysł :) spróbuję tą drogą dowiedzieć się kto za tym stoi.
    • Gość: nickto [...] IP: *.toya.net.pl 15.10.13, 23:40
      Treść postu jest niedostępna.
      • Gość: Król Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.13, 09:57
        Zarejestrowałem firmę ale jej nie uruchomiłem. Już dwa razy przesuwałem termin startu firmy i za każdym razem otrzymuję poważnie wyglądające pismo jakby wezwanie do zapłaty.
        CRFIDG Solidarności 115/2 00-140 Warszawa ale nadane w Łodzi. Data nadania z koperty 22.11.2013 UPŁódź40 umowa na przesyłki ID 2465008/E z dnia 26.09.2013r.
        oczywiście nie płaciłem tych 192 zł. ale jak widać nadal działają wskazani panowie.
        Czy prokuratura zajmuje się tylko zegarkami posłów? A pod nosem są przewałki na setki a może i miliony złotych? Najciemniej jak zawsze jest pod latarnią. Panowie śledczy ruszcie dupy z ciepłych posadek i do roboty, a jak nie to w kamasze was poślemy. He, he,he.
        • Gość: marian Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: 176.109.130.* 02.12.13, 22:00
          witam wszystkich mnie również próbowano naciągnąć na 192zł. 27.11.13 złożyłem wnosek o wpis do ceidg że moja firma będzie istnieć od 01.12.23 a 28.11.13 wysłano z łodzi pismo że mam i zapłacić .nieżle firmy jeszcze fizycznie nie ma a ja mam płacić. może czytają to ci oszuści to powiem tak mam was tam ....
      • Gość: zapodajew Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.emfme.net 06.08.14, 19:55
        może ktoś ma namiary na tych panów, numer telefonu, proponuję dzwonić i dziękować osobiście za próbę wyłudzenia pieniędzy, udaną lub nie, prokurator jest za krótki w Polsce, nie ma to jak prywatna inicjatywa :)
      • Gość: DOBRY WUJEK [...] IP: *.dynamic.chello.pl 17.12.14, 21:36
    • Gość: Magda Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.13, 20:55
      I ja dostałam pismo i pewnie bym się dala oszukać na 200 zł, gdyby nie Pani w Urzedzie Miasta, która po zarejestrowaniu mojej działalności w ceidg ostrzegła i poinformowała mnie, że są oszuści, którzy wyłudzają pieniądze od nowo powstałych firm i żebym nikomu nie płaciła za wpis. Bardzo dziękuje pani z Urzędu z Ochoty za informację!
      • Gość: Małgorzata Lesińsk Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.jmdi.pl 21.10.13, 13:17
        Zróbmy pozew zbiorowy - wtedy uzbiera się kwota przekraczającą 350 zł ( mała szkodliwość czynu) i może ktoś się tym zainteresuje..
        Mój partner dzisiaj otrzymam taki list..
        • Gość: Bea Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.13, 16:50
          Witam
          POdpiuje sie pod wszystkimi również otrzymałam taki list !!!!! I chętnie dołącze sie do pozwu zbiorowego !!!!!
    • kuniszko Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG 29.10.13, 13:48
      Dzwoniłem do ministerstwa - znają problem i robią zbiorowe sprawy - trzeba im tylko dostarczyć pismo które otrzymaliśmy i pismo o próbie wyłudzenia przez firmę ....

Adres gdzie wysyłać takie druki:

MINISTERSTWO GOSPODARKI
      Departamentu Handlu i Usług

Plac Trzech Krzyży 3/5
      00-507 Warszawa

z dopiskiem o próbie wyłudzenia przez firmę CRFIDG
      • Gość: kanelariazapart.pl Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.13, 22:42
        Niestety byłam po ciężkiej przeprawie z niueczciwym zleceniobiorcą jak dostałam list od nich i widząc kolejnych tupeciarzy porwałam to pismo - więc do pozwu nie dołaczę. POprostu brak słów jak można z takim tupetem robić z ludzi idiotów..brak słów. W każdym razie mam nadzieję, ze ktoś ich przywoła do porządku.
    • Gość: bm Re: pozew zbiorowy IP: *.lukman.pl 28.11.13, 22:12
      Ja także otrzymałam podobne pismo z "fakultatywną opłatą rejestracyjną" na kwotę 192 PLN, nadane w Łodzi, bez zwrotnego potwierdzenia odbioru, wydrukowane na zwykłej kartce papieru a nie na blankiecie perforowanym jak inne faktury. Jednak spodziewałam się go, zostałam bowiem ostrzeżona w momencie zakładania firmy, w Urzędzie Miasta Łuków. I to jest dobra robota urzędników, ludzi odpowiedzialnych za swoją pracę. Brawo. Oby takich więcej. Pozdrawiam wszystkich obdarzonych taką korespondencją i Pana w UM Łuków, rejestrującego działalność gospodarczą. Chociaż jedna dobra rzecz w tym mieście się zdarzyła.
      • Gość: kurak Re: pozew zbiorowy IP: *.icpnet.pl 29.11.13, 20:26
        polecam zgrupować się na WspolnyPozew
    • Gość: Radosław Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.13, 13:55
      U mnie było tak, CRFIDG dwa dni po założeniu działalnoiści przysłali do zapłaty 192pln. W trzeci dzień z KRFIDG z kwotą do zapłaty 235pln. Po tygodniu Ewidencja Działalności Gospodarczych z kwotą 294pln,zlicząc sumy to razem 721pln. Na szczęście na takie numery to się nie dam nabrać,ale chcę wysłać im przelewy po 1pln z ciekawym dopiskiem. Według mnie to oni żerują na ludziach zakładających swoją pierwszą działalność gospodarczą nieobeznanych z przepisami prawa.Pozdrawiam
    • lulka05 Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG 02.01.14, 18:01
      I ja dostałam taki list, mimo, że nie zaczęłam jeszcze faktycznej działalności. Jeden z CRFIDG na 192 zł a drugi z Ewidencji Działalności Gospodarczej INF.DAT Al. Solidarności 115 lok. 2 Warszawa, fax: +420 5 49212941 www.infdat.org nawiasem mówiąc firma jest z Brna :) i każą sobie płacić 294 zł.
    • Gość: d3lux Widze ze nie jestem sam IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.14, 08:15
      Witam.
      Ja także otrzymałem tego typu list. Od początku wiedziałem że ten list to jedna wielka lipa. Dobrze że podczas zakładania działalności miła Pani w okienku przestrzegała że takich firm jest na pęczki. Szczerze mówiąc jestem ściekły ponieważ każdy ma dostęp do moich danych i może sobie tego typu liściki pisać. Wg mnie to trochę mało przemyślany z ruch ze strony Ministra Gospodarki że dane na temat podmiotów gospodarczych są az tak bardzo szczegółowe

PS: Chętnie bym dołączył do pozwu zbiorowego
      • Gość: doc Re: Widze ze nie jestem sam IP: *.toya.net.pl 03.01.14, 14:00
        Właśnie przed chwilą dostałem to badziewie, od razu wpisałem w net i uratowałem 192 zł. Pisemko jest sprytnie skonstruowane. Opłata fakultatywna - nie obowiązkowa, opcjonalna. Prokuratura znalazłaby naciągacza w 3 minuty jakby bank podał dane właściciela konta (PEKAO V O. w Łodzi) ale przecież nikogo nie zmuszają. Dziadostwo i złodziejstwo.
    • Gość: PIOTRRR3232 Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 03.01.14, 23:25
      wITAM ZAŁOZYLEM DZIAŁALNOŚĆ I PODOBNE DOSTALEM NA KWOTĘ 190 ZŁ A GDZIE POLICJA SZOPKA
    • Gość: w Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.01.14, 07:51
      a ja pytam skąd mają dane firmy?
      w pierwszej kolejności skierowałabym sprawędo GIODO myślę żę szybko by się w tej kwestii rozprawili
      • Gość: Nowa firma Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.01.14, 13:34
        Dane sa z bazy CEIDG - sa one ogolnodostepne. Tez dzisiaj dostalem list z CRFIDG i setnie sie usmialem. Wysylaja po dacie rozpoczecia dzialnosci. Ludzie zakladajacy nowe firmy powinni sie uczulic na scam i przyzwyczaic, ze juz nie jestescie anonimowi - wasze dane, numer tel. bedzie wystepowal w wielu miejscach o charakterze otwartym. BADZCIE CZUJNI
    • Gość: gosc Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.eaw.com.pl 10.01.14, 17:11
      Też dostałem to pismo. Naciągają, ale z drugiej strony to ludzie powinni nauczyć się czytać ze zrozumieniem, bo w piśmie jest, że:

- "Na podstawie art. 2 ustawy z dnia [....] został utworzony Centralny [....]"
      Szybki wzgląd do ustawy, a tam pod tym artykułem znajduje się ogólna definicja działalności gospodarczej. Czyli ktoś (czytaj jakaś osoba) na podstawie ustawy, która definiuje czym jest działalność gospodarcza otworzyła taką działalność i świadczy swój "produkt" zwany CRFIDG. Tak samo ja, otwierając kiosk osiedlowy mogę stwierdzić, że "na podstawie art. 2 ustawy..... powstał Osiedlowy Punkt Informacyjny dostarczający informację w postaci gazet papierowych i czasopism pisanych", bo każda DG w Polsce działa na podstawie tej ustawy i tego artykułu, a swój produkt/usługę to nazywać mogę to sobie jak chce.

- "...fakultatywnej opłaty..." - czyli opcjonalnej, dobrowolnej, itp

Pismo jest tak sformułowane, że zawiera fakty zgodne z rzeczywistością - więc trudno będzie udowodnić, że to oszustwo, ale po przeczytaniu ze zrozumieniem wszystko staje się jasne i wiadomo, że nic nikomu nie trzeba płacić.
    • Gość: KaśkaM Uwaga kolejni naciągacze CEFiDG IP: *.pl 11.01.14, 17:04
      witam!!! też dostałam takie pismo tylko najpierw z KRFiDG NA KWOTĘ 235 ZŁ a dzisiaj z CEFiDG na kwote 121 ZŁ co to ma być??? co ciekawsze na kopercie pieczątka z Kraśnika a pieniązki wpłacić proszę do Warszawy i nie na ul Solidarności tak jak u nie których ,tylko na ul.Nowogrodzką31 !!! Pozdrawiam oszukanych!!!
      • Gość: Monika Re: Uwaga kolejni naciągacze CEFiDG IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.01.14, 18:01
        Witam, ja dzisiaj natomiast dostałam wpłatę z CRIDG na kwotę 170 zł W-wa ul.Świętokrzyska 30, a pieczątka Radom. Ciekawe czy wreszcie ktoś się za to weźmie, bo to skandal aby tak oszukiwać ludzi, a na pewno prokuratura o tym procederze wie.
      • Gość: rinja Re: Uwaga kolejni naciągacze CEFiDG IP: *.centertel.pl 29.01.14, 09:57
        Też dostałam takie pismo z CEFiDG na 121zl. Oszuści nie płacić im!!!!!!!!
        • Gość: winiw Re: Uwaga kolejni naciągacze CEFiDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.14, 08:55
          Witam ja też dostałam takie pismo z CEFiDG na 121zl. Oszuści nie płacić im!!!!!!!!
          • Gość: artecki Re: Uwaga kolejni naciągacze CEFiDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.14, 11:23
            Witam.
            Gość nazywa się paweł świąder (celowo małymi literami jako oszust), może komuś się trafi aby go wyklepać (resztę danych można sprawdzić na stronie www.firma.gov.pl wpisując nazwę firmy cefidg, a jego pisma do kosza.
      • Gość: MARGO z Łodzi. Re: Uwaga kolejni naciągacze CEFiDG IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.14, 11:04
        Przyłączam się do ostrzeżeń. A swoją drogą ktoś powinien dobrać się im do skóry, to jest oszustwo bo powołują sie na Dz.U Nr 47 a podają fałszywy tytuł.
      • Gość: anes Re: Uwaga kolejni naciągacze CEFiDG IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.14, 15:43
        skala zjawiska jest przerażająca... tez przed chwilką dostałam takie pisemeczko ;(
    • Gość: Magda ... IP: 31.130.103.* 14.01.14, 11:31
      Mój mąż też dostał wczoraj taki list z terminem zapłaty do dzisiaj!Kwota 170 zł.NIE DAJMY SIĘ NACIĄGAĆ!
    • Gość: Kamil Szewczyk dzieki IP: *.rybnik.vectranet.pl 15.01.14, 23:22
      Bardzo dziękuje za ten temat. Właśnie zaoszczędziłem 190 zł. Rachunek wyślę do marszałka na adres wyżej wymieniony.

Dziękuje, pozdrawiam.
    • Gość: Aska CEFiDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.14, 17:07
      Ja również dzisiaj dostałam takie pismo na 121 zł od CEFiDG ul. Nowogrodzka 31, 00-511 Warszawa z dnia następnego od złożenia wniosku o DG. Na początku sprawdziłam art. na jaki się powołują i okazało się, że art. wg nich dotyczy zupełnie czegoś innego w rzeczywistości. A już byłam skora to zapłacić ale podejrzana była ta pieczątka priorytet i fakt iż działalność rozpoczynam 1 lutego a mam obowiązek zapłaty do 31 stycznia bo inaczej nie będę wpisana do rejestru.
      • Gość: Ewel Re: CEFiDG IP: *.promax.media.pl 31.01.14, 14:46
        Ja też dostałam wczoraj z CEFIDG Nowogrodzka 31 Warszawa pismo o zapłacie 121zł. Oplata jednorazowa i obowiązkowa. I na takie rzeczy pozwalają w naszym chorym kraju.
        Do piachu takich powinni żywcem.
        • Gość: aga Re: CEFiDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.14, 13:01
          Tez dostałam na 121 od CEIFDG. Szuje, jeszcze regonu nie zdazyli mi nadac a tamci już rachunek wyslali. !!!
      • Gość: Gość Re: CEFiDG IP: *.wyszkow.fuz.pl 10.02.14, 16:15
        Uwaga, w piśmie tym z jakiejś CEFiDG jest napisane "Aby firma została dopisana do CEFiDG, należy uiścić fakultatywną opłatę wpisową 121 zł...", czyli dobrowolną, nieobowiązkową. Nie ma żadnych konsekwencji jeżeli się nie zapłaci, naciągacze i tyle. Ważna jest rejestracja w CEIDG, która jest wolna od opłat, wszystkie inne to oszustwo, proszę nie dać się naciągnąć!
      • Gość: blak Re: CEFiDG IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.14, 16:57
        A co z tym robi policjia i panstwo ,przecierz mają ich jak na tacy,chba że mają przyzwolenie od organów rządzących .Chory ten kraj!!!
      • Gość: blak Re: CEFiDG IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.14, 17:01
        Ciekawe skąd mają dane osobowe.Urzędy słabo je chronią.
      • Gość: ASIA A Re: CEFiDG IP: *.152.144.80.dsl.dynamic.t-mobile.pl 24.02.14, 16:13
        JA RÓWNIEZ TO DZISIAJ dostałam. ale to jest uszustwo.
      • Gość: aniela Re: CEFiDG IP: *.tvk.torun.pl 05.03.14, 14:54
        a jaki to byl nr art na ktory sie powolywali?
      • Gość: Igor Re: CEFiDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.14, 17:55
        Powinno być CEiDG a oni przysyłają CEFiDG, czyli jest dodatkowe F jak FRAJER:)
        Też właśnie dostałem taki śmieszny liścik.
        A swoją drogą... powinni ich zamknąć.
      • Gość: monia Re: CEFiDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.14, 18:13
        Taki sam list dostałam wczoraj i chciałam już iść zapłacić ale dzisiaj w radiu mówili że podszywają się i wpis do rejestru jest za darmo
      • Gość: Małgosia Re: CEFiDG IP: *.cdma.centertel.pl 25.08.14, 11:33
        Mam na imię Małgosia też dałam się nabrać otworzyłam swoją firmę i odrazu za dwa dni dostałam list z CEFiDG Warszawa ulica Nowogrodzka 50/515.Strasznie jestem na siebie zła że dałam się oszukać a w dodatku przyszedł drugi list z Katowic z opłatą lecz opłata musiała być zrobiona odrazu u listonosza którą uiścił mój tata bo mnie niebyło w domu .Czy można coś z tym zrobić i odzyskać pieniądze,czy niebendą przysyłać jakiś kolejnych pism do zapłaty skoro już jedno zapłaciłam?
      • Gość: ewi Re: CEFiDG IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.09.14, 10:50
        ja rowniez dostalam takie pismo na kwote 121 zl,ul.nowogrodzka .W urzedzie mowiono mi,ze mam nic nie placic,bo zalozenie dzialalnosci jest bezplatne.To sa zwyczajni oszusci.
      • Gość: Monika Re: CEFiDG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.14, 10:00
        Witam wszystkich . Naciągacze zmienili adres firmy!!!!!!! Aktualnie znajduje się w Warszawie 00-695 na ul. Nowogrodzkiej 50/515.
        • Gość: Mariola Re: CEFiDG IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 23.10.14, 17:43
          Znowu zmienili adres. Teraz są w Warszawie na Żurawiej 22/212
          • Gość: ToJA Re: CEFiDG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.14, 11:05
            Na dzień 25.11.2014 adres jest Warszawa Al. Jerozolimskie 96
    • Gość: weronika infoo IP: 193.46.186.* 11.02.14, 12:51
      Ja też się dałam naciągnać, najszybciej jak było to możliwe napisałam pismo, ale czy coś to da? Tego nie wiem.... boże jaki cżłowiek jest głupi...
      • Gość: Emila Re: infoo IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.14, 13:12
        Witam u mnie tak samo dostałam pisma od razu po założeniu firmy jedno z warszawy ul jana pawła II na kwotę 194 zł, kolejnego następne pismo znowu z warszawy tylko z ulicy nowogrodzkiej na kwotę 121 zł a dziś przyszło kolejne znowu z innym adresem bo z ul chałubińskiego na kwotę 145 zł. Tak chcą naciągnąć normalnego człowieka na pieniądze ciekawe jak jeszcze ich dużo przyjdzie
        • Gość: viola dg gus i naciagacze IP: *.static.sitel.net.pl 21.02.14, 21:05
          wczoraj dostalam regon a dzisiaj list z warszawy z. CEFiDG o przymusowa wplate 121 zl bo inaczej nie dostane regonu nie spodobal mi sie od razu kolor pieczatek i brak podpisu osoby wystawiajacej pismo sprawdzilam i co... sprawa powinien zajac sie prokurator bynajmniej podany jest nr konta na blankiecie wplaty i problemu z tym nie powinno byc.pozdrawiam viola
        • Gość: Viola Re: infoo IP: *.static.sitel.net.pl 21.02.14, 21:13

Witam.wczoraj dostalam regon dzisiaj list z warszawy z CEFIDG o koniecznosci wplacenia 121zl bo inaczej nie dostane regonu.nie spodobaly mi sie od razu kolor pieczatek i brak podpisu osoby wystawiajacej pismo sprawdzilam dane adresowe i co... sprawa powinna sie zajac prokuratura bynajmniej podany jest numer konta do wplaty wiec problemu z tym nie powinno byc.pozdrawiam Viola
      • Gość: Marianna Re Oszusci IP: *.mmpnet238.tnp.pl 25.02.14, 10:38
        NIe wiem ile pani ma lat ale teraz to trzeba sie tak pilnowac na kazdym kroku,gdyz za komune takich rzeczy nie było.Ale ja wiem i dlatego takich rachunków płacic nie mam zamiaru.
    • Gość: marianna Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.dynamic.mm.pl 22.02.14, 05:33
      21.2.14 otrzymałam do zapłaty 121 zł z datą 27214 wiem ze to oszusci i mogą mnie cmoknąc w cztery litery.
      • Gość: sheba Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.olsztyn.mm.pl 04.03.14, 14:38
        Ja również dostałam takie pismo. Zastanawia mnie jedna rzecz: niektórzy z Państwa pisali o podaniu sprawy na policję lub do prokuratury - z tego co widzę, naciągacze dalej mają się świetnie i działają nie nękani przez jakikolwiek organ porządkowy. To jest przerażające!
    • Gość: bambo777 [...] IP: *.play-internet.pl 05.03.14, 23:53
      • Gość: bambo777 Re: Uwaga kolejni naciągacze CRFIDG IP: *.play-internet.pl 05.03.14, 23:57
        Pan Ktory nas pieknie naciaga ,Poznajmy jego twarz _
        www.facebook.com/profile.php?id=100004508679491&ref=ts&fref=ts
    • Gość: podatnik CEDGIF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.14, 18:15
      właśnie zaoszczędziłam 194 zl i 172,60- bo durnie przysłali 2 pisma w jeden dzień. jedna opłata za rejestrację wpisu , a druga, że ogloszenie wpisu wymaga uregulowania w/w kwoty .
      I wiecie co ? zacznę się modlić do internetu.....Pierwsze co zrobiłam to otworzyłam kompa i wpisałam CEDGIF ...... i tak trafiłam do Was mili państwo :) Niech żyje internet Hurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrra
      • Gość: marian Re: CEDGIF IP: *.play-internet.pl 19.03.14, 22:34
        Jestem ciekaw tylko z kad oni biora dane osobowe ? Syn dostal dzisiaj takie pismo a do zaplaty jest 121zl.Syn nie ma najmniejszego zamiaru placic! Jeszcze zlozy doniesienie o przypuszczeniu popelnienia przestepstwa do prokuratury o probe wyludzenia i o ochronie danych osobowych.
        • sisi.1913 Re: CEDGIF 17.10.14, 16:38
          Z tego co się orientuję to prawdopodobnie nic nie wygra.Ja także dostałam dziś takie pismo ,ale od razu wiedziałam ,że to podpucha.Więc nawet nie brałam pod uwagę płacenia.Lecz oskarżyć będzie ich trudno.Cały list oraz druk zapłaty jest napisany tak aby był zgodny z prawem.
          Ma prawo funkcjonować na rynku firma,która tworzy rejestr firm i pobiera za to opłatę,przekrętem jest forma graficzna pisma sugerująca pismo urzędowe.Że niby to z rejestru centralnego gdzie się rejestrowaliśmy.
          Bazują na naszym pośpiechu i naiwności a także uczciwości ludzi zakładających 1 raz firmę.
          Dane pobierają z CEIDG gdzie się każdy rejestruje.Niestety uważam ,że zbyt dokładne dane są udostępniane w rejestrze,ale tego nie zmienimy.
          Pozdrawiam wszystkich którzy nie dali się nabrać ,a pozostałym radzę bardzo dokładnie czytać pisma i sprawdzać ich prawdziwość,choćby telefonicznie lub poprzez zapytanie w Urzędzie.
      • Gość: Kosztorysant Re: CEDGIF IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.14, 12:27
        Uwaga!!!nadal oszuści grasują,w ciągu 2 tygodni otrzymaliśmy 3 pisma z CEDGIF z nakazem wpłaty!!!!.Rejesrracja firm na terenie Polski jest bezpłatna czyt.komunikat ministerstwa ,wpisać w google hasło CEIDG i wszystko sie wyświetli!!!!
      • Gość: JerzyB Re: CEDGIF IP: *.play-internet.pl 13.06.14, 20:28
        Witam ! Ja również dałem się im nabrać,jeżeli wy też zostaliście oszukani przez 'rejestry' i chcecie odzyskać pieniądze piszcie do mnie na e-mail brok00@interia.pl chcę pomóc innych bo nienawidzę takich ludzi!!!
      • Gość: aga Re: CEDGIF IP: *.play-internet.pl 08.07.14, 13:12
        Mnie tez dzis chcieli naciągnąćć!!!!!!!!!!!!!!!!! świnie!!!!!!!!!! jedna faktura na 182 zł a druga na 195... paranoja!
      • Gość: Wojtek Re: CEDGIF IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.14, 10:29
        OSZUSTOM MÓWIMY ZDECYDOWANE NIE, ZDECYDOWANIE OLEWAMY CEDGIF--właśnie dostałem od nich to durnowate pisemko
      • Gość: kuba Re: CEDGIF IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.14, 10:11
        dzis dostalem pisemko z CEDGIF.STEPEL POCZTY JEST Z JUDE ŁODZ.KTOS MI WYJASNI CO LODZ MA DO MINISTERSTWA GOSPODARKI.
      • Gość: gość Re: CEDGIF IP: *.grojec.vectranet.pl 12.08.14, 15:15
        Witam ja też dostałem pisemko.
        195 zł
        na RDGIF Warszawa Jana Pawła II
        szybcy są bo to już drugie pisemko
      • Gość: Daniel Re: CEDGIF IP: *.play-internet.pl 25.08.14, 19:25
        No mi przysłali 182,60 i też pierwsze co zrobiłem to internet i te tajemnicze CEDGIF, może faktycznie pozew zbiorowy :-)
      • Gość: aga Re: CEDGIF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.14, 13:08
        OSZUSCI!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka