Dodaj do ulubionych

jak zdobyc koncesje ??otwieram mala gastronomie.

IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.05.05, 12:23
Witam. Zamierzam otworzyc maly bar i tym samym chcialabym wiedziec w jaki
sposob moge zdobyc portrzebne koncesje?? mam zamiar serwowaac coca-
cole,popcorn, kawe z automatu, batoniki. Chcialabym miec jak najmniej
wspolnego z Sanepidem. Bardzo bede wdzieczna za wszelkiego rodzaju
informacje. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ifabrykant Re: jak zdobyc koncesje ??otwieram mala gastronom 14.05.05, 15:33
      A koncesję na co???
      Na coca-cole??? :)
      To co wymieniasz można sprzedawać bez koncesji..
      • Gość: on Re: jak zdobyc koncesje ??otwieram mala gastronom IP: *.elartnet.pl / 193.238.180.* 15.05.05, 09:05
        Ale na sprzedając popcorn trzeba chyba mieć jakieś zezwolenie od sanepidu i
        książeczkę zaświadczającą, że nie jest się nosicielem chorób zakaźnych.
        • ifabrykant Re: jak zdobyc koncesje ??otwieram mala gastronom 15.05.05, 15:22
          Dokładny wykaz rodzajów działalności wymagających koncesji, zezwoleń lub
          licencji zawiera ustawa o swobodzie działalności gospodarczej (Dz.U. z 2004 r.
          Nr 173, poz. 1807.) Dla zainteresowanych link do omawianych artykułów ustawy:
          www.ifabryka.pl/pdf/ifabryka_swob_gospod.pdf
          Tak więc w przepisach nie ma mowy o koncesjonowaniu sprzedaży coca-coli lub
          popcornu - żartuje oczywiście :))
          Inna sprawa jeśli w punkcie małej gastronomii o którym pisze Joanna chciałaby
          handlować alkoholem (pod tym pojęciem ustawodawca rozumie też piwo). Wtedy musi
          spełnić wymogi ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu
          alkoholizmowi (między innymi odpowiednia odległość od kościołów, szkół i wiele
          innych).
          Potem występuje po zgodę do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta.
          Jeszcze inna sprawa to wymogi sanitarne dla małej gastronomii. Ogólnie (bardzo
          ogólnie) można przyjąć, że punkt małej gastronomii powinien posiadać między
          innymi: umywalkę do mycia rąk oraz zlewozmywak dwukomorowy z doprowadzoną zimną
          i ciepłą wodą. Lista wymogów sanepidu jest długa...
          Dla zainteresowanych link do omawianych paragrafów rozporządzenia:
          www.ifabryka.pl/pdf/ifabryka_gastro.pdf
          Jeszcze inna sprawa to obowiązki zdrowotne względem personelu punktu małej
          gastronomii (w tym książeczki zdrowia i obowiązkowe badania okresowe)...
          Można wymieniać do wieczora...
        • ifabrykant Re: jak zdobyc koncesje ??otwieram mala gastronom 15.05.05, 15:50
          (przypomniało mi się:) No i jeszcze podstawowe pytanie o tej działalności
          gastronomicznej... Jakiego typu ma to być lokal??? Potrzeba więcej
          informacji...
          Przygotowanie artykułów żywnościowych na miejscu? Sprzedaż gotowych i
          zapakowanych, dostarczonych z zewnątrz? Automat z kawą na monety, a może
          ekspres do kawy??? Od każdej z tych rzeczy zależy odpowiedź.
          Powodzenia...
          P.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka