Dodaj do ulubionych

Gdzie zbadać kleszcza?

03.06.18, 22:19
Mam taki dylemat gdzie zbadać kleszcza? Dziś znaleźliśmy go u córki. Porady od dwóch zaprzyjaźnionych lekarzy pediatrii takie że "nie warto badać " w necie też sprzeczne informacje. Jestem z Poznania i jest tutaj Centrum Badań DNA. Jechać tam? Słać gdzieś indziej czy dać sobie spokój w ogóle?
Obserwuj wątek
    • motaut Re: Gdzie zbadać kleszcza? 01.08.18, 10:11
      Ja zawsze polecam innym analizakleszcza.pl nigdy się nie zawiodłam, dzwonie,odpowiadają na moje pytania, wynik mam szybko i nie znalazłam szerszego zakresu badania. Nowa metoda ale zrobi furorę.
      • micpow88 Re: Gdzie zbadać kleszcza? 12.09.23, 10:50
        Wypadało by zaznaczyć że nie używają oni naukowo udowodnionych metod - coś w rodzaju biorezonansu, co dla jednych jest szurią a dla innych nie - nie mnie to oceniać. Nie wszyscy klienci wierzą w te metody i moim zdaniem trochę nie fair jest to że na ich "udającej medyczną" stronie ciężko znaleźć wprost opis metod które używają.
    • micpow88 Re: Gdzie zbadać kleszcza? 12.09.23, 11:03
      Złotym standardem jest badanie PCR i tego trzeba szukać w google.
      Najlepiej jak najszerszy pakiet, bo nie tylko Boreliozę kleszcze przenoszą: Borrelia, anaplazma, coxiella, bartonella, toxoplazma, babesia, ehrlichia, ricketsia.
      Taki pełny pakiet to koszt ok. 500-800pln.
      Niestety lekarze podchodzą sceptycznie do tego typu badań bo dowodzą one tylko zawartość pajęczaka a nie samej infekcji osoby ukąszonej. Jeżeli jednak ktoś chce "porządnie" podejść do tematu i może sobie pozwolić finansowo - to z pewnością będzie to jakiś wyznacznik dalszej ścieżki diagnostycznej i ew. prewencyjnego podania antybiotyku.
    • majkelgunit Re: Gdzie zbadać kleszcza? 23.10.23, 17:55
      Badanie kleszcza są malodajne,nie polecam gdyż może wynik badania wykazać negatywnie a w rzeczywistości jest zupełnie inaczej
    • majkelgunit Re: Gdzie zbadać kleszcza? 23.10.23, 17:56
      Szkoda pieniędzy i badania wychodza fałszywie ujemnie nie polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka