Dodaj do ulubionych

hipermarket w siedlcach

07.07.05, 20:16
czy ktoś wie coś więcej i co o tym sądzicie? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: polityk Re: hipermarket w siedlcach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 21:51
      ja bardzo chcę, marzy mi się wielki real lub tesco, żebym w jednym miejscu mógł
      kupić wszystko, zdaję sobie sprawę, ze zaraz zaczniecie pisac o biednych małych
      sklepikarzach osiedlowych, ale ja mam dosyć opryskliwej sklepowej, kiepskiego
      towaru, marnego asortymentu i marży po 100 - 200% i nie mówcie mi,że wszystkie
      sklepiki są ok, bo ten mój osiedlowy nie jest, a te gdzie dba się o klienta to
      i tak sobie poradzą
      spokojnej nocy
    • Gość: Bambi Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 23:22
      słabo mi
      • Gość: Pan Czesio Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 02:17
        i mi, i mi... też słabo...
      • krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 08.07.05, 12:57
        Mi też się marzy hipermarket i słyszałem że ma być możę ktoś wie coś więcej i
        podziele się ze mną tymi informacjami o co bardzo proszę a o hipermarkecie wiem
        ze strony katolickiego radia podlasia."Jak poinformowała Radio Podlasie
        dyrektor Zrzeszenia Handlu i Usług w Siedlcach Ligia Marciniuk taka inwestycja
        znalazła się w planie zagospodarowania przestrzennego miasta Siedlce.

„W planie znalazły się 3 miejsca przeznaczone na działalność handlową. Z ksiąg
        wieczystych wynika, że nowy hipermarket miałyby powstać przy ul. Sokołowskiej,
        jest również odnotowana umowa wstępna zawarta przed dwoma laty z Tesco.
        Powierzchnia nowego sklepu ma być bardzo duża i wynosić około 7 hektarów” –
        powiedziała naszej rozgłośni dyrektor ZHiU w Siedlcach.

Jak zapewniła Ligia Marciniuk kupcy i przedsiębiorcy działający na terenie
        Siedlec zrobią wszystko by ten hipermarket nie powstał".
    • tramwajsiedlecki Wszystko to już było 08.07.05, 14:07
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=25720053
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=19336663&a=19336663
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=21041106&a=21041106

• krzycho18 MOŻE COŚ NOWEGO??? 08.07.05, 17:01
        Ja to wszystko wiem ale moze ktos wie cos nowego??? czy coś sie ruszy wkońcu
        • goscxctfdqrx Re: MOŻE COŚ NOWEGO??? 08.07.05, 20:19
          Precz z myslami o nowych hipermarketach!
    • Gość: przyjezdna Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 19:30
      Wydaje mi sie ze Siedlce sa zbyt male na duzy hipermarket typu Tesco lub Geant.
      W tej chwili jest bodajze supermarket Globi i biedronka - nie ma tam specjalnie
      tlumow ale i asortyment odbiega o lata swietlne od duzych hipermarketow
      warszawskich. Jakos obawiam sie ze wielki hipermarket tu by sie nie utrzymal
      wiec powstanie dopiero jak juz nie bedzie kolejek w zadnym z warszawskich a na
      to sie nie zanosi.
      • Gość: Westwind Re: hipermarket w siedlcach IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.05, 22:23
        Jestem za, a nawet przeciw.
        To znaczy: gdy powstanie - to się ucieszę, gdy go nie zbudują - to się nie
        zmartwię.
      • krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 10.07.05, 19:44
        Nie zgodze sie z tobą bo naprawde duże hipermarkety powstają nawet w miastach
        mniejszych niż Siedlce np. Jawor, Lubin, Głogów, a nawet w takich miastach jak
        chociażby Biała Podlaska, Ostrołęka czy Łomża w której z tego co mi wiadomo już
        niedługo ruszy budowa dużego obiektu handlowego prawdopodobnie będzie to tesco.
        A jako ciekawostke powiem że w Krakowie jeden hipermarket przypada na około 30
        tysięcy mieszkańców. A Siedlce z tego co mi wiadomo mają ok 80 tysięcy, a więc
        nie jest tak żle i myśle, że w Siedlcach utrzymał by sie nie tylko jeden ale
        nawet dwa tego typu obiekty.
        • Gość: Pawełek Re: hipermarket w siedlcach IP: *.bci.net.pl 11.07.05, 09:14
          krzycho18 napisał:

> A jako ciekawostke powiem że w Krakowie jeden hipermarket przypada na około
          30
          > tysięcy mieszkańców.

weryfikujesz czasmi informacje, które usłyszysz? Oznaczałoby to, że w Krakowie
          jest ok 40 hipermarketów...Ciągle obstajesz przy tym, że jest tam taka ilość
          HIPERmarketów?

• krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 11.07.05, 11:41
            Według ciebie w Krakowie jest ponad milion mieszkańców?? Jest tam ok.25
            hipermarketów a nie 40!!!! W krakowie jest ponad 750 000 mieszkańców.
            • Gość: Pawełek Re: hipermarket w siedlcach IP: *.bci.net.pl 11.07.05, 12:25
              krzycho18 napisał:

> Według ciebie w Krakowie jest ponad milion mieszkańców??

masz rację, nie ma

Jest tam ok.25
              > hipermarketów a nie 40!!!!
              no to sobie policzmy...:-)
              Obecne w Polsce sieci hipermaketów spożywczych to:
              Auchon - w Krakowie nie ma, chyba, że się coś zmieniło
              Carrefoure - 2
              Leclerc - przyjmijmy optymistycznie, że 1 jest, bo nie wiem
              Geant - 1
              Kaufland, chyba nie ma, ale również bądzmy optymistami i przyjmijmy, że 1 jest
              Tesco - 2
              W wersji optymistycznej naliczyłem 7 HIPERmarketów...
              Gdzie się zatem podziało 18 pozostałych...?
              Aby uniknąć dalszej nieco infantylnej dyskusji zwracam uwagę, że HIPERmarket a
              SUPERmarket (o dyskontach nie wspominam) nieco się od siebie różnią, ale
              przecież my o SUPERmarketach, ani dyskontach nie rozmawiamy, bo przecież tego
              rodzaju sklepy w Siedlcach są już od dawna :-))))

W krakowie jest ponad 750 000 mieszkańców.

zgadza się
              • Gość: Pawełek Re: hipermarket w siedlcach IP: *.bci.net.pl 12.07.05, 14:49
                Gość portalu: Pawełek napisał(a):

> Obecne w Polsce sieci hipermaketów spożywczych to: (...)

zapomniałem o Realu, w Krakowie jest jeden :-)
              • kinguch Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 15:55
                ha jeszcze Krakchemia :)
                • Gość: Pawełek Re: hipermarket w siedlcach IP: *.bci.net.pl 12.07.05, 16:07
                  kinguch napisał:

> ha jeszcze Krakchemia :)

Zdaje się, że Krakchemia to nazwa centrum handlowego w ramach, którego
                  funkcjonuje jeden z obecnych w Krakówku hipermarketów. ;-)

zdrówka
                  • muchawka Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 16:38
                    >ale to nasze władze muszą ich zachęcić

Władze nie muszą nikogo do robienia interesów zachęcać. Wystarczy, że nie będą
                    przeszkadzać.
                    Zresztą macie przykład: w Łukowie zbudowano ostatnio i TESCO i KAUFLAND,
                    poprostu tam się to opłaciło.
                    W Siedlcach handluje badziewiem już kilka dużych sklepów: Biedronka, Leader
                    Price (2), Stokrotka (Młynarska)- i to wyczerpuje zapotrzebowanie.
                    Markowe sklepy nie są jeszcze przekonane o celowości inwestowania tutaj.
            • ito25ms Re: hipermarket w siedlcach 11.07.05, 12:32
              W takich przykładowo Chojnicach (30-40 tys. mieszkańców) jest i kaufland i
              hypernova - w obu ruch jak w ulu, jest tez McDonald. Tylko,że tam miejscowi są
              przy kasie, a i turysta zawsze coś kupi po drodze nad morze lub na Kaszuby. Już
              widzę jak biedota ze slamsów ze Spokojnej lub Pułaskiego wali do tych
              naszych "wirtualnych" hipermarketów. Skoro żadna z dużych sieci nie chce tu
              inwestować to chyba z czegoś to wynika. Jak za 100 lat Siedlce staną się
              majętnym miastem to powstanie tu 10 nowych mega, hipermarketów, a na razie
              niech wystarczy bie(da)droneczka.
              • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 11.07.05, 21:06
                kaufland i hypernova to nie hipermarkety... z kategorii wielkopowierzchniowych delikatesów wolałabym BOMI lub Piotra i Pawła:-)
                • krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 11.07.05, 21:25
                  A ja bym wolał tesco, geant, real, carrefour. Mam nadzieje że sie w końcu
                  doczekam.
                  • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 08:45
                    krzycho18 napisał:

> A ja bym wolał tesco, geant, real, carrefour. Mam nadzieje że sie w końcu
                    > doczekam.

doczekasz się -choć nie w takim wydaniu jak w duzych miastach.
                    zastanawia mnie tylko jedna sprawa - dlaczego w Siedlcach do tej pory nie ma
                    jeszcze miniMal'a - ta siec otwiera sie (podobnie jak Kaufland) w małych
                    miastach - moze Siedlce są dla nich za duze :-)))???
                • Gość: Pawełek Re: hipermarket w siedlcach IP: *.bci.net.pl 12.07.05, 08:45
                  mama_pysiaczkow napisała:

> kaufland i hypernova to nie hipermarkety... z kategorii
                  wielkopowierzchniowych
                  > delikatesów wolałabym BOMI lub Piotra i Pawła:-)

sklepy kauflanda to zwykle hipermarkety, a hypernova czy Piotr i Paweł to
                  supermarkety. Wiele czynników wpływa na ten podział: powierzchnia sprzedaży,
                  powierzchnia parkingowa, ilość kas itd.

pozdrawiam
    • Gość: AGATA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 12.07.05, 07:41
      Wszystko tylko nie tesco! błągam! To jest taki syf że ja juz nie moge! Lepsze
      są france, np. E.Leclerc... o o to jest to :)
    • Gość: AGATA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 12.07.05, 08:56
      Co hypernova to nie hipermarket??? Mój bosze, synku ty chyba nigdy hipernovej
      nie widziałęś, co do Kauflanda to to jest hipermarket i one powstają w dużych
      miastach np. Kraków, Wrocła, Poznań, Zielona Góra... moze Siedlce nie sa za
      duże a za małe na hipermarket? W okolicy nie ma żadnych hipermarketów.
      • megica Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 12:01
        Gość portalu: AGATA napisał(a):
        > co do Kauflanda to to jest hipermarket i one powstają w dużych
        > miastach np. Kraków, Wrocła, Poznań, Zielona Góra... moze Siedlce nie sa za
        > duże a za małe na hipermarket? W okolicy nie ma żadnych hipermarketów.

Nie tylko w dużych miastach - od kilku lat Kaufland jest np. w Iławie, a to
        miasteczko raptem 34.tys.
      • moler1 Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 12:48
        Gość portalu: AGATA napisał(a):

> Co hypernova to nie hipermarket??? Mój bosze, synku ty chyba nigdy hipernovej
        > nie widziałęś,

ooo, coś nowego :)) A kto Ci Agatko czegoś takiego naopowiadał? Hypernova to
        trochę większy sklep, lubiący sytuować się w dużych centrach handlowych, taka
        nasza rodzima, krakowska produkcja w stylu Piotra i Pawła :) Do tego droga

co do Kauflanda to to jest hipermarket i one powstają w dużych
        > miastach np. Kraków, Wrocła, Poznań, Zielona Góra...

w pobliżu mniejszych miejscowości też. Kaufland buduje głównie hipermarkety,
        ale w NIemczech widziałem także supermarkety Kauflanda nie większe niż
        siedlecka Biedronka.

moze Siedlce nie sa za
        > duże a za małe na hipermarket? W okolicy nie ma żadnych hipermarketów.

taaaaaa :)))))))))))))))))))))))))))))))))0
        • muchawka Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 12:56
          No cóż "Piotr i Paweł, o tej sieci możemy tylko pomarzyć. Są to eleganckie
          supermarkety spożywcze, coś w stylu BOMI, gdzie większe znaczenie ma jakość niż
          cena, chociaż bez przesady. Nasza publika na razie etapuje się głównie cenami,
          jakość liczy się jakby mniej, co oczywiste w społeczności o niskich lub żadnych
          dochodach.
          Ktoś wyżej miał rację. Gdy jakaś sieć uzna, że inwestycja w Siedlcach będzie
          dla niej opłacalna, nic jej nie powstrzyma przed realizacją tego projektu. Ani
          radni, ani kupcy, ani ktokolwiek.
        • kinguch Re: hipermarket w siedlcach 18.07.05, 09:43
          Co do Kauflanda to można dyskutować, w wielu miastach i tu doskonale z autopsji
          znam Siemianowice jest to supermarket- wielkość jak półtorej stokrotki, albo
          lepiej porównać go do dawnej naszej massy, dodatkowo wcale jakaś nadzwyczajna
          sieć to nie jest, produkty dokładnie te same, co w marketach tylko szerzej
          ustawione i dodatkowo kilka tosterów i to cały hipermarket!!!! Fakt ktoś może
          go inaczej odebrać, bo stoi przy dość sporym centrum handlowym(zupełnie nie
          łączy sie z nim, mają tylko wspólny parking!).
          A mam pytanie do wszystkich, po co ta dyskusja na temat marketów, trudno
          Siedlce to dość małe miasto i nie najbogatsze, więc na razie nie liczmy na
          hipermarkety! I w sumie to naprawdę aż tak chcecie spacerować w niedzielne
          popołudnia z dziećmi po hipermarketach, wątła to rozrywka bynajmniej ja nic w
          tym nadzwyczajnego nie widzę! Naprawdę lepiej zabrać dziecko do parku kupić mu
          loda i pospacerować po powietrzu! Nie ma, o co tak krzyczeć o hipermarkety, a z
          drugiej strony to zawsze Warszawa jest blisko i raczej się nie oddali!!!!
          • emektb Re: hipermarket w siedlcach 18.07.05, 09:47
            uuu, to cię zaraz na strzępy rozerwą, że gdzie, że jak, że niby będą na spacery
            chodzić do hipermarketa? oni to nie, o na pewno nie. ciekawe skąd tylko biorą
            się rodziny w tych sklepach w niedzielę?

ppozdro
    • Gość: jupik Re: hipermarket w siedlcach IP: *.telkonet.pl / *.telkonet.pl 12.07.05, 11:43
      Hipermarkety powstaja juz w maistach 80-tysiecznych np:lubin, głogów,
      tarnowskie góry, Ostrowiec SW-cała galeria, Swidnica-tez TESCO z galeria a
      nawet w Zywcu.
    • Gość: AGATA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 12.07.05, 16:05
      Tak, to jakie hipermarkety mamy w okolicy?? I Hypernova w Bielksu to prawdziwy
      kolos, piętrowa, ruchome schody, kafelki duperelki. Faktem jest ze w Siedlcach
      nie ma marketów a miasta o podobniej wielkości mają ich mnustwo np. Ostrowiec,
      Lubin, Lubliniec, Głogów, itp ale to nasze władze muszą ich zachęcić.
    • Gość: AGATA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 12.07.05, 16:06
      Acha, jupiku większośc miast które wymieniłeś ma mniej niz 80 tys. nawet mniej
      niz 70 tys.
      • muchawka Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 16:57
        >ale to nasze władze muszą ich zachęcić

Władze nie muszą nikogo do robienia interesów zachęcać. Wystarczy, że nie będą
        przeszkadzać.
        Zresztą macie przykład: w Łukowie zbudowano ostatnio i TESCO i KAUFLAND,
        poprostu tam się to opłaciło.
        W Siedlcach handluje badziewiem już kilka dużych sklepów: Biedronka, Leader
        Price (2), Stokrotka (Młynarska)- i to wyczerpuje zapotrzebowanie.
        Markowe sklepy nie są jeszcze przekonane o celowości inwestowania tutaj.

• krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 17:41
          Ale z tego co mi wiadomo TESCO ma juz podpisaną w 2003r. umowe wstępną
          dotyczącą budowy swojego sklepu przy sokołowskiej
          • muchawka Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 18:29
            Dla jasności sprawy: TESCO nie jest siecią markową.
            • moler1 Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 18:48
              muchawka napisał:

> Dla jasności sprawy: TESCO nie jest siecią markową.

hmmmm, ale w jakim sensie nie jest siecią markową? To znaczy, że nie kupię tam
              Lindta, Jacka Danielsa, albo Ramy?
              Eeee, coś kręcisz :-)))))))
            • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 20:47
              muchawka napisał:

> Dla jasności sprawy: TESCO nie jest siecią markową.

co masz na myśli?
              TESCO jest siecią i ma markę własną. dostaniesz tam równiez produkty innych marek - uwazam, ze jest nawet spory wybór.
        • kinguch Re: hipermarket w siedlcach 18.07.05, 17:36
          hmmmm a czy kauflanda uważasz za markowy sklep...?
    • Gość: AGATA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 12.07.05, 18:29
      Ludzie no co wy, Tesco?? Ono jest do bani! No ja tam nie kupuje! I chyba nie
      powiecie ze te sklely w Łukowie (Kauf i Tesco) to hipermarkety? Np. Tesco w
      Łukowie jest zaliczane do supermarketów a nie hipermarketów.
      • no_login Re: hipermarket w siedlcach 12.07.05, 19:43
        A mnie tak szczerze pisząc jest wszystko jedno
        czy to będzie supermarket/hipermarket/gigamarket/whatever...
        Chciałbym zeby był duży wybór dobrgo towaru w rozsądnych cenach
        BTW w Gdańsku nabiał z Kosowa (lub Sokołowa-już nie pamietam),
        w osiedlowym sklepie jest tańszy niż w Siedlcach,
        no ale tam drobni sklepikarze są wyzyskiwani przez super/hiper markety
    • krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 14.07.05, 20:58
      Piszta coś ludzie
    • Gość: kaka Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 21:41
      Krzycho------pytanko dlaczego chcesz napędzić wątek. ??
      CZy to forma zarabiania ? Sponsoring francuski czy niemiecki ?
      Konsumencka ciekawosć chyba nie ??
      • krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 15.07.05, 16:36
        Jestem poprostu ciekawy czy będzie ten hipermarket bo zależy mi żeby był
        • Gość: Fidzio fadzio Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.246.* 15.07.05, 23:37
          www.radiopodlasie.pl/index.php?show_info=2241&news_cat=1&PHPSESSID=e9f42b44804fcf10cc4ac6b0cf97674a

Fiu fiu od razu trzy???
          Jeden cytat mocno mnie rozśmieszył:"Jeżeli powstałyby trzy duże obiekty
          handlowe, to w centrum miasta WSZYSTKIE placówki, które aktualnie funkcjonują
          przestałyby działać"...Ciekawe jak autor tych słów doszedł do takiego
          wniosku,może wyprawadził jakiś wzór?
          • krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 16.07.05, 11:03
            Zgadzam sie z tobą w 100 procentach. Jak hipermarkety, które napewno nie
            powstaną w centrum i w jego najbliższym otoczeniu mają wpłynąć na sklepy w
            centrum przecież jeśli ktośbędzie załatwiał coś w centrum w jakimś urzędzie i
            zechce mu sie pić to nie będzie gonił do hipermarketu tylko pójdzie do
            najbliższego sklepiku.

Miałem nadzieje na jeden hipermarket ale jak będą trzy to będzie SUPER!!!!!!
            • emektb Re: hipermarket w siedlcach 16.07.05, 15:34
              ano tak, że teraz kupując towary np. w lokalnej sieci eden wspierasz setki
              jeśli nie tysiące osób z naszego regionu. jeśli te zakupy zrobisz w sklepie
              jakiejś międzynarodowej sieci to: ograniczasz wielkość podatku dochodowego jaki
              jest przekazywany z budżetu centralnego do naszego samorządu, pośrednio na
              ilość wpływów z pozwoleń na sprzedaż alkoholu (ilość punktów), zmniejszasz
              wpływy z podatków lokalnych (patrz zwolnienia) no i w końcu zwiększasz mimo
              wszystko bezrobocie (choć pewnie nieznacznie). I nie mówcie proszę, że jest
              inaczej bo to będzie obrażać moją inteligencję. Co mam niby zacząc wierzyć, że
              będziecie kupowali wszystkiego dwa razy więcej, żeby zachować przychody
              lokalnych przedsiębiorców? I jeszcze dwie rzeczy. W super- i hipermarketach
              kupujemy zazwycaj więcej niż nam potrzeba przez co oszczędności są żadne. No i
              ceny w marketach nie są aż tak atrakcyjne jak mogłoby się wydawać. Na części
              produktów na pewno tak, ale za to odbijają sobie na innych.

uff ale sie napisałem

pozdro
              • Gość: Fidzio fadzio Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.224.* 16.07.05, 16:18
                Niby wszystko ladnie opisales, niby masz racje...niby.
                Pamietam ile bylo płaczu kiedy budowano Championa.Petycje,skargi osiedlowych
                sklepikarzy itp. Po kilku latach funkcjonowania tego supermarketu,malo tego ze
                nie upadl chyba zaden sklep w poblizu Championa, to dodatkowo powstalo kilka
                innych i znakomicie rozwija sie bazarek przy skrzyżowaniu z Monte Cassino. Ktos
                powie ze te sklepiki maja mniejsze dochody...Byc moze ale wraz to sie musi
                oplacac skoro tego interesu nie pozwijali. I nie trafiaja do mnie jakos takie
                teksty,ktore we wczesniejszym poscie przytoczylem.No bo czy naprawde az taki
                wielki wplyw moze miec hipermarket powiedzmy na Brzeskiej na warzywniak na
                Pulaskiego czy Kilinskiego?
              • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 17.07.05, 15:30
                emektb napisał:

> ano tak, że teraz kupując towary np. w lokalnej sieci eden wspierasz setki
                > jeśli nie tysiące osób z naszego regionu. jeśli te zakupy zrobisz w sklepie
                > jakiejś międzynarodowej sieci to: ograniczasz wielkość podatku dochodowego jaki
                >
                > jest przekazywany z budżetu centralnego do naszego samorządu, pośrednio na
                > ilość wpływów z pozwoleń na sprzedaż alkoholu (ilość punktów), zmniejszasz
                > wpływy z podatków lokalnych (patrz zwolnienia) no i w końcu zwiększasz mimo
                > wszystko bezrobocie (choć pewnie nieznacznie). I nie mówcie proszę, że jest
                > inaczej bo to będzie obrażać moją inteligencję. Co mam niby zacząc wierzyć, że
                > będziecie kupowali wszystkiego dwa razy więcej, żeby zachować przychody
                > lokalnych przedsiębiorców? I jeszcze dwie rzeczy. W super- i hipermarketach
                > kupujemy zazwycaj więcej niż nam potrzeba przez co oszczędności są żadne. No i
                > ceny w marketach nie są aż tak atrakcyjne jak mogłoby się wydawać. Na części
                > produktów na pewno tak, ale za to odbijają sobie na innych.

raczej to czysta teoria co napisałes :-).
                co do podatków - zgadzam się - ale zapewniam, ze siec EDEN równiez robi wszystko aby zapłacić ich jak najmniej.
                co do cen i zakupów w hipermarketach. przykład - dlaczego mam płacić np 60 PLN za paczkę pieluch w sklepie osiedlowym jezeli tę samą paczkę kupię w hipermakecie za 40 PLN? nie widze sensu wydawania 20PLN tygodniowo więcej tylko dlatego, ze osiedlowy sklep potrzebuje przetrwac.
                ilośc zakupów - wcale nie jest tak, ze w hipermarkecie zawsze kupisz wiecej niz planowałeś - zalezy od tego kto i po co idzie do takiego sklepu.
                co do cen - skoro uwazasz, ze niektóre produkty nie są tańsze, a wręcz przeciwnie drozsze niz gdzie indziej to ich nie kupuj - kup tam gdzie jest taniej. no chyba, ze szkoda ci czasu - wówczas hipermarket jest górą.

ja zakupy codzinne robie w osiedlowej sieci - ale produkty trwałe kupuję juz tam gdzie taniej:-)
                pozdrawiam
              • Gość: Pawełek Re: hipermarket w siedlcach IP: *.bci.net.pl 18.07.05, 09:06
                emektb napisał:

W super- i hipermarketach
                > kupujemy zazwycaj więcej niż nam potrzeba przez co oszczędności są żadne.

faktycznie, pokusa jest, ale można nad tym zapanować :-)

No i
                > ceny w marketach nie są aż tak atrakcyjne jak mogłoby się wydawać. Na części
                > produktów na pewno tak, ale za to odbijają sobie na innych.

na których Emku, na których??? :-)))
                • emektb Re: hipermarket w siedlcach 18.07.05, 09:28
                  pawełku na wielu i nie używaj takich argumentów:), bo wątpię by znalazła się
                  jakaś osoba, która porównała ceny np. z tesco z innymi sieciami lub
                  pojedynczymi sklepami. i nie dziwię się, bo to tysiące produktów jest. nie
                  twierdzę też, żeby w ogóle nie otwierać supermarketów. trzeba tylko ograniczyć
                  ich ilość. jeśli pozwolimy na ich niekontrolowany przyrost, to zrozumcie, że
                  kiedyś będziemy sobie - lub nasze dzieci - pluli w brodę. wtedy będzie niestety
                  za późno. ktoś, też pytał czy hipermarket ma wpływ na sklepik gdzieś w oddali.
                  no właśnie ma. zarówno pozytywny jak i negatywny. ktoś inny twierdził, że
                  właściciele małych sklepów też starają się płacić mniejsze podatki. ja się
                  pytam więc, czy wy chcecie płacić jak największe, czy kombinujecie żeby płacić
                  jak najmniej? właściciele tych wzgardzanych przez wielu sklepików odprowadzają
                  do budżetu duże podatki, jeśli ich przychody się zmniejszą będą automatycznie
                  płacić mnijeszez podatki.

pozdro
                  • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 18.07.05, 10:04
                    nie zgadzam się z Tobą - owszem w krótkim czasie małe sklepy poczują róznicę
                    jak pojawią się prawdziwe hipermarkety w Siedlcach ale w dłuzszym na pewno
                    ludzie powróca do zakupów w osiedlowych sklepikach. ograniczanie otwierania
                    hipermarketów na pewno nie poprawi sytuacji małych sklepów - ja jestem za
                    wolnym rynkiem i za tym aby mieszkańcy mieli wybór. ludzie nie są głupi :-)
                    Biedronka cieszy się popularnoscią bo oferuje tanie produkty - czy uwazasz, ze
                    jej pojawienie sie az tak "zepsóło" handel drobnych sklepikarzy? pomyśl o
                    emerytach z 500 PLN w portfelu, gdzie leki kosztują połowę ich dochodów
                    miesiecznych a trzeba jeszcze zyc - nie oczekuj, ze taka osoba będzie dorabiała
                    sklepikarza. hipermarket z nizszymi cenami jest dla nich szansą. dla osób
                    zamożnych zawsze pozostanie sklep Dąbrowy gdzie dostaną wszysko co potrzebują -
                    za odpowiednio wyzszą cenę :-)
                  • Gość: Pawełek Re: hipermarket w siedlcach IP: *.bci.net.pl 18.07.05, 12:37
                    emektb napisał:

> pawełku na wielu i nie używaj takich argumentów:), bo wątpię by znalazła się
                    > jakaś osoba, która porównała ceny np. z tesco z innymi sieciami lub
                    > pojedynczymi sklepami.

Emku, już to pisałem, ale wciąż czuję potrzebę podkreślenia tego, że nie jestem
                    ortodoksyjnym fanem hipermarketów, mam wątpliwości czy w Siedlcach takie
                    zjawisko jak "hipmar" jest potrzebne i czy tak na prawdę ma szansę bytu w S.
                    oraz to, że działa na moją wyobraźnię widok slepikarzy zwijających swój
                    biznesik. Podkreślam też jedną rzecz, że zrobiłem już w swoim życiu trochę
                    zakupów ;-) i znalazłem bardzo niewielką ilość produktów których cenę można
                    porównać tą z hiper z tą z małego sklepiku osiedlowego, a jeszcze mniej
                    (właściwie to sobie nie przypominam) produktów taniej zakupionych w małych
                    sklepach. Nawet jeżeli okaże się, że w moim pędzie kupiłem w carrefourze paczkę
                    chusteczek higienicznych o 20 groszy drożej niż aktualnie sprzedają w
                    najbliższym kiosku ruchu, to i tak na całym "koszyku" oszczędzam średnio 30%
                    wydatków...myślę, że to dużo.
                    Podawałem kiedyś przykład z Bebiko, takich przykładów mogę podawać seryjnie
                    sypiąc jak z rękawa...
                    Emku, ja bardziej jestem konsumentem niż altruistą, biorę to co w moim
                    przekonaniu lepsze. Nawiąże teraz nieco do Twojego argumentu dot. wspierania
                    polskiej przedsiębiorczości(chyba dobrze Cie zrozumiałem), uciekając nieco od
                    tematu ceny. Otóż, jeżeli mam do wyboru śmietanę Piątnicy lub Danone to biore
                    Piątnicy, bo wiem, ze dobra, a do tego polska. Nie oznacza to jednak, że kupię
                    polskie wino zamiast włoskiego, tylko po to, aby wesprzeć polskiego producenta
                    alkoholowych napojów owocowych :-))) Mam nadzieję, że rozumiesz do czego
                    zmierzam...:-)

zdrówka
                    • emektb Re: hipermarket w siedlcach 18.07.05, 16:50
                      witka!
                      ja z kolei nie jestem ortodoksyjnym zwolennikiem sklepików osiedlowych:) nie
                      boję się też powstania w siedlcach hipermarketu. sam jako konsument też wolę
                      kupować taniej te same produkty. pisałem jednak o moich dylematach na temat
                      hiperhandlu. nie znoszę też mylenia przez dyskutantów pojęć. trochę razi mnie
                      również to, że wiele osób upiera się przy swoim zdaniu tylko dlatego, że to ich
                      zdanie i szukają za wszelką cenę argumentów na ich poparcie, często dobierając
                      te argumenty bardzo nieszczęśliwie:) co do wina to muszę powiedzieć, że polskie
                      kiedyś bardzo sobie ceniłem (np. herakles classic płońsk aperitif:)), no a co
                      win włoskich to mam nienajlepsze zdanie (to poważnie). zdanie na temat
                      gigasklepów mam podobne do twojego. cały czas chodzi mi tylko o to, że
                      jedntostki nie chcą przyjąć do świadomości, że biorąc pod uwagę dalszą
                      przyszłość to robimy sobie wszyscy krzywdę wybierając gigasieci. jestem w tym
                      względzie wielkim pesymistą, zawsze większym po każdych następnych (swoich)
                      zakupach w stolycy:)))

pozdro
                      • Gość: Pawełek Re: hipermarket w siedlcach IP: *.bci.net.pl 18.07.05, 17:27
                        emektb napisał:

> witka!
                        > ja z kolei nie jestem ortodoksyjnym zwolennikiem sklepików osiedlowych:) nie
                        > boję się też powstania w siedlcach hipermarketu. sam jako konsument też wolę
                        > kupować taniej te same produkty. pisałem jednak o moich dylematach na temat
                        > hiperhandlu. nie znoszę też mylenia przez dyskutantów pojęć. trochę razi mnie
                        > również to, że wiele osób upiera się przy swoim zdaniu tylko dlatego, że to
                        ich
                        >
                        > zdanie i szukają za wszelką cenę argumentów na ich poparcie, często
                        dobierając
                        > te argumenty bardzo nieszczęśliwie:) co do wina to muszę powiedzieć, że
                        polskie
                        >
                        > kiedyś bardzo sobie ceniłem (np. herakles classic płońsk aperitif:))

Ja preferowałem Mocarza, Tigera i ewentualnie Truskawkę. Mocarz był najlepszy
                        bo miał taką przyjemną goryczkę :-)))))))) Nawet cenę pamiętam! - 2,5zł!!!

, no a co
                        > win włoskich to mam nienajlepsze zdanie (to poważnie).

generalnie też wolę np. południowo-amerykańskie, ale chyba raczej ze
                        snobistycznych pobudek, bo żadnym znawcą nie jestem. Odróżnię jednak rodzimą
                        produkcję od np. Carvo (carvo jest włoskie i bardzo dobre) :-)))

zdrówka serdeczne

PS. Trzeba bronić swojego zdania. N_l nawet sygnaturkę jakby w tym temacie ma
                        ;-)))

• Gość: AGATKA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 18.07.05, 10:29
      chcecie market to może M1 ???
      • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 18.07.05, 10:36
        Gość portalu: AGATKA napisał(a):

> chcecie market to może M1 ???

M1 to nie market - to galeria ze sklepami :-)
        taka sama jak Galeria Mokotów, Wola Park czy Promenada (tylko mniejsza) - nazwa
        nie ma znaczenia :-)
    • Gość: AGATKA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 18.07.05, 12:30
    • Gość: AGATKA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 18.07.05, 12:30
    • Gość: AGATKA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 18.07.05, 12:31
      M1 to centrum handlowe które łączy w sobie Reala, Praktikera i Komforta-czyli
      markety należące do sieci metro grup. Sklepy i restauracje tez tam są. Był
      jeszcze kiedys Adler ale sie wycofał.
      • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 18.07.05, 14:49
        Komfort nie należy do Grupy Metro.
        M1 to centrum handlowe:-)
        Pozdrawiam
    • Gość: AGATKA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 19.07.05, 10:47
      ha, teraz to wiesz bo ci powiedziałam :)
      • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 10:49
        co mi powiedziałaś?
        • bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 11:24

> co mi powiedziałaś?

Ty już dobrze wiesz co Ci Agata powiedziała...hihi

• Gość: Bambi Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 11:32
            Już wrociłaś z Małkini ? (tak twierdzi jeden z forumowiczow)
            • bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 12:56
              Gość portalu: Bambi napisał(a):

> Już wrociłaś z Małkini ? (tak twierdzi jeden z forumowiczow)

tak prosto z PKS-u idę :) Nie mogłam już tam wytrzymać, bo była awaria prądu i
              nie miałam dostępu do internetu, a bez internetu to tak jakoś nijako :)

Bogini
              • Gość: Bambi Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:29
                a w Małkini hipermarket jest ?
                • bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 15:39

> a w Małkini hipermarket jest ?
                  >

baaa, i to taki z ruchomymi schodami i serem pleśniowym :)

Bogini
                  • Gość: Bambi Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 18:39
                    eeee ja tam wole takie zwykłe schody bez sera :>
                    • bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 18:42

> eeee ja tam wole takie zwykłe schody bez sera :>
                      >

Ale w Małkini takich nie ma... :D No cóż sie dziwić, prowincja to i schody
                      ruchome z serem pleśniowym być muszą :D

Bogini
                      • Gość: Bambi Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:08
                        no coz mimo ze prowincja to hipermarket maja.
                        A co tam robiłaś w tej Małkini ?

a dalej przypominam o tym watku :
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=24697371
                        --
                        Dum spiro, spero

• bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 20.07.05, 09:42

> no coz mimo ze prowincja to hipermarket maja.
                          > A co tam robiłaś w tej Małkini ?

Podróżowałam ruchomymi schodzami i kupowałam ser pleśniowy :D

>
                          >
                          > a dalej przypominam o tym watku :
                          > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=24697371
                          > --
                          > Dum spiro, spero
                          >
                          >
                          >
                          >
                          • Gość: Bambi Re: hipermarket w siedlcach IP: *.plusgsm.pl 20.07.05, 19:41
                            no chyba nie spedzalas tam urlopu ?

--
                            Dum spiro, spero
                            • bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 21.07.05, 13:34

> no chyba nie spedzalas tam urlopu ?

a dlaczego nie? W czym Małkinia jest gorsza od Krynicy Morskie?

Bogini

PS. Nie przyjmuję do wiadomości argumentow mówiących o braku dostępu do morza :D
                              >
                              >
                              > --
                              > Dum spiro, spero
          • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 13:26
            bogini_nocy napisała:

>
            > Ty już dobrze wiesz co Ci Agata powiedziała...hihi
            >
            wyobraź sobie ze nie wiem :-)co mi powiedziała
            • bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 15:41

> bogini_nocy napisała:
              >
              > >
              > > Ty już dobrze wiesz co Ci Agata powiedziała...hihi
              > >
              > wyobraź sobie ze nie wiem :-)co mi powiedziała

dobra, dobra, nie z nami takie numery, czytać umiemy i wszyscy dobrze wiedzą co
              Ci AGATA powiedziała...:)))
            • Gość: Bambi Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 18:37
              mamo - odpuść :)
              • bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 18:40

> mamo - odpuść :)

No proszę Bambi, nadszedł taki dzień, w którym całkowicie muszę się z Tobą
                zgodzić...ech, starzeję się...

Bogini
                • Gość: Bambi Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:19
                  > ech, starzeję się..

zanim sie zestarzejesz , przygladź włos , popraw makijaż i szybciutko tutaj :
                  • bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 20.07.05, 09:44

> > ech, starzeję się..
                    >
                    > zanim sie zestarzejesz , przygladź włos , popraw makijaż i szybciutko tutaj :

Bambi, Ty się chyba Młodzieży Wszechpolskiej nie boisz, przecież Ty masz
                    rodzinę!!!
                    :D

Bogini
                    • Gość: Bambi Re: hipermarket w siedlcach IP: *.plusgsm.pl 20.07.05, 19:45
                      ja sie nie boje ale Ty sie boisz chyba mnie, bo do wątku nie chcesz wrócić ?

więc ?

--
                      Dum spiro, spero
                      • bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 21.07.05, 13:36

> ja sie nie boje ale Ty sie boisz chyba mnie, bo do wątku nie chcesz wrócić ?

tak, boję się, że Ci się nie spodobam :D

Bogini
                        >
                        > więc ?
                        >
                        >
                        > --
                        > Dum spiro, spero
                        • krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 22.07.05, 14:09
                          www.tygodnik.siedlecki.pl/index.php?art=1214
    • Gość: AGATKA Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.222.* 19.07.05, 13:32
      no że metro grupp ><
      • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 14:02
        Gość portalu: AGATKA napisał(a):

> no że metro grupp ><

co, ze Grupa Metro ?
        Co ma Grupa Metro wspólnego z otwieraniem hipermarketu w Siedlcach?
      • mama_pysiaczkow Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 14:09
        ale podsumujmy:
        M1 to centrum handlowe.
        Praktiker i Real nalezą do Grupy Metro.
        Komfort nie należy do Grupy Metro - jest Grupą polską - ale ma sklep w centrum
        handlowym M1.
        W Siedlcach wcześniej czy później otworzy się hipermarket - moze Carrefour,
        Tesco, Geant lub Auchan - wszystko jedno - raczje będzie w galerii handlowej
        niz indywidualnie.
        Pozdrawiam
        • jacek_urodzony_w_siedlcach Re: hipermarket w siedlcach 19.07.05, 22:56
          fajny temat :)
          • Gość: Łuków - gość Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 16:11
            Ważne aby ilość i wielkość obiektów wielkopowierzchniowych dopasować do
            wielkości miasta, zaludnienia, obecnej infrastruktury itd....
            Źle umiejscowione mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Każde miasto -
            (gospodarz) szuka inwestycji traktując je jako motor rozwoju miasta . Ale
            jeszcze nigdy i nigdzie tak nie było i nie bedzie, że hipery będą kołem
            zamachowym gospodarki!!. Dlaczego nasi włodarze nie pomyśą o produkcji - o
            zakładach produkcyjnych czy usługach - to są czyste miejsca pracy , to jest
            motor napędowy miasta, . Wiemy dobrze , że inwestorzy (produkcja) bardzo
            rozważnie podchodzą do lokalizacji . Powinni mieć wsparcie, preferencje od
            włodarzy. A nie handel - hipery .Champion w siedlcach otzymał w prezencie 5
            letnie zwolnienie z podatku od nieruchomości - podatek ten -to jedyne 100% towe
            dochody miasta. Miasto pogardziło tymi pieniądzmi. I prawdą jest to ,że w
            siedlcach - konkretnie na osiedlu w krótkim czasie zamlnęło sie 6 sklepów.
            straciło 23 osób bezpośrenio pracę a pośrednio ok. 50 osób. Miasto straciło
            wpływy z podaku i dodatkowo państwo ma obowiązek płacić zasiłek . A państwo to
            MYYYYY.!!!Także kupimy taniej ale zapłacimy pośrednio za te tanie zakupy.
            Hipery zachodnie niosą za sobą totalne "zniszczenie" . Przykład bardzo bliski-
            to jest miasto Łuków . Z danych statystycznych wynika że ok. 115 firm
            zlikwidowano po otwarciu Tesko , kauflanda i ... innych. Nie są to tylko firmy-
            sklepy. Są to firmy handlowe, usługowe, produkcyjne. Już od dawna jest
            wyliczone , że 1 miejsce w hiperze zabiera 4 miejsca w istniejących firmach.
            Także argumentacja że zostanie zatrudnionych np. 40 osób - wcale nie cieszy.
            Drugą ważną rzeczą która wynikła w Łukowie. To emigracja młodych ludzi do
            innych miast ze względu na upadek firm- liwidacja miejsc pracy.
            Trzecią warzną rzeczą jest lawinowa utrata wartości nieruchomości firm upadłych
            lub upadających , utrata wartości mieszkań w obrębie hipera - nikt nie chce
            mieć "pod nosem " takiej fabryki. Ludzie młodzi i rodziny bez pracy emigrują i
            jednocześnie chcą się pozbyć nieruchomości, mieszkania w bloku- niestety w
            Łukowie powstała ogromna nadwyżka takich ofert - ceny są dramatycznie niskie a
            i tak nie ma chętnych.
            Wiele przykładów i argumentów można przytaczać ....
            Jestem za budową takich obiektów !!! Ale rozwaga i konkretne rozliczenie
            ekonomoczne i społeczne powinnoo być stawiane na 1 miejscu.!!!! A nie prywata i
            kolesiarstwo, które w Łukowie powinno być rozliczone w nastęnych wyborach.!!!
            A swoją drogą- to któś sie już pytał , kto tak mocno lobbuje aby powstał hiper
            w Siedlcach. Autor wątku?- być może grunty na sokołowskiej są jego ? A moze
            będzie kierownikiem działu w tesko
            I apeluje przemyślcie sobie: co to jest wolność osobista ? Czy to jest , że
            chodzimy w niedzielę z dziećmi do hipera bo czasu w tygodniu brak , czy z
            nadmiaru czasu w niedzielę . Bo jako Polacy nie potrafimy zoragnizować sobie
            dnia i nie potrafimy zdrowo wychowywać nastepnego pokolenia.
            • Gość: Bambi Re: hipermarket w siedlcach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 16:47
              no cóz, moje poglądy na ten temat są bardzo podobne, ale wielu myśli inaczej :(
            • krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 22.07.05, 20:32
              To nie moja ziemia i ja tam pracował raczej nie będe ale poprostu chciałbym
              żeby ten hipermarket powstał bo lubie chodzić po hektarach i nic na to nie
              poradze.
            • Gość: Fidzio fadzio Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.51.* 22.07.05, 23:35
              Gość portalu: Łuków - gość napisał(a):
              I prawdą jest to ,że w
              > siedlcach - konkretnie na osiedlu w krótkim czasie zamlnęło sie 6 sklepów.

Masz duzo racji w tym co piszesz ale nie moge nie odniesc sie do tego jednego
              zdania. Mieszkam naprawde blisko Championa i za nic w swiecie nie moge sobie
              skojarzyc ktore to niby 6 sklepow upadlo. Poza tym jak juz pisalem wczesniej
              powstalo kilka innych(m.in. te przy pętli),bazarek przy Monte Cassino tez ma
              sie naprawde niezle...To tyle

PS Nie jestem "fanem" supergigahipersklepów.
            • Gość: Fidzio fadzio Re: hipermarket w siedlcach IP: 80.51.51.* 22.07.05, 23:35
              Gość portalu: Łuków - gość napisał(a):
              I prawdą jest to ,że w
              > siedlcach - konkretnie na osiedlu w krótkim czasie zamlnęło sie 6 sklepów.

Masz duzo racji w tym co piszesz ale nie moge nie odniesc sie do tego jednego
              zdania. Mieszkam naprawde blisko Championa i za nic w swiecie nie moge sobie
              skojarzyc ktore to niby 6 sklepow upadlo. Poza tym jak juz pisalem wczesniej
              powstalo kilka innych(m.in. te przy pętli),bazarek przy Monte Cassino tez ma
              sie naprawde niezle...To tyle

PS Nie jestem "fanem" supergigahipersklepów.
              • Gość: Westwind Re: hipermarket w siedlcach IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.05, 21:37
                No to jak to jest:
                Naoczny świadek twierdzi, że sklepów w okolicy Championa przybyło.
                Gość z Łukowa uważa, że sześć ubyło.
                Prawda to, czy fałsz?
                • bambii Re: hipermarket w siedlcach 23.07.05, 22:15
                  proponuje przejść się po sklepach i popytać to jest najbardziej wiarygodne , ja
                  to zrobiłem :)
                  Czekam na wyniki
                  • Gość: Westwind Re: hipermarket w siedlcach IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.05, 22:19
                    Sklepikarze zawsze narzekają, to nie jest żaden dowód. Dowodem jest fizycznie
                    istnienie lub znikanie sklepów.
                    • emektb Re: hipermarket w siedlcach 26.07.05, 10:59
                      to żaden dowód. ja np. nie twierdziłem twardo, że znikają sklepy (mała część
                      pewnie tak), ale że głównie zmniejsza się ilość miejsc pracy. jak myślicie, kto
                      jest pierwszą ofiarą super- czy też hipermarketu w małym sklepie? jego
                      pracownicy. maleją przychody, to właściciel najpierw stara się obniżać ceny,
                      podnosić poziom obsługi (wiadomo konkurencja), ale jeśli to nie pomaga, to
                      zwalnia ludzi, czasami nawet wszystkich i zostaje tylko interes rodzinny.
                      czasami zaczyna się od zwolnień ludzi, bo to - szczególnie w mizerniejszych
                      finansowo sklepach - przynosi natychmiastowe oszczędności. I nie ma się co
                      dziwić właściciel sklepu nie zwolni przecież siebie, a chce przetrwać, żeby
                      zapewnić byt rodzinie. Także wcale bym się nie zdziwił, gdyby sklepów np. nie
                      ubyło koło championa. tyle, że ludzi na bank mniej tam pracuje i nie tylko tam.

pozdro
    • mama_pysiaczkow Re: NOWY hipermarket w Siedlcach:-))))) 26.07.05, 10:31
      gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,2838547.html
      • krzycho18 Re: NOWY hipermarket w Siedlcach:-))))) 26.07.05, 15:40
        A co to ma wspólnego z Siedlcami???
        • Gość: gooośść Re: NOWY hipermarket w Siedlcach:-))))) IP: 81.15.159.* 26.07.05, 16:27
          hipermarkiet jest potrzebny, bo wtedy siedleccy sklepikarze przestaną mieć
          najwyższe (w regionie) ceny na wiele towarów, a szczególnie spożywczych.
          Siedlce w okolicy są najdroższym miastem.
        • mama_pysiaczkow Re: NOWY hipermarket w Siedlcach:-))))) 26.07.05, 21:18
          krzycho18 napisał:

> A co to ma wspólnego z Siedlcami???

ma - bo jak już Ci tak zalezy aby jakiś hipermarket się pojawił to moze najlepiej aby to było Costco? :-)))
          jako pracodawca są OK przynajmniej...
          • Gość: Westwind Re: NOWY hipermarket w Siedlcach:-))))) IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.05, 00:16
            Tylko cały w tym ambaras, żeby DWOJE chciało na raz.
            • Gość: siedlczanin 1 Re: NOWY hipermarket w Siedlcach:-))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 16:58
              Nie mam nic przeciwko sklepom średniej wielkości. Niech sobie będzie i
              Champion i inne tego typu "markety" Tu chodzi o budowę sklepu gigantycznego o
              powierzchni kilu tysięcy m2. Budowa takiego obiektu niewątpliwie zachwieje
              wieloma podmiotami gospodarczymi miasta i okolic. Jestem zdecydowany przeciw
              budowie Tesco i innych gigantów. Badania opini publicznej są swoistym
              kamuflażem już podjętych przez Symanowicza decyzji.
    • gen_franco Re: hipermarket w siedlcach 27.07.05, 11:00
      Jestem zdecydowanie przeciwko. Im więcej hipermarketów, tym mniej małych, prywatnych sklepików i wieksze bezrobocie.
      • bogini_nocy Re: hipermarket w siedlcach 27.07.05, 11:18
        gen_franco napisał:

> Jestem zdecydowanie przeciwko. Im więcej hipermarketów, tym mniej małych,
        prywa
        > tnych sklepików i wieksze bezrobocie.

Jestem przeciwko fabrykom obuwia. Im więcej fabryk obuwia, tym mniej szewców.

Bogini generała francy
        • Gość: krisw Re: hipermarket w siedlcach IP: *.e-siedlce.pl 27.07.05, 11:24
          ba idźmy dalej .. jestem za tym aby siedlce były odzielnym państwem. własna
          mennica (więcej pracy), celnicy (więcej pracy) itd itp..

ps. tak też jestem za hipermarketem.. nie fanatycznie ale po prostu tak. mały
          sklepik pod nosem przetrwa... bo kupować tam nadal bedę, a pielucy i tak kupuję
          w championie czy leadrze
          • emektb Re: hipermarket w siedlcach 27.07.05, 11:37
            mam już doość tego wątku. za parę lat dodam tylko do niego to swoje "a nie
            mówiłem".

pozdrawiam i tyle na temat hiperczegośtam
            • krzycho1252 Re: hipermarket w siedlcach 27.07.05, 16:40
              Zmęczyłeś się tym tematem ale inni gadają i szybko nie przestaną.Potwierdza
              się,że prezydent będzie badał nastroje społeczne.
              www.echo.siedlce.net/?p=22&j=1&id=1283
            • bambii Re: hipermarket w siedlcach 27.07.05, 17:08
              ja juz dawno mówiłem ze mi słabo :)

Co do "hiperczegostam" to nie zapominaj o obiecanym i hiper-aquaparku nad
              zalewem =:-)
              • emektb Re: hipermarket w siedlcach 27.07.05, 21:15
                no i nie wytrzymałem, bo jak czytam, że pan prezydent to właściwie nic nie może
                to mnie po prostu szlag trafia. a o tym, że tesco będzie naprzeciw drosedu to
                ja już właśnie dwa lata temu pisałem. wtedy (boże jak chce mi się kląć) też
                wszyscy się w głowę pukali i mówili - no nie to niemożliwe. a teraz przyszedł
                może czas by kupcy zaczęli sprawdzać gdzie kto z kim i po co się spotykał? bo
                tesco w siedlcach będzie i tyle.

uch pozdrawiam w wielkich nerwach
                • Gość: Pawełek Re: hipermarket w siedlcach IP: *.bci.net.pl 28.07.05, 09:50
                  emektb napisał:

> no i nie wytrzymałem, bo jak czytam, że pan prezydent to właściwie nic nie
                  może
                  >
                  > to mnie po prostu szlag trafia. a o tym, że tesco będzie naprzeciw drosedu to
                  > ja już właśnie dwa lata temu pisałem. wtedy (boże jak chce mi się kląć) też
                  > wszyscy się w głowę pukali i mówili - no nie to niemożliwe. a teraz przyszedł
                  > może czas by kupcy zaczęli sprawdzać gdzie kto z kim i po co się spotykał? bo
                  > tesco w siedlcach będzie i tyle.
                  >
                  > uch pozdrawiam w wielkich nerwach

Cicho już Emek, cicho, luzik...;-)
                  • emektb Re: hipermarket w siedlcach 28.07.05, 11:59
                    okej już powietrze ze mnie zeszło. że ja kurde zawsze dupy nadstawiam za innych
                    a potem tylko problemy mam z tego powodu. powinienem olać takie różne tematy i
                    uderzać w łaski do włodarzy, bo na niezależność myślenia to tu nie ma miejsca:)
    • krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 30.07.05, 19:15
      moje forum rośnie w siłe
      • kinguch Re: hipermarket w siedlcach 30.07.05, 21:19
        no brawo istne veni, vidi, vici
    • Gość: Sheffield Dave KONKRETY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 03:08
      No dobra..z tego co wszyscy wiemy sprawa wygląda tak: w nowym planie
      zagospodarowania przestrzennego pojawiły się trzy punkty, w któtych miały by
      pojawić się super/hipermarkety. Jeden z nich, podobno ze względów formalnych
      odrzucono. Zostają więc dwa - teren przy Drosedzie oraz na przeciwko Seata na
      Brzeskiej. A teraz konkretnie:
      - zgodnie z artykułem z Tygodnika Siedleckiego na przeciwko Drosedu planowane
      jest Tesco. Jak sądzicie - czy w świetle już teraz zmasowanych protestów i
      petycji owo Tesco wogóle powstanie - jak oceniacie szanse - skala 0-10? A jeśli
      tak - jaką przewidujecie dla niego powierzchnię handlową - 5, 8 10 tyś. m2 -
      mniej, więcej?? No i - kiedy miała by rozpocząć się budowa obiektu?

- owy drugi, tajemniczy punkt na Brzeskiej - jakieś informacje, czy domysły co
      tam miałoby się pojawić? Czy również gigant na miarę Tesco, czy kolejny
      wynalazek typu Leader Price? Jaka sieć?
      • emektb Re: KONKRETY! 31.07.05, 22:47
        a prosze tesco - 10, pow. (handlowa oczywiście) ok. 0.7 ha może więcej
        co do drugiego to nie nic nie wiem
        a pamiętam jak kiedyś (ty no_login wiesz kto) zarzekał się że nie będzie w tym
        mieście hipermarketu:))
      • krzycho18 Re: KONKRETY! 01.08.05, 16:32
        Tesco ma mieć 11 tyś. m2. Tak pisało w tygodniku. A co do drugiego niewiem nic,
        ale do 2007r. carrefour chce otworzyć 30 nowych hipermarketów w miastach
        przekraczających 50 000 mieszkańców. Więc może carrefour. Mi by pasowało.
        • emektb Re: KONKRETY! 01.08.05, 21:02
          kurde ja naprawdę nie jestem jakimś ortodoksyjnym przeciwnikiem wielkich
          sklepów. martwię się tylko o przyszłość tego miasteczka. i czasami denerwują
          mnie trochę zwolennicy totalnie wolnego rynku (nota bene nigdzie takowego nie
          ma:), którzy uważają, że rynek wszystko sam ureguluje. po części mają rację.
          tylko, że boję się, że w przypadku siedlec będzie się to wiązało ze strasznymi
          stratami. w usa wielkie sieci, które otwierają sklepy w małych miastach są
          grabażami małych lokalnych firm. czy myślicie, że siedlce są lepiej
          przygotowane na taką konkurencję?

pozdro
          • Gość: Pawełek Re: KONKRETY! IP: *.bci.net.pl 02.08.05, 11:34
            emektb napisał:

> kurde ja naprawdę nie jestem jakimś ortodoksyjnym przeciwnikiem wielkich
            > sklepów. martwię się tylko o przyszłość tego miasteczka. i czasami denerwują
            > mnie trochę zwolennicy totalnie wolnego rynku (nota bene nigdzie takowego nie
            > ma:),

nigdzie w Europie chyba :-) Szczególnie mam na myśli Niemcy i Francję, gdzie
            aktualnie panujący tam socjalizm do niczego dobrego ich nie doprowadza.
        • mama_pysiaczkow Re: KONKRETY! 02.08.05, 08:46
          krzycho18 napisał:

> ale do 2007r. carrefour chce otworzyć 30 nowych hipermarketów w miastach
          > przekraczających 50 000 mieszkańców. Więc może carrefour. Mi by pasowało

nie lubię francuskich sieci :-)
    • krzycho18 Re: hipermarket w siedlcach 10.08.05, 19:31
      www.tygodnik.siedlecki.pl/index.php?art=1243
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka