Dodaj do ulubionych

ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku?

22.02.10, 17:51
Zastanowiło mnie to ponieważ jednej z nas lekarz odstawił abx z
powodu nalotu a mam wrażenie,że to przy takiej ilości abx norma.Może
się mylę i też już dawno powinnam nie brać abx bo język mam biały od
drugiego miesiąca leczenia od kiedy włączyłam tyni a leczę sie ponad
rok.Jak to wygląda u was?
Obserwuj wątek
    • a.guzia Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 18:01
      Nalot na języku (białawy, albo brązowy) - w zależności od tego co nie tak zjem,
      mam w zasadzie od początku leczenia, czyli od ponad roku. Jakoś nigdy moja dr
      nie powiedziała, żeby z tego powodu zaprzestać leczenia. W takich przypadkach,
      jeśli objawy wchodzącego grzybka nie są uciążliwe, można z powodzeniem
      kontynuować leczenie bb i "walić" odpowiednio w grzyba - jestem tego przykładem.
      Po prostu nie da się tego uniknąć. Przy takiej ilości antybiotyków - biały nalot
      to pikuś.

Szila, spróbuj olejku oregano. Jest naprawdę skutecznysmile Ja zamawiam zawsze z
      tej strony: www.natura24.pl
      Na grzybka w jelitach również: 1/3 szkl. wody + 2-3 krople olejku (pić 2-3 razy
      dziennie). Sprawdzonesmile pomaga.
    • depakinka11 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 18:04
      Witaj!
      Ja przez caly okres leczenia biore
      ciagle cos na grzyba.Pierwszym lekiem
      byl Orungal w kapsulkach do lykania,
      pozniej zamist Orungalu Ketokonazol,pozniej
      Flukonazol,nastepnie Nystatyna.
      Tearz Flukonazol i Ktokonazl.
      Pozdrawiam serdecznie,ledwo zywa jestem dzisiajsad

• szila2008 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 18:46
        Ela ale cały czas bierzesz?
        Mi na język pomaga trochę rozcieńczona woda utleniona ale jak tylko
        przestaję to spowrotem.
        • depakinka11 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 18:50
          Wiolu ,nie mialam ani
          jednego dnia przerwy w braniu.
          biore caly czas.Kiedys mialam az czarny jezyk
          pomogla mi Nystatyna bardzo czesto w ciagu dnia
          w proszku plukanie.
          Pozdrawiam cieplutko!
          • szila2008 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 18:52
            Mi nystatyna nie bardzo pomaga,mimo to nią smaruję.
            • fasolka_88 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 20:33
              WYchodzi, ze jestem jedyna, która musiala ograniczyc leczenie do flukonazolu jedynie z powodu białego języka sad i tak jeszcze przez 25 dni, odliczam z niecierpliowscia bo bez abx bb i bart robia sobie plac zabaw z mojej główki i stawów i ciezko tak zyc.

Może chociaz kupie jakieś zioła na te 3 tygodnie, bo jak bedzie tak dalej to długo nie wytrzymam, po odstawieniu abx musiałam przezucic sie na środki przeciwbólowe.

Moze mi ktoś cos doradzic?
              • szila2008 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 20:38
                Dorzuć kurkumę i czosnek.

Może nie jesteś jedyna?
                • arrakis74 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 21:09
                  ja język z nalotem mam cały czas. Nie przerywam leczenia i nie ma do tego
                  wskazań wg mojej Pan Dr. Nalot zmniejsza się po szczotkowaniu języka. Używam do
                  tego zamiennie: zmiażdżony w zębach świeży czosnek, woda utleniona, eludril.
                  Nigdy całkowicie się go nie pozbyłem ale czasmi jest po prostu ledwie
                  zauważalny. Nie mogę go też usunąć z głębszej części języka gdzie zawsze jest
                  większy - odruch wymiotny.
                  Do fasolki:
                  Szila dobrze radzi - czosnek polski lekko fioletowy najlepiej od chłopa z targu,
                  taki że jak rozgryziesz i pożujesz oczy wychodzą z orbit.
                  Ja będąc na ziołach Buhnera i dokładając czosnek miałem pięknęgo podręcznikowego
                  herxika od strony pęcherza.
                  U mnie grzyb jest cwany i szybko się uodparnia. Dlatego stosuję rotację 5-7 dni
                  w antygrzybolach.
                  • fasolka_88 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 21:25
                    ale własnie o to chodzi, ze ja nie mam zadnych problemów z grzybem, jedynym jego objawem był nalot na jezyku, który minął po 2dniach od zaprzestania brania tini i unidoxu, z reszta pojawił sie glównie po tini, teraz jestem na samym fluko i wróciły objawy boreli albo bartonelli z przed leczenia,a czosnek sam w sobie uwielbiam i spozywam go zawsze w duzych ilosciach.

Cały problem tkwi w tym ze zostałam prze 40 dni bez abx ( tylko fluko, który podobno równiez działa na kretki) bo miałam nalot,
                    i teraz dzien w dzien jade na srodkach przeciwbolowych , a przez 3 miesiace leczenia nie zazyłam ani jednego, a tera dzien w dzien a i tak mam miszmag w głowie - niecierpie tego
                    • a.guzia Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 22:14
                      Fasolka, po zestawie jaki stosowałaś dotychczas i co stosujesz, jestem pewna, że
                      leczysz się w Warszawie u dr P. Na moje oko, leczenie powinno być ciągłe i
                      ostrzejsze, choć nie jestem lekarzem, ale z doświadczenia mogę jedynie
                      powiedzieć, że biały nalot to nie jest aż tak wielki problem, a mając na uwadze
                      Twoje koinfekcje, głęboko bym się zastanowiła nad zmianą lekarza.
                      • 1-ludka Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 13:00
                        Ja tez sie z tym zgadzam,leczenie nie moze byc odstawiane z powodu
                        nalotu.U mnie chyba z 6 lekarzy powiedzialo ze nalot na jezyku przy
                        takich ilosciach abx to rzecz normalna a walczyc z tym mozna na inne
                        sposoby niz odstawianie abx bo wtedy ta zaraza moze sie dalej
                        rozwijac.
              • zonka77 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 22.02.10, 21:31
                też miałam taką przerwę - dwa miesiące jeśli dobrze pamiętam. Nie tylko nie
                pomogło ale wydaje mi się że odstawienie abx znacznie pogorszyło mój stan uncertain
                • szila2008 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 13:07
                  Arrakis czy możesz mi objaśnić jak to jest z tą rotacja na grzybka
                  bo już kiedyś o tym czytalam ale coś ciężko łapię.5 dni coś bierzesz
                  a potem ile nie bierzesz,czy jak?
                  • arrakis74 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 19:12
                    To jest tak że u jednych dobrze sprawdza się branie przez cały czas jednego
                    antygrzyba np fluko i albo znikaja objawy albo trzeba ciągnąć cały czas.
                    u innych jest tak że muszą zmienić antygrzyb bo przestaje działać.
                    Ja rotację stosuje gdy objawy się zaostrzają czyli w moim przypadku:
                    - na tini
                    - na tetrze po dłuższym czasie brania tetry

Rotacja u mnie to 5-7 dni fluko, 2 dni przerwy, 5-7 dni candida clear 2 dni
                    przerwy. Jeżeli dalej są objawy to 5-7 dni keto, 2 dni przerwy, 5-7 dni czosnek
                    w dużych ilościach, 2 dni przerwy, 5-7 dni oreganol itd.
    • ada122 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 14:52

Może się mylę i też już dawno powinnam nie brać abx bo język mam
      biały od drugiego miesiąca leczenia od kiedy włączyłam tyni

Chyba sie nie mylisz, na moim opakowaniu Metronidazolu (a to chyba
      to samo) pisze ze bardzo czesto pojawia sie nalot na jezyku.

Renata

Życie ma tyle kolorów,ile potrafisz w nim dostrzec.
      • fionka21 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 14:59
        Ja bym się w ogóle nie mogła leczyć, bo miałam przed leczeniem biały nalot. W
        czasie leczenia wciąż jestem na ketokonazolu, optimie i trzymam dietę. Grzyb
        jest blisko, ale morzę go głodem wink
        • fasolka_88 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 18:33
          czylo to ja jestem jedynym wyjątkiem, który musiał przerwac leczenie z powodu nalotu na języku<ściana> ja chce znów cukiereczki...
          • szila2008 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 18:35
            Fasolka mam trochę w zapasie,jakie chcesz?
            • babaelka-0 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 18:48
              Witam!
              Rowniez moge podratowac.

W zyciu nie przerywalabym leczenia z powodu jezykowej bieli.

Pozdrawiam
              Elka
              • jan440 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 20:56
                7 mies.na abx, 2 dni problemy z nalotem - jeden powód nie parzyłem szczoteczki
                do zębów,odkąd zacząłem problemy się skończyły.Powtarzam każdemu, mamy
                wyjałowiony organizm,myjesz zęby odkładasz szczoteczkę w ciepłe wilgotne miejsce
                czyż mogą być lepsze warunki do rozwoju grzyba.
                Sięgając wieczorem po szczoteczkę sięgasz po zasobnik z pięknie namnożonym
                grzybkiem.
                • fasolka_88 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 21:04
                  przyznam sie bez bólu ze nigdy nie parzyłam szczoteki, własnie ide to zrobic, takie błaha a człowiek jest nie swiadomy
                • arrakis74 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 21:06
                  Janie możesz dokładnie opisać jak to robisz. Zalewasz wrzątkiem w kubku i
                  czekasz x minut, czy polewasz tylko, czy gotujesz?
                  Ja zamiast wrzątku stosuję wodę utlenioną - raczej z marnym efektem.
                  • jan440 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 21:18
                    Zanim idę myć zęby nastawiam czajnik.Umyję, to tylko polewam wrzątkiem
                    szczoteczkę,tak dokładnie ze wszystkich stron,ilość wody 200-300ml.
                    Oczywiście jak był nalocik to nystatynka do żucia i dentosept do płukania.
                    • gra-ga Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 22:56
                      Ja Dentosept stosuję również do płukania ust i szczoteczki- 1,5 roku
                      i nie jest najgorzej.
                    • arrakis74 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 23.02.10, 23:20
                      może stwierdzicie że jestem masochistą, ale dla mnie nystatynka jest bleee
                      bardzo słodka - wole czosnek smile
                      • kleszczorak Przepis na biały nalot 24.02.10, 02:16
                        Przepis na biały nalot na języku znalazłam
                        tutaj

Cytuję:

"Możesz poprosić swojego lekarza o receptę na "lek robiony w aptece", bardzo
                        skuteczny w walce z grzybiczym, białym nalotem na języku, skład:
                        - Vit. C - 500mg
                        - Nystatyni - 500 tys. jm.
                        - Vit. PP 0,2mg - 1tbl.
                        - Vit. B complex - 1tbl.
                        - Glierini ad - 100,0
                        Lek do stosowania zewnętrznego, smarowanie (pędzlowanie) języka,
                        3x dziennie."

Mnie się udaje uciekać przed białym nalotem.
                        Gorzej było na samym początku leczenia.
                      • fasolka_88 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 24.02.10, 09:14
                        a mi lekarz nie chce przepisac nystatyny ...

• gra-ga Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 24.02.10, 10:40
                          Odsyłam do lektury "Pokonać grzybicę" dr Christine Lenz od np.str
                          np.63
                          Dla mnie ta książka jest czsem kontrowersyjna w większości- dieta
                          tam proponowana ale jest dużo fachowych porad.
                          • fasolka_88 Re: ilu z nas leczy się mimo nalotu na języku? 24.02.10, 21:01
                            tez zakupiłam to dzieło i gdybyśmy chcieli z niego korzystac to juz dawno grzyb by nas zjadł ;] ale owszem maja kilka cennych wskazówek.

a Tobie jak się domyślam chodziło o badanie na grzybki tylko powiedz mi czemu sami mamy do tego dochodzic i szukac a czemu nie przepisuja tego badania nam lekarze?
      • 1-ludka do ady122 24.02.10, 12:23
        Renatko odezwij sie na meila bo zgubilam adres i telefon i
        wszystko.Czekam
        • szila2008 Re: do ady122 24.02.10, 14:09
          Jan ja parzę szczoteczkę poprzez moczenie jej we wrzątku ale na
          wiele to sie nie zdaje.Po prostu tak mam i udaje mi sie tylko
          ograniczyć.
          • jan440 Re: do ady122 24.02.10, 20:42
            Lepiej się do mnie publicznie nie zwracać,jestem na indeksie,możesz też tam
            trafić,zlecam ostrożność,jestem bardziej niebezpieczny od cukru
            • kasroz Re: nalot 24.02.10, 21:10
              Wiolu część moich znajomych (zdrowi) mają gorszy nalot odemnie więc
              mi się wydaje że dopuki jest to sam nalot to nie jest tak źle smile
              gorzej gdy już dochdzą ewidentne objawy grzyba.
              Pozdrawiam
              • szila2008 Re: nalot 24.02.10, 21:40
                Też tak myślę.A czy sądzisz,że przelewania to juz ewidentne objawy
                grzyba?
                • kasroz Re: nalot 24.02.10, 21:50
                  Nie koniecznie gdyż jeśli czytałaś moją historię to wiesz że u mnie
                  to był jeden z pierwszych objawów i z resztą główny mój problem to
                  były jelita i cały przewód pokarmowy niby objawy grzyba ale to było
                  przed abx i 2 kolonoskopie i 4 posiewy nie wykazały grzyba to bb mi
                  tak namieszała. Teraz mam podobne dolegliwości ale to juz napewno
                  grzyb z resztą odczucia mam troszkę inne (przedewszystkim
                  osłabienia ) i badania wykazują grzyba.
                  To wszystko jest tak pokrecone że nic dziwnego że czujemy się
                  zagubienisad
                  • fasolka_88 Re: nalot 25.02.10, 09:29
                    bo ja tez sie juz pogłubiłam - lekarz odstawił leczenie bo biały
                    jezyk,

pomijajac juz to ze zupełnie tego nie rozumiem, to czuje sie
                    masakrycznie, nie mam innych objawów grzyba,

ale zaczynaja krwawic mi dziasła a to był objaw bb który minał mi na
                    abx, do tego mam rano uczucie kapcia w ustach i biały nalot, gesta
                    biała sline - tyle ze wcale nie wydaje mi sie zeby to był grzyb a
                    raczek zaczynaja chorowac migdałki i stad nalot, wiec nie wiem co
                    myslec juz o tym,
                    • szila2008 Re: nalot 25.02.10, 19:22
                      Może idż do lekarza pierwszego kontaktu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka