Dodaj do ulubionych

Prawo KADUKA podwaliną państwa ?

25.01.07, 10:54
W jakim państwie chciał(a)byś żyć ? Państwie gdzie obowiązują zasady prawa
Rzymskiego czy w państwie gdzie obowiązują prawa "KADUKA".
Liczę na gorącą dyskusje i zapraszam przede wszystkim tych którzy nie boją się
głosić swoich poglądów.
Obserwuj wątek
    • rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 25.01.07, 13:07
      Ja wole żyć w państwie, w którym obowiązuje i jest nadal respektowana
      Kontytucja z 1997 roku.
      • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 29.01.07, 09:02
        afalprencel napisał:

> Ja wole żyć w państwie, w którym obowiązuje i jest nadal respektowana
        > Kontytucja z 1997 roku.

Co ty nie powiesz? Najpierw "Prawem Kaduka" łamano art.55 a dopiero później
        zmieniono. Poza tym w tej konstytucji jest art.8 bardzo ważny ale niemożliwy do
        zastosowania. Nie wspominając art.58 który jest z punktu widzenia 173tyś
        obywateli kpiną z ich odczuć.
    • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 25.01.07, 17:22
      lswaczyna napisał:

> W jakim państwie chciał(a)byś żyć ?

Leon. Jesli chcesz znowu tu wklejać jakieś artykuły z Twojej jaskółki to
      serdeczna prośba do Ciebie byś może sobie to podarował ;)
      • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 25.01.07, 19:02
        w36 napisał:

> lswaczyna napisał:
        >
        > > W jakim państwie chciał(a)byś żyć ?
        >
        > Leon. Jesli chcesz znowu tu wklejać jakieś artykuły z Twojej jaskółki to
        > serdeczna prośba do Ciebie byś może sobie to podarował ;)

Panie W36, może mógłbym jakoś pomóc uwolnić się panu od obsesji?
        Proponuję dla pana i kilku innych automatów reagujących na skrót RAŚ terapię
        grupową. Przeprowadzi ją gratis mój dobry znajomy ksywa "Jung", bo ma dobre
        serce i nie może patrzeć jak się biedacy męczycie.

• w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 25.01.07, 19:45
          lswaczyna napisał:

> Panie W36, może mógłbym jakoś pomóc uwolnić się panu od obsesji?

Gdzież tu obsesja, Leon? I czyja? :)
          Któż to wklejał tu kompulsywnie agitki Raś, pozwolę sobie spytać ;)

• rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 25.01.07, 22:18
            żyjemy w państwie, w którym ustawodawstwo jest pochodną lex romanum, prawa
            rzymskiego, jako że przynależymy do "kontynentalnego" systemu sądowniczego i
            ustawodawczego, więc dyskusja chyba jest niepotrzebna?
            • brynio5 Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 25.01.07, 23:10
              Zapomniałeś jeszcze dodać o cywilizacji łacińskiej i kulturze wschodniej nam obcej.
              W naszej rudzkiej PO jeden pan stale to podkreśla po czym sam zachowuje się
              dokładnie odwrotnie! Nawet w stosunku do członków PO.
              • rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 26.01.07, 12:23
                Kulturze zachodniej proszę rozmówcy...:)
    • jozefosmenda Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 25.01.07, 18:16
      Strzeliłeś Leon w 10-kę!
      Oto dowód na to ,że żyjemy w Państwie gdzie "obowiązuje" prawo Kaduka:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3875054.html
      A pomyśleć,że emeryci niemieccy jeżdżą sobie na Majorkę do RPA czy na Hawaje bo
      ich nikt nie okradał,nie okrada i nie będzie okradał!

„Jest broń straszniejsza niż oszczerstwo: to PRAWDA"
      / Talleyrand/
      • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 29.01.07, 09:19
        jozefosmenda napisał:

> Strzeliłeś Leon w 10-kę!
        > Oto dowód na to ,że żyjemy w Państwie gdzie "obowiązuje" prawo Kaduka:
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3875054.html
        > A pomyśleć,że emeryci niemieccy jeżdżą sobie na Majorkę do RPA czy na Hawaje bo
        > ich nikt nie okradał,nie okrada i nie będzie okradał!
        >
        > „Jest broń straszniejsza niż oszczerstwo: to PRAWDA"
        > / Talleyrand/

Józku nie tak do końca tą ustawę da się podciągnąć pod diabelskie prawo, moim
        zdaniem jest to nadużycie polegające na wykonanie Ślubowania Posłów RP za
        pieniądze podatników. Ja osobiście nie mam nic przeciw budowaniu jakichkolwiek
        Świątyń za prywatne pieniądze wiernych. W tym wypadku moim zdaniem ta Świątynia
        powinna być wystawiona ze zrzutki naszych "kochanych" parlamentarzystów.
        A co do emerytów to są oni okradani wszędzie w Niemczech też tylko trochę mniej.

KADUK- diabeł, bies, czort
        • rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 29.01.07, 15:37
          tak się składa drogi Panie, że w tym spisie powszechnym ja także figuruje jako
          Ślązak. Natomiast wpisując to nie upoważniłem nikogo, a w szczególności RAŚ do
          szafowania tymi danymi dla własnych celów! Nie miałem na celu tą moją deklaracją
          legitymizować jakieś pomysły o autonomii!Jestem Ślązakiem, więc wpisałem tak do
          dokumentów spisu lecz to nie wyklucza mojej Polskości. Teraz już wiem, jak takie
          dane się wykorzystuje, więc przy następnym spisie będzie jednego "powszechnego"
          Ślązaka mniej.
          • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 29.01.07, 22:09
            Panie politolog od siedmiu boleści, powinien Pan iwedzieć, ze dane statystyczne
            są dobrem wspólnym. A to, że nie zrozumiał Pan pytania spisowego jest żałosne.
            By zadeklarować narodowość śląską najpierw trzeba było określić jako niepolską.
            Tragiczne jest to, że ludzie tak niedouczeni jak Pan mogą w tym kraju uzyskać
            dyplom wyższej uczelni. Pewnie nie tylko w tym, ale to marna pociecha.
            • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 29.01.07, 23:40
              slezan napisał:

> Panie politolog od siedmiu boleści, powinien Pan iwedzieć, ze dane statystyczne
              >
              > są dobrem wspólnym.

Oooo.. Slezan na ratunek biednemu Leonowi :) :)
              Rasiowcy zdaje się standardowo poruszają się dwójkami, tak jak inni znani
              posiadacze jedynej prawdziwej prawdy ;)

No a kto zawłaszczył wyniki spisu by się samozwańczo mianować jedynym
              przedstawicielem anonimowej grupy ankietowanych? Pewnie będziesz się wypierał że
              Rocznioka to nie znasz :) :)
              Rafał ma rację, nikt zgłaszając w spisie swoją narodowość jako śląską nie
              wyznaczył tym samym jakieś grupki Gorzelika i kolegów na swoich przedstawicieli.
              Podłączanie się pod wynik spisu jest ordynarną manipulacją.

• slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 30.01.07, 15:35
                No i forumowy pies Pawłowa musiał pospieszyć z pomocą nieodrobionemu
                politologowi.
                A kto twierdzi, że ma mandat od 173 tysięcy osób deklarujących narodowość
                śląską? Twierdzisz, że Roczniok? A gdzie coś takiego powiedział?
                A twierdzenie, że powoływanie się na wyniki spisu w dyskusji o narodowości
                śląskiej jest jakimś "podwieszaniem" się, poraża swoją głupotą i pasuje do
                infantylnego Rafała dla Bykowiny i Kochlowic, który nawet nie wie, na jakie
                pytania odpowiedział w NSP.
                • rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 30.01.07, 17:29
                  hehe lubię Cię czytać człowieku bo widzę jak prawda Cię wkurza:) i przez to się
                  irytujesz, naprawdę nie wiesz jaki mam uśmiech na ustach jak widze te twoje
                  wpisy. Dzięki, że jesteś, bo dzięki Tobie wiem, że jestem normalny:)

Ad vocem Ty myślisz, że tylko ja sam mam dość legitymizowania waszych głupich
                  idei? Myślę, że większość ludzi się poznała na tych waszych "działaniach".
                  • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 30.01.07, 21:54
                    Taaak, widzę Panie Rafale dla B. i K. ten Pana uśmiech, łudząco przypominający
                    grymas. Choć samozadowolenie, które rysuje się na twarzy Andrzeja Leppera,
                    doskonale do Pana pasuje, bo reprezentuje Pan przecież podobny profil. Pana
                    idee, czyli łatwa kasa i kariera partyjnego aparatczyka, z pewnością wzbudzają
                    szacunek w Pana kręgach, a przynajmniej zrozumienie. Uważam jednak, że każdy ma
                    w zyciu szanse na poprawę, dlatego udzielę Panu życzliwej rady - weź się Pan
                    wreszcie do nauki, bo to wstyd, żeby student politologii wypisywał takie
                    bzdury, które Pan tu serwuje. Oszczędź Pan sobie wstydu, a następnym razem
                    wypełniając jakąkolwiek ankietę czytaj Pan ze zrozumieniem.
                    • rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 30.01.07, 23:24
                      dobry jesteś koleś, jakieś tam macie szkolenia z czytologi stowanej, czy szklana
                      kula itp:P?

Prosze mi wybaczyć te słowa samokrytyki ale nawet gdybym przeczytał wszystkie
                      książki świata nigdy nie będę tak elokwentny i inteligenty jak rasiowcy a Pan w
                      szczególności:) Proszę wybaczyć, uznaję moją niższość:)

"Nulla dies sine linea"|"Ani jeden dzień bez owocnej pracy"

Zapraszam na moją stronę domową: www.prencel.go.pl
                      • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 30.01.07, 23:32
                        Skoro czyta Pan bez zrozumienia i dobrze Panu z tym, to faktycznie,
                        inteligencja i elokwencja Panu nie grożą. Skoro lektura paru pytań w ankiecie
                        spisowej przerosła Pańskie zdolności pojmowania, to cóż dopiero w przypadku
                        bardziej ambitnych tekstów. Ale próbować zawsze warto. Proponuję zacząć od
                        rzeczonego fragmentu programu PO. Ciekaw jestem rezultatów Pańskich wysiłków.
                        Jako oddany członek partii nie odmówi Pan forumowiczom tych paru zdań, tak od
                        siebie, ludzkim językiem.
                        • rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 30.01.07, 23:46
                          no to się Pan pomylił.
                          • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 30.01.07, 23:52
                            Czyżby nioe zrozumial Pan programu własnej partii? Nie może być. Kandydat na
                            radnego? A może ma Pan z PO tyle wspólnego co pewien amator zabaw na ogródkach
                            działkowych w Zabrzu z PiS?
                            • rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 31.01.07, 00:01
                              każde Pana słowo jest dla mnie dogmatem, więc nie wypada mi dyskutować:)
                              -
                              "Nulla dies sine linea"|"Ani jeden dzień bez owocnej pracy"

Zapraszam na moją stronę domową: www.prencel.go.pl
                              • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 31.01.07, 00:05
                                Tak obiecującemu, młodemu aktywiście nie wypada ukrywać się za parawanem
                                ironii, kiedy pytają o program jego partii. To wspaniała okazja, by popisać się
                                umiejętnością perswazji. Proszę tylko nie pisać, że skromność Panu nie pozwala.
                                • rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 31.01.07, 00:10
                                  Pana inteligencja mnie przewyższa pod każdym względem, więc cóż moje myśli
                                  przekute na słowa na to poradzą. Eh...muszę się pogodzić z moją małością.:)
                                  • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 31.01.07, 00:15
                                    Rozumiem, że dowodem owego pokornego pogodzenia będzie wycofanie się z
                                    działalności politycznej? Trzymam za słowo i życzę powodzenia w życiu osobistym.
                                    • rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 31.01.07, 00:17
                                      Polityka to praca sezonowa i ona mnie nie determinuje bo co innego w życiu też
                                      jest dla mnie ważne a nawet ważniejsze. Nie znane mi są moje przyszłe losy, więc
                                      wszytko jest możliwe:)
                                      • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 31.01.07, 00:23
                                        Eeeee, Panie Rafale, bądź Pan mężczyzną i złóż jasną deklarację.
          • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 30.01.07, 09:51
            Wydawało mi się,iż by skończyć gimnazjum trzeba umieć czytać teksty ze
            zrozumieniem. Przecież meritum dyskusji to nie wynik spisu a przestrzeganie prawa.
            • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 31.01.07, 03:13
              lswaczyna napisał:

> Przecież meritum dyskusji to nie wynik spisu a przestrzeganie pra
              > wa.

Khe, khe. Czy nie uważasz Leon że Twoje kompetencje w tym akurat temacie są może
              niewystarczające. Przypomnę hasło bo już chyba zapomniałeś: stuknięcie kasy
              miasta na druk i kolportaż rasiowych agitek.
              Tyle przypomnienia ;)
              • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 31.01.07, 13:49
                Tjaaaa, i znowu forumowy pies Pawłowa szczeknął sobie. Posłuchaj łajzo, Twoim
                obowiązkiem jest w przypadku zauważenie przestępstwa złożyć doniesienie do
                proukratury. W przypadku zaniechania, sam łamiesz prawo. Jeżei natomiast
                wypróżniasz się tu nie mają dowodów, to także poełniasz przetępstwo. Wychodzi
                na to, że jesteś na bakier z prawem.
                • w36 Kabaret - Leona rozprawy o prawie :) :) 31.01.07, 17:54
                  slezan napisał:

> Jeżei natomiast
                  > wypróżniasz się tu nie mają dowodów, to także poełniasz przetępstwo. Wychodzi
                  > na to, że jesteś na bakier z prawem.

Slezan, :) :) :), przecież Twoje wykłady z prawa też są nie na miejscu ;) To nie
                  kto inny a przecież Ty z kolegami rasiowcami wybraliście sobie Leona na

funkcyjnego i wystawiliście go na prezydenta, mając przecież świadomość jego
                  stosunku do prawa i własności publicznej. A to chyba kompromituje organizację
                  obiecującą raj na ziemi i okrzykującą ciągle innych od złodziei?
                  A dowody jak znakomicie wiesz leżą na wierzchu i się nie zgubią, więc już nie
                  powtarzaj już tego w kółko, proszę.
                  O Leona też nie musisz się specjalnie bać bo to nie on w pierwszej kolejności
                  odpowiada za tą aferę a dysponenci majątku miasta nani z nazwiska, o ile
                  oczywiście nie wyjdą na jaw jakieś ciekawe elementy drugiej strony transakcji.

Tyle że udział w tym procerze kompletnie dyskwalifikuje Leona w prowadzeniu
                  dyskusji na temat praworządności i sprawia że robi z Tego farsę, kabaret czy coś
                  podobnego, co chciałem tylko Leonowi przypomnieć.

• slezan W36 - prawnik po WUMLU? 31.01.07, 18:17
                    A w jaki sposób Leon złamał prawo? I gdzie te dowody, co ponoć leżą na
                    wierzchu? Słabiutki jesteś, skoro musisz posługiwać się oszczerstwem wobec
                    rzekomo nic nie znaczącego Leona.
                    Do Twoich beknięć o tym, czego domaga się RAŚ, nie będę się nawet
                    ustosunkowywał. Zapytam tylko (w Twoim stylu) czy przestaniesz wreszcie kraść?
                    Krótko - tak czy nie.
                    • w36 Kabaret - skecz slezana ;) 31.01.07, 19:23
                      slezan napisał:

> A w jaki sposób Leon złamał prawo? I gdzie te dowody, co ponoć leżą na
                      > wierzchu? Słabiutki jesteś, skoro musisz posługiwać się oszczerstwem wobec
                      > rzekomo nic nie znaczącego Leona.

:) Cienko slezan. Kręcisz się w kółko. Nie znudziło Ci się jeszcze sprzątać
                      pawie po Leonie?
                      Mam taki pomysł, nie wiem czy Ci się spodoba. Weź Ty może Leona na Silezianę.
                      Tam jest klimacik, dużo Waszych tam pracuje a Ty masz tam jak widać wysokie
                      notowania ;) Tam Leon ma szanse się produkować i coś osiągnąć zamiast się tutaj
                      kompromitować. Może to poprawi jego samopoczucie. Pomyśl o tym w wolnej chwili.
                      • slezan g..wno w przerębli 01.02.07, 10:25
                        Do ekskrementów z powiedzenia znacznie bliżej Tobie. Od ilu to lat wypisujesz
                        te brednie o Leonie? A na konkretne pytania odpowiedzieć nie potrafisz.
                        Przypomnieć? W jaki sposób Leon zamał prawo? Skoro je złamał, dlaczego nie
                        zgłaszasz sprawy do prokuratury? Pytania jasne, nie powinieneś mieć problemów z
                        udzieleniem równie jasnych odpowiedzi.
                        • w36 Rasiowa moralność 01.02.07, 22:51
                          slezan napisał:

> Do ekskrementów z powiedzenia znacznie bliżej Tobie.

Tracisz tylko bezproduktywnie energię ;)

Z czym slezan tak naprawdę chcesz tu polemizować?
                          Faktem jest że przez ponad rok konkretne osoby z władz samorządowych Rudy
                          udzieliły korzyści materialnej Rasiowi wbrew obowiązującemu prawu, drukując i
                          kolportując jej biuletyn organizacyjny z pomocą WR będącej własnością miasta.
                          Doszło również do bezprawnego nadużycia autorytetu samorządu przez firmowanie
                          akcji propagandowych organizacji politycznej, włączając w to agresywne ataki na
                          jej przeciwników politycznych.

Jeśli chcesz coś z tego negować, to powiedz wyraźnie. Każdy zainteresowany jest
                          w stanie bez żadnych problemów dotrzeć do materiałów dotyczących tego procederu
                          i bezpośredniego w nim uczestnictwa m.in Leona.

A co do Leona, gdyby był on byle człowieczkiem z ulicy, to pół biedy. Ale
                          przecież wiemy jakie prezentuje wielkie ambicje związane z samorządem Rudy, z
                          kandydowaniem na prezydenta włącznie, co w połączeniu z bezpośrednim
                          uczestnictwie w ewidentnym nadużyciu na szkodę samorządu, kompromituje go
                          przecież całkowicie. Po czymś takim całe te jego napuszone wypowiedzi o prawie i
                          praworządności i tego rodzaju pojęciach można w najlepszym przypadku traktować w
                          kategoriach humoru. Wytłumacz to Leonowi i skończcie wreszcie tą żenadę tu na
                          forum.

• rafalprencel Re: Rasiowa moralność 01.02.07, 23:03
                            w36 szkoda tracić na nich czasu w dyskusji, lepiej go spożytkować na coś
                            poważniejszego i coś co wzbogaci to forum. Oni i tak są zawsze mądrzejsi,
                            agresywni i tylko obrażać potrafią a sensu w ich wypowiedziach trudno szukać.

Przez to, że z nimi dyskutujemy tylko nadajemy znaczenie ich marginalnej
                            organizacji i pozwalamy na propagowanie ich absurdalnych idee. Niech gadają sami
                            ze sobą i wszyscy będą szczęśliwi:)

Ja już nie zamierzam z nimi dyskutować bo nie mam po co i przede wszytkim nie
                            czuję takiej potrzeby. Niech sobie piszą co chcą, mam to głęboko w poważaniu:)
                            • slezan "Czyste rączki" PO :-) 02.02.07, 11:20
                              Panie Rafale dla B. i K. - Pańska wypowiedź w tym wątku jest sporą
                              niezręcznością. Umowa dotycząca publikacji RAŚ w "WR" zostala spisana między
                              Leonem a ... Pańską partią:-). I jeżeli ktoś złamał prawo, to właśnie
                              przedstawiciele Platformy, którzy sfinansowali swoje zobowiązania z kasy miasta.
                              Natomiast wciąż nasz pies Pawłowa nie wyłuszczył na czym miałoby polegać
                              złamanie prawa przez Leona. A sprawa jest prosta - są znamoina przestępstwa -
                              kierujesz psrawe do prokuraury. Nie ma - trzymasz pysk, choć piana ciśnie się
                              pewnie na wargi:-).
                              Infantylny Rafałek jeszcze nie wypowiedział się, czy cytowany fragment programu
                              gabinetu cieni PO też uważa za absurdalny:-).
                              • w36 Re: "Czyste rączki" PO :-) 02.02.07, 19:51
                                slezan napisał:

No slezan, widzę że nie kwestionujesz jednak oczywistych faktów a Twoja wiedza
                                na temat kulis tego procederu jest znacznie szersza niż moja. Byłbyś znacznie
                                wartościowszym źródłem wiedzy w prokuraturze. Nie pomyślałeś o tym? Więc skończ
                                mnie tam wysyłać.
                                Widzę też że bardzo się starasz spełniać oczekiwania Leona z początku tego
                                wątku, zacytuję "Liczę na gorącą dyskusje i zapraszam przede wszystkim tych
                                którzy nie boją się głosić swoich poglądów. " :) :) :)
                                • slezan Re: "Czyste rączki" PO :-) 03.02.07, 15:55
                                  No i widzisz. I moja wiedza pozwala mi twierdzić, że Leon prawa nie złamał. A
                                  skoro męczy Cię świadomość, że rudzka PO płaci pieniędzmi z Twoich podatków, to
                                  reaguj. Ja podatków w Rudzie nie płacę, a dowodów na przestępczą działalność
                                  partii pana Rafała dla B. i K. też nie mam.
                                  • w36 czysty Leon ;) 03.02.07, 19:35
                                    slezan napisał:

> No i widzisz.

Aaaaa... Teraz już rozumiem. Szlachetny i prawy Leon padł ofiarą przemocy.
                                    Dorwali go gdzieś w ciemnym zaułku jakieś ciemne typy z PO i kazali mu wydać
                                    jego jaskółki aby je drukować na całą stronę w WR na koszt miasta. Leon znając
                                    jego poczucie uczciwości, oczywiście opierał się jak mógł, tłumacząc że przecież
                                    tak nie wolno, że to wbrew prawu i interesom mieszkańców Rudy, jak to przecież
                                    doskonale wiedział będąc oddanym społeczności miasta i regionu społecznikiem.
                                    No ale co mógł zdziałać wobec brutalnej siły? Wymuszono jeszcze od niego
                                    podpisanie pisma w którym Leon domaga się dla siebie stołka w UM.
                                    Siła złego na jednego. Biedny ten Leon, a przecież tak chce powszechnego
                                    szczęścia dla wszystkich, że nie szczędzi wysiłku by choć prowadzić działalność
                                    kaznodziejską na forum, pomimo tego że wychodzi z tego kiepski kabaret ;)
                                    • slezan czysta głupota w36 04.02.07, 18:39
                                      widzę, że idziesz wkonkury z Rafałem dla B. i K. w robieniu z siebie durnia. A
                                      od kiedy to jedna strona podpisująca umowę odpowiada za to, jak druga strona
                                      wywiązuje się ze swoich zobowiązań? To jakieś rewolucyjne podejście do prawa:-).
                                      Pan Rafał dla B. i K. zapewne wyjaśni, dlaczego jego partia zdecydowała się
                                      realizowac swoją częśc umowy w taki, anie innny sposób. Musiz go koniecznie o
                                      to zapytać.
                                      Poza tym domagał się nie Leon, tylko RAŚ. I nie stołka dla Leona, a utworzenia
                                      pełnomocnika do spraw mniejszości narodowych i etnicznych (taka funkcja
                                      istnieje w części gmin) i powołania na to miejsce nie człowieka pana
                                      prezydenta, ale tego, który miał poparcie organizacji reprezentujących dwie
                                      najliczniejsze w mieście grupy mniejszościowe.
        • jozefosmenda Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 29.01.07, 22:58
          >>> lswaczyna napisał:
          >.... Ja osobiście nie mam nic przeciw budowaniu jakichkolwiek Świątyń za
          prywatne >pieniądze wiernych. <<<

Zapewniam cię Leonie,że ja też nie mam nic przeciwko takimu postępowaniu.Ale
          inne rozwiązania to nadużycia!
          I o to w tym wszystkim chodzi od samego początku.O nic więcej!
          • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 30.01.07, 10:01
            jozefosmenda napisał:

> >>> lswaczyna napisał:
            > >.... Ja osobiście nie mam nic przeciw budowaniu jakichkolwiek Świątyń za
            > prywatne >pieniądze wiernych. <<<
            >
            > Zapewniam cię Leonie,że ja też nie mam nic przeciwko takimu postępowaniu.Ale
            > inne rozwiązania to nadużycia!
            > I o to w tym wszystkim chodzi od samego początku.O nic więcej!

Niestety w d***kracji wola(przegłosowana)parlamentu jest prawem i nic na to nie
            poradzimy do najbliższych wyborów.
            Mnie chodziło o łamanie litery prawa jakiego o zgrozo dopuszczają się organy
            państwa. A nawet Sądy wydają wyroki wbrew logice a czasami wbrew konstytucji.
            • rafalprencel Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 30.01.07, 14:46
              ...może dlatego, że nigdy nie miałem okazji być uczniem gimnazjum:)
              • marcin_krysinski Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 03.02.07, 22:12
                mądra rada dla Państwa od wieszcza:
                www.literatura.zapis.net.pl/okresy/20leciemiedzywojenne/na_straganie.htm
                życzę innego końca...
                • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 04.02.07, 14:10
                  Wolę Gałczyńskiego
                  www.poema.art.pl/site/itm_69800.html
                  A zamiast bezpodstawnych pomówień wolałbym rzeczową dyskusję.
                  • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 05.02.07, 12:18
                    www.michalkiewicz.pl/ndz_2007-02-04.php
                    Może ten felieton pobudzi normalną dyskusję o pryncypiach.
                    • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 05.02.07, 13:21
                      lswaczyna napisał:

> www.michalkiewicz.pl/ndz_2007-02-04.php
                      > Może ten felieton pobudzi normalną dyskusję o pryncypiach.

Gdzie Cię zniosło Leon? do Rydzyka? :-o No fakt metodologię macie podobną tyle
                      że w innej materii robicie.

Ale wracając do meritum, a mianowicie prawa kaduka o którym chciałeś dyskutować.
                      Twój asystent slezan w tym wątku dość gorączkowo wyłożył pewną dziwną
                      interpretację prawną. Chodzi o współodpowiedzialność za przyjęcie korzyści z
                      łamania prawa przez inne osoby. Slezan twierdzi że osoba która korzystała jest
                      całkowicie w porządku wobec prawa, nawet gdy wiedziała że dla uzyskania tych
                      korzyści inni łamali prawo.

Jak to jest Leon, bo to kłóci mi się z to z moją wiedzą. Znamy przecież
                      praktyczne przypadki że n.p. ktoś kupuje od złodzieja rzeczy ukradzione,
                      doskonale o tym wiedząc, to popełnia przestępstwo i za nie odpowiada.
                      Czy napewno? Co tu jest prawem kaduka?

• lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 05.02.07, 14:08
                        > Jak to jest Leon, bo to kłóci mi się z to z moją wiedzą. Znamy przecież
                        > praktyczne przypadki że n.p. ktoś kupuje od złodzieja rzeczy ukradzione,
                        > doskonale o tym wiedząc, to popełnia przestępstwo i za nie odpowiada.
                        > Czy napewno? Co tu jest prawem kaduka?

Niema problemu jeśli tylko podasz swoje personalia jestem gotów Ci udowodnić
                        ponad wszelką wątpliwość, iż głęboko się mulisz. Kupując kradzione rzeczy nikt
                        nie podaje swoich personali i nie spisuje umowy w obecności światków. Wiele
                        twoich wypowiedzi które osobiście są mi bliskie zohydzasz prymitywnymi atakami
                        na RAŚ i moją osobę. Gdybyś to jeszcze robił z otwartą przyłbicą to mógłbym mieć
                        do Ciebie coś na kształt szacunku. Przyjmij tą drogą do wiadomości, że jeśli
                        jeszcze raz nazwiesz mnie bezpodstawnie przestępcą skorzystam z przysługujących
                        mi praw i wystąie o usunięcie twoich wypowiedzi i to zgodnie z literą prawa.
                        • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 05.02.07, 15:00
                          Po co te nerwy, Leon? Borok miota sie straszliwie nie znając treści umowy
                          między RAŚ a PO i Stanią. Najlepsze, że w swoją kampanię usiłował wciągnąć
                          nadzieję rudzkiej Platformy:-).
                        • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 05.02.07, 20:40
                          lswaczyna napisał:

> Gdybyś to jeszcze robił z otwartą przyłbicą to mógłbym mie
                          > ć
                          > do Ciebie coś na kształt szacunku.

Co to ma do rzeczy, czy mnie znasz czy nie?
                          Każdy członek samorządu Rudy Śląskiej ma prawo zabierać głos w tej sprawie.

Ustalmy sobie to jeszcze raz, tylko powoli.

1. Czy prawdą jest że w okolicach roku 2004 drukowano i kolportowano ponad 20
                          numerów całostronnicowego biuletynu rudzkiej Raś, z własnym logo i numeracją
                          jako integralnej części tygodnika Wiadomości Rudzkie, będącego wyłączną
                          własnością samorządu Rudy Śląskiej, do którego to biuletynu Ty Leon dostarczałeś
                          materiały jak to wyraźnie było zaznaczone?
                          Tutaj widok próbki tego biuletynu w WR dla jasności:

img177.imageshack.us/img177/8281/wiadrudzkiepz3.jpg

2. Czy prawdą jest że istniejący wtedy stan prawny, zarówno dotyczący
                          podstawowych zasad finansowania ze środków publicznych, działalności organizacji
                          pozarządowych jak i istniejące miejscowe zarządzenia dotyczące dostępu do mediów
                          samorządowych wykluczał takie postępowanie jak druk biuletynu w formie jw. na
                          koszt i odpowiedzialność organów miasta?

Czy na pytania 1 i 2 jesteś w stanie odpowiedzieć twierdząco? A jeśli nie to
                          proszę, napisz dlaczego?

• slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 05.02.07, 22:39
                            1. Czy prawdą jest, że nie znasz treści umowy zawartej między RAŚ a rudzką PO i
                            Andrzejem Stanią?

2. Czy prawdą jest, że żadne prawo nie zabrania zawarcia umowy, w której PO
                            zobowiązuje się do zapewnienia publikacji materiałów dostarczanych przez RAŚ na
                            łamach WR?

3. Czy prawdą jest, że, jeśli PO publikowała owe materiały nie na swój koszt,
                            ale na koszt miasta, to prawo złamane zostało przez PO, a nie przez RAŚ?

4. Czy wobec powyższego nie jest intrygująca kampania skierowana przeciw RAŚ,
                            do której usiłowałeś wciągnąć niejakiego Rafała dla B. i K., działacza PO?
                            • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 05.02.07, 23:11
                              slezan napisał:

Slezan, nie wybiegaj przed szereg, proszę. Do tego dojdziemy później. Na razie
                              czekam na odpowiedź Leona by uzgodnić najbardziej podstawowe fakty.
                              • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 05.02.07, 23:13
                                Oooo, te, o które ja pytam, są nie mniej podstawowe. A ja umowę widziałem:-).
                                • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 05.02.07, 23:21
                                  slezan napisał:

> Oooo, te, o które ja pytam, są nie mniej podstawowe.

Tak, zgoda. Ale po kolei.
                                • zoro333 Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 06.02.07, 11:48
                                  Umowę też widziałem.
                                  Ponieważ ani Stania ani PO nie jest właścicielem WR nie może podpisywac żadnej
                                  umowy dot. materiałów prezentowanych w WR. Nawet płatnych.
                                  Podpisywanie takiej umowy jest bezprawne.
                                  Istotnym pytaniem jest; za co RAŚ otrzymał te wyróżnienie z ewidentnym
                                  naruszeniem prawa.
                                  Informacje w WR dot. RAŚ były drukowane na podstawie Zarządzenia Prezydenta
                                  Miasta dot. Publikowania materiałów organizacji pozarządowych
                                  www.obserwator.net.pl/czytaj_interpelacje.php3?id=457
                                  Tak się składa, że Zarządzenie zostało dużo później wydane niż publikacje się
                                  ukazały. Oczywiście zupełnie przypadkowo z oferty mogły korzystac tylko
                                  materiały RAŚ.

Istotne w tej sprawie jest, dlaczego i za co RAŚ podpisał taką umowę, bo jeżeli
                                  za poparcie to jest to korupcja polityczna /spr. Begier itd./ i czy RAŚ
                                  świadomie podpisywał umowę która naruszała prawo?

• von-cymbergaj Re: Prawo KADUKA ? 06.02.07, 12:16
                                    I po co to młócenie słomy?
                                    Myślę,że strony wykazały się wzajemną życzliwością i zrozumieniem ,które
                                    wymuszała aktualna sytuacja.
                                    A może ktoś wie gdzie pracuje córka Leona ?
                                    • slezan Re: Prawo KADUKA ? 06.02.07, 12:26
                                      Czyżbyś zazdrościł posady? No to się ucz chłopie, może też Ci się powiedzie.
                                  • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 06.02.07, 12:25
                                    Interesująca interpretacja. Ale błędna. Każdy może zobowiązać się do
                                    zamieszczenia w gazecie materiałów. Niemal każda gazeta udostępnia odpłatnie
                                    powierzchnię reklamową. A że pan prezydent zasłonił się swoim zarządzeniem to
                                    inna sprawa. Skoro macie podejrzenia, że uczynił to bezprawnie, powinniście
                                    skierowac zawiadomienie do prokuratury. Proste.
                                    Skoro nie wiesz, dlaczego RAŚ podpisał umowę z PO, to znaczy, że umowy nie
                                    widziałeś. Wbrew temu co napisałeś w pierwszym zdaniu.
                                  • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 06.02.07, 23:55
                                    zoro333 napisał:

> Informacje w WR dot. RAŚ były drukowane na podstawie Zarządzenia Prezydenta
                                    > Miasta dot. Publikowania materiałów organizacji pozarządowych
                                    (...)
                                    > Tak się składa, że Zarządzenie zostało dużo później wydane niż publikacje się
                                    > ukazały.

Zoro, nie specjalnie później, ale przecież już o tych szczegółach dyskutowaliśmy
                                    tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=261&w=25212876&a=47382219

Sam stwierdziłeś że druk biuletynu Raś w WR zaczął się w styczniu 2003, smród
                                    się zrobił już w lutym, a zarządzenie wyszło w marcu.
                                    Zresztą dociekanie dokładnej chronologii nie jest istotne dla całej sprawy z
                                    dwóch powodów.

Po pierwsze Zarządzenie 71/PM/03 z marca 2003 r. nie legalizuje w żaden sposób
                                    druku biuletynu organizacyjnego Raś w gazecie samorządowej a wręcz go stanowczo
                                    wyklucza. Powoływanie się na nie przez Prezydenta w odpowiedzi na interpelację
                                    radnego Sławika, ma tu jedynie wartość ciekawostki. Mówi nam tylko którędy
                                    "przepchnięto" druk tego biuletynu i która osoba z UM (konkretnie pani Nawa)
                                    odpowiadała bezpośrednio za cały ten proceder. O roli tego zarządzenia w tej
                                    całej sprawie, można tylko powiedzieć to, że po marcu 2003 roku, ten sposób
                                    dotowania Raś z kasy miasta, łamał oprócz innych, również dodatkowo nasze
                                    miejscowe prawo.

Druga, ważniejsza sprawa to naruszenie prawa samorządowego w dziedzinie
                                    dotowania działalności organizacji pozarządowych z pieniędzy publicznych, które
                                    jasno określa m.in. że takie dotowanie dopuszczalne jest w przypadkach
                                    wykonywania przez te organizacje zadań samorządu. Trochę szersze są możliwości w
                                    przypadku organizacji pożytku publicznego, ale przecież Raś do nich nie należy a
                                    może nawet przeciwnie ;). Zważywszy treść Leonowych agitek, trudno chyba nawet
                                    na siłę znaleźć takie zadanie miasta do którego można by przypiąć lżenie
                                    przeciwników doktryn Raś, podważanie legalności polskiej władzy na Śląsku itp. .

> Oczywiście zupełnie przypadkowo z oferty mogły korzystac tylko
                                    > materiały RAŚ.

Właśnie, dochodzi tu przecież też inny nieprzyjemny problem sygnalizowany przez
                                    Ciebie i zdaje się też kogoś innego na tym forum. Chodzi o zablokowanie innym
                                    organizacjom pozarządowym Rudy korzystania z dostępu do miejskich mediów w
                                    sposób określony w tym zarządzeniu poprzez zajęcie całego miejsca na druk
                                    biuletynu Raś.
                                    Ciekawe by były jakieś konkrety.
                                    • slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 07.02.07, 00:29
                                      No to musicie koniecznie zająć się postępowaniem rudzkiej PO. Będzie to zapewne
                                      trudne dla tych, którzy w ostatnich wyborach startowali list jednego z
                                      prezydenckich komitetów, ale co tam. Skoro się nie dostali, to mogą teraz
                                      przynajmniej uczciwie wykazać władzom miejskim i partii pana prezydenta
                                      działanie sprzeczne z prawem.
                                    • zoro333 Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 07.02.07, 08:24
                                      W ciągu tygodnia od ujawnienia Zarządzenia zostały przygotowane i dostarczone
                                      materiały dot. Porozumienia dla R. Śl.
                                      Były informacje o Stowarzyszeniu, programie i aktualności min stanowisko w
                                      sprawie budżetu na rok 2003 i radia.
                                      Materiały nigdy nie zostały opublikowane, oficjalnie czekały na swoją kolejkę.

Wiem także o przynajmniej dwóch organizacjach które nie doczekały sie
                                      informacji o sobie. Po kilku miesiącach zmieniono sposób prezentacji
                                      organizacji pozarządowych a RAS i tak się ukazywał.
                            • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 07.02.07, 07:56
                              slezan napisał:

> 1. Czy prawdą jest, że nie znasz treści umowy zawartej między RAŚ a rudzką PO i
                              >
                              > Andrzejem Stanią?

Nie znam. Leon zdaje się kiedyś obiecał ją tu wywiesić ale się wycofał.

> 2. Czy prawdą jest, że żadne prawo nie zabrania zawarcia umowy, w której PO
                              > zobowiązuje się do zapewnienia publikacji materiałów dostarczanych przez RAŚ na
                              >
                              > łamach WR?

Chyba nie. Tyle że ciekawa taka umowa skoro praktycznie obiecuje gruszki na
                              wierzbie, bo PO nie jest dysponentem majątku miasta.

> 3. Czy prawdą jest, że, jeśli PO publikowała owe materiały nie na swój koszt,
                              > ale na koszt miasta, to prawo złamane zostało przez PO, a nie przez RAŚ?
                              >

Jeśli ktoś zdecydował o przeznaczeniu miejskich środków na biuletyn Raś to mógł
                              to zrobić jedynie jako urzędnik organu samorządu i tylko jako taki za swoją
                              decyzję odpowiadać przed prawem. To czy należy do jakieś partii nie ma znaczenia
                              z powodu j/w.

Umowy mogą dotyczyć jedynie decyzji w których prawo dopuszcza uznaniowość
                              decyzji, t.j. n.p. mianowania na pewne stanowiska. Z tym że wtedy kwestie umowy,
                              a w szczególności oferty drugiej strony są bardzo ważne bo jeśli dotyczą
                              korzyści osobistych no to jest korupcja (n.p. Łyżwa). Ale te rozważania nie
                              dotyczą umowy na coś co łamamie prawo.

> 4. Czy wobec powyższego nie jest intrygująca kampania skierowana przeciw RAŚ,
                              > do której usiłowałeś wciągnąć niejakiego Rafała dla B. i K., działacza PO?

Dla Ciebie niewątpliwie jest intrygująca ;) Ale chyba przesadzasz trochę z
                              waleniem czachy Rafałowi, bo przecież on nie ma nic z tym wspólnego i nawet bym
                              go o takie rzeczy nie podejrzewał, a wiesz zdaje się doskonale komu się naprawdę
                              to należy. I ten ktoś schował teraz głowę w piasek a Rafał musi oczami świecić
                              i mieć niepotrzebne stresy.

• slezan Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 07.02.07, 12:45
                                Rafał po raz kolejny skompromitował się zabierając głos w tym temacie. Pojawił
                                sie jako działacz PO, partii, która była stroną umowy, więc w swoim dobrze
                                pojętym interesie powinien siedzieć cicho. Nikt mu nie kazał robić mea culpa za
                                starszych kolegów, ale występowanie z jego pozycji w roli mentora to już
                                obciach. :)
                          • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 06.02.07, 08:33
                            w36 napisał:

> lswaczyna napisał:
                            >
                            > > Gdybyś to jeszcze robił z otwartą przyłbicą to mógłbym mie
                            > > ć
                            > > do Ciebie coś na kształt szacunku.
                            >
                            > Co to ma do rzeczy, czy mnie znasz czy nie?
                            > Każdy członek samorządu Rudy Śląskiej ma prawo zabierać głos w tej sprawie.

Pomawiać kogokolwiek w państwie prawa staranie ukrywając swoją tożsamość to
                            zwykłe tchórzostwo tym bardziej gdy dopuszcza się go członek samorządu.
                            Wpisujesz się tym sposobem w ferajn wybrańców za wódkę czy inną kiełbasę wyborczą.

> Ustalmy sobie to jeszcze raz, tylko powoli.
                            >
                            > 1. Czy prawdą jest że w okolicach roku 2004 drukowano i kolportowano ponad 20
                            > numerów całostronnicowego biuletynu rudzkiej Raś, z własnym logo i numeracją
                            > jako integralnej części tygodnika Wiadomości Rudzkie, będącego wyłączną
                            > własnością samorządu Rudy Śląskiej, do którego to biuletynu Ty Leon dostarczałe
                            > ś
                            > materiały jak to wyraźnie było zaznaczone?
                            > Tutaj widok próbki tego biuletynu w WR dla jasności:
                            >
                            > img177.imageshack.us/img177/8281/wiadrudzkiepz3.jpg

Tak były strony RAŚ drukowane w WR. Były one nie tylko moim zdaniem w
                            wieloletnie historii tej gazety zajęte interesującymi artykułami wolnymi od
                            wazeliniarstwa. Prawdę mówiąc aurorą tekstów należały się wierszówki.

> 2. Czy prawdą jest że istniejący wtedy stan prawny, zarówno dotyczący
                            > podstawowych zasad finansowania ze środków publicznych, działalności organizacj
                            > i
                            > pozarządowych jak i istniejące miejscowe zarządzenia dotyczące dostępu do medió
                            > w
                            > samorządowych wykluczał takie postępowanie jak druk biuletynu w formie jw. na
                            > koszt i odpowiedzialność organów miasta?
                            >
                            > Czy na pytania 1 i 2 jesteś w stanie odpowiedzieć twierdząco? A jeśli nie to
                            > proszę, napisz dlaczego?
                            >

Na to pytanie nie mogę odpowiedzieć twierdząco - na to jest władny odpowiedzieć
                            niezawisły sąd po dokładnym rozparzeniu sprawy. To ty niestety uniemożliwiasz a
                            co najmniej utrudniasz takie rozwiązanie. Samorządowcu wstyć się !!!!!!!
                            Zadaj sobie pytanie czy czasem to nie jest spowodowane strachem przed utratą
                            synekury z łaski Andrzeja ?????????
                            • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 07.02.07, 05:43
                              lswaczyna napisał:

> Pomawiać kogokolwiek w państwie prawa staranie ukrywając swoją tożsamość to
                              > zwykłe tchórzostwo tym bardziej gdy dopuszcza się go członek samorządu.

Leonie, pozwól że ostudzę Twoje podniecenie i wyjaśnię że pod pojęciem członek
                              samorządu rozumiem każdego uczestnika samorządu a nie tylko jego organów.
                              Przekładając to na język potoczny miałem na myśli każdego mieszkańca Rudy,
                              mającego udział we współrządzeniu Rudą choćby tylko jako wyborca. Mam nadzieję
                              że Twoje pomylenie pojęć i wywodzące się z niego spekulacje, wyniknęły tylko z
                              mojego może zbyt ogólnego wyrażenia a nie na przykład braku podstawowej wiedzy o
                              samorządzie terytorialnym.
                              I nie pracuję u Stani, jak się zasugerowałeś, a wręcz przeciwnie. To on w moim
                              mieście pracuje dla mnie i oczywiście też reszty rudzian jako prezydent.

> Tak były strony RAŚ drukowane w WR.

Dzięki że w tym szczególe nie ma między nami istotnych różnic.

> Były one nie tylko moim zdaniem w
                              > wieloletnie historii tej gazety zajęte interesującymi artykułami wolnymi od
                              > wazeliniarstwa.

Zdjęcia gołych bab też by miały te same zalety, które wymieniłeś :)

> Prawdę mówiąc aurorą tekstów należały się wierszówki.

Też z kasy miasta, oczywiście. No już bez przesady, Leon.

> Na to pytanie nie mogę odpowiedzieć twierdząco - na to jest władny odpowiedzieć
                              > niezawisły sąd po dokładnym rozparzeniu sprawy.

Jaki sąd Leon? To raptem kilka czy kilkanaście stron ustaw czy innych podobnych
                              by wiedzieć co może samorząd a czego mu nie wolno jak chodzi o n.p. finansowanie
                              działalności Raś.

Miałem taką nadzieję że Ty sprawy fundamentów prawnych funkcjonowania samorządu
                              akurat dobrze znasz, choćby dlatego że dwa razy podchodziłeś do prezydentury a
                              przede wszystkim znałeś wtedy, kiedy udało Ci się skłonić ludzi z władz Rudy by
                              drukowali dla Ciebie te jaskółki. Na tym też opierałem wyrażane przeze mnie
                              wątpliwości co do Twojej przydatności na stanowisko Prezydenta Rudy, czy jak tu
                              w wątku, posiadania, powiedzmy, moralnego prawa narzekania na kwestię
                              przestrzegania prawa w Polsce.
                              Ale może rzeczywiście przeceniłem Twoje kompetencje w tej dziedzinie.

I nie bój się Leon, nie chodzi mi tu o Twoją odpowiedzialność wobec prawa za
                              fakt niezgodnego z prawem dysponowania majątkiem publicznym, bo ewidentnie wina
                              leży po stronie dysponentów tego majątku a Twoje współuczestnictwo stawiałbym
                              raczej po stronie odpowiedzialności moralnej przed współmieszkańcami Rudy (o ile
                              oczywiście nie ma jeszcze jakiś innych zdecydowanie obciązających Cię faktów w
                              tej sprawie, jak to zoro tu obok zasygnalizował). No ale skoro nie wiedziałeś...
                              • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 07.02.07, 10:47
                                w36 napisał:

> lswaczyna napisał:
                                >
                                > > Pomawiać kogokolwiek w państwie prawa staranie ukrywając swoją tożsamość
                                > to
                                > > zwykłe tchórzostwo tym bardziej gdy dopuszcza się go członek samorządu.
                                >
                                > Leonie, pozwól że ostudzę Twoje podniecenie i wyjaśnię że pod pojęciem członek
                                > samorządu rozumiem każdego uczestnika samorządu a nie tylko jego organów.
                                > Przekładając to na język potoczny miałem na myśli każdego mieszkańca Rudy,
                                > mającego udział we współrządzeniu Rudą choćby tylko jako wyborca. Mam nadzieję
                                > że Twoje pomylenie pojęć i wywodzące się z niego spekulacje, wyniknęły tylko z
                                > mojego może zbyt ogólnego wyrażenia a nie na przykład braku podstawowej wiedzy
                                > o
                                > samorządzie terytorialnym.
                                > I nie pracuję u Stani, jak się zasugerowałeś, a wręcz przeciwnie. To on w moim
                                > mieście pracuje dla mnie i oczywiście też reszty rudzian jako prezydent.

Tak - wszyscy samorządowcy pracują na zlecenie mieszkańców a to nie ja nazwałem
                                Ciebie samorządowcem. Skoro to ty sam siebie nazywasz samorządowcem i nie
                                wykonujesz powierzonej Ci pracy rzetelnie to nie miej pretensji do "pierwszego"
                                wśród równych. Tym bardziej nie możesz mieć pretensji do tych którzy chcą drogą
                                pokojową zmienić RP.

>
                                > > Tak były strony RAŚ drukowane w WR.
                                >
                                > Dzięki że w tym szczególe nie ma między nami istotnych różnic.
                                >
                                > > Były one nie tylko moim zdaniem w
                                > > wieloletnie historii tej gazety zajęte interesującymi artykułami wolnymi
                                > od
                                > > wazeliniarstwa.
                                >
                                > Zdjęcia gołych bab też by miały te same zalety, które wymieniłeś :)
                                >
                                >
                                > > Prawdę mówiąc aurorą tekstów należały się wierszówki.
                                > Też z kasy miasta, oczywiście. No już bez przesady, Leon.

Nie z kasy miasta a z zysków gazety. Podobno taki były?

> > Na to pytanie nie mogę odpowiedzieć twierdząco - na to jest władny odpowiedzieć
                                > > niezawisły sąd po dokładnym rozparzeniu sprawy.
                                >
                                > Jaki sąd Leon? To raptem kilka czy kilkanaście stron ustaw czy innych podobnych
                                > by wiedzieć co może samorząd a czego mu nie wolno jak chodzi o n.p. finansowani
                                > e
                                > działalności Raś.

Czyżby prawnicy zatrudniani przez miasto gorzej znali prawo od ciebie?

> Miałem taką nadzieję że Ty sprawy fundamentów prawnych funkcjonowania samorządu
                                > akurat dobrze znasz, choćby dlatego że dwa razy podchodziłeś do prezydentury a
                                > przede wszystkim znałeś wtedy, kiedy udało Ci się skłonić ludzi z władz Rudy by
                                > drukowali dla Ciebie te jaskółki.

Nikogo nie skłaniałem i nic nie było dla mnie a propozycje wysunął komitet
                                wyborczy PO a przyjął komitet wyborczy RAŚ

Na tym też opierałem wyrażane przeze mnie
                                > wątpliwości co do Twojej przydatności na stanowisko Prezydenta Rudy, czy jak tu
                                > w wątku, posiadania, powiedzmy, moralnego prawa narzekania na kwestię
                                > przestrzegania prawa w Polsce.

Moje kwalifikacje moralne na pewno są wyższe od każdego anonimowego krytykanta.

> Ale może rzeczywiście przeceniłem Twoje kompetencje w tej dziedzinie.
                                >
                                > I nie bój się Leon, nie chodzi mi tu o Twoją odpowiedzialność wobec prawa za
                                > fakt niezgodnego z prawem dysponowania majątkiem publicznym, bo ewidentnie wina
                                > leży po stronie dysponentów tego majątku a Twoje współuczestnictwo stawiałbym
                                > raczej po stronie odpowiedzialności moralnej przed współmieszkańcami Rudy (o il
                                > e
                                > oczywiście nie ma jeszcze jakiś innych zdecydowanie obciązających Cię faktów w
                                > tej sprawie, jak to zoro tu obok zasygnalizował). No ale skoro nie wiedziałeś..

Mało jest rzeczy których się boję a na pewno nie jest to wymiar sprawiedliwości.
                                > .
                                • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 09.02.07, 04:46
                                  lswaczyna napisał:

> Czyżby prawnicy zatrudniani przez miasto gorzej znali prawo od ciebie?

Tu mnie nurtuje coś w tej Twojej(?) wypowiedzi. Czy to powyższe zdanie można
                                  rozumieć tak, że były jakieś osobne ekspertyzy, czy opinie prawne konkretnie
                                  n.t. drukowania biuletynu Raś w WR. A jeśli tak, o ile oczywiście zechcesz czy
                                  możesz podać, to prosiłbym jakieś szczegóły.
                                  • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną Raś ? 09.02.07, 11:02
                                    w36 napisał:

> lswaczyna napisał:
                                    >
                                    > > Czyżby prawnicy zatrudniani przez miasto gorzej znali prawo od ciebie?
                                    >
                                    > Tu mnie nurtuje coś w tej Twojej(?) wypowiedzi. Czy to powyższe zdanie można
                                    > rozumieć tak, że były jakieś osobne ekspertyzy, czy opinie prawne konkretnie
                                    > n.t. drukowania biuletynu Raś w WR. A jeśli tak, o ile oczywiście zechcesz czy
                                    > możesz podać, to prosiłbym jakieś szczegóły.

Nie mogę powiedzieć czy były czy też nie ale ja na miejscu Pana Prezydenta bez
                                    takowych nie zrobił bym żadnego kroku. Osobiście przed jak i po podpisaniu
                                    przedmiotowej umowy w imieniu RAŚ skonsultowałem jej treść z zaufanym prawnikiem.
                      • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 07.02.07, 10:18

w36 napisał:
                        > Gdzie Cię zniosło Leon? do Rydzyka? :-o No fakt metodologię macie podobną tyle
                        > że w innej materii robicie.

Oświeć mnie czy czasem mój znajomy z CAS też czasem nie jest z pod znaku Ojca
                        Rydzyka ja w tej materii nie jestem biegły - po prostu nie słucham tej stacji.
                        wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/255719.html
                        • w36 Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 08.02.07, 04:47
                          lswaczyna napisał:

> Oświeć mnie czy czasem mój znajomy z CAS też czasem nie jest z pod znaku Ojca
                          > Rydzyka ja w tej materii nie jestem biegły - po prostu nie słucham tej stacji.

A nie lepiej bezpośrednio samemu spytać jak Cię to tak nurtuje. Skąd ja mam
                          wiedzieć? To przecież Twój znajomy.
                          A co do Naszego Dziennika który już nie po raz pierwszy cytujesz, to jest na
                          bank rydzykowy. Nie wiedziałeś, Leon? :o
                          • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 08.02.07, 08:32
                            w36 napisał:
                            > A nie lepiej bezpośrednio samemu spytać jak Cię to tak nurtuje. Skąd ja mam
                            > wiedzieć? To przecież Twój znajomy.
                            > A co do Naszego Dziennika który już nie po raz pierwszy cytujesz, to jest na
                            > bank rydzykowy. Nie wiedziałeś, Leon? :o

Mam zwyczaj oceniania ludzi a nie miejsca czy charakteru ich pracy, to
                            pozostawiam tobie podobnym;-)
                            Nie mam zwyczaju cytowania gazet a jedynie konkretnych osób. Dla przykładu
                            proponuję przeczytać "Fakty Rudzkie" a w nich wypowiedź do niedawna wielkiego
                            sprzymierzeńcy Prezydenta. Człowiek ten zapomniał co robił przed i w trakcie
                            wyborów. Jego krytyka nowych starych władz to przede wszystkim samo krytyka
                            czyli "ściema".
                            • zoro333 Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 08.02.07, 21:33
                              Ze Swaczyną nie zgadzam się prawie nigdy.
                              Prawie! Tym razem ma rację, wypociny Howańca kompromitują tego człowieka.
                              Pokazuje, że nie zna się na budżecie, co w takim razie robił jako wicek?
                              Jaka gazeta taki komentator polityczny.
                              • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 09.02.07, 10:56
                                Nie obrażaj gazety która jest gotowa zamieścić krytyczne wypowiedzi i tym na +
                                odróżnia się od WR.
    • lswaczyna Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 09.02.07, 14:10
      Tu o nadużywaniu prawa w RP.

miasta.gazeta.pl/krakow/1,35797,3907865.html?as=1&ias=3&startsz=x
    • rudy107 Re: Prawo KADUKA podwaliną państwa ? 09.02.07, 15:19
      tem temat mnie juz mdli. Tyle razy był wałkowany i co? I po co? Nikt nie zgłosi
      sprawy do prokuratury, bo wina jest i po stronie prezydenta i po stronie Rady
      Miasta, która w końcu przyznaje mu budżet i ani nie pisnie na temat procederu.
      Wina Leona jest mnoralna, a nie karna. Tak samo PO. Ale nawisem, Rafał - po
      cholerę ci taka promocja, taka partia...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka