jozefosmenda
27.01.19, 12:41
Jak byśmy nie chcieli patrzeć i wiedzieć to tej daty i zaistniałych faktów zmienić się nie da!
27 stycznia 1945 roku oddziały Armii Czerwonej znalazły się w Rudzie Śląskiej (wtedy jeszcze w Rudzie). Weszły sobie te oddziały bynajmniej nie spacerkiem przez ulicę Szczęść Boże od strony Biskupic (dzisiaj jest tam ul.Trębacka).
Nie będę się tu rozpisywał (przynajmniej na razie) jak to się wtedy błyskawicznie działo ale niewątpliwie rozmach i zakres działania wojsk sowieckich był niesamowity i dla strony niemieckiej zaskakujący.
Zachodzi jednak pytanie czy wejście Krasnoarmiejców to było czy zniewolenie czy wyzwolenie?
Zadałem sobie trochę trudu i w książce „Ruda Śląska przewodnik- informator” (wydanie z 1974 roku) autorstwa naszego lokalnego historyka Jana Dworaka, przy współpracy Antoniego Ratki na stronie 21 znalazłem zapis:1945 – Wyzwolenie Rudy Śląskiej przez oddziały Armii Radzieckiej.
Z kolei w książce wydanej przez Śląski Instytut Naukowy pt.”Ruda Śląska. Zarys rozwoju miasta” autorstwa Andrzeja Szefera (wydanie z 1970 roku) na stronie 196 możemy przeczytać:
…25stycznia, uderzeniem od południowego zachodu, oddziały Armii Radzieckiej wyzwoliły Gliwice, w dwa dni później – Zabrze, docierając do granic Rudy Śląskiej, Bielszowic iWirku.
Wyzwolenie miasta nie odbyło się bez walk…….
……Dzień 27 stycznia 1945 roku jest dniem wyzwolenia miasta. Wkraczające oddziały Armii Radzieckiej witali tłumnie mieszkańcy; część z nich nosiła czerwone opaski z napisem Armia Ludowa……
Zatem słowo „wyzwolenie” w tych tekstach jest aż nadto widoczne w przeciwieństwie do „zniewolenia”, które to słowo zafunkcjonowało znacznie później wśród „nowych wybawicieli” z różnych opcji politycznych teoretycznego ponoć (jak się kiedyś jeden z prawicowych polityków wyraził) Państwa.
W zasadzie to zakładając jednak teoretycznie, że gdyby tu były Niemcy a moi rodzice by się poznali to gadałbym perfekt po niemiecku podczas gdy sam zacząłem się tego języka uczyć grubo po 40-tce. I wcale nie jest odwrotnie z językiem rosyjskim, którego uczyłem się w szkole podstawowej, średniej i na studiach a dalej jestem „cienkim Bolkiem” w tej materii z konwersacją kiepską!Zatem zniewolenie nic nie dało!
Ale to wszystko nie zmienia faktu, że 27 stycznia 1945 roku Armia Czerwona „wlazła” do Rudy tworząc w ten sposób historię nie do wygumkowania!
Co niektórzy próbują jednak to czynić mimo tego, że jest to 74 rocznica tego zdarzenia. Za rok będzie okrągła rocznica i jak dożyję to wracamy do tematu…..