jamaska 08.03.05, 23:23 Witajcie!!! też posiadam, drugi raz za ta kaske bym nie kupiła ale skoro jest to sie ciesze i kombinuje, że co by nie mowić życie ułatwia!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atunia Re: witajcie 09.03.05, 15:27 Witam w klubie To jeszcze, jak znajdziesz chwilkę, pochwal się, co już zrobiłaś. Pod względem mycia to najgorszy dla mnie jest budyń... Ale jaki smaczny... Atunia, która dziś kupi śmietanę i spróbuje w końcu masło zrobić Odpowiedz Link
kock1 Re: witajcie 09.03.05, 16:44 Dobrze, ze sa jacys nowi, bo juz myslalam ze koniec z nami, od kilku dni cisza,,, Odpowiedz Link
dagaaa82 Re: witajcie 09.03.05, 16:43 witam Jestem posiadaczką termomix-u od pół roku. Uważam że jest rewelacyjny. Używam codziennie. Nie będę wypisywać co już w nim robiłam bo byłaby to strasznie długa lista. W każdym razie polecam każdej gospodyni ( w szczególności młodym mamom). Pozdrawiam Odpowiedz Link
kock1 Re: witajcie 09.03.05, 16:46 Czasami mam wtyrzuty sumienia z powodu ceny naszego cuda, ale takie wiadomosci podnosza mnie na duchu...Ja tez jestem bardzo zadowolona... Odpowiedz Link
dagaaa82 Re: witajcie 09.03.05, 21:40 To fakt ,że cena jest "straszna" ale jaka rodzinka zadowolona ze smakołyków domowej roboty Odpowiedz Link
atunia Re: witajcie 10.03.05, 09:30 Witaj również Wszystkiego to może faktycznie nie wypisuj, ale pochwal się może najlepszymi, najczęściej stosowanymi przepisami i uwagami do nich? Ja mam wyrzuty sumienia, że mało w sumie używam mojego cuda, potencjalne możliwości wielkie, ale trochę się boję, szczególnie po nieudanych kopytkach, że zapowiem obiad, a wyjdzie kicha. Ale dziś mam śmietanę i będę robiła masło mam nadzieję, że nie wyjdzie mi bita śmietana... Atunia, powątpiewająca optymistka Odpowiedz Link
dagaaa82 Re: witajcie 10.03.05, 10:36 A więc najczęściej robbię -bułeczki pszenne : 2,5 MT ciepłej wody, 40-50 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 30 g oleju, 490 g mąki (jest to przepis już zmodyfikowany).Interwał 2 minuty. Do ciasta można dodać 50g podsmażonych paróweczek pokrojonych w drobniutką kostkę , na bułki położyć po plasterku żółtego sera , posypać pieprzem, ziołami i słodką papryką.(pomysł mojej cioci) -ciasto na pierogi według przepisu z książki -uważam że jest rewelacyjne -kluski ziemniaczane "wiosenne" również według przepisu -placki ziemniaczane( trochę mniejsze obroty niz w przepisie żeby nie było całkowitego młuta i dodaję czosnek) -surówka z kiszonej kapusty wg przepisu -sernik na zimno, ptasie mleczko, sernik brzoskwiniowy -babka marmurkowa (zawsze wychodzi) -lody owocowe(robię z truskaweg mrożonych i bananów wg przepisu) -kawa mrozona (pycha) -pasztet( robię z tego co mam , najczęściej gotuję całego kurczaka z jarzynami tzn. marchewka ,pietruszka , seler. Obieram kurczaka (ze wszystkiego )i wrzucam do tx razem z ugotowanymi jarzynami (oczywiście z wyjątkiem kości), dodaje 3-4 drobiowe ,ugotowane wątróbki, bułkę namoczoną w mleku, 1 jajko, 2 łyzki oliwy z oliwek , łyżeczkę vegety, łyżeczkę musztardy , łyżeczkę soku z cytryny, pieprz i sól do smaku. Misuję krótko,z pomocą kopystki "na oko" aby nabrało jednolitej konsystencji . Wylewam do blaszki keksowej skrapiam oliwą i piekę w temp.200 stopni około 50-60 min. aż przypiecze się od góry. Uważam że jest rewelacyjny. doprawic można wedle gustu . Można dodać róznież wieprzowego lub wołowego gotowanego mięsa) -robię soczki dla moich córeczek ( najczęściej z jabłka i marchewki ) ale można praktycznie z każdego owoca) Ogólnie to uważam że potrzeba wprawy do posługiwania się tx, dużo rzeczy robię na oko, czasem coś nie wychodzi bo np. ziemniaki albo mąka jest niedobra. Sami zauważycie ,że czasem trzeba dodac tochę więcej czegos a czasem proporcje sa podane idealnie. Pozdrawiam i życze powodzenia w kucharzeniu Odpowiedz Link