Dodaj do ulubionych

kwestia kanalizacji

03.05.14, 08:59
Witam,
W związku z tym, że rozważamy zakup ziemi pod budowę domu w okolicach Czosnowa - planujemy koszty.

Z elementów nieznanych - Sprzedający nie bardzo potrafił wypowiedzieć się w sprawie kanalizacji. Niby kanalizacja jest, od drogi do granicy działki coś jest podciągnięte, ale nie do końca można się tylko podpiąć rurą.
Sprzedający coś mówił, że oprócz przyłącza rurą trzeba jeszcze jakąś pompę zakupić.

Zadzwonię pewnie do gminy, ale zanim zadzwonię, chciałam się dopytać i może ktoś wyjaśni jak to wygląda.
Trochę poszukałam na forach na ten temat, ale wypowiedzi są sprzed kilku lat a poza tym co doświadczenie mieszkańców to doświadczenie mieszkańców.

Czy budowa przyłącza (z pompą) to droga sprawa?

Czy jak coś to czy są takie firmy, które robią przyłącza z pompami i jakie są ceny gotowego podłączenia?

Taka pompa to musi być jakaś specjalna, może jakiś konkretny marka czy typ?

pzdr
Iwona
Obserwuj wątek
    • krzysiom_nowy Re: kwestia kanalizacji 03.05.14, 10:17
      Istnienie przyłącza kanalizacyjnego (kawałek zaślepionej rury) do granicy niezabudowanej działki to standard na terenie Czosnowa, chyba że działka została wydzielona już po budowie kanalizacji. Dalej na terenie działki należy rurę położyć samodzielnie.
      U nas można spotkać dwa rodzaje kanalizacji, grawitacyjną i ciśnieniową. Grawitacyjna nie wymaga nic, podłączasz rurę via studnia z klapą zwrotną i się nie martwisz.
      Z tego co piszesz masz podłączenie do kanalizacji ciśnieniowej, w związku z tym będzie trzeba zbudować niewielkie szambo z zainstalowaną pompą, która co jakiś czas pompuje twoje ścieki do kanalizacji w ulicy. Cena takiej instalacji zależy od wielu czynników i najlepiej poprosić jakiegoś wykonawcę o wstępną wycenę.
      Podstawowy minus ciśnieniówki to wyższe koszty eksploatacji w porównaniu z grawitacyjną, prąd i pompa kosztuje.
      • adserserwis Re: kwestia kanalizacji 03.05.14, 11:51
        Ciśnieniowa to będzie koszt powyżej 10tys.
        Przyłącza (zbiornik z pompą i armaturą ) są w cenach 3,5 do 7 tys . Ważna jest jakość pompy.
        Marna alternatywa to tradycyjne szambo ,szczelny zbiornik , bo na żadne eko -bio nie będzie pozwoleń .
        Ale ze względu na KPN stale jest podnoszony poziom wody gruntowej
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3620839,2,7,P1170063.html
      • ipiasecka Re: kwestia kanalizacji 04.05.14, 21:39
        Dzięki za odpowiedzi,
        W międzyczasie znalazłam coś takiego:
        www.grupy.otopr.pl/kanalizacja-cisnieniowa,usn,973800.html
        Niestety - nie ma tam dokładniejszych namiarów ani opisu rezultatu.

A może znacie jakieś lokalne firmy, które takie rzeczy najlepiej bezproblemowo robią?
        Może u kogoś robiły?
        Może macie konkretne oferty?
        pzdr
        Iwona
        • adserserwis Re: kwestia kanalizacji 04.05.14, 23:26
          Firma która poprawiała i dokończyła kanalizację w Adamówku , pytaj o namiary w miejscowym urzędzie .Robili to bardzo sprawnie ,mimo utrudnień (wysoki poziom wody )
          • tgserwis Re: kwestia kanalizacji 05.05.14, 17:25
            Ewentualnie zapytaj w firmie Armasan, w Łomiankach przy ulicy Warszawskiej. Oni zajmują się sprzedażą całej hydrauliki oraz wielu innych dziwnych rzeczy technicznych do domu i mają mnóstwo znajomych wykonawców.
            Firmą wykonującą mnóstwo tego typu prac na zlecenie Gminy Czosnów jest SANTRO.
            www.santro.pl/
            Właścicielem jest Pan Jacek Trojanowski, porządny człowiek, tel 501761401
            • adserserwis Re: kwestia kanalizacji 05.05.14, 18:02
              tgserwis napisał:

> Ewentualnie zapytaj w firmie Armasan, w Łomiankach przy ulicy Warszawskiej. Oni
              > zajmują się sprzedażą całej hydrauliki oraz wielu innych dziwnych rzeczy techn
              > icznych do domu i mają mnóstwo znajomych wykonawców.
              > Firmą wykonującą mnóstwo tego typu prac na zlecenie Gminy Czosnów jest SANTRO.
              > www.santro.pl/
              > Właścicielem jest Pan Jacek Trojanowski, porządny człowiek, tel 501761401
              sprawdził się również w Adamówku , polecam
            • 54-magda Re: kwestia kanalizacji 06.05.14, 05:31
              Faktycznie " PORZĄDNY " nawet wrogowi bym go nie poleciła. Oj co ja tam będę pisać nt tego pana. Pozdrawiam
              • tgserwis Re: kwestia kanalizacji 06.05.14, 21:11
                54-magda napisała:

> Faktycznie " PORZĄDNY " nawet wrogowi bym go nie poleciła. Oj co ja tam będę pi
                > sać nt tego pana. Pozdrawiam
                Oj tam, jeśli coś wiesz to pisz. To ze ja mam pozytywne doświadczenia z Santro, nie znaczy że wszyscy takie muszą mieć. Niech nowa mieszkanka nie ma do nas pretensji, że na minę Ją wpuściliśmy. Chyba lepiej będzie gdy pozna za i przeciw. Nieprawdaż?
                Dawaj Madziuchna.
                • maaciejkaa Re: kwestia kanalizacji 07.05.14, 14:37
                  Firma Santro wykonuje właśnie kanalizację w Czeczotkach, później będa robić Cybulice Małe. Wystarczy podjechać i zobaczyć jak wygląda jakość robót. Zobaczyć jak wygląda droga po zrobieniu kanalizacji przez Santro i przypomnieć sobie jakie dziury przez wiele miesięcy zagrażały kierowcom korzystającym z drogi powiatowej od Czosnowa do Sowiej Woli, po wykonaniu tam kanalizacji przez firmę z Jastrzębiej Góry. I porównać to do czasu w jakim ewentualne ubytki nawierzchni sa naprawiane przez Santro. Podpowiem: tego samego dnia.
                  • ipiasecka Re: kwestia kanalizacji 10.05.14, 00:55
                    W tygodniu dzwoniłam do gminy, co prawda nie trafiłam "na tego Pana co się tym zajmuje", ale ponoć trzeba:
                    złożyć wniosek o warunki przyłączenia
                    zamówić projekt przyłącza od granicy działki od kogoś z uprawnieniami
                    zamówić wykonanie instalacji (do odebrania przez gminę - bo pompa musi być taka jaką gmina zaleci (niestety co do typu to nie potrafiono mi podać, całość ma być robiona wg zaleceń gminy itp).

Rzeczywiście wskazano firmę Pana Trojanowskiego, przy czym podano koszt około od 12 do 15 tys.
                    Trochę drogo, nawet jak sama pompa kosztuje 3-5 tys to co kosztuje 10 tys? Niby jest jakieś malutkie szambo na 2m sześcienne, w którym ma pracować ta pompa, ale szamba po 10m sześciennych kosztują ledwie ok 3 tys. Instalacja tego w ziemi może kosztować 5 tys?

Ponoć są też inni wykonawcy - ale wiem tylko tyle, że "w okolicy" i "trzeba poszukać" no i "trudno coś o nich powiedzieć". Tak jakby nie było konkurencji dla firmy Pana Trojanowskiego.

No dobrze - następna rzecz do zastanawiania się.

pzdr
                    I.
                    • 54-magda Re: kwestia kanalizacji 10.05.14, 05:38
                      Witam. Odnośnie twojego postu to konkurencja jest tylko ze gmina ma tak skonstrułowaną umowę z panem Trojanowskim żeby ze wszystkie prace w gminie to ma tylko on wykonywać i dlatego podali jego namiary. Kiedyś jak pan Trojanowski zajmował się gazem to też tak było tylko on i nikt więcej. Pan Trojanowski wygrywa wszystkie przetargi w Gminie tak samo jak pan Jechowicz kiedyś był z nimi jeszcze pan Bielecki. Pozdrawiam.
                      • l9lasica Re: skonstruowana umowa 10.05.14, 20:03
                        54-magda napisała:

> Witam. Odnośnie twojego postu to konkurencja jest tylko ze gmina ma tak skonstr
                        > ułowaną umowę z panem Trojanowskim żeby ze wszystkie prace w gminie to ma tylko
                        > on wykonywać i dlatego podali jego namiary. Kiedyś jak pan Trojanowski zajmowa
                        > ł się gazem to też tak było tylko on i nikt więcej. Pan Trojanowski wygrywa wsz
                        > ystkie przetargi w Gminie tak samo jak pan Jechowicz kiedyś był z nimi jeszcze
                        > pan Bielecki. Pozdrawiam.

Możesz to bliżej wyjaśnić ?
                        Ma wyłączność na wykonywanie przyłączy w Czosnowie?
                        Wójt promuje lokalną firmę ?
                        • krzysiom_nowy Re: skonstruowana umowa 10.05.14, 22:18
                          Magda nie ma racji. Ja np. jestem tego przykładem. Brałem kogo chciałem.
                          Niby na jakiej podstawie gmina ma Ci narzucać wykonawcę przyłączy?
                          Po prostu w każdej gminie są wykonawcy słuszni i mniej słuszni, wiadomo, że jak poprosisz to wskażą Ci zawsze "swojego".
                          • 54-magda Re: skonstruowana umowa 11.05.14, 05:37
                            Dokładnie wskazują swojego a jak weżmiesz inną firmę to będą potem robić problemu. Wiem co piszę bo mam taką sytuację. Poza tym tam gdzie robią kanalizację zaraz gmina robi nawierzchnię. I nie mów ze tak nie jest. Nikogo nie mam zamiaru przekonywać ze tak nie jest . Pozdrawiam.
                    • krzysiom_nowy Re: kwestia kanalizacji 10.05.14, 07:41
                      Projekty wszystkich przyłączy "rurowych" robiłem u miłej pani Ani Chudzickiej z Cybulic-ona jest "słuszna" w naszej gminie. Tel 501-752-845.
                      Instalacje wykonywał Dobrzyński z Wrzosówki (na przeciwko składu Węgla) tel. 604603399.
                      Było szybko, chyba niedrogo i bez problemów. O kosztach nie dyskutuję bo mam kanalizację grawitacyjną.
                    • adserserwis Re: kwestia kanalizacji 10.05.14, 10:43
                      W zbiorniku prócz pompy jest armatura ok 1tys zł , dodaj do tego szafkę ze sterownikiem.
                      Jeżeli masz działkę na terenie o wys poziomie wody gruntowej skorzystaj z firmy która już w pobliżu prowadziła prace .Trojanowski posiada odpowiedni sprzęt ,... i nie żałuj trawnika .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka