Dodaj do ulubionych

Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność????

15.07.14, 08:40
Był u nas przedstawiciel firmy Energia dla firm, proponował zmianę dostawcy energii, przeszedł już ktoś do tej firmy, opłaca się? ceny mają niższe, ale chciałabym jeszcze poczytać opinie kogoś kto już przeszedł i korzysta
Obserwuj wątek
    • Gość: Henry Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.14, 14:13
      Omijaj ich szerokim łukiem. Podpiszesz i będziesz bardzo szybko żałować. Miałem z nimi umowę na kilka punktów poboru. Zgodnie z zapisami w umowie z nimi ze względu na wydzierżawienie kilku obiektów innym podmiotom można rozwiązać umowę za porozumieniem stron na co wysłałem do nich pismo, na które odpowiedzieli, że zawarta umowa wygasa w całości , a po kilku dniach drugie, że wygasa ale tylko na punkty poboru o których pisałem we wniosku do nich.
      Przed dostaniem drugiego pisma zawarłem umowę z innym dostawcą, aby nie być pozbawiony dostaw prądu, a ci oszuści teraz straszą mnie windykacją jeżeli nie zapłacę kary umownej z powodu zerwania z nimi umowy, którą ewidentnie wypowiedzieli sami pierwszą odpowiedzią na mój wniosek.
      • Gość: misio Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.14, 22:21
        nie trzeba podpisywać z drugim dostawcą gdyż jest on przydzielany z urzędu prawo energetyczne się kłania , ja tam nie narzekam trzeba czytać umowy i tyle płaciłem 47000 miesięcznie teraz płacę 32000:)
      • Gość: gość Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.cdma.centertel.pl 11.12.14, 07:45
        Witam

Za 2 tygodnie mam sprawę z tą firmą. Szukam innych osób poszkodowanych.
        • Gość: poszkodowana JC Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.15, 16:40
          Jestem od ponad roku klientką firmy 'Energia dla firm'. Jestem ich klientką jako osoba fizyczna. Miało być dobrze a ten rok z tą firmą to jakiś koszmar. To po prostu drugi Amber Gold w naszym kraju. Na kolejne moje pisma dotyczące łamania warunków umowy odpowiadają ogólnikowymi formułkami, które w żaden sposób nie wyjaśniają moich problemów.I tak trwa wymiana pism.Naprawdę można dużo pisać, ale byłoby to powielanie tego co teraz o tej firmie czytam.
          Szukałam pomocy u Rzecznika konsumenta ale się rozczarowałam. Bardzo się cieszę, że trafiłam na to forum i może wspólnie powalczymy z takimi oszustami w naszym kraju.
          • Gość: sonko Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.gigainternet.pl 21.01.15, 18:31
            tak, i ta styczność bokiem wychodzi! Ignorują warunki umowy, ignorują pisma polecone, ignorują wiadomości mailowe, o rozliczeniu rachunku mozna zapomnieć.
            Podczas rozmowy (tylko infolinia! - płatna) ma się wrażenie, że po drugiej stronie jest jakis arogancki smarkacz, pozbawiony kompetencji, jak i orientacji.
            Odradzam, z całego serca odradzam wszystkim!
            • Gość: pk Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.15, 11:10
              Najmniej rzetelna firma w moim życiu. Umowę podpisać, to i owszem, nawet miły przedstawiciel przyjedzie, ale po złożeniu podpisu brak serwisu, brak możliwości kontaktu, stosowanie trików prawnych i poza prawnych. W sumie: z daleka.
            • Gość: gość Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.15, 21:59
              Podaj proszę kontakt do Ciebie - imię, nazwisko nazwę firmy i telefon bo chcę wiedzieć czy jesteś naprawdę klientem czy tylko zdesperowanym pracownikiem konkurencji przegrywający gorszą ofertą niż ma Edf. Ponad 90% wpisów na forum to pomówienia - albo brak konkretów tylko ogólniki, albo brak danych personalnych aby zweryfikować czy komentarz zawiera prawdziwego klienta czy pomawiacza z konkurencji. Ludzie podawajcie swoje dane oraz opisujcie sprawy wyczerpująco i szczegółowo z podaniem linka do stony na portal ze zdjęciami na którym możecie umieścić skany dokumentów dowodzących wasze racje i niezadowolenie. Tylko tak wasze wpisy będą wiarygodne. Przecież chyba nie boicie się prawdy i ewentualnej odpowiedzialnosci karnej za pomówienia skoro nie pomawiacie? W przeciwnym razie tylko narzekacie,pomawiacie i ukrywacie się za anonimowoscią co obnaża Waszą złą wolę i złe intencje.
          • Gość: pracownik energii Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.189.38.59.atman.pl 29.01.15, 13:17
            Nasza firma nie podpisuje bezpośrednio umów z klientami indywidualnymi. Dzieje się to jedynie przy okazji zawieranych umów biznesowych (na firmę). Okres obowiązywania upustów na energię dla klienta indywidualnego jest ściśle zależny od czasu trwania umowy biznesowej. Wiele osób nie wie że jeśli firma zakończy -wypowie umowę to klient indywidualny traci też upust-co jest zrozumiałe. Ale cennik bez upustu jest taki sam jak taryfa dotychczasowych monopolistów bo ta kwestia jest regulowana przez prezesa URE. Pisze pani o interwencji u rzecznika praw konsumentów z której nic nie wynikło - zatem niezależny od stron urzędnik państwowy nie dopatrzył się żadnych uchybień/naruszeń umowy lub praw konsumenta. Skoro Pani zarzuty są bezpodstawne co sama pani potwierdza a zweryfikował niezależny Rzecznik to proszę nie psuć opinii bardzo dobrze działającej firmie bo jest to działanie godzące w jej dobre imię i zagrożone odpowiedzialnością karną. Proszę forumowicze-piszcie o konkretach aby można było do tego odnieść się merytorycznie. Przestrzegam też forumowiczów iż najczęściej fałszywe oczywiście negatywne opinie wystawiają przedstawiciele konkurencji bo każdy może podszyć się pod klienta i bezkarnie obsmarować konkurenta. Skoro jesteśmy tacy źli to dlaczego 20% firm zmieniających dostawcę energii zaufało własnie nam.?
            • Gość: gość Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 29.01.15, 13:46
              Nie jesteście tacy "cudowni" - tak duży procent rynku to prawdopodobnie efekt dobrego bajerowania. Chce Pan/Pani konkretów ? - proszę bardzo.
              1. przelałem omyłkowo kilkanaście tysięcy zamiast kilkuset złotych tytułem zapłaty za fakturę - jeszcze tego samego dnia dzwoniłem na Waszą infolinię z prośbą o zwrot, kazano mi napisać emaila o zwrot, po kilku dniach dostałem wiadomość, że muszę napisać pismo z prośbą o zwrot. Pieniądze ostatecznie odzyskałem po 32 dniach.
              2. w listopadzie otrzymałem fakturę stwierdzającą znaczną nadpłatę (data wystawienia tej faktury była identyczna, jak data wystawienia faktury prognozowej do zapłaty, natomiast data wysłania nadpłaty była dzień po dacie płatności prognozy - niby wszystko O.K, ale niesmak pozostaje). Zadzwoniłem na infolinię z prośbą o zwrot nadpłaty na moje konto - kazano mi napisać emaila - napisałem. Po ośmiu dniach otrzymałem emailem wzór druku z dyspozycją zwrotu nadpłaty z prośbą o wypełnienie i odesłanie - wypełniłem i odesłałem - był koniec listopada zeszłego roku. W grudniu przyszła kolejna faktura prognozowa do zapłaty - prognoza zużycia wyższa, niż za poprzednie miesiące, mimo że wygenerowały znaczną nadpłatę. Napisałem z prośbą o zmniejszenie prognozy i kolejna prośba o zwrot nadpłaty - bez efektu - nie licząc kolejnych SMS-ów i emaili o zarejestrowaniu zgłoszenia. W styczniu wysłałem Wezwanie do zapłaty, a następnie otrzymałem kolejną fakturę prognozową do zapłaty - obłęd. 20 stycznia otrzymałem kolejnego emaila, że zgłoszenie zwrotu nadpłaty zostało zarejestrowane i przekazane do odpowiedniego działu (uff, co za ulga), niemniej firma nie widzi nadpłaty. Widać w firmie nadpłatę wyliczają krasnoludki - a normalni ludzie jej nie widzą.
              Dałem sobie już spokój, gdyż szkoda zdrowia, a umowa z EdF niedługo mi się kończy i wrócę do normalności.

Pozdrawiam
              • Gość: gość Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.15, 22:00
                Jestem od ponad roku ich klientem i mogłabym też wypunktować te same sposoby działania tego sprzedawcy energii"Energia dla firm" Jestem przerażona mając perspektywę 4 lat współpracy z nimi.Pierwsze pół roku w miarę ok. Trzy faktury szacunkowe (trochę zawyżone niż u poprzedniego sprzedawcy)nie wzbudziły moich obaw.Ale gdy przyszło do rzeczywistego rozliczenia, zaczęło się.Rozliczono dwie faktury,z których wyszła niedopłata,którą zaraz musiałam uiścić.Zwróciłam się z zapytaniem o rozliczenie trzeciej faktury.Tam wyszła nadpłata,której nie wliczono mi w poczet kolejnych 3 faktur szacunkowych, bo przesłali mi je przy tym rozliczeniu z niedopłatą.Tak sobie to przekalkulowali.Ale najgorsze przyszło po roku, kiedy to nie rozliczyli mi moich kolejnych faktur(okres letni i na pewno była nadpłata) tylko przesłali mi roczny harmonogram płatności z maksymalnymi prognozowanymi kwotami zużycia energii- po prostu rozbój w majestacie prawa.Pismami z nimi nic się nie wywalczy,bo odpowiadają schematycznie i ogólnikowo i wyraźnie grają na czas.Mam tego świadomość ale dokumenty trzeba zbierać.Mam tylko nadzieję ,że znajdę sprzymierzeńców i wspólnymi siłami zwrócimy uwagę odpowiednim instytucjom na stosowanie w sposób arogancki nieuczciwych praktyk, nie mających na uwadze w żaden sposób klienta.I przede wszystkim będziemy na podstawie naszych doświadczeń z tą firmą ostrzegać innych.

• Gość: Anita Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 30.01.15, 07:35
                  U mnie dokładnie tak samo. Zawsze się przyłączę, jeśli składany byłby jakiś pozew zbiorowy. Samodzielnie nic się z tą firmą nie ugra.
                  • Gość: autor Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.15, 18:12
                    własnie znalazłam wpis ,że akcja przeciwko takim praktykom tej firmy zaczęła się na Facebooku więc mam nadzieję ,że nie będziemy jednostkami. Ja skieruję swoje kroki jeszcze do URE i będę informować bo jestem ciekawa czy wiedzą o poczynaniach tej firmy.
                • Gość: juzaga Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.15, 16:05
                  bardzo dziękuję za wyczerpujący opis sytuacji. Teraz po spotkaniu z ich handlowcem wiem, że należy na nich uważać , bo faktycznie potrafią zamydlić oczy.
            • Gość: gość Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 29.01.15, 20:53
              To co Pan pisze mija się z prawdą. Podpisałam umowę z " Energią dla firm" jako klient indywidualny. I to jest fakt. Teraz łapiecie klienta indywidualnego, żeby poprawić wyniki. Co do ceny za prąd,(już bez rocznego upustu) to jest ona taka jak na umowie w dniu podpisania jej,a więc (uwaga!), może być wyższa od oferowanej przez monopolistę,jeśli w rocznym okresie trwania umowy z Wami, monopolista obniżył decyzją URE cenę energii. I mija się Pan z prawdą sugerując ,że z "automatu"dostosowujecie swoim starym klientom obowiązującą, decyzją URE, cenę za energię.Tak przedstawiacie sprawę przy podpisywaniu umowy, ale prawda jest inna!!! Ja muszę zwracać się z prośbą o indywidualną ofertę( uwaga!-oferta publiczna nie wystarczy) do mojego byłego sprzedawcy (monopolisty),aby firmie "Edf' udowodnić jakie są obecnie stawki za energię. Po prostu absurd! I nie pomogło przesłanie do Pana firmy "Cennika taryf zatwierdzone przez URE" tego monopolisty.Odrzucone!
              Co do Pani Rzecznik praw konsumenta, to zaproponowała mi pójście z tą sprawą do sądu, z uwagi na jej ograniczone narzędzia działania. I to jest też fakt. Ale podpisałam dobrowolnie taką umowę z" Gwarancją najniższej ceny" i to jest mój błąd. Będę dalej opisywać moje przejścia z Pana Firmą i ostrzegać innych ,bo wiem co wyczynia ta firma ze mną,łamiąc standardy jakościowe obsługi klienta.Mam nadzieję, że znajdę sprzymierzeńców.
            • Gość: Henry Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.15, 19:07
              "Pracowniku energii" kłamiesz jak z nut. Skrzyknijmy się i zróbmy przeciwko tym oszustom pozew zbiorowy bo w pojedynkę to walka z wiatrakami
              • Gość: autor2 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.15, 13:14
                A może zainteresować tym procederem jakieś media???
                • Gość: Anita Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 02.02.15, 13:30
                  A kto ma znajomości w mediach? Bez znajomości nikt nie przyjdzie.
            • Gość: lasek62 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.15, 18:35
              No właśnie dlaczego tylko 20% zaufało?,ponieważ może nie sprawdzają dokładnie rozliczeń
            • Gość: aneta Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.15, 13:28
              zostałam zmanipulowana przez przedstawicieli tej firmy i płacę więcej niż miałam oczywiście przedstawiciele nie odbierają telefonu
              • Gość: lasek62 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: 87.204.223.* 04.02.15, 17:41
                Miałem to samo,jak się pomylił coś w umowie to przyjechał za 2 dni do domu,a jak ja za tydzień chciałem się coś zapytać odnośnie umowy to już głuchy telefon.Cieszę się ,że jeszcze zostało tylko parę miesięcy do końca umowy i będę dostawał tylko jedną Fakturę czytelną i zrozumiałą.Miałem zaoszczędzić,a przez wymianę starego licznika na nowy,który RE zaraz mi wymienił na nowy po podpisani z EDF umowy,doszła mi opłata za zużycie Energii Biernej,którą płacą prowadzący działalność gospodarczą, a opłata jest prawie taka sama jak za zużycie energii czynnej.Jestem w plecy 80-90%. Jak tu kochać nasz kraj jak wszyscy oszukują-Dramat
                • Gość: chris Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.centertel.pl 11.02.15, 21:18
                  Cześć Mistrzu

z całym szacunkiem ale nie sprzedawca jest zobowiązany poinformować cię o konsekwencji
                  zmiany licznika
                  powinieneś posłuchać doradcy wcześniej

też mam z EDF podpisaną umowę i doradzili że aż miło
                  powaga
                  Miłego wieczoru.
            • Gość: naiwny Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.02.15, 21:44
              Podpisałem umowę na początku roku 2014 z wejściem w życie z dniem 1 stycznia 2015. W połowie roku miałem styczność z osobami które wcześniej podpisały umowy i zdecydowanie odradzały współpracę z Energią dla firm. Złożyłem wypowiedzenie umowy i tu zaczął się koszmar. Zero reakcji na jakiekolwiek moje pisma czy e-maile. Rozmawiać telefonicznie można tylko z osobami z Centrum Obsługi, które znają jedyną odpowiedź - "przekażemy do wyjaśnienia". Wyjaśnienia trwają już czwarty miesiąc, a firma śle faktury, mimo że umowę rozwiązałem na piśmie. Przekazałem sprawę prawnikowi, aby pomógł mi sformułować pismo do Urzędu Regulacji Energetyki w sprawie praktyk Energii dla firm. Przestrzegam wszystkich przed tą firmą.
              • Gość: Lili Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.eimperium.pl 28.02.15, 21:16
                Witam pana.
                Piszę do pana w sprawie Energii dla Firm jako klient indywidualny.Miałam kiedyś styczność z tą firmą i nikomu jej nie polecam.Podpisałam z nimi umowę a rachunki przychodziły mi takie,że szkoda gadać.Powstała mi później nadpłata.Od 1 stycznia 2013 roku przestałam korzystać z ich usług a zwrot nadpłaty dostałam dopiero w czerwcu 2013 roku.Co dzwoniłam do ich nieszczęsnego biura obsługi klienta słyszałam tylko,że mam czekać,że powstała na moim koncie nadpłata na pewno zostanie mi zwrócona.Ale to jeszcze nic.Tak jak panu wcześniej pisałam,że nie korzystam z ich usług już od 1 stycznia 2013roku a pod koniec stycznia tego roku czyli 2015 dostałam od nich pismo,że na moim koncie figuruje dość pokaźna nadpłata za prąd i,że mi ją przekażą na poczet dalszych należności.Zadzwoniłam do ich biura obsługi klienta i powiedziałam,że ja z ich usług nie korzystam już 2 lata i,że chcę zwrotu tej należności.Pani ta kazała mi napisać do nich pismo z moim oryginalnym podpisem i prośbą o zwrócenie mi tejże nadpłaty na konto bo,rzekomo oni nie wysyłają pocztą.Co jest totalną bzdurą.Jak tą pierwszą nadpłatę otrzymałam po pół roku (to nie żart!!!) i też kazali mi podać numer konta bo inaczej mi nie zwrócą tej nadpłaty to nadpłata i tak przyszła mi przekazem pocztowym.Także mogłam sobie sprawdzać setki razy konto i bym się i tak nie doczekała nadpłaty przesłanej przez tą firmę na moje konto.
                Mówię panu totalna paranoja z tą koszmarną firmą.
              • Gość: Piotr Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.tvteletronik.pl 05.03.15, 09:49
                Zgadza się , mam nadpłatę z ubiegłego roku 05,0607.2014 r. aby odzyskać pieniądze koszmar - nie polecam firmy , same problemy od samego początku zawarcia umowy . Jeżeli ktoś chce mieć problemy to tylko z ENERGIA dla firm .
                • Gość: rafik-poll Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 05.03.15, 14:53
                  Jeśłi ma Pan problem z odzyskaniem nadpłaty proszę o kontakt: 530-030-603 Rafał Pawlicki
            • Gość: Lili Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.eimperium.pl 28.02.15, 21:32
              Co pan pisze za bzdury,że nie podpisujecie umów z klientem indywidualnym.Ja byłam waszą klientką indywidualną i w życiu nie prowadziłam swojej firmy.Wasz przedstawiciel osobiście podpisywał ze mną umowę w moim mieszkaniu bo chodzili po domach.Na takie opinie sami sobie pracujecie.To wstyd,żeby na zwrot nadpłaty czekać aż PÓŁ ROKU!!!A teraz czekam już miesiąc na zwrot nadpłaty i dalej jej jeszcze nie mam tylko słyszę non stop w waszym Telefonicznym Biurze Obsługi Klienta "Proszę czekać!!!Musi być pani cierpliwa albo proszę uzbroić się w cierpliwość"Nawet wasi pracownicy nie są dobrze poinformowani o tym co mają ludziom mówić.
              Popracujcie nad tym,żeby ludzi nie robić za wariata i ich oszukiwać a na pewno te negatywne opinie o waszej firmie bardzo szybko zamienią się na opinie pozytywne.
            • Gość: klient Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.dynamic-ra-3.vectranet.pl 01.11.15, 20:46
              Co pan klepie głupoty że nie podpisujecie bezpośrednich umów z klientami indywidualnymi ???!!!
              Ja nie mam firmy a umowę z wami podpisałam (na swoje nieszczęście)Z taka firma jeszcze w życiu się nie spotkałam!!! Jest pażdziernik 2015 a wy dopiero rozliczacie pobór energii od sierpnia 2014r.MASAKRA ODRADZAM TĄ FIRMĘ
              • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.15, 21:00
                Pomagam również klientom indywidualnym. Proszę do mnie zadzwonić, coś poradzimy. Pozdrawiam
                Rafał Pawlicki, kom: 530 030 603
            • Gość: Anik181 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.dynamic-ra-05.vectranet.pl 20.02.17, 00:12
              wasza firma nie podpisuje umów z klientami indywidualnymi ??? !!!! BZDURA .Nie mam umowy na firmy a indywidualną owszem (niestety !!! ) już odliczam miesiące kiedy się skończy !!! Umowa z wasza firmą to porażka , nękacie mnie telefonami , smsami i meilami przypominając ze za tydzień mam termin płatności !!! przysyłacie cały czas prognozy a na rozliczanie faktycznych zużyć energii trzeba czekać latami . Oszuści
          • Gość: malan Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.31.31.35.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 26.02.15, 16:09
            Podzielam Pani opinię o tej firmie. Do chwili podpisania umowy byli komunikatywni i rysowali warunki współpracy jako bezkonfliktowe i "kolorowe". Umowę na firmę podpisałem z dużym wyprzedzeniem, bo w lutym 2014 z dostawą od 01.01.2015. Wraz z pierwsza fakturą "wyszło szydło z worka". Okazało się, że zaproponowana i zapisana w umowie przez przedstawiciela Energii Dla Firm stawka ceny jednostkowej za MWh gwarantowana jako stała do 31.12 2015 uległa w ich mniemaniu w ciągu 2014 zmianie na moja niekorzyść , w wyniku ,jak to określili "z powodu wzrostu cen opłaty zastępczej....". Pytam więc, czy zapisy w zawartej umowie Energii Dla Firm nie dotyczą??? To po co ta umowa?? Ma pod murem stawiać tylko mnie- kupującego ?? Od miesiąca nie dostałem odpowiedzi na moje pismo w którym przypomniałem korespondującym ze mną Centrum Obsługi Klienta o postanowieniach podpisanej obustronnie umowie. Zachowują się, jakby nie wiedzieli co jest zapisane w umowie. Teraz czekam na odpowiedź już od miesiąca. Całe szczęście, a może nieszczęście, umowa jest na 18 mcy. Może jakoś to przeżyje.
            • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 26.02.15, 22:47
              Szanowny Pani. Na 100 tyś % nie ma Pan umowy na 18 miesięcy. Ma Pan umowę na min 3 lata. Inne rzeczy ma Pan zapisane na KOPI umowy a inne są na oryginale. Proszę zadzwonić do mnie. Pomogę Panu kilka rzeczy wyjaśnić. 530-030-603 Rafał Pawlicki. P.S. i ma pan kosmiczną cenę energii...
          • Gość: gość Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.15, 21:41
            do "poszkodowanej JC" - skoro nie pomóg Ci rzecznik praw konsumenta to znaczy że nie masz podstaw do złożenia skargi - co sama przyznajesz w treśc swojego posta. I nie pomawiaj innych - poza narzekaniami i ogólnikami nie piszesz żadnych konkretów - podaj swoje prawdziwe dane oraz link do strony/portalu ze zdjęciami gdzie możesz powklejaćskan dokumentów. Nie pomawiaj tylko udowodnij swoje racje. Kazdy może oskarżać innych - niech poszkodowani podadzą swoje dane i konkrety w szczególnosci skany dokumentów. Pamietajmy że ponad 90% wpisów dokonuje konkurencja aby obsmarować swoich rywali którzy mająlepszą ofertę - jedyną metodą jest próba zepsucia im opinii ale na to corazmniej osób daje się nabrać.
          • Gość: gość Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.15, 22:02
            skoro niezależny rzecznik nie pomógł bo nie masz racji to polecam psychiatrę lub lokalnego posła Pis. Gdyby głupota mogła unosić to latała byś tak wysoko gdzie nawet zasięg internetu się gubi . Żałosne.
        • rafik-pol energia dla firm - wypowiedznie umowy 26.02.15, 07:59
          witam. prowadzę firmę, która zajmuje się niezależnym doradztwem energetycznym. jeśli ktoś ma problemy z Energia Dla Firm proszę śmiało dzwonić 530-030-603. telefon nic nie kosztuje, a jestem w stanie w 100% pomóc w rozwiązaniu umowy. krótko mówiąc, trzeba znać prawo energetyczne. Energia Dla Firm napuściła na mnie kancelarią prawną z poznania, że jak nie wycofam się z wycofywania ich umów i nie wycofam z postów z internetu, to oddadzą mnie do sądu :) no i co pasem na gołą pupę mnie zbiją?? wycofując umowę z Energi Dla Firm nie omijam prawa, nie lawiruje między paragrafami.... wycofuję umowę zgodnie z prawem i mogą mnie w "czoło" pocałować. żadne sprawy w sądach nikomu nie pomogą. wręcz odwrotnie. to jest słowo oszukanego klienta przeciwko słowu Energia Dla Firm, która w ręku posiada oryginał umowy. nie ma szans na wygranie takiej sprawy. są inne sposoby :) zainteresowanych zapraszam do kontaktu. pozdrawiam Rafał Pawlicki
          • lasek621 Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy 27.02.15, 00:27
            Witam ,moja Umowa się kończy w tej dekadzie roku,już dałem pełnomocnictwo ze swoim macierzystym Rejonem Energetycznym do rozwiązania umowy z EDF po okresie 3 lat i przejścia z powrotem do nich.Chciałem się zapytać czy ktoś już wyszedł legalnie z tego bagna i czy EDF po tym okresie umowy wywiązuje się ,czy jeszcze wymyśla jakieś niedopłaty i straszy karami?
            • Gość: rafik-pol Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: *.play-internet.pl 27.02.15, 01:08
              rożnie to bywa to po 1, a po 2 to proszę sprawdzić czy napewno kończy się Panu umowa. Bo kopia umowy, to nie oryginał. Dziś rozmawiałem z klientem, który chce, żebym go z tego bagna wyciągną i okazało się, że nie ma umowy na rok tylko do koca 2018r . W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt. 530030603 Rafał Pawlicki.
              • lasek621 Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy 20.03.15, 15:41
                Witam ,ja miałem umowę na trzy lata i jak na razie nie robią mi problemu ,bo byłem w Zakładzie Energetycznym i powiedzieli mi ,że przyszło do nich pismo o rozwiązaniu umowy od EDF i każą tylko potwierdzić przed upływem umowy
                • Gość: rafik-poll Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: *.play-internet.pl 20.03.15, 17:41
                  Żadna firma sama z siebie nie rozwiązuje umów(coś tu jest nie tak), po 2 Energia Dla Firm nie podpisuje umów z klientem indywidualnym na mniej niż 5 lat. Druga strona umowy, Paragraf 3, punkt 4, chyba,że ma Pan inna umowę....w razie problemów proszę zadzwonić. Pomogę 53030603, Rafał Pawlicki RAFIK-POL

• lasek621 Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy 22.03.15, 21:18
                    Ja prowadzę firmę i Umowę miałem podpisaną na 3 lata i sam rozwiązuję z miesięcznym wypowiedzeniem ,dając pełnomocnictwo swojemu macierzystemu Rejonowi Energetycznemu na przeprowadzenie powrotu
                    • Gość: rafik-poll Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: *.play-internet.pl 23.03.15, 06:09
                      Dobrze radzę....Niech Pan 20 razy obejrzy dokumenty.....jak Pan to nazwał "macierzysty" też roluje klientów :) odkąd rynek się uwolnił, każdy ciągnie do siebie, wykorzystując niewiedzę ludzi....czy Pan wie za co Pan płaci, prócz tego, że za "prąd"????Sprzedaję energię już 6 lat(rynek uwolnił się 8 lat temu) i nie takie rzeczy widziałem....proszę do mnie zadzwonić, to opowiem Panu jak "macierzysty" załatwia swoich klientów.....
          • Gość: Lili Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: *.eimperium.pl 20.03.15, 12:07
            Dzień dobry.
            Czy ma pan może nr.tel.do działu księgowości Energii dla Firm?
            Z góry serdecznie dziękuję.
            • Gość: rafik-poll Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: *.play-internet.pl 20.03.15, 17:30
              Witam. Szybciej dotniemy się na audiencję do Papieża, niż dostaniemy jakikolwiek nr do księgowości Energi Dla Firm.
            • Gość: jacek Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: 77.87.120.* 19.04.15, 19:29
              Potwierdzam , Energia Dla Firm to DRAMAT. Nigdy nie miałem problemów z płatnościami za prąd do momentu podpisanie umowy z EDF. Zupełnie nie wiem za co płacę. Ciągle jakieś dopłaty, wyrównania po kilka rachunków w jednym miesiącu. TRAGEDIA. Cały czas czuję się oszukiwany manipulowany i niedoinformowany. Otrzymałem wezwanie do zapłaty w określonej kwocie które uregulowałem , po kilku dniach odłączyli prąd twierdząc że zadłużenie jest trzykrotnie wyższe. To nie wszystko niezwłocznie zapłaciłem i wysłałem do firmy dowód wpłaty a był to piątek, ale mimo zapewnień konsultantka poinformowała ,że jednak nie zdążyli wysłać do dystrybutora decyzji o możliwości wznowienia dostawy i zrobią to w poniedziałek- 4 dni bez prądu. Ignorancja pracowników przerażająca. Po 2 latach cichaczem bez żadnej informacji podnieśli stawkę za kWh o 20 %. Dla mnie cała ta firma to pomyłka i żenada. Z utęsknieniem czekam na zakończenie umowy.
            • Gość: czytaj_to!_zanim_p Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.05.15, 09:52
              Jako były klient tej firmy wszystkim przedsiębiorcom serdecznie odradzam jakiekolwiek kontakty z nimi - ta firma działa jak mafia, konsultanci na infolinii kłamia w żywe uszy żeby tylko podpisać umowę, a potem się okazuje, że "nie można odnaleźć nagrania", wystawia omyłkowe zlecenia odłączenia prądu bo im się coś z płatnościami pomyliło, dostajecie faktury, korekty, korekty do korekt i nikt kto normalnie pracuje nie ma czasu tego ogarniać, oszczędności są groszowe, a stracicie kupę czasu i nerwów bo już dzień po terminie płatności wydzwania do was jakaś firma windykacyjna, przysyłają maile, listy, wezwania itp. Po zerwaniu umowy z ich winy gdy o raz kolejny wystawili bezprawne zlecenie odłączenia prądu straszą karą umowną za zerwanie umowy przed terminem i żądają sobie 4000. Na moje pisma żeby natychmiast kierowali sprawę do sądu gdzie to sobie wyjaśnimy nie reagują, tylko przysyłają kolejne wezwania do zapłaty. NIE POLECAM! szkoda czasu i nerwów.
              • lasek621 Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy 08.05.15, 23:12
                Witam,ja również jeszcze jestem w tej firmie,ale nie długo kończy mi się umowa.Chciałem zapytać,czy po regulaminowym rozwiązaniu umowy nie robią problemów.Dzwonią do mnie z lepszą ofertą,ale już mam dość tej pseudo firmy,dokładnie mam to samo co Pan,korekty do faktur,niedopłaty ,windykacja.Zmieniają nr.konta ,a potem przelewy nie docierają gdzie trzeba i zaraz chcą odcinać prąd.
                Co za kraj?
                Pozdrawiam
      • Gość: Zecon Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: 78.9.110.* 06.07.15, 12:59
        Witam!
        Podzielam Twój pogląd i dodam,że łuk winien być odpowiednio duży.
        Pozdrawiam
        Zenon
      • Gość: Greg Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.15, 21:33
        Wypowiedź świadczy o niekompetencji Henrego. Skorzystał z zapisów OWU które musiał przeczytać skoro skorzystał! A tam jest napisane że w przypadku utraty prawa własnosci do kilku punktów poboru mozna bezkarnie dla nich wypowiedziećumo, która dla pozostałych punktów poboru nadal obowiązuje. Przecież jest to napisane!!! Autor świadomie zatem podpisał nowe umowy bo zapewne poleciał na kilka złotych a teraz niz zapozna się ze znaczeniem słowa "oszust" i używa go pomawiając prawidłowo działającą firmę.
        • Gość: Henry Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.15, 14:31
          Greg jak nie znasz całości sprawy to nie komentuj. Miałem umowę na dziewięć punktów, a wypowiedziałem ją zgodnie z OWU ( po rozmowie z przedstawicielem tej pseudo firmy) za porozumieniem stron tylko na pięć punktów do których utraciłem prawo własności. Firma EDF na piśmie powiadomiła mnie, że umowa wygasa w całości z dniem 31-10-2013 roku za porozumieniem stron z informacją, że nie odpowiada za brak dostaw energii po tym okresie. Zawarłem więc w dniu 24 października umowę z inną firmą, a następnego dnia ku mojemu zdziwieniu dostałem kolejne pismo od EDF, że wypowiedzenie skutkuje na pięć wskazanych w piśmie punktów. Ale niestety dla nich pierwszym pismem które dostarczyli wcześniej przyjęli wypowiedzenie umowy w całości więc zmusili mnie do zawarcia umowy z innym dostawcą energii, a że stało się to dzień przed otrzymaniem ich sprostowania to twoim zdaniem po czyjej stronie jest prawda.
        • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.15, 20:58
          Ha ha ha ha...prawidłowo działająca firmę?????? Ty chyba z Cypru jesteś :-) Nie wiem skąd masz to coś do palenia, ale dobra rada: Bierz połowę...
    • Gość: Miro Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.181.181.107.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.09.14, 17:11
      Bardzo odradzam przejście do E/dFirm. Moja firma była z nimi przez dwa lata. Były to lata nerwów i męki. zamiast jednej faktury w miesiacu wystawiali trzy, cztery. Jakies prognozy, jakieś fakt korygujące, jakies faktury łaczne i na końcu ...płać tyle a tyle abyś nic nie rozumiał. Zużycie kilowatów brane z sufitu. Kiedy już od nich odeszliśmy w kwietniu br. ..dalej przysyłają faktury za prąd z błedami arytmetycznymi i ze zmienionym numerem konta tak jakby robił to oszust który sie podszywa pod firmę w której chyba pracuje bo koperty do korespondencji są autentyczne. Chyba z tym pójde na policje bo jak dla mnie to afera złodziejska.
    • potwor_z_piccadilly Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 16.09.14, 17:23
      Ta firma bazuje na cenach giełdowych.
      Czyli rzeczywiście, przy dołku na giełdach, ceny na dzień dzisiejszy mogą mieć niższe od tych dostawców, którzy bazują na długoterminowych umowach i są w jakimś stopniu kontrolowani przez państwo. Jeśli jednak ceny na giełdach brykną do góry, to i kwoty na Twoich rachunkach też brykną, bo tak zredagowana jest umowa.
      Jak to na giełdzie. Po hossie następuje bessa i na odwrót.
      Na mojego nosa, to ktoś wykorzystuje dołek cen giełdowych energii, by chytrusków troszkę złapać i kasę zarobić.
      Niemałą kasę.

• marco.1987 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 22.09.14, 19:22
      Dziś można przebierać w dostawcach "kto da taniej" ja skorzystałem z oferty partnera Duonu energia-swietokrzyskie.pl. Obecnie oni mi zaproponowali najniższą cenę na okres 2 lat. Zobaczę jak będą kształtować się ceny później. Myślałem że jak zadzwonię do samego DUONu to zaproponują mi niższą cenę a tu psikus.
    • wodnik2007 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 13.10.14, 22:03
      Witam. Prowadzę firmę, która zajmuje się niezależnym doradztwem energetycznym. Jeśli ktoś ma problemy z EDF proszę śmiało dzwonić 530-030-603. Telefon nic nie kosztuje, a jestem w stanie w 100% wyciągnąć każdego klienta z EDF. Krótko mówiąc, trzeba znać kruczki prawa energetycznego. Pozdrawiam Rafał Pawlicki.
      • Gość: pektron Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.11.14, 17:37
        Mam problemy z rozwiązaniem umowy z EDF.
        31.12.2014 upływa okres "gwarantowanej ceny" i od 01.01.2015 zaczyna obowiązywać "gwarancja najlepszej ceny". Otrzymałem ofertę od innego dostawcy i przesłałem EDF by mogli się ustosunkować i zaproponować "najniższą cenę" zagwarantowaną umową. Oni nie chcą i upierają się, że na temat najniższej ceny możemy rozmawiać dopiero w styczniu 2015, a w umowie mam, że przysługuje mi ona od 01.01.2015.
        Co mam robić?
        Ogólnie współpracy z energią dla firm nie polecam.
        • lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 24.11.14, 18:11
          Jestem w tej Firmie od ponad 2 lat,jak przeczytałem dokładnie umowę to było już za póżno, umowę mam do końca Czerwca 2015r i na pewno nie przedłużę.Dzisiaj dostałem na e-imail wiadomość żebym się skontaktował tel. na nr 22 397 92 84 w ciągu godz. z uwagi na nie wywiązanie sie z warunków umowy do EOS KSI POLSKA .Dzwoniłem i nikt nie odbiera ,dzwoniłem na nr.z którego dostałem SMS tej samej sprawy i cisza.Faktury na bieżąco mam uregulowane/oczywiscie prognozowe/umowy wcześniej nie zrywam,a oni czymś mnie straszą ,może dlatego ,że podpisałem już z macierzystym dostawcą En.Elektr.w której byłem wcześniej i już im dali znać o rezygnacji po zakonczeniu ich umowy.CZY KTOŚ MIAŁ PODOBNĄ SYTUACJĘ?
          • Gość: tom71 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.14, 22:24
            Mam dokładnie tą samą sytuację dziś dostałem sms o takiej samej treści z info że mam w ciągu 1h zadzwonić na dokładnie ten sam numer telefonu co ty. Gdy kilka razy dzwoniłem na ten numer to był zajęty. Wyszukałem w Google inne numery tel. do tego EOS KSI POLSKA na które również dzwoniłem ale mino informacji że pracują do 21.00 nikt nie odbierał a dzwoniłem kilka razy chwilę po 19.00. Po trochu mam tej firmy już serdecznie dosyć bo ostatnio z nimi same kłopoty : faktury przysyłane 5 do 10 dni po terminie płatności -notabene ostatnio dostarcza je Inpost , do tego w dowolnym terminie wystawiane korekty. Męczenie sms że wystawili już fakturę a faktury brak. Ogólnie firma ta z prostej rzeczy jaką jest dostawa energii elektrycznej do kilku punktów w mojej firmie jeden wielki bałagan.
            Dlatego też mam zamiar im podziękować. Tym bardziej że zobowiązali się do kilku rzeczy z których się nie wywiązali. Powiem szczerze że nie spotkałem jeszcze drugiej tak pokrętnej firmy.

• lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 25.11.14, 00:31
              Dziękuję za odpowiedz i widzę ,że szukają frajerów do płacenia,może jeszcze ktoś się odezwie w tej samej sprawie ,musimy to monitorować i zlikwidować tą bandę oszustów.Myślą ,że jak mamy Firmy i dostajemy rachunki z płatnościami to nie zwracamy uwagi co płacimy.Jutro będę do nich dzwonił i dam znać o co im chodzi i czego się dowiedziałem.
              Pozdrawiam
          • Gość: Anna22 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.14, 13:05
            Ja mam identyczną sytuację. Też 24.11. dostałam maila i sms i do dzisiaj jestem nękana.
            Podobno chodzi o to, że od sierpnia EDF nie wystawia nam faktur rozliczeniowych i nie wysyła, ale u nich jest zadłużenie. Nie można się nigdzie dodzwonić ani wyjaśnić tej sprawy, istny cyrk.
            Czekam na razie, nic mi nie pozostaje. Tak czy inaczej my jesteśmy na prawie, bo to oni nie dotrzymują warunków umowy i nie wystawiają dokumentu płatności jakim jest faktura.
            Bądźmy w kontakcie, w grupie siła.
            • lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 26.11.14, 18:48
              Ja wczoraj dzwoniłem do nich i kazano mi poczekać na telefon w tej sprawie i się nie doczekałem, dzisiaj to samo SMS i na e-mail ,że mam 2 dni na oddzwonienie-zadzwoniłem i tak samo jak wczoraj ,ktoś do Pana zaraz oddzwoni i do tej pory nikt ?!?!Co oni kombinują????
              • Gość: bib Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.14, 14:05
                to są oszuści bezwzględni
          • Gość: gość Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.cdma.centertel.pl 11.12.14, 07:54
            Witam
            Również mam problemy z tą firmą. Szukam osób poszkodowanych i oszukanych do procesu. tel: 660784604
          • Gość: umęczony Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.15, 10:12
            Miałem wiele e-maili i sms-ów od tej firmy EOS KSI. Straszą jak tylko mogą. Jedni i drudzy to nic innego jak banda złodziei. Najgorsze jest to, że URE, mając tyle skarg i przykładów naciągania i okradania klientów przez EDF, nie cofnie tej złodziejskiej firmie koncesji. Chory jest ten kraj !
            • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 29.04.15, 21:46
              Niestety, ale taka instytucja jak URE ne pilnuje klienta biznesowego, tylko Jana Kowalskiego. Pomagam ludziom od 2,5 roku wychodzić z rożnych złodziejskich umów i jestem po kilkudziesięciu rozmowach z URE. Niestety za każdym razem odbijam się od ściany. Jeden z dyrektorów regionu URE powiedział krótko cyt:" WIDZIAŁY GAŁY CO PODPISYWAŁY" Z jednej strony ma rację, ale nie patrzy na to z drugiej strony, że 99% przedsiębiorców nie ma pojęcia o tym rynku i nawet nie potrafi ze zrozumieniem przeczytać faktury za energię. Takie firmy jak Energia Dla Firm wykorzystuje niewiedze ludzi i jedzie z nami jak (za przeproszeniem) z baranami. Jak ma Pan nadal z nimi kłopot to zapraszam do kontaktu: Rafał Pawlicki 530-030-603, www.rafik-pol.pl
              • lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 03.05.15, 21:41
                Już tylko 2 miesiące i koniec umowy,miałem zaoszczędzić ok 600-700 zł w skali roku ,przez 3 lata jestem w plecy ok 3800,00 zł.Ludzie jak zmieniacie operatora, to Z.En od razu wymienia stary liczni na nowy ,który dolicza zużycie energii biernej ,za którą się również płaci ,jak za zużycie energii czynnej./dotyczy to tylko prowadzących działalność gospodarczą/
                • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 04.05.15, 07:31
                  lasek621.... co Ty w ogóle gadasz!!! nie masz możliwości zmiany licznika, na taki co nie będzie wskazywał zużycia energii biernej indukcyjnej lub biernej!!! kto Ci człowieku takich głupot nagadał??? do 2020 roku , wszyscy(firmy, indywidualni) mamy mieć liczniki elektroniczne. Tu nie chodzi o nowoczesność, tu chodzi o KASĘ. Liczniki starego typu nie pokazywały ponad umownego poboru mocy, EBI. EBP etc. I właśnie z taką wiedzą wyglądasz mi na nietoperza... niedowidzi, niedosłyszy, a się czepia... Jak się nie znasz, to po jaką cholerę wypisujesz takie bzdury na forum!!!!!!!!!!??????? Przez takich GENIUSZY ludzie wkopują się w różne, dziwne rzeczy.
                  P.S.
                  Mam nadzieję, że w odpowiednim terminie napisałeś wypowiedzenie do EDF, bo jak miałeś chociaż jeden dzień opóźnienia, to umowa z automatu przedłużyła się o kolejny rok.
                  • lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 05.05.15, 01:04
                    Kolego ,w momencie kiedy przeszedłem na rozliczenie EDF,Rejon Energetyczny przyjechał i wymienił mi licznik bez mojej zgody,na licznik elektroniczny,który nalicza En.bierną i pojemnościową ,a stary licznik mógł pracować jeszcze 4 lata.Powiedziano mi tylko ,że Ci którzy zmieniają Operatora to mają mieć wymienione liczniki i co ja mogłem zrobić????
                    Jak poczytałem na internecie,to inne firmy oferowali przejście do innego operatora bez koniecznośći wymiany licznika i to oni zabezpieczali wszystko.I nie strasz mnie czy dobrze napisałem wypowiedzenie , bo widzę że jesteś z tej Firmy i zależy Ci żeby dalej płacić haracz.I nie jestem nietoperzem ,bo przez 3 lata umowy to się dużo dowiedziałem o tanich energiach.
                    PS.Komentarze niezadowolonych coś świadczą o Waszej Firmie
                    • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 05.05.15, 07:37
                      ha ha ha ha ha... nie dość tego, że kolega Geniusz, to jeszcze Pierwszy Energetyk IV Rzeczpospolitej :) co ma wspólnego licznik, którego właścicielem jest Dystrybutor a nie sprzedawca???? A jak ja jestem ich pracownikiem, to w LASEK621 jest Papieżem Franciszkiem :) Chciałbym poznać kolegi źródło informacji, na temat wymiany liczników i rynku energetycznego. A jak ktoś chce mnie sprawdzić, to proszę wejść na stronę www.rafik-pol.pl
                      Co Ty człowieku tutaj za bzdury wypisujesz!!!!
                      P.S.
                      Jeśli z kolegi taki geniusz, to powiem jedno. Umowa którą kolega podpisał jest do rozwiązania w ciągu min 14 a max 30 dni. W tym momencie nie chodzi o to, że nie umie kolega czytać.... tylko kolega nie ma zielonego pojęcia o rynku energetycznym, ustawie "prawo energetyczne", no i cytuje: "bo przez 3 lata umowy to się dużo dowiedziałem o tanich energiach" koniec cyt.
                      kolega się chwali, że w końcu po 3 latach koniec umowy...SZACUN, za wytrwałość i naiwność...., tylko kolega mógł ją rozwiązać w miesiąc po jej wejściu w życie i każdym dowolnym momencie jej trwania i BEZ NALICZENIA KARY ZA JEJ ROZWIĄZANIE.... Z kolegą to tylko jakiś biznes otworzyć :)
      • Gość: Kamieniarz Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 13.01.15, 15:09
        Dziękuję Panie Rafale że istnieją tacy doradcy jak Pan, zadzwoniłem i rozwiązał mi Pan wszystkie problemy z EDF jak większość ludzi tutaj szukających pomocy tak i ja tu trafiłem bo zbyt pochopnie podpisałem umowę z EDF która działa na wielkim przekręcie proponując wielkie oszczędności a fakt jest taki że płaci się o 100 % więcej za energie.
        Dziękuję i Pozdrawiam
    • Gość: maka1950 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.cdma.centertel.pl 17.10.14, 11:44
      Nie korzystaj z tej instytucji. za namową znajomych podpisałem z nimi umowę.
      Mnie naobiecywali że będzie to tzw.zużycie rzeczywiste a okazało się że jest to
      prognoza którą to biorą z sufitu. O zmianę tej prognozy walczę ponad 2-mce
      i niestety bez skutku.Podam ich do sądu.jest to firma oparta na chamstwie i
      oszustwie.
      • Gość: alinkapie Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 05.11.14, 11:30
        Zbieram pokrzywdzonych przez firmę Energia Dla Firm, aby złożyć zbiorowy pozew do sądu o brak faktur za faktyczne zużycie energii od lipca 2014. Tymczasem wymagają zapłaty za faktury prognozowane, które są mocno zawyżone. Proszę się zgłaszać: bialeko@op.pl
        • ha_zy Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 23.12.14, 18:53
          Witam,
          nabieram przekonania, że jestem jednym z nich. Właśnie dostałem pierwsza fakturę korygującą: nic się nie zgadza - arytmetycznie. Poza tym konstrukcja faktury rozliczeniowej jest tak zagmatwana, że nasuwa mi podejrzenie, że służy ukryciu faktów.
          Dodam, że jestem osobą fizyczną.
        • Gość: umęczony Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.15, 10:16
          Miałem identycznie. Dopiero moja skarga do URE sprawiła, że wystawili korekty za 7 miesięcy złodzieje.
    • Gość: marek Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.14, 16:21
      omijaj tę firmę z daleka,mam umowę od 2012
      • lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 26.11.14, 18:58
        Ja niestety również mam z nimi umowę, ale już do 30-VI-2015r i już podpisałem umowę z moim macierzystym Rejonem Energetycznym i dałem im pełnomocnictwo na rozwiązanie umowy z EDF z tym dniem i może Ci się wściekają ,że stracą klienta i dlatego tak dzwonią i straszą Windykacją, bo opłaty sprawdzałem mam uregulowane.
    • lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 29.11.14, 22:31
      Może by się opłacało ,jak by mi zostawili stary licznik.W momencie jak podpisałem umowę Rejon Energetyczny bez podania przyczyny wymienił mi licznik na nowy model EU, który prowadzący działalność gospodarczą muszą płacić dodatkowo zużycie Energii Biernej.W starym liczniku nie musiałem tego płacić.Jak się okazało zużycie energii biernej kosztuje prawie tyle samo co energii czynnej,tak że to co miałem zaoszczędzić , to muszę teraz haracz płacić dla jednych i drugich, a licznik miał ważność jeszcze jak sprawdziłem 5 lat ,tak że zaoszczędziłem ??? Po tym fakcie na necie przeczytałem ,że inne Firmy oferują umowę bez konieczności wymiany licznika,ale już po "śliwkach".Gdybym chciał rozwiązać umowę przed terminem , to musiałbym zapłacić karę umowną + średnie zużycie energii do końca umowy.To jest ogromna kwota ,strzeście się takich Firm i czytajcie dokładnie umowy
      • Gość: Alek Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 13.01.15, 14:51
        Proponuję założyć Kondensator i energię bierną zjedziesz do zera po dwóch miesiącach wydatek się zwraca
    • Gość: Doni Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.tel.tkb.net.pl 15.12.14, 19:30
      Ta firma to jedna wielka lipa uważajcie jak podpisujecie umowę dokładnie trzeba czytać każdy podpunkt bo podpisac to z nimi można szybko ale zrezygnować to jakaś MASAKRA.Od września nie mam już działalności a co miesiąc przychodzą mi faktury i sumy jakieś z kosmosu.Jak dzwonię dowiedzieć się jak mam rozwiązać umowę to każda osoba mówi mi na tej infolinii co innego wykonałam już chyba 15 telefonów wysłałam kilka dokumentów że już nie nam działalnośi a oni dalej wysyłają faktury.UWAŻAJCIE TO OSZUŚCI!!!! Wpisz swoją odpowiedź
      • Gość: Anita Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 16.12.14, 07:35
        Ja Ci tylko powiem ze swego doświadczenia, że telefony zupełnie nic nie dają. Dzwonisz, zadajesz pytanie, odpowiedzi udziela Ci osoba z Centrum Obsługi Klienta, robisz to, co Ci ta osoba poradziła, a potem okazuje się, że zrobić należało inaczej. Wtedy tłumaczysz, że tak Ci poradziła osoba z COK, a kto konkretnie? No i tu zaczyna się lipa, bo osoby z COK nie mają żadnej odpowiedzialności, a Ty- prowadzący działalność - masz odpowiedzialność za wszystko, co związane z Twoją firmą. Podsumowując: koniecznie zachowuj formę pisemną przy kontaktach z nimi.
      • Gość: umęczony Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.15, 10:24
        Dokładne czytanie umowy niczego nie rozwiązuje, bo oni (EDF) po prostu jej nie dotrzymują !!!
        • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 30.04.15, 12:04
          Tu nie chodzi o czytanie umowy, tu chodzi o to, że pozwolił Pan sobie na podpisanie umowy in blanco, a Przedstawiciel Handlowy po wyjściu od Pana z biura wpisał sobie to na co miał ochotę i wpisał takie rzeczy, żeby jak najwięcej kasy dostać za podsianą umowę. Proszę mnie źle nie zrozumieć, ale to przez Pana niedopatrzenie EDF zrobił Pana w konia. Okazja czyni złodzieja. Ja nie stoję za nimi, stoję zawsze po stronie klienta, tylko jak chce Pan zrozumieć jak postępuje złodziej, musi Pan zacząć myśleć jak złodziej i wtedy Pana wszystkie wątpliwość zostaną rozwiane. Niestety, ale cała złodziejska umowa stoi przeciwko Panu, bo sam osobiście ja Pan podpisał i w ten sposób zgodził się Pan na ich warunki i żaden sąd Panu nie pomoże.
          Skoro oni maja sposób na naciąganie klientów, to ja mam sposób na wyciąganie klientów :) EDF zapomniał, że kij ma dwa końce i ode mnie dostają po łbie tym drugim końcem :)
    • rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 26.02.15, 07:45
      Witam. Prowadzę firmę, która zajmuje się niezależnym doradztwem energetycznym. Jeśli ktoś ma problemy z Energia Dla Firm proszę śmiało dzwonić 530-030-603. Telefon nic nie kosztuje, a jestem w stanie w 100% wyciągnąć każdego klienta z Energii Dla Firm czy każdej innej .... Krótko mówiąc, trzeba znać prawo energetyczne. Pozdrawiam Rafał Pawlicki.
      • ja897 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 01.03.15, 16:16
        3 dni temu podpisałam umowę z edf ...i zaczynam juz tego żałować .
        wszystkie wpisy jakie tu przeczytałam przeraziły mnie nie wiem co mam zrobić?
        wydaje mi sie ,że mam koło 14 dni od podpisania umowy mozliwosc jej rozwiazania
        może wiecie co ma zawierać taka rezygnacja ?
        jak to napisać zeby wszystko było zrozumiale?
        • Gość: rafik-poll Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 01.03.15, 20:56
          14-sto dniowy okres odstąpienia od umowy obowiązuje tylko KONSUMENTA, czy klienta indywidualnego. zgodnie z zapisami Ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. w przypadku gdy umowa jest zawierana poza lokalem Sprzedawcy Konsument ma prawo do odstąpienia od umowy w terminie 14 dni od dnia jej podpisania.
          Jeśli umowa została podpisana na firmę, to taki okres nie obowiązuje. Umowa została zawarta jak amen w pacierzu. Proszę spróbować dodzwonić się do przedstawiciela i namówić go na zwrot oryginały umowy. Chociaż znając system działania PH wątpię w to, że zwróci umowę czyli swoje pieniądze. To jest banda oszustów i złodziei. Proszę zadzwonić do mnie na nr 530-030-603. Pomogę w wycofaniu umowy. Pozdrawiam Rafał Pawlicki.
          • Gość: ola Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.promus.3s.pl 27.10.15, 11:02
            Witam Piszesz totalna bzdurę klient podpisujący umowę na dostarczenie energii elektrycznej ma prawo odstąpić od niej w przeciągu 14 Dołączam Errate do Zbioru Praw Konsumenta Energii Elektrycznej
            Errata do Zbioru Praw Konsumenta Energii Elektrycznej
            Lp.
            Miejsce w dokumencie (strona)
            Dotychczasowy zapis
            JEST
            Zmiana
            POWINNO BYĆ
            1
            str. 9
            Odstąpienie od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa energetycznego
            Po stronie przedsiębiorstwa
            Przedsiębiorstwo energetyczne przed zawarciem umowy poza swoim lokalem powinno poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia od umowy w terminie 10 dni i wręczyć wzór oświadczenia o odstąpieniu z oznaczeniem nazwy oraz adresem siedziby tego przedsiębiorstwa. Przedsiębiorstwo obowiązane jest także wręczyć odbiorcy pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz przedmiot świadczenia i cenę.
            Po stronie konsumenta
            Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa (m.in. w domu, mieszkaniu lub w każdym innym miejscu poza lokalem przedsiębiorstwa, np. na ulicy, czy zorganizowanym pokazie), może od niej odstąpić bez podania przyczyny, składając na piśmie, w terminie 10 dni od zawarcia umowy, stosowne oświadczenie przedsiębiorstwu energetycznemu, z którym zawarta została dana umowa. Oświadczenie to może być złożone osobiście w siedzibie przedsiębiorstwa lub listownie, najlepiej ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru, przed upływem tego terminu. Wyjątek stanowi sytuacja, w której odbiorca energii nie otrzyma informacji na piśmie o prawie odstąpienia od umowy. Wówczas bieg dziesięciodniowego terminu nie rozpoczyna się. W tym przypadku konsument może odstąpić od umowy w terminie 10 dni od dnia uzyskania informacji o prawie do odstąpienia. Konsument nie może jednak z tego powodu odstąpić od umowy po upływie 3 miesięcy od jej wykonania. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku umów zawieranych na odległość.
            Ważne! Odbiorca energii powinien sprawdzić także, czy przedsiębiorstwo energetyczne w treści umowy nie zastrzegło – wbrew przepisom prawa – innej formy odstąpienia. W przypadku skorzystania przez konsumenta z uprawnienia do odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorcy, w terminie 10 dni od zawarcia tej umowy albo uzyskania informacji o prawie odstąpienia, przedsiębiorstwo energetyczne nie może żądać od niego tzw. odstępnego za skorzystanie z tego prawa. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku umów zawieranych na odległość.
            Po stronie przedsiębiorstwa
            Przedsiębiorstwo energetyczne najpóźniej w chwili wyrażenia przez konsumenta woli związania się umową ma obowiązek udzielić konsumentowi informacji o sposobie i terminie wykonania prawa odstąpienia od umowy a także wzorze formularza odstąpienia od umowy. Przedsiębiorstwo obowiązane jest także podać dane identyfikujące to przedsiębiorstwo a także informacje dotyczące przedmiotu świadczenia, ceny, czasu trwania umowy. Przy czym informacje te powinny być przekazane na piśmie lub, jeżeli konsument wyrazi na to zgodę, na innym trwałym nośniku, w sposób czytelny i wyrażony prostym językiem.
            Po stronie konsumenta
            Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa (m.in. w domu, mieszkaniu lub każdym innym miejscu poza lokalem przedsiębiorstwa, np. na ulicy, czy zorganizowanym pokazie) może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny, składając na piśmie oświadczenie o odstąpieniu od umowy przedsiębiorstwu energetycznemu, z którym zawarta została dana umowa. Oświadczenie to może być złożone w siedzibie przedsiębiorstwa lub listownie, najlepiej ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru, przed upływem tego terminu. Jeżeli przedsiębiorstwo zapewnia możliwość złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy drogą elektroniczną, konsument może także odstąpić od umowy przy wykorzystaniu formularza odstąpienia od umowy bądź przez złożenie oświadczenia na stronie internetowej. W takiej sytuacji, przedsiębiorstwo ma obowiązek niezwłocznie przesłać konsumentowi potwierdzenie otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy złożonego drogą elektroniczną.
            Wyjątek stanowi sytuacja, w której konsument nie został poinformowany o prawie odstąpienia od umowy, w takim przypadku prawo do odstąpienia od umowy wygasa po upływie 12 miesięcy od dnia upływu 14 dniowego terminu do odstąpienia. Jeżeli jednak konsument zostanie poinformowany przez przedsiębiorstwo o prawie do odstąpienia od umowy przed upływem wyżej wskazanego 12 miesięcznego terminu, termin do odstąpienia od umowy upływa po 14 dniach od udzielenia konsumentowi informacji o tym prawie.
            Podobnie sytuacja wygląda w przypadku umów zawieranych na odległość. Przy czym, jeżeli przedsiębiorca proponuje konsumentowi zawarcie umowy przez telefon, ma obowiązek potwierdzić treść proponowanej umowy utrwaloną na papierze lub innym trwałym nośniku. Oświadczenie konsumenta o zawarciu umowy jest skuteczne, jeżeli zostało utrwalone na papierze lub innym trwałym nośniku po otrzymaniu potwierdzenia od przedsiębiorcy.
            2
            str. 22
            Akty prawne, na podstawie których przygotowano dokument
            • ustawa z 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 171, poz. 1206),
            • ustawa z 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz. U. z 2007 r. Nr 171, poz. 1206, z późn. zm.),
            3
            str. 22
            • ustawa z 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z 2012 r. poz. 1225),
            • ustawa z 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta (Dz. U. z 2014 r. poz. 827),
            4
            str. 22
            • ustawa z 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2013 r. poz. 966),
            • ustawa z 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2013 r. poz. 966, z późn. zm.),
            • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.15, 20:22
              Pani Olu, oczywiście ma Pani rację, tylko tu są klienci instytucjonalni, przedsiębiorcy a nie Janek Kowalski ze zużyciem 150 KWh miesięcznie. Klienta biznesowego nie obowiązują prawa konsumenta. Musi się troszkę doszkolić, doczyać a potem proszę udzielać porad prawnych skopiowanych z internetu.
              W razie pomocy w walce z Energią Dla Firm czy inną firmą, która zatrudnia ludzi a szkoli oszustów proszę o kontakt: Rafał Pawlicki kom: 530030603, e0mail: r.pawlicki@rafik-pol.pl, www.rafik-pol.pl
    • Gość: ola Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: 46.250.168.* 26.02.15, 23:51
      Tylko nie ta firma, oszuści i jedno złodziejstwo.Na początku mały rachunek a później coraz wyższe.Tragedia
    • Gość: lasek62 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.15, 00:07
      Prowadzi Pan/Pani/działalność gospodarczą?i jaki jest licznik do odczytu zużycia prądu Stary ,czy Nowy?
      • Gość: Michał Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.static.ip.netia.com.pl 20.03.15, 15:34
        Witam,
        Od sierpnia 2014 nie mogę się doprosić o fakturę za energię z EDF. Przysłali tylko harmonogram płatności twierdząc że to jest takie rozliczenie i mam płacić na podstawie harmonogramu. Myślę że u innych klientów jest podobnie skoro nawet na e-bok po zalogowaniu pokazuje jakieś bzdurne dane o wpłatach mniejszych niż rzeczywiście dokonane albo wcale nie pokazują wpłat. Czy to nie jest jakiś przekręt że nie chcą wystawiać faktur? Czy ktoś wie jak uzyskać fakturę z tej firmy? Proszę o info.
        • Gość: rafik-poll Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 20.03.15, 17:33
          Fakturę za rzeczywiste zużycie energii dostanie Pan na koniec trwania umowy z nimi, albo raz w roku. Przez cały czas wystawiają f-v szacunkowe, bo płaci Pan więcej niż zużywa i Pana nadpłacone pieniążki leżą sobie na FAJNIE oprocentowanym kocie.
      • lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 17.05.15, 22:08
        nowy
        • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 18.05.15, 22:36
          Masz rację LASEK621 :) ciekawe co przyniesie Nowy..???? :) pewnie znów jakieś kosmiczne rozwiązania z EDF :) Po nicku widać, że będzie owce faszerował jakimś cudem techniki :) tak jak
          kerdo...
    • Gość: Marek Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 20.04.15, 08:43
      kończę w sierpniu współpracę z nimi i nie mogę się już doczekać tej daty. Uważam ich za oszustów i naciągaczy a rozliczenia mają tak zagmatwane, że nie sposób dojść za co się płaci.
      Oszczędność kilku / kilkuset złotych rocznie nie jest warta nerwów, które przez nich straciłem i stresów, które przeszedłem. ODRADZAM
      • Gość: energomix Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.15, 15:39
        Poszukujemy doradców energetycznych, partnerów handlowych oraz Kierowników/Dyrektorów Sprzedaży na terenie całego kraju. Dlaczego warto nawiązać współpracę z Energomix? 17 spółek obrotu w portfelu (pełna elastyczność sprzedaży) ? energia i gaz ? klienci biznesowi, indywidualni oraz instytucje publiczne, bardzo wysokie stawki prowizyjne (nawet do 70% masy marży), żadnych ograniczeń geograficznych, żadnych ograniczeń wielkości i typu klientów, brak ograniczeń wypłaty prowizji, prowizja wypłacana z góry, dodatki paliwowe i biurowe, wsparcie back office, szkolenia produktowe i sprzedażowe teoretyczne i w terenie, telemarketing, materiały marketingowe, promocje dla klientów, możliwość uzyskania podstawy + samochodu + paliwa (Menedżer Sprzedaży i wybitni handlowcy), uczciwe zasady współpracy (szybka wypłata zaliczkowa prowizji ? w tym samym miesiącu), program INKUBATOR dla nowych handlowców (podstawa w pierwszych miesiącach), optymalizacja dystrybucji, energia bierna, fotowoltaika, LED, modernizacja UPR, systemy monitoringu ? słowem PEŁNA OFERTA ENERGETYCZNA. Współpraca z pewną i stabilną firmą (działamy od 2010 roku) obsługującą kilka tysięcy odbiorców. Bardzo dobre referencje od klientów i kontrahentów. Ekspert w mediach i na konferencjach. Stawiamy na uczciwe i długoterminowe relacje z naszymi współpracownikami i klientami.

Skontaktuj się już dzisiaj i umów na spotkanie (w Warszawie lub naszych biurach regionalnych) ? rekrutacja@energomix.pl lub 535 767 443. Zajrzyj na naszą stronę www.energomix.com. Zapraszamy do współpracy w profesjonalnej firmie doradztwa energetycznego.
        • Gość: Smok_Wawelski I nie stać was na ogłoszenie w prasie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.05.15, 13:32
          zaje.. firma
          • Gość: rafik-pol Re: I nie stać was na ogłoszenie w prasie? IP: *.play-internet.pl 18.05.15, 23:13
            ano nie stać.... bida w kraju... bezrobocie... nie dają laptopów, komórek, samochodów, paliwa, etc, najniższa krajowa i wyzysk....zamiast 8 godzin pracy, to każą pracować po 48 h na dobę... SMOKU WAWELSKI! chcesz (pisze to oficjalnie) dam Ci 5000,00 tyś na rękę, miesięcznie z pełnym ubezpieczeniem i 80% prowizji. Tylko zrób mi na wczoraj 5 wniosków o warunki przyłączeniowe z ENERGA, TAURON, ENEA, PGE i RWE, EHN SA. Zmianę grupy przyłączeniowej z IV na II i na III, określenie warunków przyłączeniowych z C12B na B23 i odwrotnie z B23 na C12b i lub C12a w lokalizacji max 125m od siebie, kosztorys budowy stacji transformatorowej dla mocy 450KW o zróżnicowanej mocy, min 32 max 250 KW, bądź jej likwidację... .................. oj chyba musisz googlować.... a jak nie ma w Google to nie istnieje...ale zapamiętaj. Istnieje w w/w firmach :) w tym momencie Google nie istnieje :) Powodzenia... i czekam... www.rafik-pol.pl
            • Gość: rafik-pol Nowe ceny Energii Elektrycznej !!! IP: *.play-internet.pl 19.05.15, 14:38
              Witam wszystkich śledzących niniejsze wpisy na forum.
              Prezes URE: ceny energii powinny spadać..... i SPADAJĄ.... na stronie
              www.rafik-pol.pl/ceny-energi-i-taryfy.html Znajdziecie aktualny cennik energii elektrycznej.
              Ceny oczywiście są jeszcze do negocjacji :) Tak niskich cen nie było od 1,5 roku i wydaje mi się, że to tylko cisza przed burzą... Jeśli ktoś się jeszcze nie kontraktował energii na 2016r to w tym momencie jest najlepszy moment na podjęcie decyzji. Tylko proszę Was wszystkich, żebyście czytali co podpisujecie, żeby nie było płaczu i zgrzytania zębów z powodu, że zostaliście naciągnięci. Nie mówię oczywiście, że ktoś ma podpisywać umowy przeze mnie, ale może zawsze napisać do mnie maila z prośbą o analizę umowy energetycznej. Zawsze służę pomocą i nigdy nie wyrzuciłem nikogo za drzwi :)
              • Gość: idb9333 Re: Nowe ceny Energii Elektrycznej !!! IP: *.adsl.inetia.pl 21.08.15, 13:04
                Witam serdecznie, jestem właścicielem średniej firmy i powiem wprost - szukam oszczędności :) I mam takie pytanie do Was, macie jakiś pomysł? Stronę, która mi pomoże? Trafiłem ostatnio na stronę edf.pl/. Co myślicie o niej? Wchodzić w to? :)
                • Gość: doradca Re: Nowe ceny Energii Elektrycznej !!! IP: *.centertel.pl 21.08.15, 17:44
                  witam
                  Niech Pan zbierze kilka ofert i wybierze najlepszą nie tylko pod względem ceny.

Daniel
                  • Gość: rafik-pol Re: Nowe ceny Energii Elektrycznej !!! IP: *.play-internet.pl 21.08.15, 18:13
                    i co dadzą klientowi oferty??? a jak dadzą energie z 1, może 2 może z 4 kolorami...... większość ludzi nie zna się na zasadach zakupu energii. Przedstawiciele to wykorzystują i w taki sposób naciągają klientów. To jest bardzo ciężki rynek i łatwo naciągnąć klienta. Musi być konkretna oferta w której musi być napisane WSZYSTKO... a czy klient wie co to znaczy WSZYSTKO??? Dla klienta WSZYSTKO znaczy dwie karki papieru zapisane od góry do dołu... Taki z Ciebie DORADCA??? Jak chcesz doradzić klientowi i nie jesteś naciągaczem, to pisz co KLIENT POWINIEN WIEDZIEĆ... Jak chcesz widzieć prawidłową ofertę na energię elektryczną to zadzwoń do mnie: 530-030-603, napisz: r.pawlicki@rafik-pol.pl lub wejdź na moja stronę www.rafik-pol.pl
                    Pozdrawiam Rafał Pawlicki
                    • Gość: doradca Re: Nowe ceny Energii Elektrycznej !!! IP: *.centertel.pl 22.08.15, 08:46
                      Witam
                      Rafał jestem doradcą od 4 lat i pracuje dla koncernów energetycznych.Nie szukam klientów
                      na siłę pracuję na swoim portfelu zadowolonych klientów. Kontaktuj się z Panem i sprzedawaj.
                      Staraj się nie obrażać ludzi jak ich nie znasz.

Daniel
      • Gość: oszukana Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.finemedia.pl 14.11.15, 14:13
        tez dalam sie zwabic tanszymi oplatami place co m-c w Tauronie i u Nich co dwa m-ce f-ry caly rok maja jednakowa kwote do zaplaty masakrycznie przekraczajaca za zuzycie energii,obecnie licze juz m-ce /3/do zakonczenia trwania umowy / 5 lat ;( wysle oswiadczenie o odstapieniu od umowy i mam nadzije ,ze koszmar sie skoczy
    • Gość: rafik-pol Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.15, 19:48
      TAAAK.....Masz rację :) :) :) :) dziękuję za zainteresowanie :) Podpisuję się dwoma rękoma pod wpisem ANONIMOWEGO kolegi :) Niech szanowny kolega poda do siebie nr telefonu, stronę internetową. Dlaczego kolega się ukrywa pod jakiś dziwnym nickiem?? Tak zapytam kolegę: Czy ktoś, kto jest naciągaczem dostaje na tym forum pozytywne opinie?? Kolega nie ma ani jeden a ja TAK. A tu jest link do mojej strony i zakładki z cenami energii elektrycznej. Skoro kolega mnie WYWALIŁ za drzwi to był niespełna rozumu rezygnując z takich cen energii :) www.rafik-pol.pl/ceny-energi-i-taryfy.html
      RAFIK-POL ma grupę zakupową, która rocznie zużywa energii na 10 milionów złotych, a to mówi samo za siebie :)
      I proszę kolegę o jaśniejsze pisanie , bo EDF to jedno, a Energia Dla Firm to drugie :) no ale co się dziwić jak kolega ma taką maciupką wiedzę :) Pozdrawiam serdecznie Rafał Pawlicki kom: 530 030 603, www.rafik-pol.pl, e-mail: biuro@rafik-pol.pl
      P.S.
      Kolega pozdrowi ode mnie Pana Prezesa Ostaszewskiego z Energia Dla Firm i resztę swoich współpracowników :) a na temat naciągania to fakt, kolega ma rację, muszę to przyznać bezspornie :( codziennie rano naciągam spodnie na tyłek... Już nie mogę doczekać się kolejnego wpisu kolegi :)
      • kerdo Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy 15.05.15, 07:04
        ja nazywam ich EdF a to różnica między logo EDF France ,hmm? poza tym też odbieram im sporo klinów ,z 60G tylko w tamtym roku pomagając klientom NIE WYSTAWIAJĄC im dodatkowych fv :), i nie podważaj moich kompetencji Panie "oddział Sucha Beskidzka" fajny zakład szewski na street view ^^
        • Gość: rafik-pol Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: *.play-internet.pl 15.05.15, 09:24
          Powiem krótko kolego.... krowa co dużo ryczy mało mleka daje, a mając klientów na 60GWh, to miesięcznie kolega powinien zarabiać na poziomie 80 tyś zł, a po 2 to jakoś mi się zeznania nie zgadzają, bo kolega mówił w poprzedniej wypowiedzi, że miał oszczędności około 80 zł i mnie za drzwi wyrzucił :) oj kolega ma wybujałą fantazję... ni kupy ni dupy się nie trzymają kolegi wypowiedzi... po 3 to gdyby miał,kolega rzeczywiście taki wolumen klientów, to miałby wiedzę w 70% taka jak ja i też pomagałby ludziom w wyjściu z EDF.... Zajeżdża mi tu jedną wielką Energią Dla Firm :) P.S. Kolega się ujawni na forum, czy nadal będzie pisał ANONIMOWE posty?? pozdrawiając czekam z utęsknieniem na kolejny wpis kolegi ... i na koniec. Jaki EDF France skąd kolega to wziął, skąd taka wiedza, skąd kolega ma GOOGLE??? przecież to jest EDF POLSKA SPÓŁKA AKCYJNA... widzę, że kolega się zna jak świnia na gwiazdach :) mając taki wolumen klientów, to kolega sobie tyko wstyd przyniósł... Współczuję tylko klientom kolegi... bo z takim zasobem wiedzy, to już kolego nie jednego klienta wpuścił w maliny... no ale nie ma się co dziwić... całe życie do szkoły pod górkę, przez las i pod wiatr. Gdyby kolega chciał się dokształcić, to zapraszam do kontaktu. Dam rabat koledze 30%
          • kerdo Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy 15.05.15, 10:43
            po 1 użył ktoś mojego nicka w 1 poście. Po 2 jaki ty amator jesteś, pisałem że ten welumen od EdF zabrałem! po 3 nie znasz konkurencji która działa ,spośród 98 sprzedawców w Polsce jest Energia dla Firm jak i grupa Electricité De France.Po 4 już się spotkaliśmy ,sprawdzałem Ciebie i poległeś ,a klientów których chciałem i tak Tobie zabrałem,współpracuje z porządną firmą a nie jakiś broker ,EdF czy outcorsing z Rafikiem
            • Gość: rafik-pol Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: *.play-internet.pl 15.05.15, 12:09
              Widzę, ze kolega nie grzeszy wiedzą...jakich 98 sprzedawców??? ... kolegi wiedza zatrzymał się na 2007 roku :) ilość firm mających koncesję na sprzedaż energii elektrycznej wynosi 423, a to link do strony URE, która zwiera spis wszystkich koncesjonowanych sprzedawców bip.ure.gov.pl/bip/import/35,dok.html?szukaj[1]=OEE&szukaj[2]=&szukaj[3]=&szukaj[5]=&szukajod_6=&szukajdo_6=&szukajod_7=&szukajdo_7=&szukaj[8]=&szukaj[9]=&szukaj_button=Szukaj

jak się kolega doszkoli, doczyta, nauczy to zapraszam do rozmowy, bo na dzień dzisiejszy nie chce mi się rozmawiać z niekompetentnym, niedoinformowanym gamoniem. Szkoda mi mojego cennego czasu, ale już nie mogę doczekać się kolejnego wpisu sympatycznego kolegi

P.S.
              1. Teraz już kolega się tłumaczy, że ktoś zabrał koledze nick :) ciekawe jak to zrobił?? mhhhh....wręcz zadziwiające.....
              2. jestem ciekaw w jaki sposób kolega zabrał im taki wolumen??? bo z wiedzą kolegi, to pewnie kolega w ocynkowanych wiaderkach nosił tą energię :)
              Do miłego. Pozdrawiam :)
    • Gość: cino999 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 24.05.15, 01:03
      Chętnie się przyłączę do państwa. Wysyłają mi faktury do dzisiaj gdzie na danym adresie nie mieszkam od 01.09.2013r. nic nie pomaga.
      • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 25.05.15, 08:25
        Jak ma Pan problem z Energia Dla Firm, to zapraszam do kontaktu. Rafał Pawlicki 530 030 603, www.rafik-pol.pl
        Wykurzymy ich z Pana licznika :)
        • Gość: gość Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.15, 21:49
          rafikom ,burkom i innym obszczymurkom z jednoosobową działalnoscią gospodarczą bez kapitału i odpowiedzialności materialnej mówimy stanowcze nie. Po co pośrednicy skoro zaproszenie 2-3 przedstawicieli bezpośrednich pozwoli wybrać samemu najlepsząofertę i związać z koncernem mającym etatowych pracowników - nawet jak jeden odejdzie to na jego miejsce będzie zatrudniony nastepny. A pośrednicy- cóż - nie wiadomo corobili w przeszłości, nikt ich nie weryfikuje, dziś sprzedają prąd, jutro ubezpieczenia, potem abonamenty telefoniczne, czasem jeszcze pośredniczą w kredytach a potem kończą na bazarku dorabiając do minimalnej emerytury handlem pietruchąlub dozorcostwem. Czy poważne firmy stać na kontakt z takimi pośrednikami? Ja stanowczo odradzam.
          • Gość: Piotrek J Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 07.10.15, 15:15
            Jesteś w wielkim błędzie a na pewno Rafik jest twoją konkurencją do której nie możesz się nawet się zbliżyć z ceną a dlaczego już ci wytłumaczę , jestem klientem Pana Rafała prowadzę zakład kamieniarski kupowałem energię już od kilku sprzedawców ja Duon PGE i na końcu trafiłem do edf gdzie płaciłem podwójną stawkę za energie i na tej stronie uzyskałem kontakt do Pana Rafał który dość szybko rozwiązał umowę z edf i zaproponował mi na normalnych warunkach zakup energii w bardzo atrakcyjnej cenie skorzystałem z jego oferty i jestem bardzo zadowolony umowa jasna i przejrzysta cena,czas trwania umowy i okres wypowiedzenia przez cały okres roku 2015 jedna stawka bez żadnych problemów faktury za faktyczny stan zużycia i wiem za co płacę.
            Podpisałem kolejną umowę na 2016r bo z takim kontrahentem jaki jest Pan Rafał to aż miło się robi interesy. A co do ceny to mogę tylko powiedzieć że jak przychodzą do mojej firmy przedstawiciele handlowi to nie wieżą że mam taką cenę za energię i szybciutko wychodzą
            Pozdrawiam Pana Rafała -kamieniarz
    • Gość: jeroo Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.15, 15:03
      Przeszedłem ale żałuję. Może i jest trochę taniej ale nie warta skórka wyprawki. Dostaję teraz dwie faktury za dystrybuuję od RWE i za prąd od EDF. BOK na stronie EDF nie działa. Zupełnie inaczej miało wszystko wyglądać. Handlowiec zapewniał że będzie jedna faktura
      • lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 28.05.15, 15:41
        Ja też tak miałem,po dwóch tygodniach przedstawiciel ,już nie odbierał telefonu,a telefon do BOK nalicza takie ceny dla swoich Klientów,że zanim się połączysz ,przez automat do konsultanta, to zapłacisz 10,00zł+ rozmowa.Tak szanują swoich odbiorców
        • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 01.06.15, 21:22
          LASEK621... skąd Ty bierzesz takie informacje... ja pier@@@@lę, ty jesteś oderwany granatem od pługa !!!!!! co Ty piszesz za BREDNIE na forum!!!!!!!!!!!!!!! DEBILU, IMBECYLU!!! Już inaczej nie mogę cie nazwać, bo mnie admin zablokuje!!!! jełopie chory na schizofrenię!!! zmień lekarza, bo obecny wciska ci banana w d@@@ę, a ty mówisz, że to tylko czopek!!! nr do Energia Dla Firm, bez konieczności płacenia za połączenia i dodatkowo z komórki to: 22/276-25-36
          Nie słuchajcie DEBILISTYCZNYCH wypowiedzi LASEK621
          żadna infolinia nie kasuje takich pieniędzy.
          LASEK621 do wróżbity Macieja dzwonił :) poje@@@@ły mu się numerki :) :) Myślał, ze to EDF... pytał się wróżbity Macieja jaki będzie rachunek za następny miesiąc :)
          • lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 02.06.15, 00:31
            Ej Furiat ,ile ci płacą za obronę firmy EDF, zobacz ilu ludzi jest niezadowolonych z tej firmy na tym forum ,nie tylko ja.
            A nr infolinia 801415515 to jest bezpłatny???
            A lekarza to ty sobie zmień,bo ten cię oszukuje,widać po wpisach,że coś z tobą nie tak
            • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 03.06.15, 11:59
              ten nr infolinii jest płatny, ale jak dzwonisz ze stacjonarnego to kasuje Cię za minutę połączenia, ale możesz gadać godzinę, a jak masz telefon na kartę, lub umowę z 98 roku, nokie jak cegła, to nie dziwię się, że biorą od Ciebie 15 zł (netto) za minute rozmowy. LASEK621 Ty to jesteś biznesmen.... daj mi nr tel do siebie, bo jak będę chciał postawić firmę w stan upadłości, to zadzwonię do Ciebie... :) pozdrawiam i czekam na kolejne HEJTY :) dawaj lasek, myśl (to nie boli) co by tu jeszcze napisać na www.rafik-pol.pl
              • lasek621 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 04.06.15, 01:37
                Nie ważne ,czy jestem biznesmen ,rozmowy dla swoich klientów powinny być darmowe.
                A Ty wydajesz mi się naprawdę chory -naprawdę zmień lekarza.
                Pozdrawiam
      • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 01.06.15, 21:06
        przepraszam, że się śmieję... ha ha ha ha ha...ale oni tak wszystkim mówią... to jest paranoja... jeroo masz taniej???? coś Ci powiem...Umowę masz na 3 lata(minimum, jak nie na 5) cena niższa do końca 2015 roku...a widziałeś swój cennik na 2016,2017 i 2018??? dam sobie obciąć ręce i wycofam Ci umowę z Energia Dla Firm (pokryje wszystkie koszty), jeśli jest inaczej... nawet nie masz przy sobie wszystkich podpisanych dokumentów....Zdziwiony?? taka jest prawda. Jeśli masz umowę na 3 lata, a cennik na rok lub dwa, to w trzecim roku będziesz płacił przynajmniej 3 razy drożej niż miałeś w RWE bez promocji...Wierzyć nie musisz... faktura prawdę Ci powie... Gdybyś potrzebował pomocy, informacji dzwoń: Rafał Pawlicki 530030603, www.rafik-pol.pl. Walczę z tymi skur@@@@@@nami już 2,5 roku.. Skutecznie :)
    • lasek621 Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy 14.06.15, 11:53
      Ciekaw jestem dlaczego usunęli wypowiedz "daniel 1678" ?
    • Gość: mariuscho Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: 88.199.95.* 16.06.15, 11:54
      Jak prowadzili swoją akcję promocyjną czyt. wciskali kit klientom, wszystko było ok. kontakt z dwoma handlowcami, zarówno przez telefon jak i e-mail. dziś po 3 miesiącach słuch po nich zaginął. telefony są wyłączone, a e-maile wracają, ponieważ nie ma takich adresów. qr wica mnie bierze.
      • Gość: Monika Re: energia dla firm - wypowiedznie umowy IP: *.promus.3s.pl 27.10.15, 10:27
        Witam Jestem Doradca w Firmie Energia dla Firm jeżeli ma Pan problem z Handlowcami którzy podpisali z Panem umowę na energie Proszę o kontakt chętnie pomogę i doradzę rozwiązać problem m.drob@energiadlafirm.eu tel>533945733 Pozdrawiam
    • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 16.06.15, 14:30
      framaga32.... broń Panie Boże przed tą firmą. Za żadne skarby świata proszę nie podpisywać umowy. Na stronie www.rafik-pol.pl jest podany cennik dla klienta. Jeśli oni dają taka samą lub niższą to ok. Ludzie z nimi piekło przechodzą. Właśnie rozpocząłem pomoc firmie której grozi kara ponad 800 tyś za przedterminowe rozwiązanie umowy, a umowa ma dopiero wejść w życie. Jeśli chcesz się czegoś więcej dowiedzieć, to zadzwoń 530 030 603 Rafał Pawlicki.
    • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 01.07.15, 21:00
      Witam Wszystkich. Coś tu jakoś cicho się zrobiło.... ja mam wiadomość. I w dodatku REWELACYJNĄ :)
      W dniu dzisiejszym otrzymałem Akt Oskarżenia od naszej ukochanej firmy czyli Energia Dla Firm. Niedługo rozprawa w sądzie. Czekam na termin. Akt oskarżenia za pomoc ludziom w uciekaniu od bandyckich umów i cen najpóźniej jutro zamieszczę na Facebook. Jak ktoś chce razem ze mną iść na wojnę z Energią Dla Firm, to w tym momencie jest ZAJEBISTA okazja, żeby w sądzie powiedzieć i pokazać jak LEGALNIE w Polsce działa banda oszustów z meldunkami na Cyprze czyli w raju podatkowym. Gdyby ktoś się zdecydował to zapraszam do kontaktu. Rafał Pawlicki kom: 530-030-603. Jeśli ktoś ma znajomości w prasie, radiu telewizji nawet w Radiu Maryja, to dzwońcie do mnie lub piszcie. W tym momencie jest jedna, niepowtarzalna okazja, żeby zetrzeć Energie Dla Firm na proch... Im nas będzie więcej tym lepiej już nie tylko dla nas, ale dla innych przedsiębiorców, którzy codziennie są naciągani i oszukiwani. Tak jak wcześniej obiecałem jutro na fejsa wrzucę cały akt oskarżenia :) do usłyszenia i zobaczenia. Pozdrawiam. Rafał Pawlicki.
    • Gość: rafik-pol Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.play-internet.pl 08.07.15, 20:44
      Przepraszam za opóźnienia... ale zapomniałem dodać na fejsa dokumentów z Energii Dla Firm.
      Poniżej link do mojej stronki z dokumentami.
      www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=855679764468228&id=325987514104125¬if_t=notify_me_page
      Powznawiam pytanie...Kto się dołącza???
      Pozdrawiam Rafał Pawlicki, kom: 530030603, e-mail: r.pawlicki@rafik-pol.pl. www.rafik-pol.pl
    • Gość: karola Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.15, 11:48
      Szczerze odradzam. W styczniu tego roku wyprowadziłam się z mieszkania , gdzie miałam podpisaną z nimi umowę. przesłałam ksera dokumentów potwierdzających zdanie lokalu gminnego. Nie uznali tego za podstawę do rozwiazania umowy nakładajac karę. Do dziś trwa szarpanina. Dodam że wszystkie!! inne firmy (TV, gaz, internet, Tauron) uzanły dokumenty za wystarczające.
    • Gość: christophe giron Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? IP: 41.138.89.* 27.10.15, 11:02
      Witaj,

Drogi do Internetu, trzeba:
      - Potrzebujesz pieniędzy na finansowanie swoich projektów
      - Potrzebujesz pieniędzy, aby sfinansować swoje studia
      - Potrzebujesz gotówki na szkolenia
      - Potrzebujesz pieniędzy na budowę, projektu rolnej, konsolidacji zadłużenia pożyczki
      - Potrzebujesz pieniędzy na podwyższenie kapitału
      - Potrzebujesz pieniędzy na krótki inwestycji, średnim i długim okresie
      - Zabrania bankowości

Nie wahaj się. Dziękujemy, skontaktuj się z nami. Udzielamy pożyczek Euro 1000 do ponad $ 1,000,000. Roczny wskaźnik 2% z bardzo elastycznych warunkach.

- Strona internetowa: www.pro-finance.fr
      - Poczta zawodowe: contact@pro-finance.fr

ZALETY:

- Postępowań prawnych i regulacyjnych.
      - Przelew online przez samego klienta (bardzo bezpieczna).
      - Przekazanie środków EXPRESS MOŻLIWOŚCI.
      - ODBIÓR ŚRODKÓW I zakończeniu procedury w maksymalnie 72 godzin.
      - REGULARNIE nagrany w STRUKTURA sądowi prawną autoryzację.

Twoje zadowolenie, nasze dobre samopoczucie ...
    • monit2013 Re: Energia dla firm- miał ktoś z tym styczność?? 27.10.15, 11:15
      Polecam forum forum.wnp.pl/topic/65957-energia-dla-firm-pod-lupa-uokik/page__st__20
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka