fifik_rsl
08.07.18, 22:45
Oświadczenia majątkowe c.d.
Po naszych radnych, uznałem że warto przyjrzeć się jak wynagradzani są w naszym mieście członkowie kadry zarządzającej Rudzkimi Spółkami Miejskimi.
Skupiłem się tylko na zarobkach jakie osiągają ze swojej pracy (bez rozdzielenia na płaca + kontrakt menedżerski). Całość zaokrąglałem do kwoty 1 tyś złotych, aby nie bawić się w drobne. Wyszczególniałem jedynie jeśli dany delikwent osiągał wypłatę z kilku źródeł, bo np oprócz prezesowania, obsadza w innej spółce Rade Nadzorczą.
Absolutnym rekordzistą w wynagrodzeniach jest Pani Adamek Katarzyna, Prezes Szpitala Miejskiego w Rudzie Śląskiej. Oprócz prezesowania, obsadza ona swoją osobą Radę Nadzorczą MPGMTBS.
W 2017 roku otrzymała 325 tyś ze szpitala i 47 z rady nadzorczej, co w sumie oznacza że wypłaciliśmy jej w sumie 372 tyś zł, a to daje 31 tyś miesięcznie.
Kolejną spółką która bardzo dba o swoich zarządców jest PWiK
Prezes Grzegorz Rybka zarobił w 2017 roku 315 tyś, natomiast viceprezesi Andrzej Gut 268 tyś i Wojciech Sieja 308 tys.
MPGMTBS - Prezes Bogusław Waćko 267 tyś, viceprezes Tomasz Rzeżucha 189 tyś.
Śląski Inkubator Przedsiębiorczości - Prezes Agnieszka Sochacka 201 tyś
Śląskie Media ;) - Prezes Anna Piątek Niewęgłowska 216 tyś
Aquadrom - Prezes Marta Malik - 244 tyś
Dla porównania
Prezydent Grażyna Dziedzic - 155 tyś
Viceprezydent Krzysztof Mejer - 308 tyś, na co składa się pensja prezydenta 259 tyś i 49 tyś jako wynagrodzenie za Radę Nadzorczą PWIK