Dodaj do ulubionych

Wzrośnie minimalne wynagrodzenie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 19:25
No to znowu ZUS wyższy trzeba będzie iść z torbami.
Obserwuj wątek
    • Gość: Twardokesek A wystarczyloby IP: *.crowley.pl 08.08.05, 19:40
      odmrozenie progow podatkowych, ktore od paru lat tkwia na tym samym poziomie,
      podczas gdy inflacja hula (czyli de facto placimy coraz wyzsze podatki).
    • Gość: dok jestem lekarzem od 1998 roku IP: *.szpital.zgora.pl 08.08.05, 20:26
      zarabiam na etacie 1300 brutto.....
      Chyba zaczne leczyc ludzi z jakoscia mojej pensji..... Nie ucze sie od dawna, bo
      nie starcza mi na nauke, jak wyjezdzam na staz (okolo 1000 pln miesiecznie tylko
      za zakwaterowanie w duzym miescie) to nie dyzuruje i nie mam za co zyc :(
      Oczywiscie, ze mam prywatny gabinet, ale jak sie ucze to nie zarabiam (nie ma
      mnie w gabinecie)... Kto chce byc leczony przez niedouczonego lekarza????? Na
      kim z Was, pacjenci, moge sie uczyc, nabywac doswiadczenia..??? Kto chce?
      ;)
      I tak jak ja zyje i pracuje, tak pracuje 99% lekarzy w PL!!
      • davidmors Re: Balcerowicz i Rosatti też narzekają na pensje 08.08.05, 20:33
        Raz nawet się zbuntowali i zagrozili, że nie podejmą swoich wynagrodzeń.
        To napędziło premierowi takiego strachu, ze szybko przyznał im podwyżki.
        I była wielka cisza, nikt nie zapytał ile teraz biorą. Nawet Gazeta Wyborcza
        woli pisać o dzięciołach odżywiających się zaprawą murarską.
      • Gość: fiskus Re: jestem lekarzem od 1998 roku IP: *.psk-mlaskio.uni.wroc.pl 09.08.05, 11:14
        zarabiasz 1300 brutto na etacie pulus 20% premii czyli 260 (od 8 do 13.30 bo
        pozniej masz gabinet),
        dodatkowo 1100 brutto na dyzurach (4,5 w miesiacu, o 21 robisz obchod a potem
        spisz do 7)
        i 1300 z przychodni lub prywatnego gabinetu (od 15 do 18).
        Zakladam ze jestes uczciwy i nie bierzesz lapowek, ale przy wypisie czesto
        dostajesz od wdziecznych pacjetow czekoladki, kawe, rafaello, bobonierki itp
        miesiecznie na kwote okolo 200 zl.
        Lacznie Twoje dochody to kolo 4200 zl, ale wszedzie na forach, znajomym
        rozpowiadasz jak ci jest zle i zarabiasz 1300 brutto ...
        jak juz zauwazylem jestes uczciwy i w zasadzie mowisz prawde.
        • Gość: sabinka Re: jestem lekarzem od 1998 roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:47
          Z całym szacunkiem...

Moja Mama jest lekarzem, trochę dłużej, i ma 1500 brutto. I nie od 8 do 13:30,
          tylko albo 8-16, albo 10-18. W tym wizyty domowe (łażenie po domach ludzi,
          którym się d*** nie chce ruszyć do przychodni, bo np. mają zepsutą windę a
          mieszkają na 11 piętrze). Prywatnego gabinetu nie ma (kiedy? za co?). Ma
          dyżury. Owszem, tylko że nie śpi od 21 do 7, tylko od 18 do 8 rano zasuwa,
          przyjmując pacjentów (jest jedynym lekarzem na dyżurze, przyjmuje dzieci i
          dorosłych). Kawa? Sory, nie pamiętam. Zdarzają się kwiaty na imieniny. Więc
          proszę, nie mówcie tutaj, jak to lekarze mają świetnie, bo doskonae pamiętam
          czasy, kiedy jadłyśmy tylko serek topiony i mortadelę (teraz ja pracuję, a
          lekarzem nie jestem, więc jest trochę lepiej). Bo to się po rpostu przykro
          człowiekowi robi.
    • abaddon_696 To chyba pierwsza lewicowa decyzja Kwasa. 08.08.05, 23:52
      Pomijając nabijanie się z papcia wraz z Siwcem całującym ziemię świętą:)
    • Gość: ed Minomalną płacę nalęży natychmiast podnieś do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 09:20
      1600zł miesięcznie, zgodnie z zaleceniami UE. Dlaczego nasi wielcy reformatorzy
      powołują się na UE, kiedy im wygodnie. Utrzymywanie niskich płac jest główną
      przyczyną "zamurowania" polskiej gospodarki. Jak długo będą nami rządzić
      naładowani pychą "jak stodoła po żniwach", debilowaci i skostniali
      ideoligicznie profesorowie ekonomii, którzy polską ekonomię doprowadzili do
      poziomu kamienia łupanego.
      • Gość: Adomas Re: Minomalną płacę nalęży natychmiast podnieś do IP: *.lupus.pl 09.08.05, 14:13
        No jasne. Niech podniosą. Wtedy bezrobocie wzrosnie do 40% a szara strefa
        jeszcze wyżej. Nie rozumiesz że w gospodarce rynkowej odgórne regulacje można
        obie w tyłek wsadzić? A jak bdziesz chciał wprowadzić przymus zatrudnienia to
        ludzie zlikwidują dirmy i będą na czarno swiadczyć usługi. Albo zarejestrują
        firmę na słowacji i będą się śmiać. Nie można odgórnie narzucić nic przy takiej
        swobodzie jaką mamy. Musiałbyś zamknąć granicę i zrobić Koreę Płn bis.
        • abaddon_696 Re: Minomalną płacę nalęży natychmiast podnieś do 09.08.05, 15:58
          Gość portalu: Adomas napisał(a):

> No jasne. Niech podniosą. Wtedy bezrobocie wzrosnie do 40% a szara strefa
          > jeszcze wyżej.

Dziwne, że jak dotychczas podnoszenie płacy minimalnej nie zaszkodziło ani w
          UK, ani w Hiszpanii, ani na Węgrzech.

Nie rozumiesz że w gospodarce rynkowej odgórne regulacje można
          > obie w tyłek wsadzić?

Po to jest prawo, by było przestrzegane. Sugerujesz, że należy z kodeksu pracy
          zrezygnować?

A jak bdziesz chciał wprowadzić przymus zatrudnienia to
          > ludzie zlikwidują dirmy i będą na czarno swiadczyć usługi.

Nie słyszałem o takich propozycjach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka