Dodaj do ulubionych

10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ?

23.10.17, 15:45
Dzisiaj Prezydent klepnął ustawę pozwalającą na jednorazową wypłatę górniczym emerytom kwoty 10 tys jako rekompensatę za odebrany 3 lata temu deputat węglowy. W zasadzie to wypłacają pieniądze za 5 lat deputatu , czyli 2 lata " jesteśmy do przodu " . Ale jest haczyk o którym wcześniej nie mówiono , bo należy jednocześnie się zrzec jakichkolwiek roszczeń w przyszłości . Czyli zabraliśmy wam , dajemy trochę więcej niż wam się należy , ale chcemy mieć spokój z wami na zawsze.
Można tej kasy nie wziąć i tłuc się po sądach , a wtedy sąd nakaże wypłacać ekwiwalent co roku, zatem ten emeryt co pożyje jeszcze co najmniej 3 lata będzie na plusie. Co zatem zrobisz stary górniku ?
Pomijamy tu oczywiście kwestie ogólnej sprawiedliwości dla pozostałych grup zawodowych odnośnie nabytych przywilejów branżowych , bo to już inna " bajka " .
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 23.10.17, 18:11
      Zapewne większość weźmie.
      U moich znajomych remis.
      Jeden,gorol z Podkarpacia, na emeryturze ze 3 lata,uparty i honorowy,mówi,że za dyche sie nie sprzeda i ma w dupie.
      Drugi,hanys od pokoleń mowi,że bierze.Akurat remontuje łazienkę i 2/3 remontu mu się zwróci.
      • fifik_rsl Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 24.10.17, 12:40
        Ojciec weźmie, bo jak sam stwierdził stary schorowany nie ma siły na batalie sądowe. Sama propozycja to moralnie dno. Zawieszenie wypłaty świadczenia do którego nabyło się prawa, czy rzucenie tych 10 tyś na zachętę licząc (że szczególnie rodziny w trudniejszej sytuacji materialnej) połaszczą się na to i podpiszą tę rezygnację, a PiSiory będą mieli problem z głowy.
        • hepik1 Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy ni 24.10.17, 16:01
          1 tona zabrana wczesniej jest do wysądzenia bez wiekszych problemów.Z pozostałymi dwoma juz podobno problem.Ogólnie,jeśli dotyczy tych starszych ludzi,warto wróbla w garść.Ale rzecz dotyczy też ludzi kolo 50-tki,którzy maja jakies 20 lat zycia przed sobą.(mam dwóch kuzynow w ok 60-tki,którzy nadal kopią wongel,jeden w Czechach a drugi u nas plus dwóch wujków po 80 z 25l stażem na dole,którzy juz ponad 30l doją ZUS i nie chca umierac ;)
          PiS piecze kilka pieczeni na tym samym ogniu.Kilkadziesiąt tysięcy głosów ryli,którym PeŁo odebrało(co oczywista nieprawdą) a PiS dało, plus pozbycie sie stosunkowo niskim kosztem problemów w drugiej kadencji a bonus dodatkowy to skłócenie Hanysów z reszta narodu.Bo te 2 mld teraz to jednak bezpośrednio z budżetu czyli podatników a nie jak wcześniej ze spółek weglowych.
          • jozefosmenda Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy ni 25.10.17, 10:49
            Napisałeś hepik1 następująco:....Kilkadziesiąt tysięcy głosów ryli,którym PeŁo odebrało(co oczywista nieprawdą) ......
            I masz dużo racji bo wg określenia niejakiego Kurskiego(obecnie prezesa) to ..."Naród głupi wszystko kupi".....
            Ja też jestem byłym rylem ale co do głosowania to mogą sobie pomarzyć (dotyczy to ale jednych,drugich i pozostałych tam siedzących). A o kasę wystąpię bo jutro mogę wyciągnąć kopyta z jakiegokolwiek wrażenia (łącznie potem z wyciąganiem).
            A jak dostanę to używana włoska cija będzie jak w banku!
            • hepik1 Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy ni 25.10.17, 10:54
              Pisałem,że inna perspektywa tych starszych emerytów a inna 50-latków.Ta dzisiejsza kolejka trochę upokarzająca.Ostatnio widziałem takie na początku lat 80-tych.
    • hepik1 Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 25.10.17, 10:04
      Aż sie dzisiaj przez moment przeraziłem,gdy o 7 rano zobaczyłem tłum ludzi przed kop.Halemba.Pomyslałem ,że znowu jakieś nieszczęście na dole.Na szczęście to tylko jakas kolejka potrójna na 200 metrów po szczęście w wysokości 10 tys pln ;)
    • hepik1 Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 25.10.17, 10:19
      A tak przy okazji krótka wymiana zdań z Bacą-Pogorzelską z TT:

@MrHepik 15 godz.15 godzin temu
      Więcej
      W odpowiedzi do @BacaPogorzelska
      Chwala bogu,kupiłem wiosną 4 tony ekogroszku w promocji,teraz tylko modlitwa została o lekką zimę.Albo dokupię 1 tonę po paskarskiej cenie.

1 odpowiedź 0 podanych dalej 1 polubiony
      Odpowiedz 1

@BacaPogorzelska 15 godz.15 godzin temu
      Więcej
      O ile będzie...teraz zapisy na przełom listopada i grudnia

Mr Hepik‏ @MrHepik 14 godz.14 godzin temu
      Więcej
      Do Czech mam blisko.Brunatny w bagażniku przywiozę ;)
      • brofran Re: 10 tyś 25.10.17, 15:16
        Właśnie, umknął nam dodatkowy aspekt sprawy. Sporej części emerytom zależy na otrzymywaniu węgla w naturze. Tutaj należy przypomnieć skąd tego typu przywilej się wziął , bo młodsi na pewno nie wiedzą . Otóż w latach powojennych i latach PRLu kupić cokolwiek potrzebnego do życia było ciężko.
        Przykładowo, górnik mimo że na kopalni fedrował, to węgla nigdzie nie kupił ( kopalń mało, brat na wschodzie potrzebował wszystko ) .Rzeźnik w masarni pracował, a mięsa i kiełbasy nie kupił w sklepie . Rolnik ziemniaki ukopał , a do skupu musiał je oddać . Przykłady można mnożyć . Taki to był system....
        Aby nieco tę nienormalną sytuację ulepszyć i ukrócić wszechobecne złodziejstwo " kochana " władza udobruchała roboli i powstały deputaty i różnego rodzaju ulgi dla pracowników poszczególnych branż .
        Zaniedbaniem i winą rządów po 89 roku było to że nie zlikwidowali wszystkich przywilejów branżowych . Należało przeliczyć każdy deputat, dodatek , ulgę , darmowy bilet itp na konkretne złotówki i dodać uprzywilejowanym tę kwotę do pensji. Nikt by słowem nie pisnął , bo na rynku wszystko można było kupić , wiec po co jakieś kłopotliwe "dary".
        A tak : jedni maja , inni zazdroszczą , jeszcze inni opluwają i nie rozumieją jedni drugich. Niepotrzebne pretensje i dyskusje na ten temat ciągną się latami .
        • hepik1 Re: 10 tyś 25.10.17, 16:30
          A mnie najbardziej przeraża ta kolejka.Wyjeżdżajac z Halemby o 6:45 ja tych ludzi nie widziałem,fakt,że na Kłodnickiej juz lampy były wylacząne,a oni juz tam musieli stać.Wracałem o 7:20 i wtedy zobaczyłem tłum.Kolejne upokorzenie hanysów i goroli,ktorzy na te emeryturę i przywileje zapracowali.Dali im 14 dni na podpisanie certyfikatu na duszę,wg mnie sku...synstwo.A,że każdy ma doswiaczenie z PRL,kto pierwszy te lepszy a stanie w kolejce niczemu nie uwlacza,to stanęli.Faktem jest,że o 15 kolejki nie b.yło
          • jozefosmenda Re: 10 tyś 25.10.17, 20:54
            Jakie 14 dni? Słyszałem a potem czytałem w internecie o 21 dniach....
            No chyba, że znowu się zmieniło w ramach "dobrej zmiany".....?
            • hepik1 Re: 10 tyś 26.10.17, 08:28
              Te 14 dni to moja pomyłka.Faktycznie 21 choc nie wiadomo do końca czy o kalendarzowe czy robocze chodzi.
              Dzisiaj kolejka zdecydowanie mniejsza,góra 70 metrowa.
              Cos jednak niedobrego w glowach murcków, ale i podejrzewam,że reszty Polaków,pozostalo z czasów komuny.
              Jak nie staniesz w kolejce i nie będziesz pierwszy,to może zabraknąć.
              I to jest smutne.
              Osobista rada,Jozek,odczekaj jeszce tydzień,dwa i z wnioskiem się udaj.Podejmą kawą,załatwia w dwie minuty,ani chwili nie spędzisz w kolejce . ;)
              • hepik1 Re: 10 tyś 26.10.17, 09:26
                A tak ogolnie z emerytami górniczymy chyba nie jest tak źle.Parking przed Lidlem kolo kwk Halemba zapchany o 7 na maksa,choć w sklepie z 10 osob ;)
              • jozefosmenda Re: 10 tyś 26.10.17, 10:33
                W kolejkach nie lubię stać dlatego też mając jeszcze w miarę "dobrą" głowę pójdę na sam koniec to załatwić.Policzę dokładnie kiedy mi wypadnie ten 21 dzień i o 13.59 oddam ów wniosek. Na wszelki wypadek zrobię to jednak dzień wcześniej.....
            • zawsze_eda Re: 10 tyś 26.10.17, 14:00
              Józek do 14 listopada a nie 14 dni
          • greenrs2 Re: 10 tyś 25.10.17, 23:35
            O 15 kolejki nie było bo biuro otwarte do 14! Kogo tam na górze obchodzą kolejki? Rzucili ochłap to niech się ludziska cieszą a nie narzekają, że muszą w kolejkach stać. Upokorzenie pełną gębą :/
          • zawsze_eda Re: 10 tyś 26.10.17, 13:58
            A dzisiaj w magiczny sposób kolejki znikły?
            • hepik1 Re: 10 tyś 26.10.17, 20:16
              Nie znikły tylko były krótsze.Jak Józek pójdzie w przedostatni dzień,to bedzie jedynym klientem,witany kwiatami,bonkawą i tortensztikiem.
              • jozefosmenda Re: 10 tyś 26.10.17, 21:03
                Wolałbym być witanym kuflem piwa!(oczywiście zimnego piwa)
                Z napisem "Barbórka 2017".
                • zawsze_eda Re: 10 tyś 26.10.17, 21:09
                  A z ciebie taki górnik jak z kozi dupy rajzentasza
                • hepik1 Re: 10 tyś 27.10.17, 10:16
                  Dzisiaj tylko 50 m o 6;45.Lało jak z cebra.Może dlatego ;)
              • zawsze_eda Re: 10 tyś 26.10.17, 21:07
                A zgnite tomaty, jajca albo gnoj nie byłyby lepsze? Oczywiście chodzi o powitanie wieloletniego radnego bezradnego
                • jozefosmenda Re: 10 tyś 27.10.17, 11:09
                  Widać Eda, że zal ci doopę ściska!
                  I jak zwykle możesz mi skoczyć......
                  • zawsze_eda Re: 10 tyś 27.10.17, 14:04
                    Coś co leży na śmietniku ( historii bądź osiedlowym ) zwie się śmieciem, i nie wzruszają mnie odszczekiwania " czerwonego kundla " a skoczyć to możesz ty Biedroniowi , wiesz na co?
                    • jozefosmenda Re: 10 tyś 28.10.17, 10:40
                      Eda ty zawsze będziesz głupszy niż ustawa przewiduje!
                      Z bardzo prozaicznego powodu.Takim się ju urodziłeś.
                      Twój jeden z wpisów na FB i to w stosunku do kobiety pokazuje , że nadajesz się tylko do ubojni.
                      Oczywiście pracę mam na myśli (przynajmniej na początku) bo tam mógłbyś się ekscytować unicestwiając świnie różnej maści (ale najlepiej czerwone).
                      I nie odwracaj kota ogonem z Panem Prezydentem Biedroniem bo mu i tak do pięt nie dorastasz!
                      Ciebie nawet nie można podciągnąć do kategorii "ryla" bo taki ktoś to inteligent przy tobie!
                      Ale w zasadzie wątek dotyczy rekompensat za zabrane deputaty węglowe i ciekaw jestem czy "bieresz"
                      te 10 patoli czy nie?
                      • zawsze_eda [...] 28.10.17, 11:43
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • zawsze_eda Re: 10 tyś 28.10.17, 11:50
                        A co do moich wpisów na FB to coś takiego jak ty ( co w majątku rodzinnym posiada 1% własności) nie powinno się interesować komu i co piszę, moja prywatna sprawa i nie będziesz mi zabierał prawa do swobodnej wypowiedzi. Posiadaczka owłosionego otworu nie zawsze musi być kobietą. A na drzewach zamiast liści winni wisieć komuniści.
                        • jozefosmenda Re: 10 tyś 28.10.17, 18:17
                          Szkoda, że nie zdążyłem tego przeczytać co Eda tu wypocił.
                          Skomentuj Hepik przynajmniej jaki był poziom tej wypowiedzi.
                          Było nie było ale forum dzięki takim "talenciakom "coś odżyło.... bo ja na to jak na lato!
                          A slogan o wiszących liściach i tak jest nie tylko nieżyciowy ale i zabawny.
                      • zawsze_eda Re: 10 tyś 28.10.17, 12:16
                        scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/10553424_10201779815856664_302025298199153951_n.jpg?oh=11ca559137e54b4519e719f63af48371&oe=5A799A7C możesz wrócić do samego początku swoich kłamstw przedwyborczych i się z nich rozłiczyć panie józefie o.
                        • jozefosmenda Re: 10 tyś 31.10.17, 11:05
                          Eda miło mi, że przytoczyłeś mój Program Wyborczy.
                          A jak piszesz o rozliczaniu czegoś co nie zaistniało to jesteś cienki bolek i basta!
                          Moja nauczycielka w Podstawówce (jeszcze przedwojenna,z II RP ŚP.pani Krukowska) mówiła o takim osobniku tuman,idiota,kretyn,hołota .
                          Zatem nie ma to jak przedwojenne spojrzenie.....czysta prawda!
                      • zawsze_eda Re: 10 tyś 28.10.17, 19:08
                        Masz rację w ubojni czuję się w swoim żywiole ale czerwone świnie nadają się tylko do utylizacji w niegaszonym wapnie bo z tego nawet psiej karmy nie da się zrobić. I wolę być głupkiem według twojej ustawy niż farbowanym inteligentem produkcji ZSRR czerwona kanalio
                        • jozefosmenda Re: 10 tyś 29.10.17, 10:32
                          Bez debili Eda, Świat faktycznie byłby nieciekawy!
                          Ale nawiązując do słów prezesa o kanaliach (przecież nie twoich!) to mogę cię zapewnić, że lepsza czerwona kanalia żywa niż martwa czarna kanalia w ziemi!
                          Jakby nie Rusy wtedy (a wleźli do Rudy 27 stycznia 1945) to byśmy tu dzisiaj nie pisali. I taka jest prawda chociaż w oczy kole! Gwoli ścisłości czyli swoją drogą to jednak nigdy nie byłem w ZSRR nawet w ramach ówczesnego wtedy Pociągu Przyjaźni i dzisiaj bardzo mi żal, że jakoś się na to nie załapałem.
                          Zatem było nie było ale możesz mnie nie tylko ugryźć w pewną część ciała ale również możesz mi skoczyć. Gdzie zresztą chcesz.....!
                          A walec Eda to wyrówna (jak napisałeś) bo od tego jest walec by ugniatał i wyrównywał.Raz w te a raz we wte!
                          Pożyjemy to i zobaczymy ale na twoim miejscu to bym sobie wziął coś na uspokojenie bo inaczej możesz dostać udaru lub zawału.
                          Moja ty mordo zd radziecka !
    • brofran Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 31.10.17, 20:52
      Może jednak wrócimy do tematu ? Osobiste wycieczki są tu urozmaiceniem , ale bez przesady Panowie.
      Dzisiejsza prasa podaje ze 60 % uprawnionych już wnioski złożyło . Stanie w kolejkach to oczywiście trochę niepoważne jak na ludzi dorosłych , a powiedziałbym bardzo już dorosłych ( w latach , bo z rozumem to już rożnie u nich ) .
      Jest pytanie , czy jeżeli wniosku nie złożymy , to mamy szanse uzyskać coroczny deputat na drodze sądowej ?????
      Była 3 lata temu zmiana przepisów branżowych w górnictwie , która m.in. znosiła przywilej deputatowy dla emerytów . Kwestia zasadnicza : czy zmiana ta dotyczyła tylko przyszłych emerytów , czy też wszystkich ? .
      Może ktoś ma " papugę " w rodzinie , czy wśród znajomych i wysonduje opinię ?
    • brofran Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 12.11.17, 19:43
      Wyjaśniam co mogą zrobić osoby nie godzące się na proponowaną rekompensatę . Tak jak poprzednio niektórzy zrobili , tak i teraz należy złożyć pozew do sądu o bezprawne odebranie przywileju. W pozwie stroną jest organ nadrzędny kopalni na której pracowaliśmy i z której do 2013 otrzymywaliśmy deputat, lub ekwiwalent. Sprawa na 99 % jest wygrana , ale czy uzyskamy należny talon, czy ekwiwalent pieniężny , już takie pewne nie jest .
      SRK, PGG, JSW, czy TAURON może stwierdzić że aktualnie nie ma pieniędzy na zaspokojenie roszczeń i będziemy mieli problem . Prawników maja dobrze opłacanych , więc będą się " migać z zapłatą jak tylko długo się da ( może emeryt nie dożyje ? ).
      Poza tym jest jeszcze jedna uciążliwość nawet jak raz pieniądze ( lub talon ) już nam dadzą . Otóż w każdym kolejnym roku należy upominać się o ten przywilej osobiście stawiając się w siedzibach zarządów z stosownym wnioskiem i udowadnianiem że "jeszcze żyjemy". Dla osób w podeszłym wieku, oraz tych którzy wyprowadzili się daleko od " umiłowanego" Śląska jest to po prostu uciążliwe i kłopotliwe . Większość emerytów górniczych wybrało więc formę rekompensaty , bo ważniejsze zdrowie niż pieniądze w naszym wieku.
      PYRSK berkmony !

• jozefosmenda Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 13.11.17, 11:49
        Widzisz Brofran, sam zapytałeś i sam odpowiedziałeś ( i to dobrze i logicznie).
        To się chwali
        Ja mogę się tylko wypowiedzieć w własnym imieniu. Zatem jako były "ryl"
        poszedłem na całość i "poprosiłem" o rekompensatę bo po sądach nie mam zamiaru na starość się włóczyć.
        Jak wyraził się onegdaj jeden POlityk to ten kraj i tak jest teoretyczny więc zanim kopnę w kalendarz
        chcę się nacieszyć!
        Piosenka o Józku mówi też, że siedem razy zgrzeszyć ale tego (jak na razie) nie planuję......?
    • lewica_os Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 09.12.17, 12:26
      Wnioski złożone kasy brak! Czy w przypadku nie wypłacenia tej kasy do 31.23.3017 od stycznia dochodzi nam nowy rok z przysługującym ekwiwalentem?
      • jozefosmenda Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy ni 17.12.17, 11:57
        Napisz tą datę poprawnie bo rok nie ma 23 miesięcy a do 3017 roku jeszcze sporo zostało!
      • brofran Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy ni 20.12.17, 15:35
        Nikt nie gwarantował że otrzymamy ekwiwalent do końca tego roku. To tylko dziennikarze pisali .
        Odnośnie pytania o nowy ekwiwalent z nowym rokiem , to już ci co zgodzili się na jednorazową wypłatę do końca życia od kopalni za węgiel nic nie dostaną . Cyrograf podpisany , to finito i kropka.
        • hepik1 Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy ni 29.12.17, 05:06
          "wiceminister energii Grzegorz Tobiszowski wyrażał nadzieję, że rozpoczęcie części wypłat będzie możliwe już w okolicach Barbórki - obchodzonego 4 grudnia Dnia Górnika, jednak procedury związane z przekazaniem środków budżetowych do spółek nie zostały do tego czasu zakończone. Resort energii od początku procedowania ustawy w Sejmie zapowiadał, że wypłata świadczenia ma nastąpić do końca 2017 roku."
      • brofran Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy ni 12.01.18, 14:18
        Jak tam koledzy berkmony, dostał już ktoś z was tę kasę ? Plotki są że już 50 % górników dostało , ale chodzę po piwiarniach i jakoś klientów nie przybyło .. hehe .
    • aktyntasza Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 28.12.17, 15:49
      Mają złodziejskie przywileje, wcześniejsze emerytury i jeszcze dostają po 10tyś zł bandziory a węgiel coraz droższy i przekręty w kopalniach nadal kwitną. Jak to możliwe że taki emerytowany związkowiec Solidarności zatrudniony na Kopalni Bielszowice który nie zjeżdża na dół tylko siedzi za biurkiem a dostaje kartki żywnościowe oraz bony, paczki świąteczne chociaż niema małych dzieci i ma darmowe wyjazdy dla wnuków w luksusowych kurortach wypoczynkowych i pełne przywileje. Potem tona węgla potrafi kosztować 850 złotych bo płacimy na takich darmozjadów ponad 30 związków zawodowych którzy już maja wcześniejszą wysoką emeryturę i jeszcze zajmują młodym wysoko płatne miejsca pracy okradając nas ludzi pracy do 65 roku życia.
      • fifik_rsl Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy ni 28.12.17, 21:57
        Zastanawiam się do kogo skierowany jest twój post. Jeśli adresatami maja być związkowcy na etatach związkowych to popieram dwoma rękami. Co więcej dodam, że to najgorsza mafia na kopalniach. Nieraz pod płaszczykiem ochrony pracownika kręcą własne interesy. Głośny był przypadek jak protestowali przeciwko pracy w niedzielę, a kiedy wywalczyli co chcieli, pozakładali firmy i podnajmowali tych samych górników w niedzielę, wzbogacając się na pośrednictwie. Oczywistym było że kopalnia nie może stać w niedziele.Temat etatów związkowców powinien być priorytetem dla rządu. Jeśli praca na rzecz związku to wolontariat, lub ok etat, związkowy, ale opłacany ze składek członków a nie przez zakład pracy.

Odbieranie przywilejów górnikom którzy nieraz po trzy dekady przepracowali na ścianie jest natomiast sku*****stwem.
    • brofran Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 08.02.18, 16:05
      Wczoraj okrągła sumka pojawiła się na moim koncie . Zatem mogę powiedzieć że wypłacają . Nie wiem kiedy inni dostali tę rekompensatę ( lub jeszcze nie dostali ) , bo jakoś nikt nie chce się przyznać .Boją się , czy co ?
    • 2s_pl Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy nie brać ? 27.09.18, 00:18
      A może po prostu skonsultować temat z adwokatem, najbliżej jak się da - w Rudzie: www.biuraprawne.com/miasta/ruda_slaska.php
      • brofran Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy ni 29.09.18, 21:32
        2s_pl napisał(a):

> A może po prostu skonsultować temat z adwokatem
        Już po ptokach , był termin na zastanawianie się i ew. konsultacje , ale dawno minął .
        • jozefosmenda Re: 10 tyś " odczepnego " - brać , czy ni 30.09.18, 10:17
          Ale się niektórzy budzą po niewczasie!
          U mnie kasa już dawno ulokowana w ruchomość i zadowolony jestem....

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka