Dodaj do ulubionych

Już pierwszy sukces referendystów-ronda...

28.03.13, 13:16
... im.Lecha Kaczyńskiego nie bedzie:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13644405,Lech_Kaczynski_nie_bedzie_patronem_ronda__Przeciw.html?lokale=katowice#BoxWiadTxt
Koniec świata,nawet Pis przeciw.
A w Gliwicach był za nazwaniem jeszcze mniejszego rondka na parkingu przy jakiejś Biedronce a Jarosław zaszczyca swoja obecnością przy nadaniu imienia LK nawet jakies peryferyjne uliczki....
Dziedzic cuda czyni ;)
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 13:31
      Ciekawe czy Jarosław juz o tym wie?
      Dni Wieszołka w PiS mogą byc policzone.
      Dla tak marnej sprawy jak odwołanie Prezydent poświęcic tak wiekopomna sprawę jak uczczenie pamięci najwiekzego Prezydenta IV RP?
      A jak sie referendum nie powiedzie?
      Nazwy nie bedzie a Dziedzic nadal bedzie rządzić?
      • hepik1 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 13:43
        I to wszytko w przeddzień 10 kwietnia,III rocznicy zamachu i próby obalenia rządu podczas kilkusetysięcznej demonstracji na Krakowskim Przedmieściu?
        Panie Wieszołek,bój sie Boga i Jarosława! ;)
        • waple Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 13:52
          Hepik1 nie rób ludziom wody z muzgu.Prezydent Kaczyński został pochowany na Wawelu i nie było wielu przeciwników.A Ty chcesz nadać imię jego imienia tak dziadowskiemu rondu?My mamy dość zamieszania tu w Rudzie a jeszcze większe przez tak podłe wpisy jak Twój.Nie dziel społeczeństwa na naszych i waszych, bo my mamy dość takiej polityki, TWOJEJ POLITYKI! Pozdrawiam.
          • hepik1 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 14:07
            No popatrz:
            gliwice.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1784976,rondo-im-l-kaczynskiego-w-gliwicach-radni-przeglosowali,4844092,id,t,zid.html#galeria
            a w Gliwicach radni Pis-u na wniosek klubu Gazety Polskiej imie Lecha Kaczyńskienu nadali !
            A rozmiar rondka prawie identyczny ;)
            Tyle,że tam chcą odwołać Frankiewicza a u nas Dziedzic ;)
          • waple Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 14:36
            Mnie nie interesują Gliwice a nasze miasto.V-e Prezydent przemawiając, nie wiem już gdzie, chwalił,że inne miasta przeznaczają na inwestycje 2, 3 % swojego budżetu a my 9 i ja mam być z tego zadowolony?Ale wracając na naszą niwę.Masz kontakty z UM, to proszę zapytaj o szkołę przy ul. Kłodnickiej, co z tą szkołą?Ja już nie mam sił, wymijające odpowiedzi.Jadna z najnowszych w mieście popada w ruinę, co tam przechodzę to mnie serce boli i to bez przesady.I tak miliony nam uciekają między palcami a ja jestem bezradny.Pozdrawiam.
            • hepik1 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 14:50
              No ale to w naszym miescie radni z Popisu nie chcą uczcic pamieci śp.Lecha Kaczyńskiego poprzez nadanie jego imienia historycznemu pierwszemu rondu w Rśl !
              I to tylko dlatego,ze tę nazwe popiera Dziedzicowa a oni sa w koalcji antydziedzicowej.
              Sekta smoleńska tego wam nie wybaczy. ;)
              • mrnatohk Drogi Hepiku! 28.03.13, 15:40
                Drogi hepiku1 opiekunie forum Ruda Śląska - może skończ się ośmieszać bo z tego co mogłem zauważyć jesteś przedstawicielem "tej inteligentniejszej" części osób piszących na tym forum! A i z tego co pamiętam tu na tym forum było już paru osobników którzy "zakładali odgrzewany temat" i sami sobie odpowiadali...
              • ciotka9 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 16:13
                nudnyś jak flaki z olejem,L.Kaczyński zasługuje na coś więcej niż na nazywanie jego imieniem takiego miniaturowego obiektu,boicie się,że jego imieniem nazwią jakiś obiekt o większym znaczeniu
                • mietlorz707 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 18:08
                  Masz rację. Stowarzyszenie sobie nazwij jego imieniem.
              • g-48 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 29.03.13, 18:29
                Sekta smoleńska tego wam nie wybaczy. ;)
                Piszesz to w imieniu sekty Adasia Pultaly czy swoim?
                www.youtube.com/watch?v=AWrk80LRONE
          • w36 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 15:26
            waple napisał:

> Prezydent Kaczyński został pochowany na Waw
            > elu i nie było wielu przeciwników.

Waple. Pisz, proszę, za siebie.
            Jeśli lubisz duo Kaczyńskich to już sprawa Twojego gustu, więc lepiej nie brnąć w takie dyskusje.
            Ale tak czy inaczej to chyba dobrze że Dziedzicowej nie wyszła próba przyklejenia się do fotela klejem "smoleńskim". To cieszy.
        • ciotka9 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 16:05
          hepik ty piszesz som do sibne /
      • czerwcowyreferendysta Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 14:57
        Hepiku, dobrze, że zrobiłeś pomyłkę przy "najwiękzego", bo by Ci Twoi czerwoni koledzy z SLD, tego nie wybaczyli.
        A rondo nazwiemy "Śmieszna Grażka". Reklamy na rondzie "odnowimy", damy: smutną, żałosną, płaczącą i ryczącą na zmianę, będzie jak Światowid spozierała i śledziła wszystkich z tego jej ronda.
        Kabaret RAK będzie znowu mógł opowiadać wice w całej Polsce na ten temat.

Pomysł na pewno poprze przekupiona rudzka lewica razem z Tobą, i będzie gid !

hepik1 napisał:

> Ciekawe czy Jarosław juz o tym wie?
        > Dni Wieszołka w PiS mogą byc policzone.
        > Dla tak marnej sprawy jak odwołanie Prezydent poświęcic tak wiekopomna sprawę j
        > ak uczczenie pamięci najwiekzego Prezydenta IV RP?
        > A jak sie referendum nie powiedzie?
        > Nazwy nie bedzie a Dziedzic nadal bedzie rządzić?
    • enter32 Szanowni referendyści - dość tego 28.03.13, 16:42
      Szanowni referendyści - czas się opamiętać.
      Nie życzę sobie, żebyście rondo, które jest w moim mieście, nazywali "dziadowskim".
      Jest prawie w sercu mojego miasta, w którym się urodziłem ja, moi rodzice, i moi dziadkowie.
      Nawet, jeżeli było ono pomysłem poprzedniego prezydenta, czy jeszcze kogoś innego, nie wolno Wam tak mówić. Proszę, wykażcie trochę patriotyzmu lokalnego.
      • ciotka9 Re: Szanowni referendyści - dość tego 28.03.13, 16:47
        biorą przykład z ciebie,ty przez cały czas dajesz dowody na to jak kochasz to Miasto,a oni są jak gąbka wszystko,szybko wchłaniają.
    • zzabciaa87 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 17:50
      Radni nie głosowali przeciwko Uchwale, a jedynie zdjęli ją z porządku obrad z powodów formalnych. Uchwała nie była jeszcze przedmiotem głosowania, bo jej nie było na sesji więc nie bardzo rozumiem, czyżby w tym tygodniu była kolejna sesja? A może WR znowu piszą bzdury za nasze pieniądze?
      • hepik1 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 21:51
        Po tym zdaniu Wieszołka:
        "Po pierwsze, nie tak dawno przyjęliśmy zasadę, że patronami ulic mogą zostać tylko te osoby, od śmierci których minęło pięć lat, w tym przypadku tak nie jest."

jego kariera w PiS-ie jest zakończona.Niech tylko Błaszak doniesie Jarosławowi.
        Lech Kaczyński to nie jest jakas byle jaka osoba,która musi czekać 5 lat na upamietnienie.
        Po drugie nie chodziło o ulicę ,tylko rondo czyli ta zasada nie powinna mieć zastosowania.
        I nie była to jakaś zwykła śmierć ,w łóżku,tylko śp Prezydent poległ w zamachu dwuwybuchowym,podczas misji państwowej na terytorium wroga. ;)
        • zzabciaa87 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 29.03.13, 10:20
          O ile dobrze pamiętam to właśnie radni twierdzili, iż okres 5 letni nie ma logicznego wytłumaczenia, bo powinna istnieć możliwość, ażeby upamiętnić zasłużoną osobę bez względu na okres jaki upłyną od śmierci.
    • fifik_rsl Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 28.03.13, 22:29
      Akcja z rondem jak na razie jest moim zdaniem najlepszą zagrywką sztabu Prezydenta. Jak z nieba spadł jej wniosek Gazety Polskiej, więc celem uzyskania osobistych korzyści w postaci dodatkowych zwolenników z ochotą go poparła.
      Nie czarujmy się, postać tego "wielkiego" Polaka wisi jej i powiewa, powiem więcej gdyby w mieście pojawiła się silna grupa zwolenników muzyki reegae mielibyśmy np wniosek o rondo im. Boba Marleya, a gdyby głosować mogły dzieci to np. rondo im. Papy Smerfa. Dla niej to nie ma znaczenia, liczą się głosy.

Tym ruchem ugrała dla siebie kilka pieczeni. Najważniejszy to zadanie mocnego ciosu rudzkiemu PiSowi, który i tak dla fanatyczno-smoleńskiej grupy zwolenników tej partii był już w naszym mieście spalony za koalicję z PO. Przez swój sprytny zabieg myślę że udało jej się przeciągnąć na swoją stronę tę grupę, a po drugie politycy tej partii z Wieszołkiem na czele zostaną najprawdopodobniej wycięci. Ci ludzie będą musieli gdzieś zakotwiczyć, co jeszcze bardziej rozbije rudzką scenę polityczną.
      Ta sesja pokazała też poziom do jakiego da się upodlić SLD. Tutaj część żelaznego elektoratu tej partii pewnie opowie się przeciwko swojej partii, a tym samym Dziezicowej. Ludzie Palikota już zacierają ręce.

Natomiast cała ta sytuacja jako całokształt pokazuje jakie znaczenie mają partie w Rudzie Śląskiej, jak bardzo są wstanie odejść od korzeni dla jakiś osobistych korzyści. Czekamy na reakcje wojewódzkich struktur PiS i SLD. Przy takich decyzjach jak te na ostatniej sesji, to nawet ich żelazny elektorat może mieć w głębokim porażaniu kogo poprą podczas referendum, niezależnie czy to będzie PiS czy SLD.
      • hepik1 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 29.03.13, 07:00
        Wieszołek:
        "W dodatku na środku stoi maszt reklamowy. Nie można dać rondu takich patronów w sytuacji, gdy nie będzie kontroli nad treścią reklam "

Tak obserwując przewodniczacego RM na ekranach tv Sfera wydawało sie ,że to inteligentny człowiek.
        Pozory myliły.
        Jak on za te dwa lata znajdzie godną ulicę dla śp. LK bez jednego banera reklamowego? ;)
        • aptykorz Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 29.03.13, 07:54
          hepik co tak gorliwie klakierujesz tej Dziedzicowej, walczysz o dodatek na Wielkanoc ;)
          • nick_na_raz Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 29.03.13, 09:30
            pomijając kontekst polityczny tej całej aferki, bardzo mnie interesuje uzasadnienie, czemu COKOLWIEK (małego, czy dużego ) ma być nazwane imieniem tej pary?
            • hepik1 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 29.03.13, 10:05
              Jak to co?
              III rocznica a w związku z tym wzrasta liczba wybuchów ,o liczbie rond w Rl nie wspominając ;)
              pbs.twimg.com/media/BGgl8cSCIAAnVdK.jpg
          • zzabciaa87 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 29.03.13, 10:35
            aptykorz - hepik walczyć już nie musi - w którymś poście już się pochwalił, że zajączka dostał:) Teraz to chyba o podwyżkę, służbowe auto i mieszkanie walczy:) A co tam przecież zasłużył - śledzenie tego forum jest bardzo czasochłonne i męczące:)
      • zzabciaa87 Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 29.03.13, 10:31
        fifik tym razem nie mogę się z Tobą zgodzić. Napisałeś " cała ta sytuacja jako całokształt pokazuje jakie znaczenie mają parti
        > e w Rudzie Śląskiej, jak bardzo są wstanie odejść od korzeni dla jakiś osobisty
        > ch korzyści." Ja uważam, że jest wręcz przeciwnie. Postawili dobro miasta ponad wszystko. Gdyby zechcieli teraz na nowo poprzeć Panią Prezydent to pewnie sowicie by ich wynagrodziła, a tak nie zyskali nic, a tylko spekulacje, że narazili się własnej partii. Wielu ludzi ma już dość walki "Donald - Kaczyński" na szczeblu krajowym, u nas w mieście udało się niemożliwe obie partię współpracują.
        Proponuję Panią Grażynę Dziedzic na Prezydenta Polski - jak sądzę wówczas i na szczeblu krajowym obie partie by współpracowały:)
        • amarian2 Panowie i panie 29.03.13, 10:49

Wyciągacie wnioski na podstawie …
          Nie wiem. Pomysł prezydent trafił w próżnie. Nie ma żadnego podziału w PiS czy w elektoracie prawicy. Nie wiem skąd wam przychodzi do głowy takie pomysły.
          Po spotkanie p. prezydent w 2012 z Milerem, po odwiedzinach Rozenka, niesłabnące poparcie SLD i Sierpnie dla mieszkańców stojących bardziej na prawo niż PiS jest czerwona jak książeczka partyjna. Jest to środowisko może niewielkie ale bardzo związane z częstymi kontaktami. Jak słyszałem, są oburzeni… że to p. prezydent wraz z SLD śmiała wykorzystać śp. Kaczyńskiego do rozgrywek politycznych. Jak czytam, że poseł musi się tłumaczyć i Przewodniczą RM jest przekreślony w PiS to po prostu się śmieję.
          Fifik ty stawiasz tezy w których nie zostawiasz miejsca na dyskusję. A ja chcę rozmawiać a nie obalać poszczególne konstrukcje. Jeszcze raz powtarzam. Wywody logiczne, ale przy braku informacji zaczynają być … np. jak z tym PiS.
          Pomysł ronda przyniósł starty p. prezydent wśród elektoratu prawicowego, lewicowego i w mediach. A poparcie przez SLD spowoduje, że tu nastąpiły poważne pęknięcie.
          • aloes69 Prawda o uchwale. 29.03.13, 11:20
            Polecam obejrzenie sesji rady miasta,. W 2011 radni podjeli uchwałe mającą uporządkować kwestie nadawania nazw ulicom, rondom. W uchwale są dwa z punktu widzenia tego wątku ważne zapisy: ten o 5 letnim okresie który należy przeczekać od momentu smierci danej osoby do momentu nadania jej imienia jakiejś ulicy czy rondu. I ten który ustanawia się wyjątek od wskazanego zapisu. Taki zapis jest w 90 % uchwał wszystkich gmin w Polsce. Dlaczego? Bo chodzi tu o racjonalny okres w którym wyciszą się emocje , będzie mozliwość obiektywnej oceny czy działalność osoby zmarłej zasługuje na upamiętnienie, czy niekoniecznie, uzyskanie zgody krewnych. Jak wynikało z wywodu na sesji jednego z radnych ten zapis jest „ be”. Rozumiem Ruda chce być oryginalna - nieczekajmy dawajmy od reki, a potem szybciutko zmieniajmy jak wyjdąna jaw jakieś nie przewidziane prawdy.. Tak to wybrzmiało na sesji? Zapisane w uchwale odstępstwo daje wyłącznie prezydentowi prawo zawnioskowania o skrócenie tego 5 letniego okresu ( tylko prezydentowi nikomu innemu). Zatem jeżeli ktoś zwróci się do prezydenta z takim wnioskiem to powinien on przynajmniej zainicjować pierwszy krok tj. wystąpić do rady po zgodę na takie odstępstwo( co ma na własne ryzyko odmawiać wnioskodawcy prawa do takiej czy innej inicjatywy?) Uchwała na sesji to nie była uchwała o nadaniu nazwy, ale własnie ten pierwszy krok. Radni mieli zadecydować wyłącznie czy jest możliwe skrócenie tego 5 letniego okresu i gdyby wyrazili taką wolę dalszym krokiem byłoby przeprowadzenie konsultacji społecznych, które byłyby załącznikem do konkretnej uchwały już w przedmiocie nadania nazwy. Mogli tez uciąć tę inicjatywę od reki nie wyrażając zgody na odstępstwo co byłoby mądrym posunięciem i w pełni uzasadnionym . Ale mamy to co mamy. Tak robili radni w innych miastach . No ale to trzeba mieć „jaja” i rozumiec to co jest przedmiotem sesji. Wyszła wielka rozruba polityczna, dorabianie ideologi, w sumie jak zwykle. No ale mamy przynajmniej o czym pisać.
            No cóż życzę wszystkim wesołego Alleluja , więcej rozsądku, a mniej zapalczywości.
            • waszaskleroza Re: Prawda o uchwale. 29.03.13, 11:31
              aloes69 napisała
              > No cóż życzę wszystkim wesołego Alleluja , więcej rozsądku, a mniej zapalczywości.
              I trochę mniej sklerozy.
              www.tvs.pl/26405,kontrowersyjna_wypowiedz_prezydenta_rudy_slaskiej.html
              • rudzianie_pamietaja Re: Prawda o uchwale. 29.03.13, 12:10
                No masz skleroze, oj masz.
                Rok temu także ten link umieściłam.

Problem tylko w tym, że Dziedzic także wykorzystuję tragedię narodową do utrzymania się na stołku za wszelką cenę.
                Czym się różni Dziedzic od ASa ?

waszaskleroza napisała:
                > aloes69 napisała
                > > No cóż życzę wszystkim wesołego Alleluja , więcej rozsądku, a mniej zapal
                > czywości.
                > I trochę mniej sklerozy.
                > www.tvs.pl/26405,kontrowersyjna_wypowiedz_prezydenta_rudy_slaskiej.html
            • amarian2 Re: cała Prawda o uchwale. 29.03.13, 12:19
              I tego aloes nikt nie kwestionuje.
              Rada to otrzymała i większością głosów zdjęła to z porządku.
              Tylko potem rozpętała się „dyskusja”. I kto ją sprowokował i dla jakich celów. Przecież nie PiS czy PO.
              • ciotka9 Re: cała Prawda o uchwale. 29.03.13, 12:35
                Na forum "dyskusję 'rozpętał opiekun tego forum,a ile pasji izjadliwości w to włożył,to widać,bo przez parę postów pisał sam do siebie i tak się cieszył jakby dostał ciaćko z dziurką
                • hepik1 Re: cała Prawda o uchwale. 29.03.13, 17:23
                  Że niby to wszystko moja wina? ;)
                  Ja to wyczytałem w ogólnopolskim,ba, ogólnoswiatowym internecie.
                  W gazeta.pl a później we wszystkich liczących sie portalach była wiadomość,że radni PiS są przeciwni upamietnienia imienia LK.

Zwrócenie uwagi na kretyńskie tłumaczenia Wieszołka to juz moja wina,choć czytając komentarze pod tamtym artykułem,to jakoś specjalnie oryginalny nie byłem.

• hepik1 Re: cała Prawda o uchwale. 29.03.13, 17:30
                amarian2 napisał:
                > I kto ją sprowokował i dla jakich celów. Przecież nie PiS czy PO.

No ,kurna, wiadomo ,że nie ONI. Przeciez to obciach i nieszczęście dla jednych i drugich ta inicjatywa bojówek Sakiewicza w obecnej sytuacji (koalicji) popisowskiej w RŚl. ;)
                • zajec_pagadi Re: cała Prawda o uchwale. 29.03.13, 20:12
                  hełpik! Ty chyba wpadasz w ekstazę jak pofyrtana mówi do Ciebie Krzysiu!
          • fifik_rsl Re: Panowie i panie 29.03.13, 22:56
            amarian2 napisał:
            "Nie ma żadnego podziału w PiS czy w elektoracie prawicy. Nie wiem skąd wam przychodzi do głowy takie pomysły."

Zastanawiam się czy sam Pan w to wierzy, czy nie chce widzieć? Nie trzeba być znawcą sceny politycznej by móc trafnie ocenić elektorat PiS. Znaczną jego część stanowi fanatyczny elektorat fanatyczno-smoleński, z błogosławieństwem z miasta pierników. Podstawową ich cechą jest nienawiść do PO, Tuska, Michnika i Masonów. Dla nich Lechu to ofiara spisku Tuska z Putinem, dokonanego przez służby obydwu Państw. Oni mają w 4 literach Dziedzicową, Referendum, a zrobią wszystko by dowalić PO.
            Zakładając że 9% Polaków jest przekonanych w 100% o zamachu, to daje jakieś 40% całego elektoratu tej partii. wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Polacy-wierza-w-zamach-w-Smolensku-Sondaz,wid,15057665,wiadomosc.html?ticaid=110517

Nadal uważasz że ta część elektoratu ochoczo przyjmie koalicję z wrogiem i odrzucenie możliwości Radnych tej partii nadania imienia Lecha i Marii tego ronda?? WR już to odpowiednio przedstawią. Weź proszę pod uwagę, iż Ci ludzie są najbardziej aktywni, co oglądamy często w wiadomościach.
            Jak się zachowają, na bank nie pogodzą się z zaistniałą sytuacją, część pewnie stanie po stronie walczącej o Leszka, a Ci najbardziej aktywni zainterweniują u góry (Warszawa czy Katowice)
            Po takiej interwencji centrala prawdopodobnie postawi na elektorat i "wytnie zdrajców", a na ich miejsce w kolejnym rozdaniu wejdą politycznie poprawni.
            Niezależnie od tego jakimi pobudkami kierowali się Wieszołek z kolegami, to konsekwencje dla nich będą opłakane. Nie można sobie pozwalać na takie odstępstwa od głównego nurtu, kiedy reprezentuje się partię o charakterze wodzowskim, popieraną w znacznej mierze przez politycznych fanatyków.
            Tyle z tego będzie. Życie i najbliższa przyszłość pokażą która z tez (moja czy Pana) się sprawdzi.

Co do SLD to się zgodzę, tą decyzją ich upodliła i pokazała że są jej pieskami. Oczywiście ortodoksyjni wyborcy także ich odrzucą, tylko że tutaj liczba ich jest nieporównywalnie mniejsza niż w PiSie. Tutaj już Palikot i Europa + zacierają ręce.

Reasumując: Sprawa z rondem od początku była czysto polityczną. Głównym jej celem było wbicie klina w koalicję, lub skompromitowanie radnych PiS w oczach pewnej części ich wyborców. O ile koalicja przetrwała, to radni PiS podjęli bardzo ryzykowną decyzję, za którą najprawdopodobniej zapłacą głowami.
            Teraz czekamy na dalszy ciąg w kwietniu.
            • waszaskleroza Nowe rondo 31.03.13, 15:35
              Podział w PIS chyba jest faktem.

....W przedświąteczny czwartek 28.03 b.r. , zapewne w obawie, że sprawa pisowskiej obstrukcji w Rudzie śląskiej pójdzie w Polskę, grupa Tobiszewskiego (jako PiS) złożyła własne pismo w kancelarii Ratusza o nadanie im. Marii i Lecha Kaczyńskich rondu w innej dzielnicy Rudy, Halembie. W świetle tego najbliższe głosowanie 3.04 jest przesądzone, z tym że nowy wniosek PiS-u musi przejść także formalne procedowanie, na które będzie miała wpływ Pani Prezydent. Czyli odbędą się jeszcze przez jakiś czas przepychanki. Siński mówi wprost:
              "Widać jak na dłoni, że intencją grupy Tobiszowskiego nie jest uczczenie ofiar tragedii smoleńskiej, tylko wrogie przejęcie inicjatywy wnioskodawczej"...
              blogopinia24.pl/polityka/673-korbowod-na-wirku
              • hepik1 Re: Nowe rondo 31.03.13, 21:12
                Dobre!
                Czyli prawdziwe jaja Wielkanocnocne,rondo obok Plazy niedobre,a rondo wybudowane dla Aldika już godne nazwy śp.Lecha Kaczyńskiego.
                Bo te wcześniejsze już nosi nazwę Solidarności.
                Skasuje sie te wagoniki z węglem,postawi pomnik TU 154 i już!
                • hepik1 Re: Nowe rondo 31.03.13, 21:14
                  A gdyby tak w ten pomnik wbudować jakąś relikwię po sprowadzeniu wraku...byle by sie udało przed samym referendum....?
                  • aloes69 Re: Nowe rondo 01.04.13, 08:43
                    "Bez wątpienia jedną z cech geniusza
                    jest talent do wywoływania skandalu" - Ryūnosuke Akutagawa

P.S.
                    skromna.....? :);)
                    • hepik1 Re: Nowe rondo 01.04.13, 09:21
                      Miejmy nadzieję,że następnym przebłyskiem geniuszu radnych PiS-u,nie bedzie postulat usunięcia tych wagoników z węglem.
                      To już może wkomponować postać Lecha pchającego te wagoniki?d.naszemiasto.pl/k/r/82/7d/500ea124f2f27_o.jpg

• 22burza Re: Nowe rondo 01.04.13, 12:44
                        hepik ty się chyba zbukami i objadłeś i coś ci się nieświerzo byrka,jak na opiekuna forum nie wypada wypisywać takie bzdury,może właściciele forum by wreszcie pomyśleli o zmianie opikuna bo ty jesteś na tym stanowisku mało przydatny,lepiej by ci pasowało targowisko miejskie,a już strojenie sobie żartów z zmarłych jest nie na miejscu i jak na HANYSA nie wypada,Ślązacy zawsze szanowali pamięć o zmarłych,nawet jeżeli to byli wrodzy (przejdź po rudzkich cmentarzach to się przekonasz).
                        • hepik1 Re: Nowe rondo 01.04.13, 13:42
                          Sądzisz,burza,że ten pomnik:

wpolityce.pl/galerie/31090-galeria-pomnik-samolot-tu-154m-w-kalkowie
                          wybudowany w sanktuarium Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski w Kałkowie ośmiesza zmarłego prezydenta?
                          Porządny ,żelbetonowy ale wcale nie lepszy od naszych autentycznych wagoników.
                          A na otwarciu była czołówka posłów pisowskich.
                          • 22burza Re: Nowe rondo 01.04.13, 14:09
                            nie ten pomnik nie,ale twoje posty tak,chyba ,że mamy to potraktować jako szczeniacki żart prima-aprilisowy
                            • jankolodziej Re: Nowe rondo 01.04.13, 14:29
                              Trasa N-S jest podobno w budowie. Kiedy od strony północnej dobiegnie już do autostrady, pewnie sporo samochodów zechce z niej skorzystać. Niestety - w stronę Wygody pobiegnie przez środek Halemby. czyli przez te dwa rondka. Już dziś niemiłosiernie korkują ruch w godzinach szczytu, potem będzie jeszcze gorzej. Na kim będzie się skupiała irytacja kierowców? Na Kaczyńskim.

Mówiąc poważnie - Śląsk ma całe tabuny własnych patronów, Ruda Śląska jako "najbardziej śląskie ze śląskich miast" nie musi więc dołączać do jakichś tam podkieleckich czy innych wiosek, które pozbawione własnej tożsamości szukają dyskusyjnego patrona w postaci Kaczyńskiego. W Kałkowie zbudowano pomnik - niesamowity kicz - obrazę prezydenta i poczucia estetyki normalnych ludzi. Przypomina mi to obrazek MB Częstochowskiej z wbudowanymi w ramkę lampkami choinkowymi.

"Proszę, wykażcie trochę patriotyzmu lokalnego." Właśnie.
                              • hepik1 Re: Nowe rondo 01.04.13, 14:39
                                Burzy sie pomnik podoba.
                                A Wieszołek i tak ma przechlapane.Prezes się dowie ,że to rondko specjalnie dla Aldika wybudowane,to jeszcze zaliczony zostanie to ukrytej opcji niemieckiej.
                                • lswaczyna Re: Nowe rondo 01.04.13, 15:02
                                  hepik1 napisał:

> Burzy sie pomnik podoba.
                                  > A Wieszołek i tak ma przechlapane.Prezes się dowie ,że to rondko specjalnie dla
                                  > Aldika wybudowane,to jeszcze zaliczony zostanie to ukrytej opcji niemieckiej.
                                  Ukryta opcja złożyła przed Świętami takiej treści pismo do RM :
                                  Przewodniczący Rady Miasta
                                  Ruda Śląska

Stowarzyszenie Osób Narodowości Ślaskiej zwraca się do Rady Miejskiej z propozycją zmiany nazwy ulicy Gwardii Ludowej na ulicę im. Eduarda Meiera. Wydaje nam się oczywiste, że w naszym Mieście nie powinniśmy gloryfikować organizacji faktycznie działającej na rzecz wrogiego Polsce mocarstwa. Natomiast jesteśmy winni pamięć wybitnemu obywatelowi Nowego Bytomia (Friedenshütte) Eduardowi Meier'owi. Eduard Meier był inżynierem hutniczym, który przybył na Górny Śląsk i w roku 1880 objął stanowisko dyrektora generalnego dzisiejszej Huty „Pokój” ( Friedenshütte). Okres rządów Meiera to czas głównego etapu modernizacji i rozbudowy huty. To on wraz z inżynierami Massenetem i Pinkiem wprowadził produkcję stali w procesie konwertorowym-tomasowskim. Oprócz przebudowy i modernizacji wielkich pieców huta zwiększyła w sposób zasadniczy również produkcję koksu, a w latach 1881 – 1883 liczba komór koksowniczych wzrosła co zwiększyło zatrudnienie i wzrost produkcji z 19787 ton w roku poprzedzającym objęcie stanowiska przez Meiera do 69156 ton w roku 1884. W 1881 uruchomiono w koksowni własną płuczkę węgla a w roku 1884 zastosowano nowatorski system Hoffmana zapewniający obniżenie zużycie węgla oraz odzyskiwanie ubocznych produktów koksowniczych, takich jak smoła pogazowa i amoniak. Również w roku 1881 uruchomiono nowoczesną kuźnię a w roku 1884 uruchomiono w hucie stalownie tomasowską, która dostarczała zupełnie nowy ówcześnie produkt, to znaczy stal zlewną. Pod koniec tego roku uruchomiono walcarki systemu duo o napędzie parowym. Mimo przyśpieszenia procesu otrzymywania stali w procesie konwertorowym – tomasowskim, jego wadą była konieczność stosowania rud bogatych w fosfor. W związku z powyższym, był potrzebny kolejny skok technologiczny jakim było wprowadzenie systemu martenowskiego (Siemens – Martin). Stalownię martenowską uruchomiono w hucie już w roku1887.
                                  W roku 1887 cykl działalności inwestycyjno – modernizacyjnej został przerwany
                                  w wyniku eksplozji gazu w kotłowni, wyleciało wtedy w powietrze 68 kotłów,
                                  uszkadzając wielkie piece oraz powodując pożary maszynowni dmuchaw, stajni
                                  oraz budynków mieszkalnych. To właśnie w następstwie tego zdarzenia powołano w
                                  hucie oddział zawodowej straży pożarnej i wybudowano dla niej istniejącą do
                                  dziś siedzibę. Dobra koniunktura na wyroby stalowe oraz wyjątkowe zdolności
                                  dyrektora Meiera sprawiły, że zniszczenia nie tylko zostały szybko usunięte
                                  lecz huta nadal rozwijała się w sposób bardzo dynamiczny. Produkcja stalowni
                                  wzrosła z18662 ton w roku 1885 do 171546 ton w roku 1898.
                                  Dynamiczny rozwój huty w czasach Eduarda Meiera skutkował równie dynamicznym
                                  rozwojem osady, stanowiącej dzisiejszą dzielnicę Nowy Bytom. To w jego czasach
                                  liczba załogi zakładu wzrosła trzykrotnie a konieczność zatrudniania dalszych
                                  pracowników spowodowała potrzebę budowy największego ówcześnie osiedla
                                  robotniczego na obszarze dzisiejszej Rudy Śląskiej. Osiedle to zwane
                                  popularnie „Kaufhaus” było wtedy bardzo nowoczesną strukturą osiedleńczą a
                                  mieszkania o wysokim standardzie w porównaniu z bardzo ubogimi domami
                                  wiejskimi były swoistym wabikiem dla potencjalnych pracowników. Wtedy również wybudowano budynek (“Kasyna HP”) obecnego Miejskiego Centrum Kultury.
                                  W razie wątpliwości co do zasadności podjęcia niniejszej decyzji, nasz
                                  przedstawiciel jest gotów uzasadnić wniosek przed odpowiednią komisją lub całą
                                  Radą Miejską. Jednocześnie chcielibyśmy zwrócić uwagę szanownych Rajców naszego miasta na fakt Jest wiele miejscowości w Polsce, uparcie poszukujących czegoś regionalnego, własnego, na czym dałoby się budować tożsamość miejsca. Bo takowa potrafi przyciągać nie tylko nowych mieszkańców, turystów, reporterów, ale nader często przyciąga liczących się inwestorów. Oczywiście najprostszym sposobem ku temu jest to, kiedy promocję miejsca stanowi sama w sobie jakaś uznana marka. Jak na przykład Pudliszki. Dla wielu innych jest to jakaś znana postać – najlepszym przykładem są teraz Wadowice. Można też opierać się na Bolku i Lolku, albo na Koziołku-Matołku. W takich miejscowościach odpowiednio nazywa się place, ulice, stawia się nawet pomniki. Najgorszym ze sposobów takich tożsamościowych poszukiwań jest używanie nazwisk „politycznych”. Ileż to już miast w Polsce musiało wykreślić ze swoich map ulice Dzierżyńskiego, Gwardii Ludowej czy Bieruta? Koszty tego bywają spore, ponosi je społeczeństwo.
                                  Górny Śląsk jest w położeniu wielce szczęśliwym. Paleta patronów dla placów i ulic jest wprost nieprzebrana. Co ważne – to ludzie przede wszystkim zasłużeni w budowaniu gospodarczej potęgi. Nie mieli niestety szczęścia „politycznego” – a to obco brzmiące nazwisko, a to niezręczny dla aktualnej polityki epizod z życiorysu. Pora zatem najwyższa na to, by przywrócić należną im pamięć, a w społeczeństwie propagować tym samym zasługi gospodarcze dla naszej ziemi.
                                  Dlatego proponujemy, by ostatecznie już upamiętnić w miejscowych nazwach tych, którzy dla naszego miasta położyli prawdziwe, namacalne i wartościowe zasługi. Poza wspomnianym E. Meierem proponujemy by zawsze mieć na uwadze ludzi związanych z naszym miastem. Oto parę przykładów: Tadeusz Sendzimir, Jan Wypler, Bruno Absolon, Pelagia Kwapulińska i wielu ,wielu innych nie mniej zasłużonych dla naszego miasta.

Z wyrazami szacunku Leon Swaczyna

Przewodniczący Koła SONŚ
                                  • w36 Re: Nowe rondo 01.04.13, 18:39
                                    lswaczyna napisał:

> Dlatego proponujemy, by ostatecznie już upamiętnić w miejscowych nazwach tych,
                                    > którzy dla naszego miasta położyli prawdziwe, namacalne i wartościowe zasługi.

:)

Leon. A powiedz Ty mi dlaczego zapadliście na zbiorową selektywną ślepotę i pozwalacie zgnić tej zabytkowej bramie huty koło Kafałzu? Miało być tam muzeum upamiętniające tego właśnie Meiera, co go wciskacie mieszkańcom jako Raś i dobudówki, wbrew ich jasno wyrażonej woli. Ty Leon, powinieneś wiedzieć najlepiej o co biega. Sam ich obrażałeś publicznie.

Zapłaćcie ludziom z tej ulicy koszty wymiany dokumentów i innych kłopotów, to pewnie nie będzie sprawy.
                      • fifik_rsl Re: Nowe rondo 02.04.13, 00:57
                        Helpik, wywalamy wagoniki, stawiamy replika Tupolewa, a na otwarcie zapraszamy Jareczka żeby przyjechał i na środku osobiście brzozę posadził :D
                        • mietlorz707 Re: Nowe rondo 02.04.13, 01:11
                          Muszę cię zmartwić fifiku. Replika z definicji jest rozmiarów oryginału - około 50-metrowej długości samolot się tam nie zmieści.
                          • hepik1 Re: Nowe rondo 02.04.13, 08:52
                            Zmieści się.
                            Wystarczy podsypać górkę o kilka metrów,wokół sa parkingi czyli jakieś podpory tam mozna pobudować a ruch amochodowy odbywałby sie pod brzuchem Tupolewa.
                            Byłaby to niewątpliwie wielka atrakcja pielgrzymkowo-turystyczna,która przy okazji napędziłaby klientów i Aldikowi,i stacji BP ,i barowi Przysmak ,o aquaparku nie wspominając.
                            • hepik1 Re: Nowe rondo 02.04.13, 08:59
                              W Zbytkowie ,przy drodze do Wisły taki samolot (troche mniejszy,fakt) stoi i dobrze prosperuje:
                              restauracja-samolot.manifo.com/galeria
                              Nie,żeby od razu w Naszym TU miała być restauracja ale jakas sala muzealna poswięcona LK byłaby w sam raz,ewentualnie w kokpicie można by jakis mały bufet zaaranżować.
                              • mietlorz707 Re: Nowe rondo 02.04.13, 12:57
                                A można jeszcze prościej i taniej - Jan poskleja model, postawi się go na znienawidzonym przez wapla biurku w MDK-u, i tyle.
                                • pipi43 Re: Nowe rondo 02.04.13, 13:15
                                  mietlorz707 napisał:

A można jeszcze prościej i taniej - Jan poskleja model, postawi się go na znienawidzonym przez wapla biurku w MDK-u, i tyle.

:D
                                  • jankolodziej Re: Nowe rondo 02.04.13, 15:35
                                    Model zrobię chętnie, ale w stanie po katastrofie. Lubię kiedy odwzorowuje jakąś rzeczywistość ;-)
                • w36 Jak fajnie że nie na Wirku 01.04.13, 19:03
                  hepik1 napisał:

> Czyli prawdziwe jaja Wielkanocnocne,rondo obok Plazy niedobre,a rondo wybudowa
                  > ne dla Aldika już godne nazwy śp.Lecha Kaczyńskiego.

No, jaja jak berety. Jest widocznie jakiś graniczny promień skrętu poniżej którego rondko jest niegodne a powyżej godne ;)
                  No to widać że umysłowość wyznawców kaczyzmu chodzi własnymi ścieżkami i nawet taki cwaniak jak Tobiszowski musi się jej podporządkować. Nieźle Dziedzicowa im namieszała.

Ale to już teraz głównie Twój kłopot hepiku.
                  Ja się bardzo cieszę że teraz ta rozróba Dziedzicowej nie spaskudzi mi przynajmniej mojej dzielnicy. Dobre choć tyle.
                  A Halembianom mogę teraz tylko współczuć.
                  • jankolodziej Re: Jak fajnie że nie na Wirku 01.04.13, 20:02
                    "wbrew ich jasno wyrażonej woli"
                    Poproszę o argument! Proponuję też lekturę:
                    ipn.gov.pl/najwazniejsze-wiadomosci/komunikat-w-sprawie-nazw-ulic,-placow-oraz-patronow-i-imion-instytucji-publiczny
                    "Zapłaćcie ludziom z tej ulicy koszty wymiany dokumentów i innych kłopotów, to pewnie nie będzie sprawy. "
                    Populizm w Twoim wydaniu? I to tak siermiężny? W takim przypadku koszty wymiany dokumentów ponosi gmina. To lepsze, niż gloryfikacja zbrodniczej organizacji. Wyobraź sobie zestawienie w danych Rudy Śląskiej nazw "Rondo im. L.Kaczyńskiego" i "ul. Gwardii Ludowej". PiS powinien się tego wstydzić, ale woli przytakiwać medialnym akcjom Dziedzicowej. Zdecydowałem się powiadomić o tym IPN, a i prasa będzie miała używanie - otrzyma nazwiska radnych, którzy mimo istnienia tej ulicy zagłosują za proponowaną nazwą tego rondka.
                    • w36 Re: Jak fajnie że nie na Wirku 02.04.13, 05:28
                      jankolodziej napisał:

> "wbrew ich jasno wyrażonej woli"
                      > Poproszę o argument!

Było o tym już tu na forum, na podstawie jakieś relacji w mediach. Mieszkańcy nazbyt dobitnie okazali dezaprobatę dla pomysłu Leona. A Leon nie był im dłużny ;) .
                      To znana stara sprawa. Nie chce mi się teraz szukać.

Ale pamiętam sam początek sprawy, że Leon pisał że przy tej ulicy mieszkają jacyś jego znajomi, którym się adres nie podoba. I pewnie Leon obiecał im że załatwi. Tyle że widać że nie o tego Meiera chodzi, bo na wylocie tej ulicy niszczeje zabytkowa brama huty, gdzie jak najbardziej można by uczcić i upamiętnić tego Meiera, ale to akurat dla Leona i kumpli z Rasia, to temat którego z pewnych powodów unikają jak ognia. Pomimo obietnic huty i uczestnictwa w temacie rasiowca Mercika, który nawet jakąś prace pisał o tym obiekcie.

> W takim przypadku koszty wymian
                      > y dokumentów ponosi gmina.

Sprawdź lepiej czy to prawda.

> Wyobraź sobie zestawienie w danych Rudy Śląskiej nazw "Rondo im. L.Kaczyńskieg
                      > o" i "ul. Gwardii Ludowej".

Wyobrażam sobie. Na pierwszy rzut oka, może trochę śmieszne. Ale po głębszej refleksji te obydwie nazwy (nie znaczenia) mają pewną cechę wspólną.

> a i pra
                      > sa będzie miała używanie - otrzyma nazwiska radnych, którzy mimo istnienia tej
                      > ulicy zagłosują za proponowaną nazwą tego rondka.

Ha ha. Ale kogo to wzruszy? Popatrz jak w Kędzierzynie chcieli Gwardię wymienić na Kaczora:

www.tvp.pl/opole/aktualnosci/spoleczne/patron-niechciany/9981356

i nic ;) .
                      • jankolodziej Re: Jak fajnie że nie na Wirku 02.04.13, 15:40
                        "Sprawdź lepiej czy to prawda. "
                        Sam to przeszedłem. Myszur wymyślił nową nazwę, mieszkańcy zebrali podpisy że takiej nie chcą, ale i tak nazwa niechciana dosłownie na chama przeszła. Wymiana dokumentów na koszt "firmy" - czyli UM.
                        Co do bramy - to piękny obiekt, miało tam być muzeum hutnicze czy coś takiego. Z tego co wiem, piłeczka jest teraz po stronie miasta.
                        • lswaczyna Re: Jak fajnie że nie na Wirku 02.04.13, 17:23
                          jankolodziej napisał:

> "Sprawdź lepiej czy to prawda. "
                          > Sam to przeszedłem. Myszur wymyślił nową nazwę, mieszkańcy zebrali podpisy że t
                          > akiej nie chcą, ale i tak nazwa niechciana dosłownie na chama przeszła. Wymiana
                          > dokumentów na koszt "firmy" - czyli UM.
                          > Co do bramy - to piękny obiekt, miało tam być muzeum hutnicze czy coś takiego.
                          > Z tego co wiem, piłeczka jest teraz po stronie miasta.

No w36 będziesz musiał wybrać na prezia Mercika i brama będzie jak nowa. Siebie nie proponuje z uwagi na twoje kompleksy;-)))))))
                          • meg114 Re: Jak fajnie że nie na Wirku 02.04.13, 22:31
                            Swaczyna jak zawsze odwraca kota ogonem: W36 pyta o inicjatywę RAŚ w sprawie bramy, a ten sugeruje, że zrobi to ich kandydat jako prezio. Nie pojmuje , że cele stowarzyszenia to jego cele i jego misja, a nie wciskanie ich miastu. Panie Swaczyna, jeżeli wasz kandydat ma trwonić budżet na wasze mrzonki, to niech pan o tym głośniej mówi już teraz. To co jeszcze planujecie? Brama, nazwy rond dla świętych ślonskich, miejsce w WR - połowa dla propagandy RAŚ (tak Pan chciał, nie?) i co dalej?
                            • lswaczyna Re: Jak fajnie że nie na Wirku 03.04.13, 12:48
                              meg114 napisał(a):

> Swaczyna jak zawsze odwraca kota ogonem: W36 pyta o inicjatywę RAŚ w sprawie br
                              > amy, a ten sugeruje, że zrobi to ich kandydat jako prezio. Nie pojmuje , że ce
                              > le stowarzyszenia to jego cele i jego misja, a nie wciskanie ich miastu. Panie
                              > Swaczyna, jeżeli wasz kandydat ma trwonić budżet na wasze mrzonki, to niech pan
                              > o tym głośniej mówi już teraz. To co jeszcze planujecie? Brama, nazwy rond dla
                              > świętych ślonskich, miejsce w WR - połowa dla propagandy RAŚ (tak Pan chciał,
                              > nie?) i co dalej?

Wystarczy trochę poszperać w internecie, poczytać co na temat gospodarki i innych spraw napisałem a meg'a głupot nie bezie trzeba pisać. Ja nie posiadam kandydata a jeśli "nasz kandydat" zacznie trwonić budżet na mrzonki to przestanie być moim kolegom a stanie się wrogiem. A tak na marginesie to nie wiem czy RAŚ wystawi kandydata na prezydenta w wypadku odwołania Pani Prezydent.
                  • hepik1 Re: Jak fajnie że nie na Wirku 01.04.13, 20:05
                    No cóż,jakoś będę z tym musiał żyć.Zawsze mogę pojechać P.Skargi by ominąć ;)
                    Dopóki to bedzie tylko tabliczka z napisem a nie żelbetonowy Tu 154 zamiast wagoników ,strasznego obciachu nie bedzie.
              • fifik_rsl Re: Nowe rondo 02.04.13, 00:54
                Zapewnienie Pana Sławika o braku podziału w Rudzkim PiSie można włożyć między bajki. Polityka wąchania się z PO prędzej czy później musiała zrodzić fanatyka w osobie Arkadiusza Sińskiego. Czeka nas ostre starcie smoleńskiego fanatyka przybyłego z Dąbrowy Górniczej z Tobiszowskim i Wieszołkiem i pomimo znacznie mocniejszej pozycji tych ostatnich na wejściu, to na końcu może być różnie, co będzie mocnym ciosem w samo referendum, a w kolejnych wyborach w samych zainteresowanych.
                Obawiam się że nawet inicjatywa przemianowania Ronda Aldika na Leszkowe tylko pogłębi konflikt w samych szeregach PiSu. Tutaj kolejna niewiadoma jak zachowa się PO. Może w tym wypadku dla odmiany poprą inicjatywę? W każdym razie będzie wesoło.
                • waple Re: Nowe rondo 02.04.13, 17:57
                  Były ronda i po rondach.Wiele krzyku o nic.Nie uda się zrobić zamieszania w szeregach referendystów.Mamy jeden cel,nie dopuścić do dalszej degradacji naszego miasta i ten cel razem zrealizujemy.I tak to trzeba rozumieć i przyjąć do wiadomości.Będą pewne konsekwencje,że partie polityczne nie poparły pierwszego referendum ale szybko myślę,że to nadrobią i to z nawiązką.My robimy swoje a to zamieszanie które chcecie wprowadzić w nasze szeregi, to syzyfowe prace!Pozdrawiam.
                  • hepik1 Re: Nowe rondo 02.04.13, 20:11
                    waple napisał:

> Były ronda i po rondach.Wiele krzyku o nic.

Czyli tutaj nieprawdę pisze gosciu?

W przedświąteczny czwartek 28.03 b.r. , zapewne w obawie, że sprawa pisowskiej obstrukcji w Rudzie śląskiej pójdzie w Polskę, grupa Tobiszewskiego (jako PiS) złożyła własne pismo w kancelarii Ratusza o nadanie im. Marii i Lecha Kaczyńskich rondu w innej dzielnicy Rudy, Halembie. W świetle tego najbliższe głosowanie 3.04 jest przesądzone, z tym że nowy wniosek PiS-u musi przejść także formalne procedowanie, na które będzie miała wpływ Pani Prezydent. Czyli odbędą się jeszcze przez jakiś czas przepychanki. Siński mówi wprost:
                    "Widać jak na dłoni, że intencją grupy Tobiszowskiego nie jest uczczenie ofiar tragedii smoleńskiej, tylko wrogie przejęcie inicjatywy wnioskodawczej".

Nie bedzie jutro wniosku,nie bedzie głosowania?

P Skąd ta wiara w moce partii?
                    Czytam,że z czterech pisowskich radnych,tylko jeden należy stricte do partii a wszystkich członków Pisu w 130 tys w Rśl jest 24(łownie dwudziestu czterech)
                    PO zapewne w liczbach wyglada trochę lepiej,bo to partia mimo wszystko władzy ale niewiele.
                    Jak partie nie dadzą kasy a raczej nie dadzą na kampanie referendalną ,to ich poparcie dla referendum jest o d..ę rozbić.
                    Żaden zwykły śmiertelnik sie nie pofatyguje na referendum ,bo partie wzywają ;)
                    • aloes69 Wygrzebane z internetu :) 02.04.13, 20:40
                      „Typowy polityk : mężczyzna po przejściach z partii do partii” - Stanisław Fornal,

„Politycy mają skłonmność do myślenia o następnych wyborach, a nie o następnym pokoleniu.” Ronald Reagan,

„ Co cztery lata wyborcy stawiaja krzyżyk, a potem muszą go znosić” - Brigit Berg Khasnowar,

„ Demokracja: mówisz co chcesz , robisz co każą” Geoffrey Berry.
                    • mrnatohk :) 02.04.13, 20:54
                      Tak z zaciekawieniem śledzę ten wątek i muszę pogratulować Hepikowi mistrzowskiego rozegrania tematu! Nie wiem tylko, czy sam to rozgrywa, czy "ktoś stoi za nim", ale i tak szczerze: szacun :)

Proponuję prześledzić od początku ten wątek.
                      Na początku same wpisy Hepika dla rozpalenia tematu - wiadomo muszą być z zasady głupie i podpuszczać do walki...
                      Później w miarę rozwijania się wątku "dokłada do pieca aby ogień nie zgasł" i ...
                      I naprawdę już nikt z tu piszących nie chce pamiętać od czego się ta cała afera zaczęła? Przecież wszyscy wiemy że chęć nazwania wireckiego ronda była ze strony p.Dziedzic tylko i wyłącznie polityczną zagrywką mającą na celu wbicie klina... (Co jak widać przy wydatnej i nieocenionej pomocy Hepika nadal się udaje)
                      Przepraszam, ale niektóre osoby piszące w tym wątku wydawały się być osobami na tyle biegłymi w aby mogły się ustrzec i przejrzeć "o co tu na prawdę chodzi" - ale jak widać czasami drzewa zasłaniają las... Co jest przykre bo zamiast koncentrować się na tym co jest teraz ważne dla miasta - cała siła i energia idzie na walkę o sprawę która jest strasznie na rękę G.D.

Bo jak myślicie mili Państwo komu teraz na rękę jest skłócenie PO-RAŚu-PiSu, Porozumienia oraz Referendystów? Komu pomaga swoją twórczą działalnością Hepik?

Tak oto mili Państwo możemy na własnej Rudzkiej skórze przekonać się co oznacza sformułowanie "dziel i rządź!"

Ps. Hepik: Szczerze gratuluje przedniego konceptu i rozegrania :)
                      • hepik1 Re: :) 02.04.13, 21:20
                        W36 ( i broneknotgeld) mi swiadkiem,że juz od 2004 jetem ukrytą opcja Dziedzicowej.
                        Juz wtedy wysmiewałem prezydenta Stanię.(patrz -archiwum forum)
                        A ujawniłem sie dopiero w zeszłym roku ,bo Dziedzicowa wezwała do ujawnienia ;)
                      • hepik1 Re: :) 02.04.13, 21:28
                        >Przecież wszyscy wiemy że chęć nazwania wireckiego ronda była ze strony p.Dziedzic

To akurat kłamstwo.Inicjatywa wyszła od bojówek Sakiewicza(klubu Gapola) ,który od trzech lat rąbie kasę żerując na sekcie smoleńskiej ,która w jakiejś części pokrywa sie z wyznawcami Prezesa ale nie do końca,o czym swiadczy wcześniej linkowany wpis na blogu jakiegos "narodowca"
                        • mrnatohk Re: :) 02.04.13, 21:47
                          Hepiku, a wytłumacz mi proszę kto w Naszym Mieście jest przedstawicielem od "bojówek Sakiewicza(klubu Gapola), który od trzech lat rąbie kasę żerując na sekcie smoleńskiej ,która w jakiejś części pokrywa sie z wyznawcami Prezesa ale nie do końca,o czym swiadczy wcześniej linkowany wpis na blogu jakiegos "narodowca""???

Bo z tego co zdążyłem zrozumieć to według Ciebie taką osobą jest Grażyna Dziedzic - Prezydent Miasta Ruda Śląska...
                          No chyba że znowu mi zarzucisz kłamstwo, ale projekt uchwały w tym temacie przygotowała Ona, nie kto inny (Chyba że znowu nic nie wiedziała - jak to było z Krematorium, lub z podwyżkami dla oświaty i ktoś inny za nią zdecydował/obiecał...)
                          Link
                          • hepik1 Re: :) 02.04.13, 22:05
                            Teraz nie mogę.W TV Bayern-Juve.Na laptopie Psg-Barca.Poczytaj ten wątek raz jeszcze ,z uwzglednieniem linku do bloga "narodowca"Może coś z tego zrozumiesz ,kto kogo,chce ograć albo ugrac swoje.
                            • mrnatohk Re: :) 02.04.13, 22:25
                              Sprytne :)

Śledzę ten wątek od początku z dokładnym uwzględnieniem bloga...

I chciałbym Ci przypomnieć (jeżeli już nie pamiętasz) że na projekcie uchwały o którym mowa jest podpis G.D., a nie jakiegoś "narodowca" - właściciela bloga...

Gubisz się Wać Pan, gubisz...
                              • volwer Re: :) 02.04.13, 22:47
                                i coraz trudniej odnależc to co zagubione ,a może stracone na zawsze..
                        • w36 Re: :) 03.04.13, 01:22
                          hepik1 napisał:

> To akurat kłamstwo.Inicjatywa wyszła od bojówek Sakiewicza(klubu Gapola) ,który
                          > od trzech lat rąbie kasę żerując na sekcie smoleńskiej

Hepik. Po co ta udawana stanowczość? Kogo chcesz "czarować"?

Przecież takich różnych Sakiewiczów i Sińskich jest na kopy i pewnie bez przerwy zalewają samorządy różnych miast różnymi "pomysłami" i żądaniami. Ale w to, że akurat przypadkiem, kiedy w powietrzu wisi referendum, budzą się nagle i skutecznie przekonują Dziedzicową że trzeba koniecznie natychmiastowo nazwać rondko ku czci, nie uwierzę.
                          Przypomnij sobie, gdzieś w okolicy Barbórki, ten cyrk Dziedzicowej w jakimś pisowym radiu. Akurat "przypadkiem" przechodzącym koło naszego UM.
                          Dziedzicowa ma dobre znajomości w tych kręgach i w tej chwili zupełnie nie jest istotne, kto na prawdę wymyślił to kacze rondo. Mogła to być Dziedzicowa albo ktoś z jej przybocznych, mogli faktycznie jacyś ortodoksi z Pis. Nie ważne.
                          Ważne że to Dziedzicowa użyła tego tematu, jako narzędzia ochrony swojego stołka. I to z nawet znaczącym skutkiem. Bo równie dobrze mogła odesłać Sińskiego na drzewo, podpierając się prawem.

• hepik1 Re: :) 03.04.13, 10:22
                            Tak czy siak ,teraz zgryz będa mieli radni Platformy.
                            Poprzeć zmianę nazwy r.Aldika na r.Lecha?
                            I niby dlaczego,jeśli wcześniej było sie przeciw r.Plaza?
                            Ta Dziedzicowa to jednak genialnie przebiegła kobita! ;)
                      • fifik_rsl Re: :) 02.04.13, 23:47
                        mrnatohk napisał:
                        "I naprawdę już nikt z tu piszących nie chce pamiętać od czego się ta cała afera zaczęła? Przecież wszyscy wiemy że chęć nazwania wireckiego ronda była ze strony p.Dziedzic tylko i wyłącznie polityczną zagrywką mającą na celu wbicie klina ... (Co jak widać przy wydatnej i nieocenionej pomocy Hepika nadal się udaje)"

Skoro już piszesz bądź proszę dokładny, zaczęło się od tego że powstała w tym mieście opozycja względem Wieszołka i Tobiszowkiego, która nie zgadzała się na zawarcie koalicji w PO, (ci fanatycy antyPowsko-smoleńscy o których pisałem poprzednio) Żeby wejść do gry wyszli z inicjatywą do Dziedzicowej, a dla niej taki wniosek był jak dar z niebios, bo mogła za pomocą niego ugrać swoje. Jedno z dwóch wbić klina w Koalicję lub w samo PIS. Zastanawia mnie czy sama to wymyśliła, czy któryś ze sztabowców. Obstawiam jednak że to drugie. W każdym razie od razu ruszyła całą machinę i sprawa trafiła do RM.
                        Tam ofiarą byli już sami radni z PiSu którzy mogli podjąć decyzję z cyklu albo zła, albo niedobra. Mogli być za, a tym samym poróżnić się z koalicjantem lub być przeciw i narazić się Centrali i fanatykom. Pewny swojej pozycji Tobiszowski wybrał opcję dwa, jednak szybko pojął że z fanatykami spod jednego znaczka nie wygra, stąd wniosek o te rondo aldikowe.
                        W każdym razie będzie ciekawie w samym starciu wewnątrz pisowym, a także o to jak zachowa się PO wobec nowego wniosku.
                        Jakkolwiek by nie było to starcie na korzyść G. D.

Padła też sugestia że sam L. Kaczyński jest dla G. Dziedzic tylko zwykłym elementem dzięki któremu chce zrealizować swoją politykę,a w rzeczywistości sama postać zmarłego prezydenta jest jej zupełnie obojętna.
                        Moim zdaniem ta teoria, używając klasyka to: oczywista oczywistość :) , ale jak mawiał inny cel uświęca środki.
                        • w36 Re: :) 03.04.13, 04:15
                          fifik_rsl napisał(a):

> Moim zdaniem ta teoria, używając klasyka to: oczywista oczywistość :) , ale jak
                          > mawiał inny cel uświęca środki.

No zgoda. Przecież wiemy o co zagrywka idzie.

Ale jak po każdej rozróbie warto by zrobić bilans strat i zysków. Pomijając zamieszanie w Pisie, bo to akurat mnie osobiście zwisa, chciałbym Ciebie spytać jak ten cyrk z rondkami wpłynie według Ciebie na referendum.
                          Ja osobiście zauważyłem że sam fakt że Dziedzicowa wyszła z tematem Kaczyńskiego, wzmógł determinację pewnych osób by pójść na referendum i zagłosować za usunięciem. Druga sprawa że rozgrywka pod fanów Kaczyńskiego może podnieść frekwencję, co pomimo tego że będą to głosy za Dziedzicową, pomoże w ważności referendum.
                          Strat wewnątrz Pisowych ani walorów rozrywkowych, do bilansu nie liczę.

Czyli jednak ogólnie pozytywy. Jak Ty to widzisz?
                          • waszaskleroza Rondo 03.04.13, 08:21
                            Jakie straty w PiS? Co wy piszecie? Ciekawe co powiedzą?
                            www.sferatv.pl/aktualnosci/ruda-slaska/3956-walka-o-rondo-im-kaczynskich.html
                          • fifik_rsl Re: :) 03.04.13, 10:36
                            Zgoda, każda zagrywka, w szczególności te kontrowersyjne niosą za sobą zyski i straty.

Od początku drugiej inicjatywy referendalnej Referendyści chwalili się poparciem partii. Że w końcu zrozumiały, wspierają itd. Po głębszym zastanowieniu, czy to tak duży handicap? W mojej ocenie niekoniecznie, ponieważ im niżej w terenie, tym rola partii mniejsza, tzn wyborcy są mniej skłonni do działań pod ich sugestie.

Nie mniej Prezydent postanowiła w nie uderzyć, właściwie jedną decyzją narobić zamieszania w dwóch formacjach (PIS i SLD). O mechanizmie pisałem poprzednio więc nie będę się powtarzał. W efekcie widzimy rysujący się otwarty konflikt w PiS między umiarkowanymi, a fanatykami, który może odbić się na całej koalicji. Dziś wieczorem będziemy odrobinę mądrzejsi. Zysk z tego ma taki, że kupiła sobie fanatyków, a tych nawet jak mniejszość, to są zdecydowanie bardziej zdyscyplinowani. Oczywiście część umiarkowanych to może zmobilizować przeciwko niej, podobnie jak część niezadowolonych z potraktowania SLD także, jednak ogólnie dla mnie, póki co ona jest rozgrywającą w tej batalii i na razie po jej stronie przewaga zysków.

Tylko że ona miesza ruchy bardzo dobre dla niej, jak ten z rondem, z katastrofalnymi. Do tych ostatnich trzeba zaliczyć namaszczenie Rodzocha na "twarz" jej polityki. Przecież nawet w jej szeregach część ludzi brzydzi się jego metodami. Takich gości powinno się trzymać jak najdalej, bo jego obecność zdecydowanie może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
                            To też może być sygnał że nikt inny nie chciał swoim wizerunkiem, tak mocno wspierać jej rządów, a to by było już dla niej bardzo przykre.
    • aptykorz Re: Już pierwszy sukces referendystów-ronda... 03.04.13, 08:22
      Wystarczy teraz dla przykładu zmienić ul. Kłodnicką na ul. Kaczyńskich a OTI nazwać im. D. Tuska ....... i rozpierducha gotowa , znowu można toczyć jałowe boje i godzinami pieprzyć 3 po 3 , tym bardziej dzisiaj jest II część przerwanej sesji RM to jest okazja znowu z czymś wyskoczyć i narobić zamieszania żeby tylko spróbować coś dla siebie ugrać
      nie na darmo sztab wsparcia Dziedzicowej dziennie obraduje do wieczora i wymyślają jak się uratować przed klęską ........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka