Dodaj do ulubionych

Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 13:52
I dobrze - niech zaczna placic podatki wielkoobszarowi rolnicy - a nie dobierac sie do d... ciut lepiej radzacym sobie Malym Przed

A w ogole to co to za pisownia "ryknęli" - nie mozna było napisać "Krzykneli"
McGazeta
Obserwuj wątek
    • Gość: DM Dzięki wam Boże i Tusku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 14:01
      • Gość: Zatroskany Katastrofa! Upadł kolejny punkt PLANU HAUSNERA IP: 151.92.176.* 19.11.04, 14:51
        GAZETO! Dlaczego triumfujesz? To kosztuje 1,2 mld rocznie, nie martwi Cię to ?
        Gdzie Twoja troska o finanse publiczne, tak widoczna przy odbieraniu zasiłków
        przedemerytalnych i innych, weryfikacji rent itp. Czyżby nie wszystkie punkty
        PLANU HAUSNERA były Ci jednakowo miłe? Skończ już z udawaną troską o budżet,
        ordynarnie chodzi Ci tylko o swoją kasę i kasę osób których wspierasz.
        • Gość: /||\ ------> do zatroskanego <----------- IP: *.mshome / *.chello.pl 19.11.04, 14:58
          cos Ci sie pomylilo. To tylko czesc spoleczenstwa uratuje chociaz troche
          pieniedzy marnowanych na potege przez zus i nfz. Oburzasz sie na "marnowanych"?
          To gdzie rozliczenie ze srodkow przerzuconych do Szwajcarii z okolic min
          zdrowia? Oczekuje rozliczenia: kto ile i kiedy zwroci, kto odpowiada za nadzor
          nad zwrotem. Konkretnie. Tabelka, liczby i daty. Nie potrzebuje zadnych
          opowiesci jak to ciezko ktos pracuje zeby doprowadzic itd.
          • Gość: kili nie muszę iść na bezrobocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 15:07
            nie muszę iść na bezrobocie

głosuję na PO
            • Gość: assistpol Re: nie muszę iść na bezrobocie IP: *.lodz.mm.pl 19.11.04, 18:25
              niech chłopki płaca zus i podatki jak my
              • ra_v2 Re: nie muszę iść na bezrobocie - niech chłopaki . 28.11.04, 19:30
                1. Pracownik - brutto 4001 PLN to netto (do ręki) dostaje 2681,4 PLN
                2. Przedsiębiorca - dochód 4001 PLN to wg nowych zasad naliczania ZUS
                dostanie (od siebie) = 1622 PLN. Skąd to wynika : 4000 - (2332 czyli średnie
                wynagrodzenie; razy 180% daje 4197 pln razy stawki ZUS daje 2003 PLN) = 1997 -
                19% = 1662.

• Gość: pleban Re: Katastrofa! Upadł kolejny punkt PLANU HAUSNER IP: 213.199.253.* 19.11.04, 15:40
          Ja się cieszę, nie będą mnie okradać tak jak chcieli, tylko tak jak teraz.
          Do zatroskanego:
          Czy wiesz, że w przeciwieństwie do etatowca samozatrudniony:
          - nie ma urlopu
          - nie ma sensownego chorobowego
          - nie ma 3 miesięcy wypowiedzenia
          - nie ma żadnej gwarancji stałości dochodów
          Jeśli to wiesz i uważasz, że to nie przeszkadza, żeby z nas zdzierać więcej do
          jesteś takim samym złodziejem, jak nasze państwo.
        • Gość: jsmas Re: Katastrofa! Upadł kolejny punkt PLANU HAUSNER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 22:07
          Plan Hausnera to wielka sciema !!!!
          Oszczedności polegają głównie na podwyżkach "ZUS" by rząd mniej do niego dopłacał
          Precz z fiskalizmem !!!
          • Gość: piotr Re: Katastrofa! Upadł kolejny punkt PLANU HAUSNER IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 20.11.04, 13:43
            dokładnie!!
            plan "oszczędnościowy" polegający na podwyżce podatków, a to dobre!!!
            oszczędności polegają na cięciu wydatków, panie hausner i pater a nie na
            podwyżkach podatków, ale jak się nie chce narażać wyborcom to lepiej siedzieć
            cicho a nie ściemniać.

ps.a co akcyzą na energię elektryczną miała obowiązywać tylko w 2002 roku a na
            karku juz 2005!!!!!
        • Gość: tim Re: Katastrofa! Upadł kolejny punkt PLANU HAUSNER IP: *.bait.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.04, 18:36
          przecież jednoosobowe firmy,czyli byli najemni pracownicy np
          lekarze ,pielęgniarki płacą po tej transformacji minimalną stawkę zus ,w
          księdze naciągają koszty i nie ubespieczają się w 3 filarze,wszystko idzie na
          konsumcje lepszy samochód ,ciuch,sprzęt.A po 60 co do piachu ,nie przyjdą do
          ZUsu po minimalną emeryturę państwową.Dlatego minister myśli za nich
        • Gość: Prowadzący działal Re: Katastrofa! Upadł kolejny punkt PLANU HAUSNER IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 09:30
          > GAZETO! Dlaczego triumfujesz? To kosztuje 1,2 mld rocznie, nie martwi Cię to ?

Martwi. Ale bardziej cieszy fakt, że nie wprowadza się tak nagłej zmiany. Mimo,
          że mam jakieś 2500 zysku z firmy, pieniędzy często nie starcza na wszystko.
          Zapłacenie wyższego ZUSu jest poza moimi możliwościami.

> Czyżby nie wszystkie punkty PLANU HAUSNERA były Ci jednakowo miłe?

Oczywiście, że nie. Nie rozumiem nieelastycznego polskiego podejścia do życia.
          Co jest złego w "Kali ukraść krowę - dobrze" (oprócz kradzieży oczywiście). Otóż
          dobre jest przycięcie rent, ale niedobre zwiększanie podatków dla przedsiębiorców.

> Skończ już z udawaną troską o budżet, ordynarnie chodzi Ci tylko o swoją kasę
          > i kasę osób których wspierasz.

A kto twierdzi inaczej??? Dlaczego relatywizm, czyli elastyczność jest u nas
          negatywną cechą?
          Powtarzaj sobie: Mnie zabrać - źle, ja komuś zabrać - dobrze. Tylko że wszystko
          musi być w granicach prawa. Ja je przestrzegam.
          • Gość: Piotreq Re: Katastrofa! Upadł kolejny punkt PLANU HAUSNER IP: 80.48.245.* 21.11.04, 14:14
            Moze GW powinna promować alternatywne rozwiązanie - ZUS dla wszystkich 30% (dla
            studentow rolnikow przedsiebiorcow takze). Dodatkowo ZUS bez minimum (to wazne
            dla osob nie majacych od poczatku duzych zyskow z dzialalnosci). Wtedy na pewno
            spadnie bezrobocie.
        • ra_v2 Re: Katastrofa! Upadł kolejny punkt PLANU HAUSNER 28.11.04, 19:28
          200 baniek ukradli w Trzebini, 350 ma kosztować nowa siedziba główna ZUS, 0,5
          miliona ukradł ten na P., razy średnio 10% z sejmu to jakieś 30 baniek ... nie
          chce mi się pisać ale jest gdzie oszczędzać.
    • Gość: Zuzia Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 14:04
      Nareszcie opozycja przejęła inicjatywę. Oby tak dalej.
    • Gość: Anonim Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 14:19
      Uff, ale mi ulżyło. Prowadzę działalność jednoosobową i blady strach wcześniej
      na mnie padł.
      Naprawdę uciekłbym w szarą strefę, nie wystawiałbym faktur jeśliby się tylko dało.
      Precz z komuną!
      • Gość: consigliere Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.kom / *.kom-net.pl 19.11.04, 16:38
        Jeśli do tej pory zawsze wystawiasz faktury, to jesteś głupcem, a w to nie wierzę. Więc przestań cytować argumenty największych kombinatorów powojennej Polski. Wysil się na własne.
      • Gość: assistpol Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.lodz.mm.pl 19.11.04, 18:29
        chłopów jest24%.dostaja z naszego budżetu 8 mld ,a płaca 150 zus za 3 m-
        ce .hańba
        • Gość: chłopek Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: 213.199.253.* 20.11.04, 08:25
          Nie 150 a 225 zł kwartalnie.A KRUS wypłaca im aż 3,20 za każdy dzień zwolnienia
          lekarskiego.Emeryturę też mają zajebistą 480 zł netto gdy przekażą ziemię
          państwu.Rolnik to ma klawe życie-nie limitowany czas pracy na świeżym
          powietrzu(16 godz.na dobę)codzienny kontakt z naturą,Żyć nie umierać.Jest czego
          zazdrościć
    • Gość: chudyy hip hip hurraaa - na pohybel Belce IP: 217.153.23.* 19.11.04, 14:35
      uffffffffffffffff
      urzędnicy nic nie wiedzą o tym jak się prowadzi działalność i jak wyglądają
      przychody... Mierzą swoją miarą nas.
      pozdro
    • Gość: Vogar Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 15:08
      Bardzo dobrze. To przeciez kolejny podatek. A właściciele firm, którzy lepiej
      zarabiają dawno wykupili sobie prywatne polisy. Z nich pieniądze trafią do nich
      z powrotem, a nie do czarnej dziury ZUSu.
      • Gość: obserwator2 Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:15
        Gość portalu: Vogar napisał(a):

> Bardzo dobrze. To przeciez kolejny podatek. A właściciele firm, którzy lepiej
        > zarabiają dawno wykupili sobie prywatne polisy. Z nich pieniądze trafią do
        nich
        >
        > z powrotem, a nie do czarnej dziury ZUSu.

Twoi rodzice pracowali i płacili składkę co szła na emeryturę Twojego dziadka.
        Z czego teraz mają pochodzić emerytury Twoich rodziców jak Ty uciekasz ze
        składką??
        To jest takie cwaniactwo, które nazywa się ordynarnym egoizmem.
        Co to jest "czarna dziura ZUS"?? Nic mi o takiej nie wiadomo! Emerytury są
        skromne, a i tak składek nie starcza. To jak je jeszcze redukować? Zrzucać
        ludzi z pokolenia naszych rodziców ze skały Tarpejskiej?
        Kurde, co za ludzie!
        Prawda, że na renty inwalidzkie idzie za dużo, bo ludzie wyłudzają. Ale jak w
        planie Hausnera była przewidziana weryfikacja rent, to opozycja wyła przeciw,
        by pozyskać sympatie (i przyszłe głosy) zdrowych złodzieji co renty wyłudzili.

• Gość: /||\ --->do obserwator2 ---- Popatrz troche nizej ..... IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.11.04, 18:22
          --->do kot 2 po raz drugi tym razem na tym watku
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26&w=17806155&a=17812316
          Rozliczyc straty== rozliczyc odpowiedzialnych z 3 powodow 1)zeby odzyskac kase
          2)zeby odzyskac kase 3)zeby wiecej nikt nie probowal skoku na kase.

Ponadto to niemoralne (chociaz to nie kategoria ekonomiczna) zadac (mowie o
          aparacie panstwa)kolejnych pieniedzy a nie rozliczyc sie z wykorzystania
          poprzednich.
          Do pracownikow jako takich nic nie mam. Podzial na pracownikow i pracodawcow,
          szczegolnie w gospodarce polskiej obecnie (samozatrudnieni!!) a i w gospodarkach
          innych krajow (samozatrudnieni specjalisci !!) to podzial mocno biurokratyczny i
          nie majacy wiele wspolnego z ekonomiczna trescia pracy wykonywanej przez jednych
          i drugich.
      • Gość: K Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.3miasto.net / *.pronets.pl 21.11.04, 19:22
        DOKLADNIE!!!! JA NA TEN PRZYKLAD MAM 27 LAT ZARABIAM OKOLO 6000 PLN I ZANIZAM
        JAK MOGE SWOJE DOCHODY TYLKO PO TO ABY NIE UTRZYMYWAC BANDY KOMUCHOW!!! JA NIE
        CHCE EMERYTURY Z ZUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SAM SOBIE
        PORADZE A EMERYTURA Z ZUS JEST GODZIWA DLA POLICJANTOW I INNYCH UIRAZSEDALI NA
        KTORYCH TO EMERYTURY CALY CZAS SIE ZRZUCAMU!!!!
    • Gość: dementi Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: 212.75.* / 212.75.102.* 19.11.04, 15:09
      Oby wiecej podobnych wiadomosci z Sejmu. Zgadzam sie, ze "rolnicy" powinni
      placic wiecej.
    • Gość: neon Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 15:11
      pamiętajcie za rok znowu mogą wam podwyższyć, więc nie wychylać się za
      bardzo !!!
    • Gość: pm Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.04, 15:26
      gó.. a nie emeryture dostaniemy na starość, rośnie bezrobocie (to faktyczne)
      nie ma kto pracowac na nasze emerytury juz teraz sie liczy że młodzi ludzi kolo
      2010 to bedzie mniejszość w państwie bo wiekszość wyjedzie z polski bo tutaj
      nie ma perspektyw a zus to taki bank wysokiego ryzyka bez zadnego
      zabezpieczenia, jedni zarabiaj na drugich i odwrotnie, czy ktos obliczyl ile
      moze zaoszczedzic i na starosc godnie zyc odkladajac ta sama kase w banku przez
      tyle lat? ja to zrobilem przez moja starosc (ok30lat w nalepszym przypadku
      srednio konczac lat 50 mamy przed soba ok 20-25 zycia przed soba wiecej sie nie
      pociagnie przy takim tepie zycia) na miecha bede mial kolo 1000zl !! minimum,
      Polskie PANSTWO tonie jak titanic i tak samo jak bylo w znanej historii szalub
      jest za malo!! a kto sie uratuje?? wszyscy wiedza...
    • Gość: kot 2 Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.nfz / 82.160.7.* 19.11.04, 15:39
      W efekcie osoby zarabiające miesięcznie mniej od średniej krajowej będą
      finansowały np. składkę zdrowotną i emerytury niektórym biznesmenom którzy
      osiągają dochody rzędu kilkanascie i więcej tysięcy złotych miesięcznie.

Czy to jest sprawiedliwe ?????
      • Gość: luk Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: w3cache.* / *.2-0.pl 19.11.04, 16:24
        A dlaczego niby ci biedni beda finansowali jakies skladki komus (np.
        biznesmenom). To ci bogaci niby nie placa? Co za durna teoria. Wara od moich
        pieniedzy, mam je oddac Zusowi i tyle je widziec. Sam zatroszcze sie o swoja
        emeryture. Biznesmeni placa i beda placic swoje, a podatki placa i tak juz za
        wysokie.
        Uffff. Cale szczescie ze padl ten projekt. Pozdr. dla PO.
      • Gość: /||\ --->do kot 2 po raz drugi tym razem na tym watku IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.11.04, 16:33
        cos Ci sie pomylilo. To tylko czesc spoleczenstwa uratuje chociaz troche
        pieniedzy marnowanych na potege przez zus i nfz. Oburzasz sie na "marnowanych"?
        To gdzie rozliczenie ze srodkow przerzuconych do Szwajcarii z okolic min
        zdrowia? Oczekuje rozliczenia: kto ile i kiedy zwroci, kto odpowiada za nadzor
        nad zwrotem. Konkretnie. Tabelka, liczby i daty. Nie potrzebuje zadnych
        opowiesci jak to ciezko ktos pracuje zeby doprowadzic itd.

Siedzisz w NFZ co widac po IP, masz blisko i ci zalezy na opini ludzi o twojej
        instytucji to pokaz nam taka tabelke.
      • Gość: BAH Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.crowley.pl 19.11.04, 16:35
        Tu nie ma mowy o zadnym finansowaniu.
        "biznesmani" emerytury będa otrzymywali wg
        zgromadzomych składek (60%...)
        Składka zdrowotna nie ma zadnego przełożenia
        na swiadczone usługi.
        Ci "biznesmani" obecnie nie korzystaję
        z Słuzby Zdrowia (jeśli im życie miłe)
        i płąca drugi raz by być zdrowym.

Od dochodów płacą podatek.
        Ubezpieczenie nie powinno pełnić roli podatku.

To czego próbujesz bronić jest
        tak niesprawiedliwe jak i nieuczciwe.
        To jest chore.
        Ponadto takie zamieszanie jest bardzo szkodliwe,
        bo ogranicza konsumpcję
        (ludzie oszczędzają na gorsze czasy).
      • Gość: Przedsiębiorca Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 17:37
        > W efekcie osoby zarabiające miesięcznie mniej od średniej krajowej będą
        > finansowały np. składkę zdrowotną i emerytury niektórym biznesmenom którzy
        > osiągają dochody rzędu kilkanascie i więcej tysięcy złotych miesięcznie.
        >
        > Czy to jest sprawiedliwe ?????
        Niesprawiedliwe.
        W zwązku z tym prosze o podanie gdzie i w jaki sposób moge zrzec się "profitów"
        wynikających z opłacania składek na ZUS w tym ubezpiecznia zdrowotnego.
        Nie chcę, żeby Państwo martwiło się o moją przyszłośc zdzierając ze mnie
        pieniądze dla mojego dobra.
        Chcę się leczyć za własne pieniądze ew za pieniądze z DOBROWOLNEGO
        ubezpieczenia.

• Gość: benek Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.acn.waw.pl 19.11.04, 17:44
        > W efekcie osoby zarabiające miesięcznie mniej od średniej krajowej będą
        > finansowały np. składkę zdrowotną i emerytury niektórym biznesmenom którzy
        > osiągają dochody rzędu kilkanascie i więcej tysięcy złotych miesięcznie.

Z czego mi to te osoby sfinansują? Ze swoich głodowych pensji? Bez jaj.
      • Gość: gucio_s Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 19:27
        Ale co jest niesprawiedliwe?Ze ktoś zarabia więcej?!Prawda jest taka że
        przedsiębiorcy płacili by wyższe składki i mieli emerytury jak ich pracownicy!
        To jest sprawiedliwość społeczna!!!!!
    • Gość: kamar Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!- IP: *.au.poznan.pl 19.11.04, 16:24
      Widać dziennikarze płacą też taką niską stawkę bo walczyli o nią jak lwy.
      Może teraz powalczą, żeby wszyscy pracujący ( na umowę lub prowadzący
      działalność ) płacili równą czyli niską składkę na ZUS i każdy by mógł sam
      dodatkowo płacić na swoją emeryturę w funduszach emerytalnych.
      Po tej decyzji wszyscy pracujący na umowę są pokrzywdzeni bo muszą płacić
      wysoką składkę obniżmy im ją do wysokości składki przedsiębiorców.
      • Gość: BAH Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!- IP: *.crowley.pl 19.11.04, 16:42
        "Pracujący" na umowę nie odpowiadają majątkiem,
        nie prowadza dokumentacji podatkowej,
        mają urlop.
        "Pracujący" jak nie zarobią to nie płacą.
        Przedsiębiorca płaci za samo bycie przedsiębiocą.
        Musi się ubezpieczać (chorobowe) na wypadek choroby
        by nie płacić składki.
      • Gość: /||\ Rozbic monopol ZUS i NFZ IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.11.04, 16:43
        Najwyzszy czas rozbic monopol ZUS i NFZ. Wzorem reforma NBP i jego rozbicie na
        dzialajace w calym kraju banki powstale na bazie oddzialow wojewodzkich. Po 15
        latach mamy wybor i konkurencje - moze nie doskonala ale realna. Tak samo trzeba
        zaczac ze zdrowiem i emeryturami. Ktora partia chce moj glos, ktora partia sie
        za to wezmie? DZISIAJ.
      • Gość: wojo Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!- IP: 213.77.50.* 19.11.04, 16:45
        W pełni popieram!! Ale jednocześnie zabrać wszystkie przywileje pracującym na etat: płatny urlop, trzynastki, czternastki, dodaki, nażędzia pracy, służbowe samochody, służbowe komórki, dodatki do wczasów, 3-miesięczne wypowiedzenie itp.

Co Ty na to? Patrzyłeś kiedyś od tej strony na problem, że przedsiębiorca tego wszystkiego nie ma? Dalej czujesz się pokrzywdzony (zakładam po Twojej wypowiedzi, że pracujesz na etat)?

Pozdrawiam
        • Gość: r_xxx Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 17:04
          Pracujący na ogół mają: brak trzynastki, brak czternastki, brak dodatków, własne
          narzędzia pracy, własne samochody, własne komórki, jakie dodatki do jakich
          wczasów???, wypowiedzenie podpisywane 3 miesiące do tyłu... Przedsiębiorcy mają:
          własny samochód wpisany jako firmowy, z całością utrzymanai go w koszty, +
          samochód żony jak wyżej, komórki w całej rodzinie jak wyżej
          • Gość: pibo Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!- IP: *.aster.pl 19.11.04, 17:06
            a nie wiesz przypadkiem kto im za to płaci? dobry wujek, czy tez może sami na
            to muszą zapracować...?!
            • Gość: r_xxx Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 17:16
              Na ogół wszyscy muszą sami zapracować na swoje wydatki. Tylko ja muszę
              zapracować o te 20% więcej. Widocznie moje są "droższe".
              • Gość: Diabełek Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!- IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 20.11.04, 12:44
                To dlaczego w takim razie nie zostaniesz przedsiębiorcą?
                Zbyt mało zaradny na to jesteś czy Ci się nie chce?
          • Gość: /||\ Do boju zaloz firme IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.11.04, 17:07
            • Gość: r_xxx Re: Do boju zaloz firme IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 17:23
              Nie chcę. I nie dlatego dlaczego Ci się pewnie wydaje. Jestem dobrym
              specjalistą. To mnie interesuje, tu chcę być coraz lepsza. Chcę być fachowcem,
              nie biznesmenem. A ty jakoś zakładasz, że pracujący to ci gorsi, niczego nie
              tworzą, są "na utrzymaniu" przedsiębiorców. Niech płacą podatki, zusy - niech
              utrzymują państwo. Dołożyć im !!! Paranoja.
              • Gość: Andrzej Re: Do boju zaloz firme IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.11.04, 16:55

Jezeli jestes tak inteligentna, powinnas latwo zrozumiec, ze podniesienie
                kosztow dzialalnosci jednoosobowym o 1000zl miesiecznie zalatwi te firmy i
                wysle mnostwo ludzi na bezrobocie lub w szara strefe. Tylko kompletni
                KRETYNI Hausner, Pater czy Belka mogli na to wpasc zeby tak zadzialac. Głupie
                bydlaki chcą decydować tak: ty na bezrobocie, bo za malo zarabiasz, nie
                potrzeba nam SLDowcom takich firm. My wolimy tłustsze kąski, które nam dają
                lewą kasę. WARUNKÓW W BIZNESIE NIE ZMIENIA SIĘ NIGDY TAK GWAŁTOWNIE I NA TAKĄ
                SKALĘ!!! TO SĄ NIEODPOWIEDZIALNI KRETYNI I JA DO NICH WRZESZCZĘ WON!!! WON Z
                RZĄDU W TYM KRAJU!!! Dość tych cholernych eksperymentów i ciągłych zmian!
                Trzeba być gnojem żeby innym w taki sposób próbować utrudnić i tak trudne
                życie. Cholerna post-komuna, niemal sami złodzieje i przekrętasy. Niby znalazło
                się w tej SLD czterech normalnych posłów, którzy zagłosowali przeciw, ale to ZA
                MAŁO!!! żeby o całym ugrupowaniu normalnie mówić. ZDELEGALIZOWAĆ SLD!!!

> Chcę być fachowcem, nie biznesmenem. A ty jakoś zakładasz, że
                > pracujący to ci gorsi, niczego nie tworzą, są "na utrzymaniu"
                > przedsiębiorców. Niech płacą podatki, zusy - niech utrzymują
                > państwo. Dołożyć im !!! Paranoja.
          • Gość: pe Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!- IP: *.et.put.poznan.pl 19.11.04, 17:28
            bzdury klepiesz. w koszty utrzymania wrzucać można tylko ciężarowe, takie są
            polskie przepisy
            • Gość: obserwator2 Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:48
              Gość portalu: pe napisał(a):

> bzdury klepiesz. w koszty utrzymania wrzucać można tylko ciężarowe

Co Ty pleciesz!
              Znam takiego, co w swej działalności (informatyka) wcale z domu nie musi się
              ruszać. Volvo z "kratką" służy mu do wożenia własnej i żoninej dupy całkowicie
              prywatnie.
              Ale kupiony na "firmę", a jak.
        • Gość: r_xxx Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców!- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 17:10
          + 19% podatek liniowy+ niski ZUS. I poczucie wyższości, że leczą się za swoje.
          Do czasu, jak przychodzi do poważniejszych schorzeń to korzystają z normalnej
          służby zdrowia + łapówka (tę łapówkę musi dac każdy). A pracujący mają utrzymac
          służbę zdrowie, żeby było komu dac łapówkę...
          • Gość: /||\ Popatrz pare postow wyzej IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.11.04, 17:35
            Rozbic monopol ZUS i NFZ to jedyne lekarstwo a w zasadzie nie tyle lekarstwo co
            poczatek leczenia. Kontrola kosztow w tak zlozonych systemach (ubezpieczenia
            kosztow leczenia+ ubezpieczenie emerytalne na zasadzie kapitalowej) mozliwa jest
            tylko przez benchmarking i/lub/albo konkurencje.
            Pzdr.
            :)
            • Gość: r_xxx Re: Popatrz pare postow wyzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 17:39
              Prawda, tylko dobrze żeby to dotyczyło wszystkich :) Na razie jesteś za tym,
              żeby za chory system płacili niektórzy - lepsi nie..
              • Gość: /||\ Popatrz wyzej.... IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.11.04, 17:48
                --->do kot 2 po raz drugi tym razem na tym watku
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26&w=17806155&a=17812316
                Rozliczyc straty== rozliczyc odpowiedzialnych z 3 powodow 1)zeby odzyskac kase
                2)zeby odzyskac kase 3)zeby wiecej nikt nie probowal skoku na kase.

Ponadto to niemoralne (chociaz to nie kategoria ekonomiczna) zadac (mowie o
                aparacie panstwa)kolejnych pieniedzy a nie rozliczyc sie z wykorzystania
                poprzednich.
                Do pracownikow jako takich nic nie mam. Podzial na pracownikow i pracodawcow,
                szczegolnie w gospodarce polskiej obecnie (samozatrudnieni!!) a i w gospodarkach
                innych krajow (samozatrudnieni specjalisci !!) to podzial mocno biurokratyczny i
                nie majacy wiele wspolnego z ekonomiczna trescia pracy wykonywanej przez jednych
                i drugich.
                • Gość: r_xxx Re: Popatrz wyzej.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:05
                  Patrzę wyżej. Generalnie jest tak, że większość uważa ZUS za złodzieja. Ja też.
                  Ale ZUS jest. W razie potrzeby ze świadczeń korzystają wszyscy - pokaż mi
                  takiego przedsiębiorcę, który nie pójdzie do szpitala jeśli jest poważnie chory
                  i alternatywą jest leczenie za granicą o kosztach np. 200.000 USD. A utrzymanie
                  tego przy ledwo ledwo życiu najlepiej żeby przejęli inni - ubezwłasnowolnieni w
                  tym względzie.
                  • Gość: /||\ Re: Popatrz wyzej.... IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.11.04, 18:16
                    :)
                    ZUS i NFZ, prawidlowo poprowadzone, to cos na ksztalt towarzystw ubezpieczen
                    wzajemnych. Po prostu zamiast wyciagania forsy od Ciebie i ode mnie chcialbym
                    zobaczyc biznes plan jak to bagno naprawic. W planie generalnym wiem ze to
                    mozliwe, bo banki 15 lat temu nie wygladaly lepiej niz teraz w/w obie instytucje
                    a teraz dzialaja na rynku i mamy jakis wybor.
                    W planie szczegolowym licze ze sa w tym kraju jacys faceci/facetki,
                    profesjonalisci od ubezpieczen ktorzy zaproponuja cos rozsadnego zamiast tego co
                    jest. Wiem jedno: bez benchmarkingu i/lub/albo konkurencji nic z tego nie bedzie.
                    pzdr
                    • Gość: r_xxx Re: Popatrz wyzej.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:29
                      Tyle, że to potrwa. Na razie sobie przyznałeś wybór - tę kwotę, której nie
                      płacisz możesz oszczędzić, przeznaczyć na lepszą podstawową opiekę,
                      profilaktykę itp. A sytem jest - i chce pieniądze. Ściagnie je z takich jak ja -
                      przymusowo, z pomocą pracodawcy. Moje pieniądze będą w zusie - i nie ma już na
                      to, na co ty możesz oszczędzić.
                      • Gość: /||\ Zaloze sie ze zaden ..... IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.11.04, 19:13
                        ...pracodawca nie chce nic przymusowo sciagac od ciebie na zaden ZUS. Przy
                        okazji spytaj szefa- jezeli jest "mala firma" albo w kadrach jezeli pracujesz w
                        korporacji jaka to fajna zabawa rozliczac sie w Twoim imieniu z Zuse-em (tak,
                        tak w Twoim imieniu). I co wazniejsze ile to kosztuje- ze wzgledu na stopien
                        komplikacji systemu i jego zmiennosc. (Por. tez kategoria ekonomiczna: koszty
                        transakcyjne). W kadrach pytaj o Placznika i zasady rozliczen.

• Gość: paranoja Re:pracownicy będą płacić za pracodawców IP: *.233.233.94.devs.futuro.pl 19.11.04, 17:01
      • Gość: przeds. bydgoszcz Re:pracownicy będą płacić za pracodawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 22:08
        człowieku o czym ty bredzisz - załuż firmę, zatrudnij pracowników i wtedy
        wypowiadaj się na forum; czy ty rozumiesz że składki pracowników nie birą się z
        powietrza, tylko z przedsiębiorstwa i tak naprawdę płaci je pracodawca.
        Ale może najlepiej byłoby gdyby pracodawca płacił pracownikowi pensje wraz z
        ZUSem i niechby on sam się z ta instytucją sie rozliczał, może wtedy by nie
        było takich kr etyńskich komentarzy jak twój pracowniku lub urzedasie; o 15-ej
        idziesz dodomu i nic cie nie obchodzi, masz urpol, prawa pracownicze itd. -
        załóż firmę to zobaczymy co potrafisz
        • Gość: mihau Re:pracownicy będą płacić za pracodawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 09:09
          Co ty bredzisz? Sam 'załuż' firmę - chyba tylko do kopania rowów się nadajesz.
          Dales sie zmanipulowac informacją GW o odrzuceniu 'na szczescie' - ja sie pytam
          czyje? - tego projektu. Praca na etacie to nie tylko urzedasy - oni akurat
          placa taki zus jak 'biznesmeni'.
    • Gość: xyz Pozdrowienia dla PO!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.244.136.* 19.11.04, 17:30
    • Gość: rzepka Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: 217.153.123.* 19.11.04, 17:39
      Bomba!!!!!
      kolejny punkt dla Platformy Obywatelskiej ;)
      rzepka
      • Gość: radit2002 Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.pp.com.pl 22.11.04, 21:06
        PO do piachu! Nic spojnego nie proponują,jedyna ich inicjatywa to 4xTAK,które
        jest jeszcze bardziej beznadziejne niż oni wszyscy (po co nam w obecnej
        sytuacji zmiana konstytucji,to tylko odwracanie uwagi!). Prawda jest taka,że
        przedsiębiorcy powinni płacić mniejsze podatki,to oni tworzą te m-ca pracy.Ale
        dlaczego nie zrobić by tak jak proponowano w poprawkach (czyli podwyższyć progi
        podwyżek),przecież przedsiębiorców o znacznych dochodach byłoby na nią stać a i
        budżet by się troche wzbogaćił. Zawsze jest jakieś wyjście;do czyjejś kieszeni
        trzeba sięgnąć;biedni już nie mają nic,dlaczego im nie pomóc. Stanowczo jednak
        sprzeciwiam sie takowym podwyżkom wymierzonym w firmy małe,których to
        obciążenia podatkowe zwiększyłyny sie o wiecej niż 50 procent!!!!!
    • istota43 Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! 19.11.04, 17:40
      Zasada jest prosta.Czym wiecej rzadzący złodzieje przekrecą panstwowych
      pieniedzy -tym wyzsze musimy płacić podatki -bo moze IM nie starczyc.Więc
      powinni podnieśc jednak ZUS dla przedsiebiorców,bo ukradna NAM.
      Kris
    • Gość: Janusz BIEDNI STRACILI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:14
      Prasa propagandowo opisuje całą sprawę, twierdząc, że nie będzie podwyżek
      składak na ZUS, W rzeczywistośąci to nie tak: bardzo bogaci płaciliby więcej,
      ale biedniejsi (różni szewcy, kioskarze Ruchu itd.) płaciliby około 110 zł
      mniej (co miesiąc). To tak gwoli jasności. Obecnie szewc i Kulczyk beda płacić
      równo: po około 670 zł miesięcznie. To gwoli kolejnej jasności.
      • Gość: Basia Re: Bzdura! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:48
        Bzdury! Wierutne bzdury! Z ZUS-u wszyscy dostaniemy figę z makiem, albo jakąś
        jałmużnę, którą ZUS nazywa szumnie emeryturą. I tak jest, że ci co mało odłożą
        dostaną niską emeryturę, ale nie niższą niż jakieś tam minimum. A ci co płacą
        wyższe składki, też dostana niską emeryturę, niewspółmierna do wysokości
        odprowadzonych składek.
      • Gość: autochton Re: BIEDNI STRACILI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 17:57
        > Obecnie szewc i Kulczyk beda płacić
        > równo: po około 670 zł miesięcznie. To gwoli kolejnej jasności.

Uradowałeś mnie chłopie! Co Ty gazet nie czytasz? Kulczyk niczego nie ma i
        nigdzie nie pracuje, gdyż wszystko jest na żonę Grażynę! która zresztą ZUS'u też
        pewnie nie płaci bo zawiaduje inwestycjami przez fundację zarejestrowaną w
        Austrii :)
        To gwoli ścisłości :))) I tak jest ZAWSZE w przypadku dużych pieniędzy.
      • Gość: biedny Re: BIEDNI STRACILI IP: *.gostyn.net / *.gostyn.net 21.11.04, 03:11
        Żal mi cię , nie pisz więcej o tym na czym się nie znasz !!!!
    • Gość: assistpol Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.lodz.mm.pl 19.11.04, 18:33
      kto skorzystal na unii - chłopki. płaca 150 zł na 3 m-ce zusu.A my z naszego
      budzetu musimy im wywalic 8 mld .hanba
    • Gość: agula Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: 62.233.181.* 19.11.04, 21:12
      UFFFFF! odetchnęłam. A skoro przedsiębiorcom tak dobrze w Polsce, to czemu tak
      wielu tak kurczowo trzyma się etatów?
      • Gość: xxx - SDPl Pamiętajcie o Borowskim IP: *.info-media.pl 19.11.04, 21:46
        Szanowni Państwo!
        Przyjrzyjcie się postawie Pana Borowskiego i jego partii. Pamiętajcie jego
        zachowanie zanim zagłosujecie na niego i jego partię za rok.

Pan Borowski mówi, że jego partia ostrzegała, że projekt podwyżki zostanie
        odrzucony - bo jest zły, mówiąć najkrócej.

Oczywiscie odrzucony głosami opozycji - bo Pan Borowski i jego partia głosowali
        za podwyżkami - co czytamy parę akapitów wyżej.

Toż to klasyczne zachowanie członka PZPR: wówczas wielu z nich również
        prywatnie mówiło, że im się nie podoba ten cały PRL. Ale jak przyszło do
        głosowania, to wszyscy byli za.

Tak oto wygląda nasza "nowa" lewica, czysta i dziewicza.
      • Gość: basia Re: No właśnie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:51
        Dlaczego tak kurczowo trzymaja sie etatów! Skoro nam tak dobrze i bogato, to
        przechodzic na samozatrudnienie i rejestrowac działalność gospodarczą. I Zbijac
        kokosy walcząs z ZUS=em i fiskusem.
    • Gość: maltretowany haus. Re: Nie będzie podwyżki ZUS a ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:40
      nie zamknę firmy.Dziękuję rozsądnym posłom.
    • Gość: basia Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 21:55
      Dzięki Bogu i zdrowemu rozsądkowi posłów. Jednak nie trzeba tracic nadzieji.
      Nowe rodzi się w bólach. A może to będzie początek rozprawienia się z ZUS-em,
      z jego niepohamowanym apetytem na nasze pieniądze, z jego niekontrolowanymi
      wydatkami i wzrostem zatrudnienia mimo komputeryzacji ?
      • Gość: /||\ Rozbic monopol ZUS i NFZ ... IP: *.mshome / *.chello.pl 19.11.04, 22:16
        Najwyzszy czas rozbic monopol ZUS i NFZ. Wzorem reforma NBP i jego rozbicie na
        dzialajace w calym kraju banki powstale na bazie oddzialow wojewodzkich. Po 15
        latach mamy wybor i konkurencje - moze nie doskonala ale realna. Tak samo trzeba
        zaczac ze zdrowiem i emeryturami. Ktora partia chce moj glos, ktora partia sie
        za to wezmie? DZISIAJ.
    • Gość: /||\ PODSUMOWANIE IP: *.mshome / *.chello.pl 19.11.04, 22:35
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2401878.html

NFZ dał szpitalowi pieniądze na lek, ale dyrektor go nie kupował. Chorzy
      dostawali anemii i - aby nie umarli - trzeba im było robić transfuzje krwi.

- Dzisiejsze spotkanie nie jest dla mnie przyjemne - zaczął konferencję Miller.
      Wyniki kontroli: prawie połowa stacji dializ w Polsce oszukiwała na
      sprawozdawczości - szefowie szpitali mówili, że podają chorym EPO i brali za to
      pieniądze z NFZ.
      W województwie łódzkim i zachodniopomorskim kłamali dyrektorzy wszystkich
      skontrolowanych stacji, w śląskim - żaden.

CZY POTRZEBNY JESZCZE JAKIS KOMENTARZ???
      • Gość: tyż ze Ślunska Re: PODSUMOWANIE IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.11.04, 23:02
        Trzeba ich ukarać za to, że NIE KŁAMIĄ. PIERONY JEDNE. Nie dali się jeszcze
        SKOMUNIZOWAĆ.
        • Gość: /||\ Re: Tyz ze Slunska IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.11.04, 07:03
          Jak z tego widac byc moze zmiany powinny byc wzorowane na modelu Slaskiej Kasy
          Chorych.
          Demonopolizacja to nie kara dla pracownikow NFZ i ZUS. To koniecznosc z punktu
          widzenia ludzi ktorzy potrzebuja USLUG: ochrony zdrowia i ubezpieczen
          zdrowotnych/ socjalnych.
    • Gość: mała firma Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.11.04, 22:59
      Amen i Alleluja. Na szczęście jest jeszcze Bóg na niebie, który ma moc
      wstrzymywać złe pomysły władców tej ziemi.
    • Gość: Andrzej Żenujący jest KRETYNIZM Patera i Hausnera !!! IP: *.proxyplus.cz / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.11.04, 23:24

Żenujący jest KRETYNIZM Patera i Hausnera !!! Dwaj chorzy na mózg SLDowcy w
      krucjacie przeciwko małym firmom. Dwóch durni firmowanych przez
      nieodpowiedzialnego Belkę. Żadnej SLD, SDPl czy UP w przyszłym sejmie.
      Zdelegalizować to świństwo !!! Szkoda nawet komentarza do kretyńskich
      wypowiedzi Patera i Hausnera, SLDowskich ministrów od ANTY-gospodarki.
    • Gość: bzyk dzieki PO nie bede musial kombinowac... IP: 81.219.99.* 19.11.04, 23:31
    • Gość: MałyPrzedsiębioeca Re: Nie będzie podwyżki ZUS dla przedsiębiorców! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 00:11
      panie pATER ZACZNIJ PAN ZARABIAĆ NA SWOJĄ RODZINĘ SAM A ty UTRZYMUJESZ JĄ ZA
      NASZE PIENIĄDZE OBEJRZYSZ WTEDY KAŻDĄ WYDANĄ ZŁOTÓWKĘ PIĘĆ RAZY A POTEM ZAPŁAĆ
      SKŁADKĘ NA ZUS I ZAPŁAĆ PODATEK OD PIENIĘDZY KTÓRE SAM ZAROBISZ A URLOP I INNE
      PRZYWILEJE (NP:GODZINY PRACY,ZWOLNIENIE LEKARSKIE,WOLNE SOBOTY,ITP) BĘDĄ DLA
      CIEBIE ZA DROGIE.WTEDY DOPIERO DECYDUJ ZA INNYCH DLA ICH "DOBRA"
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka