Dodaj do ulubionych

praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ?

IP: *.telpol.net.pl 09.04.07, 21:05
jestem z Katowic czy opłaca sie pracowac w firmie kurierskiej ?jaki najlepiej
kupic samochód /B/? jakie zarobki po odliczeniu kosztów?i która firme wybrac?
lub inne propozycje na samochód dostawczy?
Obserwuj wątek
    • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 10.04.07, 13:52
      witam!
      zarobić na tym można mimo nasycenia rynku. po pierwsze musisz wyhaczyć parę
      sensownych firm. reszta sama się kręci. przynajmniej tak było w moim
      przypadku ;) zaczynałem od dwóch firemek, ciężko było... ale później nabrało
      rozpędu.
      samochód. jeśli masz tylko kat. b to najlepiej kombi. samochodów w naszym
      pięknym kraju nie brakuje i za nieduże pieniądze można kupić coś sensownego.
      obowiązkowo z gazem, to chyba zrozumiałe ;)
      do tego telefon z dobrą baterią, plan miasta i ruszasz!
      zarobki zależą od Twojej pracy. im dłużej jeździsz tym więcej zarobisz.
      w razoe pytań pisz, postaram się pomóc.
      pozdrawiam, feno-men
      • Gość: speed Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.telpol.net.pl 10.04.07, 20:35
        dziekuje za odpowiedź ale z tego co sie orientuje to ty otworzyłes własna firmę
        kurierską do obsługi firm tez dobry pomysł bo ja miałem na mysli firmy typu
        DHL,MASTERLINK,SIÓDEMKA,itp..Ale twój pomysl mi sie bardziej podoba bo jestes
        konkurencyjny masz mniejsze koszta magazyny ,biura,itp.dziekuje za podpowiedź
        • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 11.04.07, 08:27
          witam!
          mała poprawka...
          konkurencyjny faktycznie jesteś, ale... nie masz kosztów magazynów, biur i
          innych zupełnie niepotrzebnych bzdetów.
          potrzebny Ci jest samochód, telefon i komputer (oferty, faktury...).
          duże firmy bym odradzał. owszem... dają Ci jakieś zlecenia, ale ile TY z tego
          dostaniesz?
          przypuszczalnie klient płaci 50 za przesyłkę, Ty w korporacji dostajesz z tego
          5, a sam mógłbyś zrobić to samo za 30 i mieć całe 30 dla siebie...
          sam jesteś sobie kurierem, przedstawicielem handlowym, księgową i prezesem.
          szczerze polecam takie rozwiązanie.
          w razie problemów chętnie pomogę.
          pozdrawiam, feno-men
          • Gość: olo Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 18:46
            Jak zdobywales pierwsze zamowienia?
            • Gość: ktos Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:11
              w programie Firma mowili ze kurier miesiecznie wyciaga jakies 4 tys. To calkiem
              niezle chyba.

Powtarzam pytanie olo. Jak wystartowales, jak zdobyles pierwsze zlecenia?

• Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 02.08.07, 11:12
                witam!
                często tu nie bywam, ale przez przypadek jakoś trafiłem ;)

co do początków to faktycznie mogą być trudne. najpierw chodzisz po firmach
                szukając ewentualnych klientów. generalnie jeśli firma potrzebuje kuriera to
                już go ma. musisz ich tylko przekonać, że będziesz lepszy. z dużymi firmami
                kurierskimi bardzo łatwo wygrać - cena! ale proces pozyskiwania pierwszych
                zleceń może trochę potrwać. zależy to od tego jak długo podejmowana jest
                decyzja w danej firmie.
                jeśli masz znajomych w dużych firmach/korporacjach to połowa sukcesu. ja
                niestety nie miałem, ale dosyć szybko takie znajomości nawiązałem. i wbrew
                pozorom najważniejsza jest tu sexretarka, a nie kierownik/naczelnik/dyrektor.
                tak naprawdę dyrektora nie interesuje kto wiezie jego paczkę. ważne, żeby
                paczka szybko dotarła do odbiorcy. to z sexretarką musisz mieć dobry kontakt,
                żeby przy zamawianiu kuriera wybrała Twój numer, a nie któryś z pozostałych (na
                pewno ma ich kilka).
                w razie jakichkolwiek pytań pisz tu, może wpadnę niebawem i znowu coś podpowiem.
                pozdrawiam, F-M
                • Gość: eMKa Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 17.08.07, 10:43
                  Ktoś w to wszedł?
                  Pomysł wygląda przyzwoicie i w zasadzie może się udać.
                  Powodzenia odważnym życzę!
                  • Gość: gryz najbardziej na rowerze, masz klimatyzację IP: *.chello.pl 12.02.10, 20:13
                    cały rok i dobrą kondycje, kurierka płacała sie super 10lat temu, od
                    tego czasu stawki poszły w dół, a ceny paliwa w górę. Kurierka to
                    fajny patent na pracę
                    dla młodego emeryta albo rencisty.
          • Gość: tranzit Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.04.08, 19:29
            Posiadam busa,dzialalnosc gospodarcza.Jak znalezc chetnych na moje
            uslugi.Jestem z lubuskiego,ale przyjme oferty z calej Polski.
            • Gość: Bartek Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 78.152.239.* 26.04.08, 17:19
              Ja właśnie rozważam uruchomienie własnej działalności, mieszkam w 100
              000 mieście, mama lekkie obawy czy uda mi sie zdobyć wystarczającą
              ilość zleceń. Nie wiem czy początkowo nie lepiej popracować na
              usługach dla jedenej z działających na rynku firm, by lepiej poznać
              specyfikę działania...pozdrawiam
          • Gość: aga Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.centertel.pl 11.11.13, 11:25
            Witam. Mam pytanie . Czy warto pracować jako kurier rozworzący gazet do sklepów nocą?
          • Gość: Arturoz Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.147.128.216.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.09.14, 09:58
            Witam, zastanawiam sie nad kurierka.Myslalem o kupnie busika i podczepienie sie pod GLS,ale moze twoj pomysl jest lepszy.Myslisz ze zwykle kombi wystarczy,a co zrobisz jak bedzie duzo zbiorek i zabraknie ci miejsca....
      • Gość: kari323f Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.jmdi.pl 01.04.08, 13:15
        Witam Pana Feno-men.
        Jeśli by Pan mógł podać swoje gg lub email do był bym wdzięczny.
        Prowadzę firmę kurierską od niedawna i jeśli będzie miał Pan czas to
        chciałbym któregoś weekendu z Panem trochę porozmawiać.
        Dziękuje.
      • Gość: sheep Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 16:23
        Witam!!!

Mieszkam w Lubaniu Śląskim i posiadam busa Ducato max wysoki. W
        przyszłości mam zamiar założyć firmę transportową, ale na początek
        szukam pracy jako kurier lub wejdę w współprace z firmą kurierską.
        Zainteresowanych proszę o kontakt mptent@mptent.com
      • Gość: kaziu Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.opoczno.mm.pl 07.04.09, 13:58
        kolego feno-men mozesz sie odezwac na moje gg(661936),alebo podaj
        jakies namiary na siebie ,bo chetnie bym z Toba poklikal,

z gory dzieki
        • Gość: zaskoczony czy sie opłaca ? IP: *.acn.waw.pl 14.10.10, 09:12
          Pracowałem w firmie kurierskiej w Warszawie.Po przepracowanym miesiącu dostałem wynagrodzenie pod koniec następnego miesiąca pomniejszony o koszty telefonu służbowego. Umowa jaką podpisujesz jest tak sporządzona,że obowiązuje tylko jedną ze stron /ciebie/.Samochód zajeżdżony/twój/,brak pieniędzy /nawet nie zarobisz na opony/i czas pracy degradują tą firmę jako pracodawcę.Krótko mówiąc: we Włoszech są obozy pracy,ale w Warszawie też i to na własne życzenie. Nie liczyłbym z waszej strony na obiecanki pracodawcy-/znanej firmy kurierskiej/dużych pieniędzy.Pieniądze mają kierownicze stołki.Oni mają pensję wypłacane regularnie /a twoimi obracają /. Radzę szukać innej pracy,powodzenia.
      • Gość: mak231 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 13:56
        Witam zamieżam ruszyć z kurierkom na własną działalność co moge się spodziewać
        na początku jaką firme mi polecie z kturą nailepiej jest nailepiej podpisać
        wspułprace?pozdrawiam i czekam na odpowieć
    • firmland wszystko sie opłaca jesli sie dużo pracuje 17.08.07, 13:03
      praca czyni cuda jednak nie kazdego stac jest na duzo wyzeczen i na nadgodziny a w takiej pracy to jest codzienniość

pozdrawiam
      • Gość: feno-men Re: wszystko sie opłaca jesli sie dużo pracuje IP: 195.117.255.* 21.09.07, 15:26
        witam!
        owszem, nadgodziny są codziennością, ale za jak wysoko płatne!
        ja przyjąłem założenie, że kursy od 16-17 są płatne o 50% więcej, a
        kursy po 19-20 i w weekendy - o 100% więcej!
        naprawdę warto - sprawdziłem to na własnej skórze.
        pozdrawiam, F-M
        • Gość: eMKa Re: wszystko sie opłaca jesli sie dużo pracuje IP: 195.117.255.* 19.11.07, 12:08
          sprawdził to ktoś? opłaca się taki biznes? podzielcie się swoimi
          opiniami na ten temat.
          • Gość: luck praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.umwp-podlasie.pl 14.02.08, 11:13
            pozwolę sobie odświeżyć ten temat. Czy ktoś moze jst w stanie
            podzielić się doświadczeniem w prowadzeniu takiej firmy? Przyznam
            pomysł bardzo mi się podoba ale chciałbym dopytac kilku nurtujących
            mnie rzeczy.
            pozdrawiam
            Luck
            • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 15.02.08, 14:03
              no to pytaj.
              a swoją drogą to miło, że ktoś odkopał ten temat ;)
              pozdrawiam, F-M
    • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 19.02.08, 13:35
      po co ktoś podbija temat sprzed prawie roku, a potem - jak już się
      znajdzie osoba, która chce pomóc - to się nie odzywa...
      ciekawe zachowanie.
      pozdrawiam, F-M
      • Gość: Marcin Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.chello.pl 20.02.08, 17:42
        Witam. Ja właśnie jestem w fazie otwierania tego typu firmy ale w Krakowie.
        Ogólnie polecam tego typu działania bo sam panujesz nad swoim czasem. Problemem
        jest tylko brak wakacji. Jak CI sie nie chce pracować to musisz popatrzeć na
        koszty utrzymania -
        • Gość: FD Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.08, 22:20
          Witam. Stronka całkiem fajna. Kupiłem właśnie większe auto i podjąłbym
          współpracę z jakąś firmą kurierską.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Marcin Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.chello.pl 22.02.08, 10:56
            Zapraszam do współpracy ze mną. Powoli mi sie tak rozkręca że nie wiem co mam
            sam zrobić. Dobrze że mam drugie auto i czasem kumple mi pomagają.

• Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 26.02.08, 08:27
              witam!
              z tymi wakacjami wcale nie jest najgorzej.
              pierwsze primo: wystarczy mieć jakiegoś wspólnika i po kłopocie.
              drugie primo: czy w wakacje firmy pracują pełną parą czy też mają
              urlopy? odpowiedź brzmi MAJĄ i jest mniej zleceń.
              owszem, jedna czy dwie osoby mogą mieć problemy z obsługą większej
              ilości firm, zwłaszcza tych większych. ale rozwiązania są dwa. albo
              nastawiasz się na jakąś korporację i tylko dla nich jeździsz, ale ta
              firma daje Ci tyle zleceń, że żyjesz na odpowiednim poziomie.
              trudność polega na znalezieniu takiej firmy.
              drugie rozwiązanie jest takie, że organizujesz większą ilość
              kurierów i współdziałacie.
              jeśli jesteś z KR to polecam kurierów rowerowych, szczególnie na
              centrum miasta. oni nie mają problemu z korkami i zawsze chętnie
              pomogą, na przykład przy odbiorze przesyłki z zatłoczonego
              śródmieścia.
              jeśli masz jakieś problemy to pisz, postaram się pomóc. znam to z
              autopsji więc jest mi łatwiej ;)
              pozdrawiam,
              F-M
              • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 26.02.08, 08:31
                a stronka naprawdę spoko ;)
                tylko czy ceny nie są za wysokie? poza tym coś bym zmienił w tym
                cennikku. na przykład podział paczek ze względu na odległość
                odbiorcy od nadawcy (np co 5 km). im bliżej tym taniej i szybciej,
                dalej - więcej peelenów i minut ;)
                ale ogólnie bardzo mi się podoba.
                pozdrawiam,
                F-M
              • Gość: maxnike Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 19:40
                Witam , Jestem zainteresowany tym co napisales . Jestem z Krakowa , mam
                samochod dostawczy marki mercedes srpinter i chetnie porozmaiwalbym z Toba a
                moze udaloby sie wspolpracowac ?
              • Gość: magda Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 93.159.19.* 06.06.10, 17:08
                witam serdecznie!ja pochodze z malej miejscowosci i moim marzeniem
                jest otworzyc mala firme kurierska.wiem ze to koszty a szczegolnie
                trudno jest wkrecic sie w interes.dlatego chcialabym zaczac od uslug
                dla jakiejs firmy.teraz mam tylko vw polo ale mysle o zmianie na
                wieksze.mieszkam miedzy bochnia a nowym saczem.dlatego interesuja
                mnie oferty z tych okolic.jesli ktos z was mialby cos sensownego to
                prosze o kontakt.tel 604-262-668 pozdrawiam. magda
              • Gość: lila Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 14:21
                Witam
                Chętnie zajme sie czyms takim tylko proszę o info z poradami od kogoś doświadczonego:))
                lidunia102@op.pl
            • Gość: raptownywaldek Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.jmdi.pl 04.03.08, 17:35
              Witam a jakim miałbym autem jeżdzic mam Iveco 3.5T z wind a
              samozaładowczą oraz kombii lagunę w gazie planuję zakup jakiegoś
              mniejszego dostawczaka typu Peugeot Partner.Jaki to teren i jakie
              miasto haha
              • Gość: abas Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.08, 23:19
                Witam Panów!Czytając powyższe wypowiedzi można doznać wrażenia,że ta
                praca ma same plusy.Po pierwsze żeby wykonywać samodzielnie usługi
                kurierskie trzeba mieć specjalne zezwolenie Ministerstwa transportu
                i komunikacji-koszt ok 20 tys zł i mieć skończony kurs na przewóz
                rzeczy - koszt ok 700 zł.Inaczej sprawy się mają jak pracujesz dla
                koncernu,jeździsz wtedy na ich procedurach i nikt się ciebie nie
                czepia.Kurs na przewóz rzeczy warto zrobić bo wtedy wzrasta twoja
                wiarygodność i profesjonalność w oczach klientów.Jeśli chodzi o mnie
                od jakiegoś czasu pracuję jako kurier w jednej z warszawskich
                firm.Miasto i okolicę znam dość dobrze.Natomiast przeklinam dzień w
                którym podjąłem decyzję o pracy w niedużej firmie.Same
                problemy ,zlecenia ,płatności,terminy jedno wielkie gó...Pamiętaj o
                jednej zasadzie, nikt nie szanuje małego,prędzej czy póżniej będą
                problemy z konkurencją i z terminami płatności,nie mając zaplecza
                prawnego jak koncerny będziesz wył do księżyca ect ect ect. Dlatego
                wielu kurierów z koneksjami wstawia kolejne swoje samochody do
                koncernu aby mieć w tej najważniejszej kwesti spokój.Jeszcze jakiś
                czas muszę siedzieć w tej niwielkiej firmie-okres wypowiedzenia- a
                potem albo tnt lub dhl ew fed.Osobiście radzę wszystko dwa razy
                przemyśleć.Pozdrawiam abas , abasio@wp.pl
                • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 05.03.08, 14:24
                  Kolega powyżej albo naprawdę źle trafił, albo chce zniechęcić resztę
                  czytających żeby nie mieć konkurencji.
                  Pierwsze słyszę o zezwoleniach, o których piszesz. Jeśli chcesz to
                  proszę bardzo, możesz to zrobić, tylko po co? Oczywiście jeśli
                  zakładasz typową firmę kurierską to może masz i rację, ale firma
                  TRANSPORTOWA nie wymaga aż takich nakładów finansowych. Poza tym
                  możesz dogadać się z kimś kto już taką firmę prowadzi i wtedy jesteś
                  u niego zatrudniony. A swoją drogą jest naprawdę wiele metod, żeby
                  zarobić i się przy tym nie narobić. Wystarczy ruszyć głową...

A co do pytania o samochód. Iveco to trochę za bogato jak na
                  miasto ;) Laguna powinna wystarczyć, ale Partner/Berlingo/Caddy itp.
                  w zupełności wystarczą. Klientów możesz poinformować o tym, że
                  dysponujesz Iveco i w razie jakiejś przeprowadzki po wcześniejszym
                  umówieniu możesz im pomóc.

Osobiście odradzam duże firmy. Jesteś traktowany gorzej niż
                  niewolnik i masz z tego całe nic. Ale to moje osobiste zdanie, może
                  ktoś ma lepsze na ten temat.

W razie kolejnych pytań - piszcie. Wpadam tu czasami i chętnie
                  pomogę.
                  Pozdrawiam i życzę powodzenia, F-M
                  • Gość: gaj-ger Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.gdynia.mm.pl 05.03.08, 18:00
                    chcę zostać kurierem, jestem z gdyni, szukam kontaktu, czy może mi
                    ktoś pomóc, podchodzę poważnie do zagadnienia
                    • Gość: Ma Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.chello.pl 07.03.08, 11:57
                      A mi Panowie bardzo dobrze się powodzi. Moje ceny jak na rynek krakowski są
                      średnie. Oczywiście znajdzie się tańszych dostawców. Ja jednak współpracuje z
                      kilkoma firmami tak że mam cały dzień wypełniony ich zleceniami i dobrze sobie
                      radze. Pełne zaufanie co do płatności i mojej dostawy. Nigdy nie miałem
                      jakichkolwiek problemów, ani oni ze mną. Liczy się dobra praca. Jak robisz coś
                      dobrze to inni to cenią.
                      • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 10.03.08, 08:32
                        i tak trzymać!
                        jeśli już coś robisz - RÓB TO DOBRZE!
                        powodzenia i wytrwałości życzę!
                        pozdrawiam, F-M
                        • Gość: fredu187 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 16:55
                          Właśnie szukałem czegoś na temat takiej działalność jak opisujecie wyżej.
                          bardzo fajny wątek, dał mi trochę do myślenia. Narazie staram się oszczędzać i
                          mam nadzieję że za jakiś czas też spróbuje wejść na ten rynek. tylko że wyżej są
                          opisane przykłady w dużych miastach, a może ktoś ma jakieś doświadczenia w
                          miejszych miastach jak wygląda taka praca. pewnie wszystko zależy od zleceń od
                          większych firm. chodzi mi o woj. opolskie może ktoś wie jak tam wygląda "rynek
                          kurierski"
                          • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 25.03.08, 08:16
                            witam!
                            wydaje mi się, że każde miasato potrzebuje takich usług. musisz
                            oczywiście dostosować swoje ceny do konkretnego odbiorcy. nikt w
                            małym mieście nie zapłaci za przesyłkę tyle co w Krakowie, Warszawie
                            czy Gdańsku. poza tym musisz dowiedzieć się jak wygląda kunkurencja
                            w Twoim mieście.
                            na początku może być ciężko, ale w miarę upływu czasu na pewno się
                            rozkręci ;) wiem z doświadczenia...
                            pozdrawiam i życzę powoedzenia.
                            F-M
                            • Gość: fredu187 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.08, 18:26
                              dzięki za odp.
                              nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa, bo jestem w stanie sobie wyobrazić jak
                              wygląda ta praca w dużej firmie kurierskiej a mianowicie droga przesyłki od
                              odbioru od klieta do dostarczenia(jak sie myle to mnie popraw). jak pracujesz w
                              duzej firmie to dostajesz jakis tam swoj rejon i tam dzialasz odbierasz paczki
                              od klienta na koniec jedziesz do bazy tej firmy i sie tam rozliczasz, i nastepny
                              dzien to samo. a jak masz swoją dzialalność to nawet jak znajdziesz swoich
                              klietow i przesylki sa adresowane po calej polsce to jak je dostarczyc jak
                              jestes sam, nie masz przeciesz gdzie tego zwieść żeby poszlo dalej do odbiorców.
                              czyli rozumiem to tak że nie obejdzie się bez współpracy z dużą firmą?? jak to
                              jest??
                              • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 26.03.08, 12:48
                                witam.
                                masz rację. jeśli paczka jest do wysłania "w Polskę" to powinieneś
                                mieć zaufaną i sprawdzoną firmę, która to za Ciebie zrobi. jeśli
                                nadawcy BARDZO się spieszy i cena nie gra roli to sam jedziesz -
                                fajna sprawa takie strzały ;) możesz również dogadać się z małymi
                                firmami kurierskimi w innych miastach i podsyłać im takie paczki na
                                przykład za pośrednictwem PKP. w miarę tanio (ok. 25 zl) i szybko.
                                paczka w kilka godzin jest po drugiej stronie Polski. są firmy,
                                które żyją tylko z przesyłek krajowych, ale to już wyższa szkoła
                                jazdy.
                                a wracając do tematu. jeśli chcesz pracować sam to oczywiście Twoje
                                moce przerobowe są ograniczone. możesz mieć kilka małych albo jedną
                                dużą firmę. i wtedy masz pełne ręce roboty. ale jeśli znajdziesz
                                dwóch czy trzech dobrych kierowców i podzielicie miasto między
                                siebie w ramach jednej firmy to znacznie zwiększa Twoje możliwości i
                                ułatwia pracę. wtedy możesz szukać większej ilości firm. poza tym
                                firmy mają stałych odbiorców (na przykład inną firmę współpracującą)
                                i po jakimś czasie widząc numer klienta będziesz w stanie określić w
                                którą stronę miasta Cię wygonią ;)
                                tak czy inaczej model musisz określić sam. ja polecam współpracę,
                                samemu jest naprawdę ciężko.
                                pozdrawiam, F-M
                                • Gość: kari323f Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.jmdi.pl 01.04.08, 13:22
                                  Witam Pana Feno-men.
                                  Jeśli by Pan mógł podać swoje gg lub email do był bym wdzięczny.
                                  Prowadzę firmę kurierską od niedawna i jeśli będzie miał Pan czas to
                                  chciałbym któregoś weekendu z Panem trochę porozmawiać.
                                  Dziękuje.

Carex@op.pl
                                  gg. 9087612
                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 02.04.08, 08:05
                                    witam serdecznie!
                                    niestety już nie korzystam z gg. jakoś przestało mnie bawić ;)
                                    a co do mejla to nie ma sprawy, jednak wydaje mi się, że
                                    lepiej "rozmawiać" tu, gdyż więcej osób będzie mogło z tego
                                    skorzystać. więc jeśli masz jakieś pytania to dawaj, chętnie na nie
                                    odpowiem (o ile będę potrafił).
                                    pozdrawiam, F-M.

p.s.: nie "panujmy" sobie, przecież jesteśmy w internecie ;)
                                    • Gość: ma Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.chello.pl 05.04.08, 15:31
                                      Hej.
                                      Ja do tej pory pracowałem sam ale nie daje już rady, potrzebuje kogoś do
                                      współpracy. Zastanawiam sie czy kupić kolejne auto jako firmowe czy zatrudnić
                                      kogoś ze swoim autem. Jeśli ktoś będzie chciał podjąć współpracę zapraszam do
                                      kontaktu ze mną.
                                      www.empe.krakow.pl
                                      • Gość: kari 323F Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.jmdi.pl 06.04.08, 23:27
                                        Witam wszystkich!
                                        Od końca zeszłego roku prowadzę działalność kurierską.
                                        Mam podpisaną umowę z jedną firmą, która zleca mi rożwożenie środków
                                        czystości po województwie mazowieckim. Przeważnie dostarczam środki
                                        do banków i pzu. I szło bardzo dobrze aż do teraż, a mianowicie chcą
                                        żebym woził im jeszcze te środki i po województwie lubelskim. Umowa
                                        z nimi mam podpisana do końca kwietnia i chcą, żeby nowe województwo
                                        weszło w życie wraz z podpisaniem nowej umowy czyli na początku
                                        maja. Wszystko by było ładnie pięknie gdyby nie to, iz ta firma chce
                                        utrzymać te same ceny jak na województwie mazowieckim. Dali mi do
                                        zrozumienia ze jeśli nie wezmę tego województwa to oni zrezygnują z
                                        moich usług.
                                        Ostatnio zastanawiam się czy nie zrezygnować z podpisania z nimi
                                        kolejnej umowy i przeżucić się tylko na miasto a chodzi mi tu o
                                        warszawę.
                                        Mam do was pytanie, jak znajdowaliscie firmy, które chciały z wami
                                        podpisać umowę na swiadczenie usług kurierskich. Bo wiadomo tez że
                                        warszawie to jestem jak mrówka w stadzie słoni, a mam na myśli inne
                                        firmy kurierskie jak np. UPS, DHL itd. Te wszystkie większe firmy
                                        już mają jakąś markę, ale chodzi mi najbardziej jak znaleść takie
                                        firmy które chciały by podpisać z kims nieznanym.
                                        Dziękuje i pozdrawiam wszystkich.
                                        • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 07.04.08, 08:42
                                          witam.
                                          skoro w stolicy pracują (jak to trafnie określiłeś) mrówki to w LB z
                                          pewnością też takie znajdziesz. a jeśli firma jest skłonna płacić
                                          tyle co za przesyłki po woj. mazowieckim to gwarantuję Ci, że nie
                                          będziesz miał problemu ze znalezieniem chętnego do śmigania z
                                          paczkami w tej samej cenie po Lublinie. tam stawki kształtują się na
                                          nieco innym poziomie...
                                          poszukaj jakiejś miejscowej firmy i zaproponuj współpracę. sam nie
                                          dasz rady obrobić dwóch województw, zapomnij o tym ;) rozpocznij
                                          poszukiwania na forach internetowych, jest tam bardzo wiele
                                          informacji o małych, lokalnych firmach. potem będzie Cię czekać
                                          wycieczka w tamte rejony żebyś sam mógł ocenić jak wygląda i działa
                                          firma.
                                          taka myśl na koniec... wiem, że to pazerność, ale na przesyłkach
                                          wysyłanych do woj. lubelskiego sam jeszcze możesz zarobić... jak?
                                          pomyśl ;)
                                          pozdrawiam, F-M.
                                          • Gość: cobra Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.08, 11:18
                                            Witam. jeżeli masz problem z rozwozem po wojewodztwie lubelskim to
                                            moge pomoc bo tez szukam jakiejs firmy kurierskiej do ktorej mozna
                                            sie wkrecic. jak by co to daj znac
                                      • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 07.04.08, 08:44
                                        witam.
                                        jeden i drugi pomysł jest dobry.
                                        zatrudnienie kierowcy z samochodem - na pewno Ci ułatwi pracę.
                                        zakup auta - możesz na tym skorzystać. ale w drugim przypadku tak
                                        czy inaczej potrzebujesz kierowcy. ja skłaniałbym się za
                                        zatrudnieniem osoby z własnym autem. albo współpracą z inną firmą
                                        kurierską, wiele ich jest w Twojej okolicy.
                                        pozdrawiam,
                                        F-M.
                                      • Gość: lukas50 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.08, 12:30
                                        Witam,

Od jakiegoś czasu szukam pomysłu "na siebie" i to jest chyba to.
                                        Mieszkam w Warszawie, mam VW Passata Combi, działalność gospodarczą.
                                        Jeśli ktoś chce rozszerzyć swoją działalność na Warszawę, rozwinąć
                                        już istniejącą w Warszawie lub ją zacząć i szuka wspólnika to jestem
                                        chętny. Mam zapał i dużo wolnego czasu - brakuje mi tylko know-how,
                                        gdyż przez większość swego zawodowego życia byłem związany z
                                        zupełnie inną branżą.

Łukasz

PS. Jeśli ktoś nie chce tu to podaję e-mail office@luckyluke.pl
                                        • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 09.04.08, 09:02
                                          witam.
                                          w Warszawie jest bardzo dużo małych firm, które ze sobą
                                          współpracują. poszukaj w sieci, na pewno na jakąś trafisz. nie będę
                                          tu podawał konkretnych nazw, bo nie o to chodzi.
                                          a tak z innej beczki... Łukasz, czy chcesz zrezygnować z tego co
                                          robisz na rzecz kurierki? widziałem Twoją stronę i jestem pod dużym
                                          wrażeniem. ale każdy robi to co uważa za stosowne...
                                          pozdrawiam, F-M
                                          • rajfelek35 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 09.04.08, 11:12
                                            Witam serdecznie.
                                            Zdecydowałem się również na podjęcie takiej działalności na terenie
                                            Łodzi.Startuje z dwoma autkami(bus3.5t,kombi)
                                            Szukam osób które prowadzą taką działalność i chciały by nawiązać współpracę ze
                                            mną.Pracowałem wcześniej w firmie telekomunikacyjnej i myślę że mądrze można
                                            wykorzystać moje kontakty i doświadczenie w kontakcie z klientami.
                                            Dziękuje Panu fen-men za porady w imieniu wszystkich....
                                            Mam kilka pytań.
                                            W jaki sposób można gwarantować klientowi bezpieczeństwo dostawy przesyłki?
                                            W jaki sposób najlepiej rozliczać sie z klientem jednorazowym a jak ze stałym?
                                            No i jak wygląda rozliczenie sie z podatku dochodowego.domyślam się że chodzi o
                                            usługi ale pytam sietak dla pewności.
                                            ...yo..
                                            Jeśli jest ktoś zainteresowany to proszę o kontakt...
                                            Dzięki za pomoc.
                                            • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 09.04.08, 15:14
                                              witam.
                                              z chęcią służę informacją ;)
                                              a co do pytań:
                                              na zaufanie klienta musisz sobie zapracować. a co do bezpieczeństwa
                                              to możesz wykupić ubezpieczenie i informować klientów, że wszystkie
                                              przesyłki standardowo ubezpieczone są do kwoty X. jeśli chcą więcej
                                              to można wykupić dodatkowe ubezpieczenie.
                                              z klientem jednorazowym najlepiej gotówka (powiedziałbym nawet
                                              wyłącznie). dopiero po podpisaniu umowy współpracy można przejść na
                                              rozliczenie bezgotówkowe. wystawiasz fakturę z odroczonym terminem
                                              płatności i po kłopocie.
                                              z podatkiem to nie jest taka prosta sprawa. zależy czy masz jeszcze
                                              jakąś działalność i jakie usługi prowadzisz. tę kwestię oddałem w
                                              ręce księgowego - dobry księgowy to skarb!
                                              pozdrawiam, F-M
                                              • Gość: pablo71ddz Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.09, 07:53
                                                Do feno-men!
                                                Proszę o kontakt na e0mail:pablo71ddz@wp.pl
                                          • Gość: lukas50 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 09.04.08, 14:14
                                            W polskich warunkach to raczej hobby niż biznes, więc LUCKY LUKE
                                            zostanie tak jak dotąd dodatkowym źródełkiem. Wcześniej żyłem z
                                            branży wydawniczej, teraz muszę poszukać jakiegoś innego zajęcia z
                                            którego będę żył.

Łukasz
                                            • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 09.04.08, 15:16
                                              to nie moja sprawa, ale czy nie za często zmieniasz branże?
                                              z tego co wiem wydawnictwa mają się bardzo dobrze (nawiązując do
                                              tematu głównego tej dyskusji to rewelacyjni klienci!). a i LUCKY
                                              LUKE nie jest jakimś kulawym pomysłem, wystarczy poszukać
                                              odpowiedniego rynku.
                                              pozdrawiam, F-M
                                              • Gość: alan Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.aster.pl 05.05.08, 21:32
                                                Witam,

Mnie też interesuje taka działalność.
                                                Jednak początkowo, żeby zebrać kapitał, potrzebuję utrzymać swoją stałą pracę (między 8-16). Chciałbym najpierw działać w weekend bądź późnym wieczorem oraz nocy. W ten sposób zdobyć pieniądze na właściwy start biznesu. Sam raz dostałem przesyłkę ze sklepu internetowego po godzinie 22 - był to samodzielny kurier, któremu DHL podzleciło rozwiezienie przesyłek.
                                                Pytanie tylko, czy to nie sporadyczny przypadek, czy na taką usługę są klienci?

Pozdrawiam!
                                                • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 07.05.08, 09:20
                                                  witam.
                                                  owszem są, ale ciężko jest trafić takiego nadawcę. mogą to być
                                                  sklepy internetowe na przykład, ale pod warunkiem, że klient sobie
                                                  życzy wizyty w tak późnych godzinach. zdecydowana większość firm
                                                  pracuje pomiedzy 8 a 18 i wtedy potrzebują klienta. natomiast
                                                  klienci indywidualni (klienci np. sklepów internetowych) są dostępni
                                                  w domu od godziny 18. weekendy to też cienka sprawa. owszem,
                                                  trafiają się specjalne przesyłki, ale to naprawdę wyjątek i trzeba
                                                  sobie na nie zasłużyć. takie strzały (tak jak pilne wyjazdy do
                                                  innego miasta - swoją drogą bardzo intratne) zdarzają się bardzo
                                                  rzadko.
                                                  polecałbym ukierunkowanie się na korporacje, pewniejsza praca i
                                                  przyzwoite godziny. nie dasz rady przez dłuższy okres pracować 8-16
                                                  na etacie, a potem do 22 jeździć samochodem po mieście. miesiąc,
                                                  może dwa... a co potem? musisz coś wybrać.
                                                  co do kapitału to po co jest Ci on potrzebny? z tego co widzę
                                                  komputer masz, inaczej nie pisałbyś na forum. potrzebujesz
                                                  samochodu, nie musi to być od razu nowy Vito. znam wielu ludzi,
                                                  którzy zaczynali od 15 letniego cinquecento i dali radę. do tego
                                                  musisz mieć telefon i to wszystko. żadna filozofia.
                                                  pozdrawiam i życzę więcej zdecydowania.
                                                  F-M
                                                  • Gość: Polo Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.jmdi.pl 08.05.08, 15:01
                                                    Witam wszystkich serdecznie.
                                                    Opowiem Wam trochę o sobie. Dwa lata temu pracowałem dla firmy
                                                    kurierskiej, przez pór roku i jak przekonałem się na własne skórze
                                                    co to znaczy być białym niewolnikiem to dałem sobie spokój. Po
                                                    rozwiązaniu umowy z nimi zaczełem szukać klientów na własną rękę.
                                                    Miałem pewną firmę która podpisała ze mną umowę na pół roku i
                                                    niestety już dalej jej nie przedłużyli. Oczywiście żadnych problemów
                                                    z nimi nie miałem ani oni ze mną. Do tej pory biorę zamówienia od
                                                    indywidualnych klientów. Chodzę cały czas po firmach i szukam
                                                    jakiejś firmy która by chciała ze mną nawiązać dłuższą współpracę.
                                                    Byłem na kilkunastu spotkaniach, ale zawsze jakoś to się rozwiewało
                                                    i mówią że muszą się zastanowić, a później cisza.

Mam do waś pytanie jak szukaliście firm na dłuższą współpracę???

Z chęcią podejmę współpracę z jakąś małą firmą na terenie warszawy.

Dziękuję
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 08.05.08, 15:19
                                                    witam.
                                                    niestety szukanie klientów to najcięższy kawałek tej roboty. ale jak
                                                    już sobie znajdziesz fajną firmę to potem jest luzik ;)
                                                    pomyśl dlaczego Twoja firma nie przedłużyła umowy. może jednak nie
                                                    byli do końca zadowoleni z Twoich usług? a może z cennika?
                                                    podaj mi kilka przykładowych cen, jeśli możesz, jakimi ich
                                                    uraczyłeś. czy paczki były na czas u odbiorcy? czy na czas były
                                                    odbierane od nadawcy? czy pasowałeś do firmy? to znaczy, jakie
                                                    miałeś stosunki z recepcjonistkami? wbrew pozorom to recepcjonistka
                                                    ma najwięcej do powiedzenia w sprawie kuriera. prezesa/dyrektora nie
                                                    obchodzi kto wystawia fakturę za usługi i jaka jest kwota na tej
                                                    fakturze, jego interesuje terminowość dostarczenia paczek. a od
                                                    recepcjonistki zależy który numer wybierze zamawiając kuriera.
                                                    uwierz, że tych numerów ma co najmniej kilka... (wydaje mi się, że
                                                    wcześniej o tym pisałem, ale nie chce mi się czytać całego wątku.
                                                    poza tym chyba raz powtórzyć, niż nie powiedzieć wcale).
                                                    co do Warszawy to funkcjonuje tu naprawdę dużo firemek kurierskich.
                                                    czasami jedna osoba, czasami 10... wystarczy poszukać, popytać...
                                                    nie polecę Ci żadnej z dwóch powodów. po pierwsze, ci z niepoleconej
                                                    firmy mogą się pogniewać, po drugie, nie znam Cię i nie chce
                                                    podesłać znajomym kogoś, kto się nie nadaje. nie bierz tego do
                                                    siebie, ja zawsze tak postępuje.
                                                    w razie pytań - wal śmiało.
                                                    pozdrawiam,
                                                    F-M.
                                                  • Gość: lukas50 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.eranet.pl 13.05.08, 16:29
                                                    Witam,

Sprawą zainteresowałem się jakieś 30 dni temu. Stworzyłem atrakcyjny
                                                    cennik, zamówiłem druki samokopiujące, cały czas rozsyłam setki
                                                    ofert. Na razie podpisałem lub jestem w trakcie podpisywania kilku
                                                    umów i już po kilku dniach widzę, że jak tak dalej pójdzie to sam
                                                    nie dam rady. Zapraszam do współpracy.

Łukasz

PS. Jeśli nie tu to podaję e-mail office@luckyluke.pl

• Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 14.05.08, 08:27
                                                    gratulacje. widzę, że ktoś w końcu wziął się za robotę zamiast tylko
                                                    gadać ;)
                                                    pamiętaj tylko, że początki są trudne i nie zniechęcaj się jak
                                                    telefon nie zadzwoni przez dwa dni.
                                                    z ofertami też uważaj. najlepiej skoncentrować się na jakimś
                                                    fragmencie miasta, z reguły centrum ;) owszem, konkurencja jest tam
                                                    największa, ale lepiej mieć firmy w jednym rejonie niż jeździć po
                                                    odbiory z jednego końca miasta na drugi. nie powiem, żebym nie miał
                                                    w swoim katalogu firm, które miały siedzibę poza miastem, ale to
                                                    były zupełnie inne firmy. na początku ustaliliśmy, że odbiór w 15
                                                    minut jest nierealny. ale jak byłem u nich 1,5 godziny po telefonie
                                                    to paczka leciała prosto do odbiorcy. i tą metodą mieli załatwiony
                                                    transport w ciągu 1,5-2 godzin, co jest przyzwoitym czasem jak na
                                                    firmę z poza miasta. a i ceny ustala się inne...
                                                    życzę powodzenia i wytrwałości,
                                                    F-M
                                                  • pasio711 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 26.01.09, 23:55
                                                    Witam Cie serdecznie F - M !! Pewnie masz juz dosc takich gosci jak ja i
                                                    podobnych pytan..od 3 tyg jestem w Polsce i musze zaczac cos działac - mam auto
                                                    osobowe na gaz,mam tez transita no i na dniach wybieram sie założyć
                                                    działalnosc...no i chce miec firme kurierska - no ale jak mam zaczac działac po
                                                    załozeniu,zeby to jakos ruszyło..sam juz nie wiem czy dam rade...i prosze o
                                                    kilka prostych,przydatnych wskazowek...jakbys chciał mi pomoc osobiscie - to
                                                    moj mail pasio711@wp.pl - moze byc odpłatnie oczywiscie..pzdr !
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 27.01.09, 08:49
                                                    witam,
                                                    narazie odpisuje na wszystkie pytania, więc jeszcze nie mam dosyć ;)
                                                    masz samochód, pomysł na siebie i chęci jak widzę. załóż DG i
                                                    przygotuj odpowiednią ofertę. potem wytypuj potencjalnych klientów i
                                                    przedstaw im swoją ofertę. a potem już tylko czekaj. najpierw na
                                                    odzew klienta, a potem na zlecenia od niego.
                                                    nikt Ci nie powie co zrobić, żeby było od razu tak jak byś chciał.
                                                    raz się uda, raz trzeba zacisnąć zęby i zacząć od początku. ze
                                                    swojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że odrobina cierpliwości
                                                    na pewno będzie wynagrodzona. można zarobić na kurierce i nie
                                                    narobić się przy tym za bardzo.
                                                    a co do odpłatnej pomocy to ustalmy, że tym razem jeszcze się nie
                                                    pogniewam, ale co zrobię następnym to jeszcze nie wiem ;)
                                                    pozdrawiam, F-M.
                                                  • Gość: Gość Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:15
                                                    lukas50 a w jakim charakterze szukasz współpracownika???
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 14.05.08, 11:36
                                                    Lukas50, jeśli mogę jeszcze coś dodać... pamiętaj o rowerzystach!
                                                    oni naprawdę są niezastąpieni na mieście. szczególnie w centrum.
                                                    F-M
                                                  • Gość: lukas50 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 15.05.08, 10:16
                                                    Jakimkolwiek. Mogą się zdarzyć sytuacje awaryjne - choroba, awaria
                                                    samochodu, zbyt duża ilość zleceń w jednym momencie, itp. Wtedy
                                                    trzeba kogoś zaufanego, komu można przekazać wykonanie roboty. W
                                                    drugą stronę to oczywiście też działa. Gdyby takich osób w mieście
                                                    było 4 - 6 to wtedy można podzielić miasto na strefy i podrzucać
                                                    sobie robotę żeby nie dymać z jednego końca na drugi z jedną
                                                    przesyłką.

Łukasz
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 27.05.08, 09:05
                                                    widzę, że dobrze kombinujesz ;) pomyśl o kimś do wyhaczania firm
                                                    jeśli nie masz do tego predyspozycji lub czasu. możesz się umówić na
                                                    procent od faktur na przykład. wiem, że niektórzy korzystają z usług
                                                    takich osób, ja osobiście tego nie robiłem.
                                                    pamiętaj też o jednośladach. rower/skuter/motor to Twój przyjaciel w
                                                    zatłoczonym centrum miasta.
                                                    życzę powodzenia!
                                                    F-M
                                                  • koo_jot Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 28.05.08, 18:47
                                                    Witam serdecznie
                                                    Od pewnego czasu rozglądam się za pracą, a praca w branży kurierskiej wydaje mi się być obiecująca i ciekawa. W związku z tym mam kilka pytań:
                                                    1)czy mam jakieś szanse na to, aby załapać się do jakiejś firmy na terenie Warszawy(dodam, że mam tylko 19 lat, skończone liceum i prawo jazdy kat. B od roku)

2)ile można zarobić w DHL czy innej tego typu dużej firmie?

aha jeszcze jedno...nie mam własnego samochodu, wpadł mi do głowy pewien ciekawy pomysł związany z byciem kurierem, a mianowicie po zakupie auta mógłbym je okleić reklamami, co dawałoby dodatkowo jakieś 700zł miesięcznie. Byłby to chyba łakomy kąsek dla firm reklamowych z racji dużych przebiegów dziennych i poruszania się po stolicy...

Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję
                                                    Pozdrawiam
                                                    koo_jot
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 29.05.08, 14:53
                                                    Koo_jot, przeczytaj wątek od początku to dowiesz się jak to jest z
                                                    dużymi firmami.
                                                    co byś nie wybrał to samochód musisz mieć swój. może to być nawet 15-
                                                    letnie cinquecento, ale oby jeździło. no, chyba że chcesz zacząć od
                                                    roweru. ale i tu nie wystarczy rower z marketu za 400 zł (rozpadnie
                                                    się w pierwszym miesiącu pracy).
                                                    jeśli zatrudnisz się w dużej firmie to gwarantuje Ci, że ona sama
                                                    oklei Twój samochód stosowną reklamą. a co ciekawsze nie dostaniesz
                                                    za to 700 zł... nie dostaniesz nawet 100... poprostu to będzie
                                                    wynikało z umowy jaką musisz podpisać przed rozpoczęciem pracy. ale
                                                    pomysł sam w sobie ciekawy.
                                                    wiek i okres posiadania prawa jazdy nie jest wyznacznikiem w tej
                                                    pracy. liczy się Twój spryt, zapał i chęci. poza tym musisz radzić
                                                    sobie z samochodem (szczególnie stolica jest wymagającym miejscem
                                                    dla kierowcy), ale to przychodzi z czasem.
                                                    tak więc zapraszam do lektury, a dopiero potem podejmij decyzję czy
                                                    chcesz pracować na siebie czy na kogoś innego.
                                                    pozdrawiam F-M.
                                                  • Gość: smaggie Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 80.50.236.* 02.06.08, 19:01
                                                    Witam
                                                    Może się zdziwicie, ale jestem kobietą, która chciałaby pracować w tej lub
                                                    podobnej branży, po prostu najchętniej bym jeździła z transportem. Już sie
                                                    poniekąd rozglądałam i myślałam też o pracy jako kierowca w pogotowiu. Mam 20
                                                    lat i oczywiście prawo jazdy prawie 2 lata. Jednak niestety mieszkam w mieście
                                                    około 50tys, gdzie trudno o coś takiego, szczególnie że są faworyzowani faceci
                                                    do takiej roboty, ale chyba nie tak źle skoro też kobiety zatrudniają.. Czytając
                                                    ten wątek już wiem, że do dużych firm raczej nie ma się co pchać. Chętnie sie
                                                    dołączę do współpracy, a jeśli macie jakieś rady to będę wdzięczna.
                                                    Pozdrawiam :))
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 04.06.08, 09:06
                                                    cześć!
                                                    na początku Cię zasmucę - nie będziesz pierwszą kobietą-kurierem ;)
                                                    przynajmniej w moim mieście jest ich naprawdę sporo. i nikt tu nie
                                                    faworyzuje facetów. jeśli dobrze robisz co do Ciebie należy to
                                                    reszta się nie liczy.
                                                    jeśli szukasz współpracy to łatwiej będzie jak podasz przynajmniej
                                                    skąd jesteś. poza tym czy masz samochód czy moze chcesz zacząć od
                                                    dwóch kółek.
                                                    powodzenia,
                                                    F-M
                                                  • Gość: emigrant Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 10.06.08, 14:49
                                                    Witam! Ja również przymierzam sie do kurierki, myślałem o podłączeniu sie np. pod DHL ale z tego co tu wyczytałem to każdy odradza. Mam na start trucka i dostawczy, powinno wystarczyć, obszar działania Lodz. Parę rzeczy jednak jeszcze jest dla mnie niejasnych w tym biznesie:

1.Czy skupiacie sie wyłącznie na przesyłkach kurierskich? Czy macie szersze pole działania np. transport materiałów budowlanych, mebli, przeprowadzki itd.

2. Jak ustalacie cennik? Od znajomego co ma firmę transportowa ze stawki są od 1.5 do 2 zł za kilometr. Np. dostane zlecenie z Lodzi do Piotrkowa jakieś 60km w 1 stronę to za 30zl to kosztów benzyny nie pokryje. Wiec albo ograniczyć sie do obszaru miasta, albo poza miastem standardowy cennik... ale to już może nie być konkurencyjne.

3. Odnośnie pozyskiwania klientów. Jakie rodzaje firm maja szczególne zapotrzebowanie na przesyłki kurierskie np. sklepy internetowe czy macie jeszcze jakieś inne na uwadze?

4. Co robicie gdy nie możecie odebrać zlecenia i nie macie go komu przekazać? porostu mówicie dziękuje :-)

5. Czy dobrym pomysłem jest współpraca z innymi firmami z branży, ale nie tymi molochami typu DHL. Mogłoby to zaowocować większą liczba zleceń, szczególnie na początku działalności jednak po niższych kosztach.

Zapraszam do wyrażania swoich opinii...
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 12.06.08, 08:48
                                                    witam!
                                                    postaram się rozwiać Twoje wątpliwości:

ad. 1: jeśli masz tylko dostawczaka to nie wchodź w materiały
                                                    budowlane, nie załadujesz 10 palet maxa na trucka ;)

ad. 2: cennik najwygodniej ustalić dzieląc miasto na strefy. np. 3
                                                    km od nadawcy - x zł, 8 km od nadawcy - y zł, poza miastem - v zł.
                                                    ile pali Twój truck, że nie opłaca Ci się stawka 2 zł za km? może
                                                    nie są to kokosy, ale takich strzałów za miasto nie jest dużo.
                                                    przynajmniej u mnie nie było.

ad. 3: sklepy internetowe to dobry strzał. niezłe są wydawnictwa,
                                                    kancelarie, agencje reklamowe... ale nie ma złotego środka przy
                                                    wyborze firmy. czasami jednoosobowa działalność może dawać 200
                                                    przesyłek miesięcznie, a czasami korporacja zadzwoni tylko raz w
                                                    miesiącu.

ad. 4: raz możesz podziękować, nic się nie stanie. drugi raz też
                                                    pewnie zrozumieją... ale za trzecim razem to oni mogą podziękować
                                                    Tobie. lepiej robić tak żeby wszystkie przesyłki trafiały do
                                                    adresatów. czasami zdażało się powiedzieć wprost, że odbiór będzie
                                                    za dwie godziny, ale po odbiorze paczka poleci prosto do odbiorcy i
                                                    będzie u niego w max kwadrans. jeśli uczciwie postawisz sprawę to
                                                    nie powinno być problemu. to lepsze niż odebranie paczki w pięć
                                                    minut a potem kiszenie jej w samochodzie przez cały dzień.

ad. 5: współpraca rozwiązuje problem poruszony w punkcie 4 ;) w
                                                    Łodzi jest wiele niezależnych firm kurierskich - Panowie,
                                                    pozdrowienia, jeśli to czytacie ;)

pozdrawiam,
                                                    F-M.
                                                  • Gość: Łukasz Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.kliknet.pl 13.06.08, 15:56
                                                    Witam w tym roku zakonczylem szkole i chcialbym wziąc sie za jakis oplacalny
                                                    interes, jednak na początku mojej przygody nie chcialbym inwestowac zbyt duzo
                                                    pieniedzy. Zainteresowal mnie ten pomysl i chialbym zalozyc taką firme
                                                    kurierską. Chcialbym sie jednak dowiedziec jakie poniose koszty? Kolejnym moim
                                                    problemem jest to ze nie mam zadnego samochodu dostawczego tylko Opla Calibre na
                                                    gaz, wyczytalem jednak ze mozna zacząc nawet od "seicento" a wbrew pozorom w
                                                    calibrze po zlozeniu tylnich siedzen jest dosc duzo miejsca. Jak myslicie czy to
                                                    moze sie udac? z czasem oczywiscie kupilbym jakiegos busa ;)Prosze o jak
                                                    najwiecej wskazuwek ktore pomoga mi na początku dzialalnosci.
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 16.06.08, 12:57
                                                    witam.
                                                    Calibra powinna w zupełności wystarczyć. pytanie tylko, czy zarobisz
                                                    na paliwo ;) to chyba nie jest oszczędne auto...
                                                    tak czy inaczej bus wcale nie jest potrzebny w pracy kuriera
                                                    miejskiego. osobowe auto w zupełności wystarczy. motocykl jest
                                                    bardzo dobrym rozwiązaniem, a tam raczej nie ma za dużo miejsca na
                                                    przesyłki ;) zdecydowana większość paczek to są mniejsze lub większe
                                                    koperty, więc siedzeń wcale nie będziesz musiał składać. co prawda
                                                    raz na pół roku trafi się jakiś "kredens" do przewiezienia, ale taki
                                                    kurs zawsze można komuś "odsprzedać".
                                                    życzę powodzenia,
                                                    F-M.
                                                  • Gość: Łukasz Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.kliknet.pl 18.06.08, 11:58
                                                    Tak jak wspominalem Calibre mam na gaz a spalanie wynosi ok 27zł na 100km czy
                                                    taki wynik miesci sie w zakresie zarobku? Mam jeszcze jedno pytanie o cennik,
                                                    jak go ustalic? Mieszkam w Zabrzu a w tym rejonie znajduje sie klilka miast obok
                                                    siebie tj. Katowice, Ruda Śląska, gliwice, Bytom no i oczywiscie Zabrze i w tym
                                                    rejonie chciałbym rozpocząc. Jak ustalic cennik tak aby byl on konkurencyjny no
                                                    i oplacalny? jaka jest przykladowa kwota od kilometra?
                                                  • Gość: UPS to upsss Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.gprs.plus.pl 05.07.08, 21:04
                                                    Uważajcie na firmę UPS, niby jeden z liderów w branży. Podpisując z
                                                    nią umowę odpowiadacie już za wszystko: za nieodebranie paczki,
                                                    awarie samochodu, niedoręczenie paczki itp. Zerwać umowę mogą z wami
                                                    w każdym momencie bez żadnych konsekwencji. Tak jest sprytnie
                                                    skonstruowana umowa. Sam to przeżyłem.
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 09.07.08, 08:50
                                                    witam!
                                                    ale chyba się już z tego wymiksowałeś, skoro o tym piszesz ;)
                                                    każdy pilnuje swojego interesu, a duże firmy mają prawników i
                                                    większą siłę przebicia niż pojedynczy kurier. dlatego cały czas
                                                    jestem za indywidualną działalnością w małych grupach. każdy zna
                                                    każdego, każdy odpowiada za siebie, i każdy też liczy SWOJE
                                                    pieniądze. nie zarabiam na prezesa, na księgową i całą tą bandę.
                                                    jestem sam i dobrze mi z tym. duże firmy obiecują dużo zleceń, ale
                                                    pamiętajcie, że każdy z Was jest tak samo dobrym (jak nie lepszym)
                                                    przedstawicielem handlowym co te gogusie z dużych korporacji. jak
                                                    raz się nie uda to idziecie do innej firmy, w końcu zbudujecie bazę
                                                    klientów. nic na siłę, wszystko przychodzi z czasem.
                                                    pozdrawiam,
                                                    F-M.
                                                  • Gość: Łukasz Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.kliknet.pl 13.06.08, 16:02
                                                    A moze na terenie Zabrze i okolic jest ktoś kto sie na tym zna i chcialby podjąc
                                                    współpracę?
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 26.06.08, 09:14
                                                    27 zł/100 km to przyzwoity wynik ;) ale czy to będzie opłacalne to
                                                    zależy tylko od tego ile zleceń będziesz miał i jaki cennik ustalisz.
                                                    co do cennika to już sprawa jest trudniejsza. możesz przyjąć stawki
                                                    minimalnie większe niż Twoje koszty - wtedy na pewno będziesz miał
                                                    dużo zleceń i w miarę przyzwoity zysk. jednak narobisz się strasznie
                                                    i wynik nie będzie adekwatny do poniesionej pracy. możesz również
                                                    wybadać jakie stawki mają firmy konkurencyjne i wtedy odpowiednio
                                                    ustalasz swoje ceny pomiędzy kosztem a ich cenami ;) oczywiście w
                                                    miarę blisko ich cen, jednak na tyle daleko, żeby potencjalny klient
                                                    był skłonny do zmiany firmy - po prostu ta zmiana musi mu się
                                                    opłacać.
                                                    co do podziału to swoje miasto podziel na strefy, a miasta okoliczne
                                                    licz z kilometra. chyba, że jakaś firma będzie miała stałe kursy, to
                                                    wtedy ustalisz dla nich osobne ceny. jaki rząd wielkości? tu znowu
                                                    musisz policzyć. przy tym spalaniu kilometr kosztuje Cię ok. 0,27
                                                    zł, więc przy stawce 0,5 zł za km jesteś już zarobiony. a przy
                                                    0,8... ;) sam musisz policzyć i podjąć decyzję. zawsze możesz
                                                    zaproponować klientom negocjacje cen przy odpowiedniej ilości
                                                    przesyłek.
                                                    pozdrawiam,
                                                    F-M.
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 20.08.08, 13:15
                                                    witam!
                                                    ktoś w to wszedł? skorzystał z podanych tu wskazówek? podzielcie się
                                                    doświadczeniami, chętnie o nich poczytam ;)
                                                    pozdrawiam,
                                                    F-M
                                                  • Gość: ktos Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.faith.pl 30.08.08, 21:19
                                                    witam. przeczytalem cały wątek i dowiedziałem się co nieco, jednak dalej nie znalazłem tego czego szukałem. wiem juz ze lepiej zalozyc dzialalnosc i samemu sobie byc prezestem, jednak na poczatek zeby zdobyc kapital to trzeba cos zarobic.niemam zadnego doswiadczenia wiec chcialbym zobaczyc czym to sie je. jak wyglada praca np w dhd czy dhl ? jakie tam sie pieniadze zarabia ? miasto tarnow i okolice, kolo domu mam magazyn jedej z firm. czy do takiej wiekszej firmy trzeba miec juz dostawczaka i jak wygladaja te nieszczesne zarobki? po maturze kolo 4 miesiecy moglbym ostro zasuwac bo 4 miesiace to nie wiecznosc i nie problem dla mnie. mam nadzieje ze feno-men odpowiesz na moje pytania / przepraszam za bledy w pisowni.
                                                  • Gość: bolek Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.piotrkow.pilicka.pl 31.08.08, 06:54
                                                    Auto dostawcze do 3,5t Fiat Ducato średni wystarczy nie najdłuższy i nie
                                                    najwyższy chyba L3H3 taki chyba jest model. Jeśli bierzesz na siebie na swoją DG
                                                    poprzez DHL dostaniesz 27% zniżki u dealera plus 13-14% od fiata zniżki co da ci
                                                    razem 40% zniżki i za auto zapłacisz około 7-0-75tysięzy zł.
                                                    Na swojej DG się opłaca z tym, że nie dostaniesz od razu super tras w DHL.
                                                    Najpierw pójdziesz np tydzień czasu pojeździć z kurierem byś mógł się przekonać
                                                    czy nadajesz się na kuriera, potem jak się zgodzisz to kupujesz auto i na
                                                    początku jeździsz z kurierem (osobą która jeździ na danej trasie) i patrzy ona
                                                    czy dajesz sobie radę. A i będziesz dostawał około 20-30 paczek na cały dzień i
                                                    jeśli się uwiniesz to do 13-14 skończysz później z czasem będziesz miał po około
                                                    60 paczek na dzień i pracy do 18. Każda paczka to około 3,5zł netto więc się
                                                    opłaca. Dostajesz też na trasę (nie na miasto) ryczałt na paliwo np 40zł.
                                                    Co do aut to chyba tylko Fiat wchodzi w grę ponieważ serwis tani,Merc serwis
                                                    drogi a spalanie takie jak we Fiacie, Citroen to samo.
                                                    Opłacać się opłaca ale praca od 6 do 18-20 więc życia nie masz, a jeśli chcesz
                                                    otwierać DG na 4 mc to lepiej od razu znajdź sobie kogoś na kierowcę na przyszłość.
                                                  • Gość: ktos Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.faith.pl 31.08.08, 10:21
                                                    no tak.. tylko chodzi mi konkretnie o DPD. bo przeczytalem na ich stronie ze zeby u nich pracowac to nie trzeba dzialalnosci otwierac,a magazyn mam ich kolo domu wiec lepiej dla mnie bo po robocie niemialbym daleko wracac :). chodzi mi o 4 miesiace poniewaz chcialem przez te 4 miesiace zarobic jakis kapital i pozniej otworzyc dzialalnosc i zaczac samemu wspolprace z jakimis firmami i nie pracowac juz na DPD.
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 01.09.08, 09:05
                                                    szybko, bo nie mam za wiele czasu...
                                                    przeczytałem nowe wątki i przeraziło mnie jedno... dostaniejsz 60
                                                    paczek, jeździsz do 18 i masz CAŁE 3,5 za sztukę... to jest dramat!
                                                    harując jak wół zarobisz 200 zł, a ile paliwa wypalisz odwiedzając
                                                    (nawet po trasie) 60 punktów??? masakra normalnie!
                                                    ja pracowałem w Warszawie i wiem, że tu są troszkę inne realia, ale
                                                    w każdym innym mieście na pewno nie ma aż takiej posuchy, żeby
                                                    jeździć za 3,5 za sztukę. najprostszym sposobem potwierdzenia moich
                                                    słów jest sprawdzenie ile klient płaci korporacji za wysłanie
                                                    paczki, za którą kurier dostanie 3,5 zł. 10? 15? a może 20? początki
                                                    nigdy nie są łatwe, ale nawet przy jednej czy dwóch firmach to się
                                                    opłaca. nie jeździcie jak wariat żeby rozrzucić 60 sztuk, wystarczy
                                                    10-15 dziennie i jest ta sama kasa. a paliwa ile mniej się wypali?
                                                    poza tym pracując na własny rachunek nie będziecie (raczej)
                                                    potrzebowali samochodu dostawczego. czasami się przydaje, ale jest
                                                    to jeden strzał na rok, albo i to nie. ja jeździłem samochodem
                                                    osobowym i w zasadzie wszystkie paczki mieściły się w bagażniku.
                                                    nikt nie każe Wam wozić palet czy innych kontenerów.
                                                    to tyle, wracam do moich obowiązków ;)
                                                    pozdrawiam
                                                    feno-men
                                                  • Gość: początkujący Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 20:45
                                                    Witam. Właśnie zastanawiam się nad pracą jako kurier i dlatego odwiedziłem to
                                                    forum.Czy zna może ktoś taką firmę jak "x-press couriers"?? bo właśnie ich
                                                    ogłoszenie mnie zaciekawiło i chciał bym wiedzieć czy jest to rzetelna firma..??
                                                    Jutro idę na spotkanie na którym mają wszystko wytłumaczyć jak to u nich
                                                    wygląda, wiec zdam relacje z tego spotkania. Pozdrawiam (miejsce pracy w-wa)
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 04.09.08, 10:40
                                                    x-press couriers... trafiłeś w samo sedno tematu ;)
                                                    ta firma poprzednio nazywała się x-press bikers. skoro jesteś z
                                                    Warszawy to przejdź się pod Mariott od strony Nowogrodzkiej i
                                                    wybierz losowo jednego z kurierów na rowerze. albo jak chcesz to
                                                    pytaj każdego z nich (łącznie z tymi, którzy będą mieli koszulki x-
                                                    press!) jak się pracuje w tej firmie. na ich temat krążą legendy.
                                                    a jak już będziesz coś wiedział o tej firmie to napisz posta na ten
                                                    temat. ja mogę mieć wypaczoną opinię (in plus albo in minus), ale Ty
                                                    będziesz miał informacje ze źródła ;)
                                                    pozdrawiam,
                                                    feno-men
                                                  • Gość: gapa Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 19:31
                                                    mam pytanie troszke z innej beczki czy leasing na auto wchodzi w
                                                    grę... to znaczy czy jestem wstanie zarobic na leasing i uciułać
                                                    pare groszy do siebie... czy to nadal w takiej sytuacji może się
                                                    opłacać... pozdrawiam
                                                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 29.09.08, 09:12
                                                    witam!
                                                    wszystko zależy wyłącznie od Ciebie i Twojej pracy. biorąc samochód
                                                    w leasing stawiasz sobie wyżej poprzeczkę, ale nie będziesz
                                                    pierwszym, który tak zrobi. wielu kurierów bierze samochody w
                                                    leasing/kredyt i wychodzą na swoje zarabiając przyzwoite pieniądze.
                                                    nie powiem, że wszystkim się to udaje, bo nie byłoby to prawdą. na
                                                    pewno któryś się wyłożył, ale są to raczej sporadyczne przypadki.
                                                    sam się przekonasz, że zrobisz wiele żeby spłacać regularnie raty i
                                                    zarobić na przyzwoitą pensję. na pewno nie będzie lekko, ale co
                                                    zrobić skoro nie masz samochodu? jeśli masz jakikolwiek samochód
                                                    (nawet osobowy, byle sprawny) to zacznij od niego i odłóż trochę
                                                    kasy, a resztę weź w leasingu bądź kredycie. przy większej wpłacie
                                                    własnej rata nie będzie taka duża i nie będzie obciążała Twoich
                                                    miesięcznych dochodów.
                                                    powodzenia!
                                                    pozdrawiam, feno-men
                                                  • Gość: damiano Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.static-ip.ar-network.pl 04.12.09, 16:47
                                                    witam. bardzo interesuje mnie założenie własnej firmy kurierskiej. mam już
                                                    własną działalność i jeżdżę też jako kurier ale za śrubki. mam taką ogromną
                                                    prośbę abyś mi napisał wszystko co i jak po kolei. bo najbardziej mnie
                                                    interesuje czy przykładowo jest co wozić z jakiejś firmy tylko po mieście. czy
                                                    warto jakoś wziąć jakiś szerszy obszar. też interesuje mnie ile brać za paczkę
                                                    czy na kila czy wg innych kryteri.
                                              • Gość: Maciekkraków1 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.ghnet.pl 21.02.10, 12:21
                                                witam Fenomen. Zamiezam założyc własnafiremke kurierską w Krakowie.
                                                Jeżeli moglibyśmy porozmawiać to bede bardzo wdzięczny.
                                                pozdrawiam Maciek
                                                502 532 360 internationalmail@wp.pl
                                    • Gość: rafi Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.xdsl.centertel.pl 08.08.09, 20:28
                                      witam jestem z warszawy i mam 3 samochoty kontenery i zastanowiam
                                      sie nad firma kurierską kontretnie myslalem o tym zeby byc
                                      podwykonawca u jakiejs wiekszej firmy ale niema pojecia jaka firme
                                      wybrac i czy dam rade zarobic zatrudniajac 3 kierowcow a sam nie
                                      jezdzic.a moze wykorzystac auta w jakis inny sposób.pozdrawia i
                                      prosz o jakis podpowiedzi
                  • Gość: lichwin Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.chello.pl 08.08.09, 19:23
                    Ja mam pytanie. Ponieważ właśnie straciłem pracę i chciałbym coś
                    takiego otworzyć ale nie wiem jaki konkretnie rodzaj działalności
                    zarejestrować żebym mógł świadczyć takie usługi.Co jest niezbędne na
                    początek i czy mały samochód wystarczy.pozdrawiam i czekam na porady
            • Gość: bili Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.chello.pl 04.12.08, 14:37
              witam Marcin, ja moze bym byl zainteresowany twoja propozycja, ale musial bym
              poznac troche wiecej szczegulow.
            • Gość: stona Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 14:51
              witaj czy dalej potzrebujesz pomocy w rozwozeniu zlecen?jezeli tak
              to napisz mi z jakiego regionu jestes bo ja radom i moge po całym
              mazowszu pojezdzic.mam auta peugot partner ale moze byc wiekszy jak
              potrzeba
            • Gość: PITER Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.xdsl.centertel.pl 19.01.09, 21:48
              witaj moge wspułpracowac mam własny samochud bus
            • 12beata12 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 02.09.09, 09:24
              WITAM! bardzo proszę o pomoc jestem z Radomska centralna Polska miasto liczy 50
              tys.ludzi posiadam samochód P.Partner jestem bardzo sumienna i pracowita proszę
              o dalsze wskazówki.
            • Gość: lucas Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 92.251.200.* 14.01.10, 15:05
              hej,chcialem zapytac CIE od czego trzeba zaczac by zalozyc swoja dzialalnosc?
              chodzi mi o kuriera.bo ty chyba wlasnie sie tym zajmujesz? czy moglbys mi
              doradzic od czego zaczynac? pozdrawiam
            • noname140 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 25.02.10, 17:43
              WITAM . Posiadam samochód Mercedes Vito i nawiazalbym wspolprace z kurierem.
              Jestem z ok. Gdyni (Wejherowo)

pozdrawiam
      • Gość: ja Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.gtnet.net.pl 06.10.14, 15:48
        Fenomen jak to jest z pracą kierowcy busa dostawczego co trzeba mieć wiedzieć i jak przebiega ta praca booje marzenie to jeździć busem dostawczym ale niewiem czy fajnie i czy warto ?? :)
    • Gość: Adrian Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 10:35
      Rotacja pracowników w firmach kurierskich jest ogromna. Ciagle szukaja nowych
      kurierow. Jak myslisz dlaczego? :-)
      • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 13.10.08, 08:24
        trane spostrzeżenie ;) właśnie dlatego, że nie chcą być traktowani
        jak cytrynki: wycisnąć, wycisnąć i wyrzucić!
      • barte3 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 01.10.11, 18:35
        Niedawno zacząłem jeździć w DPD. Póki co na małym samochodzie, kokosów nie ma, czasowo też się różnie układa - czasem skończysz o 15, czasem trzeba pojeździć i do 19. Z ludźmi różnie jak to wżyciu, jedni mili, drudzy maja cię za sługusa. Generalnie trzeba się nastawić na małą harówkę, aczkolwiek mi się praca podoba. Po dwóch wypłątach zaczynam przeglądać ogłoszenia motoryzacyjne i szukam większego samochodu.
    • Gość: jerrysen Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 14:20
      Witam czy ktoś może mi powiedzieć jak jest z opłacalnością pracy kuriera ale
      chcę jeździć samochodem ciężarowym oczywiście są to większe ładunki ale na pewno
      mniej punktów głównie do firm na obrzeżach miasta.
      Posiadam odpowiednie prawo jazdy i kraskę na początek
      Pozdrawiam i proszę o odpowiedz gdyż nie znalazłem tu takiego tematu
      • Gość: PDGK Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.ztpnet.pl 30.10.08, 21:24
        feno - men zwrócę się do Ciebie bo po przeczytaniu tematu i postów widzę że masz co nieco do powiedzenia.
        Mam dwa pytanka - mianowicie:
        1 Pracuję zawodowo do godz 11 rano i zastanawiam się czy nie kupić dostawczaka typu np T4 i poszukać zleceń co by zwiększyć zarobki a czasu mam trochę (czy to ma rację powodzenia twoim zdaniem)
        2 Przeszło mi kiedyś przez myśl żeby otworzyć poniekąd pochodną kurierki a dokładniej serwis fakturowy. Pracowałem kiedyś w firmie która sporą część faktur wysyłała na terenie miasta pocztą a taki serwis mógł by dostarczyć je w ciągu 1 dnia, z potwierdzeniem odbioru i za podobną cenę.
        Mieszkam w mieście 120 tysięcznym i 300 tys trójmieście (oddaleni po ok 20 km od siebie)
        Co o tym myślisz?
        Dzięki wielkie za rady, twoje posty potrafią natchnąć optymizmem
        Pozdrawiam
        • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 03.11.08, 11:25
          witam!
          dzięki za miłe słowa. piszę na tym wątku tylko dlatego, że kiedyś
          sam robiłem w tym fachu i mogę coś podpowiedzieć. fajnie, że komuś
          się to może przydać.
          a co do Twoich pytań to muszę przyznać, ze pomysł z fakturami jest
          niezły. o ile oczywiście będziesz miał firmę, która będzie wysyłała
          aż tyle faktur. cenę musisz ustalić poniżej Poczty Polskiej - z tego
          co się orientuję to list z potwierdzeniem kosztuje 5,5-6 zł. ale
          przy dużej ilości faktur jesteś w stanie nieźle zarobić na takim
          biznesie. najpierw pogadaj z firmą, w której pracowałeś. jeśli będą
          zainteresowani to wejdź w to. skoro tam pracowałeś to będzie Ci
          łatwiej się z nimi dogadać. potem możesz zaoferować swoje usługi
          innym firmom.
          umów się, że potwierdzenia będziesz dostarczał np. następnego dnia
          rano - to zdecydowanie szybciej niż PP dosratczy fakturę.
          a co do pierwszego pytania to jeśli chcesz się bawić w typową
          kurierkę to też nie widzę przeszkód. z reguły rano nie ma za wielu
          zleceń. poza tym mozesz wejść z kimś w spółkę - on robi od rana, a
          Ty od południa. ja miałem takie firmy, do których przyjeżdżało się o
          konkretnej godzinie, np. 9, i odbierało zgromadzone przesyłki. potem
          był podjazd koło 13-14 po drugą turę i to wszsytko. jeśli
          wypracujesz sobie taki układ to Twoja praca nie będzie kolidowała z
          dodatkowym zajęciem.
          poza tym możesz połączyć oba pomysły ;) pogadaj ze swoją firmą w
          sprawie faktur i przy okazji zaproponuj im obsługę przesyłek. usługa
          kompleksowa, a przy okazji lepiej na tym wyjdziesz. jadąc z paczką
          przy okazji zostawiasz w okolicy faktury.
          to się może udać ;)
          życzę powodzenia i czekam na info czy Ci się udało.
          pozdrawiam,
          F-M.
          • Gość: PDGK Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.ztpnet.pl 03.11.08, 13:29
            Problem jedynie taki, że odchodząc z tej firmy która wysyłała tyle faktur
            poprztykałem się z właścicielem o kasę bo nie chciał zapłacić skoro odchodzę.
            Więc to raczej spalone ale myślę, że parę firm mogło by się zainteresować taką
            ofertą a twoje słowa trochę mnie w tym utwierdziły. Pozdrawiam
            • Gość: Michał Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.aster.pl 04.11.08, 10:52
              Właśnie się rozkręcam w temacie. Od razu wchodzic w dwa auta czy najpierw jednym
              sam jezdzic i uczyc się tego biznesu? Wiadomo, że najpierw trzeba samemu
              posmakowac każdej pracy.
              • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 04.11.08, 14:52
                owszem, lepiej samemu sprawdzić czym to pachnie, a potem dopiero
                kogoś w to wkręcić ;)
                ale tak naprawdę to będziesz miał spore trudności żeby obsłużyć
                kilka firm nawet w niewielkim mieście. np. masz dwie firmy w centrum
                i obie dzwonią, że mają przesyłki w zupełnie inne strony. której
                firmie zawalisz termin? a z kimś jest łatwiej. dzielisz się np. na
                strefy i każdy na spokojnie robi swoje. to oczywiście zależy od
                ilości firm i ilości paczek nadawanych przez te firmy.
                zgraj kilka osób, niech każdy pozyska (na początek) po kilka firm i
                zobacz jak to będzie chodziło. stopniowo możesz zwiększać liczbę
                klientów, jak również współpracowników. każdy obsługuje swoje firmy,
                a niepasujące przesyłki podrzuca osobie, której to pasuje bardziej.
                może niezbyt jasno piszę, ale miałem ciężki dzień i nie mogę zebrać
                myśli ;)
                pozdrawiam,
                F-M
                • Gość: Michał Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.aster.pl 04.11.08, 15:42
                  Właśnie zrobiłem rozeznanie w centrum. Spotkałem się z kilkoma znajomymi z
                  różnych firm. Jest trudniej niż myślałem, bo kurierzy-rowerzyści-skuterzyści są
                  naprawdę tani, a ja chciałem kupic auta typu (Kangoo, Combo itp) i wozic większe
                  rzeczy. Niestety centrum w-wy, biura itp. to w większości koperty i małe paczki.
                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 05.11.08, 08:24
                    fakt, centrum to koperty, ale czy wyłącznie? powiem Ci, że nie ;)
                    skoro masz kontakty z kurierami to dogadaj się, że oni robią 'małe',
                    a Ty 'duże', przy czym dzielisz się swoimi 'małymi' za ich 'duże' ;)
                    jesteś w tej komfortowej sytuacji, że możesz zrobić 'małe', a oni
                    raczej nie zrobią 'dużego' - chociaż znam kilku, którzy daliby radę
                    lodówkę zapakować na rower ;) ale to jest zupełnie inna bajka ;)
                    po drugie zadam proste pytanie: po co centrum??? moim zdaniem jest
                    tak nasycone, że jedynie ceną możesz walczyć, bo firm bez obsługi
                    raczej nie znajdziesz. a ceny są już na powiomie opłacalności, więc
                    nie zejdziesz tyle żeby Twoja oferta była warta zmiany kuriera. co w
                    takim razie robic? przejechać się np. na Moko (Domanieszka?
                    Boxerska?) tam jest sporo (!) firm, które mają kurierów, ale płacą
                    wysoką cenę za obsługę.
                    jeśli chcesz kupić dostawczaka to możesz również rozglądać się za
                    np. drukarniami. dużo zleceń, duże paczki... to samo masz w
                    agencjach reklamowych - jest ich sporo na obrzeżach Wawy ;)
                    pozdrawiam,
                    F-M.
                    • Gość: Małybrk Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.hardcom.3s.pl 16.11.08, 16:35
                      hej tak czytam czytam i też sie nad tym zastanawiam tylko nie mam
                      własnego samochodu i czy jest taka możliwość np zeby założyć taką
                      działalność i wziąć sobie auto l tak zwany leasing czy to sie opłaca
                      może ktoś wie??
                    • Gość: małybrk Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.hardcom.3s.pl 16.11.08, 17:28
                      Aha bo teraz dopiero doczytałem ze moze byc nawet i małe auto ja mam
                      fieste 3 drzwiową jest wieksza duzo od cinqecento to znaczy ze
                      wystarczy na początek a jescze mi chodzi o cennik z tego co czytałem
                      to ceny ustala sie od kilometra i co sie najczesciej wozi i jakich
                      firm szukac do współpracy jakieś przykłady jak by to nie był problem
                      z góry dziekuje i pozdrawiam
                      • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 17.11.08, 08:18
                        witam.
                        przeczytaj wątek jeszcze raz - wymieniłem kilka branż, w które (moim
                        zdaniem) warto wejść.
                        z kilometra liczy się dłuższe trasy, w mieście musisz zrobić strefy.
                        małe auto w zupełności wystarczy, i tak naprawdę nie tylko na
                        początek. sam jeździłem nie za dużym autkiem. warunkiem jest to
                        jakie firmy zaprosisz do współpracy. jeśli będzie to tłumacz albo
                        prawnik to spoko - oni w zdecydowanej większości dają koperty.
                        jednak jeśli weźmiesz firmę handlującą pralkami to możesz mieć
                        problem... ;)
                        pozdrawiam, F-M.
    • Gość: Darek166-D1 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.xdsl.centertel.pl 25.11.08, 19:11
      Praca w firmie kórierskiej to czysty wyzysk,zakupiłem ducato maxa
      2005 założyłem działalność,pracowałem w siódemce potem w DPD jedno
      bagno jak nie masz znajomosci u kierownika oddziału to zapomnij o
      dobrym rejonie,zanim spróbujesz dobrze przemyśl swoją
      decyzję ,naprawde odradzam pozdrawiam
      • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 01.12.08, 11:21
        Twój post jest idealnym streszczeniem tego co napisano wcześniej ;)
        jednak jest to streszczenie pozbawione konkluzji. czy w którymś
        poście masz stwierdzenie, że pracując w dużej firmie dorobisz się
        kokosów? jeśli tak to bądź łaskaw wskazać ten post ;) z tego co
        pamiętam nic takiego nie zostało napisane, wręcz przeciwnie... ale
        mogę się mylić ;)
        a tak na poważnie to przeczytaj jeszcze raz cały wątek (a może
        pierwszy raz, i stąd Twoje błędne wnioski) i wtedy weź się jeszcze
        raz za kurierkę, ale z drugiej strony. skoro już pracowałeś w dużych
        firmach to masz jako takie pojęcie jak to funkcjonuje i część
        rozwiązań będziesz mógł przenieść do własnej firmy, a część
        usprawnić.
        ponadto masz duży samochód i działalność - będzie Ci łatwiej niż
        tym, którzy dopiero zastanawiają się nad rozpoczęciem tego biznesu.
        pozdrawiam, F-M.
        • Gość: Maxim Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.116.80.* 03.12.08, 16:15
          FENO-MEN mam prośbę daj mi jakiś namiar na siebie, jak mogę sie z Tobą
          skontaktowac, ponieważ ostatnio zakupiłem busa VW T4 i też własnie chcę zająć
          się prywtną kurierka... mam kilka Pytań....
          • Gość: Mike Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 08:22
            A ja mam Mastera i stoi , robię min może max 500km/mc mimo że mam
            działalność , musze coś pomyśleć albo go sprzedam
            • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 04.12.08, 09:49
              to coś pomyśl ;) jak sprzedasz to na pewno nie weźmiesz się za tą
              robotę, a tak to jeszcze masz szansę ;)
              poza tym sprzedać smochód wcale nie jest tak łatwo.
              pozdrawiam, F-M.
              • interferencyjny Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 25.01.09, 10:45
                Potrzebuję porady. Mianowicie jestem studentem pracuje w firmie na
                umowę na czas nieokreślony(co za tym idzie mam opłacone wszelkie
                podatki, zus itd.) i dostaje do ręki 2000pln.(1800 + premia
                uznaniowa). Moje stanowisko to kurier/magazynier. W każdym tygodniu
                mam srednio 200 przesyłek w 20-30 miejsc w warszawie. I teraz moje
                pytanie jest takie czy opłaca mi się przejśc na własną działalność
                gospodarczą. W sytuacji kiedy podpisał bym z moją fimrą umowe w
                której zobowiązał bym się do dostarczania tych wszystkich przesyłek
                i kontroli nad stanami magazynowymi np. za 2500 pln do ręki po
                odliczeniu wszystkich podatków to teoretycznie mógłbym jeszcze
                dodatkowo poszukać jakiejś dodatkowej firmy (może nawet nie jednej)
                której mógłbym wozić dodatkowe przesyłki :)
                brzmi to chyba całkiem nieźle ale obawiam się że wcale nie jest to
                takie rózowe.
                Martwią mnie wszystkie opłaty. Ach nie mam własnego auta (jeżdze
                słuzbowym). Chętnie bym zaciągnął kredyt na jakiś ekonomiczny wóz w
                ramach własnej działalności
                Czy to mi się opłaca?
                z góry dziękuje za odp, pozdro
          • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 04.12.08, 09:48
            a nie lepiej tu? więcej osób skorzysta i nie będę musiał się
            powtarzać ;)
            pozdrawiam, F-M.
            • Gość: Kamil Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.08, 15:18
              witam,

Fenomen mam do Ciebie kilka pytan bo widze ze ogarniety jestes w tym temacie ;).

wyglada to tak iz bylem na spotkaniu w siodemce i powiedziano mi ze placa 6zl od
              dostarczonej przesylki ( wlasna dzialalnosc) kolega pracuje tam na magazynie i z
              tego co mi mowi to wiecej jak 30 paczek na dzien raczej niedostane czyli 180zl
              to smieszne pieniadze...od tego odliczyc paliwo zusy itp to dosc ubogo wychodzi...

ale... z tego co mi powiedzial ( kolega) to z miasta zbiera sie takze paczki - i
              to wlasnie na nich podobno mozna zarobic .. tylko pytanie.... ile w tym prawdy.
              ja nastawiam sie na poczatek wlasnie na taki uklad, niektorzy widze nazywaja to
              bagnem - moze poprostu gosc tylko rozwozil przesylki...

z gory dzieki za opinie
              pozdrawiam
    • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 05.12.08, 10:15
      180/dzień + to co zgarniesz z miasta. na pierwszy rzut oka brzmi
      rozsądnie. ale... (zawsze musi być jakieś ale).

po pierwsze: pomyśl ile czasu poświecisz na rozrzucenie 30 paczek.
      powiem Ci, że trochę. musiałbyś mieć super trasę, a na to za bardzo
      bym nie liczył szczególnie, ze będziesz dopiero zaczynał w firmie.
      obawiam się, że na początek będziesz mógł poznać całe miasto -
      zestaw we wszystkie strony miasta ;)
      po drugie: te paczki "z miasta" ktoś przydziela. zastanów się na
      jakich zasadach. czy faktycznie bierze ktoś kto jest w okolicy, czy
      ktoś kto dogaduje się z "rozdawaczem"? to jest pytanie retoryczne
      oczywiście ;)
      chciałem tylko dodać, że nie mam nic przeciwko dużym firmom. jeśli
      ktoś chce tam pracować to jego wolna wola. ja jedynie sugeruję inną
      drogę ;)
      pozdrawiam, F-M.
      • samuraj1976 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 14.12.08, 16:03
        witam serdecznie i wszystkich pozdrawiam a ciebie feno-men w szczególności!!!!
        po przeczytaniu wszystkiego co było do przeczytania:) jestem szczerze
        zainteresowany podjęciem wyzwania!!!!!! problem w tym że z doświadczeniem w
        kwestii kurier trochę kiepsko:)więc mam pytanie..otrzymuje przesyłkę z wawy do
        poznania...co wtedy jak to zrobic zeby było dobrze i dla mnie i dla klienta:)
        pewnie to nie ostatnie moje pytanie ale na tą chwile wystarczy:)
        • Gość: dżon Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.chello.pl 14.12.08, 23:51
          fe-nomen pocieszyłeś mnie trochę i dałeś pałera do dalszych
          poszukiwań. do tej pory wysłałem 150 maili do firm z ofertą
          współpracy ale koniec końców nawiązałem współpracę tylko z jedną
          firmą z której odebrałem 10 przesyłek w ciągu dwóch dni. byłem
          bliski rezygnacji ale myślę że po twoich tekstach dam sobie jeszcze
          czas do końca roku żeby jeszcze poszukać. Myślę że gdybym znalazł
          jeszcze ze dwie, trzy takie firmy to byłoby cacy, ale nie bardzo
          wiem gdzie szukać tych firm, a przede wszystkim czy nadal składeć
          oferty przez internet czy osobiście jeżdzić po firmach. Może
          przejadę się na domaniewską, tam przez jakiś czas woziłem przesyłki
          jako kurier ale to było już dość dawno. Pracowałem jako kurier w
          firmie agap ale nic o nich nie napiszę bo jakbym napisał prawdę to
          to chyba chcieliby mnie podać do sądu. Pozdrawiam ps. jak możesz to
          napisz co sądzisz o poszukiwaniu klientów poprzez maile. oraz czy
          nie będąąc na 100 % pewnym czy interes wypali rejestrować
          działalmość czy najpierw szuka ewentualnych klientów. jeszcze raz
          pozdro.
          • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 15.12.08, 08:37
            po pierwsze gratulacje! za to, ze się wziąłeś za robotę ;)
            a skoro już się wziąłeś to dlaczego chcesz to rzucić.
            co do Twojej metody docierania do klienta... ŹLE!!! ;)
            to naprawdę dziwne, że udało Ci się wyrwać tę jedną firmę. takie @
            od razu lądują w koszu, poza tym możesz być oskarżony o SPAM.
            wydrukuj swoją ofertę na jakimś fajniejszym papierze. nie musi być
            od razu czerpany, ale taki zwykły do xero to troszkę za mało. zadbaj
            o wygląd oferty, jakaś delikatna grafika, może Twoje logo, jasne
            zasady i wyraźny cennik. bez gwiazdek i drobnego druku. włóż to w
            jakąś ofertówkę i osobiście zanieś do wybranej firmy. skup się na
            jednym rejonie miasta - lepiej mieć pięć firm w jednej dzielnicy,
            niż po jednej w pięciu. zawsze możesz klientowi powiedzieć, że jego
            sąsiad też jest Twoim klientem i często tu bywasz, więc odbiory będą
            natychmiastowe ;) Domaniewska zawsze była żyłą złota. co prawda
            chyba nie ma tam firmy, która nie posiada obsługi, ale warto
            próbować.
            nie rezygnuj po kilku dniach głuchego telefonu. koniec roku to
            gorący okres. wiele firm wysyła upominki do swoich klientów i zleceń
            jest naprawdę dużo. pamiętaj, że narazie masz tylko jedną firmę.
            mało, ale to zawsze jakiś początek!
            życzę wytrwałości!
            pozdrawiam, F-M.
        • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 15.12.08, 08:27
          a jakie doświadczenie jest potrzebne do kurierki? prawo jazdy masz?
          potrafisz prowadzić samochód? wiesz jako korzystać z mapy
          miasta/Polski? jeśli na powyższe pytania odpowiedziałeś TAK to masz
          doświadczenie do tej roboty! ;)
          a z tą paczką to zależy, czy klientowi się spieszy i ile jest w
          stanie za nią zapłacić. jedna opcja jest taka, że wsiadasz do
          samochodu i kierujesz się przez Wolę w stronę Ożarowa, potem
          najlepiej na Stryków i na A-2 ;) po 3-4 godzinach jesteś w Poznaniu.
          dla Ciebie jest to opłacalne (o cenach za taki numer pewnie czytałeś
          wcześniej, skoro mówisz, że wszystko przeczytałeś), ale klient musi
          się na to zgodzić. druga opcja: wrzucasz paczkę w pociąg do
          Poznania ;) przesyłka konduktorska kosztuje 25 zł (standardowy
          rozmiar) i paczka jest za 3 godziny w Poznaniu na dworcu głównym. w
          tej opcji musisz mieć "swojego" kuriera w P-niu, albo odbiorca
          przesyłki musi się pofatygować na dworzec. trzecia opcja: korzystasz
          z jednej z firm świadczących "krajówki". są w stolicy firmy, które
          robią to sprawnie i w rozsądnej cenie.
          czekam na kolejne pytania ;)
          pozdrawiam, F-M.
          • samuraj1976 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 15.12.08, 22:05
            witam!! wielkie dzięki za odp. pytań na tą chwile z mojej strony brak...ale będą
            na pewno:)pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!
          • samuraj1976 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 18.12.08, 08:12
            witam ponownie!!:) moje kolejne pytanie brzmi: jak najlepiej podzielic warszawę
            na strefy dodam ze mieszkam 20km pod warszawą z jej prawej strony i raczej chcę
            skupic się na tej stronie miasta oraz na firmach pod warszawą od mojej strony
            czy może nie bawic się w dzielenie strefowe? pozdrawiam!!!
            • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 18.12.08, 08:23
              witam!
              jeśli w swojej okolicy znajdziesz wystarczającą ilość firm, które
              będą zainteresowane Twoimi usługami to nie ma problemu. Warszawa to
              tylko przykład. tak naprawdę równie dobrze możesz wyjść na jeżdżeniu
              po jednej dzielnicy, nie oddalając się od domu więcej niż 10-15
              km ;) to wszystko zależy od Twoich klientów. jednak musisz się
              liczyć z tym, że znajdziesz klienta np. w Sulejówku, ale on będzie
              wysyłał paczki tylko na Żoliborz, bo tam ma współpracownika. i po to
              musisz zrobić podział żeby klient wiezdiał ile zapłaci za paczkę.
              pozdrawiam, F-M.
              • samuraj1976 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 18.12.08, 21:32
                wielkie dzięki za pomoc!! jeszcze się odezwę:)
              • samuraj1976 Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? 20.12.08, 11:02
                witam!!:) pytanko:czy DG otwierac od razu na początku czy może wstrzymac się i
                poczekac aż się wszystko rozkręci? bo to zawsze koszta a przecież chodzi oto
                żeby je jak najbardziej minimalizowac
                POZDRAWIAM!!!!!:)
                • Gość: Colt Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 16:25
                  Witam. 2 dni zajęło ale cały wątek obczytałem, przeanalizowałem i mam kilka
                  wątpliwości. Wstepnie myslalem nad drobna spedycja, przewozem spozywek lub
                  wlasnie kurierka (Poznan). Niestety brak funduszy sila rzeczy wymogl kurierke.
                  Miasta nie znam zbyt dobrze. W tym celu planuje zakup nawigacji. Mysle,ze bardzo
                  uzyteczna i oplacalna na dluzsza mete. Planuje rowniez zakup auta (mam juz golf
                  II, ale nie jest oszczedny, racej mogl by sluzyc jako auto zastepcze) i tutaj
                  wkoncu nie wiem czy lepiej kupic powiedzmy Lagune kombi czy Peugeot Partner (+/-
                  koszt porownywalny). Wygoda i oszczednosc wskazuje na 2 opcje, ale ta 1 daje mi
                  wieksze pole manewru przy wiekszych paczkach wiec moge zarazem poszukiwac w
                  wiekszym gronie potencjalnych odbiorcow. Doswiadczenia brak, aktualnie pracuje w
                  firmie handlowej, ze spedycja mam do czynienia, ale jest to spedycja na caly
                  kraj wiec mamy GLS i DHL. Na upartego bede w stanie wyplodzic od Urzedu pracy i
                  z oszczednosci jakies 15 tys. Na produkty najpotrzebniejsze do tej roboty na
                  upartego starczy przy wiekszych cieciach :)

Moje glowne watpliwosci dotycza realizowania przesylek. Podpisuje umowe,ze
                  powiedzmy w ciagu 30 min odbieram przesylke i najdalej w ciagu 2h bedzie u
                  odbiorcy (przyklad) czy to oznacza w takim razie,ze wszelkie zlecenia sa
                  realizowane "na telefon" czy moze co powiedzmy 2-3h odwiedza sie firmy i odbiera
                  jak cos jest a jak nie, to jedzie sie dalej? Co sie dzieje jesli 2 klientow chce
                  wyslac paczke na ta sama godzine w rozne miejsca? Jak wyglada obieg dokumentow?
                  potwierdzenie odbioru itd, i co jesli produkt zostanie uszkodzony? Takie male
                  mankamenty, ale jest ich napewno mnostwo i w duzym stopniu decyduja o biezacej
                  lub dalszej wspolpracy z dostawcami.

P.S. Sorry,ze sie tak rozpisalem, ale mysle namietnie o tym od kilku tyg. i
                  walcze ze soba. Nie bede miec nikogo do pomocy niestety. Powiedzcie, czy mozna
                  gdzies dostac jakies porownanie cen konkurencji i czy mozna uzywac ich do
                  porownania cen z wlasnymi w ofercie handlowej?

pozdrawiam i dzieki za odpowiedz
                  • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 22.12.08, 08:53
                    witam!
                    faktycznie się rozpisałeś ;) ale do rzeczy...
                    nawigacja moim zdaniem ogłupia. pożycz sobie od kogoś, ustaw miejsce
                    docelowe w obcym mieście i niech po drodze ktoś Cię zapyta gdzie
                    jesteś to na pewno nie odpowiesz. będziesz wiedział, że za sto
                    metrów masz skręcić w lewo, ale po co to już się nie dowiesz. kup
                    dobrą mapę, a miasta nauczysz się mimo woli szybciej niż myślisz.
                    auto to Twój wybór. golf na początek wystarczy. ale skoro nie jest
                    ekonomiczny to faktycznie lepiej pomyśleć o nowym aucie niż
                    inwestować w stare. bezawaryjność to podstawa, na drugim miejscu
                    oszczędność w utrzymaniu.
                    w zasadzie najwygodniejsze jest umówienie się z klientem, że robisz
                    dwa-trzy podjazdy dziennie i jedziesz z paczkami. jednak zdecydowana
                    większość woli na telefon. ale nie ma tragedii. niejednokrotnie
                    mówiłem klientom, że odbiór zamiast w pół godziny będzie za dwie,
                    ale za to przesyłka trafi w kwadrans do odbiorcy. nie było problemów.
                    jak zadzwoni dwóch klientów na raz to musisz mieć współpracownika,
                    albo być szybkim i wściekłym ;) poszukaj (nawet w tym wątku) kogoś z
                    Poznania, na pewno będzie łatwiej w kilka osób niż samemu.
                    obieg dokumentów - potwierdzenia odbioru. większość klientów nie
                    żąda potwierdzenia. jeśli już to możesz je dostarczyć następnego
                    dnia przy odbiorze paczek. kwestia dogadania się ze zleceniodawcą,
                    naprawdę są elastyczni.
                    musisz robić wszystko, żeby nie uszkodzić paczki. jak nie będziesz
                    nią rzucał to raczej nic się jej nie stanie. poza tym możesz wykupić
                    ubezpieczenie. składka jest niewielka, a głowa spokojna.
                    cennik firm kurierskich dostaniesz tylko w tych firmach. owszem,
                    możesz wzorować się sporządzając własny cennik, ale czy to jest
                    uczciwa konkurencja? wyznacz własne strefy, policz koszty i oszacuj
                    zysk, jaki chcesz osiągnąć.
                    pozdrawiam, F-M.
                    • Gość: colt Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.08, 16:33
                      Nad wspolpraca z innymi kierowcami gleboko sie zastanawiam. Na miasto wielkosci
                      Poznania przydalo by sie 3 kierowcow minimum. ale dla mnie najistotniejsza
                      jednak sprawa jest wlasnie to obliczanie kosztow i na ich podstawie budowa
                      cennika. Nie wiem ile srednio wolny strzelec jest w stanie przewiezc przesylek w
                      ciagu dnia? Od tego wiele zalezy niestety. Przy 10 paczkach koszt bedzie duzo
                      wyzszy niz przy 20 czy nawet 30. Brak doswiadczenia powoduje, ze ciezko mi sie
                      do tego ustosunkowac. Zakładając, że zuzycie paliwa/km to 0,35zl koszt przesylki
                      w obrebie 5km wynosil by powiedzmy 1,75zl + (przy zalozeniu 16 paczek na dzien)
                      chcac zarabiac brutto 25zl/h(okolo 12-13netto) nalezy dodac 12,5, czyli lacznie
                      14,25zl. Przy dalszych obliczeniach typu amortyzacja, naprawy itd itp doszlo by
                      do tego zalozmy jakies 2zl od paczki. Lacznie 16,25. To duzo? Szczerze pojecia
                      nie mam. Nie wiem tez jak wygladaja sprawy podatkowe? 22%vat + 19% od dochodu i
                      czy cos jeszcze? Wlasnie dlatego potrzebowal bym jakiegos cennika konkurencji,
                      zeby moc opracowac optymalna dla mnie kombinacje tak, zeby byc konkurencyjnym,
                      moc proponowac znizki i rabaty. To jakie ceny ma konkurencja juz napewno firmy
                      wiedza i sobie same porownaja. ale ja nie wiedzac moge sie niezle udupic za
                      przeproszeniem ;)

Bede wdzieczny za pomoc...nie pierwsza i pewnie nie ostatnia ;)
                      • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 23.12.08, 08:18
                        witam.
                        Twoje wyliczenia są słuszne, jednak wyłącznie teoretyczne. owszem,
                        mozesz wyliczyć ile będzie Cię kosztowała przesyłka, jednak musisz
                        brać pod uwagę więcej zmiennych. nie raz będziesz musiał jechać po
                        odbiór z miejsca A przez całe miasto do miejsca B po paczkę, która
                        jest i tak w miejsce A. czyli zrobisz dwa przejazdy przez całe
                        miasto. a z drugiej strony z jednej firmy dostaniesz np. 3 paczki,
                        które są prawie w to samo miejsce.
                        ile paczek dziennie? to też zależy. jak będziesz miał rozrzucone
                        odbiory i dostawy to czasami po 5 możesz mieć dość, a innego dnia
                        jak Ci podpasuje trasa to 30 do południa zrobisz. zależy to też od
                        ilości i płodności Twoich firm. jak będziesz miał jedną cienką firmę
                        to nie licz na 30 paczek dziennie.
                        pozdrawiam, F-M.
                  • Gość: dab Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: *.inowroclaw.mm.pl 26.02.09, 16:04
                    nie doczytalem dalej bo potem nie bede szukal tego watku... ale Urzad pracy nioe
                    dofinansowuje transportu :)
                • Gość: feno-men Re: praca w firmie kurierskiej- czy sie opłaca ? IP: 195.117.255.* 22.12.08, 08:39
                  witam.
                  owszem, minimalizować koszty... ale czy to jest legalne??? ;)
                  a tak na serio to skoro przez ostatnie 5 lat nie miałeś DG, to przez
                  dwa lata będziesz płacił ZUS'u coś koło 250 zł. nie jestem pewien co
                  do kwoty, ale nie są to jakieś powalające wydatki. później wejdziesz
                  na normalną stawkę (ca. 800), ale pierwsze dwa lata masz luz. i to
                  jest szansa na rozkręcenie firmy. jeśli w dwa lata tego nie zrobisz
                  to lepiej ją zamkni