Dodaj do ulubionych

Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba

02.02.17, 20:50
No fajnie że jezioraniagara wpadł na pomysł , aby podyskutować w gronie " specjalistycznym " , czyli spotkają się wtedy ludzie z poszczególnych dzielnic i będzie przejrzyściej na forum . Na początek ogólnie przypomnę że przed rokiem 1970 nie było Rudy Śląskiej , a tylko 11 oddzielnych samodzielnych miejscowości . Jedna z nich była Halemba , a i ona dzieliła się na kilka pomniejszych . Z tego co pamiętam były osady : Halemba ( stara Halemba , osiedle awaryjne , Halemba II ) , Kuźnica, Stara Kuźnia , Nowy Świat .
W latach 50 - tych jedyna droga o twardej nawierzchni prowadziła od strony Wirku i kończyła się na moście przy rzece Kłodnicy . Czyli w sumie ok 2 km. Droga była bez chodników oczywiście , wybrukowana porządnie solidną kostką granitową .Cała reszta to były drogi polne , po których spotkać można było tylko wozy konne w lecie i sanie w zimie .To wręcz niewiarygodne , ale tak było !
Gdy jakieś auto we wsi się pojawiło to " ludzie piekli kołocz " - tak później żartowano . Spotykało się sporadycznie jakąś starą DEKAWKĘ , czy poniemieckie wozy wojskowe no i ruskie motocykle z przyczepkami . Ojciec do pracy jeździł Hutniczym autobusem , górnicy na " gruba " zaś dojeżdżali kopalnianym przewozem . Reszta na piechty albo na " kole " posuwali , ale i o koło było ciężko .Większość mieszkańców nigdzie podróżować , ani dojeżdżać nie musiała , bo każdy konsek pola miał , w chlewiku hodował wszelkie potrzebne gawiedzie mniejsze i większe , ludzie były samowystarczalne . Nie widziało się aby gdzieś konsek pola był nieobsiany , a miedza czy krzikopa niekoszona . Było po gospodarsku, zdrowo i EKO . Tyla na dziś , bo jak się epistoły napisze , to żodyn czytac niy bydzie , hehe . PYRSK .
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba 03.02.17, 06:46
      > Na początek ogólnie przypomnę że przed rokiem 1970 nie było Rudy Śląskie.

Była i to od 11 lat czyli od 1959,
      • jankolodziej Re: Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba 03.02.17, 17:50
        No to ja zgłoszę dwie sprawy: warto dziś stosować poprawną nazwę jednej z dzielnic, mam na myśli Starą kuźnicę. "Stara kuźnia" to określenie nieprawidłowe.
        Druga sprawa: od lat bezskutecznie poszukują zdjęcia, na którym byłby widoczny przejazd kolejowy w miejscu łączenia dzisiejszych ulic Brzechwy z 1 maja.
        • petrus_von_halemba Re: Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba 28.01.20, 11:14
          Wciąż Pan poszukuje tego zdjęcia? Na pewno kiedyś takie widziałem u mojego dziadka. Zdjęcie pochodzi z lat 60, wykonano je w okolicy bloku przy ul. 1 Maja 40. Na pierwszym planie jest mój ojciec, wtedy kilkulatek, a w tle widać szlabany w miejscu obecnego skrzyżowania z ul. Brzechwy. Przy najbliższej okazji, może w przyszłym tygodniu mógłbym to zdjęcie odszukać.
    • brofran Re: Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba 04.02.19, 20:31
      Znalazłem ciekawą mapę z dawnych czasów. Można i okolice swojego zamieszkania ( urodzenia ) sprawdzić, jak i tereny całej XIX - wiecznej Europy.
      Pod tym linkiem :
      mapire.eu/en/map/europe-19century-secondsurvey/?bbox=2094724.174424098%2C6492336.471085636%2C2104426.8997020475%2C6495680.591073113&layers=osm%2C158%2C164
      • greenrs2 Re: Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba 04.02.19, 23:43
        Istotnie ciekawa... Nie wiedziałem np., że w rejonie dzisiejszych wireckich pawilonów były wówczas jakieś stawy...
      • jezioraniagara Re: Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba 08.02.19, 05:03
        Super mapa.
        Prześledziłem jej część i trudno się połapać.Można by było pisać o niej przez wiele miesięcy.Skupiłem się na szybko tylko na rzece Kłodnicy , ilości hut i szybów górniczych
        Znam inną mapę.
        Prześledziłem koryto rzeki Kłodnicy.
        Źródła Kłodnicy są zaznaczone w Katowicach Brynowie ,na wysokości 295 m npm.Jest to rejon ul.Ceglanej-ul.Krzemiennej.
        Z mapy można też odczytać ,że w rejonie Zabrza-Bytomia Mikołowa,Mysłowic jest więcej hut i szybów górniczych niż domów.
        Ciekawe kto tam pracował.
        W tych domach na mapie razem do kupy nie mogło być więcej ludzi niż 100-200 000 ?
      • jezioraniagara Re: Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba 29.12.19, 23:10
        Super mapa.
        Śląsk nie do poznania.
    • brofran Re: Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba 23.12.19, 20:49
      Wkleję posta jezioraniagara aby wspomnienia " trzimały sie kupy " :
      Spędziłem tu 61 lat.Pamięam baraki obozu Auschwitz na ul.Pokoju w miejscu osiedla Szymały gdzie były trzymane ukraińskie kobiety.Potem zamieszkali zwerbowani przesiedleńcy ze wschodu ,więżniowie polscy,chłopi ze wsi z całej Polski.Śląsk potrzebował rąk do pracy po ucieczce niemców i wywózce Ślązaków na Syberię lub obozów w Polsce organizowanych przez NKWD i Żydów (Morel).Polska płaciła kontrybucje ZSRR za ziemie odzyskane i reparacje wojenne za faszystów.Niemców nie było to wykorzystywano wieżniów i Polaków.
      Po rozebraniu baraków wybudowano osiedle Goleni(potem Szymały)Na ulicy Pokoju na wysokości pustego miejsca były baraki nazywane świniarnią.Bramy kopalni Pokój były wysoko na ul.Pokoju.
      Pamiętam kolejkę linową przewożącą węgiel do koksowni Pokój.
      Pamiętam hałdę huty Pokój wywożącą wagonikami szlakę na hałdy.jedna była wysoka na 50 a może wyższą hałdę.Z góry było widać Tatry.
      Kiedy wylewali szlakę w Nowym bBtomiu było jasno jak w dzień.
      Pamiętam ogródki pod szkołą 22.Na ul.Ratowników stoi stary budynek z cegły lampowni dla ratowników kop.Pokój.pamiętam kręcenie filmu Czarne Skrzydła na kop.Pokój.
      Przy lampowni na ul Ratowników była usypana góra na chodniku szkoleniowym.dalej wybudowano w 1966r szkołę podstawową nr 22.Na przeciw w czynie społecznym wybudowano basen kopmpielowy z 10 metrową skocznią do wody.Była to chyba pierwsza skocznia 10m na Śląsku.Później dopiero za 5 lat wybudowano 10m skocznie na Fali w Chorzowie.Ul Pokoju była polna .Dopiero gdzieś około 1960-62 roku po lożono bruk z kostki granitowej i ułożono chodni z betonowych płytek.Ulicę Ratowników pokryto asfaltem około 67r.Naq skrzyżowaniu ul.pokoju i Ratowników była dyrekcja techniczna kopalni Pokój.Przed nią były szatnie klubu sportowego (nie pamiętam nazwy drużyny piłkarskiej kop.Pokój)
      Klub grał w piłkę na boisku na terenie basenu na prZeciw szkoły podstawowej nr 22.Na ul.Pokoju stały zabudowania starych budynków z cegły(mogły to być zasiedlone po wojnie zabudowania obozu)
      Są to moje wspomnienia.Żyje wiele odemnie starszych ludzi w Nowym Bytomiu i nie tylko co mogli by podzielić się wiedzą.Interesuje mnie historia Rudy Śl.Przyszło mi tu żyć 61 lat i chyba tu umrę.Do szkoły średniej chodziłem do Gliwic(dosłownie pieszo do Chebzia na pociąg,autobusem do Rudy na dworzec)Wszystko zależało co przyjechało pierwsze,Tramwaj czy autobus.Trzeba było się nabiegać bo przystanki były oddalone od siebie daleko.
      Dzisiaj sie to mile wspomina.
    • womak18 Re: Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba 17.01.20, 13:17
      może znajdzie się ktoś kto te wspomnienia opublikuje
      • brofran Re: Wspomnienia z dzieciństwa III - Halemba 19.01.20, 20:12
        womak18 napisał:

> może znajdzie się ktoś kto te wspomnienia opublikuje
        Byłoby super. Po kontaktach z " wiekowymi " uczestnikami tego forum , sporo dodatkowych materiałów by było .
        Z biegiem lat staruchy się wykruszą , a wraz z nami znikną wspomnienia. Teraz taki świat, że żyjemy tym co teraz i jutro. Młodzi historią się nie interesują .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka