Dodaj do ulubionych

przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie leczenie

17.07.08, 18:45
Bardzo proszę żeby osoby które mają pojęcie jak z tego zielska które
jest zalecone w diecie wyczarować wykwitne lub chociaż zjadliwe
dania ,może jak się każdy przyłączy to stworzymy niepowtarzalne menu!
Ja żadnego przepisu nie znam i nawet wode przypalam smiledlatego licze
że osoby obdarowane wiedzą kulinarną podzielą sie z tymi co mają
ewidenty jej brak.
Obserwuj wątek
      • anyx27 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 17.07.08, 19:01
        Kasiu, poczytaj FAQ, tam jest napisane, co mozna wcinac, a czego nie.
        Ja tez mam problem z menu, bo ilez ogorka mozna wcinac crying a dla
        osoby za miesem nieprzepadajacej, to bardzo trudno cos wymyslic.
        Jesli to troche pomoze, to wypisze, co mozna i co ja wcinam:
        serek wiejski, twarozek z jogurtem naturalnym, jaja we wszelkiej
        postaci, ser mozzarella (zolte i plesniowe nie!), miecho (byle nie
        kurczak), warzywa (oprocz marchwi, burakow, ziemniakow, podobno tez
        pomidorow), z owocow CZASAMI kwasne jablko lub kiwi niedojrzale,
        kasze (ale nie wszystkie), chlebek chrupki (ale tylko pelnoziarnisty
        100% z maki razowej i bez cukru - np. chaber, NIE WASA!), i tez
        czasami wafle ryzowe i ryz brazowy (tu opinie sa podzielone), ryby
        (mnam!smile).

        Jednym slowem MASAKRA!!!
        Ja od kilku dni na takiej diecie jestem i ledwo zyje wink
        Ale to dlatego, ze mam grzyba. Natomiast najwazniejsze, zeby
        zrezygnowac ze slodyczy (buuu!sad(((! ), drozdzy i maki pszennej.


        A ja mam pytanie, ktore KASZE mozna jesc?
        • kurkazlotopiorkaa Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 17.07.08, 19:17
          ja wiem że mięso mozna jeść,ale proszę o jakieś dania np. drugie
          danie ,śniadanie,kolacja,coś takiego co wam smakuje !Nieraz jest tak
          że człowiek umnie z niczego zrobić coś! tak jak np. z warzywa
          znanego jako patyson można zrobić kotlety które smakują jak kotlet
          schabowy a napewno urozmaicą dietę.FAQ czytałam i chodzi o to że np
          piszą o soczewicy,ale co z niej zrobić?Albo bakłażan- co z niego
          można wyczarować?
      • kastom55 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 17.07.08, 19:18
        Dziś zrobiłam Tomkowi gołąbki;
        z kaszy gryczanej, posiekanej piersi z kurczaka i cebuli
        Tak jak przy tradycyjnych gołąbkach:
        1. kapuste sparzyć, wykroić grubsze środkowe 'nerwy'
        2. ugotować kaszę gruczana na sypko
        3. na łyżce oliwy z oliwek podsmazyc posztkowana cebule
        4. surowe mieso kurczaka posiekać
        5. wymieszać kaszę z mięsem, cebula, dodać jajko, sól, pieprz i
        troche sosu sojowego, oraz duzo posiekanej natki pietruszki
        6. liście nadziewać farszem , zwinąć i ułozyc w naczyniu 9albo na
        sicie do gotowania na parze, albo do zaroodpornego naczynia)na
        wierzchu połozyć plastry pomidora, gałązki selera, popieprzyc,
        posypac lekko wegeta, przykryc całym lisciem kapusty i włozyc do
        pieczenia lub do gotowania na parze. Po 1h sa gotowe! smacznego!
        Kasia.
        • flork74 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 17.07.08, 19:40
          A sprobujcie to.
          Kalafior ugotowac,rozlozyc do wystygniecia w zaroodpornym
          naczyniu,posolic,roztopic troche masla by polac kalafiora,posypac
          tarta bulka (jesli ktos sie boi bo nie bardzo mozna tej buly to bez
          posypania)i na koncu posypac parmezanem.Wstawic na 10-15 min do
          piekarnika 180 stop i zapiec.Podawac obsypanego swiezo zciapanym
          koperkiem.Dla mnie pyszota.Smacznego!
              • reni5553 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 17.07.08, 20:07
                ten przepis dostałam od Dorotki-Kornelci i wypróbowałam go kilka
                razy-jest pyszny

                Serniczek dietetyczny

                Ser mielony 1200 g-1300 g
                pół kostki masła (w przepisie była cała)ja wolę zdecydowanie mniej
                8 jajek
                dozwolony słodzik
                skórka z cytryny - aromat
                2 łyżki kaszy manny

                zmielony ser+słodzik (do smaku)+żółtka+trochę startej skórki z
                cytryny+masło, z białek należy ubić pianę (ja też tu dodaję trochę
                słodziku), potem wszystko razem należy połączyć+kasza manna i do
                piekarnika.

                Taki serniczek piekę ok. godziny do chwili aż się zarumieni.

                przepyszny na wyposzczone podniebienia.

                na początku obawiałam się trochę masła. Jestem dość wrażliwa na
                grzeszki w diecie, a po serniku nic się nie działo, więc polecam.

                --
                Nikt nie wygłasza lepszych kazań
                niż mrówka, która nic nie mówi***Carlo Caretto***
                ---adres kontaktowy reni555@wp.pl---
                  • reni5553 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 17.07.08, 20:15
                    nawet trudno określić co mają parówki w sobie
                    nie są napewno wskazane w naszej diecie
                    jak mi znajoma opowiedziała z czego je się robi...
                    od dawna ich już nie jem.
                    --
                    Nikt nie wygłasza lepszych kazań
                    niż mrówka, która nic nie mówi***Carlo Caretto***
                    ---adres kontaktowy reni555@wp.pl---
                • stachenka Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 17.07.08, 20:42
                  Reni, a ten słodzik podczas pieczenia to przypadkiem nie przestaje być słodki?
                  Jeśli nie przestaje, to napisz jakiego używasz.


                  Uwielbiam LECZO Z CUKINII:
                  Pakujemy do gara kolejno: olej, cebulkę, , cukinię (kostki), troszkę wody,
                  paprykę (drobno pokrojoną) i pomidorka. Można też dodać kalafiora. Doprawiamy do
                  smaku (np. sól i pieprz ziołowy). I gotowe. Mniam!



                  --
                  myslnia.bloog.pl
                  www.borelioza.org
                  Only a few find the way, some don't recognize it when they do, some don't ever
                  want to.
                  • reni5553 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 17.07.08, 22:43
                    stachenka, nie jest to co prawda taka słodkość jak cukier i może ma
                    lekko gorzkawy posmak jak się np. przesłodzi, ale w tym serniku
                    smakuje - palce lizać.
                    ja stosuję słodzik na bazie cyklaminianu sodu i sacharynianu sodu.
                    www.valdi.pl/p/pl/353/sweetie+gold+slodzik+tabletki+automat+600szt-.html
                    --
                    Nikt nie wygłasza lepszych kazań
                    niż mrówka, która nic nie mówi***Carlo Caretto***
                    ---adres kontaktowy reni555@wp.pl---
                        • reni5553 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 18.07.08, 08:18
                          piekarnik dość nagrzany tak 180-200 stopni (padł mi termostat, robię
                          na oko), tabletek słodzika na oko, jakieś 7 szt do 10, w zależności
                          od upodobania i smaku (rozkruszam je wcześniej), ja smakuję masę
                          sernika dodając stopniowo słodzik.
                          Serniczek naprawdę pychotka.
                          --
                          Nikt nie wygłasza lepszych kazań
                          niż mrówka, która nic nie mówi***Carlo Caretto***
                          ---adres kontaktowy reni555@wp.pl---
                          • leser57 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 19.07.08, 11:51
                            reni5553 napisała:

                            > piekarnik dość nagrzany tak 180-200 stopni (padł mi termostat, robię
                            > na oko), tabletek słodzika na oko, jakieś 7 szt do 10, w zależności
                            > od upodobania i smaku (rozkruszam je wcześniej), ja smakuję masę
                            > sernika dodając stopniowo słodzik.

                            Nie lepiej dać zwykły cukier, a nie nie wiadomo jak działające słodziki. Jeżeli
                            do takiego sernika dasz niewielką ilość cukru, to będzie słodki. Kawałek takiego
                            sernika będzie zawierał parę gram cukru. Nie podwyższy to znacząco poziomu cukru
                            we krwi, ani nie nakarmi grzybów. Dużo gorszy jest jakiś razowy dopuszczalny
                            chlebek, który długo się trawi i długo grzybki mają szansę się nim pożywić.
                            Leszek


                  • lucynaufniarz Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 03.05.11, 13:26
                    Wszysto byłoby OK tylko akurat w boreliozie nie można jeść papryki i pomidorów ze względu na zawartość cukrów..Wielka szkoda ale taka jest konieczność aby nie prowokować grzybka
                    stachenka napisała:

                    > Reni, a ten słodzik podczas pieczenia to przypadkiem nie przestaje być słodki?
                    > Jeśli nie przestaje, to napisz jakiego używasz.
                    >
                    >
                    > Uwielbiam LECZO Z CUKINII:
                    > Pakujemy do gara kolejno: olej, cebulkę, , cukinię (kostki), troszkę wody,
                    > paprykę (drobno pokrojoną) i pomidorka. Można też dodać kalafiora. Doprawiamy d
                    > o
                    > smaku (np. sól i pieprz ziołowy). I gotowe. Mniam!
                    >
                    >
                    >
            • leser57 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 19.07.08, 11:29
              anyx27 napisała:
              z drobiu indyk, indyk i jeszcze raz indyk.

              Z drobiu wszystko co wychowa Pani gospodyni w swoim gospodarstwie rolnym.
              Oczywiście pod warunkiem, że chodzi sobie to to po podwórku, a nie siedzi w
              klatkach, no i jest karmione czym popadnie, a nie mieszankami z bakutilu.
              Ja preferuję rosół z kaczki, z żółteczkiem, a nie makaronem.
              Leszek
          • mrowkolew Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 02.08.08, 00:48
            kalafior lub brokuł ugotowany-opiekany na maśle lub in. tłuszczu posypany tartą
            bułką (pewnie można też innym zmielonym pieczywem także typu pełnoziarnistego)
            kotlety z cukinii (nie za "starej", żeby pestki nie były już twarde i nie
            "wyłaziły" z miąższu w czasie pieczenia)-pokroić na +/- 0,5 cm grubości plastry
            wpoprzek,posypac jarzynką,jajko i bułka tarta jako panierka-podsmażyć na oleju
            na złoty kolor, to samo można z bakłażanem tylko po pokrojeniu na plastry
            wcześniej trzeba go posolić i odczekać aż puści gorzki sok, najlepiej opłukać z
            nadmiaru soli i reszta jak wyżej

            zapiekanka z podsmażonej ryby-z użyciem sosów Knorra lub Winiar do ryb-też
            kalafior lub brokuły-tylko ugotowane (nie za miękkie.),makaron może być
            pełnoziarnisty,podsmażone filety/kostki z ryby, i zalać sosem (przy szukaniu co
            w tych sosach-czy nadaje się dla chorych,okazuje się że na stronie Knorr i
            Winiar też są przepisy www.knorr.pl/index.php?page=4&recipe=462
            www.winiary.pl/przepisy_przepis.aspx?categoryID=1&recipeID=8949),
            wszystko do piekarnika

            na pewno dużo przepisów na dania z zielenizny jest w dietach wege-różne pasztety
            z warzyw lub soczewicy, surówki i sałatki-z podsmażanymi orzechami-nadają
            głębszy smak np. sałacie (wersje egzotyczne nieco bezsmakowej sałaty-z owocami
            egzotycznymi np. pomarańcza, posypane podsmażonymi orzechami-bogate w magnez)

            próbuję sobie przypomnieć co jeszcze-a na przykład racuszki(a la placki
            ziemniaczane) z dyni-wcale nie trzeba cukru do nich bo dynia jest słodka albo
            trze się jeszcze trochę marchewki-czyli tarta dynia(ewentualnie trochę
            marchewki),jajko utrzepane białko i żółtko osobno,i sodka jako spulchniacz-na 80
            dkg dyni 3 jajka,delikatnie wymieszać żeby piana z białek nie "padła",na
            patelnię z olejem i podsmażyć jak placki ziemniaczane/racuchy

            ciasto-szarlotka dla dbających o linię-nie miałam kiedy wypróbować czy się
            udaje-ciasto:2 szklanki mąki pszennej razowej,20 dkg masła,1 żółtko, łyżka
            miodu(grzyby nie lubią zdaje się miodu ze wzgl. na substancje które pszczółki
            dodają do niego żeby sie im zapasy jedzenia nie psuły,nawet zajady wywołane
            zwykle drożdżakami smaruje się miodem),łyżka oliwy reszta to dodatki:2 łyżki
            otrąb,1 kg jabłek,garść rodzynek,łyżka oleju,paczka płatków migdałowych-zagniata
            się ciasto ze składników i daje do lodówki na 20 min.Jabłka utrzeć na grubej
            tarce,dodac rodzynki i olej,na posmarowanej tortownicy posypac otrębami,ciasto
            zetrzeć na tarce,lekko ugnieść i piec w 180 stopniach 20 min,potem na wierzch
            dać jabłka, posypac płatkami migdałowymi i piec jeszcze 20 min.,
            są też w necie przepisy na ciastka z płatków owsianych, jęczmiennych z otrębami
            bakaliami i ziarnami słonecznika,dyni,orzechami itp.-ale tam jest biała mąka
            plus otręby-jako odchudzające się nadają nie wiem jak w diecie boreliozowej jest
            to postrzegane,w niektórych przepisach nie daje się cukru
            buraczanego-sacharozy,tylko soki owocowe bez cukru np. z jabłek albo woda lub
            mleko tylko
              • kastom55 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 03.08.08, 21:57
                "Biszkopt" z wiśniami
                ------------------------
                4 jaja
                1/2 szkl mąki żytniej razowej
                3 łyzki oleju ryzowego (moze być z oliwek)
                6 tabl. słodzika "sweetie gold"
                1 łyzeczka pr. do pieczenia
                1 płaska łyzeczka cynamonu
                wiśnie wydrylowane

                Ubić białka, osobno ubić żółtka, dodać oliwę. W małej ilości wody
                rozpuścić zmiażdzony słodzik. Do żółtek dodać piane, lekko
                wymieszać, dodać makę wymieszana z proszkiem i cynamonem oraz
                słodzik, delikatnie połączyć. Małą tortownicę wysmarować i wysypać
                sezamem. Wyłozyć ciasto, ułożyć wiśnie, posypać sezamem lub
                słonecznikiem. Pycha! Naprawde bardzo smaczne ciasto...mozna zrobic
                z innymi niesłodkimi owocami np. kwaśnymi jabłkami, porzeczkami...
                Smacznego! Kasia.
            • lakpas99 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 09.08.09, 23:39
              a może...żytni makaron, brokuł, ugotować-ostudzić, do tego sos z
              jogurtu naturalnego, 2ząbki czosnku wyciśnięte do jogurtu oraz
              wegeta, wymieszać sałatka całkiem całkiem
              gołąbki z kaszą gryczaną i mięskiem mielonym w masełku też polecam
              jestem początkująca ja od jutra zaczynam dietkę, powiedzcie mi czy
              herbatę i kawę mogę czy nie mogę sad
              • lakpas99 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 09.08.09, 23:53
                liście zielonej sałaty rozłożyć na talerzu, 3plasterki pomidora,
                mozarella pokrojona w plastry i ułożona na pomidorkach(podobno
                można - to jedyny ser nieszkodliwy dla nas)wszystko polewamy
                wcześniej przygotowanym jogurtem (jogurt naturalny, ząbek czosnku
                wyciśnięty, przyprawy: zioła prowansalskie, oraz troszke wegety lub
                kucharka) na to zgnieciony płat pieczywa żytniego wasa
    • whale123 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 17.07.08, 20:07
      Ja gotuję taką dyżurną zupę, którą jem przez kilka dni - za każdym razem inaczej
      doprawiam, albo dodaję parówki etc. Do gara wrzucam (w pewnych odstępach
      czasowych) skrzydło indyka, szklankę soczewicy zielonej i warzywa. Później
      cebula, czosnek, por i ew. pokrojone, namoczone wodorosty wakame, albo namoczone
      grzyby suszone. Nieraz dodaję cukinię. Świetnie smakuje ze świeżą bazylią.
          • reni5553 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 18.07.08, 18:47
            Nie, nie dodaję proszku do pieczenia.
            ale może można spróbować (?)

            swojego czasu robiłam też biszkopt dietetyczny
            wiadomo jak robi się biszkopt jajka+cukier+mąka+aromat+proszek do
            pieczenia.
            ja cukier zastępowalam słodzikiem, a mąkę dodawałam razową. Wiadomo-
            nie jest on taki pulchny jak prawdziwy biszkopt, ale zawsze to raj
            dla podniebienia.
            na wierzch biszkoptu kroiłam plasterki kawśnego jabłka.

            ze słodzikami to jest tak, że nie wszystkie są w naszej diecie
            dozwolone. Mam gdzieś spisane, które można, a które nie, jeśli
            będzie ktoś chętny napiszę to na forum.
            Ja generalnie na codzień staram się unikać słodzików ze względu na
            to, że nie są za zdrowe i takie ciasto robię raz na jakiś czas. Ale
            jak już upiekę tą blaszkę pyszności-to szaleję big_grin.
            --
            Nikt nie wygłasza lepszych kazań
            niż mrówka, która nic nie mówi***Carlo Caretto***
            ---adres kontaktowy reni555@wp.pl---
            • stachenka Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 19.07.08, 06:11
              reni5553 napisała:
              > ze słodzikami to jest tak, że nie wszystkie są w naszej diecie
              > dozwolone.

              Jest jeszcze jedna sprawa (dlatego pytałam, jaki słodzik dajesz do ciasta) -
              niektóre słodziki nie nadają się do ciasta, bo w wysokich temperaturach ulegają
              rozkładowi i ze słodkiego smaczku nici.
              ***
              Co do czekolady "0% DODATKU cukru" akurat mam w domu 2, obie gorzkie.
              Żadna nie zawiera aspartamu.

              Wawel ma w składzie:
              laktitol www.food-info.net/pl/e/e966.htm
              acesulfam K www.food-info.net/pl/qa/qa-fi48.htm

              Sante Dietto:
              maltitol www.food-info.net/pl/e/e965.htm
              inulinę.

              --
              myslnia.bloog.pl
              www.borelioza.org
              Pacjent z boreliozą jest zepchnięty jak gówno na pobocze -słowa pewnego lekarza
              • reni5553 Re: przepisy kulinarne-czyli jak umilić sobie lec 19.07.08, 11:01
                www.valdi.pl/p/pl/353/sweetie+gold+slodzik+tabletki+automat+600szt-
                .html
                ten słodzik dodaję i ten słodzik chyba zdaje egzamin
                możliwe, ze ma lekko gorzkawy smak po upieczeniu, ale mi to nie
                przeszkadza. Gorzki jest on wtedy, gdy przesadzimy z jego ilością.
                Przynajmniej takie jest moje doświadczenie.
                a teraz nt słodzików :

                "...Nawet tzw cukry dla diabetyków jak mannitol, sorbitiol i
                ksylitol cieszą się powodzeniem wśród chorobotwórczych drożdży.
                Niektóre z syntetycznych słodzików, acesulfam, aspartam, cyklaminian
                sodu i sacharyna nie dają z siebie nic wygłodniałym drożdżom i
                dlatego w czasie Candida-immunodiety można ich używać bez ograniczeń.
                Należy jednak zachować ostrożność, oglądając cukierki czy inne
                słodycze z napisem "bez cukru". Oznacza to nic innego jak tylko to,
                że nie zawierają one sacharozy-jednak mogą zawierać wszelkie inne
                rodzaje cukru ! O tym, jakie, dowiesz się ze skłądu produktu
                wyszczególnionego drobnym drukiem.
                Oto przegląd cukrów dla lepszej orientacji przy zakupach :
                - glukoza i dekstroza : to dwie różne nazwy ulubieńca grzybów, cukru
                gronowego,
                - fruktoza : to samo co cukier owowcowy "pokarm grzybów" !
                - sacharoza : nie mylić z syntetycznym słodzikiem sacharyną) poza tą
                nazwą kryje się zwyczajny cukier powszechnie używany w domowej
                kuchni. Na opakowaniu często widnieje nazwa "cukier-kryształ"
                - maltoza : inna nazwa cukru słodowego, który jest doskonałą pożywką
                dla grzybów
                - maltodekstryna : uąywana jest jako cukier dietetyczny lub
                nadzienie słodkiej posypki. Składa się z odmiany cukru gronowego."
                cytat z książki
                "Pokonać grzybicę" dr. Christine Lentz, Katrin Koelle
                --
                Nikt nie wygłasza lepszych kazań
                niż mrówka, która nic nie mówi***Carlo Caretto***
                ---adres kontaktowy reni555@wp.pl---