Dodaj do ulubionych

"Czyste powietrze..."

01.10.18, 19:37
Kolejny chłodny wieczór serwuje nam "świyży luft"! Przez osiem lat Grażyna Dziedzic zrobiła niewiele by poprawić nam mieszkańcom Rudy Śląskiej jakość powietrza. Mam nadzieję, że mieszkańcy w dniu 21.10.2018 odpowiednio "podziękują" Jej za "ciężką pracę"!!!
Ps. Czy ktoś wie czy będzie jakaś debata kandydatów na Prezydenta Miasta?!
Obserwuj wątek
    • jozefosmenda Re: "Czyste powietrze..." 01.10.18, 20:34
      Jakbyś chłopie nie pierdział codziennie non stop to luft byłby czystszy.Prezydent Grażyna Dziedzic nie ma zatem najmniejszego wpływu na twoje pierdzenie!
      • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 01.10.18, 21:17
        A może jednak.... sprzedała PEC a mając PEC mozna by podłączyć starsze osiedla, kamienice do miejskiego CO. Sąsiednie miasta np. Bytom, Zabrze biorą udzial w programie ciepło systemowe, u nas jak wspólnota nansama nieruchomości sama nie podejmie inwestycji miasto nie zrobi nic!!!
        A co do pierdzenia, tyle lat sie pierdzialo w RSM i jakoś brak wtedy było działań by np bloki przy Modrzejewskiej na Goduli podłączyć do CO.
        Szkoda ze osoba majaca tak duże doświadczenie samorządowe ma problem zanieczyszczonego powietrza, SMOGu głęboko w ....
        • jozefosmenda Re: "Czyste powietrze..." 02.10.18, 10:39
          Mądrzyć to się każdy może bo to nic nie kosztuje ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze! Obiecanek i cacanek oraz wszelkiej maści programów można obiecać na kopy tylko z realizacją później jest nie tak. A co do działań w RSM i Modrzejewskiej (a zapewniam cię, że takowe z strony spółdzielni były) to przypominam, że PRL-u już nie ma i żyjemy w innym ustroju. Zatem za czyje pieniądze należało to "podłączyć" skoro reszta spółdzielców nie była zainteresowana na przekazanie na tą inwestycję swoich środków? Owszem można było wziąć kredyt i obciążyć daną nieruchomość (hipoteka) ale to skutkowało by innymi negatywami np.w stosunku do tych co chcieli przekształcić mieszkania (tak w skrócie).
          A wracając do pani prezydent Grażyny Dziedzic to ja uważam, że to co do tej pory pozytywnego zrobiła dla mieszkańców naszego miasta i samego miasta w pełni predysponuje ja do ubiegania się o ponowna prezydenturę w naszym mieście!
          I JA BĘDĘ NA NIĄ GŁOSOWAŁ !!!
          A gdybyś choć trochę zainteresował się tematyką spotkań prezydenta z mieszkańcami to byś wiedział, że mówi się tam o inwestycjach związanych z stopniową eliminacją w mieście niskiej emisji a nawet w przybliżeniu określane są terminy podłączeń niektórych nieruchomości miejskich do sieci ciepłowniczej.Sprzedaż PEC zatem nie ma z tym żadnego związku.
          • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 02.10.18, 17:47
            Akurat temat podłączeń nieruchomości do miejskiego CO przerabiam kolejny rok, mieszkam w nieruchomości w ktorej współwłaścicielem jest Miasto Ruda Śląska i jedyne co miasto robi by podłączyć Nasz dom do miejskiego CO to: nie przeszkadza. Wszystko zostało zrzucone na barki wspólnoty mieszkaniowej. A więc musimy zaciągnąć niemały kredyt i go spłacić i krew mnie zalewa jak słyszę, że władze Miasta się chwalą przyłączeniem naszej nieruchomości do CO! Swoją drogą współczuję mieszkańcom bloków przy Modrzejewskiej z RSM....
            Rozumiem, że za to co pozytywnego zrobiła Prezydent Miasta RŚl. GD uważasz również np. kwestie bezpieczenstwa w mieście oraz "bezpłatną komunikację miejską"?
    • jezioraniagara Re: "Czyste powietrze..." 05.10.18, 12:41
      Czyste powietrze w Rudzie Śląskiej to abstrakcja.
      1-na torowisku tramwajowym w Nowym Bytomiu leżą tony pyłu po wielkim(wielkich piecach)po hucie Pokój.Zamiatarki tam nie wjadą bo torowiska są Tramwajów Śląskich a nie miasta.
      2-ulice są rzadko odkurzane nie mówiąc o ich myciu,powoduje to ogromny kurz w gorące dni
      3-chodniki sa zamiatane raz na święta
      4- czyszczenie chodników dmuchawami zamiast odkurzaczami.Powoduje to straszny chałas i wzbudzanie pyłu w powietrze.Często dmuchawy pracują nocą co powoduje dodatkową dokuczliwość.
      5-smród z zakładów mięsnych NIKLA
      6-smród z wysypiska śmieci za Martynszachtem
      7-wysypisko smrodliwych i szkodliwych substancji przy ul.Stalowej za hutą Pokój
      Pani Prezydent pomimo wszystkich sukcesów ma takie porażki.
      Jest fajnym kumplem na Burloku,spędza dużo czasu na facebooku,dostaje dużo kwiatów robi sobie fajne fotki.
      Można powiedzieć super celebrytka.
      Podsumowująć Pania Prezydent pozytywnie na tle poprzedników, można powiedzieć za co poprzednicy brali kasę.
      Duże zasługi w pozyskiwaniu funduszy Unijnych ma prawdopodobnie Aleksandra Skowronek.
      Ale ze względu na to ,że rządzi PiS to należałoby głosować na PiS bo mielibyśmy jakieś oko u tych co dzielą dla miasta kasą.
      Jest to tylko spostrzeżenie nie namowa?
      W mieście potkomunistycznym trudno przebić się prawicy.Może przewietrzą trochę Radę Miejską.
      Może w trzecim pokoleniu się to uda.
      Moją nadzieją jest Prezyden Grażyna Dziedzic a Rada Miejska z PiS.
      • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 05.10.18, 17:17
        Hmm z 2 cz. Twojego wywodu wynika że miastem rządzi postkomuna, wszystko fajnie tylko w radzie miasta jest KWW Grażyny Dziedzic, PO i PiS więc o jakim Ty mieście piszesz? Sosnowcu?
        Ideał to Rada Miasta oraz Prezydent spoza ogólnopolskiej sieczki partyjnej, tacy ludzie od nas i spośród nas.
        Tu pasowalaby Grażyna Dziedzic, ale moim zdaniem Prezydent Miasta powinien: łączyć, a nie dzielic; powinien dbać o bezpieczeństwo mieszkańców i choćby w tym zakresie Grażyna Dziedzic zwyczajnie zawiodła. Chodzi mi o kwestie bezpieczeństwa, te sprawy zwiazane z kibolami.
        Ogromnym błędem była współpraca z grupa kiboli, tych samych co niszczą miasto, biją ludzi, handlują używkami! Po co.ta wwspółpraca, na co komu? Później poszło domino, awantura w centrum miasta, masa pobić oraz ta egzekucja na ulicy naszego miasta!!! Czy tak powinna działać Prezydent miasta?? Moim zdanim NIE! Dlatego nie czuję sie bezpiecznie i nie.zagłosuje na Grażynę Dziedzic, z obawy że będzie jeszcze gorzej!!! Po co mi super inwestycje burlochy, baseny itp skoro w kazdym z tych miejsc mogę dostać po mordzie od kibolstwa jednego czy drugiego!!!
        • jozefosmenda Re: "Czyste powietrze..." 06.10.18, 10:48
          Czytając te pierdoły odnoszę wrażenie, że jeden się zapytał(jezioroniagara) a potem sam sobie odpowiedział(lewica_os) po 4 godzinach i 36 minutach!
          A już takie stwierdzenie, że w mieście postkomunistycznym trudno przebić się prawicy powala na pyskiem na twarz!To już trzeba być niesamowitym tupeciarzem by coś takiego napisać bo to wierutnei obrzydliwe kłamstwo! Oczywiście potem mamy delikatne wskazówki o pozyskiwaniu funduszy unijnych (i przez kogo) ale by mieć oko u tych co rządzą to należy na nich głosować! To zatem tylko taki językowy Wersal nazwijmy go naprowadzającym. Chociaż dla takich jak ja i mnie podobnych to możesz sobie te wskazówki szanowny niagara wsadzić!(domyslasz się gdzie) . Ale całkowicie się z .tobą zgadzam jak piszesz, że twoją nadzieją jest Grażyna Dziedzic bo powiem ci, że moją też! I JA BĘDĘ NA NIĄ GŁOSOWAŁ.
          Natomiast z odpowiedzi lewicy_os (można by przypuszczać po tym nicku, że to ja jestem?) wynika, że w mieście jest tylko sprawa kiboli i związane z tym bezpieczeństwo a cała reszta jest sprowadzona do tego, że wszędzie można dostać po ryju....Pytam cię zatem szanowna i lękliwa lewico_os czy już dostałeś po "nim" a jeżeli tak to gdzie jest owe miejsce?Będę je na wszelki wypadek omijał szerokim łukiem.
          W konkluzji stwierdzam, że jedynym poważnym kandydatem na prezydenta Rudy Ślaskiej na którego oddam swój głos to pani Grażyna Dziedzic.Żywię też wielką nadzieję, że tym razem nie będzie awarii sytemu ani przeciągającego się liczenia głosów a pani prezydent w RM będzie miała wreszcie większość by móc normalnie zarządzać miastem a nie jak do tej pory przez prawie 8 lat miała pod przysłowiową górkę!
          To by było na tyle......
          • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 09.10.18, 13:50
            Kibole to nie wszystko... ale jak rozumiem dla klandydata SLD na radnego to żaden problem, ze miasto współpracuje z bandytami?
            "Po ryju" dostałem, za co? Za to że w dzielnicy w której mieszkam byłem na spacerze, ot tak przyjechali z innej dzielnicy i widać powód że mieszkam tam.gdzie mieszkam byl wystarczający.
            Różowe okulary Józefa są zaprawdę z grubymi szkłami.
            Ok rzucamy inny temat: budownictwo komunalne, porównaj ile domów (wielorodzinne komunalne) oddano za czasow AS a ile w analogicznym okresie rządów GD.... a GD mówiła w 2010r. że wie jak tanio i dobrze budować takie budynki.....
            Lub inny ważny dla mnie temat stan rudzkiego szpitala w szczególności oddziału pediatrii. Dla Ciebie to normalne by z chorym dzieckiem hospitalizowanym, ganiać po dworze w zimę zeby badania zrobić? Z budynku do budynku? Normalne nie? Może dziecko bedzie zdrowsze....
            Lecimy dalej to np ta nieszczęsna darmowa komunikacja miejska! Po co bylo obiecywać? Wyszło kłamstwo, oszukano wyborców!
            A może te różowe okulary dla posady????
            • greenrs2 Re: "Czyste powietrze..." 10.10.18, 09:44
              Największym problemem naszego miasta w kontekście nadchodzących wyborów jest brak dobrego kandydata na prezydenta. Jedynym dylematem to wybór mniejszego zła.
              • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 10.10.18, 09:46
                Masz rację w 100%!!!
              • hepik1 Re: "Czyste powietrze..." 10.10.18, 20:01
                Jak czytam na FB ataki wyjątkowo aktywnej posłanki Pietraszewskiej i jednocześnie na liście kandydatów w Kochłowicach i Bykowinie z nr 1 widzę córkę posłanki,osoby kompletnie nieznanej nikomu,o zasługach,której nikt nie słyszał,to mi się nóż otwiera w kieszeni i jest to ostatnia rzecz ,która mogłaby mnie skłonić na głosowanie na panią Skowronek z PO ;)
                • aloes69 Re: "Czyste powietrze..." 10.10.18, 21:00
                  No tak was czytam i oczom nie wierzę jesteście jak jeden mąż za Grażynką :)
                  Oczywiście na zasadzie "mniejszego zła", "lepszego wyboru", "ostatecznie niech będzie", "szału nie ma", "jest co jest", " człowiek się przezwyczaił" ;)
                  • aloes69 Re: "Czyste powietrze..." 10.10.18, 22:08
                    Miało być przyzwyczaił, ..... a może pokochał ? ;) :)
                  • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 12.10.18, 11:44
                    Też zdziwiony jestem postawą niektórych.
                    Kandydat na radnego z SLD a sercem i rozumem za GD, dlaczego nie startował z KWW GD? Nie warto oddać głosu na kandydata z SLD bo to tak jakby się głosowało na KWW GD.
                    Ehh już kiedyś tu pytałem ... co z tą lewicą?...
                    A była taka potężna i światła młodzieżówka, fajni ludzie, mądrzy ale beton był zbyt twardy i się młodzież zniechęciło....
                    • jozefosmenda Re: "Czyste powietrze..." 12.10.18, 19:52
                      Ty bardzo dużo rzeczy nie rozumiesz1 I potem takie niuanse ci wychodzą do przemyślenia....
                      • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 12.10.18, 21:44
                        Może powinni mi ograniczyć mą zdolność do czynności prawnych?!
                        Rzeczy rozumiem ale jako młodszy człowiek z innym punktem widzenia, z innym podejściem do życia. To raczej kandydat na radnego ma tendencje do obracania kota ogonem, a takie pojęcia jak np. bezpieczeństwo są mu obce. Ale... z tej dzielnicy Rudy Śląskiej co to tablice samochodowe na O... sie zaczynają mniej widać problemów, raczej same pozytywne rzeczy... i tak tego pewnie nie rozumiem ;)
                    • aloes69 Re: "Czyste powietrze..." 13.10.18, 09:13
                      Wszystkie partie, ugrupowania, kuby wcześniej czy później się betonują.
                      Starzy "działacze - wyjadacze" przejmują dominację i choć z rzadka potrafią przestawić swój tor myślenia na nowy, pływając jak ryby w wodzie w układach i układzikach kierują, czy funkcjonują aż nie padną, bo na ich odejście to raczej liczyć nie można ;)
                      I miejsca nie ustąpią bo są reglamentowane, a im jest dobrze.
                      Świat ludzi (piszę to z przykrością) funkcjonuje w oparciu dominację interesu osobistego, zbiorowy każdy ma gdzieś.
                      Oglądam sobie debaty wyborcze, czasem z niesmakiem, bo wkurza mnie jak ktoś jest nieprzygotowany (to lekceważenie wyborcy), ale patrząc na ilość ich wyświeleń i tak podejrzewam, że Rudzianie będą stawiali krzyżyki, o ile pójdą do wyborów, na chybił trafił.
                      Ja też już nie liczę, że ktoś mi zaimponuje inteligencją, wiedzą, zaskoczy empatią, ujmie kulturą osobistą i sposobem odnoszenia się do ludzi, ja mam nadzieję, że chociaż da się sensownie współpracować, porozmawiać bez tracenia nerwów i w miarę kulturalnie, tylko czy to nie świadczy, że mam wobec swoich pełnomocników coraz mniejsze oczekiwania, płacąc im coraz więcej ?
          • jezioraniagara Re: "Czyste powietrze..." 14.10.18, 08:01
            Hmm z 2 cz. Twojego wywodu wynika że miastem rządzi postkomuna, wszystko fajnie tylko w radzie miasta jest KWW Grażyny Dziedzic, (kto powiedział ,że Dziedzic nie jest komunistką,Mejer, PO -Stania i Pietraszewska stare komuchy) co do PiS to nie istnieją w Rudzie Śląskiej.(takie mam odczucie)więc o jakim Ty mieście piszesz? Sosnowcu? Piszę o Rudzie Śląskiej!
            Ideał to Rada Miasta oraz Prezydent spoza ogólnopolskiej sieczki partyjnej, tacy ludzie od nas i spośród nas.
            Tu pasowałaby(Chyba nie ma konkurencji )Grażyna Dziedzic, ale moim zdaniem Prezydent Miasta powinien: łączyć, a nie dzielic; powinien dbać o bezpieczeństwo mieszkańców i choćby w tym zakresie Grażyna Dziedzic zwyczajnie zawiodła(Dziedzic nie jest z Rudy Śląskiej więc nie znała animozji fanatyków piłkarskich) . Chodzi mi o kwestie bezpieczeństwa, te sprawy zwiazane z kibolami.
            Ogromnym błędem była współpraca z grupa kiboli, tych samych co niszczą miasto, biją ludzi, handlują używkami! Po co.ta wwspółpraca, na co komu? Później poszło domino, awantura w centrum miasta, masa pobić oraz ta egzekucja na ulicy naszego miasta!!! Czy tak powinna działać Prezydent miasta?? Moim zdanim NIE! Dlatego nie czuję sie bezpiecznie ( W pewnych dzielnicach i ulicach Rudy Śląskiej zawsze było i jest niebezpiecznie jak długo żyję), i nie.zagłosuje na Grażynę Dziedzic, z obawy że będzie jeszcze gorzej!!! Po co mi super inwestycje burlochy, baseny itp skoro w kazdym z tych miejsc mogę dostać po mordzie od kibolstwa jednego czy drugiego!!!
            Do Pana Osmendy.
            Czytając te pierdoły odnoszę wrażenie, że jeden się zapytał(jezioroniagara) a potem sam sobie odpowiedział(lewica_os) po 4 godzinach i 36 minutach!
            A już takie stwierdzenie, że w mieście postkomunistycznym trudno przebić się prawicy powala na pyskiem na twarz!( To już trzeba być niesamowitym tupeciarzem by coś takiego napisać bo to wierutnei obrzydliwe kłamstwo!
            (Szczególnie jak mówi o tym stary komuch,kto Pana zna to wie o czym mówię??)
            Oczywiście potem mamy delikatne wskazówki o pozyskiwaniu funduszy unijnych (i przez kogo) ale by mieć oko u tych co rządzą to należy na nich głosować!
            To się rozumie samo
            To zatem tylko taki językowy Wersal nazwijmy go naprowadzającym.
            To nie Wersal tylko spostrzeżenia.
            Chociaż dla takich jak ja i mnie podobnych to możesz sobie te wskazówki szanowny niagara wsadzić!(domyslasz się gdzie) .
            Musi Pan wiedzieć ,że znamy pana życiorys i pamiętamy kim pan był i jest. Ale całkowicie się z .tobą zgadzam jak piszesz, że twoją nadzieją jest Grażyna Dziedzic bo powiem ci, że moją też! I JA BĘDĘ NA NIĄ GŁOSOWAŁ.
            Natomiast z odpowiedzi lewicy_os (można by przypuszczać po tym nicku, że to ja jestem?) wynika, że w mieście jest tylko sprawa kiboli i związane z tym bezpieczeństwo a cała reszta jest sprowadzona do tego, że wszędzie można dostać po ryju....Pytam cię zatem szanowna i lękliwa lewico_os czy już dostałeś po "nim" a jeżeli tak to gdzie jest owe miejsce?Będę je na wszelki wypadek omijał szerokim łukiem.
            W konkluzji stwierdzam, że jedynym poważnym kandydatem na prezydenta Rudy Ślaskiej na którego oddam swój głos to pani Grażyna Dziedzic
            Czy ta obietnica wyborcza dla Pani Prezydent to oferta komunistów na jakiejś posadki w UM lub spółce dla syna?
            Nie mam nic do syna bo to fajny i zdolny chłop.Szkoda ,że nie kandyduje do Rady Miasta.
            Żywię też wielką nadzieję, że tym razem nie będzie awarii sytemu ani przeciągającego się liczenia głosów a pani prezydent w RM będzie miała wreszcie większość by móc normalnie zarządzać miastem a nie jak do tej pory przez prawie 8 lat miała pod przysłowiową górkę!
            To by było na tyle......
            Na koniec jeszcze powiem ,ze podoba mi się Śląska Partia Regionalna.
            W Rudzie jest mało widoczna i program napisany na kolanie.
            Z tego wynika ,że Dziedzic wygra.
            Najważniejsza jest dla mnie Rada Miejska.
            W większości chętnych to emeryci ,częściowo już na chorobowym ,w pampersach .
            Potrzeba młodych i zdolnych
            • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 14.10.18, 10:01
              jezioraniagara napisał: (Dziedzic
              > nie jest z Rudy Śląskiej więc nie znała animozji fanatyków piłkarskich)
              Z wikipedii o Grazynie Dziedzic:
              ..."pracowała w Zespole Szkół Zawodowych w dzielnicy Orzegów. W latach 1992–1996 była zatrudniona w Zakładzie Lecznictwa Ambulatoryjnego w Rudzie Śląskiej na stanowisku kierownika działu technicznego.

W 1996 została zastępczynią dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej, a w latach 2003–2009 była jego dyrektorem. W 2009 zwolniona ze stanowiska z powodu zarzutu o domniemany mobbing..." dodam od siebie, że od 2010 r. jest Prezydentem Miasta Ruda Śląska (sam na Nią głosowałem!).
              Ponadto to chyba żadna tajemnica, że juz jako dyrektor MOPS mieszkala w dzielnicy Rudy Śląskiej -Goduli.

jezioraniagara napisałem to wszystko by pokazać jaki bzdury napisałeś, wystarczyło wejść na wikipedie, ale Ty wolisz walnąć bzdurę.
              Wracając do tematu, Grażyna Dziedzic na tyle długo mieszka i pracuje w Rudzie Śląskiej, że powinna doskonale wiedzieć jak bardzo Nasze miasto jest podzielone w sympatii do Ruchu Chorzów czy Górnika Zabrze. Podzielone są dzielnice, osiedla.... Wystarczy sie przejść poczytać co wandale piszą po murach. Wystarczy posłuchać ludzi, współpracowników. Wystarczy też poczytać gazety, bo co chwilę są sytuacje z kibolami.
              I w takiej otoczce Prezydent Miasta (powinien łączyć a nie dzielić) zaczyna współpracę z jedną z grup kibicowskich (było o tym w mediach jesień 2015).
              To jakby wrzucić granat do składu trotylu!
              Jest to.dla mnie powód wystarczający by nie zagłosować na Grażynę Dziedzic, pokazuje że nie potrafi Ona racjonalnie podejmować decyzji, decyzji która decydowała o bezpieczeństwie w Naszym mieście.
              Owszem idąc dzielnicami możesz dostać w twarz, bo np tamtędy idziesz, były, są i będą takie miejsca. Ale Grazyna Dziedzic nagle zaczynając współpracę z takim środowiskiem przekroczyła nieprzekraczalaną linie.
              Później jakby tego bylo mało po śmierci kibola napisała co napisała, skandal, brak wyczucia, brak empatii.

Co najbardziej mnie dziwi to fakt, że kandydaci nie wykorzystują tego co się stało w trwającej kampanii. Widać obawiają się, że stracą głosy przez tych bandytów, kiboli jednych czy drugich!
              • jozefosmenda Re: "Czyste powietrze..." 14.10.18, 11:59
                Jakby nie spojrzeć to obydwaj piszą w tym samym nastawieniu ale odwrotnie by nie podpaść! Za określenie tego słowem "wypociny" nikt nie może się obrazić bo naprawdę się do tego nie przyłożono.
                Nawet nie chce mi się za bardzo pisać ale jestem zadowolony, że mnie tak rozebrano na części pierwsze z puentą,(cytuję):

........Z tego wynika ,że Dziedzic wygra.
                Najważniejsza jest dla mnie Rada Miejska.
                W większości chętnych to emeryci ,częściowo już na chorobowym ,w pampersach .
                Potrzeba młodych i zdolnych........

I to ciągłe paplanie na okrągło:komuniści,komuniści,komuniści....!
                Otóż przyjmijcie do wiadomości, że w Polsce był SOCJALIZM i nasze solidarnościowe hasło brzmiało wtedy tak:.."Socjalizm TAK , wypaczenia NIE !".... Dzisiejsze partyjne ferajny,które są na szpicy ( rządzących i opozycji) zbiły kapitał polityczny na pociskaniu suwerenowi tego typu fleków a pan Kurski(obecnie prezes) rzucił hasło:Naród głupi wszystko kupi! No i tak się stało! A to, że ktoś jest,popiera czy sympatyzuje z SLD to komunista? Totalna bzdura!
                Dzisiaj MY,RUDZCY SENIORZY obchodzimy na hali w Halembie swoje święto! Wszyscy jesteśmy z PRL-u ale zapewniam ,że nie ma między nami ani jednego komunisty(nie mylić z tymi co byli dzisiaj w komunii)! To nasze Święto na które żeśmy sobie zapracowali i to się Nam należy.Są też między seniorami kandydaci na radnych! I też maja do tego prawo - proszę zatem tego nie negować! I ktoś ma czelność pisać tu o pampersach i chorobowym!
                Sam kiedyś będziesz seniorem i nie życzę ci by ktoś cię lekceważył,kazał iść wnuki bawić czy pampersy założyć!
                I to by było na tyle a teraz idę sobie wyprasować koszulę, wybrać krawat i "wypucować" buty....
                Z hasłem na ustach (a zdjęcie też mam):.."Raz sierpem,raz młotem w każdego idiotę!"......
                Młodzi jesteście ale czy zdolni....?
                • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 15.10.18, 19:06
                  Niemniej jednak wszystkim seniorom pozostaje życzyć zdrowia i wytrwałości, oby was powietrze w nadmiarze nie truło (nawiązując do początku tematu moich "wypocin").

• jezioraniagara Re: "Czyste powietrze..." 16.10.18, 13:23
                  Panie Osmenda.
                  Niestety też byłem w PZPR, bo byłem pozbawiony wiedzy historycznej( w szkole uzcyli historii którą napisali tak zwani profesorowie) i rodzinnej(rodzice zbyd młodzi sieroty bez rodziców i rodzin).Ale od czasu kiedy informacje o tej organizacji i organizacji całego państwa przestały być tabu jest mi wstyd.
                  Przykro mi słuchać o Żołnierzach Wyklętych,Ślązakach mordowanych w obozie Zgoda,Ślązakach wywiezionych na Syberię.pracownikach huty Pokój Nnp.inż.Hanzel wywieziony przez NKWD za ukrywanie urządzeń przed wywiezieniem z huty do ZSRR.
                  Przed socjalizmem było życie które taką postawą jaką pan reprezentuje ,jest jego negacją.
                  To ,że się pan wykształcił w socjaliźmie ,współpracował pan z tm reżimem jest normą ,bo 90% ludzi w tym wieku to robilo.Ja sam nie wierzyłem ,że kiedykolwiek się to może zmienić.
                  Nie oznaczaq to ,że mam taką postawe gloryfikować.
                  Należy uderzć sie w pierś .Ja to robię i zachęcam do naśladowania.
                  Co do kandydowania to podtrzymuje moje wywody na ten temat.
                  Tam trzeba iśc ciężko pracować a nie odpoczywać?

• jozefosmenda Re: "Czyste powietrze..." 17.10.18, 14:39
                    Niagara ty sam nie wiesz czego chcesz ale jeżeli to ma polegać na biciu się w piersi to się bij!Nie zapomnij też jeszcze o modlitwie bo to też ponoć pomaga.Naśladować cię jednak nie będę bo nie mam żadnych podstaw do tego.W życiu nikogo nie skrzywdziłem, niczego nikomu nie ukradłem,niczego nie sprzeniewierzyłem,nie byłem karany,nie byłem członkiem jakiejkolwiek egzekutywy ale też i nie byłem członkiem rady parafialnej czy kółka różańcowego .Nie byłem również żadnym TW czy innym Bolkiem no i ku mojej rozpaczy nawet nie zamknęli mnie nigdy do Izby Wytrzeźwień!....
                    Nie zgadzam się niestety z twoim stwierdzeniem, że(cytuję)....Przed socjalizmem było życie które taką postawą jaką pan reprezentuje ,jest jego negacją......
                    Otóż z opowiadań mojego Ś.P. ojca wynika, że było ich w domu czterech braci (i jedna siostra) a na zimę mieli jedną parę butów.Jeden wychodził a reszta siedziała w domu. Dziadek albo miał pracę albo najczęściej jej nie miał.Biedaszyby i praca na hałdzie przy zbiórce węgla były normą.Brat ojca Ernest w wieku 16 lat stracił obydwie nogi przy tej pracy i oczywiście zmarł bo nie było wtedy możliwości (przed socjalizmem) zapewnienia mu szybkiej pomocy (notabene moje drugie imię Ernest, to mam po nim).....
                    Przyznaję natomiast, że mnie również jest przykro słuchać o żołnierzach wyklętych bo uważam, że każdy kto ma na sumieniu śmierć niewinnego człowieka w tym kobiet i dzieci jest pospolitym bandytą i mordercą. Zatem prawdziwymi "wyklętymi" dla mnie są wyłącznie Ci, którzy nie mają rąk krwią zbrukanych a z tym to może być problem!
                    Co do prześladowanych,pomordowanych i wywiezionych Ślązaków mam to samo zdanie co ty masz tylko znowu jest pewien szkopuł.Nie na darmo wypowiedział się jakiś czas temu "pan prezes" o NAS, że jesteśmy "zakamuflowaną opcją nieniecką"! To niejako pokazuje jak NAS, Ślązaków Poltonie wtedy odbierali i traktowali. Dla nich byliśmy przede wszystkim "deutschami".....
                    Klika milionów Polaków należało w socjalizmie do PZPR! Ja zresztą szacuję tak jak ty, że 90% z nich to byli bardzo przyzwoici ludzie i pracowali na rzecz Polski, naszej Ojczyzny a nie dla "reżimu" jak to określiłeś. Nie masz więc się czego wstydzić i bić w piersi. A to, że się wykształciłem w SOCJALIZMIE to tyko się chwali.Każdy mógł się kształcić jeżeli tylko chciał chociaż ja dzisiaj często słyszę od kogoś tam, że chciał się wtedy uczyć ale komuna mu nie pozwoliła!
                    Co do obecnych wyborów samorządowych to wypowiem się po 21 października br. Ja też staruję jako kandydat na radnego z listy SLD-Lewica Razem a swojego kandydata na prezydenta nie mamy. Ale popieramy panią Grażynę Dziedzic (gdyby ktoś nie wiedział).
                    A na koniec tak jak w piosence Dżemu pt."Outsider" są słowa:..."Ja już nigdy się nie zmienię".......stwierdzam, że w moim wieku żadnych zmian nie będzie.Do końca życia będę sobą i będę zwalczał fałsz,obłudę, zakłamanie i wszelka hipokryzję!
                    Jako wieloletni samorządowiec (i to samorządowiec wyłącznie w odnowionej RP) to oświadczam.
                    • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 17.10.18, 17:20
                      Wczoraj Grażyna Dziedzic słabo wypadła w debacie. I jeszcze to kłamstwo! Stwierdziła że program oddawania działek pod budownictwo jednorodzinne jest skierowane dla młodych. Może i taki plan był ale niewiele z tego wyszło. Główni kupujacy to ludzie z kasa (raczej wiekowi) oraz deweloperka! Więc wsparcie dla młodych żadne.
                      • hepik1 Re: "Czyste powietrze..." 17.10.18, 18:24
                        lewica_os napisał:

> Wczoraj Grażyna Dziedzic słabo wypadła w debacie.

Ani słabo,ani dobrze.Nigdy nie była zwierzęciem medialnym ani nie słynęła z popisów oratorskich.Konkurenci pod ty względem orłami też nie są.
                        Majstersztykiem było pytanie Mejera,który wymusił na kontrkandydatach wymienienie sukcesów osiągniętych przez ekipę pani prezydent w poprzedniej kadencji ;)
                        • mietlorz707 Re: "Czyste powietrze..." 17.10.18, 19:01
                          hepik1 napisał:

> Konkurenci pod ty względem orłami też nie są.

Moim skromnym zdaniem pod tym względem konkurenci zostali zdeklasowani przez pana Piechniczka.

> Majstersztykiem było pytanie Mejera,który wymusił na kontrkandydatach wymienien
                          > ie sukcesów osiągniętych przez ekipę pani prezydent w poprzedniej kadencji ;)

Parę razy słyszałem podobne pytanie, w debatach o różnej randze, sądzę więc że jest dość typowe. Majstersztykiem była raczej odpowiedź na nie, udzielona przez pana Wesołego. ;)
                          • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 18.10.18, 07:23
                            p. Skowronek też udanie z pytania wybrnęła. Wskazała burloch dużo pozytywów i cieplych słów w tym temacie i świadomie podziękowała.
                            A mogla ponad minutę jeszcze mówić.
                            Pytanie było sztuczka PR, jej odpowiedź także. Cios za cios.
                            • hepik1 Re: "Czyste powietrze..." 18.10.18, 19:51
                              Gdyby tam siedziała poslanka Pietraszewska,to przy okazji chwalenia Burlocha wspomniała by o podtopieniach po ulewach.A Skowronek,odniosłem wrażenie,że broniła się przed oskarżeniem,że tam zrobiła spot wyborczy. ;)
                          • hepik1 Re: "Czyste powietrze..." 18.10.18, 19:54
                            > Parę razy słyszałem podobne pytanie

Nic nie pisałem,że wynalazł koło ;)
                  • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 17.10.18, 17:31
                    A ja nie bylem w PZPR, nie te czasy. Moi rodzice byli w tamtym okresie zwykłymi pracownikami fizycznymi, zawsze wspominają te czasy pozytywnie, głównie z tego prostego powodu, ze co rok jechaliśmy na wakacje, bo zwyczajnie było za co.
                    Później przyszły lata 90te i wstrętny kapitalizm! Zakład zlikwidowano, inny upadł i codziennie w lodówce pusto, ponizajace czasy, tak to wspominam.
                    I duża tęsknota za komunizmem przelewana z rodziców na dziecko (raczej nieświadomie).
                    Z tymi żołnierzami wyklętymi to jest tak, ze teraz gloryfiujemy wszystkich a prawda taka że większość to byli mordercy, złodzieje, gwałciciele!
            • aloes69 Re: "Czyste powietrze..." 14.10.18, 13:44
              Pogmatwana jest Twoja wypowiedź jezioroniagara.
              Odniosę sie tylko do kiboli.
              Są w każdym mieście.
              W Gliwicach na osiedlach jest podział na dwa zwalczajace się kluby (np. Górnik i Piast) dla których punktem zapalnym może być absolutnie wszystko.
              Walka na grafiti, czy obklejanie latarni to codzienność.
              Niechodzenie o pewnych godzinach po pewnych ulicach to rozsądek.
              Jak długo za kopaniem piłki będzie szła watacha ludzi nie radzących sobie z emocjami, bez pomysłu na życie, a traktująca ten sport jako pretekst do picia i wyżycia się, będzie tak jak jest. To Państwo, w tym policja, a nie samorzad mają zapewnić ochronę ludziom.
              A nasze rządy patrzą przez palce na to zjawisko, tak jak na ruchy narodowościowe, bo wydaje im się, że tym można sterować i wykorzystywać do politycznych rozgrywek.
              Piszesz o rzuconym granacie i łączysz różne niezależne od siebie zdarzenia wywołane przez chuliganerię z próbą jaką podjeła w dobrej wierze GD w celu nawiązania płaszczyzny porozumienia pomiędzy zwaśnionymi klubami. Może jej błędem był brak rozeznania i nieumiejetność oceny sytuacji, ale nie było błędem podjęcie takiej próby. Zrobiła to co mogła i na pewno nie zakładała, że stanie się to pretekstem do wystapienia chuliganerii, by pokazać swoją stadną siłę.
              Moje obrzydzenie w tym wszystkim budzi to, że natychmiast przeciwnicy to podchwycili eskalując sytuację i wykorzystując na różne sposoby.
              Były momenty gdy wiedziałam, że kolejna wypowiedź kogoś nieodpowiedzialnego doprowadzić może do eskalacji konfliktu. Tylko czy ludzie myśla o skutkach tego co robia i mówią?
              Dla mnie każda wypowiedź powinna być analizowana z punktu widzenia skutków i swojej rzetelności, a urząd nie może działać jak gazeta sprzedająca newsy, z których trzeba się potem tłumaczyć.
              Za informacją stoją ludzie, a ich nie wolno krzywdzić.
              Na marginesie świetne studium tego problemu jest zawarte w książce Jona Ronsona "Wstydź się" to przypadki ludzi, którym jedna głupi wypowiedź w mediach zrujnowała całe życie. Polecam zwłaszcza tym chcącym być za wszelką cenę w centrum uwagi.
              Ja wiem, że bez sensu jest godzenie kiboli, bo oni antagonizmami się żywią.
              Ja bym ich wszystkich wysłała do obozów pracy, żeby stali sie innymi ludźmi.
              Na razie jednak mądrym pomysłem jest zrównoważone rozwijanie wszystkich dziedziń sportu w mieście, bo jakoś zapasy, biegi, siatkówka nie powodują, że człowiek boi się iść na mecz i z niego wrócić.
              Więc jak słyszę hasła - więcej kasy na piłkę nożną - to zastanawiam się po co, skoro ten sport jest tak skomercjalizowany, że w zasadzie sam się powinien finansować, a my wszyscy za własne i tak finsujemy swoja ochronę przed chuliganerią, która na tym sporcie się pasie. Więc jeżeli wywołałeś ten temat z bezmyślnym zapytaniem, czemu ktoś tego nie wykorzytuje w kampanii , to ci odpowiem wprost - bo ja wykorzystanie tego tematu do dotraźnych celów politycznych nazwałabym słowem powszechnie uznanym za bardzo obrażliwie, a po hiszpańsku oznaczającym ostry zakręt........
              • aloes69 Re: "Czyste powietrze..." 15.10.18, 05:35
                Jezioroniagara, bardzo przepraszam. Przez to , że w swojej wypowiedzi na przemian cytowałeś rozmówców, a ja się nie połapałam przypisałam Ci treść i intencje , których nie wyraziłeś. Jeszcze raz przepraszam. Jak uważnie przeczytałam całą dyskusję to widzę, że mój wpis zderzył się z wypowiedzią lewica_os. Dałam klasyczny przykład
                (niewświadomie) jak można przypisac komuś coś, czego nie zrobił. Głupio mi i nie będę się strała do tego dorabiać ideologi po prostu zabrakło z mojej strony uwagi i starnności :(
              • lewica_os Re: "Czyste powietrze..." 15.10.18, 15:17
                Masz rację, kibole to nie problem samorządu.
                Tym bardziej dziwi podjęcie próby współpracy.... taka ta współpraca, że jak ci co rzekomo współpracowali zabili faceta na ulicy to Pani Prezydent Grażyna Dziedzic "niefortunnie" wyraziła zrozumienie.
                Ja bym raczej oczekiwał od Prezydent Miasta, wyrażenia swojego zdecydowanego sprzeciwu! Więc zawiodłem się!
                Przypomnę też, że ten co współpracował, robił sobie fotki z Panią Prezydent teraz występuje w mediach jako L. Dla mnie to tragiczny obraz, tym bardziej, że ta osoba już wcześniej była "przykładnym kibolem" zanim podjęto "nieszczęsną" współpracę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka