rocho1234
26.11.13, 23:32
Nie można przejść obojętnie nad tą informacją. Pani Prezydent Rudy Śląskiej chciała rękami Rady Miasta obłożyć kopalnie z jej terenu nowym podatkiem. Szczęściem mamy jeszcze rozsądnych radnych którzy odpowiednio zareagowali odrzucając propozycję Pani Prezydent stosunkiem głosów 13 do 1. To cieszy. Jak jednak tłumaczyć jej zachowanie, zwykła głupota ? no bo chyba nie sabotaż. Jak można, zdając sobie sprawę z roli górnictwa w ekonomice miasta i gminy proponować działania tak naprawdę, dożynające nasze kopalnie. Dzisiaj kiedy nasze górnictwo walczy z jednej strony ze sprzedawanym po cenach dumpingowych węglem ze wschodu a z drugiej będącymi w rzeczywistości opłacanymi sabotażystami lub w najlepszym wypadku, jak powiedział towarzysz Lenin pożytecznymi idiotami, ekologami. Starającymi się w światowych mediach przyprawiać Polsce GĘBĘ. Jak można samemu podcinać gałąź na której się siedzi. Szczęściem czytając ten artykuł widać, że rozum nie jest jeszcze towarem deficytowym w Rudzie Śląskiej a optymizmem napawa inicjatywa posła z tego rejonu p.Grzegorza Tobiszowskiego. Pomysł a potem przeprowadzenie debaty na temat przyszłości energetycznej Polski w przeddzień Światowego Szczytu Klimatycznego był STRZAŁEM w DZIESIĄTKĘ. Debata zmusiła naszego wicepremiera do jasnej deklaracji " W kolejnych dziesięcioleciach węgiel pozostanie kluczowym paliwem polskiej energetyki " na oczach całego Świata. Tego było nam potrzeba. Myślę, że działania pana posła będą zielonym światłem dla wszystkich którym przyszłość polskiego górnictwa i naszego Kraju nie jest obojętna. TAK TRZYMAĆ PANIE POŚLE, TAK TRZYMAĆ.