Dodaj do ulubionych

sztywność mięśni

14.08.10, 12:46
Czy te miacie uczucie sztywności mięśni to mi bardzo utrudnia chodzenie
Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: sztywność mięśni 14.08.10, 13:45
      Piotrek, to jest na dzień dzisiejszy mój jedyny objaw bb, który bardzo utrudnia
      mi życie. Mięśnie (szczególnie nóg) są bardzo sztywne, robią się zakwasy, bolą
      przy chodzeniu. Wiem, ze mam zakwaszony organizm i walczę z tym jak mogę, ale na
      razie efekty nie są spektakularne sad
        • anyx27 Re: sztywność mięśni 14.08.10, 17:42
          Gdyby tylko bieganie czy nawet trucht były możliwe, to ja chętnie bym się w taki
          sposób porozciągała. Próbowałam rolek, nordic walking. Nie da rady sad Jedyny
          wysiłek fizyczny, który toleruję i praktykuję to ćwiczenia na orbitreku,
          gimnastyka i ćwiczenia z profesjonalnym (ciężkim) hoola-hop. Wszelkie czynności
          zakwaszające mięśnie nóg odpadają.
                • mariano_84 Re: sztywność mięśni 15.08.10, 13:37
                  Mnie też sie kiedyś zdawało, że na chinolonach ten objaw mija. Antybiotyki działają na oun i to uczucie jest złudne, że ten objaw mija. Tavanic, tylko oszukuje twój mózg. Ja na szczęście juz prawie nie mam tego problemu, że mięśnie muszą dochodzić do siebie kilka dni po wysiłku, jakim było dla mnie wyjście do sklepu. Wiadomo zakwasy się robią nawet ludzią bez bb. Całe szczęście, że regeneruję sie juz właściwie jak dawniejsmile
                            • heizba Re: sztywność mięśni 15.08.10, 19:06
                              To jeden z gł. moich problemów. Fajnie, ze poruszyliście ten temat. A jak u Was
                              badania mięśni i co konkretnie badaliście. Co warto zbadać?
                              Piwis- jeśli nie sprawi Ci to kłopotu - podaj proszę jakieś linki
                              (chodzi o wartościowe i sprawdzone)nt. tej toxocarozy i jej leczenia. Będę
                              wdzięczna. A czy komuś z borykających się z problemem sztywności i męczliwości
                              mięśni towarzyszy nadmierne pocenie- ogólnie całego ciała- taki zalewający wręcz
                              pot? Pozdrawiam!
                              • ziucia48 Re: sztywność mięśni 15.08.10, 19:43
                                Ja ten stan nazywałam "więdnięciem mięśni" bo również odczuwałam sztywność i męczliwość ,były takie momenty że 10 schodów w górę to był dystans ponad moje siły , do tego zlewne poty .
                                Przerwałam leczenie i zaczęłam leczyć grzybicę, po trzech miesiącach poczułam poprawę .
                                Do abx nie wróciłam ,jestem bez leków juz 10-ty miesiąc i mięśnie jedynie w rękach przy wieszaniu firanek daja sie czasami we znaki ale to jak pamiętam zawsze tak miałam..
                                Po schodach teraz wchodzę bez problemu, o poceniu zapomniałam całkowicie nawet w takie upały jak ostatnio.

                                Pozdrawiam
                                • anyx27 Re: sztywność mięśni 15.08.10, 23:14
                                  Z badań na mięśnie miałam wszystkie rodzaje EMG (przewodnictwo nerwowe, próby
                                  miasteniczne, tężyczkowe), do tego badany poziom kwasu mlekowego.

                                  Wyniki:
                                  Emg na przewodnictwo 3 lata temu - jeden nerw lekko uszkodzony
                                  Emg na miastenię (męczliwość mięśni) 3 lata temu - jedna próba dodatnia
                                  (przeciwciała ujemne)
                                  Emg na tężyczkę 3 lata temu - dodatnie
                                  Poziom kwasu mlekowego 3 lata temu - dużo za dużo (i w spoczynku i po wysiłku).
                                  Jak znajdę trochę czasu, powtórzę wszystkie te badania, bo przez 3 lata dużo się
                                  pewnie zmieniło sad

                                  Babs mam ujemną i w Poznaniu i w Lublinie, ale młodej wyszła w Poznaniu
                                  divergens, więc z całą pewnością ja też ją mam.
                                  • anyx27 Re: sztywność mięśni 15.08.10, 23:16
                                    Od prawie 2tyg. stosuję dietę, polegającą na unikaniu potraw zakwaszających, do
                                    tego sumiennie proszek zasadowy Alkala N i czuję poprawę coraz większą, ale
                                    ponieważ wiadomo, ze przy bb raz jest lepiej raz gorzej, nie wiem jeszcze, czy
                                    poprawa jest trwała.
                                      • ter69 Re: sztywność mięśni 16.08.10, 14:00
                                        Witam!
                                        Sztywność mięśni,któremu towarzyszy także ból, to u mnie jeden z podstawowych
                                        objawów, który odczuwałam już na długo przed postawiam diagnozy. Najbardziej
                                        doskwiera mi sztywnienie okolic karku. Czasem trudno mi kręcić głową. Natomiast
                                        rano mam spięte - usztywnione całe ciało i musi minąć parę godzin, aż się
                                        rozruszam. Masaże pomagają tylko doraźnie.
                                    • heizba Re: do anyx 16.08.10, 12:25
                                      Dzięki za odpowiedź.Bardzo mnie interesuje to co piszesz. Mam wrażenie, że nasze przypadki są jakby w części podobne- czytałam Twoje wpisy z wielkim zainteresowaniem.Jeżeli dobrze się orientuję to zakończyłaś jakiś czas temu leczenie antybiotykami? ja nadal leczę.
                                      Napisz proszę coś więcej o tym odkwaszaniu i Alkala N, czy to środek do kupienia w aptece? Jak wpadłaś na pomysł z tym odkwaszaniem i jak można poznać, że organizm jest zakwaszony?
                                      U mnie mleczany ponad 10-krotnie przewyższały normę i to w stanie całkowitego spoczynku np. w szpitalu. EMG wykazało uszkodzenie pierwotnie mięśniowe i diagnoza (jedna z wielu) to miopatia. Ale miałam też podwyższone wyniki CPK- one raz są za wysokie, raz w normie- nie wiem co na to wpływa i do tej pory nie "wyczaiłam". Tężyczka wyszła wybitnie dodatnia , ale tylko w próbie hiperwentylacyjnej. Przewodnictwo nerwowe wychodzi- zależy gdzie robię, zresztą EMG tez się zmieniało. Bardzo chciałabym nawiązać z Tobą kontakt, mój mail asska3@vp.pl
                                      Jakie potrawy są zakwaszające?
                                      • anyx27 Re: do anyx 16.08.10, 15:51
                                        Heizba, widzę, ze wyniki masz podobne do mnie sad współczuję, bo wiem, jak to jest miec takie objawy sad

                                        Wklejam listę produktów zakwaszających i niezakwaszających z tłumaczeniem google, ale mam nadzieję, ze będzie czytelne.

                                        Alkala N kupuje sie w aptece, kosztuje ok 20zł.

                                        Kochana, strasznie cię przepraszam, ale w tej chwili nie mam ani chwili na dłuższe pisanie, ponieważ w tym tygodniu otwieram przedszkole i kupuję mieszkanie i to dosłownie w jednym czasie i roboty mnóstwo sad

                                        Jesli chcesz, pisz na maila gazetowego. Ja obiecuję, że w przyszłym tygodniu napiszę do ciebie wiecej.


                                        Negative numbers indicate base or alkaline-producing foods and positive numbers are acid-producing foods. Liczby ujemne wskazują potrawy alkaliczne, liczby dodatnie zakwaszające

                                        Napoje
                                        Beer, draft Piwo, projekt -0.2 -0,2
                                        Beer, pale Piwa, blada 0.9 0,9
                                        Beer, stout bottled Piwa, stout butelkowanej -0.1 -0,1
                                        Coca-cola Coca-Cola 0.4 0,4
                                        Cocoa, made with semi-skimmed milk Kakao, wykonane z mleka półtłustego -0.4 -0,4
                                        Coffee, infusion 5 minutes Kawa, dopłaty do 5 minut -1.4 -1,4
                                        Mineral water (Apollinaris) Woda mineralna (Apolinary) -1.8 -1,8
                                        Mineral water (Volvic) Woda mineralna (Volvic) -0.1 -0,1
                                        Red wine Czerwone wino -2.4 -2,4
                                        Tea, Indian infusion Herbata, Indian infuzji -0.3 -0,3
                                        White wine, dry wino białe, wytrawne -1.2 -1,2
                                        Fats and Oils Tłuszcze i oleje
                                        Butter Masło 0.6 0,6
                                        Margarine Margaryna -0.5 -0,5
                                        Olive oil Oliwa z oliwek 0.0 0,0
                                        Sunflower seed oil Olej z nasion słonecznika 0.0 0,0
                                        Fish Ryba
                                        Cod fillets filety z dorsza 7.1 7,1
                                        Haddock Plamiak 6.8 6,8
                                        Herring Śledź 7.0 7,0
                                        Trout, brown steamed Pstrąg, brązowy parze 10.8 10,8
                                        Fruits and Fruit Juices Owoce i soki owocowe
                                        Apple Juice, unfiltered Apple Juice, niefiltrowane -2.2 -2,2
                                        Apples, 15 varieties flesh & skin, average Jabłka, 15 odmian ciało i skórę, średnia -2.2 -2,2
                                        Apricots Morele -4.8 -4,8
                                        Bananas Banany -5.5 -5,5
                                        Black currants Czarne porzeczki -6.5 -6,5
                                        Cherries Wiśnie -3.6 -3,6
                                        Grape juice, unsweetened Sok winogronowy, niesłodzone -1.0 -1,0
                                        Kiwi fruit Kiwi -4.1 -4,1
                                        Lemon juice Sok cytrynowy -2.5 -2,5
                                        Orange juice, unsweetened Sok pomarańczowy, niesłodzone -2.9 -2,9
                                        Oranges Pomarańcze -2.7 -2,7
                                        Peaches Brzoskwinie -2.4 -2,4
                                        Pears, 3 varieties flesh and skin, average Gruszki, 3 odmian ciało i skórę, średnia -2.9 -2,9
                                        Pineapple Ananas -2.7 -2,7
                                        Raisins Rodzynki -21.0 -21,0
                                        Strawberries Truskawki -2.2 -2,2
                                        Watermelon Arbuz -1.9 -1,9
                                        Nuts Orzechy
                                        Hazlenuts Hazlenuts -2.8 -2,8
                                        Walnuts Orzechy włoskie 6.8 6,8
                                        Grain Products Produkty zbożowe
                                        Bread, rye flour mixed Chleb, mąkę żyta 4.0 4,0
                                        Bread, rye flour Chleb, mąka żytnia 4.1 4,1
                                        Bread, wheat flour mixed Chleb, mąkę pszenicy 3.8 3,8
                                        Bread, wheat flour whole meal Chleb, mąka pszenna całego posiłku 1.8 1,8
                                        Bread, white bread Chleb, biały chleb 3.7 3,7
                                        Cornflakes Płatki kukurydziane 6.0 6,0
                                        Crispbread, rye Chleb chrupki, żytni 3.3 3,3
                                        Noodles, egg Makaron, jajko 6.4 6,4
                                        Oat flakes, rolled oats płatki owsiane, owsiane 10.7 10,7
                                        Rice, brown Ryż, brązowy 12.5 12,5
                                        Rice, white, easy cook Ryż, biały, łatwy gotować 4.6 4,6
                                        Rice, white, easy cook, boiled Ryż, biały, łatwy gotować, gotowane 1.7 1,7
                                        Rye flour, whole Mąka żytnia, w całości 5.9 5,9
                                        Spaghetti, white Spaghetti, biały 6.5 6,5
                                        Spaghetti, whole meal Spaghetti, całego posiłku 7.3 7,3
                                        Wheat flour, white plain Mąka pszenna, zwykły biały 6.9 6,9
                                        Wheat flour, whole meal Mąka pszenna, całego posiłku 8.2 8,2
                                        Legumes Roślin strączkowych
                                        Beans, green/French beans Fasola, zielony, francuski, fasola -3.1 -3,1
                                        Lentils, green and brown, whole, dried Soczewica, zielone i brązowe, całe, suszone 3.5 3,5
                                        Peas Groszek 1.2 1,2
                                        Peanuts, plain Orzeszki ziemne, zwykły 8.3 8,3
                                        Meat and Meat Products Mięsa i produktów mięsnych
                                        Beef, lean only Wołowiny, tylko chude 7.8 7,8
                                        Chicken, meat only Kurczak, mięso tylko 8.7 8,7
                                        Corned beef, canned Konserwa z wołowiny w puszkach 13.2 13,2
                                        Frankfurters Parówki 6.7 6,7
                                        Liver sausage Pasztetowa 10.6 10,6
                                        Luncheon meat, canned mielonki, konserwy 10.2 10,2
                                        Pork, lean only Wieprzowina, tylko chude 7.9 7,9
                                        Rump steak, lean and fat Zad stek, suche i tłuszczu 8.8 8,8
                                        Salami Salami 11.8 11,8
                                        Turkey, meat only Indyk, mięso tylko 9.9 9,9
                                        Veal, fillet Cielęcina, filet 9.0 9,0
                                        Milk, Dairy Products Mleka, produktów mlecznych
                                        Buttermilk Maślanka 0.5 0,5
                                        Camembert cheese ser Camembert 14.6 14,6
                                        Cheddar cheese, reduced fat ser cheddar, o zmniejszonej zawartości tłuszczu 26.4 26,4
                                        Cheese, Gouda Sery Gouda 18.6 18,6
                                        Cottage Cheese, Plain Twaróg, Plain 8.7 8,7
                                        Creams, fresh, sour Kremy, świeże, kwaśne 1.2 1,2
                                        Fresh Cheese (Quark) Twaróg (Quark) 11.1 11,1
                                        Full fat, soft cheese Pełnotłuste, serem 4.3 4,3
                                        Hard cheese, average 4 types Sery żółte, średnio 4 rodzaje 19.2 19,2
                                        Ice Cream, dairy, vanilla Ice Cream, mleka, wanilii 0.6 0,6
                                        Whole milk, evaporated Mleko pełne, odparowuje 1.1 1,1
                                        Whole milk, pasteurized Mleko pasteryzowane 0.7 0,7
                                        Parmesan cheese parmezanem 34.2 34,2
                                        Processed cheese, plain Sera topionego, zwykły 28.7 28,7
                                        Yogurt, whole milk, fruit Jogurt, mleko, owoce 1.2 1,2
                                        Yogurt, whole milk, plain Jogurt, mleko pełne, gładkie 1.5 1,5
                                        Eggs Jajka
                                        Eggs, chicken, whole Jaja, drób, całe 8.2 8,2
                                        Egg white Białko jaj 1.1 1,1
                                        Egg yolk Żółtko 23.4 23,4
                                        Sugar, preserves and sweets Cukier, konserwy i słodycze
                                        Chocolates, milk Czekolady, mleka 2.4 2,4
                                        Honey Miód -0.3 -0,3
                                        Madeira cake Placek Madeira 3.7 3,7
                                        Marmalade Marmolada -1.5 -1,5
                                        Sugar, white Cukier, biały -0.1 -0,1
                                        Vegetables Warzywa
                                        Asparagus Szparagi -0.4 -0,4
                                        Broccoli, green Brokuły, zielony -1.2 -1,2
                                        Carrots, young Marchwi, młodych -4.9 -4,9
                                        Cauliflower Kalafior -4.0 -4,0
                                        Celery Seler -5.2 -5,2
                                        Chicory Cykoria -2.0 -2,0
                                        Cucumber Ogórek -0.8 -0,8
                                        Eggplant Bakłażan -3.4 -3,4
                                        Leeks Porów -1.8 -1,8
                                        Lettuce, average 4 varieties Sałata, średnio 4 odmian -2.5 -2,5
                                        Lettuce, iceberg Sałata, lodowa -1.6 -1,6
                                        Mushrooms, common Grzyby, wspólne -1.4 -1,4
                                        Onions Cebule -1.5 -1,5
                                        Peppers, green Papryka, zielony -1.4 -1,4
                                        Potatoes, old Ziemniaki, stary -4.0 -4,0
                                        Radish, red Rzodkiewka, czerwona -3.7 -3,7
                                        Spinach Szpinak -14.0 -14,0
                                        Tomato juice Sok pomidorowy -2.8 -2,8
                                        Tomatoes Pomidory -3.1 -3,1
                                        Zucchini Cukinia -4.6 -4,6
                                      • anyx27 Re: do anyx 16.08.10, 15:55
                                        Same podwyższone mleczany świadczą o zakwaszeniu, ale nie tylko, polecam poczytać:

                                        www.obcasy.pl/index.php?art=1&dzial=33&dzial2=188
                  • cez77 Re: sztywność mięśni 16.08.10, 19:04
                    Może tak być, jak piszesz, ale inne abx raczej na mnie tak nie
                    działają. Ale w takim razie co proponujesz, powinnam odstawić
                    chinolony, bo powodują złudne poczucie poprawy?
                    Moim zdaniem takie dolegliwości ze strony OUN nie biorą się z
                    niczego, zakładam, że są efektem toczącej się infekcji, a abx w
                    końcu powinny tę infekcję zwalczyć.
                    U mnie na chinolonach nie od początku było tak różowo. Jak pierwszy
                    raz włączyłam chinolon - cipronex, to przez pierwsze dni bardzo mnie
                    bolały nogi, miałam straszne mrowienia, sztywność, etc., bolały mnie
                    też ścięgna nawet naradzałam się z lekarką, czy nie odstawić abx,
                    ale powiedziała mi, że gdyby to był efekt uboczny to by się nasilał,
                    i faktycznie po 1-2 tygodniach złagodniały, potem ustąpiły.
                    Przyjęłam to w tym momencie za rodzaj herxa.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka