mate3k 17.10.09, 15:31 Ma ktos cos takeigo ? Od 2ch miesiec co chwile sie drapie po calym ciele Dzieki za odpowiedzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prowirus Re: bb swędzenie skóry ? 17.10.09, 15:47 Mnie np. swedzi prawe udo od wewnetrznej strony, caly czas jedno i to samo miejsce - taka jakby swedzaca plamka o srednicy 8-10cm czsami rozdrapie i jest wieszke. Swedzi mnie tez miejsce po ugryzieniu przez kleszcza, ale to tez jakos tak "napadowo", czasami jest spokoj a czasami tak zaczyna swedziec, ze jak sie nie drapne to mnie trafia. Odpowiedz Link
szlachetne_zdrowie Re: bb swędzenie skóry ? 18.10.09, 00:27 Mnie taż swędzi prawie wszędzie. Od kilku miesięcy, To koszmar. Czasem drapię się aż do krwi. Odpowiedz Link
mate3k Re: bb swędzenie skóry ? 18.10.09, 13:27 a swedzialo Cie juz przed abx czy dopiero po ? Odpowiedz Link
ter69 Re: bb swędzenie skóry ? 18.10.09, 22:25 Pierwsze objawy tego typu pojawiły się ok. 15 lat temu.Trwały ok 2 miesięcy. żadne maści nie pomagały. Potem zniknęły i pojawiały się co jakiś czas.Podejrzewam, że to objaw bb. Na pewno nie grzybica skóry - sprawdziłam. Odpowiedz Link
ter69 Re: bb swędzenie skóry ? 18.10.09, 22:48 Z tego, co zdążyłam się zorientować swędzenie skóry występuje u wielu osób. Dodam jeszcze, że od jakiegoś roku przed rozpoczęciem leczenia najbardziej swędziała mnie głowa i straciłam czucie na czubku głowy. Odpowiedz Link
szlachetne_zdrowie Re: bb swędzenie skóry ? 19.10.09, 01:58 Swędzi mnie bez przerwy od dwóch miesięcy a leczę się ok. pół roku. Wcześniej też to się zdarzało, zawsze wtedy zwalałam to na alergię i starałam się nie przejmować. Teraz zastanawiam się czy nie jest to reakcja alergiczna na któryś z leków. Tylko który z tych 15 -stu jakie zażywam? Odpowiedz Link
melka1109 Re: bb swędzenie skóry ? 19.10.09, 00:24 Moja Ciocia wiele lat przed leczeniem często miewala swedzenie,szczególnie skóry pleców,teraz leczy się trzeci miesiąc i nie dosyż,że swędzenie się nasililo to doszedł piekący ból...smarujemy czym się da,ale ulga jest chwilowa....Czy to swędzenie jest u Was spowodowane bb czy jakimiś koinfekcjami? Ciocia ma Cpn i myco. Odpowiedz Link
melka1109 Re: bb swędzenie skóry ? 23.10.09, 20:16 Czy ktoś mi jeszcze odpowie?Czy podczas leczenia pojawiły się u Was czerwone krostki? Nie wiem juz czy to alergia przy bb czy alergia na leki.... Odpowiedz Link
agucha168 Re: bb swędzenie skóry ? 14.03.10, 00:06 qrcze melka, ja właśnie od prawie miesiąca to mam (czerwone małe krostki, wyglądają jak potówki, nie specjalnie swędzą).Najwięcej ich mam na dekolcie, plecach, karku, szyi,i twarzy, wyglądam, jakbym dojrzewała znowu Martwi mnie to, szukam przyczyny, niby nie grzybica (tak powiedziała dr Beata), ale co to jest nie mamy pojęcia,pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link
kasroz Re: bb swędzenie skóry ? 14.03.10, 12:49 Też mam takie swędzące krostki czerwone na około wygląda ja ugryzienie komara. Odpowiedz Link
izek.1 Re: bb swędzenie skóry ? 14.03.10, 16:00 Jeśli chodzi o swędzenie skóry(bez wysypek) to miałam to jako nastolatka-najbardziej w nocy nie mogłam zasnąć,spać z tego powodu-mówiono,że nerwowe-teraz myślę,że to był jeden z moich objawów bb(utrzymywał się ok. pół roku i nigdy nie wrócił,nawet póki co na leczeniu też nie). Co do czerwonych krostek to znajomego mama dostała antybiotyk,w normalnej dawce,bo z innego powodu a nie boreliozy i dostała wysypkę na całym ciele, drobne czerwone krostki-lekarz stw.,że silna reakcja alergiczna na lek. Odpowiedz Link
agucha168 Re: bb swędzenie skóry ? 14.03.10, 21:53 też mi się wydaje,że to może być spowodowane reakcją alergiczną na lek, tylko jaki ????? (biorę doxy, azitrox, tini, tavanic) Nie wiem dalej co z tym robić, może odstawić na chwilkę jakiś lek.Nie chcę sama podejmować takiej decyzji, a doktor nic takiego nie zaproponowała Odpowiedz Link
agucha168 Re: bb swędzenie skóry ? 20.03.10, 00:19 Już wiem, po czym mam tą wysypkę.Analizowałam wszystko bardzo dokładnie i wygląda na to,że to tavanic.Zaczęłam brać połowę dawki (500 mg na dobę, a nie 1000) i powoli stan mojej skóry polepsza się.Tak jakby nie już świeżych krostek, tylko pozostały stare , lekko zaczerwienione. Niestety nie uzgodniłam tego z lekarzem.Wydaje mi się,że krzywdy sobie nie zrobię (ale krętkom jak najbardziej) tą połową zalecanej dawki.A Ty melka co bierzesz???i jak twoja wysypka????pozdrawiam, Agucha Odpowiedz Link
melka1109 Re: bb swędzenie skóry ? 20.03.10, 10:58 Agucha Ciocia miała silną alergię objawiającą się wysypką na azitrox.Po odstawieniu minęło,ale swędzenie skory,małe czerwone kropki,albo takie minirumienie pojawiają się okresowo.Te plamy-rumienie były po doxy lub duomoxie,pojawiały się nagle(na udach,przedramionach) i znikały. Odpowiedz Link
agucha168 Re: bb swędzenie skóry ? 20.03.10, 23:06 melka, azitrox biorę od października, nic mi nie było.Dopiero mniej więcej miesiąc po rozpoczęciu tavaniku zaczęły się te krostki, jak zmniejszyłam dawkę, to jest trochę lepiej.Mąż mnie atakuje, żebym całkiem odstawiła, ale nie chcę.Zobaczę co będzie na połówce dawki, pozdrawiam Odpowiedz Link
melka1109 Re: bb swędzenie skóry ? 21.03.10, 00:58 A robiłaś rozmaz krwi?Najlepiej ręczny.Jeśli to na tle alergicznym to powinna wyjść eozynofilia(podwyższony poziom granulocytów kwasochlonnych). Pozdrawiam Odpowiedz Link
fantastica.nusia Re: bb swędzenie skóry ? 18.03.10, 20:57 Mnie skóra swędzi potwornie,nie daje juz rady.Ani maście ,anie tablateki ,ani balsamy do skóry atopowej.Jestem podrapana do krwi ale jeszcze nie mam leczenia dopiero wyniki i idę na wizytę. Odpowiedz Link
kleszczorak Re: bb swędzenie skóry ? 20.03.10, 07:37 Swędzenie skóry, puchnięcie i potworne drapanie miałam ileś lat temu. Nasilało się po kąpieli. Biegałam po alergologach, robiłam testy alergiczne. Miałam dodatkowo silne łzawienie oczu. Wyciszyło się samo po dłuższym czasie. Swędzenie, czerwone plamki w tych miejscach wróciły po wprowadzeniu rify. Mam też na łydkach drobną wysypkę, którą wiążę z bartonellą. Wysypka też nasiliła się na rifie. Dodatkowo w części goleniowej miałam ból skóry spowodowany strumieniem prysznica. Trwało krótko. Odpowiedz Link
fantastica.nusia Re: bb swędzenie skóry ? 21.03.10, 00:22 kleszczorek ja mam równiez nasilenie w czasie prysznica i robia mi się takie plamki które potem zostaja tylko zmieniaja kolor jakby skóra robiła sie twarda w tym miejscu..masakra.ja nie jestem jeszcze na terapii niewiem co bedzie w trakcie chyba sobie rekawiczki uszyje żeby się nie zadrapac Odpowiedz Link
depakinka11 Re: bb swędzenie skóry ? 21.03.10, 01:25 Witam! Ja tez obecnie znowu mam swedzenie skory. Biorac Ryfampicyne,Zamur,Rolicyn po jakims czasie mi odpuscilo,ale teraz znowu mam i jest bardzo nasilone. Najbardziej nasila sie na noc i w nocy,a najbardziej dokucza mi swedzenie skory glowy,twarzy, karku ,plecow. Mi sie wydaje ,ze to od Bb lub jakiejs koinfekcji bynajmniej u mnie ,bo zaczelo mi w pewnym czasie stopniowo przechodzic az przeszlo wogole. Ale teraz znowu mam ten objaw.Mam zmieniony zestaw abx. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kleszczorak Re: bb swędzenie skóry ? 21.03.10, 08:11 Wczoraj wieczorem pierwszy raz pojawiła się mała swędząca wysypka na szyi pod prawym uchem. Jest to w pobliżu epicentrum bólu, który daje o sobie znać podczas ruchów szyją. Bartonelki obrywają Odpowiedz Link
fantastica.nusia Re: bb swędzenie skóry ? 09.04.10, 16:26 jak pisałam mnie swędzi skóra od jakiegoś czasu z 2 lata może,od kulku dni jestem na abx i plecy nie dośc ,że mnie swędziały to jeszcze uczucie palenie,pieczenie.nasila sie wieczorem,a w nocy drapie się juz bezwiednie. nuśka Odpowiedz Link
melka1109 Re: bb swędzenie skóry ? 09.04.10, 22:42 Witaj,a jakie masz koinfekcje?Moja Ciocia ma podobnie,podejrzewamy bartonellę. Pozdrawiam Monia Odpowiedz Link
fantastica.nusia Re: bb swędzenie skóry ? 09.04.10, 23:24 Nie wiem nie robiłam badań na koinfekcje.Jednak p.dr.na wizycie ,gdy jej wspomnialam o tym objawie powiedziała,że to pewnie i bartonella jest.Przepisała mi dlatego cipronex ponoć jest niezły jesli chodzi o ta cała bartonelle.Kurde mam wrazenie,ze za chwike zaczne swicic i wyrosną mi czułki a swoja droga to co u dr.z Zabrza mozna badania robić na koinfekcje? pozdrawiam Odpowiedz Link
blank25 Re: bb swędzenie skóry ? 03.02.23, 12:10 Polecam Lenirax na świerzb, wyrób medyczny zawiera Krotamiton, który zwalcza świerzb. Mi on bardzo pomógł. Odpowiedz Link