Dodaj do ulubionych

Zbliża się Boże Narodzenie- przepisy

07.11.09, 15:03

Czy macie jakieś wypróbowane przepisy świąteczne? Thermomixa mam od
miesiąca i nie testowałam go jeszcze pod kątem wigilijnych potraw.
Ciekawa jestem co warto ugotować...czym zabłysnąć ? wink
Obserwuj wątek
    • mola1971 Re: Zbliża się Boże Narodzenie- przepisy 05.12.09, 21:59
      Thermomix świetnie wyrabia ciasto na pierogi, uszka czy łazanki, farsz do pierogów, uszek czy pasztecików, dobrze wyrabia się w nim sernik czy inne ciasto, można samemu przygotować masę makową do makowca lub klusek, można też samemu zrobić pyszny majonez do sałatek, rybę w galarecie lub warzywach i wiele, wiele innych. To tylko te, które tak na szybko mi się przypomniały.
        • mola1971 Sernik pieczony 06.12.09, 11:08
          Zatem podaję sprawdzony przepis na sernik smile

          Składniki:
          8 jaj
          350g cukru
          cukier waniliowy
          125g miękkiego masła
          1 budyń śmietankowy
          2 łyżki kaszy manny
          2 serki homogenizowane
          1kg sera białego
          zapach rumowy
          rodzynki/bakalie - jeśli ktoś lubi

          Do naczynia wbić jajka i dodać cukier i cukier waniliowy - miksować na poz. 3
          około 2-3 min. Dodać pozostałe składniki (poza bakaliami) i wyrabiać na poz.
          Interwał aż masa będzie gładka.
          WAŻNE uwagi:
          - używać masła a nie margaryny
          - rumowy zapach jest konieczny bo to cały urok tego sernika i musi to być zapach
          (taki w cienkim flakoniku) a nie olejek
          - na początku wyrabiania masa może wymagać by jej "pomóc" łopatką, ale gdy już
          sama bez pomocy "pracuje" nie radzę zdejmować miarki bo można sobie narobić
          sprzątania w kuchni wink
          - bakalie nie są niezbędne, sernik bez dodatków jest pyszny, ale jeśli ktoś lubi
          można je dodać - przed dodaniem dobrze jest oprószyć je mąką, wtedy nie opadną
          na dno. Dodajemy je po wyrobieniu masy - wsypujemy do naczynia i mieszamy
          łopatką. Zamiast bakalii można też dodać pokrojone brzoskwinie z puszki.

          Wylać do formy (nie pamiętam wymiarów swojej, ale dość duża jest).
          Piec w temp 200 stopni ok. 1 godz. 10 min. Wstawiać do nagrzanego piekarnika a
          po upieczeniu nie wyjmować od razu z piekarnika tylko wyłączyć piekarnik,
          otworzyć drzwiczki i odczekać 5-10 min.

          Można polać polewą czekoladową. Ja używam gotowych.

          Jaki jeszcze konkretnie przepis Was interesuje?
          Piszcie proszę bo wszystkich nie chce mi się tu opisywać smile
          -
          • laryska Re: Sernik pieczony 06.12.09, 13:15

            Mola, sernik brzmi pysznie, na pewno spróbuje go zrobić. Natomiast
            przepisów na karpia szukam i o nie błagam.... mam dwa karpie w
            zamrażace i zero pomysłow thermomixowych big_grin
            • mola1971 Re: Sernik pieczony 06.12.09, 14:07
              Niżej podałam przepis na rybę w galarecie.
              Mam też sprawdzony przepis na rybę w warzywach, ale do niej karp się nie nadaje.
              Lepszy jest np mintaj lub morszczuk.
              Ale jeśli chcesz to daj znać a podam również ten przepis.
          • k_a_s_i_a_b Re: Sernik pieczony 21.12.09, 20:51
            Dzieki za przepis, wlasnie testuje. Pare komentarzy:
            wyrabiać na poz.
            > Interwał aż masa będzie gładka.
            Fajnie jakbys podala chociaz orientacyjny czas. Jestem swiezakiem
            uzywania Thermomixa i to moje pierwsze ciasto, wiec nie mam pojecia
            czy orientacyjny czas to blizej 50s 6 min czy moze 15... Na szybko
            musialam czegos szukac zeby sie zorientowacsmile

            Cukru wydaje mi sie dosc sporo wiec dalam troszke mniej. Ciasto jest
            w piekarniku wiec zobaczymy jak wyjdziebig_grin

            Dzieki za przepis.

            Chetnie poznam przepis na dania rybne np z karpia, czy z lososia.
            Salatka pasujaca do dan swiatecznych tez moze byc fajnawink
        • mola1971 Ciasto na pierogi/uszka 06.12.09, 11:47
          Ten przepis przed Wigilią może się przydać wielu użytkownikom, więc go podaję.

          Składniki:
          2 i 1/2 miarki Thermomixa letniej wody
          1 jajko
          2 łyżki oleju
          560g mąki pszennej

          Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrabiać 1 min, obroty poz Interwał.
          Jeśli robimy większą ilość pierogów lub uszek, radzę ciasto wyrabiać "na raty",
          czyli wyrobić podaną ilość - rozgnieść i nadziać i dopiero wyrobić kolejną
          porcję ciasta. Ciasto szybko się zsycha i z takiego świeżo wyrobionego łatwiej
          się lepi pierogi/uszka.
          Dodatkowo mogę podać swój patent na porcjowanie ciasta. Nie używam żadnych
          szklanek, kieliszków czy innych "odmierzaczy" do wykrawania ciasta tylko z kulki
          wyrobionego ciasta odrywam kawałek, ręcznie wyrabiam długą kluchę i kroję jak
          kopytka. Z każdego "kopytka" robię kulkę i ją wałkuję na placuszek, który
          nadziewam farszem i zwijam w pieróg lub uszko. Od wielkości "kopytka" zależy
          wielkość pieroga/uszka.
          Wbrew pozorom tak jest szybciej i nie marnuje się ciasta bo nie ma żadnych skrawków.
        • mola1971 Ryba w galarecie 06.12.09, 14:05
          Składniki:

          500g filetów z ryby (może być odfiletowany karp)
          750ml wody
          50g marchwi
          1 łyżeczka Vegety lub innej tego typu przyprawy
          pieprz
          1 kostka bulionu warzywnego
          24g żelatyny sproszkowanej (najczęściej jest to jedno duże lub 2 małe opakowania)
          1 jajko ugotowane na twardo
          natka pietruszki

          Marchew pokroić w plastry i ułożyć na dnie metalowego koszyczka.
          Filety przekroić na pół, posypać Vegetą, pieprzem i ułożyć na marchewkę.
          Do naczynia Thermomixa wlać wodę i włożyć koszyczek. Gotować 20 min w temp 100 stopni przy obrotach poz 2.
          Rybę wyjąć na półmisek i przybrać marchewką, plastrami jajka na twardo oraz listkami zielonej pietruszki.
          W wywarze rozpuścić kostkę bulionu warzywnego oraz żelatynę. Gotować 2 min w temp 100 stopni obr poz 2. Jeśli na opakowaniu żelatyny napisane jest, że nie należy jej gotować - wystarczy temp 90 stopni.
          Wywarem zalać rybę na półmisku. Zostawić do zastygnięcia.

          Jeśli ktoś lubi można przez zalaniem ryby wywarem dodać trochę groszku z puszki i/lub kukurydzę (też z puszki). Dodadzą koloru i ładniej potrawa wygląda smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka