Dodaj do ulubionych

Od kiedy rachunki w koszty

16.04.06, 00:17
To jest zarejestrowałem firmę już teraz i wszystkie formalności mam
załatwione (myślałem, że dłużej potrwa), ale działalność rusza od 1 maja. Czy
mogę już teraz kupować rzeczy na firmę i wrzucać sobie w koszty i odliczać
VAT, czy dopiero po 1 maja?
Obserwuj wątek
    • webculture Re: Od kiedy rachunki w koszty 16.04.06, 06:59
      miałem ten sam problem -
      dla mnie to zupełnie bez sensu, ale nie można

pozdr
      • Gość: Kaśka Re: Od kiedy rachunki w koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.06, 20:25
        Polecam serwis podatki:
        podatki.pl/artykuly/13.htm
        kopalnia dla rozpoczynających działalność.
    • tymon99 koszty poniesione przed rozpoczęciem działalności 22.04.06, 00:12
      jest takie pojęcie. ustawa reguluje to dosyć dokładnie.. są rzeczy, które można
      (np. zakup książki przychodów i rozchodów, wyrobienie pieczątki) i takie,
      których nie można (np. eksploatacja samochodu firmowego)..
      • Gość: Basia Re: koszty poniesione przed rozpoczęciem działaln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 22:26
        A koszt komputera i oprogramowania,przy otwieraniu E-sklepu?I ile dni,miesięcy
        można to wczesniej kupić żeby można było spokojnie wrzucić to w koszty.Jest
        kwiecień a działalność chcę rozpocząć w sierpniu.Dokumentów rejestrujących
        firmę jeszcze nie składałm,a koszty juz zaczynam ponosić np.za wykonanie strony
        WWW.
    • sim7 Re: Od kiedy rachunki w koszty 23.04.06, 13:27

www.twoja-firma.pl/wiadomosc/13591,koszty-przed-zalozeniem-firmy-odliczenie-w-tym-samym-roku-co-zakup.html
      www.twoja-firma.pl/wiadomosc/9469,rozliczanie-wydatkow-przed-rozpoczeciem-dzialalnosci.html
      www.twoja-firma.pl/wiadomosc/13665,wydatki-na-rozpoczecie-dzialalnosci-mozna-odpisac.html
      Pozdrawiam
      • Gość: autor Re: Od kiedy rachunki w koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 14:25
        zeby móc kupowac na frime to mozna
        tylko nie jest to jednoznaczne z mozliwościa zaliczenia w koszty nie mówiac juz
        o mozliwosci odliczenia vatu
        a to jest chyba najistotniejsze
        odliczenie podatku naliczonego
        nie masz frimy ,to nie prowadzisz ksiąg
        nie masz ksziąg nie mozna zrobic deklaracji vat7 i pit(nr zalezny od
        f.opodatkowania)
        nie istotne czy to ma sens czy nie
        jak ktoś pisał ze to nie ma sensu
        takie sa sazady
        jak se chce grac w grę to trzeba te zasady znać
        nie mówie przestrzegac
        ale znać
        ocena ich sensu jest bezprzedmiotowa
        biznes to gra dla dorosłych
        jak poker
        mozna oszukiwac ale jak złapia to dadza w morde
        • Gość: Basia Re: Od kiedy rachunki w koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 21:56
          SIM-wielkie dzięki.
          • webculture Re: Od kiedy rachunki w koszty 23.04.06, 22:31
            ale czy interpretacja przepisów urzędu skrbowego w mieścia A jest wiążąca dla
            urzędu skarbowego w mieście B?

jakieś pół roku temu czytałem w gazecie prawnej art. opisujący przypadek
            przedsiębiorcy, który zadał to samo pytanie dwóm urzędom skarbowym i z jednego
            dostał odpowiedź zaprzeczającą odpowiedzi z drugiego.

Z jednego urzędu odpowiedź była dla niego korzystna, a z drugiego nie.

No i pytał Gazetę Prawną co ma zrobić - nie pamiętam już dokładnie, ale miał w
            tych dwóch miastach albo dwie firmy, albo dwa oddziały. Mniejsza o to, w
            Gazecie Prawnej odpowiedzieli mu, że powinien rozliczać się w mieście, w którym
            Urząd udzielił mu odpowiedzi korzystnej dla niego. I tyle.

Napisali, że interpretacja urzędu jest wiążąca tylko dla urzędu udzielającego
            odpowiedzi - bo, jeśli np. różne interpretacje były wynikiem błędu jednego
            urzędnika, to jest to już problem danego urzędu i nawet jeśli się potem
            przyczepią, to jeśli masz pismo mogą cię pocałować w d...ę.

Ale za błędy urzędnika w mieście A nie będzie już odpowiadał urząd w mieście B
            i wtedy już pismo z odpowiedzią nie pomoże...

pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka