Dodaj do ulubionych

Przepowiednia -odpowiednia ;)

07.10.18, 13:29
W dniu 21 września 2018r pogoda będzie dobra, ale ludzie do urn się nie rzucą.
Zamiesza Śląska Partia Regionalna.
Program taki sobie.
Obniżenie czynszów dla biznesu, już i tak nie wysokich na tle innych miast, przy obniżonych podatkach od nieruchomości, to w mojej ocenie kolejny skok na dochody miasta, więc z czego zostaną sfinansowane jego wydatki, ja się pytam?
No i nie do przyjęcia jest fundusz pożyczkowo – poręczeniowy, to banki są od tego.
Jak dla mnie punkt wyjścia do tworzenia układów i problemów dla Miasta, reszta mało konkretna ale od czegoś trzeba zacząć, choć może niekoniecznie od faceta z telefonem w ręku ;)
(Przepraszam mam alergię na tego typu ujęcia. Jeżeli on już teraz rozmawia na zdjęciu jak na niego wszyscy patrzymy, to potem będzie już tylko gorzej.... )
Pod szyldem Partii jest jednak kilka interesujących nazwisk i liczę, że niektórzy się przebiją z pożytkiem dla rady miasta.
Dla równowagi czepiania się, zdjęcia z marynarkami są ładne, ale czasem trzeba sobie zadać pytanie z czym kojarzy się przewieszona przez ramię marynarka ;)
Sam program dotychczasowej władzy konkretny, do zrealizowania ale jak zobaczyłam jak jest rozbudowany (wiem, wiem tyle pracy czeka wszystkich pracowników) i jaką czcionką jest napisany od razu odechciało mi się czytać, więc jak dla mnie układ programu PO (zdecydowanie mniej roboty) jest lepszy.
Chociaż niektóre jego punkty świadczą, że ktoś do kogoś dotarł, coś powiedział ale sprawdzić się już nie chciało ;)
Zresztą co ja będę z tego czynić zarzut, skoro większość tak robi, a niektórzy nagminnie.
PIS w programie zafundował mieszankę tego co już się robi, co jest zaplanowane do zrobienia i jak dla mnie konkretami, a w zasadzie ich brakiem dorównuje do Śląskiej Partii Regionalnej.
A swoja drogą szkoda, że programy wyborcze nie wpisują się w prawo autorskie, byłby raj dla prawników :)
Kto wygra?
Nie wiecie ?
To oczywiste............, no ten/ta co sympatie do siebie obudzi i pojedna, a nie podzieli ludzi :)

To byłam ja wasza śląska wróżka z japońskimi korzeniami Jadzia Jototakczuje
Obserwuj wątek
    • aloes69 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 07.10.18, 15:46
      Miało być 21 października 2018r.
    • mietlorz707 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 07.10.18, 15:53
      Świetna przepowiednia!
      Na tyle ogólna, że zawsze się coś sprawdzi. Jak to u wróżki. ;)
      Ba, nawet już się sprawdza bo 21 września ludzie nie rzucili się do urn, a pogoda o ile pamiętam była ładna. ;)
      A czy reszta się sprawdzi?
      ŚPR mogłaby mieć choć po jednym radnym na okręg. Bardzo, bardzo chciałbym by tak było.
      Wszelkie programy, plany, obietnice - jeśli są zbyt ogólnikowe to zawsze ktoś sobie ponarzeka że za mało szczegółów. Gdy ktoś stwierdzi że musi mieć szczegółowy plan - wychodzi czasami coś takiego jak obietnica stworzenia terenu rekreacyjnego na boisku które nie należy do miasta. ;)

PS.
      Zdjęcia z komórką przy uchu zawsze kojarzą mi się z krążącym po sieci z 15 lat temu obrazkiem podpisywanym "nagrobek Cygana". ;)
      • aloes69 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 07.10.18, 16:39
        Nagrobek w Świebodzicach genialny ;)
        Ty się nie czepiaj bo przepowiednie czyta się całościowo, nie tylko końcowe zdanie, a jest w niej coś co przesądza o wszystkim :)

P.S. Sama jestem ciekawa czy się spełni ;)
        • jozefosmenda Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 08.10.18, 10:45
          Żywię nadzieje, że tak się jednak nie stanie.
          Ta linia tramwajowa to jakieś science fiction.....
        • mietlorz707 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 08.10.18, 15:42
          Ciebie zawsze czytam całościowo: od początku do końca, i między wierszami. ;) Inaczej nie można Cię czytać, bo a nuż coś umknie. Czy to co czytam rozumiem to inna sprawa, bo ja tylko prosty mietlorz jestem. :)

PS.
          Nie wiem gdzie był nagrobek. Był na nim pan rozmawiający przez komórkę, stojący przy czarnym bmw. :)
          • aloes69 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 08.10.18, 18:41
            A to inne zdjęcie, ale rzuć okiem na to swidnica.naszemiasto.pl/artykul/pomnik-romow-atrakcja-cmentarza-foto,1621313,artgal,t,id,tm.html .Czyli w poszukiwaniach popełniłam błąd, bo napisałeś, że chodzi o zdjecie sprzed 15 lat, a grobowiec tylu nie ma.
            • mietlorz707 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 08.10.18, 21:39
              A to faktycznie nie o ten mi chodziło, ale jest rewelacyjny! Nawet biżuterię posiada. :)
    • hepik1 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 08.10.18, 21:13
      >To oczywiste............, no ten/ta co sympatie do siebie obudzi i pojedna, a nie podzieli ludzi.

Druga runda dla Dziedzicowej i Wesołego.PO poprzednie wybory i referenda niczego nie nauczyły.Obserwując rudzkie FB da się zauważyć dzikie napie...nie w Komitet Dziedzic w czym bryluje posłanka Pietraszewska.PiS siedzi cicho z boku.Biorąc pod uwagę ogolne sondaże dla PiS ,Wesoły wie co robi.A w drugiej turze może być różnie.
      • lewica_os Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 09.10.18, 13:37
        Wrażenie takie mam, że jest dobrze jak jest. PO na fb nic nie ugra. PiS ma jednak słabego kandydata (ps. Co to za sondaże? Ogólnokrajowe?), KWW Dziedzic startuje z przewagą bo urzędujacy Prezydent zawsze ma przewagę. ŚPR? Jakoś mało was, mało o was.
        Brakuje mi debaty.
        • aloes69 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 11.10.18, 18:29
          Oto debata . Jak dla mnie konkretami i merytoryką aktualna Pani Prezydent zdeklasowała konkurencję. Wizje miasta się ma
          albo nie. Ogólniki w stylu jak wygram to pomyśle jakoś nigdy do mnie nie trafiały ale każdy może sobie wyrobić opinię oglądajac www.youtube.com/watch?v=KDR8OgwUS50
          • mietlorz707 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 11.10.18, 22:11
            Jeszcze ze dwie debaty i będzie druga tura Dziedzic-Wesoły. ;)
            Odnoszę wrażenie że PO chyba nie chce wygrać. Na razie zauważyłem przykłady dziwacznych obietnic z dwóch dzielnic:
            - hala sportowa w Halembie - wszystko ustalone, będzie remont, a kandydatka twierdzi że trzeba postawić nową?
            - tereny rekreacyjne na boisku "rugby" w Kochłowicach - fajnie, tylko że to nieruchomość o której właściciel, duży developer z branży logistycznej pisze "możliwość natychmiastowego rozpoczęcie budowy - ważne pozwolenie na budowę".
            No i na Kłodnicy coś powinno powstać. Nie wiadomo co, nie wiadomo gdzie. Coś, gdzieś. :)

PS.
            Z całej debaty najbardziej podobało mi się ciasteczko zabrane "na drogę". ;)
            • aloes69 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 12.10.18, 07:25
              Zasłużyła :)
            • hepik1 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 12.10.18, 18:55
              > i będzie druga tura Dziedzic-Wesoły

I dopiero wtedy bedą jaja.PO walczące w kraju na śmierć i życie z PIS będzie sie musiało określić.I wtedy cokolwiek nie zrobią wyjdą na kompletnych idiotów ;)
              • jozefosmenda Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 12.10.18, 20:01
                Lepsze jaja niż coś innego...
                Swoją drogą też kiedyś tam usłyszałem, że jak ....nie będziesz z nami współpracować to cię będziemy niszczyć!
                Nie współpracuję i jakoś daję radę....
              • mietlorz707 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 22.10.18, 03:01
                Wygląda na to, że wykrakaliśmy. ;)
                • hepik1 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 22.10.18, 07:30
                  Jeśli o strategii politycznej i sposobie prowadzenia kampanii wyborczej w mediach społecznościowych, decyduja damskie, prywatne animozje ,wspierane intelektualnie przez Tatę Świnkę, to tak sie musiało skończyć.
                  Panie Danuto,Krzysztofo i Alicjo- brawo WY ! ;)
                  • aloes69 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 22.10.18, 13:34
                    Piłka nadal w grze, a pole negocjacyjne mocno okrojone. Czemu niektórzy ludzie nie mają wyobraźni ?
                    • hepik1 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 23.10.18, 08:26
                      Aby mieć wyobraźnię trzeba mieć odrobinę miejsca w mózgu.A tam 100% zajete przez zazdrość,zawiść i nienawiść.Taką zwykłą,babską ;)
                      Jakas nadzieja,że z list PO weszła bezpartyjna młodzież.Zobaczymy jak długo wytrzymają w rudzkiej PO .
                      • jozefosmenda Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 23.10.18, 10:23
                        A tam Hepik ..... jak długo wytrzymają!
                        DYSCYPLINA PARTYJNA i tylko dyscyplina się będzie liczyła.Przynajmniej do końca kadencji obecnego Parlamentu.
                        • fifik_rsl Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 23.10.18, 10:41
                          O ile podejmie się decyzję, że usiądzie po właściwej stronie sali ;) Nikt nikogo zmusić nie może :)

Ps. Ps. Józku 99 głosów.... olałeś kampanię? To jednak zawsze 99 więcej niż Sobera :D
                          • jozefosmenda Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 24.10.18, 11:25
                            Nie znasz Fifik szczegółów mojego kandydowania ale co prawda to prawda.No i jeszcze okręg nr 2 więc nie trzeba się specjalnie umysłowo wysilać by postawić diagnozę.W tym wszystkim jednak nie chodzi o mnie tylko o pozostałych z drużyny SLD Lewica Razem bo mi ich zwyczajnie szkoda. Włożyli (większość) masę wysiłku i energii w swoje działania tudzież swoich własnych środków finansowych (w przeciwieństwie do PiS i PO) a suweren zwyczajnie ich "olał"(jak się wyraziłeś). No ale może trzeba z 10 lat by "klapy" u suwerena same opadły gdy przekona się, że ich obecne partyjne uwielbienia to jednak nie to!
                            A wracając do mnie to chcę zwrócić uwagę, że obecnie sprawuję funkcję przewodniczącego Rady Seniorów miasta Ruda Śląska i nie ukrywam, że jest to dal mnie zaszczyt i wyróżnienie jako "ten pierwszy historyczny"!. Moje samorządowe plenipotencje jak i pozostałych radnych seniorów są dosyć duże i mnie wystarczające do "realizowanie się" w rudzkim samorządzie.Interpelacje, zapytania, konsultacje,inicjatywa czy podejmowanie uchwał to wszystko jest w RS na bieżąco a na dodatek my radni seniorzy nie pobieramy za to diet! Kadencja RS kończy się w maju przyszłego roku i nie wykluczam, że powalczę jeszcze o kolejną czyli na lata 2019-2023 !!! Sumarycznie zatem gdyby tak się stało to razem z obecnie wybraną RM skończymy.Nie chciałbym tu parafrazować Leszka Milera o tym "końcu" ale teoretycznie tak to może wyglądać.Dzisiaj najstarszy radny senior ma 88 lat! Mnie do tego wieku jeszcze trochę brakuje......a jak na razie z zdrowiem nie jest najgorzej (o kurde! Skonstatowałem ,że jeszcze w życiu nie byłem w sanatorium! Więc jakby co to jeszcze mogę akumulatory doładować.....). Zatem czy się komuś podoba czy nie to jeszcze będzie musiał na mnie patrzeć jak siedzę za tym stołem prezydialnym na sali sesyjnej przynajmniej do maja 2019.
                            • fifik_rsl Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 24.10.18, 22:52
                              Dostrzegłem właśnie te niecodzienne aspekty towarzyszące Pańskiemu kandydowaniu, stąd moje pytanie zadane z ciekawości, a bez grama złośliwości. Nigdy nie byłem fanem SLD, ale nie ukrywam że takiej klęski sobie nie przypominam. Liczę natomiast że docelowo, ta klęska sprawi że nastąpi zmiana pokoleniowa po lewej stronie Rudzkiej sceny politycznej. Panu życzę dalszego Rajcowania w Radzie Seniorów, bo dzięki wiedzy i doświadczeniu w samorządzie potrafi Pan sprawić aby to "ciało" wniosło jakąś cegiełkę do polepszenia bytu seniorów w tym mieście.
                        • hepik1 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 23.10.18, 13:42
                          Eee,chyba nie .Oni legitymacji partyjnej nie mają.Pietraszewska im moze skoczyć na pukiel ;)
                          • mietlorz707 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 23.10.18, 15:17
                            Jak młodzież zasiądzie wśród PiS-u to bardzo się zdziwisz, czy tylko trochę? ;)
                            • hepik1 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 23.10.18, 17:44
                              Ci akurat młodzi az tak cyniczni sie nie wydają.A nawet jeśli by byli,to zamiana PO na PiS w tej chwili to zamiana stryjka na kijek.I tu ,i tam -opozycja czyli wielkie g...z ich obietnic i planów wyborczych.Dziedzic,jesli nie nadejdzie jakis armagedon na 99 %-prezydentka! Czyli jeśłi już -kierunek jeden ;)
                              • aloes69 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 25.10.18, 19:57
                                Historycznie rzecz ujmując pierwsze informacje o jabłku przewinęły sie w Bibli, kiedy to przypisano jego zerwanie Ewie, za co ją i Adama wywalono z Raju. Osobiście uważam, że Ewa poświęciła się dla Adama, bo pewnie jak każdy facet nie miał odwagi go zerwać ;) Kolejną wzmiankę o jabłku zawiera bajka o śpiącej królewnie, która w swojej naiwności je skonsumowała i zapadła na wiele wieków w sen. W mitologi jabłko zagościło jako złote jabłko Hesperyd stając się symbolem niezgody. Itd, itp ... oczywiście na potrzeby tego wpisu dokonałam tendencyjnej selekcji znaczeń :) ;)
                                • mietlorz707 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 25.10.18, 23:16
                                  Symbolizm symbolizmem... ale ja prosty mietlorz nigdy nie pojmę jak w tych jabłkach napisy wyrzezali?! ;)
                                  • aloes69 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 26.10.18, 05:43
                                    Zastanawiam się czy dałoby się wygrawerować na kiełbasie..... w sumie groźne ;)
                                    • mietlorz707 Re: Przepowiednia -odpowiednia ;) 26.10.18, 22:41
                                      No dobra, nie będę udawał że nie pojmuję. ;)
                                      Zapytałem kiedyś znajomego gdy chwalił się nowym nabytkiem - twierdził że próbował, da się, ale tak ładnie pachniało że zaraz tę kiełbaskę zeżarł. ;) A eksperymentował mocno i poharatał laserem chyba wszystko co miał pod ręką i się do maszyny zmieściło. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka