Dodaj do ulubionych

Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie)

01.09.05, 09:23
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 6 w Siedlcach nadal będzie nosić imię
generała Józefa Bema - przynajmniej do września.

Za pomysłem zmiany patrona stoi dyrektor szkoły Jerzy Celiński-Mysław,
kandydat na posła z listy LPR. - Rodziców czy uczniów o zdanie nie pytał.
Uzyskał większość na radzie pedagogicznej, bo niewielu chciało podpadać
dyrektorowi - opowiada jedna z nauczycielek.

Jego zdaniem, wartości reprezentowane przez gen. Bema zdezaktualizowały się,
a na dzisiejsze trudne czasy najlepszy jest Jan Paweł II. Popierający pomysł
dyrektora szkoły Stefan Somla, radny PiS, mówił: - Jak może być patronem
szkoły ktoś, kto pod koniec życia przeszedł na islam. To nie jest dobry
przykład dla młodzieży.

Ambasador Węgier w Polsce wolałby uniknąć komentarza. Ubolewa, że nie został
poinformowany o zamiarze detronizacji generała. - Wiele szkół w Polsce nosi
imię Józefa Bema i ze wszystkimi współpracujemy. Nie wiem, dlaczego siedleccy
radni zamierzają zmienić patrona. Bem to postać u nas bardzo popularna i
ubolewam, że w Polsce ktoś ocenia ją inaczej - mówi ambasador Mihaly Györ. ?

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2895257.html
• Siedleccy radni nie chcą generała jako patrona....
Przeczytaj komentowany artykuł »
lehoo 31.08.2005 22:37 + odpowiedz
Zamiast generała Bema proponuję Stasia Tarkowskiego. Szeroko znany opinii
publicznej mój kandydat jest gorliwym katolikiem, a w dodatku wystrzelał jak
kaczki bandę muzułmańskich porywaczy-terrorystów.

• Panu Smolnie, PiS odbija szajba. Facet bredzi, ze
fritz.fritz 31.08.2005 23:08 + odpowiedz
az sie nie dobrze robi.
Kaczory, dlaczego przyjeliscie takich analfabetow do partii?

• Jedna z najpiekniejszych postaci polskiej historii
fritz.fritz 31.08.2005 23:12 + odpowiedz
bedaca wzorem odwagi, patriotyzmu i rowniez walki za "Nasza i Wasza Wolnosc".
Maly idiota przychodzi i osmiela sie twierdzic, ze wartosci reprezentowane
przez Bema przezyly sie. Az sie w pale nie miesci.

• Re: Siedleccy radni nie chcą generała jako patron
maruda.r 31.08.2005 23:13 + odpowiedz
Zmiana patrona to wyłącznie sprawa naszej placówki. Pewne rzeczy należą do
biskupa, inne do szkoły - przekonuje dyr. Celiński-Mysław.
Sądzę, że najkorzystniejsza byłaby zmiana dyrektora szkoły.

bazyliszek4 01.09.2005 01:10 + odpowiedz
maruda.r napisał:
> Sądzę, że najkorzystniejsza byłaby zmiana dyrektora szkoły.
pozostaje jeszcze jeden problem - dyrektorzy wywodzą się z grona nauczycieli.
jeśli ten głąb naucza fizyki to pół biedy...

marent48 01.09.2005 06:39 + odpowiedz
Ludzie!!!znacie takie typy jak ten Celinski-Myslaw?W latach 50 zapewne goraco
popieralby lepszego patrona np.Stalina.To taki parszywy towarzysz
Szmaciak,ktory patrzy tylko skad wiatr wieje aby sie dobrze ustawic.Teraz
wlazi w D... czarnym.To normalne u takich osobnikow z zawsze aktualnymi
pogladami i mocnym kregoslupem.

• mysle że JPII "w grobie sie przewraca"
jolkak11 01.09.2005 07:08 + odpowiedz
może niech nasi purpuraci zamiast ciagle podpierać sie postacią ójca
Świętrgo, sami zaczna postepować tak jak On i wezmą sie za pracę, bo
niektórym myślenie nie służy.... Jeśli tak dalej będą postępowac to ludzie
odsuną się od nich i tyle zwojują. A i teraz przychylność wymuszają czasem,
bo jeśli nie to...np. sa problemy z ochrzczeniem dziecka itp. Polacy wierzą w
Boga, ale wobec kleru już nie klęczymy i nie całujemy po rękach.

apodemus 01.09.2005 07:48 + odpowiedz
"na dzisiejsze trudne czasy najlepszy jest Jan Paweł II"
Aha. Czyli J.P. 2 za jakiś czas też się "zdezaktualizuje" i wtedy wybierze
się nowego patrona? Jedynie słusznego za XX lat? Szkole "gratulujemy"
dyrektora...
Obserwuj wątek
    • muchawka Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 01.09.05, 10:44
      Przypomina mi się takie powiedzenie z serialu "Szpital na peryferiach" -
      gdyby głupota mogła fruwać, to unosiłaby się nad głową (w tym wypadku pana
      dyrektora) jak gołębica.
    • muchawka Węgrzy, na odsiecz! 01.09.05, 11:11
      To chyba wina upałów. Koniec lata, ale grzeje niemiłosiernie. Można dostać
      udaru. Inaczej trudno sobie wytłumaczyć w sposób racjonalny pomysł radnych
      Siedlec, by zlikwidować dotychczasowego patrona Zespołu Szkół
      Ponadgimnazjalnych nr 6.

"Jak może nim być ktoś, kto pod koniec życia przeszedł na islam?" - pyta
      siedlecki radny Prawa i Sprawiedliwości Stefan Somla. Lokalnemu politykowi
      zaczął przeszkadzać - ze względu na wyznawaną wiarę - Józef Zachariasz Bem, w
      czasie powstania listopadowego i Wiosny Ludów generał wojsk polskich,
      węgierskich i tureckich.

Nie na żarty się przestraszyłem. Może myślenie radnych z Siedlec - zmęczonych
      upałem - grozi też samorządowcom Warszawy? Wczoraj spytałem, czy przeszkadza im
      jakoś nazwa Bemowo? - Ani trochę. Bema z pomnika przed ratuszem zdejmować nie
      zamierzamy. Nadal chcemy zacieśniać współpracę z budapeszteńską dzielnicą
      Obuda - uspokaja Włodzimierz Całka, burmistrz Bemowa.

Rafał Lasota, rzecznik dzielnicy, wspomina, jak niedawno przybyła do urzędu
      delegacja węgierska. - Z takim rozczuleniem mówili o nim ojczulek Bem. Oni
      rzeczywiście są z nami bratankami i do szabli, i do szklanki. Oby tylko radni
      Siedlec nie poczuli na swoim grzbiecie tego pierwszego. Węgrzy są dość
      porywczy - ostrzega rzecznik.

Wyobraźnia kreśli od razu wizję krwawego najazdu delegacji zezłoszczonych nie
      na żarty delegatów z Obudy wyruszających z Bemowa spod pomnika patrona
      dzielnicy na Siedlce. Zostawmy Bema w spokoju, bo z tego może być jeszcze
      groźny konflikt dyplomatyczny.

Dariusz Bartoszewicz 01-09-2005
      serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,2895623.html
      • Gość: gooośść Re: Węgrzy, na odsiecz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 12:10
        A popatrz, Piłsudski mu nie przeszkadza. Przecież też zmienił wiarę.
        Może "zabrać" mu ulicę? hihihihi
    • kinguch Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 01.09.05, 20:09
      Chodziłam do tegoż LO i nie wyobrażam sobie żeby ta szkoła nosiła inne imię! Z
      tego, co sobie przypominam, mimo że znaliśmy życiorys gen Bema na niczyja
      psychikę nie wpłyną on destrukcyjnie! Ba śmiem twierdzić, że wartości, jaki
      niósł za sobą Bem będą jeszcze długo aktualne!!!!
      Widać wielkiemu panu dyrektorowi mało głupkowatych zmian, a ambicje ma ogromne
      może po prostu wstydził się zaproponować swoją kandydaturę na miejsce patrona!!!

Więc teraz proszę o gromkie brawa dla Jerzego Celińskiego-Mysława i jego
      jakże „miłej” i pięknej żony!!!!!!
      Pozdrawiam K
      • folkatka Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 01.09.05, 23:58

Najbardziej destrukcyjny wpływ na psychikę młodzieży mają pomysły dyrektora
        debila. Nie mówiac juz o tym, ze stwierdzenie publiczne, ze wartości które
        reprezentuje ta postać(patriotyzm i walka za ojczyznę), są przebrzmiałe, uważam
        za skandaliczne. Panie Generale - niech Pan się nie da łobuzom!!!
        • folkatka Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 01.09.05, 23:59

Che che trochę sie zagalopowałam...Chodzi mi o postac Bema, bo z kontekstu
          wynika cos innego ):(
          • emektb Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 02.09.05, 00:30
            lasota spoko koleś:) studiowałem z nim:)
        • Gość: jan2 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 00:31
          No to nieźle podbudował się wizerunek derekcji. A młodzież jak poczyta...
          • klemens.klemens Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 02.09.05, 15:50
            Skąd u nas taki wysyp porąbanych facetów i facetek? Klimat taki, czy co?
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 03.09.05, 17:31
      Dyrektor muzeum J.Bema w Tarnowie wysłał protest do siedleckich radnych.
      fakty.interia.pl/wiadomosci/prasa/news?inf=662790
      • Gość: miś Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: 81.15.159.* 03.09.05, 18:29
        Patrzcie, Gazeta Wyborcza, Gazeta Krakowska, ile to przez jednego debila wstydu
        dla nas i naszego miasta. Ale cóż, taką władzę w większości - czyli "porąbaną"
        mamy w naszym mieście. Czy grozi nam jeszcze następnych 15 lat z tak władzą?
        czy w Siedlcach nie ma mądrzejszych ludzi?
        • Gość: mariano Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 21:42
          Posłuchaj misiu - Rada Miasta nie głosowała uchwały o zmianie patrona
          "Kolejówki". Pan Dyrektor na komisji oświaty zaproponował uchwałę - część
          Radnych trochę zaskoczonych początkowo zaakceptowało pomysł - gdy poszli po
          rozum do głowy zdjęli z porządku. Gdyby media interesowały się wszystkimi
          bzdurami jakie czasami padają na komisjach (niestety i sesji rady) to bylibyśmy
          bardziej znani niż mieszkańcy przysłowiowego Wąchocka. Dlatego uważam, że
          zrobiono widły z igły i pewnie autora pierwszego artykułu zaskoczyło echo jakim
          się ten artykuł odbił w Polsce. Jeżeli wszystkim nam mieszkańcom miasta zależy
          na jego dobrym imieniu, to pierzmy czasami brudy na własnym podwórku.
          • Gość: miś Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: 81.15.159.* 03.09.05, 22:37
            ale to się nie dało wyprać na własnym podwórku kolego mariano. Fama poszła w
            Polskę i nie tylko.
            • Gość: Aikon Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 23:18
              To powiedzcie temu Famie niech wraca do Siedlec :) A w bajki pana Mariano nie wierze, zeby nie wyborcza bylo by juz po Bemie w Siedlcach. Radni by przyklepali bo jesli jest JPII w nazwie to sie nie wnika tylko podnosi raczki na tak. A ze okazalo sie ze dyrektor szkoly troche niedopowiedzial i poszlo to w Polske, to sie radni smrodku przestraszyli.
              • Gość: aikon Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 23:21
                ps. tylko za co oni biora pieniadze? Dziennikarzowi sie chcialo sprawdzic, popytać, a naszym bezRadnym nie.
                • Gość: miś Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: 81.15.159.* 03.09.05, 23:55
                  niestety mariano, aikon ma rację. Popieram.
                  • emektb Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 04.09.05, 00:54
                    pewnie, że ma rację. wyciąganie takich debilizmów jest naszym obowiązkiem i
                    dzięki temu będą być może mogli wyborcy wybrać (cóż za słowa:) bardziej
                    odpowiednich przedstawicieli.
                    a mówienie o praniu brudów na własnym podwórku trochę nieładnie pachnie w
                    ustach polityka. nawet takiego jak mariano:)

pozdro

PS> to my różnimy się jeszcze od wąchocka?
                    • Gość: mariano Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 09:47
                      Emilu - nie zgadzam się w przeciwieństwie do Ciebie z przedmówcami, bo będąc
                      trzy lata w radzie wydaje mi się, że poznałem nieco mechanizmy jej
                      funkcjonowania - Ty zresztą równie dobrze się w nich orientujesz;)
                      Równie bardzo rozbawił mnie Twój tekst o wyborze wyborców na podstawie doniesień
                      mediów - przykładów Ci mam dać kilka? Przypomnij sobie choćby radnego doktora,
                      czy innych, na temat których prasa rozpisywała się przed wyborami 2002 r.
                      Niewiele się zmieniło - niestety.
                      Ale wracając do sedna. Brudy z reguły nieładnie pachną, mi chodziło przede
                      wszystkim o tanie sensacje, które są pożywką brukowców a nie takich dzienników
                      jak Gazeta. Jeżeli się komuś wydaje, ze GW spowodowała nagłą zmianę decyzji
                      radnych przekonanych co do idei zmiany nazwy, to gwarantuję Wam, ze nieco
                      przeceniacie ten artykuł. Na pewno nie pozostał bez echa, ale bardziej w
                      kontekście kpienia ze Stefana Somli i jego podejścia do epizodu przejścia na
                      islam przez Bema. Na komisji oświaty było ledwie połowa członków komisji - ze
                      względu na nietypową porę, którą zafundował jej przewodniczący radny Marek -
                      dlatego też, dyskusja była raczej jałowa - dwóch oponentów malkontentów
                      przeciwko pięcioro zwolenników - w większości z LPR i byłego ZChN. Wynik był z
                      góry do przewidzenia. Projekt uchwały nie był przedmiotem dyskusji żadnej innej
                      komisji, ale z rozmów z radnymi wiem, że w większości i tak nie mieli zamiaru
                      popierać tej inicjatywy, a część szykowała się na "ciekawą" polemikę na sesji.
                      Gdyby nie wyborcza pewnie sesja trwała by nieco dłuzej niz te 2 godziny,
                      dziennikarze lokalnych gazet mieliby używanie, a tak słuchali tylko o
                      kanibaliźmie w Chinach i perspektyw jego rozszerzenia na Siedlce. Zgadzm się, że
                      głupotę należy niszczyć w zarodku, ale mając w ręku narzędzia na skalę kraju (i
                      nie tylko jak się okazało) trzeba ich używać z ... hmmm umiarem? - bo efekty mgą
                      być nieco więkze niż się wydawałoby. Nie sadzicie chyba, że p. WP chodziło o
                      wywołanie skandalu dyplomatycznego między Polską a Węgrami będącego wynikiem
                      nieprzymyślanej propozycji jakiegoś tam dyrektorka.
                      • krzycho1252 Re: Józef Bem. Bohater wiecznych nadziei 04.09.05, 11:15
                        Bronisz, mariano, gorszej sprawy, chociaż dobrze o tobie świadczy, że
                        emocjonalnie czujesz związek z całą RM (gra zespołowa). Ciekawe czy w szkolnej
                        bibliotece p. Celiński-Mysław ma książkę Istvana Kovacs'a "Józef Bem. Bohater
                        wiecznych nadziei" Ja mam też "wieczną nadzieję", że głupota i zarozumialstwo w
                        każdym wydaniu znajdzie publiczne potępienie. Gdzieś czytałem, że "idiota" (w
                        l.mn. idiotai) oznacza po grecku osobę nigdy niewybraną a u nas są radnymi a
                        nawet uczą dzieci.
                        Poleć im tą książkę.szukacz.9sekund.pl/a1a3173
                      • kinguch Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 04.09.05, 13:43
                        Gość portalu: mariano napisał(a):

> Emilu - nie zgadzam się w przeciwieństwie do Ciebie z przedmówcami, bo będąc
                        > trzy lata w radzie wydaje mi się, że poznałem nieco mechanizmy jej
                        > funkcjonowania - Ty zresztą równie dobrze się w nich orientujesz;)
                        > Równie bardzo rozbawił mnie Twój tekst o wyborze wyborców na podstawie
                        doniesie
                        > ń
                        > mediów - przykładów Ci mam dać kilka? Przypomnij sobie choćby radnego doktora,
                        > czy innych, na temat których prasa rozpisywała się przed wyborami 2002 r.
                        > Niewiele się zmieniło - niestety.
                        > Ale wracając do sedna. Brudy z reguły nieładnie pachną, mi chodziło przede
                        > wszystkim o tanie sensacje, które są pożywką brukowców a nie takich dzienników
                        > jak Gazeta. Jeżeli się komuś wydaje, ze GW spowodowała nagłą zmianę decyzji
                        > radnych przekonanych co do idei zmiany nazwy, to gwarantuję Wam, ze nieco
                        > przeceniacie ten artykuł. Na pewno nie pozostał bez echa, ale bardziej w
                        > kontekście kpienia ze Stefana Somli i jego podejścia do epizodu przejścia na
                        > islam przez Bema. Na komisji oświaty było ledwie połowa członków komisji - ze
                        > względu na nietypową porę, którą zafundował jej przewodniczący radny Marek -
                        > dlatego też, dyskusja była raczej jałowa - dwóch oponentów malkontentów
                        > przeciwko pięcioro zwolenników - w większości z LPR i byłego ZChN. Wynik był z
                        > góry do przewidzenia. Projekt uchwały nie był przedmiotem dyskusji żadnej
                        innej
                        > komisji, ale z rozmów z radnymi wiem, że w większości i tak nie mieli zamiaru
                        > popierać tej inicjatywy, a część szykowała się na "ciekawą" polemikę na sesji.
                        > Gdyby nie wyborcza pewnie sesja trwała by nieco dłuzej niz te 2 godziny,
                        > dziennikarze lokalnych gazet mieliby używanie, a tak słuchali tylko o
                        > kanibaliźmie w Chinach i perspektyw jego rozszerzenia na Siedlce. Zgadzm się,
                        ż
                        > e
                        > głupotę należy niszczyć w zarodku, ale mając w ręku narzędzia na skalę kraju
                        (i
                        > nie tylko jak się okazało) trzeba ich używać z ... hmmm umiarem? - bo efekty
                        mg
                        > ą
                        > być nieco więkze niż się wydawałoby. Nie sadzicie chyba, że p. WP chodziło o
                        > wywołanie skandalu dyplomatycznego między Polską a Węgrami będącego wynikiem
                        > nieprzymyślanej propozycji jakiegoś tam dyrektorka.

Bardzo mnie cieszy ze swój swego broni to takie hmmmm patriotyczne! Jednak
                        uważam, że taki pomysł nigdy nie powinien być dany, choć znalazł się jeden
                        idiota o zgrozo dyrektor szkoły,(która, mimo że młoda próbowała się podnieść
                        nieco, i wyrobić sobie jako taka renomę - jeżeli można o czymś takim mówić o
                        tak nowej szkole)! Trzeba tępić taką głupotę, bo opanuje całe Siedlce, niestety
                        skoro, juz cos takiego padło to nie mogło pozostać bez echa i bardzo dobrze, że
                        nie pozostało, może następnym razem ktoś się zastanowi nad głupią propozycją,
                        to tak jakby chciano zmienić patrona szkoły podstawowej nr, 4 bo Mickiewicz
                        sympatyzował z TOWIAŃSKI i czy to zmniejsza jego osiągnięcia?!!! Więc mariano
                        niestety są rzeczy, które przez swoja głupotę muszą iść w Polskę/świat, trzeba
                        zawsze się z tym liczyć i nie da się ich „wyprać na własnym podwórku”!!!!
                        Pozdrowienia K
                        • Gość: mariano Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 16:00
                          Mam wrażenie, że nieco opacznie mnie rozumiecie - lub ja się mało ściśle
                          wysławiam. Nie bronię ani dyrektora, ani radnego Somli i innych, którzy
                          przyklaskiwali, bądź przyklaskują temu pomysłowi. Dyrektor przyszedł na
                          spotkanie komisji oświadczając, że ma pozytywne opinie Rady Pedagogicznej, Rady
                          Rodziców i Smorzadu Uczniowskiego. Ba - twierdził nawet, że Kuria w Siedlcach w
                          osobie ks. Biskupa Kiernikowskiego wyraża również aprobatę dla tego pomysłu.
                          Poza tym autorytet Jana Pawła II i próba ważenia autorytetów przez niektórych -
                          mogła zdezorientowć.
                          Nie wiem jak inni - ja przedzwoniłem do znajomych nauczycieli z Kolejówki i
                          dowiedziałem się na jakiej zasadzie zapadła uchwała Rady Pedagogicznej.
                          Zapoznałem sie z opinią tych, którzy myśleli inaczej jak pan dyrektor. W
                          dyskusji z kolegami radnymi (przynaniej w Klubie Centrum) byliśmy pewni - pomysł
                          jest zły, trzeba będzie uchwałę uchylić na sesji. Po pojawieniu się również
                          negatywnych opinii ze strony innych radnych Prezydent postanowił wycofać uchwałę
                          z porządku.
                          Dlatego denerwuje mnie taki tytuł - "Siedleccy radni nie chcą generała jako
                          patrona" czy też początek artykułu - "Jutro siedleccy radni przegłosują wniosek
                          o zmianie". Stawianie sytuacji w postaci kategorycznego stwierdzenia -
                          przedstawia w złym świetle całą radę miasta, będącą czy chcecie czy też nie
                          reprezentantem mieszkańców Siedlec, a idąc tym tropem stawia w złym świetle
                          miasto i jego obywateli. Mnie to przeszkadza, źle się z tym czuję i dlatego
                          wyraziłem się, że wolałbym by takie sytuacje - przynamniej w fazie projektu -
                          nie traktować jako czegoś pewnego i nie puszczać ich w świat pod tytułem -
                          patrzcie wszyscy jaki to ciemny naród tam mieszka, który nie zna historii i nie
                          docenia swoich bohaterów.
                    • Gość: mariano Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 09:50
                      Teraz dopiero zobaczyłem co jest w PS. :)
                      Na Śląsku funkcjonuje zamiast Wąchocka misteczko o nazwie Marklowice. I jedno i
                      drugie są naprawdę ładnym miejscem, tak, że szkoda, ale różnimy sie nieco od nich:)
                      • folkatka Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 05.09.05, 21:36

Ja rozumiem że jest Wam przykro że na cały swiat (a przynajmniej Polske) poszła
                        wieść o tym. Ale niestety - za głupotę się płaci. Podziękujcie tym, od których
                        wyszedł ten pomysł. Ale moge Was pocieszyc - na całym swiecie są buraki, nie
                        tylko w Siedlcach. A panu dyrektorowi kazałabym napisac wypracowanie na temat
                        "Dlaczego Bem wielkim bohaterem był" i przepisać je w 100 egzemplarzach:DDD
                        Chociaz nie wiem czy nie byłoby to dla niego za trudne zadanie - jeszcze
                        bezpieczniki by mu sie przepaliły. Dziwi mnie brak reakcji Koscioła.
                        • tramwajsiedlecki Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 05.09.05, 21:45
                          Dyrektor szkoły powinien podać się do dymisji lub zostać odwołany. Każdy ma
                          prawo do swoich poglądów, ale jako dyrektor samorządowej szkoły realizującej
                          państwowy program nauczania musi spełniać minimalne intelektualne kryteria.
                          I mieć autorytet wobec młodzieży i kadry pedagogicznej. Skompromitował się
                          totalnie. Skompromitował też tych, którzy powołali go na to stanowisko.
                          • folkatka Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 06.09.05, 21:15

No to nic prostszego jak wystosowac jakis liścik, petycję....Jak bedzie w necie
                            to ja podpiszę
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 06.09.05, 20:28
      Smutny widok Bema na taczce.Bardzo smutny. Przez idiotów.
      tygodnik.siedlecki.pl/index.php?art=1285
      • Gość: Westwind Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.05, 20:35
        Smutek i zgryzota, co poniektórzy jeszcze wymyślą?
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 09.09.05, 09:14
      W Ż.S. "Bem nam się zbisurmanił"
      zs.eo.pl/apps/a/tekst.jsp?
      place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=2022&news_id=70020
      i wywiad E.Myrchy z Jerzym Celińskim-Mysławem.
      Wybrane fragmenty:
      P.... to może wymieni pan nazwę choć jednej ancykliki Jana Pawła II
      O. No ,ja nie wiem.... Wie pan, tak od razu?
      P. Nie chodzi mi oczywiście o treść a tylko o nazwę.Jednej.
      O. No, była taka, pamietam, o życiu, ale wie pan,jato się mniej znam na
      encyklikach, a bardziej to, co przemawia do Polaków....

I co tu powiedzieć...? Ukryta złośliwość w pytaniu "nie chodzi mi oczywiście o
      treść.." wprowadziła pana dyrektora w zakłopotanie.O treści encyklik miałby
      dużo do powiedzenia !!! I te tytuły encyklik są po łacinie a tej używali
      babarzyńcy i rzymianie na długo przed chrześcijaństwem i to może wydawać się
      podejrzane.Pan Somla ukrył się przed dziennikarzami. Podobno studiuje encykliki
      ale w tym wieku trudno się uczyć.I nie jest mi do śmiechu.

• no_login Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 09.09.05, 09:39
        świetne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 09.09.05, 22:00
          Ciekawe dlaczego w KRP nic na ten temat nie było? W końcu Bem poszedł dalej na
          wschód,żeby walczyć.
          • klemens.klemens Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.09.05, 17:43
            Dobre pytanie, szkoda że nikt nie potrafi udzielić odpowiedzi na falach KRP.
            • no_login Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.09.05, 19:43
              może mail wysłany na adres
              antena na radiopodlasie kropka pl
              lub info na radiopodlasie kropka pl
              cos pomoże?
              • emektb Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.09.05, 20:15
                o to jest mistrzostwo świata. niby z kropkami a bez kropek:))
            • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.09.05, 21:05
              klemens.klemens napisał:

> Dobre pytanie, szkoda że nikt nie potrafi udzielić odpowiedzi na falach KRP.

Myślałem,że ten wątek zostanie naszą "Hańbą domową", jak niektórzy sugerowali.
              Nie, nie myślcie, że mam na myśli mariano. (Jacek Trznadel "Hańba domowa" 1986r)
              • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.09.05, 21:15
                Przeraża mnie to "zostaje w Siedlcach (na razie). Oznacza to,że projekt nie
                upadł. A to jeszcze większa hańba.
                • klemens.klemens Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 13.09.05, 09:20
                  A masz wątpliwości? Za chwilę nowy prorok powstanie i zacznie nawoływać np. do
                  zmiany patrony szkoły nr 6 lub 3. W przypadku "6" za to, że to niewłaściwy
                  poeta, a w "3" za to, że został amerykańskim generałem.
                  Tacy ludzie są wszędzie, tylko dlaczego w Siedlcach muszą być dyrektorami?
                  • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 13.09.05, 22:50
                    Swoją drogą ciekawe czy dyrektor ten był z konkursu czy z mianowania. Szkoła ma
                    być neutralna światopoglądowo a gdy dyrektor startuje w wyborach do sejmu to
                    chyba przestaje nią być? Może ten "sławny" dyrektor na czas kampanii wyborczej
                    zawiesił dyrektorowanie? W to oczywiście nie wierzę. Na twoje klemens..klemens
                    pytanie "czy mam wątpliwości?" chciałbym odpowiedzieć,że nie mam ale to byłaby
                    nieprawda.
                    -"Tacy ludzie są wszędzie,tylko dlaczego w Siedlcach muszą być dyrektorami"?
                    Zostawiam to radnym, prezydentowi miasta ale jak zauważyłeś niebardzo ich to
                    interesuje. Może dlatego,że A. Bobryk z PPS zaprotestował na komisji? Lewicowy
                    radny nie ma prawa mówić prawdy. Nie po tej, "dobrej" stronie siedzi.
                    • Gość: mariano Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 07:27
                      Skąd ten sarkazm?
                      Dyrektor jest z konkursu, radni mają tyle do powiedzenia ile Żyd za Niemca w tej
                      materii, bo w komisji konkursowej radni zasiadają w stosunku 1/10, a zresztą
                      zwyczajowo jest to przewodniczący lub v-ce przewodniczący Komisji Oświaty.
                      Co ma interesować radnych? Mam się powtarzać? Jedna komisja - 6 radnych, z sesji
                      zdjęte, w tej postaci nie wróci na pewno ta uchwała. Znając zawziętość co
                      poniektórych i poczucie wstydu, które muszą odczuwać po informacjach prasowych
                      pewnie wrócą z pomysłem, by jednemu z typów szkół w ramach Zespołu Szkół nadać
                      imię Jana Pawła II. Ale są to tylko moje dywagacje nie poparte konkretami.

Poza tym to macie przecieki z posiedzeń komisji, ale takie trochę tendencyjnie
                      przekazywane:)Posiedzenia komisji i sesje Rady Miasta są otwarte - proponuję
                      czasami samemu przyjść i posłuchać.
                      • emektb Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 14.09.05, 09:52
                        czy chodzi o to, że się wstrzymałeś od głosu?:)
                        a pan dyrektor ma świetny pomysł na załatwienie sprawy po swojemu. zdradzę na
                        razie tylko kawałek:) w jego ZSP jest oczzywiście kilka szkół. więc bem
                        zostanie patronem tej kiedyś najważniejszej, której zresztą tyle lat już był -
                        technikum kolejowego. a że to technikum będzie wygaszane (o tym też będzie w ŻS
                        choć nie w tym numerze) to sie problem sam rozwiąże i zostanie tylko szkoła z
                        nazwę JPII:) sprytny jurek, że tak powiem.
                        • Gość: mariano Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 10:59
                          > Lewicowy radny nie ma prawa mówić prawdy. Nie po tej, "dobrej" stronie siedzi.
                          O to stwierdzenie mi chodziło a nie o to, że wstrzymałem sie od głosu Emilu:)
                          Nie lubię strasznie uogólnień - on z lewicy więc niesłuchany, ten z prawicy
                          więc będzie przegłosowane. Dlatego sugeruję, żeby przyjrzeć się pracy radnych i
                          ich "słuchalności" a nie operować stereotypami:)
                        • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 14.09.05, 21:28
                          emektb napisał:

> czy chodzi o to, że się wstrzymałeś od głosu?:)
                          >
                          A to ciekawe. Wstrzymać się od głosu... Kalkulacja polityczna, pragmatyzm czy
                          brak własnego zdania? Bardzo ciekawe. W końcu PO i PIS także ostatnio straciły
                          ostrość w wypowiedziach liderów to i miejscowy lider nie mógł postąpić inaczej.
                          To wstrzymanie nie jest neutralne.
                          • Gość: mariano Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 06:46
                            Brak wystarczającej w tym czasie wiedzy do podjęcia decyzji - pisałem o tym w
                            jakimś wątku (m.in. autonomia szkoły i jej organów), ale przede wszystkim chęć
                            przemyślenia decyzji na spokojnie po zasięgnięciu opinii znajomych z "kolejówki"
                            co do ich intencji. Na komisji nie było również nikogo z klubu Centrum a nie
                            mieliśmy możliwości przedyskutowania tej sprawy w ramach klubu - zdanie Leszka
                            Poducha (kuratora oświaty, dyrektora i nauczyciela) bardzo mnie interesowało.
                            • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 15.09.05, 08:27
                              A to tak dla przypomnienia, że "jak na urągowisko Polak, książę Leon
                              Radziwiłł" żądał ekstratycji Bema i inych do Rosji.
                              “Wypadki toczył się błyskawicznie. Poselstwa rosyjskie i austriackie podały
                              noty z żądaniem ekstradycji. Noty były groźne. Losy emigrantów zależały jedynie
                              od postawy Turcji i mocarstw zachodnich. Turcja była przeciwna wydaniu
                              uchodźców, ale obawiała się potężnej Rosji. Toteż rząd turecki oczekiwał
                              energicznego poparcia od posłów mocarstw zachodnich. Tymczasem posłowie:
                              francuski Aupick i angielski Canning apelowali do szlachetności i ludzkości
                              sułtana, “któremu tego nie było potrzeba i do opinii publicznej, co już na coś
                              się zdało, ale nie było to poparcie Dywanu przeciw napaści Austrii i Rosji”. W
                              Stambule toczyła się dramatyczna walka o życie wychodźców. Rada Dywanu, w
                              której nie brak było zwolenników Rosji, kilkakrotnie zbierała się na
                              posiedzenia w sprawie żądań rosyjskich i austriackich. Lecz w chwili gdy
                              wydawało się, że już zapadnie decyzja nieprzychylna dla uchodźców, przyjazny
                              Polakom wielki wezyr Reszyd Pasza, pod byle pretekstem odraczał posiedzenie.
                              Sprawę rozstrzygnął sułtan Abdul-Medżid. Osobiście przybył na radę i oświadczył
                              z godnością, że cokolwiek nastąpi nie zezwoli aby uchodźców wydano, bowiem jest
                              jedynym panującym dla którego zasada ludzkości zawsze będzie święta.
                              “Turcja nie splami się nieludzkością względem tych, którzy przyszli szukać jej
                              chleba i soli, jej gościnności”. Sułtana wsparł szeich-ul-Islam (najwyższy
                              zwierzchnik w sprawach religii i prawa muzułmańskiego) oświadczeniem, że
                              wydanie uchodźców sprzeciwiłoby się prawom ksiąg świętych. Rosja nie dawała za
                              wygraną. Do Stambułu zjechał jej wysłannik “jak na urągowisko Polak , książę
                              Leon Radziwiłł”; z odręcznym pismem Mikołaja I datowanym 25 sierpnia. Car
                              domagał się stanowczo ekstradycji polskich “burzycieli porządku”; dla
                              przykładnego ich ukarania. Radziwiłł zwrócił z naciskiem uwagę Porty, iż dla
                              poparcia żądań cara stoi w pogotowiu 50 tysięcy wojska. Wszakże Rada Dywanu
                              oparła się pogróżkom.
                              (...)Ponieważ traktat zawarty z Rosją w Kuczuk-Kajnardży zawierał klauzulę, iż
                              w wypadku gdy emigranci przyjmą wiarę kraju do którego udali się, rząd kraju
                              drugiego nie ma prawa żądać ich wydania “; rząd turecki wpadł na pomysł, aby
                              uchodźcy przyjęli Islam, co uchroni ich od dalszych prześladowań."
                              islam-in-poland.org/main/index.php/weblog/more/genera_jzef_bem_przechodzi_na_islam/
                            • Gość: gen. Bem Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 09:01
                              Mam wrażenie "mariano", - obeserwując twoją karierę polityczną - że jesteś
                              ubeswłasnowolniony, nie potrafisz samodzielnie podjąc decyzji. Wystarczy
                              przypomniec wydarzenia ostatnich trzech miesięcy. Musisz zawsze miec stu
                              doradców, konsultantów. Motasz, kręcisz, niby jesteś "za" a jednak "przeciw".
                              Nie jesteś w stanie sam okreslic swojej postawy wobec trudnych spraw. Myśle, że
                              zdaniem psychologów byłoby to określone - niska dojrzałośc emocjonalna, co
                              przerzuca się na m .in na niskie poczucie własnego zdania. Myśle, że w okresie
                              dojrzewania większośc trudnych decyzji podejmowali za Ciebie inni, np. rodzice,
                              może starsze rodzeństwo, albo inaczej, każdą decyzję konsultowałeś
                              z "mądrzejszymi".
                              Nawet Twoje tak wręcz "chorobliwe" uczestniczenie w tym forum jest pewnego
                              rodzaju odbiciem ww.
                              • Gość: mariano Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:33
                                He he - proszę i psychoanalityk się na forum się znalazł:)
                                Przaykro mi kolego ale strasznie się pomyliłeś. Nie mam starszego rodzeństwa.
                                Od 15 roku życia samodzielnie podejmowałem decyzje jak również pracowałem na
                                swoje utrzymanie. Wszelkie decyzje życiowe podejmowałem samodzielnie i
                                zapewniam Cię, że potrafię to robić. Potrafię słuchać innych i uważam, że gdzie
                                jak gdzie ale w polityce umiejętność jest bardzo ważna. Lubię dyskusje i
                                intelektualne spory, stąd być może moje "chorobliwe" uczestnictwo w forum. Tak,
                                że generale - przykro mi ale nie zgadzam się z Twoją diagnozą, ale to jest
                                przecież moje subiektywne odczucie.
                                O kurde - zapomniałem spytać "mądrzejszego", czy mogę się z Tobą nie zgodzić.
                                Pozdrawiam
                                • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 16.09.05, 23:42
                                  I tak od podkreślenia głupoty przeszliśmy do psychoalizy. Ciekawe, że głupota
                                  władzy (niektórych radnych np.Somli) uderza w tych,których chce się i się
                                  szanuje (np. Dobijańskiego). Wszystko przez to wstrzymanie się od głosu. O co
                                  ten L.Poduch to wyrocznia miałby być dla mariano? A on,przecież to skoczek
                                  polityczny i do tego kurator, którego kadencja chyba się skończy niedługo.
                                  No, może nie ? Nie należał jeszcze do LPR, Samoobrony,PSL.Żadna z tych partii
                                  chyba nie wygra wyborów, do cholery ? Miało być o Józefie Bemie. Kilkaset osób
                                  w Siedlcach skończyło Technikum Mechaniczne im. Józefa Bema ale ... ale wtedy
                                  jeszcze religii nie było w szkołach, ba religia była "opium dla mas" i
                                  zwalczana była jak teraz np. marycha. Za bardzo uprościłem, o kurde.
                                  • Gość: Westwind Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.05, 09:29
                                    No niestety uprościłeś bardzo ostro. Tu religia nie ma żadnego znaczenia.
                                    Według mnie dyrektor jest zwykłym konformistą i ileś tam lat wsześniej równie
                                    dobrze mógłby zaproponować na patrona Bieruta albo innego "utrwalacza". Facet
                                    chce się załapać czy zaistnieć na fali wyborów i tyle. Tragedią jest, że ktoś
                                    taki stoi na czele szkoły.
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 18.09.05, 15:42

1818-1819 Generał J. Bem przeprowadzał w Polsce doświadczenia nad rakietami
      bojowymi ze strony. Celowałby w kogo czy w co?
      www.cosmo.tadla.net/historia.shtml
      • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 18.09.05, 15:48
        Powinno być

bojowymi ze strony.
        Celowałby w kogo czy w co?
      • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 18.09.05, 15:48
        Powinno być

bojowymi ze strony.
        Celowałby w kogo czy w co?
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje ( na marginesie) 23.09.05, 20:31
      Str.31 ŻS. Sportowa strona
      "Tenis ziemny. Wciąż w opłakanym stanie po lipcowym huraganie znajdują się
      korty tenisowe przy ul. 10 Lutego w Siedlcach. Obiekt należy do Zespołu Szkół
      Ponadgimnazjalnych nr 4 (tzw Kolejówka). Czyżby dyrektor Jerzy Celiński-Mysław
      zapomniał o kortach?"
      Zapomniał powiedzieć, że szkoła nosiła imię J.Bema. Zapomniał o kortach.
      Zapomnał o historii. W reklamówce LPR (str.23) występuje jako dyrektor ZSP nr
      6 w Siedlcach i kieruje się w życiu mottem" Wszystko więc, co byście
      chcieli,żeby ludzie wam czynili,i wy im czyńcie!" (Mt7,12"
      Wszystko więc... co pomyślałem nie nadaje się do druku. Bez biblijnego amen.
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 27.09.05, 20:02
      I dyrektor miał piękny start do wielkiej polityki. 705 głosów w całym okregu
      wyborczym. Nie gratuluję. Wstyd pozostał. Będę o tym przypominał. Panu Somli
      też, żeby mu wygrana PISu nie przewróciła w głowie. Tylko co w tej głowie można
      przewrócić ? A mariano niech się zżyma ( też wygrany tylko trochę mniej).
      • Gość: tom111 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 22:14
        Dobrze, że przypominasz i pamietasz.
      • Gość: tom111 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 22:30
        Dyrektor jak dyrektor ma się dobrze. Głosów dostał sporo. Bem..? Bem i tak jest
        jednym, ważnym bohaterem.
        • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 28.09.05, 23:23
          Gość portalu: tom111 napisał(a):

> Dyrektor jak dyrektor ma się dobrze. Głosów dostał sporo. Bem..? Bem i tak
          jest jednym, ważnym bohaterem.

Dostał tyle, ile jego partia co trzymała go na liście wyborczej. W dalszym
          ciągu jestem ciekawy, czy na czas wyborów zawiesił swoje dyrektorowanie?
          Czy może wziął zaległy urlop?
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 06.10.05, 13:03
      O jednym z bohaterów tego wydarzenia, radnym Somli, wypowiada się były wice
      "..Co to za samorządowcy, którzy bardziej myślą o swoim okręgu wyborczym niż
      globalnie o całym mieście. Taki radny Somla na przykład.Cały czas latał za mną
      w sprawach swojego okręgu. Miałem go już dość." (TS w "PIS wie,PO nie" str. I w
      powiatach)
      Myli się były wice, radny Somla gotów jest wywołać globalna wojnę religijną ale
      latać nie umie. Chciałby zapewne? Do tego trzeba orłów, sokołów, wróbli,wron...
      a on, nie urodził się kanarkiem, jak to jest w znanym,wulgarnym powiedzeniu.
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 11.10.05, 19:26
      I masz ci los w TS ciekawy tekst M.Zaczyńskiej
      "Bezpłatne lekcje dla radnych
      Idiotyczna inicjatywa odbiła się wielkim echem w kraju. Nie trzeba było długo
      czekać, by do siedleckich radnych wpłynął list od dyrektora Muzeum Okręgowego w
      Tarnowie (rodzinnego miasta generała), Adama Bartosza.
      ,,Na wieść o propozycji zmiany imienia szkoły w waszym mieście odnieśliśmy
      wrażenie, iż nie wszystkie postacie historyczne są równie znane w całym kraju.
      Ponieważ Muzume Okręgowe w Tarnowie czuje się depozytariuszem pamięci o
      generale Józefie Bemie (tu się urodził, tu spoczywają Jego szczątki, tutaj jest
      ekspozycja stała Jemu poświęcona, tutaj też działa Towarzystwo Przyjaciół
      Węgier założone w 1956 r – ta data pewnie coś mówi?), mamy w programie
      merytorycznym pakiety edukacyjne dla dzieci i młodzieży od wieku przedszkolnego
      aż po poziom uniwersytecki.
      Zwracam się z propozycją wydelegowania do nas grupy radnych w celu wybrania
      pakietu o odpowiednim o odpowiednim poziomie zaawansowania wiedzy historycznej,
      a my zobowiązujemy się bezpłatnie takie lekcje przeprowadzić z zastosowaniem
      nowoczesnych środków przekazu. Jestem gotów sfinansować nocleg kilku radnych,
      jeśli taka potrzeba zaistnieje, a gdyby Państwa nie stać było na przejazd,
      myślę, że jestem w stanie takie fundusze wyjednać u Prezydenta Tarnowa. Po
      takim kursie zapewne będzie Państwu łatwiej podjąć decyzję o pozbawieniu szkoły
      imienia gen.
      J. Bema lub o jego zachowaniu’’.
      Pazur za pazur"

tygodnik.siedlecki.pl/index.php?art=1356
      • muchawka Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 11.10.05, 19:29
        Bardzo dobry tekst. Wstyd panowie, wstyd!!!
        • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 11.10.05, 19:35
          Oni się oburzają. Ale ten dyrektor z Tarnowa to dowcipny facet. Wyślę mu
          podziękowanie
          • muchawka Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 11.10.05, 19:39
            > Pani Anna przyszła 1 września do pracy. Podpisała listę obecności.
            > - Dyrektor powiedział, żebym opuściła salę, ponieważ nie jestem już
            > pracownikiem szkoły. Wypowiedzenia z datą 31 maja nie otrzymałam, bo
            > przebywałam na urlopie zdrowotnym, a zaraz potem wypoczynkowym. O tym, że nie
            > pracuję, dowiedziałam się tuż przed uroczystością rozpoczęcia roku szkolnego
            > - skarży się pani Anna.

To znaczy, że nie dokonano skutecznego wypowiedzenia. Jaki dyrektor, taka
            znajomość prawa.
            • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 11.10.05, 19:49
              muchawka napisał:

> > Pani Anna przyszła 1 września do pracy. Podpisała listę obecności.
              > > - Dyrektor powiedział, żebym opuściła salę, ponieważ nie jestem już
              > > pracownikiem szkoły. Wypowiedzenia z datą 31 maja nie otrzymałam, bo
              > > przebywałam na urlopie zdrowotnym, a zaraz potem wypoczynkowym. O tym, że
              > nie
              > > pracuję, dowiedziałam się tuż przed uroczystością rozpoczęcia roku szkoln
              > ego
              > > - skarży się pani Anna.
              >
              > To znaczy, że nie dokonano skutecznego wypowiedzenia. Jaki dyrektor, taka
              > znajomość prawa.
              I jeszcze lepsza znajomość historii. Może to dyrygent nie dyrektor w publicznej
              szkole ?
              • muchawka Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 11.10.05, 19:52
                I kto to powiedział - "Historia vitae magistra"
                • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 11.10.05, 20:02
                  W poście z 23. 09. napisałem
                  "W reklamówce LPR (str.23) występuje jako dyrektor ZSP nr
                  6 w Siedlcach i kieruje się w życiu mottem " Wszystko więc, co byście
                  chcieli,żeby ludzie wam czynili,i wy im czyńcie!" (Mt7,12"
                  Wszystko więc... co pomyślałem nie nadaje się do druku. Bez biblijnego amen."

Jeszcze raz napisałbym, że to co pomyślałem nie nadaje sie do druku
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 11.10.05, 19:31
      I jeszcze o autorze zmiany nazwy szkoły też w TS
      Skreślona z listy

Dawna ,,Kolejówka’’ stała się sławna, gdy jej dyrektor, Jerzy Celiński-Mysław
      rozpoczął starania o zmianę patrona szkoły z generała Józefa Bema na Jana Pawła
      II. Teraz Państwowa Inspekcja Pracy sprawdza,
      czy dyrektor nie naruszył prawa pracowniczego, rozwiązując umowę o pracę z
      wieloletnią nauczycielką z tej szkoły.
      Pani Anna przyszła 1 września do pracy. Podpisała listę obecności.
      - Dyrektor powiedział, żebym opuściła salę, ponieważ nie jestem już
      pracownikiem szkoły. Wypowiedzenia z datą 31 maja nie otrzymałam, bo
      przebywałam na urlopie zdrowotnym, a zaraz potem wypoczynkowym. O tym, że nie
      pracuję, dowiedziałam się tuż przed uroczystością rozpoczęcia roku szkolnego -
      skarży się pani Anna. – Mam przepracowanych 19 lat pracy w szkole! Brakuje mi
      tylko rok do nabycia praw emerytalnych!

tygodnik.siedlecki.pl/index.php?art=1353
      I tak to pod patronatem LPR nasz niedoszły poseł (715 głosów w całym okregu)
      postepuje.
      • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.10.05, 20:03
        W TS w tekście "Pęd do władzy" B.Nowotniak informuje między innymi, że za wice
        marszałka Sejmiku mazowieckiego Bogusława Kowalskiego (LPR) do Sejmiku wejdzie
        Jerzy Celiński-Mysław. Zmieni nazwę Sejmiku na ... czy nie zmieni?
      • kinguch Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.10.05, 20:17
        A może ktoś wie, o kogo konkretnie(bo nie bardzo kojarzę, o która panią Annę
        może chodzić! :D) chodzi??? A tak od siebie dodam, że niestety moje kochane LO
        przez jakiegoś nawiedzonego wariata schodzi na psy! Najlepsi pedagodzy
        zwolnieni, nie ma, po co już tam nawet iść!!! Szkoda!!!
        Pozdrowienia K
        • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.10.05, 23:02
          W TS nie podają nawet inicjałów. Pani Ania jest nauczycielem przedmiotów
          kolejowych.Tyle wyczytałem. Schodzi może na psy ale jakie sławne się zrobiło.
          "Nawiedzony wariat" i będzie za to "nawiedzenie" radnym Sejmiku mazowieckiego.
          Tam z innymi "nawiedzonymi" załatwi coś dla Siedlec ?
          • kinguch Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.10.05, 23:20
            krzycho1252 napisał:

> Tam z innymi "nawiedzonymi" załatwi coś dla Siedlec ?

No z pewnością, załatwi!!! Nas załatwi swoimi bzdurnymi pomysłami! Może jakaś
            decyzja o sprzedaży alkoholu, a może od razu prohibicja... Kto go tam wie
            szczerze to spodziewam się wielu kreatywnych pomysłów...
            Oj całe Siedlce schodzą na psy(nie obrażając żadnego niewinnego psiaka!) skoro
            u nas tacy ludzie do władzy się dopychają!!!
            Dodam jeszcze, że równie twórczymi pomysłami wykazuje się jakże "miła"
            żoneczka...
            • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.10.05, 23:41
              Z poprawności politycznej (czego nie lubię) o pani radnej miejskiej z LPR nie
              wspominałem. Zespół zgrany Celińska -Mysław, Szymański i Końca nie widać.
              Zapomniałwm o wschodzącej gwiaździe politycznej, młodej kandydatce na posła ...
              Niechby był to tylko meteoryt, czyli potocznie mówiąc "spadająca gwiazda"..
              • klemens.klemens Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.10.05, 23:44
                Ależ zebrałeś "bukiet" kwiatków. Co za zapach!
                • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.10.05, 23:53
                  klemens.klemens napisał:

> Ależ zebrałeś "bukiet" kwiatków. Co za zapach!
                  Też jesteś poprawny politycznie. Wolę "bukiet" koniaku a ten mi się z kwiatkami
                  nie skojarzył raczej z "siarą", czyli "podłym z jabłek winem".
                  PS.
                  "Siara" nie ma żadnego związku z osobami publicznymi ani byłymi kandydatkami do
                  sejmu.
                • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.10.05, 23:53
                  klemens.klemens napisał:

> Ależ zebrałeś "bukiet" kwiatków. Co za zapach!
                  Też jesteś poprawny politycznie. Wolę "bukiet" koniaku a ten mi się z kwiatkami
                  nie skojarzył raczej z "siarą", czyli "podłym z jabłek winem".
                  PS.
                  "Siara" nie ma żadnego związku z osobami publicznymi ani byłymi kandydatkami do
                  sejmu.
                  • klemens.klemens Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 12.10.05, 23:56
                    Siara to substancja wydzielana przez gruczoły mlekowe.
                    kolokw. siara - coś wstydliwego, godnego pożałowania.
                    pl.wikipedia.org/wiki/Siara
                    • emektb Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 13.10.05, 00:46
                      no długo mnie nie było tutaj. tak a propos siary:)
                      www.hydepark.rubikon.pl/ramki.htm
                      PS> o pani ani miałem pisać, ale z powodu choroby mojego ojca tego nie
                      zrobiłem. a szkoda, bo rzecz naprawdę godna uwagi. na jej przykładzie dokładnie
                      widać jakiego pokroju osobą jest pan dyrektor od bema. o pani ani i tak napiszę
                      jeszcze:))
                      • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 14.10.05, 18:27
                        emektb napisał:

> no długo mnie nie było tutaj. tak a propos siary:)
                        > www.hydepark.rubikon.pl/ramki.htm
                        > PS> o pani ani miałem pisać, ale z powodu choroby mojego ojca tego nie
                        > zrobiłem. a szkoda, bo rzecz naprawdę godna uwagi. na jej przykładzie
                        dokładnie widać jakiego pokroju osobą jest pan dyrektor od bema. o pani ani i
                        tak napiszę jeszcze:))

Napisz koniecznie.Napisz.
                        a propos "siary" - wino "patykiem pisane" najczęściej z jabłek tzw.spadów z
                        dużą ilością pożywnego białka, konserwowane dwutlenkiem siarki aby powstrzymać
                        proces fermentacji, Pite najczęściej z butelki. To samo co "alpaga" (Słownik
                        wyrażeń drobnych pijaczków.autor- mój przyjaciel. Niewydawany jeszcze.)
                    • emektb Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 13.10.05, 00:47
                      aha i jeszcze o imieniu szkoły. tak jak przypuszczałem szkoła dostanie imię
                      JPII a bema spuszczą. tyle, że nie od razu. bem odejdzie w niebyt razem z
                      technikum kolejowym, pewnie za jakiś rok lub dwa lata.
                      • kinguch Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 13.10.05, 10:59
                        Więc brawa dla jakże wspaniałego dyrektora! Dopnie swego! Bardzo mi przykro z
                        tego powodu! I uważam, że po tylu apelach ze strony różnych osób jakże
                        obrzydliwa będzie zmiana imienia!
                        Uważam Papieża za osobę wielką i wspaniałą, a my powinniśmy pamiętać, co mówił
                        o pomnikach i innych tego typu "rzeczach" jak widać panu dyrektorowi daleko do
                        słuchania słów JP II a szkoda, obnosi się ze swoją wiarą, a nie potrafi
                        uszanować prośby, którą papież kierował do wszystkich!
                        Co do pani Ani(już wiem, której :)) to a jakże trzeba się zająć tą sprawą,
                        jakże zawistnym i trzęsącym się o stołek człowiekiem musi być Celiński!
                        To co się teraz dzieje w tej szkole jest po prostu nie do pomyślenia!!!
                        • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 13.10.05, 17:02
                          Jeszcze raz albo już trzeci raz przypominam motto dyrektora,którym kieruje się
                          w działaniu i w życiu codziennym (z wkładki wyborczej w ŻS)

" Wszystko więc, co byście chcieli,żeby ludzie wam czynili,i wy im czyńcie!"
                          (Mt7,12)"

Jak to się ma do tego, że skreślił nauczycielkę na rok przed emeryturą?
                          Człowiek LPR i jak takimu wierzyć ? Nie dajcie mu "oburzeni radni" zmienić
                          nazwy szkoły nawet w przypadku, jak "kolejówka" wygaśnie. Wiesz kinguch, dla
                          takich Celinskich -Mysławów nie ma nic świętego. Na pokaz, na pozór i na
                          sprzedaż wszystko.
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 20.10.05, 08:58
      Dzisiaj sesja. Mam nadzieję,że radny Somla nic głupiego nie wymyśli.
      • brat_szczepana Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 20.10.05, 09:34
        Myślę, że zaskoczy nas jakims niekonwencjonalnym pomysłem. Ten typ tak ma.
      • Gość: mariano Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 12:40
        krzycho1252 napisał:

> Dzisiaj sesja. Mam nadzieję,że radny Somla nic głupiego nie wymyśli.
        Chłopaki nie straszcie mnie - chyba za tydzień:0
        Dzisiaj za to komisja kultury - Ośrodki Kultury, Pogoń i Program profilaktyczny
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 04.11.05, 15:38
      I odezwała się pani radna T. Celińska-Mysław
      " W pełni popieram i solidaryzuje się z działaniami wspólnoty szkoły i
      dyrektora w związku z nadaniem szkole nowego patrona. Jeśli wspólnota
      demokratycznie podjęła taką decyzję, to my powinniśmy to uszanować....Idą tu
      jakieś działania osób nieprzychylnych szkole, jej linii wychowawczej i
      dyrektorowi.Może to frustracja i wynik niespełnionych marzeń wyborczych, wiec
      wybaczam tym ludzim. A w mediach jest zwykła manipulacja."
      Tak powiedziała na wniosek o kontrolę w szkole obiektów sportowych i gospodarkę
      funduszami szkoły postawiony przez M.Dobijańskiego.Dyrektor zamówił już jedna
      stronę sztandaru z wizerunkiem Ojca Świetego. Generał Bem niechybnie pójdzie w
      odstawkę. Spiskowa teoria? Ja nie wybaczam. ( za TS str 3)
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 10.11.05, 09:44
      I dobra wiadomość ale... W ŻS w "Nie chciałem dolewać oliwy do ogna" słynny
      dyrektor J. Celiński-Mysław mówi ..."Zrezygnowalismy z pomysłu zmiany patrona
      na skutek nacisków ze strony ambasadora Wegier, nuncjusza apostolskiego, a
      także biskupa Diecezji Siedleckiej.." ale dalej ubolewa.."Jak wiadomo, gen.J.
      Bem na Węgrzech jest uznawany za bohatera narodowego.....Po za tym całe to
      zamieszanie zachwiało autonomią szkoły. Przyznaję,że czuję żal.."
      Sam wywołał "całe to zamieszanie" ... ale ja się pytam, czy zmiana patrona to
      jest tylko "zamieszanie" czy głupota. I jeszcze to... gen. Józef Bem jest także
      bohaterem narodowym Polski a nam siedlczanom ze względu na Iganie jest
      szczególnie bliski. I jeszcze...chcę pochwalic mądrość nucjusz apostolskiego i
      naszego biskupa, że skutecznie naciskali. Myślę, że przedwyborczy chwyt ze
      zmianą patrona został przez tych hierarchów odpowiednio zrozumiany.
      • folkatka Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 17.11.05, 16:19

Bardzo sie cieszę. A panu dyrektorowi powinien ukazac sie duch Bema i porządnie
        go nastraszyć
        • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 17.11.05, 23:59
          folkatka napisała:

> Bardzo sie cieszę. A panu dyrektorowi powinien ukazac sie duch Bema i
          porządnie go nastraszyć
          >
          Myślałem,że tylko ja się cieszę(pamietając o tym co pisał emektb). W każdym
          razie dziękuję. To nie będzie chyba "Bema pamięci rapsod żałobny" ? I ładny
          wiersz M.Grechuty w stopce. Pozdrawiam.
    • Gość: krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: 80.51.51.* 22.11.05, 18:27
      Ten co chciał usunąć J. Bema został radnym sejmiku mazowieckiego.Bez gratulacji.
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3026270.html
      • Gość: tom111 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:28
        To, że Bem się ostał jest budujące, ale że ten co to Bema chciał usuwać z mojej
        byłej szkoły to już nie bbbbbbbbbbrrrrrrrrrrrr No cuż LPR potrafi zadbać o
        swoich bez patrzenia na ich potencjał intelektualny
      • Gość: mariano Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:34
        Włodzimierz Pawłowski napisał - Siedleccy radni gotowi byli przyznać mu rację.
        Dopiero publikacja w "Gazecie" kazała im się wycofać z niefortunnego pomysłu
        zmiany patrona szkoły.

Żenujące.
        • Gość: horus8 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 23:06
          Ten pan cierpi na niedowartościowanie jako dziennikarz, łaknie zasług.
          Spokojnie. I tak wszyscy wiemy jak było naprawdę.
        • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 23.11.05, 19:09
          Jeden radny (Somla) napewno chciał i użył jeszcze "celnego sformułowania" dla
          umotywowania pomysłu. Radna Celińska też za.Radny L.SZ ? I gdyby Włodek nie
          ujawnił to kto wie. Nie broń wszystkich.
          • mariano_d Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 24.11.05, 08:20
            Nie bronię wszystkich, ale też nie godzę się na wrzucanie wszystkich do jednego
            worka.
            > Jeden radny (Somla) napewno chciał i użył jeszcze "celnego sformułowania" dla
            > umotywowania pomysłu.
            A czy on nie jest z PiSu? Sorki za małą złośliwość:)
            • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 24.11.05, 14:35
              Nie da się ukryć,że jest z PISu ale nie mam chęci się za niego wstydzić. Co tam
              za złośliwość... Wszędzie trafi się niewybieralny (łac. idiot). Wszyscy
              wiedzą,że ty mariano_d byłeś przeciwny zmianie patrona.Pozdrawiam.
    • krzycho1252 Re: Generał BEM. Do emektb. 21.12.05, 21:33
      Miałeś napisać co dalej z tą nauczycielką wyrzucona przez "zmieniającego
      patrona"?
      • krzycho1252 Re: Generał BEM. Do emektb. 21.12.05, 21:39
        Dla przypomienia
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=262&w=28461896&a=30343615
      • emektb Re: Generał BEM. Do emektb. 21.12.05, 21:39
        no fakt. przepraszlam, że tak długo mnie nie było, ale miałem naprawdę ważny
        powód. powoli jednak powracam do normalnego życia. od nowego roku z kopyta!
        • krzycho1252 Re: Generał BEM. Do emektb. 21.12.05, 21:41
          Rozumiem. I czekam nie tylko ja.
          • emektb Re: Generał BEM. Do krzycha1252:). 21.12.05, 21:45
            dzięki:)
            • krzycho1252 Re: Generał BEM. Do krzycha1252:). 21.12.05, 21:49
              Nie ma za co.
              Pozdrawiam i życzę powrotu do ostrego* pióra.
              * ostre pióro - nagroda BCC. Dostał redaktor KEP. w 2005r.
              • krzycho1252 Re: Generał BEM. Do krzycha1252:). 21.12.05, 21:51
                "Ostre pióro" o Bemie się nie zająknął. Z przyczyn ideowych?
                • emektb Re: Generał BEM. Do krzycha1252:). 21.12.05, 21:53
                  nie bardzo wiem. ja tam piszę długopisem.
                  • krzycho1252 Re: Generał BEM. Do emektb:). 16.01.06, 17:26
                    Nie chciałbym być zbyt nachalny i uciążliwy dla środowiska ale może już wiesz
                    co dalej z tą panią nauczycielką? Jeśli możesz.. Chyba,że tajemnica
                    dziennikarska, to zrozumiem.
                    • emektb Re: Generał BEM. Do emektb:). 16.01.06, 19:14
                      żadna tajemnica. pani ania czeka niestety w kolejce. na razie będzie o
                      przetargach, a później o pani ani:)

pozdro
                      • krzycho1252 Re: Generał BEM. Do emektb:). 17.01.06, 15:59
                        Dziękuję, postoję. Przepraszam. Poczekam. O przejrzystości też warto przeczytać.
                        O siedleckiej przejrzystości, oczywiście. Gdzieś indziej nie ma takiej
                        przejrzystości jak u nas. I takiej aury.
    • f8 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 19.01.06, 08:18
    • f8 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 20.01.06, 02:10
      .
    • krzycho1252 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 05.02.06, 14:20
      Chodzą słuchy,że mój "ulubieniec" ma awansować do delegatury wojewódzkiej.
      A gdzie awansuje ten drugi? Celiński-Mysław.
      • siedlczanin13 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 05.02.06, 22:23
        dobrze nasłuchujesz, swoją drogą dlaczego Wy Radni trzymacie takie miernoty na
        funkcjach w tej Radzie . wiem , ze kiedyś to Waszymi głosami ich wybrano , nie
        trwajcie w grzechu . Was już dawno by powieżli,
        • bambii Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 05.02.06, 22:31
          > dlaczego Wy Radni

czy ten tekst to do Krzycha ??? krzysiu czyzbys jednak byl w ukladzie wladzy ??
          • siedlczanin13 Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 05.02.06, 22:49
            oj był i to w kilku konfiguracjach !
            • mariano_d Re: Generał BEM zostaje w Siedlcach (na razie) 06.02.06, 09:43
              siedlczanin13 napisał:

> oj był i to w kilku konfiguracjach !
              O, ciekawe.
              Pan J.C-M został dyrektorem z konkursu a nie z wyboru radnych. Pod rugie -
              miernota to twoje subiektywne odczucie, tego trzeba dowieść, po trzecie -
              ewentualne jego odwołanie możliwe jest tylko za zgodą (w jego przypadku)
              sejmiku a to w obecnej konfiguracji może być nieco problematyczne.
            • bambii Krzcyho1252 - prawda ? 06.02.06, 10:52
              Napisz ze to nie prawda, bo jesli tak to moje haslo ze jesteś tubą propagandową
              nabierze realnych kształtów.
              Jescze tylko barkuje ze horus to działacz jednej z przewodnich partii i jestem
              skłonny uwierzyć że PiS opłacał ludzi aby pisali na forach internetowych :/
              • krzycho1252 Re: Krzcyho1252 - prawda ? 06.02.06, 21:19
                bambii napisał:

> Napisz ze to nie prawda, bo jesli tak to moje haslo ze jesteś tubą
                propagandową
                > nabierze realnych kształtów.
                > Jescze tylko barkuje ze horus to działacz jednej z przewodnich partii i jestem
                > skłonny uwierzyć że PiS opłacał ludzi aby pisali na forach internetowych :/
                >
                Pewnie nie uwierzysz ale mówię, że to nie prawda. Mnie nikt nie płaci ale
                powtarzam, że coraz bardziej stosujesz technikę tak przez ciebie nielubianego
                Radio Maryja.I nie mam nic wspólnego z władza obecną i poprzednią. Za dużo może
                słuchasz Wyszkowskich. Podbijam ten wątek od czasu do czasu,żeby wskazać, że
                głupota nie zna granic.Tak jak od czasu do czasu wątek "z figurką"
                • bambii Re: siedlacznin13 ? 07.02.06, 08:12
                  no kolego siedlaczninie13 ladnie to tak rzucac pomówienia ?!?

A z tym RM nie zrozumiałem o co ci chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka