08.03.05, 23:23
Witajcie!!!
też posiadam, drugi raz za ta kaske bym nie kupiła ale skoro jest to sie
ciesze i kombinuje, że co by nie mowić życie ułatwia!!
Obserwuj wątek
    • atunia Re: witajcie 09.03.05, 15:27
      Witam w klubie smile

To jeszcze, jak znajdziesz chwilkę, pochwal się, co już zrobiłaś.
      Pod względem mycia to najgorszy dla mnie jest budyń... Ale jaki smaczny...

Atunia, która dziś kupi śmietanę i spróbuje w końcu masło zrobić smile

• kock1 Re: witajcie 09.03.05, 16:44
        Dobrze, ze sa jacys nowi, bo juz myslalam ze koniec z nami, od kilku dni
        cisza,,,
    • dagaaa82 Re: witajcie 09.03.05, 16:43
      witamsmile
      Jestem posiadaczką termomix-u od pół roku. Uważam że jest rewelacyjny. Używam
      codziennie. Nie będę wypisywać co już w nim robiłam bo byłaby to strasznie
      długa lista. W każdym razie polecam każdej gospodyni ( w szczególności młodym
      mamom).
      Pozdrawiam
      • kock1 Re: witajcie 09.03.05, 16:46
        Czasami mam wtyrzuty sumienia z powodu ceny naszego cuda, ale takie wiadomosci
        podnosza mnie na duchu...Ja tez jestem bardzo zadowolona...
        • dagaaa82 Re: witajcie 09.03.05, 21:40
          To fakt ,że cena jest "straszna" ale jaka rodzinka zadowolona ze smakołyków
          domowej roboty smile
      • atunia Re: witajcie 10.03.05, 09:30
        Witaj również smile
        Wszystkiego to może faktycznie nie wypisuj, ale pochwal się może najlepszymi,
        najczęściej stosowanymi przepisami i uwagami do nich? Ja mam wyrzuty sumienia,
        że mało w sumie używam mojego cuda, potencjalne możliwości wielkie, ale trochę
        się boję, szczególnie po nieudanych kopytkach, że zapowiem obiad, a wyjdzie kicha.
        Ale dziś mam śmietanę i będę robiła masło smile mam nadzieję, że nie wyjdzie mi
        bita śmietana...

Atunia, powątpiewająca optymistka
        • dagaaa82 Re: witajcie 10.03.05, 10:36
          smile
          A więc najczęściej robbię
          -bułeczki pszenne : 2,5 MT ciepłej wody, 40-50 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 30
          g oleju, 490 g mąki (jest to przepis już zmodyfikowany).Interwał 2 minuty.
          Do ciasta można dodać 50g podsmażonych paróweczek pokrojonych w drobniutką
          kostkę , na bułki położyć po plasterku żółtego sera , posypać pieprzem, ziołami
          i słodką papryką.(pomysł mojej ciocismile)
          -ciasto na pierogi według przepisu z książki -uważam że jest rewelacyjne
          -kluski ziemniaczane "wiosenne" również według przepisu
          -placki ziemniaczane( trochę mniejsze obroty niz w przepisie żeby nie było
          całkowitego młuta i dodaję czosnek)
          -surówka z kiszonej kapusty wg przepisu
          -sernik na zimno, ptasie mleczko, sernik brzoskwiniowy
          -babka marmurkowa (zawsze wychodzi)
          -lody owocowe(robię z truskaweg mrożonych i bananów wg przepisu)
          -kawa mrozona (pycha)
          -pasztet( robię z tego co mam , najczęściej gotuję całego kurczaka z jarzynami
          tzn. marchewka ,pietruszka , seler. Obieram kurczaka (ze wszystkiego )i wrzucam
          do tx razem z ugotowanymi jarzynami (oczywiście z wyjątkiem kości), dodaje 3-4
          drobiowe ,ugotowane wątróbki, bułkę namoczoną w mleku, 1 jajko, 2 łyzki oliwy z
          oliwek , łyżeczkę vegety, łyżeczkę musztardy , łyżeczkę soku z cytryny, pieprz
          i sól do smaku. Misuję krótko,z pomocą kopystki "na oko" aby nabrało jednolitej
          konsystencji . Wylewam do blaszki keksowej skrapiam oliwą i piekę w temp.200
          stopni około 50-60 min. aż przypiecze się od góry. Uważam że jest rewelacyjny.
          doprawic można wedle gustu . Można dodać róznież wieprzowego lub wołowego
          gotowanego mięsa)
          -robię soczki dla moich córeczek ( najczęściej z jabłka i marchewki ) ale można
          praktycznie z każdego owoca)
          Ogólnie to uważam że potrzeba wprawy do posługiwania się tx, dużo rzeczy robię
          na oko, czasem coś nie wychodzi bo np. ziemniaki albo mąka jest niedobra. Sami
          zauważycie ,że czasem trzeba dodac tochę więcej czegos a czasem proporcje sa
          podane idealnie.
          Pozdrawiam i życze powodzenia w kucharzeniusmile
        • matrix44z Re: witajcie 10.03.05, 10:41
          pewnie że Ci wyjdzie masło tylko motylka użyj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka