pikaczup
15.01.22, 15:41
Moje pytanie jest takie: Kto doświadcza w boreliozie bólu rąk, nóg- kłucie, pieczenie, palenie, rażenie prądem itp.? Szczególnie na zimnie koszmar.
I czy po leczeniu to minęło u kogoś? U mnie nie. Ja mam właśnie po przeleczeniu boreliozy nową diagnozę: krioglobulinemia.
czy krioglobulinemia może być powikłaniem boreliozy?
Krioglobuliny mam obecne we krwi, ciężko było znaleźć laboratorium gdzie robią to badanie.
Obecność krioglobulin wiąże się z zatykaniem naczyń krwionośnych przez krioglobuliny, które na zimnie zamieniają się w żel i z czasem robią się złogi i jest ciągle gorzej.
Lekarz podważył, że przeszła boreliozę- wykluczył ją, choć się długo na nią leczyłam.
Jestem po leczeniu boreliozy wykrytej w 2018(biotrakson, unidox, tynidazol), po leczeniu przeciwciała w klasie igm tylko drgnęły o 1pkt, a dalej jest tak samo, w igg jest po leczeniu ujemne.
Objawy od 2015 to : pocenie nocne do wykręcania koszuli, bóle stawów i co dla mnie najbardziej kluczowe i dotkliwe ból neuropatyczny. Początkowo to były przeszywające rozdzierające bóle rąk na zimnie- kłucia, pieczenia itp. Jak odzieranie ze skóry. Potem zimnem już był wiatr wynikający z przemieszczania się z pokoju do pokoju we własnym mieszkaniu. A uczucie zimna i ból przeszedł na wszystkie kończyny i jest już na stałe zimno czy nie zimno.
Od zakaźnego do neurologa do reumatologa i z powrotem i tak wiele razy.
w skrócie:
Zakaźny: że to wynik fałszywie dodatni, bo przeciwciała IGM nie mogą być stale dodatnie po leczeniu, bo to świadczy o aktualnym zakażeniu, a to po takim leczeniu niemożliwe, a w IGG jest minus itd.
albo nigdy nie miała Pani boreliozy, bo to niemożliwe, aby mieć wszystkie rodzaje krętków, a przeciwciała igm nie spadają po leczeniu
Reumatolog: nie mam o czym tu rozmawiać, bo przeciwciała ANA1 lub 9 są ujemne,
albo: to nerwica
ortopeda: szyja tak samo krzywa jak u wszystkich co siedzą przy komputerze- to nie może dawać aż takich objawów.
Neurolog: rezonans wskazuje, że brak zmian mielinizacyjnych a to oznacza że na 100% nie ma Pani neuroboreliozy, na ból neuropatyczny proszę brać gabbapentin (taki przeciw padaczkowy narkotyk)- to Pani nie wyleczy ale zadziała przeciwbólowo, robimy jeszcze raz emg ręki albo inny lekarz: robimy jeszcze raz emg wszystkich kończyn
Robię EMG: wychodzi uszkodzony nerw strzałkowy, ręka która boli najbardziej- nie wychodzi.
Angiolog: To objaw Raynauda, proszę leki przeciwzakrzepowe i oszczędzać się na zimnie, od tego mogą uszkadzać się nerwy bo krew nie dochodzi proszę brać gabbapentin
Neurolog: To niemożliwe że boli Panią najbardziej ręka, a wychodzi noga, podłoże tego bólu nie jest neurologiczne to nerwica albo proszę do reumatologa. Czy ja mam mówić reumatologom co mają robić? Proszę poszerzyć diagnostykę reumatologiczną. Ewentualnie proszę zrobić badanie krioglobulin.
Reumatolog: Może woda się w Pani zbiera i uciska nerwy, proszę brać lek odwadniający i witaminy neurovit, i proszę do neurologa który wyjaśni dlaczego ma Pani uszkodzony nerw strzałkowy, przecież ja nie będę wypisywał leczenia za neurologów, bo bym musiał przepisać Pani teraz leki przeciwpadaczkowe...a w ręce proszę zrobić rezonans, ale to i tak raczej nic nie wyjdzie, to proszę się nie śpieszyć z tym badaniem.
I zrobiłam badanie krioglobulin, którego nigdzie nie robią i wyszło, że są obecne.
Czy ktoś miał krioglobulinemię od boreliozy?
Teraz byłam u lekarza zakaźnego.
Jest poszerzona diagnostyka chorób infekcyjnych w toku. HCV- ujemne, HBS- ujemne, ale HBC dodatnie...(czyli HBV przechorowane)
I teraz ten lekarz powiedział, że ja tak naprawdę nigdy nie miałam boreliozy, bo mam krioglobulinemię!!
Stąd moje pytanie czy ktoś miał podobne doświadczenia, bo teraz muszę wiedzieć z czego ta krioglobulinemia, wg obecnego lekarza nie z boreliozy, ale przeczytałam, że to też może być powikłanie boreliozy.
Można zgłupieć od przeciwnych informacji otrzymywanych od lekarzy.
Proszę o jakieś komentarze jeśli ktoś coś tu wie?