Dodaj do ulubionych

Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje

12.03.13, 20:08
Gratuluję pomysłodawcom! Trzymam kciuki za odwagę i powodzenie! Dobrze, że miasto i radni popierają tę inicjatywę. To dobrze wydane pieniądze. Tylko wygońcie z miasta jeszcze tych agentów, bo ręce opadają, że te farbowane lisy wam kłody pod nogi podkładają. Jako stary opozycjonista będę trzymał kciuki za oczyszczenie miasta z tych tchórzy!
Obserwuj wątek
    • netxan Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 12.03.13, 20:34
      Gdzie będzie stał pomnik?
      • xaveri Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 12.03.13, 20:45
        Ponoć na Skwerze ofiar zbrodni katyńskiej (przy Hali Targowej).
      • efaster Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 12.03.13, 20:52
        Panowie mówcie za siebie, po reakcjach ludzi raczej jestem innego zadania

www.tygodniksiedlecki.com/t19661-czy.bdzie.pomnik.lecha.kaczyskiego.htm
        www.spin.siedlce.pl/2013/03/12/czy-bedziemy-miec-pomnik-lecha-kaczynskiego/
        forum.gazeta.pl/forum/w,262,136916927,136916927,pomnik_kaczki_w_S_patologia_.html
        netxan napisał:
        > Gdzie będzie stał pomnik?

Mam nadzieję, że nigdzie, ale pojawia się propozycja skwerku między "Halą Targową" a redakcją TS (skwer ofiar zbrodni katyńskiej) nazwa w sam raz pasuje, brakuje tylko ofiar powstań, wojen, wypraw krzyżowych, spalonych na stosach, chorób i epidemi itp.

Tylko pytanie jeszcze XXI wiek czy już średniowiecze ??

Bo czasami mam wrażenie, że nasze władze mentalnie są w tym drugim.

Brakuje tylko wypraw krzyżowych do Jerozolimy z pl. Sikorskiego oczywisćie na czele z "miłościwie nam panującym".
        • ibzor Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 12.03.13, 23:59
          Pomnik NIC nie zmieni w naszym mieście.
          Rozzłości tylko zakompleksionych zgryźliwych i nienawidzących życia tetryków.
          Cała reszta normalnych ludzi powinna mieć to głęboko w poważaniu. Bo kawałek żelaza betonu czy innego tworzywa nic nie zmieni.
        • krzycho1252 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 13.03.13, 12:35
          Trochę jaśniej się zrobiło
          "- Komitet jest po rozmowie z przewodniczącym rady i wyjaśniono, że na ten cel nie będzie chciał ani złotówki od miasta – wyjaśnia Tchórzewski. – Ta grupa ludzi zwraca się do magistratu jedynie o wskazanie lokalizacji. Pieniądze będą zbierać sami – dodaje."
          www.spin.siedlce.pl/2013/03/13/czy-powstanie-pomnik-lecha-kaczynskiego/
          > Brakuje tylko wypraw krzyżowych do Jerozolimy z pl. Sikorskiego oczywisćie na czele z "miłościwie nam panującym".

Ekwilibrysta Od pomnika po wyprawy krzyżowe.. (oczywisćie)
          Sprawa dotyczy pomnika byłego prezydenta a ty o wyprawach krzyżowych do Jerozolimy wypisujesz. Na wyprawy krzyżowe do Ziemi Świętej sporadycznie kilku książąt się wybrało co do końca też nie jest udokumentowane. Przeciwko pogańskim sąsiadom (Słowianom Połabskim, Prusom czy Jaćwingom), to i owszem chętniej stawaliśmy.
          W kraju dobrobytu i miłości można chyba pomnik postawić.?
          "miłościwie nam panującym".
          Jeśli chodzi o prezydenta Kudelskiego to pamiętasz chyba, że wygrał on w pierwszej turze demokratycznych wyborów.
          • partyzant76 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 13.03.13, 13:48
            krzycho1252 napisał:
            > Na wyprawy krzyżowe do Ziemi Świętej sporadycznie kilku książąt się wybrało co do końca też nie jest udokumentowane. Przeciwko pogańskim sąsiadom (Słowianom Połabskim, Prusom czy Jaćwingom), to i owszem chętniej stawaliśmy.

Przepraszam za off-topic, ale w tym kontekście przypomniała mi się anegdotka o którymś z polskich książąt. Namawiany do udziału w krucjacie wykręcił się argumentem, że w Ziemi Świętej nie mają piwa, a dla niego to podstawa żywienia :-) Nie pamiętam niestety, o kogo dokładnie chodziło.

A co do pomnika Lecha Kaczyńskiego - mam mieszane uczucia. Podobnie jak z pomnikami Jana Pawła II: uznaję zasługi, ale osobiście uważam, że zamiast stawiać pomniki, lepiej przeznaczyć środki na popularyzację dorobku intelektualnego. Jakiś program edukacyjny, stypendia albo coś podobnego. To, co najbardziej ceniłem u śp. Prezydenta, to pogląd, że Polska ma swoje narodowe interesy, że te interesy bywają sprzeczne z interesami innych krajów, ale nie ma powodu z nich rezygnować tylko dlatego, że jakaś zachodnioeuropejska gazeta albo polityk Polskę skrytykuje. Niby normalne zdroworozsądkowe podejście do stosunków międzynarodowych, ale dla niektórych - na tym forum też - to było "brzękanie szabelką", "jątrzenie", "wystawianie na pośmiewisko" i co tam jeszcze. To, że realizując tę myśl Kaczyński popełniał takie czy inne niezręczności i błędy - oczywiście. Ale na tle panującej obecnie intelektualnej płycizny i żebraczej mentalności (Unia Europejska daje nam pieniążki, więc się we wszystkim zgadzajmy i nikomu nie pyskujmy), to było naprawdę coś. I dobrze by było jakoś ten dorobek upowszechnić. Wątpię, czy pomnik jest do tego najlepszym narzędziem.
            • an.chojnacki Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 13.03.13, 21:16
              Ja też uważam, że pomnik wybudowany ze składek obywateli (nie instytucji) to pomysł do przyjęcia. Ciekawi mnie jednak lokalizacja owegoż.
              Prezydent Kaczyński pozostawił po sobie pomnik - Muzeum PW. Takiego go chcę zapamiętać. Ale polityka historyczna w Polsce to jedno, a polityka zagraniczna to drugie... W dyplomacji albo mam poparcie większej ilości państw, albo nie - jak mam to twardo stawiam warunki, jak nie mam - to próbuję tę większość znaleźć. Vide Węgry dziś... Kilo gruszek temu, kto wyjaśni Europejczykom na czym polegał zamach Orbana na ichnią konstytucję - ale przekaz poszedł w eter: Orban niszczy praworządność.
              Kończąc uważam, że jeśli znajdą się ludzie, którzy zapłacą za pomnik - to git (sam dam parę złotych), ale jeśli się nie znajdą to uważam, że najpierw Siedlce powinny wystawić kilka pomników innym ludziom - ludziom, którzy byli istotni dla historii tego miasta. Prezydent Kaczyński był tu (chyba) tylko raz i już ma swą tablicę w Siedlcach (o ulicy nie wspominam). No ale jeśli to pójdzie w tę stronę to oczekuję w tym mieście także ronda, skweru, sali koncertowej, kina, basenu, stadionu i lotniska imienia prezydenta profesora nadzwyczajnego doktora habilitowanego Lecha Aleksandra Kaczyńskiego.
          • n_l Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 14.03.13, 10:38
            Wskazanie lokalizacji...
            Czyli sprawa (nieodpłatnego?) zbycia gruntu
            lub dzierżawy już załatwiona?
            Zwolnienie z podatku gruntowego pewnie też.
            Ciekawa propozycja tylko czy stawianie
            (teraz) pomnika osobie postrzeganej przez
            społeczeństwo niejednoznacznie, jest sensowne?
            I czy dzięki temu uda się na nowo
            dopchać do piersi prezesa?
        • bw2500 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 05.04.13, 21:50
          Zgadzam się. Pomnik Kaczyńskiego to żenada i totalna wiocha. Mam nadzieję, że w następnych wyborach nikt już na Kudelskiego i jego PiSowską ekipę nie zagłosuje.
          • jwkowalski Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 06.04.13, 13:56
            Mocną i dobrą stroną budowy pomnika jest to, że powstanie ze składek mieszkańców. Można dać, można nie dać - prawdziwa demokracja. Ja dam, bo potrzeba nam autorytetów dziś, kiedy ich brakuje. Kiedy młodzi ludzie wzorują się na celebrytach, którzy nic nie osiągnęli poza tym, że są znani.
            Prezydent Kaczyński był mężem stanu. Był nieformalnym przywódcą głów państw środkowoeuropejskich. Przypomnijcie sobie, jak szybko" skrzyknął" ich i razem polecieli do Gruzji. Reprezentował też głowy państw środkowoeuropejskich w UE. dzięki temu nasz głos się wtedy w Unii bardzo liczył. Był nasz prezydent człowiekiem skromnym i wykształconym, był wszak profesorem prawa.
            Fakt, że media go wyśmiewały. "Śmieszne" było nawet to, kiedy zona strzepnęła mu pyłek z płaszcza, kiedy wchodziła do samolotu z tzw. reklamówką w ręku. Śmieli się Polacy, kiedy niemiecka gazeta nazwała polskiego prezydenta "kartoflem". Pamiętacie? A może też się z tego śmieliście?
            • aro333 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 06.04.13, 15:56
              Śmiać się z tego nie śmieje, bo nie wypada. To był jednak prezydent i choc taki szacunek sie należy. Jednak nie jest on wcale dla mnie żadnym autorytetem. Gdzie ten autorytet? Gdzie mąż stanu mający zaufanie, zaufanie wsród sąsiadów i swojego narodu? Ot prezydent jak kazdy inny i tyle. To jest moje zdanie. A pomnik, jak chcecie szopek i wiecowania to akurat taki postument sie
              OK. Tylko czy to spowoduje zmniejszenie odplywu mlodych ludzi z miasta, czy to spowoduje pojawienie sia nowych pomyslow na miejsca pracy w miescie, na porządek i przyjaznosc tego miasta dla obywateli . Nie - to spowoduje jeszcze większy podział spoleczeńwstwa i chyba akurat o to tu chodzi przynajmniej naszym sąsiadom. A prawica jak to prawica daje sie w to wkrecac i wkreca pewną czesc narodu. Jak tak dalej pojdzie to za 20 lat spotkanie mlodego czlowieka na miescie bedzie czyms odkrywczym. Umieramy demograficznie jako narod a ci co sie rodzą mają gleboko w powazaniu pomniki i inne takie tam. Oni nie widzą przyszlosci w tym kraju i ja im sie nie dziwie. Budujcie, stawiajcie , wyznawajcie a na starosc .... ale to juz inna bajka.
            • an.chojnacki Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 06.04.13, 18:54
              Zaznaczam na początku, że budowa tego pomnika tylko i włącznie ze składek prywatnych to jedynie dobre wyjście. Jak swoje pieniądze wpłaci pan Krzysztof Figat (pozdrawiam), to OK, ale jak wpłaci je prezes PEC Siedlce to nie OK. Ale pomysł postawienia pomnika na cmentarzu jest niedopuszczalny. Dokładnie tak samo jak postawienie budynku na nieekshumowanej części wschodniej nekropolii.
              Załóżmy, że ruch Palikota wygra wybory w Siedlcach kiedyś i zechce postawić pomnik Palikotowi (był w Siedlcach) - ze składek prywatnych. Będzie larum? Będzie.
              Zaraz p. Kowalski napisze, że Palikot to kanalia, ale ruch jego imienia i jego wyborcy chciał będzie takiego bohatera - i co wolno im? Wolno.
              A teraz dr hab. L. Kaczyński to nie profesor "belwederski" a jedynie USKW i UG. Miał on rzeczywiście inną wizję bezpieczeństwa europejskiego, ale ona stała (co najmniej bokiem) do stanowiska europejskiego. Nie twierdzę, że nie miał racji, ale nie przekonał innych do swoich racji. Rozumiem, że dawny blok wschodni jest bardziej wyczulony na mocarstwowe zapędy Rosji, ale by to pokazać światu nie wystarczy wiecowanie w Tbilisi. Ówczesny MSZ (Sikorski) nie miał czasu na "pomoc" w tym zakresie. Za wyjazdem prezydentów do Gruzji nie poszły żadne inne działania i dziś świat konflikt z 2008 r. traktuje, że to Gruzja "rozpoczęła nieuzasadnioną wojnę". Mimo poparcia Busha dla Kaczyńskiego nie zrobiono nic by wymóc wspólne stanowisko na Rosji. Pisze pan, że wówczas głos Polski się liczył w UE - proszę sobie przypomnieć kto reprezentował UE w rozmowach w Rosji i Gruzji - N. Sarkozy. Czyż nie?
              A reakcja braci na "kartofli" jest symptomatyczna. "Prawicowojęzyczne" media w Polsce piszą swe mądrości o Putinie - vide okładka Wprost z ucharakteryzowanym Putinem na Hitlera. Czy ktoś z Rosji żądał reperkusji, jak czyniono to w Polsce? No raczej nie. A okładki tych prawicowych mediów ukazujące Komorowskiego, Tuska i innych, których nie pamiętam jako czerwonoarmistów - tak można, bo to my się śmiejemy? To jest brak dobrego smaku i tyle. I mnie ani kartofle nie śmieszą, ani Adolf Putin, ani Komorowski z Tuskiem z czerwoną gwiazdą na czole. A czy pana to śmieszy? Czy gwiazdy już są "wesołe" i ubogacają naszą debatę publiczną? Proszę o deklarację.
              Wracając jednak do pomnika bohatera tego wątku - to umiejscowieni go na cmentarzu urąga pamięci wybitnych Siedlczan - Augustyna Przyszychowskiego, Maksymiliana Tchórzewskiego, rodziny Rylle, Oborskich i wielu innych. That's the point.
              • krzycho1252 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 08.04.13, 09:45
                Dam na pomnik.

> zechce postawić pomnik Palikotowi (był w Siedlcach) - ze składek prywatnych. Będzie larum?

Wymieniony nigdy nie będzie prezydentem. Prezydent Kaczyński zginął w czasie lotu na groby zamordowanych polskich oficerów do Katynia.
                Gdybyś nie dał się ponieść emocjom, nie napisałbyś, że to urąga pamięci.."wybitnych Siedlczan - Augustyna Przyszychowskiego, Maksymiliana Tchórzewskiego, rodziny Rylle, Oborskich i wielu innych."
                PS.
                Może oprócz rodziny Rylle, której inne pokolenie ma grobowiec na cmentarzu centralnym wymienione osoby są w Siedlcach nieznane? Z Szarych szeregów zginął w Oświęcimiu w 41 r. A. Przyszychowski dał działkę na dom dziecka o o czym wspomina pani Maksymiuk (ulice Siedlec) i tyle. Oborski najwyższej był komendantem placu i pracownikiem administracji.
                • an.chojnacki Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 08.04.13, 14:43
                  L. Kaczyński też był niewybieralny w latach 90 - tych XX w. Kto wie co będzie za 15 lat - to a propos Palikota.
                  Staram się pisać bez emocji, ale stawianie pomnika na cmentarzu to symbol gustu stawiających. Cmentarz za rondem Hofmana też jest już praktycznie zamknięty - spróbujmy sobie wyobrazić, że za 50 lat postawimy tam pomnik prezydentowi A. Kwaśniewskiemu, albo L. Wałęsie, albo B. Komorowskiemu. O tym piszę jedynie. Co do A. Przyszychowskiego, to on nie tylko dał działkę dla biednych, ale jeszcze po jego śmierci pozostały ufundowane przezeń środki na stypendium dla ubogich, ale zdolnych siedleckich uczniów. Ale nie jego filantropia mi chodzi po głowie, bo to był facet, który o Polskę wolną bił się we Włoszech, Hiszpanii i Rosji. Tak jak jego ojciec, a wuj jego był osobistym przyjacielem Jana Henryka Dąbrowskiego - tego od Hymnu. Co do reszty jest podobnie - to znaczy niewiele ich znamy, bo nie tylko Walenty Oborski dla miasta był ważny - był i Aleksander i Kazimierz i inni.
                  L. Kaczyński ma w mieście ulicę i tablicę - może mieć i pomnik, ale nie na dawnym cmentarzu grzebalnym... chyba, że fundatorzy wydzielą działkę, dokonają ekshumacji - za swoje pieniądze rzecz jasna. Stawianie pomnika tam (komukolwiek) uważam tak samo smaczne jak usytuowanie tam parkingu. Tak zupełnie bez emocji.
            • bw2500 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 07.04.13, 17:42
              Kaczyński autorytetem? Nie dla mnie.
              • wymeczony Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje ??? 08.04.13, 10:49
                Czy to miasto nie ma żadnych innych problemów? Osobiście mam wrażenie jest ich całkiem sporo od bezrobocia zaczynając, a na ulicach straszących dziurami w których można stracić koło kończąc. Może najpierw trzeba je załatwić, a dopiero potem wystawić luksusowy (pomniki są niesamowicie drogie!) wychodek dla gołębi...
    • pavi1505 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 13.03.13, 18:54
      nie mają ku... na co kasy wydawać, ale nie no fakt, zginął to oczywiście BOCHATER...;OOO żenada
      • rotman28 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 15.03.13, 09:15
        do pavi1505, :dziecko, wyluzuj, po co ta agresja? Chociaż gratuluję: "żenada" poprawnie napisana.
        Tu popieram opinię partyzanta 76. Pisałem prawie to samo w dyskusji o pomniku na łamach Tyg. Siedl. Myślę, że śp. Lech Kaczyński też byłby za upamiętnieniem "żyjącym" w mentalności przyszłych pokoleń tak jak Muzeum Powst. Warsz., a nie żeby chodzenie pod pomnik było wymuszonym obowiązkiem szkół. To jest możliwe gdy w Siedlcach PIS ma władzę, a co będzie gdy PIS nie będzie u władzy? dyrektorzy szkół się wyłamią z takiego polecenia i kto będzie otym pamiętał?
    • wacek41.2 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 13.03.13, 21:32
      A czym ten śp. pan zasłużył sobie na pomnik w Siedlcach? Ma już ulicę i dość. Jak pan S nie ma co robić to niech postawi sobie monument na swoim podwórku.
    • dcdamian Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 14.03.13, 00:22
      szkoda kasy na pomnik człowieka który nie ma nic wspólnego z naszym miastem. jest wiele poważniejszych inwestycji do przeprowadzenia i uzgodnienia na RM a nie budowa pomników. w takim tempie za 10 lat będziemy miastem pomników, symboli, ... biedaków i zacofańców. RM niech się zastanowi nad problemem uciekających młodych ludzi za pracą, bo w nich jest siła miasta. pomnik poza kosztem nic nie da, ale do odważnych świat należy, wybory zweryfikują słuszność decyzji a wtedy osoby z tamtego świata nie pomogą... chciałbym aby nasze miasto kojarzyło się np: z rekordem zimna a nie z pomnikiem byłego prezydenta, bo tego chyba nikt nie ma jeszcze
      • partyzant76 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 14.03.13, 09:54
        Miasto nie będzie dokładać do tego pomnika. Zgodzi się tylko na jego lokalizację. Jest w tej sprawie jednoznaczna deklaracja prezydenta: pomnik powstaje za pieniądze prywatne, nie samorządowe. Wszystkie pohukiwania z tego wątku są więc bezprzedmiotowe.

Siedlce nie będą pierwszym miastem w Polsce z pomnikiem Lecha Kaczyńskiego. W Skórczu na Pomorzu taki pomnik stanął już w 2010 roku. W zeszłym roku odsłonięto w Ossowie pod Warszawą. Zaawansowana jest zbiórka pieniędzy na pomnik w Radomiu. To nie jedyne przykłady. Można to wyciągnąć z Google'a w kilkanaście sekund.

Lech Kaczyński bezpośrednich zasług dla Siedlec nie ma. Ma natomiast pośrednie. Po pierwsze, w dyskusjach nad modelem rozwoju kraju głośno opowiadał się za rozwojem zrównoważonym. Czyli inwestowaniem środków państwowych nie tylko w kilka największych metropolii, ale i w miasta małe/średnie oraz w prowincję. Rozwiązanie korzystne również i dla naszego miasta, które już teraz cierpi na wysysanie ludzi przez Warszawę. Po drugie - Siedlce nie są wyizolowane od reszty Polski i ktoś, kto angażował się w obronę interesów całego kraju, w dowolnym punkcie tego kraju może zostać przez jego mieszkańców doceniony.
        • wacek41.2 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 14.03.13, 10:47
          Partyzant76, marne te zasługi "pośrednie" twojego bohatera dla naszego miasta, a po drugie nie mów w imieniu mieszkańców, bo ja też nim jestem i nie popieram tego pomysłu, a wręcz jestem przeciw, ale wiem, że w dzisiejszym układzie politycznym w naszym mieście liczy się tylko zdanie tzw "właściwych patriotów" namaszczonych przez jedno "najwłaściwsze i najbardziej mądre" ugrupowanie. Twój bohater ma już w naszym mieście ulicę. Czy to nie wystarczy?
          • partyzant76 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 14.03.13, 18:20
            wacek41.2 napisał:

> Partyzant76, marne te zasługi "pośrednie" twojego bohatera dla naszego miasta,
            > a po drugie nie mów w imieniu mieszkańców, bo ja też nim jestem i nie popieram
            > tego pomysłu, a wręcz jestem przeciw, ale wiem, że w dzisiejszym układzie polit
            > ycznym w naszym mieście liczy się tylko zdanie tzw "właściwych patriotów" namas
            > zczonych przez jedno "najwłaściwsze i najbardziej mądre" ugrupowanie. Twój boha
            > ter ma już w naszym mieście ulicę. Czy to nie wystarczy?

Pierwsza zasada udziału w jakiejkolwiek dyskusji: czytanie ze zrozumieniem. Druga, bezpośrednio wypływająca z pierwszej: polemizowanie z tym, co ktoś napisał, a nie z tym, co mu się przypisuje w swoich imaginacjach.

A teraz już konkretnie. Nigdy i nigdzie nie napisałem, że Lech Kaczyński jest moim bohaterem. Owszem, cenię jego dorobek. Uważam że spośród prezydentów Polski po 1989 był najlepszy. Kilka argumentów uzasadniających moje przekonanie podałem, mogę podać znacznie więcej, ale to już temat na osobną, długą dyskusję. Nie oddaję mu jakiejś bałwochwalczej czci i proszę mi czegoś takiego nie przypisywać.

Co do przemawiania w imieniu mieszkańców - znowu polemika z własnymi wyobrażeniami. Nigdzie nie napisałem, że ten pomysł popierają wszyscy mieszkańcy i ani jednym słowem nie postawiłem się w roli ich rzecznika. Jest grupa mieszkańców, która chce taki pomnik postawić. Ma do tego prawo. Jeśli robi to za własne pieniądze, a nie pieniądze samorządu - nie widzę powodu do tak nerwowych reakcji, jakie dominują w tym wątku. Swój stosunek do takiej formy upamiętniania zmarłego prezydenta wyraziłem w jednym z wcześniejszych wpisów.

Przekonanie o tym, że w mieście liczy się wyłącznie zdanie jakichś mitycznych "właściwych patriotów" i jakieś "najwłaściwsze i najbardziej mądre ugrupowanie" sprawuje tu jakiś zamordyzm nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością. Wystarczy zajrzeć na pierwsze lepsze posiedzenie rady miasta i posłuchać toczących się tam przy różnych okazjach ożywionych polemik. Można też poczytać lokalną prasę i przejrzeć archiwa tutejszego radia i telewizji, by padające w tych polemikach argumenty znaleźć. Nikt nikogo nie knebluje. Owszem, rządząca ekipa realizuje swoją politykę. Ma na to demokratyczny mandat. Czy go nadużywa? Można podyskutować. Czy łamie prawo? Poproszę o przykłady. Pozwolę sobie jednak zauważyć, że nikt nam jeszcze demokracji nie zawiesił i jeśli większości mieszkańców się ta polityka nie spodoba, to może wymienić tę ekipę w nadchodzących wyborach.
        • an.chojnacki Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 14.03.13, 15:45
          W takim przypadku, gdy liczymy "pośredniości" pomnik należy się w przyszłości Wałęsie, Tuskowi, Milerowi i Kwaśniewskiemu.... Zróbmy galerię postaci "pośrednich" - będzie fan i NG coś napiszą...
    • przyjemny_gosc Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 14.03.13, 19:56
      Jeżeli są ludzie w Siedlcach którzy tego chcą, jeżeli sobie ten pomnik sfinansują sami, a miasto tylko wytyczy miejsce, to dlaczego miałby taki pomnik nie stać?

Jeżeli znajdą się ludzie, którzy analogicznie zechcą postąpić z Kwaśniewskim, to też nie widzę problemu. Ludzie nie są tylko o poglądach prawicowych, albo tylko lewicowych. Tolerancja polega właśnie na tym, aby uszanować, że dla kogoś Kaczyński był wielkim Polakiem. A argument, że nie zrobił nic dla Siedlec? Ale widocznie zrobił dla Polski, a Siedlce gdzie leżą jak nie w Polsce? Jeżeli pomnik bohatera Polski ma stać w Polsce, to zgoda, ale Siedlce są właśnie w Polsce, więc dlaczego akurat nie u nas? Co to? Warszawa jest bardziej polska od Siedlec?
      • an.chojnacki Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 14.03.13, 22:10
        pomnik Jacka Kuronia bym chciał żeby powstał - zorganizuję zbiórkę i oczekuję miejsca od miasta na pomnik - co najmniej w tak samo dobrej lokalizacji... jest zgoda?
        • jm_1964 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 15.03.13, 01:52
          Ja myślę, że warto postawić kilka obok siebie: Wałęsę obok Kaczyńskiego, Kwaśniewskiego Jaruzelskiego, Bieruta, Gierka i Tuska. Przy czym Wałęsa mógłby Kwaśniewskiemu podawać nogę. Kaczyński zaś - najlepiej z bratem - mogliby trzymać księżyc - to byłby taki symbol ich niezaprzeczalnego wkładu w kulturę polską.
          Przy okazji umożliwiłoby to wyzwolenie tłumionych emocji społecznych - osoby składające kwiaty pod jednym pomnikiem mogłyby pluć na drugi. I odwrotnie. A miasto mogłoby z okazji jakiejś okrągłej rocznicy zainwestować w pomidory, nawet podgniłe, koszty niewielkie a radość - duża.
          I tak zostalibyśmy twórcami nowej, świeckiej tradycji, a miasto może trafiłoby do Guinessa i stałoby się celem wycieczek dydaktycznych dla młodzieży i rozmaitej maści działaczy.
          I patriotycznie i użytecznie zarazem.
          Kto za?
          • an.chojnacki Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 15.03.13, 05:41
            Dokładnie, jestem za. A pomysł ze "zgniłą tomatiną" - pyszny. Gratuluję.
            • jm_1964 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 15.03.13, 11:27
              Dzięki, jakoś tak ... zgrabnie wyszło :)
      • 1kudlaty Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 30.03.13, 10:06
        A co zrobił dla Polski ,prezydentów było wielu czym się wyróżnił ,zginą tragicznie dużo ludzi ginie tragicznie i nikt się nad tym nie pochyla rodziny nie dostają milionowych zapomóg, trzeba by zapytać żon i matek żołnierzy ginących na misjach ,można wymienić wiele.
        Prezydentem był ale zaraz pomnik,Wawel nie wydaje mi się.
        • ito25ms Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 30.03.13, 14:10
          Teraz jest taki gorący czas, że wiele miast walczy zaciekle lobbując o budowę autostrady, ekspresówki czy też jeszcze inną inwestycję z nowego budżetu na lata 2014-2020, bo za chwilę, gdy plany zostaną przyjęte będzie już pozamiatane.
          W Siedlcach zamiast powalczyć np. o A2 samorząd znalazł sobie jednak inny temat.
          Tak trzymać!
    • krzycho1252 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 18.03.13, 18:42
      podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/pomnik-prezydenta-kaczynskiego-nie-za-pieniadze-miasta-da7c.html
      • mpppm Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 29.03.13, 23:03
        www.siedlce-zwiedzanie.pl/um_wiadomosci01.htm
        • przyjemny_gosc Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 30.03.13, 06:42
          I już teraz wiecie dlaczego większość w Siedlcach głosuje za PiS.
          Co to z zachowanie PO, skoro chowają głowę w piasek? Po co mi radny, który nie umie podjąć decyzji? Albo są za, albo są przeciw.
          • neutron6 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 30.03.13, 21:04
            przyjemny_gosc. Nie masz racji bo gdyby zostali na sali obrad to głosowanie by przegrali 11 do 9. a jak wyszli to na sali zostało mniej niz połowa radnych
            • oxylog Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 30.03.13, 21:24
              A ja jestem za pomnikiem, tylko w jednej lokalizacji... tzn w parku miejskim.
              Wtedy może obecna władza przepędziłaby gawrony i siedlcznie mogliby spokojnie spacerować po parku, no i wreszcie coś byłoby zrobione przez uczczonego na pomniku dla miasta czyli pomnik potrzebny...
              A tak na powżnie to pan poseł Tchórzewski mocno zabiega o względy prezesa, czyżby posłanka Pawłowicz stała się numerem jeden w tym okręgu na dobre ?
            • przyjemny_gosc Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 30.03.13, 21:56
              Do końca kadencji będą wychodzić z obrad?
              Ludzie wybrali większością głosów PiS, PO może być innego zdania, ale blokując w ten sposób głosowanie sprzeciwia się demokracji.
              • agresorek22 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 02.04.13, 16:46
                No i będzie pomnik w Siedlcach podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/w-siedlcach-bedzie-pomnik-lecha-kaczynskiego-dcde.html
                • waldemar_kuna Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 02.04.13, 19:19
                  Proponuję jeszcze na monitoring się zrzucić ,nie wróżę przyszłości temu projektowi bez wandalizmu
                • mpppm Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 02.04.13, 20:44
                  www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm 2.04.2013r.
                  • an.chojnacki Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 02.04.13, 21:01
                    Dokładnie tak, tam jest cmentarz, choć i autokomis po drugiej stronie - więc może tam. A tak poważnie, to chyba jakieś nieporozumienie i chyba ktoś zapyta miejskiego konserwatora zabytków o to czy można tam coś postawiać. Proponowano już ustawienie "alei zasłużonych" - równie dobrze może być "łąka zasłużonych" dawniej cmentarz.
                    I na koniec - jeśli to nie Prima Aprilis - to trzeba mieć niezwykłe poczucie humoru, żeby pomnik (komukolwiek) stawiać na cmentarzu miejskim. Na cmentarzu za rondem Hofmana postawimy pomnik Wałęsy...
                • przyjemny_gosc Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 02.04.13, 21:35
                  Radni zebrali się ponownie 2 kwietnia. Tym razem nie było już dyskusji na temat zasadności powstania pomnika. Na sali obrad pojawiło się 12 radnych- czyli dokładnie tylu ilu musi być aby można było podjąć wiążącą uchwałę. "Za" udzieleniem zgody na lokalizację pomnika prezydenta Lecha Kaczyńskiego zagłosowało 9 radnych, trzech wstrzymało się od głosu. Na sali obrad nie było radnych PO i SLD. Po zakończonym głosowaniu radni pojawili się na sali.

Wzywam radnych PO do rezygnacji. Skoro nie chcą brać udziału w głosowaniach, niech oddadzą miejsca tym, którzy nie boją się podejmować trudnych decyzji!!!
            • xaveri Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Sesja RM 03.04.13, 22:43
              Rozumiem, że Twoim zdaniem 12/23 to mniej niż połowa... Jakby nie było 50% to by nie mogli głosować Panie znawco.
    • mpppm Strona Miasta (oficjalna) 03.04.13, 16:25
      Informacja o piątkowej sesji Rady Miasta została usunięta ze strony www miasta.

Informacje o CKiS nie są usuwane!!!!!!!!
      • mpppm Re: Strona Miasta (kto kłamie) 04.04.13, 13:52
        Wstawiono informacje na temat ostatniej 2-częściowej a może 6-częściowej sesji .

Chciałbym zaznaczyć, że zdjęcie pierwsze nie jest z sesji 29.03 ani z 2.04.2013r.
        Jeśli to zdjęcie jest właściwe (Urząd Miejski nie może okłamywać mieszkańców) inne media kłamią .
    • efaster Re: tym czaem w Lublinie 04.04.13, 01:19
      (...)
      Monument ma upamiętnić wszystkie ofiary katastrofyze szczególnym uwzględnieniem tych, które związane były z Lublinem

(...)

Nie powinien być wielki i przytłaczający nadmierną symboliką. Projekt powinien być konsultowany z mieszkańcami

za:
      www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130320/LUBLIN/130319315
      Jak się chce to można, kulturalnie nie nachalnie, a nie "sru" z grubej rury, bo tak i nie ma dyskusji.

A niby Polska wschodnia (tzw. "B") a jakoś potrafią to załatwić w cywilizowany sposób, no nic zbliża się 10 kwietnia (rocznica) i pis "szaleje" gdzie ma możliwość.
      • an.chojnacki Re: tym czaem w Lublinie 04.04.13, 05:54
        Tam, w tym artykule, co innego przykuło moją uwagę: sonda... 80%.
        A może by tak w naszym mieście?
    • mpppm Pomnik L. Kaczyńskiego, a inne rocznice 08.04.13, 15:11
      Bardzo mnie dziwi, że z głosujących za pomnikiem, nikogo nie było by uczcić ofiary (pomordowane) w Katyniu.
      • jwkowalski Re: Pomnik L. Kaczyńskiego, a inne rocznice 08.04.13, 21:02
        A swoją drogą - zauważcie - minęło ponad 20 lat od tzw. upadku komuny i w Polsce nie dorobiliśmy się w tym czasie ani jednego autorytetu. Takiego człowieka, którego szanowaliby niemal wszyscy. Szkoda. I jakie są tego przyczyny?
        • comodin Re: Pomnik L. Kaczyńskiego, a inne rocznice 08.04.13, 21:24
          Panie Januszu bo po prostu ta cała demokracja, ten cały dziwny ustrój jest jednym słowem do du...y. I coraz więcej osób średniego wieku powoli nabiera podobnego zdania.
          To długo nie potrwa, ten ustrój skazany jest na rychły upadek.

A co do meritum tematu to z całym szacunkiem dla L. Kaczyńskiego, pochówek na Wawelu to i tak stanowczo za dużo. Ulica w mieście wystarczy, pomnik to o wiele za dużo, zwłaszcza w mieście które nic mu nie zawdzięcza.
          Dziwię sie tylko Panu S. od pewnej sieci sklepów, że nie boi się spadku kupujących. Lepiej by zrobił wspomagając dom dziecka lub leczenie chorych dzieci.
          • efaster Re: Pomnik L. Kaczyńskiego, kolejny koszmarek ?? 08.04.13, 23:44
            nazywajmy rzeczy po imieniu

Zbigniew Sobolewski, właściciel sieci sklepów Carlos, ba siedział na sesji RM w pierwszym rzędzie z posłem Trzórzewskim. Każdy chyba już wie, że p. Sobolewski jest z pis mocno związany.

Chciałbym poruszyć jedną bardzo ważna sprawę, uzasadnienie uchały z BIP UM Siedlce

Uzasadnienie

Z inicjatywą wybudowania w Siedlcach pomnika, wystąpił Społeczny Komitet Budowy Pomnika
            Prezydenta RP Profesora Lecha Kaczyńskiego. Komitet został założony w Siedlcach 23 kwietnia 2012 r. W jego skład wchodzą m.in.: przedsiębiorcy, lekarze, prawnicy, naukowcy, historycy sztuki, ekonomiści, pracownicy administracji i samorządowcy. Pomnik, według wstępnego projektu przygotowanego przez rzeźbiarkęKrystynę Fałdygę-Solską, przedstawia postać Prezydenta LechaKaczyńskiego a wykonany zostanie z brązu. Wraz z granitowym postumentem będzie miał ok. 3,5 metra wysokości.

całość można przeczytać tu:
            portal.siedlce.pl/prawo/desktop?_flowExecutionKey=_c27A193C0-1944-906C-6F45-AEFFD05EAA36_k290DFDC4-650B-53FE-02A5-F085C4C581E2&rvn=1

to teraz kilka słów o autorce projektu pomnika

Fałdyga-Solska (ur. 1942) – rzeźbiarka, autorka wielu pomników Jana Pawła II.

Dziennik.pl w artykule pt."Papieże najbrzydszymi polskimi pomnikami" publikuje liste najgorszych monumentów w Polsce powstałych po 1989 roku Pomnik Jana Pawła II w Poznaniu autorstwa Krystyny Fałdygi-Solskiej otwiera listę najgorszych pomników w Polsce.

Jaki pomnik powstanie u nas ??

Na to pytanie każdy odpowie sobie sam
    • ibzor Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 19.04.13, 19:42
      Wyjaśni mi ktoś dlaczego w Tygodniku Siedleckim tak mocno popierają idee pomnika.

I w poprzednim wydaniu i w obecnym w tematach dotyczących budowy pomnika czytam tylko peany pochwalne.
      Czy naprawdę nie ma już w tygodniku racjonalistów?
      Przecież po pierwsze- sama budowa "osobistego" pomnika jest nieracjonalna (nie ważne czy Kaczyńskiego JPII czy Sienkiewicza itp itd)
      Po drugie jeśli komitet chce postawić pomnik to niech to robi - ale w przestrzeni prywatnej komitetu - a nie w przestrzeni publicznej !

Proszę wybaczyć ale to jest duża różnica. Ciekawe czy gdyby w centrum Siedlec powstał pomnik Gierka ,, Jacka Kuronia, Wisławy Szymborskiej czy chociażby Andrzeja Łapickiego
      Przecież wszyscy oni mają z śp. prezydentem wiele wspólnego
      Osoby nieżywe, wybitne, niezwiązane z Siedlcami - z wysoką kulturą osobistą osiągnięciami i wykształceniem. a cześć w.w. to ludzie władzy którzy mieli wpływ na kształt naszego państwa.

I ktoś może powiedzieć "no Kuroniowi to jeszcze można, ale pomnik Gierka jest niedorzecznością"

I proszę mi wyjaśnić czy takie wartościowanie przez pryzmat polityczny samo w sobie nie jest złe?
      Czy nie jest tak iż KAŻDY pomnik o odcieniu politycznym jest zły?

A nie ukrywajmy - pomnik Lecha Kaczyńskiego jest polityczny - i to nie dlatego że pomysłodawcy tego chcieli - tylko dlatego iż żyjemy w Polsce dwubiegunowej PiS=/=PO 3 lata po katastrofie która do tego momentu budzi wiele emocji. I w Polsce gdzie każde wspomnienie Kaczyńskiego będzie budziło skrajne emocje - uwielbienie u zwolenników - i niechęć u przeciwników.

Oczywiście nikt nie broni wyznawać swoich poglądów - ale dlaczego poglądy mają naruszać przestrzeń publiczną.
      A co ważniejsze - dlaczego poglądy wpływają na obiektywność "redaktorów" z Tygodnika Siedleckiego - tego w żaden sposób zrozumieć nie mogę - i wygląda to jak akcja propagandowa a nie rzetelne dziennikarstwo.

Gwoli wyjaśnienia - jestem gorącym przeciwnikiem pomnika jako takiego w ogóle - nie ważne kogo , nie ważne za czyje pieniądze.
      Miejsca publiczne powinny być tak samo apolityczne jak i areligijne. Jeśli zachwiejemy tą równowagę to wzbudzimy tylko niechęć przeciwnej strony.

Nie przeczę że Kaczyński wielkim człowiekiem był (a na pewno nieprzeciętnym) nie przeczę że ma w naszym mieście wielu zwolenników.

Wszystkim radzę ochłonąć spojrzeć na sprawę z dystansem.
      Komitetowi życzę żeby z pomysłem wstrzymał się conajmniej 10-15 lat - a redaktorom życzę więcej obiektywizmu.

• ibzor Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 19.04.13, 19:48
        PS. zapomniałem dodać iż tak samo traktowałbym całkowicie przeciwne stanowisko przedstawione w TS.
        Brak obiektywności politycznej jest u dziennikarza niczym nos Pinokio - ciężko go ukryć a przy czytaniu wręcz drewniany nochal wystaje z gazety i kłuje w oczy.
        • kamina5 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 19.04.13, 22:09
          moja refleksja. ja nie mam nic przeciwko pomnikom, ew tylko przeciwko niektorym pomnikowanym. I nie rozumiem dlaczego fala martyrologii sie kladzie cieniem ma tym miescie. czy nie ma siedlczan z zaslugami i z historia?? dla lokalnej tradycji, a nie wybuchanego ego?
          Podrozujac po roznych miejscach widzi sie zachowane domy, pokoje, tablic e pamiatkowe osob ktore byly w jakis sposob zwiazane z danym miejscem ( czasami groteskowa noc z paniami lekkiej reputacji przed kolejna bitwa np. w przypadku Napoleona ) A tu co?
          jako konntrofensywa zapytam sie dlaczego nie ma ulicy czy pomnika tworczyni Chodowiakow, ktorej sie to sto razy bardziej nalezy.
          • an.chojnacki Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 20.04.13, 08:51
            I Ibizorowi i Kaminie5 bardzo dziękuję, bo piszą dokładnie to co mi chodzi po głowie. Czyli, że nie jestem jedynym "niedorozwiniętym" politycznie oszołomem, lemingiem jak powiedzą inni.
            Tekst red. Kuziaka z poprzedniego chyba wydania TS byłby śmieszny. Ale pod Lecha Kaczyńskiego podstawić można wiele innych nazwisk opozycjonistów - Lecha Wałęsę na przykład. I tu zaczynam pytanie do p. redaktora - czy może mi powiedzieć kiedy i gdzie powstanie pomnik LW w Siedlcach - bo on też w Siedlcach bywał, a prezydentem RP był.
            I kwestia pomników i tablic dla wielkich postaci, które stworzyły Siedlce jakimi dziś są: proszę tylko o sygnał a wymienię kilkudziesięciu ludzi, którzy działali w Siedlcach jedynie w I połowie XIX wieku, dzięki którym w mieście naszym jest dziś prezydent a nie sołtys.
            • jwkowalski Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 20.04.13, 10:42
              W sprawie pomnika zawiązała się grupa z inicjatywą. Radni miejscy wskazali lokalizację. Każdemu wolno grupę związać, radnych wybraliśmy my. Na tym proponuję dyskusję zakończyć.
              • wacek41.2 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 20.04.13, 18:29
                Panie JWK. Myśmy wybierali 23 radnych, dlaczego więc o budowie pomnika średniej klasy prezydenta przesądziło 9 radnych? - w tym prawdopodobnie jeden na zwolnieniu lekarskim(to trzeba wyjaśnić) a na dodatek przypomnę, że tych 9 radnych nie tylko wskazało lokalizację ale podjęło też uchwałę o budowie.
                • jwkowalski Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 20.04.13, 20:34
                  To Pan nie wie, jak przebiegało głosowanie? Proszę zapytać tego radnego, na którego Pan głosował. Głosowanie było ważne i to się liczy. Bo jest demokracja i jeśli radni wychodzą z sali, że by nie głosować, to oddają swoje głosy innym. Proszę ich pytać.
                  • ibzor Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 21.04.13, 15:14
                    Ale tu nie chodzi w ogóle o radnych którzy są politykami i mnie ich decyzja nie dziwi.

Dziwią mnie przede wszystkim artykuły redaktora który politykiem nie jest - a przynajmniej nie powinien być. I w tematach politycznych powinien zachować obiektywność.
                    Sprawa pomnika nie jest ani sprawą społeczną ani gospodarczą ani budżetową a tylko i wyłącznie polityczną - dlatego dziennikarz powinien się takiego g***a nie tykać.

Takie jest moje zdanie.
      • przyjemny_gosc Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 20.04.13, 01:25
        Ideą wolności o którą walczyły całe pokolenia Polaków było, właśnie to, aby mogła zebrać się grupa ludzi i zamanifestować za czymś, lub przeciw czemuś. I teraz mamy wspaniałą okazję. Jest grupa ludzi, która widzi potrzebę postawienia pomnika Lechowi Kaczyńskiemu. Skoro mamy państwo wolne, tolerancyjne, to dlaczego tego zakazywać?

W Częstochowie wystawili największy pomnik JPII. Mnie to śmieszy, jest już tyle pomników papieża i to wystawianych za jego życia, że można stawiać już chyba tylko na zasadzie kto zrobi większy. Ale ludzie tego chcą, więc czemu im tego zabraniać?
        • jm_1964 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Krzysiowe zabawy 20.04.13, 12:33
          > Jest grupa ludzi, która widzi potrzebę postawienia pom
          > nika Lechowi Kaczyńskiemu. Skoro mamy państwo wolne, tolerancyjne, to dlaczego
          > tego zakazywać?

Zakazywać - nie. Demokracja to także sztuka naszych rozsądnych wyborów.

Można mieć takie podejście: walczyliśmy o wolność, o świętowanie 3-maja, 11 listopada, przywrócenie pamięci o bohaterach narodowych itp. No i mamy to. Korzystajmy - wreszcie możemy.

Można też zwrócić uwagę, że - na razie - jako społeczeństwo bawimy się tą wolnością niemal jak mały Krzyś automatem. I - z socjologicznego punktu widzenia - jest to wytłumaczalne. Po prostu się uczymy. Próbujemy, jak to Krzyś, w każdej nowej sytuacji sprawdzić granice naszej wolności - czyli ile tak naprawdę nam wolno.

Ale na dzisiaj przez te "Krzysiowe zabawy" mamy społeczeństwo tak podzielone, jak chyba nigdy w ostatnim półwieczu. Przestajemy potrafić i chcieć ze sobą rozmawiać, szczególnie ci z nas stojący w najbardziej radykalnych narożnikach. A ostrożnie szacując tych nieprzejednanych jest już pewnie ok. 50%. To znaczy, że co drugi z nas nie chce nawet próbować szukać porozumienia.

Czy w tej sytuacji na pewno rozsądne i pożyteczne jest budowanie pomnika, który z pewnością nie będzie łączył Siedlczan? Nie będzie czynił nas silniejszymi jako Miasto, Naród, jako część Europy, Świata? Czy z pewnością nam Siedlczanom, Polakom o to chodzi ?
          • przyjemny_gosc Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Krzysiowe zabawy 20.04.13, 14:11
            > Czy w tej sytuacji na pewno rozsądne i pożyteczne jest budowanie pomnika, który
            > z pewnością nie będzie łączył Siedlczan? Nie będzie czynił nas silniejszymi ja
            > ko Miasto, Naród, jako część Europy, Świata? Czy z pewnością nam Siedlczanom, P
            > olakom o to chodzi ?
            Pomnik nie ma sprawić, że będziemy silniejsi. Czy pomnik JPII w Siedlcach uczynił siedlczan silniejszymi? Nie, bo nie taka jest jego rola.

Paradoks polega na tym, że część społeczeństwa będąca ZA pomnikiem, to ta część bardziej konserwatywna. Okazuje się, że część bardziej liberalna zamiast powołać się na zasadę tolerancji, to nie tyle blokuje możliwość budowy pomnika, co wyśmiewa i szydzi.

Wcale nie uważam, Lecha Kaczyńskiego za osobę, której powinno się postawić pomnik, ale nie uzurpuję sobie prawa do decydowania za innych.
            • jwkowalski Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Krzysiowe zabawy 20.04.13, 18:25
              jm za dużo telawizji oglądasz. Myśl sam. U nas uzewnętrznianie różnych przekonań i różnic politycznych telawizja nazywa "kłótnią". Gdzie indziej nazywa się to "demokracja". Gdyby przyjąć rozumowanie naszej telewizji, to najbardziej podzielonym (skłóconym) państwem świata byłyby USA - tak 50 na 50 %.
              • stay.here Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Krzysiowe zabawy 20.04.13, 22:59
                Niech sobie stawiają ten pomnik jak mają taka potrzebę i prawo na to pozwala (oczywiście za swoje pieniądze).
                Szkoda energii na takie dyskusje.
                Dookoła wszystko zaczyna się sypać , a ci będą o pomnikach dywagować...
                Bo na tyle wiedzy i umiejętności starcza?
                • bw2500 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Krzysiowe zabawy 20.04.13, 23:35
                  No trudno. Widocznie PiS chce, by nazwa tego miasta wywoływała wśród ludzi śmiech.
                  • mpppm Tajny Komitet budowy pomnika 26.04.13, 19:39
                    Na pytanie jednego z Radnych, Prezydent nie odpowiedział kto jest w społecznym komitecie budowy pomnika.
                    Zasłonił się ochroną danych osobowych.
                    Dlaczego Radni nie domagali się wglądu do wniosku o budowę pomnika i składu komitetu przed głosowaniem?
                    • bw2500 Re: Tajny Komitet budowy pomnika 27.04.13, 15:08
                      A w ogóle wiadomo kiedy mają ten pomnik stawiać? Muszę to koniecznie zobaczyć ;)
                      • mpppm Re: Tajny Komitet budowy pomnika 27.04.13, 16:28
                        Przez okres budowy, i wcześniejsze prace archeologiczne mieszkańcy będą na pewno się przyglądać.
                        Tajny komitet budowy liczący "setki osób" będzie nadzorował prace.
                        • bw2500 Re: Tajny Komitet budowy pomnika 29.04.13, 11:48
                          To w końcu wiadomo, kiedy zacznie się ta hucpa?
                          • mpppm Re: Tajny Komitet budowy pomnika 29.04.13, 12:16
                            Jeśli Komitet budowy ..... jast tajny, Radni nie wiedzą, więc i reszta jest na razie owiana tajemnicą. Dwóch członków komitetu się ujawniło buli na sesji podczas głosowania.
                            Są na zdjęciach z sesji.
                          • prarem Re: Tajny Komitet budowy pomnika 02.05.13, 14:16
                            Biedny, wynarodowiony narodzie! Pustkę masz w głowie i jeszcze się z nią obnosisz?
                            • mpppm Re: Tajny Komitet budowy pomnika 27.05.13, 16:45
                              www.tygodniksiedlecki.com/t20608-komitet.pomnika.tajny.htm
                              • bw2500 Re: Tajny Komitet budowy pomnika 27.05.13, 22:39
                                Hehe. Kudelski boi się, że zaczną strzelać do komitetu ;) Siedlecki PiSuar już dawno zszedł na dno, a teraz już tylko zagrzebuje się w nim coraz głębiej.
              • jm_1964 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - Krzysiowe zabawy 28.05.13, 08:44
                Odkąd zacząłem myśleć - staram się robić to samodzielnie ;) Nie chodzi mi o ukierunkowanie postaw tylko o siłę ich polaryzacji. Nie o to, że się różnimy a o to, że te różnice rozgrzewamy do takiej temperatury, która uniemożliwia współdziałanie. USA - dobry przykład. Od zawsze system dwupartyjny. Partie uaktywniają się na rok przed wyborami - organizują mityngi, tusko(czy obamo)busy oraz debaty w telewizorze. I - poza konstruktywnymi programami, które powinny przekonać wyborców, obrzucają się błotem bez umiaru. Po wygraniu wyborów przez Obamę - Romney publicznie "hołduje" nowego prezydenta i wraca do swoich senatorskich zadań. Walczyliśmy sprawiedliwie, ty wygrałeś - "pełny szacun chłopie" - pracujemy razem dla kraju. Ten schemat powtarza się tam ciągle od wojny secesyjnej. To społeczeństwo budowało demokrację ponad 200 lat, uznaje ją i szanuje. U nas, jak się komuś wynik wyborów nie podoba albo zwyczajnie - spieprzył kampanię - to zaraz zaczyna opowiadać, że karty znaczone, postkomuna, klika itp. itd. A po wyborach zamiast zakasać rękawki i zap... dla dobra ukochanej Rzeczpospolitej opowiada, że to nie jego matka, bo go nie chciała. Z demokracją są dwa wyjścia: albo uszanować - jak Amerykanie - za 4 lata następne rozdanie - albo wziąć ją za łeb jak Piłsudski ale wtedy robi się z niej dyktaturę. A ujadanie wokół nogawek zawsze wygląda głupio.
                • mpppm Pomnik Lecha Kaczyńskiego ciąg dalszy 09.07.13, 17:55
                  www.tvsiedlce.pl/8,3303-pomnik_lecha_kaczynskiego_w_siedlcach.html
                  Zachęcają do zadawania pytań pod tematem by je zadać ................
                  Można udać się do "władzy i uzyskać właściwe pytania". Gość też powinien odbyć przeszkolenie w najbardziej gorącym miejscu w tej sprawie.

Radny zadawał pytania i ich przez trzy sesje nie uzyskał.
                  Gość może wy........... skład komitetu.
                  Czy komitet już zabiera się za ekshumację na swój koszt?
                  • mpppm Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego ciąg dalszy 14.07.13, 19:41
                    Komitetowi budowy pomnika polecam książkę "Cmentarze Siedleckie".
                    Książkę można kupić w księgarni przy ul. Katedralnej 5 (16zł)
                    • mpppm Wszystko już mają 17.07.13, 18:23
                      www.tvsiedlce.pl/8,3344-o_pomniku_lecha_kaczynskiego.html
                      Cmentarz też!
                      • an.chojnacki Re: Wszystko już mają 17.07.13, 22:49
                        A gdzie panie Sobolewski decyzja PM Siedlce o użyciu terenu cmentarnego na inny cel zgodny z planem zagospodarowania przestrzennego?
                        A gdzie panie Sobolewski decyzja Biskupa o użyciu terenu cmentarnego na inny cel?
                        A gdzie panie Sobolewski wydzielenie części terenu z cmentarza?
                        A gdzie panie Sobolewski wniosek do wojewódzkiego konserwatora zabytków o zgodę na przeniesienie ewentualnych (zasypanych) płyt nagrobnych?
                        A gdzie panie Sobolewski wniosek o przeprowadzenie ekshumacji?
                        A gdzie panie Sobolewski wniosek o zbiórkę pieniędzy na ową ekshumację?
                        I na koniec - pełna transparentność - za wszystko płaci komitet... a nie mieszkańcy Siedlec i województwa.
                        podstawa prawna: art 6 ust. Ustawy z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych (Dz.U.2011.118.687)
                        • jm_1964 Re: Wszystko już mają 18.07.13, 00:11
                          A ja to myślę, że jak ktoś wbije w cmentarz łopatę bez przeprowadzenia powyższych czynności, to bardzo go będzie łatwo w oparciu o cytowaną ustawę o cmentarzach zaskarżyć, a może nawet w jakiś prostszy sposób wstrzymać całą akcję?
    • philipfc Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 17.07.13, 20:04
      Po co budować pomnik skoro on tak polaryzuje społeczeństwo miasta. Kilku ludzi się skrzyknęło i będzie za wszelką cenę udowadniało kto jest większym patriotą- dziadki do domu!!!
      • siedleckizys Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 18.07.13, 12:36
        Z tego co Pamiętam poszukam bo gdzieś mam plany zagospodarowania przestrzennego tego miejsca miał tam powstać Parking !!!!!!!!
        • mpppm Ludzie piszą, i inni nadal będą budować 19.07.13, 11:56
          www.echokatolickie.pl/index.php?str=100&id=6087&idd=21
          • efaster Re: Ludzie piszą, i inni nadal będą budować 19.07.13, 19:03
            no tak ludzie tam groby mają, a pomnik stawiać będą "menżowi" stanu (cyt. z pana Sobolewskiego z TV Siedlce)

Swoją drogą oglądaliście już rozwmowę z ww. panem ?? Jakie wrażenia, bo ja jestem przerażony, nie samą wizją pomnika, bo mi to "lotto" ale tym jakie osoby (pośrednio lub bez pośrednio) sprawują władzę w Naszym mieście. Przecież taki pan Sobolewski, to dawniej co najwyżej mógłby świnie pasać, no może jakąś starą krowę. Ludzie toż to wsiur, w najgorszym z możliwych wydaniu, jemu nie tylko słoma z butów wychodzi, z niego się aż wylewa z za kołnieża, rękawów. Ja nic nie mam do ludzi ze wsi, szanuje ich za ich ciążką pracę ale to co zobaczyłem aż mnie przeraziło ...

Czy w naszym urzedzie, spółkach itp. jest choć jedna osoba z Siedlec, a przynajmniej miasta większego niż Łosice czy Sokołów Podl.

Ja wiem, Nowym Jorkiem nie jesteśmy, ale na miłość boską

Kudelski "sołtys" meliorant z Rozbitego Kamienia

Trzórzewski, rolnik z Rzążewa koło Zbuczyna któy dochapał się fuchy w PKP, a teraz na siłę pcha do polityki sewgo syna, który ma taki sam wyraz twarzy jak ww.

Sobolewski, założył sklep, a że w Siedlcach władze (ś.p. Gut, Symanowicz, Kudelski) wstrzymywały wchodzenie zagraniczych sieci handlowych (słynna uchwała RM o handlu wielkopowierzchniowym powyżej 2000 m2) więc miał łatwo, obecnie, cóż podobnie jak PSS Społem, musi walczyć o utrzymanie na rynku.

Głowacki, coż niech wraca do Lubartowa

Sochacka do Supraśla pod Białymstokiem

Doczekamy kiedyś rodowitego Siedlczanina na fotelu prezydenta ??

W Warszawie, mimo iż zbierane są podpisy o referendum w sprawie odwołania Pani Prezydent, przynajmniej jest rodowitą Warszawianką. Nam tego nawet nie dano :(

PS.
            Dlaczego na stronie TV Siedlce nie ma materiału z ów wywiadem ?? Czyżby pan Sobolewski i całe gremium inicjatywne bało się reakcji mieszkańców w komentarzach ??

A urządzenie terenu wokół i konserwacja po stronie miasta, bo teren jest miejski, a pan Sobolewski "płaci duże podatki jako przedsiębioraca" (cyt. z wywiadu) czyli powtórka z Radomia.

A dlaczego w Warszawie nie postawią Kaczyńskiemu pomnika ?? Wszak był prezydentem tego miasta, u nas był raz ??

A i co to za wzór do naśladownia dla młodych pokoleń, co się na Kancleż Merkiel obraził i nie pojechał szczyt Wajmarski bo go niemiecki tabloid nazwał "kartofelen" o "spiepszaj dziadu" na Pradze Północ nie wspominam.
            • an.chojnacki Re: Ludzie piszą, i inni nadal będą budować 19.07.13, 22:40
              Właściciel Karlosa zaczynał swój biznes od kartofli - kto pamięta początek lat 90 tych w Siedlcach ten kojarzy. Nie jest więc tylko przybyszem spod Grębkowa. Inni z czynnych polityków też mniej lub bardziej wrośli w miasto.
              Co do samego pomnika to mnie najbardziej podoba się , że mają "koncepcję pomnika Lecha Kaczyńskiego, jako męża stanu. Koncepcja ta sprowadza się do tego, że będzie to pomnik o postumencie granitowym, o wysokości około pół metra i wielkość figury (pełna figura) z brązu około 2 metrów". Jak rozumiem radomski pomnik był w koncepcji po prostu męża, ale nasz 2 metrowy pomniczek, stojący na półmetrowym cokolisku będzie wyglądał zacnie. Ale na pewno nie na siedleckim cmentarzu.
              Co zaś do przekazania pieniędzy przez miasto bo ZS jako przedsiębiorca płaci podatki - to tak sobie myślę, że to argument z "najniższej partii pleców" - bo pomnik stawia tajny komitet, a nie ZS.
              Raz jeszcze na koniec - pomnik niech stawiają, ale za pieniądze z cegiełek.
          • krzycho1252 Re: Ludzie piszą, i inni nadal będą budować 21.07.13, 19:31
            Chwała Bogu, że ktoś zainteresował się płytą nagrobkową a dzięki temu powstał ciekawy tekst w Echu Podlasia. Jeszcze nie tak niedawno pisałem:
            "
            z pomnika nagrobnego
            Autor: krzycho1252 14.03.08, 10:32
            Przed wejściem do lapidarium od strony Cmentarnej zauważyłem tablicę
            o zakazie wyprowadzania psów na cmentarz. Psa i właściciela też
            zauważyłem. Pewnie to mieszkaniec sąsiednich bloków, które
            wybudowane gęsto nie mają trawy."
            Teraz psów i ich właścicieli na tym cmentarzu nie widuję.
            • krzycho1252 Re: Ludzie piszą, i inni nadal będą budować 21.07.13, 19:35
              tu link
              forum.gazeta.pl/forum/w,262,67984574,76975962,Re_z_pomnika_nagrobnego.html
    • mpppm wywiad 19.07.13, 21:29
      www.tvsiedlce.pl/8,3344-o_pomniku_lecha_kaczynskiego.html
      Jak piszą wywiad miał być dzisiaj. Brak. Może siły wyższe zadziałały?
      • mpppm Re: wywiad 19.07.13, 21:31
        Przepraszam w TV jest.
        • mpppm Re: wywiad 20.07.13, 22:22
          Nie ma jeszcze wywiadu z przewodniczącym komitetu na stronie www.
          Z tego co pamiętam to konserwator wyraził zgodę na budowę pomnika na cmentarzu, a miasto posiada plan zagospodarowania cmentarza pod swoje plany tj. "Lasek Katyński"
          zgodnie z inicjatywami społecznymi. Szkoda, że ci inicjatorzy społeczni to urzędnicy z .......

Bardzo dziwne jest to, że postawienie pomnika na "Placu Zbrodni Katyńskiej" (tylko z nazwy) urzędnikom nie pasowało zaś na cmentarzu pasuje na całego.
          Konserwator zatwierdził i są kryci, umyli ręce.

Lapidarium. Kilka dni temu widziałem prowadzone prace na tym cmentarzu: obcinane gałęzie, jedno z drzew przeszło operację plastyczną mimo, że jest tak spróchniałe, że powinno być całkowicie usunięte. Alejka była oczyszczana odkurzaczem (są na to zdjęcia).
          Samochód blaszanka stał oczywiście na cmentarzu.
          Ktoś kto to robił nie robił tego za darmo.
          Będąc tam dzisiaj stwierdziłem, że pościnane gałęzie leżą tam nadal. Wokół drzewa o którym było wyżej, leży pełno wiórów.
          Stwierdzam, że nie ma nadzoru ze strony UM nad pracami zlecanymi przez ten Urząd.
          • krzycho18 Re: Jest wywiad 22.07.13, 11:02
            www.tvsiedlce.pl/17,3358-studio_tv_siedlce.html
            • mpppm Re: Jest wywiad 22.07.13, 18:51
              Podkreślam. Nie jestem przeciw postawieniu pomnika w Siedlcach.
              Jestem przeciw postawieniu pomnika na grobach naszych przodków.

Tu kilka cytatów z wywiadu z Przewodniczącym Komitetu:
              1. Jesteśmy na etapie jakby zbierania środków finansowych.
              2...mamy wstępną koncepcję budowy pomnika jako męża stanu.
              3 ... koncepcja ta jakby sprowadza się do tego, że będzie to pomnik o podstawie granitowej wysokości 1,5 m. i pełna figura ok. 2m.
              4. mamy....., mamy......., mamy........., mamy.........., mamy............ mamy......., czekamy .......
              5. Pan Prezydent nie miał wiedzy o składzie komitetu.
              Nikt z Komitetu nie miał nic przeciwko by to (nazwiska ludzi z komitetu) udostępniono.
              6..... mamy już pomnik w Radomiu jest już wiele pomników poza granicami Polski, także wydaje się , że Siedlce też winny jakby uhonorować śp. ..................... gdyż w mojej ocenie i wielu ................. w najwyższym stopniu zasługuje on na jakby upamiętnienie i rozpowszechnianie szczególnie wśród młodego pokolenia jako wzorzec do postępowania dla następnych pokoleń jako mąż stanu, patriota, który całym swoim życiem i w pewnym sensie również i śmiercią dał przykład jak należy postępować.
              7. ... w planie przestrzennego zagospodarowania ten teren jest szczególnie predysponowany pod wszelkiego rodzaju inicjatywy społeczne typu upamiętnianie naszej historii .....
              8. ..... w momencie podejmowania uchwały przez RM miasto konsultowało (pomnik na cmentarzu) powyższą kwestię z konserwatorem zabytków ...
              9. ....ponad wszelką wątpliwość pomijając sprawy polityczne.... wzór szlachetnego małżeństwa .... z tego względu zasługuje........
              10. umierał szczególnie godnie.....
              11. był zarządzającym Solidarnością gdy L.W. zaangażował się w inne sprawy.
    • 8kurczak Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 26.07.13, 12:55
      Słyszałem że dziś na rynku stał facet i zbierał od chętnych po 10 zł do puszki na ten pomnik .
      • efaster Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 13.08.13, 02:50
        znalazłem stronę komitetu budowy pomnika

oto skład komitetu:
        Zbigniew Sobolewski, Stanisław Jakubiec, Henryk Komoń, Mariusz Żaczek, Andrzej Koziak, Waldemar Jaszczur, Jan Chromiński, Mieczysław Księżopolski, Krzysztof Borkowski, Stanisław Jastrzębski, Zdzisław Skorupka, Arkadiusz Maksjan, Barbara Płatek, Krzysztof Tchórzewski, Mirosław Starczewski, Stanisław Fiedorczuk, Jan Gołębiewski, Stanisław Mrówczyński, Stefan Kotlewski, Barbara Golec, Adam Skup, Jan Ługowski, Jadwiga Skup, Józef Toczyski, Leszek Gadomski, Wojciech Dębski, Barbara Wilińska, Mieczysław Stefaniuk, Jacek Kabat, Lucjan Kuc, Leszek Trebnio, Marek Celiński, Tomasz Hapunowicz, Adam Dzięga, Marek Gorzała, Zbigniew Sulej, Andrzej Woroszyło, Stanisław Kamiński, Andrzej Sobański, Waldemar Borkowski, Kazimierz Prochenka, Andrzej Turski, Kazimierz Kujda, Zbigniew Belniak, Jarosław Głowacki, Stefan Kalicki, Mariusz Orzełowski, Andrzej Jóźwiak, Bogdan Kozioł, Sławomir Piotrowski, Arkadiusz Czartoryski, Zdzisław Podsiadło, Grzegorz Woźniak, Henryk Górski, Henryk Kowalczyk, Ireneusz Purgacz, Sylwester Dąbrowski, Maciej Kunowski, Jerzy Grabowski, Krzysztof Doszak, Andrzej Lipka, Robert Więckowski, Szczepan Mirowski, Teresa Wargocka, Elżbieta Woźniak -Sionek, Iwona Wyszyńska, Waldemar Sobczak, Marian Sekulski, Janusz Ginter, Rafał Stefaniuk, ks. Janusz Wolski, Paweł Wyrzykowski, Paweł Michowiecki, Sylwester Czyżyk, Henryk Wysocki, Tomasz Derlatka, Helena Nowak, Ewa Korniluk, Bożena Czarnocka, Ewa Karpińska, Zbigniew Maglewski, Anna Patkowska, Maria Kasjanowicz, Eugeniusz Kasjanowicz, Paweł Mazurkiewicz, Jerzy Myszkowski, Krzysztof Figat, Bernardyna Korowajczuk, Stanisław Świć, Elżbieta Czapczak, Anna Wilińska, Wiesław Wiliński, Stefania Sobolewska, Wojciech Kudelski, Wiesław Makarowski, Andrzej Ługowski, Tomasz Olko, Maciej Wąż, Stanisław Kłopotek, Piotr Kłopotek, Bogusław Olszewski, Jan Przychodzeń, Józef Taczalski.

pozwoliłem sobie podkreślić (wytłuścić) osoby "z pierwszych stron gazet" oczywiście lokalnie większość to politycy lub lokalni działacze pis-u.

Wiem jedno moja noga już nigdy (zresztą już dawno) nie postanie w sklepach Carlos p. Sobolewskiego.
      • wacek41.2 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 13.08.13, 11:42
        Pojechałem dziś na targ przy 11 Listopada i zobaczyłem faceta siedzącego na stołku sprzedającego cegiełki na pomnik. Straciłem, siedząc w samochodzie 43 min żeby zobaczyć jak Siedlczanie się garną do kupna cegiełek. Nie miałem więcej czasu stać ale przez ten okres (43min) nikt nie kupił cegiełki.
        • mpppm Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 13.08.13, 17:02
          www.tygodniksiedlecki.com/t21506-kto.w.komitecie.budowy.pomnika.lecha.kaczyskiego.htm
          • efaster Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 26.08.13, 22:14
            warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14499705,Skandaliczny_billboard__Lech_Kaczynski_w_reklamie.html
            • mpppm Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 26.08.13, 22:28
              Przecież jest wyraźnie zaznaczone "Dyskrecja gwarantowana 100%".

Zaklejono, ale teraz już na zawsze i na cały kraj ta reklama się została rozpowszechniona.
              Chyba o to reklamodawcy chodziło.
    • mpppm Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 27.08.13, 17:35
      wiadomosci.onet.pl/warszawa/kaczynski-na-billboardzie-portal-przeprasza-i-zamienia-braci/x88ke
      "- To był błąd. Przepraszamy rodzinę Lecha Kaczyńskiego – oświadczył portal randkowy dla niewiernych, który wywiesił w Warszawie billboardy zachęcające do zdrady małżeńskiej, na których wykorzystano wizerunek śp. prezydenta RP. Jednocześnie serwis zapowiada, że wkrótce pojawią się nowe banery, już z… Jarosławem Kaczyńskim."
      • mpppm 30.08 o pomniku z sesji RM 30.08.13, 17:08
        "...my nie chcemy pomnika my musimy ..."

To wypowiedź, podobno, jednego z radnych PiS podczas głosowań odnośnie pomnika LK przypomniane przez jednego z radnych PO.
        • mpppm Re: 30.08 o pomniku z sesji RM 30.08.13, 17:13
          Pytanie:
          Dlaczego radni PiS w innych miastach nie muszą budować pomnika LK.
          Czy siedleccy Radni PiS tak się boją czy mają już coś obiecane przez .........
          • mpppm Re: 30.08 o pomniku z sesji RM 14.10.13, 22:10
            Przewodniczący Komitetu Budowy chyba stracił głos.
            W komitecie jest ponad 100 osób i nikt nie informuje ukochanego społeczeństwa o postępach.

Myślę, że komitetowcy dali po 1000zł. i 100 000 zł już jest zebrane. Wiadomości jednak brak.
            Pytanie, czy Ci co dadzą na pomnik zostanie im przyznany dośmiertny tytuł: "Przyjaciel Rodziny Kaczyńskich"?
          • martin_s5 Re: 30.08 o pomniku z sesji RM 23.09.14, 20:17
            Kościoły muzea sądy orliki pomniki a mnie szlag trafia gdy już rok szukam pracy i wygląda że na stare lata będę zmuszony opuścić ten zac /ofa/ ny gród
        • mpppm wygląd pomnika 05.02.14, 17:01
          Nie wiadomo jak będzie wyglądał, a czas leci.
          Może pomysł zarzucony, a społeczeństwo nie poinformowane?
    • krzycho1252 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - 50% 21.10.13, 07:53
      Zebrali 50 %
      wiadomosci.onet.pl/warszawa/gpc-prezydent-kaczynski-bedzie-upamietniony/j38lr
      • pogus Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - 50% 21.10.13, 08:06
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14813721,Siedlce_upamietnia_Lecha_Kaczynskiego__Powstanie_pomnik.html#BoxWiadTxt
        • n_l "grafficiarze" już robią zapasy farby n/t 21.10.13, 10:58

• mpppm Ja nadal swoje. 21.10.13, 14:10
            Czy brat Lecha wie gdzie chcą ten pomnik postawić?
            Druga sprawa, nikt nie widział, żadnego projektu tego pomnika.
            "Nazbieramy, a jak będziemy mieli ponad 50% wtedy Pani ..............., chyba z Łodzi zrobi nam ten pomnik".
            Jak widać, ktoś inny, z innego miasta ma decydować co u nas będzie stało.
            Najlepszy przykład, że siedlczanie nic nie znaczą.
            Wybory za 12 m-cy

"zinwigilować, zastraszyć, zniszczyć ...." (kabaret)
            • mpppm Cmentarny pomnik 08.11.13, 20:03
              www.spin.siedlce.pl/2013/11/06/odsloniecie-pomnika-lecha-kaczynskiego-w-czerwcu-zbiorka-idzie-dobrze/#comment-63070
              Wszystkim ofiarodawcom, inicjatorom, entuzjastom pomnika LK na cmentarzu życzę miłego wypoczynku w jego cieniu, na ławeczkach przy alejkach na "skwerze" (słowa Prezydenta i Przewodniczącego) z widokiem na lapidarium i płytę nagrobną niemieckiego generała.
              • efaster Re: a co będzie jak ?? 12.11.13, 21:14
                ktoś zniszczy pomnik ?
                to też miasto będzie odbudowywać ?

bo mnie taka refleksja wzięła a propos spalenia tęczy na pl. Zbawiciela
                "Bufetowa wydała na jej renowacje 100.000 !! Ile głodnych dzieci by się za to wykarmiło, ale ona woli promocje pedalstwa i fajerwerki".

tak na fb napisał Bartosz Kownacki poseł pis z Bydgoszczy
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14935895,Posel_PiS_napisal_na_Facebooku___Plonie_pedalska_tecza_.html
                "nasz" pomnik L.K. będzie kosztował nie mniej, pytanie ile głodnych dzieci by za to wykarmił traktuje jako raczej retoryczne.

Założę się, że wtedy cały pis ryknął by głosem oburzenia, że to "zamach" na pamięć o zmarłym prezydencie Polski.

Także jak widać każdy ma swój pomnik
                • mpppm Re: a co będzie jak ?? 12.11.13, 21:31
                  Tak jest gdy robi się coś wbrew woli społeczeństwa (bez uzgodnień, bez projektu, bez okazania projektu społeczeństwu).
                  Mi osobiście ten pomnik lekko jest obojętny.
                  Nie obojętna mi jest lokalizacja na cmentarzu. Zasłanianie się tym, że po 40 latach od zamknięcia cmentarza można postawić tam ławeczki, zrobić alejki i postawić dwa pomniki
                  mnie nie przekonuje.
                  Czekam też na rozpoczęcie prac na sprzedanej już części cmentarza (leży tam jeszcze płyta nagrobna i UM mimo licznych postów jej nie przeniósł) i prace archeologiczne.
                  Nie doczekaliśmy się też publikacji z prac archeologicznych z działki Pana Skorupki.
                  • mpppm Mińsk i pomnik i jak inaczej niż w Siedlcach 16.01.14, 13:43
                    www.tygodniksiedlecki.com/t23466-ankieta.pomnikowa.htm
                    "Burmistrz Marcin Jakubowski na Facebooku przeprowadza szybki sondaż i bada jaka jest opinia mieszkańców."

PS. Podkreślam jeszcze raz nie jestem przeciwko budowie pomnika.
                    Jestem przeciwko budowie pomnika na byłym cmentarzu.
                    Jestem przeciwko robieniu skweru z cmentarza.
                    • efaster Re: Mińsk i pomnik i jak inaczej niż w Siedlcach 05.02.14, 17:42
                      a najgorsze, że księżna Ogińska się w grobie przewraca jak patrzy co obecne władze robią z jej miasta. Po za tym przodek p. Kudelskiego przyjeżdżał tu na tzw. "dyszel" czyli na targowicę by móc sprzedać swoje wyroby rolne.

Pomijając kwestię robienia na siłę skwerku na cmentarzu przy Lapidarium (stoją tam płyty nagrobkowe wokół, w tym macewy żydowskie) to i osoba mająca być upamiętniona na to (wg. mnie) zwyczajnie nie zasługuje, ani niczym szczególnym się nie zasłużyła jako prezydent stolicy (po za Muzeum Powstania Warszawskiego i stworzeniem Szybkiej Kolei Miejskiej) ani jako Prezydent Polski (wieczne kłótnie z Rządem i Premierem Tuskiem, w tym sławetna bitwa o miejsce przy stole negocjacyjnym w Brukseli, były dwa miejsca dla premiera i ministra spraw zagranicznych, a u nas koniecznie chciał być jeszcze Kaczyński). No i sławetne "spiepszaj dziadu" na rogu 11 Listopada i Stalowej na Pradze Północ. To się będzie za nim ciągnąć jak przysłowiowy "smród po gaciach".

A budowa pomnika to nic innego jak polecenie Prezesa Kaczyńskiego, tam gdzie rządzimy, lub jesteśmy w koalicji forsować za wszelką cenę budowę pomnika Lecha Kaczyńskiego. A po wyborach jakby pis przejął władze w Polsce pomniki będą stały w każdym polskim mieście.

Poseł Suski zbudował pomnik w Radomiu (prezydent Kosztowniak z pis) do tego Ostrołęka (Kotowski też ta sama partia), to i Tchórzewski nie może być gorszy w Siedlcach.

Ponik L.K. to nic innego jak polityczny manifest i budowanie "mitologicznego" mitu o "wielkiej" prezydenturze ww. postaci. A jedyną jego zasługą jest to, że zginą w wypadku samolotowym pod Smoleńskiem (jak 95 innych osób).
                      • mpppm Re: Mińsk i pomnik i jak inaczej niż w Siedlcach 05.02.14, 18:09
                        " (stoją tam płyty nagrobkowe wokół, w tym macewy żydowskie)"

Muszę tu ostro zaprotestować. W Lapidarium nie ma nawet jednej żydowskiej macewy.
                        Jest płyta nagrobna niemieckiego generała przeniesiona z cmentarza wojennego leżąca tam przed stojącym tam pomnikiem.

PS. W wolnym czasie proszę zrobić wycieczkę sobie do lapidarium (bez psa) i osobiście sprawdzić, wyszukać wymienione macewy.
              • mpppm "Pamiętaj, że i Ty będziesz umarłym" 21.07.14, 18:09
                Fundament na siedleckim cmentarzu od trzech tygodni twardnieje.
                Twardnieje też moje przekonanie, że nie da się wybić z głowy PIS-owcom zmianę decyzji by na grobach przodków (cmentarz) nie stawiać pomnika Prezydenta.
                Dlaczego pomnika J.Piłsudskiego nie postawiono przed wojną na cmentarzu (przecież też był umarły)?
                Czy Pomnik LK pomoże w wyborach obecnemu Prezydentowi Siedlec?
                Pomoże na pewno w uzyskaniu zgody od Prezesa by znaleźć się na liście kandydatów.
                Na koniec przypomnę wszystkim budowniczym pomnika (napis z tablicy informacyjnej, teraz na terenie budowy pomnika): "Pamiętaj, że i Ty będziesz umarłym"
                • mpppm Re: "Pamiętaj, że i Ty będziesz umarłym" 22.07.14, 12:17
                  www.tygodniksiedlecki.com/t26009-odpowied.skrywa.ziemia.htm
                  40 lat minęło (wg. przepisów) a jednak nie można.
                  Pamięć, historia się liczy. W Siedlcach chyba nie.
                  • quasimodo1 Skończyły się pieniążki? 27.07.14, 11:10
                    Chyba skończyły się pieniążki lub pomysłodawcy budowy nie chcą wydawać swoich skoro ruszyła dzisiaj zbiórka pod kościołamip
                    • mpppm Re: Skończyły się pieniążki? 29.07.14, 18:47
                      wiadomosci.wp.pl/query,pomnik%20lecha%20kaczyńskiego,szukaj.html

[b]Mieszkańcy Siedlec postanowili upamiętnić prezydenta Lecha Kaczyńskiego [/b]i niedługo w mieście stanie jego pomnik. Obecnie prowadzona jest zbiórka ...

Można sądzić z takiej wiadomości, że centrum Siedlec było zablokowane przez kilkanaście godzin gdy mieszkańcy podejmowali tą decyzję.

Powiem tylko, że byłem przy tym, decyzję podjęli radni PIS.

Ale nie chodzi o sam pomnik, chcą niech stawiają ale nie tu gdzie zaleli fundament.
                      Jeszcze jest czas wycofać się z tej lokalizacji.
                      • an.chojnacki Chyba mam godne miejsce na pomnik... 29.07.14, 22:41
                        Pochylić się trzeba i nad potrzebami ludzi innych wyznań, panie Marianie....
                        A więc. Zamiast drażnić opinię publiczną rżnięciem głupa, i mówić że pomnik stanie na skwerze po cmentarzu żydowskim - proponuję tę lokalizację: /czerwony trójkąt - chyba trójkąt?/
                        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3678975,2,1,miejsce-na-pomnik-LK.html
                        I od razu śpieszę z wyjaśnieniem - to pomysł nie mój, ale dane mi jest powiedzieć to w przestrzeni publicznej, chyba pierwszemu. Od razu napiszę, że nie wiem do kogo należy ten skrawek miasta, ale lokalizacja w centrum, doskonale widoczna, a w czasie uroczystości z głowami państw (na otwarciu i w każdą miesięcznicę otwarcia) można zamknąć Świętojańską tak by uformować pochód z wieńcami. I to od wiaduktu garwolińskiego. Siedziba "S" pod nosem, monitoring na dachu TS. Same plusy. Cmentarz ze szczątkami Siedlczan ocalony, przeciwnicy pomnika męża stanu usadzeni.
                        I na koniec. To na poważnie - serio. Pomysł taki. Gdyby potrzebna była zbiórka na skwer - proszę podać adres, gdzie mogę zakupić cegiełkę...
                        • mpppm Re: Chyba mam godne miejsce na pomnik... 29.07.14, 23:04
                          Nie mam nic przeciw temu.

Odsłonięcie ma być we Wrześniu.
                          Czy pomnik ten przyniesie zamierzony cel (przyjazd prezesa, wiec przedwyborczy)?
                          • mpppm Re: Chyba mam godne miejsce na pomnik... 29.07.14, 23:05

www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm
    • an.chojnacki Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 31.07.14, 23:26
      W trakcie kopania fundamentu natrafiono na trzy szkielety. Ile ma ten cokół? Wie ktoś?

Trudno - zbieram chętnych na wiec w trakcie otwarcia. Żadnych haseł, żadnych transparentów. Po prostu tylko i włącznie znicze...
      Piszę zupełnie serio.
      • mpppm Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 31.07.14, 23:50
        Fundament stoi na murowanym grobowcu z czerwonej cegły, widać to na zdjęciach.

Chyba będzie to coś w rodzaju wiecu wyborczego. Z czerwca odsłonięcie przesunięto na wrzesień. Termin pewnie też podpasowany na przyjazd Prezesa.

Nie wiadomo też czy na odsłonięcie będzie wstęp wolny.
        Sam komitet budowy to już tłum, do tego po 2 ochroniarzy na osobę i kpl.
        • an.chojnacki Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 01.08.14, 06:03
          Ja też wcale między nich się nie pcham. A znicze do postawienia przy nagrobkach.
          • mpppm Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 07.08.14, 16:57
            Odnośnie zniczy. Dobrze by było zrobić akcję i zniczami zastawić cały cmentarz.

Pomnik już podobno by stał (wypowiedź szefa od pomnika).
            Na cokole wykuto napis z błędem. Więc opóżnienie.
            Postawią pomnik owiną folią i będą robili otoczenie z kamieni i płyt z Białorusi.
            Odsłonięcie ok. 20.09.2014r.
            Dokładnie nie wiadomo. Z miny rozmówcy można wywnioskować było, że to od niego nie zależy.
            Jak zwykle w Siedlcach wszystko zależy od ludzi spoza miasta, tu Prezesa.
            Ponadto wnioskuję, że pomnik jest nie po to by uczcić LK tylko dla Prezesa.
            • mpppm @ an.chojnacki 16.08.14, 12:15
              Osoba o której rozmawialiśmy na terenie koszar prosiła o spotkanie.
              • mpppm pomnik LK 20.08.14, 16:24
                Dzisiaj rozpoczęto montaż pomnika.

www.siedlce-zwiedzanie.pl/2014_budowa_pomnika_lk.htm
                • mpppm Re: pomnik LK 20.08.14, 16:40
                  Nie było tłumów, entuzjastów, pomnika. Wychodzi na to, że PIS to tylko radni i komitet.
                  • mpppm Re: pomnik LK 21.08.14, 21:49
                    We "wsi" mówią, że zatrudniona jest firma ochroniarska.
                    Przewiduję jakiś włam na teren budowy?
                    Raczej trudno wynieść 4 tonowy element pomnika.
                    Oj chyba nie kochacie rodaków!
                    • mpppm Re: pomnik LK 21.08.14, 22:34
                      Powinno być :Przewidują.
      • mpppm Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 31.07.14, 23:53
        Nie zapytałem, po co znicze?
        By zmarli przodkowie byli wyrozumiali?
    • mpppm jak budować pomnik? 23.08.14, 12:36
      www.podlasie24.pl/lubartow/region/konsultacje-w-sprawie-budowy-pomnika-ak-w-lubartowie-13d5a.html
      Składnie wniosków, Konsultacje społeczne.
      • mpppm Re: jak budować pomnik? 23.08.14, 12:39
        W Siedlcach posunięto się nawet dalej.
        Pomnik pilnowany jest przez ochroniarzy.
    • sibeliuss Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 26.08.14, 08:14
      wiadomosci.onet.pl/warszawa/gazeta-polska-codziennie-siedlce-uhonoruja-lecha-kaczynskiego/gm9pc
      • mpppm Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 26.08.14, 15:03
        Tu dwa komentarze spod tego artykułu:

ciejma3 :
        Wstydzę się że dla Siedlec budowałem linie kolejową i stację.Wstyd już więcej nie zjawię się w Siedlcach.Połowa mieszkańców mówi po rusku.Zimą w śniegu wygląda jak ruskie miasteczko.I ta ruska mieścina czci takiego nieudacznika.Podwładnego swego brata.
        6 minut temu

~banan jest symbolem Afryki :
        W Siedlach po za więzieniem nic ciekawego nie ma.
        Brud, smród, kiła, mogiła, poróbstwo, aż psy du pami szczekają.
        Jak stanie ten pomnik to przynajmniej będzie jakaś atrakcja turystyczna, zaczną przyjeżdzać turyści, może nawet z Japonii, powstaną nowe miejsca pracy, może nawet metro do Łosic powstanie.

Tak ludzie spoza miasta widzą Siedlce i dziękują władzy za przymykanie oka na wiele spraw.
    • krzycho1252 Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 02.09.14, 14:05
      Już stoi.
      www.spin.siedlce.pl/2014/09/02/pomnik-lecha-kaczynskiego-juz-jest/
      • sibeliuss Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 02.09.14, 14:31
        Coś pięknego, no to Jaruń przybędzie odsłonić bratu.
        • mpppm Re: Pomnik Lecha Kaczyńskiego - gratulacje 02.09.14, 17:45
          www.siedlce-zwiedzanie.pl/2014_budowa_pomnika_lk.htm
          Tu z P. Sobolewskim stoi artysta, który popełnił ten pomnik.
          Zdjęć jest więcej ale na prośbę głównego budowniczego nie wstawiłem figury prezydenta.
          Ma być niespodzianka, a nie wszystko wiadome przed odsłonięciem.
          Podobno to nasz biskup ma kalendarz wypełniony i trudno znaleźć mu czas na pomnik.
      • an.chojn