Dodaj do ulubionych

Czy jest w naszym możliwość

23.03.11, 13:27
Może kto coś podpowie, czy jest w naszym mieście możliwe znalezienie jakiejkolwiek pracy z płynnymi godzinami? Chodzi mi o coś co mogę robić, gdy mąż siedzi w domu z dzieckiem, a gdy on jest w pracy ja musze być w domu, bo nie mamy z kim zostawiać dziecięcia.
Obserwuj wątek
    • pol_lop Re: Czy jest w naszym możliwość 23.03.11, 19:16
      Spróbuj zawnioskować u pracodawcy o zmianę godzin pracy na podstawie art. 142 Kodeksu Pracy, np. przyjście do pracy dopuszcza się od 6:30 - 8:00... wyjście o godz. 14:30 - 16:00. Oczywiście należycie musiałbyś wniosek uzasadnić, np. swoją sytuacją rodzinną, itp.
      Art. 142. Na pisemny wniosek pracownika pracodawca może ustalić indywidualny rozkład jego
      czasu pracy w ramach systemu czasu pracy, którym pracownik jest objęty.

Sprawdź również czy pracodawca ma wprowadzony u siebie równoważny system czasu pracy (jeśli zatrudnia więcej niż 50 pracowników musi prowadzić regulamin pracy w którym musi określić system(y) czasu pracy), w którym mogłabyś w niektóre dni pracować krócej, a w innych pracować dłużej.

Art. 135. § 1. Jeżeli jest to uzasadnione rodzajem pracy lub jej organizacją, może być
      stosowany system równoważnego czasu pracy, w którym jest dopuszczalne przedłużenie dobowego wymiaru czasu pracy, nie więcej jednak niż do 12 godzin, w okresie rozliczeniowym
      nieprzekraczającym 1 miesiąca. Przedłużony dobowy wymiar czasu pracy jest równoważony
      krótszym dobowym wymiarem czasu pracy w niektórych dniach lub dniami wolnymi od pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka