Dodaj do ulubionych

Tajemnicza choroba?

28.06.14, 11:58
Witam wszystkich forumowiczów!

Zedycdowałem sie tutaj napisac z powodu moich dolegliwosci które mecza mnie
juz od dobrych 7 lat i ciagle sie nasilaja a wszelkie badania które robiłem
do tej pory nie daja jednoznacznej odpowiedzi co Mi dolega. Na poczatek
moze opisze moje objawy a potem wypisze badania które robiłem i co mi wyszło
Reszte zostawiam osoba znajacym sie w tym temacie i prosze o jakos pomoc
lub sugestie co moge jeszcze zrobic/gdzie sie zgłosic.
No wiec wszystko zaczeło sie jak wspomniałem 7 lat temu

Przede wszystkim ciezkie zmeczenie, ospałosc
mgła umysłowa , bardzo ciezko mi sie płynnie mysli i dobiera słowa lub zdania , czesto je przekrecam
odrealnienie
brak ,,odczuwania swiata'' dookoła mnie
zakłopotanie
utrata masy i siły miesniowej
duze pragnienie
sztywnosc karku i ogólnie pleców , zawsze mi cos tam strzela
biegunki i wzdecia ,uczucie pełnosci w brzuchu
od tamtego roku doszła artymia komorowa
niechec do alkoholu , piwo jeszcze ale jakikolwiek destylat natychmiast mnie odrzuca
kaszel i uczucie niepełnego oddechu, zdarzały sie tez bezdechy nocne
cierpnace rece i nogi w nocy
gwałtowne skurcze miesni i drgania w róznych czesciach ciała, kiedys tez działo sie to na twarzy , teraz jakos przeszło
co jakis czas swedza mnie stopy ale nie ma zasady
bóle i ucisk w głowie , bardzo nieprzyjemne.
Najgorsze jest to ze ta osowiałosc zaczyna przyjmowac coraz wieksze stadium boje sie czegos gorszego
latajace ,,Muszki'' przed oczyma, czasem lekko rozmazany obraz. Oczy moga tez byc zaczerwienione
Jest tez problem z węchem ,zapachy sa bardzo przytłumione

jakie badania zrobiłem:
TSH 1.112 czyli (w normie)
Anty tpo 31.9 ( w normie)
FT4 1.16 ( w normie)
Candida albicans wymaz z gardła w ilosci 10^4 wrazliwa na wszystkie srodki przeciwgrzybicze
Ceruloplazmina zanizona 18,38 ( miminum wynosi 20)
ACTH 21,4 (norma)
Mykoplazma pneumoniae
IGG- 13,57 ujemny
IGM- 0,24 ujemny

Chlamydia pneumo
IGG- 0,09 ujemny
IGM- <2 ujemny

USR - ujemny
KAł PASOŻYTY - nie znaleziono
Gastroskopia - lekkie zaczerwienienie żoładka, błona śluzowa pokryta strzepkami żółci
WZWB - ujemny
Chlamydia trachomatis
IGM-<2 ujemny

Toksoplazmoza
IGG IGM - obydwa ujemne

krew utajona - ujemny

EBV
IGG - 128,61 wysoko dodatnie ( norma max do 11)
IGM - 10 ujemne ( norma max do 40)
EA - 5,00 ujemne ( norma max do 40)
EBNA - >600 dodatnie ( norma max do 20 )
test lateksowy -ujemny

BRUCELOZA
IGG - 1,75 ujemny ( norma max 11)

BORELIOZA ELISA - negatywny
BORELIOZA WESTERN BLOT również negatywny, ani jednego paska

HIV - ujemny

WZW C - ujmne

BARTONELLA (QUINTANA I HENSELAE)
IGG met II f - obydwa gatunki ujemne

Morfologia , enzymy w porzadku

Ktoś jest w stanie powoiedziec co to może być? Obstawiałem przy EBV ale badania nie potwierdzaja ktywnej infekcji

Obserwuj wątek
    • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 28.06.14, 12:38
      Zbadaj wszystkie babesie i bartonelle u Wielkoszynskiego.
      Uwazam, ze tylko tam najlepiej wychodzi diagnostyka.
      Zbadaj poziom wit D i B12
      Anty TPO wydaja mi sie wcale nie w normie... badales Anty TG?
      Wyglada to na babesie (napewno jakies pierwotniaki) i byc moze bart lub borrelie - pamietaj, ze testy sa strasznie niemiarodajne.
      Zadbaj o diete, detoksyfikacje i suplementacje witamin.
      Porzadnie zbadaj temat babesi i innych pierwotniakow.
      • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 28.06.14, 12:59
        Zapomnialam dodac ze EBV jest czesto podniesiony przy babesi, wirusy sa oportunistyczne, jesli znasz angielski poczytaj o diagnostyce odkleszczowek u dr Schallera.
        Babesia checklist
        Miedzy innymi:
        Any positive Epstein-Barr virus over the normal level. You may have an infection, infections or inflamation. It is not merely found in Babesia. This is not a routine case of fatigue.
        www.personalconsult.com/posts/checklists-for-babesia-bartonella-and-lyme-disease.html
        • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 28.06.14, 13:26
          Dziękuję za szybką odpwiedź smile
          Oczywiscie postaram sie to przeczytac i uzupełnic wiedze.

Witamine b12 badałem ale zapomniałem jej wrzucic - wyszła mi nisko ale nie jakos tragicznie:
          191 ( norma max to 911 a min to 211)

Większosc badana robiłem w siebie w czestochowie w Labolatorium Diagnostyka , reszte w ŚLA

Zastanawiałem sie tez nad babezjoza , chciałem zrobic na nia badanie ale nie wiem konkretnie które:
          babesia divergens met PCR
          babesia microti IGG i IGM
          babesia spp. parazytemia , bad mikroskopowe krwi

Ogólnie to z kasa na badania u mnie ciezko , jestem studentem do tego nie pracuje wiec staram sie jechac po bandzie w kwestii cen ;/

• bbeap Re: Tajemnicza choroba? 28.06.14, 13:39
            Jesli dasz rade finansowo to najlepiej zrob wszystkie babesie i wszystkie bartonelle u Wielkoszynskiego.
            Ja tez mam te objawy a EBV akurat mam niski jakies chyba 8 w igg
            Za to mam dodatnia bart i pierwotniaki tez
            Wit B12 musisz uzupelniac, bo niedobor moze powodowac objawy z ukl neuro
            B12 bywa obnizona przy pasozytach, pierwotniakach, czasem grzybach
            Dla mnie Twoje wyniki swiadcza o babesi i czyms jeszcze byc moze bart i/lub borreli
            Koniecznie sprawdz wit D, musisz podniesc do poziomu 90
            Pomysl tez o tarczycy bo to tpo nie wyglada za bardzo w normie... dorob anty tg
            Zacznij juz od diety i detoksyfikacji
            Pamietaj o dobrych probiotykach
            Powodzenia i duzo zdrowia
            • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 28.06.14, 13:50
              Dziękuje za słowa otuchy
              Postaram sie jak naszybciej załatwic te badania w miare jak tylko beda fundusze, zarówno anty tg jak i babeszje.

Boje sie troche ze za dłuo zwlekałem z diagnoza babezjozy i jesli teraz wyjdzie pozytywnie bedzie ciezka w leczeniu. Czy istnieje szansa zeby pierwotniak przenosił sie droga kropelkowa? np w slinie podczas pocałunku. I jak ewentualnie oprócz suplementów blokowac jakos rozwój tego pasozyta do czasu az bede miał wyniki?
              Swoja droga czytałem tez ze kryptosporydium moze dawac podobne objawy ale choroba jest samoograniczajaca sie.
              • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 28.06.14, 14:20
                Artemisinin dziala na babesie, pierwotniaki, Curcuma pomocnie.
                Musi byc artesunate nie artemisia annua czy inne podobne.
                www.personalconsult.com/posts/artemisinin-poor-treatment.html
                Ja biore Artemisiae2 z hepapro.com
                Clovanol tj clove bud oil - pisalam o tym w watku ziola na bartonelle, poczytaj ten watek tam jest sporo o ziolach.
                • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 28.06.14, 17:58
                  Ogólnie po tym jak wyszła mi niska wit b12 zaraz pobiegłem do apteki i kupiłem ja sobie ( około rok temu) i nadal suplementuje z mizernym skutkiem. Widocznie cos ja ,,zjada''
                  Do tego biore cały czas magnez w kapsułkach plus wit b6

Artemisin kupie w magicznym ogrodzie , od jakiegos czasu robie tam zakupy głownie na Vilcacore, andrographis , pau d arco i rdestowiec japonski. Po ziołach nigdy nie miałem herksów ani złego samopoczucia co ciekawe.

Jak tylko zrobię panel na babeszjoze to dam znac co i jak
                  Dzięki generlanie za naprowadzenie , mam nadzieje ze to w koncu bedzie to bo juz zaczynam tracic nadzieje na zdiagnozowanie i jakieklowiek leczenie.
                  • fela125 Re: Tajemnicza choroba? 28.06.14, 22:21
                    Jak byłam w szpitalu z powodu boreliozy, to śmiałyśmy sie z koleżanką, że chorych na borelioze można poznac po tym, że ciągle glaszczą się po karku... Sztywoność karku, to dość charakterystyczna dolegliwość dla tej choroby. Miałeś kiedyś kleszcza? Wyniki na boreliozę czesto są falszywie ujemne.
                    Wydaje mi sie, że tez masz spory problem z candidą.
                    • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 29.06.14, 12:42
                      Na kleszcze i inne pasożyty zyciu zawsze bardzo uważałem ( za młodu naczytałem sie sporo książek o tej tematyce) Ogólnie to kleszcza miałem tylko raz i do tego nimfę - dokładnie rok temu w maju, wczepiła sie na 2 dni, wyciagnałem ja cała , nie było rumienia jedynie lekkie zaczerwienienie po nakłuciu. Od razu poszedłem do lekarza, który przepisał doxy na tydzien. Objawy trwaja od 7 lat w zasadzie do pewnego wypadu pod namioty.

co do Candidy - na wymazie wyszło ze jest tego sporo na jezyku i w gardle , wiec razem z lekarzem doszlismy do wniosku ze pewnie jest juz w całym układzie pokarmowym. Ale ani gastroskopia tego nie potwierdziła , ani posiew kału na grzyby - wyszły zaledwie nieliczne.
                  • pies_z_laki_2 Re: Tajemnicza choroba? 29.06.14, 19:31
                    > Ogólnie po tym jak wyszła mi niska wit b12 zaraz pobiegłem do apteki i kupiłem
                    > ja sobie ( około rok temu) i nadal suplementuje z mizernym skutkiem. Widocznie
                    > cos ja ,,zjada''
                    > Do tego biore cały czas magnez w kapsułkach plus wit b6

Nie każda witamina czy inny suplement jest dobry dla wszystkich... widać wybrałeś akurat nie te co ci potrzeba smile Bo nie każda forma wit B12 czy magnezu dobrze sie wchłania, jeśli kupiłeś cytrynian czy mleczan magnezu, to ok, jeśli chlorek czy chelat, to poczytaj tu:
                    - zapytaj-farmaceute.blogspot.com/2012/03/magnez.html (i inne strony tej autorki)

Wit. B12 musi być w kroplach albo podjęzykowo, a nie dojelitowo, bo jak widać u kogoś ze stanem zapalnym śluzówki żoładka nie wchłania się jak powinno... Nic jej nie zjada, tylko prawdopodobnie nie masz wystarczająco dużo czynnika wewn. (- pl.wikipedia.org/wiki/Czynnik_wewn%C4%99trzny ), nie wiadomo czy chwilowo czy na stałe i to należy sprawdzić.

Dlatego poszłabym na twoim miejscu do gastrologa albo chociaż kumatego internisty i przebadałabym się w kierunku choroby Addisona-Biermera (- pl.wikipedia.org/wiki/Niedokrwisto%C5%9B%C4%87_Addisona-Biermera ). Masz klasyczne objawy niedoboru B12 (- pl.wikipedia.org/wiki/Niedob%C3%B3r_witaminy_B12#Objawy_niedokrwisto.C5.9Bci )... i trzeba sprawdzic dlaczego masz takie niedobory. Może potrzebujesz B12 w zastrzykach!

• miroslaw111 Re: Tajemnicza choroba? 29.06.14, 21:50
                  beap fajnie się ciebie czyta widać że masz większą wiedzę niż większość pseudodoktorów pl,

mam prawdopodobieństwo bb , bartonelli a nawet bebeszjozy ( skaczące takie niespodziewane ataki mięśniowe)

ale coś mi nie gra że ktoś ma infekcję 7 lkat i żyje mnie w 3-4m-ce położyło na kolana , czy te schorzenia póżniej rozwiają się już wolniej ?

jeśli pacjent nie leczył się 7 lat i nie siedzi na wóżku to wygląda mi to na max samą bb bez żadnych koinfekcji

myślałem też o pasożytach typu włośnica,wągry,lambia, i podobne, też tego nie można wykluczyć ?
                  • chemdog Re: Tajemnicza choroba? 30.06.14, 10:49
                    Zależy od stanu pacjenta jednego może w rok innego w 2 miesiące.?Na objawy składa się wiele czynników jak metale.grzyby.pierwotniaki,pasożyty itp.Nie można wykluczyć jest co leczyć.Trzeba zająć się Babesją najpierw bartonellą to ma każdy niema już samej boreliozy.Stąd ludzie leczą się nie tak jak trzeba przez 2,3 lata bez efektu bo kładą lekarze nacisk na boreliozę którą o wiele prościej się leczy itp.
                  • chemdog Re: Tajemnicza choroba? 30.06.14, 10:50
                    B12 pochłaniają grzyby i potrzebują jej do wzrostusmile))szybko przy neuroinfekcjach traci się poziom tej witaminy,
                    • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 30.06.14, 11:32
                      chemdog napisał(a):

> B12 pochłaniają grzyby i potrzebują jej do wzrostusmile))szybko przy neuroinfekcj
                      > ach traci się poziom tej witaminy

Lekarka pytała czy nie chciałbym zastrzyku z wit B12, ale ostqatecznie przepisała Mi tabletki ( które notabene sa bez recepty)

Badałem się jedynie na zwykłego addisona pod katem stężenia aldosteronu i ACTH we krwi rano i również wyszło w porzadku - ACTH 21.4 (norma max 46) Aldosteron 39,15 w pozycji pionowej ( zakres od 40- 310) poza tym morf tez ok.

Zbadałem sie na to po okresie kiedy wyladaowałem w szpitalu w stanie jakbym umierał ze zdretwiałymi rękoma , nogami i twarza. Miałem wtedy niski potas ( suplementuje do dzis kalipoz) generalnie wczesniej piłem tez kawe , po tej sytuacji zaprzestałem i przerzuciłęm na na Yerbę ( na to przewlekłe zmęczenie)

Co do Addsona - biemera to oprócz tej wit b12 nie robiłem zadnych innych bad odnosnie tego schorzenia.

Magnez przyjmuję w kapsułkach 125 mg jonów 3x dziennie

• lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 30.06.14, 11:37
                        Może po prostu isc do lekarza jeszcze raz, poprosci o ten zastrzyk i wtedy obserwować co się będzie działo? ew czy wit b12 w kroplach pod jezyk mozna kupic w aptece?
                      • pies_z_laki_2 Re: Tajemnicza choroba? 01.07.14, 00:22
                        Magnezu łyka się 6 mg na kg masy ciała...
                        No i cytrynian albo aspargnian, czy mleczan, nie chelat smile
                        • miroslaw111 Re: Tajemnicza choroba? 01.07.14, 02:28
                          a powiedzic przy infekcji "obowiążują " inne dawki niż dla zdrowych ?
                          Np magnezu pisze żeby walić 6 tabletek (cytrynian Forte+b6)tyle walę.
                          Wiem że wit c i d nie brakowało mi będąć zdorwy teraz mam niedobory , zalecają tylko jedną dziennie

Oprócz wit D i B12 dla grzybka co bolerioza wycieńcza i należy uzupełniać ?Czy cukry nawet w małej ilości szkodzą ? czy 2 razy w tyg można sobie pozwolić na ciasteczko , piweczko,marchewkę truski ??
                          • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 01.07.14, 18:02
                            Sprawdziłem i okazało się że łykam ten najgorzej wchłanialny magnez ze wszystkich mozliwych - węglan magnezu smile planuje kupic teraz filmomag b6 , który zawiera asparaginian magnezu i jest lepiej wchłanialny. Dzięki za informacje pies_z_laki_2 smile
                            • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 05.07.14, 09:43
                              Dotarło do Mnie wczoraj zioło Artemissia Annua. Zaparzyłem wg przepisu na pasożyty czyli napar z 4 gramów suszonego ziela. Wypiłem i nic. Nie zauważyłem zadnego pogorszenia ani polepszenia samopoczucia. Troche Mnie to zawiodło ;/ Dzis spróbuje większą dawkę. Mam wrazenie ze znwou jestem w punkcie wyjscia mimo tak bliskiej diagnozy.
                              • fela125 Re: Tajemnicza choroba? 05.07.14, 10:36
                                Kiedyś brałam to zioło. Poprawe poczułam po trzech tygodniach biorąc artremissie annua.
                                • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 05.07.14, 13:44
                                  Będe brał cały czas liczac na poprawę , w międzyczaie zbieram na badania. Mam też podejrzenia odnośnie chlamydii psitacci- podobno można się zarazić również od człowieka i wtedy przebieg jest cięższy. Wie ktoś gdzie robią na to badania i czy sa jakieś zioła skuteczne na chlamydie?
                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 05.07.14, 14:09
                                    Aha i zapomniałbym - przebadałem ostatnio też cholesterol i wyszedł wysoko ,mimo ze regularnie zazywam omega 3. Co polecacie jeszcze innego moze skuteczniejszego na obnizenie?
                                  • beatrisbwp Re: Tajemnicza choroba? 05.07.14, 14:14
                                    Wprowadzaj powoli to zioło.Rób przerwy,bierz je przez 5 dni i 2 dni przerwy. Dbaj o wątrobę. Zioła mają to do siebie że działają po czasie(choć nie wszystkie,bo np.Andrographis działa na mnie bardzo szybko). Uważaj na uszy, bo mi ostatnio dokuczaja i biorę mnie arte.
                                    • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 05.07.14, 23:03
                                      Dzięki za wskazówki smile

Liczę bardzo na to zioło , zwłaszcza, że działa również na robaki i grzyby więc wytłucze coś tam przy okazji.
                              • pies_z_laki_2 Re: Tajemnicza choroba? 06.07.14, 09:03
                                > Wypiłem i nic. Nie zauważyłem zadne
                                > go pogorszenia ani polepszenia samopoczucia. Troche Mnie to zawiodło ;/ Dzis s
                                > próbuje większą dawkę.

To nie aspiryna, że łykasz raz i ci przechodzi. Zioła żeby zadziałały przyjmuje się w sposób ciągły i długotrwały. Nie zwieksza się mocy, bo można sobie krzywdę zrobić, nie będzie szybciej czy lepiej, tylko wręcz przeciwnie.

Myślałeś, że nacisniesz guzik z napisem "zioła" i jeszcze tego samego dnia ci przejdzie? smile
                                • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 07.07.14, 09:38
                                  Nie no mam świadomość ze zioła działaja troche jak leki - z pewnym opóźnieniem , czasem nawet na efekt trzeba czekać 2 tygodnie. Ale wiem też ze niektóre osoby miały już po pierwszej dawce silne reakcje die-off i nawet ostrzegaja przed mocnym naparem a u mnie zupełnie nic jakbym sobie herbatke strzelił smile Może przy pierwotniakach jest troche inaczej niz z bakteriami.
                                  • fela125 Re: Tajemnicza choroba? 08.07.14, 09:56
                                    Czasami na poprawe czeka sie kilka miesięcy... Napisałam Ci, ze poprawe po artremissi poczułam po 3 tyg. tylko zapomniałam ci napisac, ze wtedy juz od pól roku brałam zioła i bywało naprawde cieżko.
                                    • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 10.07.14, 14:25
                                      Postaram sie uzbroić w cierpliwość mimo ze te objawy znacznie utrudniaja życie prywatne i prace , przede wszystkim jak fundusze pozwolą zrobię badanie na Babesie. Tymaczasem przyszły Mi powtórzone wyniki badan na poziom witaminy b12 w surowicy
                                      Wynik: 362 pg/ml
                                      Norma min: 211 ,maks: 911
                                      Wyglada na to ze dobrze sie wchłania z przewodu pokarmowego a suplementacja pomogła smile
                                      • samento Re: Tajemnicza choroba? 10.07.14, 22:10
                                        możesz pomyśleć jeszcze o zbadaniu:
                                        - Yersinii
                                        - Anaplasmy
                                        - Kiły

Co do B12 to kilka osób tu pisało że podobno tego nie powinno się badać z krwi, chodzi coś o wchłanialność do tkanek. Podobno poziom we krwi zmienia się bardzo szybko i ma mało wspólnego z poziomem B12 w tkankach.
                                        • pies_z_laki_2 Re: Tajemnicza choroba? 11.07.14, 11:05
                                          To nie o B12 chodziło, tylko o magnez smile
                                          Ale B12 tak jak i żelazo (ferrytynę) i D3 (może też inne parametry) badamy po co najmniej kilku dniach przerwy z suplementacji, inaczej wychodzi tylko, czy w ogóle się wchłania cokolwiek z tabletek, zastrzyków czy kropelek.
                                          Z drugiej strony badanie w czasie suplementacji (bez przerw) pokazuje czy się wchłania, ale poziom jest sztucznie zawyżony, jeśli przerwiesz łykanie, to poziom szybko spadnie...
                                          • samento Re: Tajemnicza choroba? 11.07.14, 15:56
                                            chodziło mi marka.koszmarka
                                            on tu studiował B12 i inne
                                            forum.gazeta.pl/forum/w,26140,143040103,,Borelioza_Bart_Myco_anaplasmy_Yersinia_sukcesy_.html?v=2
                                          • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 11.07.14, 17:10
                                            Suplementować zakończyłem około tygodnia przed badania ( ostatni tabletka)

Miałem badanie na kiłe i jestem czysty w tej kwestii. (USR ujemne pozatym oddawałem krew i nic im nie wyszło)

Generalnie dominuja u mnie objawy ze strony układu nerwowego odbijajace sie negatywnie na wydajnosci pschicznej. Anaplasma przenosi sie przez kleszcze a ja miałem tylko nimfe i to krótko.
                                            • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 18.07.14, 22:25
                                              aha i mam jeszcze jedno pytanie- odkad jestem chory czuje ogromny głód , i nawet między sytymi posiłkami muszę coś jeszcze przekąsic zeby nie czuć się zmęczony. Czy babeszja też się tak objawia?
                                            • pies_z_laki_2 Re: Tajemnicza choroba? 19.07.14, 12:39
                                              A wg. ciebie nimfa to co to takiego?
                                              • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 19.07.14, 16:12
                                                No larwa kleszcza, racja źle sformułowałem zdanie. Możliwe ze złapałem tez cos innego ale jakby objawy anaplasmy mi nie pasuja ;/
                                          • miroslaw111 Re: Tajemnicza choroba? 21.08.14, 16:18
                                            pies_z_laki_2 czy na podstawie podstawowych wyników można coś wyniowskoać ?
                                            nie konsultowałem ale są chyba bardzo dobre,tyle że ja od końca maja biorę kilkanaście tabletek z suplementami/dzień, minus blisko dolnej normy ,
    • paupauclau Re: Tajemnicza choroba? 20.07.14, 16:06
      dla mnie to twoje symptomy wskazują na boreliozę, miałem podobnie, często wyniki badań są negatywne (seronegatywna borelioza) najlepiej w takim przypadku zrobić badania bezpośrednie, na świeżym materiale biologicznym z barwnikiem Giemsy jesli ktoś ma dostęp do mikrobiologa.
      • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 20.07.14, 18:29
        Orientujesz się może gdzie w woj. śląskim można zrobić takie badanie?
        • pies_z_laki_2 Re: Tajemnicza choroba? 21.07.14, 17:39
          U dr Wielkoszyńskiego na przykład.
          • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 22.07.14, 16:10
            Rozumiem. Niestety labolatrium dr. Wielkoszyńskiego nie przyjmuje aktualnie materiału do badań ;/
            • miroslaw111 Re: Tajemnicza choroba? 22.07.14, 16:52
              Również stoje przed tym faktem bo badania robi doskonale.

Oglądam CBDNA bo tam także jest zniżka ,czy jeśli chodzi o koinfekcje polecacie metody ELISA I IFF za 250zł bartonela,babesia,mycoplasma,toxoplasma IGG czy warto dołożyć 280zł i wziąć western blota w klasach igg/igm ?

• bbeap Re: Tajemnicza choroba? 22.07.14, 20:18
                Ja bym sobie odpuscila CBDNA w Poznaniu, tam badania wychodzą kiepsko.
                Szkoda pieniędzy, naprawdę.
                Najlepsza diagnostyka koinfekcji jest chyba u dr Wielkoszynskiego.
                CD57 w Synevo
                Pozdrawiam
                • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 23.07.14, 19:06
                  Racja , przeczytałem troche pozytywnych opinii na temat Wielkoszynskiego i sam zamierzam poczekac troche i zrobic tam babesie ( od 17 sierpnia dopiero)

Pozatym koszty sa znacznie mniejsze niż np w ŚLA - tam życzą sobie 124 zł a u pana doktora 90 zł za babs smile

bbeap powiedz mi czy badania na babs sa czułe i na poczatek jesli zrobie Divergens p/c igg to jest szansa ze po tak długim okresie zakazenia przeciwciała nadal będa we krwi w ilosci wystarczającej do ich wykrycia??
                  • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 23.07.14, 19:13
                    My mamy divergens, ale mam znajoma która ma bovis, ona i jej brat, inna znajoma ma microti... jeśli już robic badanie na babesie to zrobiłabym wszystkie 5 u dr Wielkoszynskiego i wszystkie 6 Bartonelli.
                    Bartonella jest bardzo immunosupresyjna i często blokuje produkcje przeciwciał na inne odkleszczowki i sama siebie, ale u dr W większości wychodzi.
                    Ewentualnie możesz zrobić prowokacje.
                    Weź np. HH2 i pozbadz się trochę bart, weź duza dawke np. Malarone i artemisininu przez tydzień i zrob badanie na babesie.
                    Pozdrawiam serdecznie i zycze dużo zdrowka
                    • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 25.07.14, 13:31
                      Dzięki smile myśle bbeap że powinnaś być lekarzem , widać ze masz potężną wiedzę i dar lepszego rozumienia jak to wszystko działa smile

Pisałaś też że curcuma ma działania pomocnie na pierwotniaki - czy wystarczy ze bede ja dodawał do ryżu czy raczej robić napary z kłącza?
                      • samento Re: Tajemnicza choroba? 26.07.14, 08:57
                        nie curcuma a curcumin czy wyciąg
                        diametralnie inne stężenie substancji

curcuma przyprawa cena 3 zł

curcumin - wyciąg 30$
                        www.iherb.com/Now-Foods-Curcumin-120-Veggie-Caps/13441#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=curcumin&rc=255&sr=null&ic=6
                        • chemdog Re: Tajemnicza choroba? 26.07.14, 11:51
                          tutaj jest ze swansona....smilewww.bestbody.com.pl/swanson-curcumin-complex-p-652.html
                      • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 26.07.14, 13:19
                        Curcumin extrakt, szukaj curcumin lub tumeric ale ekstrakt.
                        To ziolo jest dobre na inflamacje w organizmie, wspomaga leczenie ale samo w monoterapii nie wyleczy pierwotniakow, do tego potrzebne sa duze dawki Artemisininu th Artesunate, najlepszy Artemisiae2 od dr Zhang'a z hepapro.
                        Jesli chodzi o leki to Coartem tj Riamet - dostepny na recepte w Niemczech i Mepron - okrutnie drogi.
                        Najlepsze polacznie to lek plus Artemisiae2 - wszystko w duzych dawkach, ale zaczyna sie od minimalnych i powolutku zwieksza smile
                        • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 26.07.14, 15:26
                          Musze powiedzieć ze to wszystko jak na kieszeń studenta jest bardzo drogie. Taki Malarone jest mega drogi , ten curcumin tak samo ( w porównaniu np z antybiotykiami na barto lub bb które kosztuja od 25-30 zł) Natomiast mogę potwierdzci brak pozytywnego działania ziela artemissia annua- po prostu herbatka ziołowa. Brałem to przez miesiąc i objawy ani troche nie ustąpiły. Pozatym mam kolejny problem - rodzina już krzywo patrzy na moje ,, błedne diagnozy i badania które niczego nie dowadza,, twierdzac ze to siedzi w mojej psychice. Dostałem od lekarza rok temu sedam 3mg i citabax na depresje - troche sie po tym poprawiło , taki stan błogosci i dolegliwosci sercowe znikł. ale to pewnie dla tego ze sedam uzaleznia wiec jestem zwyczajnie przyćpany wink Bbeap powiedz mi jak długo czeka sie na efekt działania leków na pierwotniaki, przykładowo tego artemisininu i czy herksy sa silnie jeśli wogóle występują?
                          • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 26.07.14, 18:10
                            Artemisia anua nie leczy babesi, musi to byc specjalny wyciag tj artemisinin tj artesunate, leki na pierwotniaki to niestety jedne z najdrozszych, artemisiae2 od Zhanga to jest wlasnie artesunate, 2 jest mocniejsza od artemisiae i wychodzi taniej cenowo, dawki poczatkowe sa minimalne zaczyna sie od 1 kapsulki nawet a dochodzi powoli do dawek duzo wiekszych, te ustalane sa indywidualnie... i czesto sa duzo, jesli leczyc sie artemisae, to nalezy brac tez koniecznie Clovanol, ten z North American Herbs Spice & Co - buteleczka starcza mniej wiecej na 3 m-ce koszt takiej buteleczki okolo 30$ i krople te musza byc zakaplane do kapsulki Marshmallow Root, najtanszy i dobry jest z Natures Way 100 kaps za okolo 6$ (5 kropli bierze sie co drugi dzien).
                            Ja nie potrafie ustalac dawek, bo nie jestem lekarzem a dla kazdego dawkowanie jest indywidualne i najlepiej pod kontrola lekarza, takie konkretne leczenie babesi trwa okolo 4-5 m-cy duzymi dawkami...
                            Koniecznie trzeba przy tym brac NAC tj N Acetyl Cysteine 1 x 2 dziennie, Milk Thistle standaryzowany, nie te ziarna zmielonego ostropestu ale wlasnie standaryzowany 1 x 3 i Calcium D Glucarate 500 mg / dzien.
                            Niestety leczenie do tanich nie nalezy i niestety nie jest refundowane.
                            Przykro, ze rodzina nie zdaje sobie sprawy jaka to choroa i jak powazne moga byc jej konsekwencje...
                            • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 27.07.14, 10:28
                              Dzięki bbeap. Oni po prostu nie są doinformowani w chorobach jakie mogą przenosić kleszcze, wydaje im się że to nić groźnego - jedynie borelioza stanowi jakieś niebezpieczństwo. Myśle ze jak badania wyjdą dodatnie na babs to wtedy ich przekonam do leczenia i może nawet sfinansowania smile
                              Czytałęm artykuł , który mi wysłałas odnosnie artemissi , kupiłem to zioło jedynie z ciekawosci czy coś sie po nim zmieni ( chciałem zrobić prowokacje i zobaczyc czy stan sie zmieni)
                              Znalazłem jeszcze w domu Klindamycyne , czytałem gdzies , bodaj na wikipedii ze również działa na pierwotniaki w połaczeniu z chininą. Co o tym sądzisz?

• bbeap Re: Tajemnicza choroba? 27.07.14, 13:41
                                Tak Clindamycyna dziala na pierwotniaki, jak najbardziej mozesz zrobic prowokacje klindamycyna i artemisininem, ewentualnie przez internet mozesz kupic od kogos malarone 1 opakowanie i wziac przez kilka dni conajmniej 2 tabl / dzien
                                Babesie zrob najlepiej te kilka gatunkwo u Wielkoszynskiego - najlepiej po takiej prowokacji odczekaj z tydzien i zrob badanie.
                                Ja wiem ze dr Schaller raczej nie czesto uzywa clindamycyny do leczenia, bardziej clovanol, artesunate (artemisiae2) i coartem tj riamet lub mepron, zawsze stosuje 2-3 preparaty rownoczesnie, stopniowo zwieksza dawki, dostosowuje indywidualnie i bardzo kladzie nacisk na detox watroby przy takim leczeniu, co 2 tyg kaze badac watrobe.
                                Zbadaj tez koniecznie bartonelle - te sa bardziej powszechne niz sama borelioza i ciezkie w leczeniu.
                                • chemdog Re: Tajemnicza choroba? 27.07.14, 14:22
                                  jasniej nikt tego opisać ci nie mógł i lepiej.....smileod tej herbatki co piłes to lepszy jest nasz piołun smile
                                  • miroslaw111 Re: Tajemnicza choroba? 27.07.14, 17:42
                                    na erbatkę szkoda czasu jak tyle ziół w siebie wleawamy

piołunu nie mem , popija mi zmiksowany wrotycz, żeń-szeń syberyjski,czeremchę,głóg,krwiociąg lekarski i czystek , czy mogę to brać czy zamienić na jakiś inny zestaw ? niewiele dało to zwiększyłem dawki i piję 4 szklanki na dzień (1/4 fusów ) i czuje się lepiej,ale żadnego dolegliwości nie mijają
                                • zielarz22 Re: Tajemnicza choroba? 28.07.14, 23:06
                                  Ja zupełnie nie rozumiem czemu pies dopuszcza do propagowania ziół i olejków.
                                  Arte - czyste zioło, Clovanol - czysty olejek
                                  • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 28.07.14, 23:17
                                    Bo sa niezbedne w leczeniu? A dosadniej jesli ktos chce sie wyleczyc a nie tylko zaleczyc.
                                    Clovanol nie czysty w tym przypadku ale zmieszany z oliwa z oliwek w odpowiednich proporcjach i zazywany w kapsulce marshmallow root wink
                                    Nie znam sie na proporcjach - nie jestem laborantem/chemikiem/farmaceuta a wiec mam ten gotowy, zalecony przez dr Schallera.
                                    Proponuje poczytac nowa ksiazke dr Schallera pt. "Combating Biofilms" wink
                                    Zielarzu zastanawiales sie jak dlugo moj organizm wytrzyma, otoz wytrzymuje i ide powoli do przodu, ale tylko od momentu konsultacji i leczenia ustalonego przez dr Schallera.
                                    Leczenie konwencjonalne polaczone z niekonwencjonalnym.
                                    • zielarz22 Re: Tajemnicza choroba? 29.07.14, 06:58
                                      Bbeap.
                                      Ale dlaczego ja mam się zastanawiać nad tym jak długo Ci wytrzyma organizm.
                                      Ja życzę każdemu aby zwalczył boreliozę.
                                      Dowolną metodą.
                                      Ja już wiem na pewno, że bez udziału fito to są marne szanse.
                                      W przypadku ILADS to już szczególnie.

I denerwuje mnie to walczenie na tym forum z fitoterapią, szczególnie gdy jedyne wyleczenia to te z udziałem ziół.

A najbardziej śmieszy to, że nikt nie atakuje łykania olejków podczas gdy wszyscy atakują smarowanie się olejkami właśnie zmieszanymi w odpowiednich proporcjach które poleca dr Nemo.

Co jest bezpieczniejsze to każdy może ocenić.
                                      • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 29.07.14, 14:10
                                        Pamietam, ze kiedys pisales, ze duzo tego biore i ciekawe ile wytrzymam wink
                                        Dzis akurat mam gorszy dzien... przez upal i tinidazol ale wczoraj czulam sie np zupelnie dobrze.
                                        Ja od poczatku twierdzilam, ze nalezy laczyc leczenie konwencjonalne z niekonwencjonalnym i od poczatku poza antybiotykami bralam sporo ziol.
                                        Nie wszystkie leki syntetyczne sa zle, niektore sa niezbedne w wyleczeniu borreli, babesi itp, ale ich lista jest ograniczona.
                                        Ziola musza byc stosowane koniecznie, jesli ktos chce z tego wyjsc i to nie byle jakie z byle jakiego zrodla, tylko konkretne i sprawdzone.
                                        Widzisz, nad prowadzi teraz dr Schaller a on nie leczy ani wg IDSA ani wg ILADS tylko i wylacznie wg wlasnego doswiadczenia klinicznego i laboratoryjnego (ponad 20 letniego).
                                        To dr zalecil nam lykac clovanol i oreganol ale trzeba to robic umiejetnie, pod kontrola lekarza, bo jak wiemy wszystko moze byc toksyczne dla organizmu.
                                        Dawkowanie i leczenie dr ustala kazdemu indywidualnie - nie uzywa protokolow itp, jest to dla niego smieszne, gdyz kazdy jest inny i musi byc leczony indywidualnie.
                                        W ksiazce pt "Cobating Biofilms" dr sporo pisze o clovaolu, gingerolu i innych wink
                                        Jest tam sporo o ziolach, ale tez i o lekach, np jedynie azithromycin i tinidazol skutecznie dzialaja, dawki ak zawsze indywidualne.
                                        Dr stosuje terapie laczona i wg mnie tylko w taki sposob mozna wyleczyc pacjenta. Oczywiscie podchodzac do kazdego indywidualnie.
                                        Aha dr jest bardzo zapracowany, a nie lekcewazy chorych, na maile odpisuje w cagu 24 h z drugiego konca swiata.
                                        Dr M tez odpisuje pacjentom i oddzwania, czego nie mozna niestety powiedziec o innych lekarzach ignorantach.
                    • ewciaek Re: Tajemnicza choroba? 27.07.14, 17:24
                      o jak miło! ja też jestem na forum smile hehe...tak,tak ja mam bovis cokolwiek to znaczy! klindamycyne (dalacin c) brałam w tamtym roku jak nie wiedziałam ze jestem chora na bb,blo,bab,my, i pieron wie co jeszcze. jakos ja zniosłam i było ok.
                      • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 27.07.14, 19:27
                        smile
                        Kilka tylko gatunkow, cytuje z ksiazki dr S
                        "B. duncani: A new species that includes both WA1-3, and CA5,6 and can be either mild or aggresive. This is a very serious discovery because this form does not appear to be rare.
                        B. odocoilei: A type of Babesia found in select deer but which can also infect humans.
                        EU1: A form discovered in Europe and abbreviated EU. However, over time, Babesia forms which are supposed to be limited to the US or Europe are found on other continents, e.g., microti and divergens.
                        B. canis: A form of red cell parasite found in dogs which also infects humans.
                        B. bovis: Another form of Babesia that can infect humans.
                        B. microti: The most common form in the United States, which is often carried by mice.
                        B. divergens: A form commonly though of as cattle Babesia, but it also infects humans and is very aggresive. It is the most common babesia in Europe.
                        B. equi: A form common in horses but which can infect humans."
                        I wiele innych np MO - inny genogatunek pierwszy raz odkryty u pacjenta w Missouri czy WA genogatunek odkryty w Washingtonie, CA1-4, CA5,6 - "California patients with unique Babesia".
                      • ewciaek Re: Tajemnicza choroba? 28.07.14, 11:06
                        Może podpowiecie czym zajadacie się, bo brakuje mi już pomysłów na potrawy. Będę bardzo wdzieczna za przepisy.
                        • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 28.07.14, 18:51
                          bbeap jeszcze jedno pytanie - pewnie słyszałaś o babezjozie ,, mózgowej'' Może wiesz czym się taki stan objawia?
                          • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 28.07.14, 19:01
                            Ogolnie babesia moze dawac dziesiatki roznych symptomow, tak jak lyme czy bartonella...
                            www.personalconsult.com/posts/babesia-checklist.html
                            www.personalconsult.com/posts/babesia-zoonosis.html
                            "Human babesiosis causes headaches, intermittent fevers, chills, nausea, vomiting, myalgia, altered mental status, and serious blood clotting, anemia, hypotension, respiratory distress, and renal problems insufficiency.
                            Humans require very much small loads of Babesia before becoming ill the harmful effects of which are mediated by the pro-inflammatory chemicals."

Clark IA, Jacobson LS. Do babesiosis and malaria share a common disease process? Ann Trop Med Parasitol. 1998;92:483-8.

Poczytaj sobie tu troche
                            "Babesia (Babesiosis)
                            Babesia is a protozoan spread by ticks, blood transfusion, and in utero. Despite there being 13 known forms to date, current testing only looks for two of them.
                            Air hunger
                            Cough
                            Fatigue
                            Fevers
                            Headache
                            Hemolysis
                            Imbalance without true vertigo
                            Mild encephalopathy
                            Shaking chills
                            Sweats"

www.anapsid.org/lyme/symptoms/tbi-symptoms.html

The following symptoms were excerpted from Diagnostic Hints And Treatment Guidelines For Lyme And Other Tick Borne Illnesses, by Joseph J. Burrascano Jr., M.D. (Fourteenth Edition, November, 2002).
                            • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 31.07.14, 13:46
                              Ponawiam pytanie - czy chinina w tonicu w jakiś sposób blokuje rozwój pierwotniaków? Czytałem gdzieś na tym forum, że jeden chłopak leczył się przez długi okres czasu pijąc 2 litry tonicu dziennie.

Drugie pytanie - czy w babeszji występuje nietolerancja alkoholu.
    • hashitess tarczyca 28.07.14, 23:58
      na chorobach odkleszczowych się nie znam bo przygodę
      z nią dopiero zaczynam. Dlatego przeczytałam cały Twój wątek
      i proponuję, abyś przyjrzał się dokładniej swojej tarczycy.
      Wiele Twoich objawów wskazuje, że masz z nią problem.
      Najtańsza i najszybsza diagnozę otrzymasz wykonując usg gruczołu.
      • bbeap Re: tarczyca 29.07.14, 00:05
        roby tarczycy sa b czesto wynikiem przewleklych infekcji, jesli badac tarczyce to trzeba zrobic TSH, FT3, FT4, antyTG i antyTPO.
        Nalezy leczyc tez przyczyne a nie tylko skutki.
        • lam-chu Re: tarczyca 29.07.14, 16:45
          A może mi ktoś powiedzieć jakie są normy dla TSH , FT3 i FT 4? Z tego co zauważyłem każde labolatrium ma praktycznie inne ramki a przeciez poziom hormonów u wszystkich jest chyba taki sam?

bbeap na co się leczysz oprócz babesji? Powiem Ci że ja też tak, że kiedy jest upał czuje się gorzej ;/
          • miroslaw111 Re: tarczyca 29.07.14, 18:39
            Co do upałów niby czasem gorzej,ale powiem Wam że podczas choroby ich tak nie zuważam .
            Znaczy to że słońce nie jest takie mocnejak dawniej ( jakby ciemniej ,mniej dynamicznie ) ,pocę się jak świnka ale wcale tak gorąco nie jest, za to jak temp wieczorem spada do 21 robi mi się zwyczajnie zimno , także słuch chyba nie ten bo morze szumi jakby "tępiej "

Jedno jest pewne choroba może wywołać każdy skutek negatywny organizmu .Czytaliście film o borelii under skin ? Wg lekarzy alzheimer/parkinson często jest wynikiem przewlekłej boreliozy,

z SM do końca nie rozumiem bo niby czasem diagnozy są mylone ,a wg tego filly borelioza może na końcu powodować SM
            • ewciaek Re: tarczyca 29.07.14, 19:00
              "Wg lekarzy alzheimer/parkinson często jest wynikiem przewlekłej boreliozy" tzn ze tego się już nie cofnie???????????
              • lam-chu Re: tarczyca 29.07.14, 19:19
                Z tego co mi wiadomo ogólnie parkinsonizmu i alzheimera nie da sie uleczyć - można jedynie spowodować ze te choroby będa postepować wolniej a w przypadku parkinsona zatrzyma się. Natomiast gdyby udało się udowodnic jednoznacznie które z tych przypadków sa wynikiem infekcji , mozna powstrzymac je skutecznym leczeniem choroby podstawowej.
                • ewciaek Re: tarczyca 29.07.14, 19:31
                  ale mi się zaczęło robic od boreliozy i co teraz się to nie cofne??jakas masakra. w takim razie u mnie zamiast być lepiej to jest gorzej sad
                  • lam-chu Re: tarczyca 29.07.14, 19:37
                    A miałaś robioną tomografię i MR na których wyszły zaniki kory?
                    Jeśli to od boreliozy to mózg zacznie się sam regenerować po wyleczeniu infekcji.
                    Pozatym są też dostepne leki przeciwotępienne ( nootropowe ) poprawiające znacznie funkcje poznawcze.
                    • ewciaek Re: tarczyca 29.07.14, 19:42
                      miałam, m-c temu.wszytsko ok. problem jest taki ze odkad biore antybiotyki to tak mi się zaczelo robic. okropnie jest. funkcje poznawcze poprawiają mi się po plaquenilu. Ja mam bartonelle,borelioze,babesie,myco... i jeszcze cos by się znalazło!!!!!
                      • lam-chu Re: tarczyca 29.07.14, 20:08
                        No to jeśli nie ma widocznych zmian na obrazie to wszystko jest jeszcze ok smile Ja tez miałem robione tk i mr i nic na nich nie wyszło a czuje sie jakbym był bezempatycznym otepiałym staruszkiem. Myśle ze to wina stanu zapalnego jak również podrażnienia kory przez bakterie/ pierwotniaki i jesli w koncu sie zdiagnizuje i zaczne leczyc to stan bedzie się poprawiał czego i Tobię życzę smile
                      • bbeap Re: tarczyca 29.07.14, 20:09
                        Przy odpowiednim leczeniu wszystko sie cofnie, mnie ten parkinsonizm trzymal prawie rok... najgorszy chyba objaw to byl, myslalam ze zaraz dostane epilepsji albo nie wiem czego, naprawde.
                        Nasililo mi sie przy leczeniu, jak wprowadzilam specyfiki wg dr S, ktore przepisal dr M to nasililo sie jeszcze bardziej, trzaslo mna dzien i noc przez jakis tydzien a potem zaczelo powoli ustepowac.
                        Organizm sie regeneruje, po wyleczonej infekcji wszystko sie regeneruje.
                        Czytalam ze zmiany w MR widac jeszcze podczas leczenia ale w SPECT scan czy jakos tak widac juz poprawe.
                        Poza tym przy babesji trzesa sie organy, bo to jest jak malaria, ochladza organizm, a organizm zeby sie ogrzac zaczyna sie trzasc... to taka "normalna" reakcja organizmu.
          • bbeap Re: tarczyca 29.07.14, 20:11
            Wlasnie normy rozne lab maja rozne, najlepiej po zbadaniu skonsultowac z lekarzem, mozez tez wkleic wyniki na forum Hashimoto, tam ludzie bardziej znaja sie na normach smile
            Ja mam caly zestaw tego dziadostwa, borrelie, bartonelle, babesie, mycoplasme, toxoplasme i Bog jeden wie czy nie mam jeszcze FL1953...
            • lam-chu Re: tarczyca 29.07.14, 20:34
              To widze cały ,, pakiet'' odkleszczowy.
              A jak sądzisz , czy babs uszkadza w jakiś sposób komórki nerwowe czy tylko powoduje ich niedotlenienie?
            • miroslaw111 Re: tarczyca 30.07.14, 01:24
              to też moge mieć babesię jeśli temp często spada poniżej 36,3-6? i lekko mie telepie wydaje mi się jakby cały czas był mróż

>mam jeszcze FL1953... a co to jest ? face lifting na 1953 ?smile
              • uruz2 Re: tarczyca 30.07.14, 01:52
                Protomyxzoa reumatyczna smile Pierwotniak taki. Fly chce go zidentyfikować i uczynić odpowiedzialnym za SLA/SM/Parkinsona/autyzm...i nie wiem, co jeszcze. smile

Tak na marginesie - leczenie intuicyjne jest dużo lepsze od mechanicznego wypisywania recept. Niestety. Dla nas wszystkich, z małymi wyjątkami...smile
                • bbeap Re: tarczyca 30.07.14, 08:57
                  Dokladnie FL1953 to protomyxzoa Reumatica, dr Fry odkryl to dziadostwo kilka lat temu.
                  Dr Schaller skutecznie leczy to od 2006.
                  Jest to pierwotniak, taki malario, babesio podobny, tylko ze gorszy, masywny producent biofilmow.
                  Jak najbardziej leczenie indywidualne, absolutnie nie na podstawie niemiarodajnych badan i jakis protokolow.
                  • uruz2 Re: tarczyca 30.07.14, 13:17
                    Całe forum ma szczęście, że nam się trafiłaś. smile Pisz, Dziewczyno, jak najczęściej. smile Masz otwarty umysł, dobrego lekarza i ... charyzmę smile

Oczywiście - Fry, a nie Fly. Dobrze, że nie czytuje naszego forum, bo by się nieco obraził.

Dzięki za poprawienie błędu. smile
                    • miroslaw111 Re: tarczyca 30.07.14, 13:34
                      Uruz mija dokładnie 2miesięczna rocznia mojego uczestnicctwa na forum,zaczymałęm wiedzać tylko że bb się abx`em 3tyg nie wyleczy i żeby nie zaczynać nawet jak nie chcę skończyć.
                      I już po praru tyg trafiła się Bea smile Guru od chorów odkleszczowych a to dzięki literaturze dr Schallera wink
                      I prawdę powiedziawczy będąc pod tak dobrą opieką już czuję się wyleczony ;>
                      • bbeap Re: tarczyca 30.07.14, 13:45
                        Nie nie nie, zadne guru czy cos, zwyczajna dziewczyna.
                        Poprostu przykro mi, ze ludzie tak cierpia, a wiem jak cierpia bo sama przez to przechodzilam/przechodze.
                        Jesli chodzi o FL1953 to glownie trzeba pozbywac sie biofilmow, tu wlasnie potrzebny jest ten slynny Clovanol i dieta niskotluszczowa, trzeba jedna brac suplementy z odpowiednimi kwasami omega itp np Omega 3-6-9, Astaxanthin itp
                        Leczy sie o lekami anytymalarycznymi tez tinidazolem, artemisininem itp ale wazne jest pozbywac sie biofilmow.
                        Narazie jeszcze niewiele o tej infekcji wiem, ale po wizycie u dr Schallera napewno bede wiedziala wiecej i napisze.
                        Zycze Wam duzo zdrowia.
                      • uruz2 Re: tarczyca 30.07.14, 13:46
                        Heheheheh. Nie można mieć w tej chorobie żadnego guru. Nawet najlepszy może okazać się fałszywym tropem. I nie sądzę, żeby bbeap chciała wcielać się w rolę takiego przewodnika, bo sama podkreśla konieczność indywidualnego podejścia do każdego człowieka.

Natomiast ma z pewnością przewagę nad starymi, wypalonymi użytkownikami. Ma nadzieję i zapał. I niech tak zostanie, aż do pełnego wyzdrowienia. smile
                        • uruz2 Re: tarczyca 30.07.14, 13:56
                          Widzę, że w tym samym czasie pisałyśmy. smile

Mirosławie, przez Internet się nie wyleczysz, choćby bbeap się dwoiła i troiła. Lekarz, lektura, podszepty forum...
                          Pozdrawiam
                        • bbeap Re: tarczyca 30.07.14, 14:00
                          Dokladnie, sam dr Schaller pisze, ze w tych chorobach nie ma guru wink
                          Podejscie do pacjenta powinno byc indywidualne, calosciowe i kompleksowe.
                          • uruz2 Re: tarczyca 30.07.14, 14:21
                            Bbeap, kiedy masz tę wizytę?
                            • bbeap Re: tarczyca 30.07.14, 14:24
                              Koniec wrzesnia, musimy jeszcze zalatwic wize.
                              • lam-chu Re: tarczyca 30.07.14, 14:32
                                Tak z innej beczki, troche spiskowo - Nie zdziwiłbym się gdyby częsć drobnoustrojów została wyhodowana w spejclanych labolatoriach a potem wydostała sie na zewnatrz ( z pomoca lub bez)

bbeap a co sadzisz o podleczeniu babs zwykłym... tonikiem z chinina?
                                • uruz2 Re: tarczyca 30.07.14, 14:37
                                  Czy mogłabyś się ze mną skontaktować? Ciekawość mnie zżera.smile uruz2@tlen.pl
                                  • zielarz22 Re: tarczyca 01.08.14, 11:22
                                    Bbeap

Piszesz, że dr Schaller każdego traktuje indywidualnie, w przeciwieństwie do innych lekarzy w domyśle ILADS. Ja jeszcze nie słyszałem o 2 lekarzach stosujących identyczne terapie, w dowolnej chorobie.
                                    Więc nie pisz bzdur , że tylko dr S. traktuje ludzi indywidualnie.

Jeśli on pisze, że tini i azitro są skuteczne to przecież wszyscy bylibyśmy wyleczeni bo wszyscy to brali. Ja uważam akurat te środki za najmniej skuteczne. Oby Tobie pomogły.

Piszesz, że odpisuje na maile w ciągu 24h. Mnie dr Nemo odpisuje w tym terminie od 3 lat, także w soboty, jest to oczywistość dla każdego który poważnie traktuje swojego pacjenta.

Nie pisałbym tak łatwo o "innych lekarzach ignorantach" aż się dziwię, że pewien wartowniczy nie zaszczekał.

Mnie, chyba podobnie jak innych interesuje jedna rzecz - ile kosztuje terapia u dr Schallera?
                                    • antyfonka Re: tarczyca 01.08.14, 12:29
                                      Geszefciarz22 wiadomo ze terapia namaszczania jest jedyna i naj !!!
                                      Olej(znaczenie pospolite) dr Nemo i akwizycję.
                                      • uruz2 Re: tarczyca 01.08.14, 12:56
                                        Zielarz ma taką obstawę, że pozazdrościć!!!! Oj, se chłop nie posprzedaje smile

Azytro każdy bierze, ale w różnym " towarzystwie". W różnych dawkach i konfiguracjach.
                                        Byłam u lekarza, który wyciągnął syna z ciężkiej choroby właśnie azytro. Doktor do końca nie wiedział, dlaczego potomek "zaskoczył". Niezaprzeczalnym faktem była znaczna poprawa. Syna miał medyk na miejscu, dawki dobierał intuicyjnie. Wzmacniał go też ziółkami i suplami.

Dziwił się bardzo, że mu pacjenci nie bardzo zdrowieli. Ale pacjent przyjeżdżał raz na m-c, a syn pod nosem, codziennie.
                                        Diabeł tkwi w szczegółach, Mocium Panie...smile
                                        A za te szczegóły się płaci. smile

Historia nie jest zmyślona, pisałam o niej na forum chlamydia wiele lat temu. Można sprawdzić. smile
                                    • ewciaek Re: tarczyca 01.08.14, 13:40
                                      zielarz22 a powiedz mi, leczysz się 3 lata u dr nemo i z jakim skutkiem?
                                      • pies_z_laki_2 Re: tarczyca 01.08.14, 15:49
                                        Ewcia, nie karm trolla tongue_out
                                        • ewciaek Re: tarczyca 01.08.14, 17:15
                                          ja rozumiem, ze każdy kto leczy się z tych chorób będzie chwalil swoja metode, a także utwierdzał siebie i innych, że jego metoda jest najlepsza. Gdybym znała lekarstwo na te paskudne choroby z checią bym się tym podzieliła, ale pomimo tego, że jestem chemikiem jeszcze nic nie wynalazłam sad także szanujmy to co piszą inni na forach, robią to z czystej dobroci i chęci pomocy innym! Jeśli olejki pomagają to ja z chęcia przeczytam posta typu: "słuchajcie stosuje olejki typu XY jest poprawa, miałem takie i takie objawy, koinfekcje, a teraz nie mam tego czy tamtego". O dr schallerze czytałam opinie i też są dobre!
                                          Także nie miło czyta się jak ktoś od razu na kogoś za przeproszeniem - jedzie z pełna gębą!
                                    • bbeap Re: tarczyca 01.08.14, 17:38
                                      Zielarzu, przestan w koncu wybiorczo wylapywac tylko fragmenty i sie do tego przyczepiac, nikt nie pisze ze on stosuje tylko tini i azytro... ty chyba nie czytasz, ze zrozumieniem albo nie chcesz czytac ze rozumieniem.
                                      Moze najpierw doedukuj sie, zainwestuj w wiedze, poczytaj a potem zabieraj glos i nie pisz bzdur.
                                      Potrafisz tylko wszystkich i wszystko krytykowac.
                                      Mnie na przyklad interesuje sklad olejkow, moze podasz?
                                      A co do dr Schallera interesuje mnie skutecznosc, a z tego co obserwuje jest skuteczny i to mi narazie wystarcza.
                                      • bbeap Do zielarza 02.08.14, 12:13
                                        Nie jestem niczyim posrednikiem i nie mam prawa udzielac za kogos informacji, jesli masz takie pytanie zapytaj dr Schallera, odpisuje na maile tego samego dnia.
                                        Nie obrazaj ludzi, bo nie oto tu chodzi, moze chorujesz dluzej ale jak widac wiedzy wystarczajacej nie masz, bo chorujesz dalej, chyba ze jestes poprostu zwyklym akwizytorem.
                                        Szkoda mi czasu na takie dyskusje, wole czas spedzac produktywniej.
    • nicolima22 Re: Tajemnicza choroba? 01.08.14, 21:35
      Przez 7 lat czułam się tak jak ty, wiele badań i żadnej choroby ,chociaż czułam się bardzo, żle i doszło u mnie do powtarzających się utrat przytomności,czasem 2 razy w ciągu doby,Uważałam że to Borelioza bo wpił mi się w szyję a tam zaczęły się bóle ale lekarka z Poradni Antropozoonoz udowodniała mi ciągle, że to nie prawda bo wyniki mam ujemne a objawy "nieksiążkowe'' aż poprosiłam znajomego laboranta aby zrobił mi badanie na boreliozę prywatnie w ciągu 10 minut od pobrania i od razu wyszło 66,9.Wtedy uznała,że to borelioza i o dziwo wtedy i u nich wyszedł wynik dodatni.Ale wtedy już nie chciałam aby mnie leczyła.Byłam u innego lekarza ale dostawałam coraz silniejsze antybiotyki i żadnej poprawy aż wyleczyłam się z pomocą weterynarza i ziół p/pasożytom z internetu.Brałam je przez rok tzn, antybiotyk Doxycyclinę lub Unidox i Paraprotex firmy Calivita / dostępny na stronie www. calivita.pl razem z opisem składu i stosowania/i teraz czuję się jak nowo narodzona bez bólów mięśni,stawów, utrat przytomności i wielu przypadłości,takich jak twoje .i wskaźnik mam teraz tylko 2 ,4. Ale ciągle mam w zapasie Paraprotex i przyjmuję co 3 miesiące dawkę zapobiegawczą przed pasożytami. GORĄCO POLECAM nie jest to droga kuracja o ziółka nikomu nie zaszkodzą tak jak chemiczne preparaty zawarte w lekarstwach preferowanych przez lekarza/Ja dostałam antybiotyk w cenie ok 200. zł./ Trzeba tylko przyjmować preparaty osłaniające nerki i wątrobę jak piszą na stronie calivity/ a ja ich nie brałam ze względu na koszty ale w aptece polecą nasze odpowiedniki /ponieważ po kuracji toksyny muszą być wydalone z organizmu.Pozdrawiam i radzę spróbować.
      • zielarz22 Re: Tajemnicza choroba? 02.08.14, 13:10
        Gdzieś się "gubią" posty i nie wiadomo na co Bbeap odpowiada, wkleję ponownie.

Antyfonka
        Swój post zatytułowałem Bbeap.
        Nawet mało inteligentne osoby wiedzą i rozumieją, że post jest skierowany do konkretnej osoby.
        Jeśli nie jesteś tą osobą ani nie znasz odpowiedzi to po co zabierasz głos? Szanujmy swój czas.
        Jak chcesz obszczekiwać najskuteczniejszą metodę alternatrywną jaką są olejki to załóż osobny wątek i rób to do woli.

Ewciaek
        Odpowiedź na Twoje pytania znajduje się w linku pod moim postem. Wystarczy czytać.
        Bbeap
        Ja zostałem wyedukowany wystarczająco. Takie świerzaki ja Ty rzeczywiście powinny to robić.
        Kogo ja atakuję - podaj konkrety, jak nie, to uważaj na mieszanki które stosujesz, bo trochę za bardzo Ci w główce mieszają.
        Skład olejków - każdy pacjent dr Nemo który stosuje olejki może poznać ich skład, wystarczy spytać.

Jeśli informacja o którą pytam - o koszty terapii u dr S. jest tajna to po prostu o tym napisz.

Podaj adres dr S.
        • beatrisbwp Re: Tajemnicza choroba? 02.08.14, 14:24
          Jak to forum ma tak wyglądać to dziękuję bardzo!!! Później idzie opinia, że na tym forum jest burdel i ze osoby które dzielą się wiedzą przestają się udzielać!

Zielarz nie podnos mi ciśnienia!!! Wiele razy pytałam o skład olejków itd.zeroooo odpowiedzi! Wchodzisz robisz burdel i tyle. Mam nadzieje ze w koncu moderator coś z Tobą zrobi i nie gadaj o wolności słowa ble, ble....
          Masz wyszukiwarkę Google??? To wejdź i wpisz to nazwisko!

Akurat bbeap robi dużo dobrego!!!! Jest bardzo dobra osobą! Bezinteresowna!
          Przecież nie musiałaby się dzielić z nami wiedzą która posiada. Nikt nie musi korzystać z tej wiedzy!!!
          • zielarz22 Re: Tajemnicza choroba? 04.08.14, 21:57

Bbeap.

Piszesz, że obrażam ludzi - napisz w jaki sposób to robię.
            To ty przecież piszesz o "innych lekarzach ignorantach", admin Ci to puszcza bo przecież nie atakujesz ILADS a Beatris potem pisze, że na forum jest burdel za który ja jestem odpowiedzialny.

Pisanie o lekarzach - ludziach którzy jednak starają się pomóc w ramach istniejących procedur czy obowiązujących wytycznych jako ignorantach jest skandalem.

Teraz atakuje się zakaźników, za chwilę tutaj zacznie się atakować onkologów bo przecież większość ich pacjentów umiera więc oni są winni.

Gdy pisze się o innych skutecznych alternatywach to jest się akwizytorem a nikt z atakujących np.olejki nawet ich nie spróbował.

Ty też nie bądź pośrednikiem tylko podaj informacje potrzebne chorym albo napisz po prostu, że masz ich gdzieś

Beatris

Ja na stroną dr S. wszedłem, jest podany tylko fizyczny adres, nie ma mailowego.
            Jest rozdział dla nowych pacjentów ale nie ma żadnych treści.
            Swój burdelowy język zostaw dla swoich znajomych a nie używaj go na forum.
            • uruz2 Re: Tajemnicza choroba? 04.08.14, 23:16
              Do tego doszło, że wielbiciel olejków broni lekarzy...Koniec świata smile

Nie ma się czym martwić, na pewno Schaller nie jest cudotwórcą, dla wszystkich hien coś zostanie smile
              • ewciaek Re: Tajemnicza choroba? 05.08.14, 08:21
                Terapie antybiotykowe są mało skuteczne, ponieważ ludzie maja ok.2,5kg bakterii w sobie i nikt tak naprawdę nie bada się na kazda z nich,bo by zbankrutował. Borelioza, bartonella itp. maja to do siebie, że lubią żyć w symbiozie z innymi, np. gronkowiec złocisty występuje przeważnie z aspergilliusem. I teraz gdy ktoś dowie się, że ma gronkowca to czy bada też aspergilliusa?? NIE!!! Zadowolony, że poznał przyczynę choroby próbuje ją leczyć. Później okazuje się-bezskutecznie, ponieważ bakterie wytworzyły biofilmy, a także żyją w symbiozie z np.takim sobie grzybem aspergilliusem, którego nawet na myśl nie przyszło nam leczyć! W warunkach, których żyjemy mikroby te wykształciły sobie środowisko niezbędne im do przetrwania. Dlatego też przy leczeniu należy działać na organizm całościowo, zarówno p/grzybiczo, bakteriobójczo, p/pierwotniakowo itp. Również narządy, które mamy najsłabsze są zaatakowane najbardziej, dlatego należy je wzmacniać. Czy jakikolwiek lekarz idąc do niego bada Cie całościowo i pyta o hormony, narządy ktore Cie najbardziej bola, zleca Ci poziomy witamin, USG narządów, tomografie komp., rezonans ciała itp.?? NIE!!! Dlatego co on może wiedzieć jak Ty się czujesz i co wymaga wzmocnienia w Twoim organizmie najbardziej, badz wyregulowania w przypadku hormonow. Stąd też wynikają zaleczenia chorób, bądź niewyleczenie! Zioła mają to do siebie, że posiadają szerokie spektrum działania. Co do olejków?? Nie neguje żadnego, bo wiem, że też są skuteczne, ale w jakim stopniu?? Zapewne same zioła, bądź same antybiotyki, czy też olejki nie wystarczą, bo jak już wszyscy wiemy- monoterapia nie działa!
                • zielarz22 Re: Tajemnicza choroba? 05.08.14, 09:14
                  Uruz
                  Nie rozumiem zdziwienia. Ja będę bronił każdego kto zabija bakterie bb.
                  Dowolnymi metodami, byle to było bezpieczne i potwierdzone naukowo.
                  Nie mnie oceniać czy stosowanie dużej ilości abx przez długi okres czasu jest bezpieczne.

To, że "aktywiści" tego forum atakują lekarzy a już szczególnie tych którzy nie stosują dużo antybiotyków nie jest moją sprawą, podobnie jak to, że jest to akceptowane przez tych którzy rządzą forum.
                  Lekarze stosują to czego ich nauczono - wprowadzać do wnętrza człowieka antybiotyki - bo myślą, że tylko one zabijają bakterie.

Są tacy którzy myślą, że jak będzie kazał brać więcej antybiotyków to osiągnie lepsze efekty - czy to prawda i czy to jest bezpieczne to wszyscy wiemy.

Jak jakiś bystrzejszy posłucha pacjentów którzy sami na własną rękę szukają ratunku - co przynosi efekty to wtedy zauważa olejki, ale stare przyzwyczajenia zostają - każe łykać myśląc, że tylko w ten sposób olejki zadziałają, na dłuższą metę uszkadzając organy wewnętrzne pacjentowi bo przecież nie zna podstawowej zasady przy stosowaniu olejków - olejki bez problemu działają i wchłaniają się przez skórę wchłaniając się dalej do organizmu, trzeba to tylko ułatwiać. Ale to wszystko wynika z braku wiedzy, bo tego na AM nie uczą.

Ja stosuję olejki bo wiem nie tylko z teorii, ale z własnej praktyki, że są skuteczniejsze a przede wszystkim nie mają skutków ubocznych.
                  W końcu jak zdrowieć - czy stosując tylko chemię czy też stosując środki naturalne zależy tylko i wyłącznie od chorego.
                  Ja całkowicie rozumiem chorych którzy myślą, że jak będą brać abx dużo, długo i drogo to wyzdrowieją - sam kiedyś taki byłem i też w to wierzyłem.

Ewciaek
                  To w jakim stopniu olejki są skuteczne to można prosto przekonać się na 2 sposoby - czytając literaturę naukową albo próbując samemu ich działania.
                  Monoterapia antybiotykami działa skutecznie, tylko w przypadku Polski pomagając przynajmniej kilkudziesięciu tysiącom ludzi.
                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 15.08.14, 14:46
                    Bbeap , powiedz Mi jeszcze jak jest z syndromem przewlkełego zmeczenia osób z babeszja- czy wogóle wystepje? Szukałem na forum ale nie udało Mi sie znalezc jednoznacznej odpowiedzi a ty jako osoba która boryka sie z ta infekcja może bedziesz coś wiedzieć.
                    • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 15.08.14, 16:37
                      I prosiłbym o polecenie jakiegoś dobrego preparatu z witamina D3 dostepnego bez recepty w aptekach.
                      • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 15.08.14, 16:42
                        Vitrum D3 forte dostępne bez recepty.
                        Ja biore 2 x 2
                        przewlekle zmeczenie wystepuje przy każdej z tej infekcji, przy babesji glownie, ale dwie rozne osoby mogą mieć zupełnie rozne objawy
                        • igm_20_4_pmr Re: Tajemnicza choroba? 15.08.14, 17:35
                          ja moge polecić bez recepty D-Vitum 2000 jm (forte) firmy oleofarm
                          lub
                          D3 witamina 1000jm Puritans Pride

ale najlepiej wziąść na recepte ( najskuteczniej ) Devikap 10ml w kroplach 15 000mj
                          cena bagatela 4,30 zł
                          u mnie tez zdiagnozowałem chroniczny brak witaminy D przy próbie podniesienia jej w ciągu miesiąca wzrosło mi o 7 jm z 12 na 19 więc zastosowałem krople na recepte i dopiero teraz czuje się lepiej ( w przyszlym tyg zrobie badanie to powiem ile wzrosło z 19 )
                          Pozdrawiam.
                          • pies_z_laki_2 Re: Tajemnicza choroba? 17.08.14, 02:43
                            Igm - pamiętaj o tygodniu - dwóch przerwy w suplementowaniu D3 przed badaniem.
                            • miroslaw111 Re: Tajemnicza choroba? 17.08.14, 13:56
                              pies_ robię sobie dziweń przerwy z D3 ,ile zatem powinienem odjąć od zawyżonego wyniku ? 10-20%? czy są to większe różnice , rozumiem że D3 jest w krwii wyższa niż średnia organizmu
                              • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 17.08.14, 14:00
                                Dzięki za porade smile

dr Wielkoszynksi wrócił własnie w urlopu i wybieram sie na badania w tym tygodniu jeszcze.

W maila dostałem informacje ze próbki badan sa pobierane w labolatorium w gliwicach
                                a nastepnie wysyłane do doktora. Czy wy tez tak mieliście?
                                www.laboratorium-medyczne.com.pl/badania
                                • ewciaek Re: Tajemnicza choroba? 17.08.14, 14:03
                                  tak, w tym laboratorium, tam wypełniasz ankiete do dr i zaznaczasz jakie badania ma wykonać, np. "panel duży".
                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 17.08.14, 23:19
                                    Okej smile

Tak swoją drogą, do osób które chorują na babeszje - czy pojawiają wam się na nogach takie jakby żylaki ? Ja mam tego najwiecej na nogach. Dlatego zrobiłem cholesterol i był przekorczony ale nie jakoś dramatycznie
                                    • pies_z_laki_2 Re: Tajemnicza choroba? 19.08.14, 15:11
                                      O ile pamiętam dziewczyny stosowały heparynę, ale nie pamiętam, czy wewnętrznie, czy zewnętrznie. Pewnie ktoś się odezwie i podpowie smile
                                      • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 26.08.14, 11:36
                                        Słuchajcie , jak długo oczekiwaliście na wyniki badań u dr W. na babesie? Mija już tydzień u mnie i nadal żadnych informacji pocztą ani mailem. Zaczynam się martwić.
                                        • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 02.09.14, 11:45
                                          Okej nieważne już , na wynik czeka się 14 dni smile
                                          bbeap czy takie jakby swedzenie głeboko pod skóra i krosty na rekach i nogach sa objawem babeszji czy raczej czegos innego, jak sądzisz?
                                          • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 02.09.14, 15:55
                                            Przyczyny moga byc rozne... objawy skorne to raczej bartonella, czasem bartonella z borelioza... chociaz i pierwotniaki powoduja wysypki...
                                            Swedzenie, moze byc natomiast i od infekcji i od inflamacji i od grzybic.
                                            Takie zmiany to raczej musi obejrzec lekarz ogarniajacy ten temat.
                                            • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 02.09.14, 17:37
                                              Przyszły wyniki badańsmile

BABESIA DIVERGENS - IGG IIF - UJEMNY

dodatkowo doktor zrobił Mi badania w kierunku... właśnie bartonelli -

HENSELAE -stwierdzono śladową ilość przecwciał przeciw b. henselae WYNIK WĄTPLIWY
                                              QUINTANA - WYNIK UJEMNY.

Wieć wyglada na to że masz racje bbeap ze to coś z bart ,tym bradziej ze mam kota w domu smile
                                              babs to narazie nie jest przynajmniej divergens.
                                              Generalnie coś zaczyna się wyłaniać zza ciemnych chmur, mimo ze już traciłem nadzieje.

Co dalej powinienem zrobić? Jakieś badania potwierdzajace na barto?
                                              • miroslaw111 Re: Tajemnicza choroba? 02.09.14, 20:57
                                                a co byś powiedział na leczenie bartonelli, koszt jest mniejszy niż badania,i po 4-5m-cach dopiero testy najlepiej u dr W tam czule wychodzą ,mały lub duży panel , wszystkie szczepy ,lub same testy na bb osobno
                                              • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 02.09.14, 21:11
                                                Jesli masz kota zbadaj sobie jeszcze toxoplasme.
                                                Babesi jest wiele gatunkow... Wynik ujemny jednej niestety nie wyklucza infekcji.
                                                Najlepiej zrobic rozmaz krwi na tego pierwotniaka u weterynarza.
                                                Czesto rowniez przy bartonelli, ktora jest silnie immunosupresyjna testy na inne infekcje moga wychodzic ujemne.
                                                • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 02.09.14, 22:22
                                                  bbeap ze wzgledu na kota toksoplazme miałem badana dwukrotnie , w obydwu przypadkach negatywne wyniki. Natomiast szansa złapana barto jest dosyc spora biorac pod uwage to ze czesto byłem podrapany przez niego do krwi smile
                                                  Myśle nad powtórzeniem badania na barto , jednak tym razem PCR-em, mam nadzieje ze to potwierdzi infekcje.
                                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 02.09.14, 22:25
                                                    co do rozmazu - robiłem sobie kiedyś badania mikroskopowe żywej kropli krwi - ale było to bardziej bad homeopatyczne niz takien profesjonalne. Osoba która opisywała to mówiła ze widzi mase pasozytów ( ja ich nie widziałem) i jest spora rulonizacja krwinek ( to dało sie zauwazyc)
                                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 05.09.14, 17:39
                                                    bbeap , jakie antybiotyki wypadaja najlepiej przy bartonelli?
                                                  • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 05.09.14, 18:15
                                                    Nie wiem, nie jestem lekarzem, leczenie tej infekcji tez jest indywidualne.
                                                    Wiem tylko jakie ziola: HH2, Clovanol, Allicin, Red Root, Hawthorne - z dwoma ostatnimi chodzi o ochrone organow, tj ukl limfatyczny, serce...
                                                    Wiem tez, ze mycobutin dziala lepiej od rifampicyny, ale nie zabija bartonelli, zwlaszcza w monoterapii.
                                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 06.09.14, 09:48
                                                    Rozumiem. A znasz jakiegoś dobrego lekarza zajmującego się leczeniem odkleszczówek ( najlepiej żeby był to rejon śląska bo doktor Wielkoszynski niestety aktualnie nie ma wolnych terminów) i przesłać Mi na maila? Lamch@onet.pl
                                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 14:28
                                                    Namiary dostałem już od stowarzyszenia Bartek.

Planuje teraz wysłać krew do Poznania pod kierunkiem badania PCR na barto henselae. Zobaczymy czy potwierdzi to diagnoze i mam nadzieje ze będe mógł rozpocząć leczenie bo objawy neurologiczne nie daja żyć...
                                                  • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 14:41
                                                    Szkoda pieniedzy na badania w Poznaniu, tam malo komu wychodza.
                                                    Bartonelle zrob u Wielkoszynskiego najlepiej.

Do jakiego lekarza dostales namiary.
                                                    Ja nie umiem polecic nikogo tutaj poza dr w Gdansku.
                                                    Reszta jakos slabo daje sobie z tym rade niestety...

"Idiopathic means the patient is pathological
                                                    and the doctor is an idiot."
                                                    "There are hazards in anything one does,
                                                    but there are greater hazards in doing nothing!"
                                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 15:25
                                                    Do doktora Sowulii i Kozaka , sa najbliżej Mnie.

Te badanie które mi wyszło wątpliwe na Barto H to właśnie robiłem u doktora Wielkoszynskiego, wiec nie wiem czy jest sens robic to drugi raz?
                                                  • beatrisbwp Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 19:00
                                                    Lam chu tez tak jak bbeap radze Ci nie robić tam badań. U mnie też u dr.Wielkoszynskiego wyszedł kiedyś wynik graniczny, a ostatnio pozytywny. Pamiętaj najważniejsze są objawy!! Każdy porzadny lekarz zaczyna i tak leczenie od koinfekcji! Bo ludzie latami biorą abx zaczynając od dupy strony. lepiej zostaw sobie kasę na porządne probiotyki lub inne na cokolwiek innego. Pozdro
                                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 20:03
                                                    Dzięki za radę , no chyba jednak sobie odpuszczę smile
                                                    A co sądzicie o Instytucie medycyny wiejskiej (IMW) w Lublinie? Czy warto tam wysyłać/robić badania?
                                                  • ewciaek Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 20:11
                                                    Moja koleżanka tam robiła i jej nie wyszło,a u dr W. wyszły koinfekcje. Już lepiej zrobić w synevo, ale ja na Twoim miejscu już bym tego nie potwierdzała, te pieniądze zostaw na leczenie. Ja zrobiłam kiedyś u dr W i tez nie dowierzałam i zrobiłam w synevo i się potwierdziło ;-(
                                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 20:58
                                                    Czyli polecacie umówic sie na wizyte i isc w ciemno w kierunku bartonelli? Objawy mam owszem podobne jednak nie do konca tgakie jak w barto- nie wystepuje u mnie np swedzenie ani pieczeni stóp. Jedynie czasem mam silnie swedzace miejsca na całym ciele.
                                                  • ewciaek Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 21:03
                                                    ja nie miałam pieczen zadnych jeszcze na początku roku,a później jak mi się zaczelo pogarszać to coraz bardziej i coraz bardziej.nie strasze Cie i nie namawiam, bo każdy wybiera to co dla niego odpowiednie. Jeżeli masz objawy to jak najbardziej. Dobry lekarz leczy pacjenta i jego objawy, a nie wyniki.
                                                  • igm_20_4_pmr Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 21:09
                                                    lam-chu --> robiłem badania w IW w Lublinie bo mają jedne z najlepszych odczynników oczywiście koinfekcje w panelu rób w klasie IGM
                                                  • frynegundzio Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 21:56
                                                    bbeap, mój mąż leczy bart od lutego. ma świeże zakażenie. Właśnie wymienił rifę na levoxę. Właściwie nie ma już objawów, poza wypryskami. Nie ma już też krech -rozstępów-zadrapań. Ale wypryski wciąż wracają. Czy warto jest zrobić teraz badania u Wielkoszyńskiego? Na początku leczenia zrobiliśmy PCR w Poznaniu ale bartonella nie wyszła.
                                                  • bbeap Re: Tajemnicza choroba? 14.09.14, 22:20
                                                    To bardzo dobrze, ze czuje sie lepiej.
                                                    Jest mi przykro pisac, ze samymi antybiotykami nie wyleczy sie bartonelli, ale niestety taka jest prawda. Po odstawieniu lekow objawy czesto wracaja.
                                                    Pomyslcie o konkretnych ziolach, HH2, resveratrol, red root, clovanol w marshmallow root.
                                                    Badania sa niemiarodajne niestety.
                                                    Czasem robi sie badania postednie przy bartonelli np VEGF, IL8, CD4 I CD8
                                                    Przy babesi d-dimer - te ostatnie w lab kosztuje okolo 28 zl
                                                  • miroslaw111 Re: Tajemnicza choroba? 16.09.14, 00:53
                                                    hej bbeap,

odnośnie badań piszesz że całośc u Wielkoszyńskiego , zgadzam się , ale dużo czytałem na temat wogóle sensu robienia tesy na borelie skoro wiemy że jest obecna i stwierdziłem że jedynie PCR ma sens , który ponoć ukazuje nam liczebność krętka ale skoro mówisz że w cbdna słabo wychodzi a Wielkoszyński go nie posiada to robić go za wszelką cenę czy CD57 wystarczy który też traktowany jest jak marker bb.

Gdzie zrobić wspomniane testy : bartonella np VEGF, IL8, CD4 I CD8
                                                    > Przy babesi d-dimer - te ostatnie w lab kosztuje okolo 28 zl

bo może sensrobienia panelu w cenie = 3miesięcy leczenia również nie ma sensu?

Z tego co czytałem u dr W nawet ELISYT , IFF dobrze wyłapują koinfekcję tylko problem że szczepów danej bakterii jest zbyt wiele gatunków żeby wykluczyć
                                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 16.09.14, 14:11
                                                    Zrobiłem też , tak jak polecaliście badanie na Anty-TG i wyszło Mi w normie: <15.0 a norma maks to 40.0
                                                    Teraz pytanie czy zawsze w infekcjach musza byc podniesione przeciwciała tarczycowe czy zdarza sie to tylko podczas autoagresji?

• pies_z_laki_2 Re: Tajemnicza choroba? 18.09.14, 23:53
                                                    > czy zawsze w infekcjach musza byc podniesione przeciwciała tarczycowe

Moja wiedza nt. immunologii jest mocno ułomna, ale o ile wiem p.ciała tarczycowe nie muszą być podniesione w infekcjach.
                                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 21.09.14, 16:20
                                                    Rozumiem, mam jeszcze pytanie odnośnie neuroboreliozy , jeśl jest jakąs osoba która ja przechodziła to które testy beda najlepsze do jej wykrycia? Czy konieczne bedzie nakłucie lędzwiowe?
                                                  • igm_20_4_pmr Re: Tajemnicza choroba? 21.09.14, 16:55
                                                    lam-chu - > u mnie konieczne było nakłucie lędzwiowe ponieważ objawowo przypomina to SM ( stwardnienie rozsiane ) i wstępnie na to byłem diagnozowany przy okazji zrobiono badania na inne immunologiczne choroby mające takie objawy i zrobiono test na bb z którego wyszło w klasie IGM - wątpliwy w IGG dodatni i było wiadomo że to to więc można było też zobaczyć na rezonansie magnetycznym mózgu jakie ta bakteria poczyniła straty oraz jak to wszystko po leczeniu zaczyna się goić i nie wraca ( czyli brak ognisk deminilizacyjnych )
                                                  • anyx27 Re: Tajemnicza choroba? 21.09.14, 17:12
                                                    Lam-chu, przeciez my wszyscy mamy neuroborelioze... No chyba, ze ktos ma objawy TYLKO stawowe, ale takich osob jest raczej niewiele. Wszystkie objawy bb z ukladu nerwowego to neurobotelioza. To moga byc zawroty, bole glowy, problemy ze wzrokiem, szumy uszne, dretwienia, mrowienia, niedowlady, brain fog, odrealnienie, problemy z koncentracja, pamiecia, padaczka, depresja, nerwica i inne. Badanie pmr rzadko kiedy daje pozytywny wynik w przypadku neuroboreliozy, poniewaz kretek rzadko siedzi w samym plynie. Przyjmuje sie, ze potwierdzona borelioza we krwi, dajaca objawy neurologiczne, to neuroborelioza.
                                                  • lam-chu Re: Tajemnicza choroba? 21.09.14, 23:31
                                                    No właśnie czytałem na forum kilka wpisów gdzie ludzi skarżyli sie głownie na objawy neurologiczne , natomiast inne w postaci problemów ze stawami , skóra , oczami etc nie były lub zdarzały sie jedynie w formie szczatkowej gdyż kretki wybrały sobie dogodna siedzibe w mózgu gdzie maja az pod dostatkiem ,, jedzonka'' stad moje pytanie. MR będe musiał powtórzyc i porównac z tym sprzed dwóch i pół roku czy nie ma zaniku kory/ognisk zapalnych. Bartonella tez powoduje demelinizacje w takim stopniu jak borelka?