analogkid
09.09.12, 23:10
Witam
czytałem niedawny wątek dotyczący wątpliwości odnośnie OPTIMY i problemów "temperaturowych" z jej sprowadzaniem z US and Ej - jedni mówią ze w 25 st. C wytrzyma 2 dni, inni ze wcale nie bo więcej itp itd.
Koleżanki i Kolegi - jest na to pewien bardzo prosty sposób, ponieważ probiotyk to nic innego jak w 90% przetrwalnikujące szczepy Lactobacillus sp. czyli bakterii z grupy tzw bakcyli kwasu mlekowego robimy tak:
jedną kapsułke optimy (lub innego probiotyku) wrzucamy do świeżo otworzonego pasteryzowanego mleka (np do szklanki) i odstawiamy na 1 max 2 dni w temp pokojowej przykrywając to jakaś gazą - szmatką itp. Jesli się "zsiądzie" znaczy ze bakterie sa nadal aktywne - poznacie to po dwóch frakcjach - serwatce (woda) i frakcji galaretowatej kwaśnej (na górze) przeterminowany probiotyk z martwymi szczepami nie skwasi pasteryzowanego mleka i mleko to sie zwyczajnie zepsuje tzn fachowo mówi się że ulega peptonizacji (rozkładowi frakcji białkowej) pod wpływem enzymów bo nei ma w nim bakterii.
(testowałem na optimie - wystarczy jej 12 godzin na skwaszenie mleka)
oczywiście kapsułki optimy nie tracicie na ten eksperyment, bo zostaje wam wspaniałe pyszne kwasne mleko z zawartością rozmnożonych bakterii kilkukrotnie a moze i wiecej większej niż w jednej kapsułce optimy
Za ta oczywista oczywistością idzie jeszcze drugi "myk" -
możecie sobie w ten sposób podrasowac swój probiotyk. Np raz lub dwa razy w tygodniu sporządzic sobie - np z jednej kapsułki optimy dwie szklanki takiego ztunningowanego kwaśnego mleka (spokojnie wystarczy) gwarantuje ze w takiej szklaneczce znajdzie się więcej bakterii L.sp. niż w kilku a moze nawet kilkunastu optimach. Można takim podrasowanym kwaśnym mlekiem "oczyszczać" jame ustną po jedzeniu lub zażyciu ABXów tak aby szybko uzupełnić florę bakteryjną która jesli jest obecna nie pozwoli rozwinąć sie grzybkom
to tak na pohybel podstawom mikrobiologii

mozemy wyhodowac optime również na agarze ale nie polecam bo to baardzo śmierdzi
jeśli ktoś chce spróbować pozostaje mi życzyc na zdrowie przy wychylaniu szklaneczki tak ztunningowanego mleka
pozdrawiam
zły, niedobry i krnąbrny analogkid