mamalal-ka 19.11.08, 12:33 Korynckie laiki zalane świątecznymi gadżetami, właśnie wróciłam...zapachniało mi świętami...nie za wcześnie trochę?!? ..choć nie ukrywam ,że zrobiło się miło! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
louloudaki Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 19.11.08, 13:54 U nas tez powoli zaczyna powiewac swiateczna atmosfera... Milutko owszem, ale przeciez to jeszcze caly miesiac!? I kto teraz bedzie mial ochote na prace? Bo swiateczna atmosfera to raczej temu nie sprzyja... Koniec roku za pasem, same rozliczenia, a ja niedlugo bede myslec tylko o choince i prezentach... )) Odpowiedz Link
bebiak Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 19.11.08, 14:29 Ja byłam w sobotę w kinie w ciągu dnia w jednym z molochów handlowych (nie cierpię ale wyboru nie miałam) a tam już święta absolutne: i wieeeelka choinka na środku jak rok temu, cała masa mniejszych choinek i inne świąteczne dekoracje. Co prawda "Last Christmas" he he nie leciało (pewnie: jeszcze!), ale święta nawet ja wyczułam. I ludzi było dużo choć Tygrys jak opowiadałam potem - stwierdził, że ludzie są zawsze bo to ponoć nasza nowa moda: weekendowe spacery molochowe bleee.. Kupiłam sobie wczoraj grudniowy "Twój styl" i jeszcze coś podobnego - kurcze, jakąś nieuzasadnioną i niezdrową radość co roku sprawiają mi właśnie grudniowe magazyny: takie inne, pachnące prezentami, pachnące świętami na każdej stronie ... bo co by nie mówić: Boże Narodzenie pasjami uwielbiam, szczególnie Wigilię) Odpowiedz Link
louloudaki Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 19.11.08, 15:17 Ja tez strasznie lubie atmosfere swiat... W domu, z rodzina w PL... W zasadzie wszystko w tej Grecji super, ale w na poczatku grudnia dopada mnie straszna nostalgia... Ciesze sie, ze w tym roku udalo mi sie w pracy tak sprawy poukladac, ze na swieta bede PL. W zasadzie wyladuje w Kraju na caly miesiac, wiec poodswiezam kontakty i z rodzina, i ze znajomymi... Fajnie, juz sie nie moge doczekac! Oczywiscie zaraz po swietach bede juz tesknic do "mojej" Krety, ale to normalne jak sie ma dwa domy, ktire sie w zasadzie po rowno kocha... No tak, zaczelam filozofowac, to czas konczyc... L. Odpowiedz Link
bogumila-live Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 22.11.09, 20:13 Odbiegnę od tematu świątecznego. Jak Ci się żyje na Krecie? Jak długo tam mieszkasz? Miałaś problemy z adaptacją do nowego kraju, kultury? Odpowiedz Link
bachula_gr Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 20.11.08, 08:52 mozna i tak: www.wesolych-swiat.com.pl/ Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 20.11.08, 15:29 W pierwszym bezmyślnym odruchu chciałam się podpisać pod tym manifestem.... ale zaraz pomyślałam ,że Georga Michaela to ja mogę słuchać od rana do wieczora codziennie...ale co najważniejsze to ta świąteczna atmosfera wcale mi nie przeszkadza! Wręcz odwrotnie robi się tak przyjemnie, rodzinnie i wcale nie myślę o zakupowaniu żadnych pierdołek!!!Poprostu serce się raduje a każdy kto zna prawdziwy sens tych Świąt na pewno czuje i myśli tak samo! ...radziłabym tym wszystkim bezmyślnym "pseudo manifestantom " spojrzeć na to z innej strony, być może trochę przedłużona świąteczna atmosfera przyczyni się do tego aby stali się lepszymi ludźmi i np... ..byli dla siebie milsi , pomagali sobie wzajemnie ,rozmawiali ze sobą, uśmiechali się do siebie... Zdrowych przemyśleń duchowych i Wesołych przygotowań twórczych do tegorocznych Świąt życzę kochane WAM WSZYSTKIM! Odpowiedz Link
morita11 Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 21.11.08, 11:39 heheh a u sasiadki pod palmami znow beda staly dmuchane balwany Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 21.11.08, 14:11 hehe dmuchane bałwany są ok !Gorzej z takimi ludzkimi... a coraz więcej ich dookoła i to nie tylko zimą!;-0 Odpowiedz Link
bachula_gr a pierniczki to co??? 24.11.08, 18:40 Niedlugo trzeba bedzie zakasac rekawy Drogie Panie (BABYCOOL- gotowa??), odkurzyc wykrawaczki, przewetrzyc piekarnik, zamowic przyprawy i...do dziela. Dla masochistow/perfekcjonistow a takze zwylych ogladaczy garstka gadzetow okolopiernikowych dla zachety www.tortownia.pl/produkty.php?search=!Mjk www.wilton.com/ideas/browse.cfm?cat=Cookies&cel=Christmas&submit=Search www.wilton.com/idea/Better-Sledders mojewypieki.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?493404 itd. To pisalam ja- co swiat BN w GR nie znosze ale przygotowania i owszem ) Odpowiedz Link
babycool Re: a pierniczki to co??? 24.11.08, 23:02 Bachulka kurde Oczywiscie, ze bede piekla, tylko nowe foremki musze kupic, bo gdzies sie mnie zagubily podczas przeprowadzki. I jutro kupie wiecej pomaranczek na laikach zeby juz suszyc A dzisiaj moje dziecie probowalo ozdobne kulki jemioly w galerii THE MALL zjesc Z radoscia wolajac Mamusiu tam jest gliko Ps. przegryzl, w srodku byl styropian Odpowiedz Link
bachula_gr Re: a pierniczki to co??? 26.11.08, 19:31 babycool napisała: > Bachulka kurde Oczywiscie, ze bede piekla, tylko nowe foremki > musze kupic..... Kurde, to polecam... karpiki Wlasnie nie dalej jak dzis trenowalam produkcje tych "rybek", na razie na maslanych kruchych ciasteczkach ale za czas jakis trzeba bedzie pierniczyc. PS_ karpiki nabylam w tortowni w zestawie z choinka, gwiazda betlejemska i swieczka wigilijna. Poelcam w ramach przelamywania tradycyjnych ksztaltow foremek. Odpowiedz Link
sylwialew Re: a pierniczki to co??? 26.11.08, 14:11 W tamtym roku robiłam pierniczki może i w tym się skusze hmhmhmhm tylko lukier mi nie wyszedł Buziaki Odpowiedz Link
sylwialew Re: a pierniczki to co??? 26.11.08, 22:51 A ja mam pytanie czy z tej tortowni to wysyłają do Grecji??? takie piękne te foremki tutaj takich nie znajdę buuuuuuuu Odpowiedz Link
bachula_gr Re: a pierniczki to co??? 26.11.08, 23:18 sylwialew napisała: > A ja mam pytanie czy z tej tortowni to wysyłają do Grecji??? takie piękne te foremki tutaj takich nie znajdę buuuuuuuu No fajne, np duszki na Halloween'owe party. A widzialas te? www.wilton.com/store/site/department.cfm?id=3E3055A6-475A-BAC0-57DF14405EFE1D53&fid=3E306248-475A-BAC0-5E2E3B406FE33A9F Zapytaj tortownie, w zeszlym roku nie wysylali bezposrednio wiec w tym roku juz nie pytalam tylko kazalam se wyslac do mamy w Pl, a ta przeadresowala tylko super zapakowana przesylke i puscila w obieg dalej, do Grecji. Co do lukrow, to nie musisz sie meczyc, sa gotowe (np takie jak w linku powyzszym na samym dole, bialy ma tortownia, kolorowe chyba stara dobra Vefa, o ile mnie pamiec nie myli) www.vefashouse.gr/vefashouse/ Portfel w dlon, Droga Szefunciu i do dziela! Odpowiedz Link
bachula_gr piernikowe mistrzostwo swiata 29.11.08, 11:32 bakerlady.blogspot.com/ poddaje sie, kolejny raz..... Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: piernikowe mistrzostwo swiata 29.11.08, 11:51 ...hmmm,przepraszam czy te cudeńka się je ?!? Odpowiedz Link
sylwialew Re: piernikowe mistrzostwo swiata 29.11.08, 13:43 Jakie piękne buuuuuuuuu ja takich nigdy nie zrobię buuuuuuuuuuuuuuu Odpowiedz Link
babycool A ja mam ciasteczka 17.12.08, 12:14 Dzisiaj zrobilismy z malym Swiateczne kurche ciasteczka z przepisu Bachulki PYCHOTKAAA, zrobilam w tym roku ciacha a nie pierniczki, bo pierniczkow duzo zostalo bo jakos nie posmakowaly moim lasuchom. A ciasteczka baja Pozniej podam fotke Odpowiedz Link
bachula_gr mistrzostwo do kwadratu! 19.12.08, 21:33 Bo jak inaczej nazwac te reniferki na sweterkach??? bakerlady.blogspot.com/ Odpowiedz Link
kalanitka Re: a pierniczki to co??? 31.10.10, 17:03 Basiu jako zwolenniczka pierniczków podaj (ładnie proszę z braku czasu na szukanie ech) dobry przepis na pierniczki - takie do jedzenia i takie do ozdoby Odpowiedz Link
bachula_gr Re: a pierniczki to co??? 31.10.10, 20:17 ja niezmiennie z tego przepisu: forum.gazeta.pl/forum/w,26121,40242575,54129991,pierniczki_choinkowe_z_dziurka_.html kiedys tylko na BN, teraz kilka(nascie) razy w roku bo pierniczki sa choinkowe ale i plazowe, wielkanocne, urodzinowe, bez okazji slowem- kazdy pretekst jest dobry. Odpowiedz Link
bachula_gr pierniczki 2009- Pippi, Muminki i inne Bullerbyn 27.10.09, 18:54 Ludzie, no popatrzcie tylko: www.pikinini.pl/dziecko_gotuje/pieczenie_i_gotowanie a ten piernikowy domek Muminkow...........: www.pikinini.pl/ext/artykuly/9 Czas zaczac przegladac piernikowe gadzety i zasoby. Odpowiedz Link
bachula_gr dla kolekcjonerow swiatecznych lektur kucharskich 27.10.09, 18:58 www.pikinini.pl/dziecko_gotuje/ksiazka_nasze_bozonarodzeniowe_wypieki-1 oraz slodka Nigella: merlin.pl/Nigella-swiatecznie_Nigella-Lawson/browse/product/1,699046.html ps- zdania nie zmienilam: Bozego narodzenia w Grecji organicznie nie znosze. Odpowiedz Link
babycool Re: dla kolekcjonerow swiatecznych lektur kuchars 28.10.09, 20:18 Baska przyjedzam do Ciebie na pieczenie!!! NIE MAM PIEKARNIKA! Sama plyta z palnikami. Szlag mnie jasny trafi!!! Ze wzgledu na pierniczki, ciasteczka bo tak jakos mi nie trzeba bezwzglednie Odpowiedz Link
bachula_gr Re: dla kolekcjonerow swiatecznych lektur kuchars 28.10.09, 20:47 babycool napisała: > Baska przyjedzam do Ciebie na pieczenie!!! Juz sie boje Odpowiedz Link
babycool Re: dla kolekcjonerow swiatecznych lektur kuchars 29.10.09, 12:27 Mozesz sie bac ... bo polarow dalej niet! Odpowiedz Link
babycool Przygotowania 2010 27.10.10, 17:28 Odswiezam watek! poniewaz u nas oba supermarkety na parkingu walnely wielkie choinki, a polki uginaja sie pod ciezarem swiatelek, bombek itp. naszlo mnie swiatecznie. Pomine fakt,ze temperatura nadal 30stopni i te choinki jakos glupio wygladaja ... Wczoraj bylam w stolicy w Ikei i szalu dostalam! Tydzien temu juz chcialam kupic foremki swiateczne do pierniczkow. W Atenach sa, w polskiej Ikei sa. W Cypryjskiej nie bylo, ale za kurtynka formowali stoisko swiateczne wiec postanowilam poczekac. Wczoraj szukam, pytam a oni rozkladaja bezradnie rece: NIE MAJA i nie bedzie. I koniec koncow weszlam w ten watek odszukac linka od bachuli do tortowni, bo calkiem zapomnialam jak to sie zwalo Odpowiedz Link
ana_mama_patrycji Re: Przygotowania 2010 27.10.10, 19:03 Ale się spiesza na Cyprze z tymi świetami. W Atenach jeszcze nie widziałam ale listopad lada dzień wiec kwestia kilku dni pewno i zrobi się swiątecznie Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: Przygotowania 2010 27.10.10, 20:48 Baby a którego u Was te święta ?!? hihihihihhihiihhi ...może oni innym kalendarzem lecą Odpowiedz Link
babycool Re: Przygotowania 2010 28.10.10, 11:05 No to chyba musze dzisiaj na sume wpasc i zapytac Odpowiedz Link
orangewomen Re: Przygotowania 2010 10.11.10, 08:22 Ha no wlasnie wczoraj odwiedzialam Jumbo i jakiez bylo moje zdziwenie - pelno swiatecznych ozdob, slicznych i w bardzo przystepnych cenach - juz od 3€ mozna kupic jakies male choineczki. Walczylam, walczylam sama z soba, ale w koncu poddalam sie i wyszlam z jedna ozdoba. Ale tez mi jakos dziwnie bylo, pomyslalam - tak cieplo a oni tu z swietamia wyjezdzaja i zaraz przyszly mi na mysl rozne filmy, w ktorych mozna zobaczyc jak inni swietuja Boze Narodzenie na plazy w stroju kapielowym i czapce Mikolaja Odpowiedz Link
roxy_84 Re: Przygotowania 2010 10.11.10, 17:03 Ja w tamtym roku bylam w jumbo przed mikolajkami. Kupilam bardzo duzo pieknych ozdob i w niskiej cenie, a co najwazniejsze nie bylo tloku w sklepie. Kilka dni przed Wigilia kolezanka poprosila mnie bym z nia poszla do jumbo. Zalowalam, ze wzielam duzy kosz! 1. nie mozna bylo sie swobodnie poruszac, 2. ozdoby byly juz przebrane, 3. ceny byly 2x wieksze niz w listopadzie. Odpowiedz Link
babycool Re: Przygotowania 2010 12.11.10, 15:27 U mnie od rano radio trabi, ze o 18.00 oficjalne rozpoczecie Xristujena 2010 w jednej sieci supermarketow i zapraszaja na uroczyste zapalenie swiatel na choinkach Chyba sie wybiore z mlodym Niech dziecko ma Odpowiedz Link
bebiak Przygotowania 2011 09.11.11, 23:15 Odkopałam taki wątek, poczytałam, podumałam.. Jak u Was, moje dziewczyny? Szaleństwo sklepowe rozpoczęte? Ja nawet nie wiem jak u nas, bo do sklepów zaglądam rzadko, ale wg moich obserwacji skoro pierwszy dzień listopada minął to powinno się zacząć Póki co byłam na Starówce naszej wczoraj wieczorem i zauważyłam, że drzewa, latarnie już owinięte lampkami (nie, nie, nie świeciły się jeszcze), że już stelaże fontann ustawione, że girlandy poprzeciągane nad uliczkami... U nas zazwyczaj około 6 grudnia otwiera się uroczyście świąteczne iluminacje a na przygotowania pewnie też czasu potrzeba, stąd już to wszystko widać. I tak sobie wczoraj pomyślałam, że może czas by o prezentach zacząć myśleć? I tak sobie pomyśłałam, że jak co roku koncepcji brak...echh... I tak sobie pomyślałam, że potem znowu się będę na siebie złościć Odpowiedz Link
mamalal-ka Re: Przygotowania 2011 10.11.11, 12:44 Moje wczorajsze zakupy chyba mówią same za siebie ! Już mnie nosi... To będą wyjątkowe święta Odpowiedz Link
bebiak Re: Przygotowania 2011 10.11.11, 12:57 Ach... cudeńko! Rozumiem, że Mikołajkę będziecie w tym roku mieć Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: Przygotowania 2011 10.11.11, 21:13 ach Mikołajkowa piekna bedzie U nas przygotowania nietypowe, bo zwiazane z powrotem do Polski. To beda moje pierwsze Swieta z moja rodzina odkąd jestem mezatką. Niesamowicie wazne dla mnie. Odpowiedz Link
kalanitka Re: Przygotowania 2011 11.11.11, 10:29 bebiak napisała: > I tak sobie wczoraj pomyślałam, że może czas by o prezentach zacząć myśleć? > I tak sobie pomyśłałam, że jak co roku koncepcji brak...echh... > I tak sobie pomyślałam, że potem znowu się będę na siebie złościć Ostatnio lubię tu zaglądać: forum.gazeta.pl/forum/f,49213,Wystarczajaco_Dobra_Pani_Domu.html a z tematów przedświątecznych, prezentowych podpowiedzi takie znalazłam - może będą natchnieniem forum.gazeta.pl/forum/w,49213,130463339,130463339,czy_wam_tez_wlaczyla_sie_opcja_swieta_.html forum.gazeta.pl/forum/w,49213,130546944,130546944,Co_na_prezent_dla_mocno_starszych_osob_.html forum.gazeta.pl/forum/w,49213,130032570,130032570,Kartki_swiateczne_gdzie_kupic_.html Odpowiedz Link
sylwialew Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 11.11.11, 10:01 A ja zakupiłam foremki,odnalazłam przepis Bachulki na pierniczki i będę działać Zaplanowałam też inne rzeczy np kupno większej choinki ale czy mi wyjdzie? czy czasu wystarczy? Zobaczymy Buziaki dziewczyny Odpowiedz Link
bebiak Od wczoraj Warszawa w świątecznej szacie:) 04.12.11, 16:54 Miasto mi wczoraj rozbłysło tysiącem światełek i mimo braku śniegu (ba, od wczorajszego wieczoru jest deszczowo) wyglada przecudnie Te świąteczne dokoracje to jedna z takich rzeczy, na którą nie żal mi publicznych pieniędzy - OK, mogłyby z uwagi na koszty wisieć tylko do powiedzmy 6-go stycznia a nie jak nasza tradycja nakazuje do 2-go lutego, ale wielcy pewnie widzą co czynią. Nic to: miasto mi udekorowano prześlicznie a choinka przy Zamku Królewskim ładniejsza niż w latach ubiegłych - brawo! A jak u Was? Widzę z fotek na Fotoforum, że w Metsovie/Ioanninie już święta, a poza Metsovem/Ioanniną? Duszki moje, ja nie przyjadę w tym roku w sezonie świątecznym do Grecji i bardzo ale to bardzo chciałabym abyście mi pokazały Wasze miasta, miasteczka i wioski w tej cudownej świątecznej atmosferze. Nie chce mi się wierzyć, że z uwagi na kryzys nic Wam nie udekorują: pewnie będzie skromniej ale żeby nic? Nie, nie uwierzę! Porozglądajcie Wy się, co? Proszę ładnie! Odpowiedz Link
kalanitka Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 08.12.11, 12:39 U nas od dziś kiermasz - panie napracowały się, oj napracowały fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2972579,5,32,30782,swiatecznie,swiatecznie.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2972580,5,33,30782,swiatecznie.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2972581,5,34,30782,swiatecznie.html Odpowiedz Link
bachula_gr Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 08.12.11, 14:38 kalanitka napisała: > U nas od dziś kiermasz - panie napracowały się, oj napracowały a Szanowna Derekcja to co? za fotografa robila? Ps- fajne te choinki w pionie. Z czego sa zrobione? Ps/2/- na co ida pieniadze z takiego kiermaszu? Kto o tym decyduje? tak spytam z ciekawosci bo z przedszkola juz wyroslam, a i moje dziewczyny tez. Odpowiedz Link
kalanitka Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 08.12.11, 18:43 1. hahaha dyrekcja też swoje "3 grosze" wrzuciła za pomocą pierniczków 2. choinki to z takiego cienkiego styropianu imitującego drewienka 3. cały dochód z kiermaszu najczęściej idzie na zabawki lub pomoce dydaktyczne dla dzieciaków, jak mamy większe środki to np na meble do kącików zainteresowań. W przyszłości musimy pomyśleć o odnowieniu ogrodu przedszkolnego lecz to juuuuż spora inwestycja Odpowiedz Link
roxy_84 Re: choineczki,bombeczki, świeczuszki, aniołki... 11.12.11, 19:05 u mnie w bergen w zeszlym tygodniu napadalo sniegu po kostki, dzis juz deszcze leje i sniegu prawie juz nie ma. Bergen (choc nie stolyca) udekorowany lichutko norwegia takie bogate panstwo a na ozdoby swiateczne zaluje (( wrrrrrrr!!! Ja juz po zakupach swiatecznych tzn za tydzien do polski a tam tez nie odpuszcze jak nie polaze po sklepach i nie dotkne kazdego pudelka z pierdolkami, moj chlopina az sie boi ze mna chodzic po sklepach przed swietami hihihi Odpowiedz Link
bebiak A ja właśnie zrobiłam na Wigilię śledzie .... 16.12.11, 23:46 ... i muszę się pochwalić. Coś muszę robić, bo mnie roznosi niemiło no to skoro kolega Jacek1f zapodał przepisy na śledzie smakowite, tom zrobiła właśnie: dwa słoiczki śledzi cytrynowych i jeden w winie czerwonym z przyprawami. Przerobiłam się ilością nabytych dziś śledzi [malizną zalatuje], stąd jutro muszę pójść znowu do sklepu i dorobić. Zaraz wracam do kuchni zrobię ciasto na ciasteczka korzenne.. ooopsss... pierniczki he he i jutro znowu pół dnia będę je piekła (poprzednią, niemała przecież porcję zeżarliśmy przez weekend). Jakoś może będzie .. Tu moje śledziki Odpowiedz Link