GoĹÄ: ssss IP: *.chello.pl 17.03.09, 11:13 w tyle owszem jesteśmy, ale daleko w tyle? tu juz bym polemizowal Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: karol "GW"Dlaczego usuneliście artykuł Winieckiego?? IP: *.bredband.comhem.se 17.03.09, 11:18 Bo w/g was można tylko uprawiać wesołą propagandę sukcesu. Kiedy internauci zgnoili idiotę Winieckiego to szybko artykuł zwineliście z pierwszej strony? Kto wam płaci za publikację idiotycznych artykułów typu "wieżowce w Warszawie jak w Miami"? Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Zakaz pozytywnych artykułów. Tylko narzekać! 17.03.09, 11:51 Rozkaz wykonać. Nie śmiać się bo jest kryzys. PKB rośnie zamiast spadać! Jak śmie. _ Wódz Co dziwnego jest w tym że się komuś podoba? Chyba logiczne że jak ktoś jest eksporterem to się cieszy z euro po 5zł (a bardzo dużo inwestycji u nas jest z myślą o eksporcie). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: xyz2000 Ach ci inwestorzy, nie zdążyli kupić walut. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 13:50 Teraz pieprzą głupoty, żeby tylko złoty umocnił się. Chociaż na chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: prezes w 2009 odbicie. jesteśmy SUPER krajem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 16:10 tak podsłuchałem ostatnio dwóch amerykańskich przedsiębiorców gadających na jednym z bankietów. Polska to jest teraz eldorado i każdy to wie, chcąc tu rozkręcać działalność. To ostatnia chwila kiedy ceny u nas są jeszcze niskie, ludzie superwykształceni, ambicje i pracowitość super wysoka i multum możliwości plus ludzie, którzey złapali mnóstwo kasy na konsumpcję po części dzięki ciężkiej pracy za granicą. następne 10 lat należy do Polski. w mojej firmie mam chwilowe zamrożenie i 60 osób, które zatrzymałem jest w dobrej płacowej sytuacji, nikt nie narzeka, rozmawiam z nimi i wiem. Wiem też że tylko chwila nas dzieli od potężnego boomu na który szykuję wszystkie możliwe rozwiązania i siły przerobowe, bo deugi taki boom nie wydarzy się przez następnych wiele lat. Nadchodzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ajmax Gościu, chyba jesteś przedsiębiorcą w wyobraźni. IP: *.aster.pl 18.03.09, 08:00 Jak przyjdzie potężny boom, to ludzie (o ile ich w ogóle masz) błyskawicznie zostaną podkupieni do wielkich i silnych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mj Polska pawiem i papuga narodow! IP: *.acn.waw.pl 17.03.09, 11:19 Polska pawiem i papuga narodow! Cuda, cuda, cuda oglaszaja! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Znawca "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.dip.t-dialin.net 17.03.09, 11:25 Gierkowska propaganda suksesu !!! Jak jet tak dobrze, to nie wiem dlaczego te miliony emigruja ??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Banan Rep. of PO Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.09, 11:31 Ja zjezdzam za 2 miesiace. Dosyc mam klamliwych pajacow z PO i tej propagandy, gorszej niz za komuny. Gdyby za Pisu byla taka afera jak z Pawlakiem to Wyborcza by przez kilka miesiecy sprawe drazyla a jak jest teraz to każdy kto ma trochę otwarte oczy widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: julia Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.vast.net.pl 17.03.09, 14:07 najwieksza afera to byl Ziobro i jeszcze nie osadzony. Odpowiedz Link Zgłoś
rk111 Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą 17.03.09, 22:48 Przecież za PiSu była jeszcze większa afera , brat na dzień dobry zatrudnił brata w swojej kancelarii do tego sprawa fundacji Solidarność gdzie JK ma dożywotni stołek to mało? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zdegustowany Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.gprs.plus.pl 17.03.09, 11:44 Z ciebie taki "znafca" jak ze mnie papież... Jakie miliony emigrują?! Skoro tak twierdzisz, to pakuj manatki i jedź! Może na Islandię się wybierzesz, "znafco" od siedmiu boleści, któremu chyba czasy się pomajtały! Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz jakie miliony? 17.03.09, 11:52 Gość portalu: Znawca napisał(a): > Jak jet tak dobrze, to nie wiem dlaczego > te miliony emigruja ??? Owe mln mają dzisiaj problem aby dostac pracę na emigracji. Jakby ktoś nie zauważył tam pkb maleje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Macho Re: jakie miliony? IP: 213.199.193.* 17.03.09, 13:03 Co nie zmienia faktu, że kto ma prace i tak zarabia więcej niż w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: jakie miliony? 17.03.09, 13:09 Gość portalu: Macho napisał(a): > Co nie zmienia faktu, że kto ma prace i tak zarabia więcej niż w > PL. no i? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Macho Re: jakie miliony? IP: 213.199.193.* 17.03.09, 13:12 Spadek PKB nie ma poważniejszego znaczenia dla ludzi którzy pracują na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: jakie miliony? 17.03.09, 13:13 Kolego, nie we wszystkich zawodach. Sprawdzałem ewentualnie jakie zarobki w UK w moim zawodzie informatyka - porównywalne, jakieś 20- 30tys funtów rocznie brutto. O kosztach nie piszę. Fajne były posadki po 40-45tys ale wymagania i technologie dość rzadkie w Polsce. A. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: jakie miliony? 17.03.09, 13:36 Infomatycy to jest wyjątkowo zły przykład, gdyż ta grupa zawodowa dysponuje rozlicznymi metodami wymuszania zarobku, zaczynając od najprostszej zależności: nie ma zapłaty, system nie działa/nie będzie działać. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: jakie miliony? 17.03.09, 13:59 cloclo80 napisał: > ta grupa zawodowa dysponuje rozlicznymi metodami wymuszania > zarobku, zaczynając od najprostszej zależności: ni > e ma zapłaty, system nie działa/nie będzie działać. A facet przy taśmie - nie ma zarobku to taśma stoi. Jakieś dziwne argumwenty. Nie ten informatyk to inny, proste. Dobrze zarabiają bo jest ich za mało a nie dlatego że wymuszają. Prawo popytu i podaży. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: jakie miliony? 17.03.09, 14:16 Znam takie sytuacje, że pieniądze poszły a system nie działa;) A. ps. w poście wyjątkow nie wspomniałeś swojej alergi na "xionc", popraw się. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 to zależy gdzie i co robi. Wiele osób w Polsce 17.03.09, 17:45 zarabia więcej niż dobra pensja np. w Niemczech czy Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr_S Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 17.03.09, 12:29 Ostatnie dane GUS-u pokazuje co innego...po raz pierwszy od wielu lat w 2008 roku wzrosła liczba ludności.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: orient Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 19:20 Tylko w GUs-ie. Oni liczą tylko tych co zmarli i się urodzili. Ci co wyemigrowali nadal są liczeni tak samo jak ci którzy nigdy w sąsiedniej gminie nie byli. A dzietność najniższa w Europie 1.26 gdy do zastępowalności pokoleń trzeba 2.1. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: greg Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: 213.199.238.* 17.03.09, 15:38 Gość portalu: Znawca napisał(a): > Gierkowska propaganda suksesu !!! > Jak jet tak dobrze, to nie wiem dlaczego > te miliony emigruja ??? Według danych J.L.K. z Polski wyemigrowało już 42 miliony ludzi a 55 milionów jest gotowych do wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
kina9 Kryzys ukazał idiotyzm i mitomaństwo Polaków!! 17.03.09, 11:27 Jest to jedyna dobra strona zawirowań gospodarczych. Takiego debilizmu jaki można zauważyć w wystąpieniach"ekonomistów" polityków czy też innych "znawców" nie widziałam jak żyję. To już wyrazna choroba umysłowa. "kryzys nie dotyczy Polski" lub "spokój nad Wisłą" ha ha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bzyk Re: Kryzys ukazał idiotyzm i mitomaństwo Polaków! IP: 192.100.112.* 17.03.09, 11:30 Karolku, czemu pisujesz pod wieloma nickami? W dodatku czasem podajesz się za kobietę (kina9), czasem za mężczyznę (karol). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karol Drogi "bzyku".Gratuluję przenikliwości.Jesteś na IP: *.bredband.comhem.se 17.03.09, 11:49 dobrej drodze aczkolwiek trochę jeszcze musisz popracować nad sobą. Używam rzeczywiście innego nicku ale wtedy kiedy trzeba sią zalogować.Nie widzę w tym nic grzesznego? Byłbym wdzięczny gdyby Twoje posty były bardziej rzeczowe ale cóż, "każdy orze jak może"? Serdecznie /szczerze/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Michaił Re: Kryzys ukazał idiotyzm i mitomaństwo Polaków! IP: *.toya.net.pl 17.03.09, 11:37 Coż za samokrytyczny tytuł postu! Gratuluję! Nie jestem wstanie zrozumieć co kieruje ludzmi, którzy wyczekują głębokiej recesji, jak Gwiazdkowego prezentu. Ciekawe, czy w kolejce w pośredniaku będą się szczerze cieszyć, że udało się przekonać Polaków, że"[...]wzrost sprzedaży o kilka procent rdr to mogiła, bo wcześniej było kilkanaście/kilkadziesiąt!". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rydy Re: Kryzys ukazał idiotyzm i mitomaństwo Polaków! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 11:50 Przenieś się na Litwę, jak Ci będzie mało to na Białoruś Tam będą wszyscy mądrzy. Chyba jednak dziecko nie wyspało się, albo dostało burę że nie wszkole siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ss13 Re: Kryzys ukazał idiotyzm i mitomaństwo Polaków! IP: *.gprs.plus.pl 17.03.09, 14:53 Rzadko się wypowiadam ale dostaje szału jak widzę wypociny niektórych na forum. Pewnie, że najlepiej jest powiedzieć mamy prze.... jest kryzys. Ale czy to coś zmieni. Jestem przedsiębiorcą i jakoś kryzysu nie widzę wręcz przeciwnie. Faktycznie niektórzy z moich znajomych dostają mniejsze premie w pracy, ale czy to już jest kryzys? To, że jacyś durnie dali plamy na opcjach itp. trudno powinni zapłacić za głupotę. A jak przyjdzie kryzys to każdy odczuje go na sobie i nie będzie Twoich wypocin na forach bo nie będziesz miał siana na rachunki. To jest kryzys a na razie mamy spowolnienie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: blable Re: Kryzys ukazał idiotyzm i mitomaństwo Polaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 15:04 zobaczysz go (ten kryzys) kiedy po bankructwie skaczac z okna zderzysz sie w powietrzu z kilkunastoma inymi "przedsiebiorcami co to nie widza kryzysu". taki bedzie tlok. dodam skromnie, ze nie wymyslilem tego sam. tak pisal stanislaw lem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PonuryŻniwiaż Re: Kryzys ukazał idiotyzm i mitomaństwo Polaków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 15:49 Gość portalu: ss13 napisał(a): > zmieni. Jestem przedsiębiorcą i jakoś kryzysu nie widzę wręcz przeciwnie. > Faktycznie niektórzy z moich znajomych dostają mniejsze premie w pracy, ale czy > to już jest kryzys? Obudz sie wielki przedsiebiorco. To ze u Ciebie sie zle nie dzieje i u twoich kolegow biznesmenow to nieznaczy ze kryzysu niema. Pomysl o 3000 ludzi zwolnionych przez Philipsa albo poczytaj o innych redukcjach zatrudnienia. Ci ludzie doswiadczaja skutkow kryzysu. I to niejest zmniejszenie premii jakiegos managerka tylko brak srodkow do zycia czasami dla calej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ss13 Re: Kryzys ukazał idiotyzm i mitomaństwo Polaków! IP: *.gprs.plus.pl 17.03.09, 16:26 Nieźle się uśmiałem czytając wasze komentarze kilka sprostowań: 1) to, że jestem przedsiębiorcą nie oznacza, że obracam się wśród menadżerów i zarabiam fortunę 2) to, że jestem przedsiębiorcą oznacza, że bardzo ciężko pracuję odkąd skończyłem 20 lat i daję zatrudnienie innym 3)Lem to fantasta 4) Ja nie będę mieć powodów żeby skądś skakać jak zbankrutuje - nie wiem dlaczego tak myślisz? 5) I najważniejsze: chodzi o to, że straszycie czarownicą której nie ma po co się zamartwiać zamiast pisać na forum trzęsiportkowe wypociny lepiej coś zrobić żeby się przygotować na kryzys który może a nie musi nastąpić. Ja też nie wykluczam takiej ewentualności i staram się do tego przygotować ale fakt jest taki, że kryzysu póki co nie ma a większość z Was zachowuje się jakby nie mieli co do garnka włożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karol Jako,że plecież bzdury "byznesmenie"z"Bożej Łaski" IP: *.bredband.comhem.se 17.03.09, 16:59 to proponuję tobie abyś przeaanalizował w swojej byznesowej gówce OFICJALNE nstp .dane: 45% polskiej prod. przemysłowej to prod. na EKSPORT "polski" eksport w ca 75% to MONTAŻ lub związana z nim"produkcja" dla zagranicznych koncernów/Opli,LG,Philipsów etc./ Jeżeli w dalszym ciągu uważasz, że Polska jest immunentna na kryzys to proponuję zamknąć budę i odwiedzić specjalistę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ss13 Re: Jako,że plecież bzdury "byznesmenie"z"Bożej Ł IP: *.gprs.plus.pl 17.03.09, 17:41 Widzę, że dyskusja na tym forum nie ma sensu. Polega głównie na obrażaniu innych ... żałosne. Ameryki nie odkryłeś Panie Karolu Słoma w Butach. Następnym razem przeczytaj dokładnie to co napisałem bo masz problem w czytaniu ze zrozumieniem. Szczerze mówiąc myślałem, że nikt nie wie co będzie dalej ale mamy specjalistę Pana Karola. Hura. Jeżeli przyjdzie ten Twój upragniony kryzys to będziesz przegrany bo tacy jak Ty nie potrafią sobie radzić... a zamiast argumentów wolą obrażać.. P.S. Nie wiedziałem, że słowo przedsiębiorca straszy w równie wielkim stopniu jak słowo kryzys. Już wiem dlaczego się nie wypowiadam na forum Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ss13 Re: Jako,że plecież bzdury "byznesmenie"z"Bożej Ł IP: *.gprs.plus.pl 17.03.09, 17:56 I jeszcze jedno (do ludzi myślących a nie do Pana Karola) dużo firm produkujących na export szczególnie rodzimych zyskuje obecnie w wyniku osłabienia się złotówki. Nic nie jest czarno-białe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karol Człeku marny.Wszystko rozumiem IP: *.bredband.comhem.se 17.03.09, 18:01 tylko pytanie dlaczego piszesz OD RZECZY?? Kto ci powiedział, że marzę o kryzysie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ss13 Re: Człeku marny.Wszystko rozumiem IP: *.gprs.plus.pl 17.03.09, 18:19 Człeku marny buahahhha. Ktoś Ci już mówił, że jest żałosny? Pewnie nie raz Panie Człeku. Jeżeli wszystko rozumiesz to po co te pianie do mnie?? Podajesz wyrywkowe i nawet nie potrafisz ich powierzchownie przeanalizować. Okazuje się, że gów.. rozwumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 to jest ruski agetn, po co z nim dyskutujesz? 17.03.09, 18:51 on ma za zadanie pier.dolic głupoty że 45 % naszej produkcji to export, choć dobrze wie że tylko 30 %- chodzi o to aby siać defetyzm- za to mu płacą w ambasadzie. Oczywiście, że masz rację- W Polsce póki co nie ma żadnego kryzysu- on jest głównie w gazetach które o czymś muszą pisać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Agronom Taaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 11:27 Kraj mlekiem i miodem plynacy... Powiedzmy lepiej jak jest naprawde. Wiele zmarnowanych szans na nowe zaklady, nowe miejsca pracy ze wzgledu na zagmatwane procedury urzedowe i biurokracje, wysokie koszty pracy i represyjnosc aparatu skarbowego... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Banan Rep. of PO Re: Taaa IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.09, 11:33 To jest to 1 okienko Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Taaa 17.03.09, 11:54 Gość portalu: Banan Rep. of PO napisał(a): > To jest to 1 okienko Tuska. 1 okienkto to zdaje się pomysł chłopaków z pis. Ale pewnie koalicjanci im nie pozwolili zrealizowac pomysłu. -- Jeśli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ss13 Re: Taaa IP: *.gprs.plus.pl 17.03.09, 18:02 Jedno okienko śmieszna i nic nie znacząca sprawa. Jeżeli ktoś chce założyć firmę to obleci te urzędu w 3 dni a czy jedno okienko nie zwiększy szans na powodzenie przedsięwzięcia. Sprawa błacha a szum trwa już 3 lata Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zazwyczaj "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.acn.waw.pl 17.03.09, 11:40 uwazam, ze tego typu informacje sa bardzo potrzebne kryzys w duzej mierze jest w glowach, a nie w realu, dlatego trzeba pompowac dobre wiesci, a nie ciagle tylko pokazywac spadki, bezrobocie itp. wielki lęk nie pomaga (umiarkowany idzie w parze w rozwaga) tylko wpedza ludzi w jeszcze wieksze klopoty Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Michaił Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.toya.net.pl 17.03.09, 11:51 Nowoczesne gospodarki bazują przede wszystkim na usługach, a te polegają głównie na popycie wewnętrznym. Jeśli ludzie pozostają spokojni i ( w miarę) pewni swojej przyszłości, recesja ma raczej lekki przebieg. Niestety, media, żerując na taniej sensacji, mocno obecną recesję "zamplifikowały". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Macho Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: 213.199.193.* 17.03.09, 13:02 Opowiadasz zwyczajne bzdury. Jeśli zaszwankuje gospodarka realna, to kto przyniesie forse do sfery usług? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Michaił Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.toya.net.pl 17.03.09, 13:07 A to uslugi nie zaliczają się do gospodarki realnej, cokolwiek to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Agronom Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 11:52 Gość portalu: zazwyczaj napisał(a): > kryzys w duzej mierze jest w glowach, a nie w realu. W glowach taaa.. powiedz to mojemu funduszowi akcyjnemu :) Moze on spada w duzej mierze tylko w mojej glowe, a w realu rosnie?? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Michaił Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.toya.net.pl 17.03.09, 11:53 Mylisz skutek z przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Agronom Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 12:19 Gość portalu: Michaił napisał(a): > Mylisz skutek z przyczyną. Nie do konca. Z perspektywy jednostki reaguje racjonalnie na fakty a nie na imaginacje w mojej glowie. Akcje spadaja to je sprzedaje minimalizujac straty. A jesli nie sprzedalem to trace i mam kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą 17.03.09, 12:38 Gość portalu: Agronom napisał(a): > Akcje spadaja to je sprzedaje > minimalizujac straty. Gdy spada można też minimalicować straty poprzez dokupywanie, gdy się inwestuje a nie spekuluje, rzecz jasna. A. Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą 17.03.09, 12:39 Gość portalu: Agronom napisał(a): > Nie do konca. Z perspektywy jednostki reaguje racjonalnie na fakty > nie na imaginacje w mojej glowie. Akcje spadaja to je sprzedaje > minimalizujac straty. A jesli nie sprzedalem to trace i mam > kryzys. Jak sprzedażesz na fali paniki to poddajesz się panice a to nie jest racjonalne. Jeżeli jeszcze zdążysz na początku paniki to pół biedy. Później lepiej już po prostu czekać. Giełda raz rośnie a raz spada. Nic w tym niezwykłego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Agronom Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 15:43 jimmyjazz napisał: > Jak sprzedażesz na fali paniki to poddajesz się panice a to nie jest racjonalne. Sprzedaje zeby nie tracic to jest racjonalne. Nie ogladam sie na innych zastanawiajac sie czy aby oni tez sprzedaja :) To bylo by poddwaanie sie panice. > Później lepiej już po prostu czekać. Giełda raz rośnie a raz spada. > Nic w tym niezwykłego. Oczywiscie ze krachy gieldowe to nic niezwyklego... Raz rosnie raz spada. Jak spadaja wszystkie indeksy przez poltora roku to nazywamy to kryzysem :) A jak kogos razi slowo kryzys to mozna mowic spadek :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DD Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.ramtel.pl 17.03.09, 18:22 Buffet uważa, że trzeba kupować kiedy na ulicach płynie krew :) Czekać i być dobrej myśli, nie się kto inny wykrwawia :P Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą 17.03.09, 11:55 Gość portalu: Agronom napisał(a): > W glowach taaa.. powiedz to mojemu funduszowi akcyjnemu :) Moze on > spada w duzej mierze tylko w mojej glowe, a w realu rosnie?? :)) Logika się kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ax "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 11:55 Hehe, polskie "związki zawodowe" wywalczyły ostatnio pracodawcom prawo do obniżania płac pracowników wg własnego widzimisię, to trudno się dziwić, że "inwestorom" się to podoba. Jeśli w kraju jest dużo wykwalifikowanych ludzi, którzy muszą tyrać po 15 godzin za pół najniższej krajowej, bo NIE MAJĄ INNEGO WYJŚCIA, to naprawdę nie jest powód do radości. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr_S Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 17.03.09, 12:30 Do płaczu też nie. Jak nie będą chcieli pracować za pół stawki to nie będą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr_S "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 17.03.09, 12:21 Polska rządzi, reszta to cieniasy. Tylko pobudować te chol...drogi i kolej i nikt nas nie zatrzyma:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Przemiks "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 12:52 Bzdura z tą wspólną walutą, właśnie gdyby była i Polakowi trzeba by płacić 10 - 12 euro na godzine jak Słowakowi czy Niemcowi to już nie byłoby tak różowo, ale że płacą 2-3-5 euro/h to jest SUPER, a niby dlaczego wszystkie firmy uciekały do Chin... bo miedzy innymi pracownicy robili tam za czapkę ryżu!!!!! u nas za dwie. Firma holenderska w mojej okolicy płaci spawaczom po 4 euro na godzinę przeliczane w dni wypłaty od kilku już lat, chetnych do pracy nie brakuje, kolega kierownik w tej firmie mówił że w Holandii za to samo musięli płacić holendrom od 15 euro/h. Właściciel jest ZACHWYCONY jak panowie cytowani w tym artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr_S Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 17.03.09, 13:02 A myślisz że dlaczego do Irlandii się tak pchali?! Bo też mieli tanich roboli. To naturalna kolej rzeczy, przez ten etap trzeba po prostu przejść. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: teveux komentarz z Francji IP: *.fbx.proxad.net 17.03.09, 12:56 francuzi maja swietne przyslowia, cytuje jedno z nich : nie mozna wyzej pierdziec niz wlasna dupa Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: komentarz z Francji 17.03.09, 13:15 zrewanżuję się polskim: sra wyżej niż dupę ma. Możesz kolegom Francuzą zacytować tylko zadbaj o rymowanie;) A. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: z Kiepskie przysłowie i kiepski komentarz IP: 217.98.20.* 17.03.09, 13:34 Kiepskie przysłowie, bo bąki lecą jednak wyżej niż własna d... ;))) Kiepski komentarz, bo wyziera z niego zajadła zawiść. I owszem, przepisy mamy cholernie nieżyciowe, urzedy upierdliwe, ale takich bałaganiarzy w zarządzaniu jak żabojady to naprawdę ze świecą szukać. A uważacie się za Bóg wie kogo, he he he (vide Danon i TP). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: teveux Re: Kiepskie przysłowie i kiepski komentarz IP: *.fbx.proxad.net 17.03.09, 13:52 jesli uwazasz ze zabojady maja taki balagan w zarzadzaniu i organizacji to porownaj sobie np. mape samochodowa Francji i Polski ( czy tez inna infrastrukture, np. TGV )Przesledz dokladnie polska "siec " autostrad po kilkunastu latach budowy. I nie mozna juz zwalac teraz ani na komunizm , ani na rosjan ani nawet na brak kasy, bo kasa jest z UE, wiec ???? Polak potrafi , chlac wòde chyba .... Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Kiepskie przysłowie i kiepski komentarz 17.03.09, 14:10 emigranci na forum niestety w większości alergicznie przyjmują dobre wiadomości o Polsce. Dziwne... Emigranci kochani, mieliście rację, że emigrowaliście. Nie przejmujcie się Polską, po co te frustracje? Macie fajnie bo tak wybraliście. Jeśli macie wątpliwości tym postem Wam chcę pomóc;) Zawsze Wasze kraje są i będą lepsze od tej ... (wstawić cokolwiek) Polski. No i co? Lepiej teraz? A. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Polska jest w Unii od 2004 roku :) 17.03.09, 18:53 autostrady się budują, szybka kolej to kwestia następnej dekady- trudno zresztą że by było inaczej bo takie projekty buduje się wiele lat. Masz kompleksy koleś. Hiszpania też była zacofana jeszcze 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jarek Zagraniczni inwestorzy: Polska numerem 1 na świ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.09, 13:21 MAMY CUD !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Macho Re: Zagraniczni inwestorzy: Polska numerem 1 na ś IP: 213.199.193.* 17.03.09, 13:37 Owszem gdyby to nie był ranking łatwości ojebywania autochtonów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: politico Propaganda kwitnie IP: 70.91.33.* 17.03.09, 13:51 Jedyne co kwitnie za rzadow Tuskomatolkow to propaganda. Caly swiat nie wie nawet, gdzie lezy Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
mikuma Zagraniczni inwestorzy: Polska numerem 1 na świ... 17.03.09, 14:11 BP = Będziesz Płacił ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
szabepio Zagraniczni inwestorzy: Polska numerem 1 na świ... 17.03.09, 15:43 Ja nie chce być tanim pracownikiem, mam to w du pie, ze dla inwestorów jestesmy numer 1. my Polacy po prostu jestesmy kombinatorami, jestesmy przedsiębiorczy, potrafimy produkowac z rentownością 10% (nikt na świecie tak nie robi, jak rentownosc produkcji spada poniżej 40% to rozważa sie bankrutctwo, dofinansowanie, sprzedaż itp). jesteśmy też pierwsi w omijaniu prawa, obecnie zwłaszxcza tego unijnego... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: qba Re: Zagraniczni inwestorzy: Polska numerem 1 na ś IP: *.compnet.com.pl 17.03.09, 19:53 a wiesz dlaczego bo od sredniowiecza sie mieszamy z zydami to dzieki ich genom jestesmy tacy przedsiebiorczy chwala im za to :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fly Re: Zagraniczni inwestorzy: Polska numerem 1 na ś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 10:51 100% prawda pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miki "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.chello.pl 17.03.09, 16:11 Rzetelna analiza COFACE (międzynarodowa firma ubezpieczająca export/import)ryzyka biznesowego i krajowego: Slovenia, Niemcy, Francja, Państwa Skandynawskie : A1 Wielka Brytania, USA, Czechy, Estonia: A2 Polska, Słowacja, Węgry, Litwa, Łotwa: A3 Bułgaria i Rumunia: A4 Rosja i Chiny : B Ukraina: C Białoruś: D Koszt ubezpieczenia jest związany z ryzykiem biznesowym i krajowym. Polska dobrze postrzegana ale mankamenty: nadmiar biurokracji, słaba infrastruktura, brak reform, zadłużenie w obcych walutach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Może inni się rozwijają ale ty stanełeś na etapie IP: *.bredband.comhem.se 17.03.09, 18:08 epoki kamienia. Może tak bananka?Człowieku jak ty się uchowałeś we współczesnym świecie. Powinni pokazywać ciebie w Muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bzyk Re: Może inni się rozwijają ale ty stanełeś na et IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.03.09, 18:45 O, a teraz Karolek występuje jako kasia :) Masz jakiś problem z określeniem własnej płci? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: karol Oj bzyku bzyku. IP: *.bredband.comhem.se 17.03.09, 18:55 Wspominałem,że musisz jeszcze trochę poćwiczyć. Operator comhem.se to jeden z największych w Szwecji dlatego błędnie "wydedukowałeś" , że ktoś inny to ja . Nie przejmuj się jednak.Jeszcze trochę treningu a może i Tobie się uda. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hiperbola Polska jest fantastyczna. Najlepsza na swiecie! IP: *.client.stsn.net 17.03.09, 18:10 Tylko ekonomie i rzad mamy choojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: clown "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.centertel.pl 17.03.09, 19:06 to świetnie Odpowiedz Link Zgłoś
bemowiak2008 Przeciez podobno u nas sa wysokie koszty produkcji 17.03.09, 19:12 i wysokie pensje!? dodatkowo podatki zabijaja? Wiec co sie stalo ze nagle to najlepsze miejsce na inwestycje? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gosc Re: Przeciez podobno u nas sa wysokie koszty prod IP: *.itt.com 17.03.09, 19:26 wyznacznikiem recesji (nie wiem czy kryzysu)jest stopa bezrobocia oraz wzrost kosztow utrymania zwiazana z inflacja lub splata zadluzenia bankowego. sa male firmy ktore daja nsobie swietnie rade ale te duze ktore produkuja na duza skale maj problemy. te wskazniki (13 % bezrobocia) pokazuja ze w Poslce jest gleboka recesja jesli nie kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosc987 "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.pools.arcor-ip.net 17.03.09, 19:17 Rzeczywiście propaganda do kwadratu w amerykańskim stylu, tam żeby światu mydlić oczy banki przesuwały swoje długi z banku do banku i ogłaszały wzrostowe wyniki. Tak samo jest w Polsce z gospodarcza reklama, wiec niech Polska powie dlaczego zwalniają ludzi skoro Polska jest dla inwestorów nr. 1? Żeby Zachód nie pompował pieniędzy w Polskę już dawno by leżała na łopatkach, taka jest prawda. Polska ma szczęście ze zachodni przemysł jak i banki znajdują się w Polsce w przeciwnym razie było by cienko, cienko. Skoro by one w Polsce upadły, wywołana by była reakcja domina. Ile miliardów franków, euro wpompowano w Polskę? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: o_la_boga "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: 85.89.230.* 17.03.09, 19:22 Ludzie, uspokujcie się trochę. Ilu z Was piszących, same najgorsze rzeczy, straciło pracę? A ilu tych których znacie? Czy Wam to sprawia przyjemność - takie samobiczowanie się i masochizm? Rok temu było 6% wzrostu, w tym będzie 2% wzrostu tzn. że jest dużo trudniej. Ale w Niemczech jak była super hossa to było 1,5% wzrostu a w tym roku będzie 1,5% recesji. Tak byście woleli? Tak by było lepiej dla Was? Wtedy by się można było cieszyć że Tusk, że rząd, że politycy i wszyscy święci. O to chodzi? Kryzys trzeba przetrwać. Zawinąć dupę i ruszać do roboty. Może za 4 euro a nie za x2 albo x4. Ale cały czas do przodu. Już nawet związki zawodowe to rozumieją. Niestety niektórzy na tym forum są chyba z betonu. Z moich obserwacji: kryzys widzę głównie w mediach i na takich głupich forach. Jak jadę do marketów nie ma gdzie zaparkować i trzeba się przepychać między tłumami. Na ulicach totalne korki (to pewnie ci bezrobotni bez środków do życia krążą samochodami po mieście w poszukiwaniu pracy). Wykańczam dom i jak na razie różnica jest taka że rok temu fachowca trzeba było zamawiać na parę miesięcy przed robotą a teraz na parę tygodni przed. Ale nędza. I na koniec- wierzcie mi- nie chcielibyście sprawdzić jak rząd PiSu poradziłby sobie ze światowym kryzysem gdyby został przy władzy. Przez 1,5 roku poprzednich rządów nie została podjęta ŻADNA poważniejsza decyzja gospodarcza z powodu permanentnej wojny i opluwania się wszystkich ze wszystkimi. Wykopanie koalicji populistów z oszołomami i przestępcami w 2007r. było największym fuksem jaki zdarzył się Polsce od czasu upadku komuny. Proponuję trochę refleksji co to znaczy "nic nie robić" (rząd) w sensie "nie rozdawać nie swoich pieniędzy pożyczonych na lichwiarski procent". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gosc987 Re: "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą IP: *.pools.arcor-ip.net 17.03.09, 20:49 o_la_boga, na pustyni jedna kałuża jest już przyrostem wilgotności.;))))))))) O jakim przyroście mówisz? W Afganistanie jak osiedli się przemysł tez będzie przyrost rekordowy, na pewno wyniesie 99,99% Odpowiedz Link Zgłoś
gnago "PB": Zakochani w spokoju nad Wisłą 17.03.09, 19:59 To oczekuję że ochoczo wzmogą popyt wewnętrzny płacąc lepiej ludziom np o 10% miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lexyy.23 "PB": Zakoclani w spokoju nad Wisłą IP: *.torun.mm.pl 17.03.09, 20:08 kompletnie nie rozumiem zachwytu wybiórczej nad tymi statystykami, bo z czego tu sie niby cieszyc, ze mamy mloda dobrze wyksztalcona kadre ktora bedzie pracowac za 1200zl lub 1500 ? co z tego ze polska jest numerem 1 jak milion osób wyjezdza bo albo pracy nie ma albo jest nisko platna. albo z czego tu sie cieszyc kiedy taki dell przenosi fabryke do nas?!, jest to raczej smutne bo w irlandii byl to dobry zaklad z przyzwoitymi zarobkami, z ukladami zbiorowymi, związkami u nas pewnie powstanie kolejny sweatshop,a i jak to mozliwe ze w kraju w którym podobno sa najwieksze koszty pracy(lewiatan), ogromna biurokracjia jest naglem jakims numerem jeden ?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cud Tuska Zagraniczni inwestorzy: Polska numerem 1 na świ... IP: *.chello.pl 17.03.09, 21:19 No i cud się Tuskowi udał. Jesteśmy lepsi nawet niż Irlandia i inne niby potęgi gospodarcze. Nie musimy nikogo doganiać. To oni muszą nas gonić... Wszyscy się zwijają a my rośniemy :). Kraina mlekiem i miodem płynąc. Odpowiedz Link Zgłoś