Dodaj do ulubionych

Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie

20.09.11, 17:46

Witajcie!

W ramach działalności Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę organizuję w Krakowie warsztaty komputerowe dla chorych na boreliozę.
Celem warsztatów jest pomoc osobom chorym w doskonaleniu swoich umiejętności jak chodzi o korzystanie z komputera i poruszanie się w internecie. Internet to kopalnia wiedzy, narzędzie zdobywania informacji i wymiany myśli, szczególnie cenne dla ludzi chorych - a jeszcze szczególniej dla chorych na boreliozę smile

Nie każdy urodził się "z myszką w ręku", natomiast dla nikogo nie jest a późno żeby myszkę pewnie w dłoń złapać smile
Komputery generalnie nie gryzą, choć czasem przyda się pomocna dłoń aby nauczyć się jak zmusić taką maszynę do współpracy i zrobienia tego czego od niej akurat oczekujemy wink Temu mniej więcej ma służyć to przedsięwzięcie.

Cała rzecz jest możliwa dzięki ofercie Miejskiego Ośrodka Wspierania Inicjatyw Społecznych w Krakowie który bezpłatnie udostępnia organizacjom non-profit sale konferencyjne (w tym salę komputerową z której skorzystamy): www.ngo.krakow.pl/mowis/3009,artykul,oferta_mowis.html
Obserwuj wątek
    • raf.99 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 20.09.11, 18:03
      Czas i miejsce:
      Kraków, 29/09/2011 (czwartek) godz. 16:30
      sala 109 (komputerowa) Miejskiego Ośrodka Wspierania Inicjatyw Społecznych
      os. Centrum C 10 (wejście od strony Alei Róż)

mapka: Tekst linka
      Dojazd MPK do przystanków "Plac Centralny" lub "Aleja Przyjaźni".
      Dojazd z okolic Dworca Głównego bezposrednio tramwajem linii "4" i autobusem "152".

Proszę w miarę możliwości o zgłoszenie chęci udziału pocztą elektroniczną: krakow@borelioza.org
      Proszę też o przekazanie informacji wszystkim osobom które mogą być zainteresowane (część z nich na pewno nie przegląda tego forum).
      • raf.99 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 20.09.11, 19:19
        Kilka uwag w kwestiach technicznych.
        To są moje pierwsze koty za płoty w organizacji czegoś takiego; nie jestem profesjonalistą ani w dziedzinie komputerów ani nauczania. Zaoferować Wam mogę jedynie swoją cierpliwość i umiejętności praktyczne wyniesione z codziennego obcowania z techniką. Na wszystkie pytania na pewno nie będę w stanie sam odpowiedzieć. Liczę natomiast że osoby które przyjdą w dużej mierze będą się uczyć od siebie nawzajem.
        Ciężko mi przewidzieć ile osób będzie chętnych, spodziewam się jedynie że poziom "zaawansowania" poszczególnych osób a w związku z tym ich potrzeby, będą bardzo różne - będziemy musieli się jakoś wzajem dostosować. Tak w ogóle to najlepiej byłoby pracować w parach... Stąd nie będę wymyślał z góry żadnego scenariusza, nie mam zresztą potrzebnego do tego doświadczenia. W zamian proponuję element improwizacji i wzajemnej pomocy "sąsiedzkiej" uczestników. Salę mamy do dyspozycji aż do godz. 20:00, więc myślę że starczy nam czasu na wiele zagadnień.
        Jeśli ktoś nie może przyjść na 16:30, myślę że można się będzie dołączyć później, wszystko zależy od tego ile będzie osób chętnych.

Tak czy owak po zakończeniu zabawy komputerami proponuję chętnym spotkanie integracyjne w jakiejś okolicznej kafejce.

Ważne: zapraszam wszystkich - bez względu na umiejętności czy też ich brak. Generalna zasada brzmi: nie ma głupich pytań ani problemów zbyt trywialnych. Uczmy się od siebie wzajemnie. Z tego też względu zapraszam i tych którzy warsztatów wcale nie potrzebują - za to są w stanie przyjść i pomóc innym.
        Jestem też otwarty na wszystkie sugestie odnośnie tematyki i zagadnień do poruszenia. Jeśli nie ja to może ktoś inny będzie w stanie podpowiedzieć. Jak nadmieniałem, nie jestem omnibusem smile
      • raf.99 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 23.09.11, 19:15

Wskazówki "jak trafić" (nie tylko) dla tych którzy boją się Nowej Huty smile
        -> Jak trafić do MOWIS
        • franiolek1 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 25.09.11, 19:56
          Rafal! To super inicjatywa!! Brawo!
          Bardzo chetnie bym do Was dolaczyla, postukala z Wami na klawiaturze, wymienila informacjami, a potem i doswiadczeniami w zdrowieniu.
          Boje sie, ze te 2000 km bedzie przeszkoda, ale uwazam, ze jest to genialna sprawa smile)
          • raf.99 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 26.09.11, 11:27
            Franiolku może natępnym razem smile

Kaman Kraków, kto jeszcze chętny??
            Na razie zgłosiły się dwie panie, stanowisk komputerowych jest 12. Czasu też będziemy mieć pod dostatkiem. Salę mamy dostępną do 20:00 więc można też przyjść później.
            Dajcie proszę znać pocztą pantoflową osobom które jeszcze mogą być chętne.

Kto chętny na spotkanie integracyjne po warsztatach?
            Trudno rzecz jasna określić kiedy będzie "po", to zależy ile finalnie będzie osób i ile nam zejdzie czasu z komputerami. Ale myślę że zostawimy drzwi do salki otwarte i kto będzie chciał to się dołączy. A jeśli przed 20:00 będą chętni to przeniesiemy się na herbatę do knajpki nieopodal.
            • maleoobeauty Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 26.09.11, 12:55
              Ja chętnie dołączę. Także można mnie wpisać na listę. No Chyba, że mam oficjalnie potwierdzić mailowo?
              • raf.99 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 26.09.11, 15:49
                Czuj się oficjalnie wpisany. Pozdrawiam smile
                • tajtaja Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 26.09.11, 17:54
                  mam kawałek z wawki smile
                  w Krakowie było nas sporo....ukryli się czy nie wchodzą na forum?
                  • raf.99 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 26.09.11, 18:27
                    Może to nieśmiałość. Jeśli tak to zapewniam że nieuzasadniona. Weteranów boreliozy łączy specjalna nić porozumienia która sprawia że jak się zejdą razem to wszystko staje się nieco łatwiejsze.

Jest też boreliozowe odkładanie decyzji na ostatnia chwilę, w zależności od formy w danym dniu - co doskonale rozumiem. Niemniej kto może niech da w miarę możliwości znać, czy to mailem czy tutaj, żebyśmy się mogli lepiej zorganizować. Tak czy owak drzwi otwarte i każdy gdzie nas znaleźć w godz. 16:30-20:00 + ewentualnie później przy herbacie.
                    • raf.99 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 27.09.11, 14:16
                      4 osoby. Kto jeszcze?
                      • raf.99 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 28.09.11, 17:02
                        ^
    • raf.99 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 26.09.11, 18:09
      Zapomniałem dodać informację istotną: warsztaty są rzecz jasna bezpłatne.
      • ewa475 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 28.09.11, 20:59
        Ludziesmile
        Dopiero teraz mogę powolutku zaglądać do neta,10 dni od operacji zaćmy ogólnie mam zabronionesmile
        Ale nie mogłam nie wejść i się nie ucieszyć z komputerowania Rafasmile
        Mnie też by to się przydało choć wydawało by się,że wszystko wiem.
        Ale wyobrażam sobie jak będzie fajnie,już od dawna zazdroszczę Wam tych spotkań krakowskich.
        Wiele osób do mnie dzwoni z zapytaniem kiedy będzie jakieś spotkanie,więc teraz jest właśnie w Krakowie!
        Bardzo chciałabym na nim być już choćby ze względu na Rafała i Stasięsmile
        Bo tak było fajnie w sierpniu w Warszawiesmile
        • raf.99 Re: Warsztaty komputerowe dla chorych w Krakowie 29.09.11, 10:57
          Ewa, pozdrawiam serdecznie! smile

Dobra ludziska, plan gry jest taki: ponieważ nie ma oszałamiającej ilości chętnych i warunki będziemy mieć superkomfortowe, więc nie ma przeszkód żeby ten kto chce dołączył się w trakcie. Zaczynamy o 16:30 i mamy salę dla siebie do 20:00. Drzwi zostawimy uchylone i zapraszamy wszystkich którzy mogą przyjść dopiero później, potrzebują informacji, mają ochotę pogadać.
          Do zobaczenia!
          Rafał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka