Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie mam grzyba

06.07.08, 08:22
Na początku była dieta, ale ...minęło kilka miesiecy...rok...
nadeszło kolejne lato i to stało sie nie do wytrzymania. W mój
restrykcyjny jadłospis zaczęły wkradac się grzeszki typu:
truskawki, banany, maliny, czeresnie od czasu do czasu piwo,
kieliszek wina, kawałek ciasta, zwykły chleb na przyjeciach...
Od początku leczenia jem ziemniaki, nabiał do bólu, warzywa jak
pomidor, papryka, piję herbatę, soki owocowe, jem makarony z mąki
pszennej, wędliny i pasztety ze sklepu itp.
NIe zażywam profilaktycznie żadnej nystatyny ani canddy clear.
Zauważyłam, że jest coraz lepiej bo kiedyś gdy bardziej
przestrzegałam diety łykałam nystatynę to od czasu do czasu
pojawiały się (jako objaw grzyba) problemy "kobiece" lub biegunki a
teraz już od 4-5 miesiecy nic a nic a dieta staje sie coraz mniej
restrykcyjna...Oczywiscie od początku leczenia mam bardzo dobre
probiotyki (optima) i łykam 1 co kilka dni a regularnie lakcid.
Moje pytanie brzmi:
-skąd ten bezpieczny wydawałoby się stan?
-czy może być tak, że mam grzyba mimo że o tym nie wiem?
czasem myśle że grzyb pojawi się po leczeniu jako kara dla mnie wink
Jak czytam ze niektórzy nawet nie piją herbaty to jestem w szoku, bo
ja nawet nie wiedziałam, ze harbata jest zakazana..

Obserwuj wątek
    • zo_sia01 Re: Dlaczego nie mam grzyba 06.07.08, 10:21
      Nie chcę Cię straszyć, ale ... Ja przez całe leczenie nie miałam grzyba. Nie
      stosowałam żadnej diety, jadłam wszystko łącznie ze słodyczami. Brałam czasami
      Flukonazol - miałam na nim herxy, teraz już wiem dlaczego smile Mam wrażenie, że
      antybiotyki jakoś powstrzymywały objawy grzyba. Niestety po ich odstawieniu
      rozwinęła się grzybica układowa. Miałam silne zmęczenie, bóle głowy, bóle
      mięsniowe. Dośc długo to leczyłam - ok. 0,5 roku, dopiero wtedy wszystkie objawy
      ustąpiły.
      • anyx27 Re: Dlaczego nie mam grzyba 06.07.08, 12:59
        Zosiu, i kto tu straszy????

        to sprawa bardzo indywidualna. sa osoby, ktore stosuja b.
        rygorystyczna diete, lykaja leki antygrzybiczne i to nie pomaga, bo
        grzyb je lubi crying

        a sa takie, jak ty, ktore grzyba maja gdzies i on omija je szerokim
        lukiem.

        nie ma reguly.

      • kkkkk4 Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 08:51
        Zosiu czyli sugerujesz że mgę mieć grzybicę a nie sama bb albo to i
        to? Mi bardzo dokuczaja piski w uszach-czy to moze być objawem
        grzybicy? Czy można mieć grzybicę nie mając jej typowych objawów?
        Jakie badanie zrobić w zwiazku z tym?
    • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 06.07.08, 13:13
      kkkkk4 napisała:

      > Jak czytam ze niektórzy nawet nie piją herbaty to jestem w szoku, bo
      > ja nawet nie wiedziałam, ze harbata jest zakazana..

      Jakieś dwadzieścia parę lat temu byłem na wczasach radiestezyjnych. Pan Prezes
      Stowarzyszenia radiestezyjnego (Lech Emfazy Stefański) na początku kursu kazał
      nam wymienić jakie znamy sposoby neutralizacji promieniowania telewizora.
      Naliczyliśmy ponad trzydzieści różnych sposobów. Po tym Pan Prezes stwierdził,
      że widzimy teraz, że radiestezja jest największym twórcą zabobonów (w owym
      czasie) smile.
      Myślę, że obecnie medycyna, a zwłaszcza w stosunku do candidy, ale nie tylko,
      jest największym twórcą zabobonów. Do tego dochodzą jeszcze różne rewelacje
      rozsiewane przez sprzedawców tzw. zdrowej żywności. Problem z candidą jest
      jednak poważny i należało by poważnie zastanowić się nad tym, co ją powoduje i
      jak jej unikać.
      Teraz candida jest dość powszechną chorobą, niedocenianą przez lekarzy tak jak i
      borelka. Nie jest związana tylko z terapią abx. Myślę, że jej podstawową
      przyczyną są konserwanty w żywności, których naczelnym zadaniem jest hamowanie
      rozwoju bakterii. Drugą podstawową przyczyną są węglowodany, zwłaszcza te długo
      trawione, te które mogą karmić grzyby na całej długości przewodu pokarmowego, a
      które są zalecane do jedzenia jako nie powodujące candidy. Chodzi o ziemniaki,
      kasze, ryż, makarony. Te węglowodany niczym się nie różnią dla organizmu od
      potępianych cukrów prostych, poza tym, że są długo trawione i długo mogą karmić
      grzyby w przewodzie pokarmowym.Oczywiście sprawa nie jest tak prosta, żeby
      ograniczać się do tych dwóch przyczyn. Myślę, że tylko tymi stwierdzeniami
      wywołam burzę, wiec już nie pogłębiam tematu smile(zaraz jedzie Kubica) smile
      Pozdrawiam
      Leszek
      >
      • anyx27 Re: Dlaczego nie mam grzyba 06.07.08, 13:17
        Leszku, moge sie zgodzic z toba w wielu kwestiach, ale chyba nie
        doczytales, ze makarony, bialy ryz, niektore kaszew i ziemniaki NIE
        sa zalecane w diecie antygrzybicznej. u nas na forum rowniez.
        • szympek88 Re: Dlaczego nie mam grzyba 06.07.08, 20:28
          anyx27 napisała:

          > Leszku, moge sie zgodzic z toba w wielu kwestiach, ale chyba nie
          > doczytales, ze makarony, bialy ryz, niektore kaszew i ziemniaki NIE
          > sa zalecane w diecie antygrzybicznej. u nas na forum rowniez.

          Nie tyle nie zalecane co po prostu niedozwolone na tej diecie. Nie można jeść
          podczas leczenia żywności zawierającej cukry proste (ziemniaki, makarony z maki
          pszennej, biały ryż...) bo zbyt szybko są one rozkładane podczas trawienia i ich
          nadmiar jest spożywany przez grzybka, co powoduje jego rozrost.
          • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 06.07.08, 23:52
            szympek88 napisał:

            >
            > Nie tyle nie zalecane co po prostu niedozwolone na tej diecie. Nie można jeść
            > podczas leczenia żywności zawierającej cukry proste (ziemniaki, makarony z maki
            > pszennej, biały ryż...)

            To nie są cukry proste, tylko skrobia, czyli wielocukier (cukry złożone)
            Cukry proste to głównie glukoza i fruktoza w owocach.
            Cukier w cukierniczce to sacharoza (dwucukier) składająca się z glukozy i
            fruktozy. Cukry proste wchłaniają się szybko. Cukry złożone wymagają działania
            odpowiednich enzymów w celu rozłożenia na cukry proste, co zabiera trochę czasu.

            bo zbyt szybko są one rozkładane podczas trawienia i ic
            > h
            > nadmiar jest spożywany przez grzybka, co powoduje jego rozrost.

            Problem jest inny. Bardziej liczy się ilość i czas przebywania w jelicie
            cienkim. Niewielkie ilości cukrów prostych będą krótko przebywać w jelicie,
            zostaną wchłonięte do ścianek jelita i stąd do krwi. Za to wszelkie kasze,
            chleby, makarony siłą rzeczy dłużej przebywają w jelicie. Jeżeli jeszcze zjemy
            ich dużo, to nastąpi problem z wysyceniem przenośników cukrów prostych do krwi.
            Skrobia zostanie rozłożona na glukozę, ale glukoza nie zostanie szybko
            wchłonięta, bo jej szybkość wchłaniania przez jelito jest ograniczona. Przedłuża
            to jeszcze czas w którym grzybki mogą się pożywiać. Sądzę więc, że lepiej jeść
            owoce w małych porcjach (witaminki)a wszystkie skrobie, czy to białe, czy razowe
            wyrzucić z diety.
            Pozdrawiam
            Leszek
        • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 06.07.08, 23:11
          anyx27 napisała:

          > Leszku, moge sie zgodzic z toba w wielu kwestiach, ale chyba nie
          > doczytales, ze makarony, bialy ryz, niektore kaszew i ziemniaki NIE
          > sa zalecane w diecie antygrzybicznej. u nas na forum rowniez.

          Rzeczywiście. Ale jednak wśród zalecanych są:
          "Witaminy można świetnie uzyskiwać z kasz i brązowego ryżu wiec brak chleba jako
          takiego nie powinien być problemem. Można czasem kupić pełne chleby
          bezdrożdżowe, które być może będą OK. Nie powinny być one na bazie białej mąki.
          Tylko zboże z pełnego przemiału."

          Nawet w diecie radykalnej zalecane:
          "- ziarna, brązowy ryz
          - na śniadanie tradycyjne płatki owsiane, lub produkt z kruszonego ziarna
          (pszenica, ryż),
          - ciastka ryżowe
          - słodkie ziemniaki"

          Biała mąka nie jest zalecana, ale razowa już tak (chleb), płatki owsiane i t.p.
          Czym się różni biała mąka od razowej, czy kruszonego ziarna? Pełny przemiał, czy
          ziarna nawet kruszone to to samo co biała mąka, tylko mają trochę błonnika,
          minerałów i witamin oraz białka. Przez ten błonnik są trudniej strawialne, a
          więc dłużej przebywają w przewodzie pokarmowym karmiąc dłużej grzyby
          węglowodanami. Zresztą same kasze, płatki, czy razowa mąka mogą być już grzybem
          zakażone.
          Pozdrawiam
          Leszek


            • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 06.07.08, 23:58
              anyx27 napisała:

              > Leszku, mam takie pytanie. czy ty stosujesz diete przeciwgrzybiczna?

              Tak, ale swoją smile Jem owoce i trochę warzyw, ale zero skrobiowych.
              Jem dużo jajek (3-5 dziennie), rosołki, galaretki, ryby,sporo śmietany, piję
              kawę (dlaczego nie?).
              Czy ta dieta jest słuszna, to czas pokaże. Jestem dopiero 12 dzień na doxy. 2x200
              Pozdrawiam
              Leszek
                • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 00:21
                  anyx27 napisała:

                  > sporo tych jajek. to odpada u osob uczulonych na bialko.

                  Można jeść bez białka (tego co to jest białe po usmażeniu).
                  Na lekko podgrzaną patelnię (rozpuszczone masło) wbija się kilka żółtek, soli,
                  pieprzy i podgrzewając patelnię miesza. Pychota smile

                  i wogole
                  > malo urozmaicona ta dieta.

                  Wszystkiego nie napisałem smile wszystko zależy od sezonu. Całe lato bedę jadał
                  borówki i jagody ze śmietaną, koktaile z poziomkami, malinami, jerzynami. Mam
                  zamrożone truskawki na zimę.
                  Jadam też pieczone kaczki i wszelkie rodzaje mięs pod warunkiem, że pochodzą z
                  gospodarstwa, a nie fermy.
                  Na śniadanie to tylko jajka ( od szczęśliwych kurek). Sklepowe nie nadają się.
                  Aha, moja córka w Irlandii nie może jeść jajek, ma uczulenie. Jak przyjedzie do
                  nas na urlop, to wcina jajka i nic ją nie boli.

                  czy dostarczasz jakieg weglowodany
                  > swojemu organizmowi?

                  Oczywiście, około 60-70 gram dziennie. Bez tego organizm spali własne białka,
                  aby je wyprodukować. Potrzebne są do różnych procesów metabolicznych m.inn.
                  zasilania erytrocytów w energię, podtrzymania cyklu Krebsa, znakowania białek i t.p.
                  Pozdrawiam
                  Leszek
                  • anyx27 Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 00:26
                    To bialko, to to biale?? naprawde? a ja przez cale zycie myslalm, ze
                    to to zolte. dziekuje za uswiadomienie. a tak na powazniem to czy
                    mozesz napisac, co w twojej diecie stanowi zrodlo weglowodanow?
                    • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 23:25
                      anyx27 napisała:

                      > To bialko, to to biale?? naprawde? a ja przez cale zycie myslalm, ze
                      > to to zolte. dziekuje za uswiadomienie.

                      Proszę bardzo smile))
                      To dla odróżnienia, bo w tym żółtym też jest białko. Nazywamy białkiem dwie
                      rzeczy w jajku: to to białe, które składa się głównie z wody i białko jako
                      substancję zbudowaną z aminokwasów.

                      a tak na powazniem to czy
                      > mozesz napisac, co w twojej diecie stanowi zrodlo weglowodanow?

                      Jogurciki, owoce, czekolada gorzka, kawałek marchewki z rosołu, śmietana....
                      uzbiera się tego...
                      Pozdrawiam
                      Leszek
                  • aqarel Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 00:34
                    leser57 napisała:

                    > sporo tych jajek. to odpada u osob uczulonych na bialko.

                    Można jeść bez białka (tego co to jest białe po usmażeniu).
                    Na lekko podgrzaną patelnię (rozpuszczone masło) wbija się kilka żółtek, soli,
                    pieprzy i podgrzewając patelnię miesza. Pychota smile

                    Można to zrobić na oleju z pestek winogron.
                    Jeśli coś smażycie na maśle to wcześniej nalecie na patelnię oleju z pestek
                    winogron...potem dodajcie masło, masło się nie "przypali" np.
                    cebulka pięknie sie zeszkli.
                    Smacznego wink
            • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 00:04
              truethompson napisał:

              > Wolniej sie wchlania i cukier we krwi tak nie leci w gore.

              Myślę, że skoki poziomu cukru we krwi nie mają znaczenia zasadniczego przy
              candidzie. Gdyby miały, to wszyscy cukrzycy byli by chorzy na candidę. Cukier we
              krwi musi być obecny, a czy jest go 100, czy 130 mg/dl to niczego nie zmienia.
              Pozdrawiam
              Leszek
                • michal056 Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 08:14
                  Jest dobra książka dr Christine Lentz ,,Pokonac grzybice,,.Autorka nie widzi przeciwskazań w jedzeniu ziemniaków a wręcz zaleca ich spozywanie pod postacią frytek, pyz ,czy zapiekanek z jajkiem sadzonym.
                  • klematis7 Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 10:45
                    kazdy gada cos innego, oszalec mozna!!!
                    cale zycie myslalam, ze w zoltku jest wiecej bialka niz w bialku, a
                    tu prosze sad
                    Leszek, czy moglbys zdradzic, kim jestes z wyksztalcenia? Jesli to
                    nie tajemnica, oczywisciesmile
                      • aqarel Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 17:54
                        "Trzeba pamiętać, że białko jest niezbędnym składnikiem diety, który jako jedyne
                        nie może być zastąpiony przez inne.
                        Człowiek potrafi syntetyzować pewne aminokwasy (składowe białek), jednak część z
                        nich musi być dostarczana z pożywieniem (tzw. aminokwasy egzogenne).
                        Jeżeli nie dostarczy się ich w dostatecznej ilości, mogą wystąpić objawy
                        niedoboru białka - są to objawy głodzenia.
                        Nawet, jeśli dostarcza się duże ilości kalorii w diecie, to niedobór białka
                        będzie wywoływał uczucie głodu, które tylko chwilowo ustępuje po posiłku. Po
                        dłuższym czasie niedoboru białek pojawi się osłabienie i utrata masy ciała,
                        ponieważ organizm zmuszony jest do trawienia swoich własnych - w pierwszej
                        kolejności będą to mięśnie.
                        Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje określonego stężenia białek w
                        osoczu i jeżeli dojdzie do jego obniżenia to w tkankach zaczyna gromadzić się
                        płyn i pojawiają się obrzęki – początkowo wokół kostek, później może nawet
                        wystąpić puchlina brzuszna.
                        Białka krwi są również odpowiedzialne za odporność, a ich niedobór prowadzi do
                        znacznego jej obniżenia - człowiek staje się podatny na infekcje wirusowe i
                        bakteryjne.
                        Długotrwały niedobór białka prowadzi do skrajnego wyniszczenia organizmu i zmian
                        narządowych, które mogą być nieodwracalne.
                        Pierwszym objawem takiego stany bywa wypadanie włosów.
                        Oczywiście rozsądny człowiek nigdy nie dopuści do wystąpienia tak drastycznych
                        objawów.
                        Trzeba pamiętać, że białko występujące w żółtku jest uznawane za najlepsze (94%
                        wchłanialności + pełen garnitur aminokwasów) i jego minimalna potrzebna ilość
                        dla zdrowego człowieka to 30 g na dobę, a nie mniej"
                        • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 08.07.08, 00:20
                          aqarel napisał:

                          > Trzeba pamiętać, że białko występujące w żółtku jest uznawane za najlepsze (94
                          > %
                          > wchłanialności + pełen garnitur aminokwasów) i jego minimalna potrzebna ilość
                          > dla zdrowego człowieka to 30 g na dobę, a nie mniej"

                          Dlatego podałem przepis na żółtkownicę smile
                          Dla człowieka chorego, do tego ciężko, walczącego z mikrobami i także walczącego
                          z wszystkimi prochami (truciznami) jakie w siebie wrzuca, żeby wybić te mikroby
                          potrzeba więcej i to jak najlepszego białka.
                          Myślę, że sukces w pokonaniu choroby zależy nie tylko od tego czego nie jemy,
                          ale przede wszystkim od tego co jemy. Organizm sam musi zwalczyć mikroby, a abx
                          tylko pomagają (albo nie).
                          Pozdrawiam
                          Leszek

                    • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 08.07.08, 00:10
                      klematis7 napisała:

                      > kazdy gada cos innego, oszalec mozna!!!
                      > cale zycie myslalam, ze w zoltku jest wiecej bialka niz w bialku, a
                      > tu prosze sad

                      Tylko na które białko jest uczulenie? Ja uważam, że na żadne. Uważam, że
                      uczulenie jest na jakiś składnik, który dostaje się do jajka z paszy kur
                      karmionych na fermach. Jeżeli to składnik rozpuszczalny w wodzie, to będzie
                      znajdował się w białku tym białym, które głównie składa się z wody. Coś mi się
                      kołacze po dotkniętej borelką głowie, że właśnie usunięcie tego białego
                      likwidowało uczulenie. Mam dwoje dzieci w Irlandii, gdzie nie jedzą jajek. Na
                      urlopach wcinają jajka od zaprzyjaźnionej rolniczki i nic ich nie boli.
                      Tak w ogóle uważam, że nie może być uczulenia pokarmowego na białko. Wszystkie
                      białka składają się z tych samych dwudziestu aminokwasów. Niektóre mają grupy
                      funkcyjne jak np. hemoglobina. Jednak białka w jajku spełniają głównie funkcje
                      magazynowe, więc nie mają potrzeby mieć jakichś specjalnych grup funkcyjnych. Po
                      zadziałaniu enzymów trawiennych wszystkie białka rozkładają się na te same
                      cegiełki. Na co więc uczulenie?

                      > Leszek, czy moglbys zdradzic, kim jestes z wyksztalcenia? Jesli to
                      > nie tajemnica, oczywisciesmile

                      Wiesz, tak długo już żyję, że mógłbym zrobić kilka fakultetów smile))
                      Całe życie się uczę.... teraz boreliozy smile
                      Pozdrawiam
                      Leszek
                  • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 23:46
                    michal056 napisał:

                    > Jest dobra książka dr Christine Lentz ,,Pokonac grzybice,,.Autorka nie widzi pr
                    > zeciwskazań w jedzeniu ziemniaków a wręcz zaleca ich spozywanie pod postacią fr
                    > ytek, pyz ,czy zapiekanek z jajkiem sadzonym.

                    Co do ziemniaków, to częściowo zgoda. Ziemniaki mają stosunkowo mało
                    węglowodanów mniej więcej od 11% do 19 %. Ziemniaki wczesne mają mniej, późne
                    więcej. Zawartość węglowodanów w ziemniakach zależy też od roku, w zimne lato
                    mniej, w ciepłe więcej. Jedząc więc 200 gram ziemniaków jemy tylko około 30 gram
                    węglowodanów. Byle się ziemniakami nie objadać.
                    Pozdrawiam
                    Leszek
                • leser57 Re: Dlaczego nie mam grzyba 07.07.08, 23:32
                  truethompson napisał:

                  > Najpierw pobadz na antybiotykach tak gdzies z rok przynajmniej a potem podziel
                  > sie z nami swoimi doswiadczeniami z grzybem i dieta, OK?

                  Nie wiem, czy tyle będzie potrzebne. Będę się dzielił doświadczeniami na bieżąco.
                  Pozdrawiam
                  Leszek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka