Dodaj do ulubionych

Zabezpieczenie przeciw kleszczom

23.05.12, 23:06
Witam
Ostatnio wybrałem się do lasu, po jakiejś godzinie miałem na nogawkach spodni kilka kleszczy rożnych rozmiarów. Zastanawiam się w jaki sposób można solidnie zabezpieczyć się przeciwko tym krwiopijcom. Przeszukałem trochę neta i widzę ze można spotkać odzież nasączoną jakimiś związkami chemicznymi. Nawet na jednym z portali aukcyjnych coś takiego znalazłem. Co sadzicie o skuteczności tego typu odzieży. Warto zainwestować parę złotych i mieć święty spokój?.
Pozdr. yerra
Obserwuj wątek
    • andruss33 Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 23.05.12, 23:39
      nigdy się nie spotkałem z takim rozwiazaniem ale sam stosowalem dobrej klasy płyny przeciwko komarom i kleszczom .np Repel. Są to środki na tropikalne wyprawy ale sprawdzają się równiez u nas
      • only_simon35 Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 23.05.12, 23:42
        a ja polecę jeszcze preparat mugga. Też ma dość wysokie stęzenie DEET. Na allegro wiele sprzdawców jest z tym.
        • only_simon35 Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 23.05.12, 23:44
          na opakowaniu pisze ze ochrona do 8 godzin. z doswiadczenia 5 godzin to ochrona pewna
      • fionka21 Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 24.05.12, 10:00
        Permetryną pryska sie odzież z zewnątrz, też buty, plecak.

Odzież nie powinna przemoknąć, ponieważ permetryna nie powinna mieć kontaktu ze skórą. Działa drażniąco.

Do spryskiwania odzieży powinien być roztwór 2%.

Spryskanie wystarcza na parę tygodni, niektórzy uważają, że dopiero po paru praniach kończy się działanie permetryny. Myślę, że o czas działania trzeba by zapytać kleszczawink

Permetryną można też spryskiwać trawniki.

Kupuje się ją w sklepach gdzie są środki do deratyzacji. We Wrocławiu - Centrum Higieny Sanitarnej, ul. Grabiszyńska 75.
        • misiowamama-2 Re: a co dla dzieci? 24.05.12, 17:29
          A co z dziećmi? Takimi 4-letnimi. Jak je zabezpieczać? Jak czytam to permetryna pewnie nie, więc co? Czy te ogólnodostepne preparaty pomagają, na tyle skutecznie, żeby nie panikować? Bo z komarami to różnie bywa, na jedno dzicko działaja, na drugie nie zawsze, zależy czy komarzyca bardzo spragniona wink
          Więc co możecie polecić? Jeden maluszek w zeszłym roku miał wbitego w brzuszku, ale kleszcz był taki maleńki, ledwo zauważalny. Przemyłam spirytusem, nie było żadnych objawów.
      • only_simon35 Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 24.05.12, 14:43
        jestem skoczony skutecznością Permetryny. z tego co widze to inaczej działa ona niz te 2 praparaty które wcześniej wymieniłem - kleszcz jest zabijany
        • only_simon35 Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 24.05.12, 14:44
          Dzięki za informacje jak dla mnie pomysl do zaadoptowania - akurat sie przyda na lato
    • pies_z_laki_2 Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 24.05.12, 14:20
      Norwescy wędkarze i amerykańscy komandosi używają takich ubrań, to chyba zwykłym ludzikom w Polsce to nie zaszkodzi...

Repelenty z DEED i permetryną można kupić w necie, ale i w zwykłych drogeriach, choćby Autan w kiosku z gazetami, Tesco czy Realu, Ultrathon w Rossmanie, czy pomarańczowy Off gdziekolwiek.

Dobry jest też Sabunol w aerozolu ( www.dermapharm.com.pl/pl/o/Sabunol-plyn-do-zwalczania-pchel-w-otoczeniu-zwierzat ), którym spryskuje się posłania psie, ale i wycieraczki czy dywany w domu. Sprawdziłam i polecam!!!
      • fionka21 Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 24.05.12, 15:13
        >>Norwescy wędkarze i amerykańscy komandosi używają takich ubrań, to chyba zwykłym ludzikom w Polsce to nie zaszkodzi...<<

To, że używają nie znaczy, że nie szkodzi wink

Czytałam gdzieś, że w czasie wojny w Zatoce amerykańscy żołnierze mieli problemy neurologiczne, których przyczyną były impregnaty przeciw insektom, którymi zabezpieczona była ich odzież. Podobno...

A czy to prawda to inna sprawa. Może przyczyną były mykoplazmy od Saddama?
        • yerra Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 24.05.12, 16:46
          mysle ze sprobuje, kupie cos, moze na poczatku jakies skarpety albo spodnie. Jesli to prawda ze srodek naniesiony na tkanine wytrzymuje do kilkudziesieciu pran, to na 2 sezony "kleszczowe" wytrzyma. Co do skutecznosci to sprawdzi sie w "praniu". Ale skoro piszecie ze wojsko uzywalo i czytam ze ubrania takie maja odpowiednie certyfikaty dopuszczajace do uzytku wiec czemu nie sprobowac. W koncu zdrowia nie kupie za takie pieniadze i moze przyczynie sie do zmniejszenia populacji naszych "ulubiencow"
          pozdr. yerra
    • qwerty090 Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 24.05.12, 19:57
      A, chciałam jeszcze przestrzec przed aplikacjami na smartfony które mają rzekomo odstraszać owady, w tym kleszcze - na youtubie są filmiki, np. ktoś włączył aplikację, położył telefon obok kleszcza a on sobie na niego wlazł wink
      • only_simon35 Re: Zabezpieczenie przeciw kleszczom 24.05.12, 21:12
        te aplikację to pewnie działaja na podstawie dzwięków. Są takie specjalne urządzenia emitujace dzwieki drazniace komary. Zastanawialem sie nad tym ale gdyby to było skueczne i faktycznie odstraszało komary (kleszcze) to by było powszechnie używane , Szkoda bo to by było najwygodniejsze
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka