elfyourself 07.11.09, 15:03 Czy macie jakieś wypróbowane przepisy świąteczne? Thermomixa mam od miesiąca i nie testowałam go jeszcze pod kątem wigilijnych potraw. Ciekawa jestem co warto ugotować...czym zabłysnąć ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yourwieska Re: Zbliża się Boże Narodzenie- przepisy 05.12.09, 21:20 makowiec i pasta rybna , polecam Odpowiedz Link
mola1971 Re: Zbliża się Boże Narodzenie- przepisy 05.12.09, 21:59 Thermomix świetnie wyrabia ciasto na pierogi, uszka czy łazanki, farsz do pierogów, uszek czy pasztecików, dobrze wyrabia się w nim sernik czy inne ciasto, można samemu przygotować masę makową do makowca lub klusek, można też samemu zrobić pyszny majonez do sałatek, rybę w galarecie lub warzywach i wiele, wiele innych. To tylko te, które tak na szybko mi się przypomniały. Odpowiedz Link
laryska Re: Zbliża się Boże Narodzenie- przepisy 06.12.09, 00:31 ale jakiś konkretny przepis mile widziany. Ciasta, wiadomo, majonez też znany... Odpowiedz Link
mola1971 Sernik pieczony 06.12.09, 11:08 Zatem podaję sprawdzony przepis na sernik Składniki: 8 jaj 350g cukru cukier waniliowy 125g miękkiego masła 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kaszy manny 2 serki homogenizowane 1kg sera białego zapach rumowy rodzynki/bakalie - jeśli ktoś lubi Do naczynia wbić jajka i dodać cukier i cukier waniliowy - miksować na poz. 3 około 2-3 min. Dodać pozostałe składniki (poza bakaliami) i wyrabiać na poz. Interwał aż masa będzie gładka. WAŻNE uwagi: - używać masła a nie margaryny - rumowy zapach jest konieczny bo to cały urok tego sernika i musi to być zapach (taki w cienkim flakoniku) a nie olejek - na początku wyrabiania masa może wymagać by jej "pomóc" łopatką, ale gdy już sama bez pomocy "pracuje" nie radzę zdejmować miarki bo można sobie narobić sprzątania w kuchni - bakalie nie są niezbędne, sernik bez dodatków jest pyszny, ale jeśli ktoś lubi można je dodać - przed dodaniem dobrze jest oprószyć je mąką, wtedy nie opadną na dno. Dodajemy je po wyrobieniu masy - wsypujemy do naczynia i mieszamy łopatką. Zamiast bakalii można też dodać pokrojone brzoskwinie z puszki. Wylać do formy (nie pamiętam wymiarów swojej, ale dość duża jest). Piec w temp 200 stopni ok. 1 godz. 10 min. Wstawiać do nagrzanego piekarnika a po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika tylko wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i odczekać 5-10 min. Można polać polewą czekoladową. Ja używam gotowych. Jaki jeszcze konkretnie przepis Was interesuje? Piszcie proszę bo wszystkich nie chce mi się tu opisywać - Odpowiedz Link
laryska Re: Sernik pieczony 06.12.09, 13:15 Mola, sernik brzmi pysznie, na pewno spróbuje go zrobić. Natomiast przepisów na karpia szukam i o nie błagam.... mam dwa karpie w zamrażace i zero pomysłow thermomixowych Odpowiedz Link
mola1971 Re: Sernik pieczony 06.12.09, 14:07 Niżej podałam przepis na rybę w galarecie. Mam też sprawdzony przepis na rybę w warzywach, ale do niej karp się nie nadaje. Lepszy jest np mintaj lub morszczuk. Ale jeśli chcesz to daj znać a podam również ten przepis. Odpowiedz Link
elfyourself Re: Sernik pieczony 17.12.09, 18:22 Dzięki, akurat jedyne danie,ktorego nie cierpię to różnego rodzaju galatery Chyba karpie podduszę, tylko je chyba najpierw nalezy podsmazyc ? Ech... Odpowiedz Link
k_a_s_i_a_b Re: Sernik pieczony 21.12.09, 20:51 Dzieki za przepis, wlasnie testuje. Pare komentarzy: wyrabiać na poz. > Interwał aż masa będzie gładka. Fajnie jakbys podala chociaz orientacyjny czas. Jestem swiezakiem uzywania Thermomixa i to moje pierwsze ciasto, wiec nie mam pojecia czy orientacyjny czas to blizej 50s 6 min czy moze 15... Na szybko musialam czegos szukac zeby sie zorientowac Cukru wydaje mi sie dosc sporo wiec dalam troszke mniej. Ciasto jest w piekarniku wiec zobaczymy jak wyjdzie Dzieki za przepis. Chetnie poznam przepis na dania rybne np z karpia, czy z lososia. Salatka pasujaca do dan swiatecznych tez moze byc fajna Odpowiedz Link
mola1971 Ciasto na pierogi/uszka 06.12.09, 11:47 Ten przepis przed Wigilią może się przydać wielu użytkownikom, więc go podaję. Składniki: 2 i 1/2 miarki Thermomixa letniej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560g mąki pszennej Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrabiać 1 min, obroty poz Interwał. Jeśli robimy większą ilość pierogów lub uszek, radzę ciasto wyrabiać "na raty", czyli wyrobić podaną ilość - rozgnieść i nadziać i dopiero wyrobić kolejną porcję ciasta. Ciasto szybko się zsycha i z takiego świeżo wyrobionego łatwiej się lepi pierogi/uszka. Dodatkowo mogę podać swój patent na porcjowanie ciasta. Nie używam żadnych szklanek, kieliszków czy innych "odmierzaczy" do wykrawania ciasta tylko z kulki wyrobionego ciasta odrywam kawałek, ręcznie wyrabiam długą kluchę i kroję jak kopytka. Z każdego "kopytka" robię kulkę i ją wałkuję na placuszek, który nadziewam farszem i zwijam w pieróg lub uszko. Od wielkości "kopytka" zależy wielkość pieroga/uszka. Wbrew pozorom tak jest szybciej i nie marnuje się ciasta bo nie ma żadnych skrawków. Odpowiedz Link
mola1971 Ryba w galarecie 06.12.09, 14:05 Składniki: 500g filetów z ryby (może być odfiletowany karp) 750ml wody 50g marchwi 1 łyżeczka Vegety lub innej tego typu przyprawy pieprz 1 kostka bulionu warzywnego 24g żelatyny sproszkowanej (najczęściej jest to jedno duże lub 2 małe opakowania) 1 jajko ugotowane na twardo natka pietruszki Marchew pokroić w plastry i ułożyć na dnie metalowego koszyczka. Filety przekroić na pół, posypać Vegetą, pieprzem i ułożyć na marchewkę. Do naczynia Thermomixa wlać wodę i włożyć koszyczek. Gotować 20 min w temp 100 stopni przy obrotach poz 2. Rybę wyjąć na półmisek i przybrać marchewką, plastrami jajka na twardo oraz listkami zielonej pietruszki. W wywarze rozpuścić kostkę bulionu warzywnego oraz żelatynę. Gotować 2 min w temp 100 stopni obr poz 2. Jeśli na opakowaniu żelatyny napisane jest, że nie należy jej gotować - wystarczy temp 90 stopni. Wywarem zalać rybę na półmisku. Zostawić do zastygnięcia. Jeśli ktoś lubi można przez zalaniem ryby wywarem dodać trochę groszku z puszki i/lub kukurydzę (też z puszki). Dodadzą koloru i ładniej potrawa wygląda Odpowiedz Link