Dodaj do ulubionych

To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapiają !

09.08.11, 21:21
Kilkakrotnie na forach Palmir i Łomianek czytałem, że Kampinoski Park Narodowy nie przejął w zarząd kanału Łasica, więc nie jest zobowiązany go utrzymywać w należytym stanie i drożności.
Wiele osób pisze o niemożności władz, o słabym stanie melioracji o niedrożnych kanałach, itp.
Niestety prawda jest smutna i bardziej bolesna niż się wszystkim wydaje.
Wysoki poziom wód gruntowych jest efektem działań zaplanowanych, przemyślanych i przeprowadzonych przez władze Kampinowskiego Parku Narodowego.
Poniżej link do opracowania, wrożenie którego w życie miało na celu:
– zahamowanie odpływu wód własnych poprzez zwiększenie zdolności retencyjnej zlewni,
– podwyższenie zwierciadła wody gruntowej, a tym samym udostępnienie większych zasobów wodnych dla roślinności,
– stymulowanie zalewów wiosennych dolin, gdy wynika to z potrzeb ochrony walorów przyrodniczych doliny,
– retencjonowanie wód powierzchniowych i podziemnych w celu ich wykorzystania dla potrzeb środowiska przyrodniczego.

Nie pozostaje chyba nic innego pokrzywdzonym jak założenie zbiorowego pozwu o odszkodanie i zarządanie od władz KPN spowodowanie trwałego obniżenia poziomu wód grunowych na zalanych obszarach.
Jak przez swoje nieodpowiedzialne działania władze Kampinoskiego Parku Narodowego spowodowały takie zniszczenia, niech to teraz naprawią.

Działalność władz KPN jest wyjątkowo bulwersująca i skandaliczna, myślę że warto zorganizować głośną pikietę podczas dni otwartych KPN i zepsuć dobry humor i poczucie zadowolenia z siebie tym bezczelnym szkodnikom!

Poniżej link do opracowania, o którym mowa:

kampinos.sggw.pl/assets/export/katalog.dzialan.technicznych.pdf
Obserwuj wątek
    • tgserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 09.08.11, 22:49
      Kampin, nie gniewaj się, ale ludzie zainteresowani wiedzą o tym od kilkunastu miesięcy, Ameryki nie odkryłeś. Również od kilkunastu miesięcy ludzie zainteresowani piszą w tej sprawie pisma do wszystkich możliwych władz i instytucji. Ostatnie działania na forum są właśnie wynikiem Ich działań i bezczynności władz. bardzo Ci dziękujemy za wklejenie kolejny raz opracowań znanych tu od dawna. Witaj w naszym gronie i zapraszamy do działania. Wszelkie sensowne i możliwe do wykonania pomysły są mile widziane.
      • keptyn Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 10.08.11, 12:31
        tgserwis nie gniewaj się, ale co złego widzisz w tym jeśli kolejna osoba coś sobie (i może jeszcze kilku nowo przeglądającym) uświadomi?
        Mam nadzieję, że nie przeszkodzi Ci jeśli będzie usiłowała znaleźć swoją drogę do zwrócenia czyjejś uwagi na problem.
        Czy jeśli Tobie nie powiodło się z tymi prawnikami czy to znaczy, że komuś innemu też się nie powiedzie (nie mówię, że się powiedzie, ale po co kogoś zniechęcać)?
        Zdradzisz ile zaoferowałeś jako honorarium prawnikom za rozpatrzenie tych spraw?
        Czy nie przypuszczasz, że w naszej gminie, w zainteresowanych miejscowościach, są osoby, których stać na większe honorarium, a może są prawnikami?
        Jedni kopią rowy, inni pewnie sadzą się z traktorami i linami na miejsca spiętrzeń a jeszcze inni niech próbują działać badając sytuację prawną czy realizując obstrukcję wspaniałego święta KPN 03.09.
        Bądź konsekwentny i jak pisałeś - ciesz się, że kolejna osoba widzi problem.
        Pisanie o nieodkryciu Ameryki może ludzi zniechęcać bo to takie trochę pejoratywne jest..

> Kampin, nie gniewaj się, ale ludzie zainteresowani wiedzą o tym od kilkunastu m
        > iesięcy, Ameryki nie odkryłeś. Również od kilkunastu miesięcy ludzie zaintereso
        > wani piszą w tej sprawie pisma do wszystkich możliwych władz i instytucji. Osta
        > tnie działania na forum są właśnie wynikiem Ich działań i bezczynności władz. b
        > ardzo Ci dziękujemy za wklejenie kolejny raz opracowań znanych tu od dawna. Wit
        > aj w naszym gronie i zapraszamy do działania. Wszelkie sensowne i możliwe do wy
        > konania pomysły są mile widziane.
        • tgserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 10.08.11, 17:12
          Nie gniewam się. I nie widzę nic złego w uświadamianiu czego sobie albo komuś. Natomiast moją niewątpliwą wadą jest to, że wymagam od ludzi tego samego czego wymagam od siebie. Na przykład dołączając do dyskusji najpierw czytam wypowiedzi innych, podane przez nich fakty, odnośniki itp. I staram się nie powielać tych samych informacji w kolejnych wątkach. Poza tym czytając wypowiedzi staram się czytać je ze zrozumieniem. Ot, taka wada wrodzona. Gdybyś Ty również się z taką wadą urodził, to zobaczyłbyś że to nie ja zatrudniałem prawników i swoje pytania mógłbyś skierować do właściwych osób.
          Niestety, jestem tylko człowiekiem i jak większość ludzi mam swoje wady. Wszystkich których w wyniku swej niedoskonałości uraziłem- serdecznie przepraszam i proszę o wybaczenie.
          • keptyn Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 11.08.11, 04:23
            A to ja jeszcze tylko nad jednym się zastanawiam - chociaż trochę to może zakrawać na teorię spiskową.
            Nie wiem czy ten wątek jest stosowny czy nie, ale zastanowiłem się nad sytuacją opisywaną na forum i przedstawionych jako PDF na stronie gminy (potrzeby pozwoleń, kwestia decyzji środowiskowych itp.).

Ciekawe czy można uzyskać treść decyzji środowiskowej, która powinna chyba być również podstawą "Pracy badawczej" z PDFa zamieszczonego w poście inicjującym ten wątek?

W broszurce jest kwestia mówiąca jak to środowisku naturalnemu zrobi się super - a nic o ludziach, które nie mieszkają w samym parku - a których negatywne skutki wspaniałego pomysłu będą dotyczyły.
            Przecież, skoro to są pieniądze mechanizmów Europejskiego i Norweskiego Funduszu to ryzyko ewentualnego niepowodzenia inwestycji powinno być zminimalizowane (bo fundusze chyba trzeba będzie zwrócić jeśli będą nieprawidłowo wydatkowane lub zaistnieje ewentualne niepowodzenie projektu - zawinione przez wnioskodawców). Więc decyzja środowiskowa powinna być?!
            Jeśli wpływ na środowisko (nie tylko naturalne) będzie negatywny (a chyba już jest) to wykonawcy mają problem.
            Nie wiem czy to nie jest w ten sposób, że rzeczony projekt to zachłyśnięcie się pieniędzmi w sposób taki jak to często z dofinansowaniami do prac badawczych bywa (temat rzeka):
            1. wymyślmy temat (niekoniecznie z sensem),
            2. opracujmy wniosek o dofinansowanie,
            3. po uzyskaniu dofinansowania wykonajmy stosowane ekspertyzy, popodróżujmy z wykładami, odczytami, unowocześnijmy sobie biuro/laboratorium, zorganizujmy konferencje i dni otwarte (jako wykonawcy musimy mieć oczywiście za to zapłacone/sfinansowane)
            4. po wyczerpaniu funduszy zapomnijmy o sprawie - a skutkami niech się inni martwią ..

Jeśli ktokolwiek przyglądał się tego typu "realizacjom" to wie, że to tak wygląda, przynajmniej w dużej części przypadków.
            Osobiście nie znam realiów pracy KPN czy SGGW ale uważam, że powyższy schemat nie jest znacząco odbiegający od generalnego obrazu realizacji takich spraw.
            Oczywiście nie zdziwiłbym się w takim przypadku gdyby wykonawcy zaczęli robić jakieś kontr-posunięcia - w końcu jeśli działamy w celu zastopowania ich pomysłu - mogą mieć problem z rozliczeniem pracy badawczej - a to może się przełożyć na ich finanse czy pozycję zawodową/naukową. Chociaż w sumie jest ostatni rok realizacji ich pracy - więc byle do końca roku...
            Oczywiście to tylko gdybania - nie mam pojęcia czy tak jest - ale ciekawe czy ktoś z dziennikarzy byłby w stanie dotrzeć do genezy tej pracy badawczej.

A jeśli ktoś z wykonawców tej pracy chce jakiś fajny temat to proponuję:
            "Likwidacja mostów na Wiśle jako rewitalizacja naturalnego środowiska ryb słodkowodnych"
            "Zburzenie Warszawy i stworzenie kniei dla utworzenia mazowieckiej kolonii żubra"
            i można tak dalej...
        • 3misan Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 20.11.11, 15:49
          "Pisanie o nieodkryciu Ameryki może ludzi zniechęcać bo to takie trochę pejoratywne jest.." - też mnie to zabolało, bo żeby dołączyć się do Waszych działań szukam informacji o tym co kto myśli i już poczynił w Sprawie. Szukam merritum i ... 'siły przewodniej' ,
          więc jednak postudiuję wszystkie FORA w temacie.
          ukłony z Adamówka
    • tgserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 09.08.11, 23:05
      I jeszcze jedno. Piszesz o pozwie zbiorowym. Życzę Ci z całego serca powodzenia, tym bardziej że w wyniku tego sam bym co nieco zyskał. Może nawet nie tyle zyskał, co dostał zwrot poniesionych kosztów. Tyle że według mojej wiedzy już kilku prawników próbowało zająć się tą sprawą. Po zapoznaniu się z sytuacją administracyjno- prawną wszyscy wycofali się z prowadzenia sprawy. Nie widzieli szans na jej powodzenie. Bo do dziś nie wiadomo przeciwko komu należy sprawę wytoczyć. Nawet administracja państwowa nie wie, kto jest odpowiedzialny za kanały w Puszczy. Może Twoi prawnicy potrafią więcej. Próbuj, dla dobra ogółu. Będziemy wdzięczni.
      • adserserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 10.08.11, 00:02
        Za straty w infrastrukturze zapłacą podatnicy .Szkody są duże ,uszkodzone : drogi ,ścieżki rowerowe . Koszt akcji ratowniczej . Rolnicy dostaną odszkodowania .Ale oficjalnie nie ogłoszono tu żadnej klęski ,wiec mieszkańcy osiedli mają zamkniętą drogę do odszkodowań . Pozew zbiorowy - tak .Ta sytuacja wystąpiła ponownie mimo kilkuletnich próśb mieszkańców o wznowienie czyszczenia kanałów . Zainteresowanym przekażę dokumentację do ew. postępowania .
        • hannakaliszki Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 11.08.11, 15:48
          Witajcie....
          kiedys na forum czytałam o tym, ze można poinformować organy, które finansują projekt "Kampinos" i przesłać do nich pismo informujące o sytuacji mieszkańców.Chętnie podejmę się tłumaczenia na język angielski takiego pisma i moglibyśmy rozesłać je droga mailową. Sama nie jestem tłumaczem- ale już rozmawiałam z moja koleżanką, która jest anglistką i obiecała mi pomoc przy końcowym tłumaczeniu. Proponuję poczekać do spotkania w przyszłym tygodniu i jeśli sie okaże, ze nie będzie porozumienia- możemy wysłać pismo do np. Norweskiego Funduszu....a moze juz ktoś napisał coś takiego? jaka jest Wasza opinia?
          • tgserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 11.08.11, 21:24
            Osobiście popieram jak najbardziej, tym bardziej że sam o tym wspominałem. Tłumaczka przyda się bardzo. I rzeczywiście warto się wstrzymać do spotkania w Kaloszkach. Zobaczymy co z tego wyniknie. Jak na razie widzę, że wójt przyjął sobie do serca słowa mieszkańców i ostro wziął się do roboty. Pogonił do pracy starostę i wojewodę. Mają jeszcze kilka dni, poczekajmy co z tego wyniknie. Mam wrażenie że będzie dobrze. Osobiście zagrałbym na zagrożeniu epidemiologicznym, a w związku z tym można podjąć działania nadzwyczajne mające na celu ochronę życia i zdrowia ludzi. Mam nadzieję, że wójtowi uda się przytrzeć nosa dyrektorowi Misiakowi.
            Ale żeby nie było tak różowo: Panie wójcie, dlaczego dopiero teraz??? Problem istnieje od maja UBIEGŁEGO roku, a nie od czasu wizyty telewizji i prasy w dn. 03/08/2011. Dlaczego przez ponad rok nie zrobił Pan nic konkretnego?
            • adserserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 11.08.11, 22:00
              Popieram również . Natomiast zagrożenie epidemiologiczne jest realne .Rozlane szamba spływają wraz z wodą wzdłuż doliny Łasicy .To świństwo dalej zalewa osiedla .Przelewa się przez drogi ,poruszające się po nich samochody roznoszą to dalej . Część mieszkańców nie korzysta z wodociągu . Z mojej studni woda zmieniła kolor i zapach - oddam ją do badania . Zwierzęta domowe również roznoszą te nieczystości .Wieczorem ,fetor jest najgorszy ,rzygam na samą myśl o tym . Na pewno po naszej wizycie budynek szkolny powinien zostać zdezynfekowany ,przecież wkrótce będą tam dzieci . Tym bardziej , że na drodze do szkoły jest jeszcze rozlewisko . Gdzie się podziały powiatowe służby sanitarne i środki dezynfekujące które nam obiecano ? .
          • piotr_nowy2 Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 11.08.11, 22:28
            hannakaliszki napisała:

> Witajcie....
            > kiedys na forum czytałam o tym, ze można poinformować organy, które finansują p
            > rojekt "Kampinos" i przesłać do nich pismo informujące o sytuacji mieszkańców.
            > Chętnie podejmę się tłumaczenia na język angielski takiego pisma i moglibyśmy r
            > ozesłać je droga mailową. Sama nie jestem tłumaczem- ale już rozmawiałam z moja
            > koleżanką, która jest anglistką i obiecała mi pomoc przy końcowym tłumaczeniu.
            > Proponuję poczekać do spotkania w przyszłym tygodniu i jeśli sie okaże, ze nie
            > będzie porozumienia- możemy wysłać pismo do np. Norweskiego Funduszu....a moze
            > juz ktoś napisał coś takiego? jaka jest Wasza opinia?
            Proszę ,I materiał do tłumaczenia .www.czosnow.pl/files/pismo_wojewoda2.pdf
    • and-kub Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 12.08.11, 11:27
      KPN ogłasza wszędzie ze jego działalnością statutową jest ochrona przyrody (ludzi maja w czarnej dziurze) wiec jak nazwać doprowadzenie do zalania ogromnych połaci lasu głównie sosnowego (Panie Misiak informuję że sosny nie rosną na bagnach). KPN zbudował jazy tamy itd. w celu ratowania lasu przed wysuszeniem i dobrze. Niestety jak wody zrobiło sie za dużo KPN nie zrobił nic aby ratować przyrodę przed zalaniem (celowo pomijam Nas ludzi) a powinien podnieść grodzie odblokować tamy już w zeszłym roku. Więcej, nadal robi wszystko aby ta rzeź trwała. w tym kontekscie niedrożność łasicy jest drugorzedna. Zalanie lasu doprowadziło do nieodwracalnych strat w faunie i florze. las będzie chorował długo. Park Narodowy jest naszą własnością a nie Pana Misiaka i spółki. Oni mieli tylko tym zażądzać. Wg. mnie powinni za to isć do pierdla a przynajmniej wyleciec na bruk z zakazem wykonywania zawodu
      • adserserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 12.08.11, 16:32
        Wojewoda może wykaże trochę dobrej woli i przekaże pomoc dla gminy .Jest informacja ,że na wniosek władz Czosnowa można sprowadzić tu więźniów do czyszczenia kanału . Ale czy nasze władze zdecydują się na to ? . Ta pomoc będzie kosztowała b.mało .
      • 3misan Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 19.11.11, 12:55
        W ramach działań KOP KPN powiadomić trzeba odpowiednich ministrów: środowiska i sprawiedliwości. Puszcza Gnije , a zalani Ludzie ,którzy w w jej obronie i broniąc własne domostwa kopali rowy p. dyr M. chce wsadzić tam , gdzie sam powinien się znaleść !
        • adserserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 19.11.11, 20:13
          Jesteśmy zajęci usuwaniem zniszczeń , nie mamy czasu na prowadzenie tej sprawy . Ponad rok uprzedzaliśmy pisemnie odpowiedzialnych urzędników o stanie melioracji i o nadciągającym zagrożeniu . Możemy zarzucić im tzw. bezczynność . Szczególnie ministrowi środowiska , mimo że rozpoczął prace nad zmianą ustawy ,,prawo wodne " . Wiedział o ,,Projekt Kampinos " .
    • maliszewskifoto.pl Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 17.08.11, 23:14
      Tak, tylko pozew zbiorowy jest narzędziem do obudzenia Dyrekcji KPN
      • adserserwis Re: and-kub proszę o wątek 17.08.11, 23:28
        Zaczynaj bo przedmiot sporu wyschnie .A może słusznie się pomyliłeś . Zobaczymy co powiedzą prawnicy .
    • nowy_czosnek Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 19.08.11, 22:15
      Próbujmy, przydałaby się jednak najpierw jakaś fachowa ekspertyza prawna, żeby to wszystko miało sens...

Z drugiej strony dajemy się teraz napuścić na KPN, który stał się wygodnym chłopcem do bicia dla władz gminy, a to ich główną rolą jest przecież dbanie o dobro mieszkańców, którzy ich wybrali. Zauważcie, że przed demonstracją i rozpoczętym (dzięki Wam za to!) szumem medialnym nic się nie działo. Na stronie czosnow.pl nie było żadnych informacji. A teraz nagle organizuje się z dnia na dzień zebrania, spotkania, pisma... Gdybyśmy wcześniej nie stracili tylu miesięcy...
      Sądzę, że wina jest co najmniej wspólna, ale tylko "na chłopski rozum", bo w prawie jestem laikiem.

Niemniej jednak popieram wszystkie inicjatywy, uważam, że każdy organ powinien ponosić konsekwencje swoich decyzji.
      • and-kub Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 19.08.11, 23:03
        masz rację, mleko wykipiało, ręka w nocniku itd. niemniej jednak aktualna postawa wójta jest budująca, robi wszystko co możliwe i niemożliwe, jest bardzo otwarty na nowe pomysły, jest wszędzie tam gdzie się coś dzieje (na bobry z nami nie jeździ:) jest jak złota rybka ,pracuje od skowronka do księżyca. jeżeli położył by na nas 25 dkg bez kości to by nie powstał kanał kaliszki janówek i wiele innych. przypominam że to ja założyłem temat "jak odwołać wójta"
        ps. na rondzie w szczerym polu (kaliszki-dobrzyń) proponuję postawić pomnik: czterech śpiących czterdziestu doradzających jeden pracujący
        • 3misan Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 21.11.11, 18:26
          ... i nie należy zmieniać zdania. Gdyby Wój był nowy, po odwołaniu poprzednika to może zrobiłby "wszystko co możliwe i niemożliwe" i sam miałby pomyły i był wszędzie tam gdzie trzeba. Z 'ręką w nocniku' to zbudzony został właśnie Wójt i dlatego teraz udaje, że pracuje "od skowronka ... "
          A gzdie był jak dyrekcja KPN planowała na gmienę zamach ... ZALEW ! ?
          • tgserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 21.11.11, 21:11
            Misan, a gdzie Ty byłeś na wiosnę 2010 roku?
            Gdzie byłeś latem tego roku, gdy mieszkańcy się organizowali i ciężko pracowali?
            Gdzie byłeś podczas wyborów?
            Nie gniewaj się, ale kłapać na forum to byle wsiowa baba potrafi. Jak na razie nie zrobiłeś NIC. Adser czy Łasica pisali pisma, przedstawiali dokumenty, informowali władze. A Ty? Nagle zjawiasz się znikąd, masz mnóstwo pretensji do wszystkich. A ruszyłeś dupę by zrobić COKOLWIEK???? Więc zamknij się z łaski swojej, czytaj, ucz się i nabieraj pokory. A gdy zmądrzejesz i nabierzesz wiedzy, wówczas zapraszamy Cię do współpracy i wspólnych działań dla dobra społeczności.
            • adserserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 23.11.11, 00:01
              Witaj misan .
              W Adamówku należy wytyczyć min. dwa rowy ,ale najpierw zainteresować tym mieszkańców . w miarę upływu czasu , od powodzi , będzie coraz trudniej . Pomiary geodezyjne kosztują . Pomyśl na kogo możesz mieć pozytywny wpływ .
    • krzad Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 23.11.11, 22:08
      Witam,
      tu sąsiad zza miedzy - z Sadowej.
      Chciałem się podzielić posiadanymi wieściami na temat prac melioracyjnych.

Coś się zaczyna dziać.
      www.warszawa.wzmiuw.gov.pl/przetargiwww/przetoddz/pliki%202011/170ogo/170ogo.htm
      Jest wybrany wykonawca.
      Podpisanie umowy 17.11.2011.

Ustosunkowujac się do pierwszego tekstu w wątku nt. ...
      Park Narodowy nie przejął w zarząd kanału Łasica, więc nie jest zobowiązany go utrzymywać w należytym stanie i drożności....
      - nie jest to prawda, co nie zmienia faktu, że dyr. KPN lekceważy mieszkańców sąsiadujących gmin.

Korespondowałem bowiem z Wojewódzkim Zarządem Melioracji i Urządzeń Wodnych w Warszawie Oddział Warszawa i uzyskałem odpowiedź, że [b]robotami objęte zostały odcinki wód w stosunku do których prawa właścicielskie wykonuje Dyrektor Kampinoskiego Parku Narodowego[/b] ( ustawa z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo Wodne – tekst jedn. Dz.U. z 2005 Nr 239 poz. 2019 z późn. zm.), a które przed wejściem w życie w/w ustawy objęte były prowadzoną przez WZMiUW ewidencją wód, urządzeń melioracji wodnych oraz zmeliorowanych gruntów.
      Rzeka Łasica objęta była tą ewidencją do km 34+900, tj. do miejscowości Adamówek, gmina Czosnów i do tego km wykonywane będzie udrożnienie jej koryta.
      Wojewódzki Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych w Warszawie prowadzi w/w roboty jako inwestor zastępczy zadania, którego beneficjentem jest Dyrektor Kampinoskiego Parku Narodowego.

Pozostaje zatem ustalić, kto jest właścicielem pozostałych odcinków kanału Łasica, a nas jako mieszkańców Sadowej będzie jeszcze interesowało, kto odpowiada za Wilczą Strugę, która z kolei przyczynia się także do podtapiania Izabelina Dziekanówka

---
      Pozdrawiam
      • tgserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 23.11.11, 22:59
        Witaj Krzad, kopę lat :)
        Świetne wieści nam przynosisz. Czyli że jednak protesty mieszkańców dały jakiś efekt i KPN nieco spuścił z tonu. Albo może raczej został postawiony do pionu. Tak czy owak jest nadzieja na udrożnienie Łasicy i powrót do stanu normalnego dla ostatnich 20 lat.
        Miejmy tylko nadzieję, że na podpisach i planach się nie skończy i faktycznie prace zostaną wykonane.
        Natomiast Wilcza Struga, według moich informacji podlega w całości KPN. Nigdy nie miała statusu cieku wodnego o znaczeniu jakimkolwiek, więc i nikt o nią nie zabiegał. Obecnie częściowo znajduje się na terenie rezerwatu ścisłego i nie sądzę by ktokolwiek się nią zainteresował. Ale to już mniejszy problem. Gdy Łasica będzie drożna, to nawet chwilowe podtopienia naszych okolic są do przeżycia. Wylewałem wodę przez 19 miesięcy non stop, to poradzę sobie z wyższym poziomem wód przez 2 tygodnie. Gdy kanał główny będzie drożny, to i kanały boczne z czasem się dopasują.
      • adserserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 25.11.11, 00:29
        Witam
        Również dziękuję za dobre wiadomości .
        Brakuje trochę metrów w specyfikacji zamówienia . Kanał należy solidnie oczyścić od mostu w Adamówku . tamy bobrów to ułamek tego .
        Oczekujemy regularnego czyszczenia , wiemy , że KPN nie odpuści tak łatwo .
        Ostatnim odcinkiem do ujścia kanału opiekuje się WZMIUW ,i nie ma tam problemu .www.itp.edu.pl/wydawnictwo/woda/zeszyt_35_2011/artykuly/Kubrak%20i%20in.pdf
        • l9lasica Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 25.11.11, 21:24
          W powierzchownie oczyszczonym kanale (rzece ) ,bobry szybko odbudują tamy . Wiedzą o tym dobrze w dyr. KPN . Z powodu braku opadów WZMiUW ,powinien już przymykać śluzy - od tego one są . www.rp.pl/artykul/322383,718336.html
          • krzad Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 06.12.11, 21:33
            Witam, witam,
            Robią coś już na tej Łasicy?
            Widział ktoś jakieś prace?
            • piotr_nowy2 Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 07.12.11, 23:56
              69 tys. zł . starczyło na niewiele . To był gwałt na rzemiośle , obejmującym konserwację kanałów melioracyjnych . Na kanałku w Warszawie , Kilisiowi by to nie uszło . Tutaj w krzakach tego nie widać . Odbiór techniczny robót leży po stronie WZMIUW , więc gminę to nie obchodzi . Pozostawiono niedrożny odcinek kanału ,od ujścia Wilczej Strugi . Jak zacznie padać ,pierwsze Kaliszki się w tym zorientują .
              • l9lasica Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 04.01.12, 22:51
                Stawialiśmy Izabelin ,jako pozytywny przykład w odnowie melioracji . Okazuje się , że wójt tej gminy nadal rozwija swój bezprecedensowy plan zrzutu ścieków komunalnych do KPN . Mimo , że u granic gminy jest kanalizacja warszawska ,inwestuje w projekt ,,Mokre Łąki ".www.izabelin.pl/_n/index.php?wpis=wpis_20110927115445
                następny etap tej budowy , wg. wójta zabezpieczy Izabelin przed podtopieniami . Nawadnianie KPN ? . Przepustowość max. powyżej 3 tys . m3 na dobę . Prawie tyle co najniższy przepływ wody mierzony na Łasicy u ujścia ( punkt pomiarowy Władysławów ). Ścieki z oczyszczalni teoretycznie maja dotrzeć do kanału Kromnowskiego . Znakomite uzupełnienie ,,projektu Kampinos "
                • piotr_nowy2 Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 04.01.12, 23:42
                  Do Zaborowskiego . Ale tam są wzorcowe tamy bobrów , więc ścieki częściowo rozpłyną się w lesie .Jak w tym posmakują bobry ?
                  • adserserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 05.01.12, 12:26
                    Sugerujesz , że stąd ta migracja bobrów w kierunku czystej wody czyli do źródeł Łasicy i Ł9 ?
                    • adserserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 05.01.12, 12:38
                      Badania potwierdzają , że polder Mokre Łąki spełnia wymagania w zakresie czystości wód .pl.wikipedia.org/wiki/Mokre_%C5%81%C4%85ki_(zbiornik)
                      • l9lasica Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 07.01.12, 21:17
                        Udajesz , czy jesteś taki naiwny ?
                        Stężenie substancji szkodliwych mierzy się w określonej ilości wody pobranej do badania .Badania potwierdzają nie przekraczanie obowiązujących norm . Gdyby te oczyszczone ścieki zostały skierowane np . do Wisły ,ulegałyby dodatkowemu rozcieńczeniu . Ale w Mokrych Łąkach jest to akumulowane ,okoliczny grunt działa jak mata filtracyjna .Po wielu latach będzie widać efekty .Jeżeli palisz papierosy ,to masz porównanie . zatkane kanały melioracyjne dopełniają reszty . A ta bajka o złowieniu tam , taakiej ryby, którą musiało jeść osiem osób ? To jest raczej śmieszne albo propagandowe .
                        • tgserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 08.01.12, 04:16
                          Oj, Łasico nasza wspaniała, troszkę przesadzasz. Adser to porządny człowiek i nie miał nic złego na myśli. To że zamieścił sznurek nie oznacza że zgadza się z przypisami.
                          I tak naprawdę nie wiem czy faktycznie masz rację atakując gminę Izabelin. Taka oczyszczalnia to nie prywatny folwark lecz instytucja podlegająca stałej kontroli. Ścieki wypływające z oczyszczalni są pod stała kontrolą i MUSZĄ spełniać pewne założenia czystości. Oczywiście, odrębną kwestią jest sam fakt nawadniania KPN-u , jego mać. To ma duży wpływ na sytuację nas wszystkich. Ale jeśli chodzi o zagrożenie skażeniami to jednak chyba byłbym sceptyczny.
                          • adserserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 08.01.12, 11:28
                            19lasica ,uważasz ,że Mokre Łąki to eko-bomba z bardzo opóźnionym zapłonem ?
                            Dzięki za proste tłumaczenie , chociaż nie jestem palaczem .
                            Gdy powstawał ten polder ścieków ,przewidywaliśmy inne zagrożenie - podniesienie poziomu wód gruntowych i ewentualne konsekwencje przy nawalnych deszczach . Poziom polderu jest wyższy od naszego terenu o ok. 8 m., odległość to ok 10km . , spadek zależny od rzeźby terenu ,czyli w naszym kierunku tak jak ciek wodny .Wójt opierając się na opinii fachowców ,zapewnił ze nic nam nie zagraża . Sierpień 2011,okres dużych opadów ,zweryfikował jednak niektóre opinie .Otóż nadmiar czystej wody zakłócił pracę oczyszczalni , procesy oczyszczania biologicznego wymagają bowiem odpowiednio dużej ilości fekalii . Jak znajdę wieszczy , naiwny wpis z przed lat to wrzucę do tego wątku .
                            • piotr_nowy2 Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 09.01.12, 09:17
                              Zakaz używania przydomowych oczyszczalni ścieków ,tak przewiduje Plan Ochrony KPN , w otulinie . A Izabelin z grubej rury będzie mógł wpuszczać ścieki do Parku .
                              ekoforum.eu/?p=1219
                              • tgserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 09.01.12, 22:36
                                Ale Piotrze, wcale niekoniecznie ścieki. Tak się składa że odkąd zająłem się produkcją ekologicznych środków czyszczących to i temat oczyszczalni ścieków nieco mnie zainteresował. A stało się tak dlatego, że praktycznie mam już opracowane środki oczyszczające ścieki z azotanów, azotynów oraz związków fosforu. I okazuje się, że przy obecnych oczyszczalniach i technologiach w nich stosowanych moja robota jest psu na budę. Tzw "ścieki" opuszczające oczyszczalnię to tak naprawdę niezłej czystości woda zawierająca bardzo niewielkie ilości zanieczyszczeń, wręcz śladowe. Zaryzykuję twierdzenie, że przy obecnych technologiach woda wydalana z oczyszczalni jest czystsza niż to co płynie w Wiśle na wysokości Warszawy.
                                Oczywiście, nie znam specyfiki ani technologii stosowanych w Izabelinie, Czosnowie czy Łomiankach. Ale o ile poznałem specyfikę tej branży, mogę przypuszczać że jest jak napisałem powyżej. To naprawdę nie są już lata ciężkiego komunizmu. Teraz obowiązują nas normy europejskie, europejskie systemy kontroli oraz mamy naprawdę światowej klasy rozwiązania.
                                I jeszcze jedno. Szukając odbiorców dla swoich produktów dla oczyszczalni miałem okazję rozmawiać z wieloma pracownikami tego typu zakładów. Oświadczam wszem i wobec, że WSZYSCY ludzie z którymi rozmawiałem mają naprawdę hopla na punkcie czystości wody i ekologii. Nie wiem, może po prostu dobrze trafiłem. Chciałbym wierzyć że takie podejście jest normą we wszystkich zakładach i nie widzę podstaw ku temu by w Izabelinie było inaczej.
                                Przy czym zupełnie odrębną kwestią jest sam fakt nawadniania KPN. To rzeczywiście negatywnie wpływa na stan wód gruntowych w naszych okolicach i przyczynia się do zagrożeń podtopieniowych. Rozwiązaniem byłoby udrożnienie Łasicy, Ł9 i Kromnowskiego na całej ich dlugości. Wolałbym napić się wody prosto z oczyszczalni niż zakładać sięz kimkolwiek że te prace zostaną wykonane w ciągu najbliższych lat.
                                • piotr_nowy2 Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 10.03.12, 19:14
                                  Opinie w sąsiedniej gminie .
                                  www.kochamkampinos.com.pl/?p=1647
                                  • sr.17 Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 10.03.12, 21:42
                                    piotr_nowy2 napisał:

> Opinie w sąsiedniej gminie .
                                    > www.kochamkampinos.com.pl/?p=1647
                                    Władze KPN po latach bezczynności robią to co należy do ich obowiązków.
                                    Nie mogą brać odpowiedzialności za zidiocenie kilku osób budujących podpiwniczone domy na torfowiskach.
                                    • piotr_nowy2 Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 11.03.12, 10:48
                                      Rozsądny wpis ,masz rację z tymi piwnicami . W naszej wsi przez dużą część roku, pola uprawne , od dwóch lat zalewane są wodą spiętrzaną min. w Łasicy . Ludzie nie chcą utrzymywać się z dotacji i odszkodowań ,są tu gospodarstwa rodzinne z tradycją . Jeżeli po dziesięcioleciach , władze KPN , dokonują korzystnych przekształceń środowiska które negatywnie wpływają na byt ludzi zamieszkujących te tereny ,to również powinny podjąć działania w celu adaptacji do nowych warunków . Dokonywanie takich zmian w środowisku jest sprzeczne z ustawą , ale to jest projekt wspierany przez Radę Europy , więc można ująć że jest on dla dobra ludzkości . Problem mają mieszkańcy otuliny KPN ,którzy tracą warunki do dalszego zamieszkania ,ale też nie mogą być objęci programem wykupu lub zamiany gruntów .Wracając do obowiązków władz KPN ,są one zobowiązane do konserwacji rzeki Łasicy i tego zapisu nie zmieniono . Czyli instytucja odpowiedzialna za czyszczenie Łasicy realizuje program przeciwny ,tworzenia zalewów ,piętrzenia wody . Gdyby oficjalne stanowisko władz KPN było potwierdzeniem tego faktu ,moglibyśmy sądownie uzyskać fundusze na wyprowadzkę ,ewentualnie na przystosowanie .Większość Polaków jest za utworzeniem bagnistego rezerwatu u wrót stolicy , tak jak większość jest za budową elektrowni atomowej k/Mielna .Daleko od nas prawda? czyste powietrze , dzika przyroda ,retencja wody ,czysta tania energia .Problemy bezpośrednich sąsiadów tych przedsięwzięć ? Niech sami z tym się uporają , na tym korzysta również Skarb Państwa .
                                      • sr.17 Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 12.03.12, 19:47
                                        Powinniśmy unikać ogólnikowych wypowiedzi ale na wszelkiego rodzaju forach jest to dość trudne.
                                        Jestem mieszkańcem otuliny KPN i popieram Plan Ochrony i działania KPN.
                                        • adserserwis Re: To władze Kampinoskiego Parku N. nas podtapia 16.03.12, 22:02
                                          W świetle decyzji Rady Gminy jak również konsultacji społecznych powyższa dyskusja jest już bezprzedmiotowa . Również dyr. KPN nie ma nic przeciwko czyszczeniu Łasicy .Pozostaje kwestia sporu kanał-rzeka i funduszy na regularną konserwację .Projekt naukowy renaturyzacji cieków wodnych ,odtwarzania terenów bagiennych ,będzie realizowany w wybranych rejonach nie powodując negatywnych skutków dla osiedli . Dyr. zwraca uwagę , że zaniedbanie melioracji szczegółowej ( min. zasypanie przydrożnych rowów ) jest jedna z głównych przyczyn podtopień .
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka