Dodaj do ulubionych

Nikt nic nie wie, czyli jak GUS sprzedaje nasze...

28.04.09, 10:20
Zlitujcie się nad czytelnikami gazeta.pl i zainwestujcie w korektę ostanio
artykułów na Waszym portalu nie da się czytać - błędy ortograficzne,
stylistyczne i tak jak tu "kłopot z klawiszem SPACE' - stawia portal poniżej
Super Expressu.
Obserwuj wątek
    • Gość: author Urzędy Statystyczne zarabiają na tym duże pieniądz IP: *.xdsl.centertel.pl 28.04.09, 10:29
      Tam mnie boli od śmiechu! :-) GUS nic na tym nie zarabia? Tylko za
      koszty wyszukiwania w bazie danych? :-))))))
      Dla urzędów to ważne źródło dodatkowych pieniędzy. Firmy nieźle im za
      to płacą.
      • kretynofil Hihihi :) 28.04.09, 10:46
        Jakis czas temu dzwoni do mnie jakies wystraszone dziewcze, student pierwszego
        roku informatyki (znalazla mnie w bazie PF), i pyta czy bym jej nie napisal
        programu na zaliczenie.

Obsmialem sie jak norka - bo jak ja studiowalem to nawet mi cos takiego przez
        glowe nie przeszlo - jak juz trzeba bylo to sie odgapialo od starszych
        rocznikow, bo oni lepiej wiedzieli co trzeba bylo zrobic :)

A dziewusia tez byla dobra, bo sama nie rozumiala co miala napisac, a ze zastala
        mnie w doskonalym nastroju i bylem przesadnie wylewny to sie jeszcze bardziej
        wystraszyla.

Ostatnio zadzwonila do mnie PF - chcieli mi sprzedac jakies pozycjonowanie w
        google maps - i najzabawniejsze bylo to, ze facet dyskutujac ze mna przezuwal
        sniadanie :) Podziekowalem i pozegnalem sie grzecznie, to zadzwonili jeszcze
        raz, nastepnego dnia, utrzymujac ze nigdy wczesniej nie dzwonili :)

Telefonow od bankow, posrednikow kredytowych, ubezpieczalni, biur rachunkowych -
        nie zlicze. To jest po prostu jakas paranoja. Najlepsza jest jakas dziewusia,
        ktora dzwoni do mnie z GE srednio co kilka miesiecy, i chociaz ja spuszczam na
        drzewo za kazdym razem, nadal sie nie poddaje :)

Ochrona danych, psia mac :)
        • Gość: est W końcu wiadomo po ch... ten cały REGON IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.04.09, 12:41
          jakby nie wystarczył numer NIP. A jeśli GUS oferuje takie dane za koszt klikniecia w Enter to ja poproszę o taką bazę, mogę przesłać dyskietke albo nawet CD/DVD-Roma (jak nie mają nagrywarki moge im dorzućic gratis)
          • Gość: Magda Re: W końcu wiadomo po ch... ten cały REGON IP: *.93.classcom.pl 28.04.09, 13:37
            No to zwróć się z tym do GUSu a nie na forum.
        • Gość: Magda Re: Hihihi :) IP: *.93.classcom.pl 28.04.09, 13:35
          > Ochrona danych, psia mac :)

Ochrona danych osobowych dotyczy osób prywatnych a nie przedsiębiorców.
          • bartek_ar1 Re: Hihihi :) 30.05.23, 12:38
            Prawda - trzeba na to uwazać, warto też zerknąć na kwestie pozycjonowania w google maps. Dla chętnych porcja wiedzy - wmh.agency/pozycjonowanie-firmy-google-maps/
    • Gość: Bubatek ile konkretnie, urząd nie chce zdradzić IP: 151.193.220.* 28.04.09, 10:34
      ile konkretnie, urząd nie chce zdradzić

Co to w ogóle znaczy 'nie chce zdradzić'??????? Co to w ogóle znaczy?
      • Gość: eMTe Re: ile konkretnie, urząd nie chce zdradzić IP: *.chomiczowka.waw.pl 30.04.09, 10:55
        hehe, no Twoje dane są jawne, ale zarobki urzędu już nie. Skandal.
    • Gość: rom Nikt nic nie wie, czyli jak GUS sprzedaje nasze.. IP: *.173.31.180.tesatnet.pl 28.04.09, 10:41
      Czy w tym kraju nawet urzędy muszą dorabiać na boku??
      Chamstwo, że nikt mnie nie poinformował: gdy się pierwszy raz zakłada firmę i
      wypełnia kretyńskie formularze, to wszystkie rubryki są obowiązkowe. Jak
      zapytałam, czy muszę podawać telefon, to usłyszałam, że lepiej tak, bo wtedy nie
      muszą do mnie pisać listów i coś można szybciej załatwić, ale ani słowa, że
      ledwo skończę formalności zakładania firmy - czyli po ok. tygodniu - telefon
      rozdzwoni się do mnie z PLUSA. Ta firma nękała mnie w ciągu dwóch pierwszych
      tyg. istnienia firmy 3 razy! I to mimo moich żądań, by mnie skreślili z listy
      potencjalnych klientów. Do tego 4 oferty banków, w których w życiu nie byłam: w
      ciągu 10 dni tyle reklam spersonalizowanych z okolicznych oddziałów. Po 3
      miesiącach na razie spokój.
      • wrocfaaan to norma, sprawa jakich wiele - posłuchajcie: 28.04.09, 10:56
        jedna z takich spraw już jest w prokuraturze posłuchajcie - info z 15.40.2009:

www.radioram.pl/articles/view/11002/dane-osobowe-wyciekaja-z-wroclawskiego-magistratu-posluchaj
        to nagminna sytuacja...
    • dorsai68 Mam coraz gorsze zdanie o kndycji umysłwej Polaków 28.04.09, 10:57
      Gość rejestruje stowarzyszenie w KRS i w GUS po czym jest zdziwiony, że podane do rejestru GUS dane są publiczne.
      To już jest nie tylko głupota, ale czystej wody ignorancja.
    • Gość: wawa177 Nikt nic nie wie, czyli jak GUS sprzedaje nasze.. IP: *.range86-135.btcentralplus.com 28.04.09, 11:05
      A moze zamiast informacji, ze dane zbierane przez GUS sia jawne i
      beda sprzdawane na lewo i prawo rubtyczka pt:
      Czy wyraza Pan/i zgode na pretwarznie danych osobowych przez GUS
      oraz inne podmioty w celach biznesowych?
      Ale to juz oszukiwanie samego siebie ze ktos na to wpadnie!
    • Gość: Lechu Nikt nic nie wie, czyli jak GUS sprzedaje nasze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 11:16
      Może najwyższy czas zamknąć GUS, tę komunistyczną organizację której
      jedynym celem jest posiadać dane WSZYSTKICH podmiotów gospodarczych
      w Polsce. Pod pozornie słusznym celem jakim jest statystyka. Tylko
      do statystyki wystaczą dane z reprezentatywnej grupy czyli np 1%
      podmiotów. Zbieranie danych o wszystkich podmiotach to marnowanie
      pięniędzy na programy komputerowe, serwery, pracowników. GUS musi
      mieć niezłych czarusiów, że udaje im sie przekonać sejm i rząd, że
      bez informacji o wszystkich firmach nie da sie prowadzić polityki
      gospodarczej. Bezmyślne, urzędnicze, nędzne nic nierobienie.
      • Gość: Kibic Re: Nikt nic nie wie, czyli jak GUS sprzedaje nas IP: *.ae.krakow.pl 28.04.09, 12:00
        Niestety, odpowiedniki GUSu w innych krajach UE działają tak samo :) Poza tym
        należy dodać, iż GUS zajmuje się również zbieraniem bardzo wielu różnych
        informacji, nie tylko od przedsiębiorców - również jednostki sektora publicznego
        itd. A "sterowanie" gospodarką za pomocą 1% próby reprezentatywnej... To raczej
        można między bajki włożyć :)
      • Gość: realista _ A co na to Eurostat? _ IP: *.radom.vectranet.pl 30.04.09, 22:08
        A co na zamkniecie GUS powie Eurostat i Unia Europejska?

Kto bedzie im wysylal dane o produkcji mleka, liczbie swin i krow w
        gospodarstwach, liczbie zlikwidowanych i otwartych firm w podziale
        na branze itd itp?

Jesli mamy likwidowac GUS, to najpierw wycofajmy sie wogole z UE,
        wtedy bedzie nam latwiej to zrobic.
    • Gość: alex öööö Czy myslenie boli? ääääää IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 28.04.09, 12:13
      skoro ktos rejestruje firme, to nie po, zeby nikt o niej nie
      slyszal. a skoro podaje prywatny numer jako firmowy, to jego
      problem. rejestr firm jest ustawowo ogolnodostepny i gus nie tu nic
      do gadania.
    • Gość: kajet czy autor w ogóle wie, jak rejestruje się... IP: *.chello.pl 28.04.09, 12:20
      ...działalność? nie składa się już RG-1 w urzędzie statystycznym. Składa się
      tylko w urzędzie gminy/dzielnicy wniosek o wpis do ewidencji, w którym
      WYRAŹNIE ZAZNACZONE JEST, KTÓRE DANE SĄ JAWNE.
      • Gość: aaa Re: czy autor w ogóle wie, jak rejestruje się... IP: *.chello.pl 28.04.09, 21:03
        w dodatku KRS uzyskuje sie tylko dla okreslonego typu firm, jesli jest to
        dzialanosc gospodarcza prowadzona przez osobe fizyczna (ale tak czy inaczej
        firma) o niskim obrocie to KRS jest zbedny... dawniej droga rejestracji firmy -
        jednoosobowej dzialanosci gospodarczej wygladala tak: urzad gminy - gus -
        bank/us - zus; teraz to uproszczono...
    • Gość: hub_lan GUS jest zbędny IP: *.net.autocom.pl 28.04.09, 14:16
      a jego istnienie szkodliwe i kosztowne. Istnienie tej instytucji uzasadnia
      jedynie konieczność podania od czasu do czasu kilku wskaźników bez których
      można się obejść więc tak na prawdę zbędnych.
      • Gość: realista Nie masz zielonego pojecia... a piszesz IP: *.radom.vectranet.pl 30.04.09, 22:13
        Nie masz zielonego pojecia, ile danych i jakich opracowuje GUS na
        potrzeby i wyrazne zadania Eurostatu, urzedu statystycznego Unii
        Europejskiej, ktory wyniki prezentuje potem Komisji Europejskiej na
        jej potrzeby.

Wiec prosze nie pisz bzdur o likwidacji GUS, bo to jest niemozliwe,
        przynajmniej dopoki istnieje Eurostat a my jestesmy w Unii.
    • Gość: Norega Nikt nic nie wie, czyli jak GUS sprzedaje nasze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 17:17
      Ja nie kupuję baz nowopowstałych firm bo nie wiem czy juz sa uruchomione czy
      dopiero będa. Nabylem baze przez kelloggs.pl i jestem zadowolony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka