Dodaj do ulubionych

Grodzisko Kochłowickie,

24.02.06, 10:28
Jest mnóstwo postów na tym forum dot. jednej sprawy, Grodziska
Kochłowickiego. Więc założe nowy wątek, który z tego co widze zyska wielkie
zainteresowanie. W późniejszym okresie postaram się udostępnić coś więcej na
temat tego miejsca. A teraz chciał bym rozwiać kilka śmiesznych spraw.
1. Projekt ten będzie realizowany po otrzymaniu dofinansowania, w innym
wypadku ja i Wy jesteśmy świadomi o tym, że miasto nie jest w stanie same
zrealizować tej inwestycji.
2. Do tej pory nasze biuro MKZ nie zrobiło NIC w zakresie ochrony zabytków
średniowiecza. Nie chodzi mi tutaj tylko o grodzisko, ale też o Stary Rudzki
Zamek. Wiemy, że Pan M. jest fascynatem kultury poprzemysłowej, a na ochronie
tych najstarszych zabytków poprostu się nie zna. Więc o co chodzi. Jeśli MKZ
o to nie potrafi zadbać to musi się o te miejsca zatroszczyć wydział spraw
społecznych. Śmieszne prawda, więc nie wiem po co zatrudniamy Pana M &
Company. Ktoś wcześniej zapytał po co zatrudnił prezydent panią N. no chyba
po to żeby dbała o zabytki bo inni nie wykazują żadnej inicjatywy a mają za
to płacone.
3. Zabytki poprzemysłowe są rewitalizowane w większości za nasze pieniądze a
nikt się nie stara o dofinansowanie tych inwestycji. Więc gdzie tu jest
wydział MKZ, i dlaczego wydają tylko pieniądze nasze a nie ściągają ich z
zewnątrz do miasta.
4. Grodzisko jako jedyny tego typu zabytek, mam nadzieje w przyszłośći
odrestaurowany ściągnie do naszego pięknego miasta ludzi z aglomeracji. Czy
MKZ ma inny tak oryginalny pomysł na ściągnięcie turystów (czy w ogóle ma
jakiś)?

To chyba tyle.

Sława Panowie!
Obserwuj wątek
    • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 24.02.06, 11:08
      A tak jeszcze jedno. W zeszłym roku więcej poszło forsy na trawke dla naszych
      piłkarzy niż ma iść na odbudowe grodziska!
    • kapioh1 wreszcie wszystko JASNE !! 24.02.06, 16:43
      No tu Cię mam, woju jeden. To ja się zastanawiam, po cholerę Miejski
      Konserwator Zabytków, określany przez Ciebie M., bawi się w takie pierdoły jak
      budowa atrapy za miliony, a Ty mnie OLŚNIŁEŚ ! Konserwator, jak wynika z
      Twojego postu, wogóle nie popiera tego pomysłu lub nie jest nim zainteresowany.
      No to woju- "Czuwaj !". Normalnie Ty mi przywróciłeś wiarę w Konserwatora
      Zabytków. Ale, że robicie to bez akceptacji fachowców, dodatkowo mnie umocniło
      w przekonaniu, że odpustowa atrapa za miliony nie ma nic wspólnego z
      konserwacją zabytków. Przecież tam nie ma ani drzazgi z tego grodu. To co
      chcesz odbudowywać ? Ty sobie normalnie "dośpiewasz" wygląd tego grodu, no
      chyba, że się przeniesiesz w czasie, żeby sprawdzić, jak to drzewiej za
      Kołodzieja Pista bywało. Powtarzam więc jeszcze raz, buduj i przenoś się w
      czasie za swoje pieniądze. A co do zabytków techniki, to sięgnij do
      dzisiejszego Dziennika Zachodniego, zajrzyj na rudzkie strony i się dowiesz, że
      są zaawansowane starania o unijną kasę na zabytkowy szyb jakiś tam. Więc nie
      pieprz, że zabytkami w mieście zajmuje się jedynie Pani Nawa.
      • ksiaze_brzr Re: wreszcie wszystko JASNE !! 24.02.06, 20:58
        Kurcze kapioh musze Cię znowu zawieść. Odpowiedzialność za ochronę tego
        grodziska ponosi WZK, ale to z inicjatwy MZK powinien powstac projekt. niestety
        nasz konserwator woli zabytki kultury poprzemysłowej. kapioch ty to ciemny
        jesteś, nie znasz metod badań archeologicznych więc morda w kubeł, o tym jak
        wygladało grodzisko. Tego to jeszcze nikt niewie na 100%. Ja tego nie buduję...
        więc sorry ale hało ze mam budować to za swoje pieniądze to nie do mnie :).
        Zostawię bez komentarza jaki czas przygotowano sie do rewitalizacji szybu
        andrzej a ile do grodziska :). Niestety ja nie mogę budować grodziska teren nie
        jest moja własnością, i nikt mi go pokątnie nie sprzeda. mam nadzieje ze
        postawiłem Ci kolejny dylemat do obalenia:)
        • kapioh1 Re: wreszcie wszystko JASNE !! 24.02.06, 22:25
          Rozumiem drogi woju, że uważane przeze mnie dotąd za ordynarne, wyrażenia
          typu "morda w kubeł" czy też "ciemny jesteś" należą do wyszukanego słownictwa
          rycerstwa średniowiecznego. Pewnie w rycerskim języku komplementem jest również
          stwierdzenie, że masz zakuty łeb. Chociaż do tej pory byłem przekonany, iż to
          inwektywy. Właśnie potwierdziłeś moją obawę, że o wyglądzie tego grodziska to
          nikt nie ma w zasadzie pojęcia. Odczuwam również pewien niepokój o losy
          kosztownego projektu, który ponoć dotyczy rekonstrukcji jakiejś bliżej nie
          znanej zabytkowej formy. Szczególnie gdy z taką dziwną niechęcią i brakiem
          sympatii piszesz o konserwatorze zabytków, co to go, według Ciebie, ten cud-
          miód pomysł nie zachwyca.
          • ksiaze_brzr Re: wreszcie wszystko JASNE !! 25.02.06, 01:03
            Od początku. Jestem wojem, nie było kodeksu woja. Wojowie byli nie znosni
            rabowali i palili. Wiec mój język jest jaknajbardziej rekonstrukcją tego jak by
            Ci odpowiedzieli moji przodkowie. zakutyleb, też nie bo zakuty łby miały tzw
            konserwy kilka lat później dopiero. Jeśli czujesz obawy to powiedz jakie.
            • hepik1 Re: wreszcie wszystko JASNE !! 25.02.06, 06:36
              Wyglada na to,że jestem człowiekiem pamietającym najstarsze dzieje "grodziska"tzn te z przed jakis 40 lat;)
              Jako mieszkaniec kochłowickiej Kolaniji,za bajtla,urządzalismy tam wielkie wyprawy,posuwając sie wzdłuż brzegów "rzeki" Kochłowki ,przeskakujac z jednego na drugi,potem forsowaliśmy jeszcze dopływ płynący od Bykowiny,by na koniec zdobyć "zamkowe" wzgórze i z jego szczytu podziwiać okolicę.
              Jeśli głowę wtedy miało się na wysokości 1 m od ziemi-wyobraźnia działała.
              Można sobie było wyobrazić świetnie ufortyfikowany gród,od wrogów ogrodzony dwoma "rzekami" z trzeciej wąwozem czy fosą.
              Po latach ,gdy głowa znajdowała się na dzisiejszej wysokości ,można tylko śmiać się z dziecięcej wyobraźni.
              Wzgórze to kopczyk ziemi,jakiś 8 metrowy,gdzie zmieściłaby sie chatka o pwierzchi 5x5 m,"rzeki" to ścieki,które swoje źródło mają jedna w oczyszczalni(teraz to zdajsie rura) ,druga w kop.Wirek-Polska.
              Żeby dzisiaj robić z tego miejsce historyczne,atrakcję dla turystów -to trzeba faktycznie mieć wyobraźnię zdziecinniałą a główna atrakcją może być inhalowanie przybyszy fetorem z pobliskiej oczyszczalni.
              • ksiaze_brzr Re: wreszcie wszystko JASNE !! 25.02.06, 10:41
                hepik, ktos kiedys napisal ze ludzie z pasją nie są normalni. Projekt jest
                dopiety na ostatni guzik, więc po jego zrealizowaniu bedziesz mogł stanąć i
                powrocić myślami do czasów dzieciństwa. Jak to mowią na starość człowiek
                dziecinnieje
                • zoro333 Re: wreszcie wszystko JASNE !! 25.02.06, 12:11
                  Biedny woju mam dla ciebie niemiłe informacje. Nawet jak dostaniemy dotację to
                  przede wszystkim zainwestujemy w media, które zostaną tam doprowadzone. Będą
                  służyć przyszłym budowniczym ...domków jednorodzinnych.
                  Nawa zniknie z UM, jej "działalność" doprowadziła do stworzenia silnego sojuszu
                  przeciwko tej osobie.
                  Nie wiem, o czym ty pierdzisz na temat sportu. Woju zdejmij hełm, bo widocznie
                  za mocno cię uciska.
                  Każda złotówka wydana na sport to inwestycja w dzieciaki i w ich rozwój.
                  Ponieważ powtarzasz dokładnie słowa Nawy zastanawiam się czy nie jesteś czasem
                  wojem w spódnicy, czyli głównym pomysłodawcą grodziska.
                  Projekt jest wzięty z sufitu a szczególnie wyliczenia. Przypomnijmy:
                  Projekt zakłada zatrudnienie przy grodzisku blisko 200 osób, w Wieliczce przy
                  obsłudze turystów zatrudnia się około 100 osób. Projekt zakłada bardzo dużą
                  ilość turystów, lecz brakuje sposobu ich dowozu do grodziska no i oczywiście
                  jak tych turystów spędzić do grodziska Nawy.
                  Aby restauracje, bary, pola namiotowe na tym projekcie rzeczywiście zarabiały
                  to proponuję zbudować tam jeszcze lotnisko, może amerykanie z zielonymi będą
                  chcieli zobaczyć ten pomnik głupoty bo tak moim zdaniem należy to reklamować.

Pasja, która polega na wyciąganiu pieniędzy z cudzej kieszeni to ..kradzież.
                  • ksiaze_brzr Re: wreszcie wszystko JASNE !! 26.02.06, 09:56
                    Wow, no iwec bracie ze szpadą posłuchaj, domki jednorodzinne....ciekawe, czy ci
                    sie WZK na tym terenie zgodzi postawic domki jednorodzinne. co do gier w
                    urzedzie to naprawde mnie to ryba. sądze ze p. Nawa robi dużo i jest naprawde
                    profesjonalistą we współpracy z NGO. No a kto powiedział, że my nie robimy tego
                    dla dzieciaków. Wiesz na przeprowadzenie warsztatów z szermierki czy z tańca
                    też jest potrebna forsa. Średnia cena rynkowa repliki stroju wykorzystywanego
                    do tańca to ok 1500 zł, uzbrojenie woja to 5 tyś zł. Miasto na zaproponowało w
                    zesłym roku 1800 zł. Weź pod uwagę ze w każdym bractwie średnia wieku to 17
                    lat. Nie użalam sie nad własnym losem bo se radzimy i jeszcze potrafimy cos dla
                    dzieciakow z zewnątrz zrobić zrobić. ehh każdy wój ma po niekąt spódnice która
                    nazywa się Tuniką :P. Kolejna kwestia. Grodzisko Kochłowickie nie Grodzisko
                    NAWY. Co do projektu czy z sufitu, i czy będzie go można zrealizować to oceni
                    panel ekspertów a nie my tutaj na forum. Rada miejska przyjeła projekt, a ona
                    reprezentuje mieszkańców. Wiec chyba to mieszkańcy chcą tego. Z tego co wiem
                    glosowanie było wiec niekt woli radnym nie narzucił, a moze powiesz ze ktoś ich
                    podpłacił.
                    • kapioh1 Re: KTO, DLACZEGO I ZA ILE ? 26.02.06, 10:27
                      Ja myślę, że wyborcy będą bardzo ciekawi, którzy to radni zafundowali im tą
                      atrakcję. Szczególnie gdy będzie chodziło o możliwość kontynuacji tego dziełka
                      w następnej kadencji. Mam nadzieję, że znajdą się tacy, którzy odświeżą
                      mieszkańcom pamięć w czas wyborów. Jeżeli ktoś twierdzi, że reprezentuje
                      mieszkańców, a dźwiga rękę niczym drewniany pajac po pociągnięciu sznurka, to
                      jego sprawa....Ja mam tylko kilka pytań. Czy lokalna tuba medialna, czyli
                      gazecina WR, napisała tym wyborcom na co i ile ich pieniędzy zostanie wydane ??
                      I czy w tej gazecinie ktoś zadał sobie tyle trudu, aby tym wyborcom uzmysłowić
                      gdzie znajduje się to grodzisko i jakie jest jego, ughm, khe khe, otoczenie ??
                      Ciekaw też jestem ILE wydano na projekt niezbędny dla pozyskania funduszy
                      unijnych i KTO go wykonywał. Dodatkowo chciałbym wiedzieć, ile podmiotów
                      chciało wykonywać ten projekt i co skłoniło miasto do wyboru wykonawcy
                      (PRZETARG, KONKURS).
                      • ksiaze_brzr Re: kto za ile... 26.02.06, 10:44
                        kapioh widze ze ty to woogle sie nie znasz. co do gry wyborczej to nie bede
                        komentował. Bo to nie do mnie należy. jeśli rozpoczniej sie realizacja projektu
                        współfinansowengo z środków UE, to musi byc skończona. Bo wykonawca jest UM R-
                        Śl a nie A.S. jako prezydent, czy J.N. jako jego pełnomocnik. Więc jeśli będą
                        ich następcy to projekt bedzie realizowany. Kampania w mediach....nie wypowiem
                        sie na ten temat bo kurcze ktos kiedys powiedzial ze nasz organizacja i tak nei
                        pociagla by tego projektu wiec mamy zostawic to profesjonalistą. niewiem jaka
                        jest gra w mediach i nie uczestniczylem bezpośrednio przy przygotowaniu tego
                        projektu. ale będe go popierał bo nareszcie ktos zadbał o rudzkei zabytki z
                        epoki średniowiecza. Prosjtk został napisany przez Pracowników UM z tego co
                        Wiem więc same napisanie projektu, ktoś to zrobił w ramach swoich godzin pracy.
                        A co do wykonawcy projektu podczas jego realizacji. Na podstawie ustawy o
                        prawie zamówień publicznych napewno będzie wyłoniony podczas przetargu. Tutaj
                        są bardzo dokładne przepisy ktore to regulują i nie będzie miejsca na jakie
                        kolwiek układy. Akurat ta ustawa nie ma dziur. Ale o szczegóły najlepiej pytac
                        w UM a nie tutaj.
                        • zoro333 Re: kto za ile... 26.02.06, 10:55
                          Woju znowu mówisz nieprawdę.
                          Jak będzie dofinansowanie z Unii to tylko na pierwszy etap i tylko on musi być
                          zrealizowany, czyli uzbrojenie terenu i troszeczkę badań archeologicznych.
                          Nic więcej!!!!!
                          Woju łudzisz się, w kampanii to będzie jeden a ważniejszych tematów, jak
                          wszystkie te gdzie wydaję się kasę społeczną na pomniki władców czy to Nawy czy
                          Pietraszewskiej.
                        • kapioh1 Re: KTO NAPISAŁ TEN PROJEKT ???? 26.02.06, 11:41
                          Słuchaj woju jeden, ja będę upierdliwy i spytam jeszcze raz: Kto napisał ten
                          projekt ? Pytanie jest bardzo precyzyjne. Nie obchodzi mnie, czy to pracownik
                          UM, czy też specjalnie wynajęta firma. Chcę wiedzieć KTO. To wbrew pozorom
                          bardzo ważna informacja. Pozwoli ona odpowiedzieć na kolejne moje wątpliwości,
                          chociażby na pytania, czy osoba ta (osoby ?) ma doświadczenie w pisaniu takich
                          projektów, z kim jest związana bądź jeśli pracuje w UM, to czy ma to w swoim
                          zakresie czynności i na jakich zasadach jest zatrudniona. Jeżeli ktoś naraża, a
                          wręcz SKAZUJE wszystkich mieszkańców na WIELOLETNIE, OGROMNE wydatki, to
                          chciałbym wiedzieć KTO. Kto to wszystko wyliczył i napisał. A może
                          opublikujecie ten PROJEKT z podpisem autora (-ów) w WR ?
                          • zoro333 Re: kto napisał 26.02.06, 13:46
                            Gródek jest pomysłem pełnomocnika prezydenta miasta ds. organizacji
                            pozarzadowych Pani Nawy.
                            Nie wiem, kto fizycznie zaprojektował i wyliczył. Prawdopodobnie firma, której
                            to zlecono.
                            Ale najważniejsze to fakt, że firma przygotowała projekt pod narzucone przez
                            Pełnomocnik dane. jak chciała tam mieć restauracje o odpowiedniej
                            przepustowości turystów, pola namiotowe, hotele, sklepy oraz stragany itd. to
                            firma tak zaprojektowała.
                            Brakuje tylko lotniska.

• lswaczyna Re: kto za ile... 26.02.06, 14:36
                          forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=261&w=37417783&a=37521787&rep=1&t=1140960905257
                          > A co do wykonawcy projektu podczas jego realizacji. Na podstawie ustawy o
                          > prawie zamówień publicznych napewno będzie wyłoniony podczas przetargu. Tutaj
                          > są bardzo dokładne przepisy ktore to regulują i nie będzie miejsca na jakie
                          > kolwiek układy. Akurat ta ustawa nie ma dziur. Ale o szczegóły najlepiej pytac
                          > w UM a nie tutaj.

Czym się różni słowo przetarg od słowa przekręt - kilkoma literami i niema
                          takiego przetargu którego nie dało by się przekręcić. Przedsiębiorca ci to mówi.
                      • zoro333 Re: KTO, DLACZEGO I ZA ILE ? 26.02.06, 10:50
                        Jeżeli projekt w ogóle ruszy to w I etapie większość środków będzie na
                        uzbrojenie terenu, media i dobrze.
                        Przecież to będzie uzbrojenie za pieniądze unii.
                        Następnych etapów nie będzie albo zostaną całkowicie zmienione. Nikt nie da
                        pieniędzy na pomysły byłej Pani Pełnomocnik.
                        Wg. Protokołu ze sesji na Komisji Budżetu za Gródkiem był 1 radny, 3 przeciw a
                        5 się wstrzymało.

• zoro333 Re: wreszcie wszystko JASNE !! 26.02.06, 10:34
                      Rada postanowiła zabezpieczyć środki do konkursu. Raptem miasto daje 250 tys i
                      to pod warunkiem otrzymania środków z zewnątrz.
                      A następne środki będą dawane po wyborach i nawet dzisiaj przychylni -
                      prezydent - dwa razy się zastanowi niż wyrzuci w błoto kilka milionów.
                      Jestem pewny - Gródka w takiej postaci jak to sobie wykombinowaliście nie
                      będzie.
                      A co do Pani Pełnomocnik – zdania są różne.
                      Ale nie odpowiedziałeś woju na pytania: ilu to ludzi chce zatrudnić wg.
                      Projektu Nawy – Gródek. Jak z dojazdem tej niezliczonej rzeszy turystów? Co z
                      lotniskiem?
                      • ksiaze_brzr Re: wreszcie wszystko JASNE !! 26.02.06, 10:48
                        Tak jak pisalem wcześniej. nie byłem obecny przy pisaniu projektu i nie znam
                        takich pierdołek. z lotniskiem to chyba żart, bo to nie wypali. z dorogą do
                        grodziska... ona istnieje tylko jest w stanie opłakanym. ul. Pukowca.
            • lord_of_the_flies Re: wreszcie wszystko JASNE !! 26.02.06, 18:04
              ksiaze_brzr napisał:

> Od początku. Jestem wojem, nie było kodeksu woja. Wojowie byli nie znosni
              > rabowali i palili.
              Woje to po prostu nazwa średniowiecznych polskich rycerzy.
              Polecam www.ornatowski.com/kni.htm
              Coś z historią u ciebie na bakier.

• w36 Re: Grodzisko Kochłowickie, 25.02.06, 14:42
      ksiaze_brzr napisał:

> Jest mnóstwo postów na tym forum dot. jednej sprawy, Grodziska
      > Kochłowickiego.

Właśnie, trochę przegiąłeś z tym podnoszeniem wszystkich wątków o grodzisku bo
      się zrobił trochę miszmasz :)

Ale do rzeczy. Poszukałem trochę w internecie i widzę że jesteś członkiem
      rudzkiego Bractwa Rycerskiego, tj. ludzi którzy wyjątkowo lubią takie klimaty,
      giercują w RPG o tematyce średniowiecznej i lubią także od czasu do czasu
      ponaparzać się mieczami w realu w jakimś klimatycznym miejscu. No ale nie mam
      nic przeciwko, dopóki wasze zabawy finansujecie sami.
      Ale teraz złapaliście zdaję się możliwość zbudowania sobie w Kochłowicach
      fajnego placu zabaw za pieniądze publiczne.
      Ale co mówi na to prawo? Już choćby z fragmentu odpowiednich ustaw dotyczących
      publicznego dotacji na zabytki zamieszczony na stronach niezbyt przychylnego Wam
      rycerzom mkz:

mkz.ruda-sl.pl/biuro_finanse.html

widać że finansowanie z funduszy publicznych budowy atrapy gródka w oczywisty
      sposób jest łamaniem obowiązującego prawa.
      Raz że w rejestrze zabytków to miejsce jest wyraźnie wpisane jako stanowisko
      archeologiczne a nie jako ruiny grodziska. Druga sprawa, to kryteria dotyczą co
      najwyżej zabytku istniejącego w jakieś konretnej części np. "odtworzenie
      zniszczonej przynależności zabytku, jeżeli odtworzenie to nie przekracza 50%
      oryginalnej substancji tej przynależności;".
      Jedynie co tyczy dokładnie tego miejsca to punkt 14 art 77: "uzupełnianie
      narysów ziemnych dzieł architektury obronnej oraz zabytków archeologicznych
      nieruchomych o własnych formach krajobrazowych;". Czy budowanie na tym miejcu
      czegoś co napewno nie ma nic wspólnego z oryginałem a stanowi tylko czyjąś
      fantazję nie jest działaniem przeciwko zachowaniu tych zarysów i formy
      krajobrazowej?
      Nie dziwię się że w świetle choćby powyższych faktów rudzki konserwator zabytków
      jest przeciwny tej inwestycji. To nie jest sprawa jakiś upodobań historycznych,
      a wygląda to wyraźnie na przestrzeganie prawa.

Tych oporów nie ma, zdaje się p. Nawa, bo to jej nazwisko w kontekście gródka
      ciągle wypływa, a przypomnę że to nie pierwszy wypadek łamania prawa w jej
      urzędzie, w 2004 roku przy dotowaniu w formie rzeczowej Raś również doszło do
      ewidentnego złamania prawa (szczegóły tu na forum).
      • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 10:28
        spoko, nie zmieniałem nicka ponieważ zawsze brałem pierną odpowiedzialność za
        swoje słowa. No tak jestem członkiem Bractwa Rycerskie Ziemie Rudzkiej tak dla
        wszystkich: www.brzr.elsat.net.pl . Nasze zabawy są finansowane przez nas,
        wzglednie przez programy UE. z miasta.... no tak mamy tylko pomieszczenia w
        piwnicach budynku, ktora sa wszystkie do remontu, na to też znaleźliśmy
        pieniądze nie z kieszeni podatników. Grodzisko odbudowuje Urząd Miasta Ruda
        Śląska, nie Stowarzyszenie Bractwo Rycerskie Ziemi Rudzkiej. Na etapie
        przygotowania projektu wkład BRZR był... zerowy. Wiem, dlatego nie możemy
        odbudować tego grodziska, ale bede popierał inijatywę Prezydenta,jego
        Pełnomocnika, i uszanje zdanie Radnych ktorzy tez przychylili się do tego
        projektu. Wymysł. Jesli to ma byc wymysł to po co pierwszym etapem sa badania
        archeologiczne? Dobra chyba nie wytlumacze Wam tego ze na poczatku trzba
        dowiedziec sie jak bylo rozmieszczone grodzisko, gdzie byl most, czy byla
        palisada. Rysuni ktore widzieliscie to tylko domysły ktore były tworzone na
        podstawie innych grodzisk i naniesione na nasz kopiec. Co do MKZ to
        rzeczywiscie jest dobry w tym co robi z zabytkami poprzemyslowymi. Ale
        zapomniał o wcześniejszej historii naszego miasta. Bo mógł np postawić tablicę
        informacyjną przy kopcu no juz nie wspominajjąc o ruinach zamku rudzkiego. Do
        tej pory nic nie zrobił dla tych miejsc. I to mam za złe.
        • w36 Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 17:45
          ksiaze_brzr napisał:

> Wiem, dlatego nie możemy
          > odbudować tego grodziska, ale bede popierał inijatywę Prezydenta,jego
          > Pełnomocnika, i uszanje zdanie Radnych ktorzy tez przychylili się do tego
          > projektu.

Kolego książe. Wiem że Twoje Bractwo w tej sprawie zbiera cięgi niesłusznie,
          chciałbym to podkreślić. Sprawą podstawową jest udział naszych publicznych
          pieniędzy w przedsięwzięciach o wątpliwych korzyściach dla społeczności miasta.
          Widzę tu raczej że Bractwo stało się narzędziem w jakiś zamierzeniach urzędników
          miejskich.
          Nie dziw się licznym podejrzeniom że cała sprawa to proste marnotrawstwo
          miejskich pieniędzy. A niestety są podstawy do takich podejrzeń.

Popatrz choćby na tzw. maszt reklamowy na Wirku. Po roku od wybudowania okazało
          się że konstrukcyjnie nie nadaje się do celu do którego został zrobiony i
          przynosi tylko straty. Pół miliona miejskich pieniędzy jak również funduszu
          służącego do całkiem innych celów poszło przez czyjąś niekompetencję w błoto.
          Teraz podobno jest jakiś projekt ratowania tej wieży przez zainwestowanie
          jeszcze następnych dużych pieniędzy.

Jest jeszcze nie przebrzmiała do końca sprawa utopienia dużych pieniędzy w Radio
          Stania a w perspektywie dwóch lat, nadroższa z takich wątpliwych inwestycji
          chyba, wydanie prawie 30 milionów na remont placu przed UM.
          Za taką kwotę można juz znaleźć oferty wyniesienia na orbitę ziemską mniejszego
          sztucznego satelity. Dobre porównanie daje też pewien ostatnio bardzo
          bulwersujący temat przeznaczenia 20 milionów z budżetu państwa na Świątynię
          opatrzności, której np. koszt całkowity szacowany jest na ok. 180 mln, czyli
          ledwo sześć razy więcej niż nasi samorządowcy przeznaczają sobie na poprawienie
          widoku z okien urzędu. I po co? Może ktoś będzie chciał postawić ogródek piwny
          na tym placu, to za 500 lat z opłat inwestycja się zwróci ;) Itp. itd.

No i wybacz przy takim obrazie jaki tworzą niektóre osoby dysponujące naszym
          wspólnym majątkiem, sprawa grodziska choćby z powyższych względów, nie wzbudza u
          mieszkańców Rudy entuzjazmu. Tym bardziej że nie ma żadnego uzasadnienia np. ze
          względów naukowych czy historycznych do budowy tego jakby to nazwać modelu 1:1
          gródka. Owszem, wykopaliska, inwentaryzacja, pomiary itd. mieszczą się z
          definicji ochrony zabytków i można by tylko dyskutować czy na pewno trzeba to
          robić teraz, kiedy miasto jest poważnie zadłużone i brak funduszy na inne
          potrzebniejsze sprawy. Gródek czekał 800 lat to może spokojnie poczekać dłużej.
          Wiesz pewno że w Polsce dużo stanowisk archeologicznych po wstępnej
          inwentaryzacji, zasypuje się i czekają bez uszczerbku na swój czas (pieniądze).
          A jeśli już to przecież ważniejsze dla miasta by było np. wykopanie i
          opracowanie naukowe znalezisk (o ile coś tam jest) i eksponowanie ich np. w
          muzem miejskim wraz z porządną makietą oraz oczywiście wyeksponowanie w
          internecie tego zagadnienia w ramach historii, i promocji miasta a nie robienie
          jakieś drogiej atrapy, z którą związane by były następne pewno duże koszty
          ekploatacyjne.
          • lernest Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 18:05
            > w36 napisał:
            > Wiesz pewno że w Polsce dużo stanowisk archeologicznych po wstępnej
            > inwentaryzacji, zasypuje się i czekają bez uszczerbku na swój czas (pieniądze).
            >
            no to tak sobie myślę: a jakby tak wogóle nic(gródka) nie odkopywać to
            mielibyśmy forsę na co innego?
            • w36 Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 18:31
              lernest napisał:

> no to tak sobie myślę: a jakby tak wogóle nic(gródka) nie odkopywać to
              > mielibyśmy forsę na co innego?

Właśnie. Nasz gródek nie jest jakąś specjalną rewelacją i nie wywołuje jakiegoś
              szczególnego zainteresowania ze strony instytycji naukowych. To co
              najważniejsze, czyli jego identyfikacja i przypisanie do odpowiedniego okresu
              historycznego nastąpiło już dawno, jeszcze przed wojną, zdaje się.
              • lord_of_the_flies Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 18:37
                I to właśnie może być jego szansa. Turyści będą się do nas zjeżdżać by poznać
                tajemnicę nieodkrytego gródka... Bractwo Rycerskie z Rudy będzie mogło
                opowiadać różne historie o życiu ludzi w tej przepięknej warowni...
                Zrekonstuowanych grodów jest już kilka a o nieodkrytych nie słyszałem. Możemy
                być pierwsi... :)
                • w36 Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 19:30
                  lord_of_the_flies napisał:

> Turyści będą się do nas zjeżdżać

Mmmmm... Lordzie, a gdzie Ty widziałeś turystów na Śląsku. Tyle naprawdę
                  ciekawych miejsc mamy w bliższej i dalszej okolicy a jakoś nie daje się
                  rozkręcić porządnego interesu turystycznego. Ale to osobny temat.
                  Gródek tej tendencji nie przełamie.
                  To już bardziej ten maszt na Wirku, gdyby go dobrze wypromować i urządzać pokazy
                  alpinistycznego wieszania reklam ;)
                  • zoro333 Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 20:13
                    A może tak objazd dla turystów. Zaczniemy od Gródka niewidka, potem lecimy do
                    Halemby obejrzeć OTI, jedziemy na Wirek spojrzymy na słynny maszt, potem plac
                    przed urzędem, walenciok /z jego wszystkimi projektami i te z urzędu i te z
                    forum/ potem przez Rudzkie Centrum Handlowe na Orzegów, gdzie wykąpiemy się w
                    basenie, którego nie ma. Za dodatkową opłatę można pojeździć na łyżwach na
                    lodowisku w Orzegowie. To specjalność miasta.
                    Teraz informacje najważniejsze dla turystów: Gródek 28 milionów zł, OTI 20
                    milionów, ale euro. Maszt na Wirku z jakieś 1,2 mln zł, plac przed urzędem 24
                    mln. zł, Walenciok to nie można policzyć w złotówkach bo to grube dolary, dalej
                    wioskowe Centrum Handlowe, basen na Orzegowie zasypany, wsadzone kilkaset tys.
                    no i lodowisko dawno obiecane, które działało tam za komuny a teraz asfalt,
                    przy takiej zimie!
                    Atrakcji co nie miara i śmiechu. Tylko z KOGO i z CZEGO?
                    • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 21:08
                      Hm dzieki w36 za wsparcie. 2 lata temu chcelismy to ogrodzić aby nikt na nim
                      nie robil dziewnych wykopów, postawić tablicę informacyjną i urządzić jakieś
                      miejsce do prelekcji bractwa. W krotkim czasie podczas spotkan podczas projektu
                      PHARE w ramach ktorego tworzyliśmy partnerstwa wyszła sprawa ze napiszemy
                      projekt na rekonstrukcje grodziska. ktoś powiedział, że uzbroimy terene
                      zbudujemy grodzisko domki drewniane bedzie fajne. Ale grodzisko podczas pisania
                      projektu się rozłosło. Ja bym się cieszył gdyby ktoś tam postawił, atrapę bez
                      prądu i wody aby można było wejsć i zobaczyć jak bylo kiedyś.
                      • w36 Re: Grodzisko Kochłowickie, 28.02.06, 20:56
                        Książe .
                        Daj może jakiś link na plany tego gródka, jakieś rysunki tej symulacji czy coś.
                        Szukałem w necie i poza samymi hasłami jakoś nic konkretnego a chciałbym to po
                        prostu zobaczyć.
                        Niestety nasz UM prowadzi wyraźną politykę wg. hasła "co oczy nie widzą to sercu
                        nie żal" i to już nie pierwszy temat na który wydaje się sporą kasę przy którym
                        mimo posiadania serwerów i opłacanych z naszych pieniędzy fachowców, gdzie nawet
                        marnego szkicu w internecie nie ma a co dopiero jakiś porządnych materiałów.
                        • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 01.03.06, 01:04
                          w36 Plany grodziska będą wykonywane po przeprowadzonych badaniach
                          archeologicznych, więc niestety ani ja ani nikt w urzędzie nie podsunie Ci
                          niczego. Tak było to założone w projekcie, że przed budową czego kolwiek w
                          pierwszym etapie stworzymy projekt architektoniczny. Pierwszy etap sie jeszcze
                          nie rozpoczął, więc czekamy. Ja też czekam z niecierpliowścią.
                          • w36 Re: Grodzisko Kochłowickie, 01.03.06, 03:17
                            ksiaze_brzr napisał:

> w36 Plany grodziska będą wykonywane po przeprowadzonych badaniach
                            > archeologicznych, więc niestety ani ja ani nikt w urzędzie nie podsunie Ci
                            > niczego.

Skoro jest wpisane do rej. zabytków jako zidentyfikowane jako grodzisko i
                            sklasyfikowane na konkretne lata to na podstawie czegoś. Jakieś rusunki, pomiary
                            geodezyjne, opinie jakiś autorytetów itp. . Cokolwiek. Przecież mogło by to być
                            np. całkiem coś innego, jakieś stodoły czy przybytki rozpusty z całkiem innych
                            czasów. Wzięły spaliły się albo zostały rozebrane na budowę czegoś innego i
                            dlatego nie ma śladów, tylko zarysy ;)
                            Może i dobrze by było żeby choć na Waszych stronkach cos konkretniej o tej
                            naszej rudzkiej ciekawostce było, skoro "pracujecie" w tej branży.
                            Jakie są i czy w ogóle są opinie specjalistów w tej inicjatywie władz Rudy, bo
                            jakoś nie sądzę że mamy w UM na etacie historyków, biegłych w XIII wieku.
                            Jakoś odnosze wrażenie jakby sprawa samego zabytku była mało ważna a chodzi
                            tylko o stawianie tej atrapy a dokładniej o samo wydanie tych pieniędzy (danie
                            komuś zarobić? - patrz dyskusja wyżej).

Jeszcze pytanie. Adres tego gródka gdzieś widzałem jako Wirecka, Barbary ale te
                            ulice na mapie się nie schodzą. Od której strony najlepiej można dojechać
                            samochodem i obejrzeć ten gródek (oczywiście jak się śnieg ustąpi)?
                            • hepik1 Re: Grodzisko Kochłowickie, 01.03.06, 06:30
                              Wirecką,potem Mrówczą,przez przejazd kolejowy,za przejazdem ,po przeprawie przez Kochłówkę,po prawej stronie ten kopczyk.Od przejazdu na nogach,jak w średniowieczu;)
                            • mt71 Re: Grodzisko Kochłowickie, 01.03.06, 08:39
                              Najlepiej dojechać ulicą Barbary. Jedź do ul. Tunkla w Kochłowicach, potem
                              znajdź skrzyżowanie z ul. Barbary (charakterystyczna figura z krzyżem na
                              skrzyżowaniu, jakieś 100 m od stadionu Uranii). Jadąc do końca tej ulicy, gdy
                              zobaczysz bramę oczyszczalni ścieków "Barbara" - jesteś na miejscu. Pozdrawiam!

p.s. Nie polecam odwiedzania tego miejsca w warunkach zimowych, bądź też
                              bezpośrednio po deszczu :-)).
                              • w36 Re: Grodzisko Kochłowickie, 01.03.06, 18:16
                                hepik1 napisał:

> Wirecką,potem Mrówczą,

mt71 napisał:

> Najlepiej dojechać ulicą Barbary.

Dziękuję za Wasze wyjaśnienia.
                                Z Waszych postów widzę że wszystkie drogi prowadzą do gródka ;)
                                Tak widzę że cała sprawa obojętnie jak się skończy zrobiła promocję temu
                                miejscu. Sam jestem ciekaw co tam na prawdę się znajduje a akurat tych okolic
                                całkiem nie znam.
                                Tyle że na mapie widzę że płynie tam Kochłówka, która już kilkaset metrów dalej,
                                w okolicy ul.1maja, szczególnie w lecie okropnie (mało powiedziane) śmierdzi.
                                Jeśli tam też, to boję się że nasi rycerze nie od miecza a od smrodu polegną :(
                                • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 01.03.06, 18:45
                                  Spokojnie, jeśli miasto nie ruszy ztym zabytkiem, to chyba będzie trzeba
                                  pokazać, że rudzcy rycerze sa wstanie coś zdziałać sami.
                                  • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 01.03.06, 18:45
                                    a wtedy bedzie o tym miejscu znowu glosno!
                                    • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 02.03.06, 18:49
                                      Jak dobrze pójdzie to będziemy wiedzieć w przyszłym tygodniu czy budowa ruszy
                                      czy nie... a jeśli nie to dlaczego. Jak wg Was będzie oceniony wniosek przez
                                      Urząd Marszałkowaski. Pozytywnie czy nie?
                                      • hepik1 Re: Grodzisko Kochłowickie, 03.03.06, 05:34
                                        Wzmiankowany kopczyk od strony płd:
                                        img214.imageshack.us/img214/9199/00004373us.jpg
                                        img214.imageshack.us/img214/5407/00004331sh.jpg
                                        img214.imageshack.us/img214/9131/10034832ri.jpg
                                        img214.imageshack.us/img214/3573/10034843df.jpg
                                        Ze szczytu:
                                        img214.imageshack.us/img214/2826/10034859hw.jpg
                                        • w36 Re: Grodzisko Kochłowickie, 03.03.06, 07:48
                                          hepik1 napisał:

> Wzmiankowany kopczyk od strony płd

Wielkie dzięki hepiku że tak poświęciłeś się dla sprawy i wczoraj rano brnąc w
                                          śniegu zrobiłeś te fotki. Jedyna konkretna dokumentacja w sprawie o której
                                          dyskutujemy, jak na razie.
                                          Ale daje jakieś pojęcie. Na pierwszym zdjęciu wygląda to nawet że to jest po
                                          przeciwnej stronie ulicy od kościoła na Bykowinie.
                                          Sama górka, hmmm.... jak to górka ;)

Próbowałem też wcześniej zobaczyć gródek na zdjęciu satelitarnym z 10 metrową
                                          rozdzielczością ale tak dokładnie nie wiem jeszcze gdzie dokładnie patrzeć:

img147.imageshack.us/img147/3881/roamoutput2cd.jpg
                                          w środku zdjęcia jest koniec ul Barbary dobrze widocznej aż do skrzyżowania z
                                          Tunkla całkiem po lewej w środku , jasna pozioma linia u góry to Górnośląska.
                                          Wyraźna czarna linia na dole to tory kolejowe a równolegle powyżej ciemniejszy
                                          jakby zygzaczek to Kochłówka.

• hepik1 Re: Grodzisko Kochłowickie, 03.03.06, 08:49
                                            Nie przesadzajmy z tym poswięceniem;)
                                            Podjechałem Wirecką do przejazdu kolejowego,tuż za nim trzeba zostawić samochód ,bo dalej już droga polna z wydeptaną ścieżka do kilku dzikich ogródków działkowych.Stamtąd to ok.200-300m
                                            Snieg jest zmrożony,ubity,więc nogi zapadaja się najwyżej na głębokość pół centymetra...
                                            Efekt bliskości bykowińskiego kościoła to brak głębi ostrości.W rzeczywistości,tak na oko, to 1km.
                                            Natomiast zbiorniki oczyszczalni w lini prostej od szczytu,nie więcej niż 70 metrów.
                • wialdosa Re: Grodzisko Kochłowickie, 20.03.06, 01:37
                  img214.imageshack.us/img214/9199/00004373us.jpg--mieszkałem na
                  katowickiej,5 czerwonych domkach , chodzili my na alina sie kompać ale żodyn niy
                  łosprawioł ze dziatków że tam som jakie zabytki, ruinyna. Na Walcwerku"szyb
                  północny ze Halemby" tyż miołech kupli co do szkoły chodziyli my to łodnich
                  dziatki tysz nic niy godali a mieli po 60. A szyb "Andrzej" Tyż pamiętom ino łod
                  59 jak żech do szkoły zaczon chodzić do "8"co była razem ze "6"
                  • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 21.03.06, 14:48
                    Fajne zdjęcie. Mam prośbe do osób, które posiadają foto grodziska. Proszę o
                    przesyłanie ich na adres. brzr@tlen.pl
    • mariuszlonca Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 11:07
      Cytuję:
      "To zadanie wpisuje się w Plan Rozwoju Lokalnego Miasta Ruda Śląska, Strategię
      Rozwoju Turystyki w Województwie Śląskim w latach 2004-20013, Strategię Rozwoju
      Krajowego Produktu Turystycznego oraz Strategię ...."
      Pociesza fakt, że władze Rudy patrzą tak daleko w przyszłość - 20013.
      • kapioh1 Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 11:32
        Taaa, wtedy to zamiast lotniska trzeba będzie wybudować KOSMODROM. To rozwiąże
        przynajmniej sprawę dojazdu.
        • zoro333 Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 13:47
          Jestem za kosmodromem, może na tym zarobimy.
          • lswaczyna Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 14:49
            zoro333 napisał:

> Jestem za kosmodromem, może na tym zarobimy.

Wara od kosmodromu i lotniska to moje pomysły -;)))
            • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 26.02.06, 16:08
              to już nawet nie jest śmieszne to jest żałosne jaki poziom sobą reprezenutjecie
              i to takie osoby... pozostawie to bez komentarza
    • zoro333 Re: Grodzisko Kochłowickie, 03.03.06, 09:04
      Patrząc na zdjęcia to można przyjąć, że według planów woja i pani N. trzeba
      wydać około milion zł. na jeden metr kwadratowy.
      Spoko.
      N. załatwi.
      • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 03.03.06, 11:58
        upload2.postimage.org/113450/photo_hosting.html
        To bardziej dokładne zdjęcie grodziska z lat '70/'80. Najwiecej informacji i
        zdjęć znajduje się w Muzeum Miejskim Rudy Śląskiej. Swoją "prywatną" kolekcje
        ma LO w Kochłowicach. Niestety nie ma tych informacji w formie elektronicznej.
        • hepik1 Re: Grodzisko Kochłowickie, 03.03.06, 14:33
          Zdjęcie nie z lat 70/80, tak na marginesie, ale dużo późniejsze-tak mi się wydaje.
          W każdym bądź razie z lotu ptaka wszystko nabiera wymiarów...z dołu to kopczyk...
          • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 03.03.06, 22:59
            Hm może, nie zalane osadniki wskazuja na to ze to poczatki budowy oczyszczalni.
            nieiwem. Napewno starsze.
            • hepik1 Re: Grodzisko Kochłowickie, 04.03.06, 09:06
              Porównując brzózki na Twoim i moim zdjęciu:
              img161.imageshack.us/my.php?image=00004349zt.jpg
              nie wydaje się ,by minęło ćwierć wieku między zdjęciami.Brzoza ma spore roczne przyrosty.
              • zoro333 Nie ma dotacji 04.03.06, 15:03
                Przykro mi woju, ale z dobrych źródeł dowiedziałem się, że wniosek o
                dofinansowanie został odrzucony.
                Sprawdź i potwierdź.
                • ksiaze_brzr Re: Nie ma dotacji 04.03.06, 16:46
                  a no odpadł. Czyli stoimi w miejscu. Szkoda. tyle szumu i nic a chcialem Wam
                  udowodnic ze inwestycja jest ok.
                  • lswaczyna Re: Nie ma dotacji 04.03.06, 17:33
                    Mości książe nie rezygnuj jeśli ta inwestycja jest naprawdę potrzebna to
                    znajdzie się prywatny inwestor - więc do boju.
                    W duchu jestem monarchistą ;-)
    • broneknotgeld Re: Grodzisko Kochłowickie, 04.03.06, 17:43
      Kochłowicko legynda

W grodku nad Kochłowkom Kochlowiusz se siedzioł
      Żył tukej spokojnie w bogactwa dostatku
      Ło srybrze w piwnicach możno ktoś i wiedzioł
      Dyć zły tref z Tatarym prziszoł na łostatku

Grodek był malutki - bestoż słabo bronioł
      Dziedzice niy żyjom sługi przepyndzone
      Frelka dyć łostała co Azjata gonioł
      Cera Kochlowiusza - dni jyj policzone

Gryfność kero piyrwyj zdo sie szczyńściym była
      Terozki utropom aże ślintać czeba
      Czambuł mioł uciecha niym śmierć jom skosiyła
      Czy dusza sie jeji wybrała do nieba?

Ciało na Widuchu ludzie pochowali
      Przi mogile kamiyń wielki położyli
      I ze strachu w nocy tam niy zapuszczali
      -Rożne dziwy ło tym starzyki prawiyli.
      • broneknotgeld Re: Grodzisko Kochłowickie, 04.03.06, 18:16
        Skarb Kochlowiusza

We Kochlowym grodku ze srybrym piwnice
        Podobnoś Tatary już tego szukali
        Dyć jednak niy znodli - pewno ło tym wiycie
        Prawiom co te srybro kajsik zakopali

Wiela śmiałkow skarbu już tego szukało
        Wszysko po prożnicy - do dzisioj niy znodli
        Nikerym głos jakiś se słychać tu zdało
        Łod frelki - szeptała by wiana niy krodli.
        • broneknotgeld Re: Grodzisko Kochłowickie, 04.03.06, 18:29
          "Kopcowo" klontwa

Klontwa nad "Kopcym" durś wisi srogo
          Skiż krwi dziywicy przelony
          Sprobujesz złomać - zapłacisz drogo
          Czyś richtig fest poszczelony?!
          • broneknotgeld Re: Grodzisko Kochłowickie, 04.03.06, 22:10
            Marysiny gyszynk

Kaj Widuch Tatary konie popasali
            Cerze Kochlowiusza śmierć w hańbie zadali
            Tam ludzie rychtujom niyszczynsny mogiła
            Coby tu na wieki we spokoju była

Toż cud przi jyj grobie - kwiotuszki ze bielom
            Niy było ich piyrwyj - chwała duszy ścielom?
            Ludziska sie ziorkom ciekawym dziwujom
            Pogańskimi zowiom - w końcu tyż skosztujom.
            • broneknotgeld Re: Grodzisko Kochłowickie, 05.03.06, 16:26
              Przeklynty posag

Łojciec ze matulom prawie poginyli
              Piyrwyj jednak srybro kajsik pochowali
              Możno te bogactwo cołkym djobli wziyli
              By teroz Tatary mie pohańbowali

Tatko zowdy godoł co na wiano zbiyro
              By cera pon wielki wziońć za ślubno chcioł
              Toż czambulik cołki mie dzisioj wydziyro
              Życie przeca skarbym - piniondz yno fioł

Zlituj sie Ponboczku - skroć mi moje mynki
              Zabier drapci życie jak richtig mosz brać
              Czyś guchy terozki na my duszy jynki?
              Czy przeklynty posag Ciebie czeba dać?!
              • broneknotgeld Re: Grodzisko Kochłowickie, 06.03.06, 22:17
                Czy z Bogym?

Czy swiynto Barbara była przi jyj śmierci?
                By pomarła z Bogym pilnowała tako?
                Gowy za to dować se dzisioj niy werci
                Choć przi ty mogile niyjedyn zapłakoł.
                • broneknotgeld Re: Grodzisko Kochłowickie, 07.03.06, 20:16
                  Bioły głog

Marysi mogiła na Widuchu stoła
                  Strasznie sie robiyło czasym dookoła
                  Dyć głog wnet wyrosnoł - biołym kwieciym blysnoł
                  Czy z tym jyj niwinność w łoczy wszyskim cisnoł?

Rożnie w Kochłowicach ło tym łosprowiali
                  Toż pewnikym jednak i głogowi pszali
                  Bo jak roz łobumar piorunym trefiony
                  Chciało sie w kamiyniu wykuć kwiotki łonym.
                  • broneknotgeld Re: Grodzisko Kochłowickie, 08.03.06, 16:14
                    Znojdzie sie śmiałek?

Przeklynty posag jako znojść przidzie?
                    Dyć poszukejcie śmiałka takego
                    Co sie z Maryśkom połonczy w biydzie
                    Z duszom przeczystom jeszcze do tego

Ponoć w tych nocach jak kwitnom głogi
                    Sie wele Kopca freliczka błonko
                    Jak na nia blikniesz - czynsom sie nogi
                    Bo łobsypano zdo ci sie monkom

Prawiom co łona szuko karlusa
                    By jom utuloł w wielki żałości
                    Dejcie se pozor - to szkryfnońć musza
                    -Niy śmiy mieć istny we sercu złości

Nawet lynk niy śmi być w duszy jego
                    Wylyźć naprzeciw Marysi może
                    Tyn co pszoć umi ciyngym bliźniego
                    Znocie takego? -Toż w imie Boże
                    Niych dusza dziołchy retnie łod złego
                    A łona sama wiano mu wskoże.
    • brynio5 Re: Gródek lepszy! 27.03.06, 04:05
      a ja proponuję rzymskim targiem coś takiego:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28929&w=39234752
      ponoć tam są fajne dzieweczki!
      • ksiaze_brzr Re: Gródek lepszy! 03.04.06, 10:02
        Co do dziołszeki to najlepsze z Fryny no i paderewa:P
        • lernest Re: Gródek lepszy! 03.04.06, 10:49
          ksiaze_brzr napisał:

> Co do dziołszeki to najlepsze z Fryny no i paderewa:P

i dlatego słyszłem taki zwrot: TE P... Z FRYNCITY ?
          Czy to prawda czy fałsz?
        • arbo-14 Re: Gródek lepszy! 03.04.06, 16:30
          Na dziouszkach to wy się nie znacie. Lepiej wam wychodziła dyskusja na temat
          gródka.
        • arbo-14 Re: Gródek lepszy! 03.04.06, 16:34
          ale lepiej jak rozmmawiacie o Du... Marynie niż o czymś co póki co padło i nie
          istnieje
          • ksiaze_brzr Re: Gródek lepszy! 04.04.06, 22:44
            Padło... po to by wstać :) jak to toczy sie historia w pewnym wierszyku
            • arbo-14 Re: Gródek lepszy! 04.04.06, 23:11
              Ty Książe masz jakąś ideę fiks tego grodziska. ja to i tak czarno widzę , ale
              życzę ci powodzenia.podobają mi się ludzie nawet zakreceni jak ty
              • ksiaze_brzr Re: Gródek lepszy! 05.04.06, 08:02
                Dzięki puki co to szukamy sponsora, gdyby ktos był chętny.... brzr@tlen.pl
                • arbo-14 Re: Gródek lepszy! 05.04.06, 15:25
                  z powodu Ciebie gram w totka.ak wygram, masz to Twoje grodzisko
                  • ksiaze_brzr Re: Gródek lepszy! 05.04.06, 16:01
                    cale Bractwo trzyma kciuki, no i żeby ci jeszcze na jakąś porządną bryke i
                    domek z basenem starczyło
                    • arbo-14 Re: Gródek lepszy! 05.04.06, 20:48
                      Dziękuję,ale takich marzeń to ja nie mam. Wystarczy mi to co mam.Ale miło mi
                      będzie jak Bractwo zaprosi mnie na swoje zawody w odbudowanym grodzisku.
    • ksiaze_brzr Re: Grodzisko Kochłowickie, 11.04.06, 19:43
      Ehh własnie stracilismynasz prawie 3 letni dorobek, tym tempem to grodzisko
      stanie za jakies "300 lat"
      • broneknotgeld Re: Grodzisko Kochłowickie, 22.04.06, 08:47
        Wojow czeko wielko bitwa?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=40651986&a=40652236
        Zamiost miecza styknie brzitwa?
    • ksiaze_brzr STOWARZYSZENIA MŁODYCH NA RZECZ REWITALIZACJI ZABY 16.05.06, 16:50
      STOWARZYSZENIA MŁODYCH NA RZECZ REWITALIZACJI ZABYTKÓW EPOKI ŚREDNIOWIECZA

Czas chyba aby nasi młodzi mieszkańcy zabrali się za Zamek i Grodzisko. No cóż
      członkowie bractwa chcą nasić zbroje i stroje bawić się i pokazywać młodzieży
      jak to się wszystko działo kilkaset lat temu. Wraz z innymi mieszkańcami miasta,
      zakładamy nowe stowarzyszenie. W głównym celem naszej działalności będzie
      wspieranie rewitalizacji terenów grodziska kochłowickiego i zamku rudzkiego.
      Jako, że to inicjatywa studentów i maturzystów stąd stowarzyszenie młodych.
      Zapraszam na forum gdzie jest dostępny wstępny statut i małe info. Oczywiście
      wszystkich chętnych zapraszam w niedziele 21.05.2006 o 17tej do PUB DRUID.

www.mojeforum.net/rewitalizacja
    • broneknotgeld "Rycersko Wioska" 12.08.06, 22:20
      "Rycersko Wioska" - ciekawe miano
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28940&w=40651986&a=46821925
      Czy zamiost grodka tako im dano?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka